Λόγος: Ο Λένιν στην Εκκλησία

Η αδελφότητα των αναρχικών και ειρηνιστών χριστιανών στο Λονδίνο   

lenin-church1

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

M

ε αφορμή τις άκριτες και χωρίς κανένα ηθικό υπόβαθρο σχέσεις της ανερχόμενης Αριστεράς με τον Αρχιεπίσκοπο και με τον Πατριάρχη, ανατρέχω στη σχέση του Λένιν με μια εντελώς διαφορετική Εκκλησία, που υπάρχει μέχρι σήμερα, πολύ συρρικνωμένη πια, η οποία βρίσκεται, σε κάθε πτυχή της ύπαρξής της, στους αντίποδες όσων χαρακτηρίζουν την εθνική κρατική Εκκλησία της Ελλάδας. Aκούγεται απίστευτο αλλά ο Λένιν σύχναζε στα 1907 στο Λονδίνο σε εκκλησίες και ιδιαίτερα σε μια ιδιόρρυθμη ενορία (φωτ.1). Δεν ήταν ασφαλώς θρησκευόμενος, ήταν ίσως λιγότερο άθεος από τον πατριάρχη της Μόσχας αλλά πάντως άθεος και αδιάλλακτος με τον τσαρικό κλήρο μέχρι τέλους (φωτ.2). Το λέω αυτό γιατί στο νότιο άκρο της χερσονήσου του οθωμανικού όρους Μπαλκάν, έχουμε επιφανείς Αριστερούς, που φλερτάρουν με το πιο διεφθαρμένο και αντιδραστικό κομμάτι του κλήρου, σε ένα χωρίς αρχές και πολιτικούς στόχους αλισιβερίσι, στην ολοσχερώς χρεοκοπημένη σήμερα χώρα, που κάποτε έθρεψε τον Ξενοφάνη και τον Πρωταγόρα.
—-Ο Λένιν είχε επισκεφθεί το Λονδίνο έξι φορές μεταξύ 1902 και 1911. Η γυναίκα του η Κρούπσκαγια («Αναμνήσεις από το Λένιν») καταθέτει τη μαρτυρία της:«Στις αγγλικές εκκλησίες η λειτουργία  συχνά ακολουθείται από μια σύντομη διάλεξη και συζήτηση. Ο Ίλιτς ήταν ιδιαίτερα λάτρης αυτών των συζητήσεων, γιατί οι απλοί εργαζόμενοι έπαιρναν μέρος σε αυτές … Μια φορά περιπλανηθήκαμε σε μια σοσιαλιστική εκκλησία. Υπάρχουν τέτοιες εκκλησίες στην Αγγλία. Ο προϊστάμενος περιπλανήθηκε τη Βίβλο και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο συμβολίζει την έξοδο των εργαζομένων από το βασίλειο του καπιταλισμού στο βασίλειο του σοσιαλισμού. Όλοι σηκώθηκαν και έψαλλαν από ένα σοσιαλιστικό προσευχητάρι: ‘Οδήγησέ μας, Κύριε, από το Βασίλειο του Καπιταλισμού στο Βασίλειο του Σοσιαλισμού’. Πήγαμε σε αυτήν την εκκλησία και πάλι αργότερα, ήταν ο ναός ‘Επτά Αδελφές’».
lenin-church2—-Οι εκκλησίες στις οποίες σύχναζε ο Λένιν δεν ήταν τυχαίες. Ήταν σχισματικές, αναρχικές, ελευθεριακές, σοσιαλιστικές, εκεί συναντιόντουσαν Κουάκεροι με Τολστοϊστές, είχαν χαρισματικούς πάστορες, με πολύ προωθημένες χριστιανικές ιδέες, που ταυτίζονταν στο κοινωνικό πεδίο  με τις μαρξιστικές απόψεις για την αδικία, τους πλούσιους, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση της εργασίας κλπ. Τέτοιες κοινότητες συγκροτήθηκαν κάμποσες, όπως αυτές που έστησε ο Τολστοϊανος  John Coleman Kenworthy στο Croydon του Surrey (Νοτ. Λονδίνο, 1894) και στο  Purleigh του Essex (1896), που διαλύθηκαν σχετικά σύντομα από  εσωτερικές διενέξεις. Πρόδρομος και κέντρο αυτών των (λίγων) ιδιόρρυθμων ενοριακών κοινοτήτων  ήταν ο ναός της «Αδελφότητας», στη γωνία των οδών Balmes και Southgate (Nότια πύλη), στα όρια των περιοχών Islington και Ηackney του Λονδίνου, στη  συνοικία της De Beauvoir town, που ανήκε στην αυτόνομη χριστιανική Εκκλησία της «Αδελφότητας», τα ίχνη της οποίας ξεκινούν στα 1887 όταν ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Μπρους Γουάλλας  Βορειοϊρλανδός γεννημένος το 1853 στην Ινδία εξέδωσε το περιοδικό «Η αδελφότητα», στο Limavady της Β.Ιρλανδίας. Στα 1891  μετακόμισε στο Λονδίνο και αγόρασε την τότε ετοιμόρροπη εκκλησία την οποία αναστήλωσε (φωτ.3). Ο ίδιος άνοιξε και συνεταιριστικό κατάστημα τροφίμων στη Downham Road. Το 1897, οι συμμετέχοντες στο 4ο Διεθνές Συνέδριο χορτοφαγίας, άκουσαν εκεί  ένα ανθρωπιστικό κήρυγμα. Το ‘Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο’ της Βρετανίας έχει διασώσει ένα φιλμάκι  της  αστυνομίας, στο οποίο φαίνονται οι ακροδεξιοί της οργάνωσης «Δυνάμεις της αφοσίωσης και του πατριωτισμού», να διαλύουν μια συνάντηση ειρηνιστών και αντιρρησιών συνείδησης που έγινε εκεί το 1917. Ο ναός που ήταν ένα είδος φαβιανού σοσιαλιστικού ινστιτούτου, δηλαδή οργανικά ενταγμένος στο αριστερό μεταρρυθμιστικό κίνημα, κατεδαφίστηκε στις 8 Ιουνίου του 1934 (φωτ.4) και τώρα στη θέση του βρίσκονται μεγάλα άχαρα μπλοκ από διαμερίσματα, ενώ στην απέναντι από το ναό πρώην πύλη εργοστασίου, είναι η είσοδος στους κήπους Rosemary. Το όνομά τους προέρχεται από το κλαδάκι του δενδρολίβανου που φορούσαν στα καπέλα τους οι ‘Levellers’, μια ομάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς του 1640 (ισότητα, ανεξιθρησκεία, φεμινισμός, κοινωνικό συμβόλαιο), που είχε συναντήσεις σε κοντινή ταβέρνα. Η γειτονιά δηλαδή μύριζε από πολύ παλιά εργατιά, αίρεση, φύση και επανάσταση. Το 1783 χτίστηκε εργοστάσιο παραγωγής της χρωστικής ουσίας του λευκού μόλυβδου, που έπαιρνε ενέργεια από δύο υπέροχους ανεμόμυλους, κοντά στον τεχνητό «Νέο ποταμό» (1613, υδροδοτούσε το Λονδίνο με νερά του ποταμού Λη),  όπου έκανε βαρκάδα η εργατική νεολαία. Τα κατάλοιπα του εργοστασίου καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
—-Το Γουάλλας διαδέχθηκε ο αιδεσιμότατος Swan, οπαδός του ελευθεριακού σοσιαλιστή ποιητή, μεσαιωνιστή και σχεδιαστή υφαντουργίας William Morris, που είχε την ευτυχία να δει το ‘Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα’ να χρησιμοποιεί το ναό του το Μάη του 1907 για το 5ο συνέδριό του που κράτησε τρεις βδομάδες (τελείωσε τον Ιούνιο) στο οποίο προσήλθαν σύσσωμοι οι Λένιν, Στάλιν, Τρότσκυ, Γκόρκι, Λιτβίνοφ και η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Όσο αμέτοχος ή αδιάφορος ή εχθρικός κι αν είναι κάποιος σε σχέση με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, η παρουσία τόσων προσωπικοτήτων, τόσο σημαντικών και τόσο διαφοροποιημένων μεταξύ τους, στα πλαίσια ενός κοινού στην βασική του σύλληψη ουτοπικού ή εφιαλτικού (όπως αποδείχτηκε για πολλούς) ονείρου, είναι αδύνατον να μη βρίσκει τώρα συναρπαστική αυτήν την τόσο πυκνή ελπιδοφόρα μάζωξη αυτών των lenin-church3«μυθικών» μορφών του Μαρξισμού, στο χριστιανικό ναό μιας ιστορικής καπιταλιστικής μητρόπολης.  Oι πρωταγωνιστές της επικείμενης Οκτωβριανής Επανάστασης έχουν πάρει ήδη τη θέση τους στο σκηνικό.  O Tρότσκι είχε φτάσει εδώ το Φλεβάρη, δραπέτης από το Μπερεζόφ καθ’οδόν προς την εξορία του Ομπντόρσκ στις όχθες του παγωμένου Όβι, αργότερα θα περιφερόταν στη Δύση εξόριστος από το Στάλιν. Στις 13 του Μάη του 1907 η «Κόκκινη Ρόζα» γράφει ένα αισθαντικό γράμμα από το Λονδίνο, περιγράφοντας τα αισθήματά που της δημιούργησε η πόλη  στον εραστή της Κόστια Zetkin στη Στουτγάρδη από το ξενοδοχείο «Οι τρεις καλόγριες», το όνομα του οποίου βρίσκει «ύποπτο όπως η Κόλαση». Το γράμμα καταλήγει «…Αλλά ξαφνικά μέσα μου τώρα, λίγο από το τσιγγάνικο αίμα μου έχει ξυπνήσει. Οι διαπεραστικές χορδές της νύχτας στη μεγάλη πόλη, με τη δαιμονική μαγεία της, έχουν αγγίξει κάποιες χορδές της ψυχή των παιδιών της μεγάλης πόλης. Κάπου στα βάθη (νιώθω) μια ασαφή επιθυμία να βυθιστώ σε αυτή την δίνη … Τι έχει να πει ο νεαρός άνδρας με το χοντρό κεφάλι και βαθιά σκούρα μάτια γι’ αυτό;». Ταυτόχρονα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Έμμα Γκόλντμαν  εξέδιδε το 3ο τεύχος της «Μάννας Γης», που ξεκινούσε με το «Τραγούδι της Γης» του Ραλφ Έμερσον του καλύτερου φίλου του Θορώ.
—-Η μητροπολιτική Αστυνομία δεν έδειξε νοσηρή περιέργεια για το συνέδριο, γιατί ο χασάπης τσάρος της αιματηρής Κυριακής του 1905, ο σημερινός άγιος Νικόλαος της ασύστολης Ορθοδοξίας, αν και συγγενής του αγγλικού βασιλικού οίκου, δεν έχαιρε υπόληψης ως διεφθαρμένος τύραννος και η βρετανική κυβέρνηση ήθελε τον εκδημοκρατισμό της Ρωσίας, παραμερίζοντας έτσι τη διπλωματική της «υποχρέωση» να κάνει συλλήψεις για χατίρι του Ρωμανώφ. Το εκκλησίασμα της Αδελφότητας είχε από καιρό εμπλουτιστεί με διωγμένους  διαφωνούντες και μειονοτικούς της ανατολικής Ευρώπης και ο ό ίδιος ο Στάλιν, παλιός σπουδαστής της πρωτόγονης ορθόδοξης ιερατικής σχολής της Τιφλίδας, ανηφόριζε συχνά από το Stepney του ανατολικού Λονδίνου εδώ. Ο Στάλιν, που ήταν ελάχιστα γνωστός έξω από τη Γεωργία, έμεινε στο Tower House, στη Whitechapel Road και ποτέ δεν θα μάθουμε τι σκεφτόταν αυτός ο συμπλεγματικός άνθρωπος κυκλοφορώντας στους δρόμους της Μέκκας της αποικιοκρατίας, μιας και ποτέ δεν αναφέρθηκε στην παραμονή του στο Λονδίνο. Ο ευαίσθητος όμως Μαξίμ Γκόρκι, περιέγραψε το εκκλησάκι(«A History of the Bolshevik Party» by Alan Woods): «Μπορώ ακόμα να βλέπω ζωντανά μπροστά μου το γυμνό ξύλινο τοίχο, λιτό σε σημείο παραλογισμού, τα στενόμακρα παράθυρα κοιτάζοντας προς τα κάτω σε ένα μικρό, στενό διάδρομο που θα μπορούσε να είναι η τάξη ενός φτωχικού σχολείου»
—-Οι  εκπρόσωποι του ‘Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος’, πρόδρομου του ΚΚΣΕ, ήταν 336, χωρισμένοι σε δύο κύριες παρατάξεις, τους Μπολσεβίκους και στους Μενσεβίκους, που κυριάρχησαν στη συζήτηση και η συνάντηση επισφράγισε τις διαφωνίες τους. Δεν θα μπορούσαν είχαν συναντηθεί στη Ρωσία και η τσαρική κυβέρνηση είχε ασκήσει πίεση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Δανίας, να απαγορεύσουν την εκδήλωση. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι εκπροσωπούσαν περί τα 150.000 lenin-church4κομματικά μέλη από τα οποία οι Μενσεβίκοι ήταν 43.000 και οι Μπολσεβίκοι 33.000.  Η γνωστή οργανωτική ικανότητα, ίσως και η πειθώ, των δεύτερων ανέτρεψε προς όφελός της το συσχετισμό στη σύνθεση της ΚΕ, που προέκυψε από το συνέδριο. Τριάντα πέντε συνεδριάσεις διεξήχθησαν στην Εκκλησία μέσα σε θυελλώδεις συζητήσεις. Οι Μπολσεβίκοι ήθελαν ένοπλη Επανάσταση, οι Μενσεβίκοι, μέσω του αρχηγού τους Ιούλιου Martov, την χαρακτήριζαν ως πραξικοπηματική.  Ο Μartov και μετά την Επανάσταση διαφωνούσε με τον κύκλο του αίματος («…η δολοφονική μηχανή πήρε μπροστά…αλλά το αίμα φέρνει αίμα…»), γι’αυτό και αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία το 1920 όπου και πέθανε.
—-Οι Λετονοί και Πολωνοί «σοσιαλδημοκράτες», είχαν γύρει στο συνέδριο την πλάστιγγα προς τη μεριά της μπολσεβικικής αχαλίνωτης βίας. Σημείο αντιλεγόμενο ήταν και το θέμα των «απαλλοτριώσεων» (ορολογία που στα καθ’ημάς χρησιμοποίησε και η «Ε.Ο. 17Ν»), που ήταν ένας ευφημισμός για ένοπλες ληστείες κυβερνητικών και ιδιωτικών κεφαλαίων για την υποστήριξη επαναστατικών δράσεων, με τους Μενσεβίκους να τις απορρίπτουν και να αποσπούν το 65% των συνέδρων. Όμως  η απόφαση δεν τηρήθηκε. Μάλιστα λίγες εβδομάδες μετά ληστεύτηκε στην Τιφλίδα μια τράπεζα, από μια μικρή ομάδα Μπολσεβίκων. Τέλος διαφωνίες υπήρξαν γύρω από το θέμα της αρίθμησης του Συνεδρίου (5ο κλπ)
—-Το συνέδριο εξέλεξε τον Λένιν, που εκπροσωπούσε την περιοχή του Άνω Κάμα (παραπόταμου του Βόλγα), στο προεδρείο μαζί με τον Φήλικα Dzerzhinsky τον μετέπειτα ιδρυτή της KGB. Τα αποτελέσματα ήταν όπως είπαμε καλά για τους Μπολσεβίκους αλλά καμία πολιτική ομάδα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή που είχε 12 μόνιμα και 22 αναπληρωματικά μέλη, μοιρασμένα αντίστοιχα ως εξής: Μπολσεβίκοι 5 και 10, Μενσεβίκοι 4 και 7, Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό κόμμα του Βασιλείου της Πολωνίας και της Λιθουανίας (Ρόζα Λούξεμπουργκ) 2 και 3 και  Σοσιαλδημοκρατία της Λετονικής περιοχής 1 και 2. Η νέα Κ.Ε. ήταν σοβαρά διαιρεμένη και δεν μπορούσε να δράσει ενωμένα. Οι Μπολσεβίκοι μάλιστα,  φρόντισαν στο περιθώριο και στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου να εκλέξουν ένα δικό τους αποκλειστικά ηγετικό όργανο καθοδηγούμενο από τα Λένιν. Αργότερα η Κ.Ε. συμπεριελαβε και δυο Μπουντιστές (Εβραίοι σοσιαλιστές, προσκείμενοι στους Μενσεβίκους, που έβαζαν πάνω από όλα την εβραϊκή τους ταυτότητα). Ένας από αυτούς ήταν ο Ραφαήλ Abramovich, από τους πρώτους αριστερούς διαφωνούντες, που αναγκάστηκε στα 1920 να διαφύγει στο Βερολίνο. Το 1937 οι Σοβιετικοί μυστικοί αστυνομικοί απήγαγαν στην Ισπανία όπου βρισκόταν  το γιό του Μαρκ Ρέιν και τον δολοφόνησαν.
lenin-church5—-Σήμερα όπως είπαμε η χριστιανική «Αδελφότητα», που περιλαμβάνει και αθεϊστές, έχει μεταφερθεί τμηματικά από το 1921 στο Στάπλετον του Γιορκσάιρ, σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο κτήμα (φωτ.5), αυτοπροσδιοριζόμενη στον ιστοχώρο της ως αναρχική και ειρηνιστική βασισμένη σε οικολογικές αρχές και στη χορτοφαγία, ανοιχτή για επικοινωνία με κάθε καλόπιστο άνθρωπο όπου γης, πιστεύοντας ότι η πίστη αποδεικνύεται κι δικαιώνεται από τον τρόπο που ζεις. Τα μέλη τους είναι διασκορπισμένα σε όλη την Αγγλία, δεν έχουν ιερατείο ή ιεραρχική δομή και αποφεύγουν τα συνέδρια προτιμώντας τις συζητήσεις πάνω από μια κούπα τσάι. Τα κτίρια της φάρμας τους έχουν κτιστεί από τα μέλη τους με οικολογικά υλικά και κριτήρια, έχουν δε κατεδαφιστεί από τις αρχές και ξανακτιστεί. Η κοινότητα εφαρμόζει την ανακύκλωση και ζει αρμονικά με τα ζώα της τα οποία δεν τα σκοτώνει για να τα φάει. Οι θρησκευτικές τους τελετές είναι ελάχιστες, βασίζονται στις παραδόσεις των Κουάκερων και περιορίζονται σε κηδείες και γάμους. Πιστεύουν πως όλοι μας έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο με τις πράξεις μας. Μια από τις δικές τους είναι και ο αγώνας για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, που έδωσαν με επικεφαλής τον  Len W. Gibson, μέχρι το θάνατό του (2007).
—-Ας ελπίσουμε πως η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη πατρίδα μας θα μπορέσει κάποτε να αναδείξει παρόμοιες χριστιανικές κοινότητες, που θα συνεργαστούν με μια έντιμη, σοφή, ευαίσθητη, ουμανιστική και ορθολογική Αριστερά. Οι μικρές ουτοπίες σηματοδοτούν ελπίδες, γεννούν ιδέες, λειτουργούν ως προεικονίσεις ενός αυριανού καλύτερου κόσμου, που του δίνουν δυναμική για να γίνει εφικτός. Θα επαναλάβω πως σήμερα η πολύπειρη πονηρή πόρνη της ανίερης Βαβυλώνας των ρασοφόρων, συνεδριάζει και συναγελάζεται φανερά και συναλλάσσεται παρασκηνιακά με μια Αριστερά η οποία κάνει με τα συχνά της καμώματα κάθε τίμιο άνθρωπο άνω ποταμών. Ασφαλώς η Αριστερά οφείλει να είναι ανοιχτή για συζήτηση με τους Χριστιανούς αν και όπου αυτοί υπάρχουν. Δεν μπορεί όμως να συνδιαλέγεται με την Εκκλησία της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος ευλογεί το Φύρερ των Νεοναζί, οι ιερείς της ευλογούν τα γραφεία τους, κι αυτοί λιτανεύουν τις ιερές της εικόνες, χωρίς να έχει αντιδράσει γι’αυτό ούτε ένας επίσκοπος.


ΥΓ
Δείτε: «1907 Ρωσικό επαναστατικό συνέδριο στην οδό Southgate». Πρόγραμμα του BBC4, της σειράς «Παρακολουθώντας τους Ρώσους», που παρουσιάζει η Στέλλα Rimington: «Εκατό χρόνια πριν η συνοικία De Beauvoir ήταν η σκηνή μιας τριών εβδομάδων συνάντησης, που βόηθησε να αλλάξει το πρόσωπο του κόσμου. Η τοποθεσία ήταν ένα παρεκκλήσι….».

***

[Όλα κατηγορίας «Λόγος»]

***

This entry was posted in Logos. Bookmark the permalink.

57 Responses to Λόγος: Ο Λένιν στην Εκκλησία

  1. Ο/Η Atheist λέει:

    Σοβιετικοί μαζεύουν ασήμι και χρυσάφι από τις εκκλησίες για να σώσουν τον πληθυσμό του Βόλγα από το λιμό
    Φωτογραφία

    As the Soviet papers reported:

    “according to statistics from the Central Committee of Pomgol more than 23,997 poods of silver has been collected from church valuables” (1 pood=16kg).

    A commentary in lzvestia for 19 December, 1922 said tins was “a ridiculously small amount”. The total value of the confiscated valuables, according to foreign estimates, was about 30 million gold roubles. It is obvious that by means of voluntary donations with church control over the use of the money 100 million believers and 50,000 churches could have collected many times this sum…

  2. Ο/Η Σταύρος λέει:

    «Ας ελπίσουμε πως η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη πατρίδα μας θα μπορέσει κάποτε να αναδείξει παρόμοιες χριστιανικές κοινότητες, που θα συνεργαστούν με μια έντιμη, σοφή, ευαίσθητη, ουμανιστική και ορθολογική Αριστερά»!!!

    «Αι ελπίδες χαϊδεύουν μίαν καταστροφήν, όπως τα χορταράκια ένα ερείπιον.»
    Δημήτριος Καμπούρογλου

    • Ο/Η Παλιός λέει:

      Προφητικό

      «Όταν διαβάζω τα Ευαγγέλια δεν σταυροκοπιούμαι, καθώς κάνουν τα τσογλάνια της Νέας Ορθοδοξίας, που γκρεμίστηκαν από τον μαρξισμό στην αγκαλιά των δεσποτάδων.”
      Ηλίας Πετρόπουλος

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Μην την υποτιμάμε την Ψωροκώσταινα.
      Ποτέ δεν ξέρετε.
      Η ουτοπία του σήμερα μπορεί να είναι ο πραγματισμός του αύριο, άντε του μεθαύριο, …o.k. του παραμεθαύριο.
      (Δικό μου)
      Λ.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Η απόπειρα διάγνωσης του πολιτικού μέλλοντος μιας χώρας, δεν είναι σώνει και καλά υποτιμητική, όταν δεν αποπνέει αισιοδοξία.
        Οι προϋποθέσεις δεν δείχνουν μια προοπτική αισιόδοξη διότι δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί κατά κάτι.
        Οι φαινομενικές διαφορές είναι προϊόντα ανάγκης και μάλιστα εκ των έξω υποκινούμενες. Η ανάγκη όμως δεν διορθώνει αλλά μπαλώνει.
        Το καθεστώς και οι υπήκοοί του κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Χορεύουν στον ίδιο ρυθμό. Το μόνο διαφορετικό είναι τα όργανα της ορχήστρας. Οι ζουρνάδες αντικαταστάθηκαν από βιόλες και κόρνα.

  3. Ο/Η Του κώλου λέει:

    Τσίπρας: H Εκκλησία να γίνει σύμμαχος της Αριστεράς

    Με τον Αρχεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403687

  4. Ο/Η Αλέξη, ο Αλέξιος λέει:

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63747459
    ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Ο AΛΕΞΙΟΣ

    «Εξομολόγηση» με μισόλογα

    Την κυριότητα μιας παλαιάς κατοικίας στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, όπου κατοικεί με τη μητέρα του, δηλώνει ο μητροπολίτης Νίκαιας κ. Αλέξιος, ως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.

    Ταυτόχρονα, απαριθμεί εκτενώς και μετά… φωτογραφιών, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερή Μητρόπολη Νίκαιας, το φιλανθρωπικό του έργο, απαντώντας έτσι στις αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία 10 μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

    Ο μητροπολίτης χαρακτηρίζει «απολύτως αναληθές και ταυτοχρόνως πρωτοφανώς υβριστικό και συκοφαντικό (το) δημοσίευμα», υπογραμμίζει ότι δεν διαθέτει αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία πάσης φύσεως, απειλεί δε, με αγωγές και μηνύσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει καμιά απολύτως εξήγηση ή να διαψεύσει όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Κατ’ αρχάς το «Εθνος της Κυριακής» δεν αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό του έργο. Σημειώνει απλώς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος -αναδημοσιεύεται μάλιστα σχετικό έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι ελεγκτικές αρχές-, ο μητροπολίτης Αλέξιος και η οικογένειά του φέρονται να διαθέτουν τουλάχιστον οκτώ ακίνητα, για τα οποία μένει να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

    Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών του, ο ίδιος ο μητροπολίτης φέρεται να διαθέτει ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά, τρία ακίνητα στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή και ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά.

    Το «Εθνος της Κυριακής» με τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά των μητροπολιτών
    Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να απέκτησε «έπαυλη μετά πισίνας» στη θέση «Τζότζικας» στη Γραβιά Φωκίδας, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζεται ως… επιτυχημένος επιχειρηματίας.

    Ο αρχιλογιστής της Μητρόπολης Νικαίας φέρεται να έχει και δεύτερη έπαυλη στην Ανοιξη Αττικής, που, σύμφωνα με τις περιγραφές, μοιάζει με φρούριο, ενώ κυκλοφορεί και με ακριβά αυτοκίνητα.

    Για όλες αυτές τις καταγγελίες ο μητροπολίτης δεν λέει απολύτως τίποτα. Δεν εξηγεί επίσης πώς συμβαίνει -πάντα κατά τις καταγγελίες ιερέων που ερευνά το ΣΔΟΕ- «ο ανιψιός του, γιος του αδελφού του Δημήτρη, ο Αλέξης, να έχει αποκτήσει δύο επαύλεις στον Διόνυσο, στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη και στην ομώνυμη πλατεία.Ο ανιψιός του μητροπολίτη, μάλιστα, έχει καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ από ιερείς ότι ορίστηκε και ως ελεγκτής των λογιστικών βιβλίων στους 40 ενοριακούς ναούς (περιοχή Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Χαΐδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κερατσινίου και Περάματος), απ’ όπου συνολικά κατακρατεί περί τις 4.000 ευρώ, χωρίς αποδείξεις, για έξοδα ελέγχων κάθε μήνα»!

    Ο Σεβασμιώτατος Νίκαιας δεν εξηγεί, επίσης, αν όντως έχει προσλάβει άλλους συγγενείς του σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης, όπως τον αδελφό και τον γιο του αδελφού του ή τα ανίψια του Ελπίδα, Χριστίνα και Θανάση.

    Γιάννης Κρητικός

  5. Ο/Η Συνέσιος λέει:

    Η Ορθοδοξία νικά βρωμεροί αναρχοκομμουνισταί
    Εγκρεμίσατε

    Νενικήκαμεν

  6. Ο/Η Μητροπολίτης Αμβρονάζιος λέει:

    Ένταση και ανταλλαγή συνθημάτων

    Μπλόκο Χρυσαυγιτών στην πορεία για τον Αλέξη στην Καλαμάτα

    07/12/2012

    Με το σύνθημα «ΕΣΑ – ΕΣ ΕΣ – Ανθρωπιστές» μέλη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πορεία νεαρών στην Καλαμάτα που διαδήλωσαν χθες βράδυ στο κέντρο της πόλης τιμώντας την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Αθήνα, πριν από 4 χρόνια.

    Επικεφαλής του μπλοκ των κρανοφόρων της Χρυσής Αυγής ήταν ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Κουκούτσης και η ένταση ξεκίνησε όταν κινήθηκαν αντίστροφα στην Αριστομένους, από την οποία κατέβαινε η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία 23ης Μαρτίου.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κρανοφόρων δημιούργησαν στο ύψος του Δημαρχείου δύο μπλόκα: ένα μπροστά στην πορεία κι ένα μπροστά στην ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» η οδός Αριστομένους παρέμεινε κλειστή για περίπου μισή ώρα, μέχρις ότου τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να αποχωρήσουν προς τα γραφεία του κόμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για να συνεχιστεί η πορεία.

    Ωστόσο, στο ύψος της οδού Γεωργούλη και από την πλευρά της πλατείας εκτοξεύτηκαν -από απροσδιόριστης ταυτότητας άτομα- διάφορα αντικείμενα εναντίον της πορείας, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, αφού οι μετέχοντες σε αυτή διατήρησαν την ψυχραιμία τους.

  7. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    ..

    Όλο και περισσότερα αυτά που ενώνουν Τσίπρα και Ιερώνυμο
    Από newsbomb.gr | newsbomb.gr – Κυρ, 25 Νοε 2012.. .
    .
    Το ότι οι σχέσεις μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι καλές, δεν είναι κάτι αυτονόητο. Και αυτό γιατί οι θεσμοί που εκπροσωπούν, έχουν μεταξύ τους περισσότερες διαφορές, από ότι κοινά. Ωστόσο, η μεταξύ τους «χημεία» φαίνεται πως γεφυρώνει το χάσμα που παραδοσιακά χαρακτήριζε τις σχέσεις Εκκλησίας και Αριστεράς.

    Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην κηδεία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε το πόσο καλή είναι η μεταξύ τους σχέση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το πρότεινε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του τηλεφώνησε για να τον συλλυπηθεί.

    Η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αξιολογεί θετικά τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών ενάντια στα ακροδεξιά φαινόμενα και θεωρεί «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός πως αυτή την δύσκολη εποχή Προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας είναι ο κ. Ιερώνυμος .

    Από την πλευρά της, η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει στη στάση του κ. Τσίπρα μία διαλλακτικότητα όσον αφορά στα εκκλησιαστικά ζητήματα, στάση που αντίθετα δεν πιστώνουν στη Δημοκρατική Αριστερά.

    Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά και καθόλου αμελητέα «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις, όπως π.χ. η εκκλησιαστική περιουσία ή το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

    Αλλά η έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργεί ως ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Τσίπρα που «έρχεται» προς την εξουσία και δεν θέλει να έχει απέναντί του την Εκκλησία και του κ. Ιερώνυμου που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνεται ως μεγάλο κόμμα και επιδιώκει να τον εντάξει στον κύκλο των συνομιλητών της Εκκλησίας.

  8. Ο/Η Psycho λέει:

    Σεραφείμ Τράγκας για την περιουσία

  9. Ο/Η ZAK λέει:

    «…Ας ελπίσουμε πως η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη πατρίδα μας θα μπορέσει κάποτε να αναδείξει παρόμοιες χριστιανικές κοινότητες….»

    «Τέτοιες», χλωμό το βλέπω.

    Αυτά έχουν κριθεί από την περίοδο των ησυχαστικών έριδων και την επικράτηση των παλαμιστών. «Τέτοιες» μη-εκκλησίες απαιτούν κάποιου είδους ορθολογισμό, πραγματισμό, ας το πούμε κατ΄οικονομία αριστοτελισμό που έχει εξοβελιστεί από την ορθοδοξία εδώ και αιώνες.

    Ίσως κάποιοι μεμονωμένοι κληρικοί να υπάρξουν, όπως και υπήρξαν, που να ξεκινήσουν από το βίωμα της αγάπης, της «καρδιακής «προσευχής» κλπ, κλπ και να υποστηρίξουν κάποιους φιλολαϊκούς πολιτικούς, τίποτε άλλο.

  10. Ο/Η ZAK λέει:

    Τώρα, ελπίζω οι σχέσεις του Σύριζα με με την Εκκλησία να είναι κομμάτι της στρατηγικής του και μέσω αυτών να αποσκοπεί να φανεί σοβαρή πολιτική δύναμη.Μην ξεχνάτε ότι ο σύριζα μέχρι χτες ήταν ένα γκρουπούσκουλο του 4%.
    Και παρόλα τα σχετικά ψηλά ποσοστά του θα έχει να αντιμετωπίσει μια Ελλάδα στην πλειοψηφία της οπισθοδρομική και βαθειά επηρεαζόμενη από τον κλήρο.
    Μου είχαν πει οτι το 1981, οι δεξιοί παπάδες διέδιδαν οτι το κομμουνιστικό Πασοκ θα έπαιρνε από τον κόσμο τα σπίτια και πολλοί φοβόντουσαν (τελικά θα μας τα πάρει μαζί με τη ΝΔ, 🙂 )

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Όλοι επικαλούνται παντα την τακτική.
      Όμως:
      1.Είναι τίμιο να υποκρίνεσαι και να φοράς μάσκα;
      2. Κατά κανόνα αυτοί οι συμβιβασμοί στο κατώφλι της εξουσίας, μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται από όποιον την κερδίσει.
      3. Αν είσαι οπαδός του Διαφωτισμού, δεν προπαγανδίζεις το σκοτάδι.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Την παπάρα του προσχήματος της τακτικής την φάγαμε στην μάπα από το ΠΑΣΟΚ με το παραπάνω. Τώρα για ποιους λόγους δηλαδή να μην είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους υποκρισίες. Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται πλέον από τα αποσπασθέντα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ;

        Όμως άλλη είναι η αιτία της εν λόγω κακοδαιμονίας. Πλην των εξαιρέσεων, τόσων όσων αρκούν για την επιβεβαίωση του κανόνα, ο Αριστερός κόσμος ποτέ δεν ήθελε κι ούτε θέλει να τα βάλει με την Εκκλησία, διότι έχει μαύρα μεσάνυχτα πάνω στο θέμα αυτό.
        Χώρια που η πλειονότητά του μαστίζεται από την χολέρα της δεισιδαιμονίας και της θρησκευτικότητας. Επί τέλους αυτό δεν θα το παραδεχτούμε ποτέ;

      • Ο/Η Po λέει:

        Α κ ρ ι β ώ ς Α υ τ ό:

        «Την παπάρα του προσχήματος της τακτικής την φάγαμε στην μάπα από το ΠΑΣΟΚ με το παραπάνω. Τώρα για ποιους λόγους δηλαδή να μην είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους υποκρισίες…»

        Αγαπητέ Σταύρο έγραψες!

  11. Ο/Η kostas λέει:

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΑΣΚΑΡΑΤΕ
    ΕΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ ΜΟΝΟ
    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΕΤΑΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΗΔΙΑ

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αγαπητέ Σταύρο,
      συμφωνώ πως σε μεγάλο μέρος ο αριστερός κόσμος δεν έχει ιδέα τι κίνδυνο αποτελεί η Εκκλησία για την κοινωνία και τι διαφθορά κρύβεται κάτω από τα ράσα. Ασφαλώς ένα μεγάλο μέρος τους διατηρεί είτε από αμάθεια, είτε από βλακεία, είτε από φόβο, ένα υποδόριο θρησκευτικό συναίσθημα.

      Αγαπητέ Κώστα, ΄
      γιατί το λέτε αυτό;
      Κι εγώ εφαρμόζω την τακτική των αποστάσεων, είναι μια στοιχειώδης άμυνα.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Ο πατέρας μου και φυσικά πολλοί άλλοι πέθαναν με τον καημό να προλάβουν τον κόσμο της αριστεράς επι τέλους να ασχοληθεί με το θρησκευτικό καρκίνωμα. Έφυγαν έτσι από την ζωή με μεγάλη απογοήτευση.

        Τα ίδια έπαθε και η αφεντιά μου. Μέχρι που το χώνεψα να κόψω κάθε ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι ελευθερώθηκα από τη βάσανο αυτή. Θα το πολεμάω όμως μέχρι να ψοφήσω μόνος μου σαν το σκυλί.

        Αυτήν την κακοδαιμονία που δεν επιτρέπει να θάλλει μια διαφωτιστική παιδεία. Για τον λόγο αυτόν θα είμαι πάντα με το μέρος σας. Διότι σιγουρεύτηκα εντελώς ότι την σημαία του Διαφωτισμού δεν πρόκειται να την υποστείλετε ποτέ. Σας ευχαριστώ αγαπητοί μου σύντροφοι.

  12. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1441744

    1907 O Λένιν στην αδελφότητα των αναρχικών και ειρηνιστών χριστιανών στο Λονδίνο

    από Rob Roy 10:13, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
    θεματικές: Ιστορία – Θεωρία

    Το ‘Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα’ στεγάστηκε το Μάη του 1907 για το 5ο συνέδριό του σε έναν ναό ελευθεριακών χριστιανών στο οποίο προσήλθαν οι Λένιν, Στάλιν, Τρότσκυ, Γκόρκι, Λιτβίνοφ και η Ρόζα Λούξεμπουργκ.

    Λόγος: Ο Λένιν στην Εκκλησία

    Ο Λένιν στην Εκκλησία
    08/12/2012

  13. Ο/Η Kόκκινη Ρόζα λέει:

    To γράμμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ στον αγαπημένο της από το Λοδίνο, 13 Μάη 1907. Παραθέτω και πρόχειρη google μετάφραση.
    Συγκινημένη.

    On This Day: 13 May 1907: Rosa Luxemburg in London

    On This Day: 13 May 1907: Rosa Luxemburg in London

    Posted on May 13, 2012

    Rosa Luxemburg wrote to her lover Kostya Zetkin from London, where she was attending the Fifth Congress of the Russian Social Democratic Labour Party.

    “Dear Kostya,

    I’m sitting in the middle of the famous Whitechapel district…

    In a foul mood I travelled through the endless stations of the Dark Underground and emerged both depressed and lost in a strange and wild part of the city. It’s dark and dirty here. A dim streetlight is flickering and is reflected in puddles and pools. (It’s been raining the whole day.) To the left and right in the darkness the brightly coloured restaurants and bars give off an eerie glow. Groups of drunken people stagger with wild noise and shouting down the middle of the street, newspaper boys are also shouting, flower girls on the street corners, looking frightfully ugly and even depraved, as though they had been drawn by Pascin, are screeching and squealing…

    Finally I found it [the hotel]- “The Three Nuns.” Why, the very name is suspicious as hell. A brightly lit dining room, but empty. I breathed a sigh of relief when I saw two women sitting at a little table. Unfortunately I then saw that all the guests were familiar with these women and without any formality, and still wearing their hats, were sitting down at the table to join them…

    But suddenly inside me now some gypsy blood has been awakened. The shrill chords of night in the big city, with its demonic magic, have touched certain strings in the soul of the children of the great city. Somewhere in the depths an indistinct desire to plunge into this whirlpool… What will the young man with the thick head and deep dark eyes say about this?… “

    Rosa Luxemburg to Kostya Zetkin, 13 May 1907 [London to Stuttgart]

    Σε αυτήν τη μέρα: 13 Μαΐου, 1907: Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Λονδίνο

    Καταχωρήθηκε στις 13 του Μάη, 2012

    Η Ρόζα Λούξεμπουργκ στον εραστή της Kostya Τσέτκιν

    Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε για τον εραστή της Kostya Τσέτκιν από το Λονδίνο, όπου παρακολουθούσε το πέμπτο συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος.

    «Αγαπητέ Kostya,

    Κάθομαι στη μέση της διάσημης περιοχής Whitechapel …

    Σε μια αποκρουστική διάθεση ταξίδεψα μέσα από τις ατελείωτες σταθμούς του μετρό σκοτάδι και βγήκε τόσο κατάθλιψη και χάνεται σε ένα παράξενο και άγριο μέρος της πόλης. Είναι σκοτεινό και βρώμικο εδώ. Ένα αμυδρό streetlight τρεμοπαίζει και αντανακλάται σε λακκούβες και πισίνες. (Είναι ήδη βρέχει όλη την ημέρα.) Προς τα αριστερά και δεξιά στο σκοτάδι τα έντονα χρώματα εστιατόρια και μπαρ εκπέμπουν μια απόκοσμη λάμψη. Ομάδες της κλιμακώσουν μεθυσμένος άνθρωποι με άγρια ​​θόρυβο και φωνάζοντας κάτω από τη μέση του δρόμου, αγόρια εφημερίδα φωνάζουν επίσης, λουλούδι κορίτσια στις γωνίες του δρόμου, ψάχνει τρομακτικά άσχημο, ακόμα και διεφθαρμένους, σαν να είχε εκπονηθεί από Pascin, που ουρλιάζει και squealing …

    Τέλος, βρήκα [το ξενοδοχείο] – «Οι τρεις μοναχές.« Γιατί, το ίδιο το όνομα είναι ύποπτο ως κόλαση. Μια φωτεινή τραπεζαρία, αλλά άδειο. Ανάπνευσα ένα στεναγμό ανακούφισης, όταν είδα δύο γυναίκες που κάθεται σε ένα μικρό τραπέζι. Δυστυχώς, στη συνέχεια, είδα ότι όλοι οι καλεσμένοι ήταν εξοικειωμένοι με αυτές τις γυναίκες και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, ακόμα και φορώντας καπέλα τους, κάθονταν στο τραπέζι για να τους ενώσει …

    Αλλά ξαφνικά μέσα μου τώρα λίγο αίμα τσιγγάνων έχει ξυπνήσει. Οι διαπεραστικός χορδές της νύχτας στη μεγάλη πόλη, με δαιμονική μαγεία του, έχουν αγγίξει ορισμένες χορδές στην ψυχή των παιδιών της μεγάλης πόλης. Κάπου στα βάθη μια ασαφή επιθυμία να βυθίσει σε αυτή την δίνη … Τι θα κάνει ο νεαρός άνδρας με το χοντρό κεφάλι και βαθιά σκούρα μάτια λένε γι ‘αυτό; … »

    Ρόζα Λούξεμπουργκ να Kostya Τσέτκιν, 13 Μαΐου 1907 [Λονδίνο προς Στουτγκάρδη]

  14. Ο/Η ZAK λέει:

    «…Είναι τίμιο να υποκρίνεσαι και να φοράς μάσκα;…)

    Το να φοράς μάσκα, όταν κοιτάς τον εχθρό, δεν είναι μόνο τίμιο αλλά και εντελώς απαραίτητο. Η παραπλάνηση του εχθρού είναι το υπ’ αριθμόν ένα όπλο της στρατηγικής.Τουλάχιστον έτσι λένε οι θεωρητικοί (κι ο Σουν Τζου πρώτος).

    Ειδικά το Σύριζα τον υποψιάζομαι για το αντίθετο ακριβώς, ότι συνεχίζει την παράδοση της Αριστεράς στην Ελλάδα, που είναι η αφέλεια και η έλλειψη ικανότητας να ελίσσεται.

    Ο εχθρός μπορεί να είναι και ο Ανώτερος κλήρος, αλλά και οι πιστοί , που είναι εκατομμύρια.Και όταν τρέχει η Ιστορία, δεν έχεις την δυνατότητα να περιμένεις να γίνουν όλοι αυτοί φωτισμένοι,ορθολογιστές άθεοι και ανθρωπιστές.Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους φέρεις στα νερά σου.

    Για παράδειγμα, αν θες να χτυπήσεις ή έστω να ουδετεροποιήσεις τους Χριστιανούς, που κάνανε τις φασαρίες για το έργο στο Χυτήριο, δε θα τους πεις:
    » Κυτάξτε παιδιά, Θεός δεν υπάρχει» .
    Θα πρέπει να τους πεις:
    «Κυτάξτε παιδιά, ο ίδιος ο Παΐσιος έχει γράψει οτι η χειρότερη αμαρτία είναι η κατάκρισις. Δηλαδή όχι η συκοφαντία αλλά το να κατακρίνεις κάποιον για πράγματα που όντως κάνει, ή για πράγματα που είναι.Και οι Χρυσαυγίτες που είναι δίπλα σας, αλλά και οι αιρετικοί εθνοφυλετιστές καλόγεροι και μητροπολιτάδες, είναι πρώτοι σ’ αυτή την αμαρτία.Τον ένα τονε λένε αδερφή, τον άλλο ανθέλληνα , τον άλλο εβραίο …»
    Και βέβαια για το τόσο χριστιανικά SS και τα Αουσβιτς. Άσχετο αν εσύ πιστεύεις οτι ο Παΐσιος εκτός των άλλων ήταν κι ένας τρελλός καλόγερος απ’ την Καπαδοκία που προφήτευε μπούρδες. Αυτά θα τα ανακαλύψουν σιγά σιγά, και όταν σαν κυβέρνηση θα έχεις φτιάξει την υποδομή, (στα σχολεία, στην τηλεόραση,)για να μην φυτρώνουν γενικώς τέτοιες παράνοιες.

  15. Ο/Η ZAK λέει:

    Και επίσης μη ξεχνάς, οτι αν ο Άρης Βελουχιώτης δεν είχε πάρει μαζί του παπάδες και σταυρουδάκια, δεν θα υπήρχε Εθνική αντίσταση. Ή θα ήταν όπως ήθελε το ΚΚΕ, μερικοί μακί με τραγιάσκες για να εμφανιστούν μετά το τέλος του πολέμου.

    Και ακόμα, αν η Αριστερά έπαιζε το παιχνίδι της εξαπάτησης καλύτερα από ότι το έπαιζαν στην πλάτη της οι Άγγλοι και οι Σοβιετικοί, ίσως τα πράματα να ήταν καλύτερα τότε, για όλους.

    Οσο για τις μάσκες, όλα μάσκες είναι. Απλώς μερικές είναι κολλημένες στο πρόσωπο και δε βγαίνουν.

    Για παράδειγμα στη Μακρόνησο, καλύτερα το κόμμα να έλεγε: Παιδιά υπογράψτε στα ψέμματα, αφήστε τους ηρωισμούς,και έξω από το στρατόπεδο πάλι αγωνιστές θα είμαστε και εμπρός στον αγώνα για την χιλιάκριβη κλπ.

  16. Ο/Η laskaratos λέει:

    Λοιπόν Ζακ,
    όλα αυτά που λες είναι λογικά αλλά δεν αντιστοιχούν στο θέμα μας.
    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τα λες, κοροιδεύει ένα κομμάτι του λαού για να υφαρπάξει την ψήφο του.
    Θα ήταν απείρως αποτελεσματικότερο και ηθικότερο αν μιλούσε σταράτα και διαφώτιζε τους ανθρώπους. Ή είναι δημοκρατικό κόμμα ή ειναι μπολσεβίκικο.

    2. Δεν πιστεύω όμως ότι κοροϊδεύει, απλά δείχνει ανοιχτά τι είναι.
    Ο πρόεδρός του έχει όπως φαίνεται, αφού δεν διαψεύδεται, οικογενειακούς δεσμούς και παλιά συμφέροντα με την Εκκλησία (κατασκευαστική εταιρεία επί Χούντας) και τα στελέχη του απόλυτη αδιαφορία για θέματα ηθικής τάξης, το έχουν αποδείξει επανειλημμένα συγκαλύπτοντας κάθε λογής σκάνδαλο και κάθε λογής παλιανθρωπιά.
    Πες μου π.χ., στο θέμα του Τσουκάτου, ποιά τακτική επιβάλλει τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ;
    Ή η απαξιωτική σιωπή του όταν το ΣΔΟΕ Σαμαρά ελέγχει τις καταθεσεις των μητροπολιτών, ποιά λογική εξυπηρετεί;
    Είναι οι πολίτες υπέρ του άνομου πλουτισμού των μητροπολιτών;
    Ούτε καν υπέρ του πλουτισμού τους.

  17. Ο/Η M. λέει:

    Αριστερά και Πολιτική Θεολογία

    Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012
    Ροίδη Εμμονές: Λόγος-Ο Λένιν στην Εκκλησία
    Του Αναγνώστη Λασκαράτου

    http://leftpoliticaltheology.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

    1907 O Λένιν στην αδελφότητα των αναρχικών και ειρηνιστών χριστιανών στο Λονδίνο

    MyNews.gr > Ειδήσεις :: 1907, λενιν, αδελφοτητα, αναρχικων, ειρηνιστων :: 8 Δεκεμβρίου 2012 10:23 :: Πηγή: Indymedia

    Το ‘Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα’ στεγάστηκε το Μάη του 1907 για το 5ο συνέδριό του σε έναν ναό ελευθεριακών χριστιανών στο οποίο προσήλθαν οι Λένιν, Στάλιν, Τρότσκυ, Γκόρκι, Λιτβίνοφ και η Ρόζα Λούξεμπουργκ….
    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο…
    http://www.mynews.gr/1/2392251/1907-o-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF

    1907 O Λένιν στην αδελφότητα των αναρχικών και ειρηνιστών χριστιανών στο Λονδίνο

    από Rob Roy 10:13, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012
    θεματικές: Ιστορία – Θεωρία
    Το ‘Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα’ στεγάστηκε το Μάη του 1907 για το 5ο συνέδριό του σε έναν ναό ελευθεριακών χριστιανών στο οποίο προσήλθαν οι Λένιν, Στάλιν, Τρότσκυ, Γκόρκι, Λιτβίνοφ και η Ρόζα Λούξεμπουργκ.

    Λόγος: Ο Λένιν στην Εκκλησία

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1441744

  18. Ο/Η ZAK λέει:

    Ο Σύριζα «…Ή είναι δημοκρατικό κόμμα ή ειναι μπολσεβίκικο…»

    Μπολσεβίκικο κόμμα δεν είναι σίγουρα, το θέμα είναι αν μπορεί να υπάρξει δημοκρατικό κόμμα μέσα σε μια κοινωνία που έχει κάνει τη δημοκρατία ένα αδειανό πουκάμισο, μια σκέτη λέξη χωρίς κανένα νόημα.
    Πολιτική, λένε, είναι η τέχνη του εφικτού και μια ολομέτωπη επίθεση στην εκκλησία σήμερα αμφιβάλλω αν θα οδηγούσε στη νίκη σήμερα, μέσα σε μιαν Ελλάδα έτσι κι αλλιώς ταλιμπανική.

    Και αν έχει ένα κόμμα μια ευέλικτη στρατηγική απέναντι στα ζητήματα θρησκείας, δε σημαίνει ότι κοροϊδεύει. Παίρνει από τη θρησκεία ότι καλό έχει και αποφασίζει να συγκρουστεί μετωπικά, όποτε νοιώσει ότι μπορεί να το κάνει.(Φυσικά, αυτά τα λέω εγώ, ο σύριζα δεν ξέρω ποια στρατηγική έχει, απλά ευελπιστώ πως το βλέπει κάπως έτσι ).

    Πάντως σήμερα και η εκκλησία είναι παράγοντας οπισθοδρόμησης, όχι όμως τόσο μεγάλος, όσο τα μίντια, η τηλεόραση. Αυτή κυρίως ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και κόμματα.Και φυσικά, ο άγιος-Αναστασιάδης.

    • Ο/Η Σταύρος λέει:

      Κύρις Ζακ γράψατε: «…Πάντως σήμερα και η εκκλησία είναι παράγοντας οπισθοδρόμησης, όχι όμως τόσο μεγάλος, όσο τα μίντια, η τηλεόραση».

      Όμως, η νοοτροπία των μίντια και της τηλεόρασης είναι απότοκος της παιδείας της οπισθοδρομικής Εκκλησίας και καθόλου δεν υφίσταται καμμιά αμφίδρομη σχέση απ’ αυτού.

      Αυτήν ακριβώς την διαδικασία είναι που δεν μπόρεσε ποτέ να διακρίνει ο Αριστερός κόσμος – προ παντός της χώρας μας.

      Ξέρετε, στην βάσανο της πολιτικής ανάλυσης φαίνεται ολοκάθαρα το λάθος, όταν τα αποτελέσματα ενός κοινωνικού γίγνεσθαι λαμβάνονται ως αιτίες – παρ’ όλο που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ισχύει η ενέργεια της ανάδρασης.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Φιλικός με τον Τράγκα και με τον Κουϊκ των μίντια, επαινούμενος από τον Κουρή, φιλικός με το παπαδαριό, φιλικός με τους ένστολους κάθε στολής από δικαστές και αστυνομικούς μέχρι στρατιωτικούς, με τους εφοριακούς, με τους μεσαίους φοροφυγάδες, να δω πως θα τα βγάλει πέρα μαζί τους όταν του ζητήσουν τα υπεσχημένα.

  19. Ο/Η Brothers in Christ λέει:

    Christian Anarchy in the UK
    http://www.joabbess.com/2009/03/28/christian-anarchy-in-the-uk/

    Christian Anarchism
    http://ytakposer.blogspot.gr/2010/07/remember-remember-5th-of-november.html#!/2010/07/remember-remember-5th-of-november.html

    Jesus radicals United Kingdom

    In recent years there have been four conferences focusing on Christianity and anarchism in the UK as far as we can tell (Leeds 2006, Bradford 2007, Sheffield 2008, Greater London 2010). Others have expressed an interest in doing the similar elsewhere and any such will be put up on here in the future.
    http://www.jesusradicals.com/international/united-kingdom/

  20. Ο/Η athinaika λέει:

    Δημήτρης Φύσσας

    Τι κείμενο ωραίο. Πόσα πράματα μαθαίνει κανείς από τον εγκυκλοπαιδικό σου ζήλο, αδερφέ Λασκαράτε. Εύγε.

  21. Παράθεμα: Το κίνημα των οπαδών του Τολστόι… « Ροΐδη Εμμονές

  22. Παράθεμα: crockorozistas

  23. Ο/Η pelekanos92 λέει:

    Αν και είναι κοινώς αποδεκτό το ότι η Εκκλησία έχει ένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάντια, το να την κατηγορούμε για όλα τα δεινά του κόσμου και να βλέπουμε το Μαρξ ως σωτήρα είναι νομίζω υπερβολικό. Δηλαδή, στους 4 αιώνες Ιεράς Εξέτασης είχαμε 600.000 νεκρούς. Στα 80 χρόνια κομμουνισμού είχαμε 100.000.000. Ναι, έχει κάποια ωραία στοιχεία, αλλά…
    Το να ρομαντικοποιούμε όμως τους αιρετικούς και σχισματικούς ως «επαναστάτες» κατά του κατεστημένου, αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Διαβάστε κάποια κείμενα των σχισματικών Γ.Ο.Χ. να δείτε τι θα πει μισαλλοδοξία και φανατισμός. Δείτε τι διωγμούς και τι ρουφιανιές κάνανε οι Αρειανοί -ακόμη και όταν καταδικάστηκαν παρακαλώ.
    Να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Η τελεόραση έδειξε τους ναζίδες έξω απ’ το Χυτήριο, αλλά δεν έδειξε τους 10+ μητροπολίτες που αντιτίθενται στη Χρυσή Αυγή. Γιατί δεν πουλάν και γιατί δεν συμφέρουν. Η Χ.Α. βολεύει πολλούς, και η Εκκλησία δεν είναι μέσα σε αυτούς. Όλοι οι αριστεροί της Εκάλης κάνουνε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, υπέρ των πτωχών και κατατρεγμένων, αλλά τα συσίτια της Εκκλησίας δεν τα κάνει κανένας. Μόνον απεργίες με πληρωμένους απ’ το Κόμμα συνδικαλιστές και κλισέ συνθήματα τύπου «οι παπάδες είναι δισεκατομμυριούχοι».
    Εάν διαβάσετε π. Φιλόθεο Φάρο, θα δείτε ότι, αν και η κριτική του στην Εκκλησία είναι δυνατότερη από του site αυτού, αλλά προσέξτε, κριτικάρει τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας. Γιατί η Εκκλησία έχει και καλα. Ο σεβασμός που δίνει ο Χριστιανισμός στο ανθρώπινο πρόσωπο δεν υπάρχει πουθενά. Η πρόσκληση του Χριστού για μετατροπή του κόσμου σε παράδεισο -όχι σε χιπική-σοσιαλιστική ουτοπία- είναι ρεαλιστικότατη. Η ελευθερία που υπάρχει στον Χριστιανό ο Μαρξιστής ή Βουδιστής ή Αναρχικός ούτε να την φανταστεί μπορεί.
    Οπότε ναι μεν, να κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα όπου τα εντοπίζουμε, αλλά να μην παραβλέπουμε και τα κακώς κείμενα των συντρόφων μας, όπως και τα καλώς κείμενα φυσικά.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Θα είστε νέος αναγνώστης αλλιώς θα γνωρίζατε πως παραβιάσατε ανοιχτές πόρτες, γιατί η μεν κριτική μας στην Αριστερά είναι συνεχής και επιπλέον,
      π.χ.:

      Ο μεσαιωνικός οχετός του Παλαιοημερολογιτισμού (2)

      Λειτουργία Κυριακής: Ο π. Φιλόθεος Φάρος λέει Αλήθειες

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        Έχω διαβάσει αυτά τα άρθρα, όπως και άρθρα με τον Γιανναρά, κ.α.. Αλλά στα περισσότερα άρθρα σας δείχνετε την Εκκλησία ως το φορέα του σκοταδισμού, του μίσους, της απατεωνιάς, κ.λπ.. Αφού οι Έλληνες είναι τέτοιοι, οι πιστοί και οι παπάδες θα είναι διαφορετικοί; Κι εκτός αυτού, καλά κάνετε και κριτικάρετε, αλλά δείξ’ τε λίγο και τα καλά της Εκκλησίας. Είπαμε, έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είναι και το Κακό σεσαρκωμένο.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Δεν θεωρούμε την Εκκλησία πηγή κάθε απατεωνιάς.
        Μας ενοχλεί ο θεσμός της κρατικής-εθνικής Εκκλησίας ο οποίος γεννάει τερατώδεις καταστάσεις.
        Δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε με έναν Χριστιανό που δεν κλέβει το Κράτος, δεν εκμεταλεύεται ανήλικους ή αφελείς, δεν διαδίδει τη μισαλλοδοξία και δεν απειλεί τις ελευθερίες των πολιτών.

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        Ναι, δε λέω, μπορεί να είμαστε καλύτερα εάν δεν παίρναμε το Αυτοκέφαλο και είμαστε υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα υπήρχαν λιγότερες παρασπονδίες και θα τηρούταν πιο καλά οι Ιεροί Κανόνες, οπότε άνθρωποι σαν τον Σεραφείμ Πειραιώς ή δεν θα εκλέγονταν ή θα το βουλώναν. Αλλά τέλος πάντων, πολλά από τα άρθρα σας δείχνουνε την κακή πλευρά των ανθρώπων της Εκκλησίας. Γιατί να μην γράφετε (και) για την καλή πλευρά, ώστε ο κόσμος να μη νομίζει ότι Εκκλησία=Χριστόδουλος+Σεραφείμ… , ώστε να αποδυναμώνονται μόνον οι δυνάμεις που προανέφερα, κι όχι όλη η Εκκλησία εν συνόλω.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Κύριε pelekanos92, μια συμμορία απατεώνων τι καλό μπορεί να φέρει!
        Σας παρακαλώ να κάνετε τον κόπο να αναφέρετε μόνο ένα. Μόνο ένα.

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        @ Σταύρος

        Παράδεισο επί γης.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Κύρις Πελεκάνε, τον παράδεισο επιι γης δεν τον επιτρέπει ο άρχων αυτού του κόσμου, ο Εωσφόρος, χυδαϊστί ο Σατανάς

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        @ Σταύρος

        Ο Σατανάς το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάζει λογισμούς, ελπίζοντας ότι οι άνθρωποι θα γίνουν δούλοι των παθών τους, άρα και δικοί του. Στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους οι χριστιανικές κοινότητες (=κοινόβια) φτάνανε τους 60.000 κατοίκους, έχω ακούσει μέχρι και 200.000 σε αριθμό κατοίκων. Οι κοινότητες αυτές ζούσαν «αναρχικά», θα μπορούσαμε να πούμε. Άρα ο παράδεισος επί γης είναι δυνατόν. Δε θα μπορούσαν να γραφτούν κάποια άρθρα γι’ αυτό στο roides.wordpress.com; Δεν είναι πιο εύκολο και όμορφο (και χρήσιμο) να γράφεις γι’ αυτά, από το πόσα λέφτα έκλεψε ο τάδε παπάς, πόσες φορές σήκωσε το ράσο ο δείνα δεσπότης, κ.λπ.; Για τους κλέφτες και τις τρελές, και να μάθουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μπορούμε όμως να μάθουμε να ζούμε πιο όμορφα.

  24. Ο/Η Po λέει:

    pelekanos92,
    από «την καλή πλευρά» είναι γεμάτες οι βιβλιοθήκες όλου του κόσμου.

    • Ο/Η pelekanos92 λέει:

      Και πρέπει να γεμήσουν και από την κακή πλευρά;

      • Ο/Η Po λέει:

        η αλήθεια είναι πάντα χρήσιμη και καλή.

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        Ναι, αλλά αλήθεια είναι και το τεράστιο κοινωνικό και πολιτισμικό έργο της Εκκλησίας. Να δούμε και λίγο αυτό και να αφήσουμε τις τρελές καλόγριες και τις μουρλές επισκοπίνες;

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Pelekane,
        δεν αμφιβάλλω καθόλου πως στην Εκκλησία υπάρχουν και στον κλήρο και στους πιστούς πολλοί καλοί άνθρωποι.
        Η δομή της όμως είναι εξουσιαστική, τα πάντα παραπέμπουν στον έλεγχο μυαλών και συνειδήσεων.
        Δεν ταυτίζω τον πατριάρχη με τον Σεραφείμ,
        πιθανότατα να είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος που αν γνωριζόμασταν τυχαία να συζητούσαμε για ώρες, το θέμα είναι ότι είναι δέσμιος ενός πολύ αμαρτωλού εξουσιαστικού συστήματος, που υπηρετεί μια πλαστογράφηση των ευαγγελικών αρχών.
        Πάντως αν μας παρακολουθείς θα δεις ότι έχουμε εγκωμιάσει θετικές πράξεις κληρικών σε κεντρικά ποστ.
        Δεν είμαστε φανατικοί, αν υπερβάλουμε κάπου κάποτε αυτό γίνεται άθελά μας.
        Προσωπικά μπορώ να φανταστώ το μαρτύριο ενός καλού παπά μέσα σε ένα κόσμο υποκρισίας.

        http://libertarianwords.blogspot.gr/2011/11/blog-post_08.html

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        Μα δεν σας κατηγορώ, επειδή λέτε και σωστά πράγματα (βλ. Σεραφείμ, Γ.Ο.Χ., κ.λπ.). Απλά λέω ότι με την πολλή αντιεκκλησιαστικότητα δεν φαίνεται (εύκολα τουλάχιστον) η ομορφιά της Εκκλησίας, που δεν είναι μόνο κάποιοι καλοί κληρικοί. Το ότι στη Γαλλία ο κάθε γάλλος έχει και τον ψυχολόγο του (και στην Αγγλία, και στην Αμερική…), ενώ στην Ελλάδα η ψυχολογία ανθίζει τις τελευταίες μόλις δεκαετίες, οφείλεται στην Ορθοδοξία. Το ότι δεν είμαστε εξατομικευμένοι, το ότι υπάρχει ακόμη κοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, το ότι μιλάμε και γλεντάμε με έναν τρόπο που για τους δυτικούς φαίνεται παράξενο και παράλογο, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε τα ψυχικά-ψυχοσωματικά προβλήματα των δυτικών. Αυτά όμως που ανέφερα προέρχονται απ’ την Ορθόδοξη μήτρα. Το ότι μπορώ να γλεντάω, να μιλάω, να παίζω, να ερωτεύομαι, να μαλώνω, να αμαρτάνω με έναν τέτοιο τρόπο που ο Θεός θέλει, που με φέρνει πιο κοντά στην πηγή του είναι μου. Αυτά τα έλεγε ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, επίσκοπος Θεσσαλονίκης, 14ος αιώνας. Πες το αυτό στον καταθλιπτικό γάλλο, και θα σε κοιτάει με γουρλομένα μάτια.
        Όλοι γνωρίζουμε τη διαφθορά και τη σήψη που υπάρχει στο χώρο (και) της Εκκλησίας. Οι («ορθόδοξες») παρεκκλησιαστικές οργανώσεις φρόντισαν καλά γι’ αυτό. Το να τα κρύβουμε και να μη μιλάμε γι’ αυτά, δεν είναι λύση. Το να μιλάμε μόνο γι’ αυτά, προσθέτει κατάθλιψη σ’ αυτόν που τ’ ακούει. Γιατί να μη μιλάμε κυρίως για τα όμορφα της Ορθόδοξης Θεολογίας; Δεν είναι πιο καλό;

      • Ο/Η Psycho λέει:

        Ο Ψυχίατρος είναι σύμπτωμα του πολιτισμού και της οικονομικής ευημερίας, είναι μια πολυτέλεια των αναπτυγμένων κοινωνιών.
        Υπήρχαν πάντα οι τρελλοί του χωριού και της πόλης, τους έτρωγε η μαρμάγκα και το πετροβολητό, δεν είχαν τη πολυτέλεια της ψυχιατρικής οι ασθενείς.
        Δηλαδή στο Μαρόκο που έχει ελάχιστους ψυχίατρους το οφείλει στο Ισλάμ ή στη φτώχεια;

      • Ο/Η pelekanos92 λέει:

        @ Psycho

        Μα φίλε μου, εδώ δεν μιλάμε για έναν δυο καταθλιπτικούς. Εδώ σου λέει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που καρκινοπαθών σήμερα το έπαθε από το άγχος, την κατάθλιψη, κ.λπ.. Αυτό είναι σύμπτωμα δυτικού ανθρώπου. Αν πας στην Αγγλία και οδηγήσεις 3 χλμ παραπάνω απ’ το επιτρεπτό, θα σε συλλάβουν αμέσως. Αν πεθαίνεις όμως και πας στον φαρμακοποιό και του πεις «δώσε το φάρμακο αλλιώς πεθαίνω», αυτός θα σου πει «δεν έχετε συνταγή γιατρού, άρα λυπάμαι κύριε, σας παρακαλώ, πεθάνετε λίγο πιο κει». Στην Ανατολή (Ορθόδοξη, μα και γενικά) δεν το έχουμε αυτό. Βάζουμε τις σχέσεις πάνω απ’ τους θεσμούς (γι’ αυτό και τα ρουσφέτια είναι παντού και πάντα στην Ελλάδα). Είμαστε δηλαδή πιο κοινωνικοί, δεν κλεινόμαστε στον εαυτό μας όπως ο δυτικός. Γι’ αυτό και δεν έχουμε κατάθλιψη. Ούτε και οι μουσουλμάνοι (σκέψου ότι το κοράνι είναι βαθιά επηρρεασμένο από τη Βίβλο…)
        Δεν είναι τυχαίο επίσης το ότι ο καπιταλισμός εδραιώθηκε στη Δύση (είναι γνωστό το βιβλίο του Μαξ Βέμπερ, «Η καπιταλιστική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού») και ο κομμουνισμός στον Ανατολή (αν το δούμε σε ένα πολύ πολύ ευρύ πλαίσιο, κομμουνιστικές κοινωνίες είναι τα μοναστήρια. Τα μέσα παραγωγής τα έχει το κράτος (ηγούμενος) και μοιράζει τα πάντα εξ ίσου). Αυτή την κοινωνικότητα την έχουμε από την Ορθοδοξία. Αν διαβάσετε τα έργα του π. Φιλοθέου Φάρου, θα δείτε ότι σε κάποια κάνει αφενός σκληρή κριτική στην εξουσιολαγνεία και στις (δυτικότροπες) αρρώστειες που υπάρχουν στην Εκκλησία, απ’ την άλλη εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει και τι είναι πραγματικά η Ορθοδοξία.
        Οπότε, καλή η κριτική, αλλά να μιλαμε και για το καλό.

  25. Ο/Η Tsakalias λέει:

    Από τεχνικές «στρίβειν διά του…» είναι μανούλες οι δωσίλογοι του blog!!!!!!!!!!!!!
    όταν δούμε σειρά άρθρων με περιγραφές και ευθείες καταδίκες των δεινών και των φρικαλεοτήτων που γέννησαν άθεοι στα τελευταία 100 χρόνια, τότε θα μας πείσετε ότι δεν ευλογάτε τα γενια σας!!!!!!!!!!!!

    Όχι κριτική της «αριστεράς»!!!!!!!!!!! Αυτά είναι για γέλια!!!!!!!!!!!!!!!
    Κριτική των καθεστώτων που επέβαλαν την αθεΐα αναμένουμε, και ανάλογες καταδίκες της αθεΐας για τα εκατομμύρια εγκλήματα που διέπραξα άθεοι, όπως με χοντράδες συνδέετε εγκληματα χριστιανών με τον χριστιανισμό γενικώς και αορίστως. Και μάλιστα με όπλα τις γελοιότητες της Εσπρέσσο και τις 50 καταδίκες του prokov που ανάθεμα κι αν τις έχει ελέγξει κανείς. Αλλά και να είναι έτσι, 50 καταδίκες μπροστά στις χιλιάδες ορθοδόξων κληρικών και μοναχών στον πλανήτη, είναι νούμερο που έχει λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ανώμαλοι πηγαίνουν από μόνοι τους εκεί όπου υπάρχουν παιδιά, και δεν τους «γεννάει» ο χώρος!!!!! Αλλιώς η εκπαίδευση, η νομική σχολή, η παιδοψυχολογία, οι κατασκηνώσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προστασία του παιδιού, θα πρέπει να λέμε ότι «γεννάνε» τους παιδεραστές, επειδή υπάρχουν ανώμαλοι εκπαιδευτικοί, δικαστές, στελέχη κατασκηνώσεων κ.λπ.!!!!!!!!!!!!!

    Αφήστε λοιπόν τις πονηριές και αναμένουμε την σειρά άρθρων που θα καταδυκνείει όσα έκαναν οι άθεοι στα εγκληματικά καθεστώτα!!!!!!!!!!!!!! Περιμένουμε επιθέσεις κατά της αθεΐας και περιγραφές των φριχτών της εγκλημάτων, ανάλογες με αυτές που βάζετε κατά του χριστιανισμού!!!!!!
    Άντε γιατί επειδή οι οπαδοί σας είναι αμερικανάκια, έχετε καλομάθει!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  26. Παράθεμα: Λόγος: Ο ριζοσπαστικός ‘Χαρτισμός’ του 1838 | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  27. Ο/Η Left λέει:

    https://edromos.gr/blog%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CE%90%CE%B4%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%82/

    blogοδρόμιο: Ροΐδη εμμονές
    Από Σύνταξη -15 Απρίλιος, 2010

    Αποκαλυπτικό blog για το βίο και την πολιτεία της Eκκλησίας. https://roides.wordpress.com

    Περιεχόμενο αυστηρώς ακατάλληλο για ηλίθιους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας. Τους απευθύνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς κι αέρα στα πανιά τους.

    Η περσόνα που διαλέγει κανείς για να παρουσιάσει, μέσω Διαδικτύου, τις απόψεις του και πλευρές της προσωπικότητάς του, φαίνεται πως δεν απέχει πολύ από το βαθύτερο εαυτό του και τα πιστεύω του. Αν ο υπαρκτός Εμμανουήλ Ροΐδης, Συριανός αλλά και παγκόσμιος διανοούμενος, με σημαντικότατο πνευματικό έργο, είχε εκτός των άλλων και εμμονή με τις εξουσιαστικές τακτικές της Εκκλησιάς, ο… διαδικτυακός κ. Ρο κράτησε μόνον αυτήν την «εμμονή» δίνοντάς μας εξαιρετικά, αποκαλυπτικά κείμενα με τα όποια στηλιτεύει τις «ιερές» διεκδικήσεις, τις «ιερές» εξουσίες και υποκρισίες, χρησιμοποιώντας ένα μαχητικό και σαρκαστικό λόγο. Άλλες ομοιότητες με τον πραγματικό Ροΐδη μπορεί να ανιχνευθούν στο ύφος του αναγνώστη του, του κ. Λασκαράτου, που θυμίζουν τον σαρκαστικό «Ασμοδαίο» (περιοδικό που εξέδιδε ο Ροΐδης με το Θέμο Άννινο,το 1875). Κι αν ο συγγραφέας Ροΐδης αφορίστηκε για την Πάπισσα Ιωάννα, ο κ. Ρο, προειδοποιεί, προνοητικώς ποιών, τους αναγνώστες, με αυστηρή προειδοποίηση (διαβάστε τη στη διπλανή στήλη) για το περιεχόμενο του blog.

    Ποιος είναι ποιος;

    «Ζει και εργάζεται σαν οδοκαθαριστής και αλιεύς μαργαριταριών. Ταυτόχρονα, δε, τις Κυριακές είναι δεξιός ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σαβαώθ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, καλύπτοντας μία από τις πάγιες ανάγκες της εκεί ομογενειακής μας κοινότητος». Στην προμετωπίδα του blog, το Σύνταγμα της Ελλάδας και η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Φορολόγηση της εκκλησίας

    Ενδεικτικά δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα αποκαλυπτικής και μαχητικής δημοσιογραφίας από το εν λόγω μπλογκ. Από τον Po (25/3/2010): «Δάση, λιβάδια, βουνοπλαγιές, παραλίες, λιμνοθάλασσες, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις αμέτρητες, μητροπολιτικά μέγαρα, ναοί, εξωκλήσια, μοναστήρια, προσκυνήματα, κυβερνητικά κτίρια, θαυματουργά πτώματα, οικόπεδα, διαμερίσματα, προσοδοφόρες εικόνες που δακρύζουν, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, κινηματογράφοι, θέατρα, καταστήματα, νυκτερινά κέντρα, χρυσαφικά, άμφια, κειμήλια, σκεύη, τάματα, θησαυροί αστρονομικής αξίας, παγκάρια, έρανοι, δωρεές, διαθήκες, τεράστιες προσωπικές περιουσίες αυτών που έδωσαν όρκο ακτημοσύνης και εκπροσωπούν αυτόν που είπε: ‘‘Μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γης’’. Η σκανδαλοποιός Εκκλησία του Μαμωνά, αυτή που την προσκυνούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, η μόνη που μπορεί να αναγνωριστεί στο πρόσωπο της Βαβυλώνιας πόρνης της Αποκάλυψης, βρίζει με τον πιο προκλητικό τρόπο αυτόν που δήθεν πιστεύει ως θεό της και ο οποίος την έχει διατάξει να έχει το δίλεπτο της χήρας ως μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο. Μετά τας επισκέψεις Καρατζαφέρην και Τσίπραν εις Ιερώνυμον, η κυβέρνησις μαζεύει αντί να αμολά καλούμπα. Έπεται λαμπρόν δοκιμανδέρ Σταύρου Θεοδωράκην όπου ο αρχιεπίσκοπος υπόσχεται να μας τα πει “έξω από τα δόντια”. Οι δημόσιες σχέσεις του κ. Λιάπη συνεχίζονται λίαν επιτυχώς!

    – Ο μικρός Παπανδρέου υλοποιεί, τώρα, τις δειλά εκφρασμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις του και καταργεί τις πιο στοιχειώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων και των πολιτών, επωφελούμενος και από το κυρίαρχο κλίμα της Ε.Ε., αλλά δεν αγγίζει την αμαρτωλή φοροκλέφτρα εκκλησία των φασιστών Μήδων επισκόπων που σαλπίζουν (χωρίς να αποδοκιμάζονται από την ηγεσία της εκκλησίας ή από την προϊσταμένη τους υπουργό Θρησκευμάτων) το βάρβαρο κήρυγμα του φυλετικού μίσους στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας: “Μαύρισε η Ελλάδα από τους ξένους”.

    Κριτική στην Αριστερά

    Άλλο κείμενο του κ. Ρο, που αυτή τη φορά ασκεί κριτική στην Αριστερά για τη στάση της απέναντι στην εκκλησία, είναι το εξής:

    «Θα μπορούσα να απαριθμήσω μακρύ κατάλογο γεγονότων που αποδεικνύουν την ανοχή της Αριστεράς προς την Εκκλησία, ασφαλώς σε πολύ μικρότερο βαθμό από τη συνενοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί,βέβαια, κανένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να θεωρεί πως ξέμπλεξε διατυπώνοντας απλά κάποιες σοβαρές προτάσεις διαχωρισμού του κράτους από την εκκλησία. Χρωστάει καθημερινό μέτωπο, θεωρητικές επεξεργασίες, συνεχείς παρεμβάσεις, προτάσεις και καταγγελίες. Φροντίζει, άλλωστε, το επισκοπάτο να μας δίνει διαρκώς αφορμές. (…) Τώρα που φορολογείται και ο αέρας που αναπνέουμε, τώρα που δολοφονούνται άνθρωποι –οι απολύσεις, η ανεργία, η αποσάθρωση της κοινωνικής και κρατικής αλληλεγγύης και το διαλυμένο σύστημα υγείας δολοφονούν– το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρνουν στο κέντρο της πολιτικής σκηνής το ζήτημα της πιο σκληρής δυνατής φορολόγησης της αμαρτωλής εκκλησιαστικής περιουσίας ενός προϊόντος αδίστακτης μακραίωνης ληστείας, αλλά αρκούνται σε ψιθύρους εδώ και εκεί»

  28. Ο/Η Lorna Doone λέει:

    https://www.lifo.gr/now/world/311774/i-proti-oikologiki-ekklisia-sti-vretania-tha-estiazei-sta-perivallontika-zitimata

    Η πρώτη «οικολογική εκκλησία» στη Βρετανία- Θα εστιάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα

    Ο μεσαιωνικός ναός υποδέχεται ξανά πιστούς, έπειτα από 50 χρόνια

    Μια μεσαιωνική εκκλησία στη Βρετανία θα υποδεχθεί πιστούς ξανά έπειτα από 50 χρόνια, ως η πρώτη πλήρως «οικολογική εκκλησία», όπου οι λειτουργίες θα είναι επικεντρωμένες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

    Ο ναός St Mary-at-Lambeth, λίγα μέτρα από το παλάτι του Λάμπεθ, την επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι στο Λονδίνο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς από το 1972. Εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1062, ενώ η σημερινή δομή του ναού χρονολογείται στο 1337. Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Μπλάι, κυβερνήτης του ιστιοφόρου του βασιλικού ναυτικού «Bounty» είναι θαμμένος εκεί.

    Στον ναό στεγάζεται το Garden Museum από το 1977. Τώρα, εκτός των ωρών λειτουργίας των μουσείων, ο ναός θα υποδέχεται το εκκλησίασμα, για λειτουργίες και εκδηλώσεις που θα είναι επικεντρωμένες στην «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

    Ο όρος «οικολογική εκκλησία» ήδη χρησιμοποιείται εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας, για ναούς που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμά τους. Εκτιμάται όμως ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που το εκκλησίασμα θα επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής λατρείας.

    Το εκκλησίασμα θα συγκροτηθεί από ντόπιους στην περιοχή του Λάμπεθ, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μεγαλύτερες εκδηλώσεις μπορεί να γίνονται περιστασιακά εντός του κεντρικού κλίτους του ναού, αλλά εκτός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Garden Museum είναι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο και δαπάνησε εκατομμύρια για την αναστήλωση του ναού, όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς. Επίσης υπάρχουν σχέδια για λειτουργίες τα κυριακάτικα βράδια, στις οποίες οι προσευχές και τα κηρύγματα θα αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ στο πλάνο είναι και να προσκαλούνται επιχειρηματικά στελέχη και θρησκευτικοί ηγέτες για ομιλίες για τα ίδια θέματα.

    Η αγγελία για τον νέο ιερέα της «St Mary’s Eco Church» αναφέρει: «Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει αντίκτυπο στον κόσμο και ιδιαίτερα με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά νου, αναζητούμε έναν πρωτοπόρο που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια νέα εκκλησία, με ιδιαίτερη εστίαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το πέμπτο σημείο της αποστολής και την κοινωνική δικαιοσύνη».

    Η Εκκλησία της Αγγλίας τηρεί πέντε «σημεία αποστολής». Το πέμπτο, που προστέθηκε το 1990, καλεί τους Χριστιανούς να «προστατεύσουν την ακεραιότητα της δημιουργίας και να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τη ζωή στη Γη».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.