Ιερώνυμος: Οι ναοί, Κυριακές κλειστά

N e v e r On Sunday   

φωτό: NewsIt.gr

φωτό: NewsIt.gr

«Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τασσόμενος κατά της πρότασης της κυβέρνησης να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές. «Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. [NewsIt.gr]

φωτό: NewsIt.gr

φωτό: NewsIt.gr

Παρέμβαση στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, όπως αυτό διαμορφώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για λειτουργία των εμπορικών όλες τις Κυριακές του χρόνου, έκανε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.
Οπως διαβάζουμε στο Dete.gr ο Μητροπολίτης είπε, χρησιμοποιώντας λόγια του Κοσμά του Αιτωλού, ότι η αργία της Κυριακής είναι εντολή Θεού. Το κέρδος που γίνεται την Κυριακή είναι αφορισμένο και καταραμένο και όποιος το παιρνει βάζει φωτιά και κατάρα στο σπίτι του. [NewsIt.gr]

***

ΥΓ: Δεν μας έπιασαν στον ύπνο.

***

This entry was posted in Ασμοδαίος, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ιερώνυμος: Οι ναοί, Κυριακές κλειστά

  1. Ο/Η Γιώργος 1.2 λέει:

    Μα πως θα βγάλει κανείς τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές του αν δεν δουλεύει και τις Κυριακές; Τον Μάρτιο το ωράριο των καταστημάτων θα γίνει 24/7 όπως θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι.

  2. Ο/Η Λολ. λέει:

    Να μην λειτουργούν Κυριακές τα μαγαζιά της Εκκλησίας. Να κλειτουργούν τα παγκαρομάγαζα μέχρι το Σάββατο.
    Οι οικογένειες των παπάδων έχουν κι αυτές το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας.

  3. Ο/Η eklag λέει:

    Καλά θα έκανε ο Μητροπολίτης-και όποιος άλλος- να εστιάσει
    στην ουσία των λόγων του Πατρο-Κοσμά μου!
    και να μην τα ερμηνεύει κατά το δοκούν ή μάλλον
    κατά πώς εξυπηρετεί το κέρδος του!

  4. Ο/Η Παγκαριότατος λέει:

    ΠOTE THN KYΡIAKH

  5. Ο/Η του ΣΔΟΕ τα ενιάμερα λέει:

    http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8314:2012-12-10-17-46-09&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

    ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ: ΣΔΟΕ: ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΑΣ, ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ Ο ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Συντάχθηκε απο τον/την Makelaris Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 – 19:42.

    «Δεν είναι βάσιμες οι καταγγελίες περί παράνομου πλουτισμού προσώπων της εκκλησίας σύμφωνα με τις έως σήμερα έρευνες του ΣΔΟΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, τον οποίο έκανε «μπόση» σε μια νύχτα ο πρωθυπουργός κοντοπατριώτης του και ο οποίος έχει χρεωθεί μέχρι σήμερα απίστευτες γκάφες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από δημοσιογραφικές πληροφορίες, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Στασινόπουλο ζητώντας ενημέρωση για το αν υπάρχουν σε εξέλιξη ελεγκτικές διαδικασίες αναφορικά με πρόσωπα της εκκλησίας.

    Με τη σειρά του ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε για την αλληλογραφία του τη διαρκή Ιερά Σύνοδο

  6. Ο/Η athriskos λέει:

    Το ζήτημα της αργίας της Κυριακής, στο οποίο ο άγιος Κοσμάς επέμενε, τον έκανε μισητό στους Εβραίους. Με την επίδρασι του κηρύγματός του τα παζάρια έπαυσαν να γίνωνται Κυριακή -πράγμα που δείχνει και πόσο τον άκουγε ο λαός- και μεταφέρθηκαν το Σάββατο που οι Εβραίοι έχουν αργία.

  7. Ο/Η eklag λέει:

    Σταύρο…Καλό!

    • Ο/Η athriskos λέει:

      eklag, «στα καλάθια δεν χωρεί και στα πανέρια περισσεύει».
      Έτσι νομίζω.
      Ή, ¨δυο γαϊδάροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα¨.
      Ιουδαιοχριστιανική σχιζοφρένεια.
      Το χρήμα είναι ο θεός και του Εβραίου και του χριστιανού.
      Η μόνη τους σχέση με το πνεύμα είναι ο αφορισμός πνευματικών ανθρώπων.

  8. Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

    http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CF%8C%CF%81%CE%B9

    Θρησκευτικά με το ζόρι
    Ο Ο.Γ. είναι 16 χρόνων, μαθητής της Α” Λυκείου στο 17ο Λύκειο Αθηνών. Από την πέμπτη Δημοτικού απαλλάσσεται από το μάθημα των Θρησκευτικών, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα του, όπως ορίζει ο νόμος. Το ίδιο ζήτησε φέτος, με τη διαφορά ότι ο διευθυντής του σχολείου, που τυγχάνει θεολόγος, δεν υπογράφει την απαλλαγή και παραπέμπει τον φάκελο του μαθητή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Eκτοτε η τύχη της αίτησης αγνοείται, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του γονέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Εδώ και τρεις μήνες ο μαθητής συμμετέχει αναγκαστικά στο μάθημα των Θρησκευτικών, κόντρα στη θέλησή του. Κι όμως από το 2008 υπάρχει υπουργική εγκύκλιος (91109/Γ2/10-07-08) στην οποία δηλώνεται ρητά ότι «για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή από τον ίδιο αν είναι ενήλικος, στην οποία αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής». Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εναρμονιζόταν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα.

    Το θέμα έφτασε δύο φορές στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε υπενθυμίζοντας τη σχετική εγκύκλιο, όμως λύση δεν δόθηκε.

    «Αντί να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, υπάρχουν προϊστάμενοι διευθύνσεων εκπαίδευσης και διευθυντές σχολικών μονάδων που εννοούν να κάνουν καψόνι σε Ελληνες γονείς και μαθητές που για δικούς τους λόγους επιθυμούν την εξαίρεση από τα Θρησκευτικά», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο γονέας του 16άχρονου, Ηλίας Γεωργακόπουλος.

    «Ως γονιός έχω χρέος να βοηθήσω τον γιο μου να γίνει ένας ελευθερόφρων πολίτης, με αυτονομία βούλησης, ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος. Και όταν παιδιόθεν τού επιβάλλεται διά ροπάλου μια θρησκευτική πίστη, τότε δεν προετοιμάζεται για πολίτης, αλλά για άνθρωπος πρόθυμος να προσκυνά λογής αφέντες».

    «Μέχρι τώρα έπαιρνα απαλλαγή από τον διευθυντή του σχολείου, χωρίς να στείλουν την αίτησή μου στις διευθύνσεις, τηρώντας βεβαίως τη νόμιμη διαδικασία. Ο κύριος αυτός μάλλον θέλει να το τραβήξει παραπάνω», μας είπε ο μαθητής Ο.Γ. «Μου ζητάνε να δηλώσω ότι είμαι αλλόρθησκος.

    Δεν πρόκειται όμως γι” αυτό. Πιστεύω ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών είναι μονόπλευρη και εκτός των δικών μου πεποιθήσεων, που διαμορφώνονται ακόμα. Η προσέγγιση των άλλων θρησκειών είναι ελάχιστη. Η γνώση θα έπρεπε να φωτίζει και άλλα πράγματα». Μέχρι πέρυσι, μας λέει, 6 συμμαθητές του απαλλάσσονταν από τα θρησκευτικά, φέτος όμως αποθαρρύνθηκαν με τη στάση του διευθυντή.

    Στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα της «Εφ.Συν» στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι δήλωναν απόντες επί δύο ημέρες. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας δήλωσε άγνοια. Πίσω ολοταχώς φαίνεται πως πηγαίνει το ελληνικό σχολείο, καθώς πλάι στις ελλείψεις υποδομών, κονδυλίων, καθηγητών ακόμα και πετρελαίου θέρμανσης, προστίθεται η με το ζόρι χριστιανική κατήχηση. Ακόμα και σε πείσμα του νόμου.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.