Τα σινεμά του Δ.Φύσσα…

…σε σκακιστικό καφενείο!

fyssas-cinema

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Αντιγράφω από τις «Στάχτες», μια πρόσφατη είδηση που αφορά το φίλο του μπλογκ μας Δημήτρη Φύσσα:
——
«Απόψε (7.10.2013) στις 9 το βράδυ, στο σκακιστικό καφενείο «Πανελλήνιον», ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόλογος και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Στάχτες», αθηναιομανής και σινεφίλ και city lover Δημήτρης Φύσσας, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου». Πρόκειται περί ενός αλφαβητικού λεξικού των σινεμά (και των χώρων που έπαιξαν ταινίες σε κάπως μόνιμη βάση, ακόμα κι αν δεν ήταν σινεμά π.χ. καφενεία), όσων λειτούργησαν από το 1896 μέχρι και το 2013, στα όρια που καλύπτει ο σημερινός Δήμος Αθηναίων. Σε κάθε κύριο λήμμα περιλαμβάνονται, ιδανικά, τα εξής: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες σε ετήσια (και όχι κατ’ ανάγκην σε μηνιαία) σειρά… Όπως δήλωσε ο ίδιος στην ‘Ελευθεροτυπία’  «…καταλογογραφούνται καμιά τετρακοσαριά κινηματογράφοι. […] Είναι όλα εδώ: Λαϊκά και κυριλέ, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα, τσοντάδικα και οικογενειακά, συνοικιακά και κεντρικά. Μιλάμε για 960 σελίδες word times new roman 12άρι, με 3.500 υποσημειώσεις». Μία δεκαετία έρευνας, και το αλφαβητικό λεξικό «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου» προορίζεται αποκλειστικά για διαδικτυακή χρήση, καθώς πρόκειται να αναρτηθεί σε έξι ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων φυσικά και οι Στάχτες, τις διευθύνσεις των οποίων ο κ. Φύσσας θα ανακοινώσει το ίδιο βράδυ. Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο online στο:  https://docs.google.com/file/d/0B3mvzCFV851iRnVJT0ZtRjlZaTQ/edit?usp=sharing&pli=1

——Είχα την ευκαιρία να είμαι στην παρουσίαση των «Σινεμά..» και δεν θα έγραφα αυτό το μικρό ρεπορτάζ, αν δεν με ενθουσίαζε η επιλογή του τόπου, τα πρόσωπα που συναντήθηκαν εκεί, η παρουσίαση και η συζήτηση, που αναδεικνύουν την τεράστια χρησιμότητα των δημόσιων χώρων που παράγουν, διακινούν και στεγάζουν πολιτισμό και συναντήσεις ανθρώπων.  Το καφενείο αυτό των Νίκου Αργυρόπουλου και Γιάννη Κοτσιώνη, έχει μια προϊστορία μετακινήσεων, αν το λέω καλά, από Εμμανουήλ Μπενάκη και Πανεπιστημίου, μετά Κοραή, ύστερα Κιάφας και από το 1991 στη Μαυρομιχάλη. Ο χώρος, που έχει τη θαλπωρή των παλιών καφενείων, είναι διακοσμημένος με παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες, με πιο ξεχωριστή  αυτή του Ανατόλι Κάρποβ, που ήλθε εδώ το 1992 για να παίξει σκάκι με τους θαμώνες!
——Στο κοινό κυριαρχούσαν οι μεσαίες ηλικίες, υπήρχαν όμως και νέοι, αλλά και προσωπικότητες όπως η  κα Εύα Καραϊτίδη της «Εστίας»,  ο Θανάσης Βαλτινός, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, οι Τάσος Γουδέλης και Δημήτρης  Μαυρουδής του «Δέντρου», ο  διευθυντής του «Ιανού» Βασίλης Χατζηιακώβου και καμιά  εκατοστή ακόμη που κατέλαβαν και το πατάρι, ενώ υπήρχαν και οι κλασσικοί όρθιοι στην είσοδο, που σηματοδοτούν κάθε αριθμητικά επιτυχημένη σύναξη. Στη φιλική συζήτηση εκφράστηκε και η ευχή πολλών να εκδοθεί κάποτε το πόνημα και ως βιβλίο και επισημάνθηκε ο καταγραφικός και λεπτομερειομανής χαρακτήρας του έργου, που παρέχει χρησιμότατο και σπάνιο υλικό στον ερευνητή, υλικό που αλλιώς η μοίρα του θα ήταν να χαθεί.
——Τόσο η βραδιά της παρουσίασης όσο και το διαδικτυακό βιβλίο απέσπασαν την προσοχή του σοβαρού Τύπου. Aντιγράφω από την «Εφημερίδα των Συντακτών» (Νόρα Ράλλη, 11.10), απόσπασμα από την αυτοπαρουσίαση του Δημ.Φύσσα: «Ας χρησιμοποιήσουν το έργο μου οι μελετητές και διδάκτορες του μέλλοντος. Προσωπικά, δεν ήθελα να κάνω ανάλυση δεδομένων. Ήθελα απλώς να κάνω έρευνα και παράθεση των όσων εξήγαγα». 

Ενδεικτικά παραθέτω και ένα απόσπασμα  του Δημήτρη Ρηγόπουλου από την «Καθημερινή»:
——«Πρέπει να είσαι ή φανατικός σκακιστής ή ο Δημήτρης Φύσσας για να έχεις περάσει το κατώφλι του καφενείου «Πανελλήνιο» στα πρώτα νούμερα της οδού Μαυρομιχάλη, λίγα μέτρα από την οδό Σόλωνος. Πρόκειται για την επιτομή του παλιού, λαϊκού και εντελώς ανδροκρατούμενου καφενέ, που με τα χρόνια έγινε στέκι σκακιστών και επιβίωσε σε μια Αθήνα χωρίς στέκια και παλιά καφενεία. Ο Δημήτρης Φύσσας, που αγαπάει το σκάκι αλλά αγαπάει και την Αθήνα, και μάλιστα τις πιο «λαϊκές» ή αυθεντικές της όψεις, επέλεξε το «Πανελλήνιο» για να μαζέψει φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους και να τους παρουσιάσει ένα βιβλίο που είναι πια κομμάτι από τη ζωή του.
——Δέκα χρόνια κράτησε η παθιασμένη ερευνητική δουλειά του Δημήτρη Φύσσα για να έρθει το βράδυ της Δευτέρας και να ανέβει σε πέντε ιστοσελίδες και σε ένα μπλογκ. Μια αγνώριστη ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου». Αρκεί η ενδεικτική παράθεση ορισμένων αριθμών για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και το βάθος της επίμονης έρευνας: 960 (!) σελίδες, με 3.500 υποσημειώσεις και 600 περίπου λήμματα για 550 κινηματογράφους της Αθήνας. ….. Το πιο σπουδαίο με τη δουλειά του Φύσσα είναι ο εμπλουτισμός των λημμάτων με απίθανο, ανεκδοτολογικό υλικό, προϊόν, ακριβώς, της προσωπικής επαφής του συγγραφέα με παλιούς θαμώνες. Όχι πως το αρχικό υλικό της μοναδικής αυτής καταγραφής έχει μικρότερη αξία: λίγες πόλεις στον κόσμο θα διαθέτουν τον θησαυρό που διαθέτει η Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας. Εσείς θα τον βρείτε στους παρακάτω ιστότοπους: www.athina984.gr, www.athensreviewofbooks.com, www.athensvoice.gr, www.hestia.grwww.staxtes.com, και  www.periodikotrypa.wordpress.com”.

ΥΓ
Η φωτογραφία είναι από την ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, βιβλία/ανάγνωση. Bookmark the permalink.

6 Responses to Τα σινεμά του Δ.Φύσσα…

  1. Ο/Η λέει:

    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

    Λόξα για την πόλη και «τα σινεμά της Αθήνας»

    Συνέντευξη με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΥΣΣΑ

    Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

    Στο λαϊκό σκακιστικό «Πανελλήνιον», Μαυρομιχάλη 16 και Σόλωνος, τη Δευτέρα ώρα 9 μ.μ., ιδίως για δημοσιογράφους και μπλόγκερ παρουσιάζεται σε μια πρώτη φάση το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, συγγραφέα, δημοσιογράφου, νεοελληνιστή φιλολόγου και κειμενογράφου, με τίτλο «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013.

    «Πλάτων», Ναυπλίου 85, Ακαδημία Πλάτωνος. Θερινός, λειτούργησε το διάστημα 1964-1973. Δεν είναι διατηρητέος «Πλάτων», Ναυπλίου 85, Ακαδημία Πλάτωνος. Θερινός, λειτούργησε το διάστημα 1964-1973. Δεν είναι διατηρητέοςΙστορίες του αστικού τοπίου». «Μιλάω, απαντάω σε ερωτήσεις κ.λπ. Ιδίως: ενημερώνω ποια είναι τα σάιτ όπου θ’ ανέβει το βιβλίο. Αργότερα, αν υποθέσουμε ότι δημιουργείται ενδιαφέρον, ίσως γίνει και μια πιο «κανονική» παρουσίαση, με άλλους ομιλητές, και σίγουρα σε κάποιο σινεμά», μας λέει ο συγγραφέας.

    – Πού θα κυκλοφορήσει;

    «Ανεβαίνει αποκλειστικά στο Ιντερνετ, ταυτόχρονα σε έξι σάιτ. Η έντυπη μορφή αποκλείστηκε γιατί ένας παραδοσιακός εκδότης δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος, αυτοέκδοση για τον ίδιο λόγο αποκλείεται, δημόσιοι φορείς δεν ενδιαφέρθηκαν, ιδιωτικά ιδρύματα ενδιαφέρθηκαν, αλλά μου είπαν «κάνε εταιρεία να σε στηρίξουμε και να το βγάλουμε, δεν βοηθάμε φυσικά πρόσωπα». Κι αυτό ενώ τους εξήγησα εξαρχής: «Δεν πρόκειται να βγάλω λεφτά, δεν μ’ ενδιαφέρει»».

    – Τι είναι;

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=390216

  2. Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

    «Ανεβαίνει αποκλειστικά στο Ιντερνετ, ταυτόχρονα σε έξι σάιτ. Η έντυπη μορφή αποκλείστηκε γιατί ένας παραδοσιακός εκδότης δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος, αυτοέκδοση για τον ίδιο λόγο αποκλείεται, δημόσιοι φορείς δεν ενδιαφέρθηκαν, ιδιωτικά ιδρύματα ενδιαφέρθηκαν, αλλά μου είπαν “κάνε εταιρεία να σε στηρίξουμε και να το βγάλουμε, δεν βοηθάμε φυσικά πρόσωπα”. Κι αυτό ενώ τους εξήγησα εξαρχής: “Δεν πρόκειται να βγάλω λεφτά, δεν μ’ ενδιαφέρει”».

    Μπράβο σας κύριε Φύσσα. Συγχαρητήρια.

  3. Ο/Η Μίνα λέει:

    http://www.athensvoice.gr/contributor/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    Μια άλλη Χρυσή Αυγή είναι πάντα εφικτή

    Η επιτέλους σοβαρή αντιμετώπιση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και η διαφ…

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    12/10/2013

    Χρυσή Αυγή: το τέλος του φόβου

    Μόλις είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι κ….

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    07/10/2013 4

    Χουντικός πραξικοπηματίας ο Ηλίας Παππάς

    Πατέρας του χρυσαυγίτη βουλευτή Χ. Παππά …

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    02/10/2013 1

    10 σκέψεις για τη μη προφυλάκιση

    Γράφω το σημείωμα αυτό ενώ έχουν κριθεί μη προφυλακιστέοι οι τρεις βουλευτές της…

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    02/10/2013 11

    Πολύ κακό για το τίποτα

    Ρεπορτάζ του athensvoice.gr από την Ευελπίδων

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    28/09/2013

    Αντιμετωπίζοντας τη νεανική ανεργία στην πράξη

    Εκδήλωση της Manpower τη Δευτέρα

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    27/09/2013 2

    the paper: 451 (25/09/2013)

    Οδός Κερασούντος, Ιλίσια

    Δύο προπολεμικά αρχοντόσπιτα, ελαφρώς παραμυθένια …

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    25/09/2013 1

    Αριστεροί υπέρ Χρυσής Αυγής;

    «Η Χρυσή Αυγή ως κόμμα είναι αθώα του αίματος στο Κερατσίνι….

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    24/09/2013 18

    Success story για το κορίτσι από την DDR

    Ξεκινώντας από την πάλαι ποτέ DDR (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας), προσχωρώντας…

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    23/09/2013 3

    Κι αν ο Λαζαρίδης έχει (κάποιο) δίκιο;

    Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενός συνεργάτης τ…

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    21/09/2013 21

    O Σεπτέμβρης του/της σινεφίλ

    Η χαρά της φωτεινής δέσμης …

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ |

    19/09/2013

  4. Ο/Η atheofobos λέει:

    Πριν λίγα χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο βιβλίο του ιατρού Χαρίλαου Πατέρα με τίτλο Οι κινηματογράφοι της Αθήνας (1896-2006) χωρίς όμως το πλήθος το πληροφοριών του Φύσσα.
    http://www.protoporia.gr/kinimatografoi-tis-athinas-1896-2006-p-289224.html

  5. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κουζέλη Λαμπρινή

    Βροχές και λάχανα στην κατοχική Αθήνα

    Μια λοξή ματιά στα χρόνια 1940-1944 ρίχνει ο Δημήτρης Φύσσας στο τελευταίο του μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές δύο επιστήμονες

    Δημήτρης Φύσσας Ο Κηπουρός και ο Καιροσκόπος Εκδόσεις Εστία, 2014, σελ. 256, τιμή 12 ευρώ Υπάρχει μια σκηνή στο νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα όπου οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες, ο Αντώνης και ο Χάρης, συναντώνται μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο Αντώνης είναι ο «Κηπουρός» και ο Χάρης ο «…

    Διαβάστε τη συνέχεια
    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=581315

    http://www.culturenow.gr/26062/o-khpoyros-ki-o-kairoskopos-dhmhtrhs-fyssas

    Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος – Δημήτρης Φύσσας

    Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 11:31η

    Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος» το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα.

    Προς το τέλος του 1940, ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει συστηματικά το κλίμα της Αθήνας, προσδοκώντας ότι κάποτε, με βάση τα πορίσματά του, η πόλη θα πολεοδομηθεί κατά το δυνατόν εκ νέου. Λίγο αργότερα ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινάει μια εξίσου εξαντλητική έρευνα για τους λαχανόκηπους της πρωτεύουσας, αναδεικνύοντας τον αποφασιστικό ρόλο τους κατά την πολεμική περίοδο, αλλά και ελπίζοντας να ωθήσει τη μεταπολεμική τους ανάπτυξη. Και οι δυο παίρνουν σβάρνα τις γειτονιές της Αθήνας και περνάνε «το πλείστον των τρομερών κατοχικών ετών» συλλέγοντας στοιχεία.

    Οι δυο ερευνητές γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Αμφότεροι ζουν τις πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, όμως αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο, επιμένοντας να επικεντρώνονται στο επιστημονικό τους έργο , υπέρ της κοινωνίας. Με τέτοια μυαλά, απομονώνονται πολιτικά και απειλούνται απ’ όλες τις πλευρές.

    Ο Χωματάς κι ο Αστεριάδης αποτελούν συγγραφικές μεταλλαγές υπαρκτών προσώπων. Η μεταπολεμική Αθήνα ούτε πολεοδομήθηκε εξαρχής, ούτε νέους λαχανόκηπους απέκτησε – εμείς, όμως, οι αναγνώστες κερδίζουμε αφενός μεν μιαν εικόνα για το τι σημαίνει εμμονή στην επιστημονική έρευνα και αφετέρου μια θέαση της Κατοχής αποκλίνουσα από τα συνήθη στερεότυπα. Συνεπώς το μυθιστόρημα αυτό μπορεί εκ του ασφαλούς να κατηγορηθεί ως απάδον προς τις υγιείς, ηρωικές και φρονηματικές εκείνες αρχές επί των οποίων στηρίζεται η κρατούσα κατοχική ιστορία «και των δύο ημισφαιρίων», όπως θα έγραφε ο Άρης Αλεξάνδρου.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.