Συμπιλίδης, 1993: Η επιστολή παραίτησής του

Του σωτήριου έτους 1993 μ.Χ.την προτιμήσαμε επιλέγοντας ειδήσεις αντάξιες, της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας 

Ο πατριωτισμός και η Siemens ενώνουν: από παλιότερη επίσκεψη του βετεράνου Στρατηλάτη των Σκοπίων και των μυστικών κονδυλίων Σαμαρά στον Υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*

###

Συμπιλίδης, ΟΤΕ και SIEMENS

9.9.1993: Ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Γ. Συμπιλίδη: Ενώ φημολογείται ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση ο Γεροντόπουλος, αυτός παραιτείται και γίνεται πανελληνίως γνωστός ο άγνωστος βουλευτής Γ. Συμπιλίδης, ο οποίος ανεξαρτητοποιούμενος (χωρίς να παραιτηθεί) την ανατρέπει. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η εξέλιξη της χώρας αν δεν ανέτρεπε την κυβέρνηση της ΝΔ και την άφηναν να κάνει ΕΓΚΑΙΡΩΣ, προ 20ετίας, τις ζωτικές αλλαγές στην οικονομία, όπως τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΤΕ, Ολυμπιακής κ.ά.), οπότε ίσως και να μη χρεοκοπούσαμε. Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης Συμπιλίδη προς τον πρόεδρο της Βουλής ήταν η εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

τα γνωστά εκφυλιστικά φαινόμενα της ελληνικής πολιτικής ζωής, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς τον τελευταίο καιρό, έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και έχουν υπονομεύσει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στον τόπο μας.

Το θέμα της Μακεδονίας μας δρομολογήθηκε μέσα από ατυχείς χειρισμούς προς την κατεύθυνση της εθνικής τραγωδίας. Ως Μακεδόνας βουλευτής, απορρίπτω τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη σημερινή δραματική ταπείνωση. Αλλά αρνούμαι να αποδεχθώ και τη διπλή γλώσσα του κ. πρωθυπουργού, που, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη θεωρία περί εθνικής αμνησίας, υπέστειλε τη σημαία της μάχης για το εθνικό μας δίκαιο.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΤΕ, μετά μάλιστα από τις γνωστές περιπέτειες της ΑΓΕΤ, εγείρει τεράστια ερωτηματικά για μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε στο όνομα της κάθαρσης. Ο αντισυνταγματικός τρόπος ψήφισης και η ασυγκράτητη βιασύνη της εκποίησης του πρώτου οργανισμού της χώρας (ΟΤΕ) αποτελούν –ακόμα και για έναν νέο βουλευτή– μια εικόνα αντιδημοκρατικότητας, ετσιθελισμού και αδιαφάνειας που τρομάζει.

Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η συνεχής λιτότητα θα είχε κάποια στιγμή θετικό αντίκρισμα για τον ελληνικό λαό. Ο πληθωρισμός συνεχίζει την ακάθεκτη πορεία του, οι αγρότες μας ζουν υπό συνθήκες απόγνωσης και οι επενδύσεις έχουν στερέψει. Δεν έχει κανείς παρά να δει την εικόνα εγκατάλειψης των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών της χώρας, όπως το αγαπημένο μου Κιλκίς, που αντί να συγκεντρώνουν την στοργή της πολιτείας, γνωρίζουν την αδιαφορία και την αγνωμοσύνη για την εθνική τους προσφορά.

Κύριε πρόεδρε,

Όλα τα παραπάνω με φέρνουν στην επώδυνη θέση να κάνω χρήση του συνταγματικού μου δικαιώματος και να προχωρήσω στην άρση της εμπιστοσύνης μου από την κυβέρνηση. Η απόφασή μου αυτή, όσο δύσκολη και αν φαίνεται, υπαγορεύθηκε από το πιο απλό και κυρίαρχο στοιχείο που πάντα με κατηύθυνε στη ζωή μου: από τη συνείδησή μου.

Με τιμή

Γιώργος Συμπιλίδης».

Είναι γνωστό πια ότι η ανατροπή εκείνης της κυβέρνησης εξυπηρέτησε τις Intracom και Siemens προσδένοντας τον ΟΤΕ στα συμφέροντά τους.

Ο Συμπιλίδης, σε μια σπαρταριστή συνέντευξη που έδωσε στον Στέφανο Κασιμάτη («Ελευθεροτυπία», 4/12/1994), μιλά για τη «θυσία», «αυταπάρνηση» και τον «σταυρό του μαρτυρίου που σήκωσε», ότι «έζησε μες στη θρησκεία» και δηλώνει ότι «εμείς κεντρικά, όσοι ξεκινήσαμε αυτή την ιστορία, έχουμε ένα σύνθημα: “να θυσιαστούμε”». Έτσι ο Συμπιλίδης «θυσιάστηκε» και μέσα σ’ ένα λεπτό έγινε διάσημος, θυσιάζοντας τον ΟΤΕ στη Siemens.

Ο Γ. Συμπιλίδης ισχυρίσθηκε στο κείμενο άρσης της εμπιστοσύνης ότι την πράξη του υπαγόρευσε «η συνείδησή μου», διότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «υπέστειλε τη σημαία για το εθνικό μας δίκαιο» και επίσης ΓΙΑ «ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΤΕ» και για την «εγκατάλειψη του αγαπημένου μου Κιλκίς». Φανατικός θαμώνας σκυλάδικων, αφού, όπως λέει, πριν απ’ όλα, όπως είπε στη συνέντευξή του, πήρε την ευχή της μάνας, προσευχήθηκε, προσκύνησε τον Αϊ-Γιώργη ,και «πήρε την απόφασή του με τη δύναμή Του»…

Η ανώτερη θέση που τον τίμησε ο Σαμαράς είναι η θέση του Γενικού Διευθυντή της ΠΟΛΑΝ.

Σήμερα, μετά την κατακραυγή, «θυσιάστηκε» ξανά. Η… «δικαίωση» του Γ. Συμπιλίδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Α. Σαμαρά αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

###

[*] Οι αγώνες του Βλάση Γαβριηλίδη για την ελευθερία της έκφρασης είχαν σκληρό τίμημα. Οι επιδρομές των εθνικοφρόνων τραμπούκων της εποχής του δεν τον έκαμψαν όμως, ακόμα κι όταν το 1894 κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τυπογραφεία της εφημερίδας του («Ακρόπολις»)

This entry was posted in Ασμοδαίος, Βλάση Γαβριηλίδη, Των Αμνοεριφίων. Bookmark the permalink.

11 Responses to Συμπιλίδης, 1993: Η επιστολή παραίτησής του

  1. Ο/Η Matina mantarinaki λέει:

    Αν ο μητσοτάκης είχε εισακουστεί αν ο σημίτης τολμούσε….

  2. Ο/Η τι είναι αυτός στον ΣΥΡΙΖΑ; λέει:

    Ιφικράτης Αμυράς
    http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=234439

    Υπεράσπιση της θρησκευτικης μας κληρονομιάς
    Η υπερπατριωτική αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ-Επισυτοφή στη δραχμή

    • Ο/Η tomoly λέει:

      ΑΜΑΝ! Τι είναι τούτος εδώ; Παραλίγο να τον χάσω, γιατί δεν άνοιξα το λινκ, πριν. «Το έσωσε», πάντως, τελευταία στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατέθεσε στο Πρωτοδικείο την υποψηφιότητα.

      Είμαστε περικυκλωμένοι, «πανταχόθεν», από μουρλούς, που όχι μόνο βάζουν υποψηφιότητα, αλλά βγαίνουν και βουλευτές, ενώ γίνονται οι πιο φλιπαριστοί, …αξιοκρατικά, υπουργοί. Οι δε καταλληλότεροι εξ αυτών (των μουρλών, για να μην ξεχνιόμαστε), παίρνουν στα χέρια του το τιμόνι της χώρας. ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ… Όρα, -κακή ώρα: Κωστάκης, Γιωργάκης και, οσονούπω, Κομανέτσης… Συγνώμη, είναι καλά όλοι αυτοί; Τι; Να ρωτήσω τους προέδρους της Βουλής, που είναι οι αρμόδιοι; Πολύδωρα, Πετσάλνικο, Βαΐτση Αποστολάτο, εννοείς,ε;

      Τυχαίο είναι που οι πιο επιτυχημένες εκπομπές στην Ελλάδα μας είναι ο Λαζόπουλος, οι Αρβύλες και η Ελληνοφρένεια; Τυχαίο είναι ότι έχουμε τους πιο καλούς γελοιογράφους επικαιρότητας; Έχουν άπειρο πεδίο επιλογής θεμάτων, οι άνθρωποι!

      Δείτε εδώ, τώρα, που το θυμήθηκα, τι σκιτσάριζε ο Μητρόπουλος, το 1986, για την Κρίση. Αν δεν ξέρεις ότι είναι παλιές οι γελοιογραφίες, θα έπαιρνες όρκο ότι είναι σημερινές:

      «Σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου για την Κρίση»- http://gkdata.gr/?p=15697

      «ΚΑΘΕ ΟΜΟΙΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ»

  3. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Ροΐδη,

    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να σας εκφρασω μια υποψια που εχω για το δραμα της Πατριδας. Ειναι γνωστο οτι τα τελευταια χρονια ο προαιωνιος εχθρος – κατα τους Ελληνες εθνικιστες – του γενους, παρουσιαζει οικονομικη αναπτυξη. Υποψιαζομαι λοιπον αμερικανο-σιωνιστικο δακτυλο. Δηλαδη, οι αμερικανοι σιωνιστες αφενος βοηθανε το προαιωνιο εχθρο, και αφετερου «πατανε» τη Πατριδα, με προφανη σκοπο να την εξαναγκασουν να γινη ο πτωχος συγγενης του προαιωνιου εχθρου. Εχω προσωπικη εμπειρια απο τη κατασταση του πτωχου συγγενη. Ειμαι απο πολυ φτωχια οικογενεια και οταν πεθανε – προ 45 ετων – ο συγχωρεμενος ο πατερας μου, οι συγγενεις μας, μας μεταχειριζονταν σαν σκλαβους. Πολυ φοβαμαι οτι αυτη θα ειναι η μοιρα της προσφιλους ημων Πατριδας.

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

  4. Ο/Η Roulis Paparoulis λέει:

    Βεβαίως αν είχαμε ιδιωτικοποίησει τον ΟΤΕ, είχαμε πουλήσει την ολυμπιακή και είχαμε μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό πρίν είκοσι χρόνια τώρα θα είμασταν καβάλα στ’ άλογο. Αντίθετα ο Συμπιλίδης έβλαψε την χώρα. Ρίχνοντας τον Μητσοτάκη τερμάτισε πρόωρα τη μεγάλη μεταρυθμιστική πορεία του φωτισμένου ηγέτη. Βέβαια δεν πρέπει να ξαχνάμε και τις δικές μας ευθύνες που τόσα χρόνια αντιστεκόμασταν στον εκχυχρονισμό!

  5. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Ροΐδη,

    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε, ως συνηθως, να σας δωσω ενα link στο Reuters σχετικα με τις σχεσεις του ελληνικου Κρατους με ενα δικο του Ν.Π.Δ.Δ. αυτο με την επωνυμια «Εκκλησια της Ελλαδος».
    http://www.reuters.com/article/2012/04/20/us-greece-church-idUSBRE83J1A820120420
    Ο τιτλος του θεματος λεει οτι: «Η κριση αποδεικνυεται μια καταρα για την Ορθοδοξη Εκκλησια της Ελλαδας». Η περιληψη λεει:
    «Οι στενοι δεσμοι Ελληνικου κρατους και Ορθοδοξης Εκκλησιας γινονται, για τους κληρικους, απο ευλογια, καταρα, καθως η καταχρεωμενη κυβερνηση αγωνιζεται να χρηματοδοτηση το παλαιο αυτο ιδρυμα, τη στιγμη που οι πτωχευοντες Ελληνες εχουν εξαιρετικη αναγκη απο το φιλανθρωπικο εργο του».

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

  6. Ο/Η tomoly λέει:

    Τελικά, το πιο σοβαρό απ’όλα είναι ότι έχουμε μπλέξει με (παθολογικά) παρανοϊκούς. Αυτός ο άνθρωπος, που λέει όλες αυτές τις ασυναρτησίες, είναι παμπάλαιος και αδερφικός φίλος του μελλοντικού ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ της χώρας! Έχουν την ίδια (σκυλάδικη) Αισθητική, τις ίδιες (μουχλιασμένες) ιδέες, τις ίδιες (θεόπεμπτες) φιλοδοξίες. Τη κάτσαμε τη βάρκα, αδέρφια και ξαδέρφια…

    Λοιπόν, ο Σαμαράς θα μας φέρει σε χειρότερη θέση, απ’ ό,τι μας έφεραν ο Σουβλάκιας και ο Ποδηλάτης, μαζί.

  7. Ο/Η Matina mantarinaki λέει:

    Ο κουβέλης ονόμασε το κόμμα του δημάρ-κουβέλης!

  8. Ο/Η Οι κυβερνήσεις πέφτουνε λέει:

  9. Ο/Η Ο Σαμαράς στα Γιάννινα λέει:

    Μπροστά σε λαοθάλασσα 30 γερόντων μίλησε ο Σαμαράς

    Μπροστά σε λαοθάλασσα 30 γερόντων μίλησε ο Σαμαράς

    21/04/2012 By mediaoasis Γράψτε ένα σχόλιο

    Ο δικομματισμός δεν ζει τη θανάσιμη αγωνία του. Είναι ψέματα.

    Δυναμικά ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών αρχηγών. Στα Γιάννενα λίγο ακόμα και δεν θα έφταναν οι καρέκλες του ΚΑΠΗ για να χωρέσει τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά.

  10. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Ροΐδη,

    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε και παλι,, ως συνηθως, να σας δωσω ενα link στο Reuters που ξεβρακωνει τους αθλιους υποκριτες – επικριτες της Πατριδας μας και αποδεικνυει οτι το περιβοητο ελληνικο προβλημα ειναι απλως η αρχη μιας παγκοσμιας οικονομικης κρισης.
    http://www.reuters.com/article/2012/04/23/us-dutch-politics-jager-idUSBRE83M14220120423
    O τιτλος (μεταφραζω για τους αναγνωστες σας που δεν γνωριζουν αγγλικα) λεει οτι «Οι Ελληνες διαπιστωνουν υποκρισια, καθως η Συμμαχικη Κυβερνηση της Ολλανδιας καταρεει».
    Η περιληψη λεει
    «Για μηνες ο Ολλανδος Υπουργος Οικονομικων Jan Kees de Jager εξαναγκαζει την Αθηνα σε τακτικο ξεγυμνωμα πανω στην αθλια κατασταση των οικονομικων της». Τωρα που η συμμαχικη Κυβερνηση του, γονατισε απο «σπρωξιμο» για τις περικοπες στο προϋπολογισμο, Οι Ελληνες οσφραινονται οσμη υποκρισιας».

    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.