Der Spiegel: Τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας (Προς την Αριστερά μας)

Αφιερώνεται στα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που έχουν “ξεχάσει” τη φορολόγηση της Εκκλησίας, συγκαλύπτουν τα οικονομικά της σκάνδαλα και υπερασπίζονται τους μισθούς Αρχιερέων και ιερέων.  

Το σχόλιο του Αναγνώστη Λασκαράτου σε προηγούμενη ανάρτηση.

Spiegel: Η Εκκλησία επιμένει στα προνόμιά της οξύνοντας την κρίση στην Ελλάδα

Τα φορολογικά προνόμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας σχολιάζει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δημοσίευμα του περιοδικού με τον τίτλο «ιερός δεσμός» αναφέρεται στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «επιμένει στα προνόμιά της οξύνοντας έτσι την κρίση στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και παρατηρεί: «ο Μητροπολίτης, ένας από τους πιο συντηρητικούς ιερωμένους της χώρας, διαβόητος για τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, αριστερών και ομοφυλοφίλων, αισθάνεται ότι απειλείται. Από δανειστές που απομυζούν τη χώρα του. Από παράνομους μετανάστες τους οποίους, όπως λέει, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλέον. Και από όσους τα βάζουν με την εκκλησία του. Από διανοούμενους που απαιτούν να συνεισφέρει και ο κλήρος το μερίδιό του στην κρίση».

Υπενθυμίζει και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου
Όπως σημειώνει το Spiegel, «εδώ και χρόνια πολλοί Έλληνες αγανακτούν με το γεγονός ότι η ισχυρή εκκλησία δεν απέδιδε καθόλου φόρους έως το 2010, λάμβανε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλου ύψους και επιπλέον στήριξη από το κράτος. Αυτή περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, ιερέων και επισκόπων, που κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Μόλις τους τελευταίους μήνες προσπαθεί η κυβέρνηση να μειώσει αυτές τις δαπάνες» επισημαίνει το δημοσίευμα συμπληρώνοντας ότι τα φορολογικά προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας δεν καταργήθηκαν πλήρως.
Το Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτηρίζει πρόβλημα το μη χωρισμό κράτους και εκκλησίας που οδηγεί στην ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική. «Η κρίση της Ελλάδας είναι γι’ αυτό το λόγο, όπως πιστεύει ο Γρ. Ψαριανός, και κρίση της Εκκλησίας. Και αυτή δεν είναι, όπως λέει ο ίδιος, λιγότερο διεφθαρμένη από την υπόλοιπη κοινωνία».

[από το «Έθνος«]

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

19 Responses to Der Spiegel: Τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας (Προς την Αριστερά μας)

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Παρά την κρίση, χωρίς φορολόγηση η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    Tα λεφτά της Εκκλησίας

  3. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8MctIrOYu5cJ:www.dw.de/dw/article/0,,6040727,00.html+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

    Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Σταματήστε τον παραλογισμό των εξοπλισμών

    «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και η ΕΕ να δώσει εγγυήσεις», υποστηρίζει ο Γαλλογερμανός επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
    «Οι Έλληνες έχουν χάσει την αίσθηση του κοινού συμφέροντος»
    ________________________________________

    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_03.html

    Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για την Ελλάδα: τα είπε όλα, όπως δεν τάχει πει Έλληνας πολιτικός
    Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την Ελλάδα:
    Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, το σοβιετικού τύπου υπερτροφικό δημόσιο, ο πλούτος που έχει διαφύγει στην Ελβετία και τα λεφτά που σπαταλάμε για να θρέψουμε την Ορθόδοξη εκκλησία. Η επιλογή του τιμήματος για την έξοδο από την κρίση: ποια προνόμια να αφαιρεθούν, ποιο κούρεμα ζητάμε. Η επιμήκυνση αποπληρωμής. Η έξοδος από την ευρωζώνη. Οι τράπεζες και η απόκρυψη των φοροφυγάδων καταθετών. Η σημασία των συγκεκριμένων προτάσεων έναντι γενικόλογων διακηρύξεων και από τους οικολόγους. Ο Σαμαράς και οι ακροδεξιοί. Η σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα σε οικολόγους και σοσιαλιστές. Η κομμουνιστική αυταρέσκεια και οι καταστροφές που συνεπάγεται. Στρατιωτικοί και παπάδες. Μείωση εξοπλιστικών δαπανών κατά 80%. Η πτώση του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού …κομμουνισμού συνέχεια της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων.

    Και πολλά άλλα σε μια «τηλεδιάσκεψη» με τον δημοσιογράφο Στ. Θεοδωράκη.

  4. Ο/Η laskaratos λέει:

    Iδού η ελληνική Αριστερά:
    Τρέμε Κάρολε,
    Τσίπρας «περί υπεραξίας» των χωροφυλάκων, από
    TO BHMA:
    «Στο πλευρό και των ενστόλων τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τους εξέφρασε την Πέμπτη έπειτα από συνάντηση με τους εκπροσώπους τους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας.

    «Οι ένστολοι εργαζόμενοι είναι κομμάτι του λαού μας που βρίσκονται απέναντι σε μια πρωτοφανή επίθεση, την επίθεση των νέων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ΄ εντολή της τρόικας που στόχο έχει την εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων και τη μετατροπή της χώρας μας σε μπανανία, σε μια χώρα που θα έχει βιοτικό επίπεδο πολύ χαμηλότερο απ΄ αυτό που είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια, ίσως συγκρίσιμο με το επίπεδο χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε απερίφραστα, λίγες μάλιστα ημέρες πριν την προγραμματισμένη γενική κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, πως στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ενστόλων και τόνισε πως «υπάρχουν ειδικά μισθολόγια γι αυτόν ακριβώς το λόγο, γιατί υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων με κοινωνική υπεραξία». Προσέθεσε μάλιστα ότι οι ένστολοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, είναι κομμάτι του λαϊκού κινήματος.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=473661

    Δυο πατριώτες και φίλοι, Τσίπρας και Τράγκας (αγανακτισμένος των χαμένων προνομιακών διαφημιστικών κρατικών κονδυλίων) συζητούν (στον ενικό ο πρώτος, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του μιλά στον πληθυντικό) για την Εκκλησία. Παραδίπλα στο ίδιο περιοδικό (Crash) δίνουν συνέντευξη οι Μιχαλολιάκος-Ζαρούλια-βουλευτικό ζεύγος. Η λέξη φορολόγηση είναι απούσα, είναι όμως παρούσες πολλές ασαφείς λεκτικές περικοκλάδες του κ.Τσίπρα. (Το περιοδικό έχει διορθώσει τις ελληνικούρες του κ.Τσίπρα «προς επωφελεία» στο σωστό «επ’ωφελεία»-βλ.κείμενο) αλλά υπάρχει το ηχητικό ντοκουμέντο που δεν ήταν δυνατό να λογοκριθεί:

    ΤΡΑΓΚΑΣ Ποια είναι η σχέση σου με την Εκκλησία και τους παπάδες; Γενικά, κατά τη γνώμη σου, τι πρέπει να γίνει με την περιουσία της Εκκλη¬σίας και τις σχέσεις της με το κράτος;

    ΤΣΙΠΡΑΣ «Να σας πω ότι έχω μια πολύ ανθρώπινη και θερμή σχέση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο θεωρώ πολύ σοβαρό και μελετημένο άνθρωπο. Εγώ σέβομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους. ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους. που είναι διαβασμένοι, που είναι μελετημένοι. Εξ όσων γνωρίζω, ένας από τους λόγους που επέλεξε ο Ιερώνυμος να ακολουθήσει αυτή την πορεία ήταν για να έχει περισσότερο χρόνο να διαβάζει. Αυτό το θεωρώ συναρπαστικό. Είναι θετική συγκυρία που βρίσκεται στην ηγεσία της Εκκλησίας, διότι αυτό μπορεί να ανοίξει ένα διάλογο για σημαντικές τομές, με την αριστερή κυβέρνηση. Αν κάνουμε, με ειλικρίνεια, αυτόν το διάλογο, μπορεί να είναι επωφελής για το κράτος και για την Εκκλησία».

    ΤΡΑΓΚΑΣ Εννοείς στενότερη συνεργασία μεταξύ Εκλησίας και κράτους;

    ΤΣΙΠΡΑΣ «Εννοώ τον αναγκαίο εκείνο εξορθολογισμό στις σχέσεις, που μπορεί να οδηγήσει, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας και κράτους, στο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους».

    ΤΡΑΓΚΑΣΤ τοθέλει ο Ιερώνυμος,;

    ΤΣΙΠΡΑΣ «Πιστεύω ότι είναι έτοιμος να ανοίξει ένα διάλόγο. και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από την άλλη μεριά, εμείς ερχόμαστε με σεβασμό απέναντι στην Εκκλησία και στο ρόλο που μπορεί να παίξει. Βεβαίως η Εκκλησία πέρασε μεγάλες φουρτούνες την προηγούμενη περίοδο, με όλα αυτά τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση. Ένας διάλογος θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι οι μύθοι, ποιες οι αλήθειες και ποιες οι δυνατότητες. Ποια είναι η περιουσία η εκκλησιαστική, ποια είναι αξιοποιήσιμη και πώς η Εκκλησία θα μπορεί να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο. αξιοποιώντας αυτή την περιουσία. Αλλά και το κράτος να μπορέσει να επωφεληθεί σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, την ώρα που περνάμε εθνική κρίση».

    • Ο/Η Γαλίφης στη θέση του γαλίφη λέει:

      Τώρα θα βγουν τα Συριζόπουλα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, όπως είχαν βγει οι Κούκου να μαζέψουνε τα σιφώνια στη Χαλυβουργία. Και δώστου και οι καρβουνιάρηδες …

  5. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

    ΜΟΝΟ 230 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ;

    Τσάμπα «δουλεύουν» οι άνθρωποι, σκλάβοι κατήντησαν!! Γι’ αυτό κλέβουν το παγκάρι, τώρα εξηγείται…

    Πέρα όμως από τ’ αστεία, στην απίθανη χώρα που υπάρχουν 4000 κενές οργανικές θέσεις δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά 2600 ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ παπάδες, ποιος περιμένει να ξεφύγουμε από τον ιδιότυπο Μεσαίωνα που μας κατατρέχει;

    Εγώ πάντως, όχι.

  6. Ο/Η Off topic ? λέει:

    http://goo.gl/narjv

    Ανοιχτή επιστολή προς την κα Δούρου, ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών.
    Του Ν. Μαυρομάτη* – Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2012

    Αγαπητή Κυρία Ρένα Δούρου,
    … … …

    …Για να δείτε τα ιδεαλιστικά όνειρα ή τα πολιτικά σας προγράμματα να υλοποιούνται πρέπει πρώτα να έχετε τα μέσα να τα επιβάλετε. Το κόμμα σας δεν τα έχει…

    …Δύο χρόνια πριν, στις 12 Αυγούστου 2010, ένας αθώος Έλληνας έχασε τη ζωή του στην Αλβανία. Το έγκλημά του ήταν απλώς ότι μίλησε Ελληνικά στη Χειμάρα. Σ’ αυτό – όπως και σε άλλα θέματα πολιτικής – το κόμμα σας στερείται μιας συνεκτικής άποψης για την εθνική ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι μερικοί από τους γείτονες της Ελλάδας συνεχίζουν να είναι ρατσιστικοί στη χρήση του μαστιγίου που μπήγουν στη σάρκα του Ελληνισμού. Αυτό είναι κάτι που το κόμμα σας αρνείται ν’ αναγνωρίσει ή ν’ αποδεχτεί…

    …Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει και πολιτικοί όπως ο διεθνιστής κ. Κουράκης (5) θα εξελιχθούν για να περιλάβουν στη σκέπη τους τα δεινά κι άλλων λαών, δεινά όπως εκείνα των Κούρδων ή τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στην Αλβανία, την Τουρκία ή ακόμα και τα δικαιώματα των Χριστιανών Παλαιστινίων στη Γάζα υπό τη Hamas και εκείνων υπό την διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης. Προς το παρόν, φαίνεται ότι εστιάζουν μόνο στο Ισραήλ χάνοντας, συνεπώς, την αξιοπιστία τους στα μάτια πολλών…

    …Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας ωριμάζει σιγά-σιγά και στο μέλλον θ’ αποδείξει τα ηγετικά του γνωρίσματα στο λαό και στον υπόλοιπο πολιτισμένο Δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλον έναν εμφύλιο πόλεμο από αριστερούς θαυμαστές ή οπαδούς του φασισμού αλλά έναν ηγέτη με όραμα για το μέλλον. Η διασφάλιση και η ενίσχυση της περιφερειακής και γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στον κόσμο και η αποφυγή της ενασχόλησης με τα ζητήματα άλλων λαών, όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο, θα ήταν μια καλή αρχή.
    Ωστόσο, κα Ρένα Δούρου, σε γενικές γραμμές μου ήταν πολύ ευχάριστο να διαβάζω τις γραπτές σας σκέψεις και περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα άρθρα σας πάνω στις διεθνείς σχέσεις για μια πιο επίσημη συζήτηση…

    *Ο Νικόλαος Μαυρομάτης είναι αναλυτής ασφαλείας και ιστορικός.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kύριε off topic,
      κάνατε μια ανατριχιαστική καταγγελία χωρίς να αναφέρετε κάποια πηγή, το όνομα του θύματος και τις αντιδράσεις ελληνικής και αλβανικης κυβέρνησης καθώς και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
      Θα μας υποχρεώνατε αν το κάνατε.

      Αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, το καταδικάζουμε απερίφραστα και απαιτούμε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ να έχουν κάνει τα δέοντα. Καμιά σιωπή στην παραβίαση δικαιωμάτων οπουδήποτε.

      Να μην καταντήσουμε σαν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ η την Αίγυπτο, που αθώοι υπήκοοί τους μένουν ανάπηροι, δολοφονούνται ή απλά μαχαιρώνονται στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις τους δεν διαμαρτύρονται.

      • Ο/Η Off topic ? λέει:

        Καλύτερα θα ξέρει ο κ.Μαυρομάτης που έγραψε το άρθρο, εγώ δηλώνω άγνοια. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Ιντερνετ, μου έδωσε το όνομα Αριστοτέλης Γκούμας
        http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=349203

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Η πηγή είναι σοβαρή και η είδηση αναμφισβήτητη και τεκμηριωμένη.
        Καταδικάζουμε κάθε εθνικισμό. Δυστυχώς η συμπεριφορά τωνεθνικιστών όπου γης, Αλβανών, Τούρκων, Ελλήνων, Σέρβων κλπ είναι ίδια και απαράλλαχτη, πάντα εγκληματική, ειδικά σε καιρό πολέμου.
        Βλέπω όμως πως η αλβανική πλευρά αντέδρασε και μένει να περιμένουμε τη δίκη και την καταδίκη του ενόχου ή των ενόχων. Αυτή ασφαλώς δεν είναι αρκετή, η αλβανική κυβέρνηση (όπως και η ελληνική σε σχέση με τους εγχώριους νεοναζί δολοφόνους), οφείλει να δράσει και προληπτικά:

        «Ο δράστης της δολοφονίας, ο Ιλίρ Μούκα, κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την απαγγελία της κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στους κόλπους της Ομογένειας είναι τεταμένη και δεν λείπει ο προβληματισμός ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλα τέτοια περιστατικά».

  7. Ο/Η Κρινιώ λέει:

    Δανίκας Δημήτρης

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=477602

    Το δεύτερο εξευτελιστικό για την χώρα που αναφέρεται στο Spiegel και που τα κανάλια στις πολιτικές τους εκπομπές το έκαναν γαργάρα είναι το τριτοκοσμικό παράδειγμα της Εκκλησίας. Ακόμα και σήμερα, γράφει το γερμανικό περιοδικό, όχι μόνο δεν φορολογείται η Εκκλησία αλλά από πάνω ενισχύεται μ’ ένα σκασμό λεφτά. Τουτέστιν για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει στα ίδια και επί τα αυτά. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εκτός από το οριζόντιο κούρεμα και το συστηματικό λιντσάρισμα των χαμηλοσυνταξιούχων. Έχω πρόταση καλύτερη και πιο αποτελεσματική.. Kill them all. Με την ευθανασία απαλλάσσεται η χώρα από το βάρος της τρίτης ηλικίας. Για σκεφτείτε το κύρια Στουρνάρα μου.

  8. Ο/Η Μποσνακίδης λέει:

    Συγγνώμη για την παράλειψη της πηγής της αναδημοσίευσης την οποία δεν ανέφερα στην αρχική δημοσίευση και η οποία ξεφεύγει από τα όρια της δεοντολογίας των Blog. Δεν έγινε σκοπίμως αλλά εκ παραδρομής λόγω κεκτημένης ταχύτητας.
    Έχω επανορθώση από χθες αμέσως μόλις διάβασα το σχόλιο σας.

  9. Ο/Η Παλαμήδης λέει:

    Πού τα βρίσκει τα λεφτά; Θα πληρώσει για την άδεια;

    από In.gr

    Κοντά στην λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού είναι η Εκκλησία

    Έτοιμη να λειτουργήσει τον δικό της τηλεοπτικό σταθμό είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, υλοποιώντας ένα σχέδιο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεραρχίας, Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο, η Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην απόκτηση σταθερής τηλεοπτικής παρουσίας, με συμφωνία που είναι έτοιμη να κλείσει με τον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό 4Ε.

    Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Νικόλαο, δεν πρόκειται για εξαγορά του σταθμού από την Εκκλησία, αλλά για συνεργασία και χρήση τηλεοπτικού χρόνου.

    Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Πέμπτη, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Άμα δεν πληρώνεις φόρους, άμα οι Λοβέρδοι σε χρηματοδοτούν ανεξέλεγκτα για τις τάχα φιλανθρωπίες σου από τις οποίες βγάζεις κέρδος, άμα βουτάς κονδύλια της ΕΕ, άμα κανείς δεν σου ζητά λογοδοσία, επισtροφή των κλεμένων (περιουσία ΤΑΚΕ, λεφτά Αλληλεγγύης κλπ), άμα μαζεύεις κάθε τόσο από εράνους, θαύματα, δωρεές, διαθήκες, άμα η Αριστερά καλύπτει τα Βοιωτοπέδια, τις Βουλιαγμένες, τα αφορολόγητα παγκάρια, άμα σε χαρτζηλικώνει και ο Λαυρεντιάδης που διώκεται μεν κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος δε, άμα βοηθάει και η Τοπλού και ο Παστίτσιος και η Κατωπολιανή και ο Βησσαρίων κλπ κλπ έ τότε κάτι τις έχεις στην πάντα να ανοίξεις και σταθμό την ώρα που οι άλλοι κλείνουν.

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνουν το κορόιδο;

    Κάνετε φορολογικούς ελέγχους στην Εκκλησία;

    ​Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τους φορολογικούς ελέγχους σε Ιερές Μονές, εκκλησιαστικά ιδρύματα και Ιεράρχες και κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν.Τσούκαλης, Γ.Ψαριανός και Μ.Γιαννακάκη.

    Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Φορολογικοί έλεγχοι σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα.

    Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

    Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:

    – Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.

    – Να δημοσιεύεται κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.

    – Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

    – Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.

    Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

    – Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;

    – Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;

    Οι ερωτώντες βουλευτές:

    Νίκος Τσούκαλης

    Γρηγόρης Ψαριανός

    Μαρία Γιαννακάκη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.