Άνθρωποι και σκύλοι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα

Στον δρόμο δυο δυο! Τα μαλλιαρά φιλαράκια κρατάνε παρέα κι ανεβάζουν τις πωλήσεις.

Στον δρόμο δυο δυο! Τα μαλλιαρά φιλαράκια κρατάνε παρέα κι ανεβάζουν τις πωλήσεις. Φωτογραφία από την Εφημερίδα των Συντακτών, επεξεργασμένη για το ιστολόγιο

Να δείξουμε τη στοργή μας και στα ζώα

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Είναι γεγονός πως η ζωή των ανθρώπων δυσκόλεψε στην Ελλάδα τόσο ώστε να κάνει και πολύ δυσκολότερη τη ζωή των σκύλων, που όλο και περισσότερο εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους. Όμως αν υπάρχει καλή θέληση πάντα υπάρχει λύση. Τα ζώα μας δεν πρέπει να πληρώσουν τα λάθη και τις ανομίες των ανθρώπων.

Έτσι κι αλλιώς η βαρβαρότητα σε βάρος τους υπήρχε ακόμη και στις πιο ευημερούσες κοινωνίες και εκδηλωνόταν από εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιφατικού επιχειρηματία και μεγάλου εφευρέτη Τόμας Έντισον, που στη διαμάχη του με τον Νίκολα Τέσλα, για να επιβάλει για κερδοσκοπικούς λόγους το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, δυσφημούσε το σαφώς καλύτερο εναλλασσόμενο (AC) του δεύτερου, οργανώνοντας δημόσιες επιδείξεις όπου κεραυνοβολούνταν θανάσιμα σκύλοι, γάτες, άλογα ακόμη και ένας ελέφαντας, στην προσπάθειά του να αποδειχθεί η μεγαλύτερη επικινδυνότητα του AC! Να σημειωθεί το παράδοξο πως ο Έντισον ήταν ένας ειρηνιστής, που καυχιόταν πως δεν επινόησε επιθετικά όπλα και εκφρασμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων «κάθε ζωντανού πλάσματος». Φαίνεται όμως πως πολλών ανθρώπων οι αρχές οπισθοχωρούν άτακτα μπροστά στη δίψα του ατομικού οικονομικού κέρδους. Από την άλλη, ο στοχαστικός, ιδιόρρυθμος, μοναχικός και μάλλον αφιλοκερδής και αθώος Τέσλα, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής το σε ένα ξενοδοχείο, στα γηρατειά του είχε μια πολύ φιλική σχέση με ένα, πολυσυζητημένο μέχρι και σήμερα, θηλυκό περιστέρι που τον επισκεπτόταν τακτικά στο εργένικο δωμάτιό του, στο οποίο πιθανότατα έβλεπε τη γυναίκα που ποτέ του δεν επιδίωξε να έχει. Ο θάνατος του περιστεριού, που συνέβη μπροστά του με τρόπο που ο ίδιος του έδωσε έντονη μεταφυσική διάσταση, τον συνέτριψε και τον έκανε να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του. Ο κορυφαίος και μεγαλοφυής αυτός εφευρέτης Φυσικός, που μετανάστευσε νέος στις ΗΠΑ, γιός ενός Σέρβου ορθόδοξου παπά, αν και αβέβαιης και μάλλον πολύ ανεκτικής θρησκευτικότητας ο ίδιος, θεωρείται ένας ασκητής της Επιστήμης και βρίσκω χρήσιμο και επίκαιρο να μεταφέρω με την ευκαιρία την άποψή του για τον εθνικισμό, που τον βλέπουμε να αναδύεται σήμερα επικίνδυνα, τον οποίο απέδιδε στην έλλειψη γνώσης και στη συνακόλουθη αδυναμία των ανθρώπων να έλθουν στη θέση του άλλου, σε συνδυασμό με την έμφυτή τους επιθετικότητα. Η αμάθεια και η κτηνωδία των Νεοελλήνων χιτλερικών, όπως εκτίθεται μέσα στην παραφροσύνη της μπροστά μας, τον επιβεβαιώνει.
Στην κρίση οι καλοί γίνονται καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι, αποκαλύπτεται η κυρίαρχη ροπή μας, ο πραγματικός μας εαυτός. Το περιστατικό με τον ανισόρροπο ταβερνιάρη στα Νέα Στύρα της Εύβοιας ξεσήκωσε τα ανακλαστικά της κοινωνίας μας και αυτό είναι αισιόδοξο. Η κλασσική κακοήθεια, πως όταν πεινούν άνθρωποι το δράμα των ζώων γίνεται πολυτέλεια, δεν πρέπει να περάσει. Υπάρχει τροφή, στέγη και στοργή για όλους, αρκεί ο κόσμος να ανακαλύψει τον καλό του εαυτό. Τα σκυλιά έχουν αισθήματα και αποκτούν την καλοσύνη ή την κακότητα το αφεντικού τους. Σπάνια υπάρχουν κακοί σκύλοι, υπάρχουν μόνο κακοποιημένοι και μαθημένοι στο Κακό από τα αφεντικά τους. Απόδειξη τα ανθρωποφάγα σκυλιά του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανούλ Σχοινιωτάκη, που κατασπάραξαν στην Εύβοια μια άτυχη νεαρή δικηγόρο. Ο αιδεσιμότατος υπήρξε αυτός, που μαζί με την Αρχιεπισκοπή, είχαν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους την εξέγερση (5/1976) των τροφίμων του «Οίκου Τυφλών Καλλιθέας» («Αποτελούν άμεσο εθνικό κίνδυνο, εφαρμόστε εναντίον τους τους νόμους περί συμμοριτοπολέμου» «Αν δεν υποχωρήσουν, θα τους προσθέσω άλλη μια αναπηρία»-‘Ελευθεροτυπία’, 3.5.2010).
Να όμως που τα καλά αισθήματα των ανθρώπων εκδηλώνονται ακόμη και μέσα στις μεγάλες δυσκολίες. Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (8/9), που θα πρέπει να το δούμε και σε σχέση με την απρόσμενα σκληρόκαρδη συμπεριφορά του κ.Καμίνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που βρίσκουν κρεβάτι στα παγκάκια του Δήμου, συμπεριφορά που μας κάνει να ντρεπόμαστε για λογαριασμό του. Ίσως ο κ.Καμίνης να νομίζει πως έτσι βάζει υποψηφιότητα για αρχηγός της Κεντροαριστεράς των νοικοκυραίων, που θα δρα σαν συμπλήρωμα της ΝΔ, ακόμη και στις ακροδεξιές της συμπεριφορές, όπως στο ‘αντιρατσιστικό’ νομοσχέδιο, που αναγορεύει την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής σε δικαστή της Ιστορίας. Το δημοσίευμα της καλής εφημερίδας μας δείχνει το δρόμο της Αλληλεγγύης. Δυο δυστυχίες μπορεί να φτιάξουν μια κοινή ευτυχία, ακόμη κι ανάμεσα σε έναν άστεγο άνθρωπο και έναν σκύλο.

«Στον δρόμο δυο δυο! Τα μαλλιαρά φιλαράκια κρατάνε παρέα κι ανεβάζουν τις πωλήσεις.
…………
Δεκάδες Αγγλοι πωλητές του «Big Issue» (σημ.Λ. «περιοδικού του δρόμου», αντίστοιχου, της «Σχεδίας» των δικών μας άστεγων) είδαν τη ζωή τους να αλλάζει όταν υιοθέτησαν έναν σκύλο, πουλώντας μαζί το περιοδικό στους δρόμους του Λονδίνου. Ενας απ’ αυτούς, ο Ντάρεν Γκρίφιθς, διηγείται στο τεύχος Ιουλίου 2014: «Πριν πάρω τον Μπαμπλς, η ζωή μου δεν είχε νόημα. Ηταν βέβαιο ότι θα κατέληγα στη φυλακή. Ξαφνικά, όταν αποφάσισα να τον υιοθετήσω -διότι τα “αφεντικά” του τον χτυπούσαν αλύπητα- όλα άλλαξαν, η ζωή μου απέκτησε ενδιαφέρον και σκοπό. Έπρεπε να βρω κάτι να κάνω για να τρώμε κι οι δυο μας και για να έχουμε κάποια στέγη. Συνεργαστήκαμε στην πώληση του περιοδικού και τα πάμε καλά. Είμαστε αχώριστοι, ο Μπαμπλς είναι σπουδαίο σκυλί και απίστευτο φιλαράκι. Πρώτα τρώει αυτός και μετά εγώ! Χάρη σ’ αυτόν δεν είμαι μόνος μου στους δρόμους».
…………..».

ΥΓ1
«Τι κάνει η Αριστερά για τα ζώα;»
ΥΓ2
Το καλό παράδειγμα της Τουρκίας για τα αδέσποτα

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Άνθρωποι και σκύλοι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα

  1. Ο/Η Φυσικός λέει:

    Για το περιστέρι του Τέσλα

    http://dalje.com/en-world/tesla-and-dove-loved-each-other-like-man-and-woman/269737

    GREAT INVENTOR

    Tesla And Dove Loved Each Other Like Man And Woman

    Ο Έντισον εκτελεί το 1903 με ηλεκτροπληξία έναν ελέφαντα, την Τόπσυ.
    ΄Όχι για παιδιά και ευαίσθητους ανθρώπους

  2. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    Ένα βίντεο για τα ζώα που έσωσαν ανθρώπινες ζωές

  3. Παράθεμα: Άνθρωποι και σκύλοι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  4. Ο/Η Liberal λέει:

    Μήπως τον κρίνετε λίγο αυστηρά τον Καμίνη;

    http://www.skai.gr/news/politics/article/265279/kaminis-i-hora-paei-se-summahikes-kuverniseis-apotefrotirio-se-2-hronia-stin-athina-eklogi-ptd-vlepe-linkoln/

    Καμίνης: Το μέλλον συμμαχικές κυβερνήσεις – Αποτεφρωτήριο το 2016 – Εκλογή ΠτΔ: Βλέπε… Λίνκολν

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι στα νέα παγκάκια του δήμου Αθηναίων δεν μπορούν να κοιμηθούν άστεγοι ανέφερε ότι «η θέση των αστέγων δεν προορίζεται για τα παγκάκια»

    Την εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στις οποίες οι συμμαχικές κυβερνήσεις είναι μονόδρομος, έκανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

    «Η χώρα πάει σε συμμαχικές κυβερνήσεις με ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων (…) Τα πράγματα έχουν αλλάξει, στη νέα εποχή καλούμαστε να συμπράξουμε, αλλά διατηρώντας ο καθένας τη διακριτή μας φυσιογνωμία. Θα μας επιβάλλουν οι καιροί ευρύτερες συναινέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «αν όχι στη χώρα, γιατί όχι και στους δήμους;» με αφορμή τη δήλωση ότι αν τού το επέτρεπε η νομοθεσία θα πρότεινε την αντιδημαρχία στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

    Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πολύ σύνθετο θέμα, πέραν του κ. Κουβέλη», παραπέμποντας μάλιστα με νόημα στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Λίνκολν (Η ταινία αναφέρεται στις παρασκηνιακές προσπάθειες του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, τον Ιανουάριο του 1865, να περάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών την Δέκατη Τρίτη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία καταργούσε την δουλεία στη χώρα.)

    «Δείτε το Λίνκολν, είναι μια όψη της πολιτικής που δεν μας αρέσει, αλλά είναι υπαρκτή» σημείωσε, ενώ εξήγησε ότι θα ήταν «άστοχο να μου κάνουν πρόταση για την Προεδρία μόλις εξελέγην δήμαρχος».

    Όσον αφορά τα αποτεφρωτήρια εκτίμησε ότι σε 2 χρόνια ο δήμος Αθηναίων θα διαθέτει δικό του. «Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που οι πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν τις σορούς των συγγενών τους που δεν ήθελαν να ταφούν σε γειτονικές χώρες καταβάλλοντας 3000 ευρώ…. Πρόκειται για απαράδεκτη καθυστέρηση. Είναι αδήριτη ανάγκη τα αποτεφρωτήρια, σε δυο χρόνια ο δήμος θα έχει δικό του, θα δούμε αν θα τα διαχειριστεί απευθείας ή θα αναθέσει τη διαχείριση σε ιδιώτες, δεν έχουμε τέτοια ταμπού».

    Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις ότι στα νέα παγκάκια του δήμου Αθηναίων δεν μπορούν να κοιμηθούν άστεγοι ανέφερε ότι «η θέση των αστέγων δεν προορίζεται για τα παγκάκια». Όπως επισήμανε, ο δήμος φιλοξενεί σήμερα συνολικά 200 αστέγους.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Δεν νομίζω να τον αδικώ.
      Από τη στιγμή που υπάρχουν άστεγοι στους οποίους ο Δήμος, η κοινωνία και το Κράτος δεν μπορούν να προσφέρουν ένα στοιχειώδες καταφύγιο, είναι απάνθρωπο να τους στερεί ο δήμαρχος το παγκάκι.
      Ας σκεφθεί ο δήμαρχος πως δεν θα είναι για πάντα νέος, κοινωνικά ισχυρός και υγιής και πως κάποιοι θα μπορούν τότε να του φερθούν με βαρβαρότητα, αν η κοινωνία έχει εθιστεί σε αυτήν.

  5. Ο/Η Liberal λέει:

    Nα ένα καλό νέο

    Σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για προτροπή σε πράξεις βίας καταδικάστηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης.

    Πρόκειται για τον χρυσαυγίτη που εμφανιζόταν σε ντοκιμαντέρ του καναλιού Channel 4 να μιλάει με υποτιμητικό τρόπο εναντίον αλλοδαπών («θα σας κάνω σαπούνι»,«υπάνθρωποι», «μιάσματα» και άλλα…).

    Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έκανε πλάκα στο βίντεο και δεν εννοούσε τα λεγόμενα του, ενώ από την πολιτική αγωγή τονίζουν ότι είναι από τις λίγες φορές καταδίκης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο (με βάση τον παλιό αντιρατσιστικό νόμο γιατί η πράξη είναι παλαιότερη του καινούργιου νόμου).

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/265642/fulakisi-me-anastoli-se-upopsifio-vouleuti-tis-hrusis-augis/#ixzz3DTlo2iKK

  6. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

    http://directnews.gr/greece/51627-fulakish-enos-etous-se-45xrono-gia-thn-kakopoihsh-skulon.html

    Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, σε 45χρονο από τον Γαλατά…

    ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία για την κακοποίηση σκύλων που τους χτύπησε με σκουπόξυλο.

    Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία της προέδρου του Σωματείου Φίλοι των Ζώων δήμου Αγρινίου, η οποία υποστήριξε ότι το περιστατικό της κακοποίησης σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι της.

    Σύμφωνα με το patrastimes, ο 45χρονος υποστήριξε πως χτύπησε τα αδέσποτα ζώα, επειδή του επιτέθηκαν ενώ επέβαινε σε δίκυκλο με την ανήλικη κόρη του.
    ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-9-2014 από directNEWS.gr

    • Ο/Η falakras λέει:

      στον Γαλατά την πρόεδρο του Σωματείου την λένε όλοι τρελή.
      ψτάξτο λίγο φίλε πριν ποστάρεις οτιδήποτε για να στηρίξεις την φιλοζωία σου.
      για ρώτα πόσα ζώα κ σε τι συνθήκες διατηρούσε η κυρία στο σπίτι της στο Γαλατά.

  7. Θεώρησα σωστό νά αναφερθώ σέ ΄κάτι που εκφράζει τήν αρμονική καί γαλήνια σχέση ανθρώπου καί ζώου, αντί νά αναφερθώ στούς βάρβαρους χειρισμούς καί χρήσεις ζώων από τούς πολύ βάρβαρους ανθρώπους. που πολύ λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Στό βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε έναν άνθρωπο εν ώρα εργασίας, καί μιά γίδα νά χοροπηδάει στήν πλάτη του χωρίς αυτός όχι μόνο νά μήν ενοχλείται καί νά επικαλείται διατάραξη τής εργασίας του, αλλά νά τό διασκεδάζει καί κατα΄τήν απόψή μου νά τό απολαμβάνει. Σέ μιά ανάλογη περίπτωση ‘ενας Homo barbarous, brainwashed Homo amorfotous, Homo Cannibal θά τήν είχε σκοτώσει επικαλούμενος, σέ περίπτωση κατηγοριών εναντίον του, από σεξουαλική παρενόχληση, μέχρι άμυνα ενάντια στήν επιθετική συμπεριφορά τού ζώου. Ετσι κάνουν όλοι οί καθωσπρέπει νοικοκοιραίοι τής καθωσπρέπει καθωσπρεπίζουσας κοινωνίας. «Αχ τό παλλιόσκυλο (σκυλάκι 5 κιλών) μού επιτέθηκε.
    Πάντως ο εργάτης τού βίντεο μέ τήν νεαρή γίδα μου θυμίζει κάποιον, που γνωρίζω πολύ καλά, τώρα νά μήν λέμε ονόματα, (ο νοών νοήτω) που όταν ξαπλώνει νά κοιμηθεί η μικρόσωμη σκυλίτσα του χοροπηδάει πάνω κάτω στήν πλάτη του στό μκεφάλι του στό πλευρό του, καί αυτός νά χαλαρώνει μέχρι που τόν παίρνει ο ύπνος. Σέ άλλη περίπτωση ο πολύ φιλόζωος αυτός κύριος ( νά μήν λέμε όνόματα καί γίνουμε ρεζίλι (καί χέτηκε η φοράδα στ’ αλώνι), ζητάει τή άδεια παρακαλώντας τόν σκύλο του νά τού επιτρέψει νά ξαπλώσει στό κρεβάτι του όπου ο σκύλος έχει καταλάβει όλο τό κρεβάτι. Ο Καζαντζάκης αποκαλούσε τά δένδρα «Τά αδέρφια μας» Ανθρωποι καί ζώα, μιά ειρηνική καί επικοδομική συνεργασία καί συνύπαρξη. Ο φίλος μου ο σκύλος μου. ή καί Ο σκύλος μου ο φίλος μου. Αυτό λέω πάντα.

    • Ο/Η Κλείτωρ λέει:

      @κοροβίλας, επειδή έχω δει πολλάααα τέτοια περιστατικά όντας χωριάτης τσοπάνης μπουρτζόβλαχος κλπ κλπ , δεν θες να ξέρεις γιατί τον καβαλάει η κατσικούλα και γιατί προσπαθεί να του βγάλει το καπέλο και να τον γυρίσει ανάσκελα. Τα ζώα λειτουργούν ενστικτωδώς και μόνο κάποιος που έχει μεγαλώσει με ζώα μπορεί να αντιληφθεί το ζητούμενο κι αν – οι δε «φιλόζωοι» «ζωόφιλοι» κλπ άσχετοι και μεγαλωμένοι στην άσφαλτο μάλλον προς τον ανιμισμό τείνουν λόγω άγνοιας παρά προς κοινωνία με την πανίδα.

  8. Ο/Η Aίσχος λέει:

    Η Εορτή του Προστάτη των κυνηγών Αγίου Ευσταθίου στην Σύρο (ΦΩΤΟ)

    Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014
    Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Σύρου – 14.07

    Ο Σεβασμιώτατος Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ παρέστη χθες το πρωί συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Οδηγητρίας, της επιλεγομένης «των Κυνηγών», στην περιοχή «Άνω Μάννα» Σύρου, επί τη ιερά μνήμη του Προστάτου των κυνηγών Αγίου Ευσταθίου, και ευλόγησε την Αρτοκλασία.

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το άθλιο διαφημιστικό μάρκας ρολογιών του Ντεπαρτιέ, στον οποίο το 2013 ο Πούτιν είχε δώσει ρωσική υπηκοότητα και φορολογική ασυλία, το οποίο ευτυχώς προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις

  10. Ο/Η eklag λέει:

    Ο μεσιέ Φάμπρ δεν πετούσε ζωντανά γατιά σε μια από τις προχω εκθέσεις του;
    Στο ίδιο πνεύμα οι πάντα προχω υπάλληλοι Μετρό λιμανιού Πειραιά τσιμέντωσαν τις τρυπούλες του φρουρίου όπου οι ρομαντικές ψυχές αφήνουν τροφή για τα αδέσποτα γατάκια.
    Με αγάπη ευχόμαστε να τους πάρει και αυτούς ο Διάολος!

  11. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    http://tvxs.gr/news/greenlife/ekatommyria-ligotera-zoa-thanatothikan-perysi-logo-ayksisis-tis-xortofagias

    Εκατομμύρια λιγότερα ζώα θανατώθηκαν πέρυσι λόγω αύξησης της χορτοφαγίας

  12. Ο/Η Άστεγος λέει:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.