Η εθνική τύφλωση της ΛΑΕ

[Με αφορμή το δημόσιο στριπτίζ Λαφαζάνη]

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Mε κίνδυνο να χαρακτηριστούμε εμπαθείς, εδώ και χρόνια επιτιθέμεθα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον κ.Λαφαζάνη και στο κόμμα του, που ονοματίστηκε από την κλητική πτώση του κόμματος Καρατζαφέρη, σαν να πήρε από το αριστερό χέρι του ευσεβούς αφεντικού του («Καταδίκη Καρατζαφέρη»), τη σκυτάλη. Ο Λαφαζάνης βοούσε από μίλια μακριά πως γοητεύτηκε από τις «ιδέες» της Ακροδεξιάς, που της προσάρμοσε με κουτοπονηριά στον ακροαριστερό του λόγο. Τα κρούσματα ήταν πολλά, από την φανατική του υποστήριξη σε ηθικούς αυτουργούς δολοφονιών παιδιών και βασανισμών γυναικών (Μιλόσεβιτς, Χαμάς), μέχρι τη λατρεία του προς τις μαθητικές παρελάσεις, τους δολοφόνους αθώων ζώων και μέχρι τις απροκάλυπτες σχέσεις του με το μαφιόζικο και δολοφονικό καθεστώς Πούτιν, που έφτασαν έως το πρωτοφανές, ως θέμα αριστερής ενασχόλησης, δηλαδή στις φανατικές επιθέσεις της Iskra κατά του δίκαιου και αυτονόητου αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του ανεξάρτητου κράτους της Ουκρανία. Αποκορύφωμα της υποκρισίας του ήταν η επίκριση των φοροαπαλλαγών που χάρισε το 2017 (και το 2016, αλλά ο Λαφαζάνης τότε δεν το αντελήφθη), σε βάρος των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ στους Αθωνίτες αγύρτες και επιχειρηματίες, συγγραφείς ύμνων προς τον Χίτλερ και έκπαλαι στρατολόγους αγοριών. Επίμονα βέβαια «κράτησε πισινή», γιατί μας βλέπει και ο Πούτιν: « Όλοι σεβόμαστε και τιμούμε το Άγιο όρος» (ενδεικτικά: Ισκρα, 14.8.2017-«Χαριστική πράξη κυβέρνησης και Ν.Παππά..»). Μικρή λεπτομέρεια, ο ίδιος και οι 29 τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα υποψήφιοι βουλευτές της ΛΑΕ, είχαν ψηφίσει λευκό το 2014 στις αγιορείτικες φοροαπαλλαγές του ΝΔΠΑΣΟΚ, όπως κάνει συστηματικά και το ευσεβές ΚΚΕ.

Αυτήν την έκπτωση ενός παλιού αγωνιστή της Αριστεράς, που είχε την εικόνα του ανιδιοτελούς και ιδεολόγου, έκπτωση που προκαλούσε αρχικά θλίψη και μετά οργή σε οποιονδήποτε έντιμο άνθρωπο, προσωπικά την ερμήνευα αρχικά μόνο με όρους ψυχανάλυσης, αδυνατώντας να παραδεχτώ μια τέτοια μεταστροφή. Η εμπειρία του χρόνου όμως και της στατιστικής των ανθρώπινων συμπεριφορών, με κάνει να πιστεύω  πως πρόκειται για μια πολύ συνήθη μεταμόρφωση ενός πολιτικού τυχοδιώκτη, που μπλέχτηκε μέσα στις αντιφάσεις των πολιτικών του παραλογισμών και του αφύσικου μίσους που έχει μια μεγάλη μερίδα της Αριστεράς για την πνευματική πατρίδα μας τη Δύση, την κοιτίδα των ιδεών της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού, του Ουμανισμού, του Διαφωτισμού, της Οικολογίας, ασφαλώς μέσα σε ένα τοπίο και δικών της μεγάλων και θλιβερών αντιφάσεων.

Τώρα απότομα, γιατί όπως λέει ο παππούς μας ο Σοφοκλής (Αντιγόνη 620-623)  «το κακό του μοιάζει για καλό αυτουνού του oποίου το μυαλό ο θεός κατευθύνει προς τη συμφορά», ο Λαφαζάνης έκανε τυφλωμένος, το μοιραίο λάθος εμφανιζόμενος στο κανάλι του Πλεύρη, στην εκπομπή του κόμματος «Σπαρτιάτες» και εξόργισε αυτούς που έβρισκαν μέχρι τώρα φυσιολογικό να υποκλίνεται με κωμικοτραγικά δουλικό τρόπο σε αδίστακτους Ρώσους καπιταλιστές («Ζοφερή ημέρα για την Αρκτική») ή να υπερασπίζεται τους

H Gazprom είναι αλλιώς

Σέρβους Ναζιστές, να κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τη συνεργασία τους με τη Χ.Α. και να συναντιέται επίσημα με την οργάνωση των εχθρών της ανθρωπότητας «Χαμάς», όλους αυτούς που έκαναν πως δεν έβλεπαν πως ο Λαφαζάνης δεν είχε πει μισή λέξη κατά της εν Ρωσία και Ορθοδοξία αδελφής Χ.Α., πως είχε στεγάσει στο κόμμα του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και πως έκλεινε τα διόδια μαζί με τη συντρόφισσά τους τη Ραχήλ Μακρή.

Αντιγράφω απόσπασμα από ένα από τα πολλά τωρινά δημοσιεύματα. «Ο επικεφαλής της ΛΑΕ  ΠΛΕΥΡοκοπεί τον εθνικιστικό –φασιστικό χώρο!»: «….Σε ένα ντεκόρ που ξενίζει κάθε αριστερό, με φόντο περικεφαλαίες, Σπαρτιάτες, τσολιάδες που δακρύζουν και ήλιους της Βεργίνας, συνομιλεί με έναν δηλωμένο εθνικιστή. Αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα του συνομιλητή του «για τους γκέι, που θα γίνονται μαθήματα στα σχολεία, τους λαθρομετανάστες, που μας απαγορεύεται η λέξη αυτή ενώ έχουμε πνιγεί στους μετανάστες και έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, την αποφυλάκιση Κουφοντίνα» κλπ…..Χρησιμοποιεί όρους όπως …«Σκόπια», «Δαρδανία», «Δημοκρατία του Βαρδάρη» κ.ά….Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα παρά ένα σλαβικό ιδίωμα, καθώς και ότι δεν υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα, επικαλούμενος δήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη το 1987. Του διέφυγε ασφαλώς η θέση για τη σλαβομακεδονική μειονότητα που ανέπτυξε ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1960 στο στρατοδικείο που τον δίκαζε για κατασκοπεία…(σημ.Λασκ. προτιμά τον Φλωράκη που δέχεται στον Περισσό και συνομιλεί με τον εκβιαστή ακροδεξιό Γρ.Μιχαλόπουλο, τον Φλωράκη της μεταπολίτευσης, που υμνεί τον φασίστα βασανιστή τυφλών παιδιών Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, που δέχεται λεφτά από τον μαστροπό, ρατσιστή και λαθρέμπορο χρυσού πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, καταπιεστή των Παλαιστινίων). Αναφέρει ότι αν είχε μπει στη Βουλή το κόμμα του, θα υπήρχε και μία αντιμνημονιακή φωνή ενώ τώρα δεν υπάρχει αντιπολίτευση, λησμονώντας, ως φαίνεται, ότι το ΚΚΕ (περί της ενότητας με το οποίο τόσον κόπτεται) συμμετέχει στην παρούσα Βουλή….Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμμετέχοντας σε μια εκπομπή που ταυτόχρονα είναι κόμμα, είναι σαφής: «Κανείς δεν εξαιρείται από το μέτωπο»…Η εξήγηση ότι «ο Λαφαζάνης πάει όπου νάναι για να μαζέψει ψήφους» δεν είναι καθόλου αρκετή, όσο και αν η ΛΑΕ λόγω του κοινοβουλευτικού της χαρακτήρα αντιμετωπίζει το θέμα της εισόδου στην Βουλή σαν όρο επιβίωσης. Είναι μια πλευρά. Αυτό που οδηγεί τον επικεφαλής της ΛΑΕ στις φασιστοεκπομπές, είναι η ίδια αντίληψη που έκανε την ΛΑΕ να «λοξοκοιτάει» προς τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Είναι η ίδια αντίληψη που οδηγεί την ΛΑΕ σε κριτική στο «μακεδονικό» από εθνικιστικές και όχι από ταξικές αντιιμπεριαλιστικές θέσεις…».

Ο Λαφαζάνης αντέδρασε όπως του ταιριάζει, κρυπτόμενος πίσω από ανώνυμους «συνεργάτες» του, που επικαλέστηκαν ως ελαφρυντικό ότι είναι βλαξ: «Οι συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη τόνιζαν ότι ο τελευταίος δεν γνώριζε τα συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά του διαδικτυακού τόπου, πράγμα που όφειλε να είχε πληροφορηθεί και το παραδέχεται ως λάθος του». Ασφαλώς και εγνώριζε και ασφαλώς ήταν συνεπής με τη μακροχρόνια ακροδεξιά πολιτική του. Το διαπιστώνουν και άλλοι (glasnost/gr, 8.11.2018-Γρ. Καραγιαννίδης): «Το ότι στη ΛΑ.Ε. υπήρχε μια συνεχής ροπή προς τον εθνικισμό, ήταν εμφανές εδώ και καιρό…Ποια η απάντηση της ΛΑ.Ε. σε όλη αυτή την κριτική; Ένας κυκεώνας φτηνών δικαιολογιών τύπου «δε γνώριζε σε ποια εκπομπή πήγαινε» και «πήγε εκεί για να ακουστούν οι θέσεις της ΛΑ.Ε». Όμως το χυδαίο της υποθέσεως βρισκόταν αλλού: στη συνεχή προσπάθεια πολλών μελών της ΛΑ.Ε. να χαρακτηρίσουν κακοπροαίρετο όποιον συναγωνιστή αντιδρά και ασκεί κριτική σχετικά με τον εθνικιστικό αυτό ξεπεσμό..Η ηγεσία της ΛΑ.Ε. γνώριζε καλά. Και όταν εξυμνούσε μέσα από άρθρο της Iskraτον Vojislav Šešelj-αρχηγό εθνικιστικού κόμματος στη Σερβία-, και όταν παίνευε τον Mateo Salvini για τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όταν προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό καταιγισμό από φιλορωσικά άρθρα..Οπότε κάθε δικαιολογία πάνω στα θέματα αυτά, αποτελεί στυγνή υποκρισία..Η ΛΑ.Ε. μεταλλάσσεται..σε ένα ακροδεξιό μόρφωμα, σαν το UKIP του Farage, σαν τη Λέγκα του Salvini, κατηφορίζοντας προς έναν εθνικιστικό βούρκο..».

Για του λόγου το ασφαλές, παραθέτω και το βίντεο που λειτούργησε σαν σταγόνα η οποία ξεχείλισε ένα προ πολλού χιλιοτρυπημένο ποτήρι. Ασφαλώς, κάλλιο αργά…

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Θεωρίες Συνωμοσίας, Των Αμνοεριφίων, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Η εθνική τύφλωση της ΛΑΕ

 1. Ο/Η Ραχήλ Λαφαζάνη Μπούκουρα λέει:

  ?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1060587904311980032&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.documentonews.gr%2Farticle%2Fneonazi-paraponietai-poy-den-ton-afhsan-na-paei-sthn-khdeia-toy-katsifa-photo

 2. Ο/Η Στέλλα κρατάω καλάσνικοφ λέει:

  Για τους δολοφόνους των δυο Αλβανών φαντάρων του φυλακίου της Επισκοπής

  https://olympia.gr/2014/08/01/1994-%CE%BC%CE%B1%CE%B2%CE%B7-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%80/

  Το μπλογκ olympia του Πάνου Καμμένου συμμάχου του ΛΑφαζάνη στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ

  1994, ΜΑΒΗ: όταν κάποιοι Έλληνες πήραν τα όπλα για τη Β.Ήπειρο…
  Posted by spitha80 στο Αύγουστος 1, 2014

  Το Μ.Α.Β.Η. (Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου) δεν έδρασε μόνον την περίοδο 1941-1944. Επανιδρύθηκε το 1994. Επειδή η ειδησιογραφία τότε περιοριζόταν στις εφημερίδες και στα κανάλια και το διαδίκτυο ήταν στα σπάργανά του, θα βρείτε ελάχιστα στοιχεία για την υπόθεση αυτή μέσα από αναζητήσεις στο διαδίκτυο.
  «Λίγα στοιχεῖα ἔχουν γίνει γνωστὰ γιὰ ἐκεῖνο τὸ μεγαλειῶδες ἐγχείρημα, ὅπου, ὅπως γράφτηκε στὴν προκήρυξη, ὀλιγομελὴς ὁμάδα μαχητῶν του ΜΑΒΗ ἔθεσε σὲ λίγα λεπτὰ ὑπὸ τὸν ἀπόλυτο ἔλεγχο 120 στρατιῶτες τοῦ φυλακίου τρεμάμενους ἀπὸ τὸν φόβο τους, ἀπ’ ὅπου φεύγοντας, πῆραν μαζί τους αἰχμάλωτο ποὺ ἀπελευθέρωσαν ἀργότερα καὶ βαρύτατο ὁπλισμὸ γιὰ μελλοντικὸ χτύπημα…»

  https://neaselida.gr/ellada/o-konstantinos-katsifas-i-voreia-ipeiros-kai-i-organosi-mavi/

  Τι είναι το ΜΑΒΗ

  Το ΜΑΒΗ ήταν μία παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στη δεκαετία του ’90 και η οποία ήταν υπεύθυνη για μία σειρά επιθέσεων σε Αλβανία και Ελλάδα. Το ΜΑΒΗ αρχικά είχε ιδρυθεί το 1942 από Βορειοηπειρώτες ομογενείς κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας και διαλύθηκε το 1944.

  Δρούσε με «σημαία» την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, με δημοσιεύσεις προκηρύξεων και φωτογραφιών κατά το πρότυπο της 17 Νοέμβρη, με τη σημαία της ομάδας και οπλισμό.

  Αν και στην αρχή της δράσης της συγκεκριμένης οργάνωσης, η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για «προβοκάτσια Μπερίσα», μετά από ένα «χτύπημα» το 1994 στο αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στην Άνω Επισκοπή, όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες, το ΜΑΒΗ άρχισε να «εμφανίζεται» στο προσκήνιο.

  Έναν χρόνο μετά, η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει στο Δελβινάκι επτά άτομα «οπλισμένα μέχρι τα δόντια». Στα σπίτια ορισμένων συλληφθέντων, καθώς και των ομοϊδεατών φίλων τους, βρέθηκαν αντίτυπα της προκήρυξης του ΜΑΒΗ για την επιχείρηση στην Επισκοπή, ενώ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής σε συνέντευξή του στην ΕΤ1 εξηγούσε ότι τα καλάσνικοφ που είχαν, ήταν αυτά που εκλάπησαν από το στρατόπεδο της Επισκοπής. Η κυβέρνηση τότε δήλωνε πως εξαρθρώθηκε το ΜΑΒΗ.

  Ενώ αρχικά οι ένοπλοι του Δελβινακίου κατηγορήθηκαν για φόνους και πολλά άλλα αδικήματα, σχετιζόμενα με το ΜΑΒΗ, μετά από μερικούς μήνες αποφυλακίστηκαν.

  Το άλλοθι του επικεφαλής των συλληφθέντων Γιώργου Αναστασούλη ήταν πως την ημέρα της επίθεσης στην Επισκοπή βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου», πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του συγκεκριμένου ακροδεξιού κόμματος, Μάκης Βορίδης.

  Στη δίκη της ΜΑΒΗ, τον Φεβρουάριο του 1997, οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για απλή οπλοκατοχή με αποτέλεσμα να υποστούν και τις αντίστοιχες ποινές.

  http://www.iospress.gr/mikro1999/mikro19991211.htm
  Ετεροχρονισμένα αποκαλυπτήρια για τη ΜΑΒΗ

  «Δεν κουκουλώνεται από εμάς η υπόθεση της ΜΑΒΗ. Πρόκειται για μια οργανωμένη, άκρως επικίνδυνη, υπόθεση»
  (Ανδρέας Παπανδρέου, 24/7/1995)

  (….)

  Οι υποστηρικτές

  Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το σύνολο των φασιστικών εντύπων, αλλά και ο πρόεδρος της «Ενωσης Χειμαρριωτών» Δημ. Δημαλέξης, ο οποίος απέδωσε τη σύλληψη σε «ενδεχόμενη ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας»! Ο κ. Δημαλέξης, δυστυχώς, δεν ζει πια για να μας διαφωτίσει περισσότερο για τα θέματα των υπηρεσιών. Ωστόσο, από το βιογραφικό σημείωμα που γράφτηκε μετά το θάνατό του στην εθνικιστική επιθεώρηση «Ελλοπία» (Νοέμβριος 1999) προκύπτουν διάφορα για την καταγωγή και την πολιτική του προσωπικότητα: Ο πατέρας του Αναστάσης, που επί Κατοχής προσπάθησε «να αποτρέψει την επικράτηση του αλβανικού παρτιζάνικου κινήματος στην περιοχή της Χειμάρρας», έφυγε το 1944 για την Ελλάδα όπου και «συστρατεύτηκε στην Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών, ως σύνδεσμος με το ελληνικό στοιχείο της περιοχής». Αυτό είναι το κλίμα μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η πολιτική συγκρότηση και του εκλιπόντος προέδρου Χειμαρριωτών. «Ο Αναστάσης Δημαλέξης πραγματοποίησε αποστολές στην περιοχή, μετακινούμενος τις περισσότερες φορές με ελληνικά υποβρύχια. Σε ένα από τα ταξίδια του αυτά, το 1946, στην επιστροφή πήρε και το γιο του Δημήτρη, προκειμένου να σπουδάσει στο ελληνικό γυμνάσιο της Κέρκυρας». Από τότε, ο Δημήτρης Δημαλέξης προετοίμαζε από τη Ελλάδα «κάποιους ρομαντικούς αγώνες στα πρότυπα του κυπριακού αγώνα». Χωρίς όμως επιτυχία, γιατί σκόνταφτε στις «ενδοτικές ελληνικές κυβερνήσεις». Ενα φεγγάρι πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά διεγράφη για τις απόψεις του το 1984. Από το 1991 αποφάσισε να επαναδραστηριοποιήσει την «Ενωση Χειμαρριωτών». Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, Θυμίζουμε απλώς την άνθηση, εκείνη την περίοδο, πολλών ημικρατικών και παραστρατιωτικών «εθνικών σωματείων» που απολάμβαναν της πλήρους συμπαράστασης του κ. Σαμαρά, της κ. Τσουδερού και πολλών άλλων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων.

  Το οργανωμένο κουκούλωμα

  Η συνέχεια της υπόθεσης ΜΑΒΗ είναι λίγο πολύ γνωστή: Ενώ αρχικά οι ένοπλοι του Δελβινακίου κατηγορήθηκαν για φόνους και πολλά άλλα αδικήματα, σχετιζόμενα με την παράνομη οργάνωση ΜΑΒΗ, μετά από μερικούς μήνες (21/3/1996) αποφυλακίστηκαν. Η κυβέρνηση, για λόγους προφανώς «εθνικούς», δεν ήθελε να βγούν όλα στη φόρα. Εδώ ούτε για τα μυστικά κονδύλια σε εθνικά δρώντες δημοσιογράφους δεν μάθαμε τίποτα, ήταν δυνατό να αποκαλυφθεί το παρακράτος, η ΕΥΠ και η ΜΑΒΗ; Ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πατσής με ένα αριστοτεχνικό κείμενο 199 σελίδων επεξεργάστηκε κατάλληλα τις 10.000 σελίδες της δικογραφίας και κατέληξε ότι οι κατηγορούμενοι …ήταν απλώς αφελείς πατριώτες, έμποροι όπλων. Δέχτηκε ότι ο επικεφαλής του κομάντο Γιώργος Αναστασούλης (στέλεχος του βορειοηπειρωτικού και του εφεδροκαταδρομικού κινήματος, αναλυτής «εθνικών θεμάτων» σε ειδικά έντυπα) την επίμαχη μέρα (του εγκλήματος της Επισκοπής) βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου». Πράγμα που κατέθεσε μάλιστα και ο ηγέτης του συγκεκριμένου λεπενικού κόμματος, ο γνωστός Μάκης Βορίδης! Τώρα, πώς γίνεται μια παρέα «οικογενειαρχών με ισχυρούς εθνικούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη Βόρειο Ηπειρο» -όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Πατσής- να βολτάρουν μαύρα μεσάνυχτα στα σύνορα για να «αγοράσουν οπλισμό από αγνώστους Αλβανούς, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος», μόνο ο εισαγγελέας το ξέρει (βλ. «Ε», 6-7/5/1996)

  Ως τότε δεκάδες δημοσιεύματα του δεξιού και του ακροδεξιού τύπου, καθώς και των συνήθων «εθνικών αναλυτών» είχαν συστρατευτεί για τη σωτηρία των «αθώων αγωνιστών», αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Μιλούσαν για «σκευωρία» κάποιων αόρατων ανθελληνικών κύκλων, εννοώντας προφανώς, την αποκάλυψη της παρακρατικής οργάνωσης, που κατά τη γνώμη τους ήταν εφάμιλλη της «Φιλικής Εταιρείας». Παράλληλα η «Ε» και όσοι έβλεπαν με καθαρό μάτι τα πράγματα δέχονταν τόνους λάσπης. «Προς τι αυτή η υστερία για τη ΜΑΒΗ;», αναρωτιόταν ρητορικά ο Δ. Ρίζος. «Την τρομολαγνεία με τους φοβερούς και τρομερούς ‘εγκληματίες’ της ΜΑΒΗ την υποκινούν μερικά άκαπνα κωλόπαιδα του Κολωνακίου, που ειρωνεύονται τους ‘προβοκάτορες εθνικιστές'». Στο ίδιο μήκος κύματος έγραφε και η «Απογευματινή»: «Τώρα ψάχνεται ο κ. Παπούλιας και οι υπεύθυνοι της ΕΥΠ για το φιάσκο της ΜΑΒΗ. Αλλά οι ευθύνες βαρύνουν και κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέπραξαν στο στήσιμο της σκευωρίας». Ο Αθ. Δρούγος, τρόφιμος πολλών «εθνικών» στηλών, συχνοτήτων και καναλιών είχε αποφανθεί: «Στημένη ιστορία από την ΕΥΠ, που στόχο έχει τη στήριξη της πολιτικής υποτέλειας που ασκεί ο Καρ. Παπούλιας, είναι η υπόθεση με τους επτά συλληφθέντες στο Δελβινάκι». Μέχρι και ο χουντικός υπουργός Γ. Γεωργαλάς επιστρατεύθηκε για να απειλήσει τον «Ιό» και την «Ε».

  Επειτα ήρθε η απίστευτη δίκη, τον Φεβρουάριο του 1997. Μία αφιλοκερδής ομάδα σπουδαίων δικηγόρων, όλου του «εθνικού φάσματος», από τον Αλ. Κατσαντώνη, ως τον Νίκο Μαυρομμάτη του ΔΗΚΚΙ, τον πολιτευτή της Ν.Δ Λώρα, τον Φιλοκλή Ασημακάκη και τον Σάκη Κεχαγιόγλου (ο Αλεξ. Λυκουρέζος, αν και στην αρχή είχε δεχτεί, τελικά δεν παρέστη), κατάφερε το ακατόρθωτο: Ενώ οι πελάτες τους δεν αντιμετώπιζαν την κατηγορία συμμετοχής σε φόνους ή σε ένοπλη εθνικιστική οργάνωση, οι συνήγοροί τους επισήμαιναν τα ευγενή εθνικά τους κίνητρα. Τόνιζαν ότι «μετά βδελυγμίας οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν την εκδοχή της λαθρεμπορίας όπλων» και επέμεναν ότι η «υπόθεση έχει εθνικές διαστάσεις», χωρίς να μας τις εξηγούν. Ο κ. Λώρας (ειδικός κι αυτός επί του Βορειοηπειρωτικού) ήταν πιο σαφής: «Δεν έπρεπε αυτή η υπόθεση να φτάσει στο ακρατήριο. Εγινε μεγάλη εθνική ζημιά. Δεν έκαναν κανένα έγκλημα. Οι Ελληνες πρέπει να προστατεύουμε τους Ελληνες. Ε, και καλά είχαν κάτι καλάσνικοφ. Και τι έγινε δηλαδή; Ο Αναστασούλης και τώρα γυμνάζεται και πολεμάει. Ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για την πατρίδα». Πολύ λογικά φτάσαμε τότε στο ξέσπασμα του κ. Ασημάκη που, κλαίγοντας μετά την έκδοση της απόφασης, κραύγαζε «Ζήτω το ΜΑΒΗ» (βλ. «Ε», 22/2/1997).
  Τον περασμένο Μάιο ήταν φυσικό οι ποινές να πέσουν κι άλλο. Από διακεκριμένη μεταφορά και κατοχή όπλων, που ήταν η πρωτόδικη ποινή, οι «ήρωες της ΜΑΒΗ» έπεσαν στα πολύ μαλακά της απλής οπλοκατοχής, προφανώς πάλι για εθνικούς λόγους.
  Αν δεν υπήρχε το ΠΡΟΦΙΛ του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ακόμα θα είχαμε απορίες για το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα των ΜΑΒΗδων, των κατηγοριών που αντιμετώπισαν και των ποινών τους.
  ———————————————————–
  Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο που είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει βιντεοσκοπημένο αντίγραφο της εκπομπής του..

  (Ελευθεροτυπία, 11/12/1999)

 3. Ο/Η Antifa2 λέει:

  https://dytikesmaties.gr/news/politiki/kalesma-symparastasis-apo-ti-rachil-makri-ston-panagioti-lafazani/

  Κάλεσμα συμπαράστασης από τη Ραχήλ Μακρή στον Παναγιώτη Λαφαζάνη

  Κάλεσμα συμπαράστασης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνει η πρώην βουλευτής και επικεφαλής του Μετώπου Νίκης, Ραχήλ Μακρή, καταδικάζοντας τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

  Από dytikesmaties – Τετάρτη 26/09/2018 | 9:05

  https://thecaller.gr/parapolitika/sevetai-ektima-ton-voridi/

  Εθισμός στην ακροδεξιά – Γιατί ο Λαφαζάνης «εκτιμά τον Βορίδη;» – Τρίζουν τα κόκκαλα του Λαμπράκη

  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06 Ιουλίου 2015 23:01

  Γάζωσε απόψε το βράδυ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην έκτακτη εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου. Μετά τις βόμβες για το οτι ο πρωθυπουργός δεν πάει με πρόταση στις Βρυξέλλες έριξε μια πολιτική κολακεία μεγατόνων προς τον έτερο καλεσμένο της εκπομπής, τον γνωστό μετριοπάθη, φιλελεύθερο πολιτικό Μάκη Βορίδη η οποία άφησε ξερούς όσους την άκουσαν.

  ¨Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Βορίδη» είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κάνοντας τα κόκκαλα του Παναγούλη, του Λαμπράκη, του Πέτρουλα να τρίζουν….

  Εκτός αν μετά την ανακάλυψη της κρυφής γοητείας της ακροδεξιάς του Καμμένου έχουν εθιστεί…

  https://www.iefimerida.gr/news/150059/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%86%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

  Συνελήφθη η δημοσιογράφος Δέσποινα Κονταράκη μετά από μήνυση της Ραχήλ Μακρή [εικόνες]

  06|04|2014

  Συνελήφθη μετά από μήνυση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η αρχισυντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ, στον Ελεύθερο Τύπο και Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, Δέσποινα Κονταράκη. Η δημοσιοργάφος οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Ηρακλείου, ενώ αναζητείται και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας, Αλέξης Σκαναβής.

  Μετά την απολογία της η Δέσποινα Κονταράκη αφέθηκε ελεύθερη με απόφαση εισαγγελέα.

  Αφορμή για την μήνυση της κ. Μακρή αποτέλεσε δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής το οποίο η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. θεώρησε ότι την θίγε. Το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

  «Η ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ στάση του προέ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αλήστου μνήμης κραυγή της ανεκδιήγητης Ραχήλ Μα- κρή των ΑΝ.ΕΛ., «ότι βάζετε αθώους στη φυλακή», είναι το λιγότερο τραγική. Ανερυθρία- στα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, συντασσόμενος εγκληματικά με την επιχειρη­ματολογία της Χρυσής Αυγής ότι η δίωξη των μελών της εί­ναι πολιτική!

  Ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώ­ους εκείνους που έδιναν εντο­λές ή συμμετείχαν στα τάγμα­τα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων. Εκείνους που έθρεψαν το μί­σος και οδήγησαν στις δολο­φονίες του Παύλου Φύσσα και του Σάχζαντ Λουγκμάν.»

 4. Ο/Η των κώλων λέει:

  https://tvxs.gr/news/ellada/o-lafazanis-sto-kanali-toy-pleyri

  Ο Λαφαζάνης στο κανάλι του Πλεύρη

  07:57 | 06 Νοε. 2018

  Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση του επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κανάλι «Επανελλήνισις» του Κωνσταντίνου Πλεύρη, εκ των βασικότερων εκπροσώπων του φασιστικού χώρου στην Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίστηκε στην εκπομπή του κόμματος «Σπαρτιατών». Με φόντο μια περικεφαλαία με τη φράση «Μολών Λαβέ», τον ήλιο της Βεργίνας, την ελληνική σημαία, τον Παρθενώνα, τον Λευκό Πύργο και έναν δακρυσμένο εύζωνο, ο επικεφαλής της ΛΑΕ έδωσε μια ωριαία συνέντευξη, σε φιλικό τόνο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.

  Πολλά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κάνουν λόγο για «κατήφορο» και «εξευτελισμό», ενώ θέτουν ζητήματα για την πορεία, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της ΛΑΕ, που βρίσκει φιλοξενεία σε ακροδεξιά κανάλια και εκπομπές.


  To tvxs.gr και η στοχοποίηση Λαφαζάνη
  Από Κ. Τ. – 08/11/2018

  Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τα κατεστημένα κέντρα σε αυτήν τη χώρα, η ΛΑ.Ε και ο επικεφαλής της έχουν να επιδείξουν ισχυρή και δυναμική πολιτική παρουσία, εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και κυρίως δυναμική και άκρως ενοχλητική για τους κυρίαρχους δράση σε κινήματα και κοινωνικά μέτωπα, παρουσία η οποία σχεδόν ποτέ δεν έχει συγκινήσει το tvxs.gr ώστε να παραχωρήσει λίγες γραμμές για την φιλοξενία της. Αντίθετα, ό,τι έχει γραφτεί για την ΛΑ.Ε και τον Λαφαζάνη στο tvxs.gr υπήρξε μάλλον εμπαθές, σχεδόν επιθετικό και στρεβλωτικό της πραγματικότητας και των απόψεών τους.

  Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάνει ανυπόγραφο ρεπορτάζ του tvxs.gr να αναφέρει με μεγάλη ευκολία και κακεντρέχεια άλλα ανώνυμα δημοσιεύματα, τα οποία χρεώνουν στον Παν. Λαφαζάνη «επικίνδυνο εναγκαλισμό με την ακροδεξιά» (!) και φλερτ με «υπερπατριωτικές και εθνικιστικές απόψεις » (!), η διαβολή ξεπερνάει κάθε όριο αθλιότητας και ρυπαρής κίτρινης συκοφαντίας.

  Φυσικά, ο Παν. Λαφαζάνης έχει την δική του διαδρομή, την δική του ιστορία, τους δικούς το αγώνες και την δική του προσήλωση σε αυτά που θεωρεί αρχές και αξίες, ώστε να μην χρήζει καμιάς υποστήριξης και από κανέναν.

  Το γεγονός ότι ο Παν. Λαφαζάνης είναι ο μόνος στον πολιτικό στίβο που υφίσταται καθαρά πολιτικές διώξεις, έχει φορτωθεί, πρωτοφανώς για την μεταπολιτευτική περίοδο, με τέσσερις δικογραφίες από την κυβέρνηση που μετά πάθους στηρίζει το «δικαιωματικό» tvxs.gr και το αμαρτωλό κατασκεύασμά της, το εμφυλιακού τύπου «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Το γεγονός, επίσης, ότι ο Παν. Λαφαζάνης βρίσκεται στην κρατική πλανητική λίστα διώξεων της χούντας της νεοφασιστικής Ουκρανίας μέσω της CIA και της «Κυπατζίδικης» ουκρανικής ιστοσελίδας «Myrotvorets», έρχονται να δείξουν πού προστίθενται και τι ενισχύουν οι λυσσώδεις και πέραν κάθε νοσηρής φαντασίας επιθέσεις στο πρόσωπο του Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε και της ίδιας της ΛΑ.Ε.

  Αποτελεί μέγιστη υποκρισία κάποιων που εμφανίζονται ως υπερασπιστές δικαιωμάτων, να εξαπολύουν τόσο χονδροειδείς συκοφαντίες κατά Λαφαζάνη και ενώ διυλίζουν τον κώνωπα, καταπίνουν τόσο χοντροκομμένα, κυνικά και αδίστακτα την κάμηλο.

  Δεν πλήττετε τον Λαφαζάνη, κύριοι του tvxs.gr και οι όμοιοί σας. Πλήττετε τους εαυτούς σας. Πλήττετε και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας σας. Φανερώνετε πιο καθαρά τον προσανατολισμό σας.

 5. Ο/Η του Καζάκη λέει:

  Πρώτο βήμα Καζάκη & Λαφαζάνη για εκλογική συνεργασία Ε.ΠΑ.Μ. & ΛΑ.Ε. στην ΕΡΤopen την 1η Μάη 2017

  http://www.katiousa.gr/apopseis/aristeros-ethnikismos-afti-mastiga/

  “Αριστερός εθνικισμός”, αυτή η μάστιγα
  23-01-2018
  Κάποιοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τα πιο σκοτεινά, αντιδραστικά συνθήματα και τις μάζες που συγκινούνται από τον εθνικιστικό πολιτικό λόγο, τάχα για να αλλάξουν τη συνείδησή τους. Αλλά ο φασισμός δε μετασχηματίζεται χαϊδεύοντας αυτιά ακροδεξιών νοικοκυραίων, μονάχα τσακίζεται.

  Σφυροδρέπανος

  Το 1992, ο Κύρκος στηλίτευε τους Λακεδαιμόνιους που έλειπαν από το “εθνικό προσκλητήριο” για τη Μακεδονία, ο Γλέζος διαδήλωνε μαζί με τους “Μακεδονομάχους Σκοπιανοφάγους” και μια συγκεκριμένη “Αριστερά” ξέπλενε την εθνικιστική μάζωξη και της παρείχε πολιτική κάλυψη και “αριστερό” άλλοθι. Το βασικό σκεπτικό ήταν περίπου το εξής: “σεβαστές οι πολιτικές μας διαφορές, αλλά δεν έχουν θέση στα εθνικά μας ζητήματα”.

  Η στάση αυτή δεν ήταν στιγμιαίο λάθος. Έδινε εξετάσεις υπευθυνότητας απέναντι στην αστική τάξη της χώρας, τις πέρασε επιτυχώς, και δε θα μπορούσε παρά να επαναληφθεί σε αντίστοιχες συνθήκες, να βρει συνεχιστές που θα αξιοποιούσαν την “παρακαταθήκη” που άφησε. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που μάλλον καταχρηστικά μπαίνει στην -ούτως ή άλλως σχηματική- έννοια της Αριστεράς, χαιρέτισε τις χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στην παραλία, έκανε συγκρισεις με το δημοψήφισμα του 15′ και τις πιέσεις να μη γίνει το συλλαλητήριο, παραλλήλισε τον εμπρησμό στη Libertatia με την προβοκάτσια στη Μαρφίν (!). Είπε ότι είναι μαζί με όσους εξέφρασαν την αληθινή αγωνία για τη χώρα μας, που ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι στους προδότες, σχολίασε αρνητικά την υποτελή κυβέρνηση κι έκλεισε λέγοντας πως η χώρα θα σωθεί από τους πολίτες.


  Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει: τους… “εύστοχους” παραλληλισμούς ή τον πολιτικό λόγο που χωρίς καμία -θολή έστω- ταξική αναφορά φλερτάρει ανοιχτά με τους φασίστες. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι εκτός Βουλής, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι έχει υψηλές κι επικίνδυνες βλέψεις για το άμεσο μέλλον.

  Την ίδια στιγμή, η Ίσκρα του Λαφαζάνη έρχινε μια… “εναλλακτική, ριζοσπαστική ματιά” στο συλλαλητήριο της Κυριακής, τερματίζοντας την κοινή λογική. Ο απλός κόσμος που διαδήλωσε δεν πρέπει να κακοχαρακτηριστεί, γιατί εξέφρασε γνήσιες αγωνίες κι ανησυχίες για την πατρίδα και την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ βρήκε μια αφορμή να εκφράσει την καταπιεσμένη οργή του στην κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο για το ξεπούλημα της χώρας. Το πρόβλημα δεν ήταν οι κάτω αλλά οι από “πάνω”, η περιορισμένη, μονομερής θεματολογία -sic- και η πολιτική στόχευση. Ενώ το ζητούμενο παρεμένει η σύνδεση των διαθέσεων που εκφράστηκαν με έναν αντι-ιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό κοινωνικό αγώνα για μια Ελλάδα κυρίαρχη κι ανεξάρτητη.

  Από τις μονομερείς ενέργειες κατά της τρόικας,στη μονομερή θεματολογία του συλλαλητηρίου. Πιθανότατα στην Ίσκρα έχουν εκπαιδευτεί από τους αγανακτισμένους να εντοπίζουν το ελπιδοφόρο εκεί που εκκολάπτεται -μεταξύ άλλων- και το αυγό του φιδιού. Αλλά αυτό το ξέπλυμα ξεφεύγει από ό,τι ξέραμε ως τώρα και δεν έχει προηγούμενο. Κι αυτά είναι απλώς κάποια ενδεικτικά -τα πιο αντιπροσωπευτικά ίσως- παραδείγματα.

  Εδώ θα μπορούσε ίσως να ανοίξει μια θεωρητική συζήτηση για το αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο και την επανάσταση ως στρατηγικό στόχο, την τάξη και την πατρίδα, που κάποιοι συνδέουν -αν δεν τις ταυτίζουν κιόλας- ως έννοιες και τη λογική των σταδίων. Να αντιπαρατεθούμε και να διαφωνήσουμε για την αποτίμηση της σχετικής πείρας από το παρελθόν κτλ.

  Ναι, αλλά δεν πρόκειται για αυτό. Εδώ κάποιοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν -τάχα για να τα μετασχηματίσουν- με τα πιο σκοτεινά, αντιδραστικά συνθήματα και τις μάζες που συγκινούνται από τον εθνικιστικό πολιτικό λόγο. Και αν δεν συνειδητοποιούν πόσο φαιδρά κι επικίνδυνα είναι αυτά που λένε, αυτό δεν τους απαλλάσει από τις ευθύνες τους -αν και δύσκολα θα τους αναγνώριζε κανείς το ελαφρυντικό πως δε δρουν συνειδητά

  Ο φασισμός -υπολανθάνων και μη- δε μετασχηματίζεται χαϊδεύοντας αυτιά ακροδεξιών νοικοκυραίων, μονάχα τσακίζεται.

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  Λαφαζάνης κλασσικά με Τράγκα  Με τον κύριο Ιφικράτη
  https://enosy.blogspot.com/2018/11/blog-post_8.html#more

  ΠΈΜΠΤΗ, 8 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2018
  Οι «εγκλωβισμένοι» στην …ΛΑΕ


  Το Βαλς Των Χαμένων Ονείρων ~ Μάνος Χατζιδάκις

  Συνθήματα, όπως το «να συνεχίσουμε μετωπικά και αριστερά» είναι φυσικό να αντιμετωπίζονται σήμερα με δυσπιστία και καχυποψία, όταν μάλιστα εκφέρονται ως διακηρύξεις από χώρους που οι κυρίαρχες πρακτικές τους καταγράφουν ακριβώς τ’ αντίθετα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα κείμενο του Αντώνη Νταβανέλου ( Η ΛΑΕ σε κρίσιμο σταυροδρόμι ) στο www. Rproject.gr. Αντιγράφουμε το τελευταίο κομμάτι του:

  «Το πεδίο όπου αποδεικνύεται η «αλήθεια» για κάθε πολιτική είναι το πεδίο των συμμαχιών. Εδώ, επίσης, κάποιες παλιότερες αυταπάτες έχουν θρυμματιστεί: το «αντιμνημονιακό» ΕΠΑΜ δεν αντέχει ούτε τον εαυτό του, ενώ άλλες «αντιμνημονιακές» προσωπικότητες του λεγόμενου πατριωτικού χώρου έχουν γίνει φτερά στον άνεμο των εξελίξεων. Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε: η μόνη πολιτική συμμαχιών που έχει νόημα στη σημερινή συγκυρία, που έχει ταυτόχρονα πραγματική εκλογική δυναμική, είναι το «τρίγωνο»: ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Άλλες δυνάμεις που αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Γιατί οι πλευρές του περιγράφουν το «στοίχημα» της ανασυγκρότησης μιας μαζικής, σοβαρής και αποτελεσματικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

  Αυτή η προοπτική πρέπει να διεκδικηθεί ενάντια στους πειρασμούς της σεχταριστικής αυτοαναφορικότητας. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να διεκδικηθεί με τις αναγκαίες διορθώσεις στην πολιτική της ΛΑΕ και με μια λειτουργία που για να γίνεται πειστική, οφείλει να είναι πιο συλλογική, πιο πλουραλιστική, πιο ανανεωμένη, περισσότερο στηριγμένη στη βάση του εγχειρήματος.
  Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα.»

  Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο. Ο Αντώνης Νταβανέλος “σπεύδει βραδέως” όταν καταλήγει στην διαπίστωση πως «όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα». Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…

  Το «σχέδιο» της εκλογικής συνεργασίας «ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Άλλες δυνάμεις που αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015» αν είχε κάποιο νόημα, είχε για τις εκλογές που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, πάρα πολλά. Σήμερα οι δυνάμεις αυτές, ούτε έχουν τα ίδια κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και επιπλέον ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες. Αν τότε αυτό το “στοίχημα” χάθηκε, τώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί…

  Ο Αντώνης Νταβανέλος επικαλείται μια θέση για να προβάλει αυτή την πρότασή του: «Το πεδίο όπου αποδεικνύεται η «αλήθεια» για κάθε πολιτική είναι το πεδίο των συμμαχιών». Με βάση αυτή την θέση αναπτύσσει τις απόψεις του για τις “συμμαχίες” της ΛΑΕ με άλλες δυνάμεις. Όμως παραβλέπει το γεγονός ότι και η ΛΑΕ είναι μια “συμμαχία” που έχει πολλά απ’ τα προβλήματα που ο ίδιος εντοπίζει.

  Γράφει: «κάποιες παλιότερες αυταπάτες έχουν θρυμματιστεί: το «αντιμνημονιακό» ΕΠΑΜ δεν αντέχει ούτε τον εαυτό του, ενώ άλλες «αντιμνημονιακές» προσωπικότητες του λεγόμενου πατριωτικού χώρου έχουν γίνει φτερά στον άνεμο των εξελίξεων». Αυτά ακριβώς τα ζητήματα υπάρχουν εντός της ΛΑΕ. Δεν είναι καινούργια, ούτε δημιουργήθηκαν από «την παρουσία του κεντρικού εκφραστή της ΛΑΕ στην κρυπτοφασιστική Web TV «Epanellinisis»(!) και στην εκπομπή «Σπαρτιάτες»(!!)» που επισημαίνει στο κείμενο του. Αποκλείει την συνεργασία με το «ΕΠΑΜ», την στιγμή που άλλοι σύντροφοί του στην ΛΑΕ του διαμηνύουν με κάθε τρόπο: «Σκάσε και θα πεις κι ένα τραγούδι…»!

  Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μια ατάκα, κλασική και χιλιοειπωμένη, αρκεί: «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»…

  7 σχόλια :

  Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2018 – 12:37 μ.μ.
  ο χειρότερος εγκλωβισμός είναι εκείνων που «απεγκλωβίστηκαν» από το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πήγαν στην ΛΑΕ!

  Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2018 – 12:49 μ.μ.
  Ο απλός κόσμος που ακολούθησε ή ψήφισε ΛΑΕ στις εκλογές κατάλαβε από πολύ νωρίς που πάει το πράμα και πήρε τις αποστάσεις του. Εγκλωβισμένοι είναι μόνον “μηχανισμοί” που έχουν να λύσουν προβλήματα πολιτικής (και όχι μόνο) επιβίωσης. Οι ανάγκες αυτής της επιβίωσης είναι εκείνες που προτάσσουν τα σχέδια των εκλογικών καταγραφών. Βέβαια με άλλους όρους, όχι τόσο χυδαίους που ισχύει για την ΛΑΕ, ισχύουν ανάλογες προτεραιότητες και σε άλλους χώρους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

  Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2018 – 1:09 μ.μ.
  Ένα ξεκαρδιστικό κείμενο, για τον μεγάλο ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ από «έγκυρους κύκλους» του στενού του περιβάλλοντος:

  Η Iskra φιλοξενεί ρεπορτάζ με τις απαντήσεις που έδωσαν συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη σε ερωτήσεις φίλων της Iskra σχετικά με την συνέντευξη του σ. Παναγιώτη στο τηλεοπτικό διαδικτυακό τόπο «Σπαρτιάτες». Η συνέχεια εδώ:

  Συνεργάτες του Λαφαζάνη για την συνέντευξη του στο «Σπαρτιάτες»

  Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2018 – 10:40 μ.μ.
  «Οι συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη τόνιζαν ότι ο τελευταίος δεν γνώριζε τα συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά του διαδικτυακού τόπου, πράγμα που όφειλε να είχε πληροφορηθεί και το παραδέχεται ως λάθος του» γράφει το Iskra.gr.

  όμως:

  1. Ο Λαφαζάνης δεν έχει δηλώσει τίποτα δημόσια. Θα του έπεφτε η μούρη αν έκανε μια φορά στην ζωή του δημόσια αυτοκριτική;

  2. Η στάση του: “Τ’ πα στον σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του” είναι προκλητική. Ο μεγάλος Αρχηγός δεν καταπιάνεται ο ίδιος με τόσο ασήμαντα ζητήματα, γιαυτό λειτουργεί με “διαρροές”από τους συνεργάτες. Αυτοί δεν έχουν μερίδιο της ευθύνης ή μήπως πήγε κρυφά και δεν τους ρώτησε; Κανείς τους δεν γνώριζε τίποτα;

  3. Αν ήταν το μοναδικό επεισόδιο, ίσως του αναγνώριζα την “άγνοια”. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Αν δεν υπήρχαν έντονες αντιδράσεις, δεν θα υπήρχαν ούτε αυτές οι «διαρροές» για το λάθος από άγνοια, όπως δεν υπήρξαν και σε άλλες ταυτόσημες περιπτώσεις.

  θεόδωρος Σαμιωτάκης 8 Νοεμβρίου 2018 – 3:38 μ.μ.
  https://seisaxthia-epam.blogspot.com/2018/11/blog-post_28.html?m=1
  ο Μπελαντης πάντως απεγκλωβιστηκε απο την Λαε για να προσεγγισει το Επαμ.Ρελανς καζακη στον Λαφαζανη κ με Κωνσταντακοπουλο κ Ραχιωτη.Ο Λαφαζανης εχει προσεγγισει εναν ημιπάλαβο μπλογκερ τον κυριακο κυριακοπουλο που παραλιγο να διαλύσει το επαμ κ εχ φτιαξει ενα διαδικτυακο κομματιδιο 20 ατομων.Γινονται φοβερες κοντρες των δυο αλλα δεν ξερω με τι επιδικο την ιδια ωρα που διαλυεται το συμπαν….

  Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2018 – 5:23 μ.μ.
  ο Κυριάκος Κυριακόπουλος είναι σταθερός στις απόψεις του, όπως π.χ. εδώ:

  Αυτή η αηδία με την περίφημη «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεβρακώνεται κάθε στιγμή

  Εκείνοι που ξεβρακώνονται σήμερα μπροστά του είναι οι Λαφαζαναίοι που τον έχουν σήμερα τακτικό συνεργάτη στο iskra.gr.

  Το ΝΕΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ» (http://ellinikoforoum.blogspot.com/) έχει αρκετά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται για τις σχέσεις προσώπων και ομάδων της «πατριωτικής» αριστεροδεξιάς

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ένα μάθημα για τους αριστεροακροδεξιούς εθνικιστές, που συγκυβέρνησαν με τους Καμμένους και τους Παπαγγελόπουλους

  https://www.koutipandoras.gr/article/o-enti-rama-ebale-ta-gyalia-se-albanoys-kai-ellines-ethnikistes

  Ο ‘Εντι Ράμα έβαλε τα «γυαλιά» σε Αλβανούς και Έλληνες εθνικιστές

  Ο χρήστης του Facebook, Gazmend Kapllani, που έχει μεγαλώσει στη χώρα μας (σήμερα ζει και εργάζεται ως καθηγητής στη Βοστόνη), ανάρτησε έναν διάλογο του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, με έναν Αλβανό (με το ψηφιακό όνομα «Lucky boy London») ο οποίος και διαμαρτυρόταν γιατί το αλβανικό κράτος δεν αντέδρασε στα συνθήματα των Ελλήνων εθνικιστών στη κηδεία του ομογενή, Κ. Κατσίφα. Συνθήματα όπως: «φονιάδες Αλβανοί η Βόρεια Ήπειρος Γη ελληνική» και «το αίμα μας καλεί να σας κάψουμε Αλβανοί».

  Ολόκληρη η ανάρτηση του Gazmend Kapllani, όπου και απέδωσε το διάλογο του Έντι Ράμα με τον Αλβανό χρήστη, μέσω του διαδικτύου:

  – Αλβανός πολίτης που μάλλον ζει στο Λονδίνο (γράφει με το ψευδώνυμο «Lucky Boy London”): «Να παρέμβετε σας παρακαλώ κύριε Ράμα γιατί ξεφτιλιστήκαμε ως έθνος σήμερα, έρχεται ο Έλληνας εδώ και μας βρίζει στο σπίτι μας, βάλε τους στην θέση τους, δείξε τις αξίες μας ως έθνος».

  – Έντι Ράμα: «Η δική μας αξία σήμερα; Είναι ακριβώς αυτό που κάποιοι θεωρούν λανθασμένα ως αδυναμία. Το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε. Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς την χώρα και την γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς την χώρα και την γλώσσα σου. Και η αφεντιά σου μην χρησιμοποιείς τον όρο «ο Έλληνας», γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο «ο Αλβανός». Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι ο «Έλληνας», είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας.

  Και εσένα που ούτε το πραγματικό όνομά σου δεν γράφεις, μην σε νοιάζει γιατί δεν ξεφτιλίζεται η Αλβανία απο κάποιους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τρέφονται σαν κοράκια. Είναι κάτι μίζερες υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που υποτίθεται πως τιμούν και βεβηλώνουν την τιμή και το όνομα του δικού τους έθνους – ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα. Ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός μας. Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η χώρα αυτή (σσ. Ελλάδα), όπως και κάθε χώρα, έχει την δυστυχία να έχει τα δικά της γουρούνια και γαιδούρια».

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.redtopia.gr/%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82/

  «Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος»

  του Χάρη Παπαδόπουλου

  Αναφορά στην τηλεοπτική εμφάνιση Λαφαζάνη στο ναζιστοκάναλο του Πλεύρη

  Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, ο κ. Λαφαζάνης εμφανίστηκε για μια συνέντευξη στο κανάλι «Επανελλήνισις» του Κωνσταντίνου Πλεύρη, κεντρικής φιγούρας του ναζιστικού ρεύματος στην Ελλάδα, αρνητή του Ολοκαυτώματος και ιδρυτή της «4ης Αυγούστου», μητρικής οργάνωσης όλων των πολιτικών μορφωμάτων της ακροδεξιάς στη χώρα. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ έκανε την παρουσία του συγκεκριμένα στην εκπομπή του «Κόμματος Σπαρτιατών». Το φόντο της εκπομπής περιλάμβανε μια περικεφαλαία, τον ήλιο της Βεργίνας, την ελληνική σημαία, τον Παρθενώνα, τον Λευκό Πύργο και έναν δακρυσμένο εύζωνο. Θα μπορούσε να είναι ένα σατιρικό κολλάζ «Ελληνοφρένειας». Αλλά εδώ η πραγματικότητα ξεπέρασε σε αυτοσαρκασμό την τέχνη.

  Ο κ. Λαφαζάνης στη σχεδόν ωριαίας διάρκειας συνέντευξή του ξεκίνησε κολακεύοντας τους οικοδεσπότες του: Ο επικεφαλής της ΛΑΕ βρήκε πως «το όνομα “Σπαρτιάτες” είναι ένα ιστορικό όνομα, μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη, αρκετά ίσως παρεξηγημένη από κάποιους, αλλά με μεγάλο πολιτισμό, μεγάλη ιστορία και μεγάλο ηρωισμό, πράγματα που τα χρειαζόμαστε τώρα στην εποχή μας πάρα πολύ». Και ο φασίστας συνομιλητής του κ. Λαφαζάνη απλώς επαναλάμβανε ικανοποιημένος το τέλος κάθε φράσης του ηγέτη της ΛΑΕ. Δείτε στο βίντεο από το 2.26 ως το 2.59 (στο τέλος του άρθρου το βίντεο). Νιώθοντας προφανώς άνετα με τον συνομιλητή του, ο κ. Λαφαζάνης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που άνοιξαν στη συνέντευξη βρέθηκε να συμφωνεί απόλυτα με τον φασίστα δημοσιογράφο.

  Έτσι, ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ θεώρησε σωστό να επιτεθεί από το χουντοκάναλο όχι μόνο στον πρωθυπουργό Τσίπρα, αλλά και ενάντια στον πρώην σύμμαχό του Γιάνη Βαρουφάκη, με επιθετικό τρόπο. Ο ναζιστής οικοδεσπότης δεν παρέλειψε να ζητήσει τη γνώμη του κ. Λαφαζάνη για την κυβέρνηση της Ιταλίας που πρακτικά ελέγχεται από τον φασίστα Σαλβίνι. Όμως ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε μόνο πως όλα θα κριθούν από το πόσο σθεναρή αντίσταση θα προβάλει η ιταλική κυβέρνηση στην Κομισιόν. Το ότι ο Σαλβίνι είναι κυνηγός κεφαλών μεταναστών, μάλλον δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τον επικεφαλής της ΛΑΕ. Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Λαφαζάνη αναλώθηκε στο «Μακεδονικό. «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα εθνική σλαβομακεδονική μειονότητα» δήλωνε ο κ. Λαφαζάνης, όσο μπορούσε πιο αργά και επιγραμματικά.

  Ο ναζιστής παρουσιαστής τον κοιτούσε με το βλέμμα που κοιτάει κανείς μόνο τον άνθρωπο της ζωής του. Επί ώρα ο επικεφαλής της ΛΑΕ «ανέλυε» το Μακεδονικό λέγοντας όλα όσα τα αυτιά των φασιστών αρέσκονται να ακούνε. Ναι, αλλά ο Λαφαζάνης δεν επανέλαβε, και στο κανάλι του Πλεύρη, τις πάγιες θέσεις της ΛΑΕ; Καταρχάς, ο κ. Λαφαζάνης περισσότερο προσαρμόστηκε στο περιβάλλον του καναλιού, παρά υπεράσπισε τις θέσεις του. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το Μακεδονικό. Όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά στο βίντεο της εκπομπής, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρεται στην πίεση που «μπορεί και πρέπει», κατά την άποψή του, να ασκήσει η Ελλάδα με το ζήτημα του ΝΑΤΟ πάνω στο μακεδονικό κράτος.

  Όμως, είναι ποτέ δυνατόν ένας ηγέτης της Αριστεράς να προτείνει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της χώρας του το γεγονός της ένταξης στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσει μια άλλη χώρα; Και μάλιστα με την έκφραση «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα»; Για του λόγου το αληθές, δείτε το βίντεο από το 27.58 μέχρι και το 28.40. Τη συγκεκριμένη αναφορά πως το ΝΑΤΟ είναι “ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα“, ο κ. Λαφαζάνης την κάνει στο 28.24. Το μένος του κ. Λαφαζάνη απέναντι και στο μακεδονικό κράτος και στην εθνική μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα τον οδηγεί στο θλιβερό μονοπάτι της στοίχισης πίσω από το ΝΑΤΟ… Και δεν πρόκειται απλώς για μια άτυχη διατύπωση. Ο κ. Λαφαζάνης, όπως όλοι σχεδόν οι ανιαροί ομιλητές, συνηθίζει στις συνεντεύξεις του να επαναλαμβάνει συνεχώς τις διατυπώσεις του διορθώνοντάς τες επί τόπου, ξανά και ξανά.

  Όμως ο ηγέτης της ΛΑΕ δεν ένιωσε καμιά στιγμή την ανάγκη να ανασκευάσει τη διατύπωση «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό χαρτί για την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Λαφαζάνης θα εξομολογηθεί μια άλλη βαθιά σκέψη του στον ναζιστή κονφερασιέ: «Η δημοκρατία έχει τελειώσει στην Ελλάδα», εισπράττοντας για απάντηση ένα πονηρό και γεμάτο σημασία χαμόγελο από τον συνομιλητή του. Σε όλη τη συνέντευξη Λαφαζάνη δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σε εργατικούς αγώνες, σε πάλη για το δίκιο των καταπιεσμένων, για τα δικαιώματα των εθνικών και κοινωνικών μειονοτήτων, ενάντια στο φασισμό και υπέρ του σοσιαλισμού.

  Πουθενά σχεδόν δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να ενοχλήσει το φασιστικό ακροατήριο του χουντοκάναλου του Πλεύρη. Η μόνη εξαίρεση ήταν η απάντηση του κ. Λαφαζάνη για το τζαμί στο Βοτανικό. Πράγματι ο ηγέτης της ΛΑΕ υπεράσπισε το δημοκρατικό δικαίωμα των μουσουλμάνων, ντόπιων και ξένων, στο να ασκούν απρόσκοπτα τη θρησκευτική τους λατρεία. Όμως η συγκεκριμένη χυδαία ερώτηση του ναζιστή οικοδεσπότη έπιανε το μεταναστευτικό (τους «λαθρομετανάστες» όπως τους αποκάλεσε ο φασίστας), τα δικαιώματα των γκέι και το τζαμί του Βοτανικού.

  Ο κ. Λαφαζάνης προτίμησε να απαντήσει μόνο στο θέμα του τζαμιού, κάνοντας γαργάρα όλα τα υπόλοιπα θέματα. Τι ανάγκη υπήρχε για αυτόν τον εξευτελισμό της εμφάνισης στο φασιστοκάναλο; Τι λόγο είχε ο κ. Λαφαζάνης να χαριεντιστεί με φασίστες και να τους νομιμοποιήσει ως συνομιλητές; Γιατί να καταντήσει ένας ηγέτης της Αριστεράς να περιφέρεται σε όποιο κανάλι τού δίνει λίγο τηλεοπτικό χρόνο για να εμφανιστεί, μετακινούμενος όλο και πιο δεξιά, ψάχνοντας κοινά σημεία με τα «εθνικιστικά» δηλαδή τα ακροδεξιά ακροατήρια; «Αχ που ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος» Κι όμως, πριν οχτώ μόλις χρόνια, ήταν ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης που συναντούσε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας τον Μακεδόνα πολιτικό πρόσφυγα του εμφύλιου Κατζούρωφ, που κατάγεται από χωριό της περιοχής του Λερίν (Φλώρινας).

  Ο Κατζούρωφ μίλησε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για τους πολιτικούς πρόσφυγες πρώην μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, τους «μη Έλληνες το γένος» – δηλαδή τους εθνικά Μακεδόνες- που τόσες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο το ελληνικό κράτος δεν τους επιτρέπει την επιστροφή στα χωριά τους. Και ο Λαφαζάνης όχι μόνο είχε συναντηθεί σε πολύ φιλικό κλίμα μαζί του αλλά και μπήκε επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση για το πότε επιτέλους θα επιτραπεί στους (Μακεδόνες) πολιτικούς πρόσφυγες και τους απογόνους τους η επιστροφή στις εστίες τουςi. Και τώρα, ο κ. Λαφαζάνης φιλοξενούμενος των ναζιστών, έφτυνε και μουντζούρωνε τον παλιό εαυτό του, με την άρνησή του να δεχτεί πως υπάρχουν οι άνθρωποι της μακεδονικής μειονότητας, για τα δικαιώματα των οποίων είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή, οχτώ μόλις χρόνια πριν. Και οι συλλογικότητες της Επαναστατικής Αριστεράς μέσα στη ΛΑΕ, για ποιο λόγο κρατούν χαμηλούς τόνους;

  Όταν ξεκίνησε την ύπαρξή της η ΛΑΕ, το Σεπτέμβρη του 2015, συγκέντρωσε στις γραμμές της αρκετές χιλιάδες ενεργούς αγωνιστές και αγωνίστριες, είτε που είχαν σπάσει από τα αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ ή που είχαν προσχωρήσει στο νέο σχήμα από την Ανταρσύα. Η ΛΑΕ, πέρα από τα περίπου 5.000 οργανωμένα μέλη της, διέθετε την αίγλη των αγωνιστών που προτίμησαν να χάσουν τα υπουργεία και τις βουλευτικές τους έδρες, παρά να προδώσουν το λαό που στήριξε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015. Η ΛΑΕ δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να εκλεγεί στη Βουλή, όμως διέθετε μια μαγιά στελεχών και μαχητών/τριών και μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στην πρωτοπορία του εργατικού και αντιμνημονιακού κινήματος. Από όλο αυτό το δυναμικό, πολύς κόσμος έχει ήδη απογοητευτεί και έχει πάει σπίτι του και άλλος έχει αποχωρήσει για να συνεχίσει την πάλη του οργανωμένα έξω από τη ΛΑΕ.

  Ο μηχανισμός της ΛΑΕ έχει σε γενικές γραμμές παραλύσει. Συνελεύσεις στη βάση δεν γίνονται. Αλλά και τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα πολύ σπάνια συνεδριάζουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μια σειρά οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς που επιμένουν και παραμένουν στη ΛΑΕ. Πρόκειται για συντρόφους και συντρόφισσες που είναι ενεργοί/ές στα κινήματα και που πραγματικά πονάνε την υπόθεση της Αριστεράς και της επαναστατικής ανατροπής. Μπροστά στα μάτια τους η ΛΑΕ από τη μια κατρακυλά όλο και πιο δεξιά και από την άλλη φυλλοροεί από οργανωμένες δυνάμεις, χάνει κάθε μέρα σε παλμό και συσπείρωση.

  ………………………………………..

 9. Ο/Η Russian fascism λέει:

  Έφυγε από τη Ρωσία ο Ναβάλνι

  Ο Rώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι έφυγε από τη Ρωσία για να μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει σήμερα για τις προσφυγές του κατά του ρωσικού κράτους. Προχθες τον είχαν σταματήσει στα σύνορα μεθοριακοί φρουροί και του είχαν απαγορεύσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο Ναβάλνι ανέβασε φωτογραφία του που τον δείχνει να περνάει από τον έλεγχο…

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://tsak-giorgis.blogspot.com/2018/11/29_24.html

  Καθεστώς αστυνομικής ασυλίας – Η περίπτωση του θανάτου 29χρονου Αλβανού πολίτη στο Α.Τ Πατησίων
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 | 6:42 μ.μ.


  Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον είναι το κείμενο που υπογράφει ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης και δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Μας μιλάει για μια υπόθεση -ήταν άγνωστη με μας και αυτό συν της άλλοις δείχνει πόσο ελεγχόμενη είναι η πληροφόρηση- που συνέβη πριν από δυο χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων.
  Εκεί προσήλθε αυτοβούλως ένα πολίτης Αλβανικής καταγωγής για κάποια υπόθεση του.
  Ξαφνικά «έτρεξε και πήδηξε από το μπαλκόνι μετά την ανεύρεση ενεργού διωκτικού σε βάρος του» χάνοντας την ζωή του όπως αναφέρουν διαρροές από την αστυνομία.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του νεκρού υπάρχουν πολλά στοιχεία που αμφισβητούν αυτή την εκδοχή των μπάτσων και όπως διαπιστώνει κανείς απ’ την ανάγνωση του παρακάτου κειμένου μια σειρά μηχανισμοί χρησιμοποίησαν μια μεθόδευση ώστε να μην διερευνηθεί ουσιαστικά ποτέ πώς προήλθε αυτός ο θάνατος του 29χρονου.

  Είναι δυνατόν να «‘έχουν περάσει δύο χρόνια και τρεις μήνες από τον θάνατο του Marnikollaj και ο πατέρας του, Nikoll, δεν έχει ακόμα δικαίωμα να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας, καθώς η κατηγορία της ανθρωποκτονίας έχει απευθυνθεί «κατά αγνώστων»»; Και δεν είναι το μοναδικό ερωτηματικό που προκύπτει απ’ αυτή την υπόθεση.

  Παραθέτουμε ολόκληρο το σχετικό κείμενο, (οι υπογραμμίσεις δικές μας) και τα συμπεράσματα για την ασυλία που απολαμβάνουν οι μπάτσοι ακόμα και σε τέτοιες καραμπινάτες εγκληματικές πράξεις τους, προκύπτουν αβίαστα.

  Οχι στο καθεστώς αστυνομικής ασυλίας χωρίς «ναι μεν, αλλά»


  Ο θάνατος ενός πολίτη ελληνικής καταγωγής κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με την αλβανική αστυνομία στην επικράτεια της γειτονικής χώρας στάθηκε αφορμή για τα ελληνικά ΜΜΕ να αμφισβητήσουν -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό- την αφήγηση κρατικών αρχών για τη βία που αυτές ασκούν κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.
  Η οικογένεια του θανόντος έχει αυτονόητα το δικαίωμα να αξιώσει πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ανθρώπου τους.
  Ομως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το αίτημα αυτό -όταν επαναλαμβάνεται από το ελληνικό κράτος- δεν θα φέρει το στίγμα της υποκρισίας.

  Οι περιπτώσεις θανάτων πολιτών αλβανικής καταγωγής με εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας πρέπει αντίστοιχα να διερευνώνται. Αυτό όμως είναι ένα καθήκον στο οποίο η ελληνική πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς.

  Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, ο πατέρας του Pellumb Marnikollaj, Αλβανού υπηκόου που πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από «πτώση» από τον 2ο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων στις 3 Αυγούστου 2016, πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας που διερευνά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βάρος του γιου του.
  Εχουν περάσει δύο χρόνια και τρεις μήνες από τον θάνατο του Marnikollaj και ο πατέρας του, Nikoll, δεν έχει ακόμα δικαίωμα να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας, καθώς η κατηγορία της ανθρωποκτονίας έχει απευθυνθεί «κατά αγνώστων».

  Η εκδοχή της αστυνομίας προβλήθηκε μέσω διαρροών στα ΜΜΕ: ο θανών, που είχε προσέλθει αυτοβούλως να δηλώσει το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα, έτρεξε και πήδηξε από το μπαλκόνι μετά την ανεύρεση ενεργού διωκτικού σε βάρος του. Ωστόσο υπάρχουν πολλά στοιχεία που αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

  Καταρχάς, το σώμα του θανόντος 29χρονου, όπως το είδαν οι οικείοι του, ήταν γεμάτο μώλωπες και στίγματα. Η ιατροδικαστική έκθεση της Αθήνας σιωπά για τις αιτίες αυτών των ευρημάτων, πέραν της απόδοσης του θανάτου σε κάταγμα στο κεφάλι λόγω «αναφερόμενης πτώσης».

  Η ιατροδικαστική έκθεση των Τιράνων αποδίδει τα ίχνη αυτά σε αμβλύ, μη αιχμηρό όργανο. Ακόμα πιο επιβαρυντικός είναι ο χειρισμός της υπόθεσης από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία: το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν δημοσιοποίησε τον θάνατο του Αλβανού υπηκόου -αν και η θανατηφόρα βλάβη έλαβε χώρα εντός της χωρικής έκτασης Αστυνομικού Τμήματος- παρά μόνον 15 μέρες μετά, δηλαδή στις 18 Αυγούστου 2016, όταν τα αλβανικά ΜΜΕ βοούσαν για την υπόθεση. Και -παραδόξως- η πρώτη εγγραφή του συμβάντος στα βιβλία της Αστυνομίας έγινε την ίδια μέρα. Με δεδομένο ότι η οικογένεια πρόλαβε να παραλάβει τη σορό του ανθρώπου της λίγο πριν από την ταφή του, δικαίως υποπτεύεται -όπως θα έκανε κάθε νοήμων άνθρωπος- επιχείρηση συγκάλυψης.

  ΤΟ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ορθά νομολογήσει πως «όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό αστυνομική επιμέλεια υγιής αλλά στη συνέχεια βρίσκεται νεκρός, είναι καθήκον του κράτους να προσφέρει μια επαρκή αιτιολόγηση των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατό του, σε τυχόν δε αποτυχία, οι Αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ… Οπου τα διερευνώμενα γεγονότα εξελίσσονται εξ ολοκλήρου, ή σε μεγάλο βαθμό, εντός των ορίων αποκλειστικής γνώσης των Αρχών, όπως στην περίπτωση προσώπων υπό των έλεγχό τους σε αστυνομική επιμέλεια, ισχυρά ερωτήματα όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά θα ανακύψουν σχετικά με τα τραύματα και τον θάνατο που συμβαίνει στη διάρκεια της κράτησης. Πράγματι, το βάρος της απόδειξης πρέπει να θεωρηθεί ότι εναπόκειται στις Αρχές να προσφέρουν μια ικανοποιητική και πειστική εξήγηση» (Υπόθεση Velicova κατά Βουλγαρίας, 18/5/2000. Η μετάφραση δική μας).

  Τέτοιου είδους ικανοποιητική και πειστική εξήγηση δεν έχει υπάρξει ούτε στην υπόθεση Marnikollaj ούτε σε δεκάδες άλλες υποθέσεις θανάτων αλλοδαπών πολιτών με εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς κανείς ποτέ να λογοδοτήσει ικανοποιητικά.

  Ας μην υπάρχει μην καμία αμφιβολία. Η ποινική ασυλία αστυνομικών οργάνων σε υπερβάσεις τελεσθείσες κατά την τέλεση των καθηκόντων τους δεν περιορίζεται στους «άλλους»; ξεκινάει από τους «ξένους», αλλά έχει το χαρακτηριστικό να επεκτείνεται στους ντόπιους, όπως και η φασιστική βία αρχίζει από τους αλλοδαπούς αλλά σύντομα στοχοποιεί τον «εσωτερικό εχθρό».

  Γι’ αυτό και η απόδοση δικαιοσύνης, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και παντού, ειδικά σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται αλλοδαποί ή αλλογενείς πολίτες και κρατικοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το δηλητήριο των εθνικιστών και των ρατσιστών που παραμονεύουν στη γωνία. Και η απαίτηση αυτή δεν χωρά «ναι μεν αλλά».

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.zarpanews.gr/ta-karagkiozilikia-tis-rachil-makri-gia-scholeio-tis-kritis-photos/

  Τα καραγκιοζιλίκια της Ραχήλ Μακρή για σχολείο της Κρήτης
  28 Νοεμβρίου 2018

  Σφοδρή επίθεση στο 3ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, για το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2019, εξαπέλυσε η Ραχήλ Μακρή.

  Με απίστευτες εκφράσεις, η πρώην βουλευτής επιτέθηκε μέσω Facebook στο σχολείο για τα σκίτσα που επελέγησαν για το ημερολόγιο «Συγχαρητήρια την επόμενη φορά να ζητήσετε συγνώμη από τους Τούρκους που κάποιοι ξυπόλητοι γέροι του Μόρια λευτέρωσαν τα παιδιά σας. Να φορέσετε τσαντόρ και στα τέσσερα ραγιάδες. Αι σιχτίρια πια», ανέφερε σε ανάρτησή της η κ. Μακρή.

  Δεν σταμάτησε εκεί όμως και έκανε δύο ακόμη αναρτήσεις, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα σε μικρά παιδιά» από κάποιους που «προετοιμάζουν το έδαφος για τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία», ενώ απαίτησε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι.

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://iskra.gr/%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD/?fbclid=IwAR3yWCEgh5uMiXVgXULb8nNc52aMHEEfZB_OOPkAxA8_kHHsKCeMc-3fZ8s

  Λαφαζάνης-Στρατούλης-Ρωμανιάς με τον Μίκη. Ευχές και παλιές ιστορίες
  Από Iskra – 07/01/2019
  Facebook Twitter Εκτύπωση
  μίκη
  Τον Μίκη Θεοδωράκη επισκέφτηκαν την Δευτέρα το απόγευμα στο σπίτι του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατουλης και ο Γιώργος Ρωμανιάς.

  Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ρωμανιάς ευχήθηκαν στον Μίκη καλή χρονιά με υγεία και δύναμη.

  Ο Μικης, παρά τα 94 χρόνια του, ήταν ακμαίος, ιδιαίτερα δραστήριος και ομιλητικότατος.

  Επί δυο ώρες, περίπου, μαγνήτισε τους επισκέπτες του με ανέκδοτες ιστορίες και άγνωστα γεγονότα από την Αντίσταση, τα Δεκεμβιανά, τον Εμφύλιο, την Μακρόνησο και τους μαρτυρικούς τόπους, τους Λαμπράκηδες, την αντιδικτατορική πάλη.

  “Ο Μίκης, πέρα από όποιες ιδιαίτερες απόψεις του καθένα μας, μένει πάντα στα μάτια του λαού μας ο αιώνιος έφηβος, ένας άφθαστος δημιουργός και μια ζωντανή πολιτική και πολιτισμική ιστορία αυτού του τόπου”, είπε στην Iskra ο Παν. Λαφαζάνης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.