Η ΕΣΣΔ, ο Κασιδιάρης και το ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου

[«Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου»]

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για μπλόκο στο «κόμμα» Κασιδιάρη και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Στο ημερολόγιο κάθε σοβαρού ευρωπαίου νοσταλγού της ΕΣΣΔ υπάρχει κάθε χρόνο μια «αποφράς» ημερομηνία. Το μακρινό 2009 το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού (γνωστή και ως Διεθνής Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης). Για να μη μείνει δε καμία σκιά σε σχέση με τη στόχευση της συγκεκριμένης ημέρας, το ψήφισμα ξεκαθάριζε ότι στόχος είναι «να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και ιδιαίτερα του Σταλινισμού και του Ναζισμού».

Ακόμη και αν δεν έχετε ξαναδιαβάσει σχετικά, δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε τι συνέβη. Το ψήφισμα έγινε δεκτό από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία. 533 ευρωβουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 44 «κατά» και 33 απείχαν. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές είτε καταψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), είτε απείχαν της ψηφοφορίας (ΝΔ). Η συγκεκριμένη εθνική στάση εξηγεί πολλά για τις επιλογές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας αλλά σίγουρα εξηγεί την αντίδραση της εγχώριας αριστεράς στην απόπειρα της Κυβέρνησης να θέσει με θεσμικό τρόπο εκτός εκλογών το κόμμα του Κασιδιάρη. «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Όπως ήταν φυσικό, το ΚΚΕ αντέδρασε στην πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα Μητσοτάκη. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομουνιστικά σύμβολα κ.λπ.». Η στάση του είναι ξεκάθαρη, όπως πάντα. Δεν αποδέχεται την εξίσωση που δρομολογούν οι ευρωπαίοι και τα θύματα του κομουνισμού. Δεν αποδέχεται φυσικά και οποιονδήποτε έλεγχο ακόμη και από τον Άρειο Πάγο. Το ιστορικό διώξεων των κομουνιστών στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από το ΚΚΕ για την πλήρη ασυδοσία. Δεν δέχεται κανέναν έλεγχο. Νομικό, οικονομικό ή άλλο.

Ουσιαστικά αντίθετος στην πρόταση της Κυβέρνησης εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσανατολίζεται στο να καταθέσει δική του νομοθετική ρύθμιση. Επί της ουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες κι εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία». Στελέχη της Κουμουνδούρου άλλωστε δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η πρόταση της Κυβέρνησης «αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων». Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον Κασιδιάρη εκτός βουλής αλλά προσέχει ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και στραφούν εναντίον του τίποτε αριστεροί αντιδημοκράτες. Τελειώνει δε την ανακοίνωσή του κατηγορώντας την Κυβέρνηση για την ανενόχλητη δράση του Κασιδιάρη στα social media. Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να απαντήσει ότι «θα τον τελείωνε» αλλά δεν βρίσκει αίθουσα.

Παράθυρο για ενστάσεις υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. «Η όποια ρύθμιση, απαιτεί τεχνική επάρκεια, αρτιότητα και λεπτούς χειρισμούς ώστε η διάταξη που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα». Η Χαριλάου Τρικούπη επίσης θέλει εκτός εκλογών τον Κασιδιάρη αλλά θα μπορούσε και να αντιδράσει τελικά στην πρόταση της Κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κλίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις μένοντας πιστό στην γραμμή την οποία εξαρχής έχει χαράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τελικά και βάσει στατιστικής γέρνει με νομοτέλεια προς τ’ αριστερά.

Η ουσία της συζήτησης για το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι άλλη από τον αν μια εγκληματική οργάνωση ή μέλη της μπορούν να ενδύονται τον μανδύα της δημοκρατικότητας και να επωφελούνται από το φιλελεύθερο πολίτευμα και τις διατάξεις του. Το κράτος οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να κλείνει τις όποιες τρύπες, ώστε να μην «hackάρουν το σύστημα» εγκληματίες αλλά και νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού. Προφανώς το θέμα δεν είναι ούτε η αντισυνταγματικότητα όπως «φοβάται» το ΠΑΣΟΚ. Εννοείται ότι τόσο η Βουλή όσο και το ΣτΕ παραμένουν θεματοφύλακες της τήρησης του Συντάγματος.

Σχεδόν απροκάλυπτα όμως και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται αυτό που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ψήφισε το 2009. Δεν γίνεται όμως και να απαιτείς θεσμικότητα και να βάζεις περιορισμούς ανάλογα με το ποιος σε βολεύει και ποιον συμπαθείς. Για το νομοθέτη, δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο δράστης ενός αδικήματος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Μπορεί φυσικά να συμβαίνει και σε μια κοινωνία που γαλουχήθηκε με «ήρωες» και «εχθρούς» διαγράφοντας την ιστορία της. Μπορεί να συμβαίνει στη χώρα που βουλευτής έχει δηλώσει ότι «Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου». [δικές μου οι υπογραμμίσεις]

©Σταμάτης Ζαχαρός »»»Athens Voice»»»

Advertisement
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Για την Αριστερά, Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Η ΕΣΣΔ, ο Κασιδιάρης και το ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου

 1. Ο/Η kpap01 λέει:

  Ας μην είμαστε προπαιτείς οι επιγενόμενοι. Τα εγκλήματα που συνέβησαν στον τόπο αυτό επί εμφυλίου, ένθεν κακείθεν, αφού δεν ακολούθησε η νομοτέλεια τής τιμωρίας, θα έχουν επιπτώσεις και σε μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι όπως άλλοι Ευρωπαίοι που δεν είχαν τέτοιο αμαρτωλό παρελθόν. Εμείς επιλέξαμε να καταβάλλομε το τίμημα αργά,σε χίλιες εκατόν πενήντα δύο δόσεις. Είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να πίνομε το πικρό ποτήρι σταγόνα – σταγόνα. Δηλαδή να υφιστάμεθα την ασέβεια και την ασέλγεια του κάθε φασίστα οιασδήποτε αποχρώσεως.
  Εκτός άν διαφύγουν και περάσουν μπροστά ηγούμενοι, άνδρες η γυναίκες με γενναιότητα που δέν θ’ αναλίσκονται σε γελοίες προσπάθειες να «πείσουν» τους σύγχρονους κουμπουροφόρους, ροπαλοφόρους και πάσης φύσεως (εκ-)βιαστές μας. Η ανθρώπινη οντότητα και αξιοπρέπεια να αποκατασταθεί σαν υπέρτατο αγαθό που επικαθορίζει τα υπόλοιπα.

 2. Ο/Η ΑΖ λέει:

  Ναι αλλα ολο αυτο το καλαμπουρι του κομμουνισμου το γεννησε ο νοσηρος εγκεφαλος Ιουδαιων ετσι δεν ιεναι. με οικονομικη υποστηριξη της Δυσεως μια και η επαναστασις θελει το χορηγο της.

 3. Ο/Η Ένας απλός πολίτης λέει:

  Αν υποθέσουμε, ότι θα μπορούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα και να καλούνταν οι Έλληνες να απαντήσουν στο ερώτημα, για το εάν πρέπει να αποκλειστεί η ακροδεξιά μόνο από την πολιτική μας ζωή ή και η ακροαριστερά, εσείς τι λέτε, ποιά θα ήταν η απάντηση; Πιστεύω, ότι με συντριπτικό ποσοστό θα ήταν ο αποκλεισμός μόνο της ακροδεξιάς αντιδημοκρατικής ομάδας και όχι της ακροαριστερής.
  Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι η όποια απαγόρευση, που θα είχε βεβαίως τα θετικά της στοιχεία, θα είχε όμως και τα αρνητικά της. Ένα από αυτά θα ήταν , ότι θα βλέπαμε το δέντρο αντί να βλέπουμε το δάσος.
  Το δέντρο θα ήταν η τυπική απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, που βεβαίως κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το γεγονός της καθόδου της στην πολιτική με κάποιον άλλο αρχηγό και με έναν πιο ήπιο μανδύα, με τον ίδιο όμως στόχο και αποτέλεσμα.
  Το δάσος είναι η φιλοσοφία, η νοοτροπία, η στάση ζωής,που έχει περάσει στο DNA μας, η καθολική επικράτηση του αριστερού αφηγήματος, που δεν αφήνει την χώρα να στοχαστεί(και να αναστοχαστεί), που κρατά κολλημένο τον κοσμάκη σε μη ρεαλιστικές ιδεοληψίες, μπερδεμένο, να μην ξέρει τι φταίει για το κατάντημα της χώρας(και το δικό του) και φυσικά σχεδόν απολύτως εξαρτώμενο από λαοπλάνους, ψεύτες, κυνικούς,χυδαίους, κουτοπόνηρους, πολικάντηδες, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ακόμη και στυγνούς επιχειρηματίες, προκειμένου αυτοί να περνούν τα πολιτικά και επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
  Φρονώ επομένως , ότι αποτελεί αυταπάτη να νομίζουμε, ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής.Από την στιγμή που δεν μπορεί να αποκλειστεί και η κομμουνιστογενής και αναρχίζουσα αριστερά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς που πονούμε τον τόπο μας, που θέτουμε πρώτα το συμφέρον της πατρίδας και όχι του κόμματος, της ομάδας ή του ευατούλη μας είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία,την φιλοσοφία,την στάση ζωής των συμπατριωτών μας.Καθημερινά και παντού να δίνουμε τον αγώνα αυτόν, να μην κρυβώμαστε, αλλά να αντιπαρατιθέμεθα με όλους, κυρίως τους καθημερινούς ανθρώπους που έχουν μια εντελώς λανθασμένη γνώμη για την κοινωνία,την οικονομία, τον κόσμο. Έχουν την γνώμη αυτή οι περισσότεροι χωρίς ίσως να ξέρουν πως την απόκτησαν( δεν μιλώ για φανατικά κομματόσκυλα) και πιστεύω ,ότι αν άκουγαν μια άλλη εξήγηση για τα πράγματα, θα άλλαζαν την στάση τους.
  Πρώτα η κυβέρνηση και τα κόμματα που πιστεύουν στις δυτικές αξίες και τον τρόπο ζωής και δυστυχώς φοβούνται(;),απαξιώνουν(;),έχουν παρατήσει τον δύσκολο αυτόν αγώνα(δύσκολο,γιατί έχουν ξεχάσει να δρούν πολιτικά),ύστερα οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τέλος αλλά όχι τελευταίοι και όλοι εμείς οι πολίτες.
  Ζητώ συγνώμη για τα πολλά που γράφω, αλλά πιστεύω ότι αφού οι πάντες έχουμε επί δεκαετίες αδρανήσει, έχουμε χρέος να μην αφήσουμε ακόμη μια φορά τα πράγματα να κυλήσουν στον αυτόματο πιλότο, υπονομεύοντας το μέλλον του εαυτού, των οικογενειών και της πατρίδας μας, αλλά να πράξουμε το σωστό.Οφείλουμε να ανασκουμπωθούμε, να βγούμε από την πολιτική και ανθρώπινη διανοητική ραστώνη μας και να παλέψουμε για το συμφέρον όλων μας,προκειμένου να υπάρξει ίσως μια ελπίδα για ένα πιο υποφερτό και καλύτερο αύριο.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Συμφωνώ μαζί σας πως πρέπει να δοθεί η μάχη του Διαφωτισμού της υποανάπτυκτης πολυάριθμης μερίδας της κοινωνίας.

   Η Χ.Α. και όσοι ανήκαν σε αυτή και προσπαθούν να ξεπλυθουν, είναι μια καθαρά χιτλερική οργάνωση΄

   Στο 1939 έως το 1945, η ανθρωπότητα έδωσε ενωμένη τη μάχη κατά των ορκισμένων εχθρών της.

   ΗΠΑ και ΕΣΣΔ πολέμησαν μαζί και πολύ καλά έκαναν.

   Το σοβιετικό καθεστώς έκανε εγκλήματα, τα ΚΚ όπου πήραν την εξουσία εγκλημάτισαν, όμως και η αστική Δημοκρατία σε όλη τη Γη έχει κάνει εγκλήματα.

   Σας παραπέμπω στους διωγμούς που έχουν υποστεί τα εργατικά συνδικάτα (μέχρι και δολοφονιες και εκτελέσεις) στις ΗΠΑ, στα ρατσιστικά εγκλήματα, στην εγκαθίδρυση δικτατοριών, στην επεκτατική πολεμική τακτική κλπ αυτής της χώρας.

   Σας παραπέμπω στα εγκλήματα που έχει κάνει ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή του στην Τουρκία.

   Σας παραπέμπω στα εγκλήματα της Γαλλικής Επανάστασης.

   Σας παραπέμπω στα απειράριθμα εγκλήματα αιώνων των μεγάλων χριστιανικών Εκκλησιών.

   Ποια είναι η διαφορά όλων αυτών από το Ναζισμό;

   Πως ούτε η αστική Δημοκρατία, ούτε ο Χριστιανισμός ούτε ο κομμουνισμός βασίζονται σε εγκληματικές θεωρίες. Κάθε άλλο μάλιστα.

   Ο Ναζισμός είναι από τη μήτρα του εγκληματικός σε βαθμό Άουσβιτς.

   Δεν έχει θέση η ΧΑ, ο Κασιδιάρης και κανένας από αυτήν την κολασμένη μήτρα στον εκλογικό χάρτη της χώρας.


   Αυτό θα σς έλεγαν κι αυτοί.

 4. Ο/Η Ένας απλός πολίτης λέει:

  Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας απόλυτα .
  Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι, ότι στον μεσοπόλεμο η δημοκρατία στην Ευρώπη απονομιμοποιηθηκε,επειδή ο απολυταρχισμός και ο φασισμός κέρδισαν κατά κράτος την μάχη των ιδεών και τα όποια διοικητικά μέτρα των κρατών δεν αρκεσαν για να μην φτάσουμε στην καταστροφή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου .
  Επειδή η ιστορία καλώς ή κακώς επαναλαμβάνεται,ας μας γίνει μάθημα, ότι βεβαίως και τα κράτη πρέπει να ενεργούν απαγορεύοντας τις εξτρεμιστικές πολιτικές οργανώσεις, αλλά αυτό θα έχει αξία και αποτέλεσμα μόνο αν υποστηρίζεται από μια κοινωνία,που έχει συνείδηση των πραγμάτων και του ρόλου που της αναλογεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.