Είδηση ουσίας: Ανεργία, η Ασυγκράτητη

Πάνω από ένα έτος αναζητούν μάταια δουλειά πάνω από τους μισούς ανέργους

κλικ για μεγέθυνση

Τρομακτικό άλμα της ανεργίας το γ’ τρίμηνο

Εκτός αγοράς εργασίας πάνω από έναν στους τρεις νέους 15 – 29 ετών

Στο 17,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για αλματώδη αύξηση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το 12,4% του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων σε επίπεδο τριμήνου, διαμορφώθηκε στα 878.266 άτομα. Πρόκειται για αύξηση κατά 41,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2010. Αντίστροφη πορεία ακολούθησε ο αριθμός των απασχολούμενων που έπεσε κατά 7,4%.

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία μεταξύ των νέων καθώς μέσα σε έναν μόλις χρόνο το ποσοστό αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 35,3% στις ηλικίες μεταξύ 15 – 29 ετών.

Δυσανάλογο είναι το βάρος που σηκώνουν οι γυναίκες με το ποσοστό ανεργίας γι αυτές να διαμορφώνεται στο 21,5% το γ’ τρίμηνο του 2011 έναντι του 15% των ανδρών.
Μεγάλο ποσοστό των ανέργων (43,1%) αν και πρωταρχικά αναζητάει μια εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με μια δουλειά μερικής απασχόλησης προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό είναι επίσης το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς ανέργους (53,2%) αναζητούν μάταια δουλειά για περισσότεροι από ένα χρόνο.
Λεπτομέρειες στην «Ε»
This entry was posted in Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Είδηση ουσίας: Ανεργία, η Ασυγκράτητη

  1. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

    ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΣΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ…

    Έληξε προ ολίγων ημερών η έκθεση της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ρωσσία (Αγία Πετρούπολη-Μόσχα), την οποία προσκύνησαν εκατομμύρια πιστών, παραμένοντας υπομονετικά επί πολλές ώρες μέσα στο κρύο.

    Μετά το πέρας, ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο οποίος είχε μεταφέρει την Αγία Ζώνη στην ομόδοξο Ρωσσία, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο συνομίλησε επί πολύ ώρα και του ζήτησε να βοηθήσει την πολύπαθη πατρίδα μας, τώρα που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη.

    Του ζήτησε δηλαδή, αυτό που προσφερόταν να κάνει η Ρωσσία στην αρχή της κρίσεως και που αρνήθηκαν οι Έλληνες (ή μήπως ελληνόφωνοι…) πολιτικάντηδες. Η ιστορία αυτή είναι γνωστή τοις πάσι και την είχε αποκαλύψει ο Έλλην βουλευτής της ρωσσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδης (Ο Πούτιν προσέφερε βοήθεια στον Παπανδρέου, κι αυτός του μιλούσε για την. πράσινη ανάπτυξη!
    —————————————————————————————————————————————–
    Η Ρωσία πρόκειται να χορηγήσεις δάνειο σε όλη την ΕΕ, ύψους 10 δις

    Η Ελλάδα πρόκειται να συνάψει δάνειο 130 δις, μόνο για τον εαυτό της…

    κάθε σύγκριση περιττή..

    πέρα από την αντίδραση της μισαλλόδοξης υπερεθνικιστικής ελληνικής ορθόδοξης εταιρείας-μαφίας…!!!

  2. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

    Πόλσον: Σε επικίνδυνη φάση η ευρωπαϊκή αγορά χρέους

    Ο πρόεδρος της επενδυτικής Paulson & Co. με άρθρό του στους Financial Times εκτιμά ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αναγκαστούν να δανειστούν συνολικά 590 δισ. ευρώ το 2012.

    «Η» Online 15/12 20:32

    Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Η Ιταλία και η Ισπανία θα αναγκαστούν να δανειστούν συνολικά 590 δισ. ευρώ το 2012, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

    Βάσει της εμπειρίας μας στην αναδιάρθρωση εταιριών, σε συνδυασμό με όσα μάθαμε στις ΗΠΑ από την πτώχευση της Lehman Brothers, προτείνουμε στην ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προγράμματος εγγύησης των κρατικών ομολόγων ως αντίδοτο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

    Ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν παρόμοιο με το επιτυχημένο μοντέλο του Temporary Liquidity Guarantee Program, που υιοθέτησε η Federal Deposit Insurance Corp. στις ΗΠΑ ώστε να ανακόψει τη χρηματοοικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αναχρηματοδοτήσουν το ληξιπρόθεσμο χρέος αποφεύγοντας τη χρεοκοπία.

    Είναι σαφές ότι οι υπάρχουσες αποσπασματικές προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών είναι αναποτελεσματικές. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ευρωπαϊκούς τίτλους 208 δισ. ευρώ, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης και παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμένουν πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αποδεικνύεται ανέφικτο – η πρόσφατη πώληση ομολόγων με στόχο άντληση 3 δισ. ευρώ έγινε αποδεκτή με χλιαρή ζήτηση, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ταμείου να συγκεντρώσει τον στόχο των 440 δισ. ευρώ, πόσο μάλλον το 1 τρισ. ευρώ που χρειάζεται για τη στήριξη του σχεδίου εξασφάλισης των τοποθετήσεων σε ομόλογα.

    Η κεφαλαιακή ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με 200 δισ. ευρώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και τα κεφάλαια δεν είναι ακόμη αρκετά για να εκμηδενιστούν οι φόβοι των αγορών. Οι άμεσες αγορές από την ΕΚΤ στις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων έχουν αποκλειστεί λόγω των πληθωριστικών κινδύνων που εγκυμονούν.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, που είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ. Δεν ύψωσαν όμως το τείχος προστασίας που ζητούν οι αγορές.

    Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το εάν οι συγκεκριμένες χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησής τους. Η αγορά παραμένει επίσης ευάλωτη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας ή της ευρωζώνης από τη Standard & Poor’s ή τη Moody’s, που θα ωθούσε ακόμη υψηλότερα το κόστος δανεισμού.

    Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, επιπλέον, βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων κυρίως λόγω της έκθεσής του σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Χρειάζεται τώρα προστασία ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις και να γίνει εφικτή η αναχρηματοδότηση των κρατών, να χαλαρώσουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και να υπάρξει προστασία ενάντια σε μελλοντικά πιθανά πιστωτικά γεγονότα.

    Θα είναι πιο αποτελεσματικό να δράσουμε τώρα, από το να περιμένουμε να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ οι δυνάμεις της κρίσης.

    Ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για τα κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ θα καθησύχαζε αμέσως τις αγορές. Είναι μία λύση που δεν εγκυμονεί πληθωριστικούς κινδύνους και θα επιτρέψει στην Ιταλία και στην Ισπανία (και σε άλλες χώρες, αν κριθεί απαραίτητο) να αναχρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε λογικά επιτόκια.

    Επίσης, θα χαλαρώσει τις πιέσεις προς τις τράπεζες γιατί οι ανησυχίες για την έκθεσή τους σε κρατικό δανεισμό θα υποχωρήσουν.

    Το πρόγραμμα εγγύησης κρατικών ομολόγων λειτουργεί ως εξής: Σε αντάλλαγμα για ετήσια εγγυημένη προμήθεια της τάξεως του 1% και σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ΕΚΤ ή και του ΔΝΤ, η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν όλους τους ληξιπρόθεσμους τίτλους τους με εγγύηση της ΕΚΤ. Έτσι, το συνολικό κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να μειωθεί στο 4%. Το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργήσει για δύο χρόνια για τίτλους διάρκειας έως 10 ετών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Τα πλεονεκτήματα αυτού του προγράμματος είναι πολλά: Θα οδηγήσει σε άμεση σταθεροποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων, δεν θα επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ, δεν θα προκαλέσει πληθωρισμό, θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρχει η ανάγκη για αγορά τίτλων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή ή στην πρωτογενή αγορά. Δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας, το πιθανότερο είναι πως οι εγγυήσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, ενώ η ΕΚΤ θα εισπράξει τελικά προμήθεια για τις υπηρεσίες της.

    Η ΕΚΤ είναι ο μόνος θεσμός στην Ευρώπη που έχει επαρκείς πόρους για να εγγυηθεί για ευρωπαϊκά κράτη. Με τη στήριξή της και με spread (έναντι των γερμανικών ομολόγων) της τάξεως του 1%, η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν τον χρόνο να προχωρήσουν σε νέα μέτρα λιτότητας αλλά και σε αναπτυξιακή πολιτική. Μπορεί να υπάρχει η ανάγκη για τεχνική προσαρμογή στην εντολή που έχει η ΕΚΤ ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

    Ο χρόνος εξαντλείται για το ευρώ. Απαιτείται τώρα ένα ευρύ τείχος προστασίας, προτού επιδεινωθεί περισσότερο η κρίση. Το πρόγραμμα εγγύησης κρατικών ομολόγων θα αποτελέσει το τείχος προστασίας ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά και θα είναι η ομπρέλα που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια.

    *Ο John Paulson είναι πρόεδρος της επενδυτικής Paulson & Co.

  3. Ο/Η eklag λέει:

    Επιτέλους στον τίτλο αναγράφεται: »Είδηση ουσίας»
    ώστε να μην χάνουμε χρόνο με τα επουσιώδη,
    καθώς έχουμε να τελειώσουμε
    και το διδακτορικό μας
    -τώρα στα γεράματα-
    προκειμένου να κατανοούμε τα σοβαρά σχόλια
    εμείς οι καημένοι που δεν αποφοιτήσαμε απ’ το
    »Πολιτικών και Οικονομικών» όπως ο Τζεβελέκος…

  4. Ο/Η asxetos λέει:

    κύκλοι στις βρυξέλλες εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία στην ελλάδα θα φθάσει το 25 τοις εκατό, αν δεν το ξεπεράσει κι όλας…..

  5. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριε Ροϊδη
    Παρακαλω πολυ να κανετε κλικ στο chretienorthodox και να διαβασετε τη δικη μου διαγνωση για τη παθηση της Ελλαδας.
    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

  6. Οι νέοι από το 1985 και εξής πάντα είχαν υψηλή ανεργία. Τόσοι πολλοί μορφωμένοι κι αγκυστρωμένοι στο πτυχίο τους δύσκολα βρίσκουν εργασία σε επιχειρήσεις μεσοαστικές κατά κύριο λόγο που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από τη λογική του άμεσου κέρδους και τις εμπειρικής γνώσης. Από την άλλη, οι ίδιες οι επιχειρήσεις για δεκαετίες «επένδυαν» μόνο στην κατανάλωση και τη διασκέδαση. Λογικό ήταν ότι κάποια στιγμή η πρώτη φούσκα θα σταματούσε αυτό που κάποιοι ονόμαζαν ανάπτυξη.

    Μην ξεχνάς όμως ότι κάποιοι φωνάζαμε ότι η είσοδος στο ευρώ θα αυξήσει την ανεργία και θα φέρει ακρίβεια (εσωτερική υποτίμηση το λέμε σήμερα).

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.