Κακεντρεχής πραγματεία περί νεΟποτισμού

Αφιερωμένη σε ευσεβή και πατριώτη νεαρό, επίδοξο πρωθυπουργό

Τιτσιάνο-1542, «Καρδινάλιος νέπος» ('Cardinalis nepos'): Η Αγιότης του, ο  12χρονος Ιππότης της Μάλτας, μετέπειτα 15χρονος καρδινάλιος Ρανούτσιο Φαρνέζε, Λατίνος τιτουλάριος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, νόθος εγγονός του πάπα Παύλου του 3ου. Στους Ορθόδοξους που θα φρίξουν, να υπενθυμίσω πως και ο νεποτισμός της Εκκλησίας τους παρήγαγε πολλούς, ακόμη και ανήλικους, πατριάρχες και επισκόπους με χαρακτηριστική περίπτωση νεποτισμού τον 19χρονο ευνούχο πατριάρχη Στέφανο Α΄, γιό και αδελφό αυτοκρατόρων, που αντί να αναθεματιστεί για την καταπάτηση των κανόνων της πατριαρχικής εκλογής, αγιοποιήθηκε κι από πάνω (η μνήμη του τιμάται 18 Μαϊου).

Τιτσιάνο-1542, «Καρδινάλιος νέπος» (‘Cardinalis nepos’): Η Αγιότης του, ο 12χρονος ‘Ιππότης της Μάλτας’, μετέπειτα 15χρονος καρδινάλιος Ρανούτσιο Φαρνέζε, Λατίνος τιτουλάριος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, νόθος εγγονός του πάπα Παύλου του 3ου. Στους Ορθόδοξους που θα φρίξουν, να υπενθυμίσω πως και ο νεποτισμός της Εκκλησίας τους παρήγαγε πολλούς, ακόμη και ανήλικους, πατριάρχες και επισκόπους με χαρακτηριστική περίπτωση νεποτισμού τον 19χρονο ευνούχο πατριάρχη Στέφανο Α΄, γιό και αδελφό αυτοκρατόρων, που αντί να αναθεματιστεί για την καταπάτηση των κανόνων της πατριαρχικής εκλογής, αγιοποιήθηκε κι από πάνω (η μνήμη του τιμάται 18 Μαϊου).

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ένας σπουδαρχίδης πολιτικός αρχηγός, που σαν άλλος Καρατζαφέρης έπαιξε (ευπρεπέστερα ασφαλώς) κι αυτός με προεκλογικά περιστέρια στον αγιασμό των μολυσμένων νερών του λιμανιού των Σεραφείμ-Μαρινάκη (πολλοί καραγκιόζηδες θα θεωρήσουν το φτηνιάρικο και θεομπαιχτικό μασκαριλίκι υψηλή στρατηγική της ανεγειρόμενης αριστερής παράγκας), εισήγαγε κατ’αυτάς θριαμβευτικά, διαθέτοντας την αυτοπεποίθηση του αδαούς (οι κακοπροαίρετοι τη χαρακτηρίζουν θράσος), στη νεοελληνική τον όρο νεοποτισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσει λέξεις («επαρμένος», «εκρήχτηκε»), φράσεις (‘Ας έχουν γνώσιν οι φύλακες’), ή και επιστημονικούς ή ευαγγελικούς όρους («έτος φωτός», θεωρώντας τo ο μηχανικός ως μονάδα μέτρησης χρόνου, «απολολόν πρόβατο»), ενίοτε ετυμολογών δημιουργικά («κοπή χρέους»), όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροί του. Η περίπτωσή του πήρε από πρόπερσι τόση διάσταση, που τον υπερασπίστηκε πολύ έγκυρο περί τα γλωσσικά, φιλικό του μπλογκ.

Ο αρχηγός μας, δεν είναι ο πρώτος γλωσσοπλάστης πολιτικός. Έχουν προηγηθεί ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και οι Έβερτ και ΓΑΠ. Νομίζω πως και στους τέσσερις θα βρούμε ένα κοινό σημείο. Μια μορφή κουταμάρας, που όσο κραυγαλέα κι αν ήταν ή είναι δεν έσπασε την ώρα που έπρεπε τα ακουστικά τύμπανα των πολιτών, αφού οι περισσότεροι είναι ακόμα πιο ανελλήνιστοι, με ότι συνέπεια επιφέρει αυτό. Ανησυχητικά και δυσοίωνα είναι αυτά, δεν είναι λεπτομέρειες, κρύβουν πολλή ουσία που έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης του πολιτικού και οφείλουμε να τα λέμε. Η γλώσσα κατά το Βιτγκενστάιν (‘Tractatus LogicoPhilosophicus’) είναι το κυρίαρχο μέσο της σκέψης και  ο ομιλητής, που δίνει στους ακροατές του μια προφορική αναπαράστασή της, οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στην επιλογή των λέξεων, για να εκφράζει με το δικό του μοναδικό τρόπο την ιδέα που επινόησε.

Για να επανέλθω στον επίδοξο πρωθυπουργό που ζήλωσε δόξα ΓΑΠ, να πω πως ο δεύτερος τουλάχιστον κατάφερε (λόγω των συνθηκών) να μάθει κάποια Αγγλικά, γιατί ο πρώτος, παρά την ευκατάστατη οικογενειακή του προέλευση και παρά το εφηβικό πάθος του για καλύτερη Παιδεία, δεν κατάφερε να εντρυφήσει ούτε στην τόσο κοινή γλώσσα της γηραιάς Αλβιόνος, αν μη τι άλλο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με ξένους συναγωνιστές του ή διανοητές (από αυτούς που τόσο πρόχειρα-ή πρόθυμα- βλέπουν στο φωτογενές του πρόσωπο μια ελπιδοφόρα προσωπικότητα), χωρίς διαμεσολαβητές. Ίσως οι εθνικόφρονες συμβουλάτορες μυαλοπώλες του κ.Τσίπρα, θα έπρεπε να του κάνουν εντατικά μαθήματα πάνω στο ‘De sublimitate libellus’ (Περί Ύψους») του Λογγίνου. Έτσι αντί ο φέρελπις νέος να διαπρέπει σε σολοικισμούς, θα μάθει να μεταδίδει τον παλινδρομικά δονούμενο ηθικό και φιλοσοφικό του παλμό στο πολυπληθές ακροατήριό των χειροκροτητών του, αν βεβαίως ο ηγέτης δεν θυμώσει και κλείσει πριν την ώρα τους τις πόρτες, σχεδόν απροειδοποίητα,  στις εθνολαοεγερτικές σύναξεις, όπως έγινε στο προχθεσινό παρασκευοσαββατιάτικο πανηγύρι, που «έληξε άδοξα».

Τι είναι όμως ο νεποτισμός που στο μυαλό του παλαίμαχου καταληψία (με αίτημα καλύτερη Παιδεία) υποθέτω ότι θα ετυμολογείται ως το ζαβολιάρικο «πότισμα» νέων ανθρώπων, που έχουν βύσμα (χρησιμοποιώ την οικεία στον ρήτορά μας ορολογία), από προνομιούχους συγγενείς. Άλλωστε ο ίδιος με αφοπλιστική ειλικρίνεια, δασκαλεμένος κατάλληλα από πολύπειρο μέντορα, πρόλαβε τους κακεντρεχείς και ομολόγησε πως στο στρατό «υπηρέτησε» (τρόπος του λέγειν) με ‘άκρες’, εις πείσμα των ηλιθίων αριστερών που έκαναν κάποτε συντροφιά στα μουλάρια: «Ναι, είχα βάλει. Είχα έναν γνωστό, Πασόκο εκείνη την εποχή, τον οποίο τον πήρα τηλέφωνο για να κάνει κάτι και αυτός τα ‘κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα!». Άλλες εποχές θα μου πείτε. Ο όρος λοιπόν προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos που στην πορεία του χρόνου από εγγονός ή απόγονος κατέληξε να σημαίνει ανιψιός και σηματοδοτεί την ευνοιοκρατία (φαβοριτισμό) μεταξύ συγγενών. Η προέλευση του όρου είναι εκκλησιαστική και γι’αυτό το μπλογκ μας έχει σοβαρή υποχρέωση να πάρει τη σκυτάλη από τον κ.Τσίπρα, που πέρα από την πλάκα που του κάνουμε και που του αξίζει, έχει χίλια δίκια να καταγγέλλει την προκλητική νεοελληνική ευνοιοκρατία, που εκδηλώνεται με χίλιους τρόπους όχι μόνο μεταξύ συγγενών αλλά και με ρουσφέτια (στα οποία ο πρωθυπουργός έχει διακριθεί), με καταστάσεις εξαγοράς ψήφων, με παροχές δημόσιων θέσεων και δημόσιου χρήματος, γενικά με συνθήκες διεφθαρμένου πελατειακού κράτους, που εξαχρειώνει τα δημόσια ήθη ακόμη και με μορφές οικογενειοκρατίας που τείνουν να καταστήσουν τα πολιτικά αξιώματα κληρονομικά. Μπράβο του που το λέει, μόνο να το λέει σωστά και πειστικά, γιατί και ο ίδιος είναι σχεδόν ανεπάγγελτος ή έστω έχει δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση, ημιμαθής και επιπόλαιος, προϊόν αναξιοκρατικής επιλογής  του επαγγελματία ευρωβουλευτή και γόνου ευσεβούς και πλούσιας πολιτικής οικογένειας Αλέκου Αλαβάνου. Νομίζω πως τον όρο ‘νεποτισμός’ μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για τον επίδοξο συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ, τον ευσεβή πατριώτη Βύρωνα Πολύδωρα των ΑΝΕΞΕΛ, για το σκανδαλώδη διορισμό της κόρης του οποίου, η Αριστερά δεν έχει αρθρώσει μισή ελεγκτική κουβέντα.

Η επίσημη δυτική άποψη είναι πως τα φαινόμενα του νεποτισμού εμφανίστηκαν στη δυτική Εκκλησία όπου οι άγαμοι επίσκοποι και κυρίως οι πάπες προωθούσαν σε υψηλές θέσεις ανιψιούς.  Τα ίδια φαινόμενα υπήρχαν όμως και στην ανατολική Εκκλησία, μόνο που επειδή κανείς δεν ασχολείται μαζί της, κανείς δεν το επισημαίνει. Ένας αυτοκράτορας, ο Αλβανός (Ιλλυριός)  Ιουστινιανός, προσπάθησε να θεσπίσει την αγαμία των επισκόπων (με τις ‘Νεαρές’ Γ’, Δ’  και 123, από το 531 ως το 546) επειδή το αξίωμά τους είχε καταντήσει κληρονομικό από τον πατέρα στο γιό. Δεν το πέτυχε απόλυτα και γι’ αυτό το 691 η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, με τον απάνθρωπο 12ο Kανόνα της διέταξε την απομάκρυνση των επισκοπικών συζύγων.  Έτσι άνοιξε το δρόμο να γίνει το επισκοπικό αξίωμα επαγγελματικό καταφύγιο κρυφοομοφιλόφιλων ή διαστροφικών μισογύνιδων ή και παιδεραστών, που με ρατσιστικό τρόπο στην καθυστερημένη Ορθόδοξη Ανατολή δαιμονοποιούν («κουσούρι»  κλπ)  μέχρι σήμερα την ομοφυλοφιλία, είτε για προσωπικό άλλοθι είτε για να διαιωνίσουν την αναπαραγωγή στελεχών της Εκκλησίας με όμοιούς τους και συνενόχους τους, δηλαδή με υποκριτές ή τρομαγμένους ομοφυλόφιλους, που κρύβονται πίσω από την αγαμία του κλήρου.

Στην πανίσχυρη Δυτική Εκκλησία, ο παπικός νεποτισμός είχε το θράσος να θεσμοποιηθεί το Μεσαίωνα, με τον ‘cardinalis nepos’, δηλαδή έναν, ακόμη και ανήλικο, νεαρό ανιψιό ή νόθο γιό ή απλό συγγενή ή «ανιψιό» με την ελληνορθόδοξη έννοια του όρου, που του δίνουν οι μητροπολίτες μας, ο οποίος διορίζονταν καρδινάλιος της αποστολικής αυλής, εξ απορρήτων του πάπα. Το αξίωμα διατηρήθηκε μέχρι το 17ο αιώνα και ασκήθηκε από καμιά δεκαεξαριά ξετσίπωτους. Παράλληλα υπήρχε και μεγαλουργούσε και ο ανεπίσημος νεποτισμός, όπως αυτός του δηλητηριαστή και έκφυλου πάπα Αλέξανδρου του 6ου που διόρισε το νόθο γιό του τον επίσης έκφυλο και δολοφόνο Καίσαρα Βοργία επίσκοπο της Παμπλόνα σε ηλικία 15 ετών (1490) και καρδινάλιο στα 18.

Έχουμε και στην Αριστερά κάτι κρουσματάκια νεποτισμού, όμως όχι με την κλασσική έννοια του όρου. Πρόκειται για γιούς και κόρες αγωνιστών, που όμως κέρδισαν με το σπαθί τους τη βουλευτική έδρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Νίτσα Λουλέ, που δυστυχώς κατέληξε στην αυλή της κυρίας Μπακογιάννη και η  Άννα Φιλίνη, που ευτυχώς ακούω ότι επανακάμπτει, με όχημα αυτή τη φορά το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να εντάξω τον συμπαθή ευρωβουλευτή κ.Μιλτιάδη Κύρκο του «Ποταμιού» στην ίδια κατηγορία, για τον πολύ απλό λόγο που η δική του δημόσια δράση δεν δικαιολογεί μια τόσο πανηγυρική εκλογή, την οποία οφείλει σχεδόν αποκλειστικά στο πατρογονικό όνομα. Εντελώς ειδική περίπτωση είναι η ευσεβής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που παρά τα αδιαμφισβήτητα μορφωτικά της προσόντα, το πείσμα και την επιβλητική φωνή της, νομίζω πως πολύ δύσκολα θα εκλεγόταν στην Αθήνα,  αφού ήταν απούσα μέχρι τότε από τη δημόσια ζωή,  αν δεν άκουγε στο συγκεκριμένο επώνυμο, με μόνη επιφύλαξη πως εκλέχτηκαν πολύ κατώτεροί της με την ίδια προσωπική έλλειψη αναγνωρισιμότητας , αλλά στην επαρχία, όπου ο πήχης των ποιοτικών προδιαγραφών είναι ακόμη χαμηλότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ:
«Νεποτισμός και ανήλικοι πατριάρχες στην Ορθοδοξία», [2] & [1]
«Ο ανήλικος ευνούχος πατριάρχης Θεοφύλακτος»

ΥΓ
Να αλλάξεις λογογράφο:

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

23 Responses to Κακεντρεχής πραγματεία περί νεΟποτισμού

  1. Ο/Η Red λέει:

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_16.html

    Συριζέικα καραγκιοζλίκια. – Α. Τσίπρας: «Η αριστερά του Κυρίου»

    Του Γ. Γ.

    Tην φωτογραφία που παραθέτουμε μας την έστειλαν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, ενώ στο βίντεο που δημοσιεύουμε παρακολουθούμε την Συριζέϊκη «Αριστερά του Κυρίου». Τι να σχολιάσει κανείς;

    Εντάξει, απ’ το «Αγιο» Ορος να πάει σε συνάντηση με τον Πάπα ο Α. Τσίπρας για να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι απ’ το θρησκόληπτο ποίμνιο, αλλά όχι να αντιγράφει και τον … Κατατζαφέρη με το περιστέρι του. Καραγκιοζλίκια αστού πολιτικάντη.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πρόκειται για αδίστακτο πολιτικό, που κυριαρχείται από το τυφλό πάθος της εξουσίας, αυτό που έχουν οι ανάξιοι όταν τους δίνεται η ευκαιρία.
      Οι σύντροφοί του, και οι ψηφοφόροι του, παλιοί και νέοι αμφίβολης ποιότητας, τον αφήνουν να ασχημονεί ασυγκράτητος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ταύτιση, υπολογισμό, δειλία, καιροσκοπισμό, βλακεία, απελπισία.

      Σχεδόν όλοι τους όμως θα τον καταγγέλλουν σαν αστόχαστοι επιμηθείς μετά την πτώση του.

      Είναι ενδεικτική η επιλογή του να προσεγγίζει και να κολακεύει με δουλικό τρόπο τους πιο σκληροπυρηνικούς της Ιεραρχίας, τους υβριστές της Αριστεράς, αυτούς που έχουν καταγγελθεί ως ακραίοι ακόμη και από συντηρητικούς πολιτικούς και ΜΜΕ,

      τον Σεραφείμ Πειραιώς

      που έχει καταγγελθεί ακόμη και για αντισημιτισμό και διεθνώς ακόμη και από ελληνορθόδοξους κύκλους των ΗΠΑ
      http://usa.greekreporter.com/2010/12/27/%CF%84he-greek-orthodox-community-of-america-renounced-the-anti-semitic-statements-of-metropolitan-seraphim-of-piraeus/

      όχι όμως από τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον φαιδρό Δρίτσα, που κάνει συνεχώς το κορόιδο, σε κάθε ρατσιστική επίθεση του Σεραφείμ κατά Εβραίων, ομοφυλόφιλων, Καθολικών, στις αρχικές του σχέσεις με τη Χ.Α. που έφτασαν μέχρι την σχεδόν από κοινού κατάθεση μήνυσης κατά καλλιτεχνών και ο οποίος θίχτηκε μόνο όταν ο Σεραφείμ στήριξε τον Μαρινάκη, σε βάρος του.

      και τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων και Αιγίου:

      Ο κ.Τσίπρας ντροπιάζει την Αριστερά


      Ο κ.Τσίπρας ντροπιάζει την Αριστερά

      Posted on 24/12/2012 by Po

      Δουλικός προς χουντικό Χρυσαυγίτη μητροπολίτη
      __________

      προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια ακόμη και θεολόγων

      http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_15.html

      Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

      Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ……….

      – Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατάπιε τη γλώσσα του μπροστά στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Στο γεύμα που ακολούθησε μετά τις εκδηλώσεις της 13ης Δεκεμβρίου για το ολοκαύτωμα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την …άδεια από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να αποχωρήσει, αλλά ο Σεβ. δεν τον άφησε με τον τρόπο του, υποδεικνύοντάς του να καθίσει να ακούσει τι έχει να πει. Και «τα άκουσε» για τα καλά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού οι γνωστές Αμβροσιανές μπηχτές έδωσαν και πήραν! Οπότε καλά κάνουν και ο Καλαβρύτων και ο Πειραιώς και όποιος άλλος ιεράρχης και ξεσπαθώνουν. Βρίσκουν και τα κάνουν! Αφού και οι αριστεροί που υποτίθεται πως αμφισβητούν την Εκκλησία, σα μαθητούδια μπροστά τους… Ας μη μιμούνται μετά τους ιεράρχες μας στις …κορώνες. Άλλωστε οι ιεράρχες είναι πιο εξειδικευμένοι σ’ αυτές.

  2. Ο/Η Liberal λέει:

    http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/4752519/?iid=2
    Εκρήχτηκε το απολολόν

    Του Ηλία Κανέλλη | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2012 20:00 |

    Οταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, οι διασκεδαστές της τηλεόρασης προσπαθούσαν να τον κατεδαφίσουν επειδή όταν μιλούσε έκανε διάφορα σαρδάμ….

  3. http://mykonoszoo.blogspot.gr/2015/01/blog-post_7.html

    Μετά τη σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον εορτασμό των Θεοφανίων, δεν έχω πια καμία αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Να μην έχετε κι εσείς καμία αμφιβολία.

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθησυχαστικό για τους πολίτες -αλλά και για τις αγορές- από έναν επίδοξο πρωθυπουργό που αμολάει περιστέρια σε «μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό».

    Πάντως, πολύ πριν ο Αλέξης Τσίπρας γοητευτεί από την Ορθοδοξία και τα Θεοφάνια -και επισκεφτεί το Άγιον Όρος και τον Πάπα-, εγώ είχα γράψει, στις 23 Φεβρουαρίου του 2014, «Παντρεύεται σε εκκλησία ο Αλέξης Τσίπρας».

    Κι επειδή και αυτό θα γίνει -όταν έρθει η ώρα-, μπορείτε από σήμερα να με αποκαλείτε Νοστράδαμο. Ακούω και στα ονόματα Κοσμάς ο Αιτωλός και Γέροντας Παΐσιος.

    Σε αυτό το σημείο, ξεχνώ τις θρησκευτικές παραδόσεις και τους εθνικούς μύθους, θυμάμαι πως ζω στον τόπο που γεννήθηκε ο ορθός λόγος, θυμάμαι πως ζω στην Ευρώπη που ποτίστηκε από τον Διαφωτισμό και αναρωτιέμαι:

    Όταν όλοι ξέρουμε πως οι θάλασσες είναι πια οι χωματερές του πλανήτη, όταν όλοι ξέρουμε πως χιλιάδες βόθροι καταλήγουν στο Αιγαίο και τις άλλες ελληνικές θάλασσες, ποιο ακριβώς νόημα έχει σήμερα ο αγιασμός των υδάτων;

    Ο αγιασμός των υδάτων σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια;

    Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολίτες θέλουν να αλλάξει η χώρα μας.

    Για να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, απαιτείται τουλάχιστον ειλικρίνεια.

    Καλή χρονιά.

    Pitsirikos

  4. Καλέ τον παρεξηγήσατε, είναι «πραγματικός άθεος αλλά θεομπαίχτης», όπως μου είπε και μ’ έστειλε με τρία εγκεφαλικά, «άθεη» οπαδός του για να με αποτελειώσει με το «Οι πιστοί ας διαχωρίσουν τη θρησκεία από την πολιτική». Και γω νόμιζα ότι οι πιστοί είναι ηλίθιοι και ανίκητοι. Τελικά το «άθεος» σε τούτη την χώρα είναι όπως τα «αριστερός», «κομμουνιστής», «επαναστάτης», «τρομοκράτης», «αναρχικός», «ψαράς», είναι ένα ακόμη ΧΟΜΠΙ!!! Καλή λευτεριά!

  5. Ο/Η IK λέει:

    Το ρεκόρ του νεποτισμού και του νεαρού της ηλικίας κατέχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Θεοφύλακτος Λεκαπηνός:

    Εις των αναξιωτάτων πατριαρχών, υιός του αυτοκράτορος Ρωμανού του Λεκαπηνού. Ο πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός, υπείκων εις απαίτησιν του αυτοκράτορος, εις ηλικίαν 8 ετών έκειρε μοναχόν τον Θεοφύλακτον, τον εχειροτόνησεν υποδιάκονον και κατέστησεν αυτόν σύγκελλον.
    Τον Νικόλαον αποθανόντα το 925 διεδέχθη ο Αμασείας Στέφανος, επί τρία έτη παραμείνας εις τον πατριαρχικόν θρόνον, μεθ’ό ανήλθεν ο μοναχός Τρύφων, υποσχεθείς εις τον αυτοκράτορα ότι μόλις θα ενηλικιούτο ο υιός του Θεοφύλακτος θα παρητείτο υπέρ αυτού.
    Τόσον ζωηρώς επεθύμει ο Ρωμανός να εξασφαλίση την διαδοχήν υπέρ του Θεοφυλάκτου, ώστε μετεχειρίσθη τέχνασμα σκανδαλωδέστατον, καθώς το χαρακτηρίζει ο Κ. Παπαρηγόπουλος. Δια του Μητροπολίτου Καισαρείας Θεοφάνους, του και χοίρου καλουμένου δια την κτηνώδη αυτού δίαιταν, διεμήνυσε καταλλήλως προς τον Τρύφωνα ότι οι περί τον αυτοκράτορα κύκλοι εθεώρουν αυτόν αγράμματον. Αφελώς ο πατριάρχης Τρύφων έγραψεν επί φύλλου την υπογραφήν αυτού πλήρη και την απέστειλεν εις τον βασιλέα, προς απόδειξιν του εναντίου. Εις το ίδιον εκείνο φύλλον εγράφη η παραίτησις του Τρύφωνος και δια της πλαστογραφίας ταύτης κατεβιβάσθη ούτος του θρόνου. Ήτο τότε 14 ετών ο Θεοφύλακτος και ο θρόνος παρέμεινε κενός μέχρις ότου φθάση τουλάχιστον εις το 16ον έτος της ηλικίας του, κατ’ αντιγραφήν προηγουμένου ομοίου φαινομένου, δηλ. της χειροτονίας του Στεφάνου Α΄ υιού του Λέοντος του Σοφού.
    Ούτω μετά χηρείαν του Οικουμενικού Θρόνου επί έν έτος και πέντε μήνας, πατριάρχης εξελέγη ο Θεοφύλακτος εις ηλικίαν 16 ετών, προ ολίγου ευνούχος. Ο πατήρ του εξησφάλισε και του πάπα Ρώμης την έγκρισιν δια παν ενδεχόμενον και διετηρήθη εις τον πατριαρχικόν θρόνον ο Θεοφύλακτος επί 23 έτη, καταδυναστεύων αυτόν. Η χειροτονία του έγινε την 2.2.933, παρουσία των αποκρισαρίων του πάπα Ιωάννου ΙΑ΄.
    Κατ’ αρχάς η διοίκησις εγίνετο δια κηδεμόνος, μετ’ ου πολύ όμως ο Θεοφύλακτος αφηνίασε και όλως καινότροπα εισάγων ήθη κατεπόνη την Εκκλησίαν. Εκλελυμένος και άσωτος ήτο ο βίος του. Ησχολείτο με ασυμβίβαστα εις το αξίωμά του παιδικά έργα, ήτοι κυνήγια και τρυφάς, διέτρεφεν αγέλην ίππων και πλήθη κυνών. Εις την Εκκλησίαν εισήγαγε τους χορούς των νοταρίων, μετά προσωπείων σκηνικών, διερχομένων την αγοράν.
    Εις τον ναόν της Αγίας Σοφίας εισήλθε δια πρώτην φοράν το θέατρον. Ως αναφέρει ουχί άνευ δυσφορίας ο Κεδρηνός, εις τας δημοτελείς εορτάς υβρίζετο ο Θεός και εις τας μνήμας των Αγίων δια λυγισμάτων απρεπών και γελώτων και κραυγών παραφόρων ετελούντο οι θείοι ύμνοι.
    Εις μίαν ιππασίαν, καθώς έτρεχεν ατάκτως ο Θεοφύλακτος, έπεσεν επί τινος των παραθαλασσίων τειχών και επί δύο έτη ενοσηλεύετο, έως ότου εύρεν αυτόν ο θάνατος την 27.2.956.

    Αυτά τα ωραία λοιπόν συνέβαιναν και εις την καθ’ ημάς Ανατολήν, την Ορθόδοξον, κ.λπ. κ.λπ!

    ΙΚ

  6. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη προσθήκη για τον ανήλικο γαλαζοαίματο ευνούχο και σάτυρο πατριάρχη Θεοφύλακτο.
    Έχω γράψει κι εγώ, δείτε τα ΣΧΕΤΙΚΑ, πάνω από το ΥΓ του ποστ.

  7. Ο/Η Βύρων Πολύκορας λέει:

    Περιστέρα Τσίπρα

    http://www.dimokratianews.gr/content/28823/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

    Από καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου!

    12:24 / 10.10.2014

    Ωραία η Αριστερά και η επίκληση των ιδεών της, αλλά όταν φτάνει η ώρα της προσωπικής αποκατάστασης, όλα πάνε περίπατο.

    Χαρακτηριστική η περίπτωση της συντρόφου (με σύμφωνο συμβίωσης) του Αλέξη Τσίπρα Περιστέρας Μπαζιάνα, η οποία ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή δασκάλα Πληροφορικής Δημοτικού Σχολείου, έχει αποσπαστεί -και μάλιστα με τις υπογραφές δύο υπουργών- στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

    Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», η μητέρα των δύο παιδιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μετακομίζει από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή (όπως συμβαίνει με τους περισσότερους δασκάλους), κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην ξεφύγει από τα σύνορα της Αθήνας.

    Κριτήρια

    Και μπορεί μεν η κυρία Μπαζιάνα να καλύπτει τα τυπικά κριτήρια που απαιτούνται για την απόσπασή της και να μην έχει υψηλότερες αποδοχές, όμως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δύο αποφάσεις, η 1η του Φεβρουαρίου του 2014 (για το σχολικό έτος 2013-2014) που υπογράφει ο τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η δεύτερη του προηγούμενου μήνα (για το σχολικό έτος 2014-2015) με υπογραφή του νυν υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, είναι η μοναδική εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παίρνει απόσπαση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ειδικότερα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πολύ περισσότερες, αλλά στην τελική επιλογή, ως εκ θαύματος, υπερίσχυσε η σύντροφος του κ. Τσίπρα.

    Και αυτό την ώρα που ο κ. Λοβέρδος ζητά την άμεση άρση της αναλογίας μία πρόσληψη για δέκα συνταξιοδοτήσεις, προκειμένου να προχωρήσει μέσα στο 2015 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών. Ο ίδιος όμως με τις αποφάσεις του αποδυναμώνει τα σχολεία, καθώς έναν μήνα νωρίτερα υπέγραψε την απόσπαση της κυρίας Μπαζιάνα και άλλων 59 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

  8. Ο/Η Αλέξιος Ζίζεκ, φιλώσωφως λέει:

    http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-2015-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82
    30 Σχόλια

    Εκλογές 2015: Για μια διάχυση της αξιοπρέπειας
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    Δεν μπορώ να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία. ….
    Δεν μπορώ να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ. …..
    Δεν μπορώ να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο επειδή σε όσους χώρους έχει δύναμη (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σχολεία, δήμοι κλπ) φύλαξε τα νώτα του δικού του συστήματος Όχι μόνο επειδή υποστήριξε κάθε συντεχνιακό αίτημα. Όχι μόνο γιατί στο κεφάλι του έχει μονάχα ένα μεγάλο αλά ΚΚΕ Δημόσιο και τίποτ΄ άλλο, για χάρη του οποίου αποδέχεται διατήρηση διορισμένων απατεώνων.

    Όχι μόνο επειδή επικεφαλής του είναι ο ημιμαθής Αλέξης Τσίπρας (το πιο πρόσφατο –αλλά προφανώς όχι τελευταίο- κρούσμα, όπως μού το επισήμανε η Σώτη Τριανταφύλλου: είπε «νεοποτισμός», εννοώντας «νεποτισμός». Δεν ξέρεις με ποιον να πρωτοκαγχάσεις, με τον κειμενογράφο που το έγραψε ή τον ομιλητή που το κατάπιε αμάσητο και δεν το διόρθωσε. ).

    Αλλά κυρίως επειδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένας κούφιος τσαμπουκάς απέναντι στην Ευρώπη και οδηγεί πιθανότατα στη χρεοκοπία, στο grexit και στη δραχμή. Και απορώ πώς τόσοι πολλοί καλοί φίλοι και /ή άλλοι σοβαροί άνθρωποι, ενώ τα ξέρουν τα παραπάνω, ετοιμάζονται να τον ψηφίσουν, αν και αποτελεί μια εκ σχεδίου ανέλπιδη ελπίδα.

    Δεν μπορώ ψηφίσω …..

  9. Ο/Η Red patriot λέει:

    http://dostoglouermis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_7.html
    7 Ιαν 2015

    Κακεντρεχής πραγματεία περί νεΟποτισμού

    Του Αναγνώστη Λασκαράτου

    Αφιερωμένη σε ευσεβή και πατριώτη νεαρό, επίδοξο πρωθυπουργό

    http://dostoglouermis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_7.html

  10. Ο/Η του κώλου λέει:

    http://www.avgi.gr/article/5185817/diarkes-programmatiko-sunedrio-tou-suriza-omilia-tou-al-tsipra-stis-19-30-zontani-metadosi-

    Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Ομιλία του Αλ. Τσίπρα

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Σάββατο 3.1.2015
    18:00 Έναρξη Διαρκούς Συνεδρίου: Συγκρότηση Προεδρείου
    19:30 Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα
    Ομιλίες Συνέδρων
    22:00 Τέλος Εργασιών

    Κυριακή 4.1.2015
    10:00 Έναρξη
    Ομιλίες Συνέδρων
    21:00 Λήξη Εργασιών

    Aμ δε
    http://topontiki.gr/article/91693/Adoksa-elikse-to-Diarkes-Sunedrio-tou-SURIZA—Diamarturies-sunedron-gia-tin-espeusmeni-liksi-ergasion

    Το Ποντίκι Web
    «Άδοξα» έληξε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Διαμαρτυρίες συνέδρων για την εσπευσμένη λήξη εργασιών

    Πικρή γεύση άφησε στους συνέδρους του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών το Σάββατο το βράδυ, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις τους να προκαλούν αμηχανία στην ηγεσία. (…) Σημειώνεται ότι μέλη που είχαν αποχωρήσει από το ΤΑΕ ΚΒΟ ΣΤΟ μετά την ομιλία Τσίπρα δεν ειδοποιήθηκαν για τη λήξη εργασιών με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο Κλειστό Γυμναστήριο το πρωί της Κυριακής.

    http://www.efsyn.gr/arthro/politika-paraskinia-05012015
    EΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν γνώριζαν ότι το Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριό του είχε ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο το πρωί της Κυριακής και να ψάχνουν (χωρίς αποτέλεσμα) το συνέδριο, ενώ οι τεχνικοί τούς διαβεβαίωναν ότι ολοκληρώθηκε. Δεν ήταν πάντως λίγοι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο άκουσμα της εισήγησης του προεδρείου να τελειώσουν οι εργασίες του συνεδρίου και από το βήμα του εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι η εικόνα της διαδικασίας δεν συνάδει με την έννοια συνεδρίου της Αριστεράς.

    Ν.ΣΒ.

  11. Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

    Ο μπουμπούνας θα γίνει πρωθυπουργός; Έλεος!

  12. Παράθεμα: Κακεντρεχής πραγματεία περί νεΟποτισμού | crockorozistas

  13. Ο/Η Λιβάνης και υιός λέει:

    OXI στον νεποτισμό.
    Ναι στο γιό Λιβάνη.
    Κουκουρίκου

    σε πρόσωπο έκπληξη των ψηφοδελτίων της Κουμουνδούρου αναδεικνύεται ο Ηλας Λιβάνη, γιος του γνωστού εκδότη, προσωπικού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το ναυάγιο με τον Χάρρυ Κλυν

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με τον Χάρρυ Κλυν χάλασε καθώς ο δημοφιλής ηθοποιός επιθυμούσε να κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ η Κουμουνδούρου του πρότεινε να πολιτευτεί στη Β’ Θεσσαλονίκης. Από τη στιγμή που καμία πλευρά δεν υποχωρούσε, η συνεργασία δεν προχώρησε.

    Ο Ηλίας Λιβάνης υποψήφιος στην Β’ Αθήνας

    Ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του επί δεκαετίες εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιβάνης θα πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών.

    Τον Αντώνη Λιβάνη προτείνει ως μάρτυρα ο Τσοχατζόπουλος
    Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 14:04 UPD:14:07

    http://www.naftemporiki.gr/story/900079/ton-antoni-libani-proteinei-os-martura-o-tsoxatzopoulos

    .
    » Για τον πρότερο βίο του Τσοχατζόπουλου έως το 1996 κατέθεσε ο Αντώνης Λιβάνης

    Μίνα Μουστάκα | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12:04 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:28 |

    Για τον πρότερο βίο του Ακη Τσοχατζόπουλου αυστηρά έως και το 1996 κατέθεσε, την Παρασκευή, ενώπιον συμβολαιογράφου ο Αντώνης Λιβάνης, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλο.

    «Καμία κατάθεση για την μετέπειτα εποχή« δεν έγινε από τον Αντώνη Λιβάνη όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του.

    Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είχε προτείνει τον Αντώνη Λιβάνη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ως μάρτυρα υπεράσπισής του στη δίκη για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5196969/ton-antwnh-libanh-ws-martyra-yperaspishs-proteine-o-akhs-tsoxatzopoylos/

  14. Ο/Η Tσίπρας: "με παρητησία" λέει:

    Στο 30΄, «ένας λαός σηκώνει το ανάστημά του με θάρρος, με παρητησία»!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ασφαλώς το πανεπιστήμιο μπορεί να καλεί έναν δημοκρατικό εκλεγμένο πρωθυπουργό, ο Φορτσάκης παραλογίζεται, η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει μεταξύ Τσίπρα-Παπαδόπουλου είναι τα περίεργα Ελληνικά τους.

    Εμετικές δηλώσεις Φορτσάκη για ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Εμετικές δηλώσεις Φορτσάκη για ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Μαρτίου 19, 2015

    «Μόνον επί χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών», δήλωσε. Κι αυτό επειδή οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ προσκάλεσαν τον πρωθυπουργό ως ομιλητή σε τελετή για την 25η Μαρτίου, στη «Μεγάλη Αίθουσα».

  16. Ο/Η Νεο-ποτισμός λέει:

    ΝΔ: Ο Κατρούγκαλος διόρισε και τη συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης

    Τα δημοσιεύματα ότι ο κ. Κατρούγκαλος, αφού διόρισε τους συνεργάτες του γραφείου του, προχώρησε και στο διορισμό της συμβίας του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, υιοθετεί η ΝΔ.

    Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης διορίστηκε πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

    «Πρώτη φορά στην ιστορία δύο ζευγάρια υπουργών βρίσκονται στην κυβέρνηση. Τόσο το ζεύγος Δρίτσα (σ.σ η αναπληρώτρια Μετανάστης υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου), όσο και το ζεύγος Παρασκευόπουλου. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του κ. Κατρούγκαλου και αυτό είναι το νέο ήθος της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» σχολιάζει η Συγγρού.

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν έμαθε Ελληνικά, δεν έμαθε Αγγλικά, δεν έμαθε Φυσική (έτος φωτός=μονάδα χρόνου!), δεν ξέρει ούτε Γεωμετρία!!!
    ________

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως «κάναμε στροφή 360 μοιρών», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στο twitter οι χρήστες… ξεσκόνισαν τα μαθηματικά τους!
    ___________

    Petros Tatsopoulos

    Kάποιος να τον ενημερώσει ότι με στροφή 360 μοιρών επιστρέφεις στο ίδιο σημείο. Κάποιος να του υπενθυμίσει ότι έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κάποιος να τον προστατεύσει. Κάποιος να προσευχηθεί για εμάς.

  18. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αλεξίου Τσιπρός έπεα:
    Έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος, πολύ εύστοχα στο f.b. του:
    «Λέω σήμερα να εξαντλήσω την επιείκειά μου και να μην σταθώ στο «Διαίρει και Βασίλευε» του… Καίσαρα, το νέο μαργαριτάρι του αγαπημένου μας πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας…»
    ________________________
    Είναι πράγματι μαργαριτάρι η απόδοση στον Καίσαρα μιας φράσης που ποτέ δεν είπε (ο καταληψίας του δημόσιου σχολείου την έβαλε σε εισαγωγικά), ακόμη κι αν δεχθούμε την τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία των πρόθυμων αυτοεπιστρατευόμενων απολογητών του, πως εννοούσε τη στρατηγική που εφάρμοσε ο Καίσαρας. Όμως δεν ήταν αυτός που πρώτος την εφάρμοσε πολύ δε περισσότερο ο πρώτος που τη συνειδητοποίησε. Το ξαναλέω πως ο ημιμαθής ηγεμονίσκος, ο μεγαλοπρεπής «ηγέτης» του δανδή Κατρούγκαλου και της κυρα- Φωτίου, πρέπει να πάψει να μαζεύει γύρω του συμβουλάτορες λίγο πιο εγγράμματους μεν από αυτόν, αλλά εξ ίσου αμαθείς, ξερόλες, προπετείς, θρασείς και πρόχειρους, με προφανή άγνοια κινδύνου, που νομίζουν πως η ζωή (δεν εννοώ την ακατανόμαστη) θα είναι το ίδιο επιεικείς μαζί τους, όσο υπήρξε ο ταλαίπωρος γυμνασιάρχης τους .
    Στο μεταξύ καταφεύγω στον Πλωρίτη (κάποιος να του εξηγήσει τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί το βαρύ αυτό όνομα), παραθέτοντας ένα τμήμα του εξαιρετικού του άρθρου, το οποίο κάποιος πρέπει να μεταφράσει στον πρωθυπουργό:
    «Διαίρει και βασίλευε»
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=86936

    «Διαίρει και βασίλευε»

    Από έναν αθηναίο πολιτικό σ» έναν άγγλο καρδινάλιο ­ και σε πολλούς άλλους

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/1997 00:00

    Πλωρίτης, Μάριος

    Αν σε ώρες κρίσιμων «εθνικών» ή εσωκομματικών προβλημάτων, φοριούνται επιδεικτικά τα άμφια της ενότητας, δεν παύει να κρύβεται πίσω τους το αντερί που λέγεται «Διαίρει και βασίλευε». Ολοι εξαίρουν τα αγαθά της ομόνοιας και τα ολέθρια της διχόνοιας, αλλά και όλοι ξέρουν τις ακατονόμαστες χάρες της διχοστασίας, και ουκ ολίγοι τις χαίρονται ­ είτε την έχουν προκαλέσει οι ίδιοι, είτε επωφελούνται απ’ την εισβολή της. Προπάντων, εκείνοι που, λογικά, θα είχαν λιγότερες ελπίδες να επικρατήσουν, αν δεν μαλλιοτραβιούνταν οι «επικρατέστεροι»… Παλιά αλήθεια, που την είχε πρωτοεκφέρει ο αθηναίος κωμικός ποιητής Κρατίνος, πρόδρομος του Αριστοφάνη: «Εν δε διχοστασίη και Ανδροκλέης πολεμαρχεί» ­ «οταν πέφτει διχόνοια, κυβερνά ακόμα κι ο Ανδροκλής» ­ ένας πολιτικός και δημαγωγός που, ανάμεσα στ’ άλλα, είχε κατηγορήσει τον Αλκιβιάδη πως χλεύασε τα Ελευσίνια Μυστήρια.
    Αλλά ο Αλκιβιάδης μάς ξαναφέρνει στο «Διαίρει και βασίλευε», γνωστό και με την τριπλή λατινική εκδοχή του: «Divide et impera», «Divide ut imperas» (… για να βασιλέψεις), «Divide ut regnes».

    Αγνωστος είναι ο γεννήτωρ του «σοφού» αυτού αξιώματος, αλλά πολύ γνωστοί οι εφαρμοστές του: Η ρωμαϊκή Σύγκλητος το ακολούθησε στην πρακτική πολιτική της ­ και, χάρη σ’ αυτό, ο μικρός εκείνος λαός της Ιταλίας κατάκτησε τον κόσμο, διαιρώντας τους αντιπάλους του και καταβάλλοντάς τους έναν-έναν… Αργότερα, το έκανε ρητά έμβλημά του ο Λουδοβίκος 11ος της Γαλλίας (1423-83), προπάντων στις δοσοληψίες του με τους «ευγενείς» ­ που, τελικά, τους εκμηδένισε ολότελα.

    Αλλά καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα: Αντί για τον γάλλο βασιλιά, το αξίωμα αυτό χρεώθηκε από πολλούς στον «καταχθόνιο» Μακιαβέλλι ­ έστω κι αν ο φλωρεντίνος πολιτικός και συγγραφέας (45 χρόνια νεότερος απ’ τον Λουδοβίκο), δεν το είχε διακηρύξει ποτέ. Τόνιζε, αντίθετα, πως «Ο λαός ενωμένος είναι δυνατός, χωρισμένος είναι αδύναμος» (από εκείνον, φαίνεται, πάρθηκε το σύνθημα των διαδηλώσεων και πορειών, «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος»…). Και μνημόνευε το χωρίο του Τίτου Λίβιου, «Ολοι μαζί ήταν γενναίοι, μα όταν άρχισε ο καθένας να σκέφτεται τον δικό του κίνδυνο, έγιναν δειλοί και πειθήνιοι»1.

    Εκεί, όμως, όπου το αξίωμα θριάμβευσε ήταν η Αγγλία. Και πρώτος ανάδοχός του στάθηκε ο καρδινάλιος Γούλσυ (Wolsey), αρχιεπίσκοπος της Υόρκης και πρωτοσύμβουλος του γυναικοφάγου βασιλιά Ερρίκου 8ου. Βλέποντας πως η Ισπανία και οι γερμανοί Αψβούργοι είχαν μονιάσει και κυριαρχούσαν στην Ευρώπη παραμερίζοντας την Αγγλία, ο δαιμόνιος καρδινάλιος θυμήθηκε το «Διαίρει και βασίλευε» και, εκεί στις αρχές του 16ου αιώνα, χάλκευσε το περιβόητο από τότε δόγμα της «ισορροπίας των δυνάμεων». Ηγουν:

    «Πρέπει να εμποδίζουμε κάθε ευρωπαϊκό κράτος να γίνεται πολύ δυνατό, και να φροντίζουμε να διατηρούμε δύο ομάδες κρατών περίπου ισοδύναμες, υποστηρίζοντας πότε τη μια και πότε την άλλη, και μην αφήνοντας καμιάν απ’ αυτές να υπολογίζει με βεβαιότητα στη συνεχή υποστήριξη της Αγγλίας»2. Το δόγμα αυτό ­ ποιος δεν το ξέρει; ­ στάθηκε, από τότε, ο Πολικός Αστέρας της αγγλικής πολιτικής, συμπληρωμένο μ’ ένα άλλο, εξίσου «συνετό»: «Ο πιο επίφοβος εμπορικός αντίπαλος, πρέπει να θεωρείται και ο κυριότερος πολιτικός εχθρός»…

    Οπερ έδει δείξαι…

    Και, εδώ, ξαναγυρίζουμε στους «προγόνους» μας: Γιατί τον άγγλο καρδινάλιο τον είχε προλάβει, 19 αιώνες πριν, ο Αλκιβιάδης:

    Την ώρα της μοιραίας εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία που ο ίδιος είχε υποκινήσει, εκείνος ο πιο αμφιλεγόμενος και «χαρισματικός» αρχαίος πολιτικός, κατηγορήθηκε για ιεροσυλία και, αντί να γυρίσει στην Αθήνα και ν’ απολογηθεί, κατέφυγε στους «αιώνιους» αντιπάλους της πατρίδας του, τους Σπαρτιάτες. Οπου και έγινε «λακωνικότερος των Λακώνων», δίνοντάς τους πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για τον πόλεμο κατά της πατρίδας του ­ ενώ, παρεμπιπτόντως, «αποπλανούσε» στα κρυφά τη γυναίκα του βασιλιά Αγι, αφήνοντάς την και έγκυο…

    Αλλά δεν άργησε να προδώσει και τους καινούργιους «φίλους» του και, δραπετεύοντας απ’ τις όχθες του Ευρώτα, βρήκε άσυλο στον πέρση σατράπη Τισαφέρνη. Με αντάλλαγμα ­ τι άλλο; ­ συμβουλές εναντίον και των δύο Ελλήνων αντιμάχων, της Σπάρτης ου μην αλλά και της Αθήνας! Συμβουλές που αποτελούν σχεδόν κατά λέξη πρόπλασμα του αξιώματος του Γούλσυ:

    «Συμβούλευε ­ λέει ο Θουκυδίδης ­ τον Τισαφέρνη να μη βιαστεί να τελειώσει τον (πελοποννησιακό) πόλεμο, να μη φέρει τα φοινικικά πλοία που ετοίμαζε (για τους Σπαρτιάτες), ούτε να προσφέρει χρήματα για περισσότερους Ελληνες μισθοφόρους. Και τούτο για να μη δώσει στον έναν αντίπαλο (τη Σπάρτη) την κυριαρχία και στη στεριά και στη θάλασσα. Αλλ’ αντίθετα, ν’ αφήσει την κυριαρχία μοιρασμένη στους δυο αντιπάλους (στην Αθήνα τη θάλασσα, στη Σπάρτη την ξηρά), ώστε να μπορεί ο πέρσης βασιλιάς (ο Δαρείος Β’), όταν τον ενοχλεί ο ένας τους, να ξεσηκώνει τον άλλον εναντίον του» (… «έχειν δ’ αμφοτέρους εάν δίχα την αρχήν, και βασιλεί εξείναι αεί επί τους αυτούς λυπηρούς τους ετέρους επάγειν»).

    «Αν όμως ­ συνέχιζε τη συλλογιστική του ο Αλκιβιάδης ­ ο ένας απ’ τους δυο έχει την απόλυτη κυριαρχία στην ξηρά και τη θάλασσα, τότε ο βασιλιάς δεν θα έβρισκε συμμάχους για να γκρεμίσει αυτή τη μεγάλη δύναμη, εκτός αν αποφάσιζε ν’ αναλάβει μόνος του τον αγώνα εναντίον της, με μεγάλα έξοδα και κινδύνους. Το πιο απλό ­ συμπέραινε ο συμβουλάτορας ­ το πιο οικονομικό και το πιο σίγουρο, θα ήταν ν’ αφήσει τους Ελληνες ν’ αφανίζονται αναμεταξύ τους» («Ευτελέστερον δε τάδ’ είναι βραχεί μορίω της δαπάνης και άμα της μεθ’ εαυτού ασφαλείας, αυτούς περί εαυτούς τους Ελληνας κατατρίψαι»3).

    Οπως κι έγινε και γίνεται πάντα…

    Δεν ξέρουμε αν ο ευρυμαθής Γούλσυ είχε ακουστά την περινούστατη αυτή κατήχηση. Πράγμα απίθανο, αφού, στον καιρό του, ο Θουκυδίδης ήταν μάλλον άγνωστος, ενώ ο Πλούταρχος, που βιογράφησε τον Αλκιβιάδη, δεν μεταφράστηκε στ’ αγγλικά παρά μισόν αιώνα μετά τον θάνατο του καρδινάλιου…………………..».

    Το σχόλιο του Τατσόπουλου, εδώ:

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αδίστακτοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι.
    Ανατριχιαστικό, του ξάδελφου:
    «Ο κόσμος ορίζει τι είναι ηθικό»:
    «…. Ο κόσμος είναι που ορίζει πολιτικά τα πράγματα, τι είναι ηθικό και τι όχι, τι είναι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο» επισημαίνει στο προφίλ του στο Facebook ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/293441/g-tsipras-o-kosmos-nomimopoiise-politika-to-mnimonio-/#ixzz3mZNvsj2y

  20. Ο/Η Κάσυ Διάρη, σοινομοσειολώγως λέει:

    Αντισημιτικός υπόκοσμος

  21. Ο/Η Διεθνιστής λέει:

    Δημιουργία πνευματικού κλίματος προετοιμασίας του φασισμού, όταν το τέρας θα έρθει, δεν θα το καταλάβουμε, γιατί θα έχουν φροντίσει να εξοικειωθούμε μαζί του.
    Ο μεν κ, Τσίπρας (εξάδερφος) τα λέει απλά και «λαϊκά» και τον καταλαβαίνουμε, αλλά το σύστημα έχει και διανοούμενους, που κάνουν την ίδια δουλειά, σε άλλο επίπεδο.

    «Ήταν τελικά ο Τσίπρας ένας «λαϊκιστής» που «αθέτησε τις υποσχέσεις του»;»
    (Μην το ξαναπείς αυτό άσχετε, που δεν ξέρεις περί «ιδανικών ομιλιακών καταστάσεων» ή περί «αλυσίδων ισοδυναμίας σημαινόντων»)
    https://nomadicuniversality.wordpress.com/2015/08/23/%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.