Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάζει τον κ.Δρίτσα;

…όταν το βασίλειο της φοροκλοπής απειλεί   

O Aλ Καπόνε συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή

Γράμμα από το ΛηξούριΑναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
έχουμε επισημάνει την τάση του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει τα μάτια στη διαφθορά των μικρομεσαίων και να επιτίθεται (με άσφαιρα, ευκαιριακά και αόριστα πυρά), κατά της διαφθοράς των ισχυρών. Για την ακρίβεια οι μόνοι ισχυροί που ακούμπησε ο κ.Τσίπρας είναι οι Εφοπλιστές. Όμως δεν υπήρξε όσο σαφής έπρεπε για μια τόσο σοβαρή δέσμευση: «… όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει πως θα εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τους εφοπλιστές, αντέτεινε ότι «είναι λίγα τα 2 δισ. ευρώ» και ότι θα επιδιώξει να πάρει περισσότερα, επιβάλλοντας εφάπαξ έκτακτη εισφορά. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως οι εφοπλιστές μπορούν να αλλάξουν τη σημαία στα καράβια τους, αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει συνεννόηση και ότι δεν πιστεύει πως όλοι θα απειλήσουν να φύγουν. Υπάρχουν συστήματα, είπε, και επικαλέστηκε τη Νορβηγία που «έχει μεγάλο εμπορικό στόλο και δεν έχει 58 φοροαπαλλαγές» (ΤΑ ΝΕΑ,13.6).

Κάτω από το δίχτυ προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει αρκετοί. Σταχυολογώ ενδεικτικά:

Α) H φοροδιαφυγή της Εκκλησίας,
Β) Η διαφθορά μεγάλου τμήματος των εφοριακών, την οποία συνειδητά ο κ.Τσίπρας (11/01/2012) προσπάθησε να την εμφανίσει ως ασήμαντη σε συνάντησή του με το συνδικάτο τους,
Γ) Ταβερνιάρηδες της ιστορικής νήσου Ύδρας.

Για τη φοροδιαφυγή της Εκκλησίας θέλω να επισημάνω την εθελοτυφλία που έχει διαποτίσει το κόμμα αυτό. Διαβάζω στην «Αυγή» (18.8), και στο μπλογκ του, άρθρο του νεαρού κ.Κώστα Ζαχαριάδη, μεσαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ («Με τη βοήθεια της Παναγίας αλλά και της εκκλησίας! Αν όχι τώρα, πότε;»), στο οποίο πολύ σωστά καταγγέλλεται η στάση των Βενιζέλου-Δημάρ απέναντι στην ιερή φοροδιαφυγή και φοροασυλία, αλλά παρακάμπτεται απόλυτα η συναφής σκανδαλώδης σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για τα αφορολόγητα παγκάρια που κάποτε φορολογούσε και η ΕΡΕ! Όφειλε ασφαλώς ο κ.Ζαχαριάδης να καλέσει το κόμμα του να ζητήσει στοιχεία για την αστρονομική ιερή περιουσία και να καταθέσει, χωρίς χρονοτριβή και προσχήματα, σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνο άλλωστε και με τις αυστηρές εντολές του Χριστού, που απαιτεί από την ανηλεή Εκκλησία των φαραωνικών τελετών «έλεον και ουχί θυσίαν».

Έρχομαι στο θέμα μου. Τη φορολογική ασυλία των καπηλειών της Ύδρας ανέλαβε να υπερασπιστεί ο βουλευτής της κ.Θ.Δρίτσας. Το κόμμα του δεν τον κατήγγειλε, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. Κάπως ηχηρά μίλησε ο κ.Παπαδημούλης, χαμηλόφωνα οι Κ.Ζαχαριάδης (στο μπλογκ του) και Χρ.Μάρκου (στην προχθεσινή «Αυγή»). Η δήλωσή του βουλευτή Πειραιώς και Νήσων, περιείχε το στοιχείο της υπεράσπισης εγκλήματος, της απαξίωσης του νόμου και των συνεπών οργάνων του, της αποθάρρυνσης των εφοριακών στην εκτέλεση της αποστολής τους, της συκοφάντησης και της διαστρέβλωσης της αλήθειας, στοιχεία που ξεφεύγουν από τα όρια της διατύπωσης μιας έστω ακραίας πολιτικής άποψης. Δεν με ανησυχεί τόσο η συμπεριφορά του κ.Δρίτσα, που δίκην παλαιοκομματικού κομματάρχη κλείνει το μάτι του στους φοροφυγάδες της εκλογικής του περιφέρειας και μάλιστα σε αυτούς που κλέβουν διπλά κατακρατώντας και τον ΦΠΑ που ο πελάτης πλήρωσε και τον αναλογούντα φόρο του κρυφού τους εισοδήματος, σαν τελικοί κρίκοι της αλυσσίδας μιας μαύρης διακίνησης προϊόντων χωρίς τιμολόγια κλπ, όσο με τρομάζει η ασυλία με την οποία τον περιβάλλει το κόμμα του. Πρόθυμος αρωγός του κ.Δρίτσα έσπευσε ο Μ.Γλέζος με το «επιχείρημα» πως η κυβέρνηση οργάνωσε τα γεγονότα για να συγκαλύψει άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως αυτή που κατήγγειλε ο ίδιος στο Δ.Σ. της Πάρου πριν ένα χρόνο. Θα ήταν βέβαια καλύτερα αν μας εξηγούσε γιατί δεν επέμεινε και δεν κατήγγειλε το θάψιμο αυτής της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ, στον αθηναϊκό Τύπο και στη Βουλή, αλλά τη θυμήθηκε τώρα, για να υπερασπιστεί με λογικά άλματα το καραγκιοζιλίκι του κ.Δρίτσα. Η φορολογική ζούγκλα που έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλοθι για τους φοροφυγάδες ούτε για τους «αριστερούς» συνηγόρους τους. Τουναντίον ο κ.Δρίτσας συνεργεί στη συνέχιση αυτού του χάους, αντί να στηρίξει κάθε κίνηση αποδόμησής του. Πρώην Πειραιώτης έμπορος φαρμάκων ο κ.Δρίτσας, συνέταιρος στο οικογενειακό φαρμακείο, επικεφαλής του καλτ ή avant-garde δημοτικού συνδυασμού «Το λιμάνι της αγωνίας», δείχνει μια συμπεριφορά που μπορεί να καλύπτεται από τον μανδύα του αγανακτισμένου αντικομφορμιστή ριζοσπάστη αριστερού ή αριστεριστή, αλλά προφανώς κρύβει και κάποια συντεχνιακή κατανόηση σε μικροεπιχειρηματίες-ψηφοφόρους, που ξεχνούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Προς το (διεφθαρμένο) Κράτος; θα σας ρωτήσει ο κ.Δρίτσας, προς την κοινωνία, που προσπαθεί να διορθώσει κάποιες από τις χιλιάδες αμαρτίες της, θα σας πω εγώ.

Παραπέμπω τον αναγνώστη στην πλήρη, γνωστή άλλωστε, δήλωση και εξηγούμαι:

1.«…Μια απλή διαδικασία φορολογικών ελέγχων μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε ένα σώου επίδειξης αυταρχισμού…».
Αυταρχισμός υπήρξε μόνο από την πλευρα των υποστηρικτών των φοροφυγάδων, οι οποίοι προκάλεσαν και τα γεγονότα, οι οποίοι έφτασαν να κόψουν το νερό και το ρεύμα από το Αστυνομικό τμήμα, ενέργειες που αν έκαναν στο σπίτι του κ.Δρίτσα, θα είχαν βρεθεί στο κρατητήριο.

2. «…Εντελώς αυθαίρετα επιχειρήθηκε να αποκλειστεί η Ύδρα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση και μάλιστα με απόφαση ναυτιλιακής εταιρείας και όχι κάποιας κρατικής υπηρεσίας».
Γνωρίζει ο «ανησυχών» βουλευτής πως η Ύδρα δεν θα αποκλεισθεί και πως η αντίδραση της εταιρείας υπήρξε αυθόρμητη κάτω από τη δίκαιη οργή για τα όσα άδικα και παράνομα υπέστη

3. «Η πέτρα του σκανδάλου, η ελεγχθείσα ταβερνιάρισσα, οδηγήθηκε με χειροπέδες» (!)
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο βουλευτής είναι κατά των χειροπέδων για τέτοιες ή και άλλες περιπτώσεις (εγώ είμαι) όφειλε να το έχει δηλώσει επίσημα, σε ανύποπτο χρόνο.

4. «…αφού το συνεργείο της Οικονομικής Αστυνομίας αντί να βεβαιώσει τη φορολογική παράβαση, που διαπιστώθηκε, ανέχθηκε να υπερβούν αυτές τον αριθμό των 10, ώστε το αδίκημα να είναι Αυτόφωρο…».
Αυτό αποτελεί αθέλητο ύμνο προς το συνεργείο που έδειξε αξιέπαινη μεθοδικότητα και επιμέλεια και ντροπή για τον κ.Δρίτσα, που υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, απαιτεί πλημμελή μερικό έλεγχο, σύντομο χρονικά και τη συνήθη παραπομπή της υπόθεσης στις καλένδες της συναλλαγής και της παραγραφής, ενώ προσπαθεί να συκοφαντήσει εργαζόμενους που θέλουν να είναι έντιμοι, για υπερβάλλοντα ζήλο ή και για «ανοχή» («ανέχΘηκε»!!!) απέναντι στην παρανομία.

5. «Και αφού όλα έχουν ελεγχθεί σε μια καρικατούρα φορολογικού ελέγχου…»
Καρικατούρα θα ήταν η προτεινόμενη από τον κ.Δρίτσα διακοπή του ελέγχου στην πρώτη μη εκδοθείσα απόδειξη, ώστε να μην αποδειχθεί η έκταση της παράβασης και να αποφευχθεί το αυτόφωρο.

6. «…που προκάλεσε την αγανάκτηση των Υδραίων…».
Ψέμα, προσβλητικό για τους Υδραίους, που τσουβαλιάζονται αυθαίρετα με το συρφετό των «αγανακτισμένων». Ο κ.Δρίτσας θέλει να μας πείσει, χωρίς αποδείξεις, ότι όλοι οι κάτοικοι της Ύδρας διαπνέονται συλλήβδην από τη δική του φορολογική ηθική.

7. «..επιχειρήθηκε δεύτερη εισβολή στο νησί, ..».
Από πότε η νόμιμη και επιβαλλόμενη παρουσία των κρατικών οργάνων αποτελεί εισβολή; Ο κ.Δρίτσας αποσιωπά την τραμπούκικη απρόκλητη επίθεση που προηγήθηκε ενάντια στους κρατικούς υπαλλήλους που υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον, το νόμο και τα δίκαια των πολιτών που πληρώνουν φόρους και που παλεύουν για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα σε ένα ανταποδοτικό κοινωνικό κράτος

8. «..ασκώντας δήθεν έλεγχο μέχρι τις 11 το βράδυ, οπότε όλος αυτός ο «θίασος» επιβιβάστηκε και πάλι σε πλωτό του Λιμενικού και αποχώρησε από το νησί…».
«Δήθεν έλεγχος» είναι η προτεινόμενη από τον κ.Δρίτσα γνωστή κλασσική, αναποτελεσματική μέθοδος-κοροϊδία. Προσωπικά διαμαρτύρομαι για τον απρεπή χαρακτηρισμό από έναν βουλευτή των κρατικών οργάνων, επειδή εκτέλεσαν το επιτακτικά αναγκαίο καθήκον τους.

9. «Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά τον λαό ως εχθρό»
Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τόσο αποτελεσματικά, άμεσα και μαχητικά το λαό, που με τόση αυθάδεια ο κ.Δρίτσας τον ταυτίζει με τον μαινόμενο όχλο των φίλων της φοροδιαφυγής.

10. «…ο καθένας γνωρίζει ότι με τέτοια σώου η φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν χτυπιέται αλλά αντίθετα διογκώνεται και οι «πονηροί» τρίβουν τα χέρια τους σε βάρος πάντα των «κορόιδων», που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».
Νομίζω πως εδώ ο κ.Δρίτσας διεκδικεί Νόμπελ παραλογισμού, αντιστροφής της πραγματικότητας και θρασύτητας, καταγγέλοντας τη φοροδιαφυγή με τη μέθοδο της υπεράσπισης των ελασσόνων (όχι και τόσο μικρών όμως) φοροφυγάδων. Προσωπικά άλλωστε, δεν έχω αντιληφθεί ούτε μια καταγγελία Δρίτσα κατά της φοροδιαφυγής ενός έστω συγκεκριμένου «πονηρού».

Κύριε Ροΐδη,
η στάση του κ.Δρίτσα είναι επικίνδυνη, γιατί υπονομεύει το (έστω δειλό, επιλεκτικό και ανεπαρκές) ξεκίνημα της εθνικής προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και ενισχύει την αποστέρηση του ισχνού κοινωνικού μας κράτους από αυτονόητους πόρους. Προσβάλλει βάναυσα τους συνεπείς φορολογούμενους και χαϊδεύει τα αυτιά των αντικοινωνικών στοιχείων. Παίρνει μάλιστα σοβαρές διαστάσεις, αφού ο κ.Δρίτσας δεν είναι πλέον μια απλή γραφικότητα, αλλά περίπου βέβαιος υπουργός μιας αυριανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που απαξιώνει και έμμεσα απειλεί τους έντιμους εφοριακούς. Η μη κλήση του κ.Δρίτσα να δώσει εξηγήσεις, η μη αποδοκιμασία του, η σιωπή της ηγεσίας που δεν σήκωσε το γάντι, αντανακλά αναγκαστικά συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζει να κρύβει κι αυτός τις διαφωνίες κάτω από το χαλί, να μη σέβεται την κοινή γνώμη, να μην έχει το θάρρος της αυτοκριτικής, να ψαρεύει σε θολά νερά. Ενδεχόμενα αποτελεί προανάκρουσμα του μελλοντικού του στυλ διακυβέρνησης. Φοβάμαι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πάσχει βαριά από κεντρική καθοδήγηση, κινδυνεύει να αποδειχθεί ένα δεύτερο, χειρότερο, ΠΑΣΟΚ, λόγω και της τραγικής χρονικής συγκυρίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για τσαρλατανισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάσχει μόνο από έλλειμμα συντονισμού, σαφήνειας και σχεδιασμού, αποδεικνύεται πως πάσχει και από κάποιο έλλειμμα καλών προθέσεων. Δεν θέλω ούτε μπορώ να τον πω διεφθαρμένο, θα ήταν πολύ άδικο, αναγνωρίζω τη λαμπρή εντιμότητα πάρα πολλών στελεχών του και κυρίως του στενού πυρήνα των οπαδών του. Λυπάμαι όμως πάρα πολύ, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος του ρόλου τους και των περιστάσεων. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι τώρα, τότε πότε και ποιός, σε αυτό το άγονο και δεδομένο σκηνικό της πολιτικής μας λειψανδρίας; Το πολιτικό κενό είναι τεράστιο και χρόνος δεν υπάρχει. Η άνανδρη νεοναζιστική κτηνωδία καραδοκεί επενδύοντας στην κάθε λογής χρεοκοπία, στα αντανακλαστικά του μίσους, στην τυφλή οργή και στην απελπισία.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

70 Responses to Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάζει τον κ.Δρίτσα;

  1. Ο/Η Aριστερή στροφή λέει:

    Δεν τον αποδοκίμασαν φανερά αλλά βράζει το κόμμα.
    Δυστυχως υπάρχει η κουλτούρα της μυστικοπάθειας.

    Πηγή
    http://himaira.blogspot.gr/2012/08/blog-post_7941.html

    Κόλαση στον ΣΥΡΙΖΑ για την γκάφα Δρίτσα

    Αναρτήθηκε από Himaira 20 Αυγούστου 2012

    Βαρύ είναι το κλίμα στην Κουμουνδούρου για τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα της Ύδρας έκανε λόγο για σόου επίδειξης αυταρχισμού από την κυβέρνηση.

    Η δήλωση θεωρήθηκε από την ηγεσία του κόμματος απολύτως μονομερής, αφού δεν καταδικάζει την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να γίνεται ο κακός χαμός.

    Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η δήλωση του κ. Δρίτσα έγινε γιατί η Ύδρα ανήκει στην εκλογική του περιφέρεια.

    Άλλα στελέχη μάλιστα υπενθυμίζουν τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι είναι «έγκλημα» τέτοια γεγονότα.

  2. Ο/Η Psycho λέει:

    Έτσι μού είσαστε;
    Κάτω τα χέρια από τον κομματάρχη Δρίτσα.
    Ύδρα εσείς Πάρο εγώ.
    Ότι του φανεί του Λολοθοδωρή

    http://www.nocomments.gr/glezos-750-euro-tin-imera-enoikiazontai-meso-internet-politeleis-katoikies-stin-paro-akraia-forodiafigi.html

    Γλέζος: 750 ευρώ την ημέρα ενοικιάζονται, μέσω internet, πολυτελείς κατοικίες στην Πάρο – Ακραία φοροδιαφυγή

    Πολιτική / 20 Αυγούστου 2012 12:14

    O βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζει, με δήλωσή του, περίπτωση ακραίας φοροδιαφυγής, την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στην Πάρο προς 750 ευρώ την ημέρα.

    Εδώ και ένα χρόνο έχω καταγγείλει ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου και δημοσίως ότι έχουν κατασκευαστεί 1300 πολυτελείς κατοικίες ιδιοκτησίας αλλοδαπών, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου 750 ευρώ ημερησίως. Το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμα επέμβει. Η φοροδιαφυγή στην πιο ακραία μορφή της.

    Μήπως επειδή η κυβέρνηση συγκαλύπτει ζητήματα όπως αυτό, αποφάσισε να καταφύγει σε εκστρατείες τύπου Ύδρας;

  3. Ο/Η Συριζανό ντε Μπερζεράκ λέει:

    http://costaszachariadis.wordpress.com/2012/08/20/%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7-%ce%bf%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%86/

    του Κώστα Ζαχαριάδη

    Η ανοχή σε φαινόμενα τύπου “Ύδρας” δικαιώνει τους “Πάγκαλους” και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό το “μαζί τα φάγαμε”. Οι φόροι όντως είναι δυσβάσταχτοι, άδικοι και μονομερείς αλλά αγωνιζόμαστε για να υπάρξει δικαιότερη και δίκαιη φορολογία και όχι για να βγάλουν την ουρά τους μερικοί απ έξω. Άλλο πράγμα η αλληλεγγύη σ αυτούς που δεν μπορούν, δεν έχουν, δεν αντέχουν και άλλο πράγμα η συνενοχή στη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή.

  4. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Απαράδεκτος ο Δρίτσας αν και τον είχα σε εκτίμηση…

  5. Ο/Η Πανδίων λέει:

    Πολύ καλή η ανάλυση κε Ρο.

  6. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο. Το κοινοποιώ.

  7. Ο/Η methonaios λέει:

    <>

    Ολα αυτα τα κανει ο Δρίτσας;Τα εσοδα σε ποιο ακριβώς κοινωνικό κράτος θα πάνε;Ποια ακριβώς εθνική προσπάθεια υπονομεύει;Δεν συμφωνώ με την προσεγγισή του,αλλά μην τρελαθούμε κιόλας.Αυτό το τέρας ξέρουμε κάλα ποιοι το εξέθρεψαν.Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ακουμπήσει κανέναν από τους φοροφυγάδες και διαπλέκονται άμεσα με την οικονομια του εγκληματος και τις μαφίες της νυχτας(η οποία γιγαντωνεται).
    Την μεγαλύτερη ευθύνη για το ξεσάλωμα των νεοναζι έχουν κάποιοι <> που κράτησαν την αναπνοή τους και ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και παμε στη δραχμη(λες και ενα τόσο συνθετο ζητημα,όπως η έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ είναι αποτέλεσμα μιας εκλογικης αναμέτρησης),στους οποίους τα ευσημα απένειμαν στελεχη ΔΗΜΑΡ-ΔΡΑΣΗΣ-Ο/Π.

    • Ο/Η methonaios λέει:

      H φράση του άρθρου σας που παρέθεσα ήταν αυτη
      η στάση του κ.Δρίτσα είναι επικίνδυνη, γιατί υπονομεύει το (έστω δειλό, επιλεκτικό και ανεπαρκές) ξεκίνημα της εθνικής προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και ενισχύει την αποστέρηση του ισχνού κοινωνικού μας κράτους από αυτονόητους πόρους.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Mε ποιό σκεπτικό δεν πρέπει να πληρώνουν οι εστιάτορες;

        Μόνος μου έγραψα και νομίζω πως έχω απαντήσει:

        «Η φορολογική ζούγκλα που έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλοθι για τους φοροφυγάδες ούτε για τους “αριστερούς” συνηγόρους τους. …».

        Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει.
        Πειράζει αν δεν παραλάβει το απόλυτο μπάχαλο, αν κάτι, έστω λίγο, έχει διορθωθεί στο μεταξύ;
        Πως θα αλλάξει τη νοοτροπία του μέσου φοροκλέφτη;
        Εν μιά νυκτί

  8. Ο/Η Spiros Ilan λέει:

    Απαράδεκτος ο Θ. Δρίτσας, εμφανίζεται να καλύπτει τη φοροδιαφυγή των «επιτήδειων» – κατά σύμπτωση της εκλογικής του περιφέρειας. Κρίμα, περιμέναμε μιαν έντιμη στάση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – όχι κάλυψη και «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

  9. Ο/Η papoylis λέει:

    Με κάθε επόμενη επιστολή σου που δημοσιεύεται εδώ αντιλαμβάνομαι Λασκαράτε μου ότι δεν έχεις καμμία ( μα καμμία λέμε ) επαφή με το τι συμβαίνει εκεί έξω . Το επόμενο διάστημα είμαι βέβαιος ότι θα το καταλάβεις.
    Η σκληρή πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολλά έτη φωτός αυτά τα ελάχιστα των Υδραίων. Ο Λολοθοδωρής , όπως τον αποκαλεί κάποιος παραπάνω , το αντιλαμβάνεται γιατί επί δεκαετίες ζει και αγωνίζεται καθημερινά στο Πειραιά και τα πέριξ. Αν κάποιοι , φαντάζομαι ελάχιστοι «αυτονόητοι» μέσα στο Σύριζα ανησυχούν και εκτοξεύουν επιφωνήματα σχετλιασμού για τις δηλώσεις Δρίτσα ,κακό του κεφαλιού τους . Όσοι τάχα μου εύνομοι πάλι εκφράζουν στα προστρέξαντα Μπομπολιστάν την απαξία τους είναι είτε άσχετοι και ηλίθιοι , είτε υποκριτές ( η τελευταία κατηγορία προφανώς γνωρίζει πώς γίνεται ένας φορολογικός έλεγχος ή τον έχει ζήσει )

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Μπορεί να έχω χάσει επαφή με την πραγματικότητα και μαζί μου πολλοί ακόμη γιατί εκτός από τον Γλέζο, γνωστό συνήγορο του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χότζα, του Μιλόσεβιτς, του Κάρατζιτς, δωσίλογων μητροπολιτών κλπ δεν είδα να υποστηρίζει κανείς άλλος τον Δρίτσα.

      • Ο/Η Παλιός λέει:

        Το άρθρο του Χρήστου Μάρκου του ΣΥΝ στην Αυγή που επισημανατε κυριε Λασκαράτε.
        Περιττό να σας πω πόσο συμφωνώ μαζί σας.
        http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=708625

        Πόσο δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες των Υδραίων;

        Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/08/2012
        Του Χρήστου Μάρκου*

        Το φαινόμενο του ξεσηκωμού κατοίκων της Ύδρας άραγε είναι τυχαίο;

        Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθορίζονται ειδικά αφορολόγητα ως κίνητρα ανάπτυξης μικρών νήσων.

        Tο άρθρο αυτό καθορίζεται κάθε φορά σύμφωνα με τον πληθυσμό της Ύδρας. Χρειάζονται άραγε αυτά τα αφορολόγητα κίνητρα στην Ύδρα;

        Μήπως κάποιοι Υδραίοι εμπνέονται ακόμα από τον Αν. Μιαούλη, ο οποίος, αφού έκαψε τον ελληνικό στόλο στον Πόρο για να εναντιωθεί στον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, στη συνέχεια ανταμείφθηκε από τον βασιλιά Όθωνα;

        Μήπως κάποιοι στην Ύδρα εμπνέονται ακόμα και σήμερα από τέτοιες λογικές και συμπεριφορές;

        Το ερώτημα είναι γιατί η Ύδρα να εντάσσεται στην περίπτωση αυτής της προνομιακής μεταχείρισης με ειδικά αφορολόγητα;

        Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του παλιού κομματικού κατεστημένου, το οποίο απέδιδε προνόμια κατά βούληση;

        O Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατηγόρησε την αστυνομοκρατία για τα γεγονότα.

        Μήπως όμως η Αριστερά ήρθε ο καιρός να προβάλει ένα νέο όραμα, μια νέα λογική, μια πολιτική που δεν θα υποκλίνεται σε οποιοδήποτε εξέγερση με την λογική του λαϊκού ερείσματος εάν αυτή δεν υπηρετεί γενικότερα την κοινωνία;

        * Ο Χρήστος Μάρκου είναι λογιστής οικονομολόγος, μέλος του Συνασπισμού και στέλεχος της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Οικολογική Συνεργασία για τη Στερεά – Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο

      • Ο/Η Po λέει:

        αρχίζουν δειλά-δειλά κι ακούγονται κάποιες φωνές λογικής…
        Το ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει τη νομοθετική στήριξη στην απόδοση χαμηλότερων φόρων αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους υπολοίπους από εμάς να φοροδιαφεύγουμε.
        Χρειάζεται αγώνας.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Τώρα με αποστόμωσες με το Γλέζο Λασκαράτε . Και αν το παπαδημούλι δεν υποστηρίξει το κυρ Θόδωρα θα βάλω τη γάτα μου να κλαίει.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Δεν με ενδιαφέρει να σε αποστομώσω.
        Με ενδιέφερε να σου αποδείξω πως δεν είμαι τόσο εκτός πραγματικότητας όσο πήγες να με παρουσιάσεις.
        Το επιχείρημά μου ήταν απλό και δεν απάντησες.
        Γιατί αν ο Δρίτσας καλώς έπραξε δεν τον υποστήριξε κανείς, παρά μόνο ο Γλέζος;
        Κι αυτός ίσως επειδή ανήκει ο Δρίτσας στην εικονική του συνιστώσα των «Ενεργών Πολιτών» (10-15 άνθρωποι).
        Τώρα πόσο καλό είναι να σε υποστηρίζει ένας άνθρωπος χωρίς ηθικούς δισταγμούς όπως ο Γλέζος, είναι κι αυτό ένα θέμα.

      • Ο/Η Εμβέρ Γλέζος (Παλιός) λέει:

        H ναζιστική Σιγκουρίμι, τα φρικιαστικά βασανιστήρια, οι 32.000 πολιτικοί κρατούμενοι, τα ηλεκτρικά σύρματα στα σύνορα, τα 700.000 τσιμεντένια πολυβολεία, οι εκατοντάδες δολοφονημένοι αντίπαλοι του Χότζα όπως ο πρωθυπουργός του ο Μεχμέτ Σέχου που τον αυτοκτόνησε, η φυλάκιση όλου του λαού μέσαστα σύνορα, η φτώχια, η καθυστέρηση, ο τρόμος, η αστυνομική παρακολούθηση όλων από όλους, έγιναν η αιτία να λατρέψει ο Γλέζος τον Χότζα.

      • Ο/Η argosholos λέει:

        Λασκαράτε, το έχω ξαναγράψει και στο ξαναλέω: ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, αλλά, πλιζ, ας είσαι πιο ελαστικός με τον Γλέζο. Άφησέ τον να μείνει με τη δόξα της σημαίας της Ακρόπολης, πριν του τη φάει και αυτή ο Γκλέτσος, τουλάχιστον στη νεολαία…

        Έλα στη θέση του. Φυλακισμένος, καταδικασμένος σε θάνατο. αυτός ο ήρωας, και οι μόνοι που τον υπερασπίζονται είναι αυτοί που 20-30 χρόνια αργότερα, το μακρυνο 1989 θα αποκαλυφτούν ως στυγνοί δικτάτορες. Τι να κάνει; Δεν είναι ότι επωφελήθηκε από αυτούς για τιμές και δόξες (υπήρχαν και αυτά), αλλά για να σώσει τη ζωή τη δική του και των συντρόφων του!

        Ποια είναι η διαφορά με τον Μαντέλα; Και αυτός δεν αγκάλιασε μερικούς δικτάτορες (ακόμα και σήμερα!), όταν η δημοκρατική Δύση τον είχε για τρομοκράτη; Ακόμα και ο προσφιλής σου ΣΙΑκωβος είχε τα μπολς να ακολουθεί τον ΜΛ Κινγκ, όταν οι ‘νέγροι» δεν μπορούσαν να κάτσουν στα λεωφορεία με τους λευκούς! Ο Γκάντι ήταν χιτλερικός όταν εναντιώνονταν στους Άγγλους και όπως οι ίδιοι τον κατηγορούσαν; Εσύ με ποιούς θα πήγαινες: Μήτρα και Ιερά εξέταση ή φακιόλιο μουσουλμανικό; Σουλτάνο και παλούκωμα ή Μόσκοβο και πογκρομ; Ίδια σκατά όλοι, αλλά τουλάχιστον ας πάμε με τους δικούς μας μπαστάρδοι…

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Αγαπητέ Αργόσχολε,
        δεν είμαι τόσο κακός ώστε να τα βάζω με έναν υπέργηρο ήρωα.
        Γιατί ο Γλέζος υπήρξε ήρωας και μάλιστα άδικα καταδιωγμένος.
        Έχω όμως τη βεβαιότητα, πως έχει διαμορφώσει έναν πολύ κακό χαρακτήρα, ολότελα εγωκεντρικό, που δεν μπορεί να κρυφτεί και προκαλεί συνεχώς με κάθε ευκαιρία.
        Αν κάνουμε το βλάκα και πούμε πως δεν ήξερε τι καθάρματα υπήρξαν οι φίλοι του ο Χότζα, ο Κάρατζιτς και ο Μιλόσεβιτς (δεν καταλαβαίνω ποιά ανάγκη τον υποχρέωσε να τους υποστηρίζει στα τέλη του 20ου αιώνα), αν ξεχάσουμε την ευκολία με την οποία μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ, αν λησμονήσουμε πως μας κοροϊδεύει με τις γερμανικές αποζημιώσεις αφού ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 1984 δεν έθεσε ποτέ το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τον άθλιο τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να καλύψει το Δρίτσα, αν ξεχάσουμε τις ρατσιστικές του δηλώσεις κατά των Γερμανών, αν κάνουμε πως δεν είδαμε την αθλιότητα του να ορκίζεται στη Βουλή, πες μου πως να του συγωρήσω το γεγονός πως πρόδωσε τον εαυτό του και ύμνησε ψευδόμενος τους δωσίλογους μητροπολίτες της Κατοχής, πως τάχα πήραν μέρος στην Εθνικη Αντίσταση, σε φιέστα του Χουντόδουλου και το κυριότερο πως πρόδωσε τους βασανισμένους και κυνηγημένους από την Εκκλησία πατριώτες και Δημοκράτες κληρικούς και δεν ζήτησε την αποκατάστασή τους:

        http://o-nekros.blogspot.gr/2011/11/blog-post_07.html

        Ο Μ. Γλέζος για την Εκκλησία και την Αντίσταση

        «…..Υπήρξαν πάρα πολλοί Mητροπολίτες, που πήραν ενεργό μέρος στην Aντίσταση. Δεν μιλάμε ως διάθεση αλλά ενεργό μέρος. Μπορώ να πω ως διάθεση ήταν το σύνολο, ως ενεργό αντίδραση πάρα πολλοί ανέβηκαν και στο βουνό και στη μία πλευρά και στην άλλη και στον EΛAΣ και στον EΔEΣ πήγαν Mητροπολίτες, στάθηκαν επικεφαλής του λαού στον αγώνα του.
        Δηλαδή και με το Σταυρό και με το όπλο στο χέρι πολέμησαν τον κατακτητή.
        ………………..»

        Τέλος πάντων, έγραψα ότι έγραψα ελπίζοντας ότι οι σύντροφοί του, αν τον αγαπούν, θα τον βοηθήσουν να καταλάβει μερικά πράγματα.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Γιατί σας φαίνεται τόσο περίεργο το φαινόμενο ενός χαζοχαρούμενου ήρωα; Μα υπήρξαν και χειρότεροι τέτοιοι από τον Γλέζο. Όπως εκείνος ο χαζοβιόλης Μακρυγιάννης.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Λασκαράτε

        Με την αναφορά στο γέρο Γλέζο δηλαδή μου απέδειξες τι ακριβώς ;;;

        Μήπως ότι δεν βρήκε από άλλους επώνυμους του σύριζα υποστήριξη ο Δρίτσας ;;;

        Χέστηκα ειλικρινά και πατώκορφα αγαπητέ 🙂 Όπως σου έχω επίμονα τονίσει δεν σχολιάζω εδώ για να μεταφέρω ή να υπερασπιστώ τις επίσημες θέσεις του σύριζα . Από το 1979 και μετά δεν δεσμεύομαι από αυτά που προβάλλει οιοσδήποτε πολιτικός σχηματισμός.

        Ετοίμασα χθες ένα σχόλιο σεντόνι για να σου δείξω ποιά είναι η κυρίαρχη πραγματικότητα που ο …Λωλοθοδωρής αντιλαμβάνεται και εκφράζει πολύ καλύτερα από πολλούς αλλά το άφησα να σιτεύει στο Wordpad.

        Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει έννοια αφού μιλάω εδώ σε ώτα μη ακουόντων. Ακόμα περισσότερο αν δει κανείς με προσοχή τη κριτική που εκφράζεις εδώ στις δηλώσεις Δρίτσα . Γέλασα μέχρι δακρύων ειδικά με το σημείο 3. Είναι το ζενίθ της κακοπιστίας Λασκαράτε μου και καταδεικνύει τη πρόθεση και τη στόχευση του ποστ ως σύνολο.

        Κατά τα λοιπά , επειδή εσύ κατά πως φαίνεται τη ζεις τη πραγματικότητα μέχρι σκασμού θα σε αφήσω να συνεχίσεις τον αγώνα το καλό για την ηθική ,το αυτονόητο και την ευνομία προτείνωντας σου να δεις τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην υπάκουη και εύνομη ( αλλά και ηθικότατη ) Πορτογαλία 🙂
        Το τι θα καταλάβεις και το τι σχέση έχει αυτό με τους Υδραίους το αφήνω σε σένα 😉

  10. Ο/Η Κοκ λέει:

    Α ρε δρίτσα, κρίμα, κρίμα, κρίμα.

  11. Ο/Η silia λέει:

    «Προς το (διεφθαρμένο) Κράτος; θα σας ρωτήσει ο κ.Δρίτσας, προς την κοινωνία, που προσπαθεί να διορθώσει κάποιες από τις χιλιάδες αμαρτίες της, θα σας πω εγώ» .
    ————————————-
    Εμένα επιτρέψτε μου , να μείνω εδώ … Κάτι για το οποίο νιώθω πολύ άσχημα .

  12. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αριστερός δίσκος της σάπιας ζυγαριάς της Ρωμιοσύνης. Είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να μην τρυπήσει, μόλις βάλει κανείς πάνω του ένα βάρος της προκοπής!

  13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Σε θεματα ηθικης και δικαιοσυνης σε σχεση με τα κρατικα εσοδα που θα αποδοθουν στους πολλους ως μισθοί & συνταξεις ΔΥ, κρατικές προμηθειες, δημόσια παιδεία, προνοιακες παροχες, δημόσια εργα, κ.λ.π. δεν υπαρχει ολιγον, αρκετα, πολύ, παρα πολύ φοροκλέπτες. Όπως δεν υπάρχουν γυναίκες ολίγον… έγκυες.

    Ας πάρουμε ως παράδειγμα την φοροαποφυγη-φοροδιαφυγη-φοροκλοπη.

    Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες αν διαπράττουν φοροκλοπή, έχουν την ιδια επιπτωση στα φορολογικα έσοδα με 1.000 μεγαλοαστούς που φοροδιαφεύγουν, με 10.000 μεγαλο-επαγγελματίες, με 100.000 αυτοαπασχολούμενους με 300.000 εργαζομενους στην παραοικονομια. Όλοι οι φοροφυγάδες και φοροκλέπτες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους και παράλληλα – αν υποτροπιάζουν- πρέπει να τιμωρουνται αυστηρά.
    Διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια διοίκηση, δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, πρόνοια,…) και θα αναγκασθούμε να εκποιήσουμε την δημόσια περιουσία που δεν έχει καταπατηθεί ακόμη ή πωληθεί σε ιδιώτες.

    ΥΓ Σας γραφω για να καταλάβετε οτι ως ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος Ε.Μ.Π.,με 32 ετη εμπειριας, περισυ, μια καλη χρονια για μενα, με 52.000 εσοδα και καθαρα 36.000 (χωρις καμια πληρωμη χωρις νομιμη θεωρημενη απο την ΔΟΥ αποδειξη)πληρωσα και θα πληρωσω ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ, συνολικά φορο 9.500, δηλ. 150% των ετησιων εισοδημάτων ενός νέου απασχολούμενου με 550 ευρώ τον μήνα. Δεν εχω υπολογισει τελη ηλεκτροδοτησης («χαράτσια» κατά τους λαϊκιστές, για να θυμιζει τουρκοκρατία) , φορους πετρελαιου, βενζινης και αλλους εμμεσους φορους καταναλωσης.Η αμεση φορολογια υπερβαινει το 25 %των καθαρων κερδων . Πρεπει να γραφτω στον ΣΥΡΙΖΑ, οπως εκαναν πολυ πλουσιοτεροι και ευνοημενοι υποκριτες συναδελφοι μου; Για ψάξτε λιγο τα ποθεν εσχες των ευρωβουλευτων και βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ και των αλλων κομματων για να δείτε τι συσσωρευμενο πλουτο εχουν. Θα εκπλαγείτε.

    • Ο/Η papoylis λέει:

      Αφώτιστε

      στη μόνη μου παρατήρηση δεν απάντησες , αλλά μη το πάρεις κατάκαρδα 🙂

      όσο για τα εκεί γραπτά σου , δυστυχώς δεν σε πρόλαβα … για λόγους που δεν είναι της παρούσης δεν μετέχω πλέον στο εξαίρετο εγχείρημα του Παστάκα και του Αραβανή.

      • Ο/Η Po λέει:

        πίνουμε συχνά τα ουζάκια μας με τους αδελφικούς φίλους και συνοδοιπόρους Παστάκα και Αραβανη…
        🙂

      • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

        Δυο αφηγηματα μου εχουν αναρτηθει και στην Αριστερη Στρουθοκαμηλο.

        http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2011/11/n.html
        Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

        http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2011/06/blog-post_11.html
        ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)

        ΥΓ Οποιος δεν αντιμετωπιζει τον εαυτο του ως μελος ή θεατη ενος μεγαλου κωμικο-τραγικου τσιρκου, οπως η χωρα μας, η Ευρωπη, η βιοσφαιρα, κινδυνευει να προσβληθει απο μικρο-μεγαλομανια με μαλλον δυσμενη αποτελεσματα γι ολους.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Αφώτιστε
        θα τα ψάξω

        Ρο

        θέλει η πουτάνα να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει 🙂 ώστε ουζάκια εεεε ;;!

  14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Aπό το euro2day.gr:

    Σε περίπου 28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη κατηφόρα της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με μια πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη του Ν. Αρταβάνη από το Virginia Polytechnic Institute and State University και των Adair Morse και Μαργ. Τσούτσουρα από το University of Chicago.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται και με το γεγονός πως η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (τουλάχιστον το 2010) ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή: γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές – συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους.

    Η μελέτη βασίζεται στην ιδέα σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επίπεδα δανεισμού τους στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Ο έλεγχος στις χορηγήσεις των τραπεζών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έδειξε πως το 82% του εισοδήματος που είχαν δηλώσει στην εφορία κατευθυνόταν στην αποπληρωμή δόσεων για δάνεια!

    Τα ποσοστά εκτοξεύονται στο 100% στους λογιστές ή στους γιατρούς. Οι τράπεζες, όμως, δεν θα έδιναν δάνεια σε νοικοκυριά που πληρώνουν 82 ευρωλεπτά για κάθε ευρώ που κερδίζουν σε δόσεις δανείων, καθώς κάτι τέτοιο δεν θεωρείται βιώσιμο.

    Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε καταναλωτές με κριτήριο το ύψος των δόσεων να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματός τους. Συνεπώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που έδιναν δάνεια ακόμα και όταν γνώριζαν πως οι δόσεις φτάνουν το 80% ή το 100% του δηλωθέντος εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, είχαν κατά νου πως υπήρχαν κρυφά έσοδα τα οποία έφταναν και περίσσευαν για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.

    Υπό τις παραπάνω παραδοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο εισόδημα που έκρυψαν το 2009 οι γιατροί από την εφορία ανήλθε σε 29.343 ευρώ περίπου, ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά περίπου 28.625 ευρώ φτωχότεροι σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

    Σε υψηλότατα επίπεδα κινήθηκε και η φοροδιαφυγή στους εκπαιδευτικούς (βλέπε ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.) και το μέσο εισόδημα που έκρυψαν από την εφορία φτάνει τα 24.742 ευρώ.

    Ακολουθούν οι λογιστές (οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψουν τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να θεωρηθεί ένας φορολογούμενος ειλικρινής κατά την αυτοπεραίωση!), οι οποίοι έκρυψαν 24.573 ευρώ.

    Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι δικηγόροι, με μέση φοροδιαφυγή στα 24.032 ευρώ. Πολύ ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται οι επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι καλλιτέχνες (έκρυψαν κατά μέσο όρο 18.360 ευρώ), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον τουρισμό και στα εστιατόρια (15.884 ευρώ).

    Αν τα 28 δισ. που δεν δηλώθηκαν φορολογούνταν με συντελεστή 40%, τότε θα κάλυπταν σχεδόν το ένα τρίτο του ελλείμματος του 2009 (ή το 48% του ελλείμματος του 2008), επισημαίνουν οι ερευνητές. Κατά μέσο όρο, το πραγματικό εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία στην Ελλάδα είναι 1,92 φορά υψηλότερο από το δηλωθέν στην εφορία. Πρόκειται για… συντηρητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτα πλήρη στοιχεία.

    Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δείχνει έναν απλό τρόπο με τον οποίο η εφορία θα μπορούσε να βρει εύκολα τη δεξαμενή στην οποία κρύβονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής…

    • Ο/Η papoylis λέει:

      Αφώτιστε

      έχεις λινκ για τη μελέτη
      ( έχω κέφια σήμερα )

      • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

        http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/720376/Article.aspx

        Δυστυχως δεν βρηκα τιποτα παραπανω απο αυτο που ηδη ποσταρα.
        Διαβασε την αναρτηση μου, για την θεσπιση της νομιμης φοροδιαφυγης με χρηση συντελεστη στους μηχανικους (φοροαποφυγης με την εννοια οτι με την ρυθμιση αυτη πληρωναν πολυ μικρο φορο σε σχεση με αυτον που πληρωνουν τωρα με βαση το λογιστικο αποτελεεσμα εσοδα-εξοδα) και την εξηγηση μου.

        Ισως χρειαζεται περισσοτερη αναλυση του θεματος της νομιμης φοροαποφυγης σε διαφορα ελευθερια επαγγελματα

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Αφώτιστε και Φιλέλληνα

        να εξηγηθώ γιατί είπα ότι είχα κέφια.

        Έψαξα και εγώ εκ των υστέρων αρκετά , αλλά φαίνεται ότι η εργασία αυτή δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί , τουλάχιστον επίσημα.
        Αλλά από τέτοιες εργασίες έχω διαβάσει αρκετές , ώστε να είμαι επιφυλακτικός στα συμπεράσματα που παρουσιάζουν , αλλά πολύ περισσότερο στις μεθοδολογίες.

        Περιμένω να τη διαβάσω κάποια στιγμή ώστε να δω αν οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν ένα σημαντικό παράγοντα : ότι δηλαδή μέρος σημαντικό των πληρωμών εξυπηρέτησης γίνονταν με δανεικά ή με απόσυρση καταθέσεων ήδη από το 2008 . Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία και να ενταχθούν στο επεξηγηματικό πλαίσιο , αλλά αν δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη αντιλαμβάνεσαι ( ως έχων θετική παιδεία , παρά το λογοτεχνικό σου οίστρο 🙂 ) ότι τα συμπεράσματα θα πάσχουν.

        Κατά τα λοιπά η φοροδιαφυγή , φοροαποφυγή κτλ στα στρώματα των ελ. επαγγελματιών , επιχειρήσεων είναι και ήταν διαχρονικά πολύ μεγάλη.
        Εκτιμήσεις σοβαρές στο παρελθόν βασισμένες σε μοντέλα που συσχετίζουν ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη και εισόδημα δείχνουν ότι υπάρχει ένα +25% τουλάχιστον αδήλωτο – μαύρο εισόδημα. Αυτές τις μελέτες είχε εκμεταλλευτεί ο Αλογοσούρτης για να εντάξει στο πραγματικό ΑΕΠ ακόμα και την αλήστου μνήμης Γαβριέλλα.

        Ένα μέρος των 40 περίπου δις οφείλεται σίγουρα σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα. ‘Ενα άλλο μέρος στη μαύρη εργασία που από την εποχή του αγαπητού στο Λ. …..Κινέζου έγινε σιγά σιγά κανόνας . Τέλος να μην αγνοούμε την άλλη φοροδιαφυγή : τράνσφερ πράισινγκ , ενδοομιλικές συναλλαγές και δανεισμοί και άλλα ορέα τεχνάσματα και την εν γένει φορολογική ασυλία των «μεγάλων» που ούτε μπορεί ν συλληφθεί μέσω της κατανάλωσης , ούτε οι ανωτέρω ερευνητές εξετάζουν 😉

        Χαιρετίσματα στους Καλυβίστες 🙂

      • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

        papoylis
        Το φορολογικο συστημα μεχρι τις λιγες και προφανεις αλλαγες Παπακωνσταντινου (μειωση φοροαπαλλαγών, λογιστικος προδιορισμος κερδων, …) εχει καθυστερησει απο το την Εποχη του Σημιτη, οταν υπουργος ηταν ο (οικονομολογος και μηχανικος) Ν.Χριστοδουλακης.
        Τοτε επρεπε να γινει η φορολογικη και ασφαλιστικη μεταρρυθμιση.

        Με 4ετη υφεση 2009-2012, ειναι ανοητο να κανεις στατιστικη.Προσωπικα στον κλαδο των μελετητων και εργοληπτων ελευθερων επαγγελματιων συνεβησαν 3 πραγματα ταυτοχρονα:
        1. Αυξηθηκε εκθετικα το πληθος μηχανικων σε 6 πολυτεχνικες σχολες. 1978-2012 απο Α.Μ. ΤΕΕ 27.000 σε 122.000. Την τελευταια 4ετια ο ρυθμος αυξησης ηταν 4% ετησιως!!!
        2.Το 2005 ωριμοι επαγγελματικα μηχανικοι απολυθηκαν απο εργοληπτικες και μελετητικες εταιρειες και την Αθηνα 2004
        3. Το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων μειωθηκε παρα πολυ ειδικα την τελευταια τετραετια.

        Ειναι αυτο που ονομαζω μεταολυμπιακη κριση στον τομεα των μελετων και κατασκευων.

        Ευτυχως οι κατασκευαστες κατοικιων, δεν δημιουργησαν μεγαλη φουσκα, με οργανωμενη παραθεριστικη κατοικια οπως οι Ισπανοι και η πτωση των τιμων ειναι λογικη, κατι σαν σοβαρη διορθωση του χρηματιστηριου ακινητων.

        Οι παλιοτεροι κατασκευαστες εχουν συσσωρευμενο πλουτο, λογω της διαφορας πραγματικων κερδων (25 εως 30%) και φορολογησης με συντελεστη 12% .

        Εμεις οι υπολοποι, ως παλαιοτεροι, κατι βρισκουμε να κανουμε απο δουλεια (εφοσον εισαι καλος στην δουλεια σου , γρηγορος, φτηνος, κοινωνικος, κ.λ.π) αλλα με μειωμενους τζιρους, οπως το παραδειγμα μου για τα εισοδηματα του 2011, απο καθαρα 36.000 δηλ. 3.000 μηνιαιως η εφορια ειναι 9500 + διαφορα, δηλ. 2100 μηνιαιως. Στην ηλικια μου νομιζω οτι ειναι λιγα. Γι αυτο κερδισα φετος 4.000 , μεχρι σημερα στο χρηματιστηριο και συμπληρωνω το εισοδημα μου, με κεφαλαιο 25.000 κατα μ.ο.
        Εξαλλου κερδισα σωρευτικα απο το χρηματιστηριο, 2005 -2009 23.000 ευρω με κεφαλαιο 35.000 ευρω και συμπληρωνα το ισχνο μεταολυμπικο εισοδημα μου. Ομως εχασα και 5000 απο την Αγροτικη.

        Η εκαστοτε κυβερνητικη πολιτικη περιειχε μια συναρτηση ωφελειας που βελτιστοποιουσε τα κερδη των πολυεθνικων και εθνικων μεγαλων επιχειρησεων (τριγωνικες πωλησεις, καρτελ, αυξηση τιμων με βαθεια υφεση, κ.λ.π.), των ελευθερων επαγγελματιων και αυτοαπασχολουμενων , απαξιωνε τον δημοσιο τομεα (υγεια, παιδεια, προνοια,…) και απηλασε καθε ευθυνης τους ΔΥ και τιμωριας σχεδον τους παντες (ελληνες και αλλοδαπους).

        Οι πολιτικοι μας (ολων των κομματων εχουν 5πλασια ως 20πλασια περιουσια) απο ενα επιτυχημενο επαγγελματια. Αυτο ειναι η ριζα του κακου.
        Ολοι γνωριζουμε τι πρεπει να γινει ( για την φορλογια, την μειωση της ψαλιδα τιμων αγροτικων προιοντων απο 6προς 1 σταδιακα σε 3 προς 1 οπως Ε.Ε.Ε) , ακομη και για μια αναιμικη αναπτυξη απο το 2013.

        ΥΓ Τελικα, αυτη η κριση ηταν μια μοναδικη ευκαιρια, απο τα 50 μου να γραψω για αυτα που εζησα , αισθανθηκα, διαβασα και σκεφτηκα. Διαφορετικα δεν ξερω τι θα εκανα και αν θα το εκανα τοσο καλα, μετα την συνταξιοδοτηση μου.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Αφώτιστε

        Σε θεωρούσα επαρκή αναγνώστη και ελπίζω πως εξακολουθείς να είσαι ( λόγω και της θητείας σου στο Ποιείν )

        Οι στατιστικές που αναφέρω παραπάνω αφορούν περιόδους πριν το 2009 , τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και είναι γενικά αποδεκτές ως μέθοδος εκτίμησης της παραοικονομίας. Ο Αλογοσούρτης απλά χρησιμοποίησε ορισμένα συμπεράσματα την αξέχαστη του Δάμαλου πενταετία για λόγους γνωστούς. 😉

        Είναι η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω στο απαντητικό σου σχόλιο. Τα λοιπά ( σχεδόν αυτοβιογραφικά ) ενδιαφέροντα ,,,, 🙂

      • Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

        papoylis

        Μονο το φορολογικο παραδειγμα ειναι αυτοβιογραφικο. Τα υπολοιπα ειναι περιληπικη αναφορα της απροθυμιας πραγματικης φορολογικης μεταρρυθμισης την εποχη του Σημιτη και συνοπτικη αναλυση των προβληματων του κλαδου των κατασκευων.

        Εγραψα :

        1. «Το φορολογικο συστημα μεχρι τις λιγες και προφανεις αλλαγες Παπακωνσταντινου ..εχει καθυστερησει απο το την Εποχη του Σημιτη, οταν υπουργος ηταν ο (οικονομολογος και μηχανικος) Ν.Χριστοδουλακης.
        Τοτε επρεπε να γινει η φορολογικη και ασφαλιστικη μεταρρυθμιση.»

        2.»Η εκαστοτε κυβερνητικη πολιτικη περιειχε μια συναρτηση ωφελειας που βελτιστοποιουσε (μεγιστοπιουσε) τα κερδη των πολυεθνικων και εθνικων μεγαλων επιχειρησεων (τριγωνικες πωλησεις, καρτελ, αυξηση τιμων με βαθεια υφεση, κ.λ.π.), των ελευθερων επαγγελματιων και αυτοαπασχολουμενων , απαξιωνε τον δημοσιο τομεα (υγεια, παιδεια, προνοια,…) και απηλασε καθε ευθυνης τους ΔΥ και τιμωριας σχεδον τους παντες (ελληνες και αλλοδαπους).», ενω αυξανε ραγδαια το δημοσιο χρεος.

        3. «Οι πολιτικοι μας (ολων των κομματων εχουν 5πλασια ως 20πλασια περιουσια) απο ενα επιτυχημενο επαγγελματια. Αυτο ειναι η ριζα του κακου.
        Ολοι γνωριζουμε τι πρεπει να γινει ( για την φορολογια, την μειωση της ψαλιδας τιμων αγροτικων προιοντων απο 6 προς 1 σταδιακα σε 3 προς 1 οπως Ε.Ε.) , ακομη και για μια αναιμικη αναπτυξη απο το 2013.»

        ΥΓ Ευχαριστιες και τις καλυτερες ευχες μου για την προσοχη σου στα γραπτα μου.Θα την ηθελα πιο… θορυβωδη και γραπτη.

  15. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

    Ναοδομία, πανηγυρόσπιτα και αυθαίρετες κατασκευές
    1-6-11

    Τα καλά και συμφέροντα…
    Του Πάρη Πέτρα

    αρκετοί συνηθίζουν να ιεραρχούν πρώτα και καλύτερα «τα καλά και συμφέροντα» και να μεταμορφώνονται σε πιστούς υπηρέτες της τσέπης τους. Από κοντά και οι λαϊκοί που εκμεταλλεύονται τη σχέση τους με κληρικούς και Εκκλησία, προκειμένου ν’ αποκομίσουν οφέλη. «Αν η Εκκλησία χάσει την περιουσία της, θα είναι σύντομη και πολύ εύκολη η καταμέτρηση των προσώπων που είναι τακτικοί στην προσέλευσή τους», μονολογούσε γνωστός πολιτικός πριν από μερικά χρόνια. «Το αυτό μπορεί να ισχυριστεί κάποιος και για τα κόμματα», ήλθε η απάντηση.
    Επανερχόμενοι στα της Εκκλησίας οφείλουμε να λάβουμε αρχικά υπ’ όψιν μας ότι αυτοί, οι λειτουργοί και ο περίγυρός τους, στην Ελλάδα απολαμβάνουν προνομίων που θα ζήλευαν πολλές θρησκευτικές ομάδες του δυτικού κόσμου. Όχι μόνο νομικά και διοικητικά αλλά και…
    συνειδησιακά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, πόσο βαραίνει η μαρτυρία του κληρικού σε μια δίκη (παλαιότερα ήταν ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο) και πόσο ενός απλού πολίτη… Όμως, πέραν των άλλων, η Εκκλησία απολαμβάνει και… πολεοδομικών εξουσιών, αφού διαθέτει αυτόνομη υπηρεσία, που ονομάζεται Ναοδομία, και ελέγχεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος! «Παράξενα πράγματα», θα αναφωνήσει οιοσδήποτε πολίτης εξελιγμένου κράτους.

    Κι όμως συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει στην Ελλάδα του 2011. Και είναι η μεγίστη απορία πώς είναι δυνατόν να μην εγγυάται το κράτος μια κατασκευή που οφείλει να είναι εκατό φορές πιο ασφαλής απ’ ότι μια κατοικία, δεδομένου ότι μέσα σε αυτήν (ναό) εισέρχονται δεκάδες άνθρωποι. Η απορία αυτή ενισχύεται έτι περαιτέρω, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν κατά καιρούς την Ελλάδα. Λογικά, οι ναοί (τουλάχιστον οι νεώτεροι) θα έπρεπε να υποστούν τις μικρότερες ζημιές.
    Κάπως έτσι γεννιέται το σημαντικό ερώτημα: με ποιον τρόπο η Πολιτεία εγγυάται τα κτίσματα εκείνα (της σεισμογενούς χώρας μας), στα οποία συναθροίζεται πλήθος κόσμου;
    Τι χρειάζεται
    Η Ναοδομία είναι μια υπηρεσία «με στρογγυλή σφραγίδα», δηλαδή κρατική, και εκδίδει τις άδειες για την ανέγερση ναών, εκτός από αυτές των παλαιοημερολογιτών. Για να εκδοθεί άδεια ανέγερσης ναού απαιτείται η συναίνεση του οικείου μητροπολίτη. Εάν πρόκειται περί ιδιωτικού χώρου (π.χ. κάποιος επιθυμεί την ανέγερση ναού μέσα στο κτήμα του), παραχωρείται το μέρος του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί ο ναός στην οικεία μητρόπολη, εφόσον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να τελούνται όλες οι θρησκευτικές τελετές σε αυτόν. Η Πολεοδομία ελέγχει τους όρους δόμησης (ισχύει ό,τι και στις λοιπές κατασκευές) και το διάγραμμα κάλυψης από τα αρχιτεκτονικά (παλαιότερα συνέβαινε το εξής ευτράπελο, σύμφωνα με μηχανικούς που είχαν τη συγκεκριμένη εμπειρία: η Ναοδομία ήθελε τις όψεις στο χέρι και όχι από υπολογιστή και έγχρωμες και τα κείμενα στα πινάκια να είναι με… βυζαντινή γραμματοσειρά!).
    Δηλαδή, ο φάκελος που θα κατατεθεί στη Ναοδομία θα πρέπει να έχει τοπογραφικά θεωρημένα από την οικεία Πολεοδομία ως προς τους όρους δόμησης, εγκρίσεις υπηρεσιών (π.χ. αρχαιολογικής), αρχιτεκτονικά και παθητική – ενεργητική πυροπροστασία. Και επειδή η εκκλησία είναι χώρος συνάθροισης κοινού, χρειάζεται εδαφοτεχνική έρευνα-μελέτη με δειγματοληπτική γεώτρηση, σύμφωνα με τον Ε.Α.Κ. (άρθρο Σ.5.2.3). Ωστόσο, είναι άγνωστο αν αυτό τηρείται στην πράξη. Επίσης, στη Ναοδομία δεν υπάρχει έλεγχος φορολογικών, δηλαδή η είσπραξη της αμοιβής δεν είναι διασφαλισμένη όπως όταν εκδίδεται μια άδεια στην Πολεοδομία, γι’ αυτό συνηθίζεται η σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών… Τονίζουμε ότι, επειδή οι ενορίες, οι μονές και οι μητροπόλεις είναι Ν.Π.Δ.Δ., τα έργα που εκτελούν θεωρούνται «δημόσια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές…
    «Φάμπρικα» εξοχικών
    Όλο αυτό το σύστημα είναι διάτρητο και αιτία δημιουργίας της «φάμπρικας κατασκευής πολυτελών εξοχικών μετά πισίνας», κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις και στη λοιπή χώρα. Δηλαδή, η κατασκευή ενός εξωκκλησιού χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για απόκτηση βίλας! Το σχέδιο είναι πολύ απλό: άδεια από τη ναοδομία για ανέγερση εκκλησίας. Άδεια για ανέγερση… πανηγυρόσπιτου (για τα… πανηγύρια) και άδεια δεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων που εξελίσσεται σε… πισίνα!
    Και μπορεί με εξαιρετική ευκολία να λέμε ότι «για όλα φταίνε οι πολιτικοί», ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπήρξε πολιτικός άνδρας που υπερέβη «τα καλά και συμφέροντα», το «πολιτικό κόστος» και άλλα σχετικά και κατήγγειλε στη Βουλή όλο αυτό «το σύστημα». Πρόκειται για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠαΣοΚ, Νίκο Λεβογιάννη, που είπε ότι, κυρίως στις Kυκλάδες, παρουσιάζονται περιπτώσεις πολιτών που χτίζουν πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία με… άδεια εξωκκλησιού, την οποία λαμβάνουν από τη Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Μάλιστα, κατέθεσε κοινή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα «αναπτυξιακά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα», για το καθεστώς έκδοσης αδειών ανέγερσης ναών, ναϊδρίων και εξωκκλησιών. Όπως επισήμανε (εφημερίδα Κυκλαδική, 17.9.2010), «η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εκδίδει άδειες ανεγέρσεως ναών και εξωκκλησιών χωρίς κανέναν έλεγχο και αυτοψία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ». Με τις άδειες αυτές, πολίτες χτίζουν πολυτελείς βίλες ή και ξενοδοχεία σε οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως και μάλιστα σε περιοχές όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλές. Συγκεκριμένα, σε ένα μόνο νησί έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια 50 (!) πολυτελείς κατοικίες. Ο βουλευτής τόνισε ότι η διαδικασία ανεγέρσεως

    http://attikanea.blogspot.gr/2011/06/blog-post_5609.html

  16. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Γραφουν οι ακαδημαικοι, ελληνες εξωτερικου στην μελετη τους στο προηγούμενο σχόλιο μου οτι «Υπό τις παραπάνω παραδοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο εισόδημα που έκρυψαν το 2009 οι γιατροί από την εφορία ανήλθε σε 29.343 ευρώ περίπου, ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά περίπου 28.625 ευρώ φτωχότεροι σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.»

    Ως ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος Ε.Μ.Π.,με 32 ετη εμπειριας, με εδρα την Αθηνα σας γνωστοποιω οτι η αποκλιση δηλουμενων και πραγματικων εισοδηματων των μηχανικων ηταν η ιδια η φορολογικη νομοθεσια. Δηλαδη τα καθαρα κερδη εως το 2010 για μελετες προσδιοριζονται με εφαρμογη συντελεστη καθαρου κερδους που κυμαινεται απο 17% εως 60%.

    Στον συντελεστη αυτο αν τα εξοδα των βιβλιων αφισταντο απο τα τεκμαρτα εξοδα πανω απο 20%, οι συντελεστες προσαυξανονταν κατα 20%.
    Παραδειγμα εσοδα 50.000 συντελεστης 38% (Αρχιτεκτονικες μελετες) με προσαυξηση 20% 45.6% και καθαρα κερδη = 45.6%x50.000 = 22.800.

    Αν τα εσοδα ηταν 70.000 και 100.000 τοτε καθαρα κερδη προσδιοριζονται σε 31.920 και 45.600. Στην τελευταια περιπτωση η ευνοια ειναι προφανης γιατι ενα γραφειο εχει παγια εξοδα 12.000 έως 18.000 το ετος πλεον αμοιβες συνεργατων. Σε μηχανικους, κατασκευαστες κτιριων και εργοληπτες, που ο κυκλος εργασιων ειναι εκατονταδες χιλαδες εως 1.000.000 ο συντελεστης ηταν ιδιατερα χαμηλος δηλ. 10 και 12% για δημοσια και ιδιωτικα εργα αντιστοιχα.

    Η ευνοϊκη φορολογικη μεταχειριση των μηχανικων και αλλων επαγγελματων επετρεπε τον χρηματισμο δημοσιων λειτουργων για αναληψη μελετων,εργων και προμηθειων δημοσιου χωρις την φορολογικη επιβαρυνση του χρηματιζοντος.

    Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε μελέτες και εργολαβίες αυθαιρέτων κτηρίων και μη δηλούμενων στην ΔΟΥ η την πολεοδομία κατασκευών, καθώς και αμοιβές επίβλεψης κτηρίων πέραν της ελάχιστης αμοιβής που κατατίθεται στην τράπεζα για έκδοση οικοδομικής άδειας, για την οποία εκδιδεται θεωρημενη απόδειξη.

    Για τα εισοδηματα του 2011 η φορολογικη νομοθεσια επιβαλλει τον προσδιορισμο των καθαρών κερδων λογιστικα απο τα βιβλια ως εσοδα -εξοδα.

    Αυτη η αλλαγη έγινε λογω της κρισης χρεους της χωρας μας, ενω μπορουσε να γινει πολλα χρονιά πριν, ωστε να περιορισθει σημαντικα η δια νομου φοροαποφυγή.

  17. Ο/Η antrikos λέει:

    Το Μέγκα μια χαρά χειρίστηκε το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ύδρα και σας έπεισε να σιγοντάρετε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για δικαιότερη φορολόγηση. Πράγματι, όσοι δεν έχετε αντιληφθεί τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους, θεωρείτε ότι θα’ρθει εκείνη η μέρα που θα ‘ναι όλα φωτεινά με δίκαιη φορολογία κι όξω φτώχια και καλή καρδιά.
    Όμως παρά το γεγονός ότι οι πονεμένοι μικροαστοί είναι της ΧΑ κι όχι της Αριστεράς, δεν λαμβάνετε υπόψη σας ότι μια γενική φορολογική ανυπακοή θα ρίξει τον επιχώριο καπιταλισμό μέσα σε ένα μήνα, αρκεί να είναι δυνατό να γίνει επικοινωνιακός χειρισμός, δηλαδή η εμπέδωση ακριβώς των αντίθετων επιχειρημάτων απ’ αυτά που διάβασα εδώ και άκουσα στο Μέγκα.
    Δυστυχώς, όμως, οι πιο πολλοι από σας αγαπητοί σχολιαστές, δεν θέλετε να πέσει ο καπιταλισμός. Τον θέλετε δικαιώτερο. Φαντάζεστε ότι μετά από κοντά 200 χρόνια ύπαρξης νεοελληνικού δανειοληπτικού μορφώματος θα έρθουμε σ’ ένα δίκαιο, έστω δικαιότερο, φορολογικό σύστημα. Από πού ορμώμενοι έχετε αυτή την ελπίδα;
    Θα μου πείτε βέβαια, αν πέσει ο καπιταλισμός δεν θα φορολογούνται οι μικροεπαγγελματίες; Τότε μια γενική φορολογική ανυπακοή δεν θα έριχνε το μετα-καπιταλιστικό καθεστώς (τρέμω να το πω σοσιαλιστικό);

    Η απάντηση εμπεριέχεται στο ερώτημα.

    Αλλά αν δεν υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες να καταργηθεί αμέσως η παραγωγική ιδιοκτησία, πολύ απλά οι μικροαστοί μπορούν να φορολογηθούν με βάση τις αγορές τους, όπως γίνεται και σήμερα με τις τεχνικές εταιρείες που τεκμαίρεται το κέρδος επί του τζίρου. Όπως αντίλαμβάνεστε ακόμη και σήμερα οι μικροαστοί προμηθεύονται από μεγάλες εταιρείες, που μετά την επανάσταση θα έχουν περάσει σε κοινωνική ιδιοκτησία και εργατικό έλεγχο, οπότε η τοιαύτη έκδοση παραστατικών διακίνησης θα είναι αυτονόητη αλλά κι αν δεν είναι, μπορείς πολύ πιο εύκολα να πιάσεις την ΜΙΑ κοινωνικοποιημένη 3Ε παρά τους 200.000 μικροαστούς του χώρου της εστίασης που προμηθεύονται απ’ αυτούς.

    Δυστυχώς, όμως, η Αριστερά μας είναι σχεδόν έως απολύτως ενσωματωμένη στο Σύστημα, οπότε σαν καλό σκυλάκι της μεγάλης επιχειρηματικής τάξης δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός απ’ το να γαυγίζει. Γαβ Γαβ.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αν είναι να πέσει ο καπιταλισμός και να έρθει ο ο Χότζα, ο Πολ Ποτ ή ο Χόνεκερ ή ο Τσαουσέσκου ή ο Κιμ ιλ Σουνγκ ή ο Μπρέζνιεφ;
      Να μην πέσει.

      • Ο/Η antrikos λέει:

        Θες συνταγές; Χωρίς αυτές δεν μπορείς να κινηθείς; Ο Λένιν δεν είχε καμία συνταγή. Η Κομμούνα του Παρισιού δεν είχε καμιά συνταγή. Κι η γαλλική επανάσταση δεν είχε καμιά συνταγή. Ακόμη κι η επανάσταση του 1821 δεν είχε καμιά συνταγή αν και ήταν η πρώτη εθνικοαπελευθερωτική στην ιστορία, δηλαδή η πρώτη συγκρότηση ανεξάρτητου έθνους υπό την αστική έννοια.
        Εσύ όμως θες συνταγές, έτοιμα πράματα για να ‘σαι σίγουρος. Περιμένεις από τους άλλους να σου δείξουν το δρόμο. Χρειάζεσαι δηλαδή καθοδηγητή. Μα ακριβώς έτσι δικαιώνεις το Χότζα!
        Στην πραγματικότητα, όμως, ξέρεις γιατί παραπέμπεις στον Πολ-Ποτ και τον Τσου-Τσε-Κι; Διότι δεν θες να πέσει ο καπιταλισμός κι όσους θέλουν να τον ρίξουν τους φοβίζεις ότι ή καπιταλισμό θα έχουμε ή Χότζα!

        Ακριβώς αυτό έλεγε κι ο Σαμαράς στον προεκλογικό του λόγο.

        Υπάρχει ζωή και έξω από τον καπιταλισμό. Υπάρχει ζωή και έξω από το Ευρώ και μάλιστα καλύτερη ζωή. Για να διοικήσουν οι εργαζόμενοι τις επιχειρήσεις τους και να τις εντάξουν σ’ ένα δημοκρατικό κεντρικό συντονισμό δεν χρειάζονται ούτε Πολ-Ποτ ούτε Μπρέζνιεφ ούτε καν Λένιν και Μαρξ. Χρειάζεται η βούληση των εργαζομένων και το βάθεμα της δημοκρατικής διαδικασίας.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Antriko, έγραψες μεγάλα λόγια μάγκα μου: «… Χρειάζεται η βούληση των εργαζομένων και το βάθεμα της δημοκρατικής διαδικασίας.».

        Και δεν μας λες, μια που το σκέφτηκες τόσο έντονα, από τι πάσχει άραγες η βούληση των εργαζομένων;

        Επίσης, το βάθεμα της δημοκρατικής διαδικασίας για ποιους λόγους δεν γίνεται, το οποίο γαμημένο βάθεμα το περιμένανε και το προσδοκούν τόσες και τόσες γενιές;

    • Ο/Η Ευγένιος λέει:

      Να πέσει ο καπιταλισμός μαζί σου, αλλά για να έρθει τί;.Ένα -κάποιο όνομα; (Εδώ τρέμεις να το πείς και εσύ ο ίδιος). Κατά τα άλλα μένει να γίνει επικοινωνιακός χειρισμός, δηλαδή η εμπέδωση ακριβώς των αντίθετων επιχειρημάτων απ’ αυτά που διάβασες εδώ και άκουσες στο Μέγκα.Και δεν κατάλαβα, αν τον καπιταλισμό τον ρίξει η φοροδιαφυγή η επανάσταση που κολλάει και τι την χρειαζόμαστε στην τελική;
      Με τον νου πλουταίνει η κόρη με τον νου και η ακαμάτα.Νιάου νιάου

      • Ο/Η antrikos λέει:

        Σταύρο, η βούληση των εργαζομένων δεν πάσχει από τίποτε. Δεν είναι άρρωστη. Είναι αλλότρια. Είναι η βούληση των αφεντικών τους. Αυτό είναι το κέρδος της επιχειρηματικής τάξης: Είναι ηγέτιδα τάξη του έθνους και ως τέτοια έχει καταφέρει ώστε η κοινωνία να ενστερνιστεί τους δικούς της στόχους, πρώτο και κυριότερο τον ατομικισμό – αμερικάνικο όνειρο (ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν). Θεωρεί ότι ο άνθρωπος έχει την εκμετάλλευση στο γονιδίωμά του για να δικαιολογήσει ηθικά και κοινωνικά την εκμετάλλευση στην οποία υποβάλλει την κοινωνία. Θεωρεί ότι αυτοί που δεν είναι πλούσιοι δεν είναι θύματα της εκμετάλλευσης αλλά απλώς ανίκανοι λούζερ και το κακό είναι ότι κι οι «λούζερ» ενστερνίζονται αυτή την άποψη. Όμως όχι! Ο άνθρωπος δεν είναι εκμεταλλευτής από τη φύση του. Ο αστός είναι εκμεταλλευτής από την οικονομική του θέση.
        Η αστική μας τάξη κρατά απ’ τα @@ τους εργαζόμενους με βάση ένα πολύ καλά στημένο σύστημα προπαγάνδας με ναυαρχίδα το Μέγκα και ακόλουθο το Σκάι.
        Είπε ότι αν βγούμε από το Ευρώ θα έρθει η καταστροφή κι οι εργαζόμενοι το πίστεψαν. Ακόμη και τώρα έρχονται και λένε ότι δεν θα έχουμε φάρμακα δεν θα έχουμε πετρέλαιο κλπ. Μα ρε παιδιά! Όπως προμηθευόμασταν την εποχή της δραχμής τα φάρμακα έτσι θα τα προμηθευόμαστε και τώρα! Και μάλιστα ακόμη καλύτερα, αφού στην Ελλάδα κυκλοφορεί ήδη χαρτονόμισμα περίπου 25 δις Ευρώ και θα κόψουμε και εθνικό νόμισμα για τις συναλλαγές. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έβγαλε μελέτη που δείχνει 95% επάρκεια στα αγροτικά προϊόντα με 1000% παρακαλώ στις ελιές, που είναι προϊόν πολυτελείας για τους άλλους λαούς, επάρκεια στα πλαίσια αυτής της καταστροφής που ζούμε σήμερα της αποβιομηχάνισης και της αποαγροτοποίησης.

        Αν λοιπόν, εμείς που πιστεύουμε σε μια άλλη κοινωνία, δεν αφήσουμε τα πληκτρολόγιά μας και δεν βγούμε προς τα έξω να πείσουμε τον εργαζόμενο να κερατώσει το Μέγκα και να πιστέψει ότι όχι μόνο υπάρχει ζωή μετά τον καπιταλισμό αλλά μόνο μετά τον καπιταλισμό υπάρχει ζωή, οι επιχειρηματίες θα κυριαρχούν κι εμείς θα θεωρούμε τον εαυτό μας ανίκανο να διοικήσει τις επιχειρήσεις.

        Πρώτο καθήκον μας να τσακίσουμε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της επιχειρηματικής τάξης.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Antriko, έγραψες «Σταύρο, η βούληση των εργαζομένων δεν πάσχει από τίποτε. Δεν είναι άρρωστη. Είναι αλλότρια. Είναι η βούληση των αφεντικών τους…».

        Λες, η βούληση των εργαζομένων δεν πάσχει από τίποτε. Δεν είναι άρρωστη. Είναι αλλότρια.

        Μα υπάρχει σοβαρότερη αρρώστια από την αλλοτρίωση! Διότι η αλλοτρίωση είναι ότι χειρότερο μπορεί να πάθει κανείς σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.

        Τέλος πάντων, πιστεύεις ότι η αλλοτρίωση αυτή είναι απότοκος των μέσων ενημέρωσης; Προσωπικά υπολογίζω ότι είναι αποτέλεσμα αμορφωσιάς και δουλοπρέπειας. Παραγόντων που καλλιεργούν από κοινού οι συμμορίες του παπαδαριού και των πολιτικάντηδων. Των κηφήνων που ζουν άνετα από τον καθυστερημένο και υποδουλωμένο πληθυσμό.

        Τα μέσα ενημέρωσης είναι μέσα διατήρησης του καθεστώτος αυτού. όμως υπάρχουν και τα άλλα μέσα που λένε τα εντελώς αντίθετα. Αυτά τα τελευταία γιατί άραγε δεν πείθουν παρά ελάχιστους.

  18. Ο/Η Bithas konstantinos λέει:

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    Σε περίπου 28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη ….Φιλε μου συμφωνω μαζι σου.Σε ενα δεν συμφωνω»οτι δεν μπορουν γιατι …»,δεν υπαρχει δεν μπορω»δεν θελω υπαρχει,δεν θελουν γιατι ειναι οι ιδιοι και οι κολητοι τους.Το θεμα δεν ειναι να τους φορολογησουν τωρα,αλλα να τους φορολοφησουν για ολα τα χρονια «που εκλεβαν»γιατι ΚΛΟΠΗ ειναι η ΕΙΣΦΟΡΟ-ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.Το πως να το κανουν?Ποιο απλο δεν γινεται,δεν χρειαζεται να τους το πουμε το ξερουν(Καταγραφη για τα τελευταια 20 χρονια των φορολογικων τους δηλωσεων της ακινητης και κινητης(καταθεσεις) περιουσιας τους και οσες καταθεσεις βγηκαν εξω στοιχεια εχουν οι Τραπεζες,πολυ ευκολο και ας λεν οτι θελουν,δεν υπαρχει λογος να επεκταθω).Ομως η μαστιγα του κοσμου ειναι «οι πολιτικοι»,το ξερουμε ολοι τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,εαν δεν»εξυγειανουμε αυτους»ολα θα πανε στραφι.ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ…….

  19. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Bithas konstantinos

    Νομιζω οτι γενικα συμφωνουμε. Εγραψα οτι «Η ευνοϊκη φορολογικη μεταχειριση των μηχανικων και αλλων επαγγελματων επετρεπε τον χρηματισμο δημοσιων λειτουργων για αναληψη μελετων,εργων και προμηθειων δημοσιου χωρις την φορολογικη επιβαρυνση του χρηματιζοντος.»

    Αρα συνεφερε τον κρατικοδιαιτο χρηματιζοντα και τις διακομματικες επιτροπες διαγωνισμων (τουλαχιστον τα 2 απο τα 3 ή τα 3 απο τα 5 μελη ), στελεχωμενες με ποσοστωσεις απο παραταξεις του ΤΕΕ,ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημαρχο, περιφερειαρχη,Γ.Γ. Υπουργειου,Υφυπουργο, Υπουργο,…

  20. Ο/Η laskaratos λέει:

    Επιμένει ο κ.Δρίτσας.
    Σε άρθρο του στη σημερινή Αυγή:

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=709397

    1.
    «Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια. Οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν 30 έως 40. Η αστυνομία πιθανότατα θα έχει πληρέστερα στοιχεία».

    Με ποιό δικαίωμα λοιπόν κύριε ταυτίσατε αυτούς τους έστω 40 με όλο το πληθυσμό της Ύδρας;
    («…που προκάλεσε την αγανάκτηση των Υδραίων…».).

    2. «Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους, η ελεγχόμενη ταβερνιάρισσα θεώρησε -δικαίως ή αδίκως δεν μπορώ να το βεβαιώσω- ότι εξαπατήθηκε από τους ελεγκτές, αφού αυτοί, αντί να βεβαιώσουν την παράβαση που διαπίστωσαν, παρέμειναν εκεί για να την επαναλάβει, ώστε με τη σωρευτική βεβαίωση άνω των δέκα φορολογικών παραβάσεων, το αδίκημα να γίνει αυτόφωρο».

    Τόση ξεδιαντροπιά; Σοβαρά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πως αυτό για το οποίο κατηγορεί η ένοχος τους εφοριακούς, όπως εσείς το μεταφέρετε, είναι πως έκαναν ολοκληρωμένα το καθήκον τους και όχι πλημμελώς;
    Δεν αντιλαμβάνεστε το προφανώς γελοίο και άδικο του ισχυρισμού της ταβερνιάρισας;

    3. Αυτό που νομίζω πως έχετε δίκιο, αν τα πραγματα έγιναν όπως τα λέτε, είναι η δεύτερη φάση των τρομοκρατικών,επιδεικτικών και αναποτελεσματικών ελέγχων στο νησί που δεν συμβιβάζονται με μια δημοκρατική εξουσία.

    «Την επομένη το πρωί, Σάββατο 18 Αυγούστου, τίποτα πια δεν θύμιζε την προηγούμενη μέρα. Η Ύδρα ήταν και πάλι ήσυχη, ο νόμος είχε επιβληθεί, οι συζητήσεις βέβαια έδιναν και έπαιρναν, αλλά και τα ιπτάμενα δελφίνια έφερναν και έπαιρναν κόσμο κανονικά.

    Όμως στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, κατέπλευσε εκ νέου στην Ύδρα το σκάφος του Λιμενικού και αποβιβάστηκε νέα διμοιρία ΜΑΤ, μαζί με νέο κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας. Τα ΜΑΤ ακροβολίζονται στην παραλία και οι ελεγκτές αρχίζουν να επιδίδονται σε ελέγχους απολύτως εικονικούς!»

    Αυτό βέβαια το «εικονικούς» δεν το θεωρώ αλήθεια. Αναποτελεσματικούς επειδή όλοι είχαν φοβηθεί, ναι.
    Άχρηστους, προσβλητικούς και τρομοκρατικούς, ναι.
    ΝΔ είναι αυτή, δεν μπορεί να αλλάξει.

  21. Ο/Η ΜΝ λέει:

    Η «ενθουσιώδης απειρία» και η «τομή » του Γκράμσι
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=709137

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012
    ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΑΚΟΥ

    Ο Γκράμσι εφιστούσε την προσοχή σε αυτό που ονόμαζε «καθημερινή λογική», το σύνολο δηλαδή των ιδεών, αντιλήψεων και θέσεων που καθιστούν «λογική», «αναγκαία» και «μονόδρομο» την αστική πολιτική και τελικά συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της ηγεμονίας του κυρίαρχου συνασπισμού εξουσίας. Φαίνεται ότι πολλά στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αγνοούν πόσο σημαντική τομή αποτέλεσε για την ιστορική αριστερά η γραμσιανή συμβολή, που αμφισβήτησε την εργαλιακή αντίληψη για τους θεσμούς και την πολιτική, η οποία είναι κατάλοιπο μιας ορισμένης ανάγνωσης της μαρξιστικής παράδοσης.

    Η «τρικυμία σε μια κουταλιά νερό» για τη συνάντηση Πέρες – Τσίπρα, οι άστοχες τοποθετήσεις για τη φοροδιαφυγή στην Ύδρα και η διά της τεθλασμένης επανάληψη αντιλήψεων περί πτώχευσης της χώρας έδωσαν την ευκαιρία στους πολιτικούς τους αντιπάλους να πλήξουν συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη αξιοποιώντας τις αστοχίες αυτές, μεγεθύνοντάς τις και αλλοιώνοντας τις πέρα από κάθε λογικό όριο πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Όμως η αφορμή δόθηκε στο «πιάτο» από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε έγινε κατά κόρον και μεταξύ των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι όφειλαν να είναι τουλάχιστον πιο υποψιασμένοι…

    Η φορολογία είναι ο ισχυρότερος αναδιανεμητικός μηχανισμός του κράτους(σ.σ.: έχει περίοπτη θέση και στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο). Χωρίς τη χρήση αυτού του μηχανισμού δεν μπορεί να ασκηθεί αριστερή πολιτική ούτε στο επίπεδο της παραγωγής των δημοσίων αγαθών ούτε στο επίπεδο της λειτουργίας των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα αναφορές στελεχών, εν τη ρύμη του λόγου, για πτώχευση της χώρας ήταν αναμενόμενο ότι θα διαστρεβλωθουν και μάλιστα με αγοραίο τρόπο από τους πολιτικούς αντιπάλους σε μια προσπάθεια πληγεί η αξιοπιστία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Όταν ο ιστορικός χρόνος είναι τόσο συμπυκνωμένος η χλεύη από τη δικαίωση ίσως απέχουν μια ανάσα. Νέους Γκράμσι ή Αναξίμανδρους χρειάζεται η ιστορική Αριστερά και όχι στοχοπροσήλωση στις «ιερές» γραφές…

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=709137

  22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Η παραοικονομία παραμένει «ισχυρή» μετά από τρία χρόνια λιτότητας

    «Σταθερή αξία στο χρόνο αποδεικνύεται η παραοικονομία στη χώρα μας η οποία φαίνεται να αντέχει ακόμη και εντός μνημονίου καταγράφοντας για το διάστημα 2005 -2011 μείωση μόλις κατά 6% στα 50,5 δισ. ευρώ (24,2% του ΑΕΠ ) από 53,3 δισ. ευρώ (27,6% του ΑΕΠ ) που ήταν το 2005.

    Από την κατάταξη της έκθεσης η Ελλάδα είχε το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη των «27» το μεταολυμπιακό 2005. Πρώτη ήταν η Βουλγαρία με ποσοστό μαύρης οικονομίας στο 34,4% του ΑΕΠ της, δεύτερη η Ρουμανία με ποσοστό παραοικονομίας 32,2% του ΑΕΠ, τρίτη η Εσθονία με ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ, τέταρτη η Λετονία με ποσοστό 29,2% του ΑΕΠ της και πέμπτη η Κύπρος με 28,1% του ΑΕΠ.

    Το 2011 μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης και στο δεύτερο χρόνο του πρώτου μνημονίου, όταν η οικονομία είχε μέτρα λιτότητας ύψους 60,6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχασε μόνο μια θέση στην κατάταξή της και έμεινε έβδομη με ποσοστό παραοικονομίας στο 24,3% του ΑΕΠ, ενώ την έκτη θέση κατέλαβε η Πολωνία με ποσοστό 25% του ΑΕΠ της.

    Από τις χώρες οι οποίες βρίσκονται εντός ή στην πόρτα ενός μνημονίου, πιο κοντά στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το ποσοστό μαύρης οικονομίας, βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό παραοικονομίας που έφτανε το 26% για το 2011. Πολύ πιο μακριά βρίσκεται η Πορτογαλία με ποσοστό παραοικονομίας στο 19,4% του ΑΕΠ της, με επόμενη την Ισπανία με παραοικονομία που φτάνει το 2011 το 19,2% του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στο τέλος του 2011, που έφτανε σε ποσοστό το 12,8% του ΑΕΠ.

    Η έρευνα αντιμετωπίζει τη «μαύρη οικονομία» ως συγκοινωνούν δοχείο με τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Ως μια από τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπισή της αναφέρει την ποινικοποίηση της μη φορολογικής συμμόρφωσης του αγοραστή κάποιου αφορολόγητου είδους ή υπηρεσίας. Με άλλα λόγια εκτιμάται ότι η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συλλογή αποδείξεων για κάθε αγορά ή συναλλαγή και σε δεύτερο βαθμό στην καθολική χρήση του «πλαστικού» χρήματος.

    Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι η συνολική εκρίζωση της παραοικονομίας εκτός από δύσκολο έργο μπορεί να πλήξει και την ίδια την πραγματική οικονομία, αφού η αλλαγή από την μια ημέρα στην άλλη θα στοιχίσει την εξαφάνιση συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων οι οποίοι συντηρούνται από τη μαύρη οικονομία.

    Συνεπώς, θα πρέπει οι κινήσεις να είναι αποφασιστικές μεν, αλλά μεθοδικές, ώστε και τα χρήματα που διακινούνται εκτός του φορολογικού συστήματος (διαφεύγοντας από την παρακράτηση άμεσων και έμμεσων φόρων) να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

    Ως γενική αρχή, η έκθεση προτείνει την αύξηση του «φορολογικού ηθικού», δηλαδή της συνέπειας του κράτους προς τον πολίτη σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ειδοποίηση για τις υποχρεώσεις του, την εμπρόθεσμη επιστροφή φόρου όταν προκύπτει κάτι τέτοιο και τη συνέχεια της προσπάθειας απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

    Σε δεύτερη ανάγνωση -όπως επισημαίνεται- ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να τιμωρεί σκληρά κάθε φαινόμενο μαύρης οικονομίας, και ποινικά αλλά και αστικά, επιχειρώντας σε κάθε περίπτωση να ανακτήσει τα διαφυγόντα έσοδα.

    Μοντέλο για αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό

    Μεγάλος φορολογικός μηχανισμός δεν σημαίνει και περισσότερα έσοδα, αλλά μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες για το κράτος μέλος που συντηρεί ένα τέτοιο δίκτυο αναφέρει σε άλλο σημείο της η Έκθεση.

    Μάλιστα δίνει και ένα δείκτη (ανεξάρτητο από το μέγεθος και τον πληθυσμό της κάθε χώρας) ο οποίος θέλει μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση να μην ξεπερνά σε αριθμό τα 1.000 άτομα ανά 1.000.000 κατοίκους. Τούτο βέβαια με δεδομένο ότι το προσωπικό έχει την εμπειρία και τα κατάλληλα τυπικά προσόντα για να ανταποκριθεί…..»
    συνεχεια στο :

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2226649

  23. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΕΝΔΙΑ
    Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος θα πλήρωνε τη φοροδιαφυγή στην Υδρα
    Ρεπορτάζ: Στέλιος Βραδέλης
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

    Τον… λογαριασμό για τον διεθνή διασυρμό της χώρας, μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας στην Υδρα, παραλίγο να πληρώσει ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος. Με εντολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά διατάχθηκε η μετάθεση του διοικητή Γιώργου Ζώτα και χρειάστηκε να παρέμβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας για να μην υλοποιηθεί.

    Ο αστυνομικός συγκέντρωσε τα πυρά πολλών Υδραίων επειδή δεν «προστάτευσε» τη συμπολίτισσά τους, όταν άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας τη συνέλαβαν γιατί είχε «ξεχάσει» να κόψει σημαντικό αριθμό αποδείξεων στην ταβέρνα της. Η σύλληψη εκείνης και του γιου της άλλωστε αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός σε δύο μήνες συνταξιοδοτείται καθώς συμπληρώνει 35 χρόνια υπηρεσίας, ορισμένοι υπάκουσαν στο αίτημα να μετατεθεί.
    Ετσι, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε τη μετακίνησή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά με επείγον σήμα το πρωί του Σαββάτου. Το χαρτί της υποχρεωτικής μετάθεσης που του επιδόθηκε ανέφερε ως αιτιολογία «υπηρεσιακούς λόγους», χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις. Ποιοι ήταν οι υπηρεσιακοί λόγοι που επέβαλλαν τη μετάθεση ενός αξιωματικού, όταν μάλιστα πρόσφατα έγιναν κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών και δεν κρίθηκε απαραίτητη η μετακίνησή του… Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει αντιδράσεις από φορείς του νησιού, οι οποίοι πίεζαν για την αντικατάσταση του διοικητή υποστηρίζοντας ότι είχε χάσει και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οταν συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος, κάτοικοι του νησιού είχαν επιτεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα και είχαν κόψει το νερό και το ρεύμα, ενώ χρειάστηκε να μεταβεί στο νησί διμοιρία των ΜΑΤ για να αποκατασταθεί η τάξη.
    Οι συσχετισμοί με τα πρόσφατα επεισόδια ήταν αδύνατον να αποφευχθούν καθώς ο κ. Ζώτας συνέδραμε στον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας στην ταβέρνα. Επίσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτες αντιδράσεις από διεθνή μέσα που συνδύαζαν τη μετάθεση με τον έλεγχο και τη σύλληψη των ιδιοκτητών της ταβέρνας.
    Ετσι ακολούθησε παρέμβαση του Νίκου Δένδια, που ανακάλεσε τη μετάθεση. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την πρωτοβουλία ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν σε αυτή την άστοχη επιλογή.»

    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4747477

    ΥΓ Η λουμπεν αστικη ταξη της Υδρας των φοροαπαλλασομενων εφοπλιστων, των φοροαπευγοντων βιομηχανων και εμπορων και των φοροκλεπτων καταστηματαρχων καθε ειδους, επιχειρησε να στειλει στα «συνορα», οπως 40 ετη γνωριζω καλως οτι πραττει, τον «μη συνεργασιμο» διοικητή του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος 2 μηνες πριν την συνταξιοδοτηση του!!!!

  24. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Εμπρος λοιπον, φορο-αποφευγουσα, φορο-διαφευγουσα και φορο-κλεπτουσα μεσαια ταξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ,…, ετοιμαστειτε να πληρωσετε.Για μια 20-ετια εχετε συσσωρευσει αρκετα. Κατ’ ετος 6 χιλιαρικακια κανουν τα πουρα σας, αν καπνιζετε 1 την μερα.

    1 εκατομ. x 6.000 = 6 δις. επιπλεον το ετος

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ COHIBA ROBUSTOS

    ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ 25 ΤΕΜΑΧΙΩΝ
    ΤΥΠΟΣ: ROBUSTO
    ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ: 19,84 mm
    ΜΗΚΟΣ: 124 mm
    ΤΙΜΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ: 19,50 €
    ΤΙΜΗ ΚΟΥΤΙΟΥ (25 TEMAXIA) : 487,50 €

  25. Ο/Η captain λέει:

    Έξω ο Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ! Οι ψευτο-αριστεροί και βολεψάκηδες θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι πραγματικοί σοσιαλιστές όπως και οι συμπαθούντες τέτοιοι φίλοι του, περιμένουμε την κεντρική ηγεσία στη γωνία, διότι τα ψέμματα τελείωσαν και γνωρίζουμε καλύτερα πλέον πως να βγούμε από τη λούμπα. Ισονομία, ισοκρατία και έξω τα λαμόγια. Λιγότεροι φόροι για να ανασάνουμε, προσλήψεις ή μετατάξεις σε νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, και εξάλειψη φοροδιαφυγής.
    Σκληρή δουλειά με γνώμονα εκτός από το προσωπικό και το κοινωνικό καθήκον, να εμπνευστούμε όλοι από το τελευταίο, να βάλουμε πολύ περισσότερο «εμείς» στη σκέψη μας, περισσότερος εθελοντισμός. Αυτά περιμένουμε από το όποιο Σύριζα ή δε ξέρω γω τι άλλο. Αν δεν αλλάξουμε εμείς και δεν απαιτήσουμε να αλλάξουν και αυτοί και να αποβάλλουν ότι σάπιο υπάρχει στους κόλπους τους, δε θα γίνει τίποτα. Από εκεί και πέρα ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά και το τι έχουμε απέναντι μας.
    Όποιος πιστεύει πάντως ότι ο Σαμαράς θα μας βγάλει από του λούμπα, απλά εθελοτυφλεί. Τα καλύτερα έρχονται….

  26. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aπό τη συνέντευξη Τσίπρα στο ΒΗΜΑ.
    Όλα σωστά, ειδικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΑΕ, αλλά καμία αποδοκιμασία για την αθλιότητα Δρίτσα.
    Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μέχρι να επιβληθεί η φορολογική Δικαιοσύνη, οι μικρομεσαίοι δικαιούνται να φοροκλέβουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τρομοκρατούν όσους εφοριακούς κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
    Αν το εννοεί ας το πει:

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=473020

    Θα ήθελα μια συγκεκριμένη απάντηση. Πώς θα πατάξετε εσείς τη φοροδιαφυγή; Είδαμε ότι με τα πρόσφατα γεγονότα της Υδρας στελέχη σας αντιμετώπισαν με εντυπωσιακή ανοχή αυτές τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής…

    «Η φοροδιαφυγή για να αντιμετωπιστεί θέλει σχέδιο και πολιτική βούληση σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα. Αν δεν φτιάξουμε Περιουσιολόγιο, με αυστηρές ποινές σε όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις, αν δεν κάτσουν στο σκαμνί μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες, αυτοί για παράδειγμα που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω αφορολόγητα, αυτοί που πήραν μίζες από τη Siemens και παραμένουν ανέγγιχτοι, ή αυτοί που κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση στα μεσαία στρώματα και τα φαινόμενα τύπου Υδρας δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Αλλωστε κάποιοι που έδειξαν να ξαφνιάζονται, δύο ημέρες μετά στη Βουλή έσπευσαν να ψηφίσουν διευκολύνσεις προς τις ΠΑΕ, που χρωστάνε απίστευτα ποσά στο Δημόσιο. Πρόκειται περί υποκρισίας. Οσο στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή για τους μικρούς είναι παράβαση αλλά για τους μεγάλους νόμιμο δικαίωμα, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».

  27. Ο/Η Συριζα-Ναζί-μαζί λέει:

    στον φιλοναζί Μαύρο Κρίνο

    http://mavroskrinos.blogspot.gr/

    Η φοροδιαφυγή δεν είναι απλώς ανθρώπινο δικαίωμα, είναι κοινωνική και εθνική υποχρέωση.

    γράφει ο Ιφικράτης Αμυράς (πρώην υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

  28. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό Φαγοπότι [7] « Ροΐδη Εμμονές

  29. Ο/Η Φίλος λέει:

    Η παρακμιακή Αριστερά του Α. Τσίπρα

    του Γιάννη Αναστασάκου*

    Αφού η κοινωνία είναι άδικη γιατί να μην είμαι κι εγώ παράνομος; Αυτό ήταν το επιχείρημα καθαγιασμού της φοροδιαφυγής που προέβαλλε στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν λίγες μέρες στη Βουλή είχε ευχηθεί να γίνουμε Αργεντινή. Είναι απλά ατοπήματα; Είναι λεκτικές υπερβολές; Όχι καθόλου.

    Εκφράζουν με συνέπεια την προοδευτική μετάλλαξη της αριστεράς, τέκνου του διαφωτισμού, δύναμης προόδου, στην αντιδραστική μετά-μοντέρνα της εκδοχή. Αν παρακολουθήσει κανείς το Die Linke στη Γερμανία και το κόμμα της Αριστεράς του Μελανσόν στην Γαλλία θα καταλάβει καλύτερα το απροσμέτρητο βάθος των σκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Η βία, ο κοινωνικός συμψηφισμός, η αποδόμηση ως αναγκαία νοητική διαδικασία και η καταστροφή ως αναπόφευκτη συνέπεια της αλλαγής του συστήματος – βλέπε Δεκέμβριος 2008 στην Αθήνα – είναι ιδέες και πρακτικές που γεννήθηκαν το 80 στο Παρίσι στο ρεύμα των “νέων φιλοσόφων”, εφαρμόσθηκαν στις αποβάθρες της Γένοβας στις συμπλοκές της αντί-παγκοσμιοποίησης, εμπεδώθηκαν στις αντί-σοσιαλιστικές πορείες του Βερολίνου στη δεκαετία ενοποίησης των Γερμανιών.

    Η αντίστοιχη ελληνική πορεία έχει μέσα της τις μαθητικές καταλήψεις και την πλήρη υιοθέτηση των ανομιών της μετά-πολιτευτικής περιόδου.

    Καταλήψεις χωρίς απουσίες, απεργίες με πληρωμένους μισθούς, εκπαίδευση χωρίς αξιολόγηση, εξετάσεις χωρίς αποτυχόντες, βανδαλισμοί χωρίς καταδίκες. Απέναντι ένα μετά-κράτος ένοχο, σάπιο, που φυσικά δεν βάζει όρια, δεν έχει κουράγιο να βάλει τάξη.

    «Καλύτερα Αργεντινή» (αρκεί να φοράς τα ειδικά γυαλιά!)
    Ο ορθός λόγος, το εργαλείο του διαφωτισμού για να απαλλαγεί από την δυναστική σκέψη της μεταφυσικής, το κράτος δικαίου της γαλλικής επανάστασης για να επικρατήσει η κοινωνία των ελευθεριών της κοινής ευθύνης, αμφισβητούνται έντονα και έμπρακτα καταλύονται. Εκπροσωπούν το σύστημα και θέλουν μπουρλότο.

    Το κενό καλύπτεται από τον μετέωρο λόγο που καταδικάζει έκτροπα αλλά όχι εκτρεπόμενους όπως στην Κερατέα, θανάτους αλλά όχι δολοφόνους όπως στη Μαρφίν

    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_21.htm

  30. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω, όσο και εάν προσπαθώ, τον σχολιαστή.
    Κανείς, μα κανείς, δεν υπερασπίζεται την φοροδιαφυγή. Απορώ, που το διέγνωσε, στις δηλώσεις Δρίτσα, ο σχολιαστής. Αυτό που ο σύντροφος Δρίτσας στηλίτευσε, ήταν η κατάχρηση χειροπεδών, από την ΕΛ.ΑΣ. Τα μέλη της, έχουν την εντύπωση, ότι μπορούν ατιμωρητί (γιατί άλλωστε όχι, αφού έχουν σαφή πολιτική κάλυψη, από τον Δένδια, σε συνδυασμό με το όλο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, που κάτω από το πρόσχημα του ότι αφήνει περιθώριο αυτενέργειας των αστυνομικών(για το καλό μας, τάχατες), δημιουργεί το καθεστώς αυθαιρεσίας των οργάνων της ..τάξης), να αλυσοδένουν κάθε κρατούμενο, ανεξαρτήτως, του αδικήματος, για το οποίο κατηγορείται, προκειμένου να νοιώθουν ότι είναι και αυτοί κάποιοι, διότι γνωρίζουν ότι για να πάνε να γίνουν αστυνομικοί, είναι μηδαμινών ουσιαστικών ακαδημαϊκών προσόντων, στην ελεύθερη αγορά θα τους έπαιρναν μόνον για να καθαρίζουν ..καλλιόπες. Βέβαια, στην συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας (ακόμη και σε δικηγόρους), φευ, επικραττεί η υπερυντηρητική αντίληψη, ότι σύλληψη ίσον, αναγκαία, χειροπέδες, μια ιδιότυπη μορφή «προτιμωρίας», δια του συνεπαγόμενου εξευτελισμού, πριν την καταδίκη από τον φυσικό δικαστή. Η αντίδραση στην κατάχρηση χειροπεδών, από τους αστυνομικούς, που (για τον λόγο αυτόν) έχουν καταντήσει στρατός κατοχής των συμπολιτών τους, δεν συνιστά, αναγκαία, επικρότηση της κάθε είδους παρανομίας. Εγώ συμφωνώ, ότι η φοροδιαφυγή και η αδυναμία της Πολιτείας να την αντιμετωπίσει, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, για ότι περνάμε σήμερα. Όμως, όχι και έτσι, όχι χειροπέδες σε εγκληματίες κακουργηματικών πράξεων ή μπουκαδόρους (και σωστά), χειροπέδες και σε διαπράξαντες απλά πλημμελήματα, ε όχι και έπειτα να διαμαρτύρονται γιατί τους μειώνουν το μισθό….. Στο κάτω κάτω της γραφής, η ενδεχόμενη πειθαρχική τιμωρία του αστυνομικού ενδιαφέρει (όχι βέβαια τους υπεσυντηρητικούς) λιγότερο, από τον εξευτελισμό του πολίτη. Ειδικά, για τις γυναίκες και τους ανήλικους, το π.δ/γμα του 1991, περί οργανισμού της ΕΛ.ΑΣ, προβλέπει ότι δεν δεσμεύονται, παρά μόνον, εάν κατά την κρίση του αστυνομικού, είναι ύποπτοι φυγής, γεγονός που πάντα συμβαίνει, δηλ. τις θεωρούν ύποτπες φυγής και τις αλυσσοδένουν πισθάγκωνα, μάλιστα, για να τις εξευτελίσουν και να νοιώσουν ότι και αυτοί κάποιοι είναι…….. Αλλά. βλέπετε, οι υπεσυντηρητικοί της κοινωνίας μας, αυτοί ντε οι άνω των 55 ετών, που ψήφισαν Σαμαρά και σήμερα διαμαρτύρονται, γιατί τους κόβουν την σύνταξη και γιατί με την περιβόητη ρήτρα από την 1-1-2014 έπονται και νέες μειώσεις, μες την στενόμυαλη λογική τους, θεωρούν ότι υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του παρανομήσαντα, σε βαθμό πλημμελήματος, πολίτη (ναι και αυτός δικαιούται να απαιτεί κάτι τέτοιο), έναντι της αστυνομικής βαρβαρότητας των οργάνων του Δένδια, ίσον υπεράσπιση της παρανομίας, ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ. Γι’ αυτο το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ισχύει το, επίσης, περιβόητο απόφθεγμα, «τάξις και σφάλεια», εγώ να έχω την ησυχία μου και ο αστυνομικός ας είναι και ασύδοτος, αρκεί να εγώ να νοιώθω ασφάλεια. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι εάν δεν τρέξεις να σβήσεις την φωτιά στο σπίτι του γείτονα, αυτή γρήγορα θα επεκταθεί και στο δικό σου. Δηλ. μια ωραία ημέρα, για ένα απλό πλημμεληματάκι., ή γιατί με την οικονομική ανέχεια που υπάρχει δεν μπόρεσες να καταβάλλεις ΦΠΑ 5.00 Ευρώ, νά σου ατιμωτικά πισθάγκωνα δεμένος στον εισαγγελέα (όχι αδίκως συλληφθείς, αλλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΣ διαπομπευόμενος, να σε βλέπουν με χειροπέδες, για ένα πλημμεληματάκι). Κλείνω, γιατί δεν θέλω να επεκταθώ και στους εισαγγελείς, οι οποίοι αντί να υπερασπίζονται τους πολίτες από την αστυνομική αυαθαιρεσία, στο θέμα της κατάχρησης χειροπεδών, είναι χειρότεροι………. Α, υπερασπιζόμενος το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της υπηρεσίας μου, ως πολιτική αγωγή στα Εφετεία Κακουργημάτων (θεωρούμαι, όχι για να το παινευτώ, σκληρός ως πολιτική αγωγή, από αρκετούς δικηγόρους), βλέπω λογής λογής εγκληματίες (εμπόρους ναρκωτικών, οικονομικούς εγκληματίες, διακινητές λαθρομεταναστών, απατεώνες του κερατά), αλυσσοδεμένους, δεν νοιώθω ότι κακώς τους επιφυλάσσεται αυτή η τύχη, αλλά όχι να βλέπω να οδηγείται κάποιος-α σιδηροδέσμιος και μάλιστα πισθάγκωνα, για ένα πλημμεληματάκι στο αυτόφωρο Μονομελές, έ όχι, αυτό δεν το θέλει κανείς λογικά σκεπτόμενος, που δεν βλέπει τα πράγματα, μέσα από υπερσυντηρητικά διαθλαστικά γυαλιά………….. Αυτά τα…ολίγα…….

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kύριε Δούκα,
      νομιζω πως δεν θα πρέπει να γίνεται διάλογος κουφών. Είστε και δικηγόρος. Ούτε υπερσυντηρητικοί είμαστε ούτε οπαδοί της αστυνομικής βίας, κάθε άλλο. Προσωπικά κάνω κριτική στις συντηρητικές θέσεις ή πρακτικές του ΣΥΝ, στις οποίες ο αρχηγός του και μερικά στελέχη του ξεπέφτουν συχνά. Αν έχετε διάθεση να σας τεκμηριώσω δεκάδες περιπτώσεις που μπαίνουν ξεδιάντροπα ακόμη και στα χωράφια της ακροδεξιάς και της Εκκλησίας. Αυτά ως γενική τοποθέτηση-απάντηση.

      Ως προς τον κ.Δρίτσα, ανάγνωση γνωρίζετε, γιατί λέτε πως δεν καταλαβαίνετε, έτσι υπερασπίζεστε το δημόσιο συμφέρον;
      ««…αφού το συνεργείο της Οικονομικής Αστυνομίας αντί να βεβαιώσει τη φορολογική παράβαση, που διαπιστώθηκε, ανέχθηκε να υπερβούν αυτές τον αριθμό των 10, ώστε το αδίκημα να είναι Αυτόφωρο…».
      Δηλαδή ευθέως και ξεδιάντροπα ο «πελάτης» σας κατηγορεί τους Εφοριακούς πως:

      1 Δεν έκαναν πρόχειρα τη δουλειά τους αρκούμενοι σε μια παράβαση, αλλά κατέγραψαν άλλες εννιά («ΑΝΈΧΘΗΚΑΝ» λέει για την υπομονετική αναμονή τους ο πονηρός πολιτευτής Ύδρας και φοροφυγάδων, για να κάνει το άσπρο μαύρο) και μάλιστα αριθμητικά κρίσιμες τόσο ώστε:

      2. Αντί να παραπεμφθούν στις καλένδες, όπου όταν και αν κλπ θα ισχυρίζονταν πως η μη έκδοση μίας μόνο απόδειξης κλπ ήταν τυχαία κλπ πήγαν στο αυτόφωρο, άμεσα δηλαδή, καλό αυτό για το Δημόσιο, φορτωμένοι με όλη την έκταση του πραγματικού αδικήματος, πολύ καλό κι αυτό και δίκαιο.

      Για τις χειροπέδες κλπ με βρίσκετε απολυτα σύμφωνο, αρκεί να στηλιτεύετε βέβαια και τους τραμπουκισμούς των φοροφυγάδων σε βάρος του αστυνομικού τμήματος και με την ευκαιρία επειδή φαίνεστε νεότερός μου:
      Μην στηρίζετε τις παλιανθρωπιές του ΣΥΡΙΖΑ, αν είστε αριστερός ή έστω Δημοκράτης.
      Η συμμετοχή σε συγκάλυψη σκανδάλων (εκκλησιαστικά σκάνδαλα, Τσουκάτος κλπ κλπ), η ακροδεξιά πατριωτική ρητορεία, οι συμπεριφορές προσωπικής καλοπέρασης κλπ κλπ θα πρέπει να στηλιτεύονται, δεν αποτελούν αριστερή, ούτε καν αστικοδημοκρατική πολιτική και τα κρούσματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολλά.

      ΥΓ
      Eπισκεπτόμενος φέτος το καλοκαίρι, μετά το συμβάν, την Ύδρα, είδα στον ημιόροφο του κεντρικού-παραλιακού αυτού εστιατορείου, απέναντι από το WC, μια ταμπέλα:
      «Αποθήκη Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία».
      Μήπως (δίνω ελάχιστες πιθανότητες) εκεί, στην πιθανή δηλαδή ιδιοκτησιακή σχέση με τη Μονή, κρύβετε το θράσος της φοροκλοπής και η παρακινδυνευμένη υπερασπιστική γαλαντομία του κ.Δρίτσα, που τόσο εξέθεσε το κόμμα του και τον φίλο των Εφοριακών («υπάρχουν μόνο λίγοι επίορκοι») αρχηγό του, που τον κάλυψε;
      Το λέω χωρίς ίχνος συνωμοσιολογικής διάθεσης, κρίνω μόνο από ότι αποδεικνύεται, απλά το δίνω ως μια απλή πληροφορία κι αν κάποιος ξέρει κάτι μας το λέει.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Kύριε Δούκα,
        δείτε και αυτό το μνημείο κουτοπονηριάς του κ.Δρίτσα, πολύ παλιού στο κουρμπέτι,
        που ως απονήρευτος έφηβος δεν ξέρει να ξεχωρίσει λέει το καλό απο το άδικο.
        Είναι δυνατόν να υπερασπίζεστε τέτοιους ανθρώπους που υποκρίνονται τόσο προκλητικά, σε βάρος της νοημοσύνης μας και του δημοσίου συμφέροντος του οποίου δηλώνετε (και σας πιστεύω) υπερασπιστής:

        «Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους, η ελεγχόμενη ταβερνιάρισσα θεώρησε -δικαίως ή αδίκως δεν μπορώ να το βεβαιώσω- ότι εξαπατήθηκε από τους ελεγκτές, αφού αυτοί, αντί να βεβαιώσουν την παράβαση που διαπίστωσαν, παρέμειναν εκεί για να την επαναλάβει, ώστε με τη σωρευτική βεβαίωση άνω των δέκα φορολογικών παραβάσεων, το αδίκημα να γίνει αυτόφωρο”.

        «Εξαπατήθηκε» λοιπόν, επειδή ελέγθηκε όπως έπρεπε και όχι κατά τα παλαιά ιερά μας έθιμα του να κάνουμε το κορόϊδο με το αζημίωτο, η καϋμένη η φτωχή ταβερνιάρισα της κεντρικότερης ταβέρνας του νησιού.

  31. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Εφημερίδα Συντακτών Πέμπτη 10/1/2013

    Κοινωνικό και πελατειακό κράτος

    Του Γιώργου Γιαννουλόπουλου

    http://www.efsyn.gr/?p=13916

    Στην Αριστερά, και εννοώ κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, η ταύτιση κοινωνικού και πελατειακού κράτους γίνεται στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικής δημαγωγίας τού «όσοι αγανακτισμένοι προσέλθετε». Εχοντας απολυτοποιήσει και συνεπώς απολιτικοποιήσει την οργή, υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες τους πάντες. Ψήφοι να “ναι κι απ” όπου να “ναι.

    Ακόμα και στους εστιάτορες που δεν κόβουν αποδείξεις έκλεισαν το μάτι, και το ίδιο έκαναν με τις συντεχνίες. Οσο για τις συντάξεις-μαϊμού, τους ανοιχτομάτηδες τυφλούς, τους επίορκους εφοριακούς κ.ο.κ. η σιωπή της Κουμουνδούρου λέει πολλά. Εφόσον δηλώνουν οργισμένοι, τι σημασία έχει γιατί οργίστηκαν; Εξάλλου, όπως επαναλαμβάνει ο Α. Τσίπρας, το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά η Ευρώπη

  32. Ο/Η του Δρίτσα λέει:

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231260603

    Ηράκλειο
    Περιστατικό που θύμισε την περιπέτεια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στην Ύδρα έλαβε χώρα στις Αρχάνες της Κρήτης, με τον κόσμο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να διώχνει το κλιμάκιο που βρέθηκε στην περιοχή για έλεγχο.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Cretalive, η επίσκεψη του κλιμακίου στην πλατεία των Αρχανών έγινε ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης, μεγάλη γιορτή για την περιοχή, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από κόσμο.

    Με αφορμή την κοσμοσυρροή έσπευσε και το ΣΔΟΕ για έλεγχο, αντιμετώπισε όμως την αντίδραση του κόσμου, που θεώρησε προκλητική αυτή την «επίσκεψη» την ημέρα της γιορτής του χωριού.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα πελατών μεγάλης ταβέρνας, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αποχωρήσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που είχε σπεύσει στην Ύδρα αποκλείστηκε από εξαγριωμένους κατοίκους στο Αστυνομικό Τμήμα και χρειάστηκε να σταλεί κλιμάκιο της Αστυνομίας από την Αθήνα προκειμένου να «απελευθερωθούν».

    Πιο πρόσφατο είναι το περιστατικό με την επιχείρηση στη Χαλκιδική, η οποία αγνόησε το 48ωρο «λουκέτο» του ΣΔΟΕ και λειτούργησε κανονικά.

    Επέστρεψαν για τα… περαιτέρω

    Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ επανήλθαν στις Αρχάνες το πρωί της Τετάρτης και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κοινοποίησαν στην ελεγχόμενη επιχείρηση Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου με τα διαπιστωθέντα αποτελέσματα.

    Διαπιστώθηκε η συμμετοχή των ιδιοκτητών της επιχείρησης στη διακοπή του ελέγχου και ως εκ τούτου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπουν το κλείσιμο της επιχείρησης μέχρι ένα μήνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

    Ο έλεγχος στην επιχείρηση συνεχίζεται.

  33. Ο/Η laskaratos λέει:

    Μέχρι τώρα ξέραμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το κορόιδο για τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων και της Εκκλησίας, ή και την υποστήριζε κιόλας (περίπτωση υπουργού και υπουργικού συζύγου Δρίτσα) στοχοποιώντας αόριστα πάντα, ανώνυμα και χωρίς έστω περιγραφή τους τους κεφαλαιοκράτες.
    Σήμερα προσπαθεί να πείσει τους Κουτόφραγκους:

    Ο Βαρουφάκης θα πατάξει τη φοροδιαφυγή με τουρίστες, νοικοκυρές, φοιτητές

    Σύμφωνα με τα όσα φοβερά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο κείμενό του οι «πράκτορες» που θα προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών.

    Επιπλέον θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    http://www.iefimerida.gr/news/194888/o-varoyfakis-tha-pataxei-ti-forodiafygi-me-toyristes-noikokyres-foitites#ixzz3TdUnm2mU

  34. Ο/Η Λαφαζαναραίοι λέει:

    Nταξ αργήκαμε αλλά τον απωδωκιμάσαμαι

  35. Ο/Η laskaratos λέει:

    Δυσανεξία και φόβος, παράγουν απειλές και αυταρχισμό

    http://www.protothema.gr/politics/article/603939/polemos-gia-tin-aigina-politiki-kodra-kai-non-paper-kata-dimosiografon/

    Ανταλλαγή ανακοινώσεων κυβέρνησης-ΝΔ
    «Πόλεμος» για την Αίγινα: Πολιτική κόντρα και non paper κατά δημοσιογράφων
    19/08/201615:1330

    «Πόλεμος» για την Αίγινα: Πολιτική κόντρα και non paper κατά δημοσιογράφων

    Το Μαξίμου επιτίθεται σε όσους τα έβαλαν με το Δρίτσα – ΝΔ: Η στοχοποίηση δείγμα αυταρχικής νοοτροπίας – Ποτάμι: Τους ενοχλεί ακόμα και η λέξη αλήθεια

    Με non paper η κυβέρνηση συνεχίζει τον κύκλο αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με την τραγωδία στην Αίγινα. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση που τα έβαζε με διάφορους δημοσιογράφους που επιτέθηκαν στο Θοδωρή Δρίτσα, και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.

    Ο τίτλος είναι «Όταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της» και από μόνος του προκαταλαμβάνει τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει.

    Η ανακοίνωση ξεκινάει ως εξής: «Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς ότι ένα τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 4 συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο άθλιας πολιτικής εκμετάλλευσης. Και όμως έγινε. Και όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ».

    Και συνεχίζει με ονοματεπώνυμα: «Ο αυτόεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Άρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση. Όσο για την εφημερίδα «Τα Νέα» που σήμερα έσπευσε να προβάλλει με πρωτοσέλιδο ένα γεμάτο υπόνοιες ρεπορτάζ για φήμες που δήθεν ξεκινούν από τις παραλίες της Αίγινας, τι να πούμε; Και άλλοι χρεοκόπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι».

    Για το τέλος υπάρχει και υστερόγραφο: «ΥΓ: Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόσο για τα υπονοούμενα όσο και για την ευθεία επίθεση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Όσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε».

    Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ηια «άθλιες αναρτήσεις» των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και ο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

    «Η λάσπη και η εμπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούριο. Σε όλα όμως υπάρχει ένα όριο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μετά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για την τραγωδία στην Αίγινα, σήμερα είδαν το φως και άθλιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφων, όπως ο Α. Πορτοσάλτε και ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, για να μας αποδείξουν ότι το βαρέλι της συκοφαντίας δεν έχει πάτο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Απάντηση από ΝΔ

    «Η στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας του και ειδικότερα για το πως αντιλαμβάνεται την ενημέρωση της κοινής γνώμης». Με αυτά τα λόγια η Νέα Δημοκρατία απαντάει στο non paper που λίγο νωρίτερα είχε βγάλει η κυβέρνηση κατά δημοσιογράφων, εφημερίδων αλλά και πολιτικών αντιπάλων.

    «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα αρχής να υπερασπίζεται – και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται – με αποφασιστικότητα το δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των δημοσιογράφων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, είτε είναι αρεστή, είτε δυσάρεστη» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    Ποτάμι: «Τους ενοχλεί ακόμα και η λέξη αλήθεια»

    Απάντηση στην κυβέρνηση δίνει και το Ποτάμι. «Ζαβλακωμένοι από την πολλή ηλιοθεραπεία οι κυβερνητικοί υπάλληλοι βάρδιας δε διαβάζουν πια ούτε τις ανακοινώσεις στις οποίες απαντούν (προφανώς από τις παραλίες). Το Ποτάμι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, του φερόμενου ως καπετάνιου αλλά και όσων δηλώνουν ότι επέβαιναν στο ταχύπλοο που προκάλεσε το θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε ποιος ήταν πραγματικά πού τις μοιραίες στιγμές. Και οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αντίδραση από ΣΚΑΪ

    Κύκλοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε και τον εαυτό της, στοχοποιώντας δημοσιογράφους για την άποψή τους. Ένα tweet του Άρη Πορτοσάλτε, στον προσωπικό του λογαριασμό όπου διατύπωνε ένα εύλογο ερώτημα για το δυστύχημα στην Αίγινα, επικαλούμενος το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όσων επέβαιναν στο μοιραίο ταχύπλοο, έγινε η αφορμή να δείξει η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά το πόσο «εκτιμά» την ελεύθερη και αχειραγώγητη άποψη. Κύκλοι του ΣΚΑΪ υπενθυμίζουν ότι σε όλες τις Δημοκρατίες οι «ενοχλητικοί δημοσιογράφοι» είναι αποδεκτοί από τις κυβερνήσεις και πολλές φορές απαραίτητοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ άραγε, αντέχει τους «ενοχλητικούς δημοσιογράφους» και τη Δημοκρατία; Ή μήπως δεν αντέχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο αλλά ούτε και το twitter;

    Δείτε παρακάτω τα επίμαχα tweets που προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
    ………………………

  36. Ο/Η Δρίτσιος Φλαβουράκης λέει:

    http://tvxs.gr/news/ellada/den-brethikan-daktylika-apotypomata-toy-77xronoy-sto-timoni-toy-taxyplooy

    Δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του 77χρονου στο τιμόνι του ταχύπλοου
    Τραγωδία της Αίγινας

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.