Είναι αυτό διαπραγμάτευση;

Αυτή η στασιμότητα κι η ακινησία, φέρνει στο νου θύμα που έχει μαγνητίσει το θανάσιμο βλέμμα κόμπρας   

Τα αιτήματα ή οι απαιτήσεις της τρόικας είναι εδώ και πολλούς μήνες λίγος έως π ά ρ α πολύ γνωστά. Θα έλεγα με ασφάλεια, χωρίς το φόβο να πέσω έξω, ότι παραμένουν αμετακίνητα. Τις τελευταίες έξι-εφτά εβδομάδες γίνεται στην ουσία μια συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης με την τρόικα, μία συζήτηση βασισμένη πάντα στις σταθερές απαιτήσεις της τρόικας και όχι με βάση κάποια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, δηλαδή συζητούμε τις τεχνικές, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, λεπτομέρειες «εφαρμογής» των σταθερών απαιτήσεων της τρόικας, και όχι ένα τέλος πάντων, μείγμα «δικών τους και δικών μας» αιτημάτων, επομένως είναι τρανταχτή η απουσία ενός –καλά θεμελιωμένου- δικού μας εναλλακτικού (επιμέρους ή συνολικού) σχεδίου που θα μπορούσε ίσως η τρόικα και οι λοιποί εταίροι μας να λάβουν σοβαρά υπόψη. Η χρονοβόρα αυτή διαδικασία είναι απλά μία τεχνική συζήτηση –σε καμία περίπτωση διαπραγμάτευση. Αυτή η στασιμότητα κι η ακινησία, φέρνει στο νου θύμα που έχει μαγνητίσει το θανάσιμο βλέμμα κόμπρας. Τα επίμονα ευχολόγια και παρακλήσεις για επιμήκυνση δεν είναι διαπραγμάτευση και η συζήτηση περί νέου κουρέματος είναι αίτημα ορισμένων δανειστών που άρχισαν δειλά-δειλά να το επαναλαμβάνουν και ορισμένοι εγχώριοι διεκπεραιωτές μείωσης του χρέους –αντικρίζοντας και αυτοί κατάματα τη μεγάλη πιθανότητα της μη βιωσιμότητας του, κάτι για το οποίο πάντως, ανοιχτά τουλάχιστον, δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί ότι συζητείται.
Η κυβέρνηση δεχόμενη προς συζήτηση το προσυμφωνηθέν πακέτο δείχνει ότι δεν έχει σχέδιο. Ναι, δεν υπάρχει σχέδιο –και το χειρότερο, για ορισμένα μέτρα, δεν υπάρχει καν η υποδομή στήριξης για την επιτυχία τους. Παράδειγμα ορισμένες πτυχές του «νέου φορολογικού» νομοσχεδίου που ακόμη… διαμορφώνεται. Ας πάρουμε τη (σωστή, υπό προϋποθέσεις) απόφαση για ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως και που θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) –το χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ καιτον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο ενιαίος αυτό φόρος επεκτείνεται –για πρώτη φορά- και στα αγροτεμάχια, όμως η χώρα δεν διαθέτει ακόμη (μετά τα €κατομμύρια επιδοτήσεων) πλήρες κτηματολόγιο. Εύκολα κρύβεις τη γύμνια σου αναθέτοντας/χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της ΔΕΗ επειδή ως κράτος δεν διαθέτεις το εργαλείο του κτηματολογίου, πως όμως το πετυχαίνεις με τα αγροτεμάχια; με τα Ε9; Μύλος. Το υπογράφω. Μύλος –γι’ αυτό και τα «προσδοκώμενα» έσοδα των 3 δις, είναι αέρας που θα σταθούν και αυτά πλάι στα τόσα και τόσα άλλα «προσδοκώμενα» έσοδα. Άλλο παράδειγμα, η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου και στις παραμεθόριες περιοχές, το ζήτημα δεν είναι νέο, είχε μπει στο τραπέζι ξανά παλαιότερα, συγκεκριμένα υπάρχει κυβερνητική δέσμευση από την 5η αναθεωρημένη έκδοση του μνημονίου, υπάρχει και επερώτηση του κ. Παπαδημούλη το Δεκέμβριο του’11 – η κατάργηση αυτή γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο ή μέτρο που να την αντισταθμίζει. Ο τουρισμός είναι υπηρεσία δεν είναι ένα απτό προϊόν όπως μία μεταποιητική ή τεχνολογική μονάδα που παράγει, είναι μια υπηρεσία ευαίσθητη, επηρεάζεται από γεωπολιτικές μεταβολές, πολέμους, συρράξεις, από μια οικονομική –καλή ώρα- κρίση. Δεν χρειάζεται καν να ρωτήσει κανείς αν υπάρχει και εδώ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Ούτε το πώς, μα ούτε και το Πότε φοβάμαι, πως θα απαντηθούν βραχυπρόθεσμα.
Τι αλήθεια, συγκεκριμένα, έχει γίνει, πέρα από συζητήσεις, για ανάπτυξη. Ποια μέτρα έχουν παρθεί και αναφέρονται –αν αναφέρονται στο μνημόνιο; Το κράτος το ίδιο, με τους μηχανισμούς του, τα έσοδα και τις προμήθειές του, δεν θα μπορούσε να καταγράψει τις μικρο-μεσαίες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) οικονομικές εστίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, να τις «μπολιάσει», κάπως να λειάνει, τις καταστροφικές απώλειές τους αντί να αθλείται μαζικά στο προσφιλές του λάδωμα; Αν υπήρχε κάποιος, έστω υποτυπώδης μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων, δεν θα βρισκόταν τώρα η κοινωνία σε αυτή τη κατάσταση. Μα τι λέω.

Στα χέρια της αγοράς. Όλα;
Όταν μιλάμε για μικρότερο κράτος, δεν εννοούμε ανύπαρκτο κράτος. Η νεοφιλελεύθερη –ιδιοτελής- πολιτική «μείωση της παρέμβασης του κράτους» που με επιμονή υποστηρίζουν όλοι σωρηδόν οι… έγκριτοι αναλυτές δεν (θα πρέπει να) σημαίνει για μας κατάργηση της κρατικής φροντίδας, πρόνοιας και κυρίως πολιτικής. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παραγωγή πολιτική στις αγορές. Οι αγορές βασίζονται στη συναλλαγή , αντιθέτως το κράτος (θα πρέπει να) βασίζεται στις αρχές (και) του κοινωνικού δικαίου –γι αυτό και επείγει η κάθαρσή του από τη διαφθορά και τη διαπλοκή…
Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, θατσερορηγκανικού τύπου που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 την αποδόμηση της έννοιας του ρόλου του κράτους, και αφού πέρασε από τότε σταδιακά από όλες τις προηγμένες βιομηχανικά χώρες προσπαθεί να ολοκληρώσει μια φάση του κύκλου του και στη περιοχή μας, μόνο που στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ε.Ε., οι θεσμοί λειτουργούν, οι υποδομές διευρύνθηκαν και διευρύνονται, το κράτος πρόνοιας και δικαίου αντιστέκεται, παραμένει σχετικά ισχυρό και παραμένει το καλύτερο –παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί και δέχεται και τηρουμένων των αναλογιών– στον κόσμο.

Φαίνεται ότι, από τη χώρα μας ξεκινά μία άλλη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και των αγορών, ενός άλλου αγαθού που φιλοδοξεί  «να κατακτήσει» και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ολοκληρώνοντας την αποστολή επανεκκίνησης του συστήματος και που αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στα σχέδιά του: Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν θα μπορούσαν να είναι αθώες σε μια κοινωνία των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, με συνεχιζόμενη για 5η χρονιά ύφεση που φέτος αγγίζει το 7%… Σε μια χώρα με ανύπαρκτα ταμειακά αποθέματα, που συντηρεί -ουσιαστικά εξαρτά την ύπαρξή της στη καλή θέληση των δανειστών της.

Το αίτημα της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κρατώντας σθεναρά το μαχαίρι στο λαιμό, είναι το κατάλληλο αίτημα στη κατάλληλη συγκυρία.

Θα βρεθεί άλλη καταλληλότερη;

***

This entry was posted in σκέψεις, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

14 Responses to Είναι αυτό διαπραγμάτευση;

  1. Ο/Η Επίτροπος ρουσφετολογικών υποθέσεων λέει:

    Δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει πως «Εντυπωσιακά πολλοί φίλοι και γνωστοί του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποκτούν αυτόν τον καιρό επικερδείς θέσεις εργασίας – ακόμα και αν δεν φαίνεται να είναι πολύ κατάλληλοι γι’ αυτές.»Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Σαμαράς διόρισε νέο πρόεδρο στον ΕΟΠΥΥ, που έχει χρέος άνω του ενός δισεκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Νέος επικεφαλής όμως δεν θα είναι κάποιος με πείρα στον τομέα της υγείας. Αντί αυτού ο Σαμαράς έδωσε τη θέση σε έναν δικηγόρο και φίλο από το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία».

    Έναν έφορο απο τη Μεσσηνία την ιδιαίτερη πατρίδα του διόρισε στην ηγεσία του ΣΔΟΕ.Ο παραπάνω δεν είχε καμιά υπηρεσιακή εμπειρία καθώς ήταν υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Απο τον κύκλο του Σαμαρά είναι και ο νέος διευθυντής του ΟΠΑΠ.Επιπλέον, πρόσφατα, η κόρη ενός πρώην νεοδημοκράτη υπουργού, φίλου του Σαμαρά, μπορεί να παρουσιάζει ενημερωτική εκπομπή. «Δεν ξεχώρισε μεν μέχρι τώρα ως τηλεπαρουσιάστρια, αλλά κατέχει κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει το περιοδικό, σύμφωνα με την μετάφραση του «Βήματος» από τα γερμανικά.

  2. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

    Nαι αλλά δεν υπάρχει φως πουθενά, όλα θα μείνουν ίδια.

  3. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Συγνώμη, Όλγα!

    Posted date: Οκτωβρίου 23, 2012In: Πανδωρικώς| comment : 13

    Του Κώστα Βαξεβάνη

    Αγαπητή Όλγα,

    Πήραμε την αγωγή με την οποία ζητάς από ένα περιοδικό έρευνας, όπως το δικό μας, να σου καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα γράψαμε. Δεν μου έκανε καμιά εντύπωση η αξίωσή σου. Χρησιμοποιώντας τον νόμο του φίλου σου Βενιζέλου (έναν ακόμα από αυτούς που έχει κάνει και κοσμούν το άθλιο τοπίο του σημερινού πολιτικού συστήματος), δεν υπερασπίζεσαι την «τιμή και την υπόληψή σου» κάνοντας μήνυση ή ζητώντας έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες, (πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν κυρίες όπως εσύ) αλλά ζητάς την εξόντωση ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης.

    Ως δημοσιογράφος είσαι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις δικαίωμα να κάνεις και αγωγές και ό,τι άλλο θες. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε όσα αποκαλύπτει η έρευνα. Πως δηλαδή, ήσουν αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία είχε αναλάβει να κάνει δημόσιες σχέσεις σε εμπόρους όπλων. Φαντάζομαι πως στην δημοσιογραφική σου καριέρα αναγκάστηκες να ζητήσεις την «άλλη άποψη» και να δώσεις το λόγο σε αυτόν για τον οποίον υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτό ακριβώς κάναμε. Δεν απάντησες, όπως κάνουν αυτοί που δεν έχουν να πουν και πολλά πράγματα, γιατί βρίσκονται απέναντι σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα έγγραφα.

    Ισχυρίζεσαι στην αγωγή εναντίον του HOT DOC, πως η συμμετοχή σου στην εταιρεία η οποία «δούλευε» για τους εμπόρους όπλων, ήταν χωρίς χρήματα. Αφιλοκερδώς και «φιλικά». Μετά από αυτό, την αποκάλυψη δηλαδή της φιλικής και αφιλοκερδούς προσφοράς σε μια εταιρεία όπλων, οφείλω να αποδεχθώ αυτό που λες: Ότι πρόσφερες ανυστερόβουλα και αφιλοκερδώς. Σε εμπόρους όπλων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από «συγνώμη, Όλγα!»

    ΥΓ. Μόνο θα μου δώσεις το δικαίωμα να αναρωτιέμαι «πόσα Van Cleef αγοράζεις με 3 εκατ. ευρώ»;

    Διαβάστε την αγωγή της Τρέμη κατά του Βαξεβάνη και του HOT DOC

    http://www.koutipandoras.gr/?p=27492

  4. Ο/Η MRB λέει:

    Ζούμε την απόλυτη παρακμή μιας κυβέρνησης που αφήνει τους Ναζί, τον υπόκοσμο, να βαράνε και να μαχαιρώνουν

    Τι θα λέγατε αν είχατε μπροστά σας όσους έκαναν τα έκτροπα στο »Χυτήριο»;

    http://www.lifo.gr/mag/features/3457

    Από τον Μάνο Ελευθερίου και τον Φοίβο Δεληβοριά, μέχρι τον Λευτέρη Βογιατζή και την Άντζελα Δημητρακάκη: 11 Αθηναίοι κάνουν τη δική τους κατήχηση στην «απέναντι όχθη».

  5. Ο/Η Red λέει:

    Πρόβες εμφυλίου;

    Χθες μάλιστα στη Χαλκιδική κατάσταση ξεφύγε από κάθε έλεγχο. Η χθεσινή άγρια εξωφρενική καταστολή ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν στη λειτουργία εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές (που καταστρέφει το προστατευόμενο αρχέγονο δάσος και τους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής) ξεπέρασε κάθε όριο. Επί δύο ώρες τα μαινόμενα ΜΑΤ, επιτίθεντο με δακρυγόνα, κρότου λαμψης και γκλομπιές, βρίζοντας σαν υπόκοσμος του κοινού ποινικού δικαίου, και πανηγυρίζοντας κάθε φορά που οι οβίδες τους έσκαγαν σχεδόν στα μούτρα των διαδηλωτών που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και μέσο να αποφύγουν το λιντσάρισμά τους από τις δυνάμεις καταστολής.

    Έφτασαν δε στο σημείο να σπάνε παμπριζ αυτοκινήτων και να πετάνε μέσα δακρυγόνα, πράξεις για τις οποίες αν υπήρχε ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε δεκάδες συλλήψεις αστυνομικών φυσικών και ηθικών αυτουργών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή. Αντ’ αυτού συνελήφθη οικογένεια ολόκληρη σε αγροτικό το οποίο δέχτηκε δακρυγόνο στην καμπίνα με αποτέλεσμα ο οδηγός του να τυφλωθεί και να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

    Γι’ αυτό το περιστατικό ο οδηγός του κατηγορείται για “απόπειρα ανθρωποκτονίας”. Λίγο πριν οι κατήγοροί του, άθλια υποκείμενα που τα πληρώνει ο κοσμάκης για να σπάνε κεφάλια, σταμάτησαν ένα άλλο αυτοκίνητο κατέβασαν μια 55χρονη γυναίκα και αφού την έβαλαν να γονατίσει της έσπασαν το πόδι πατώντας την με τις αρβύλες. Στη συνέχεια ένας άλλος ράμπο που υπηρετεί στο ΑΤ ωρυόμενος έβρισε και έσπρωξε της βουλευτίνα του Σύριζα Κ. Ιγγλέζη, όταν ζήτησε να μπει στο τμήμα για να δει την κατάσταση των προσαχθέντων. Την ίδια ώρα διαδηλωτές που είχαν πάει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειας τραμπουκίστηκαν από άντρες των ΜΑΤ συμπληρώνοντας το παζλ του αίσχους. Και όλα αυτά για το συμφέρον της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” ιδιοκτησίας ομίλου Μπόμπολα, που λυμαίνεται ένα ολόκληρο βουνό στη Χαλκιδική με αποθέματα χρυσού που υπολογίζονται σε 1,5 δις και το οποίο ήρθε στην κατοχή της εν λόγω εταιρίας με το γέλιο αντίτιμο των 11 εκ.

    Η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι αντιδράσεις στις μαζικές εκτοπίσεις χιλιάδων μεταναστών σε στρατόπεδα είναι υποτονικές, θεώρησε ότι μπορεί να κλιμακώσει την καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στους δικούς της υπηκόους, που αντιδρούν στην πολιτική της. Με το ίδιο μένος, δίνοντας το οk στους μηχανισμούς της να επιτεθούν χωρίς κανένα περιορισμό.

  6. Ο/Η Red λέει:

    Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα.

    Panagiota Koudouna

    Η γιαγιά ταΐζε τις γάτες και τους έβαζε νερό ένα πιάτο φαγητό στο παιδί δεν έδωσε, η ίδια γιαγιά θα κάνει γονυκλισίες στην εκκλησία ως καλή χριστιανή! Τα έχουν καταφέρει με έκαναν να ντρέπομαι που είμαι ελληνίδα οι φασίστες και οι ακόλουθοι τους!

    Μπείτε και δείτε το βίντεο.
    ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

    http://www.ellinofreneia.net/video.php?id=4746

    • Ο/Η Ink λέει:

      Η ιστορία του Κιαλό είναι κομμάτι του project «Portraits of Greece in Crisis».
      Ο Κιαλό Αμαντού είναι 15 ετών, έχει έρθει από τη Γουινέα και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τρεις μήνες. Μένει σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη και ζει πουλώντας πράγματα που βρίσκει στα σκουπίδια. Εκτός από την οικονομική εξαθλίωση, είναι αντιμέτωπος με τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας και τη φασίζουσα κρατική πολιτική: άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις, επιχείρηση «Ξένιος Δίας» της ελληνικής αστυνομίας, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης.

  7. Ο/Η Ink λέει:

    23.10.2012 | 19:17

    Δραματική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων

    Ένα συγκλονιστικό video για τους μαυροντυμένους της νύχτας που επιτίθενται αγεληδόν με σκυλιά και σιδηρογροθιές, ακόμη και εναντίον παιδιών

    ΣΧΟΛΙΑ (7)

    .

    http://www.lifo.gr/now/society/18109

    Για δραματική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αντανακλούν την πραγματική έκταση του φαινομένου στη χώρα.

    Τα μέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που σήμερα ανέρχονται σε 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς κατέγραψαν 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας-βάσει της οικειοθελούς μαρτυρίας του θύματος- στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012.

    Από τα 87 περιστατικά, τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους και αφορούν σωματικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών ενώ οι τύποι των εγκληματικών πράξεων είναι κυρίως βαριά σωματική βλάβη (σε 50 περιστατικά) και απλή σωματική βλάβη (30 περιστατικά). Καταγράφηκαν επίσης 2 περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμών εναντίον επιχειρήσεων ή κατοικιών αλλοδαπών, όπως η περίπτωση εμπρησμού ενός κομμωτηρίου Πακιστανού υπηκόου στη Μεταμόρφωση καθώς και η επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκεκριμένο οίκημα που διαμένουν Σύριοι πρόσφυγες στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

  8. Ο/Η Mιχαλοκάφρος Koυασιμόδος λέει:

    http://diktiospartakos.blogspot.gr/2012/05/o_18.html

    Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

    O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑΝΚΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Στην εμετική, απαξιωτική και γεμάτη μίσος τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου, Φύρερ της Χρυσής Αυγής και απολογητή της Χούντας των Συνταγματαρχών, σύμφωνα με την οποία «Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Δεν πλάκωσε κανένα τανκς τα παλικάρια στο Πολυτεχνείο. Αυτή είναι μεγάλη παραμύθα, σταματήστε την. Υπάρχει πόρισμα της Δικαιοσύνης που λέει ότι υπήρξαν θύματα εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου», απαντά μέσα από την εξομολόγηση-σοκ, που αναδημοσιεύουμε:

    O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου

    «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ’ AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους «μαυροσκούφηδες», στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα «παλιοκουμμούνια», όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου.»

    1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή. Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο. Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας».
    Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες». Θυμάται – τότε με χαρά, τώρα με θλίψη – τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών. Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»! Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Όσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον «πορτάκια» του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!
    1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια». Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
    «O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»
    «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!
    «Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι «μαυροσκούφηδες» ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. «Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα» μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. «Παλιοκουμμούνια» θα καλοπεράσετε!» λέγαμε».
    Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.
    «Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα

    http://diktiospartakos.blogspot.gr/2012/05/o_18.html

  9. Ο/Η nautilus λέει:

    Έχει γίνει πια ολοφάνερο ότι από τα αιτήματα της τρόικας, εδώ και δύο χρόνια, εφαρμόζουμε μόνον ορισμένα (τα πιο άδικα συνήθως) και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η τρόικα δεν αντιδρά! Για παράδειγμα από το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο, ψηφισμένο στα μνημόνια, μόνο το όνομα έμεινε. Οι ευνοημένοι υπάλληλοι του Δημοσίου συνεχίζουν και παίρνουν πολύ ψηλότερους μισθούς από τους υπόλοιπους πληβείους. Όπως είχε ειπωθεί, η μείωσή τους θα γινόταν σε 4 δόσεις (γιατί θα ήταν πολύ μεγάλη) ενώ στους υπόλοιπους σε μία. Έτσι αυτοί με τα 1000 και 1300 ευρώ είδαν το μισθό τους να μειώνετα στα 800 και στα 1000 ενώ αυτοί με τα 3000 και 3500 πήγαν μέχρι 2400 και 2700 και παρέμειναν εκεί αφού οι υπόλοιπες δόσεις της μείωσης (η επόμενη θα γινόταν τώρα το Νοέμβρη) πήγαν περίπατο με νέο διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών… Μιλάμε βέβαια για όλους τους υπαλλήλους αυτού του υπουργείου αλλά και άλλων υπουργείων, όπως επίσης για Χημείο του Κράτους, Λογιστήριο, Βουλή κλπ κλπ.
    Εδώ, στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μνημονίου δηλαδή, η τρόικα γιατί δεν αντιδρά;;;;
    Δεν υποστηρίζω βέβαια τη μείωση μισθών, αλλά δε θα μπορούσαν με το ενιαίο μισθολόγιο να κόψουν κι άλλο από τους πάνω και να προσθέσουν λίγο στους κάτω για να συναντηθούν κάπου στη μέση; Γιατί η τρόικα δεν πιέζει για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στα προηγούμενα μνημόνια και δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ; Και μάλιστα πρόκειται για τα μόνα δίκαια μέτρα.

    • Ο/Η Po λέει:

      Το προφανές: Το πελατειακό κράτος κρατά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεκτημένα του.
      Η τρόικα λειτουργεί τελικά με σκοπό την εξυπηρέτηση του ΣΕΒΕ, αυτό δείχνουν τα πεπραγμένα, δεν είναι συνωμοσιολογία.

  10. Ο/Η Ντίνα Καραμπίνα λέει:

    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/

    Ας μιλήσουμε για την αποζημίωση των απολύσεων
    του Ιωάννη Ληξουριώτη*

    Το άρθρο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πως ακόμη μια φορά τα συμφέροντα των υψηλόμισθων των ΔΕΚΟ, είναι πιο ιερά από τα συμφέροντα του τόπου». Ας δούμε γιατί.
    Το ρεπορτάζ:
    «Την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε συζήτηση για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό».

    Ποιο είναι λοιπόν το κύριο πρόβλημα των εργασιακών, για τα οποία οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος απειλούν να τινάξουν τη συμφωνία με την τρόικα στον αέρα;
    Προφανώς το ζήτημα των απολύσεων.
    Για να δούμε λοιπόν, όσο μπορούμε απλούστερα, πώς έχουν τα πράγματα:

    Ο καθορισμός της αποζημίωσης απόλυσης βασίζεται σε δύο συντελεστές: αφενός στις αποδοχές που παίρνει ο εργαζόμενος τον τελευταίο μήνα εργασίας του και αφετέρου στα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει στον εργοδότη που τον απολύει.
    Όσα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας έχει ο εργαζόμενος τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση παίρνει, αφού ο μισθός του τελευταίου μήνα απασχόλησης πολλαπλασιάζεται με μεγαλύτερο συντελεστή (ο συντελεστής αυτός δεν είναι ακριβώς όσα και τα χρόνια προϋπηρεσίας αλλά κατά τι μικρότερος : π.χ. 10 χρόνια υπηρεσίας = 6 μισθοί αποζημίωση, 12 χρόνια υπηρεσία = 8 μισθοί αποζημίωση, 16 χρόνια υπηρεσίας = 12 μήνες αποζημίωση, κ.ο.κ. μέχρι 28 χρόνια υπηρεσίας που υπάρχει δικαίωμα 24 μηνών αποζημίωσης.

    Τι έχουν λοιπόν συμφωνήσει ο κ. Βρούτσης με την Τρόικα και οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος τροχίζουν τα σπαθιά τους;

    Α) Για όσους αμείβονται μέχρι 1.800 ευρώ δεν προκύπτει καμιά αλλαγή. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που εργάζεται 28 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη και παίρνει μέχρι 1.800 ευρώ μισθό δεν επηρεάζεται καθόλου από την περιβόητη αλλαγή. Θα λάβει αποζημίωση 1.800 ευρώ Χ 24 έτη = 43.200 ευρώ (τα ίδια θα έπαιρνε και χωρίς την αλλαγή).
    Β) Για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη μέχρι 16 χρόνια, ανεξαρτήτως από τον μισθό που λαμβάνουν, δεν προκύπτει καμιά αλλαγή. Δηλαδή ένα εργαζόμενος που εργάζεται μέχρι και 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα λάβει ακριβώς αποζημίωση όση θα έπαιρνε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα ο εργαζόμενος των 4.000 ευρώ που έχει 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, αν απολυθεί θα λάβει αποζημίωση 4.000 Χ12 = 48.000 ευρώ.
    Ποιους, λοιπόν, θίγει η προτεινόμενη αλλαγή; Εάν λάβουμε υπόψη τη συνθηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί μισθών Βουλγαρίας, προφανώς κανέναν.
    Δεν ξέρω κανέναν Βούλγαρο να αμείβεται με μισθό πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
    Για να σοβαρευτούμε όμως και επειδή πρέπει να λέμε την αλήθεια (όχι στο «λαό» αλλά στους ίδιους τους εαυτούς μας).
    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΙΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.
    Ποίοι είναι αυτοί;

    Οι υψηλόμισθοι μισθωτοί των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Μόνο εκεί από ό,τι ξέρω υπάρχουν μισθοί μεγαλύτεροι των 1.800 ευρώ.Μα ούτε αυτούς τους θίγει όλους.
    Κατ’ αρχήν δεν θίγει, όπως είπαμε, όσους αμείβονται μέχρι 1.800 ευρώ το μήνα. Επίσης δεν θίγει όσους απολύονται πριν συμπληρώσουν 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ΔΕΚΟ ή ΤΡΑΠΕΖΑ ανεξάρτητα από το μισθό που παίρνουν.

    Θα πρέπει, λοιπόν, να τα βάψουμε «μαύρα» και να διαλύσουμε τη συγκυβέρνηση, να χάσουμε τη δόση και ότι άλλο προκύψει, εάν ένας υψηλόμισθος εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ ή Τράπεζα που εργάζεται (π.χ. με μισθό 4.000 ευρώ μηνιαίως για 17 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, απολυθεί και λάβει αποζημίωση 49.800 ευρώ -12χ4.000=48.000 +1.800=49.800- αντί να λάβει με τα σημερινά δεδομένα 52.000 ευρώ; – 13χ4.000=52.000).

    Πολύ περισσότερο όταν ο αντίστοιχος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μέσο μισθό 1.000 ευρώ και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας ελάμβανε και θα λαμβάνει ως αποζημίωση απόλυσης το …ιλιγγιώδες ποσό των 13.000 ευρώ; (Δηλαδή, 13χ1.000= 13.000).Κι όχι μόνο αυτό.Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, είναι πιο ευάλωτος σε περίπτωση απολύσεων, απ’ ότι ο υψηλόμισθος των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.
    Αυτή την ολοκληρωμένη αλήθεια, δεν την λέει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε δυστυχώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
    Δυστυχώς, ούτε η κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να την επικοινωνήσει και να καταδείξει ότι όλα γίνονται εξ αιτίας μιας φούχτας μισθωτών των ΔΕΚΟ που….αν απολυθούν θα λάβουν αποζημιώσεις λιγότερες κατά μερικά εκατοστάρικα ευρώ…

    * Ο Ιωάννης Ληξουριώτης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

    *από το grpost

  11. Ο/Η Ντίνα Καραμπίνα λέει:

    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7670.html#more

    Στην αντίθετη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την κρίσιμη αυτή ώρα μιλά για κυβέρνηση μερκελιστών, για ανάγκη να πέσει τώρα η κυβέρνηση, για το επείγον δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» (!), λες και ο Συριζα έχει έτοιμη καμία αντιπρόταση για τα ταμειακά διαθέσιμα που στερεύουν και τον εμποδίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα…

    Την ώρα αυτή, όπου όλα κρέμονται από μια κλωστή και που δικαίως οι ευρωπαίοι ζητούν επιτέλους μεταρρυθμίσεις στο μαύρο πηγάδι (ελληνικό κράτος) που ρουφά δίχως αντίκρυσμα τις επιδοτήσεις τους για δεκαετίες, ο λαϊκισμός δεν λέει να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Που το πάει όμως το κόμμα αυτό;
    Γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πολιτικές απαιτήσεις της περιόδου στηρίζοντας μια διαπραγμάτευση καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας αλλά αντίθετα …
    δίκην Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλά για θέατρο και προεξοφλεί την αποτυχία;

    Όπως πάντα σε μια αριστερά που γίνεται αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει (ο λαϊκισμός έφερε ότι έφερε, τώρα χρειάζεται και το βαθύ κράτος), όλα κρίνονται συμφεροντολογικά και μικροκομματικά. Όχι με κριτήριο την σωτηρία της χώρας. Με κριτήριο την κατάκτηση του κράτους λάφυρου, έστω και υπό μορφή ερειπίων.
    Η μετάλλαξη του κομματιού εκείνου του παλιού Συνασπισμού, που έδωσε γη και ύδωρ στις συνιστώσες για να επιβιώσει εκλογικά σε πρώτη φάση με μια «αριστερή» φρασεολογία, τώρα σε λαϊκιστικό κόμμα, δείχνει απλά την πορεία του πελατειακού πολιτικού συστήματος στην αριστερή του εκδοχή.
    Αριστεριστές, βαθυπασόκοι, συντεχνίες, συνομωσιολόγοι, εθνικιστές όλοι οι καλοί χωρούν στο νέο κρατιστικό όνειρο… Πως θα τα βρουν μεταξύ τους όλοι αυτοί και με τους εναπομείναντες σκεπτόμενους αριστερούς μέσα σε αυτό το μόρφωμα, αν τυχόν κληθούν να κυβερνήσουν, ένας θεός ξέρει!
    Και μιλάμε για μόρφωμα, εφόσον ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα ακόμη τουλάχιστον, τα μέλη του δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις (αλλά σε «ανοιχτές συνελεύσεις» χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες για να …εκτονώνονται κάπως), καταστατικό και όργανα να απευθυνθούν δεν υπάρχουν.
    Τι υπάρχει;

    Μα οι συνιστώσες, οι διορισμένη γραμματεία τους και ο Αλέξης Τσίπρας (ελέω Συνασπισμού) – κι ένα συνέδριο στο βάθος, ίσως την άνοιξη του 2013 που θα αποπειραθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό των συνιστωσών ή αλλιώς του κουβαριού αριστερισμού, λαϊκισμού και δυνατότητας διακυβέρνησης, προφανώς με συνεργασία με κάποιους άλλους.
    Με λίγα λόγια, τίποτα. Μόνο το ρεύμα της εκ του ασφαλούς αντιπολίτευσης που όσο πιο δυνατά (άρα λαϊκιστικά και κινδυνολογικά) φωνάζει τόσο καλύτερα κρύβει τις εσωτερικές αντιφάσεις του εγχειρήματος αλλά και την αδυναμία όσων ευαγγελίζονται ένα ενιαίο σοβαρό κόμμα να απαλλαγούν τόσο καιρό από τις σταλινικές συνιστώσες και τους αριστεριστές ηγετίσκους.

    Κι όμως, το άλλο κομμάτι του πάλαι ποτέ Συνασπισμού, η ΔημΑρ, δέχτηκε το στοίχημα. Στήριξε μια κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση επιλέγοντας τον δρόμο της Πολιτικής και της υπευθυνότητας απέναντι στον κίνδυνο.
    Θα μπορούσε και το άλλο κομμάτι, που παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει και αυτό το ιστορικό ρίσκο, χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια.
    Δεν το έκανε. Γιατί;

    Γιατί η επιλογή διατήρησης μετώπου με τους ανανήψαντες νεοκομμουνιστές οπαδούς του υπαρκτού και τους επαγγελματίες της αιώνιας επανάστασης, οδηγεί αναπόφευκτα στο σημερινό αδιέξοδο: το εγχείρημα δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς δάνεια από τον ιδεολογικό κρατισμό κάθε εκδοχής και χωρίς άφθονο λαϊκισμό και κινδυνολογία. Πράγμα που σημαίνει νομοτελειακά απομάκρυνση από την παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της αριστεράς των αξιών και των αγώνων.
    Σήμερα που υπάρχουν λίγες ελπίδες με τα δεκάδες δις των δανείων και μερικές ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να ανατραπεί η πορεία μας προς τον πάτο του σκοτεινού πηγαδιού της φτώχειας και της υπανάπτυξης, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αντίπαλη εξέδρα. Εύχεται από μικροκομματισμό την αποτυχία, ευελπιστεί να διατηρήσει το μεταλλαγμένο του εγχείρημα επί των ερειπίων.

    Κι όμως: είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη.
    Θα μπορούσαν να συντηρήσουν και το δικό σου κόμμα σου και τον μηχανισμό του μαζί με την ελληνική οικονομία και μια εύρυθμη και λειτουργική πολιτεία. Χωρίς Βαίμάρες και χρυσαυγίτες. Αρκεί να πάνε εκεί που πρέπει. και σε αυτό θα μπορούσες να συμβάλλεις καθοριστικά. Εσύ όμως χωρίς άλλη εναλλακτική, μοιάζεις σαν να προτιμάς τα ερείπια… ή απλά οι συνιστώσες (μαζί και οι βαθυπασόκοι) είναι πια ανεξέλεγκτες;
    Μα αν δεν ελέγχεις το κόμμα σου, αν δεν μπορείς να βάλεις μια τάξη στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσουν έστω τον έλεγχο τα μέλη του και όχι οι κάθε λογής πολιτικοί τυχοδιώκτες, πως θες να ελέγξεις και την κυβερνητική εξουσία; Παραδίδοντας ΚΑΙ τη χώρα σε αυτό το συνονθύλευμα; Άλλο είναι να πάει ένα κόμμα κατά διαόλου και άλλο η χώρα..

    Εκτός κι αν μέσα σου εύχεσαι κατά βάθος, να μην έρθει ποτέ αυτή η ώρα… Και οι «άλλοι» να πετύχουν…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.