Η βιομηχανία «Παΐσιος ΑΕ», ανθεί (άνευ Εισαγγελέως)

Η… θαυματολογία καλά κρατεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην περιοχή της Σουρωτής έξω από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει «βαφτιστεί» σε Γ. Παΐσιου. Το ίδιο και η «βιομηχανία» που λειτουργεί γύρω από τον «πιο δημοφιλή αγιορείτη μοναχό όλων των εποχών», όπως τον αποκαλούν οι πιστοί του.   

Η θαυματολογία στέλνει στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου εκατοντάδες άτομα καθημερινά, τα οποία καταφθάνουν με λεωφορεία από πολλές περιοχές της χώρας. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει «βαφτιστεί» σε Γ. Παΐσιου, προφανώς για τα… θαύματα που γίνονται εκεί και ό,τι αποφέρουν αυτά ως έσοδα από τάματα, δωρεές κ.λπ. (πηγή: Έθνος)

Φάμπρικα «θαυμάτων» στο όνομα του γέροντα Παΐσιου

Οι πινακίδες στον δρόμο γράφουν «Μοναστήρι Σουρωτής – Γ. Παΐσιος». Θα μπορούσαν να γράφουν και «Προς την Οδό των Θαυμάτων». Μοναστήρι βέβαια με την ονομασία «Γ. Παΐσιος» δεν υπάρχει, παρά μόνο η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, κτισμένη εδώ και μερικές δεκαετίες σε έναν λόφο έξω από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Σουρωτής, εκεί όπου αναβλύζει από τη γη το περίφημο «ξινό νερό» της Σουρωτής και είναι θαμμένος από το 1994 ο αγιορείτης μοναχός.
Τώρα το ότι ένα μοναστήρι που φέρει το όνομα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει «βαφτιστεί» σε Γ. Παΐσιου, προφανώς έχει να κάνει με τα… θαύματα και ό,τι αποφέρουν αυτά ως έσοδα από τάματα, δωρεές κ.λπ. ενός κόσμου που έχει ανάγκη να πιστέψει. Από κοντά και η «βιομηχανία» που λειτουργεί γύρω από τον «πιο δημοφιλή αγιορείτη μοναχό όλων των εποχών», όπως τον αποκαλούν ήδη οι «δικοί» του.
Το ότι η επίσημη εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχουν ανακηρύξει ως «άγιο» τον γέροντα Παΐσιο, μάλλον ελάχιστη σημασία έχει γι’ αυτούς, αφού οι «μαρτυρίες» περί θαυμάτων γύρω από τον αγιορείτη γέροντα αυξάνονται και πληθύνονται.
Και όπως απέδειξε και ο μπλόγκερ «Παστίτσιος», με το θαύμα-μαϊμού που έστησε μέσω του Διαδικτύου, σήμερα τα «θαύματα» δεν αναπαράγονται μόνο από στόμα σε στόμα, όπως παλιά, αλλά από τα «κτυπήματα» στα θρησκευτικά και… εθνικιστικά μπλογκ.
Κοντά 100.000 φορές αναπαρήχθη στο Ιντερνετ το επινόημα του 27χρονου Γ. Λοΐζου που εφηύρε δύο ανύπαρκτα πρόσωπα, τον 18χρονο Παντελή Κ. και τον… υποδιάκονο Αμφιλόχιο, οι οποίοι βίωσαν το υποτιθέμενο θαύμα σε ένα χωριό των Σερρών.

Τα ίδια και στη Λέσβο
Τις τελευταίες δεκαετίες την κορυφή είχε πιάσει στα «θαύματα» ο Αγιος Ραφαήλ, και το νησί της Λέσβου βούλιαζε από προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν στο ομώνυμο μοναστήρι το λείψανο του λεγόμενου Νεοφανούς Αγίου της Λέσβου και να καταθέσουν τα τάματά τους.
Και η ηγουμένη του μοναστηριού Ευγενία Κλειδαρά φρόντιζε να αβγατίζει τα θαύματα και να… πολλαπλασιάζει τα έσοδα. Ετσι, οι τόμοι με τα «νέα θαύματα» του Αγίου Ραφαήλ έφτασαν αισίως τους 70(!).
Εδώ και λίγα χρόνια παρατηρείται μια… κόπωση. Η ηγουμένη είναι υπερήλικη και δεν έχει την ίδια απόδοση, τα «θαύματα» αραίωσαν όπως και οι επισκέπτες προσκυνητές του Αγίου Ραφαήλ και τα τάματα, όπως λέει ο γνωστός δημοσιογράφος της Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας.
Αφήστε που υπήρξε και δικαστική εμπλοκή, όταν πριν από δύο χρόνια η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση αντικειμένων μεγάλης αξίας από τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και ξεκίνησε κύρια ανάκριση με εμπλεκόμενη την ίδια την ηγουμένη.
Η Εισαγγελία εξέτασε καταγγελίες που ανέφεραν ότι η ηγουμένη της μονής και οι οικείοι της καταχράστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα της μονής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μακρά λίστα υπαρχόντων στο υποθηκοφυλακείο στο όνομα της ηγουμένης. Η υπόθεση όμως είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Από την πλευρά της, η ηγουμένη Φιλοθέη Σαμαρά της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου φαίνεται πως θέλει να μοιάσει σε παραγωγικότητα θαυμάτων με εκείνη τη συνάδελφο της Μονής του Αγίου Ραφαήλ.

75 τόμοι με νέα θαύματα
Η Ευγενία Κλειδαρά έγραψε 75 ολόκληρους τόμους με τα νέα θαύματα του αγίου, αλλά η γερόντισσα Φ. Σαμαρά απαντά ότι μέχρι τώρα «τα θαύματα του γέροντα Παΐσιου γεμίζουν ήδη 20 τόμους» και ότι «αυτά που γίνονται στη Σουρωτή δεν έχουν προηγούμενο».
Περιδιαβαίνοντας την πλούσια… θαυματολογία, που φτιάχνεται και συντηρείται σε ένα θολό τοπίο, με εκείνο το «άκουσα», «μου είπαν» κ.λπ., θα σταθεί κανείς σε περιγραφές για έναν ηλικιωμένο μοναχό που περιφέρεται με τη μαγκούρα γύρω από το μοναστήρι της Σουρωτής, τον οποίο συχνά συναντούν και δίνει βοήθεια σε άτομα που φτάνουν εδώ, κυρίως με προβλήματα υγείας, για να ανακαλύψουν εκ των υστέρων από τις μοναχές ότι ήταν ο ίδιος ο γέροντας Παΐσιος!
Αυτή η θαυματολογία είναι κυρίως που στέλνει εδώ εκατοντάδες άτομα καθημερινά. Λεωφορεία από πολλές περιοχές της χώρας μεταφέρουν κόσμο με οργανωμένες επισκέψεις, για να κατευθυνθούν στο ειδικό πάρκινγκ για λεωφορεία που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό, ενώ δίπλα ένας άλλος χώρος στάθμευσης μπορεί να δεχτεί εκατοντάδες επιβατικά αυτοκίνητα.

Μαρτυρίες πιστών
Μοσχοβίτισσα τυφλή είδε το φως της και καρκινοπαθής θεραπεύτηκε
«Εγώ πιστεύω στα θαύματα του γέροντα Παΐσιου» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Ωραιοζήλη Βακαλούδη, που μαζί με περίπου άλλες 80 γυναίκες από τον Ασκό πραγματοποίησαν οργανωμένη επίσκεψη στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου την περασμένη Πέμπτη και περίμεναν υπομονετικά να έρθει η ώρα για να ανοίξει η πύλη της. Το πλούσιο μοναστήρι εντυπωσιάζει από όλες τις πλευρές και δεν φαίνεται να το επηρεάζει η κρίση. Γύρω από τα θαύματα του γέροντα Παΐσιου έχει στηθεί έντεχνα μια μεγάλη επιχείρηση και τα έσοδα πληθαίνουν.
Ακόμη και μια Ρωσίδα που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά διάβασε για τον γέροντα Παΐσιο φέρεται πως την επισκέφθηκε και είδε το φως της. Κάποια Μπάτουσκα από τη Μόσχα φέρεται ότι πήγε στο νοσοκομείο γιατί δεν έβλεπε από το ένα μάτι, αλλά ήρθε ο γέροντας σήκωσε μια πετσέτα από το πρόσωπό της και αποκαταστάθηκε η όρασή της. Ενας ευλαβής έγγαμος ιερέας, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του, λέει ότι του είπε ένας στη Θεσσαλονίκη για το «θαύμα» με έναν νεαρό που επιβαίνοντας σε μηχανάκι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και την ώρα που έπεφτε εμφανίστηκε ο… παππούλης και τον έπιασε από το δεξί χέρι με αποτέλεσμα να μην πάθει τίποτα. Μια Φιλίτσα από τον Βόλο, χωρίς άλλα στοιχεία ταυτότητας, φέρεται να εξιστορεί πως ο γέροντας Παΐσιος εξαφάνισε έναν καρκινικό όγκο που είχε η αδερφή της.
Της πήγε το κασκόλ του γέροντα από μια φίλη της, το κράτησε σφιχτά και έπειτα από 45 ημέρες οι νέες εξετάσεις έδειξαν ότι ο όγκος είχε εξαφανιστεί.

Οι αγιορείτες που τον αμφισβητούσαν
Πώς δημιούργησε τον μύθο γύρω από το όνομά του
Η θαυματολογία γύρω από τον γέροντα Παΐσιο εκτοξεύθηκε μετά τον θάνατό του και την ταφή του στη γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το 1994. Ενα μοναστήρι που από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε να κτίζεται κάτω από τις δικές του οδηγίες, για να φιλοξενήσει μια αδελφότητα γυναικών μοναχών που τις είχε υπό την πνευματική του καθοδήγηση. Το ότι θυμίζει περισσότερο μέγαρο της βόρειας Ευρώπης και όχι λιτό ελληνικό μοναστήρι, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της αρχικής πτέρυγας έγινε από έναν Γερμανό αρχιτέκτονα με το όνομα… Σωτήρης(;).
Ο γέροντας Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Ενζιπίδης, (1924-1994) πήγε στο Αγιον Ορος για να μονάσει το 1954 και έγινε μοναχός πρώτα με το όνομα Αβέρκιος, για να περάσει σε μικρό χρονικό διάστημα από τις Μονές Εσφιγμένου, πολύ πριν την καταλάβουν οι Ζηλωτές και στη Φιλοθέου. Να περιπλανηθεί στη συνέχεια εκτός του Ορους, αρχικά στην Κόνιτσα και μετά στο Σινά, και να επιστρέψει πάλι το 1964 και να μονάσει οριστικά μόνος σε ένα μικρό κελί στην περιοχή «Παναγούδα» λίγα χιλιόμετρα -με τα πόδια- από τις Καρυές. Και εκεί άρχισε να δημιουργείται μια μυθολογία γύρω από το όνομά του.
Αρχικά με την… προφητειολογία του, που δεν εγκατέλειψε ποτέ και αργότερα με τη θαυματολογία. Ο παράξενος καλόγερος που ζούσε με… τα φίδια, που μάντευε πράγματα, έκανε προφητείες περί παντός και έδινε ελπίδες για… θαύματα σε εκείνους που έφταναν εδώ κι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, κέρδιζε φανατικούς οπαδούς χρόνο με τον χρόνο. Ολα αυτά δίχαζαν το Ορος, κάποιοι τον αμφισβητούσαν ανοιχτά και του καταλόγιζαν ακόμη και μαγγανείες και άλλοι τον ξεπερνούσαν αδιάφορα.
Ο γέροντας Ιωαννίκειος είχε τοποθετήσει μια πινακίδα στο μονοπάτι που έγραφε «προς θαύματα», σαρκάζοντας με τον τρόπο αυτό τα συμβαίνοντα.
«Εγώ δεν είδα θαύματα» θα μας πει αναφορικά με τη δραστηριότητα Παΐσιου ένας γνωστός μοναχός στις Καρυές και με τον συνηθισμένο αγιορείτικο τρόπο θα προσθέσει ότι «στον γέροντα Παΐσιο υπήρχαν πολλά αρνητικά αλλά και πολλά θετικά».
Οι Ζηλωτές μοναχοί, μαζί και αυτοί της Μονής Εσφιγμένου, δεν τον είδαν ποτέ με καλό μάτι και φρόντιζαν να το δείχνουν. Οι παλιότεροι πατέρες που τον έβλεπαν να ζει με τα φίδια, τον είχαν για πλανεμένο, λένε, θυμίζοντας ότι είχε σκάψει και τον τάφο του στο καλύβι του, αλλά πέθανε και κανόνισε να ταφεί έξω από το Ορος. Κι αυτό ήταν μια πράξη εγκατάλειψης της Παναγίας, όταν η ευχή των αγιορειτών παλιότερα ήταν «να μας αξιώσει ο θεός να πεθάνουμε στο Αγιον Ορος» λένε. Επίσης τον επέκριναν για τις μαντείες του. «Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τις ανοησίες και τις σοφιστείες του πλανεμένου Παΐσιου» αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα από τα περιοδικά του συγκεκριμένου χώρου. [ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ]

Πιστέψαν χωρίς να ερεύνησουν
Το… θαύμα του «Παστίτσιου»
Τον περασμένο Ιούλιο, ένα νέο «θαύμα» έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Μόνο που αυτή τη φορά, αφετηρία του ήταν το… facebook και η προσωπική σελίδα του «γέροντα Παστίτσιου».
Σύμφωνα με αυτό, ένας 18χρονος, ο Παντελής Κ. που κατοικούσε σε κάποιο χωριό των Σερρών, εξομολογήθηκε σε έναν «υποδιάκονο» ονόματι «Αμφιλόχιο», ο οποίος υποτίθεται ότι υπηρετεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών στις Σέρρες, ότι βίωσε μια «συνάντηση» με τον γέροντα Παΐσιο.
Το αριστουργηματικά σκηνοθετημένο «θαύμα» εμφάνιζε τον Παντελή Κ. ως τοξικομανή που είχε ένα δυστύχημα με τη μηχανή του, προφανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το τροχαίο οδήγησε τον νεαρό στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της περιοχής του. Εκεί, είχε άλλη μια δυσάρεστη εμπειρία. Μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που τον προσέβαλε, είχε ως αποτέλεσμα να διαγνωστεί ως εγκεφαλικά νεκρός.
Κι εκεί παρεμβαίνει το «θαύμα». Την ημέρα των γενεθλίων του, που υποτίθεται ότι συνέπιπτε με την ημέρα κοίμησης του γέροντα, ο Παΐσιος «ανέστησε» τον 18χρονο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο? «Παστίτσιος» μάλιστα, ο «Παντελής» είδε σε όραμα τον Παΐσιο να του λέει: «Αντε, σήκω παλικάρι μου να πας στη μαμά σου. Τα κόλλυβά σου δε τα έχεις στο ζωνάρι. Θα αργήσουμε να τα φάμε».
Ολο το κείμενο υποτίθεται ότι θα δημοσιευόταν μάλιστα στο αντιαιρετικό περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ «στο τεύχος Σεπτεμβρίου (τον Αύγουστο δεν εκδίδεται), αλλά λόγω της βαρύτητας του θαύματος κρίθηκε σωστό να μαθευτεί νωρίτερα και από άλλα μέσα, για το καλό του ορθόδοξου ποιμνίου στους δύσκολους καιρούς που περνάει η ευλογημένη πατρίδα μας. Υπάρχει και ενυπόγραφη άδεια του εκδότη για όποιον τη θελήσει».
Οπως έγραψε ο «Παστίτσιος», η διήγηση ήταν ένα μείγμα διαφορετικών θαυμάτων που αποδίδονται στον γέροντα Παΐσιο, τα οποία «αφού τα ανακάτεψα καλά, εποίησα το νέο μου θαύμα που έλαβε χώρα εις τας όμορφας και γραφικάς Σέρρας». Η αναπαραγωγή ήταν… καταστροφική. Υστερα από πολλές αντιγραφές, ο μίτος του εμφανούς ψέματος χάθηκε, και τελικά πολλές ιστοσελίδες, αλλά και έντυπα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το θαύμα αυτό ως αληθινό! [ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ]

Έθνος 29.9.12»]

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

38 Responses to Η βιομηχανία «Παΐσιος ΑΕ», ανθεί (άνευ Εισαγγελέως)

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όταν η θεομπαιξία, η απάτη, η αγυρτία, η βλασφημία, το θρησκεμπόριο, προστατεύονται από τον Εισαγγελέα, με ερμηνεία τραβηγμένη από τα μαλλιά ενός αναχρονιστικού και ανενεργού νόμου, για να δείξει και η ΝΔ πως προστατεύει την Εκκλησία ΑΕ τουλάχιστον όσο την προστατεύουν και τα Τάγματα Εφόδου, των νοσταλγών του Χίτλερ, τέως οπαδών του Αντιχριστου και του Εωσφόρου.

  • Ο/Η ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ λέει:

   ασχημο πραγμα η εμπαθεια και η συκοφαντια.μισειτε την Ορθοδοξια και λετε πολλα ψεματα ολοι οι Χριστοφοβικοι αντιχριστοι αξιολυπητοι συκοφαντες

 2. Ο/Η Tηλεγραφητής λέει:

  Ὤχ! Τὸ ἔμαθαν οἱ Αἰγινῆτες; Πάει ἡ ἱερὴ φάμπρικα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου. Ἀνταγωνισμὸς βλέπεις, ἐλεύθερη οἰκονομία…

 3. Ο/Η Επ-αναστάσιος λέει:

  Κύριε Ροΐδη,

  Έχω επισκεφθεί από περιέργεια τη γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου αναπαύεται ο σεπτός μελλοντολόγος γέρων Παΐσιος. Μερικές εντυπώσεις:

  Τεράστιο πάρκινγκ, όπου παρόλα αυτά τις ώρες αιχμής δεν υπάρχει θέση να σταθείς.

  Αναρίθμητα λεωφορεία που ξεφορτώνουν πιστούς κατά εκατοντάδες.

  «Φούστα κοντρόλ» στην ατελείωτη ουρά στην είσοδο. Συνόδευα δυο νεαρές κυρίες, οι οποίες (όντας θρήσκες) δέχτηκαν με προθυμία να φορέσουν ένα λιγδιασμένο μαύρο πανί που τους έδωσαν οι καλόγριες για να καλύψουν τα πόδια τους (φορούσαν σορτσάκι).

  Τα κτίρια της Μονής παραπέμπουν σε σαλέ των ελβετικών Άλπεων. Η πολυτέλεια κυριαρχεί παντού, με πανάκριβες κατασκευές και αξεσουάρ, π.χ. πάμπολλα αιρ-κοντίσιον στους τοίχους (ο μοναχικός βίος θέλει καλοπέραση).

  Οι εξωτερικοί χώροι και κήποι σε τέλεια κατάσταση, πράσινο, πλακόστρωτο παντού, περιποιημένα πράγματα.

  Η ουρά των προσκυνητών περνούσε μέσα από ένα κτίριο, όπου προσφερόταν καφές σε πλαστικά ποτηράκια πλάι στους απαραίτητους κερματοδέκτες και παγκάρια με κεριά, και κατόπιν έβγαινε προς τον τάφο.

  Οι προσκυνητές περνούσαν δίπλα από τον λιτό τάφο σταυροκοπούμενοι μετά μανίας και μουρμουρίζοντας διάφορα.

  Δυο καλόγριες πλάι στον τάφο μάζευαν και με τα δυο τους χέρια τα κεριά και τα έριχναν σε βαρέλι, για να δημιουργηθεί χώρος για τα επόμενα.

  Και μετά έπαιρνες το δρόμο προς την έξοδο.

  Μια καλόγρια μου είπε ότι η Μονή έχει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

  Τύφλα λοιπόν νάχουν τα τουριστικά θέρετρα, μπροστά στον τάφο του Παΐσιου…

 4. Ο/Η Mαντάμ Μιμ λέει:

  Xριστιανική αγάπη-H Toυρκία θα εξαφανιστεί από το χάρτη

  • Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

   Αυτός ο θεός που πλασάρουν οι έμποροι του Παισιου θα σκοτώσει και τα βρέφη της Τουρκίας, τα μικρά παιδιά, κάθε Τούρκο;
   Αυτά τα άθλια λόγια μίσους και φανατισμού του μετά Χριστόν ψευτοπροφήτη δεν τα έχει ακούσει ο Εισαγγελέας;

 5. Ο/Η Παϊσιος ο παιδεραστής επίσκοπος λέει:

  Αυτόν τον Παϊσιο ο πατριάρχης τον κουκούλωνε τον κάλυπτε τον έκρυβε τον προστάτευε έκανε τουμπεκί αλλά όταν κινήθηκαν και οι αμερικανικές αρχές τον καθαίρεσε να προλάβει τα χειρότερα

  protothema.gr/greece/article/?aid=186495
  Την ανώτατη των ποινών για Αρχιερείς, την ποινή της καθαίρεσης στην τάξη των μοναχών επέβαλε, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους πρώην τιτουλάριο Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και τον μέχρι πρότινος βοηθό επίσκοπο του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.

  Πρόκειται για δυο πρώην πανίσχυρους κληρικούς που αρχικά ανήκαν στο παλαιό ημερολόγιο επί μια 30ετία και πλέον, και προϊόντος του χρόνου, είχαν οργανώσει και ανοικοδομήσει με τα χρήματα και τα τάματα των πιστών σχεδόν μια ανεξάρτητη πλήρως οργανωμένη εκκλησιαστική κοινότητα στην επικράτεια των ΗΠΑ, η οποία μέχρι την αποκάλυψη των σεξουαλικών σκανδάλων στα τέλη του 2010 αριθμούσε χιλιάδες πιστούς. Οι δυο ισχυροί κληρικοί ζούσαν στην Νέα Υόρκη από το 1972, είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ πολλές φορές για διάφορες αιτίες (λ.χ. θαύματα που συνέβαιναν στην Ιερά Μονή) και το 1999 επί ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα υπήχθησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ισότιμα και πλήρη μέλη της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

  Το πλήρες ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην δημοσιότητα έχει ως εξής : « Ἀνακοινοῦται, ὅτι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐπί εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς καί κατόπιν ἐκτενοῦς συζητήσεως, ἐπεβλήθη ὁμοφώνως ἡ ποινή τῆς καθαιρέσεως, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εἰς τούς Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον καί Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας Βικέντιον, πρῴην Ἡγούμενον καί ἀναπληρωτήν αὐτοῦ, ἀντιστοίχως, τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, οἵτινες καί ἐπανήχθησαν εἰς τάς τάξεις τῶν μοναχῶν. Ἐξ αὐτῶν, ὁ πρῶτος παρέστη καί ἀπελογήθη ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ Σώματος, ἐνῷ ὁ Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας, εὑρισκόμενος ἐν Ἀμερικῇ, ἐδήλωσεν ἀδυναμίαν ἀνταποκρίσεως εἰς τήν κλῆσιν τῆς Ἐκκλησίας καί ἐμφανίσεως ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 28ῃ Μαρτίου 2012. Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

  Η αντίστροφη μέτρηση για τους δυο κληρικούς άρχισε όταν ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος-συνεργάτης και του Πρώτου Θέματος – αποκάλυψε, μετά από οκτώ χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας, το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ορθοδοξία και ειδικά στις τάξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πρωταγωνιστή τον πάλαι ποτέ Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο πρωταίτιο και ιθύνοντα νουν αμέτρητων σεξουαλικών σκανδάλων, ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων και άλλων έκνομων πράξεων που θα τεθούν υπόψη των αμερικανικών αρχών.

  H αποκάλυψη των συγκλονιστικών και πρωτοφανών σκανδάλων έσκασε ως βόμβα στην Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και ειδικά της Νέας Υόρκης. Το θέμα είχε απασχολήσει και τα αμερικανικά ΜΜΕ με ρεπορτάζ και έρευνες.

  Το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 το GreekAmericanNewsAgency.com με σειρά αποκλειστικών ανατριχιαστικών ντοκουμέντων, διηγήσεων και μαρτυριών από θύματα του κ. Παϊσιου τα οποία υπέστησαν ασελγείς πράξεις κάποιοι εξ αυτών όντας ανήλικοι

 6. Ο/Η Aδαμάντιος Κοραής λέει:

  Χριστιανοφασίστες απελευθερώστε τις Pussy Riot

  (The Guardian) Pussy Riot, the feminist Russian punk band from which three members were found guilty of hooliganism driven by religious hatred and sentenced to two years in jail, have released a new single called Putin Lights Up the Fires. The Guardian has edited the new song to a montage of Pussy Riot members and their supporters

 7. Ο/Η Παστίτσιος λέει:

  Eπισκεφθείτε την Eλληνορθόδοξη Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.
  Θαυμάστε τον Αρχιεπίσκοπό της στο θρόνο του.

  http://urfurslaag.blogspot.gr/

  Διαβάστε για την ιερήν μας πίστην και δώστε τον οβολόν σας στο παγκάρι μας.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82

  Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Αγγιγμένος από την Μακαρονοειδή Απόφυση Του, παρωδία του πίνακα Η Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Άγγελου, που αποτελεί την πιο διάσημη απεικόνιση του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.
  Το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (ΙΜΤ) (αγγλ: Flying Spaghetti Monster, συντ: FSM) είναι η θεότητα μιας παρωδίας θρησκείας,[1][2] γνωστής ως Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία ή Πασταφαριανισμός (Pastafarianism),[2] εκ του Ρασταφαριανισμός και πάστα.

  Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2005 από τον Μπόμπι Χέντερσον ως παρωδία, για να διδαχθεί στα Αμερικάνικα σχολεία μαζί με την εξέλιξη. Στην ουσία, αποτέλεσε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, να διδάσκεται παράλληλα με την θεωρία της εξέλιξης, η έντονα αμφισβητούμενη θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού (Δημιουργισμού).

  Πιο συγκεκριμένα, ο Χέντερσον, παρωδώντας τον Δημιουργισμό, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στο Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, όπου υποστήριξε πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα μπόγο από σπαγγέτι και δύο κεφτέδες, το οποίο ονόμασε Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Ο Χέντερσον απαίτησε η πασταφαριανική εκδοχή της Δημιουργίας, όπως την αποκάλεσε, να διδάσκεται μαζί με τη θεωρία του Ευφυούς Σχεδιασμού και την Εξέλιξη, στα πλαίσια του πλουραλισμού και των ίσων ευκαιριών. Σύμφωνα με τον Χέντερσον, εφόσον ο Ευφυής Σχεδιασμός περιέχει αμφισβητήσιμες και διφορούμενες αναφορές για τον Δημιουργό, κάθε πιθανή οντότητα θα μπορούσε να πάρει τη θέση του, ακόμα και ένα Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Από τη στιγμή που ο Χέντερσον δημοσίευσε την επιστολή του στην ιστοσελίδα του και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία έγινε φαινόμενο του Ίντερνετ και σύμβολο κατά της διδασκαλίας του Δημιουργισμού στα δημόσια σχολεία.

  Τα πιστεύω του Πασταφαριανισμού – που αποτελούν παρωδία του Δημιουργισμού – παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Χέντερσον, όπου αυτο-αποκαλείται «προφήτης», και στο Ευαγγέλιο του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, που εκδόθηκε το 2006. Η κεντρική πεποίθηση είναι πως ένα αόρατο μη-εντοπίσιμο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας δημιούργησε τον κόσμο, ξεκινώντας με ένα βουνό, λίγα δέντρα και έναν νάνο. Οι πειρατές θεωρούνται οι πρώτοι, γνήσιοι Πασταφαριστές, και η σταθερή μείωση του αριθμού των πειρατών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο των πάγων. Η πασταφαριανική εκδοχή του παραδείσου περιέχει ένα ηφαίστειο μπύρας και ένα εργοστάσιο στρίπερ. Στην κόλαση η μπύρα είναι χαλασμένη και οι στρίπερ έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των Πασταφαριστών.[3]

  Η «θρησκεία» αυτή έχει συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους «Πασταφαριστές».

  Δείτε Επίσης [Επεξεργασία]

  Αόρατη Ροζ Μονόκερως
  Τσαγιέρα του Ράσελ

 8. Ο/Η +$+Παστίτσιος λέει:

  http://enthemata.wordpress.com/2012/09/30/stafidas/

  30 Σεπτεμβρίου 2012

  Πτυχές του Παστίτσιου

  του Ιωάννη Σταφίδα

  Ο δημιουργός του “Γέροντος Παστιτσίου”. Από τη συνέντευκή του στον Κώστα Βαξεβάνη (http://www.koutipandoras.gr/?p=25937)
  Έχουν γραφτεί ήδη αρκετά για τον «γέροντα Παστίτσιο». Δεν χρειάζεται, έτσι, να επαναλάβω τα αυτονόητα αλλά και ουσιώδη, ότι δηλαδή η δίωξη πλήττει στην καρδιά του, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς η συγκεκριμένη σελίδα δεν περιείχε ούτε απειλές ούτε προτροπές σε βιαιοπραγίες ούτε τίποτα παρόμοιο. Θα περιοριστώ σε δύο πτυχές που νομίζω ότι δεν προσέχτηκαν πολύ.

  Το πρώτο είναι ότι ο συλληφθείς δεν μοίραζε φυλλάδια και εικόνες του «γέροντος» στην Ομόνοια, ούτε, έστω, στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Για να συλληφθεί, χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (και εδώ υπάρχει το σοβαρό ζήτημα, εάν το facebook έδωσε τα στοιχεία ή εάν η ΕΛΑΣ τα υφάρπαξε με «ψάρεμα»), εντόπισε τον δράστη, εκδόθηκε ένταλμα, η αστυνομία κατέφθασε σπίτι του, τον συνέλαβε και τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Η δυσαναλογία με τις πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, είναι τερατώδης. Για ποιους έχει κινηθεί ανάλογη διαδικασία, όλα τα τελευταία χρόνια; Για διακινητές παιδικής πορνογραφίας και μεγαλοεκβιαστές, νομίζω.

  Το δεύτερο είναι ότι ο εικοσιεπτάχρονος δεν έκανε απλώς πλάκα. Δεν έγραφε λ.χ. για τους «τράγους» ούτε λαϊκά ρητά όπως «τρεις παπάδες ναν καλοί κάνουν μια οκά μαλλί». Εκτός του ότι η σελίδα του ήταν μάλλον συγκρατημένη (σε σχέση με την ένδοξη βωμολοχική παράδοση του ελληνισμού, που ενσαρκώνει σήμερα ο Τζίμης Πανούσης), το σημαντικό είναι ότι δεν έκανε πλάκα για την πλάκα. Πρόθεσή του ήταν να διακωμωδήσει τη δεισιδαιμονία, την αγυρτεία, τα σύγχρονα «νερά του Καματερού», τις «αγίες Αθανασίες» του 2012. Τα αστεία του υπηρετούσαν ένα σκοπό διαφωτιστικό. Και, διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας ότι ένας τοξικομανής σε κώμα έγινε περδίκι χάρη σε ένα σβωλαράκι χώμα από τον τάφο του Παΐσιου που έβαλε η μάνα του κάτω από το μαξιλάρι,[1] σκέφτεται κανείς ότι ίσως άλλη πόρτα έπρεπε να κρούσει η αστυνομία.

  Ο Ιωάννης Σταφίδας είναι μεσαιωνολόγος

  ΥΓ. Κάποιοι τουιτερικοί φίλοι έθεσαν το ερώτημα: Δεν μπορεί κάποιοι πιστοί να προσβλήθηκαν από έγραφε ο Παστίτσιος; Μεγάλο θέμα· πολύ σύντομα, στους 140 χαρακτήρες του τουίτερ, απάντησα ότι, ακόμα κι αν υπάρχει προσβολή, από εκεί μέχρι την ποινικοποίηση, τη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

  [1] Το πράγμα γίνεται εντελώς τραγελαφικό, καθώς η Ελεύθερη Ώρα άντλησε τα στοιχεία για το πρωτοσέλιδό της από τη σελίδα του «Παστίτσιου», μην κατανοώντας την «τρολιά» και αδυνατώντας πλήρως να αντιληφθεί τη φύση του κειμένου…

 9. Ο/Η +$+Οσία Παστιτσία λέει:

  29 Σεπτεμβρίου 2012
  Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη λιτανεία και περιφορά του παστιτσίου στα Εξάρχεια

  και η ολονυκτία στη σκήτη «Ενθεμάτων»

  [στο τέλος του ρεπορτάζ, βίντεο από τη λιτανεία

  στο ακόμα πιο τέλος, απολυτίκια του Παστιτσίου υπό της ευλαβούς Αικατερίνης]

  Η ευλογία του παστιτσίου υπό του ιερομονάχου Ευστρατίου. Φωτό της μοναχής Έλενας
  Σε κατανυκτικό κλίμα, εκατοντάδες πιστοί εόρτασαν το βράδυ της Παρασκευής τη μνήμη του αγρίου και θερμοφόρου πατρός Παστιτσίου, προστάτη της ιεράς σκήτης των «Ενθεμάτων».

  Η περιφορά της εικόνας και του παστιτσίου (ένα ταψί) ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ από τη σκήτη «Ενθεμάτων», στην οδό Βαλτετσίου (παραπλεύρως της μονής Αγράφων και έναντι του ναϋδρίου του αγίου Σαλέρο).

  H θαυματουργός εικών, έργο του πετραλωνίτου αγιογράφου Παναγιώτου. Φωτό της αδελφής Ζακού
  Ο ιερομόναχος Ευστράτιος ο Κρης, μοναχός της σκήτης, απευθυνόμενος στους πιστούς εξήγησε πώς «κατά τη διάρκεια του απεχθούς και τυραννικού μνημονιακού ζυγού, ο σεπτός Παστίτσιος προυφύλαξεν την σκήτην ημών και το ευλαβές εκκλησίασμά της (μαρξιστάς, κομμουνιστάς, τροστκιστάς, συριζιστάς, ανταρσυστάς, αντιεξουσιαστάς, ενίοτε και ρεφορμιστάς) από πάσα απειλήν, κρατικήν αυθαιρεσίαν, ου μην αλλά και καταστολήν». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη συγκίνησή του που θα συλλειτουργούσε με δύο εκλεκτούς αδελφούς, «υπέρλαμπρους αστέρες του πασταφαρισμού και του ελληνισμού», όπως τους χαρακτήρισε, τον θεοφιλέστατο χωρεπίσκοπον Τσαμαδού Ιωάννην και τον υπέρτιμον και έξαρχον πάσης Ηλιουπόλεως Εμμανουήλ.

  Ευλογία στην πύλη της σκήτης “Ενθεμάτων” (Φωτό: J. Utopie)
  Τέσσερις ευλαβείς νέοι σήκωσαν την τάβλα, στο κέντρο της οποίας ήταν τοποθετημένο εντός γυάλας πυρέξ το ιερόν παστίτσιον, ενώ ο π. Ιωάννης ανέλαβε το εικόνισμα (έργο του μεταβυζαντινού πετραλωνίτου μοναχού Παναγιώτου). Το πλήθος, σε κατάσταση ένθεου ενθουσιασμού, ακολουθούσε την τάβλαν, ψάλλοντας μαζί με τους τρεις πατέρες κοντάκια και απολυτίκια όπως «Του οσίου Παστιτσίου», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», «Η θρησκοληψία είναι ένα βίτσιον, λευτεριά στον Γέρονταν Παστίτσιον», «Εκ της νεότητος ο πειρασμός», «Του Γέροντος η μπεσαμέλ ποτέ της δεν σουρώνει, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», «Τη υπερμάχω», «Έραναν το φέισμπουκ παστίτσιο με κρέμα», «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμοοοοός!».

  Έπειτα από σύντομη στάση στο κατειλημμένον κοινωνικόν κέντρον «Βοξ», ένθα ευσεβείς καταληψίαι επροσκύνησαν την εικόνα του οσίου, περνώντας κάτω από την τάβλα, ενώ οι τρεις ιεράρχες ευλόγησαν τον χώρο, θυμιάζοντας και ραίνοντάς τον με βασιλικόν, η λιτανεία, διαμέσου της πλατείας Εξαρχείων, έφτασε στην (κοινωνικήν) μητρόπολιν Τσαμαδού.

  Στιγμιότυπο από τη λιτανεία. (Φωτό: J. Utopie)
  Πλήθος ευλαβών, συγκεντρωμένοι-ες από νωρίς, είχαν στολίσει τον περίβολον του πεζοδρομίου και τους προαύλιους χώρους του καφενείου «Αθήναιον» και του Στεκίου Μεταναστών με κεριά, δημιουργώντας ατμόσφαιρα κατάνυξης, ενώ άλλοι θαμνώνες περίμεναν γονυπετείς στις καρέκλες τους. Ο ιερομόναχος Ευστράτιος συνόψισε ξανά τη σημασία της βραδιάς, ανεπέμφησαν ύμνοι και δεήσεις, εψάλη η συνταγή του παστιτσίου («ενάμισι πακέτο μακαρόνια νο 5 χονδρά, ¾ κιλού κιμά, ¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμένο, 3-4 τομάτας ωρίμους ή τοματάκι ψιλοκομμένον ή πελτέ κλπ. κλπ) ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με τον θρησκευτικό ύμνο «Έχετε ψαράδες ψάρια, αστακούς και καλαμάρια;» (η ερώτηση του Ιησού στους αλιείς κατά την περιοδεία του στη Γαλιλαία) και το ιδιόμελον (σε πλάγιο δεύτερο) «Έχουμε καλή σαρδέλα, σαν την όμορφη κοπέλα!» (η απάντηση των αλιέων στον Κύριον) από το «Κατά Παστίτσιον» Ευαγγέλιον (2, 5).

  Η περιφορά ολοκληρώθηκε στη σκήτη «Ενθεμάτων». Ο π. Ευστράτιος ανέγνωσε σύντομον ευχήν («Κύριε, ο τον διάβολον καταργήσας, ο τον θάνατον πατήσας, προφύλαξον ημάς από του τρισκατάρατου Μνημονίου και παντός άλλου δαιμονίου, πολλαπλασίασον τον παστίτσιον ετούτον, ως τους άρτους και τους ιχθύς, ευλόγησον τους κοινωνικούς αγώνας και την ταξικήν πάλιν, αμήν), ενώ οι π. Εμμανουήλ, και Ιωάννης ευλόγησαν το παστίτσιον το οποίο και επολλαπλασιάσθη (τρία ταψιά). Ακολούθησε, έμπροσθεν της εικόνας του οσίου παστιτσοκλασία και κρασοκατάνυξις, σε βαθιά κατανυκτικό κλίμα.

  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ

  Oι φωτογραφίες είναι της εν Παστιτσίω αδελφής Jaquou Utopie

  Δείτε επίσης και άλλα σχετικά δημοσιεύματα ευσεβών στο http://parallhlografos.wordpress.com/

  Το κάτωθεν ιερόν βίδεο ετραβήχθη από τον π. Αναδυόμενο Γαλαξία τον Πλατσανιστή:

 10. Ο/Η Συνέσιος λέει:

  Γιαφτό έχετε κάτι να μας πήτε?

  Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας νομο, τσιπρας …

  http://www.axortagos.gr/ekato-kai-nomo-diorise-sti-vouli-tsipras_2.html

  Πριν από 3 ώρες – Κομματικά κριτήρια καταγγέλλουν όσοι έμειναν εκτός Για επιλεκτικές και παρεΐστικες επιλογές προσώπων καταγγέλλουν την η νομο, τσιπρας, …

  Εκατό φίλους διόρισε ο Τσίπρας στη Βουλή – Bloglines.gr

  http://www.bloglines.gr/…/Ekato-filous-diorise-... – Προσωρινά αποθηκευμένη

  1 ημέρα πριν – Ekato filous diorise o Tsipras sti Bouli Εκατο φιλους διορισε ο Τσιπρας στη Βουλη Μελη του κομματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγελουν με επιστολες …

  Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας

  http://www.bloglines.gr/…/Ekato-kai-me-to-nom... – Προσωρινά αποθηκευμένη

  2 ημέρες πριν – Ekato kai me to nomo diorise sti Bouli o Tsipras Για επιλεκτικες και παρεΐστικες επιλογες προσωπων καταγγελλουν την ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ μελη …

  Εκατό φίλους διόρισε ο Τσίπρας στη Βουλή – Bloglines.gr

  http://www.bloglines.gr/…/Ekato-filous-diorise-... – Προσωρινά αποθηκευμένη

  2 ημέρες πριν – Ekato filous diorise o Tsipras sti Bouli Μελη του κομματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγελουν με επιστολες τους στην Κουμουνδουρου την ηγεσια του …

  Εκατό «φίλους» διόρισε ο Τσίπρας στη Βουλή… | Ανεμιστήρας

  anemistiras.com/…/εκατό-φίλους-διόρισε-ο… – Προσωρινά αποθηκευμένη

  1 ημέρα πριν – Μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν με επιστολές τους στην Κουμουνδούρου την ηγεσία του κόμματος σχετικά με τις προσλήψεις …

  troktiko » Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας

  troktiko.eu/…/ekato-kai-me-to-nomo-diori… – Προσωρινά αποθηκευμένη

  2 ημέρες πριν – Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας. Για επιλεκτικές και παρεΐστικες επιλογές προσώπων καταγγέλλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ …

  Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας | Palo.gr

  http://www.palo.gr › Τοπικά › Ήπειρος

  Κομματικά κριτήρια καταγγέλλουν όσοι έμειναν εκτός Για επιλεκτικές και παρείστικες επιλογές προσώπων καταγγέλλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέλη του κόμματος …

  ΕΚΑΤΟ (ναι, 100) διόρισε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας!!! | Palo.gr

  http://www.palo.gr › Ελλάδα › Πολιτική – Προσωρινά αποθηκευμένη

  Ειδήσεις σχετικές με ΕΚΑΤΟ (ναι, 100) διόρισε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας!!! | Palo.gr.

  Blogs – Ο Τσίπρας διόρισε 100 άτομα στη Βουλή !! | Palo.gr

  http://www.palo.gr/cluster/blogs/politikh…/628/?... – Προσωρινά αποθηκευμένη

  Με επιστολή τους «κατηγορούν» την Κουμουνδούρου για επιλεκτικές και παρείστικες επιλογές για τις 100 θέσεις δικαιούται το κόμμα !! Για επιλεκτικές και …

  Εκατό «φίλους» διόρισε ο Τσίπρας στη Βουλή… – ekato filous diorise …

  http://www.inews.gr › Blogs › Nonews News – Προσωρινά αποθηκευμένη

  1 ημέρα πριν – Μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν με επιστολές τους στην Κουμουνδούρου την ηγεσία του κόμματος σχετικά με τις προσλήψεις …

 11. Ο/Η Παλαμήδης λέει:

  Η αισθητική του νεοσυντηρητισμού φαίνεται από τους νέους ύμνους τους http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vXU_HDFsI-0#!

 12. Ο/Η Επίσκοπος Νικόλ λέει:

  http://parallhlografos.wordpress.com/2012/10/02/%ce%b7-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%87%ce%bf%cf%8d/

  Η σωστή χρήση ενός νεκρού μοναχού Posted on 2 Οκτωβρίου, 2012 12:22 μμ by μανικακος
  10

  απο τον Μονόλογο του ΜΩΜΟΥ

  Λοιπόν παίρνουμε ένα νεκρό μοναχό κι αφού τον αφήσουμε θαμμένο για καμιά δεκαπενταριά χρόνια τον ξεθάβουμε. Αφού τον ξεθάψουμε προσεκτικά, κοιτάζουμε αν το πτώμα μοιάζει με πτώμα, αν μυρίζει σαν πτώμα κι αν φέρεται σαν πτώμα. Σε περίπτωση που κάτι από τα τρία δεν ισχύει, ενημερώνουμε τα κανάλια, τις τοπικές αρχές, την μητρόπολη και προαιρετικά έναν ιατροδικαστή. Στην περίπτωση που η κλήση ιατροδικαστού κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει η επιλογή επιστήμονος να γίνεται με χριστιανικά κριτήρια. Στη συνέχεια ντύνουμε το πτώμα που στο εξής θα αποκαλούμε ιερό σκήνωμα, με χρυσά άμφια κι αφού το βάλουμε να κρατάει μια Καινή Διαθήκη ή ένα σταυρό και σιγουρευτούμε ότι έχουν ήδη στηθεί οι πάγκοι των μικροπωλητών περιξ του ναού, ανοίγουμε τις πύλες στον λαό. Όταν η προσέλευση του λαού μειωθεί οργανώνουμε τουρνέ, με διάφορα happenings σε κεντρικούς ναούς ανά την Ελλάδα, φροντίζοντας για την επαρκή κάλυψη του γεγονότος από τα τηλεοπτικά κανάλια, έχοντας βρει πάντα και τους κατάλληλους χορηγούς επικοινωνίας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα ανωτέρω πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί υπάρχει περίπτωση η Αγιότητά Του να αρχίσει να λειώνει και να μείνουμε με το χωνάκι τα άμφια στο χέρι (βλ. Βησσαρίων). Το «γλύψε γρήγορα γιατί θα λειώσει» οδηγεί σαν μπούσουλας εκτός από τις γνωστές και τέτοιες περιπτώσεις . Η αλήθεια είναι ότι μετά τη μαζική εμφάνιση λειψάνων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας που θέρισε την Ευρώπη τον Μεσαίωνα, ελάχιστα έχουν δείξει συνέπεια στο καθήκον της αφθαρσίας τους.

  Στην περίπτωση που το πτώμα μοιάζει πράγματι με πτώμα, μυρίζει σαν πτώμα και φέρεται σαν πτώμα δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Υπάρχει πάντα η ελπίδα ο εκλειπών ως ζων, να υπήρξε φλύαρος και ταυτόχρονα συμπαθής . Όταν λέμε συμπαθής, εννοούμε ότι κατά τη διάρκεια της φλυαρίας του, φλυαρούσε λέγοντας αυτά που ήθελε να ακούσει το ακροατήριό του. Το προφανές, όταν ειπώνεται από Γέροντα, μπορεί να εκληφθεί ως «από καρδιάς θείος λόγος» αφού ένα «αγαπάτε αλλήλους» παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, εκτός των περιπτώσεων του «Αγαπάτε αλλήλους ρε μουνιά» επίδοξων σταυροφόρων. Επίσης το «έχει συννεφιά θα βρέξει» όταν ειπώνεται από λαϊκό μπορεί να θεωρηθεί μια τυχαία πρόβλεψη στηριγμένη στο φαινόμενο συγκέντρωσης νεφών. Αντίθετα η ίδια πρόταση από χείλη Γέροντα αποτελούν προφητεία και εμφανέστατη απόδειξη αγιότητας του ομιλούντος . Αν πάλι δε βρέξει, αποδεικνύεται περίτρανα η σοβαρότητα της προφητείας, αφού προκάλεσε σκοτεινές δυνάμεις να κάνουν το παν για τη μη πραγματοποιησή της. Όμως ο Θεός είναι μεγάλος και αργά ή γρήγορα θα βρέξει. Αν ζούμε καιρό ξηρασίας, θα πάρουμε την προσωπική επιθυμία του γέροντα για βροχή, που λόγω της θρησκευτικής του πίστης μετατρέπεται σε βεβαιότητα και μετά το θάνατό του θα την εκδώσουμε και θα την πουλήσουμε. Αν η «δίψα» αποδειχθεί μεγαλύτερη των αρχικών προσδοκιών, θα την ξαναεκδώσουμε και θα «ανακαλύψουμε» κι άλλους μάρτυρες των προφητειών του κι άλλες «προφητείες» ξεχασμένες που τώρα ξαναβγήκαν στο φως.

  Προφανώς το είδος των απαντήσεων που δίνει ένας φλύαρος Γέροντας έχουν

 13. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  http://www.axortagos.gr/sigklonistiki-martiria-tou-arximandriti-polikarpou-matzaroglou-gia-tin_3.html

  Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

  Συγκλονιστική μαρτυρία του αρχιμανδρίτη Πολύκαρπου Ματζαρόγλου για την εκμετάλλευση του π.Παΐσιου από τη συμμορία στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης
  Διαβάστε για να καταλάβετε πως αλλοίωσαν γράμματα, μαρτυρίες και θαύματα του π. Παΐσιου προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμπορικά τη μονή της Σουρωτής αλλά και τους πιστούς.

  Το έτος 1965 ήμουν εφημέριος εις τον ιερόν Ναόν της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Ήταν Κυριακή, ήμουν Λειτουργός και στην αρχή του Όρθρου είδα…
  να στέκονται λίγο πιο μακρυά από το Τέμπλο δύο Μοναχοί. Μου ήσαν άγνωστοι. Είπα στον νεωκόρο να τους βάλη στο Ιερό μέσα για να μην στεναχωρεθούν όταν η Εκκλησία θα γέ­μιζε από τον κόσμο και στους Αίνους κάθησα κοντά τους και ρώτη­σα τον νεώτερο από που ήταν και αν είχαν ανάγκη από βοήθεια, ευχαρίστως να τους συμπαρασταθώ. Ο νέος ήταν ο π. Βασίλειος Γοντικάκης και ο μεγαλύτερος ό π. Παΐσιος και ασκήτευαν στην Σκήτη των Ιβήρων.
  Ο π. Παΐσιος ήταν άρρωστος. Μετά την Θεία Λειτουργία παρεκάλεσα τον ιατρό κ. Παπαδημητρακόπουλο, να δη τον π. Παΐσιο ακτινολογικά και την επο­μένη, σε γνωστή μικροβιολόγο, κάναμε εξετάσεις αίματος καί πτυέ­λων. Συγκέντρωσα αυτές τις εξετάσεις και τους πήγα από το ξενοδο­χείο «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ» που έμεναν, σε γνωστό μου γιατρό φυματιολόγο ο οποίος ήταν Διευθυντής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο γιατρός συνέστησε «Νοσοκομείο και χειρουργική επέμβαση». Έπα­σχε ο π. Παΐσιος από εκτεταμένη βρογχεκτασία του κάτω λοβού του αριστερού πνεύμονας, φυματιώδους αιτιολογίας. Ωστόσο ο π. Παΐσιος δεν δέχθηκε ούτε το νοσοκομείο ούτε έστω τις σαράντα στρεπτομυκίνες που υπέδειξε ο φυματιολόγος. «Πάρε μου δύο στρεπτομυκίνες καί 3-4 κουτιά γάλα για να πω πως έκανα θεραπεία και να επιστρέψωμε στο Όρος», μου είπε. Την επομένη τους πήγα στο πρακτορείο και έφυγαν για το Άγιον Όρος. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ήρθε ο π. Παΐσιος στα Γρα­φεία της Μητροπόλεως, όπου εργαζόμουν, μόνος του κρατώντας μια μικρή βαλιτσούλα και μου είπε: «Ήρθα να με πας στο Νοσοκομείο». Πράγματι ανεζήτησα τον γνωστό μου φυματιολόγο και εκείνος έδωσε εντολή για εισιτήριο «εκτάκτου εισαγωγής» στο «Παπανικο­λάου» την ίδια μέρα, όπου υπεύθυνος χειρουργός ήταν ο κ. Οικονο-μόπουλος και Διευθύνουσα η κ. Χανιωτάκη.
  Η επέμβασις καθυστερούσε και τότε κατέφυγα στον πεθερό του χειρούργου τον γνωστό κ. Παπαποστόλου, με το κατάστημα Ια­τρικών Ειδών, και ωρίσθηκε η ημερομηνία του χειρουργείου και συγ­χρόνως μας δόθηκε εντολή για την ανεύρεση δέκα φιαλών αίματος. Yπάρχει ένα περιστατικό της νέας αναβολής της επεμβάσεως, οφειλόμενο στην ευαισθησία του π. Παϊσίου: Ένα μικρό παιδί νοση­λευόταν στο Νοσοκομείο εκείνο το διάστημα. Είχε μέσα σε κάποιο βρόγχο του ένα φυλλαράκι από πουρνάρι και αυτό το έκανε και υπέ­φερε. Ο π. Παΐσιος έδωσε λοιπόν την σειρά του στο άρρωστο παιδί και η δική του επέμβαση καθυστέρησε και πάλι.
  Εδώ θα κάνω μια παρένθεση απαραίτητη για την σύνδεση της γνωριμίας μου με τον π. Παΐσιο και την ίδρυση του Ησυχαστηρίου της Σουρωτής και την ιστορική αλήθεια του όλου θέματος: Από το έτος 1961 είχα υπό την πνευματική μου καθοδήγηση είκοσι περίπου κοπέλλες οι οποίες είχαν πόθον και ιερή επιθυμία την ίδρυση ενός Ησυχαστηρίου. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ήταν ο μακαριστός Παντελεήμων Παπαγεωργίου, πνευματικός μου πατήρ, με του οποίου την υπόδειξη και ευλογία αγοράσθηκε, δαπάναις των ιδίων νεανίδων, αγρόκτημα 13 στρεμμάτων κοντά στο χωριό Φίλυρον Θεσσαλονίκης. Όταν όμως άρχισαν οι προκαταρκτικές εργασίες των εγκαταστάσεων, ο Μητρο­πολίτης ζήτησε επτά μέλη από την «Πνευματική Συντροφιά» και μά­λιστα τις πλέον εγγράμματες να εγγράφουν και να εγκαταβιώσουν στην Μονή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Καμμία από τις κοπέλ­λες δεν θέλησε να αποχωρισθή από τις υπόλοιπες και η άρνησή των έγινε αφορμή να ανακαλέση ο Μητροπολίτης την ίδρυση της Μονής στην Μητροπολιτική του περιφέρεια.
  Συνεχίζω τα της ασθενείας του π. Παϊσίου: Το αίμα που χρειαζόταν για την εγχείρηση και την συμπαράσταση στην αρρώστεια του π. Παϊσίου, τα εξασφάλισα μέσα από την καλή διάθεση αυτών των πνευματικών μου παιδιών που ενώ δεν ζούσαν σε Μονή, δεν ήσαν καν Μοναχές, έκαναν μοναχικό αγώνα και υπακοή. Συγχρόνως είχα ορίσει το καθημερινό πρόγραμμα διακονίας του άρρωστου πάλι με τα πνευματικά μου παιδιά. Στο Νοσοκομείο ο π. Παΐσιος χρειάσθηκε να μείνη περισσότερο από δύο μήνες και επειδή οι τομές ήταν μεγάλες, ο γιατρός υπέδειξε να παραμείνη στην Θεσσαλονίκη ένα μήνα ακόμη. Τον πήγα στο σπί­τι της κ. Αντωνίας Καλογεροπούλου η οποία εξωμολογείτο σε μένα και ευχαρίστως δέχθηκε να τον φιλοξενήση και να τον φροντίση. Όπως είναι φυσικό αυτή η περιπέτεια της ασθενείας του π. Παϊ­σίου και η τόσο μεγάλη επικοινωνία μαζί του, μου έδωσαν την καρ­διακή άνεση να του ακουμπήσω το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώ­πιζα με τις νεανίδες και την ίδρυση του Ησυχαστηρίου. Μάλιστα συ­γκέντρωσα τις αδελφές παρόντος του π. Παϊσίου (ήταν ακόμη στην οικία της κ. Καλογεροπούλου ασθενής) και είπα την αρνητική απάντηση του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου.
  Ο π. Παΐσιος επρότεινε να μιλήση σε έναν Ιερομόναχο γνωστό του τον π. Αγαθάγγελο Παρλάντζα και εκείνος θα πρότεινε στον Μη­τροπολίτη Κασσανδρείας, κυρό Συνέσιο Βισβίνη, στου οποίου την Μητρόπολη υπηρετούσε, να ιδρυθή εκεί το Ησυχαστήριο. Πράγματι σε δεκαπέντε ήμερες ήλθε θετική απάντηση από τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρό Συνέσιο Βισβίνη. Συνεφωνήθη δε όπως εγώ παραμείνω στην αφάνεια δια να μην λυ-πηθή ο άγιος Θεσσαλονίκης (Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγε-ωργίου) και σε κατάλληλο καιρό να ζητήσω απολυτήριο και να διο­ρισθώ στην Επαρχία Κασσανδρείας, κοντά κάπου στο Ησυχαστή­ριο για να κατευθύνω τις Αδελφές. Ας σημειωθή ότι όλα αυτά δι’ επιστολής μου τα εγνώρισα στον Μητροπολίτη Κασσανδρείας. Ο π. Αγαθάγγελος με τον Ιερομόναχο π. Θεόκλητο Μπόλκα εντόπισαν ένα αγροτεμάχιο οκτώ στρεμμάτων περίπου στην Σουρωτή, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου, είδα το κτήμα και καταλήξαμε στην αγορά του.
  Αυτή την εποχή, ενώ δηλαδή ο π. Παΐσιος δεν είχε φύγει ακόμη στο Άγιον Όρος, μία των ημερών, πήγαμε μαζί στο Ησυχαστήριο της αγίας Μαγδαληνής στον Πολύγυρο όπου εγκαταβιούσαν οι Ιερομό­ναχοι και συνέπεσε να συναντηθούμε με τον Μητροπολίτη Κασσαν­δρείας ο οποίος και ζήτησε να μάθη ποιοι είμασταν και ρώτησε πρώτα τον π. Παΐσιο:
  – Εσείς;
  – Μοναχός Παΐσιος Σιναΐτης. Έζησα στο Σινά επί Μητροπολίτου Πορφυρίου.
  – Εσείς; (Ρώτησε εμένα).
  – π. Πολύκαρπος Ματζάρογλου…
  – Α! Ναι, σας γνωρίζω από τους πατέρες και την επιστολή σας. Δεν έχω καμμιά αντίρρηση για την ίδρυση του Ησυχαστηρίου.
  Μετά μερικές ήμερες πήγα πάλι στον Πολύγυρο, στην Μητρόπο­λη, όπου ο Μητροπολίτης είχε έτοιμο το έγγραφο αδείας ανεγέρσε­ως κελλιών και ενός Ναού και το παρέδωσε στα χέρια μου. Τα σχέδια για την αρχική πτέρυγα του Ησυχαστηρίου τα έκανε ένας Γερμανός αρχιτέκτων ονόματι Σωτήρης, προστατευόμενος του π. Θεοκλήτου, πάντα με συνεργασία μαζί μου. Και τα σχέδια του Κα-θολικού παρεκάλεσα να τα κάνη ο αδελφός της Γερόντισσας Μαριάμ Πολυχρονιάδου την οποία είχα πάρει στην εν τω κόσμω Πνευματική Συντροφιά, γιατί ζούσε στο σπίτι της, στην Έδεσσα. (Ήταν πρώην Ηγουμένη στην Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος Εδέσσης).
  Ο Βασίλης Πολυχρονιάδης ήταν εμπειροτέχνης ναοδόμος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Πέλλης. Την ανέγερση τόσον του Ναού όσον και της αρχικής πτέρυγας των κελλιών ανέλαβε ως εργολάβος ο Ματθαίος Ελευθεριάδης, γαμβρός της αδελφής Μαρίας Παντέλογλου. Ανοίξαμε με τις Αδελφές ένα λογαριασμό στην Τράπεζα κοινό και συνεβάλαμε όλοι κατά την οικονομική δύναμη του καθενός. Είχαμε εξουσιοδοτήσει την Μαρία Παντέλογλου για να κάνη τις πλη­ρωμές. Ο π. Αγαθάγγελος πολύ συχνά κατέβαινε στην Θεσσαλονίκη για την συνεργασία μαζί μου και την παρακολούθηση των εργασιών. Τον Οκτώβριο του 1967 δέκα αδελφές εγκαταστάθηκαν στην Μο­νή. Το 1970 ανέλαβα καθήκοντα Εφημερίου, Ιεροκήρυκος, Πνευμα­τικού και Αρχιερατικού Επιτρόπου στην ενορία Αγίου Γεωργίου Βασιλικών και συγχρόνως Πνευματικού πατρός και Καθοδηγητού εις το Ιερόν Ησυχαστήριον «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» δι’ εγγράφου υπ’ αριθ. 618/3-7-1970 της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσαν-δρείας. Στο μεσοδιάστημα από της εγκαταστάσεως των πρώτων Αδελφών έως του διορισμού μου, ανέβαινα στο Ησυχαστήριον και επέβλεπα και ανελάμβανα όλες τις ανάγκες της Αδελφότητος υλικές και πνευ­ματικές μέχρι λεπτομερείας και κατηύθυνα την Αδελφότητα.
  Μια μικρή αναφορά θα κάνω πως αντιμετώπισα τις βασικές ανά­γκες του Ησυχαστηρίου για την καλή του λειτουργία. Νερό: Δεν υπήρχε παρά μια πηγή με υπόξινο νερό κάτω από την Μονή περίπου 800 μ. απόσταση, όπου αργότερα κάναμε δεξαμενή συλ­λογής του υπάρχοντος νερού και με αντλία το ανεβάσαμε στο Μοναστήρι. Ήταν ακατάλληλο προς πόση αλλά το χρησιμοποιούσαμε για πότισμα και άλλες ανάγκες. Καλό νερό απέκτησε ή Μονή αφού εξα­σφάλισα πρώτα την ηλεκτροδότηση. Ηλεκτροδότηση: Εγνώριζα τον κ. Κίτσο Γεώργιο, Περιφερειάρχη Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ, και με την βοήθεια του κ. Κίτσου τοποθετήθηκαν κολώνες από το χωριό Σουρωτή μέχρι το Ησυχαστήριο και έτσι απο­κτήσαμε το ρεύμα. Όταν ήρθε το ρεύμα στην Μονή, μπορέσαμε να ανεβάσωμε και καλό νερό. Από τον κεντρικό αγωγό νερού της Κοινότητος Σουρωτής, ιδία δαπάνη της Μονής, και με την βοήθεια του τότε Προέδρου κ. Τζώλα, μεταφέραμε με σωληνώσεις το νερό στην Μονή. Δρόμος: Υπήρχε μόνον ένα μικρό μονοπάτι από την κεντρική αρτηρία μέ­χρι το Ησυχαστήριο και οι δυσκολίες ήταν πολλές. Ενθυμούμαι ότι με κάλεσε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και με ρώτησε αν έχωμε καμμιά ανάγκη στη Μονή που θα μπορούσε να την κάνη ο Στρατός, γιατί του το πρότεινε ο Διοικητής του 561 Τάγματος κ. Γκότσης που η Έδρα του ήταν στο Σέδες. Του ανέφερα την ανάγκη του δρόμου και μου ενεχείρισε την κάρ­τα του Στρατηγού και μου είπε: – Πήγαινε μόνος σου να συννενοηθής… Όπερ και έπραξα. Πράγματι δέκα μέρες μετά την επίσκεψη μου στη Θέρμη, προσγειώθηκε στον γύρω χώρο της Μονής ένα ελικόπτε­ρο και κατέβηκε ειδικός στρατιωτικός ο οποίος και χάραξε τον «φι­δωτό δρόμο» από την κεντρική αρτηρία έως την Μονή και σε ένα μήνα μας παρέδωσαν τον δρόμο, φυσικά χωματόδρομο. Αργότερα το 1972 μου ήταν γνωστός ο Υπουργός Δημοσίων Έργων, κ. Ζαρντινίδης στον οποίον κατέφυγα και εκείνος προέβη στην ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος δρόμου.
  Ο π. Παΐσιος από καιρού εις καιρόν κατέβαινε από το Άγιον Όρος και έμενε στην Μονή για λίγο. Ήδη εγώ εμένα στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και τον συναντούσα στο Ησυχαστήριο. Ουδέποτε ο π. Παΐσιος ανεμείχθη στις κτιριακές ή άλλες υλικές υποθέσεις. Η προσφορά του ήταν καθαρά πνευματική αλλά πάντοτε με πολύ καλή επι­κοινωνία μαζί μου, χωρίς ποτέ να παίρνη καμμιά πρωτοβουλία αν δεν μιλούσε πρώτα και τις λεπτομέρειες των θεμάτων μαζί μου. Μετά το 1970 που μπορούσα άνετα να ανεβαίνω στην Μονή προ­σθέσαμε και τα υπόλοιπα κτίσματα, τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, το Αγιογραφείο, την Δεξαμενή και ένα καλυβάκι στο βουνό για να μένη όταν ερχόταν ό π. Παΐσιος. Επειδή αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των Μοναζουσών, κάναμε πρώτα προσθήκη ενός ορόφου στην ήδη υπάρχουσα πτέρυγα κελλιών και πολύ αργότερα την νέα πτέρυγα με τον Ναό των Αρχαγγέλων.
  Το 1972 μεταφέρθηκα μονίμως στην Μονή όπου εξωμολογούσα πλήθος προσκυνητών. Το έτος 1974 ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας δια του υπ’ αριθ. 7/10-1-1974 εγγράφου του μου αναθέτει να προβαίνω εις την χειρο-θεσίαν ρασοφόρων μικροσχήμων και μεγαλοσχήμων εκ των ασκου­μένων εν τω Ησυχαστηρίω του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Προς πίστωσιν τούτου υπάρχει εν ημίν και έτερον έγγραφον του Ησυχα­στηρίου (1-2-1974) προς τον Μητροπολίτην Κασσανδρείας δια του οποίου η υπογράφουσα Καθηγουμένη Φιλοθέη Σαμαρά αιτείται την ευλογίαν του Μητροπολίτου δια να εγγραφή εις το Μοναχολόγιο του Ησυχαστηρίου μία μοναχή. Το έγγραφο γράφει ακριβώς: «η δόκιμος Σοφία Ακριτίδου χειροθετηθείσα υπό του Πνευματικού ημών πατρός Πολυκάρπου Ματζάρογλου -βάσει του υπ’ αριθμ. 7/10-1-1974 Υμε­τέρου εγγράφου- μετονομασθείσα Συγκλητική…». Πλήθος αποδεικτικών γραπτών στοιχείων υπάρχει παρ’ ημίν δια την γνησιότητα της κτιτορικής ιδιότητος μου στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής και της πνευματικής μου πατρότητας επί 22 συναπτά έτη στην Αδελφότητα του Ησυχαστηρί­ου (από το 1961 εν τω κόσμω ακόμη, μέχρι το έτος 1983).
  Θα καταθέσω μόνον την ομολογία του ιδίου του π. Παϊσίου όπως την γράφει στο βιβλίο του «Ο άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» στην έκδοση του Ησυχαστηρίου της Σουρωτής του έτους 1975: Σελίς 8 γράφει: «…ο φίλος μου πατήρ Πολύκαρπος -ο Κτίτωρ και Γέροντας της Μονής αυτής-……» Σελίς 11 γράφει: «… είχε παρουσιασθή σε μια αδελφή ο Πατήρ Αρσένιος καθώς και σε άλλη -όπως θα αναφέρω λεπτομερώς- και ο Πνευματικός, όταν τα έμαθε, αφού θόλωσε τα νερά στις αδελφές για να μη βλαφθούν, επικοινώνησε μαζί μου. Του απήντησα και πά­λι να τα αφήσουμε στον Θεό, χωρίς να γίνη λόγος». Αυτές βέβαια οι μαρτυρίες του ιδίου του π. Παϊσίου αλλοιώθηκαν στις επόμενες εκδόσεις του βιβλίου αυτού και το όνομα π. Πολύκαρ­πος δεν αναφέρεται καν.
  Διαμένων εις την Ιεράν Μονήν της «Παναγίας του Έβρου» 28 έτη (1983-2010), έλυσα την σιωπήν μου, όχι δια να δικαιωθώ εκ των ανθρώπων, η δικαιοσύνη και το έλεος του Θεού είναι τα ποθούμενα, αλλά πρώτον για την ιστορική αλήθεια: α) Ποιος εγνώρισε τον π. Παΐσιο και πως τον συνέδεσε με την Αδελφότητα της Σουρωτής. β) Ποιος συγκέντρωσε το έμψυχο υλικό του Ησυχαστηρίου και από πότε. γ) Ποιος ίδρυσε εξ αρχής μέχρι το έτος 1983 το Ησυχαστήριο κτι­ριακά. Και δεύτερον για τον τερματισμό του σκανδαλισμού χιλιάδων πι­στών, εκ του πλήθους των σκόπιμων ιστορικών αναληθειών που κυ­κλοφορούν εκ του Ησυχαστηρίου της Σουρωτής με αποτέλεσμα την πνευματικήν ζημίαν.
  Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Ματζάρογλου Εν τη Ι. Μονή Παναγία του Έβρου Εορτή του Τιμίου Σταυρού 2010

 14. Ο/Η Για τον Παϊσιο λέει:

  http://gkdata.gr/2012/08/25/%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%90%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be/

  Παΐσιος: Πώς γελοίοι ορθοδοξάρες, ελληνάρες και λοιποί «παραδό_πιστοι» προσβάλουν τη μνήμη ενός σεπτού ανθρώπου

  Το Μώλυ 19/05/2012 στις 2:43 πμ

  ΤΡΙΧΕΣ! κατσαρές και περμανάντ!!!

  Ο Παΐσιος δεν έλεγε τέτοιες μακακίες.

  Αυτά τα λένε και τα γράφουν διάφοροι παραδόπιστοι του παρά.
  Εκμεταλλευτές πρόστυχοι του ονόματός του, ΜΕΤΑ θάνατον, όμως.
  ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τόλμησε από τους δεκάδες νυν “βιογράφους” να βγάλει, όσο ζούσε, βιβλίο με όλες αυτές τις …φαφλατιές και χοντράδες. Πού να τολμήσει; Ο γέροντας ήταν πολύ αυστηρός και δεν ήταν καραγκιόζης, να το παίζει προφήτης. Ντρεπόταν με τέτοια τερτίπια. Ήταν πολύ σεμνός άνθρωπος. Εξ άλλου, δεν γίνεται να είσαι πνευματικός άνθρωπος και να ασχολείσαι με τέτοια ποταπά θέματα.

  Μια χαρά άνθρωπος ήταν και είχε μεγάλη πλάκα- χιούμορ.
  Δεν γούσταρε καθόλου τους γλείφτες και την επίδειξη. Ήταν, φυσικά, κολλημένος με την ορθοδοξία, αλλά δεν ήταν φανατικός, ούτε τον ενδιέφερε να επιβάλει την πίστη του- γνώμη του σε άλλους. Γι’ αυτόν, βέβαια, όλα άρχιζαν, τελείωναν και ανάγονταν στον Χριστό- Θεό- Παναγία, αλλά πέραν αυτού, ήταν μια χαρά τύπος. Για μένα, βέβαια. Σε άλλον μπορεί να ήταν αντιπαθής.
  Ούτε και άνοιγε πνευματικο_θρησευτικο_θεολογικές συζητήσεις εύκολα.
  Μάλλον, πολύ σπάνια έως καθόλου. Συνήθως για τα “πνευματικά”, όπως τα έλεγε, μιλούσε στους ανθρώπους κατά μόνας. Αν τον ενδιέφερε να μιλήσει με κάποιον, τον έπαιρνε και πήγαινε πιο πέρα,κάτω από το δένδρο, -νομίζω ελιά, μπορεί και μυγδαλιά, δεν θυμάμαι καλά.

  Κάθε μέρα, μετά το 1985, που άρχισα να πηγαίνω στο Όρος κι εγώ και να έχω προσωπική μαρτυρία, όσοι “έμπαιναν” για πρώτη φορά στο Όρος, συνήθως, έπαιρναν το λεωφορείο και πήγαιναν στις Καρυές και από κει περπάταγαν μέχρι την Παναγούδα, κάνα τέταρτο με εικοσάλεπτο δρόμος. Η Παναγούδα, το κελί του, είχε περίφραξη συρμάτινη, από το σύρμα που φτιάχνουμε κοτέτσια, το μπακλαβαδωτό, και μια πόρτα σιδερένιου σκελετού και από το ίδιο σύρμα. Ο Παΐσιος ήταν ο μόνος σε όλο το Αγιονόρος γέρος που δεν είχε υποτακτικό, -καλογέρι να τον βοηθάει. Τα έκανε όλα μόνος του, αν και είχε ένα μόνο πνεύμονα, τουλάχιστο από τότε που τον γνώρισα εγώ, (1985).

  Όταν έφτανες έξω από την συρμάτινη πόρτα, μέσα και κάτω από τα δένδρα, είχε δυο τάβλες πάνω σε πέτρες για να κάθεσαι, μια βρυσούλα φορητή με πόσιμο νερό και ένα τσίγκινο κύπελλο και κουτιά λουκούμια! Και μια επιγραφή, που έγραφε, προτρεπτικά, με στυλό μπλε πάνω σε χαρτί τετραδίου, τυλιγμένο σε διαφανές πλαστικό και στηριγμένο σε κόντρα-πλακέ: “Να τρώτε! Είναι ευλογία”. Είχε ένα κουδουνάκι μπρούτζινο κρεμασμένο πάνω στην πόρτα και, μόλις έφτανε η παρέα, το κουδούνιζε να ακούσει ο γέροντας. Και μετά περίμενε. Δεν ήταν σίγουρο ούτε αν ήταν μέσα ούτε αν θα έβγαινε. Μια φορά, βγήκε μετά από κάνα δυομισάωρο! Είχαν φύγει όλοι και είχαμε μείνει και συζητάγαμε, κολλημένοι- ξεχασμένοι, με έναν φίλο. Κείνη την μέρα, κείνο το απόγευμα, γίναμε και φίλοι.Θα είχα πάει μέχρι τότε καμιά δεκαριά φορές.

  -Ρε, παιδιά, θα έρθετε να σας δώσω να κάνετε κανένα εργόχειρο; -μας λέει. Εμείς, ήδη, είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί θα είμαστε μόνοι μας μαζί του. Επειδή, συνήθως, αυτά τα καραβάνια είχαν καμιά εικοσαριά με τριανταριά άτομα, οπότε, τι να μιλήσεις και τι να πεις.
  -Το ρωτάς, γέροντα; Χαρά μας μεγάλη και ευλογία, του λέμε. Ο γέροντας, παρεμπιπτόντως, έφτιαχνε κομποσκοίνια, έραβε, κένταγε και έκανε διάφορα τέτοια εργόχειρα. Χαρήκαμε, λοιπόν, που θα τον βοηθήσουμε.
  Ξεκλειδώνει το λουκέτο, μπαίνουμε μέσα και πάμε στο …καθιστικό- κάτι κορμοί κομμένοι σαν σκαμπό, γύρω από ένα τραπεζάκι χαμηλό. Ο Παΐσιος ήταν τεχνίτης ξυλουργός και αυτά τα είχε φτιάξει μόνος του. (Το “καθιστικό” φαίνεται στις φωτογραφίες).
  -Μια στιγμή, ευλογημένοι, να σας φέρω το εργόχειρο, λέει και μπαίνει στο σπιτάκι του. Βγαίνει και φέρνει μέσα στην ζακέτα του, καθώς με τα δυο του χέρια την έχει ανασηκώσει μπροστά στο στομάχι του σαν μάρσιπο, κάτι σακουλάκια.
  -Για πάρτε δω, ρε, καλόπαιδα, τις χάντρες, -μας κάνει. Απλώνουμε τα χέρια και αρχίζει να μας γεμίζει τα χέρια με …σταφίδες, αμύγδαλα, φουντούκια, στραγάλια!!!
  -Άντε, εμπρός, αρχίστε το “εργό_χειρο”, κι έχετε πολύ δουλειά να κάνετε, -μας λέει και γελάει από την έκπληξή μας.

  Μια μέρα μου λέει.
  -Χθες, διαπίστωσα ότι έχω γίνει …ατραξιόν! Πρέπει να έχω μεγάλο …σουξέ. Ο Θεός να με συγχωράει, αλλά νομίζω ότι με βλέπουν, πια, σαν την …Βουγιουκλάκη!
  -Χα, χα, χα! Ωραίο, γέροντα. Πώς σου ήρθε, όμως, ο λογισμός;
  -Κοίτα, κάποτε, για να πάω στις Καρυές τέτοια εποχή, που έχουν βλαστήσει τα πάντα στο δάσος, έπαιρνα μαζί μου και το κλαδευτήρι, να κόβω τα κλαριά και τα βάτα στο μονοπάτι, να περνάω, ειδικά εκεί στο ρυάκι. Χθες, που πήγα, …ποιο κλαδευτήρι και ποια βάτα; Το μονοπάτι κοντεύει να γίνει …λεωφόρος, -Θεός συγχώρα με, σου λέω, ευλογημένε-, από το πολύ περπάτημα. Γκραν σουξέ! Βουγιουκλάκη!
  Είπε και πρόσθεσε:
  -Μάλλον, θα πρέπει να βάλω κανέναν κανόνα στον εαυτό μου. Πολύ στα του κόσμου μπλέχτηκα. Δεν ήρθαμε εδώ, αδερφέ, για να βλέπουμε κόσμο, αλλά για α τον αποφεύγουμε. Ο Θεός ας με φωτίσει και ας μου δείξει τι να κάνω, του αμαρτωλού…

  ΥΓ. Αυτή είναι η αλήθεια για τον γέροντα Παΐσιο, από κάποιον που δεν είναι και …τόσο Χριστιανός. Τα άλλα όλα που λέγονται για …προφητείες και τέτοια, είναι αστεία και πονηρά.

  Έγραψα αυτό το ποστ στην μνήμη του, προς αποκατάσταση της αλήθειας, για μια αγαθή ψυχή, όπως ήταν ο γέροντας Παΐσιος, ώστε να λαμβάνετε κι αυτά υπόψιν σας, όταν σκιαγραφήτε τον χαρακτήρα του, παίδες.

  http://gkdata.gr/2012/08/25/%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%90%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be/

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Μίλησες πολύ όμορφα.Οσοι γράφουν με τόσο μίσος για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν,γίνονται χειρότεροι απ αυτά που κοροιδεύουν.Παντού μίσος για τον άνθρωπο και το Θεό.Αν θες να υποστηρίξεις κάτι,πες τη γνώμη σου με σεβασμό για τον όποιο άνθρωπο,χωρίς κυνισμό και υβρολογια.

 15. Ο/Η Παπουτσιδου λέει:

  Για μενα ειναι Αγιος και προστατης μου….Βιωσα ενα θαυμα χωρις να το ζητησω…Βλεπετε ο Θεος γνωριζει τις αναγκες μας….Λυπαμαι πολυ με αυτα που διαβαζω και κλαιω…Σιγουρα θα ποναει η ψυχη του για σας μ αυτα που πιστευετε και διαδιδετε….και σιγουρα θα πρεσβευει για σας….Ηταν ενας ανθρωπος που δεν ενδιαφεροταν να σωσει μονο τη δικη του ψυχη ,αλλα να βοηθησει κι αλλους να γευτουν την χαρα της πιστης να σωσουν τις ψυχες τους…Ευχομαι να βγειτε συντομα απο την πλανη σας και να βρειτε τον αληθινο δρομο του Χριστου

 16. Παράθεμα: Φυλάκιση – Φίμωση της Ελεύθερης Έκφρασης: 10 μήνες στον «Γέροντα Παστίτσιο» -Hellas 2014 | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 17. Παράθεμα: Η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία και ο «Γέροντας Παστίτσιος» | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 18. Ο/Η KATMA λέει:

  για όλους μας είναι το πιο εύκολο να κατηγορήσουμε και να συκοφαντήσουμε, για όλους εμάς τους καλούς χριστιανούς , και όλοι μας ξεχνάμε ότι αλλού είναι η πραγματική ζωή και η κρίση. Πως ανοίγουν το στόμα τους και πως τολμούν να γράφουν και να κατακρίνουν και να καταδικάζουν

 19. Ο/Η John Zygoyris λέει:

  Εγώ περνώντας από τη σουρωτή, ανέβηκα στην εκκλησιά να προσκυνήσω στον τάφο, είναι ένας ναός, καλή κατασκευή, καλοσυντηρημένος, όπως όλοι οι ναοί, όπως και ο τάφος του γ. Παίσιου είναι ένας πολύ απλός τάφος κάτω στο χώμα και θα έλεγα πως δεν βολεύει τις γυναικούλες που θέλουν να γονατίσουν.
  Όσο για τη βιομηχανία που κριτικάρουν μερικοί όψιμοι άθεοι, δεν σε υποχρεώνει κανείς να δώσεις την περιουσία σου εκεί, εγώ άναψα ένα κερί με 20 λεπτά και έφυγα, αυτοί οι άθεοι κουλτουριάρηδες ας τα δώσουν απ’ ευθείας σε κάποια φτωχή οικογένεια, αφού δεν θέλουν να μεσολαβεί η εκκλησία.

  • Ο/Η Po λέει:

   Μόνο εγώ σας καταλαβαίνω και σας νιώθω Μίστερ John.
   Συμμερίζομαι αμερίστως τον πόνο σας.
   Μην εμπιστεύεστε τους Όψιμους, απ’ όπου και αν προέρχονται.

  • Ο/Η Ένας Κώστας. λέει:

   Όντως έπρεπε να τον κάνουν υπερυψωμένο με γυάλινο θόλο να βλέπεις μέσα το σάπιο κορμί να παίρνεις δύναμη.
   Μην γονατίζουν και οι γιαγιουλες. Ντροπή.

 20. Ο/Η Ορέστης λέει:

  Αγαπητέ συντάκτη του άρθρου καλημέρα σας.
  Δεν θα σχολιάσω την εμπάθεια και ίσως το μίσος που διαφαίνεται να κυριαρχεί στο άρθρο σας στο οποίο καλείτε τον εισαγγελέα να παρέμβει.Αλήθεια ο εισαγγελέας γιατί να παρέμβει;Έχουμε κλοπή, κατάχρηση, ανθρωποκτονία, πορνεία ή τέλος πάντων κάποιο αξιόποινο αδίκημα;Μάλλον όχι!! Εκτός εάν είναι αδίκημα και μάλιστα κολάσιμο κάποιος να πιστεύει εκεί που θέλει να πιστεύει ως ελεύθερος άνθρωπος ή να διαθέτει την περιουσία του όπως αυτός επιθυμεί και να την κληροδοτεί όπου αυτός επιθυμεί.Εάν για εσάς αυτό είναι κακό και με τόσο μένος και σθένος το πολεμάτε,τότε ο εισαγγελέας πρέπει όντως να παρέμβει, για τις ενέργειές σας όμως, που εκτός από την συκοφαντική δυσφήμιση στην οποία πέφτετε ,ασκείτε συγχρόνως και ψυχολογική βία με δημόσιο λόγο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την πρόκληση μίσους προς τις ομάδες των πιστών που πιστεύουν στην οποιαδήποτε θρησκεία και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.
  Από την άλλη διαφαίνεται ότι σίγουρα δεν είστε Χριστιανός και μάλλον δεν πιστεύετε πουθενά. Είστε ελεύθερος άνθρωπος και είναι απόλυτο δικαίωμά σας αυτό. Άρα ασχολείστε μάλλον με αυτά που βλέπετε μόνο και γενικώς με αυτά που αντιλαμβάνεστε με τις αισθήσεις σας. Γιατί λοιπόν δεν εγκαλείτε τον εισαγγελέα να επέμβει για εξόφθαλμα και γνωστά σε όλους μας γεγονότα που συμβαίνουν στην κοινωνία μας ,στον υλικό κόσμο μας ,όπως διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ,αντισυνταγματικότητα των νόμων, εθνική προδοσία από μέλη της κοινωνίας μας(με αντιλαμβάνεστε τι εννοώ) και γενικά για πραγματικά γεγονότα που τα βλέπετε εσείς και όλοι μας αλλά εστιάζεστε σε κάτι που δεν πιστεύετε ότι υπάρχει και σας φαίνεται ανόητο: Αλήθεια γιατί αναλώνεστε σε κάτι που πιστεύετε ότι είναι ανύπαρκτο και συγχρόνως δεν σας ζημιώνει αφού ούτε πληρώνετε κάτι (οι μισθοί των ιερέων χρηματοδοτούνται με αντάλλαγμα παραχώρησης εκτάσεων από την εκκλησία σε παρελθόντα χρόνο και η συντήρηση των μονών γίνεται με αυτοχρηματοδότηση) ,ούτε σας υποχρεώνει κάποιος να παρευρεθείτε στις συγκεντρώσεις αυτές ούτε και σας υποχρεώνει κάποιος να κληροδοτήσετε την περιουσία σας στην εκκλησία, γενικά ,εφόσον δεν έχετε κληρονόμους. Επειδή είστε ελεύθερος άνθρωπος λοιπόν μπορείτε για παράδειγμα να την κληροδοτήσετε στο κόμμα και να πιστεύετε ή να μην πιστεύετε πουθενά.
  Κατά συνέπεια συμπεραίνω ότι πιστεύετε, ότι υπάρχει αυτό για το οποίο προσέρχονται οι άνθρωποι στο μοναστήρι και για δικούς σας λόγους βλέποντας ίσως ότι δεν μπορείτε να γίνετε και εσείς κοινωνός αυτής της κατάστασης, ας την πούμε κατάσταση, εφαρμόζετε το ανέκδοτο με την κατσίκα του γείτονα και θέλετε να το στερήσετε και από τους άλλους ανθρώπους. Η λογική όμως υπαγορεύει ότι αφού το πιστεύετε θα προσπαθήσετε να υπερβεί τε τον εαυτό σας και να γίνετε κοινωνός της <> αυτής.
  Από την άλλη γιατί δεν <> και άλλες θρησκείες και τάσεις ανθρώπων αλλά ασχολείστε μόνο με τους χριστιανούς; Μήπως τελικά πιστεύετε σε κάτι άλλο αντίθετο που για να υπάρχει σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει και το αντίπαλο δέος το οποίο σας κάθεται στην καμπούρα κατά το κοινώς λεγόμενο και γι αυτό το πολεμάτε;
  Ασχολήθηκα μαζί σας και ξοδεύω το χρόνο μου γιατί πάντα υπάρχει η δυνατότητα της μετάνοιας και για εσάς και η αποφυγή του να γινόμαστε αντιπαθείς για το χείριστο του χαρακτήρα μας όπως αποκαλύπτεται από το λόγο μας αλλά και την γελοιοποίηση που μπορούμε να υποστούμε όταν μας αποκαλύπτουν τους πραγματικούς μας σκοπούς που κρύβονται πίσω από την δήθεν καλή μας διάθεση π.χ. για απόδοση δικαιοσύνης και βοήθειας σε <> συμπατριώτες μας.
  Καλή σας ημέρα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Υπάρχει ταμιακή μηχανή στα παγκάρια, κόβονται αποδείξεις, φορολογούνται τα υπερκέρδη της βλάσφημης και αντιευαγγελικής εταιρείας θαυμάτων, μίσους και προφητειών;

   Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους!

   Η Τουρκία θα διαμελισθεί σε 3-4 κομμάτια.

   Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Εμείς θα πάρουμε τα δικά μας εδάφη, οι Αρμένιοι τα δικά τους και οι Κούρδοι τα δικά τους. Το κουρδικό θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί. Αυτά θα γίνουν, όχι τώρα, αλλά σύντομα, όταν θα πάψει αυτή η γενιά που κυβερνάει την Τουρκία και θα αναλάβει νέα γενιά πολιτικών.

   Τότε θα γίνει ο διαμελισμός της Τουρκίας. Πολύ σύντομα, οι προσευχές που γίνονται κάτω από την επιφάνεια της γης, θα γίνονται επάνω στην γη και τα κεράκια που ανάβονται κάτω, θα ανάβονται επάνω. (Ο Γέροντας αναφερόταν στους Έλληνες κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας). Θα τα δεις, παιδί μου. Πίστη και ελπίδα στο Θεό να υπάρχει και θα χαρούν πολλοί.

   Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα χρόνια αυτά. Έφτασε ο καιρός.»

   Τον ρώτησα επίσης εάν η Ελλάδα θα πάθει κακό. Μου απάντησε ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα, τα οποία όμως θα είναι ασήμαντα. Και αρκετός κόσμος που είναι σήμερα αδιάφορος, θα επιστρέψει στο χώρο της Ορθοδοξίας. «Να μην ανησυχείτε για την Ελλάδα», είπε. Φεύγοντας από το κελί του, μας είπε πάλι:

   «Άντε στην ευχή της Παναγίας και μην ανησυχείς. Η Κύπρος θα απελευθερωθεί μέσα στα χρόνια που περπατάμε και η Τουρκία θα διαμελισθεί. Όλες οι χώρες έχουν τα προβλήματα τους, αλλά δεν υπάρχει για μας πρόβλημα. Ελπίδα στον Θεό και πίστη», είχε πει. Τα αποσπάσματα είναι είναι από το βιβλίο μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ: 297

 21. Ο/Η ALEXANDROS λέει:

  ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

 22. Ο/Η Ioannis Arvanitakis λέει:

  Για την φάμπρικα της Μέκκας , ουτε κουβέντα ομως…. Κ μετα θέλετε να σας πιστέψουμε σαν αντικειμενικούς σχολιαστές.

  • Ο/Η Po λέει:

   σεις μπορείτε να ζείτε στη Σαουδική Αραβία…
   όμως εμάς μας έλαχε να ζούμε στην Ελλάδα.

   ο καθείς ασχολείται με τις μάστιγες του τόπου του.

 23. Ο/Η Bolko λέει:

  Μια φορά ο Παΐσιος έκανε το εξής θαύμα μπροστά σε κάποιον που αμφέβαλλε για την ύπαρξη του Θεού. Φώναξε μια σαύρα και την ρώτησε αν υπάρχει Θεός, κι αυτή υποτίθεται απάντησε καταφατικά. Τι άλλο θα ακούσουμε! Κάτι τέτοιο δηλαδή.

 24. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_77.html

  Θεομπαίχτες: Προκειμένου να τα κονομήσουν, αυτογελοιοποιούνται
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 | 11:28 π.μ.

  Γράφει ο mitsos175.

  Τον 21ο αιώνα το παπαδαριό είχε την «φαεινή» ιδέα να βγάλει για προσκύνημα μεταξύ άλλων κι ένα… κάστανο! Στην αρχή λέω, «δεν μπορεί, κάποιος κάνει πλάκα στους παπάδες». Κι όμως. Ε, δεν χρειάζεται άλλο επιχείρημα. Προκειμένου να τα κονομήσουν, αυτογελοιοποιούνται. Τι να σχολιάσω τώρα εγώ;

  Αφήνω τον κόσμο που γελάει με την ψυχή του:
  «Στην αντεπίθεση περνά η μόνη Αγίου Ονούφριου. Θα βγάλουν σε προσκύνημα το τσόφλι από το αυγό που έτρωγε ο Άγιος»
  «Ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει, ας χρίζει άγιο όποιον θέλει..αλλά ένα κάστανο ρε παιδιά; Ένα κάστανο;;;»
  «Κάθεστε κι ασχολείστε με το #καστανο_παισιος και στην Σκιάθο προσκυνούν καρύδες του #Ντανου»
  «Είμαι πια βέβαιη ότι είμαστε ψεκασμένοι…»
  «Κάστανο Παΐσιου, Άγιο Ξύλο Ιεροσολύμων, Παντόφλα Αγ. Γεράσιμου, αυτό δεν είναι πίστη αλλά λαϊκή αγορά»
  «Θα είναι σαν να τρώω κάστανο αλλά δεν θα το τρώω».
  «Φέτος 15Αύγουστο στη Τήνο καθώς θα πηγαίνουν στα 4 οι Χριστιανοί θα τούς πετάνε κάστανα.»
  «Τι ναι αυτό το παπαδαριό ρε μαλακά, μιλάμε οι άνθρωποι δε χαρίζουν #κάστανο»
  «Γέλασα με το κάστανο του #Παισιος μέχρι που θυμήθηκα τότε που είχα προσκυνήσει την κρεατόπιτα μιας θείας μου από την Κεφαλονιά».

  Το Μεσαίωνα οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν τη δεισιδαιμονία και την αφέλεια των πιστών. Έτσι εμπορεύονταν δήθεν ιερά κειμήλια, όπως τα καρφιά από το Σταυρό που ως σήμερα σώζονται κάπου 30!, το γάλα της Παναγίας!, τόσα πολλά χέρια και πόδια συγκεκριμένων αγίων που θα πρέπει οι άγιοι αυτοί να είχαν μια ντουζίνα άκρα, ρούχα – υποδήματα Αποστόλων, της Παναγίας και Οσίων, τρίχες, διάφορα αντικείμενα που υποτίθεται ότι άγγιξε ο Άγιος και πολλά άλλα… στα οποία απέδιδαν μεγάλες δυνάμεις που περνούσαν σε εκείνους που τα τιμούσαν ή τα είχαν στην κατοχή τους.

 25. Ο/Η marianna40 λέει:

  Σας λυπάμαι…..κατάντια μεγάλη ο άνθρωπος να γίνετε μέσα σε λίγες γραμμές Θεομάχος και βλάσφημος. Αλήθεια ποια Εβραιομασωνικη στοά κρύβετε πίσω από αυτον τον φαρμακερό οχετό; Μισάνθρωποι….Καλή δημόσια μετάνοια να έχετε ποτε δεν είναι αργά για κανέναν αλλιώς σας αξίζει αφορισμός εδώ και τώρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.