Ανάφη: Μονή μισθώνει εκτάσεις (Ναός Απόλλωνα included)[2]

Πρακτικές και εμπειρία αιώνων στη καταστροφή του Πολιτισμού δεν αρκούν, χρειάζεται και καθοδήγηση Αρμοδίων. [φωτό: Αρετή Πότσιου]

Πρακτικές και εμπειρία αιώνων στη καταστροφή του Πολιτισμού δεν αρκούν, χρειάζεται και καθοδήγηση Αρμοδίων - φωτό: Αρετή Πότσιου

Έχουμε τις «Εμμονές» μας, είναι αλήθεια, είχα γράψει για το θέμα τον Φλεβάρη 2008, αλλά υπάρχουν και «Ιερές Εμμονές» μοναστηριακών Επενδύσεων που διαρκούν αιώνες- αυτές είναι Εμμονές και μάλιστα original, χωρίς τα εισαγωγικά, διαβάστε λοιπόν το 1ο μέρος του 02.2008

Αυτή τη φορά ξεκινώ με επιστολή που έλαβε το ιστολόγιό μας από την φίλη φιλόλογο κα Αρετή Πότσιου – απολαύστε:

Αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2009. Πηγαίνω με μια φίλη στο Μοναστήρι της Καλαμιώτισσας, στο λαιμό που ενώνει το θεόρατο βράχο – σήμα κατατεθέν της Ανάφης – με το υπόλοιπο νησί. Θέλουμε να επισκεφτούμε το ναό του Απόλλωνα, γιατί το Μοναστήρι είναι καθισμένο πάνω στο μεγάλο περίβολο του αρχαίου ιερού. Μέσα στον περίβολό του, εκτός απ’ την εκκλησία, υπάρχουν κτίσματα όρθια κι άλλα που έχουν συμπληρωθεί με παντός είδους προσκτίσματα. Είχα δει εκεί πριν από χρόνια μικρό όρθιο αρχαίο κτίσμα (ναός Απόλλωνα Αιγλήτη;). Χρησίμευε τότε σαν αποθήκη για μπάζα, μελίσσια, τριγύριζαν και κάτι κοτούλες, γενικά είχε αλλάξει χρήση. Την εκκλησία και τον αρχαιολογικό χώρο τα συντηρούσε στοιχειωδώς μια οικογένεια βοσκών, αναλφάβητοι άνθρωποι, που έμεναν εκεί, φρόντιζαν το μέρος, από αρχαία δεν κάτεχαν, αλλά σου άνοιγαν για να δεις το μνημείο. Τώρα το μοναστήρι έχει δύο καλόγριες. Η πόρτα του χώρου ανοίγει 11 – 1 το πρωί και 6 – 8 το απόγευμα. Πινακίδα σήμανσης για τον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχει. Αδιάψευστος μάρτυρας, βέβαια, ο μεγάλος αρχαίος περίβολος και τα κτίσματα, με τα μύρια προσκτίσματα πάνω στο σώμα του αρχαίου αρχιτεκτονικού συμπλέγματος, καθώς και τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του στην ευρύτερη περιοχή, λίθοι, κιονόκρανα, σπόνδυλοι κιόνων κ.ο.κ., πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε χαμηλούς περιβόλους, πεζούλια, εισόδους, κατώφλια. Σε διπλανό λοφίσκο, αρχαίοι λίθοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόσφατα κτισμένο εκκλησάκι.

Μόλις φτάσαμε, ένα τσούρμο νταβραντισμένα καλογεράκια είχαν ξαμοληθεί κι έστρωναν με ταχείς ρυθμούς ένα πλακόστρωτο, σε πλάτωμα δίπλα στο μοναστήρι, με την καθοδήγηση κάποιων επαγγελματιών. Έλεγαν κι αστειάκια ειρωνικά, ότι κάποιοι θέλουν να τους πάνε αυτόφωρο, και χαζογελούσαν. Μείναμε άναυδες. Αχ, πώς μου ήρθαν στο νου οι κομμένες σκηνές απ’ την ταινία του Γαβρά! Μόνο που ετούτοι οι ρασοφόροι, από κοντά, ήταν και κομμάτι αλαζόνες και είρωνες. Κι ένας γέροντας επέβλεπε απ’ τις επάλξεις, με την προεξέχουσα κοιλίτσα να διαγράφεται στο μπλε τ’ ουρανού και το ράσο του ν’ ανεμίζει στον άνεμο. Η νεαρή φίλη που με συνόδευε δεν πίστευε στα μάτια της. Όλο ψιθύριζε συνεπαρμένη «πρώτη μου φορά βλέπω να καταστρέφουν αρχαία, πρώτη μου φορά», και βάλθηκε να απαθανατίζει με τη μηχανή της το γεγονός. Τα καλογεράκια κορόιδευαν, «χαμογελάστε να βγούμε καλά» έλεγαν. Αμέριμνα παιδιά, με την ατιμωρησία στην κωλότσεπη.

Anafi2Στο μοναστήρι δεν μπορέσαμε να μπούμε, το ωράριο επισκέψεων είναι πολύ τσιγγούνικο. Την επόμενη μέρα, και πριν την αναχώρησή μας απ’ το νησί, θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω τον πρόεδρο της κοινότητας. Είπε πως δεν ήξερε τίποτα, πως θα πήγαινε να δει και πως τα βουνά εκεί ανήκουν στην εκκλησία – πολύ πρωτότυπο, ε; – και πως έχουν πάρει άδεια για διάφορα έργα. Δεν ήξερε, λέει, αν το γνώριζε ή το επέτρεψε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Δεν ήξερε πώς γίνεται να μην υπάρχουν πινακίδες σηματοδότησης του αρχαιολογικού χώρου. Δεν ήξερε αν το γνώριζε ο αρχαιοφύλακας του νησιού (αυτόν αργότερα θέλησα να τον δω, αλλά κανείς δεν ήξερε να μου πει πού θα μπορούσα να τον βρω). Ο κοινοτάρχης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να μην πειράζει η επέμβαση. Καμιά αρχαιόπληκτη δεν είμαι, αλλά «Πρόεδρε», του λέω, «τα αρχαία σάς αφορούν, αφορούν όλο το νησί, κι αφορούν κι όλη την Ελλάδα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Κι ακόμη είπα πως είναι σπουδαία τα αρχαία τους, ούτε καν της ύστερης αρχαιότητας, φαίνονται του 5ου, άντε του 4ου αιώνα π.Χ. (μπορεί να ’ναι και παλιότερα, δεν ξέρω, δεν είμαι και καμιά ειδική). Πως ακόμα και κάτι χαριτωμένο να φτιάχνουν οι καλόγεροι, για τα αρχαία δεν είναι οι πλέον αρμόδιοι, κι ότι δεν είναι τόσο αυτονόητο να φτιάχνουμε περίβολο και πεζουλάκια με βάσεις, κιονόκρανα και κομμάτια κιόνων. Με κοιτούσε και σώπαινε. Στο κάτω κάτω το μνημείο τους μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και προσέλκυση ενδιαφέροντος για το νησί τους, είπα στο τέλος. Αν δε μετράει η ιστορία, ας μετρήσουν τα λεφτά, σκέφτηκα, αν και αυτό δεν το είπα.

Αλλά … ήμουνα βαθιά νυχτωμένη, τουλάχιστον όσον αφορά τα λεφτά.

Όταν ξαναβρέθηκα σε μέρος με διαδίκτυο, έβαλα στην αναζήτηση: Ανάφη ναός Απόλλωνα. Ιδού: https://roides.wordpress.com/2008/02/05/apollon050208/

Η Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας εκμίσθωσε έκταση 3.400 στρέμματα από το σύνολο της μοναστικής περιουσίας στην Ανάφη, η οποία περιλαμβάνει τον λόφο με το ιερό του Απόλλωνα και άλλα αρχαία μνημεία. Η εκμίσθωση έγινε κατόπιν δημοπρασίας την άνοιξη του 2007 στον κ. Γρηγόριο Μαυρουδή, επικεφαλής ομίλου εταιρειών που έχουν έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου (ετήσιο μίσθωμα 20.000 ευρώ). Τα μελλοντικά σχέδια της επένδυσης για τα οποία έχει μιλήσει ο ίδιος ο ηγούμενος της Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας κ. Δαμασκηνός Γαβαλάς στις κοινοτικές αρχές της Ανάφης, περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ξενώνων» που θα αναπτύξουν τον τουρισμό της περιοχής. Περιλαμβάνουν ακόμη γήπεδα μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, θέατρο και άλλες εγκαταστάσεις «θρησκευτικού τουρισμού» – προχωρημένος θρησκευτικός τουρισμός αυτός, ε;. Η Εφορεία Κυκλάδων δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για δραστηριότητες στην περιοχή ούτε από τη Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας ούτε από τον επιχειρηματία. Κανείς δεν έλαβε υπόψη του τον κηρυγμένο με νόμο αρχαιολογικό χώρο. Το γεγονός ότι η περιοχή του μετοχίου είναι εκκλησιαστική περιουσία δεν αναιρεί καθόλου τον χαρακτήρα της ως αρχαιολογικού χώρου. Η προϊσταμένη της Εφορείας Κυκλάδων, κυρία Μαρίζα Μαρθάρη ανέφερε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε μεγάλη διένεξη και μάλιστα επί πολλά χρόνια με τον ηγούμενο της Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας. Διαρκή σύγκρουση προκαλούν οι προτάσεις της Μονής, οι οποίες αφορούν διάφορες διαμορφώσεις και «ευπρεπισμούς» χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας και με κινδύνους για τα μνημεία. Στην κατηγορία των μνημείων, μάλιστα, δεν ανήκει μόνον ο ναός του Απόλλωνα Αιγλήτη, αλλά και τα κτίσματα του μετοχίου που ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Κτλ, κτλ,κτλ. (Από τον Ροΐδη και το Βήμα, 27/01/2008)

Συνέχεια 3ου Μέρους τη Δευτέρα 12.10 – αναμένετε!

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

28 Responses to Ανάφη: Μονή μισθώνει εκτάσεις (Ναός Απόλλωνα included)[2]

  1. Ο/Η negentropist λέει:

    Ανοιχτές πόρτες για πάντα

    Αγαπητοί φίλοι, η «βαλίτσα» πάει αιώνες μακριά …

    Μόνο αν με κάποιο τρόπο σταματήσει η χυδαία πλύση εγκεφάλου (ιδιαίτερα των ευαίσθητων μικρών ηλικιών) με τους αφελείς θρησκευτικούς μύθους, που υποτιμούν κατάφωρα την ανθρώπινη νοημοσύνη, θα απαλλαγούμε απο τον μεσαίωνα που βρίσκεται δίπλα μας …

    Ο μόνος τρόπος είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν είναι μικρά και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης στα τρισάθλια μυθεύματα των ρασοφόρων.

    Σταύρος

  2. Ο/Η Aριστερός θεολόγος λέει:

    Κύριε Ροϊδη τα μοναστήρια ξενοδοχεία-επιχειρήσεις είναι κλασσικό φαινόμενο. Η Εσπρέσσο που δεν βλέπει τι γίνεται στην Ελλάδα, ξεφωνίζει την λεγόμενη Μακεδονική Εκκλησία που έκανε σπα ένα ιστορικό μοναστήρι της.
    Διαφωνώ με τα εθνικιστικά καλαμπούρια της φυλάδας αλλά η ουσία είναι πως όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι το ίδιο διεφθαρμένες και προσκυνάνε τον παρά.

    http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1077684

    Προκαλεί για άλλη μία φορά τον ορθόδοξο κόσμο η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», με την προσβλητική μετατροπή του Μοναστηριού του Αγίου Ναούμ στην τουριστική «Μέκκα της ΠΓΔΜ», τη λίμνη Οχρίδα, σε πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και χώρο παραθρησκευτικών δραστηριοτήτων.

    Η σχισματική εκκλησία, με τις ευλογίες του σκοπιανού κράτους, μετέτρεψε το μοναστήρι που ίδρυσε ο Αγιος Ναούμ τον 10ο αιώνα -όπου φυλάσσονται τα λείψανά του- σε ξενοδοχείο και spa.

    Οι κοιτώνες της μονής έχουν μετατραπεί σε έξι δίκλινα δωμάτια, οχτώ διαμερίσματα, δέκα μικρές και τέσσερις μεγάλες σουίτες, όλα εξοπλισμένα με ρουστίκ έπιπλα, δορυφορική τηλεόραση, μίνι μπαρ, αισθησιακά μπάνια και άλλες ανέσεις, ενώ έχουν θέα στον καθολικό της μόνης (όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Ναούμ) και φυσικά στη λίμνη Οχρίδα. Οι τιμές είναι δελεαστικές, αφού κυμαίνονται από 40 έως 85 ευρώ – δύσκολα μπορεί κανείς να βρει δωμάτιο.

    Το Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ είναι ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Οχρίδας, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής και ανήκει κατά τα 2/3 στην ΠΓΔΜ και κατά το 1/3 στην Αλβανία. Η ανύπαρκτη και σχισματική ψευδομακεδονική εκκλησία των Σκοπίων (ιδρύθηκε το 1958, με πλήρη περιφρόνηση των βασικών αρχών της ορθόδοξης εκκλησιολογίας) χαρακτηρίζεται ως «σχισματική θρησκευτική οργάνωση» και είναι πράγματι πειθήνιο όργανο της πολιτικής των Σκοοπίων.

    ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

  3. Ο/Η Ροβεσπιέρος λέει:

    E ρε γκιλοτίνα που πρέπει να πέσει

  4. Ο/Η Ένας λέει:

    μερικοί το βλέπουν αδιάφορα.
    Χτισμένη πάνω στο ναό του Απόλλωνα σουλέει ο άλος.
    Ψύχραιμος.
    Καμαρωτά.
    Δεν τρέχει τίποτα

    http://www.agrotravel.gr/agro/site/AgroTravel/t_docpage?doc=/Documents/Agrotravel/landmark/travelfolder.2006-03-20.5858034062/Anafi/monastirizoodoxoupigis&sub_nav=Activities

  5. Ο/Η mastor λέει:

    εεεεεε ρε καθαγιασμός που τους χρειάζεται…

  6. Ο/Η Έρεβος λέει:

    Όοοοοοχι, καλέ. Η περιοχή δεν έχει αρχαία…

  7. Ο/Η undantag λέει:

    Έφυγε ο Απόλλων Αιγλίτης και ήρθαν οι σύντροφοι του Μπεγλίτη.

    Αν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, ένας εισαγγελέας δε θα’ταν κακή ιδέα.
    Επίσης, τι κάνουν οι Υπουργοί Ιστορικής Συνέχειας του Ελληνισμού και Προκεχωρημένης Οσφυοκαμψίας; Αδυνατώ να πιστέψω ότι, στου σοσιαλισμού τον καιρό, δεν υπάρχει κράτος.

    Άσχετο:
    http://apps.opengov.gr/
    Το αφεντικό τρελάθηκε και ψάχνει για παρέα! Δυνατή και «ετεροπρόταση» (sic), υποψηφίων γενικών γραμματέων υπουργείων και εταίρων μανδαρίνων.
    (κε Ροϊδη, θα θέλατε ν’αναλάβετε τη ΓΓραμματεία Θρησκευμάτων;)

    • Ο/Η Po λέει:

      συμπλήρωσα επαρκώς και ευσυνειδήτως στοιχεία προσόντων μου, κατέθεσα και εκκαθαριστικό εφορίας, δήλωσα όλα μου τα κινητά και ακίνητα ( σε αυτά καταχωρήθηκαν και φωτογραφίαι πρόσφαται…)

      θα προσληφθώ, η μαμά έκανε τάμα στον άγιο Μάμμα- μεγάλη η Χάρις Του.

  8. Ο/Η Hγουμένη Ευφραιμία λέει:

    Η συνάντηση στο Φανάρι

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο, ενώ αναφέρθηκε στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε.

  9. Ο/Η Ρία Κούρτη λέει:

    Ο ηγούμενος Δαμασκηνός Γαβαλάς, είναι ρήτορας και μεταφορέας πτωμάτων:

    http://agiooros.freeforums.org/topic-t2150.html

    Υποδοχή λειψάνου στον Αγ. Δημήτριο Πειραιώς

    Με ιδιαίτερη χαρά και μεγαλοπρέπεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, οι Ιερείς και ο λαός της ενορίας του Αγίου Δημητρίου αλλά και της πόλεως του Πειραιώς, θα υποδεχθεί μεθαύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ και ώρα 5.30μ.μ. τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, συνοδευόμενο από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας Αρχιμ. Δαμασκηνό Γαβαλά απ΄όπου και προέρχεται, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στο πλαίσιο «της εβδομάδος Αγίου Δημητρίου» (22-28 Οκτωβρίου) που πραγματοποιείται στον ιερό ναό με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου Αγίου μας.

    Μετά την άφιξη του ιερού λειψάνου θα ακολουθήσει Εσπερινός, ο Παρακλητικός Κανόνας τού Αγίου Δημητρίου και τέλος θα λάβει χώρα ομιλία με ομιλητή τον Ἀρχιμ. Δαμασκηνό Γαβαλά, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας.

  10. Ο/Η Ευσεβής Ρώσος λέει:

    Αγαπητοί μου,
    δεν πρόκειται για κάτι μεμπτό: πρόκειται για εφαρμογή της Θείας Προνοίας. Η Θεία Πρόνοια φρόντισε ώστε να λατρευτεί ο Απόλλων Αιγλίτης στον συγκεκριμένο χώρο ώστε με την εμφάνιση του Χριστιανισμού να μην χρειαστεί ο Γιαχβέ και οι άγιοί του να ψάχνουν για χωροθετημένο για λατρεία χώρο… όπου υπήρχε αρχαίος ναός, νά’ σου από πάνω και ένας χριστιανικός. Αυτή ήταν και παραμένει προσφιλής πρακτική των πιστών και των λειτουργών του «αληθινού» θεού. Και ο Αρχιμανδρίτης Γαβαλάς είναι πιστός στην παράδοση…
    Θυμίζω στους τρισκατάρατους μασόνους που θα αμφισβητήσουν ό,τι γράφω ότι και ο Πλάτων ήτο … άγιος, ο «Θείος Πλάτων» (πως λέμε για τον Ομπάμα uncle Sam…)

  11. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Όταν πριν από ένα χρόνο ο ξένος τύπος και μπλόγκς ανέφεραν πως “οι Τούρκοι” σκόπευαν να ξαναχτίσουν τον αρχαίο ειδωλολατρικό ναό της Αρτέμιδας της Εφέσου,

    http://wildhunt.org/blog/2008/10/temple-of-artemis-to-be-rebuilt.html

    ναι, αυτουνού που οι ειδωλολάτρες αποκαλούσαν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μούρθε σαν κεραμίδα. Πριν από 16 αιώνες , με κίνδυνο της ζωής του ο σεπτός μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ένα πλήθος πιστών κατεδάφισαν αυτό το κέντρο της ειδωλολατρικής πλάνης,

    http://en.wikipedia.org/wiki/John_Chrysostom

    και επανέφεραν τους αναθεματισμένους Έλληνες της Εφέσου στον σωστό δρόμο της Ορθοδοξίας. Έρχονται λοιπόν σήμερα οι εχθροί του γένους μας Αγαρηνοί, μαζί με τους Φράγκους συνοδοιπόρους τους, σίγουρα με τις ευλογίες του αιρετικού Πάπα του Βατικανού, να επανιδρύσουν αυτό το κέντρο της αμαρτίας για να υπονομεύσουν την πίστη μας.
    Αλλά εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σ αυτή την γλιστερή οδό που οδηγεί κατ ευθείαν στο πυρ το απότερο.. Εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε την μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, και όλων των αγίων μας που μας απήλλαξαν από την ειδωλολατρική πλάνη, και θα εξακολουθούμε να αποκαθηλώνουμε τα είδωλα, και όταν ακόμα έχουν καταρρεύσει θα τα θάβουμε κάτω από τσιμέντο και θα κάνουμε δεήσεις από πάνω τους.

  12. Ο Σταύρος (http://negentropist.blogspot.com/) έγραψε:
    Αγαπητοί φίλοι, η “βαλίτσα” πάει αιώνες μακριά …
    Μόνο αν με κάποιο τρόπο σταματήσει η χυδαία πλύση εγκεφάλου (ιδιαίτερα των ευαίσθητων μικρών ηλικιών) με τους αφελείς θρησκευτικούς μύθους, που υποτιμούν κατάφωρα την ανθρώπινη νοημοσύνη, θα απαλλαγούμε από τον μεσαίωνα που βρίσκεται δίπλα μας …
    Ο μόνος τρόπος είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν είναι μικρά και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης στα τρισάθλια μυθεύματα των ρασοφόρων.

    Ο Σταύρος Βασδέκης (http://athriskos.gr/), επιθυμεί να υπερθεματίσει τα προαναφερόμενα, διαθέτων τριαντακονταετή εμπειρία, συνοδευόμενη από ανάλογη παρατήρηση και έρευνα, σχετική με την «χυδαία πλύση εγκεφάλου», η οποία εξακολουθεί να θάλλει, εξ αιτίας του αμείωτου ζήλου που επιδεικνύει ακόμα η τάξη των δασκάλων και των καθηγητών, στην δημόσια εκπαίδευση.
    Είναι τραγικά δύσκολο να περιγράψει κανείς την πλύση αυτή των εγκεφάλων των μαθητών, σε ανθρώπους που δε διαθέτουν άμεση αντίληψη.
    Πράγματι: «Ο μόνος τρόπος είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν είναι μικρά και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης στα τρισάθλια μυθεύματα των ρασοφόρων».
    Όμως με μια διευκρίνιση: εάν δεν πράξουν ανάλογα και οι εκπαιδευτικοί, δεν υπάρχει καμμιά δυνατότητα ανατροπής του χυδαίου αυτού καθεστώτος. Δηλαδή η προσπάθεια μόνον από την πλευρά των γονιών, είναι μεν αναγκαία αλλά όχι ικανή.
    Επομένως, ο αγώνας πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της διαφώτισης των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας κατά των ρασοφόρων, παρ’ όλη την έντασή του τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι δεν αποφέρει αξιόλογα αποτελέσματα

  13. Ο/Η Σανιδάς λέει:

    Παρασκευή, 9 Οκτώβριος 2009
    Ποινή φυλάκισης 15 μηνών για τον Εφραίμ

    Σε δεκαπέντε μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν πριν λίγο από το Εφετείο Θράκης ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, στην πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Η δικαστίνα κρίθηκε ένοχη για παράβαση καθήκοντος, καθώς καθυστέρησε υπερβολικά ως πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης να δημοσιεύσει την απόφαση για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας από το Δημόσιο. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν το Δημόσιο να προχωρήσει στις περίφημες ανταλλαγές με άλλες εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα.

    Ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος της δικαστικής λειτουργού. Και οι τρεις καταδικασθέντες, πάντως, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Η δίκη, έπειτα από πολλές αναβολές για διάφορους λόγους, ξεκίνησε στα δικαστήρια της Κομοτηνής τις παραμονές των εκλογών, διεκόπη λόγω αυτών και συνεχίστηκε χθες και σήμερα με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την απόφαση του Εφετείου Θράκης.

  14. Ο/Η χαρη λέει:

    Ροΐδη συγχαρητήρια για την ανάρτηση αυτού τού τόσο καλογραμμένου γράμματος. Θα ήθελα απλώς να προσθέσω στα γραφόμενα τής κυρίας Πότσιου ( : » Μείναμε άναυδες. Αχ, πώς μου ήρθαν στο νου οι κομμένες σκηνές απ’ την ταινία του Γαβρά! Μόνο που ετούτοι οι ρασοφόροι, από κοντά, ήταν και κομμάτι αλαζόνες και είρωνες. » )

    ότι και «εκείνοι» οι παλιότεροι, να μη νομίζουμε, εξίσου και αλαζόνες και είρωνες θα ήταν «από κοντά» – εμείς είμαστε τώρα μακριά και δεν μπορούμε να τούς δούμε καλά πλέον…

    (εύχομαι καλή τύχη να έχει η «αίτησίς» σας… Αμήν και πότε να σάς δούμε επιτέλους Γ.Γ. …)

  15. Ο/Η Ονούφριος λέει:

    Το θράσος των Αγαρηνών δεν έχει όρια! Η σημερινή Χουριέτ γράφει πως οι συνεχιζόμενες αναστηλωτικές εργασίες στην Αγιά Σοφιά μας (ένα εκατομμύριο λίρες ξόδεψαν οι αθεόφοβοι) αποκάλυψαν τον άγγελο Σεραφείμ!

    http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=visitors-rush-to-hagia-sophia-to-see-angel-face-2009-10-08#commenting

    Δεν τους φτάνει που κόβουμε 2 εκατομμύρια εισιτήρια το χρόνο για είσοδο της εκκλησία του γένους μας, αυτή με την οποία εμείς ταπεινώσαμε τον Σολομώντα, αλλά θέλουν περισσότερα. Καιρός νομίζω είναι να τους πούμε πως πρέπει να μείς να εισπράττουμε κάτι. Αλλιώς να μην ελπίζουνε για τζαμί στην Αθήνα!
    Καιρός να τους βροντοφωνάξουμε “ Πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλιν δικά μας θάναι”

  16. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Αυτό το διαβάσατε; Ο αποκαλούμενος Dr. Atilay Ileri, [founder of the Selcuk Artemis Culture, Arts and Education Foundation, σαν δεν ντρέπεται] θα προσλάβει γλύπτες από όλο τον κόσμο για την κατασκευή των ειδώλων αυτού του νέου κέντρου της ειδωλολατρικής πλάνης.
    Μετά δήλωσε πως σκοπεύει να το επεκτείνει και σε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Γλυπτικής που θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα το κάνει οικονομικά βιώσιμο. Έτσι θα καταστήσει την Έφεσο ένα διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο που θα μετατοπίσει το τουριστικό ενδιαφέρον προς την Τουρκία! Σίγουρα είναι ένας Τούρκος εθνικιστής που δεν φείδεται εξόδων για να υπονομεύσει την οικονομία μας.
    Εξ αιτίας του Αγαρηνού Ileri με άλλα λόγια, θα καταλήξουμε με ένα κέντρο μαζικής παραγωγής ειδώλων δίπλα μας χωρίς την δυνατότητα να τα καταστρέφουμε, ενώ θα χάνουμε τουρίστες που θα πηγαίνουν στην Τουρκία να δούνε το ειδωλολατρικό “θαύμα”.

  17. Ο/Η Ιθάκη λέει:

    Γιατί να μη βεβηλώνουν; Γιατί να μην καταστρέφουν ανενόχλητοι; Δεν υπάρχει τπτ και κανένας ν’ απειλήσει την κυριαρχία τους. Μετά τους 15 μήνες – με αναστολή, περιττό να προσθέσουμε – στους προταίτιους ρασοφόρους του βατοπεδινού σκανδάλου έρχονται και τα κατηγορητήρια «με άρωμα πολιτικών προσώπων». Μόνο με άρωμα γιατί η δυσωδία και οι πομπές τους έχουν παραγραφεί. Και για να μην υπάρξει καμία απολύτως παρανόηση ως προς τις προθέσεις του Δημοσίου, «Το Βήμα» επεξηγεί:

    «Εντονα σχολιαζόταν χθες από νομικούς η στάση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αν και έχει υποστεί ζημία, παρ΄ όλα αυτά, έως τώρα, δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί μέσω των δικηγόρων του τις δικαστικές εξελίξεις. Και οι νομικοί προσέθεταν ότι το Δημόσιο έχει το περιθώριο ακόμη και την πρώτη ημέρα της δίκης να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων».

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=292899&dt=09/10/2009

    Θα προφτάσει το ελληνικό Δημόσιο να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής; Μπα…

  18. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    BBC News: Φυλάκιση στους γονείς που προσευχόντουσαν για την κόρη τους αντί να την πάνε σε γιατρό

    Διαβάζω στο BBC είδηση με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, την οποία σας μεταφέρω σε ελεύθερη μετάφραση. (Τα έντονα γράμματα δικά μου.)

    Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν στους Ντέιλ και Νέιλανι Νόιμαν από το Ουισκόνσιν για το θάνατο της κόρης τους Κάρα, το 2008. Η εντεκάχρονη πέθανε από θεραπεύσιμη μορφή διαβήτη που όμως δεν είχε διαγνωσθεί.

    Οι κατήγοροι είπαν ότι το ζευγάρι είχε προκαλέσει το θάνατο του μικρότερου από τα τέσσερα παιδιά τους με το να αγνοήσουν σαφή συμπτώματα σοβαρής ασθένειας, καθώς η κόρη αδυνάτισε σε σημείο που δεν ήταν ικανή να μιλήσει, να φάει, να πιεί ή να περπατήσει. Είπαν ότι οι γονείς είχαν τη νομική υποχρέωση να πάνε την κόρη τους σε γιατρό, αλλά αντί γι’αυτό βασίστηκαν αποκλειστικά στην προσευχή για θεραπεία.

    Η Κάρα πέθανε στο πάτωμα του σπιτιού της οικογενείας της περιστοιχισμένη από άτομα που προσευχόντουσαν. Η άμεση βοήθεια δεν κλήθηκε παρά μόνο αφότου είχε πάψει να αναπνέει.

    Για την υπεράσπισή τους οι γονείς είπαν πως πίστευαν πως η θεραπεία έρχεται από τον Θεό, και ότι δεν περίμεναν πως η κόρη τους θα πέθαινε, επειδή προσευχόντουσαν γι’ αυτήν.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο δικηγόρος των γονέων στον ανταποκριτή του BBC World Service είπε: «Οι πελάτες μου βλέπουν την πνευματική θεραπεία ως τη σωστή ιατρική, και υποθέτω ότι εκείνοι που θα επιθυμούσαν σκληρότερες ποινές θεωρούν την ιατρική του δυτικού κόσμου ως τη σωστή ιατρική, φαντάζομαι πως εκεί βρίσκεται η διαφορά» και «οι πελάτες μου απλά τυγχάνουν να έχουν κάποιες αντιλήψεις που απέχουν πολύ από το κοινωνικό πρότυπο.»

    Ο καθένας από τους γονείς θα πηγαίνει στη φυλακή επί ένα μήνα το χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια, ο ένας το Μάρτιο και ο άλλος το Σεπτέμβριο. Ο δικαστής είπε στους Νόιμαν ότι αυτό θα τους δώσει χρόνο «να σκεφτούν την Κάρα και τι θα ήθελε ο Θεός να μάθουν από αυτό». Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ καλοί άνθρωποι, που αναθρέφουν την οικογένειά τους, οι οποίοι έκαναν μία κακή επιλογή, μία απερίσκεπτη επιλογή» και ότι «ο θεός πιθανότατα επεμβαίνει μέσω άλλων ανθρώπων, κάποιοι από αυτούς γιατροί».

    Επίσης οι γονείς ετέθηκαν υπό επιτήρηση διάρκειας 10 ετών, ως μέρος της οποίας θα δέχονται μία νοσοκόμα να εξετάζει τα δύο μικρότερα από τα επιζόντα παιδιά τους τουλάχιστον μιά φορά κάθε τρείς μήνες, και θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους άμεσα σε γιατρό σε περίπτωση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος υγείας.

    Το πρωτότυπο της είδησης από το BBC: news.bbc.co.uk: Jail terms for faith healing pair

    Η ίδια είδηση και στο Guardian: Parents given jail terms for relying on prayers to save dying daughter.

    Σχολιασμός για την ίδια υπόθεση πριν από ένα μήνα στου Φραγκόπουλου: sfrang.blogspot.com: Εγκληματική θεοπληξία…

  19. Ο/Η geysser λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη
    Δεν σας εννοώ! Δεν συμφωνείτε με την ανακύκλωση;

  20. Ο/Η Ευσεβής Ρώσος λέει:

    Ας μου επιτραπεί να προσθέσω μία πληροφορία που νομίζω, έχει το ενδιαφέρον της. Ο Αρχιμανδρίτης Γαβαλάς, υπήρξε επί σειρά ετών ο πιο στενός συνεργάτης του Αγίου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου. «Κατά μάνα, κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα»…

    Υ.Γ.
    Για τους φίλους που παρατηρούν την εναλλαγή μεταξύ μιας «εκκλησιαστικής» και μίας κανονικής γλώσσας στα σχόλιά μου, έχω να πω πως η χρήση της πρώτης επιβάλλεται ενίοτε για λόγους ειρωνείας.

  21. Παράθεμα: ΑΝΑΦΗ « The Human Manual

  22. Παράθεμα: Ανάφη: Μονή μισθώνει εκτάσεις (Ναός Απόλλωνα included)[3] « Ροΐδη Εμμονές

  23. Ο/Η Aπόστολος Κουρής λέει:

    Έχω καλή επικοινωνία με τους πατέρες της Μονής. Είναι μεγάλη βλακεία να νομίζετε ότι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία σε ένα ιερό τόπο όπως αυτός της Καλαμιώτισσας.

    Οι πατέρες τα τελευταία δέκα χρόνια με τους κόπους των χεριών τους και με πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα όσο και για την Παναγία Καλαμιώτισσα προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάρρευση του μνημείου. Αν υπήρχε μάλιστα η δυνατότητα να ανακαινίσουν και τον αρχαίο ναό, θα το έκαναν, αλλά γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο αρνητικά προκατειλλημένοι είναι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέναντι στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Δεν δίνουν ποτέ τέτοιες άδειες…

    Αν επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, θα δει ότι η Μονή Καλαμιωτίσσης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συντήρησης και αυτό δείχνει ότι οι μοναχοί έδωσαν πολλές από τις οικονομίες της Μονής τους για ένα μετόχι τους μόνο από αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας που την αγαπούν ως Μητέρα τους.

    Όσον αφορά την κοπή των δένδρων: Τα δένδρα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων που τα φύτευσαν δεν ήταν αιωνόβια- όπως ψευδώς καταγγέλθηκε- αλλά μόλις 50 ετών και δεν ξεπερνούσαν τους 9 κορμούς. Η βρωμιά, οι ακαθαρσίες και οι σύριγγες που μάζεψαν οι Πατέρες στην παραλία και κάτω από τα δένδρα είναι κάτι που οι λάτρεις της παραλίας και οι παραθεριστές- κατα τ’αλλα προασπιστές της προστασίας του περιβάλλοντος- δεν έκαναν ποτέ τους…

    Όλα τα ψευδεπίγραφα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον πρώην φύλακα της Μονής, που ο Γέροντας του συμπαραστάθηκε όσο κανένας στον κόσμο. Ο Θεός να τον συγχωρέσει για την λύπη που προκάλεσε στους Πατέρες της Μονής. Εκείνοι εύχονται για την επιστροφή του…

    Μην ξεγιελέστε, ακόμη και όσοι δεν αγαπάτε την Εκκλησία του Χριστού ή είστε δωδεκαθεϊστές, μην ακούτε τα ψεύδη όλων αυτών των δημοσιευμάτων.

    Όι Πατέρες αγαπούν αυτό που κάνουν και είναι γνήσιοι και ανιδιοτελείς μοναχοί.

    Με τιμή,
    Απόστολος Κουρής

  24. Ο/Η pistos λέει:

    ο συγκεκριμενος κυριος στο σχολιο apostolos Kouris εχει ποσταρει το ιδιο μυνημα παντου…τυχαιο?
    Αξίες όπως η πίστη και η αγάπη δεν απαιτούν ποτέ χρήματα.
    Το κάτι περισσότερο από ανοησία θα έπρεπε να το πείτε στους πατέρες με όλο αυτό το δίκτυο θρήσκοαπατεώνων, μια και τους γνωρίζετε καλά απ’οσα λέτε, που καταπάτησαν και εκμεταλλεύτηκαν όλη την περιοχή, κόβοντας όλα τα δέντρα της παραλίας και όχι μόνο 9 δέντρα, απωθώντας έτσι όλους τους ανθρώπους να πηγαίνουν για μπάνιο, χτίζοντας πάνω στα αρχαία και γενικότερα να κάνουν τον Αγά στη περιοχή.
    Όσο αναφορά τα δέντρα δεν έχει σημασία τόσο εάν ήταν αιωνόβια η όχι, άλλα το έγκλημα να αφαιρέσουν τις ζωές τους. Όλοι γνωρίζουμε πόσο υπεροπτικοί απέναντι στη φύση είναι η θρησκεία μας και οι παθιασμένοι πιστοί, νομίζοντας ότι σε αυτό τον κόσμο υπερέχει ο άνθρωπος πάνω από τη φύση και τα ζώα. Ακόμα και μέσα στη παλαιά διαθήκη αναφέρεται ότι ο Θεός είπε, να είναι κυρίαρχος ο άνθρωπος πάνω στα ζώα και τη φύση!!! παραμύθια για μικρά παιδιά δηλαδή, μόνο που τα μικρά παιδιά μεγάλωσαν και κατάλαβαν πόσα χάσανε πιστεύοντας όλα τα ψέμματα, που η θρησκεία μας τους γαλούχησε εκατοντάδες χρόνια, παίρνοντας τις περιουσίες τους και κλέβοντας το βίος τους με κάθε τερτίπι. Είναι σίγουρο ότι δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ανάφη και δε γνωρίζετε το θέμα??? Το μετόχι που λέτε, δεν είναι καθόλου φτωχικό, ούτε μικρο, εκτός και αν πείτε έτσι εύκολα ότι όσοι έχουν πάει εκεί λένε ψέμματα. Δε γνωρίζω εάν οι αρχαιολόγοι είναι προκατειλημμένοι με τα μοναστήρια και τους μοναχούς, γνωρίζω όμως ότι οι μοναχοί και οι περισσότεροι παθιασμένοι άνθρωποι με τη θρησκεία, είναι κάτι πολύ παραπάνω από προκατειλημμένοι με την Ελευθερία του ανθρώπου! Δεν χρειάζεται να είσαι δωδεκαθεϊστής η άθεος η οτιδήποτε άλλο για να καταλάβεις το πλιάτσικο που κάνει η εκκλησία της Ελλάδας. Θα ήθελα να πω και άλλα μια και αγαπώ το Χριστό και όχι την εκκλησία των φαρισαίων, που την δημιούργησαν για να έχουν υποτελείς τους πιστούς…αλλά ας μη δώσω συνέχεια στη παράνοια της θρησκοληψίας.
    Στις μέρες που περνάμε είναι σπάνιο κάποιος μοναχός να είναι ανιδιοτελής και ακόμα πιο σπάνιο όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία. Δεν διαβάζεται ούτε ακούτε όλα αυτά τα σκάνδαλα που συμβαίνουν γύρω μας? ευτυχώς εμείς δεν πάθαμε κώφωση, ούτε τύφλωση ακόμη και παραμένουμε πιστοί μόνο στο καλό όπως πράγματι δίδαξε ο Χριστός και όχι στο ψέμα, το κλέψιμο, την άπατη και τόσα άλλα που οι εκπρόσωποι της εκκλησίας κάνουν.
    Με αληθινή πίστη.

  25. Παράθεμα: Καλόγεροι εναντίον του ναού του Απόλλωνα στην Ανάφη (ΦΩΤΟ) |

  26. Παράθεμα: Καλόγεροι εναντίον του ναού του Απόλλωνα στην Ανάφη (ΦΩΤΟ) - Kwloxaneio.gr – Εδώ θα τα δείτε όλα..

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.