Άνθιμος Θεσσαλονίκης vs Στέφανος Οχρίδος


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Είναι και οι δυο χριστιανοί επίσκοποι, μάλιστα ανήκουν στο ίδιο δόγμα, είναι ορθόδοξοι.. Είναι και οι δυο καλοθρεμμένοι, παρά τις αυστηρές νηστείες τους. Από τους θρόνους τους, στολισμένοι με τα ιερά τους κοσμήματα, εξαπολύουν τους ιερούς τους μύδρους.
Έχουν και οι δυο ως αναφορά τους την αρχαία Μακεδονία και τον παγανιστή Μακεδόνα κατακτητή Μεγαλέξανδρο. Ο Μακαριότατος Στέφανος άρπαξε την ευκαιρία και είπε τον καημό του στον τάφο του Αγίου Κύριλλου στο Βατικανό: «Άγιε Κύριλλε, σήμερα στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ κι όπως εμείς, σήμερα όχι μόνο απαγορεύεται να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό, ενώ αμφισβητείται και το όνομα της Εκκλησίας …». Ο Παναγιώτατος Άνθιμος δεν έχασε καιρό, ερμήνευσε το μοιρολόϊ του αδελφού του ως εδαφική διεκδίκηση και έσπευσε να του απαντήσει με τη ρήση ενός παγανιστή Σπαρτιάτη βασιλιά του οποίου όμως το βασίλειο δεν πολέμησε στο πλευρό του Μεγαλέξαντρου: «Μολών λαβέ». Tώρα το σκέφτηκε καλά ο Άγιος Άνθιμος το Μολών Λαβέ; Οι στρατιώτες της Εκκλησίας στη Β.Ελλάδα είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους Γυφτοσκοπιανούς; Τρεις ειδήσεις με κάνουν να αμφιβάλλω, δεδομένου ότι άπασαι διεδραματίσθησαν εις τον εθνικώς ευαίσθητον χώρον του ελληνικού Βορρά τον οποίον διεκδικεί με την αγιαστούρα του ο Άγιος Στέφανος
:

Α) Σκάνδαλο στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης Κληρικοί με γυναικείες περούκες. Τρεις ιερωμένοι αποπέμφθηκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά και επτά σπουδαστές αποβλήθηκαν Μ. Αντωνιάδου (Το ΒΗΜΑ, 14/01/2007 , Σελ.: A41)

Β) Espresso 17-1-2004: «Mητροπολίτης εγκατέλειψε τη μητρόπολη για τα μάτια μιας γυναίκας». [Δυστυχώς πρόκειται για ακρίτα δεσπότη (της Β.Ελλάδος)].

Γ) Εspresso 12-1-2007: «Σκηνές απείρου κάλους σε μητρόπολη της Β.Ελλάδος. Τρελλός έρωτας δεσπότη με τον άτακτο διάκο του….καυτό week end στον Βόσπορο». (Εδώ η υπόθεση αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας γιατί διαδραματίζεται σε ξενοδοχείο της Ισταμπούλ).

Πως θα δοθεί η μάχη άγιε Άνθιμε όταν εισβάλουν τα φουσάτα του άγιου Στέφανου; Με λιποτάκτες ακρίτες δεσποτάδες που τρέχουν πίσω από γυναικεία φουστάνια ή με ντιντίδες (ο όρος χρησιμοποιείτε από τον πατέρα Τσάκαλο) μητροπολίτες, διάκους και ιεροσπουδαστάς που έχουν, όπως θα έλεγε και ο Τρισμάκαρ, το «κουσούρι»;

Mόνη παρηγοριά μου πως και ο Γυφτοσκοπιανός αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, πνευματικό τέκνον του μητροπολίτου Καντιώτου Φλωρίνης, κατηγορήθηκε από την ΕΥΠ και από την Σύνοδόν μας και καθηρέθη επί κιναιδισμώ. Η Σύνοδος περιέργως ευαισθητοποίηθηκε πάραυτα ενώ αλλαχού ποιεί την νήσσαν. Ο Νικόδημος πάντως απέδωσε τις κατηγορίες σε εθνική σκοπιμότητα και τις σχετικές φωτογραφίες τις θεωρεί πλαστές.
www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021019.htm

Κύριε Ροΐδη,
Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων δεν μπόρεσαν ποτέ να επιτελέσουν έναν ειρηνοποιό ρόλο, αλλά βρέθηκαν στις επάλξεις του εθνοφυλετικού μίσους με αποκορύφωμα την αλληλοσφαγή Ελλήνων και Βουλγάρων ορθοδόξων στις αρχές του 20ου αι. με τις ευλογίες των επισκόπων τους. Αυτό δεν δημιουργούσε πρόβλημα στις χριστιανικές τους συνειδήσεις που καταπνίγονταν από τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. Το θεοκρατικό Βυζάντιο είχε προλειάνει το έδαφος με την εκτύφλωση 15.000 Βουλγάρων ορθοδόξων αιχμαλώτων από τον αυτοκράτορα που χωρίς ντροπή αποκαλείται Βουλγαροκτόνος. Πριν να αποκτήσουν οι Σλάβοι δικούς τους αρχιερείς (κυρίως στα πλαίσια των εθνικών αφυπνίσεων του 19ου αι.) είχαν κατά κανόνα ανατολικούς Ρωμαίους αρχιερείς που τους έστελνε ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Ένας από αυτούς ο Ρωμιός από την Εύβοια Θεοφύλακτος της Οχρίδος (11ος αι.), προκάτοχος του Αγίου Στέφανου έβλεπε με περιφρόνηση το κοπάδι που τον έστειλαν να αρμέξει: «Τέρατα, όμοια με βάρβαρους ακάθαρτους δούλους που βρωμάνε σαν πρόβατα» (Επιστ. P.G. 126).

To 1945 κληρικολαϊκή συνέλευση αποφάσισε να ανασυσταθεί η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος (Οχρίδος) ως «Μακεδονική Αυτόνομη Εκκλησία», προφανώς στα πλαίσια των σχεδιασμών του καθεστώτος Τίτο. Είναι η Εκκλησία των «Μακεντόν ορτοντόξ», που τους συνάντησε ο Μυριβήλης και τους καταγράφει στην πρώτη έκδοση της «Ζωής εν τάφω» το 1924 πριν λογοκριθεί η επόμενη έκδοση του 1956. Είναι αυτοί που η Πηνελόπη Δέλτα αναγνωρίζει από το 1937 στα «Μυστικά του Βάλτου» πως «εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα», πριν εμφανισθεί ο Τίτο που δήθεν επινόησε αυτήν την εθνική συλλογικότητα από το πουθενά. Η σερβική Εκκλησία δεν δέχθηκε την απόσχιση αλλά υπό την πίεση του κομμουνιστικού καθεστώτος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει αυτονομία, αλλά οι Σλαβομακεδόνες ήθελαν αυτοκεφαλία και έτσι ο Σέρβος πατριάρχης κήρυξε το 1968 την «Μακεδονική Εκκλησία» σχισματική. Το σχίσμα και όχι το όνομά της ως μακεδονικής, είναι η αιτία που δεν την αναγνωρίζουν οι μη ελληνικές ορθόδοξες Εκκλησίες, παρ’όλο που οι Εκκλησίες Ρωσίας και Βουλγαρίας διατηρούν μια χαλαρή επικοινωνία μαζί της. Η Εκκλησία αυτή διαθέτει και 6 Επισκοπές σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία, όπου διοργανώνει κι αυτή όπως και εκεί οι Έλληνες επίσκοποι πατριωτικά συλλαλητήρια. Είναι μια εθνική-κρατική Εκκλησία όπως και η ελλαδική, είναι αρωγός της «Δεξιάς του Κυρίου» των Σκοπίων, που προτάσσει το «μακεδονική» έναντι του «χριστιανική» ή του «ορθόδοξη», ακριβώς όπως κάνει η Ελληνίδα αδελφή της με το «ελληνική». Αρειμάνιοι επίσκοποι και από τα δυο μέρη είναι έτοιμοι ξανά να ευλογήσουν αδελφοκτόνους πολέμους και φρικαλέα εγκλήματα ή να υποδαυλίσουν μίση για να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους ξορκίζοντας τους φαντασιακούς δαίμονες των αλλοεθνών βαρβάρων που απειλούν την ιερή πατρίδα. Είναι έτοιμοι να παίξουν τον ρόλο του κομματάρχη του έφιππου Νομάρχου μας ο οποίος έφερε σε αμηχανία ξανθιά υποψήφια «Σταρ Ελλάς» ρωτώντας την (27-5-2008, ώρα 12:50), ως μέλος της κριτικής επιτροπής καλλιστείων Αντέννα,. τι θα έκανε αν εμφανιζόταν «Σκοπιανή» (sic) Μις ως εκπρόσωπος της Μακεδονίας.

Τους εθνικούς αυτούς αρχιερείς περιγράφει ο Τρισμάκαρ Χριστόδουλος, χωρίς προφανώς να συναισθάνεται τι λέει:
«Οι Ιεράρχες αυτοί φαίνεται να υπέταξαν στη στρατιωτική τους ιδιότητα (sic) εκείνη του ειρηνόφιλου Κληρικού. Χάριν της πατρίδος έζησαν, δίδαξαν και έπραξαν αναμφίβολα με πιστότητα προς την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Είχε δίκιο ο Ιω. Συκουτρής, που υποστήριζε ότι ‘Η Εκκλησία πολλάκις τον καθαρώς δευτερογενή γι’ αυτήν εθνικόν σκοπόν έθεσεν υπεράνω των καθαρώς θρησκευτικών και ιδίου της, ως οργανισμού, συμφέροντος’. Αλλά τούτο ήταν επιταγή των καιρών. Όταν π.χ. ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Φορόπουλος μιλώντας στους Έλληνες από της Ωραίας Πύλης του Ιερού Ναού του χωριού Μοριχόβου έλεγε ‘Δεν σας συμβουλεύω οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος, αλλά σας συμβουλεύω οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος’, δυνατόν να παρέβαινε εντολή του Χριστού (sic) αλλ’ οι περιστάσεις επέβαλλαν την υπέρβαση της εντολής για τη σωτηρία της πατρίδας».

www.imd.gr/html/gr/section02/history/speeches/01/01.htm

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

53 Responses to Άνθιμος Θεσσαλονίκης vs Στέφανος Οχρίδος

  1. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Η πρακτική της εκτύφλωσης των αιχμαλώτων στρατιωτών και η εν γένει κακομεταχείρισή τους ήταν κοινή πρακτική σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας των λαών. Άλλωστε, και οι Βούλγαροι στρατιώτες του Σαμουήλ και του Συμεών πριν από αυτόν διέπραξαν μυριάδες αγριότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα, οπότε, μιλώντας με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, η πρακτική του Βασιλείου του Β’ δεν ήταν ακραία. Να θυμηθούμε ότι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο οι Αθηναίοι πέταξαν από το γκρεμό τους αιχμαλώτους κωπηλάτες των Σπαρτιατών (μπορεί να έγινε και το αντίθετο, διορθώστε με, αν έκανα λάθος); Προφανώς δε δικαιολογώ τις αγριότητες καμμίας πλευράς, αγαπητοί συντελεστές του ιστολογίου αυτού, απλά προσπαθώ να σκεφτώ λίγο τη λογική των στρατιωτικών της εποχής εκείνης. Και ο Βασίλειος ο Β’ νομίζω ότι είχε μια αρκούντως ισχυρή προσωπικότητα, που του επέτρεπε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη κανενός ιερέα, όσο ισχυρός και αν ήταν αυτός.
    Τώρα, όσον αφορά τους σεβαστούς Μητροπολίτες Στέφανο και Άνθιμο, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα προσάπτετε και στους δύο.

  2. Ο/Η Νίκανδρος λέει:

    Nαι αλλά όμως ο Στέφανος είναι προκαθημενος μίας Εκκλησίας χωρισμένης από το επίσημο κράτος των Σκοπίων σε αντίθεση με τον Άνθιμο. Αυτό γιατί το ξεχνάτε ?

  3. Ο/Η Vassia λέει:

    Μα δεν υπάρχει κανένας «στρατηλάτης» σύγχρονος να μας εμπνέει;

    Καλημέρα σας

  4. Ο/Η tony jakarta λέει:

    Ο εθνικισμός είναι σαν την κλανιά …. όλων των άλλων βρομάει αλλά η δικιά μας μυρίζει ως και ευχάριστα.

  5. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Νίκανδρε,
    έχεις δίκιο, αλλά δεν είχα κακή πρόθεση. Πράγματι από όσο ξέρω καμμία Ορθόδοξη Εκκλησία πρώην κομμουνιστικής χώρας, ούτε ακόμη και αυτή της Ρωσίας του Πούτιν δεν είναι ενωμένη με το κράτος, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι η ελλαδική και η ελληνοκυπριακή Εκκλησία. Βέβαια η παράδοση αυτών των χωρών είναι να έχουν κρατικές Εκκλησίες όπως συνέβη και επί κομμουνιστικών καθεστώτων που είχαμε πατριάρχες της Μόσχας και πολλούς μητροπολίτες πράκτορες της Κα Γκε Μπε και Εκκλησίες που υπηρετούσαν την σοβιετική εξωτερική πολιτική του αφοπλισμού. Απόδειξη της τυφλής υποταγής τους στο κράτος και της υποκρισίας τους είναι πως με την πτώση του κομμουνισμού σταμάτησαν κάθε διεθνή δραστηριότητα για την μείωση των εξοπλισμών.
    Όταν όμως ονομάζω την Μακεδονική Εκκλησία, «κρατική», νομίζω πως δεν την αδικώ διοτι στην ουσία εξυπηρετεί και εξυπηρετείται ποικιλότροπα από το κράτος, γι’αυτό και ο δεξιός εθνικιστής αρχιεπίσκοπος Στέφανος πήγε προεκλογικά στο Βατικανό συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό του, και ενεργώντας ως κομματάρχης του. Ένα τυπικό παράδειγμα της συναλληλίας Κράτους-Εκκλησίας στην Σλαβομακεδονία είναι και οι διώξεις που υφίσταται ο φιλόδοξος επίσκοπος Βελεσών Ιωάννης που αποφάσισε να επιστρέψει στο σερβικό πατριαρχείο και σε συνεννόηση μαζί του ονομάστηκε αρχιεπίσκοπος Αχρίδος. Δικάστηκε και φυλακίστηκε, λες και οι εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες είναι κρατική υπόθεση.

  6. Ο/Η pølsemannen λέει:

    Εγώ προτείνω αγώνα κατς μέχρι τελικής πτώσης στον «Τάφο του Ινδού» στη Λεωφόρο μεταξύ Άνθιμου και Στεφάνου. (Από κιλά δόξα τω Θεώ μια χαρά πάμε)

    Οι Αφίσες θα λένε «Ποιος θα δείρει τον Άνθιμο», όπως πριν από χρόνια έβγαζε αφίσες ο αείμνηστος Σουγκλάκος με το «Ποιος θα δείρει τον Σουγκλάκο».

    Ο νικητής θα κερδίσει την εκτίμηση των συμπατριωτών του και μία
    «Macédoine de légumes».

  7. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Αγαπητέ περιούσιε,
    δεν καταλαβαίνω την προσφυγή σου σε σκληρότητες των παγανιστών Ελλήνων για να δικαιολογήσεις τις ωμότητες των Ρωμαίων ορθοδόξων. Γίνεται κάποιος διαγωνισμός βαρβαρότητας ή κάποιος συμψηφισμός και που είναι ο υποτιθέμενος εξανθρωπισμός που έφερε ο χριστιανισμός;
    Πάντως αφού έθεσες το θέμα επίτρεψέ μου να σου πω πως η σύγκριση της ελληνικής εθνικής Αθήνας της βουληφόρου αγοράς, των φιλοσόφων και των ποιητών με την ανατολικορωμαϊκή ορθόδοξη Κωνσταντινούπολη του Ιππόδρομου, της θρησκοληψίας, της μοναρχίας, αδικεί κατάφωρα την πρώτη, όπως και να το δεις.

  8. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

    Όμως και ο Γκρούεζας πάει και προσπαθεί να αποσπάσει κουκιά της δικής του «Δεξιάς του Κυρίου»…

  9. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Kύριε Ροϊδη,
    φιλομαθείς αναγνώσται διαμαρτύρονται πως έχω βάλει λάθος λινκ για τις τρεις περιπτώσεις εκκλησιαστικών όπου αμφισβητώ τις δυνατότητές των να προτάξουν τα στήθη των κατά της επερχόμενης εισβολής του Μακεδονομάχου Αγίου Οχρίδος. Επανορθώνω και σημειωνω για τον μητροπολίτην που το έσκασε στο εξωτερικό με την καλή του, πως σύμφωνα με την, έγκυρη περί αυτά, Εσπρέσσο επρόκειτο να κάνει και πολιτικό γάμο!!!!!!!!!. Φοβάμαι άγιε Άνθιμε πως αυτό θα είναι καθαρή πορνεία. Καλά να την έχει σπιτωμένη ως οικονόμο, αλλά να την νομιμοποιεί κι όλας; Πάει πολύ. Αντίθετα ο έτερος ιεράρχης με τον διάκο που βρίσκουν ερωτικό άσυλο στην Ισταμπουλ, είναι βράχος ηθικής και δεν προκύπτει πως θα υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης στο Άμστερνταμ.
    Απορώ πάντως με τις επιλεκτικές ευαισθησίας περί πορνείας του Αγίου Μακεδονομάχου Άνθιμου. Επίσης απορώ πως η Ιερά Σύνοδος που θεωρεί τις ροζ φωτογραίες των κληρικών της προσωπικά δεδομένα (παρά την αντίθετη γνωμάτευση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων) και που αρνείται να εξετάσει τις φερόμενες ως ερωτικές κασέτες του δισεκατομυριούχου πρώην Αττικής Παντελή, όταν πρόκειται για τον Γυφτοσκοπιανό αρχιμανδρίτη της μητρόπολης Φλωρίνης Νικόδημο Τσαρκνιά, τις στέλνει για γνωμάτευση ακόμη και στο εξωτερικό. Ανεξήγητα πράγματα.

    http://www.in.gr/kiosk/issue.asp?dtmIssueDate=17/1/2004&lngDtrId=11&lngPublicationID=58

    http://www.in.gr/kiosk/issue.asp?dtmIssueDate=12/1/2007&lngDtrId=11&lngPublicationID=58

    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14964&m=A41&aa=1

  10. Ο/Η tropikosss λέει:

    Έτσι ήταν πάντα οι φανατικοί θρησκόληπτοι,στα λόγια αγάπη και στην πράξη κανίβαλοι.Η θρησκοληψία και η αγάπη για τη ζωή δεν μπορούν να συμβαδίζουν.Απλή λογική είναι.Μόνο οι αφελείς δεν το βλέπουν αυτό.

    Κατά τ άλλα τι να πω,άμα ξύπναγαν οι αρχαίοι Μακεδόνες θα τους ξυλοφόρτωναν όλους αυτούς για την αντιποίηση.

  11. Ο/Η tropikosss λέει:

    Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι ..ούτε και στα λόγια αγάπη τις περισσότερες.

  12. Ο/Η Θου Βου λέει:

    O πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας Παύλος είπε το 1992 σε συνεντευξη του σε αμερικανικά μέσα:

    «Σκοπός μας είναι δεν πρέπει να είναι η μονόπλευρη θεώρηση των πραγμάτων.Δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα ,ένα με το οποίο θα δικαιώνουμε τους εαυτούς μας και ένα άλλο με το οποίο θα καταδικάζουμε τους εχθρούς μας,γιατί τότε κι οι εχθροί μας θα κάνουν το ίδιο και δεν θα υπάρχει τέλος σε όλο αυτό.
    Ένα έγκλημα ,ακόμα κι όταν το κάνει ο αδελφός μου ,παραμένει έγκλημα.

    Από τον πόλεμο υπηρετείται μόνο η επιθυμία του διαβόλου ,ο οποίος είναι ανθρωποκτόνος εξ αρχής και εχθρός κάθε καλού.
    Είναι δική μας επιλογή αν θα ακούσουμε τον διάβολο και ακολουθήσουμε την οδο του ή αν θα υπακούσουμε τον Θεό και πράξουμε το θέλημα Του.

    Ο Κάιν και ο Άβελ ήσαν οι στενότεροι συγγενείς,αδελφοί μόνοι τους πάνω στη γη.Ακόμα και τότε όμως ενέσκυψε το μίσος.
    Το αν θα γίνουμε Κάιν ή Άβελ εξαρτάται από τον καθένα από εμάς,ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δεχόμαστε από τον κόσμο ή από τους εχθρούς μας.

    Ο Κύριος μας ήρθε σε αυτό τον κόσμο για να μάς διδάξει πως θα γίνουμε αληθινοί άνθρωποι,πώς θα γίνουμε ουράνια πλάσματα.
    Το πάθος και ο θάνατος Του δίνουν νόημα στην κάθε στιγμή των παθημάτων που μάς βρίσκουν στο δρόμο για την δικαιοσύνη Του.
    Δεν πρέπει ποτέ να φοβηθούμε ακόμα και τον θάνατο για χάρη της δικαιοσύνης του Θεού.
    Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι η διάπραξη του κακού,καθώς έτσι γινόμαστε νεκροί που απλά μοιάζουν με ζωντανούς.

    Ο Θεός έχει ένα κριτήριο για όλους μας.»

  13. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,

    Από το σχόλιο, που έκανα, προκύπτει σαφώς ότι δε δικαιολογώ τις αγριότητες κανενός, είτε πρόκειται για τους αρχαίους μας προγόνους είτε για τους βυζαντινούς, στο μέτρο που μπορεί κανείς να τους θεωρήσει προγόνους μας. Απλά αναφέρθηκα στις αγριότητες των Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τις οποίες προφανώς θα διέπραξαν και οι Σπαρτιάτες, προκειμένου να καταδείξω ότι ακόμα και στην ελληνική εθνική Αθήνα των φιλοσόφων, των ποιητών και των λοιπών λαμπρών πνευμάτων οι αγριότητες στον πόλεμο, τουλάχιστον στον Πελοποννησιακό, ήταν κάτι το σύνηθες. Αλλιώς, η πρόοδος στα γράμματα και τις τέχνες δε έχει ως επακόλουθο και την πρόοδο στα πολεμική ήθη και έθιμα. Και, φυσικά, το Βυζάντιο, το οποίο δεν φημιζόταν για την πνευματική του παραγωγή, δεν μπορούσε να υστερήσει. Απλά, διαχωρίζω τη θέση του Βασιλείου του Β’ από τη θέση της Επίσημης Εκκλησίας της εποχής του, την οποία φρονώ ότι αγνόησε επιμελώς. Επίσης, χωρίς να δικαιολογώ με βάση τα σημερινά ήθη και έθιμα, την τύφλωση των 15.000 αιχμαλώτων Βουλγάρων στρατιωτικών, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα αίσχη, που διέπραξαν οι Βούλγαροι στο χώρο της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδος, ήταν χειρότερα και διήρκεσαν περισσότερα χρόνια, αφού πριν το Σαμουήλ, ο Συμεών είχε ξεκινήσει παρόμοιες λεηλασίες στον ίδιο χώρο, οπότε θα μπορούσαμε υπό το πρίσμα της εποχής εκείνης, να δούμε την πρακτική της εκτύφλωσης ως ένα μάθημα, ώστε οι Βούλγαροι να μην ξαναδημιουργήσουν προβλήματα στους πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. Βέβαια, τονίζω και πάλι ότι δεν αποτελεί αυτό αποδεκτή πρακτική είτε των Βουλγάρων είτε των Βυζαντινών αλλά πότε, άραγε, ο χριστιανισμός ή οποιαδήποτε θρησκεία εξανθρώπισε την εξουσία;

  14. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    περιούσιε,
    η κύρια διαφωνία που έχω μαζί σου εντοπίζεται στο εξής. Διαβλέπω μια προσπάθεια αποενοχοποίησης της Βυζαντινής Εκκλησίας από τα αυτοκρατορικά πεπραγμένα. Η Εκκλησία έδινε στους ελέω θεού θεοστεφείς μονάρχες το ιδεολογικό υπόβαθρο να κακουργούν ανενόχλητοι, χρησιμοποιώντας τους για να της δίνουν προνόμια και για να εξοντώνει τους ‘αιρετικούς’ που κι αυτοί αν και όταν είχαν την εξουσία, σαν καλοί χριστιανοί έκαναν τα ίδια και χειρότερα. Άλλους φονιάδες από δαύτους τους ανακύρηξε άγιους, όλους τους έστεφε στην Αγία Σοφία, όλων τους πολέμους ευλογούσε, αδιάκριτα αν ήταν επιθετικοί ή αμυντικοί, σε όλους έδινε την επιθανάτιο συγχώρηση, άλλους φοβερούς κακούργους τους αναπαρίστανε στα ψηφιδωτά της Αγ,Σοφίας με φωτοστέφανο αγίου, και το κυριότερο δεν πρόβαλε κάποιο μοντέλο χρηστής διοίκησης, χωρίς πολέμους, αυταρχισμό, δουλεία κλπ με το πρόσχημα ότι ασχολείτο με τα Επουράνια, την ίδια στιγμή που ήταν βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στις γήινες απολαύσεις, έχοντας δούλους και τεράστιες εκτάσεις γης.

  15. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,

    Διαβλέπω μια προσπάθεια παρερμηνείας όσων γράφω. Λοιπόν, δεν έχω καμμία πρόθεση να απενοχοποιήσω την Επίσημη Εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Απεναντίας, μπορώ να της προσάψω τα χίλια μύρια όσα, όπως πράττετε και σείς στο ιστολόγιό σας και, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία. Απλά, στέκομαι στο γεγονός ότι ο Βασίλειος ο Β’ υπήρξε ένας αυτοκράτορας, ο οποίος προφανώς ενεργούσε χωρίς να νοιάζεται, αν η Επίσημη Εκκλησία ασχολούνταν μαζί του. Σαφώς και η Εκκλησία δεν κατεδίκασε την ενέργειά του να τυφλώσει 15.000 αιχμαλώτους Βουλγάρους, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν προτίθεμαι να την απενοχοποιήσω. Εκεί, που στάθηκα, είναι στο γεγονός ότι οι αγριότητες των Βουλγάρων εκείνη την εποχή αλλά και νωρίτερα (Κρούμος, Συμεών και στο τέλος Σαμουήλ) επέβαλαν δραστικά μέτρα, με τα δεδομένα πάντα της εποχής εκείνης. Προσέξτε, δε δικαιολογώ τέτοιες πρακτικές, απλά μπαίνω στο μυαλό, όσο είναι αυτό δυνατό, εκείνων, που κυβερνούσαν τότε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αναλογίζομαι τις συνθήκες της εποχής εκείνης.

  16. Ο/Η zalmoxis λέει:

    Καλησπέρα!

    Ανατρέχω στην ιστορία να εντοπίσω κάποια πιο βάρβαρη και επονείδιστη μεταχείριση αιχμαλώτων από αυτή του Βασίλειου Β’ μετά την μάχη στο Κλειδί (για τους 15.000 τυφλωθέντες που αναφέρουν ο Ιωάννης Σκυλίτζης και άλλοι) και δεν βρήκα και πολλές έως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
    Πολλοί από τους στρατιώτες των Βουλγάρων ήταν Βογόμιλοι, οι οποίοι ήταν ιδιαιτέρως ενοχλητικοί για την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία, λόγω των («αντιεξουσαστικών» ) απόψεών τους και ο παράγων αυτός (δογματικός / «αντιαιρετικός») δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται (ίσως και ως εξήγηση για την απάνθρωπη αυτή πράξη).
    Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ τύφλωσε τους αιχμαλώτους με τις ευλογίες του ιερατείου και του Πατριάρχη Σεργίου Β΄.

    Τα ιερατεία και οι θρησκευτικές προακαταλήψεις βρίσκονται πίσω από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, άπό των Ρωμαίων κατά των Χριστιανών, μέχρι των Καθολικών κατά των ιθαγενών Αζτέκων και Μάγια, για να μην αναφερθούμε στις διώξεις των Εβραίων από τους ορθόδοξους Ρώσους και τον Νίκωνα στη Λακωνία μέχρι τους φανταμενταλιστές του ισλάμ. Ακόμη και στις μέρες μας, έχουμε το παράδειγμα των θρησκόληπτων γερακιών που στελέχωσαν τις κυβερνήσεις Μπους και συμμετείχαν λ.χ. στην ομαδική πρωινή προσευχή στον Λευκό Οίκο (Ράμσφελντ, Περλ και το συνάφι τους) κάτι Τζέρυ Φάλγουελ και Πατ Ρόμπερτσον, κ.λπ.
    Είναι απίστευτη η ικανότητα των ιερατείων να μυρίζονται το αίμα…

    Για ¨Ανθιμο και Στέφανο τί να πει κανείς; απλώς παραπέμπω στην «Φυσιογνωμονική» του Αριστοτέλη (κοινώς, βλέπουμε φάτσες και κρίνουμε).

  17. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Θ.Β.
    είναι μεγάλη πρόκληση να επικαλείσαι τις αερολογίες του αρχιφαρισαίου Σέρβου πατριάρχη που ευλόγησε όλα τα κακουργήματα των εθνικιστών συμπατριωτών του σε βάρος αθώων άμαχων. Δεν διαμαρτυρύθηκε για την εθνοκάθαρση, ούτε δίστασε να συμπλέει με φονιάδες όπως ο Μιλόσεβιτς, ο Αρκάν, ο Μπλάντιτς και ο Κάρατζιτς.

  18. Ο/Η argosholos λέει:

    Στη συζήτηση περί βουλγαροκτόνου διακρίνω την άποψη ότι αυτός ήταν δικός μας και οι άλλοι ήταν ξένοι, δηλ. απλώς βούργαροι… Από που ως που αυτός ήταν δικός μας; Ο ίδιος δεν νομίζω να έλεγε τον εαυτό του έλληνα. Το πολύ πολύ να τον έλεγε χριστιανό (στα ελληνικά) ή ρωμαίο και οι άπιστοι δυτικοί να τον ονόμαζαν γραικό. Το έλληνας που κολλάει; (εγώ πάντως καλώ τον εαυτό μου έλληνα…)

  19. Ο/Η zagaria λέει:

    Πολύ μου άρεσε η παρουσίαση όμως κρύβει μέσα της ένα σόφισμα… οι διαμάχες δεν βαρύνουν τις εκκλησίες οπότε αυτές δεν έχουν υποχρέωση να απολογηθούν. Έχουν συγκεκριμένα αίτια και η όποια παρότρυνση από την μεριά των εκκλησιών δεν υπήρξε κύριας σημασίας. .. ένα κομματάκι ήθελαν από το πλιάτσικο, μην το κάνουμε θέμα.

    Κάτι άλλο που αποτελεί σόφισμα είναι η ταύτιση του όρου με τα πρόσωπα των ιεραρχών, ανθρωποκοινωνικά (δηλαδή με τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες στην εξεταστική) εκείνα που αξιολογούνται δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι εμμονές …

    Σε σχέση με την Ρωσία και την θρησκεία είναι γνωστό πως ειδικότερα στα χρόνια της αυστηρά σοσιαλιστικής δημοκρατίας η εκκλησία ήταν το δεκανίκι της κομμούνας (με τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές στην εξεταστική αυτό είναι το αποτέλεσμα του πορίσματος).

    Για την Εθνική Αθήνα, μην ξεχνάμε ότι πότιζε τον Σωκράτη με το κώνιο όταν ο Αριστοφάνης υποταγμένος στο εξουσιαστικό θρησκευτικοπολιτικό κατεστημένο έγραφε κωμωδίες επ’ αυτού για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις…και στεφόταν και με την στέφανο του Διονύσου.

    Να την αναμοχλεύουμε την σούπα για να δέσει είπαμε, όχι όλο χυλοπίτα και ντομάτα λιαστή.

  20. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Μμμμμμμ…

    Τώρα που ο Λασκαράτος συναντά την Espresso, η συζήτηση γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Επιτέλους, ήρθε ο χρόνος για ένα ξεκατίνιασμα επιπέδου!

    @Οι στρατιώτες της Εκκλησίας στη Β.Ελλάδα είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους Γυφτοσκοπιανούς; Τρεις ειδήσεις με κάνουν να αμφιβάλλω…@

    @Δεν σας συμβουλεύω οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος, αλλά σας συμβουλεύω οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος’, δυνατόν να παρέβαινε εντολή του Χριστού (sic) αλλ’ οι περιστάσεις επέβαλλαν την υπέρβαση της εντολής για τη σωτηρία της πατρίδας».@

    Όταν απαντάς εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου δεν χρειάζεται κανείς να προσθέσει τίποτα. Εκτός και αν έχεις ειδική πληροφόρηση για τη σεξουαλική συμπεριφορά του Ιωακείμ Φωρόπουλου και μας την κρύβεις! Ατιμούλικο!

    Λοιπόν το ζήτημα του κατά Χριστόδουλο «κουσουριού» σε σχέση με την μαχητική ικανότητα, έχει λυθεί τουλάχιστον από την εποχή του Κώστα Βάρναλη, ο οποίος για τον Αλκιβιάδη γράφει:

    «Ανίκητε σε γη και σε πελάη
    και μόνο από το πάθος νικημένε,
    τα εικοσιδυό σου πάντ’ ανθοβολάει
    η νιότη σου, απολλώνιε, μυρωμένε,
    γλυκέ εραστή, γλυκύτατ’ ερωμένε!»

    Όπως βλέπεις, πρόβλημα ουδέν.

    @Mόνη παρηγοριά μου πως και ο Γυφτοσκοπιανός αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, πνευματικό τέκνον του μητροπολίτου Καντιώτου Φλωρίνης, κατηγορήθηκε από την ΕΥΠ και από την Σύνοδόν μας και καθηρέθη επί κιναιδισμώ. Η Σύνοδος περιέργως ευαισθητοποίηθηκε πάραυτα ενώ αλλαχού ποιεί την νήσσαν. Ο Νικόδημος πάντως απέδωσε τις κατηγορίες σε εθνική σκοπιμότητα και τις σχετικές φωτογραφίες τις θεωρεί πλαστές.

    http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021019.htm @

    Το ρεπορτάζ του Ιού, ήξερες να το ποστάρεις. Τις ανακοινώσεις του Τσαρκνιά για τους ομοφύλους του, μέσα από το site των βούλγαρων παρακρατικών δεν την είδες!

    http://www.bulgarmak.org/voskopoulos.htm

    Ατιμούλικο! Ατιμούλικο!

    @Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων δεν μπόρεσαν ποτέ να επιτελέσουν έναν ειρηνοποιό ρόλο, αλλά βρέθηκαν στις επάλξεις του εθνοφυλετικού μίσους με αποκορύφωμα την αλληλοσφαγή Ελλήνων και Βουλγάρων ορθοδόξων στις αρχές του 20ου αι. με τις ευλογίες των επισκόπων τους. Αυτό δεν δημιουργούσε πρόβλημα στις χριστιανικές τους συνειδήσεις που καταπνίγονταν από τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. Το θεοκρατικό Βυζάντιο είχε προλειάνει το έδαφος…@

    Μπα! Ώστε το θεοκρατικό πολυεθνικό Βυζάντιο είχε προλειάνει το έδαφος για το εθνοφυλετικό μίσος. Για πες μας τότε, ατιμούλη δερβίση, γιατί δεν δέχονταν οι Βούλγαροι να γίνουν κι εκείνοι υπήκοοι του Βυζαντίου, αφού το κύριο χαρακτηριστικό του δεν ήταν η εθνοκρατία, αλλά η θεοκρατία;

    Ανοιχτός ήταν ο δρόμος. Άλλωστε και ο Ιουστινιανός, «Ιλλυριός» (sic) ήταν, όπως έγραψες πριν από ένα thread. Κι ο κατοπινός Παλαιολόγος ήταν «Σέρβος από μητέρα». Θα μπορούσαν κι εκείνοι χριστιανικότατα, να είχαν έναν Βούλγαρο αυτοκράτορα στο Βυζάντιο.

    @Το θεοκρατικό Βυζάντιο είχε προλειάνει το έδαφος με την εκτύφλωση 15.000 Βουλγάρων ορθοδόξων αιχμαλώτων από τον αυτοκράτορα που χωρίς ντροπή αποκαλείται Βουλγαροκτόνος.@

    Εμείς οι Ρωμηοί, ντρεπόμαστε απίστευτα που δεν αφήσαμε τους Βούλγαρους να μας καταλάβουν.

    Παρεμπιπτόντως, Βουλγαροκτόνο αποκαλούν τον Βασίλειο και οι Βούλγαροι χωρίς να ντρέπονται. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα!

    @ Είναι αυτοί που η Πηνελόπη Δέλτα αναγνωρίζει από το 1937 στα «Μυστικά του Βάλτου» πως “εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα”@

    Η λέξη «μονάχα» τα λέει όλα. Πολύ σωστά η Πηνελόπη Δέλτα παρατηρεί πως δεν αρκεί η χρήση του τοπικού προσωνυμίου για να τεκμηριωθεί εθνική συνείδηση, όπως δεν θα μπορούσε να δηλώσει, κανείς πως διαθέτει εθνική συνείδηση τη μωραΐτικη.

    @Αρειμάνιοι επίσκοποι και από τα δυο μέρη είναι έτοιμοι ξανά να ευλογήσουν αδελφοκτόνους πολέμους και φρικαλέα εγκλήματα ή να υποδαυλίσουν μίση για να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους ξορκίζοντας τους φαντασιακούς δαίμονες των αλλοεθνών βαρβάρων που απειλούν την ιερή πατρίδα.@

    Αυτά να τα πεις στους νεόκοπους. Αν δεν έκανε τα καραγκιοζλίκια του ο Στέφανος, ο δικός μας θα χασμουριότανε στην επισκοπική του κατοικία, τρώγοντας πίτσες και μακαρονάδες κατά τη διάρκεια της νηστείας.

    @Έχουν και οι δυο ως αναφορά τους την αρχαία Μακεδονία και τον παγανιστή Μακεδόνα κατακτητή Μεγαλέξανδρο@

    Αν δεν το έκαναν, θα τους κατηγορούσες για ασέβεια ενάντια στους προγόνους τους, ένεκα μισαλλοδοξίας.

    @Πριν να αποκτήσουν οι Σλάβοι δικούς τους αρχιερείς (κυρίως στα πλαίσια των εθνικών αφυπνίσεων του 19ου αι.) είχαν κατά κανόνα ανατολικούς Ρωμαίους αρχιερείς που τους έστελνε ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης.@

    Αν δεν πραγματοποιούσες το πηδηματάκι από τον 10ο αιώνα στον 19ο, θα έβλεπες πως από παλαιοτάτων χρόνων και μέχρι το 1726, οι Σλάβοι υπάγονταν στις δικές τους, αυτόνομες Αρχιεπισκοπές, Ιπεκίου και Αχρίδος.

    Στα 1726, ο Δραγουμάνος Ιωάννης Υψηλάντης, κατάφερε να προσαρτήσει τα δύο «πατριαρχεία» στο Οικουμενικό. Κάθε ομοιότητα με το πανβαλκανικό επαναστατικό σχέδιο του απογόνου του, είναι τελείως συμπτωματική, αφού το Πατριαρχείο, όπως μας εξήγησες, ήταν πάντοτε «αντεπαναστατικό» και «αντιδραστικό» και αποσκοπούσε στην «τύφλωση» του ποιμνίου του. (https://roides.wordpress.com/2008/05/19/kineitai/)

    Βεβαίως, άμα διαγράψει κανείς τον Κύριλλο και το Μεθόδιο, διαγράψει και τους αιώνες της σλαβικής θρησκευτικής αυτονομίας, διαγράψει και τα παρακάτω, μπορεί να αναγνωρίσει τη Λασκαράτειο εκδοχή.

    Ας δούμε λοιπόν και ποιο ήταν το παράπονο των Βουλγάρων αρχιερέων, όταν ξεκίνησε το σχίσμα τους, στην επιστολή που έστειλαν στο Πατριαρχείο, στα 1869, με απόδοση στη δημοτική, για να καταλαβαίνεις:

    «Μετά από την κατάργηση αυτή των προαναφερθέντων ανεξάρτητων θρόνων, (…) πάραυτα ο Πατριάρχης Σαμουήλ δραστηριοποιήθηκε να βάλει στην πράξη τα περαιτέρω, αποκαθιστώντας στις χηρεύουσες βουλγαρικές επαρχίες, Αρχιερείς Γραικούς, ώστε από τους Ναούς του Υψίστου και από τα εκπαιδευτήρια, εξοβελισμένες η σλαβική και η βουλγαρική γλώσσα, αντικαταστάθηκαν από την ελληνική».

    Ούτε «ανατολικούς Ρωμαίους», ούτε «θεοκράτες Βυζαντινούς» έβλεπαν οι Βούλγαροι στα μέρη τους. Γραικούς έβλεπαν, που μιλούσαν την Ελληνική.

    @Πράγματι από όσο ξέρω καμμία Ορθόδοξη Εκκλησία πρώην κομμουνιστικής χώρας, ούτε ακόμη και αυτή της Ρωσίας του Πούτιν δεν είναι ενωμένη με το κράτος, τουλάχιστον στο βαθμό που είναι η ελλαδική και η ελληνοκυπριακή Εκκλησία.@

    Στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί μία, αλλά τέσσερις παράλληλες θρησκευτικές κυριαρχίες, της ίδιας ομολογίας: Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης (http://www.iak.gr/ekklisia_kritis_istoria.html), το Οικουμενικό Πατριαρχείο (με διακριτικό έλεγχο της Εκκλησίας των «νέων χωρών») και το Άγιον Όρος.

    Για δείξε μας, πού αλλού στον κόσμο συμβαίνει αυτό.

  21. Λασκαρατε,
    πολυ σωστη η περιγραφη περι των χριστιανικων συναισθηματων και αρετων των …αγιων πατερων!
    Αλλα (επειδη σιγα σιγα αρχιζω να γινομαι Ιερωνυμικος;-)) δεν ειδα καποιον να σχολιαζει τις δηλωσεις του αρχιεπισκοπου.
    Καποιο σχολιο επ’αυτων;

  22. Ο/Η stavroula λέει:

    Kala ola auta tote…twra ti ginetai…prepei dld na diaiwnizoume
    oti amarties klhronomisame ap tous progonous?
    Emeis ti ftaime…pou 8eloume na eimaste xristianoi…pou 8eloume na zhsoume eirhnika me tous geitones.
    Meta trexoun k ston papa…
    (alloi xasaphdes apo kei dn nomizetai?)Wxrioun mprosta mas…oi epektatikes politikes tous k prosulitismoi einai e8niko tous spor ap ton mesaiwna mexri k shmera.
    Panta anarwtiomoun gia ta palatia tou Vatikanou pou mazeuei
    tourismo opws t anaktora tou Bagginham…an k o dikos mas
    papokaisaras Bartolomiew dn paei pisw 3erei k apomuza tis
    arxiepiskopes(overboard) me to parapanw…
    Na htan k oi paraka8hmenoi mono… na legame. Ta sumferonta
    sthn Valkanikh(eidiaitera twra me to energiako) einai toso
    megista pou dn afhnei adiaforo k ton pio, dianohtika anaphro,
    Amerikano proedro. Pou k autos me thn seira tou ws allos
    autokrator perimenh meridio apo thn pita(e3 ou k ta protektorata
    pou exei dhmiourghsei me to ka8e akraiode3io vlhma tous) k tis vaseis Bondsteel. Tufla na exei h Souda!
    Emeis oi laoi ti ftaime…

  23. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Διαγραμμένε,
    συνεχίζεις να τρως το χρόνο μου, με καινούργιες τώρα προσφωνήσεις, όπως «ατιμούλικο», από αυτές που χρησιμοποιούν οι μητροπολίτες μιλώντας στα πνευματικά τους τέκνα. Ο καθείς και τα όπλα του.
    Η μέθοδος που χρησιμοποιείς για να απαντήσεις λέγεται θόλωμα των νερών. Πιάνω ένα παράδειγμα. Αναφέρθηκα σε δυο μητροπολίτες βορειοελλαδίτες, που η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από την Εκκλησία πορνεία και σε εκκλησιαστικούς σπουδαστές της επικράτειας Άνθιμου, που φορούσαν γυναικείες περούκες. Η τελευταία πληροφορία δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ και την καταπίνεις γιατί η εφημερίδα δεν προσφέρεται για απάντηση όπως αυτή που δίνεις για την Εσπρέσσο, την ορθόδοξη Εσπρέσσο τα δημοσιεύματα της οποίας έχει επικαλεστεί η Εκκλησία σου για να τρέχει καλλιτέχνες στα δικαστήρια. Τις τρεις υποθέσεις αυτές ο καθένας καταλαβαίνει πως τις ανέσυρα για απάντηση στο γελοίο Μολών Λαβέ του Άνθιμου και για ξεμπρόστιασμα της υποκρισίας του να ουρλιάζει για την πορνεία των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, αλλά να κάνει την πάπια για τον γείτονικό του μητροπολίτη που τόσκασε με τη φιλενάδα του και πληρώνεται τη μισθάρα του από το Κράτος χωρίς να καθαιρείται όπως θέλουν οι Κανόνες, ή για τον άλλο με τον διάκο του που παραμένει στη θέση του. Τόγραψε η Εσπρέσσο και λοιπόν; Αν αύριο η Εσπρέσσο σε συκοφαντήσει με τρόπο που θίγει την υπόληψή σου, δεν θα την τραβήξεις στα δικαστήρια; Η Εκκλησία σωπαίνει γιατί τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα της Εσπρέσσο λένε αλήθεια και προτιμά να κάνει την πάπια.
    Την περίπτωση του Σλαβομακεδόνα αρχιμανδρίτη της μητρόπολης Φλώρινας Νικόδημου Τσαρκνιά την έβαλα κυρίως ως ανάλαφρο αντίβαρο των αναφορών μου σε από δω παρδαλών ιερωμένων και για να δείξω την διγλωσσία της Εκκλησίας σου, να προστατεύει ομοφυλόφιλους κληρικούς ή διαβόητους παιδεραστές (δεν ταυτίζω επ’ουδενί τις περιπτώσεις, μην μου προκύψει εδώ κάποιος άλλος μαινόμενος) και για τον Σλαβομακεδόνα να καταφεύγει σε εργαστήρια του εξωτερικού για να αποδείξει την γνησιότητα των ενοχοποιητικών φωτογραφιών του, ενώ για τον Παντελεήμονα Αττικής να επικαλείται το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής (και ας γνωματεύει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων πως ειδικά για ηθικολογούντες κληρικούς η προστασία αυτή δεν ισχύει) και να αποφεύγει να ελέγξει τη γνησιότητά τους ακόμη και τώρα που η υπόθεση πήρε τέτοια έκταση, και να τις θεωρήσει αιτία καθαίρεσης.
    Σαν να μη σου έφτανε πως πας να απαξιώσεις όλα τα παραπάνω υπερασπίζεσαι το Άνθιμο, που τάχα μου όπως λες αν δεν ξεκινούσε τον καυγά ο Στέφανος ο Άνθιμος θα καθόταν ήσυχος λες και δεν προκαλεί, δεν μιλάει και δεν βρίζει κι από μόνος του, λες και δεν έχει ασχημονήσει να μαλλιοτραβιέται με τους Σλαβομακεδόνες εθνικιστές για την κληρονομιά του Μεγαλέκου, λησμονώντας αυτός ο εκπρόσωπος του Εσταυρωμένου πως ο Αλέξανδρος σταύρωσε 2000 αθώους νέους της Τύρου επειδή πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την πόλη τους. Και στο τέλος διαγραμμένε αναμιγνύεις τον μακεδονομάχο μητροπολιτη Ιωακείμ που τον επικαλέστηκα όχι για κάποια σεξουαλικότητα όπως τόσο ανέντιμα λες, αλλά επειδή ο Παρασκευαϊδης του απέδιδε «στρατιωτική» ιδιότητα, επειδή ο Ιωακείμ ζητούσε χωρίς να ανατριχιάζει ο Παρασκευαϊδης «οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντες αντί οδόντος» και ο Παρασκευαϊδης μας έλεγε πως «δυνατόν» να παραβίαζε τις εντολές του Χριστού.

    Ο Παρασκευϊδης προσπαθούσε να δικαιολογήσει τους εθνικούς μητροπολίτες όπως ο Άνθιμος ή ο Στέφανος της αντιπέρα όχθης που αντί να «ενώνουν» όπως πολύ σωστά είπε θείε Ισίδωρε ο Ιερώνυμος, σπέρνουν φυλετικό μίσος. Δεν έχουμε πρόβλημα θείο να αναγνωρίσουμε πως ο Ιερώνυμος στα «εθνικοπατριωτικά» είναι μέχρι στιγμής -με τους παπάδες ποτέ δεν ξέρεις-Κύριος, με το Κ κεφαλαίο παρακαλώ.

    Επικαλείσαι διαγραμμένε την περίπτωση της Σερβίας για να μου πεις πως οι Σέρβοι είχαν κατά καιρούς δικό τους πατριάρχη. Ασφαλώς. Μπορώ αν θέλεις να σου προσθέσω και το Μοντενέγκρο που είχε ιθαγενείς πρίγκηπες επισκόπους.
    Δεν έγραψα κάτι διαφορετικό και δεν ήταν αυτή η υπόθεση. Ακροθιγώς είπα ότι ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ στα Βαλκάνια στέλνονταν Ρωμιοί επίσκοποι και προσθέτω χρησιμοποιείτο η ακατανόητη ελληνική στις λειτουργίες. Όταν οι βαλκανικοί λαοί μπορούσαν, έστελναν στο διάολο τους Ρωμαίους, Ρωμιούς, ή Γραικούς αν θέλεις τοποτηρητές του πατριάρχη του Σουλτάνου. Το σενάριο το είδαμε και πρόσφατα στην Αλβανία, όταν οι Αλβανοί αρνήθηκαν να δεχτούν τους 3 Έλληνες μητροπολίτες που τους έστειλε τόσο προσβλητικά ο Βαρθολομαίος, που νομίζει πως ακόμη διαφεντεύει όπως τον καιρό που προστάτευε το πατριαρχείο του ο Σουλτάνος. Το είδαμε και στην Αντιόχεια που οι Άραβες ορθόδοξοι κυνήγησαν τον Ρωμιό πατριάρχη στα 1900 και θα το δούμε και στα Ιεροσόλυμα προσεχώς όταν οι Παλαιστίνιοι θα μας στείλουν πεσκέσι τους Ρωμιούς αποικιοκράτες και μεσίτες γης, πατριάρχες τύπου Βενέδικτου, Διόδωρου, Ειρηναίου, Θεόφιλου με την κουστωδία τους από Παπαδήμες, Βαβύληδες και ανήλικα φτωχά χωριατόπουλα που επιστρατεύονται από την Ελλάδα για να επανδρώσουν το πατριαρχείο.
    Το 1459 ο Σουλτάνος κατήργησε το σέρβικο πατριαρχείο, υποτάσσοντάς το στον πατριάρχη της Ισταμπούλ που διόριζε Ρωμιό ή ελληνόφωνο τοποτηρητή. «Έτσι για την Σερβία…η Εκκλησία έγινε ένας ξένος οργανισμός που …ερχόταν να προστεθεί στην τουρκική κυριαρχία» (Ristelhueber R. «Ιστορία των Βαλκανικών λαών». Παπαδήμας 1995). Το 1557 όμως, ο βεζύρης Μεχμέτ Σοκόλοβιτς παλινόρθωσε το σέρβικο πατριαρχείο διορίζοντας τον αδελφό του πατριάρχη του Πετς (Ιπέκιο). Αυτή η πρώτη βαλκανική αυτονόμηση από τον πατριάρχη της Ισταμπούλ διαταράχτηκε το 1690 οπότε ο πατριάρχης Αρσένιος επικεφαλής 100.000 Σέρβων κατέφυγε στην Αυστρία. H σερβική Εκκλησία είχε όμως ήδη αποκτήσει ανεξίτηλα εθνικά χαρακτηριστικά, πράγμα που θα αργούσε πολύ να συμβεί στις υπόλοιπες βαλκανικές Εκκλησίες, που αργότερα ακολουθώντας τις εθνικές αφυπνίσεις εξελίχθηκαν και αυτές σε κρατικά μορφώματα αποσχιζόμενες βαθμιαία από το ορθόδοξο μιλιέτι του Σουλτάνου και από το ρωμαϊκό-ελληνικό πατριαρχείο που σταδιακά συρρικνώθηκε σε μια σκιά στην οποία αρνιέται να υπαχθεί σήμερα ακόμη και η ελλαδική Εκκλησία. Το 1766 το οικουμενικό πατριαρχείο με τις πλάτες του Σουλτάνου, υποβίβασε το Πετς σε μητρόπολη αντικαθιστώντας στην λειτουργία τα σλοβένικα με τα ακατάληπτα ελληνικά ώστε να εξασφαλίσει καλύτερο έλεγχο πάνω στον σερβικό λαό. Έτσι η πολύφερνη επισκοπή του Πετς έμπαινε από το πατριαρχείο όπως και οι περισσότερες επισκοπές του σε δημοπρασία και αγοραζόταν από κάποιον πλούσιο Φαναριώτη παπά. Το 1879, που κηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Σερβίας, παλινορθώθηκε ο Σέρβος πατριάρχης,.
    Διαγραμμένε,
    πάψε να με απασχολείς με τα βυζαντινά σου τεχνάσματα, ο χρόνος μου είναι πολύτιμος, βρες κάτι άλλο να κάνεις, στην ανάγκη κατατάξου εθελοντής στον στρατό του Άνθιμου. Κατεβαίνει όπου νάναι ο Στέφανος με το ασκέρι του. Τρεχάτε οι Ελληνορθόδοξοι στην πρώτη γραμμή της μάχης μ’αρχηγό σας τον Ψωμιάδη, Άνθιμο και Παπαθεμελή που ‘ναι οι μάνες του εθνικού στρατού. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και τον διάκο του Βορειοελλαδίτη μητροπολίτη. Οι καιροί ου μενετοί.

    Τι τιμή στο παλληκάρι
    όταν πρώτο στη φωτιά.
    σκοτωθεί για την πατρίδα
    με τη σπάθα στα δεξιά

  24. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Θείο Ισίδωρα,
    σου απάντησα μέσα στο κατεβατό της απάντησης στον διαγραμμένο,
    και ίσως δεν το δεις γι’αυτό απαντώ κι εδώ πιό ολοκληρωμένα.
    Ασφαλώς και μπράβο στον χαμηλών τόνων Ιερώνυμο, που έβαλε τον Άνθιμο, με τον τρόπο του, στη θέση του και είπε πως η Εκκλησία θα έπρεπε να ενώνει.
    Προσωπικά όμως φοβάμαι, πως ο Ιερώνυμος, αν η κυβέρνησή μας ήταν πιό επιθετική, θα την ακολουθούσε. Ο Ιερώνυμος δεν είναι φαιδρός ούτε ακραίος. Είναι μορφωμένος άνθρωπος και έχει με το παραπάνω την αίσθηση του γελοίου γι’αυτό και προσπαθεί να κινείται σεμνά. Δεν είναι όμως αυτός που θα κοντραριζόταν με μια εθνικιστική κυβέρνηση που θα είχε διαφορετική γραμμή. Δείγμα της τακτικής του είναι όπως θα είδες και η τοποθέτηση φιλοκυβερνητικών στελεχών στα οικονομικά της Εκκλησίας. Ακολουθεί το γκουβέρνο ο νέος αρχιεπίσκοπος. Σεμνά και ταπεινά, να περνάμε καλά, να μην προκαλούμε γιατί υπάρχουν πολλοί σκελετοί κρυμμένοι στα ντουλάπια της Εκκλησίας.

  25. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @Λασκαράτε

    περίμενα την αντίδραση σου αυτή για τον πατριάρχη Παύλο.
    μια λέξη θα πω μόνο για τα όσα εμπαθή και ψευδή γράφεις περί αυτού:
    δεν ξέρεις τι σού γίνεται.

    και για να προκαλέσω έτι περαιτέρω εσένα και την ψευτοδιαφωτιστική σου «λογική» μεταφέρω ένα κείμενο του αγιου Νικολάου Βελιμίροβιτς ,επιβιώσαντος από ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης:

    «Εάν θα μπορούσε η ιστορία των τριών τελευταίων αιώνων -δεκάτου ογδόου, δέκατον ενάτου και εικοστού- να ονομασθεί με ένα ορθό κατάλληλο όνομα, τότε δεν υπάρχει ορθότερο από την ονομασία: «Πρακτικά της δίκης μεταξύ της Ευρώπης και του Χριστού». Γιατί στα τελευταία τριακόσια χρόνια δεν έχει συμβεί τίποτε στην Ευρώπη που να μην είχε σχέση με τον Χριστό τον Θεό μας. Στην δίκη αυτή μεταξύ του Χριστού και της Ευρώπης, στην πραγματικότητα συμβαίνουν τα εξής:
    Ο Χριστός λέγει στην Ευρώπη ότι βαπτίσθηκε στο δικό Του όνομα και πρέπει να παραμείνει πιστή σ’ Αυτόν και στο Ευαγγέλιό Του.
    Σ’ αυτό απαντά η υπόδικη Ευρώπη:
    Όλες οι θρησκείες είναι ίσες. Μας το είπαν οι Γάλλοι εγκυκλοπαιδιστές. Και κανείς δεν μπορεί να σε εξαναγκάσει να πιστεύεις τούτο ή εκείνο.
    Η Ευρώπη ανέχεται όλες τις θρησκείες ως δεισιδαιμονίες, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων, η ίδια όμως δεν κρατάει καμία θρησκεία. Όταν πραγματοποιήσει τους πολιτικούς σκοπούς της, τότε αυτή θα «ξεκαθαρίσει» σύντομα τους λογαριασμούς της με όλες τις προλήψεις του λαού.
    Ο Χριστός ρωτά με λύπη:
    Πώς μπορείτε εσείς οι άνθρωποι να ζείτε μόνο με τα ιμπεριαλιστικά, υλικά συμφέροντα, δηλαδή με την ζωώδη μόνο επιθυμία για την σωματική τροφή; Εγώ ήθελα να σας κάμω Θεούς και υιούς Θεού και σεις φεύγετε και επιδιώκετε να εξισωθείτε με τα υποζύγια.
    Σ’ αυτό απαντά ή Ευρώπη:
    Εσύ είσαι καθυστερημένος. Στην θέση του Ευαγγελίου σου βρήκαμε την βιολογία και την ζωολογία. Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε δικοί σου απόγονοι και του ουρανίου πατέρα σου, αλλά απόγονοι των ουραγκοτάγκων και των γοριλών, δηλαδή του πιθήκου. Εμείς τώρα τελειοποιούμαστε για να γίνουμε θεοί. Γιατί δεν παραδεχόμαστε άλλους θεούς εκτός από εμάς.
    Σ’ αυτό ο Χριστός λέγει:
    Εσείς είσθε περισσότερο σκληροτράχηλοι από τους αρχαίους Εβραίους. Εγώ σας σήκωσα από το σκοτάδι της βαρβαρότητας στο ουράνιο φως, και σεις πηγαίνετε πάλι πίσω στο σκοτάδι, όπως το βουβάλι στη λάσπη. Εγώ έχυσα το αίμα μου για χάρη σας. Εγώ σας έδειξα την αγάπη μου, όταν όλοι οι Άγγελοί μου απέστρεφαν τα πρόσωπά τους μη μπορώντας να υποφέρουν την δυσωδία σας, δυσωδία του Άδη. Όταν λοιπόν εσείς ήσασταν σκοτάδι και δυσωδία, ήμουν ο μόνος που στάθηκα να σας καθαρίσω και να σας φωτίσω. Να μην είσθε λοιπόν τώρα άπιστοι, γιατί θα επιστρέψετε πάλι σ’ εκείνον τον ανυπόφορο ζόφο και τη δυσωδία.
    Σ’ αυτό η Ευρώπη φωνάζει περιπαικτικά:
    Φύγε από μας. Δεν σε αναγνωρίζουμε. Εμείς ακολουθούμε την ελληνική φιλοσοφία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την κουλτούρα, θέλουμε ελευθερία. Εμείς έχουμε τα πανεπιστήμια. Η επιστήμη είναι το οδηγητικό μας αστέρι. Το σύνθημά μας είναι: ελευθερία, αδελφοσύνη, ισότητα. Ο νους μας είναι ο θεός των θεών. Εσύ είσαι Ασιάτης. Εμείς σε αρνούμαστε. Εσύ είσαι μόνο ένας παλαιός μύθος των γιαγιάδων και των παππούδων μας.
    Τότε ο Χριστός με δάκρυα στα ματιά Του λέγει:
    Ιδού εγώ φεύγω, αλλά εσείς θα δείτε. Αφήσατε την οδό του Θεού και ακολουθήσατε την σατανική οδό. Η ευλογία και η ευτυχία αφαιρέθηκαν από σας. Στο χέρι μου βρίσκεται η ζωή σας, γιατί εγώ σταυρώθηκα για σας. Παρά ταύτα δεν θα σας τιμωρήσω εγώ, αλλά οι αμαρτίες σας και η αποστασία σας από έμενα τον Σωτήρα σας. Εγώ φανέρωσα την αγάπη του Πατέρα μου προς όλους τους ανθρώπους και ήθελα με αγάπη να σας σώσω όλους.
    Τότε λέγει η Ευρώπη:
    «Ποιά αγάπη; Ρωμαλέο και ανδρικό μίσος εναντίον όλων εκείνων που δεν συμφωνούν με μας, τούτο είναι το πρόγραμμά μας. Η αγάπη σου είναι μόνο ένα παραμύθι. Στη θέση τον παραμυθιού αυτού εμείς σηκώσαμε σημαία: εθνικισμού και διεθνισμού, ετατισμού [κρατισμού] και προοδευτισμού, εξελιξαρχίας, ωκεανισμού και κουλτουρισμού. Σε τούτο βρίσκεται η σωτηρία μας. Εσύ φύγε από μας».
    Αδελφοί μου, η συζήτηση τελείωσε στις μέρες μας. Ο Χριστός απομακρύνθηκε από την Ευρώπη, όπως κάποτε από την χώρα των Γαδαρηνών, όταν το ζήτησαν οι Γαδαρηνοί. Μόλις όμως έφυγε Αυτός, ήλθε πόλεμος, οργή, τρόμος και φρίκη, κατάρρευση, καταστροφή. Επέστρεφε στην Ευρώπη ο προχριστιανικός βαρβαρισμός, εκείνος των Αβάρων, των Ούννων, των Λογγοβαρδών, των Αφρικανών, μόνον ότι τώρα ήταν εκατό φορές φρικωδέστερος. Ο Χριστός πήρε το Σταυρό Του και την ευλογία Του και απομακρύνθηκε. Έμεινε ζόφος και δυσωδία. Και σεις τώρα αποφασίστε με ποιόν θα πάτε, ποιον θα ακολουθήσετε: την σκοτεινή και δυσώδη Ευρώπη ή τον Χριστό;»

  26. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Διαγραμμένε, λίγα ακόμη τώρα που βρήκα τον καιρό

    Λες: @Μπα! Ώστε το θεοκρατικό πολυεθνικό Βυζάντιο είχε προλειάνει το έδαφος για το εθνοφυλετικό μίσος.@

    πουθενά δεν είπα κάτι τέτοιο. Για φοβερές βαρβαρότητες με εκκλησιαστική ευλογία είχε προλειάνει το έδαφος. Θέμα φυλετικού μίσους στο Βυζάντιο δεν υπήρχε, γι’αυτό και βάζω τις εθνικότητες των αυτοκρατόρων (Ισπανός, Τούρκος, Αλβανός, Αρμένης, ακόμη και δυο τρεις Έλληνες) όπως με κατηγορείς στο ποστ για τον Μ.Κων/νο, παρομοιάζοντάς με μάλιστα με την Δεξιά που φώναζε πως ο ΓΑΠ έχει Πολωνή γιαγιά κλπ. Για μένα ο πολυφυλετισμός είναι προσόν και το να παριστάνεις πως τάχα λέω Σέρβο τον Παλαιολόγο για να τον μειώσω είναι πλαστογραφία συνειδητή πρώτου μεγέθους.

    @Ας δούμε λοιπόν και ποιο ήταν το παράπονο των Βουλγάρων αρχιερέων, όταν ξεκίνησε το σχίσμα τους, στην επιστολή που έστειλαν στο Πατριαρχείο, στα 1869, με απόδοση στη δημοτική, για να καταλαβαίνεις:

    «Μετά από την κατάργηση αυτή των προαναφερθέντων ανεξάρτητων θρόνων, (…) πάραυτα ο Πατριάρχης Σαμουήλ δραστηριοποιήθηκε να βάλει στην πράξη τα περαιτέρω, αποκαθιστώντας στις χηρεύουσες βουλγαρικές επαρχίες, Αρχιερείς Γραικούς, ώστε από τους Ναούς του Υψίστου και από τα εκπαιδευτήρια, εξοβελισμένες η σλαβική και η βουλγαρική γλώσσα, αντικαταστάθηκαν από την ελληνική».

    Ούτε «ανατολικούς Ρωμαίους», ούτε «θεοκράτες Βυζαντινούς» έβλεπαν οι Βούλγαροι στα μέρη τους. Γραικούς έβλεπαν, που μιλούσαν την Ελληνική@.

    Είπα εγώ κάτι διαφορετικό; Πως είναι δυνατόν οι Βούλγαροι αρχιερείς να λένε τους Ρωμιούς θεοκράτες; Ασφαλώς ο χαρακτηρισμός είναι δικός μου. Γραικοί, Ρωμιοί, ανατολικοί Ρωμαίοι, είναι μερικές φορές όροι περίπου ισοδύναμοι, ανάλογα την εποχή κλπ Τεράστιο θεμα. Μπορούμε να ανοίξουμε ολόκληρη κουβέντα για τον Λιουτπράνδο που προσφώνησε αυτοκράτορα των Γραικών τον ανατολικό Ρωμαίο κλπ αλλά δεν είναι του παρόντος. Οι Βούγαροι θέλανε τη γλώσσα τους στις λειτουργίες και ιθαγενείς επισκόπους. Αυτή είναι η ουσία. Το πατριαρχείο έστελνε τους δικούς του. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

    Για τον Νικόδημο Τσαρκνιά, δεν θα γράψω ντοκτορά. Σιγά μην είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ ακόμη και σε βουλγάρικη ιστοσελίδα όπου με παραπέμπεις που λες πως σκόπιμα την απέκρυψα κλπ Σοβαρολογείς; Τι λόγο είχα να ανοίξω το θέμα Τσαρκνιά σε όλες του τις πτυχές;
    Βούλγαροι και Σλαβομακεδόνες σφάζονται για τη Μακεδονία κι αυτοί. Τι σχέση έχει με το παρόν κωμειδύλλιο Στέφανου-Άνθιμου. Εσείς τον Νικόδημο τον θέλετε Έλληνα προδότη και ομοφυλόφιλο. Αυτός λέει πως είναι Σλαβομακεδόνας και ετερόφυλος, εγώ τον θεωρώ Σλαβομακεδόνα και διασκεδάζω με το κουτοπόνηρο χούι σας να αποκαλύπτετε την ομοφυλοφιλία των σλαβομακεδόνων κληρικών και να κρύβετε των δικών σας. Τέτοιοι άνθρωποι είσαστε.

    Μου λες: ###
    @Έχουν και οι δυο ως αναφορά τους την αρχαία Μακεδονία και τον παγανιστή Μακεδόνα κατακτητή Μεγαλέξανδρο@

    Αν δεν το έκαναν, θα τους κατηγορούσες για ασέβεια ενάντια στους προγόνους τους, ένεκα μισαλλοδοξίας.###

    Όχι και έτσι, σιγά μην είμαι προγονόπλκτος οπαδός του Μεγαλέκου. Τα πιστεύεις αυτά που λες ή είσαι απόλυτα υποκριτής;

    Τέλος τι θέλεις να πεις στο τέλος; 104 ορθόδοξες δικαιοδοσίες να υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι όλες τους κρατικοδίαιτες. Πίστευα πως ήξερες πως όταν λέω ελλαδική Εκκλησία, για σας τους μυημένους, ενοούμε την Εκκλησία του Ιερώνυμου. Όχι Κρήτη Δωδεκάνησα, Αγ.Όρος. Μην κάνεις κι εδώ πως δεν καταλαβαίνεις τι θέω να πω και στήνεις ολόκληρο χάρτινο πύργο παρεξηγήσεων, ώστε να κυριευθείς τάχα μου από ιερή αγανάκτηση και να με παραπέμπεις και σε ιστοσελίδα για να ομολογήσω τι; Πως υπάρχει και αρχιεπισκοπή Κρήτης; Και τι μ’αυτό; Αλλάζει κάτι; Έγραψα κάτι αντίθετο; Υπάρχουν και οι Παλαιοημερολογίτες κλπ κλπ τι σχέση έχει αυτό με το καυγαδάκι Άνθιμοστέφανου;

    Διαγραμμένε ο υβριστικό σου ύφος, η κακότητα και η υστερία που βγάζεις σε ένα μπλογκ φιλόξενο και δημοκρατικό που δημοσιεύει αλογόκριτα και τις εναντίον του βρισιές του κάθε εντεταλμένου ή αυτόκλητου κακοήθους, το επίπεδο των επιχειρημάτων σου, οι συνειδητές διαστρεβλώσεις, οι δήθεν παρανοήσεις, οι απαντήσεις σου σε πράγματα που ποτέ δεν είπα, η παρέλκυση και υπερβολική διόγκωση της συζήτησης με καταφυγή σε δεκάδες παρένθετα ή παράλληλα ζητήματα που καθιστούν κάθε απάντηση χρονοβόρα, κοπιαστική και αποπροσανατολιστική σε γήπεδο άσχετο με το συζητούμενο θέμα κλπ κλπ σε χαρακτηρίζουν. όλα αυτά λέγονται με μια φράση:

    άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε.

  27. Ο/Η θαλασσινός λέει:

    Aρχιφαρισαίος ο Σερβίας Παύλος ? Αυτός που αντί για πολυτελές αυτοκίνητο κυκλοφορεί με τη συγκοινωνία? Αυτός που πήγε και πούλησε ρολόϊ αξίας 12.000 $ δώρο του Ρώσου ΥΠ.ΕΞ. και έδωσε τα χρήματα σε Σέρβο πρόσφυγα που ξεσπιτώθηκε από την εστία του στο Κόσσοβο, που είναι ασκητικός και με λίγα κιλά? Που είπε ότι δεν χρειάζεται νέο μέγαρο συνεδριάσεων της συνόδου του σερβικού Πατριαρχείου διότι ο λαός έχει οικονομικές δυσκολίες? Ωραίος Φαρισαίος! Να έρθει και σε εμάς…

  28. Θου Βου,

    «Ο Χριστός λέγει στην Ευρώπη ότι βαπτίσθηκε στο δικό Του όνομα και πρέπει να παραμείνει πιστή σ’ Αυτόν και στο Ευαγγέλιό Του.»

    Ο χριστος από τη μια, η Ευρωπη από την άλλη: ο χριστος συνομιλει με μια …ηπειρο!!!
    Η παρανοια σε ολο της το μεγαλειο, ένα απιστευτο ντελίριο παρακρουσης!
    «Σ’ αυτό ο Χριστός λέγει:
    Εγώ σας σήκωσα από το σκοτάδι της βαρβαρότητας στο ουράνιο φως, και σεις πηγαίνετε πάλι πίσω στο σκοτάδι, όπως το βουβάλι στη λάσπη. Εγώ έχυσα το αίμα μου για χάρη σας. Εγώ σας έδειξα την αγάπη μου, όταν όλοι οι Άγγελοί μου απέστρεφαν τα πρόσωπά τους μη μπορώντας να υποφέρουν την δυσωδία σας, δυσωδία του Άδη. Όταν λοιπόν εσείς ήσασταν σκοτάδι και δυσωδία, ήμουν ο μόνος που στάθηκα να σας καθαρίσω και να σας φωτίσω. Να μην είσθε λοιπόν τώρα άπιστοι, γιατί θα επιστρέψετε πάλι σ’ εκείνον τον ανυπόφορο ζόφο και τη δυσωδία.»

    Παραληριματος … «μεγαλειου» συνεχσεια!
    Ξερεις πως λεγεται αυτό Θου Βου? Σωτηριολογικη ψυχωσικη εμονή το ονομαζει η ψυχιατρικη 😉
    Ρε σεις, με το ζορι …σωτηρια? Αει στο διαολο μεσημεριατικα.
    Δεν θελουμε ρε, σωστε τους εαυτους σας αμα γουσταρετε (ασε που ο ιδιος ουτε τον εαυτο του δεν μπορεσε να σωσει).

    «Ο Χριστός πήρε το Σταυρό Του και την ευλογία Του και απομακρύνθηκε.»

    Πολύ καλα εκανε!
    Εσεις –τα τσατσόνια του- γιατι δεν ακολουθειτε το παραδειγμα του και συνεχιζετε να παρενοχλειτε τον κοσμο?

    «Έμεινε ζόφος και δυσωδία.»

    Αυτό συνιστα απροκλητη εξυβριση και συκοφαντια.

    «Και σεις τώρα αποφασίστε με ποιόν θα πάτε, ποιον θα ακολουθήσετε: την σκοτεινή και δυσώδη Ευρώπη ή τον Χριστό;»

    Εμεις εχουμε αποφασισει: «τη σκοτεινη και δυσωδη Ευρωπη», αμα αλλαξουμε γνωνη θα σας ειδοποιησουμε να ρθειτε να μας …σωσετε.
    Αντε τωρα, …τον πούλο! (να ξεβρωμισει ο τοπος)

  29. Ο/Η tropikosss λέει:

    Διαγραμμένε είσαι πιο βαρετός κι απ τις θειάδες μου.

    Πέρα από όλες αυτές τις αποπροσανατολιστικές διαδικαστικές λεπτομέρειες επί της ουσίας θα πεις τίποτα;
    Η ουσία είναι ότι υπερθρησκόληπτοι και συνήθως αμόρφωτοι ιερείς και επίσκοποι αντί να διδάσκουν την αγάπη του Χριστού τους,που δήθεν πιστεύουν,γαυγίζουν σαν αγάμητα κωλόσκυλα την άνοιξη και σπέρνουν μίσος στις καρδιές του αφελούς κοπαδιού τους.

    Γι αυτό το πράγμα έχεις να προσθέσεις κάτι;

    Σ αρέσει η αγάπη;Θες αγάπη;Πάψε να πιστεύεις στο «έθνος» τότε.Τόσες και τόσες χιλιάδες ώρες έχεις ξοδέψει για να μελετήσεις τα υπεράχρηστα πατερικά δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς τόσο απλά πράγματα;

    Ρε Θουβου τόσα Blogs υπάρχουν εδώ πρέπει να τρολιάζεις δεν μπορώ να σε καταλάβω.

  30. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    tropikosss

    Η ουσία είναι ότι στον κόσμο ετούτο, υπάρχουν δύο τροπικοί: Ο ένας είναι του Καρκίνου και ο άλλος του Αιγόκερου.

    Εκεί που διασταυρώνεται ο ένας με τον άλλον, κτίζεται μία εκκλησία.

  31. Ο/Η tropikosss λέει:

    @Θουβου

    Μιας και βρήκα λίγο χρόνο κάθησα και διάβασα όλο το σχόλιο με την Ευρώπη και το Χριστό.Πραγματικά είναι απ τα πιο αφελή και βλακωδώς παιδαριώδη λόγια που έχω ακούσει.Θα μου προξενούσε μεγάλη έκπληξη αν μάθαινα ότι αυτός που τα πε αυτά γνώριζε την προπαίδεια μέχρι το 4.

    Μόνο αυτό θα σχολιάσω..(πραγματικά μου φαίνεται αδιανόητο που σχολιάζω τέτοια κείμενα αλλά τέλοσπάντων).

    «Πώς μπορείτε εσείς οι άνθρωποι να ζείτε μόνο με τα ιμπεριαλιστικά, υλικά συμφέροντα, δηλαδή με την ζωώδη μόνο επιθυμία για την σωματική τροφή;»

    Θουβού δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά μπερδεύεσαι πολύ.Επίσης σου έχω στείλει 2-3 φορές ένα λίνκ περί λογικής αλλά αμφιβάλλω αν το διάβασες.
    Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω «λογική» μόνο οι θρήσκοι είναι άνθρωποι του..πνεύματος!!
    Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!Θες να συνεχίσω ή ακόμα κι εσύ κατάλαβες τι μπουρδάρα είναι;;;!!!
    Έχεις πολύ πλάκα τελικά!!

  32. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    @συνεχίζεις να τρως το χρόνο μου@
    @Διαγραμμένε, λίγα ακόμη τώρα που βρήκα τον καιρό@

    Για πράγματα που γουστάρεις, πάψε να διαμαρτύρεσαι. Μου σπαταλάς το χρόνο.

    @Ασφαλώς ο χαρακτηρισμός είναι δικός μου. Γραικοί, Ρωμιοί, ανατολικοί Ρωμαίοι, είναι μερικές φορές όροι περίπου ισοδύναμοι, ανάλογα την εποχή κλπ Τεράστιο θεμα.@

    Όντως τεράστιο θέμα. Μόνο που δεν σε έχω δει, όσον καιρό είμαι στο blog σου, να κάνεις το συσχετισμό. Τουναντίον. Σκοπίμως χρησιμοποιείς διαρκώς τον όρο «ανατολικοί Ρωμαίοι», τώρα ανακάλυψες και την Ισταμπούλ, αφ’ ενός για να προκαλέσεις, αφ’ ετέρου για να αποσιωπήσεις την παρουσία και την κυριαρχία του ελληνισμού στις υπό συζήτηση περιοχές. Έρχομαι λοιπόν κι εγώ, για να ισορροπήσω κάπως την κατάσταση.

    @Αναφέρθηκα σε δυο μητροπολίτες βορειοελλαδίτες, που η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από την Εκκλησία πορνεία και σε εκκλησιαστικούς σπουδαστές της επικράτειας Άνθιμου, που φορούσαν γυναικείες περούκες. Η τελευταία πληροφορία δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ και την καταπίνεις γιατί η εφημερίδα δεν προσφέρεται για απάντηση όπως αυτή που δίνεις για την Εσπρέσσο, την ορθόδοξη Εσπρέσσο τα δημοσιεύματα της οποίας έχει επικαλεστεί η Εκκλησία σου για να τρέχει καλλιτέχνες στα δικαστήρια.@

    Δεν πας καλά. Όχι μόνον δεν αμφισβήτησα τα περί «περούκας», αλλά παρέθεσα και ποίημα του φίλου σου του Βάρναλη, που αποδεικνύει το μάχιμο ενός «γλυκύτατου ερωμένου».

    Την επόμενη φορά θα αναφερθώ στην αγάπη που έτρεφε ο Μεγαλέκος (σύμφωνα με τον Κούρτιο) για τα μπούτια του Βαγόα – κάτι που δικαιώνει τους δεσπότες με την περούκα στον αγώνα τους για τη Μακεδονία. Ίσως σε ικανοποιήσω περισσότερο.

    Λασκαράτος, δεν αναφέρθηκες σε δύο μητροπολίτες. Κάγχασες. Και μια που κάγχασες, κάγχασα κι εγώ – και θα ξανακαγχάσω.

    Στις σοβαροφανείς αιτιάσεις σου, δεν μπορώ παρά να δηλώσω κατάπληξη: Πρώτον, γιατί η Εσπρέσσο δεν είναι περισσότερο «ορθόδοξη» από το «Βήμα», στο οποίο αρθογραφούσε ο Παρασκευαΐδης επί χρόνια, ανταμοίβοντας τον πάτρωνά του κύριο Σταύρο με την παράνομη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους. Δεύτερον, διότι οι συλληφθέντες επί «ανάρμοστη συμπεριφορά» στη Σχολή αποπέμφθηκαν. Τρίτον διότι δεν βλέπω τον συσχετισμό ανάμεσα στον έρωτα ενός Μητροπολίτη για μία γυναίκα και το «μολών λαβέ». Τέταρτον…

    @και για ξεμπρόστιασμα της υποκρισίας του να ουρλιάζει για την πορνεία των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, αλλά να κάνει την πάπια για τον γείτονικό του μητροπολίτη που τόσκασε με τη φιλενάδα του και πληρώνεται τη μισθάρα του από το Κράτος χωρίς να καθαιρείται όπως θέλουν οι Κανόνες, ή για τον άλλο με τον διάκο του που παραμένει στη θέση του@

    … διότι θα ήθελες να δεις τον Άνθιμο σε ρόλο κουκουλοφόρου για να έχεις να καγχάζεις με τα επισκοπικά ξεκατινιάσματα. Τι την θέλεις τη σοβαρότητα;

    @Και στο τέλος διαγραμμένε αναμιγνύεις τον μακεδονομάχο μητροπολιτη Ιωακείμ που τον επικαλέστηκα όχι για κάποια σεξουαλικότητα όπως τόσο ανέντιμα λες,@

    Άλλη πατάτα: Και πού ήξερες ρε γίγαντα, αν και ο Ιωακείμ δεν είχε γκόμενα ή γκόμενο; Αυτό ήθελα να σου επισημάνω! Έλεος!

    ————————————————————————–

    Ας έρθουμε όμως τώρα στα σοβαρά:

    @για να δείξω την διγλωσσία της Εκκλησίας σου@

    Αν δεν έχεις κάτι να αντιπροτείνεις, καλό είναι να ασχοληθείς με κάτι αποδοτικότερο. Η Εκκλησία, όπως το κράτος, το κόμμα, η ποδοσφαιρική ομάδα, το Εθνικό Θέατρο, η ΚΟΑ, το μπουρδέλο της Κικής, δεν είναι τα ντουβάρια, αλλά οι άνθρωποι.

    Ακόμα και η υποκρισία έχει βαθμίδες. Ο Κρισναμούρτι π.χ. θεωρούσε υποκριτές τους γκουρού και τους ιερείς, επειδή, ενώ είχαν σεξουαλικές ορμές, τις συγκρατούσαν προκειμένου να τηρήσουν τους νόμους της ηθικής. Τι θα πει «υποκριτής» λοιπόν;

    Από τα κείμενά σου, απουσιάζει κάθε θέση. Θέλεις τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Εκκλησία; Θέλεις τον Άνθιμο να κατηγορεί τον Παντελεήμονα; Θέλεις να είναι όλοι οι Μητροπολίτες ανέραστοι σαρκικώς; Θέλεις απλώς η Εκκλησία να κατεβάσει τα ρολά; Όλα αυτά; Τίποτα απ’ όλα αυτά; Ή μήπως είσαι τελικώς το παιδάκι που πετάει πέτρες στο κοτέτσι για να δει τις κότες να κακαρίζουν;

    Υποψιάζομαι πως πρόκειται για το τελευταίο – αν και αφήνω μια θέση στο στομάχι μου για το επιδόρπιο.

    @ υπερασπίζεσαι το Άνθιμο, που τάχα μου όπως λες αν δεν ξεκινούσε τον καυγά ο Στέφανος ο Άνθιμος θα καθόταν ήσυχος λες και δεν προκαλεί, δεν μιλάει και δεν βρίζει κι από μόνος του, λες και δεν έχει ασχημονήσει να μαλλιοτραβιέται με τους Σλαβομακεδόνες εθνικιστές@

    Πολύ σωστά: Ο Άνθιμος θα μαλλιοτραβιώνταν με τους Σλαβομακεδόνες εθνικιστές (οι οποίοι, σημειωτέον, είναι η συντριπτική πλειοψηφία στο κράτος τους, με το ένα κόμμα να συναγωνίζεται το άλλο σε ακρότητες), αλλά όχι με τους ιερείς τους.

    Και τις ακρότητες αγαπητέ μου, δεν τις ξεκινήσαμε εμείς. Ρώτα όποιον έτυχε να σπουδάσει στα Σκόπια να σου πει τι τράβαγε για να περάσει το μάθημα της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο. Ρώτα τους κατοίκους της Δοϊράνης τι γινόταν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 στα σύνορα – όταν εμείς κάναμε το κορόιδο και γελάγαμε με τους «κολλημένους»…

    @…για την κληρονομιά του Μεγαλέκου, λησμονώντας αυτός ο εκπρόσωπος του Εσταυρωμένου πως ο Αλέξανδρος σταύρωσε 2000 αθώους νέους της Τύρου επειδή πολέμησαν υπερασπιζόμενοι την πόλη τους.@

    Ο Άνθιμος υπερασπίζεται, όπως καταλαβαίνει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν βρεις πουθενά καμία δήλωσή του (είτε του Άνθιμου, είτε οιουδήποτε άλλου έλληνα επισήμου), όπου να υπερασπίζεται την σφαγή της Τύρου, ή τις απειλές για σφαγές σε αντάλλαγμα με την κλοπή του Βουκεφάλα, να μου την υποδείξεις.

    Στο μεταξύ, αν θέλεις να ασχοληθείς με τον Μεγαλέκο, ανάρτησε κανένα άρθρο για τον Μεγαλέκο να διασταυρώσουμε τις απόψεις μας, ή διαλογίσου στο εάν θα ήταν δυνατά τα καλά του Αλεξάνδρου χωρίς τις σφαγές του. Να ένα καλό ερώτημα. Μέχρι τότε, σταμάτα να συγχέεις το ένα θέμα με το άλλο!

    @επειδή ο Ιωακείμ ζητούσε χωρίς να ανατριχιάζει ο Παρασκευαϊδης “οφθαλμούς αντί οφθαλμού και οδόντες αντί οδόντος” και ο Παρασκευαϊδης μας έλεγε πως “δυνατόν” να παραβίαζε τις εντολές του Χριστού.@

    Ο Ιωακείμ παραβίαζε ωμά τις εντολές του Χριστού, όπως έκαναν βεβαίως και οι Εξαρχικοί. Η διοικούσα Εκκλησία υπέκυψε πλήρως στον εθνικισμό, μαζί με όλον τον ελληνικό λαό και ως ένα βαθμό, παραμένει ακόμα στη γραμμή αυτή.

    Η πλάκα είναι ωστόσο, ότι η Εκκλησία σήμερα δέχεται δύο κατηγορίες: Η μία είναι ότι είναι δεν είναι χριστιανική αλλά εθνικιστική, η άλλη ότι είναι ανθελληνική και έχει επιφέρει στον Ελληνισμό μονάχα δεινά. Ενίοτε, οι κατήγοροι χρησιμοποιούν και τα δύο επιχειρήματα, όποτε τους βολεύει. Έχω συναντήσει πάμπολλους απ’ αυτούς.

    Εσύ ο ίδιος κατηγορείς την Εκκλησία ότι ήταν «αντεπαναστατική» πριν το ’21. Είμαι βέβαιος, πως αν σου έπεφταν στα χέρια πληροφορίες για σφαγές που θα ήταν δυνατόν να είχε διαπράξει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, θα είχες χαλάσει τον κόσμο.

    «Αλεξία πάρε θέση» φώναζαν στα Ιουλιανά οι διαδηλωτές.
    «Λασκαράτο πάρε θέση» σε προκαλώ εγώ!

    @Επικαλείσαι διαγραμμένε την περίπτωση της Σερβίας για να μου πεις πως οι Σέρβοι είχαν κατά καιρούς δικό τους πατριάρχη. Ασφαλώς@

    Όχι «κατά καιρούς». Επί αιώνες.

    @Ακροθιγώς είπα ότι ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ στα Βαλκάνια στέλνονταν Ρωμιοί επίσκοποι και προσθέτω χρησιμοποιείτο η ακατανόητη ελληνική στις λειτουργίες.@

    Από την εποχή που ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος υπερασπίστηκαν την σλαβική γλώσσα και γραφή ενώπιον του Πάπα, η λειτουργία στις σλαβικές εκκλησίες, γίνεται στα σλαβικά.

    ΕΞΑΙΡΕΣΗ υπήρξε η περίοδος που το ελληνικό Οικουμενικό Πατριαρχείο, προσπάθησε να εξελληνίσει τους βαλκανικούς λαούς δια της θρησκείας, τον 19ο αιώνα. Το ίδιο Πατριαρχείο, το οποίο κατηγορείται ότι δεν ήταν ελληνικό αλλά ένας απλός «μηχανισμός εξουσίας».

    Η πλάκα είναι, ότι ενώ τις λέξεις «κατά κανόνα» τις γράφεις με κεφαλαία, ομολογείς ο ίδιος, ότι το Πατριαρχείο των Σέρβων, υπήχθη στο ρωμαίικο, μόλις τον 15ο αιώνα και μετά από 100 και πλέον χρόνια ξαναεπέστρεψε για να ξαναφύγει.

    Φταίω εγώ μετά που φωνάζω;

    @πάψε να με απασχολείς με τα βυζαντινά σου τεχνάσματα, ο χρόνος μου είναι πολύτιμος, βρες κάτι άλλο να κάνεις,@

    Ευτυχώς λοιπόν, που κάνω εγώ τις παρεμβάσεις μου, αλλιώς οι αναγνώστες θα έμεναν με τις εντυπώσεις που άφηνε το αρχικό σου κείμενο.

    @Για φοβερές βαρβαρότητες με εκκλησιαστική ευλογία είχε προλειάνει το έδαφος. Θέμα φυλετικού μίσους στο Βυζάντιο δεν υπήρχε, γι’αυτό και βάζω τις εθνικότητες των αυτοκρατόρων (Ισπανός, Τούρκος, Αλβανός, Αρμένης, ακόμη και δυο τρεις Έλληνες) όπως με κατηγορείς στο ποστ για τον Μ.Κων/νο, παρομοιάζοντάς με μάλιστα με την Δεξιά που φώναζε πως ο ΓΑΠ έχει Πολωνή γιαγιά κλπ. Για μένα ο πολυφυλετισμός είναι προσόν και το να παριστάνεις πως τάχα λέω Σέρβο τον Παλαιολόγο για να τον μειώσω είναι πλαστογραφία συνειδητή πρώτου μεγέθους@.

    Κατ’ αρχήν, εγώ είπα ότι αποκάλεσες «Σέρβο από μητέρα» τον Παλαιολόγο για να τον μειώσεις στα μάτια των ορθοδόξων αναγνωστών σου. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφω, φρόντιζε τουλάχιστον να με αντιγράφεις σωστά, πριν με κατηγορήσεις για «συνειδητή πλαστογραφία πρώτου μεγέθους». Ένα το κρατούμενο.

    Επί της ουσίας τώρα, δεν απαντάς: Το Βυζάντιο καλώς ή κακώς προϋπήρχε και ως Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν το πρώτο χριστιανικό κράτος στον κόσμο – και ήταν πολυφυλετικό. Με το Βυζάντιο λοιπόν, υπήρξε και η πρώτη, (άγαρμπη έστω) ιστορική απόπειρα υπέρβασης των φυλών και των εθνών στο πλαίσιο μιας ιδεολογίας. Αν ήθελαν οι Βούλγαροι (οι βούλγαροι χάνοι εννοείται, ή εκείνοι που ελάμβαναν τις αποφάσεις) ας εντάσσονταν κι αυτοί στον κορμό του.

    Δεν το ήθελαν. Ήθελαν να μπουν νικητές μέσα στο Βυζάντιο και να εγκαταστήσουν τη δική τους δυναστεία στο θρόνο. Καλώς ή κακώς έτσι έπραξαν – κι εγώ τουλάχιστον, δεν τους μέμφομαι.

    Εσύ τι μας λες; Ότι κακώς αμύνθηκε το Βυζάντιο; Ότι καλώς αμύνθηκε αλλά κακώς έβγαλε τα μάτια των αιχμαλώτων βουλγάρων (αφού είχε χάσει επανειλημμένως τα δικά του;) Ότι οι χριστιανοί υπήκοοι και των δύο πλευρών, όφειλαν «να γυρίσουν το άλλο μάγουλο» κατά την εντολή του Ναζωραίου; Ότι κακώς η Εκκλησία ευλογούσε και ευλογεί τα όπλα; Ότι κακώς υπάρχει Εκκλησία για να ευλογεί τα όπλα;

    Τίποτ’ απ’ όλ’ αυτά. Δεν βλέπω άλλο στόχο στα κείμενά σου, από την επίθεση κατά της Εκκλησίας, με κάθε τρόπο.

    Και κάτι ακόμα, επειδή μιλήσαμε περί «υποκρισίας» προηγουμένως: Εσύ (και δεν κάνω προσωπική επίθεση τώρα) που ανέχεσαι να περνάει από την Ελλάδα το μισό ΝΑΤΟ για να παραταχθεί στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, με το Σημίτη να προειδοποιεί πως στην αντίθετη περίπτωση «η Ελλάδα θα γινόταν μέρος του προβλήματος», δεν είσαι υποκριτής; Εσύ που πληρώνεις στο ΝΑΤΟ από τον οβολό σου για να παριστάνει τον νταβατζή δεξιά-αριστερά; Η απειλή ότι «θα σου βγάλω τα μάτια αν κουνηθείς», πόσο περισσότερο ανθρωπιστική είναι από την αποτρόπαια πράξη καθεαυτή;

    @Για τον Νικόδημο Τσαρκνιά, δεν θα γράψω ντοκτορά. Σιγά μην είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ ακόμη και σε βουλγάρικη ιστοσελίδα όπου με παραπέμπεις που λες πως σκόπιμα την απέκρυψα κλπ Σοβαρολογείς; Τι λόγο είχα να ανοίξω το θέμα Τσαρκνιά σε όλες του τις πτυχές;@

    Αφού μας υπέδειξες το ρεπορτάζ του «Ιού» για τον πολυβασανισμένο Νικόδημο Τσαρκνιά, καλό θα ήταν να μάθουν οι αναγνώστες σου και το υπόλοιπο στόρι, για να μην μπερδεύονται.

    @Αυτός λέει πως είναι Σλαβομακεδόνας και ετερόφυλος, εγώ τον θεωρώ Σλαβομακεδόνα και διασκεδάζω με το κουτοπόνηρο χούι σας να αποκαλύπτετε την ομοφυλοφιλία των σλαβομακεδόνων κληρικών και να κρύβετε των δικών σας. Τέτοιοι άνθρωποι είσαστε@

    Έχω προειδοποιήσει για το ύφος μου. Εφ’ όσον εξακολουθείς να με ταυτίζεις στη φαντασία σου με διάφορα «κέντρα» και «προσωπικότητες», δεν έχω παρά να σε εκθέσω κι εγώ, υπενθυμίζοντας πως η ιστοσελίδα των βουλγάρων παρακρατικών, ήταν εκείνη που είχε υιοθετήσει ακέραιο δημοσίευμα του «Ιού»!

    @Διαγραμμένε ο υβριστικό σου ύφος, η κακότητα και η υστερία που βγάζεις σε ένα μπλογκ φιλόξενο και δημοκρατικό που δημοσιεύει αλογόκριτα και τις εναντίον του βρισιές του κάθε εντεταλμένου ή αυτόκλητου κακοήθους, το επίπεδο των επιχειρημάτων σου, οι συνειδητές διαστρεβλώσεις, οι δήθεν παρανοήσεις, οι απαντήσεις σου σε πράγματα που ποτέ δεν είπα, η παρέλκυση και υπερβολική διόγκωση της συζήτησης με καταφυγή σε δεκάδες παρένθετα ή παράλληλα ζητήματα που καθιστούν κάθε απάντηση χρονοβόρα, κοπιαστική και αποπροσανατολιστική σε γήπεδο άσχετο με το συζητούμενο θέμα κλπ κλπ σε χαρακτηρίζουν. όλα αυτά λέγονται με μια φράση:

    άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε.@

    Σε παραπέμπω στην απάντηση που μου επεφύλαξες, από την πρώτη κιόλας στιγμή που μπήκα ευγενέστατος στην ιστοσελίδα σου (στο thread για την Ειρήνη την Αθηναία), καθώς και στις διαρκείς ύβρεις που εκτοξεύεις εναντίον των χριστιανών συμπολιτών μας και δη των ηλικιωμένων.

    Το πώς θα γράφεις στο δικό σου blog βεβαίως, δεν είμαι εγώ που θα το καθορίσω. Το μπλογκ σου είναι δημοκρατικό και αυτό το σέβομαι. Θα σου πρότεινα ωστόσο να ρωτήσεις τον ΘΒ ή κάποιους άλλους να σου πουν, εάν το θεωρούν και φιλόξενο.

  33. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Βλέπω πως μέχρι στιγμής, ο δαίμων του πληκτρολογίου, έχει εμφανίσει δύο ματάκια που κλείνουν στα κείμενά μου.

    Με το συμπάθειο αγαπητοί.

  34. Ο/Η aram λέει:

    Καλέ μου Λασκαράτε και λοιποί άπιστοι , οι Θου-Βου ,
    διεγραμμένος και άλλοι όμοιοι υπερασπίζονται το σπίτι τους
    είναι πλερωμένοι αιμομίκτες παπάδες με ιδεολογικό υπόβαθρο γνωστό στούς πάντες και κάνουνε μια διατεταγμένη υπηρεσία. Βλέπω πάθος μέγα σε σάς τους
    καθαρούς κι΄αμόλυντους αντίχριστους. Είσαστε μαχητές της αλήθειας. Ποιάς τάχα;; Είναι μία η αλήθεια;
    Θέλω να πώ ας μην το πέρνετε το θέμα και τόσο στα σοβαρά μιά και σείς δεν είστε μίσθαρνα όργανα του αντίχριστου. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που αποκαλείται εκκλησία έχει πείρα 2000 ετών και στηρίζεται πάντα στο φόβο του ανθρώπου.
    Τά σέβη μου και η πόλις εάλω σαν σήμερα ευτυχώς.

  35. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Θαλασσινός,
    τι σας ποτίζουν τέλος πάντων στις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις; Δεν κατηγόρησα τον πατριάρχη των Σέρβων για πολυτελή διαβίωση. Τον κατηγόρησα για φασισμό. Εσύ μου απαντάς όπως και ο διαγραμμένος σε κάτι που δεν είπα, αλλά θα σε βόλευε αν το είχα πει.
    Είναι ένας ασκητικότατος μισοπάλαβος φασίστας γεροντάκος, που έδωσε θρησκευτική κάλυψη στους σφαγείς Σέρβους εθνικιστές. Να μην πιάσω τώρα την υποκρισία του σε «ηθικά» ζητήματα, που κυνηγάει τους ομοφυλόφιλους (λαϊκούς όχι κληρικούς να εξηγούμαστε) και κουκουλώνει τον επίσκοπο της Βράνιας Παχώμιο τον οποίο ιερείς, διάκοι, καλόγριες και 5 αγοράκια κατηγόρησαν ως παιδεραστήσε μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνή σάλο. Θα μου πεις τον αθώωσε η (θεότυφλη) σερβική Δικαιοσύνη. Τότε θα σου πω κι εγώ ας τιμωρήσει ο Παύλος αφού τον θεωρεί αθώο, τους συκοφάντες του κληρικούς. Και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.

  36. Ο/Η FrapDigo λέει:

    @Θου Βου:

    Αγαπητό troll και αρλουμπιστή Θου Βου, όταν έκανες copy/paste αυτά τα διαμάντια ανοησίας, έβγαζες μήπως και αφρούς από το στόμα;

    Αν οι αφροί δεν ήταν Noxzema, μπορεί να καταχωρηθεί ως θαύμα, και να δακρύσουν πολλές κορασίδες την Κυριακή στην εκκλησιά.

    Church-groupies! «Marry me, Thou Vou!OUIIII!!! THOU VOU!!!»

  37. Ο/Η tropikosss λέει:

    Διαγραμμένε,με την απόλυτη ικανότητα κριτικής διήθησης της πραγματικότητας..

    Κατ αρχήν δεν υπάρχει «Ναζωραίος»,πριν 2000 χρόνια δεν υπήρχε η Ναζαρέτ.

    «Ευτυχώς λοιπόν, που κάνω εγώ τις παρεμβάσεις μου, αλλιώς οι αναγνώστες θα έμεναν με τις εντυπώσεις που άφηνε το αρχικό σου κείμενο.»

    Ευτυχώς ναι.Μόνο που δε απευθύνεσαι σε αφελή παιδάκια στο κατηχητικό,έχει τεράστια διαφορά.

    @frapdigo

    Πήγαινε εσύ την Κυριακή στην εκκλησία κι άμα βρεις καμιά κορασίδα σφύρα μου!

  38. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @αγαπητοί (-ές) μου φιλοσκοπιανοί,φιλοτριβάδες,φιλο-ιϊκοί και ευρωλιγούρηδες.

    σάς ευχαριστώ,όλως ιδιαιτέρως ,δια μίαν εισέτι φοράν δια τα κολακευτικά σας σχόλια.

    λειτουργείτε ως γνήσιοι παυλωβιανοί κύνες,ενίοτε υδροφοβικοί και με διασκεδάζετε όσο δε μπορείτε να φανταστείτε.

    keep walking 🙂

  39. Ο/Η FrapDigo λέει:

    @Θου Βου: Αγαπητέ λοβοτομημένε, δεν κάνει τίποτα. Το γέλιο που προσφέρεις εσύ είναι ανεκτίμητο.

    keep walking, και χωρίς johnnie walker, η σούρα μάλλον είναι στο αίμα σου. Μήπως έπεσες μικρός στο καζάνι με την θεία κοινωνία;

    🙂

  40. Ο/Η θαλασσινός λέει:

    tropikosss

    δεν υπήρχε Ναζαρέτ πριν 2000 χρόνια? Αυτό ποιός το λέει? Ο Μ. Καλόπουλος ή ο R. Ambelain? Αυτούς διαβάζεις?

  41. Ο/Η kos λέει:

    Diagrammenos,
    είσαι η αποθέωση της διαστρέβλωσης και της κακοπιστίας.

  42. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    θαλλασινέ,
    Η Ναζαρέτ δεν αναφέρεται πουθενά στην Π.Διαθήκη, ούτε από τον Ιώσηπο. Το Ταλμούδ που μνημονεύει 63 πόλεις της Γαλιλαίας δεν την αναφέρει. Ούτε ο Απόστολος Παύλος, ούτε άλλος κανείς. Μόλις τον 4μ.Χ. αιώνα αναφέρεται για πρώτη φορά.
    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Καθολικής Εκκλησίας-ξέρεις τι μανούλες είναι στο να στήνουν θαύματα και τεκμήρια, ξεπερνάνε ακόμη και εσάς τους ορθόδοξους-δεν βρέθηκε κανένα αρχαιολογικό τεκνήριο. Στα 1955-1960 ο αββάς Bellarmino Bagatti καθηγητής του Studium Biblicum Franciscanum της Ιερουσαλήμ δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Οι μεταφραστές των Γραφών που αγνοούσαν την γεωγραφία της Παλαιστίνης, τα θαλάσσωσαν με τα διάφορα τοπωνύμια Ναζαρέτ, Κανά, Ναϊν που έβαλαν τα οποία δεν αναφέρονται πουθενά στην Π.Διαθήκη, στο Ιώσηπο ή οπουδήποτε. Μια Ναζαρέτ μάλιστα ήταν απαραίτητη για να υλοποιηθεί η προφητεία που ήθελε τον Χριστό Ναζωραίο (Ματθ. Β΄23, Κριταί 13-5).

  43. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Ναζαρέτ συνέχεια
    Ο Dr. Στέφανος Pfann (Φραγκισκανικό School of Theology) τον Νοέμβρη του 1996 συμπέρανε κατά πως τον συνέφερε, πως η Ναζαρέτ ήταν πάρα πολύ μικρή, περί τα 35 σπίτια, βασιζόμενος στα ερείπια μίας μοναδικής φάρμας.

    Ο Michael Avi-Yonah το 1962 βρήκε μια πέτρα των αρχών του 4ου μ.Χ. αι. την πρώτη μη χριστιανική πηγή που αναφέρει τη Ναζαρέτ.

    Το Γνωστικό Ευαγγέλιο του Φίλιππου (2ος μ.Χ. αι. ) στο 47, ερμηνεύει το Ναζωραίος από τη λέξη «Nazara» =Αλήθεια. Αυτό μου θυμίζει τους αρχαίους γεωγράφους που προκειμένου να ερμηνεύσουν ένα ομηρικό επίθετο, εφεύρισκαν κάποιο τοπωνύμιο. Γερήνιος ο Νέστορας; Από κάποια πόλη Γέρανο ή από κάποιον ποταμό Γεράνιο.

  44. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Aram,
    εάλω η πόλις, έχεις δίκιο,
    κάτι πρέπει να της αφιερώσουμε.

  45. Ο/Η Απτηνοδύτης ο αναχωρητικός λέει:

    Καλέ μου θείε Ισίδωρε, φίλτατε λασκαράτε
    Ισμήνη, Κώ και Ζάλμοξη και Φραπεδίγκο γάτε,
    στου Λόγου τ’όνομα του Ορθού, μη δίνετε φαγάκι
    στο κάθε χριστιανόπληκτο θρησκόληπτο τρολάκι.
    Είναι το τρόλι το ΘουΒου, το Θεόπληκτο Βλαμμένο,
    που έχει τον εγκέφαλον απο καιρό καμμένο,
    κι αρνείται της Εξέλιξης την καθαρήν αλήθεια
    για των φονταμενταλιστών τα ηλίθια παραμύθια.
    Και να’τανε μονον αυτό; Ετούτο το τρολάκι,
    σε πάνω απο ένα πράματα μοιάζει παπαγαλάκι.
    Και Ρωμανίδη εχόντας φάει, ατάκες του αφοδεύει
    και σκούζει μεγαλόφωνα πως μόνο αυτό θριαμβεύει.
    Γι’αυτό μην το ταγϊζετε, να βαρεθεί να παίζει
    να φυγει για καν’αλλο μπλόγκ κι εκεί να πάει να χέζει.
    Και μην τσιγκλάτε και τον Δήδρ, ξέρετε δεν αλλάζει-
    της μυλωνούς ο πισινός καλλιγραφία δε βγάζει.
    Φεραν και το συντρόφι τους απο την παραλία,
    λειπει όμως ο ΜιρΜύρωνας – κ’είχα μιαν αγωνία!
    Μην απαντάτε το λοιπόν, μήπως και παν καλιά τους
    για να τα λέμε πιο ήρεμα – κι αγέρα στα πανιά τους!

    (*πρώτη και τελευταία φορα που γράφω ποιήμα…*)

  46. Ο/Η roidis λέει:

    Απτηνοδύτη μου, αφ’ ότου έγινες «αναχωρητικός» με έχεις στεναχωρήσει πολύ. Γιατί το έκλεισες το ρημάδι, το ξέρεις ότι τώρα είμαστε σημαντικά λιγότεροι;
    😦

    Δεν έπρεπε.
    Κάνε ένα ποστ το μήνα, να συντηρείται!

  47. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Tropikosss

    @Διαγραμμένε,με την απόλυτη ικανότητα κριτικής διήθησης της πραγματικότητας.

    Κατ αρχήν δεν υπάρχει “Ναζωραίος”,πριν 2000 χρόνια δεν υπήρχε η Ναζαρέτ.@

    Μπορεί να μην υπήρχε όντως η Ναζαρέτ.

    Μπορεί ωστόσο και να υπήρχε και να ήταν όπως την περιγράφει εμμέσως το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: «Και είπεν αυτώ Ναθαναήλ: Εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι;» (Από τη Ναζαρέτ, είναι δυνατόν να προκύψει κάτι καλό;» (1:46)

    Η παραπομπή αυτή, σημαίνει δύο πράγματα: Πως, είτε η Ναζαρέτ ήταν τελείως ασήμαντη πόλη (άρα και χωρίς κουλτούρα, χωρίς προϋποθέσεις να ανδρώσει έναν πνευματικό, ή κοσμικό ηγέτη), είτε – ακόμα περισσότερο – ήταν πόλη κακόφημη.

    Μία κακόφημη πόλη θα μπορούσε να είναι μία διακομιστική κωμόπολη που να αποτελείται από δύο χάνια, δύο συναγωγές και μερικούς κατοίκους που θα ασκούσαν τα συναφή επαγγέλματα – και που θα μπορούσε να γεμίζει κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, ή μιας εμπορικής πανήγυρης. Αν στην Ιουδαία θα υπήρχε παράδοση στο να κτίζουν ξύλινα σπίτια, θα μπορούσα να εξηγήσω το γιατί αποκαλούμε «ξυλουργό» τον Ιησού ενώ τα ευαγγέλια τον παρουσιάζουν ως «τέκτονα». Το κακόφημο της πόλης, θα μπορούσε να δώσει και μια δεύτερη ερμηνία για μερικές έμμεσες βρισιές που φέρονται οι Φαρισαίοι να έχουν απευθύνει στον Ιησού.

    Αυτά βεβαίως, είναι απλές υποθέσεις. Για χάρη σου, υιοθετώ την πρώτη ερμηνεία.

    @Ευτυχώς ναι.Μόνο που δε απευθύνεσαι σε αφελή παιδάκια στο κατηχητικό,έχει τεράστια διαφορά.@

    Δεν χρειάζεται να είσαι στο κατηχητικό για να είσαι μισερός και στενόμυαλος.

  48. Ο/Η tropikosss λέει:

    «Αυτά βεβαίως, είναι απλές υποθέσεις. Για χάρη σου, υιοθετώ την πρώτη ερμηνεία.»

    Σ ευχαριστώ,είσαι πολύ καλός.

    «Δεν χρειάζεται να είσαι στο κατηχητικό για να είσαι μισερός και στενόμυαλος.»

    Πως θα μπορούσα να διαφωνήσω,δεν είστε όλοι στο κατηχητικό.

  49. Ο/Η tropikosss λέει:

    @θαλλασινός

    Και Καλόπουλο διαβάζω και τα πάντα διαβάζω,δεν απορίπτω εξ αρχής σχεδόν τίποτα εκτός βέβαια απ τα εξώφθαλμα παρατραβηγμένα καμιά φορά.Και μπορεί μιας και ανέφερες τον Καλόπουλο σε μερικά σημεία να μην συμφωνώ ή να διαφωνώ τελείως γιατί είναι υποθέσεις(πιο λογικές βέβαια απ τις εξηγήσεις της εκκλησίας) αλλά μ αρέσει πολύ όταν μου υποδεικνύουν ακριβώς που να κοιτάξω για τις υπεραντιφάσεις των «θεόπνευστων» Ευαγγελίων και διασκεδάζω αρκετά χωρίς να αναγκαστώ να διαβάσω τόνους μπούρδας για να τα βρω από μόνος μου,δεν έχω το χρόνο.

  50. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @tropikosss

    μ αρεσουν οι βεβαιότητες ειδικά όταν εκφράζονται ex cathedra

    επειδή «δεν υπήρξε ποτέ η Ναζαρέτ»:

    ο Paul Barnett στο «Jesus & the Rise of Early Christianity: A History of New Testament Times »

    γράφει:

    «Despite the Hellenization of the general region and the probability that Greek was known to many people it seems likely that Nazareth remained a conservative Jewish village. After the Jewish war with the Romans from AD 66-70 it was necessary to re-settle Jewish priests and their families. Such groups would only settle in unmixed towns, that is towns without Gentile inhabitants. According to an inscription discovered in 1962 in Caesarea Maritima the priests of the order of Elkalir made their home in Nazareth. This, by the way, is the sole known reference to Nazareth in antiquity, apart from written Christian sources […] Some scholars had even believed that Nazareth was a fictitious invention of the early Christians; the inscription from Caesarea Maritima proves otherwise.»

    δηλ.

    «…ακόμη και αν μερικοί μελετητές είχαν θεωρήσει ότι η Ναζαρέτ ήταν μια φανταστική εφεύρεση των πρώτων Χριστιανών, η επιγραφή από την Καισάρεια αποδυκνείει το αντίθετο…»

    Την αναφορά αυτή μπορείς να την διαβάσεις και εδώ στην Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus

    «In 1962, in Caesarea, an inscription in Aramaic was found indicating that priests from Jerusalem were assigned to live in the village of Nazareth in Galilee. The inscription is from after the destruction of Jerusalem (c.70), and indicates that Nazareth existed around the time the Gospels started to be transcribed.»

    τα στοιχεια ελήφθησαν από :
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%95%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%85

  51. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

    Τι με νοιάζει εμένα που είσαστε χριστιανοί.(v01)

    Βλέπε και

    Αλλά το καλύτερο:

  52. Ο/Η tropikosss λέει:

    Αγαπητέ Νοσφεράτε ωραίες παραπομπές και προσθέτω άλλην μίαν..
    (εγώ μαζί του είμαι πάντως!!)..

  53. Ο/Η stinathina λέει:

    Κύριε Λασκαράτε, αν επιτρέπετε, κάποιες φορές κι αν έχετε δίκιο το χάνετε με τον τρόπο σας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αισθάνομαι τον τελευταίο καιρό τον τρόπο σας φιλόξενο, το μπλογκ και ο κος Ροίδης θεωρώ πως ναι, αλλά όταν το λέτε εσείς με εκπλήσει λίγο διότι εξ’άλλου δεν έχετε υποχρέωση να είσαστε φιλόξενος, δε μας καλέσατε μόνοι μας ήρθαμε.. Προσωπικά ενώ έρχομαι να σας διαβάσω, είναι αλήθεια όλο και λιγότερο πλέον, δε τολμώ να διαφωνήσω μαζί σας μου έχετε δώσει την αίσθηση πως δεν το ανέχεστε και εσείς και άλλοι αναγνώστες αρχίζουν τις γενικεύσεις και τις γενικολογίες και τελειώνει το πράγμα εκεί. Οπότε σε λίγο θα έρχονται εδώ επισκέπτες μόνο για καυγάδες. Κάποιες από τις ερωτήσεις που έθεσαν αναγνώστες, ασχέτως ύφους το οποίο δεν απέχει του δικού σας ωφείλουμε να το ομολογήσουμε, αξίζουν νομίζω προσοχής, δε στερούνται περιεχομένου, θα μπορούσαν να είναι καλές αφορμές για ουσιαστική συζήτηση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ανοίξει και κανένα μυαλό. Χαίρετε!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.