Ορθοδοξία κατά Μαρτύρων Ιεχωβά [1]

Το μίσος της Εκκλησίας του δικέφαλου αετού

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Οι λεγόμενοι Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά (στο εξής Μ.Ι.), κατά τους εχθρούς τους Χιλιαστές, είναι μια χριστιανική αίρεση 7 εκατομμυρίων περίπου πιστών διάσπαρτων σε όλο τον κόσμο, με μια πολυεθνική κατανομή που θα τη ζήλευε η Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία εντοπίζεται γεωγραφικά σε συγκεκριμένες εθνικές αλληλομισούμενες Εκκλησίες και φατρίες. Τρία από τα χαρακτηριστικά των Μ.Ι. είναι η άρνηση στράτευσης, η πολιτική ουδετερότητα και η συλλογική άσκηση της Ιεραποστολής.

Η στάση των πρώτων Χριστιανών απέναντι στα ζητήματα της στράτευσης και του πολέμου, δεν ήταν τόσο αντιμιλιταριστική και φιλειρηνική όπως έχει επικρατήσει να θεωρείται μέσα σε ένα κλίμα υπερβολικής εξιδανίκευσης του πρώιμου Χριστιανισμού ο οποίος από ενωρίς έδωσε δείγματα ενός επικίνδυνου φονταμενταλισμού. Υπενθυμίζω πως ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν την αποστολική Εκκλησία ήταν το γελοίο θέμα της περιτομής των ανδρικών αιδοίων. Πέρα λοιπόν από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αρνητών στράτευσης του μαρτυρολογίου, πέρα από τα επιχειρήματα του Τερτυλλιανού που υπογραμμίζει το από το κατά Ματθαίον «ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν» και μερικών ακόμη συγγραφέων (Λακτάντιος, Ωριγένης κλπ), η στρατιωτική θητεία και ο πόλεμος ήταν πράγματα νομιμοποιημένα ακόμη και στην πρώιμη χριστιανική συνείδηση. Αυτό που ενοχλούσε δεν ήταν η σφαγή του «εχθρού» στο πεδίο της μάχης, αλλά η προσφορά θυσίας του στρατού στους θεούς ή στον αυτοκράτορα. Αργότερα η τερατογένεση που προέκυψε μετά τον Μ.Κωνσταντίνο, έφτιαξε μια μιλιταριστική Εκκλησία που προσευχόταν για «νίκας τοις βασιλεύσι».

Η Εκκλησία έχοντας πιά γίνει θρησκεία της πιο χυδαίας πλέμπας και έχοντας αποφασίσει οριστικά πως δεν θα δυσκόλευε τη ζωή της με αντάρτικο κατά του Καίσαρα, αναζητούσε φόρμουλες σε διάφορα πεδία της καθημερινής ανάγκης, για να βολέψει την ευαγγελική διδαχή με τα συμφέροντά της. Έτσι εισήγαγε την έννοια του δίκαιου πολέμου ο οποίος θα ευλογείται από την ίδια. Τον 5ο αιώνα, ο Ευχέριος της Λυών, στο «Μαρτυρολόγιον Θηβαϊκής Λεγεώνος», υποστηρίζει την στράτευση των Χριστιανών, όταν την εγκρίνει η Εκκλησία. O Nικηφόρος Φωκάς, αξίωσε από την Εκκλησία να κηρύσσει μάρτυρες της πίστης όσους έπεφταν στο πεδίο της μάχης. Ο άγ.Φώτιος στην «Επαναγωγή» του, προμηθεύει το απαραίτητο θρησκευτικό υπόστρωμα, που δικαιολογεί την συστράτευση της Εκκλησίας με τον Αυτοκράτορα. Ο τελευταίος οφείλει «Να κατακτά με το ζήλο του, με τη φροντίδα και τις δίκαιες νίκες του τα αγαθά που λείπουν«. Η Ε. Γλύκατζη Αρβελέρ γράφει σχετικά: «Θεωρώ… ότι η παλαιότερη έννοια για ‘ευγενή πόλεμο’, για τον πόλεμο δηλαδή που ‘δεν προκαλούσε τον θάνατο χριστιανών’, έχει αντικατασταθεί τώρα με την έννοια του ‘δίκαιου’ πολέμου, όπως τον καθόρισε πράγματι με εμφανή τρόπο ο Φώτιος, σαν πόλεμο δηλαδή που επιτρέπει στους κατ’εξοχήν Χριστιανούς του Βυζαντίου, να επεκτείνουν την Αυτοκρατορία….». Η ίδια επισημαίνει πως χάρι στην «Επαναγωγή», ο «σωτηριολογικός» χαρακτήρας των πολεμικών επιχειρήσεων, «θα δικαιολογήσει στο τέλος, όλες τις ενέργειές τους εναντίον άλλων χριστιανών και πολύ περισσότερο εναντίον των απίστων….Η Εκκλησία έτοιμη πάντα να υποστηρίξει την επεκτατική προσπάθεια του Κράτους, που εξασφάλιζε την επέκταση της δικαιοδοσίας της..». («Η πολιτική ιδεολογία της Βυζ.Αυτοκρατορίας», σ.50, 52, μτφρ.Τούλας Δρακοπούλου).

Οι άγιοι, μιμούμενοι τους εθνικούς Θεούς, πολεμούν στο πλευρό των πόλεών τους, όπως η Αφροδίτη που υπερασπιζόταν την Τροία. Ο μυθικός αγ. Δημήτριος, ξεσηκώνει θαλασσοταραχή το 618 και βουλιάζει τα πλοιάρια των Σλάβων που πολιορκούν την Θεσσαλονίκη, όπως μαρτυρεί ο επίσκοπος της Ιωάννης στο βιβλίο των Θαυμάτων του. Λίγα χρόνια μετά το θαύμα επαναλαμβάνεται κατά των Αβάρων πολιορκητών της πρωτεύουσας από τη θεά της Ναζαρέτ. Ο αγ. Δημήτριος επανήλθε με νέο θαύμα το 1207. Έβαλε τον εραστή της τσαρίνας να σκοτώσει τον ορθόδοξο Βούλγαρο τσάρο Ιωαννίτση Ασάν που πολιορκούσε την τότε λατινοκρατούμενη Θεσσαλονίκη (Ταφραλή Ορ. «Θεσσαλονίκη», Τροχαλία-’94).

Οι μάρτυρες του Ιεχωβά (Μ.Ι.) δεν είναι οι πρώτοι Χριστιανοί που αρνούνται να πάρουν όπλα. Προηγήθηκε το δυτικό κίνημα των Αναβαπτιστών του 16ου αι. στο ξεκίνημά του και εντελώς αναπάντεχα στην τσαρική Ρωσία θα συναντήσουμε τους δραπέτες της Ορθοδοξίας Δουχοβόρζιους (80.000 ζουν σήμερα φυγάδες στον Καναδά και στην Ρωσία) και τους Μολοκανούς (σήμερα κυρίως στις ΗΠΑ) θρησκευτικούς πασιφιστές, διωγμένους αμείλικτα από το τσαρικό καθεστώς με τις ευλογίες της κρατικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι ΜΙ, πλήρωσαν τη φιλειρηνική τους θέση ακόμη και με τη ζωή τους στην υπό ναζιστική κατοχή Ευρώπη, στην σταλινική ΕΣΣΔ, και στη δεξιά Ελλάδα του εμφύλιου. Η άκριτα τυφλή στάση τους βέβαια αν επικρατούσε ευρύτερα θα γινόταν επικίνδυνη για κάθε φιλειρηνική χώρα που θα είχε να αντιμετωπίσει εισβολή, αλλά όμως πηγάζει από αγαθή συνείδηση και στηρίζεται στην -αν ερμηνευθεί κατά γράμμα, ανόητη -εντολή του Χριστού «εάν τις ραπίσει σε …στρέψον αυτώ και την άλλην». Η βλακώδης όσο και εγκληματική από τη μεριά τους, απόρριψη της μετάγγισης αίματος όταν κρίνεται ιατρικά αναγκαίο, που βασίζεται σε προφανή παρερμηνεία κάποιου χωρίου της ανόητης Π. Διαθήκης (στην οποία δυστυχώς οι Μ.Ι. αναφέρονται πολύ συχνότερα από ότι στο Ευαγγέλιο) έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε άδικο εθελούσιο θάνατο. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η μετάγγιση σε ανήλικους Μ.Ι. γίνεται υποχρεωτικά. Η απολίτικη αποχή τους από τις εκλογές, απόρροια της θεοκρατικής τους κοσμοαντίληψης, τους αφοπλίζει από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση και είναι πολύ άδικο από μέρους τους το τσουβάλιασμα στην πράξη των κομμάτων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με τα φασιστικά που τους καταδιώκουν, αφού αν φθάσουν ως την κάλπη ρίχνουν λευκό. Το κοινό στο οποίο έχουν απήχηση είναι καλοπροαίρετοι απλοϊκοί άνθρωποι-όχι υποχρεωτικά αγράμματοι- που κατά κανόνα αφιερώνουν ολοκληρωτικά την ζωή τους στην Εκκλησία τους η οποία στην ουσία τους εκμεταλλεύεται ελέγχοντας ασφυκτικά τη συνείδησή τους, αν και είναι δύσκολο στην περίπτωσή τους να εντοπίσεις κακοπροαίρετους εξουσιαστές αφού και οι επίσκοποί τους ακόμη είναι άνθρωποι της προσφοράς και της αυτοθυσίας, εκτιθέμενοι σε κινδύνους διώξεων, ξενιτεμένοι πολίτες του κόσμου, χωρίς κάποιο ατομικό όφελος, αφιερωμένοι ολοκληρωτικά σε αυτό που φαντασιώνονται πως είναι η επιθυμία του απαιτητικού θεού Ιεχωβά. Νομίζω πως οι Μ.Ι. αποτελούν μια ακόμη απόδειξη πως οι θρησκείες πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο της Ψυχιατρικής.

Η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συμπεριφέρθηκε στους (σήμερα περίπου 30.000) μάρτυρες του Ιεχωβά με απίστευτη κακότητα και μοχθηρία, ίσως γιατί περισσότερο από οποιαδήποτε χριστιανική Εκκλησία, ήταν η ζωντανή αποδοκιμασία της ιδιοτέλειας και της διαφθοράς του επαγγελματικού ορθόδοξου κλήρου, ειδικά στο σκέλος της συνεχούς Ιεραποστολής με κάθε κίνδυνο, στα πέρατα της Οικουμένης. Είναι φυσικό οι βολεψάκηδες δημόσιοι υπάλληλοι ορθόδοξοι κληρικοί που πουλούν για επιπλέον εισόδημα ακόμη και τα «Μυστήρια» και οι υποκριτές ενορίτες τους, που δεν θα χάλαγαν την καλοπέρασή τους έστω για 10 δευτερόλεπτα ριψοκίνδυνης εξωτερικής Ιεραποστολής, να ενοχλούνται από τον χριστιανικό ζήλο των Μ.Ι. που εμπνέει το σύνολο των πιστών, οι οποίοι ακόμη και στα γηρατειά τους, ή στην αρρώστια τους, τρέχουν από πόρτα σε πόρτα ή μαθαίνουν ξένες γλώσσες και φεύγουν σε μακρινές χώρες για να διαδώσουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες τη χριστιανική τους πίστη. Ανόητος φανατισμός θα μου πείτε, ακραίος ιδεαλισμός θα μας πουν άλλοι και θα συμφωνήσω με όλους σας, αλλά αξίζει το σεβασμό μας, πολύ περισσότερο τουλάχιστον από την υποκρισία των Ορθόδοξων συμφεροντολόγων, που έχουν βάλει τη θρησκεία τους στην υπηρεσία κάθε βρωμοδουλειάς τους.
Στις 16 Νοεμβρίου 1948, η Σύνοδος με εγκύκλιο της ζητά από τους αρχιερείς να μην επιτρέπουν την ταφή των «εμμενόντων εις την πλάνην του Χιλιασμού εν τοις νεκροταφείοις αλλ’εκτός αυτών«. Τον Ιούλιο του 1963 ο Αθηνών Χρυσόστομος, τηλεγραφεί: «Μεγαλειότατε Βασιλεύ, Ευλαβώς παρακαλώ διατάξατε ματαιωθή μελετώμενον Συνέδριον αθέων και αναρχικών Ιεχωβάδων…» (Γ.Καραγιάννη «Εκκλησία και Κράτος»). Η δουλοπρέπεια προς τον μονάρχη, η απαίτηση να αντιμετωπισθεί με την βία μια άλλη Εκκλησία, η περιφρόνηση προς τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο συνειδητά ψευδής χαρακτηρισμός των Μ.Ι. ως αθέων, το κάρφωμά τους ως αναρχικών στην ακροδεξιά Εξουσία, είναι το δείγμα γραφής του άθλιου αρχιεπισκόπου που το 1967 πετάχτηκε σαν στυμμένη λεμονόκουπα από τα αφεντικά του, παρ’όλο που δεν βρήκε μια λέξη για να καταδικάσει τη δικτατορία. H Xούντα και τα ανάκτορα τον εκθρόνισαν «βία και δυναστεία» για χάρη του φιλόδοξου παλατιανού παπά Ιερώνυμου όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο Χρυσόστομος, που έδωσε άδοξη μάχη για την καρέκλα του, αλλά δεν είπε ούτε μια φράση συμπόνοιας για τα θύματα της Δικτατορίας.

O Nτίνος Χριστιανόπουλος στο διήγημά του «Ο Χιλιαστής» (που του κόστισε ταλαιπωρίες στην Ασφάλεια επί Χούντας) περιγράφει στο στρατόπεδο της Κορίνθου το μαρτύριο νεοσύλλεκτου αντιρρησία χιλιαστή που κορυφώθηκε όταν αποστόμωσε τον μητροπολίτη: «Ποιά Ορθοδοξία; Αυτήν που κάνει τη δουλειά της με τους αλφαμίτες όταν δεν τα καταφέρνει με τους θεολόγους;». Τότε «…ακούστηκαν κραυγές απ’τη μεριά της λέσχης υπαξιωματικών….Θα τον έδερναν φαίνεται για την αυθάδεια που έδειξε στον δεσπότη…..Ένα μήνα τώρα έτρωγε ξύλο βουβά….Ποιός ξέρει τι θα του ‘καναν για να μη βαστάξει άλλο και να ξεφωνήσει….». Περί τους 300 Μ.Ι. βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα κάθε στιγμή στην φυλακή, αρνούμενοι να καταταγούν στον στρατό (περιοδικό «Ξύπνα» 8-1-1998). Αντίθετα η Ιεραρχία σφυρηλατεί ένθερμους στενούς δεσμούς με τον «φιλόχριστο» ελληνικό στρατό. Είναι γνωστές οι «περίφημες κασέτες» του Αττικής Παντελεήμονα, προστατευόμενου των Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου, «με τις ερωτικές συνομιλίες με νεαρό στρατιωτικό» («Ποντίκι», 11.8.’05). Σήμερα στο στρατό υπηρετούν 36-38 ιερείς από τον βαθμό του λοχαγού ως του συνταγματάρχη. Φαίνεται πως οι θέσεις στο πλευρό των ένστολων νέων είναι επίζηλες, αν κρίνουμε από το γεγονός πως ένας από αυτούς τους ιερείς υπέβαλε μήνυση γιατί στα δίπτυχα της Εκκλησίας συμπεριέλαβαν κι άλλους 7 οι οποίοι όμως μετείχαν μεν σε διαγωνισμό πρόσληψης αλλά την ώρα της ανακοίνωσης της επιτυχίας τους ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη! («Ελευθεροτυπία», 25.12’05).

Η θεολογικά σωστή ορθόδοξη θέση, όσον αφορά στη συμμετοχή του κλήρου ακόμη και σε εθνικούς αγώνες εκφράστηκε από τον ζηλωτή Κοσμά Φλαμιάτο, που χειροθετήθηκε μοναχός λίγο πριν πεθάνει και θεωρείται μάρτυρας της Ορθοδοξίας, που καυτηρίασε τη ένοπλη συμμετοχή κληρικών στην Επανάσταση, που ήταν έξω από την παράδοσή της και προέκυψε από τον βαθμιαίο αλλά και πρωτοφανή μετασχηματισμό της σε εθνική Εκκλησία. «…επίσκοποι και άλλοι εκ του Κλήρου της Ανατολής, και εφάνησαν τινες εξ αυτών οπλοφορούντες εις το στάδιον του κατά των Οθωμανών πολέμου, φαινόμενον όλως μοναδικόν, αλλόκοτον και αποτρόπαιον, εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν…» («Απαντα», εκδ. «Σπανός» 1976). Κίνητρο του Φλαμιάτου δεν πρέπει να ήταν μόνο η προσήλωση στο ευαγγελικό κήρυγμα της μη βίας αλλά το γνήσιο ορθόδοξο φρόνημά του. Έβλεπε, όπως και ο πατριάρχης Γεννάδιος και όπως και ο Κοσμάς ο Αιτωλός που έκαναν κήρυγμα εθελοδουλείας και υποταγής στη θεόσταλτη εξουσία του Σουλτάνου σύμφωνα με τις επιστολές του Παύλου, τον Οθωμανό που προστάτευε την Ορθοδοξία από τη μόλυνσή της από τα δυτικά δόγματα. Είναι φυσικό ένας φανατικός όπως αυτός να μην μπορούσε να χωνέψει το γεγονός πως υπήρξαν κληρικοί που στράφηκαν κατά των συμφερόντων της Εκκλησίας παίρνοντας μέρος στην Επανάσταση που υποκινήθηκε από τους Δυτικούς διαφωτιστές, και παράλληλα να ενοχλείτο από την αλλοίωση της βυζαντινής παράδοσης που ήθελε τον επίσκοπο να ευλογεί τα όπλα αλλά να μην τα χρησιμοποιεί ο ίδιος. Ο ιερωμένος που προσέφερε την αναίμακτη θυσία στο θυσιαστήριο δεν μπορούσε να έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα. Αυτό ήταν βρωμοδουλειά των παρακατιανών λαϊκών. Έτσι το έβλεπαν οι Κανόνες, έτσι το ήθελε και η «Φιλορθόδοξη Εταιρεία» του Φλαμιάτου.

η συνέχεια αύριομην την χάσετε!

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

59 Responses to Ορθοδοξία κατά Μαρτύρων Ιεχωβά [1]

  1. Ο/Η Ρωσοπόντιος χτίστης λέει:

    Μολοκανοί
    Πρώην ορθόδοξοι Ρώσοι που αρνούνται το Στρατό
    http://en.wikipedia.org/wiki/Molokan

  2. Ο/Η apostolosathinaios λέει:

    Πάντως, εγώ κύριε Ρο περιμένω ακόμα με ενδιαφέρον την ανάρτησή σας σχετικά με το μαζικό σκάνδαλο παιδεραστίας που ταλανίζει εδώ και μήνες την Καθολική Εκκλησία σε Αμερική και Ευρώπη και πονοκεφαλιάζει τον Άγιο Ναζί τα μάλλα…

  3. Ο/Η Sky λέει:

    Η θεολογικά σωστή ορθόδοξη θέση, όσον αφορά στη συμμετοχή του κλήρου ακόμη και σε εθνικούς αγώνες εκφράστηκε από τον ζηλωτή Κοσμά Φλαμιάτο,…

    Νομίζω πρωτίστως εξυπηρετούσε, την πολεμική κατά του τότε «αγίου λαοπλάνου και οπλαρχηγού» Παπουλάκου. Άλλωστε είχε παρέλθει η εποχή που ήταν σύμμαχοι.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Μπορεί να είναι και έτσι.
      Η ουσία δεν αλλάζει.
      Η βυζαντινή παράδοση δεν ήθελε κληρικούς πολεμιστές.
      Ευλογούσαν τα όπλα, αλλά δεν πολεμούσαν.
      Κηφήνες με τα όλα τους.

      apostolosathinaios,
      η εμμονή μας έχει να κάνει με την Ορθοδοξία που είναι η κρατική μας Εκκλησία. Την Καθολική Εκκλησία την περιποιούνται δεόντως ο Τύπος και η Δικαιοσύνη της Δύσης και πληρώνει και αποζημιώσεις
      Κάνω όμως μια σκέψη.
      Στις χώρες της Δ.Ευρώπης και ΗΠΑ, τα θύματα μίλησαν επιτέλους.
      Στην τριτοκοσμική ορθόδοξη Ελλάδα, πόσα ορφανά δεν μίλησαν ή δεν θα μιλήσουν ποτέ;
      Με ποιόν αριθμητικό συντελεστή πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα αποκαλυπτόμενα κρούσματα για να ξέρουμε την πραγματική διάσταση του φαινόμενου, όταν ξέρουμε πως ο πατριάρχης και η Σύνοδος επιδίδονται στο σπορ του κουκουλώματος κι όταν ξέρουμε πως στη μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ όπου δεν χωράει πολύ κουκούλωμα τα δημοσιευμένα κρούσματα είναι δεκάδες;;
      ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ

      • Ο/Η apostolosathinaios λέει:

        Παραδόξως, το Time αυτής της εβδομάδας δεν περιγράφει τα πράγματα εδώ στην Δύση τόσο ρόδινα όσο τα φαντάζεστε κε Λασκαράτο… Ειδικά όσον αφορά το σπορ του κουκουλώματος δε, η σύγκριση των ερασιτεχνών τράγων με τους επαγγελματίες είναι λίγο δύσκολη… Ίσως πάλι, μετά από χρόνια στην Δύση, να έχω γίνει υπερευαίσθητος στην μπόχα του Βατικανού.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ασφαλώς και στη Δύση υπάρχει προστασία της ιερατικής παιδεραστίας από τα χριστιανοδημοκρατικά και δεξιά κόμματα. Καμία αντίρρηση. Η Μέρκελ, κόρη πάστορα αν δεν απατώμαι, προσπάθησε αρχικά να περιορίσει τη σημασία των αποκαλύψεων.
        Τα πράγματα όμως είναι πολύ καλύτερα από την Ελλάδα.
        Αντί να ασχολείστε με τη Δύση-όπου επιμένω ασχολούνται πολύ περισσότερο από εδώ και δημοσιογράφοι και Δικαιοσύνη-δεν είπα τίποτα για την Πολιτεία-θα ήθελα να σπάσετε την επίμονη σιωπή σας για τους ορθόδοξους κληρικούς που ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ από τη Δικαιοσύνη, ΔΕΝ ΚΑΘΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την Εκκλησία.
        Εθελοτυφλία λέγεται αυτό που κάνετε ή έστω αντιπερισπασμός ή συμψηφισμός.
        Πρώτα να δούμε το χάλι της πατρίδας μας.
        Δεν νομίζετε;

      • Ο/Η apostolosathinaios λέει:

        α. Ανέφερα το τρέχον Τάιμ, ακριβώς διότι περιέχει ενδιαφέρουσες ιστορίες ατιμωρησίας για χρόνια, και κουκούλωμα από τον ίδιο τον Πάπα… (μετά ειδικής επιστολής στους επισκόπους του, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι κληρικοί δεν πρέπει να καταλήγουν στα πολιτικά δικαστήρια).
        β. Ασχολούμαι ΚΑΙ με την Δύση, διότι δεν πιστεύω στους επι γης (ή εν ουρανω…) παραδείσους, που αρκεί να μιμηθούν οι βαλκάνιοι ιθαγενείς και σώθηκαν. Συν τοις άλλοις, είμαι κάτοικος Δύσης… Ή μήπως οι μετανάστες δεν κάνει να κριτικάρουν την χώρα και τον πολιτισμό υποδοχής;
        γ. Όσο για την επίμονη σιωπή μου… Με τσακώσατε κε Λασκαράτο… Είμαι παπά παιδί, κι ως εκ τούτου διαβόλου εγγόνι…

        Για πολλοστή φορά -διότι με υποχρεώνετε να επαναλαμβάνομαι- ο πόλεμος ενάντια σε έναν τύπο Μεσαιωνισμού, ΔΕΝ πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που ενδυναμώνει ανταγωνιστές του στην αγορά Μεσαιωνισμών.

      • Ο/Η Po λέει:

        😀
        αγαπητέ apostolosathinaios…
        Συμφωνώ απολύτως σε αυτά που τονίζετε, το ίδιο φαντάζομαι θα συμφωνήσει και ο κ. Λασκαράτος, όμως επειδή γράφουμε σε ιστολόγιο συχνά μεν, ερασιτεχνικά δε, η «προσφορά» μας αυτή είναι εθελοντική και εις βάρος του προσωπικού μας χρόνου, εάν δεν βάλουμε κάποιες προτεραιότητες στα θέματα που ανεβάζουμε, το ιστολόγιο θα χάσει την όποια δυναμική που διαθέτει -αν διαθέτει- στο φυσικό του χώρο, που είναι κυρίως (όχι αποκλειστικώς) τα τεκταινόμενα της χώρας μας.

        Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο πειρασμό να μην γράψει κάτι για ένα τέτοιου μεγέθους ζήτημα, όπως η παιδεραστία ΚΑΙ στην καθολική εκκλησία, κάποια στιγμή ίσως το κάνουμε (έχουμε γράψει στο παρελθόν…).

        » Η ενδυνάμωση ανταγωνιστών στην αγορά Μεσαιωνισμών» -όπως λέτε και έχετε δίκιο, είναι ένα ζήτημα που όμως αντιμετωπίζεται μόνο εάν υπάρξει μια συστηματική ομοβροντία κειμένων, δηλαδή και από άλλα ιστολόγια, από άλλα ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα, δημοσιογραφικά, ιστορικά κλπ. κλπ.

        Μεμονωμένα κάποια ιστολόγια με τις ελάχιστες δυνατότητες, μόνα τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, να καταγγείλουν, να αποκαλύψουν με επάρκεια, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν.

  4. Ο/Η Ντίνος λέει:

    « εξετελέσθη εις Λάρισαν είς μάρτυς του Ιεχωβά »

    Θρησκεία της αγάπης σου λένε μετά …
    Άντε να δούμε πότε η πατρίδα μας θα ξεφορτωθεί αυτούς τους ανθέλληνες χριστιανοταλιμπάν…

    Έχουν ριζώσει καλά οι άτιμοι όμως αφού πουλάνε τρέλα και ..μετά θάνατον ζωή…
    Καλά ξεμπερδέματα να έχουμε…

    • Ο/Η Kotsidas Sykolo λέει:

      τα ξεμπερδέματα με τον Χριστό να φοβάστε. Δεν είστε αναγνωρισμένη θρησκεία. Είστε Χριστιανομάχοι και ψεύτες. Πόσες φορές περιμένατε την δευτέρα παρουσία και δεν ήρθε; Είπατε ότι έγινε μυστικά στους προύχοντες της οργάνωσης σας. Στην αποκάλυψη γράφει οτι η δευτέρα παρουσία του Χριστού θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα την δεί όλος ο κόσμος σε όλα τα μήκη και πλατη της γής. Ξυπνήστε και μην ακπλουθείτε την οργάνωση του μπεκρή και ναρκομανή. Σας έχουν δεσει με απειλές και φοβέρες για να δουλέβετε τσάμπα στον «αγρό». Ο Θεός (Χριστός) να σας φωτήσει και να γλυτώσετε απο την δαγγάνα των μαρτύρων του ιαχοβά

      • Ο/Η Χαριτάκης Κώστας λέει:

        Τι σχέση έχει αυτό που σου έγραψε για την εκτέλεση ενός ανθρώπου με αυτά που αμόλησες? Τα ξεμπερδέματα με τον Χριστό να τα φοβούνται οι εν ψυχρώ δολοφόνοι. Το ποιος είναι τυφλός και χρειάζεται φως, φωνάζει από μακριά.

      • Ο/Η πέτρος λέει:

        Δεν νομίζω ότι ομιλεί μόνο για το φόνο. Εκτοξεύει κατηγορίες ανεξαίρετα σε όλους τους ορθοδόξους. Η άποψη περί συλλογικής ευθύνης οποιοσδήποτε την εκστομίζει ανεξαρτήτως Θρησκείας ή δόγματος που εκείνος ανήκει είναι ανεπίτρεπτη και άκρως απαράδεκτη διότι είναι καθαρά συκοφαντική. Φαίνεται ο ανυπόφορος φανατισμός. Και που ακόμα στρέφει τα πυρά του ο συγγραφέας; Μα φυσικά στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Αυτό δεν το βλέπεις; Πέραν από τον τυφλό σε μίσος και φανατισμό συγγραφέα , το ποιος άλλος έχει ανάγκη για φως είναι κραυγαλέο αλλά παρακαλώ μην εκτίθεστε…..(σε τόσο φως).

  5. Ο/Η Salonikios λέει:

    Κύριε Λασκαράτε, χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε για την αναφορά σας στον Χιλιαστή του Χριστιανόπουλου.
    Ρίξτε μια ματιά εδώ

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

    Είχα εκδώσει ποιητική συλλογή χωρίς να την υποβάλω στη λογοκρισία της αρχηγίας των κατηχητικών.
    Ήταν τολμηρή;
    Για κείνη την εποχή, το 1952, πάρα πολύ! Σκεφθείτε ότι έχω ένα ποίημα που βάζω μιαν αγία να ερωτεύεται έναν άγιο λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν. Τώρα αυτό μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά τότε ήταν το άκρον άωτον του θράσους και της αναισχυντίας. Σ’ ένα άλλο ποίημά μου μιλούσα για τον… Αυνάν! (σ.σ. ιστορικό πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, γιος του Ιούδα, από τον οποίο βγήκε η λέξη «αυνανισμός»). Μετά απ’ αυτά καταλαβαίνεις ότι εκδιώχθηκα πυξ και λαξ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επενέβη και η Ασφάλεια και είχα μπλεξίματα και μ’ αυτήν.
    Γιατί;
    Διότι είχα γράψει ένα ποίημα στο οποίο χαρακτήριζα τους μπάτσους «επιβήτορες». Έγινε λοιπόν της κακομοίρας! Η Ασφάλεια κάλεσε την αρχηγία των κατηχητικών να απολογηθούν γιατί αυτός ο πιτσιρίκος έγραψε αυτά τα φρικτά πράγματα.
    Τι απάντησαν;
    Υπήρχαν δύο αρχηγοί των κατηχητικών. Ο ένας ήταν παπάς, ο πατήρ Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο οποίος τους είπε: «Πρόκειται για κάθαρμα. Πατήστε το σαν κατσαρίδα!». Ο άλλος ήταν ένας απλός θεολόγος, ο Αθανάσιος Φραγκόπουλος, ο οποίος είπε: «Να εξαντλήσετε την ανεξιθρησκία σας και να μην τον πειράξετε καθόλου». Τελικά, οι μπάτσοι κατάλαβαν ότι ούτε η ηγεσία των κατηχητικών έφταιγε, αλλά ούτε αυτό το «πιτσιρίκι» έπρεπε να το πάρουμε στα σοβαρά. Και βρέθηκε μια φόρμουλα κοινώς αποδεκτή. Εγώ αποδέχτηκα την κατάσχεση του βιβλίου μου και αυτοί δεν προχώρησαν σε μήνυση εναντίον μου για εξύβριση. Μ’ αυτό τον τρόπο γλίτωσα απ’ το να βάλω σε νταραβέρια τη μάνα μου, η οποία έτσι και τα ‘παιρνε χαμπάρι όλα αυτά, θα της ερχόταν κόλπος!
    Συμπαράσταση δεν είχατε από πουθενά;
    Από πουθενά. Οι συμφοιτήτριές μου στο πανεπιστήμιο είχαν εντολή να μη μου λένε ούτε καλημέρα.
    Ήταν κι αυτές του κατηχητικού;
    Ακριβώς. Εκείνα τα φριχτά πλάσματα με τα μακριά μανίκια. Με έβλεπαν και απέστρεφαν το πρόσωπό τους, θαρρείς και ήμουν η προσωποποίηση της πανούκλας. Δε φαντάζεστε τι τράβηξα. Μια κοινωνική καταδίκη και απομόνωση σε φοβερό βαθμό.
    Μέσα σ’ αυτή την περιπέτεια νιώσατε και λίγο ήρωας;
    Μπα, τι ήρωας; Ήταν μια δύσκολη στιγμή που ευτυχώς την ξεπέρασα. Δεν ήταν βέβαια η μόνη. Επί χούντας κινδύνευσα να συλληφθώ τέσσερις φορές. Είχα γράψει τον «Χιλιαστή», ένα διήγημα όπου περιγράφω πώς ένας χιλιαστής έπαθε του κόσμου τα βασανιστήρια στο στρατό, μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε να πάρει όπλο. Ε λοιπόν, αυτό το αθώο διήγημα δε μ’ άφησε να κάτσω σε χλωρό κλαρί. Το πώς γλίτωσα, μόνο εγώ το ξέρω. Αλλά όχι να παραστήσω και τον ήρωα, επειδή κινδύνευσα να συλληφθώ για τα εκληφθέντα ως αντιστασιακά γραπτά μου!
    http://www.theschooligans.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=28

  6. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    O ιερέας Μετταληνός για τον Κοσμά Φλαμιάτο

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κεφαλλονίτη κοσμοκαλόγηρου και ησυχαστή Κοσμά Φλαμιάτου (1786- 1852)(45). Κατά τον Φλαμιάτο η Αγγλία εκμεταλλεύθηκε τον Αγώνα του ’21. Με την εμπλοκή του Κλήρου σ’ αυτόν επεδίωξε «ίνα διεγείρη την παγκόσμιον, ει δυνατόν, περιφρόνησιν, μίσος, αποστροφήν και συνωμοσίαν κατά του Κλήρου, τόσον την εκ των Αρχών, όσον και την εκ του λαού. Δι’ αυτόν τον σκοπόν προς τοις άλλοις εκίνησεν εμμέσως εις τους αρχηγούς της Φιλικής Εταιρείας και εισήχθησαν εν αυτω ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πολλοί Επίσκοποι και άλλοι εκ του Κλήρου της Ανατολής, και εφάνησαν τινες εξ αυτών οπλοφορούντες εις το στάδιον του κατά των Οθωμανών πολέμου, φαινόμενον όλως μοναδικόν, αλλόκοτον και αποτρόπαιον, εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν…»(46).

    Δεν θα ασχοληθούμε με την ορθότητα ή όχι των κρίσεων του Φλαμιάτου, που έχει το δικό του πρίσμα θεωρήσεως.

    Το σκανδαλιστικό για ησυχαστές σαν τον Φλαμιάτο ειναι η συμμετοχή του Κλήρου στις πολεμικές επιχειρήσεις («οπλοφορία») και σε μια συνωμοτική Εταιρεία, όπως η Φιλική. Την τελευταία θεωρεί κατευθυνόμενη «εμμέσως» από την Αγγλία. Μάλλον, συνεπώς, αυτό προσκρούει στη συνείδησή του, ότι δηλαδή η Επανάσταση εξυπηρετούσε τους σκοπούς της Δύσεως. Σ’ αυτό ακριβώς, πιστεύουμε, έγκειται η αντίθεσή του. Οτι ο Κλήρος της Ελλάδος, εν αγνοία του, εξυπηρέτησε σκοπούς αλλοτρίους και όχι τα όνειρα της Ρωμηοσύνης. Ο Φλαμιάτος γράφει στη δεκαετία του 1840, όταν πολλά πια έχουν αποσαφηνισθεί. Σημαντικό όμως είναι, ότι θεωρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέλος της Φιλικής Εταιρείας, σ’ αντίθεση με τους σημεριυούς επικριτές του. Για τους παραδοσιακούς ορθοδόξους όμως αυτό ήταν το σκάνδαλο και όχι το αντίθετο. O Γενάρχης της Ρωμηοσύνης να υποθάλπει κινήσεις, που στρέφονταν εναντίον της… Γι’ αυτό μιλήσαμε παραπάνω για «θυσία» και «αυθυπέρβαση» του Ράσου. Η εθναρχική πολιτική εγκαταλείφθηκε για χάρη της ελευθερίας της Ελλάδος(47). Η Ρωμαίικη Εθναρχία θυσιάσθηκε, εκούσια, για την ελευθερία της Ελλάδος. Ο ΄Οθωνας στα 1833 θα πάρει για τους ΄Ελληνες, πολιτικά και εκκλησιαστικά, τη θέση του Εθνάρχη Οικουμενικού Πατριάρχη.Η αγανάκτηση του Φλαμιάτου εστιάζεται, ακριβώς, στην αντίθετη κατεύθυνση από τις αιτιάσεις των επικριτών του Κλήρου. Το Ράσο θυσίασε τα πάντα για την Ελλάδα και την εθνική αποκατάστασή της.

  7. Ο/Η Ένας λέει:

    http://www.theasis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=78:–r&catid=37:2

    Οι “ανορθόδοξοι Έλληνες»

    Περιοδικό “AHENS Voice» Του Δημήτρη Φύσσα

    Ένα επιλεγμένο Who is Who

    Έχοντας δεδομένη την εξίσωση έλληνες=χριστιανοί ορθόδοξοι (Χ.Ο.) η διαμάχη εντοπίζεται στο ποιος είναι ο «αυθεντικός» εκφραστής των δύο ταυτόσημων υποτίθεται εννοιών.

    Κι όμως η εξίσωση αυτή Πάσχει. Οι Έλληνες δεν είναι κατ’ ανάγκη χριστιανοί ορθόδοξοι Δεν αναφέρομαι βέβαια στο αρχαία χρόνια όπου βεβαίως δεν υπήρχε καν χριστιανισμός – αν και θα άξιζε να υπενθυμίσω ότι ο ελληνισμός προϋπάρχει της Ορθοδοξίας και πι­θανότατα θα συνεχίσει να ύπαρχο και υστέρα από αυτή. Δεν αναφέρομαι ούτε στους πολλούς εκείνους που μόνο κατ’ όνομα είναι ΧΟ. Αλλα μέσα τους έχουν φτιάξει τους προσωπικούς τους θεούς ή είναι αγνωστικιστές. Ούτε στους τέκτονες που συνήθως είναι και Χ0, ούτε στους παλαιοημερολογίτες, που είναι όλοι ΧΟ. Αναφέρομαι σε Ελληνες του 19ου. του 20ου και του 21ου αιώνα, σε Ελληνες με κεφαλαίο Ε που ωστόσο δεν είναι ΧΟ ή που ήταν ΧΟ.

    Άλλα η ίδια η επίσημη Εκκλησία φρόντισε να τους αποξενώσει με τις κατάλληλες διώξεις. Πρόκειται για άντρες και γυναί­κες που συμβαίνει να είναι άθεοι, Ιουδαίοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, εθνικοί, διαμαρτυρόμενοι και μάρτυρες του ιεχωβά. Αλλά και αναθεματισμένοι και αφορισμένοι από την άλλη δημόσια πρόσωπα που προσέφεραν και προσφέρουν πολλά στη κοινωνία στη πατρίδα στον λαό και στο έθνος…

    Είναι βέβαια πάρα πολλοί, γι’ αυτό δυσκολεύτηκα να επιλέξω ποιους θα καταγράψω και έβαλα μόνα κάποιους ως αντιπροσώπους πολύ περισσοτέ­ρων. Έστω και έτσι όμως φαίνεται πόσο επιπόλαια και στενή είναι η ταύτιση του ελληνισμού με την Ορθοδοξία. Γιατί όλοι αυτοί είναι τόσο καλοί Έλληνες όσο και το «ποίμνιο» των ορθοδόξων «ποιμένων». Τουλάχιστον.

    Λέων Αυδής. Ο Κερκυραίος δικηγόρος πρώην βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ αλλα μη βιαστεί να πεί κανείς «κουμουνηστής είναι, άθεος είναι.» Λάθος. Αρκετοί κομουνιστές είναι προφανώς μη χριστιανοί μερικοί άλλοι όμως είναι θεοφοβούμενοι (παράδειγμα η Λιάνα Κανέλη, βουλευτίνα του ίδιου κόμματος)

    Βενιζέλος Ελευθέριος. Ο μείζων Κρητικός πολιτικός ο δημιουργός της «Μεγάλης Ελλάδας των πέντε θαλασσών και πέντε ηπείρων» Επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας θεωρήθηκε αναθεματισμένος από την επίσημη ορθόδοξη εκκλησία γεγονός που έλαβε χώρα στη διάρκεια του διχασμού το Νοέμβριο του 1916 όταν η πολιτική μάχη έφερε και τα ανάλογα θρησκευτικά πάθη.

    Καλογερόπουλος Νίκος. Ο Νίκος Καλογερόπουλος είναι ο σύγχρονος μας ηθοποιός και σκηνοθέτης (γεννήθηκε το 1952). ο πρωταγωνιστής της λαμπρής ταινίας του Νίκου Περόκη «Λούφα και£ Παραλλαγή», αλλά και άλλων κινηματογραφικών,
    θεατρικών και τηλεοπτικών έργων, Ο Μεσήνιος Καλογερόπουλος έχει επιλέξει να επιστρέψει στην πάτρια ελληνική θρησκεία, έχει γίνει δηλαδή εθνικός ή. αν προτιμάτε δωδεκαθεϊστής (αυτό που αποκαλείται χλευαστικά «ειδωλολατρία»). Την άποψη του αυτή συχνά υπερασπίζεται δημόσια τονίζοντας την ελληνικότητά του

    Βλάσης Ρασσιάς. Ο κατά τη γνώμη μου σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας εθνικός είναι γεννημένος το 1959. Λάκων και οικονομολόγος. Μαχητικός και πολυγραφότατος συγγραφέας, διανοούμενος και ακτιβιστής υπέρ της πάτριας ελληνικής θρησκείας του δωδεκάθεου, θεωρεί ότι η «υπεράσπιση της αρχαίας ελληνικής ψυχής» συμβαδίζει με την πολεμική κατά της επικρατούσας θρησκείας. Κυριότερα έργα του: «Υπέρ της των Ελλήνων νόσου» – (τρίτομο) και «Μια ιστορία αγάπης: «Η ιστορία της χριστιανικής επικρατήσεως». Τα άρθρα του δημοσιεύονται συνήθως στο αρχαιοφίλικό περιοδικό «Διιπετές».

    Λασκαράτος Ανδρέας. Ο Κεφαλλονίτης συγγραφέας και λόγιος του 19ου αιώνα δεν δίστασε να καυτηριάσει βασικά με το έργο του «Το μυστήρια της Κεφαλλονιάς» (1856). τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας: υποκρισία, αναλγησία. πλουτισμός, και θρησκοληψία, κοροϊδία του κοσμάκη, «θαύματα» κτλ. (Εννοείται ότι τα κακά αυτά πράγματα έχουν προ πολλού εξαλειφθεί στις μέρες μας). Χριστιανικότατα, υπέστη διπλό αφορισμό από το μητροπολίτη πρώτα της γενέτειρας του και υστέρα της Ζακύνθου. Οι ποινές αυτές απέφεραν περαιτέρω σπαρταριστά κείμενα του αφορισθέντος.

    Μουσταφά Μουσταφά. Εκπρόσωπος της μειονότητας της ελληνικής Δυτικής Θράκης, ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής του ΚΚΕ (1981) και του Συνασπισμού (1989-1990) είναι γιατρός στην Κομοτηνή. γεννημένος το 1955 Πρόκειται για έναν από τους πλέον ανάλογους εκπροσώπους τω120.000 Ελλήνων μουσουλμάνων που εθνικά αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι ή Κάτσοιβελοι (Τουρκόγυφτοι). Όποιος αναρωτηθεί τι σχέση έχουν αυτοί με την Ελλάδα και δεν του αρκεί η απλή απάντηση – είναι Έλληνες πολίτες, ψηφίζουν, υπηρετούν τη θητεία τους. Φορολογούνται ζουν και πεθαίνουν στη Ελλάδα.

    Ροσούλης Μανώλης. Ο πασίγνωστος σύγχρονος μας στιχουργός, τραγουδιστής, εκδότης και σχολιαστής των δημόσιων πραγμάτων είναι σήμερα με επιλογή του ινδουιστής (αν και παπαδοπαίδι) έχει μάλιστα προσθέσει και το ινδουιστικό όνομα Ντεβα Γιαρινίτο. που σημαίνει «Ερωτευμένος με τη θεικότητα» το οποίο του έδωσε ο Οσο Ραζνίς ο δάσκαλος του. Από τα πολλά τραγούδια του που έχουμε όλοι τραγουδήσει επισημαίνω το εμφανώς ελληνολατρικό «Αχ Ελλάδα, «σ’ αγαπώ», με το οποίο ο Ραοούλης είχε λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού της Κέρκυρας επί Χατζηδάκη, Ο Ρασούλης – Πορινίτο δηλώνει «Κρητικός με ελληνική εθνικότητα», ότι και αν σημαίνει αυτό.

    Ροΐδης Εμμανουήλ. Ο εξυπνότερος Έλληνας του19ου αιώνα (πέθανε το 1904 σχεδόν εβδομηντάρης)

  8. Ο/Η Μ.Ι. λέει:

    Ποτέ άλλοτε δεν υπέστη κάποια ομάδα τόσο μεγάλο διωγμό σαν και αυτόν που έχουν υποστεί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά λόγω του κηρύγματος που κάνουν. Πολλές εκατοντάδες από αυτούς εκτελέστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέχρι σήμερα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά βρίσκονται υπό απαγόρευση σε μερικά μέρη, ενώ σε άλλα τους συλλαμβάνουν, τους φυλακίζουν, τους βασανίζουν και τους σκοτώνουν.

    http://www.watchtower.org/g/jt/article_04.htm

  9. Ο/Η Μ.Ι. λέει:

    Mάρτυρες Ιεχωβά
    Διωγμοί στην Ελλάδα

    Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου
    Για τα επόμενα 60 χρόνια αρνητές στράτευσης για λόγους συνείδησης ήταν αποκλειστικά οι Μάρτυρες του Ιεχωβά,[1] καθώς η χριστιανική συνείδησή τους τούς επιβάλει να παραμένουν πολιτικά και στρατιωτικά ουδέτεροι.[2] Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) Μάρτυρες του Ιεχωβά είτε καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν είτε καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Την περίοδο που ακολούθησε αρκετοί από αυτούς στάλθηκαν σε εξορία στη Μακρόνησο[3] και αλλού.

    Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τήρησαν την ίδια στάση ασυμβίβαστης πολιτικής ουδετερότητας και αρνήθηκαν να πάρουν όπλο, όπως συνέβη και με χιλιάδες ομοπίστους τους υπό το καθεστώς των Ναζί, από τους οποίους περισσότεροι από 200 δικάστηκαν επίσημα από το Γερμανικό Πολεμικό Δικαστήριο, καταδικάστηκαν και κατόπιν εκτελέστηκαν.[4]

    Κύριο άρθρο: Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και το Ολοκαύτωμα

    [Επεξεργασία] Τη δεκαετία του 1960

    Ο Χρήστος Καζάνης, όντας Μάρτυρας του Ιεχωβά αντιρρησίας συνείδησης, καταδικάστηκε σε θανατική ποινή το 1966.
    (Φυλακές Λάρισας)Χαρακτηριστική περιγραφή του κλίματος και της αντιμετώπισης που τους επιφυλασσόταν τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960 καταγράφεται στο αυτοβιογραφικό διήγημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που έγραψε το 1963 με τίτλο Ο Χιλιαστής —μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες τρίτων που σώζονται επί του θέματος από εκείνη την εποχή. Ο συγγραφέας περιγράφει την τυχαία γνωριμία του με έναν Μάρτυρα του Ιεχωβά κρατούμενο στο κέντρο κατάταξης κοντά στην Κόρινθο, όπου είχε παρουσιαστεί, και εκφράζεται με θαυμασμό για το ηθικό σθένος του. Οι μαρτυρίες του αποτελούν δείγμα της βαναυσότητας με την οποία αντιμετωπίστηκαν εκείνοι που αρνούνταν να πάρουν όπλο.[5] Δεκαετίες αργότερα ο Χριστιανόπουλος εξακολούθησε να διώκεται εξαιτίας αυτής της σπάνιας καταγραφής των όσων συνέβαιναν στους θρησκευτικούς αντιρρησίες συνείδησης.[6]

    Καθώς κυλούσε η δεκαετία του 1960, επιβάλλονταν ποινές κάθειρξης 15 και 20 χρόνων οι οποίες προξένησαν παγκόσμια κατάπληξη και αγανάκτηση.[7] Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που παρουσιάζονταν στο στρατό και αρνούνταν να παραλάβουν όπλο εκείνη την περίοδο ήταν πάνω από 500 άτομα ανά έτος.[8] Το 1966 η καταδίκη σε θάνατο που απαγγέλθηκε εναντίον του Χρήστου Καζάνη, ο οποίος δήλωνε ότι «η παραλαβή οπλισμού αντιβαίνει εις την συνείδησίν του και τας θρησκευτικάς του πεποιθήσεις»,[9] «προκάλεσε διεθνή κατακραυγή».[10] Μερικές εβδομάδες αργότερα, η ποινή αυτή μετριάστηκε σε 4½ χρόνια φυλάκιση. Τη δεκαετία του 1970 συνεχίσθηκε η επιβολή εξοντωτικών ποινών 5, 8, 10 ακόμη και 20 ετών φυλάκισης με ταυτόχρονη πενταετή ή δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά συνέβαιναν ενόσω η στρατιωτική θητεία δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τα 2½ χρόνια.

    [Επεξεργασία] Τη δεκαετία του 1970
    Το νομικό καθεστώς και η βάναυση μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης δεν άλλαξε ούτε όταν επανήλθε ο κοινοβουλευτισμός το καλοκαίρι του 1974. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν κρατούμενοι Μάρτυρες του Ιεχωβά οι οποίοι είχαν ήδη εκτίσει πολυετή φυλάκιση, από εφτά ως δέκα χρόνια, σε στρατιωτικές φυλακές μετά από αλλεπάλληλες καταδίκες. Πολλοί νεαροί Μάρτυρες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσουν τις συντριπτικές συνέπειες που επέφερε αυτή η πολιτειακή αντιμετώπιση στη ζωή τους λόγω της σταθερής τους απόφασης «να μην πάρουν όπλο».

    Η θρησκεία μου δεν μου επιτρέπει να φορέσω τη στρατιωτική στολή και να πάρω όπλο. Επιθυμώ να κρατήσω μια συνείδηση καθαρή ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

    — Δικογραφία του 20χρονου Μάρτυρα του Ιεχωβά Χρήστου Κωνσταντινίδη, 12 Νοεμβρίου 1976, Αεροδικείο Αθηνών

    Η «απάνθρωπη», «εξευτελιστική μεταχείριση» και η «βάναυση συμπεριφορά»[11] σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και η νομοθετική αντιμετώπισή τους από την πολιτεία —η οποία χαρακτηρίστηκε «νομική τρομοκρατία»[12]— τέθηκαν προς εξέταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον Ιούλιο του 1977, το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Αμβέρσα αποφάνθηκε τα εξής:

    Η Ελλάς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερον πάσης άλλης χώρας, διότι επιβάλλει αυστηράς ποινάς φυλακίσεως εις τους δια λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αρνούμενους να φέρουν όπλα (Μάρτυρας του Ιεχωβά). Κατόπιν των ανωτέρω, ενδείκνυται ανάλογος ρύθμισις του ζωτικού αυτού ζητήματος δια νόμου, ο οποίος να εγγυάται την προστασίαν του Δικαιώματος Αντιρρήσεως Συνειδήσεως στην Ελλάδα.

    — Συμβούλιο της Ευρώπης, Ιούλιος 1977

    Οι φωνές δημόσιας διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας ήταν ελάχιστες. Εκείνη την περίοδο ξεχώρισε η εκδήλωση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού να θέσει δημόσια το ερώτημα: «Δεν θα βρεθεί τάχα ένας βουλευτής, μέσα στους τριακόσιους, να φέρει το θέμα στη Βουλή και να ρυθμιστεί μια για πάντα αυτό το πρόβλημα;» Τελικά δύο βουλευτές, η Βιργινία Τσουδερού και ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος έθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Η απάντηση που έλαβαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν η εξής: «Αι εφαρμοζόμεναι παρ’ ημίν δι’ αυτούς [τους αντιρρησίες συνείδησης] διατάξεις τυγχάνουν απολύτως εναρμονισμέναι προς τας διατάξεις του Συντάγματος». Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, είχε πει σε δημοσιευμένη επιστολή του:

    «Η άρνησή τους [των Μαρτύρων του Ιεχωβά ή άλλων] να πάρουν όπλα είναι αναμφισβήτητα παραβίαση των νόμων και θα πρέπει να τιμωρείται. Το είδος της ποινής θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ώστε να περιορίζει το πρόβλημα στις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις του. Δεν μπορούμε εμείς, η Ελλάς, σαν χώρα με το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και τη συνεχή επαγρύπνηση που μας επιβάλλεται από την ιστορία, να προσδιορίσουμε το είδος της ποινής κατά τα πρότυπα των άλλων κρατών, που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. […] Είναι βέβαιο πως πολλοί νέοι, που θα ήθελαν ν’ αποφύγουν τη στράτευση, θα εμφανίζονταν σαν Ιεχωβάδες. Και τότε δεν θα μιλούσαμε για δεκάδες, αλλά για εκατοντάδες και χιλιάδες. Ίσως τότε το πρόβλημα θα γινόταν οξύτερο. […] Βαριά, ομολογουμένως, η σημερινή τιμωρία. Και ακόμη βαρύτερη γιατί επαναλαμβάνεται. […] Η σημερινή μεταχείριση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιδιοτροπίας ή εκδικητικής τάσεως. Δεν είναι πολύ ανθρώπινη και δεν τη θέλουμε».
    Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Στεφανάκης σχολίασε σε ερώτημα του βουλευτή Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη, υπό το βάρος σωρείας επιστολών διαμαρτυρίας που έφταναν καθημερινά από το εξωτερικό, όσον αφορά ότι υπήρχαν τότε κρατούμενοι που είχαν παραμείνει φυλακισμένοι για 10-15 χρόνια: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άνθρωποι με αυτάς τας ποινάς. Έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο αριθμός και εκείνο το οποίο επιτρέπεται από την σωφρονιστικήν συντελείται». Η ανταπάντηση του ερωτώντος βουλευτή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατάλογον των φυλακισμένων. Είναι περίπου ενενήντα τόσοι και έχουν ποινές πράγματι πολυχρονίους».

    Παράλληλα, στο ίδιο δημοσίευμα με την επιστολή του Αβέρωφ ο Γιώργος Παπαλάπας, ο οποίος κρατούνταν στις Φυλακές Ιωαννίνων ως αντιρρησίας συνείδησης, τόνισε την προθυμία των Μαρτύρων του Ιεχωβά να προσφέρουν μη στρατιωτική υπηρεσία για το κοινό καλό αναφέροντας μεταξύ άλλων:

    «Εγώ, που σας γράφω, καθώς και επτά άλλοι συναγωνιστές, είχαμε αρρωστήσει πέρυσι από πνευμονία. Αυτή μέχρι σήμερα μου άφησε χρόνια βρογχίτιδα. Και συνετέλεσε στο να καταρρεύσει υπερβολικά η υγεία μου. Αυτό, λοιπόν, που ζητάμε είναι ένας στοιχειώδης σεβασμός των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπων. Αγαπάμε τον τόπο μας και όλους τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Θέλουμε να εργαστούμε θετικά γι’ αυτόν. Είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε εργασία που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συνείδησή μας».
    Στις 28 Σεπτεμβρίου 1977, κάτω από την πίεση διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυβέρνηση Καραμανλή, στην τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής και στις 11 το βράδυ, πέρασε τον νόμο 731/1977, με τον οποίο όσοι αρνούνται να στρατευτούν για θρησκευτικούς λόγους μπορούν είτε να εκπληρώσουν τετραετή άοπλη θητεία σε στρατόπεδο είτε να φυλακιστούν για τέσσερα χρόνια σε στρατιωτικές φυλακές, εξαιρούμενοι κατόπιν από τις περαιτέρω προσκλήσεις κατάταξης. Δυο χρόνια πριν, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1975, η τότε πρόταση μέρος του Κοινοβουλίου για τη θέσπιση εναλλακτικής υπηρεσίας για όσους αρνούνται για ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους να εκπληρώσουν στρατιωτική θητεία, είχε απορριφθεί από την κυβερνητική βουλευτική πλειοψηφία. Η Εισηγητική Έκθεση του νέου νόμου, των υπουργών Ε. Αβέρωφ και Κ. Στεφανάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Εκτός των διαμαρτυριών αι οποίαι από μηνών περιέρχονται ημίν εκ πολλών πλευρών του εξωτερικού (Διεθνής Οργάνωσις Αμνηστίας, Διάφοροι Οργανώσεις, πολυάριθμοι Ιδιώται) τελευταίως προσετέθη το εξής άκρως δυσάρεστον: Εις την Κοινοβουλευτικήν Συνέλευσιν του Συμβουλίου Ευρώπης εν Στρασβούργω όπου, ως γνωστόν, συζητείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις τας διάφορας χώρας και όπου τινές εξ αυτών θα ηδύναντο να ευρεθούν εις δυσχερεστάτην θέσιν, αιφνιδίως ευρέθη κατηγορουμένη, περισσότερων όλων, η Ελλάς. Πράγματι, εις εισήγησιν κατά χώρας, η Ελλάς αναφέρεται ως παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερον πάσης άλλης χώρας, διότι επιβάλλει αυστηράς ποινάς φυλακίσεως εις τους δια λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αρνούμενους να φέρουν όπλα (Μάρτυρας Ιεχωβά). Με τα επικρατούντα εις το Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον, ουδεμία άλλη αντίκρουσης είναι δυνατή πλην η της θεσπίσεως διά τους Μάρτυρας του Ιεχωβά αόπλου στρατιωτικής υποχρεώσεως θητείας ή εκγυμνάσεως αυξημένης κατά το διπλάσιον της υπό των ενόπλων εκπληρούμενης και ποινικής τακτοποιήσεως των εκ τούτων καταδικασθέντων ή υπό κατηγορίαν τελούντων δι’ ανυπακοήν, εκ λόγων θρησκευτικής πεποιθήσεως, εις Δ/γήν όπως φέρουν όπλα. Εν όψει δε του γεγονότος ότι η ένοπλος εκπλήρωσις των στρατιωτικών υποχρεώσεων είναι επαχθεστέρα της τοιαύτης του αόπλου και συμβάλλει αμέσως εις την άμυναν της χώρας, κρίνεται σκόπιμον όπως η διάρκεια της αόπλου θητείας ή εκγυμνάσεως ορισθή εις το διπλάσιον της ενόπλου τοιαύτης».
    Εντούτοις, παρά την ψήφιση αυτού του νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, υπήρξε δυσκολία στην εφαρμογή του καθώς δινόταν αυθαίρετες ερμηνείες από ορισμένους στρατιωτικούς.[13]

    Εκτός αυτού, μετά την ψήφιση του νόμου ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών που συνέτεινε στο να καταστεί ανίσχυρος και ελλιπής. Τις διαμαρτυρίες ενθάρρυνε —είτε σιωπηρά είτε απροκάλυπτα— η Εκκλησία της Ελλάδας.[14] Αυτή η κατάσταση είχε ως συνέπεια να γίνει εντονότερη η βάναυση συμπεριφορά στην πράξη

  10. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

    Τα «κάλπικα» ιερά γαλόνια

    Παρ’ ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, τους «έδωσαν» και βαθμό!
    Τα «μαχαίρια» βγήκαν στους στρατιωτικούς ιερείς, παραμονές Χριστουγέννων. Το στρατοδικείο ερευνά μια υπόθεση κατά την οποία επτά ιερωμένοι, που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για να καταταγούν στο θρησκευτικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων, εμφανίζονται ήδη στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδας για το 2006 με στρατιωτικό βαθμό.

    *Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι κατά την κυκλοφορία του εκκλησιαστικού εντύπου ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Σύμφωνα με τη μήνυση, που ερευνά το στρατοδικείο, στις σελίδες 862 και 863 του επίσημου εντύπου της Εκκλησίας περιλαμβάνονται τα ονόματα επτά ιερέων που ουδέποτε κατετάγησαν στο θρησκευτικό σώμα. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι στο διαγωνισμό του υπουργείου συμμετείχαν 13 ιερείς, αλλά μόνο τους επτά έσπευσαν να συμπεριλάβουν στα δίπτυχα.

    Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο για την πλήρωση επτά κενών θέσεων στρατιωτικών ιερέων. Δήλωσαν συμμετοχή 13 από όλη την Ελλάδα, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έλαβαν μέρος σε όλες τις δοκιμασίες (εξέταση από ανώτερη υγειονομική επιτροπή, προφορική συνέντευξη κ.λπ.). Καταρτίστηκε πίνακας επιτυχόντων, υπογράφηκε από το ΓΕΕΘΑ και διαβιβάστηκε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, το υπουργείο αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται. Φέρεται πως το σκεπτικό ήταν ότι συμμετείχαν μόλις 13 για επτά θέσεις, δηλαδή μη ικανοποιητικός αριθμός. Ετσι ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

    *Παρ’ όλα αυτά, στα δίπτυχα της Εκκλησίας εμφανίζεται να έχει απονεμηθεί ακόμη και στρατιωτικός βαθμός στους ιερείς, καθώς τους έχρισαν ήδη… λοχαγούς και υπολοχαγούς. Ας σημειωθεί ότι δικαίωμα ονομασίας και απόδοσης βαθμού έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

    Αφορμή για να συμπεριληφθούν στα δίπτυχα της Εκκλησίας τα στοιχεία αυτά φέρεται να ήταν ένα υπηρεσιακό έγγραφο της διεύθυνσης Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2005. Ο μηνυτής, που είναι και αυτός στρατιωτικός ιερέας, θεωρεί ότι η Ιερά Σύνοδος και παραπλανήθηκε και συμπεριέλαβε τα ονόματα στα δίπτυχα από λανθασμένη ενημέρωση εκ μέρους της θρησκευτικής διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ. Θεωρεί τις ενέργειες παράνομες και ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

    *Ξέρει, όμως, κανείς πόσους ιερείς θέλει τελικά να προσλάβει το υπουργείο; Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη του διαγωνισμού, έχουν δημιουργηθεί άλλες πέντε θέσεις για πρόσληψη λόγω υποβολής ισάριθμων αιτήσεων αποστρατείας. Ετσι, επαναπροκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την πλήρωση δώδεκα θέσεων ιερέων. Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τη διεύθυνση Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ υπηρετούν 36 ιερείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης μόλις… έξι.

    ΠΑΣ
    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 24/12/2005

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=24.12.2005,id=43722040,65671224,72186296,57903800

  11. Ο/Η Comte de Toulouse λέει:

    Ο Ιεχωβάς αν πει καμιά κουβέντα, πάει μέσα για προσυλητισμό.
    Ο Ορθοδοξοταλιμπάν που ξεπλένει άγουρα εγκεφαλάκια στο δημοτικό, το κάνει με την άδεια του νόμου.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ!
    ΟΥΣΤ!!!!!!

  12. Ο/Η Φαίδρα Πορτοκαλέα λέει:

    Θέλει η π…α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει

    Το είπα σεπ ρποηγούμενο ποστ ότι ο Λασκαράτος χρησιμοποιεί ορολογία και βιβλία των ΜΙ

    Α) Οταν απεκάλεσε την εκκλησία πόρνη
    Β) όταν αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα του πυροβολικού δυο ορθοδοξων κρατών και το ερώτημα ποιου το μέρος θα πάει σε μελλοντκό πόλεμο μεταξύ τους. Το επιχείρημα ήταν δάνειο απο το προπαγανδιστικό βιβλίο των Ιεχωβιτών
    Για Λόγους Συνειδήσεως

    Ο Λασκαράτος κατα την τακτική του Ορθοδοξου, Τσακαλία!!!!???, Οοδε, και δια τι να το κρύψωμεν, των Ιεχωβιτών, με απεκάλεσε
    Φαιδρά, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ είτε για την προέλευση του χαρακτηρισμού είτε για το σχετικό με τηνΑγία Βαρβάρα.

    Το ποστ του είναι θετικό για τους Ιεχωβάδες των οποίων η εκκλησία είναι εισαγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
    ως Watchtower Inc.

    • Ο/Η Po λέει:

      Φαιδρά μας κυρία,
      καλά όσα μας λέτε (ομολογώ μας κατατροπώσατε) -καμία αντίρρηση, «κλέβουμε» από πολλά έντυπα πολλών θρησκειών και αιρέσεων (οποίαν αποκάλυψις!), χρησιμοποιούμε τα ίδιά τους τα όπλα, με αυτά παλεύουμε τον ανορθολογισμό, τη μισαλλοδοξία και την ηλιθιότητα…

      Κάποιοι και κάποιες σαν και του λόγου σας, είστε οι πιο έγκυρες πηγές μας, οι πιο ζωντανές μας μαρτυρίες -και γι αυτό σας ευγνωμονούμε. Ας μην το κάνουμε θέμα, το θέμα μας είναι ότι…

      ΔΕΝ ΜΑΣ είπατε κάτι για το συγκεκριμένο κείμενο και για τα συγκεκριμένα γεγονότα που αναφέρονται σε αυτό, υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να διαψεύσετε τον κ. Λασκαράτο;

      Στο προκείμενο Φαιδρά μας κυρία, αν έχετε τα κότσια.

      Αναμένομεν εναγωνίως.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Φαιδρά εφεδρία των ιερών Ταγμάτων της Εκκλησίας,
      ουδέποτε αποκάλεσα την Εκκλησία σας πόρνη. Σας προκαλώ να μου υποδείξετε το σημείο. Την παρομοίωσα με κάποια πολύ συγκεκριμένη πόρνη, τη βιβλική πόρνη της Βαβυλώνος.
      Δεδομένου πως γενικά έχω τις πόρνες σε υπόληψη-όπως και ο Χριστός-θεωρώντας τες τίμιες γυναίκες που προσφέρουν με τη σκληρή εργασία τους κοινωνικό έργο-τη δε Εκκλησία Σας σε καμία υπόληψη, αντιλαμβάνεστε πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να έχω εκφρασθεί έτσι.
      Η παρομοίωση της Εκκλησίας ως Βαβυλώνιας πόρνης δεν είναι αποκλειστικό κοπυράϊτ των Μ.Ι. Σας θυμίζω πως και πολλοί δικοί σας, αποκαλούν έτσι την Καθολική Εκκλησία, τον δε πάπα Αντίχριστο.
      Όσο για το επιχείρημα της Αγιας Βαρβάρας κλπ δεν θέλει δα και ιδιαίτερη φιλοσοφία. Δεδομένου πως η εν λόγω κακόφημη όσο και μυθική κυρία προστατεύει πλείστα όσα χριστιανικά πυροβολικά αν είχατε διαβάσει Καλό στρατιώτη Σβέϊκ θα είχατε ακούσει τον μεθύστακα παπά να το λέει. Μήπως και ο Γιάροσλαβ Χάσεκ ήταν Μ.Ι;
      Αλλά φαίνεται δεν σας άφησε καιρό η μελέτη της Αμαρτωλών Σωτηρίας του Νικοδήμου Αγιορείτου.

      Κατά τα λοιπά ο κος Ροϊδης σας πέταξε το γάντι και εγώ σας καλώ να το σηκώσετε.
      Έχετε κάτι να αντιτείνετε στο ποστ εκτός από προσωπικές επιθέσεις στο συγγράψαντα, με χωραφυλακίστικα σενάρια;
      Μήπως περιμένετε και το αυριανό για να μας πείτε κάτι;
      Μονο ad hominem επιθέσεις αστυνομικού τύπου και μάλιστα επιπέδου επαρχιώτη ενωμοτάρχη ξέρετε να κάνετε;
      ΥΓ
      Επειδή σε εσάς πρώτιστα και δευτερευόντως στο μπλογκ της Ιεραποστολής οφείλετε η έμπνευσή μου να δημοσιεύσω το παρόν, φαντάζομαι πως θα έχετε αντιληφθεί πως δεν είναι σώφρων για μια προβατίνα να τρίβετε στη γκλίτσα του τσοπάνη.

    • Ο/Η undantag λέει:

      «των οποίων η εκκλησία είναι εισαγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως Watchtower Inc.»

      Μουαχαχαχαχαχα φαιδρότητες!
      Εγώ πάντως μόλις προσπάθησα να βρω την εταιρεία αυτή (Watchtower Inc) στο site του NYSE … και δεν τα κατάφερα. Μήπως μπορείτε να με πείτε τον κωδικό της (symbol) για να επενδύσω;

      Ακόμη και έτσι να είναι, δεν καταλαβαίνω γιατί μέμφεσθε την ειλικρίνειά τους; Θα ήταν ευχής έργον όλες οι εκκλησίες (ναι, της «επικρατούσας» μη εξαιρουμένης) να είναι υποχρεωτικώς ΑΕ και να εισάγονται στα χρηματιστήρια. Αν η ΕΛληνική εκκλησία ήταν εισηγμένη ΑΕ:
      – τα της φορολογίας της θα ήτο απλούστατα,
      – οι «επενδυτές» θα μπορούσαν να τζογάρουν για ένα κομμάτι απ’ τα κέρδη των Εφραίμ και Σία,
      – θα έκανε limit up κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και 15αύγουστο…
      Η εκκλησία στο ΧΑΑ τώρα!

    • Ο/Η Φαιδρά Μηλέα λέει:

      Οι δυστυχείς αναγνώσται και μαθηταί του δόκτορος Αλεβιζόπουλου επιδεικνύουν το INC. επειδή ο μέντοράς τους τους παραπληροφόρησε πως τάχα ισοδυναμεί με το ελληνικό Α.Ε. Ο Αλεβιζόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιάσει τον ορισμό ενός σοβαρού αγγλο-ελληνικού λεξικού νομικών/λογιστικών όρων, και ακόμη χειρότερα δεν μπήκε στον κόπο να παραπέμψει στο ίδιο το καταστατικό της Εταιρίας Σκοπιάς. Γιατί άραγε; Ο Αλεβιζόπουλος των μεγάλων ανακαλύψεων δεν είχε αυτή τη δυνατότητα; Εστερείτο πόρων ή μέσων για να αποκαλύψει αυτό το διαφωτιστικό ντοκουμέντο; Ή μήπως πρόκειται για κανένα απόρρητο έγγραφο που είναι κρυμμένο στα υπόγεια του Fort Nox;

      Και η πλάκα είναι ότι σήμερα, με τις δυνατότητες που παρέχει το ίντερνετ, μερικοί βαριούνται ακόμη και τη Βικιπαίδεια να χρησιμοποιήσουν στο σχετικό λήμμα για την Εταιρία Σκοπιά, όπου υπάρχει σύνδεσμος σε επίσημο κρατικό ιστότοπο, και να ανακαλύψουν τον τροχό:

      Non-Profit (Non Stock)

      https://www.corporations.state.pa.us/corp/soskb/Corp.asp?1854698

      Κυρία Φαιδρά Πορτοκαλέα, θα ζητήσετε τώρα συγγνώμη για τη βιαστική άποψη που εκφέρατε;

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kαι με την ευκαιρία.
    Να συμπαρασταθώ κι εγώ στον Μάριο Ζ. έναν κατά πως όλα δείχνουν αθώο άνθρωπο που συνέλαβε στα τυφλά η Αστυνομία της ζαρντινιέρας.

    Λίγα λόγια για το θέμα

    Η φωτογραφία που αθωώνει ΞΕΚΑΘΑΡΑ τον Μάριο Ζ.

    Υπογραφές εδώ:
    http://www.petitiononline.com/mariosz/petition-sign.html

    Και ένα ερώτημα:
    Η δήλωση Χρυσοχοϊδη πως οι αστυνομικοί θα φέρουν υποχρεωτικά τον διακριτικό αριθμό τους, ήταν καθαρά πασοκική;
    Δηλαδή ψεύτικη;

  14. Ο/Η Σπουδαστής λέει:

    Sorry για κατάχρηση του χώρου σας.
    Για τον Μάριο Ζ.
    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B6

    Στη φυλακή αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας ότι πρέπει να οδηγηθεί ο Μάριος Ζ., γιατί τόλμησε να συμμετέχει στην μεγάλη πορεία της 11ης Μαρτίου 2010, και είχε την ατυχία να βρεθεί στο πεδίο δράσης ενός ασύδοτου, πωρωμένου και ψεύτη αστυνομικού.
    Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε αφού τον οδήγησε στην ΓΑΔΑ κατέθεσε σε βάρος του ότι είχε κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ότι του είχε εκσφενδονίσει μολότωφ και ότι κινδύνεψε από φωτιά.
    Στην προανάκριση προσκομίστηκε οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει αδιάψευστα ότι το πρόσωπο του ήταν εντελώς γυμνό, ότι καμία μολότωφ και καμία φωτιά δεν υπήρχε στην γύρω περιοχή και ότι στο σημείο εκείνο δεν υπήρχε καμία ένταση, που να μπορεί να ταιριάξει με την κατάθεση του αστυνομικού. Εξάλλου, κατά την ανάκριση επικαλέστηκε δεκάδες πολίτες, που βρίσκονταν παρόντες στο γεγονός και που προσφέρθηκαν αυθόρμητα να καταθέσουν την αλήθεια.

    Όμως, ανακριτής και εισαγγελέας αφού άκουσαν εκτός διαδικασίας τους μάρτυρες αστυνομικούς και από την άλλη αγνόησαν τους δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης και το οπτικοακουστικό υλικό, προχώρησαν στην πρωτοφανή απόφαση για προφυλάκιση του Μάριου Ζ.

    Δεν χάνουμε την πίστη μας στο προφανές και αυτονόητο. Δηλώνουμε την αμέριστη ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ και ΣΤΗΡΙΞΗ στο Μάριο Ζ. και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ και την ΠΑΥΣΗ των διώξεων σε βάρος του ιδίου και όλων των άλλων συλληφθέντων της 11ης Μαρτίου 2010.

    Περισσότερες πληροφορίες στο http://freemariosz.wordpress.com

  15. Ο/Η Καλλίφωνος παπάς λέει:

    Υπογράφω το ποστ και εγώ.
    Λέει μόνο αλήθειες.
    Αναφέρεται και στον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
    Μεταξύ μας γνωστό κουμάσι.
    Αναφέρεστε και στην μανία να σας λένε πράκτορες του Σόρος, πρώην ιερείς, και Ιεχωβάδες.
    Το manitari tou bounou, μαζί με τις κουταμάρες πως ο Λασκαράτος είναι πρώην παπάς είχε γράψει τα κάτωθι

    Ο τρόπος που ο γνωστός «Λασκαράτος», απογοητευμένος πρώην στρατευμένος θεολόγος και βαθύς γνώστης από μέσα του εκκλησιαστικού παρασκηνίου και πριν το 1967, φέρθηκε απέναντί μου σε τρία σχόλια (είναι τα τελευταία που έχω κάνει) στου «Ροΐδη» με θέμα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», στις 21-04-2008.

    Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών

    Στον ως άνω κόμβο θα βρείτε τον διάλογο Λασκαράτου – manitariou για τον Χρυσόστομο που έληξε με νοκ άουτ του μανιταριού

  16. Παράθεμα: Ορθοδοξία κατά Μαρτύρων Ιεχωβά [2] « Ροΐδη Εμμονές

  17. Ο/Η αντι- Δηδρ λέει:

    «Η Εκκλησία, η οποία προς απολαβή εγκόσμιων αγαθών, έκρινε καλόν να συζευχθεί, να ενώσει την τύχη της μετά του θηρίου της Αποκάλυψης, συν τω χρόνω απώλεσε την ελευθερία της, και ηδονικά καθισμένη στη ράχη του θηρίου, κυβερνάται υπ΄ αυτού περιφέρεται στις οδούς και στις ρύμες του κόσμου ως μισθωτή πόρνη… θρησκευτική πόρνη, που εμπορεύεται τον Χριστόν, αναγκασμένη να κερνά τα πλήθη από το χρυσόν ποτήρι… όχι τον καθαρό οίνο της Κ. Διαθήκης, αλλά οίνο νοθευμένο, διδάγματα ξένα και αλλότρια προς το γνήσιο πνεύμα του Χριστιανισμού».

    — Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης,
    «ΧΩΡΙΣΜΟ, ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΙ», περιοδικό Χριστιανική Σπίθα, 1952.

  18. Ο/Η Ιάκωβος Παλαιολόγος λέει:

    κκ. Ροΐδη και Λασκαράτε,

    Κάνατε ένα σπάνιο βήμα για την ελληνική -ιστολογική ή μη- πραγματικότητα: μιλήσατε επαινετικά για την θρησκευτική ομάδα που έχει δεχτεί την σκληρότερη μεταχείριση λόγω τού πιστεύω των μελών της στη σύγχρονη ιστορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πυρά θα στραφούν και εναντίον σας, ως αναγνώστες των εντύπων τους κλπ.

    Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν να εφαρμόσουν τις Βιβλικές ρήσεις όσο το δυνατό πιο πιστά. Ο σεβασμός για την ιερότητα της ζωής -ως θεϊκό δώρο- είναι θεμελιώδης για αυτούς. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν καπνίζουν ή δεν χρησιμοποιούν ναρκωτικά και αποφεύγουν τη μέθη. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμούν να χάσουν τη ζωή τους παρά να αφαιρέσουν τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Αυτός είναι ο λόγος που αρνούνται τη χρήση αλλογενούς πλήρους αίματος -και η επιθυμία τους αυτή, ως έκφραση συνειδητής απόφασης και ατομικής αυτοδιάθεσης, γίνεται όλο και περισσότερο σεβαστή ακόμη και στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας υψηλότερου επιπέδου ιατρική περίθαλψη.

    Με αξιοσημείωτη διάκριση φωτίσατε μια ιδιαίτερη πτυχή λέγοντας ότι οι Μάρτυρες «είναι άνθρωποι της προσφοράς και της αυτοθυσίας, εκτιθέμενοι σε κινδύνους διώξεων, ξενιτεμένοι πολίτες του κόσμου, χωρίς κάποιο ατομικό όφελος, αφιερωμένοι ολοκληρωτικά σε αυτό που φαντασιώνονται πως είναι η επιθυμία του απαιτητικού θεού Ιεχωβά» και ότι «ακόμη και στα γηρατειά τους, ή στην αρρώστια τους, τρέχουν από πόρτα σε πόρτα ή μαθαίνουν ξένες γλώσσες και φεύγουν σε μακρινές χώρες για να διαδώσουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες τη χριστιανική τους πίστη. Ανόητος φανατισμός θα μου πείτε, ακραίος ιδεαλισμός θα μας πουν άλλοι και θα συμφωνήσω με όλους σας, αλλά αξίζει το σεβασμό μας, πολύ περισσότερο τουλάχιστον από την υποκρισία«. Επί έναν αιώνα περίπου συκοφαντούνται με μοχθηρία τα κίνητρα που τους υποκινούν να ενεργήσουν όπως ενεργούν. Η αφιλοκερδής προσήλωση που επιδεικνύουν στις αρχές τους βάλλεται σκληρά από εκείνους που εκθέτονται με αυτό τον τρόπο ή αμφισβητείται από εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται τις τοποθετήσεις τους.

    Τέλος, όσον αφορά την ουδετερότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ακολουθούν το παράδειγμα του Ιησού του Ναζωραίου: καμμία ανάμειξη σε εθνικά, πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα. Αυτό είναι παράδοξο για έναν αντικειμενικό παρατηρητή. Η θέση τους αυτή βασίζεται στη βεβαιότητα ότι ο Θεός υπάρχει, ότι ενδιαφέρεται για τον κάθε άνθρωπο προσωπικά και ότι η Βασιλεία του Θεού θα επέμβει για να αναστρέψει την αδικία που έχει συσσωρευθεί και να επαναφέρει τις αρχικές παραδεισιακές συνθήκες. Σαφώς πρόκειται για μια ουτοπιστική αντίληψη των πραγμάτων βλέποντας την πραγματικότητα των ανθρώπινων προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να λεχθεί ότι δίνουν μεγάλη έμφαση στην προσωπική βελτίωση του ανθρώπου -ατομικά, αλλά και μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία- κι έτσι συμβάλλουν έμπρακτα στην παρούσα κοινωνική πρόοδο. Ενώ αρνούνται την απόδοση τιμών στη σημαία, την σέβονται και ποτέ δεν θα την φτύσουν ούτε θα την κάψουν· ενώ αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη στρατιωτική μηχανή, ποτέ δεν θα εμπλακούν σε αντεθνικές ή αντικαθεστωτικές ενέργειες· ενώ θεωρούν το θρησκευτικό σύστημα ιδιαίτερα αξιόμεμπτο, ποτέ δεν θα διαδηλώσουν εναντίον των Εκκλησιών ούτε θα ασκήσουν οποιασδήποτε μορφής βία σε κληρικούς ούτε θα στραφούν εναντίον ναών ή λατρευτικών αντικειμένων. Αν και ασκούν ευαγγελιστικό προσηλυτισμό, δεν επιβάλουν τις απόψεις τους.

    Συνεχίστε την αξιέπαινη φιλόπονη προσπάθεια που κάνετε ώστε να φωτιστεί και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού…

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kύριε Ιάκωβε Παλαιολόγε,
      σας ευχαριστώ. Αντιλαμβάνεστε πως είμαστε άθεοι, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναγνωρίζουμε την εντιμότητα πολλών θρησκευόμενων, ακόμη και ορθόδοξων κληρικών. Προσωπικά είχα συγκινηθεί ιδιαίτερα όταν διάβασα πως ο Ελληνοαμερικανός αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος, δώρισε το ένα του νεφρό σε ανήλικο ενορίτη του. (Αργότερα παραιτήθηκε από την ιερωσύνη για λόγους που αγνοώ).

      Ομολογώ πως ακόμη και για μένα υπήρξε έκπληξη η έκταση των διωγμών των Μαρτύρων του Ιεχωβά, από μια ποικιλία καθεστώτων, φασιστικών έως και σταλινικών αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν πριν 6 χρόνια περίπου ασχολήθηκα με το θέμα.
      Ξέρουμε ευτυχώς τους διωγμούς των Ελλήνων Αριστερών, αλλά τα μαρτύρια των Μ.Ι. επιμελώς καλύφθηκαν κάτω από μια συνωμοσία σιωπής που δεν τιμά αυτή τη χώρα.
      Αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματά σας για τη μη στράτευση, την πολίτική ουδετερότητα κλπ, δεν συμφωνώ μαζί σας, τα σέβομαι όμως και πολύ περισσότερο σέβομαι την ειλικρινή πίστη, την ανιδιοτέλεια, τη συνέπεια, την αυτοθυσία.

      Θα μπορούσα να πως πως με όλες τις ριζικές διαφωνίες μου, υποκλίνομαι μπροστά στην καρτερικότητα των Μ.Ι αλλά ξέρω πως διάφοροι κακόπιστοι καλοθελητές θα το εκμεταλευτούν και θα το διαστρέψουν μη έχοντας κανένα ηθικό φραγμό και καμία φυσική αναστολή στη μανία τους να υπερασπιστούν το Κακό και στην πλήρη αδυναμία τους για αυτό που εγώ λέω Αυτοκριτική και αυτή ονομάζουν Μετάνοια..

  19. Ο/Η tsatsoulis2 λέει:

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1987

    ΤΥΦΛΟ ΠΑΘΟΣ

    Γιά θρησκευτικά θέματα ο λόγος σε κεντρικό ξενοδοχείο.Κι ο δικηγόρος Γιώργος Ε.Στεφανάκης παρών στην εκδήλωση,άρπαξε την ευκαιρία.Και μίλησε γιά «τρομοκρατία της αγάπης»,προκαλώντας βέβαια με όσα είπε,αίσθηση.

    Μεγαλύτερη όμως ήταν η αίσθηση από την αντίδραση της καθηγήτριας Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου,στην προσπάθεια του ιερέα Αντώνη Αλεβιζόπουλου να συνδέσει,με έναν ακροβατισμό σκέψης την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά ΜΕ ΤΗ CIA KAI TO ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ!!

    Σηκώθηκε η κ. Μαραγκοπούλου από τη θέση της αμέσως κι είπε κοφτά:»Αυτοί,που μιλάνε τώρα γιά όργανα της CIA και συνδέουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά μ’αυτή,έχω χαρτιά-και είναι στη διάθεση του καθένα-που αποδεικνύουν,ότι παλιότερα την ίδια οργάνωση οι ίδιοι την αποκαλούσαν όργανο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ»!

    Έτριβαν τα μάτια τους όλοι από την έκπληξη.Ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος.Όχι τόσο γιά το μέγεθος της υποκρισίας και του λανθασμένου-μόνο;-δρόμου,που ακολουθούν ορισμένοι πολέμιοι κάθε προσπάθειας γιά θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα.Κυρίως γιά το πάθος της πλάνης τους.Το τυφλό.

    ΤΟ ’87 ΒΟΛΕΥΕΙ Η CIA-EINAI TOY ΣΥΡΜΟΥ.ΤΟ ’68,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ Η ΧΟΥΝΤΑ,ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!!

    Για ευθύνη και σοβαρότητα ας μη γίνεται λόγος…Κ.Τ.

    http://gialogoussin.blogspot.com/

  20. Ο/Η Σταύρος Μποζοβίτης λέει:

    @Σηκώθηκε η κ. Μαραγκοπούλου από τη θέση της αμέσως κι είπε κοφτά:”Αυτοί,που μιλάνε τώρα γιά όργανα της CIA και συνδέουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά μ’αυτή,έχω χαρτιά-και είναι στη διάθεση του καθένα-που αποδεικνύουν,ότι παλιότερα την ίδια οργάνωση οι ίδιοι την αποκαλούσαν όργανο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ”!@

    Θα τρελλαθούμε μου φαίνεται εδώ πέρα και θα μας κλείσουν σε κανα Ίδρυμα.
    Ποιος και πότε είπε ότι οι Χιλιαστές είναι όργανο του Διεθνούς Κομμουνισμού;
    Έχω 40 τόσα χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με αυτή την πανσκότεινη οργάνωση… πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο!
    Του Διθνούς Σιωνισμού, κ. Μαραγκοπούλου μου!
    Σιωνισμού όχι Κομμουνισμού!
    Έλεος!

    • Ο/Η tsatsoulis2 λέει:

      Σοβαρά κύριε Μποζοβίτη;Εδώ το άρθρο της Καθημερινής με ημερομηνία 15-10-1958

      Μάλλον τότε δεν είχατε ξεκινήσει να ασχολείστε ακόμα με αυτή τη «θεοσκότεινη οργάνωση» αλλά δε πειράζει..Εδώ είμαστε εμείς που ασχολούμαστε από πάντα..

      Και πορεπιπτόντως μου ‘κανε εντύπωση ο τρόπος που το διατυπώνει η εφημερίδα :

      «Αι συλλήψεις αυταί(της αστυνομίας)αποτελούν μίαν άμυναν της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ εναντίον αιρέσεων,αι οποίαι δεν βλάπτουν μόνον θρησκευτικώς το Έθνος,αλλά και κοινωνικώς»
      Όπως έλεγε και ο Χριστιανόπουλος στο διήγημα του,όπου δε τα καταφέρνει με τη θεολογία η Ορθοδοξία χρησιμοποιεί τους Αλφαμίτες,την ΕΑΤ-ΕΣΑ κλπ..

      Κατά πόδας του Χριστού δηλαδή τι να λέμε τώρα..

    • Ο/Η Φαιδρά Μηλέα λέει:

      Κύριε Σταύρο Μποζοβίτη, έχω θετικά αισθήματα για το πρόσωπό σας διότι γνωριζόμαστε προσωπικά, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις πολύωρες συζητήσεις μας.

      Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου.

      Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στιγματίζονται σε διάφορα καθεστώτα ανάλογα με το ποιοι είναι οι πολιτικοί μπαμπούλες της εποχής και οι μόδες της ψυχολογίας του όχλου.

      Όταν τις δεκαετίες του 1920-1940 η Σκοπιά έγραφε πύρινους λόγους για τη σατανική τριάδα των μεγιστάνων της πολιτικής, της θρησκείας και του εμπορίου, ήταν πολύ εύκολης παρασκευής κουτόχορτο προς λαϊκή κατανάλωση στην τεχνηέντως αντικομμουνιστική Αμερική οι αρνούμενοι να χαιρετίσουν την αμερικανική σημαία Μ.Ι. να ταυτιστούν με τους κομμουνιστές.

      Αυτή η μόδα φαίνεται πέρασε για ένα διάστημα και στη χώρα μας και απόδειξη τούτου είναι αυτό το δημοσίευμα του 1958:

      Και για τα περί διεθνούς σιωνιστικού μοχλού, μάλλον δεν είστε ενημερωμένος για το ποια είναι η αντιμετώπιση των ΜΙ στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ:

      http://www.haaretz.com/hasen/spages/969459.html

      http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2009/127349.htm

      Οι ΜΙ, κύριε Μποζοβίτη, δεν παίζουμε τα παιχνίδια των κρατών. Οι τοπικές εκκλησίες των ΜΙ δεν ακολουθούν τις διάφορες πολιτικές και τις διάφορες σφαίρες επιρροής.

      Όταν η δεξιά παπαδοκρατία κυνηγούσε στην Ελλάδα τους κομμουνιστές, στην ΕΣΣΔ οι πατριάρχες ευλογούσαν τον Στάλιν.

      Όταν η ελληνική εθνικιστική παπαδοκρατία κατηγορεί τους ΜΙ ως αρνησιπάτριδες που ανοίγουν πόρτες στους Τούρκους, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο σας σκίζεται να αναγνωριστεί από το τουρκικό κράτος ως «οικουμενικό» και οι πιστοί σας πηγαίνουν στον τουρκικό στρατό με τον ίδιο τον πατριάρχη να γίνεται αξιωματικός.

      Όταν στην Ελλάδα η εθνικιστική παπαδοκρατία φορτώνει στους Εβραίους όλα τα κακά του κόσμου, λες και θα γινότανε παραδεισένιος ο κόσμος αν αύριο εξαφανίζονταν από τον παγκόσμιο χάρτη οι Εβραίοι, οι παπα-Βαβύληδες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αγόραζαν ισραηλιτικά όπλα!

      Όχι, κύριε Σταύρο, δεν θα τρελαθούμε εδώ μέσα.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Αγαπητέ κε Μποζοβίτη,
        με όλη τη συμπάθεια που σας έχω και τη δηλωμένη εκτίμηση προς έναν ειλικρινή πιστό και καλοπροαίρετο άνθρωπο, νομίζω πως η, Μ.Ι κατά πως φαίνεται, και μάλιστα γνωστή σας Φαιδρά Μηλέα, έχει μπόλικο δίκιο στις καίριες επισημάνσεις της.
        Την ευχαριστώ για τη βοήθεια και δηλώνω πως την προτιμώ πολύ περισσότερο από τη Χ.Ο. ξινή Φαιδρά Πορτοκαλέα, που μάλλον φρονίμως ποιούσα κάνει την πάπια, αφού έχει υποστεί συντριβή, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήματα που της έχουν τεθεί.
        Ελπίζω να μην χαθεί από τη γειτονιά μας όπως ο Δηδρ.

    • Ο/Η αντι-Δηδρ λέει:

      «Οι Σπουδασταί των Γραφών [σημ. προηγούμενη ονομασία των Μαρτύρων του Ιεχωβά] διατελούν εις στενήν επαφήν με τους Ιουδαίους Σιωνιστάς, και ο Σύλλογός των, λυσσώδης Χριστιανομάχος, εργάζεται δια την αποξήρανσιν του Χριστιανισμού και κύριον σκοπόν προτίθεται το να παρέχη τας υπηρεσίας του εις τους Σιωνιστάς δια την προσπάθειαν της εγκαθιδρύσεως παγκοσμίου Ιουδαϊκού ιμπεριαλισμού».

      — Μιχαήλ Γαλανός,
      Καθρέπτισμα των Σπουδαστών των Γραφών ή Χιλιαστών του Μπρούκλυν, τύποις «Φοίνικος», Αθήναι 1926, σ. 71 (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

      «Οι Χιλιασταί λιβανίζουν τους κομμουνιστάς και οι κομμουνισταί υποστηρίζουν τους Χιλιαστάς, αμφότεροι δε συμμαχούν και συνεννοούνται άριστα εναντίον της Χριστιανικής ιδεολογίας. Είναι γνωστόν πόσον εστοίχισε εις τους κομμουνιστάς ο αγών, τον οποίον ανέλαβον αφ’ ενός μεν το Βατικανόν, αφ’ ετέρου δε αι Ηνωμέναι Πολιτείαι εναντίον των. Δι’ αυτόν δε τον λόγον οι κομμουνισταί δια των ανά τα διάφορα μέρη του κόσμου οργάνων των είχον εξαπολύσει λυσσώδη αντεπίθεσιν κατά των δύο αυτών μεγάλων εχθρών των. Εις την αντεπίθεσιν αυτήν πρόθυμοι σύμμαχοι και όργανά των παρουσιάζονται και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. […] Ο κομμουνισμός είναι η πλήρης απιστία εις Θεόν, εις ψυχήν, εις αγγέλους, εις πνευματικόν κόσμον, εις ηθικόν νόμον, εις δευτέραν παρουσίαν εις παράδεισον και κόλασιν και γενικώς εις όσα διδάσκουν αι Γραφαί. Είναι η ωργανωμένη και στρατευομένη αθεΐα. Προς αυτήν, λοιπόν, την αθεΐαν συμμαχούν και συνεργάζονται οι Μάρτυρες του Γιεχωβά. Και μόνον αυτό θα έπρεπε να τους καταστήση πολύ υπόπτους μεταξύ των ελευθέρων λαών. Δεν εξυμνούν μόνον τους κομμουνιστάς οι Χιλιασταί. Είναι περίεργον, ότι εγκωμιάζουν και επαινούν πάρα πολύ και τους Εβραίους και εδικώτερον, την διεθνή εβραϊκών οργάνωσιν, την γνωστήν υπό το όνομα «Σιωνισμός». […] Είναι πολυάριθμα τα βιβλία και τα χωρία, εις τα οποία οι Μάρτυρες του Γιεχωβά ομιλούν τόσο εγκωμιαστικά δια τους Εβραίους ώστε να παρέχουν εύλογον την υπόνοιαν ή ότι είναι μετημφιεσμένοι Εβραίοι ή ότι συνεργάζονται με τον «Σιωνισμόν» δια την επιτυχίαν κοινών σκοπών ή ότι είναι όργανα της σιωνιστικής παγκοσμίου κινήσεως».

      — Ιωάννης Κολιτσάρας,
      Οι Μάρτυρες του Γιεχωβά, Αι αιρέσεις των και η προπαγάνδα των τεύχος Β’, Αδελφότης Θεολόγων Η «Ζωή», Αθήναι 1976, σσ. 132-135, 138 (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

      «Δεν είναι δυνατόν ν’ αλωνίζουν οι Ιεχωβάδες στα πέρατα του Κόσμου και να πολλαπλασιάζωνται οι προσηλυτιζόμενοι. […] Από την μια άκρη του Κόσμου ως την άλλη, όλοι οι Χριστιανοί, όλοι οι Έλληνες πρέπει να μάθουν, ότι οι Ιεχωβάδες είναι εχθροί της Πίστεως και της Πατρίδος. Και πρώτα απ’ όλους πρέπει να το μάθουν οι υπεύθυνοι Κυβερνήτες του Έθνους και της Εκκλησίας. Δεν πρέπει ν’ ανέχωνται άλλο τους Ιεχωβάδες να εργάζωνται κάτω από τα μάτια τους δια την ανατροπήν του Έθνους και της Θρησκείας μας. Πρέπει να μάθη το Κράτος, ότι δεν έχει πλέον μυστικά εφ’ όσον ανέχεται την κατασκοπεία των Ιεχωβάδων. Ο χειρότερος εχθρός της Ελλάδος βρίσκεται εδώ μέσα και εργάζεται ανύστακτα δια την υποδούλωσίν μας. […] Διώξτε από τον τόπο σας τους Κατασκόπους Ιεχωβάδες, που ύπουλα εισέδυσαν μέσα στην αγαπημένη μας Ελλάδα και της τρώνε τα σωθικά και την ξεθεμελιώνουνε σιγά-σιγά. […] Οι Ιεχωβάδες δεν είναι Χριστιανοί. Είναι κατάσκοποι και εργάζονται δια λογαριασμόν ξένου και αντιχρίστου κράτους. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της κατασκοπείας και προπαγάνδας. Ουδένα κράτος έχει τέτοια κατασκοπεία, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. […] Τα ίδια λέγουν και γράφουν και οι Μασώνοι. […] Γιεχωβάδες και Μασώνοι προέρχονται από την ίδια ρίζα. Είναι προπαγάνδες των αντιχρίστων Εβραίων. Είναι οι προφυλακές του Εβραϊσμού, μέσα στα χριστιανικά κράτη. […] Ποιες είναι οι αντιλήψεις των Ιεχωβάδων περί της έμφυτης αγάπης του ανθρώπου προς την έννοιαν της Πατρίδος και του Έθνους; Και τι λέγουν; Λέγουν ό,τι και οι κομμουνισταί. Όπως και εις την περίπτωσιν των κομμουνιστών, οι οποίοι, αρνούμενοι την ιδικήν των Πατρίδα, αναγνωρίζουν μόνον ως Πατρίδα των την Κόκκινη Μόσχα, έτσι και οι Ιεχωβάδες αναγνωρίζουν μόνον ως Πατρίδα των την Σιών. […] Οι διεθνείς αυτοί εγκληματίαι υπερέβησαν σήμερον κι αυτόν τον Αρχιπράκτορα της Κόκκινης Μόσχας, καταστροφέα της Ελληνικής Παιδείας Παπανούτσον. […] Ήλθε η ώρα το Ελληνικόν Έθνος, από του Ανωτάτου Άρχοντος μέχρι του τελευταίου ακρίτα αγρότου, με μίαν κοινήν κίνησιν να συντρίψουν την κεφαλήν της Ιεχωβιτκής κατάρας που φώλιασε στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας… Ο κάθε Ορθόδοξος Έλληνας, να πράξη το καθήκον του».

      — Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος,
      Η Κατασκοπεία των Ιεχωβάδων, εκδόσεις Ορθοδόξου Τύπου, σσ. 8-10, 23, 25, 26, 39 (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

      «Οι Ιεχωβάδες ξοδεύουν χρήμα άφθονον. Χρήμα με ουρά. Πού το βρίσκουν παρακαλώ; Ποιος εκτός των Εβραίων μπορεί να τα σκορπίζη έτσι; Οι Εβραίοι ελέγχουν τα 9/10 του πλούτου του κόσμου, του παγκοσμίου κεφαλαίου. Κυβερνούν οικονομικώς την Αμερικήν και εν μέρει την Ευρώπη και τα άλλας χώρας. Έτσι εξηγείται το ανεξάντλητο χρήμα των Ιεχωβάδων. […] Οι ΕΒΡΑΙΟΚΙΝΗΤΟΙ Ιεχωβάδες, οι οποίοι καμουφλάρονται επιδέξια και εμφανίζονται με έντυμα προβάτου, είναι λύκοι βαρείς εναντίον του Έθνους μας. Παρουσιάζονται σαν Χριστιανοί, θρήσκοι και Έλληνες, ενώ εις την πραγματικότητα είναι αντίχριστοι, άθρησκοι και μισέλληνες. Αυτοί, που δεν παίρνουν όπλα —να το θυμάστε— όταν πιάση το κουπί τους νερό, όταν πολλαπλασιασθούν, θα μας πετσοκόψουν. Θα έχωμε νύχτες Βαρθολομαίου. […] Αρνούνται, οι Ιεχωβάδες, να πάρουν όπλον, όταν καλούνται να υπερασπίσουν την Πατρίδα! 500 κατ’ έτος στο στρατό δεν παίρνουν όπλο. Στην επιστράτευσι πολλοί καταδικάσθηκαν σε πολλά χρόνια φυλακή γιατί δεν πήραν όπλα. Τα αφεντικά τους, όμως, οι Εβραίοι δηλαδή, στρατολογούν και τις γυναίκες για την άμυνα του Ισραήλ!! […] Οι Ιεχωβάδες, είναι για την Ελλάδα ο Δούρειος ίππος των Σιωνιστών Εβραίων, που μισούν την Πατρίδα μας. […] Πώς θα αφεθή ανεμπόδιστος η δραστηριότης και η σύγκλησις συνεδρίων εις μίαν σκοτεινήν εβραϊκήν οργάνωσιν, η οποία είναι εστία ξένων πρακτόρων, (γιατί όχι και της ΣΙΑ), εχθρεύεται την Ελλάδα και συνεπώς, και το πολίτευμά της, και την ασφάλειάν της, και την πίστιν και τα ιδανικά της; […] Οι υπεύθυνοι Κυβερνήτες του Έθνους και της Εκκλησίας και όλος ο Ελληνικός Λαός πρέπει να γνωρίζουν, να το βάλουν βαθειά στο νου τους, ότι οι Ιεχωβάδες είναι εχθροί της πίστεως και της Πατρίδος. Δεν πρέπει, συνεπώς, να τους ανέχωνται να εργάζωνται κάτω από τα μάτια τους εναντίον του Έθνους και να τους θέση εκτός νόμου. […] Ας ξεσηκωθούμε όμως τώρα, χωρίς καθυστέρησι και αναλάβωμε αγώνα. Να πετάξωμε έξω από την άγια γη μας, το εβραϊκό αυτό όργανο, τον ξενοκίνητο Χιλιασμό. […] Κάψε τα Γιαχωβίδικα έντυπα, όπου τα βρης, για να μη δηλητηριασθή κανείς. Μη συζητής με τους Γιαχωβάδες. Το ξεροκέφαλό τους δεν γυρίζει. Αυτοί παθαίνουν πλύσιν εγκεφάλου. […] Αν καταλάβαιναν τον κίνδυνον οι κυβερνώντες, θα προτιμούσαν να αγοράσουν ένα ταγκς, ένα αεροπλάνο λιγότερο και να τυπώσουν αντιχιλιαστικά βιβλιαράκια και να τα σκορπίσουν σ’ όλη την Ελλάδα».

      — Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Πετράκη Χαράλαμπος Βασιλόπουλος,
      Έξω οι Ιεχωβάδες Είναι Πολιτική Οργάνωσις των Εβραίων, Επαληθεύονται τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», εκδόσεις Ορθοδόξου Τύπου, Αθήναι 1975, σσ. 6, 8, 9, 11, 12 (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

      «Σήμερον υπάρχουν 2.000 περίπου αιρέσεις! Εξ όλων δε των αιρέσεων τούτων και των αιρέσεων του παρελθόντος η πλέον σατανική είνε η αίρεσις των Χιλιαστών ή Μαρτύρων του Ιεχωβά ή Σπουδαστών των Γραφών. […] Χρηματοδοτείται δε αφθόνως υπό σκοτεινών δυνάμεων, και προπαγανδίζεται με τεραστίως δυσανάλογον προς τον αριθμόν των οπαδών της ποσόν εντύπων, και με τελείαν σατανικήν μεθοδικότητα. Οι υιοί του σκότους δραστηριώτατοι και πανουργότατοι. Οι δε υιοί του φωτός, και δη και κληρικοί, αδιάφοροι ως επί το πλείστον, με παχυλήν άγνοιαν των Γραφών, και με ζωήν ασυνεπή προς τας χριστιανικάς αρχάς και σκανδαλώδη. […] Εάν η εξάπλωσις των Χιλιαστών συνεχισθή με τον αυτόν ρυθμόν, δεν θα είναι πολύ μακράν η ημέρα, κατά την οποίαν εις τον ιστορικόν και μαρτυρικόν αυτόν τόπον ούτε Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα υπάρχουν, αλλ’ ούτε Έλληνες να πολεμήσουν δια την Πατρίδα. […] Οι Χιλιασταί κατ’ ακρίβειαν δεν είνε θρησκεία, αλλ’ οργάνωσις και κίνησις με πολιτικούς μάλλον και οικονομικούς σκοπούς. […] Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν αγαπούν την Πατρίδα, μάλλον δε και αντιπαθούν αυτήν. Χλευάζουν την σημαίαν, αρνούνται να λάβουν όπλα προς υπεράσπισιν της Πατρίδος και προφητεύουν την ταπείνωσιν όλων των άλλων Πατρίδων και παγκόσμιον επικράτησιν του Ισραήλ. Φανερός και εντεύθεν ο σιωνιστικός χαρακτήρ της Οργανώσεως των ΜΑρτύρων του Ιεχωβά, πολιτικής μάλλον παρά θρησκευτικής Οργανώσεως. […] Οι Χιλιασταί είναι απάτριδες, διότι κατ’ ουσίαν είνε αντίθεοι. Ο αγαπών τον Θεόν αγαπά και την ΠΑτρίδα, την οποίαν ο Θεός έδωσεν. Ο δε μη αγαπών την Πατρίδα, ουδέ τον Θεόν αγαπά και ουδέ εις την Γραφήν πιστεύει αληθώς. Ειδικώτερον δε ως προς τους Έλληνας Χιλιαστάς, ούτοι είνε ανθέλληνες, διότι πρώτον είνε αντίχριστοι».

      — Νικόλαος Σωτηρόπουλος,
      Αντιχιλιαστικόν Εγχειρίδιον, έκδοσις Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο Σταυρός», Αθήναι 1994, σ. 7-9, 15, 271, 277 (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου).

  21. Ο/Η Σταύρος Μποζοβίτης λέει:

    Εντάξει, τώρα με πείσατε!
    Ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 1958 σε εποχή έντονου αντικομμουνισμού κάποιου Ι.Χ.Κ.!
    Εκείνη την εποχή ακόμη και ο Αυγουστίνος Καντιώτης είχε κατηγορηθεί ως κομμουνιστής.
    Και εγώ ο ίδιος ως μέλος της ΣΑΚΕ (Μαοϊκοί), όπως έγραψα ήδη αλλού.
    Αν πρόκειται να συζητήσουμε σε τέτοιο επίπεδο, εγώ είμαι ξοφλημένος. Με συντρίψατε!!!
    Αν θέλουμε όμως να δούμε την υπόθεση σε σοβαρή θεολογική κριτική, επιτρέψτε μου… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοια αντιμετώπιση από κανέναν.

    Φαιδρά Μηλέα;
    Μάλλον άνδρας, διότι δεν θυμάμαι πολύωρες τέτοιες συζητήσεις με γυναίκα.
    Και βέβαια ανώνυμους γνωστούς εγώ δεν έχω!

    • Ο/Η tsatsoulis2 λέει:

      Έπειτα από τα στοιχεία που παρέθεσε και ο Αντι-Δηδρ δε νομίζω κύριε Μποζοβίτη να έχουμε κενά..Δεν είναι μόνο ενα δημοσίευμα του ’58..Είναι μιά καταγεγραμμένη στρατηγική ψεύδους και συκοφαντίας.Τα γεγονότα είναι γεγονότα..Και υπάρχουν τα ψέμματα…τα μεγάλα ψέμματα..και τα Ντοκουμέντα..

    • Ο/Η Φαιδρά Μηλέα λέει:

      Κύριε Σταύρο, το ζητούμενο αυτού του ιστολογίου δεν είναι η θεολογία αλλά η κοινωνιολογία. Το ζητούμενο δεν είναι αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι λάθος αλλά αν έχουν δικαίωμα να είναι λάθος, αν έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν το λάθος τους και να διαφημίζουν το λάθος τους μέσα στην Ελλάδα.

      Κάπου γράψατε ότι κι εσείς ταλαιπωρηθήκατε ως δήθεν κομμουνιστής, και είμαι σίγουρος ότι και πολλοί άλλοι Ορθόδοξοι έχουν υποστεί αδικίες από το σύστημα και έχουν αγωνιστεί να ωφελήσουν την κοινωνία. Αν ανήκετε σε αυτούς, σας συγχαίρω κι εγώ από καρδιάς.

      Από την άλλη μεριά, μπορείτε να αρνηθείτε ότι ο επίσημος εκκλησιαστικός μηχανισμός σας, ασχέτως του αν ταυτίζετε τον εαυτό σας με αυτόν ή όχι, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τις πολιτικές συνθήκες για να περιορίσει με βίαιο τρόπο το δικαίωμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά (και άλλων, φυσικά, θρησκευτικών ομάδων) να είναι λάθος;

      Μπορείτε να αρνηθείτε ότι ο εκκλησιαστικός αυτός μηχανισμός είναι που προσπάθησε να γίνει ένα με τον στρατό και την αστυνομία, και πολλές φορές και με τους πολιτικούς, ώστε να περιοριστούν όσο επέτρεπαν οι συνθήκες οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ανάλογα με τα μέσα της κάθε εποχής;

      Μπορείτε να αρνηθείτε ότι αυτός ο επίσημος εκκλησιαστικός μηχανισμός έχει συστηματικά εμποτίσει με μίσος στους όποιους πιστούς του απέναντι στους Μάρτυρες του Ιεχωβά γράφοντας ανοησίες σαν αυτές που παρατίθενται ανωτέρω;

      Μιλήσατε πριν για το σφοδρό αντικομμουνιστικό κλίμα της δεκαετίας του 1950, και ερωτώ: Ποια ήταν η στάση της επίσημης εκκλησίας σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι εκείνης της εποχής; Ήταν ή δεν ήταν συμμέτοχη; Τι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν στην επίσημη εκκλησία για τη συμμετοχή της σε πολιτικά και στρατιωτικά παιχνίδια;

      Το θρησκευτικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν ο χιλιαστής που τον σαπίζανε στο ξύλο οι χωροφύλακες και οι στρατονόμοι ή ήτανε ο παπάς που, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έβγαζε τσιμουδιά και, στη χειρότερη, ενθάρρυνε τους άντρακλες να χώσουν κι άλλο ξύλο για να τιμήσουν την πατρίδα που έχει συνάψει ειδική συμφωνία με τον Θεό στα αμυντικά της θέματα;

      Δηλαδή άμα ξέρετε εσείς κάποια διαμαρτυρία της Ιεράς Συνόδου στο επίσημο κράτος για τις χιλιάδες συλλήψεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά λόγω προσηλυτισμού, για τις δεκαετείς φυλακίσεις λόγω άρνησης στράτευσης ή και τα βασανιστήρια μέσα στα κρατητήρια και τις φυλακές, θα χαρώ να τη μοιραστείτε μαζί μας και εγώ θα αρχίζω να αναθεωρώ άποψη.

      Αλλά αν δεν έχετε κάποιο τέτοιο ντοκουμέντο, το μόνο που σας μένει είναι να ξεχωρίσετε τη θέση σας από την επίσημη ηγεσία της εκκλησίας σας και να εκφράσετε τη λύπη σας για αυτά που έχουν γίνει.

  22. Ο/Η Σταύρος Μποζοβίτης λέει:

    Επειγόμενος να φύγω, άφησα αναπάντητο ένα σημείο σημαντικό από το κείμενο Φαιδρας Μηλέας· αυτό στο οποίο γράφει για το Ισραήλ.
    Αλλά εγώ δεν έκανα λόγο για το Ισραήλ, εγώ μίλησα για τον Διεθνή Σιωνισμό που είναι άλλο πράγμα! ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ… να συνεννοούμαστε.

    Και μια και το θέμα έφτασε εδώ ρωτάω: Γιατί η Διεθνής Κοινότητα, της οποίας την δικαιοκρισία εκθειάζει ο φίλος μου ο Λασκαράτος δεν τολμάει να αγγίξει το Ισραήλ;
    Για προσέξτε:
    «Hμερομηνία : 12-10-09
    Ισραηλινό «όχι» στις δίκες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

    Το Ισραήλ δεν θα αφήσει τους πολίτες του να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

    Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους ηγέτες ή στους στρατιώτες του να δικαστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.
    Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο στη σημερινή έναρξη της χειμερινής περιόδου των εργασιών του, ο κ. Νετανιάχου απέρριψε την έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι πιθανότατα διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του έτους.
    Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η έκθεση, που συντάχθηκε από επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και ενθαρρύνει την τρομοκρατία.
    «Αν το Ισραήλ δε μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του δεν θα διακινδύνευε για την ειρήνη. Δε θα επιστρέψουμε ποτέ σε μία κατάσταση όπου δε θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ή το κράτος μας» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου…».
    (www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

    Ε, Ροΐδη μου! Ε, Λασκαράτο μου! Που είναι τέλος πάντων αυτή η Διεθνής Κοινότητα; Γιατί οι αισχροί λογοδιάριοι προκειμένου για τα δικαιώματα κάθε κουτσής αλεπούς στην Ελλάδα κλαίνε και χτυπιούνται σαν μοιρολογούσες χήρες και εδώ δεν τολμούν ούτε κιχ να βγάλουν;

    Αλλά τολμούν οι πρόστυχοι υποκριτές, οι φαρισαίοι της Νέας Τάξης να δικάζουν σήμερα ακόμα τον Κάρατζιτς για εγκλήματα πολέμου…
    Αλλά εύγε στο παληκάρι τον Ερντογάν, που τόλμησε πέρυσι να καταγγείλει ανοιχτά το όργιο σφαγής των Εβραίων στη Γάζα.

    Οι Εβραίοι σε μένα ως λαός είναι συμπαθής. Δεν πάσχω από αντισημιτισμό, και μου είναι απεχθής κάθε άδικη εις βάρος τους καταφορά.
    Αλλά και δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και το στόμα μου μπροστά στις κραυγαλέες ατιμίες τους, για τις οποίες δεν τολμάει να βγάλει άχνα κανείς! Ούτε καν από αυτή την Ενωμένη Σαχλαμάρα (διάβαζε Ευρώπη…)!

    ΥΓ. Παρατηρώ ότι το ρολόι του Ιστολογίου πάει μια ώρα πίσω. Μήπως πρέπει (αν είναι δυνατόν) να διορθωθεί;

  23. Ο/Η χριστακης λέει:

    αγαπητοι αν εβγαιναν στην φορα ολες οι απατες της οργανωσης σας θα δοξολογουσατε τον θεο γιατι σας ανοιξε τα ματια.για ρωτηστε τα εκατομμυρια των αποστατων.σκεφτηκατε γιατι σας λενε να τους μισειτε?επειδη φοβουνταιτην αληθεια οι μαστοροι της επιχειρησης θρησκεια που εχετε.λετε η σκοπια.οτι κανετε ειναι βασει αυτου του σατανικου βιβλιου.ποσες φορες αλλαξατε το τελος του κοσμου?την βιλα στην καλιφορνια που αγορασατε για τον αβρααμ?ηρθε ο αβρααμ?γνωριζετε οτι οτι ο ιδρυτης της αιρεσης σας ηταν μασονος?ποιος θεος σας λεει να μην κανετε μεταγγισεις?ποιος θεος σας λεει να ζητιανευεται στον δρομο?το ειπε αυτο ο χριστος?γιατι δεν δεχεστε την αυθεντικη αγια γραφη του κυριου και κανετε οτι σας πει η σκοπια ενα βιβλιο που αλλαζουν οι εβραιοι μασωνοι που ειναι οι ηγετες σας?με τοσα πραγματα που σας αποκαλυπτει ο κοσμος με τοσους δικους σας που πληγωσατε και διωξατε γιατι αποστατησαν ακομα ειστε προβατα?ο χριστος διδασκε αγαπη η ελεγε διωξτε οσους δεν με ακολουθουν?ειπε ο χριστος οτι θελει να μην υπηρετειτε την πατριδα σας?στον πρωτο παγκοσμιο γιατι υπηρετησατε?ειπε ο χριστος να κανετε προσηλυτισμο σε αλλους ανθρωπους και να διαλυετε οικογενειες?

  24. Ο/Η χριστακης λέει:

    ποια η ειναι η επισημη θρησκεια?ο χριστιανισμος?η η μασονικη αιρεση ιεχωβαδες?προσηλυτισμο εσεις κανετε.χωρις αδεια βγαινεται στον δρομο και ενοχλειτε τον κοσμο.ζητατε λεφτα και μας τα πρηζετε.πρεπει να σας απειλησουμε για να μας αφησετε ησυχους.στα σχολεια στελνουμε ολοι τα παιδια μας οι χριστιανοι.αυτη ειναι η θρησκεια μας.αντιθετα εσεις γυριζετε και ενοχλειτε τον κοσμο ειδατε κανενα χριστιανο να φωναζει στον δρομο ελατε να μαθετε την αληθεια.και ποια αληθεια?καποιων μασονικων βιβλιων μιας αιρεσης που εγινε πριν διακοσια χρονια?ο κυριος ηρθε πριν 2000 χρονια.γραφτηκε τα ευαγγελια ποτε?ο ρωσελ το εγραψε?δηλαδη αν ερθει καποιος και σας πει ξερεις μου ειπε ο θεος οτι εχω χαρισματα και ειναι λαθος το να μην με ακολουθησεις.αμεσως εσεις θα τον ακολουθησετε.αν σας χτυπατε το παιδι σας οπως κανετε πολλοι απο εσας θα το κανετε.δεν ξεχνω τον γειτονα μου που απο παιδι μπαινοβγαινε στα νοσοκομεια απο το ξυλο που το εδεινε ο πατερας του.γιατι?ηθελε να παιξει με τα παιδια της γειτονιας?θυμωνα ο θεος συμφωνα με αυτον και του ελεγε να τον χτυπα.ο μικρος σημερα μεγαλωσε και απαλλαχτηκε απο την μασονικη σας αιρεση.σημερα ειναι ελευθερος και κανει οτι θελει.

  25. Ο/Η Donald Efraim Duck λέει:

    Μεσιέ χριστακης,
    μήπως πάσχετε από οξεία θρησκειο-αρθρίτιδα;
    να το κοιτάξετε.

  26. Ο/Η ΓΕΟΡΓΟΣ λέει:

    O Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός (ο οποίος πρωτοστάτησε στη σατανολατρεία της Καμπέρα), διακήρυξε τις πρωτοφανείς απόψεις, ότι πλανάται όποιος νομίζει ότι η ανθρώπινη φύση του Ιησού είναι τέλεια και αναμάρτητη, (Φωνή της Ορθοδοξίας, Δεκέμβριος 1998) . Ο κ. Στυλιανός θεωρεί ότι ο Χριστός ήρθε αμαρτωλός και ατελής. Όπως επίσης θεωρεί ότι είναι υπεροψία και υπερηφάνεια, να λέμε εμείς οι ορθόδοξοι ότι κατέχουμε την αλήθεια. Θα έπρεπε να λέμε από ταπεινοφροσύνη ότι κατέχουμε το ψεύδος. Ως πρόεδρος της επιτροπής ορθοδόξων στο διάλογο με τους παπικούς, δήλωσε ότι ορθόδοξοι και καθολικοί αποτελούν μία εκκλησία και ότι τα μυστήρια των παπικών είναι έγκυρα και τέλεια. Σε ομιλία του στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, το Μάρτιο του 1992, υποστήριξε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, κατατάσσοντας και επίσημα τον εαυτό του στην κατηγορία των ζώων. Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος, μήνυσε τον πιθηκάνθρωπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις αιρετικές του απόψεις και κυρίως διότι παρουσιάζει το Χριστό ως αμαρτωλό.

  27. Ο/Η laskaratos λέει:

    As in Russia, the Orthodox Church has been backing the brutal persecution
    Όπως και στη Ρωσία, έτσι και στη Βουλγαρία, η Ορθόδοξη Εκκλησία πατρονάρει τις κτηνώδεις διώξεις κατά των Μ.Ιεχωβά

  28. Παράθεμα: Ορθόδοξα ναζιστικά τάγματα εφόδου κατά Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά | Ροΐδη Εμμονές

  29. Παράθεμα: Ορθόδοξα ναζιστικά τάγματα εφόδου κατά Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά | crockorozistas

  30. Ο/Η ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ λέει:

    = ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ, – ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΡΑΝ – ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΞΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ/ [Πραξεις..5.ε.40.] = ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΣΑΣ ΛΕΩ…= ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, – ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ΄- ΕΠΕΙΔΗ, ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Η ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ΄- ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ, – ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΤΕ΄- ΑΛΛΙΩΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΕΟΜΑΧΟΙ./// [Πραξεις.κ.5.ε.38,39.]

  31. Ο/Η Aνιχνευτης λέει:

    Σε μια πολύκροτη συνέντευξη στην ανταποκρίτρια – του έθνους , την εποχή εκείνη , και του ελευθερου τύπου μετέπειτα – Ν. Εξάρχου ο πρώην μάρτυς του Ιεχωβά Γεώργιος Χριστουλιας είπε : Όταν εισέρχονται στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά οι νεοεισερχόμενοι , δ ε ξέρουν , διότι δ ε τους το είπε κ α ν ε ν α ς , ότι εισερχονται σε μια οργάνωση η οποία δ ε πρόκειται να ανεχθεί τη π α ρ α μ ι κ ρ η δ ι α φ ω ν ι α , αν προκύψει στη συνέχεια . Ο πρώην μάρτυς του Ιεχωβά με τη δήλωση του ε π ι β ε β α ι ω ν ε ι α π ο λ υ τ α αυτό το οποίο περιγραφεται σε βιβλίο των μαρτύρων του Ιεχωβά με τίτλο διαγγελεις βασιλείας : η οργάνωση του Ιεχωβά δ ε ν είναι κατ’ ο υ δ ε ν α τρόπο δημοκρατική , ο Ιεχωβά είναι υ π ε ρ τ α τ ο ς και η οργανωση του , η κυβέρνηση του α υ σ τ η ρ α θ ε ο κ ρ α τ ι κ η .
    Ο πρώην μάρτυς του Ιεχωβά είπε επίσης ότι σε υ π ο γ ε ι ο χώρο του συγκροτήματος των μαρτύρων του Ιεχωβά , Κηφισιας 77 , οι ι θ υ ν ο ν τ ε ς ε γ κ α τ ε σ τ η σ α ν μ η χ α ν ι σ μ ο ε ν τ ο π ι σ μ ο υ – υ π ο κ λ ο π η ς τ η λ ε φ ω ν ι κ ω ν σ υ ν ο μ ι λ ι ω ν , δραστηριοτητα α π ο λ υ τ ω ς π α ρ α ν ο μ η , επίσης μίλησε για την υ π α ρ ξ η α γ ν ω σ τ ω ν για το κ ο ι ν ο δ ο γ μ α τ ω ν στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , το οποίο α π α γ ο ρ ε υ ε τ α ι α υ σ τ η ρ ο τ α τ α από την ελληνική νομοθεσία , δ ι ο τ ι για να θ ε ω ρ η θ ε ι ω ς ε ν ν ο μ η ο ι α δ η π ο τ ε οργάνωση , η π λ η ρ η ς δ ι α υ γ ε ι α του καταστατικού της είναι α π α ρ α ι τ η τ η π ρ ο υ π ο θ ε σ η .
    Τα ανωτερω καθιστούν την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά είδος κ ρ α τ ο υ ς ε ν κ ρ α τ ε ι
    Βιβλίο με τίτλο : επιβίωση σε μια νεα γη , έκδοση των μαρτύρων του Ιεχωβά , σελίδα 128 :

  32. Ο/Η Λίνος λέει:

    Οι Χριστιανοί μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι καλοί άνθρωποι. Μιλάω εκ πείρας

  33. Ο/Η Aνιχνευτης λέει:

    Αυτοί που ανηκουν στη τάξη της Ιαηλ δε σηκωνουν χέρι ενάντια σε κοσμικούς άρχοντες α λ λ α χ ρ η σ ι μ ο π ο ι ο υ ν ο τ ι δ η π ο τ ε ε ι ν α ι σ τ η δ ι α θ ε σ η τ ο υ ς για να εξουδετερώνουν τις προσπάθειες που γίνονται για τη καταπίεση των δούλων του Ιεχωβά και γ ν ω σ τ ο π ο ι ο υ ν ότι ε ι ν α ι σ ε π λ η ρ η α ρ μ ο ν ι α μ ε τ ο σ κ ο π ο του Ιεχωβά ν α κ α τ α σ τ ρ ε ψ ε ι ο λ ο υ ς τ ο υ ς ε χ θ ρ ο υ ς τ ο υ .

    Αναγνώστες και αναγνωστριες των άρθρων αυτών , π ρ ο σ ε ξ α τ ε μ ε τ ι τρόπο υ π ο κ ι ν ο υ ν τ α ι και π α ρ ο τ ρ υ ν ο ν τ α ι από την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά οι νεοεισερχόμενοι στην οργάνωση ν α σ υ μ μ ε τ α σ χ ο υ ν σ ε α δ ι κ ο π ρ α γ ι ε ς για ν α α π α λ λ α γ ε ι από α ν τ ι π α λ ο υ ς η οργάνωση :
    ν α χ ρ η σ ι μ ο π ο ι ο υ ν – οι νεοεισερχόμενοι στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά – ο τ ι δ η π ο τ ε ε ν α ν τ ι ο ν των α ν τ ι τ ι θ ε μ ε ν ω ν στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά

    Όμως οι ι θ υ ν ο ν τ ε ς ξ ε χ α σ α ν ( ; ) ν α γ ρ α ψ ο υ ν τη λέξη ν ο μ ι μ ο μ ε τ α τη λέξη ο τ ι δ η π ο τ ε , α ρ α ι σ ω ς ( ; ) υ π ο ν ο ο υ ν α θ ε μ ι τ η , π α ρ α ν ο μ η δ ρ α σ τ η ρ ι ο τ η τ α

    • https://www.iefimerida.gr/news/332563/i-rosia-kiryxe-paranomoys-toys-iehovades-kratos-tha-katashesei-tin-perioysia-toys

      Η Ρωσία κήρυξε παράνομους τους Ιεχωβάδες -Το κράτος θα κατασχέσει την περιουσία τους


      Φωτογραφία: Associated Press
      21|04|2017 1

      Η Ρωσία βγάζει στην παρανομία τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι αποτελούν «εξτρεμιστική ομάδα».

      «Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι στηρίζει τη θέση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης και θεωρεί την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία εξτρεμιστική, την εξαλείφει και απαγορεύει τη δραστηριότητά της στη χώρα», δήλωσε ο δικαστής Γιούρι Ιβανένκο.

      «Η περιουσία της οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά πρέπει να κατασχεθεί και τα έσοδα να αποδοθούν στο κράτος», συμπλήρωσε.

      Η δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Σβετλάνα Μπορίσοβα ανέφερε στους δικαστές ότι «(σ.σ.: από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά) απειλούνται τα δικαιώματα των πολιτών, η δημόσια τάξη και η δημόσια ασφάλεια».

      Οι δικαστές διέταξαν το κλείσιμο των αρχηγείου της οργάνωσης αλλά και των 395 τόπων λατρείας-τοπικών γραφείων, καθώς και την κατάσχεση της περιουσίας τους.

      Οι συνήγοροι των Μαρτύρων του Ιεχωβά δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει προσφυγή κατά αυτής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

      «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», ανέφερε ο Σεργκέι Τσερέπανοφ, εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

      Η λειτουργία των διοικητικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, η οποία στη Ρωσία αριθμεί 175.000 μέλη, έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο, λόγω «εξτρεμιστικής δραστηριότητας».

      Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που είναι γνωστοί για την κήρυξη και τη διάδοση των πιστεύω τους από πόρτα σε πόρτα, έχουν περισσότερα από 8,3 εκατ. μέλη στον κόσμο.

      Η παγκόσμια έδρα τους βρίσκεται στις ΗΠΑ.

      Ορισμένες στάσεις που έχουν, και κυρίως αυτή που έχει να κάνει με την απαγόρευση μετάγγισης αίματος, αλλά και η αντίθεσή τους στη στρατιωτική θητεία, προκαλούν αντιδράσεις και συχνά, σε πολλές χώρες, τους οδηγούν στα δικαστήρια.

      Εκπρόσωποι των Μαρτύρων του Ιεχωβά δήλωσαν ότι η χθεσινή απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου ήταν το αποκορύφωμα μιας σειρά επιθετικών ενεργειών που κρατούν πάνω από 10 χρόνια.

      Ο Ντέιβιντ Α Σιμόνιαν, εκπρόσωπος της παγκόσμιας έδρας των Ιεχωβάδων, από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν καμία βάση. Ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση σημαίνει ότι όλα τα μέλη της αίρεσης κινδυνεύουν με ποινική δίωξη ακόμη και στην περίπτωση που απλά προσευχηθούν μαζί, κάτι που θα συνιστούσε «παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

      Η Ρωσία το 2006 άλλαξε το νομικό ορισμό του εξτρεμισμού και έτσι πλέον δεν απαιτείται να διαπιστώνεται μίσος ή βία για να υπάρξει δίωξη. Αρκεί, για να κατηγορηθεί κάποιος για εξτρεμισμό, να διαπιστωθεί «υποκίνηση θρησκευτικής αντιπαράθεσης». Και κάπως έτσι στη Ρωσία οι ναζιστές εξισώνονται με τους Ιεχωβάδες.

      Πριν από δύο χρόνια η Μόσχα «κατέβασε» τον διεθνή ιστότοπο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία, ενώ πριν από ένα χρόνο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της βίβλου των Ιεχωβάδων. Πρόεδρος τοπικού τόπου λατρείας φυλακίστηκε για δύο χρόνια με την κατηγορία της κατοχής «εξτρεμιστικής λογοτεχνίας», το 2010.

      Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ένα από τα διεθνή όργανα που καταδικάζουν «την κρατική εκστρατεία παρενόχλησης και κακομεταχείρισης των Μαρτύρων του Ιεχωβά», που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 στη Ρωσία.

      Μάλιστα, κάνει αναφορά σε έρευνες της αστυνομίας, επιθέσεις, εμπρηστικές επιθέσεις, βανδαλισμούς, κατασχέσεις και επιδρομές στους τόπους λατρείας, καθώς και στη σύλληψη πολλών μελών και την επακόλουθη άσκηση ποινικών διώξεων.

    • Ο/Η PJHarvey λέει:

      Το σχόλιο από το βιβλίο Επιβίωση αναφέρει (όπως ορθά το παρέθεσες):

      «»Όπως αληθεύει και με άλλους μη Ισραηλίτες λάτρεις του Ιεχωβά, η Ιαήλ εξεικονίζει τα «άλλα πρόβατα» που κάνουν το καλό στους πνευματικούς αδελφούς του Χριστού. Άσχετα με το τι δεσμούς μπορεί να έχουν οι στενοί συγγενείς τους με τον κόσμο και την άρχουσα τάξη, τα «άλλα πρόβατα» δεν επιδοκιμάζουν την εναντίωση των κοσμικών κυβερνητών προς το λαό του Ιεχωβά. Η οσιότητά τους είναι στον Μεγαλύτερο Βαράκ, στον Κύριο Ιησού Χριστό, και στους αληθινούς ακολούθους του. Αυτοί που ανήκουν στην τάξη της Ιαήλ δε σηκώνουν προσωπικά χέρι ενάντια στους κοσμικούς άρχοντες, αλλά χρησιμοποιούν οτιδήποτε είναι στη διάθεσή τους για να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπίεση των δούλων του Ιεχωβά. Δε διστάζουν να κάνουν γνωστό ότι είναι σε πλήρη αρμονία με το σκοπό του Ιεχωβά να καταστρέψει όλους τους εχθρούς του.»

      Λέει δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεσαι ότι λέει. Λέει ότι «δε σηκώνουν προσωπικά χέρι ενάντια στους κοσμικούς άρχοντες». Λέει ότι «κάνουν γνωστό ότι είναι σε πλήρη αρμονία με το σκοπό του Ιεχωβά να καταστρέψει όλους τους εχθρούς του». Λέει λοιπόν εδώ ότι δεν χρησιμοποιούν βία αλλά χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εξουδετερώσουν προσπάθειες του κράτους για να τους κακομεταχειριστεί και να τους επιφέρει διωγμό. Και εστιάζει στο ότι το «κάνουν γνωστό» δηλαδή δημοσιοποιούν αυτό που λέει η Αγία Γραφή ότι ο Θεός θα καταστρέψει όλους τους εχθρούς του.

      Αυτό δηλαδή που λέει ο απόστολος Παύλος:

      6 Διότι είναι πραγματικά δίκαιο από μέρους του Θεού να ανταποδώσει θλίψη σε εκείνους που σας θλίβουν. 7 Αλλά εσείς που υποφέρετε θλίψη θα λάβετε ανακούφιση μαζί μας στην αποκάλυψη του Κυρίου Ιησού από τον ουρανό με τους δυνατούς αγγέλους του 8 μέσα σε φλόγες φωτιάς, καθώς αυτός θα φέρει εκδίκηση σε εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον Θεό και σε εκείνους οι οποίοι δεν υπακούν στα καλά νέα σχετικά με τον Κύριό μας Ιησού. 9 Αυτοί θα υποστούν τη δικαστική τιμωρία της αιώνιας καταστροφής αποκλεισμένοι από το πρόσωπο του Κυρίου και από τη δόξα της ισχύος του, 10 όταν αυτός έρθει για να δοξαστεί σε σχέση με τους αγίους του και να κερδίσει εκείνη την ημέρα τον θαυμασμό ανάμεσα σε όλους όσους εκδήλωσαν πίστη, επειδή η μαρτυρία την οποία δώσαμε έγινε δεκτή με πίστη ανάμεσά σας.
      2 Θεσσαλονικείς 1:6-10 (ΑΓΝΚ)

      Και εδώ:
      http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG%20KeimenoMetafrasi/KD/14.%20ThesB.htm

      Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν δεχτεί κάθε είδους διωγμό χωρίς να σηκώσουν το δαχτυλάκι τους. Αν ήθελαν να ανταποδώσουν όπως κακεντρεχώς φαντάζεσαι θα το έκαναν και θα ήταν γνωστό στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού φασιστικού τύπου ή του ελληνικού εκκλησιαστικού τύπου. Αντίθετα, όμως, είναι γνωστοί ως απολύτως φιλειρηνικοί χριστιανοί, και ότι είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στον χριστιανισμό του πρώτου αιώνα.

  34. Ο/Η Δολάριος-πατριάρχης Κωνσταντινούπολης λέει:

    Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν δεχτεί κάθε είδους διωγμό χωρίς να σηκώσουν το δαχτυλάκι τους. Αν ήθελαν να ανταποδώσουν όπως κακεντρεχώς φαντάζεσαι θα το έκαναν και θα ήταν γνωστό στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού φασιστικού τύπου ή του ελληνικού εκκλησιαστικού τύπου. Αντίθετα, όμως, είναι γνωστοί ως απολύτως φιλειρηνικοί χριστιανοί, και ότι είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στον χριστιανισμό του πρώτου αιώνα.

    Toύτο ως αληθώς είρηκας

  35. Παράθεμα: Ορθόδοξα ναζιστικά τάγματα εφόδου κατά Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.