The Athens Review of Books (τεύχος 100ό)

10 χρόνια ARB! [Περιεχόμενα τεύχους 100, Νοεμβρίου 2018]

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, «Είδος υπό εξαφάνιση»;
— Η τολμηρή κατάθεση ενός βρετανού θεράποντα της νεότερης ελληνικής ιστορίας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Nτροπή για την Ελληνική Δημοκρατία η καταδίωξη της Athens Review of Books
Σταύρος Θεοδωράκης, Να σταματήσουμε την παράλογη και εκδικητική βία
Μιλτιάδης Κύρκος, Μαρία Σπυράκη, Νέα ερώτηση προς την Κομισιόν για τις διώξεις της ARB
Δημήτρης Χαντζόπουλος, Για τα 100 τεύχη της Athens Review of Books
ARB, Έτος 10ο, τεύχος 100ό
Νίκος Ανδρουλάκης, Και τρίτη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ARB
Αλέξης Πολίτης, Θαυμάσιο εικαστικό ταίρι στην «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη
Μαρία Παπαδήμα, Όταν ο «διαισθητικός» μεταφραστής ενοράται γυμνές γυναίκες, βρομύλους, φευγάτες γάτες, κουτορνίθια και άλλα αγκρίφια
Παναγιώτης Τσιάλας, Ελευθερία του λόγου και Κρατικά απόρρητα
ARB, Ο Κονδυλιοφόρος Κοτζιάς
Γιάννης Μ. Ιωαννίδης, Πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009 και Τι μάθαμε για την «Ενδεχόμενη» Επόμενη;
The Economist, Μανιφέστο του Φιλελευθερισμού
Η επιτυχία έχει μετατρέψει τους φιλελεύθερους σε μια εφησυχασμένη ελίτ
— Είναι καιρός να αναζωπυρώσουν το πνεύμα του ριζοσπαστισμού
The Economist, Επανεφευρίσκοντας τον φιλελευθερισμό στον 21ο αιώνα
175 χρόνια Economist (1843-2018)
Στέφαν Τσβάιχ, Η δολοφονία του Σερβέ
Αφιέρωμα στον Φίλιπ Ροθ
‒, Τζ. Μ. Κουτσί (J. M. Coetzee), Στο χείλος της ηθικής (web only)
Φρανκ Κέρμοντ (Frank Kermode), Ουρλιαχτό
Ντάνιελ Μέντελσον (Daniel Mendelsohn), Η Έξοδος
Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom), Επιχείρηση Ροθ

Σχέδιο εξωφύλλου: Ο Φίλιπ Ροθ από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο

 

Advertisements
This entry was posted in βιβλία/ανάγνωση. Bookmark the permalink.

2 Responses to The Athens Review of Books (τεύχος 100ό)

 1. Ο/Η Po λέει:

  Κυρ. Μητσοτάκης: «Ντροπή για την Δημοκρατία η καταδίωξη της Athens Review of Books»

  Σταύρος Θεοδωράκης : Να σταματήσουμε την παράλογη και εκδικητική βία

  Χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού The Athens Review of Books, «ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα».

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία και πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. «Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου τη ΝΔ για το 100ό τεύχος:

  «Παρακολουθώ το περιοδικό The Athens Review of Books από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του The New York Review of Books ‒με το οποίο άλλωστε συνεργάζεται‒ κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 100ό τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.

  Με πρόσχημα μια επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους Ι.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.

  Ένα περιοδικό όπως το Athens Review of Books, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσχυντη χρήση των μηχανισμών τού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Αν συνεχιστεί, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση.

  Εύχομαι στην Athens Review of Books να συνεχίσει τις επιτυχίες, να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της!».

  ***

  Σταύρος Θεοδωράκης : Να σταματήσουμε την παράλογη και εκδικητική βία
  «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη «ενοχλητική» φωνή» αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου τύπου διώξεις» τονίζει.

  Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού

  «Μετά από 100 τεύχη Athens Review of Books μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα πια για ένα φιλελεύθερο εκδοτικό φαινόμενο που προσφέρει πολλά στην κριτική σκέψη, τη γνώση και τον διάλογο. Δεν έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα, συγκέντρωσε σημαντικούς Έλληνες και πολλούς διαπρεπείς ξένους διανοούμενους και αυτά είναι μόνο καλά όταν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι ο τόπος μας λυμαίνεται κατά εποχές από δημαγωγούς και συντηρητικές μέχρι και ψεκασμένες θεωρίες.

  Ποιος μπορεί να αγνοήσει τόσα πρωτότυπα και υψηλής ποιότητας αφιερώματα σε έλληνες και ξένους συγγραφείς και στοχαστές; Μια μαχητική φωνή για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και ανυποχώρητη στις μάχες για την ελευθερία της έκφρασης, για την ελευθεροτυπία, για κράτος δικαίου, τον πυρήνα δηλαδή της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

  Το Ποτάμι από την αρχή, επανειλημμένα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις έχει καταδικάσει την δικαστική καταδίωξη της Athens Review of Books από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

  Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη «ενοχλητική» φωνή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που ενθαρρύνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου τύπου διώξεις. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος έφερε πρόσφατα το θέμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα επιμείνουμε λοιπόν. Για να υπάρξει γρήγορη απελευθέρωση από την ομηρεία. Για να κρατήσουμε στα χέρια μας εκατοντάδες ακόμη τεύχη της Athens Review of Books.

  Άλλωστε τα πρώτα εκατό ήταν δύσκολα!»
  ***

  Ερώτηση προς την Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές Μιλτιάδη Κύρκο και Μαρία Σπυράκη

  Νέα ερώτηση για την προστασία της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος και Μαρία Σπυράκη. Όπως αναφέρουν:

  «O Έλληνας πρώην Υπουργός Εξωτερικών άσκησε αγωγή εναντίον του περιοδικού «Athens Review of Books» για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας 250.000 ευρώ. Ο Ν. Κοτζιάς, επί χρόνια ανώτερο στέλεχος και στενός συνεργάτης του ΓΓ του ΚΚΕ, συγγραφέας ιδεολογικού βιβλίου σε συνεργασία με εξέχοντα στελέχη του καθεστώτος της Ανατ. Γερμανίας και προπαγανδιστής του Γιαρουζέλσκι, εθίγη επειδή χαρακτηριζόταν σε επιστολή αναγνώστη ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Οι δικαστές ικανοποίησαν τον Υπουργό Ν. Κοτζιά. Ο Υπουργός Ν. Κοτζιάς, στη συνέχεια, στράφηκε εναντίον του περιοδικού, για τον προφανή λόγο ότι του ασκούσε πολιτική κριτική, και προχώρησε από τον Ιούλιο 2017 σε δέσμευση των λογαριασμών των εκδοτών και των εσόδων του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου.

  1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ποινικοποίηση από την πολιτική ηγεσία της έκφρασης πολιτικής κριτικής συνάδει με την ελευθερία του Τύπου;

  2. Ποια η θέση της Επιτροπής στη δυνατότητα που δίνει η ελληνική νομοθεσία σε πολιτικούς να ασκούν συστηματικά αγωγές αποζημίωσης κατά εντύπων, ζητώντας αναντίστοιχα υψηλά ποσά ως αποζημίωση;

  3. Αντιμετωπίζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο η εν λόγω, αλλά και παρόμοιες υποθέσεις, να εκφοβίζουν τον Τύπο, όταν μάλιστα συνεπικουρούνται από δικαστικές αποφάσεις, που στη συνέχεια καταπίπτουν στο ΕΔΔΑ;».

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Αναγνώστης του περιοδικού Athens Review of books σε επιστολή του, χαρακτηρίζει τον κ. Κοτζιά «γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Το περιοδικό την δημοσιεύει και ο Κοτζιάς απαντά με αγωγή εναντίον του περιοδικού. Τι θα έπραττε ένας πολιτισμένος άνθρωπος; Είτε θα το αγνοούσε είτε θα απαντούσε με επιστολή του, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό με επιχειρήματα. Αντί αυτού, προτίμησε να μηνύσει το περιοδικό και ζήτησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για ηθική αποζημίωση, στοχεύοντας να το εξοντώσει και να το εξαφανίσει. Ηταν τόσο το μένος του, που δεν θορυβήθηκε ακόμη και όταν το δικαστήριο δέχθηκε πως υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ! Χρησιμοποίησε ακόμη και το γραφείου του υπουργείου του, για να συνεχίσει τις επιθέσεις του προς το ARB, λές και επρόκειτο για το προσωπικό του γραφείο.
  Αυτή η απηνής δίωξη που εξαπέλυσε ο τέως υπουργός, και που δεν πτοήθηκε ούτε από την κατακραυγή εντός της χώρας ούτε από τις διεθνείς αντιδράσεις, δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του διαλόγου, της ελευθερίας του τύπου και της διακίνησης ιδεών.
  Ο κ. Κοτζιάς, αντιλαμβάνεται την ελευθερία του τύπου, με βάση τον εαυτό του. Άγονη και στείρα. Οπως άγονος και στείρος, είναι και ο ίδιος σε επίπεδο ιδεών και διαλόγου. Μόνο ένας άνθρωπος με αλαζονεία και αυταρχικότητα, θα εξαπέλυε με τόση οργή και μανία και τόσο επίμονα την επίθεση του σε ένα περιοδικό, που με πενιχρά μέσα προσφέρει πνευματικό έργο στην κοινωνία. Αλλά η αλαζονεία ως τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, ιδίως όταν εκπορεύεται από την εξουσία, είναι ύβρις με την αρχαιοελληνική έννοια. Και η Νέμεσις, είναι υπεύθυνη να τιμωρεί την αλαζονεία και να αποκαθιστά τις ισορροπίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.