Η φράου Μπλύχερ καταστρέφει τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση

Παντοδύναμος διευθυντής και σύνδεση με την Αγορά


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,

κλικ για μεγέθυνση -Ελευθεροτυπία 5.03.2011

Η υπουργός ορθόδοξου θρησκεύματος κα Διαμαντοπούλου, είναι η επαρχιωτοπούλα, κόρη ενός αγωνιστή της Αριστεράς άστεγου και κυνηγημένου, που αναγκάζεται να δουλέψει μεταλλωρύχος, και εκείνη πολύ ικανή καθώς ήταν ξεπέρασε τις αντιξοότητες, μορφώθηκε, δούλεψε με επιτυχία στον ιδωτικό τομέα, εκλέχτηκε από τους πολίτες, θήτευσε στην Ευρώπη και δέχθηκε να γίνει υπουργός ενός πολύ μέτριου (συγχωρείστε μου την ευγένεια του επιεικούς χαρακτηρισμού) που κληρονόμησε την πρωθυπουργία από τον πατέρα του και τον διώκτη της Αριστεράς παππού του.  Σε αυτήν έλαχε ο κλήρος της μεταμόρφωσης του ελληνικού δημόσιου σχολείου σε δήθεν ευρωπαϊκά σύγχρονα σχολεία, αλλά στην ουσία η μοίρα των περισσότερων θα είναι αυτή των σχολείων μιας αμερικάνικης φτωχογειτονιάς «Αχ που’σαι νιότη που ΄δειχνες πως θα γινόταν άλλη».  Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό και θα το βλέπουμε όλο και πιο πολύ όσο τα ηθικά ανακλαστικά της χρεοκοπημένης κοινωνίας αδρανούν. Με νομοσχέδιο που θέλει να φέρει στη Βουλή, η φιλόδοξη και εμφανώς αυταρχική υποψήφια πρωθυπουργός, που τα θαλάσσωσε με τα σχολικά βιβλία και δεν βρήκε το θάρρος να παραιτηθεί (O tempora o mores!) και η οποία προσπαθεί να κρύψει τον υποδόριο επαρχιωτικό συμπλεγματισμό της με το άρωμα της ευρωπαϊκής της θητείας, ετοιμάζεται να παραδώσει τα σχολεία στα χέρια της τοπικής ιδιωτικής αγοράς, η οποία θα χρηματοδοτεί τους ζήτουλες μάνατζερ που θα πάρουν τη θέση των παιδαγωγών διευθυντών.

Πρωΐμιο της ανάθεσης των σχολείων στα χέρια τεχνοκρατών είναι η απαλλαγή των λυκειαρχών και γυμνασιαρχών από το διδακτικό τους έργο, η οποία θα τους απομακρύνει ψυχολογικά από τα παιδιά και από τους καθηγητές και θα τους μετατρέψει από παιδαγωγούς σε όργανα της διοίκησης, μέχρι να ετοιμασθούν οι αυθεντικοί μάνατζερς που θα είναι ολότελα ξένοι προς την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον τους αποδίδει υπερεξουσίες καταργώντας τη μέχρι τώρα συλλογική δημοκρατική διοίκηση του σχολείου από το σύλλογο διδασκόντων, ο οποίος μετονομάζεται σε «Συνέλευση των διδασκόντων», όρο που δε θα πρέπει να αποδώσουμε στη γνωστή φουμαρολογία του ΠΑΣΟΚ αλλά στη θέληση του νομοθέτη να υποδηλώσει πως ο σύλλογος δεν είναι ένα συνεχές καθημερινό κυρίαρχο σώμα, αλλά παρεμβαίνει, όπως και όσο, μόνο όταν συνέρχεται στις ελάχιστες τακτικές του συνελεύσεις.

Έχοντας φοιτήσει αρχικά σε ιδιωτικό σχολείο και μετά σε Δημόσιο, θέλω να πω πως είμαι ευγνώμων στο δεύτερο γιατί με έφερε σε επαφή με τους συνομηλίκους μου της γειτονιάς μου, και μου χάρισε δασκάλους αξιοπρεπείς που δεν ζούσαν με τον τρόμο της απόλυσης ή της φραστικής προσβολής ή ακόμη και της ταπεινωτικής παρακολούθησης με μικροφωνικό μηχανισμό στην τάξη, από τον επιχειρηματία σχολάρχη και δεν αυτολογοκρίνονταν. Τώρα η ανθρωπιστική κλασσική παιδεία περιφρονείται με το πρόσχημα των νέων τεχνολογιών, τώρα η εκπαίδευση γίνεται άθυρμα της Αγοράς και όχι αυταξία, σύμφωνα με τις παλιότερες (καλά θαμμένες όταν δεν περπάτησαν, από τότε),  δηλώσεις του ΓΑΠ περί συνένωσης των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και τις μεταγενέστερες απόπειρές του για ιδιωτικά Πανεπιστήμια-μεγαλομπακάλικα («μη κερδοσκοπικά μη κρατικά», ήταν ο προκλητικός τίτλος-φερετζές)! Όμως ο παππούς μας ο Πλάτωνας έχει μιλήσει:  »…την δε εις χρήματα τείνουσαν ή τινα πρός ισχύν ή και προς άλλην τινά σοφίαν άνευ νου και δίκης (παιδείαν) βάναυσον τ’ είναι και ανελεύθερον καί ουκ αξίαν το παράπαν παιδείαν καλείσθαι». (Νόμοι,644α). («Αντίθετα, την παιδεία που αποβλέπει στην απόκτηση χρημάτων ή δύναμης ή σοφίας χωρίς λογική και δικαιοσύνη, θα πρέπει να την θεωρούμε ανελεύθερη και βάναυση – κάτι που δεν αξίζει να το λέμε Παιδεία»). Εδώ λοιπόν, στη Γη της Σχολής των Αθηνών του Πλάτωνα, που την έκλεισε η Εκκλησία της υπουργού και του Λύκειου του Αριστοτέλη, τo υπουργείο των σχολικών προσευχών και των αφορολόγητων παγκαριών, κάνει οικονομίες κλείνοντας με κουτοπόνηρα τερτίπια τις πάνω από 700 πρότυπες σχολικές βιβλιοθήκες που ήταν μια όαση για τις σχολικές κοινότητες όπου λειτουργούσαν, συνδέοντάς τες μάλιστα (ήταν «δανειστικές») με την τοπική φιλοπρόοδη κοινωνία.

Το υπουργείο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (που επί Ευρ.Στυλιανίδη έφτασε στο κατάντημα να διώκει διευθύντρια επειδή οργάνωνε δωρεάν φροντιστήρια σε μεταναστόπουλα!) επικαλείται τις διαχρονικές καταχρήσεις δικαιωμάτων της δικής του συνδικαλιστικής νομενκλατούρας, τις υπερβολές και τις καταχρήσεις των δικών τους ευνοημένων εκπαιδευτικών, την απραξία και την ανεπάρκεια των δικών τους διοικητικών στελεχών, για να χτυπήσει τα υγιή στοιχεία του Σχολείου. Η υπουργός ανακαλύπτει, τάχα έκπληκτη, τις χιλιάδες ευνοιοκρατικές αποσπάσεις-φαντάσματα που έγιναν στα πλαίσια του πελατειακού τους καθεστώτος και «αγανακτισμένη» κι αυτή, αντεπιτίθεται. Θέλει φοβισμένους ωρομίσθιους ή αναπληρωτές καθηγητές, έρμαια το αυταρχισμού του διευθυντή και εργασιακά επισφαλείς. Δεν θέλει Δασκάλους με προσωπικότητα, διαμορφωτές ελεύθερων δημοκρατικών συνειδήσεων. Πρόλαβα την προσβλητική παρωδία ελέγχου των καθηγητών του δημόσιου σχολείου από το δεξιό επιθεωρητή, έγινα σα μαθητής αποδέκτης και ο ίδιος της ταπεινωτικής του συμπεριφοράς και ακούω ακόμη τις υστερικές κραυγές του στρατοπεδάρχη-λυκειάρχη στην πρωϊνή συγκέντρωση της τελετουργικής συντεταγμένης εισόδου των μαθητών στις τάξεις, της προσευχής, της σημαίας και τις άτυπης μιλιταριστικής Εθνικής Ηθικής Διαπαιδαγώγησης (ΕΗΔ) του εγκάθετου μικρόνοα θεολόγου.  Ο σχολικός σύμβουλος, άσχετα αν ο θεσμός αυτοϋπονομεύτηκε, ήταν μια τεράστια πρόοδος για την Εκπαίδευση, σηματοδότησε ένα δημοκρατικό αεράκι που φύσηξε στα σχολεία. Ας το καταλάβουν μια για πάντα οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου Αγορών και  Εκκλησίας, Παιδεία χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει. Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ στη «Ναυτία» του περιγράφει την αγανάκτηση του ήρωά του όταν στην πινακοθήκη της Μπουβίλ βλέπει τις προσωπογραφίες των παλιών προυχόντων της πόλης και θυμώνει γιατί σκέφτεται πως δεν τους αρκούσε να υπάρχουν αλλά ήθελαν και να εξουσιάζουν.  Ο Σαρτρ εργάστηκε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στη Χάβρη (η Μπουβίλ της «Ναυτίας») και νομίζω πως η εξουσία των διαφόρων μικροεξουσιαστών, Γυμνασιαρχών κλπ είναι το ίδιο απεχθής με αυτήν των κάθε λογής καταπιεστών, και βέβαια πολύ πιο γελοία, γιατί είναι ψευδαίσθηση εξουσίας και συγκαλυμμένη κακομοιριά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νομοθέτης ντρέπεται και προσπαθεί κουτοπόνηρα να κρύψει τη νέα πραγματικότητα του διακοσμητικού συλλόγου που μόνο «προτείνει» στον Βεληγκέκα-Διευθυντή, αλλά δεν αποφασίζει: «Ενώ λοιπόν στο άρθρο 3α του νέου νόμου, όπου περιγράφονται οι ‘Αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων’, αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο χάραξης κατευθύνσεων για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής και την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, στο άρθρο 3β αναφέρεται: ‘‘Ο Σύλλογος αξιοποιεί αποτελεσματικά τις χρονικές δυνατότητες που διατίθενται στη διακριτική ευχέρεια της σχολικής μονάδας από το εθνικό πλαίσιο αναλυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του σχολείου, προτείνοντας στο διευθυντή εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις, δραστηριότητες κ.λπ.’’…». (ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ «Αλλάζει το σχολείο, περιορίζεται ο ρόλος των διδασκόντων»- ‘Ελευθεροτυπία’, 5. 3. 2011)

Νομίζω πως οι αξιοπρεπείς διευθυντές δεν θα δεχθούν να γίνουν οι σύλλογοι καθηγητών Συμβούλια του Στέμματος, χωρίς ψήφο και οι ίδιοι μικροί γενίτσαροι  τυραννίσκοι που θα τους απειλούν με περικοπή μισθού. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε ήταν υπεραρκετό για να ασκηθεί έλεγχος σε εκπαιδευτικούς που ήταν ασυνεπείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Τίποτα δεν εμπόδιζε το διευθυντή να τους αναφέρει στη Διοίκηση για τα περαιτέρω. Η δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου καθηγητών και η διοίκηση του σχολείου από συλλογικό όργανο είναι καλύτερη από την ενός ανδρός αρχή. Τώρα αυτή η δυνατότητα σχεδόν εξαφανίζεται και οι μαθητές θα εθίζονται από νωρίς στο υπόδειγμα της αντιδημοκρατικής διοίκησης το οποίο θα αναπαράγεται και στην ενήλικη ζωή τους, λες και δεν αρκούν οι προσευχές του μεντρεσέ και οι χιτλεροσταλινικές μαθητικές παρελάσεις που η τάχα ευρωπαία και «μοντέρνα» υπουργός δεν τόλμησε να καταργήσει.

Ήδη και με το παλιότερο δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ του 1981 στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού του σχολείου, υπήρχαν πολλά φαινόμενα τραμπουκισμού και αυταρχισμού Διευθυντών σε βάρος καθηγητριών κυρίως, αλλά και καθηγητών και μαθητών. Τώρα τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Ο σύλλογος των καθηγητών ήταν τροχοπέδη στους διευθυντές που ήθελαν να παρανομήσουν και να αυθαιρετήσουν για προσωπικό όφελος, γεγονός που τώρα γίνεται πολύ πιθανότερο, αφού οι λαμογιές δεν θα περιορίζεται στις ασήμαντες προμήθειες σχολικού υλικού ή στις μικροκομπίνες αναξιοπρεπών διευθυντών με πρακτορεία οργάνωσης σχολικών εκδρομών, ειδικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά σε ένα διευρυμένο κύκλο συναλλαγών με σπόνσορες. («Διαβάστε πρόταση σπόνσορα για τα σχολεία του Πειραιά»)

Θα κρίνεται λοιπόν το σχολείο συν τοις άλλοις από τη δυνατότητα να βρει σπόνσορες. Θα κολακεύονται λοιπόν από το σχολείο οι πλούσιοι γονείς, θα κάνει δημόσιες σχέσεις ο διευθυντής με τοπικούς επιχειρηματίες και το σχολείο θα περιμένει ελεημοσύνες για να λειτουργήσει. Το «λιγότερο κράτος» στο απόγειό του, στην Υγεία, στην Παιδεία και στις κοινωνικές παροχές. Το φτωχικό σχολειό της λαϊκής συνοικίας θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται αρνητικά αφού δεν θα έχει το ίδιο ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το Λύκειο της Κηφισιάς. Οι καθηγητές που δεν θα οργανώνουν ανόητες σχολικές εκδηλώσεις και γελοία εκπαιδευτικά προγράμματα επί χάρτου ή αυτοί που θα αντιμιλούν στο Διευθυντή και δεν θα δέχονται να μπαίνουν κάτω από την αθάνατη ομπρέλα της κομματικής ή αυλικής ευνοιοκρατίας θα θεωρούνται περιττοί στην εκπαίδευση.

YΓ

Γάλλοι καθηγητές και καθηγήτριες διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του σχολείου τους φωτογραφιζόμενοι γυμνοί μπροστά στο μαυροπίνακα: «Δηλώνουμε ότι σήμερα το σχολείο είναι γυμνό, όχι μόνο γιατί του στερούν τα οικονομικά μέσα, αλλά κυρίως γιατί έχει χάσει βαθμηδόν το νοημά του, καθώς και το ανθρωπιστικό του ιδεώδες, που από την εποχή των Ελλήνων του έδωσε το όνομα του «σχολείου». Νομίζω πως στα καθ’ημάς της σοβαροφανούς Ψωροκώσταινας μια τέτοιου τύπου διαμαρτυρία που θα μπορούσε να αφυπνίσει την αδιάφορη άλλοτε και τώρα και πανικόβλητη κοινωνία, είναι προς το παρόν δυστυχώς αδιανόητη.

ΥΓ 2

Η κυρία Διαμαντοπούλου με το γ.γ της υποδέχεται τους επίτροπους του ΔΝΤ στο υπουργείο της.

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

45 Responses to Η φράου Μπλύχερ καταστρέφει τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση

  1. Ο/Η spyros λέει:

    εξαιρετικό(ς) όπως πάντα.Καλημέρα σας…

  2. Ο/Η eklag λέει:

    Γι’αυτήν την ανάρτηση μόνο ΜΠΡΑΒΟ!
    Η δράση των μικρών δικτατορίσκων
    (κάποιοι καινούριοι κομματικοί Δ/ντές)
    έχει ήδη αρχίσει…
    Φυσικά επιφυλασσώμεθα…

  3. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Εχουν μετατρέψει τα σχολεία σε σπόνσορες ιδιωτικών συμφερόντων
    Επίθεση στο υπουργείο Παιδείας εξαπολύουν οι εκπαιδευτικοί και κατηγορούν την πολιτική του ηγεσία ότι έχει μετατρέψει τα δημόσια σχολεία σε σπόνσορες ιδιωτικών συμφερόντων

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=1682637

  4. Ο/Η Red student λέει:

  5. Ο/Η A Teacher λέει:

    Σας ευχαριστώ.
    Προτείνω και αυτά τα παλιότερα του blog σας για το Υπουργείο Θρησκευμάτων και Απαιδευσιάς:

    Α. Διαμαντοπούλου. Μια Διανοούμενη στο Δια Βίου Θρησκευμάτων


    Α. Διαμαντοπούλου. Μια Διανοούμενη στο Δια Βίου Θρησκευμάτων

    Διαμαντοπούλου: Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια


    Διαμαντοπούλου: Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια

    Ω Σώτερ, κα Διαμαντοπούλου


    Ω Σώτερ, κα Διαμαντοπούλου

    Ιδού το υπουργείο Θρησκευμάτων του κ.Στυλιανίδη


    Ιδού το υπουργείο Θρησκευμάτων του κ.Στυλιανίδη
    Η αντιστροφή των ηθικών αξιών

    To Υπουργείο Παιδείας (;) προπαγανδίζει την πτωματολατρεία στους μαθητές;


    To Υπουργείο Παιδείας (;) προπαγανδίζει την πτωματολατρεία στους μαθητές;

  6. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

    Και καλά ρε Λασκαράτε σε ξέραμε μέχρι τώρα γνώστη των εκκλησιαστικών και δίώκτη των κληρικών τώρα ξαφνικά έγινες και γν΄στης της εκπ/σης;Ξέρεις
    ΠΩΣ λειτουργεί και σε πειράζουν οι όποιες αλλαγές;Η΄κάνεις αντιπολίτευση
    για την αντιπολίτευση;Πολύ θα ήθελα να ξέρω!Τώρα να σου πω εγώ,που την έζησα από μέσα και ΠΟΙΟΙ φταίνε για το κατάντημά της, ό,τι ώρα θέλεις!

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kύριε Κάπα,
      μην οργίζεστε τόσο εύκολα γιατί θα γεράσετε γρήγορα. Είμαι πολυτεχνίτης, δεν το έχω το δικαίωμα;

  7. Ο/Η Πανδίων λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο εύγε και ευχαριστούμε

  8. Ο/Η undantag λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε,
    Έχοντας ελάχιστα γνωρίσει (και πάντως παρακολουθήσει) την πορεία της νομαρχέσσας (όπως τη λέγαν στο πρώτο της πολιτικό πόστο – που ΔΕΝ ήταν, όπως λες, κατ’εκλογή, αλλά κατ’επιλογή του Αντρέα) από την τοπική αυτοδιοίκηση εις τα προφουμαρισμένα καμπινέ των Βρυξελλών, μοιράζομαι την εκτίμησή σου δια το σεπτόν της πρόσωπο.
    Απεκεί και πέρα, δε μπορώ να συμφωνήσω 100% με το σημερινό σου άρθρο. Δύο ενστάσεις:
    – εξ όσων γνωρίζω, οι λυκειάρχες/γυμνασιάρχες από τα εξ απ’ανέκαθεν είχαν μια μερική απαλλαγή από το διδακτικό τους έργο. Στο επαρχιακό γυμνάσιο όπου έτυχε να φοιτήσω, ο φιλόλογος γυμνασιάρχης δίδασκε κάτι λίγες ώρες αγωγή του πολίτη και «επαγγελματικό προσανατολισμό» (sic-chic). Που καλύτερα να μην τα δίδασκε δηλαδή. Στο λύκειο, ο (προ αμνημονεύτων) φιλόλογος λυκειάρχης συμπλήρωνε τα πρωινά του εθνικοθρησκευτικά παραληρήματα και τις συνεδρίες του με τον Γιάννη τον Πορπατητή με καμιά ωρίτσα (αμπελο)φιλοσοφία. Δε νομίζω ότι αυτό είναι που τους έφερε κοντά με – ή μακριά από – τους μαθητές τους. Ο δε σύλλογος, το μόνο που έκανε ήταν να περνάει βαθμούς κάθε τρίμηνο.
    – Το τσιτάτο του Πλάτωνα το γνωρίζω (και, επί της αρχής, συμφωνώ). Ο Πλάτωνας όμως μιλούσε για παιδεία. Η κυρά Διαμαντοπούλου και οι συν αυτή μιλούν για εκπαίδευση. Τεχνητή διάκριση; Οι απόψεις διίστανται. Πάντως για μένα παιδεία είναι αυτό που σου δίνει η οικογένεια, η προσωπική σου ενασχόληση με το διάβασμα (και όχι μόνο), άντε το έναυσμα κάποιου φωτισμένου δασκάλου ή καθηγητή. Το σχολείο, εκπαίδευση μόνο (θα έπρεπε να) μπορεί να μας εγγυηθεί. Και είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, εξαιτίας της ύλης (που δεν είναι η ίδια των χρόνων του Πλάτωνα) η εξειδίκευση να έρχεται όλο και νωρίτερα. Το μείζον πρόβλημα, για μένα, είναι ότι με τα μέτρα Διαμαντοπούλου ΔΕΝ εγγυάται ούτε ΚΑΝ αυτό. Η παιδεία είναι άπιαστο όνειρο, ακόμη και γι’αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν άλλοι. Ελιτίζω; Την κατανόησή σου – με εκτίμηση πάντως,
    Undantag
    ΥΓ: εγώ έχω σπουδάσει και σε ιδιωτικό και σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ιδιωτικό μου πρόσφερε τα προς το ζην, το δε δημόσιο το ΕΥ ζην, ήτοι την ευκαιρία (που, φευ, δεν αξιοποίησα ποτέ μου!) να πάω με τα ρεμάλια της ΔΑΠ εκδρομή στη Μύκονο…

  9. Ο/Η papoylis λέει:

    Λασκαράτε

    η παρατήρηση του Undantag , ότι οι Λυκειάρχες – Γυμνασιάρχες έχουν έτσι και αλλιώς ελάχιστο διδακτικό έργο μέσα στη σχολική μονάδα που διευθύνουν είναι αληθής , αλλά ελάχιστα επηρεάζει το κύριο του άρθρου σώμα.

    Κατά τα λοιπά συμφωνούμε πλήρως .

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Undantag,
    ασφαλώς δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούμε.
    Η Πολιτεία όμως πρέπει εκτός από εκπαίδευση να προσφέρει και παιδεία, γιατί υπάρχουν παιδάκια που δεν εχουν καμία βάση από το σπίτι τους.
    Για τους διευθυντές, γιατί πρέπει να τους αφαιρεθούν οι λίγες έστω ώρες που έχουν, αν δε ούτε κι αυτές τις έκαναν πολλοί από δαύτους σωστά, με τι κριτήριο θα κρίνουν τώρα (απελευθερωμένοι κιόλας από αυτήν την μικρή δοκιμασία και αποθρασυμένοι), αξιότερους από αυτούς συναδέλφους τους ως αξιολογητές και εισαγγελείς που τους θέλει η Διαμάντω (η διορισμένη έστω όπως σωστά λες, αρχικά, μετά όμως εκλεγμένη);

    Papoulis,
    καλώς είχαν λίγες ώρες, γιατί είχαν και διοικητικά καθήκοντα, η πλήρης όμως αποκοπή από το διδακτικό τους έργο, τώρα μάλιστα που γίνεται οικονομία σε προσωπικό-αυτό σημαίνει άλλους 400 διορισμούς καθηγητών τουλάχιστον στη θέση των ωρών διδασκαλίας των διευθυντών-σηματοδοτεί εμβληματικά πως το υπουργείο ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ, τους θέλει τοποτηρητές και μάνατζερ. Αύριο θα βάλει μετά από αυτό το βήμα, οικονομολόγους κλπ στη θέση τους.
    Το σχολείο δεν μπορεί να αποκοπεί από τον βαθιά ανθρωπιστικό του χαρακτήρα και να γίνει σχολή επαγγελματικής κατάρτισης.

  11. Ο/Η papoylis λέει:

    Συμφωνούμε Λ. , εγώ μόνο επεσήμανα το πραγματολογικό. 😉

  12. Κύριε Λασκαράτε,

    συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας· θα συμπλήρωνα ότι η Αννούλα μου θυμίζει εντόνως τη Σάρα Πέιλιν, που κάνει και το επόμενο λογικό βήμα και ζητάει να διδάσκεται κάθε γειτονιά ότι της αρέσει (πως θα το αποφασίζει άραγε;), πχ άλλες τη θεωρία της εξέλιξης, κι άλλες τα φούμαρα του «φτωχού» Ιερώνυμου.

    Δυστυχώς τα ίδια είναι και ο νόμος για τα Πανεπιστήμια των ΓΑΠ, Σαμαρά, Διαμαντοπούλου, Μπουμπούκου: ενός ανδρός αρχή και δώστε εξουσίες στο νέο Δερβέναγα-Πρύτανη-Μάνατζερ. Μάλιστα βρίσκει και υποστηρικτές κάποιους (πρώην ή δήθεν, δεν ξέρω) «προοδευτικούς», όπως τους Συνταγματολόγους Αλεβιζάτο και Μανιτάκη, που επίσης δείχναν πως θα γινόντουσαν άλλοι…

    ΥΓ: νομίζω ότι το «Φράου Μπλύχερ» για τη Διαμαντοπούλου πρώτος το είχε «λανσάρει» ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, το 2004, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι χλιμιντρίζουν τ’άλογα όταν μιλάει…

    ΥΓ2: Όταν η Λιάνα συνάντησε την Άννα

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Νομίζω πως έχεις δίκιο. Έρχομαι δεύτερος, κάτι μου θυμίζει αυτό που είπες και νομίζω πως η πατρότητα της Διαμάντως-Blucher ανήκει στο Στάθη της «Ελευθεροτυπίας». Ίσως ασυναίσθητα να μου είχε μείνει στο μυαλό. Πάντως υπάρχουν ομοιότητες στις δυο αυτές χαριτωμένες κυρίες του Φρανκενστάιν τζούνιορ και του Παπανδρέου junior

  13. Ξέχασα το link για τους Αλεβιζάτο-Μανιτάκη, που μάλιστα γράφουν ότι «Το «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο δεν είναι, τέλος, απαραιτήτως και «καλό»». Ναι, ενώ το αυταρχικό είναι σίγουρα καλό… Τρέμε Παπαχελά!

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/07/2011_449611

  14. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Λασκαράτε, η κυρία Διαμαντοπούλου και οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων που διήλθαν, έχω την γνώμη ότι δεν ανήκουν στην κατηγορία των αιτίων της κακοδαιμονίας της παιδείας της χώρας, αλλά στην κατηγορία των αποτελεσμάτων της παιδείας αυτής. Επειδή τυχαίνει να έχω άμεση αντίληψη του προβλήματος, επίσης να το παρακολουθώ και να το μελετώ, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, θέλω να καταθέσω τις απόψεις μου, επί του θέματος.

    Μάλιστα μόλις προχθές έτυχε να αναρτήσω ανακαιφαλαιωτικό άρθρο στην ιστοσελίδα μου με τίτλο: Το αμαρτωλό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιουδαϊκού θρησκεύματος)

    Τις απόψεις μου λοιπόν, για τα μαύρα χάλια της δημόσιας Παιδείας, τις κατέθεσα σε σειρά άρθρων, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί μέσω της παρακάτω διευθύνσεως: http://www.athriskos.gr/modules/news/index.php?storytopic=13

  15. Ο/Η Zωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
    Ελευθεροτυπία

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους «μάνατζερ»-διευθυντές σχολείων

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=265751

    Που στα κομμάτια και πότε έγινε αυτή η διαβούλευση;
    Στο λαπ τοπ του ΓΑΠ ή της Μπλύχερ;

  16. Ο/Η apolitakis λέει:

    Κύριε Λασκαράτε.
    Ο καθείς με τα βιώματα του, μη με παρεξηγήσετε, δεν το λέω με άσχημη έννοια. Εγώ μεγάλωσα τη δεκαετία του ’90 και βίωσα ενα σχολείο με αδιάφορους καθηγητές επι το πλείστων και τον διευθυντή να μη μπορεί να αξιοποιήσει την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, ούτε να βάλει τους αδιάφορους καθηγητές σε ρυθμούς να εργαστούν. Οι καθηγητές διεκπεραίωναν τις ώρες του και φεύγανε απο το σχολείο όποτε θέλανε χωρίς να γνωρίζουμε που και πότε θα επιστρέψουν ή αν θα διδάξουν σήμερα.Πιστεύω μια νότα συγκεντρωτισμού ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται. Αυτά βέβαια είναι τα δικά μου βιώματα και πιστεύω οτι η λύση βρίσκεται στο σωστό δείγμα. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον undandtag όπως και με σας για τα θέματα της θρησκείας.

    υ.γ. Φυσικά υπήρξαν και καθηγητές υποδείγματα αλλά δεν υπήρχε ανταπόδοση ούτε καν από τους τότε μαθητές (διότι κοιτάζοντας πίσω οι καθηγητές θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές που με δίδαξαν σωστά και ας νόμιζα οτι μου τα «σπάγανε».)

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Καλέ μου φίλε,
      την ξέρω την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα που περιγράφεις ξεκινά από τον ανίκανο (κομματικό κατά κανόνα) δ/ντή που αδυνατούσε να επιβάλει την τάξη, όχι λόγω ελλειπούς νομικού πλαίσιου, αλλά από προσωπική ανικανότητα.
      Φαντάσου το πρόσωπο αυτό τώρα με υπερεξουσίες.
      Η λύση είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα επολογής διευθυντών.

  17. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

    Σήμερα είδα την απάντησή σου Λ.,στο σχόλιό μου και βέβαια έχεις το δικαί-
    ωμα να είσαι «πολυτεχνίτης κι εημοσπίτης»Απλά,επειδή την εκπ/ση τη γνώρι-
    σα από μέσα 1975-2003 μπορώ να την ξέρω πολύ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από σένα,
    που σε μάρανε ο κομματικός δ/ντής και η συμπεριφορά του!Δηλαδή μέχρι τώρα ξέρεις ΠΩΣ επιλεγόταν;Ξέρεις πώς γινόταν η διοίκηση και παίρνονταν
    οι αποφάσεις;Άσε ρε Λ. η εκπ/ση είναι μια πονεμένη υπόθεση,όπως και πολλά
    άλλα από τότε που οι»κωλοέλληνες»-κατά Σαββόπουλο,που όσο δεν έτρωγε
    από το δημόσιο κορβανά έβριζε-δημιούργησαν το προτεκτοράτο-κράτος-με
    τη βοήθεια των κουτόφραγκων,που ήρθαν τώρα και τους έδεσαν πισθάγκω-
    να!!Και μην προσωποποιείτε καταστάσεις,γιατί έχω μακρό κατάλογο δοσιλό
    γων και προδοτών από τον εφιάλτη μέχρι και σήμερα!!Αυτά,ως απάντηση!

  18. Παιδεία = Παιδεία.

    Εκαπαίδευσις = Απόκτησις συγκεκριμένων δεξιοτήτων, τόσων και μόνον τόσων, ώστε ο εκπαιδευόμενος να λειτουργήσει επαρκώς ως εργαλείον χωρίς θολοκουλτουριάρικας δυσλειτουργίας.

    • Ο/Η Po λέει:

      Αγαπητέ Σταύρο, το σχόλιο-απάντησή σου στον Κάρολο, ελπίζω να το έχεις σώσει, κατά λάθος πήγε στα τρας και το… άδειασα!
      (συγγνώμη, δεν θα το… ξανακάνω 😉 )

    • Ο/Η Σταύρος λέει:

      Κύριε Kάρολε Πολσεμάνογλου, τα λεξικά άλλα λένε:
      Εκπαιδεύω = ανατρέφω εκ παιδικής ηλικίας, δίδω εντελή εκπαίδευσιν, εντυπώνω δια της διδασκαλίας (λεξικό L&S).
      Εκπαίδευση = το σύνολο των γνώσεων, πνευματική αγωγή, καθένα από τα στάδια της μόρφωσης (στοιχειώδης, μέση, ανώτατη) (λεξικό ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ).

  19. Ο/Η λέει:

    «Την κορόιδευαν τα άλλα παιδιά στο σχολείο»

    «Το μόνο πρόβλημα που τη βάραινε ήταν το σχολείο. Το παιδί ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία στα 11 της χρόνια και πήγε αμέσως στην Ε’ δημοτικού. Δεν μπορούσε να προχωρήσει στα μαθήματα και αναγκάστηκε να το διακόψει. Όχι γιατί δεν ήθελε το σχολείο, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συνεχίσει. Επαναλάμβανε συνέχεια ότι τα παιδιά την κορόιδευαν. Αυτό την πλήγωνε, τη στεναχωρούσε. Ισως αν δεν υπήρχε τόση αδιαφορία, το μοιραίο πρωί να ήταν στο σχολείο του και να μη γινόταν αυτό που έγινε», λέει ο Λεονάρντ, στενός φίλος της οικογένειας.
    Στο φροντισμένο και τακτοποιημένο παιδικό δωμάτιο της οικογένειας στα Καμίνια, τα δυο κρεβάτια – της 13χρονης Τζένης και του μικρότερου αδελφού της – μια μέρα μετά το τραγικό συμβάν, ήταν άδεια. Οι τοίχοι του δωματίου είναι γεμάτοι με κοριτσίστικες ζωγραφιές, εικόνες του Μπάτμαν και τα ράφια γεμάτα με αρκουδάκια και άλλα παιχνίδια. Η 13χρονη Τζένη – που περιέλουσε το πρωί της Παρασκευής το σώμα της με νέφτι και αυτοπυρπολήθηκε – νοσηλεύεται σε πάρα πολύ βαριά κατάσταση, διασωληνωμένη με εγκαύματα σε όλο της το σώμα στο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ ο αγαπημένος της αδελφός που δεν είχε μάθει ακόμα τι της συνέβη, φιλοξενείται σε άλλο σπίτι.
    Η τραγωδία με την ανήλικη εκτυλίχθηκε στην είσοδο του σπιτιού της οικογένειάς της στα Καμίνια αναφέρουν Τα Νέα (26/9/2011). Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το παιδί επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Βρέθηκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα από το οποίο εκτιμήθηκε ότι η 13χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα στο σπίτι της.
    Στενοί συγγενείς της 13χρονης και φίλοι της οικογένειας που προχθές το μεσημέρι πήγαν στο σπίτι για να συμπαρασταθούν στους γονείς, αμφισβητούν έντονα την εκδοχή της απόπειρας αυτοκτονίας, πιστεύουν ότι κάτι άλλο συνέβη και περιμένουν τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Μιλούν για μια δεμένη οικογένεια. Οι γονείς ήρθαν από την Αυλώνα στην Αθήνα πριν από 12 χρόνια. Μέχρι να καταφέρουν να τακτοποιηθούν, αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παιδιά στους παππούδες τους. «Οι γονείς δουλεύουν σκληρά. Ο πατέρας οικοδόμος, κάνει μεροκάματα. Στερούσαν και στερούν από τον εαυτό τους για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά τους, να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν. Τα έχουν με τα δώρα τους, τα παιχνίδια τους, τις γιορτές τους. Εμείς, οι οικογένειές μας, έχουμε μεγαλώσει με πολλή φτώχεια αλλά και πολλή αγάπη», λέει ο Λεονάρντ.

    Στα 11 της χρόνια η Τζένη και ο αδελφός της ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν επιτέλους με τους γονείς τους και να ενωθεί η οικογένεια. Ο δρόμος για το κορίτσι ήταν μακρύς και τα εμπόδια στην ένταξή της στο σχολείο και στο καινούργιο περιβάλλον μεγάλα.
    «Ήξερε ελληνικά, τόσα ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί. Ομως δεν αρκούσαν για να μπορεί να διαβάζει και να γράφει», προσθέτει ο Λεονάρντ. «Εμενε πίσω στα μαθήματα, μέχρι που αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο. Οι δάσκαλοι είπαν στους γονείς για τα μαθήματα. Αλλά οι γονείς με τι τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν; Δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Με την κόρη μου είναι κολλητές φίλες σαν αδελφές. Της έλεγε συνέχεια ότι δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο επειδή την κορόιδευαν. Ηθελε, έλεγε, να βρει δουλειά για να βοηθήσει τους γονείς της».

    Για το μοιραίο πρωί, οι συγγενείς εκφράζουν πολλές αμφιβολίες. «Αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπινος νους», λέει ο Αρμάντο, συγγενής της οικογένειας. «Εμείς θα ψάξουμε όσο μπορούμε για να μάθουμε την αλήθεια. Δεν μπορεί το παιδί να πήρε τέτοια απόφαση να βάλει με τόσο σκληρό, μαρτυρικό και βίαιο τρόπο τέλος στη ζωή του. Δεν είχε λόγους να το κάνει. Ακόμα και τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στο σχολείο, δεν δικαιολογούν τέτοια ενέργεια. Αλλα προβλήματα δεν είχε. Με τους γονείς της και τον αδελφό της ήταν συνέχεια».
    «Όλο το σκηνικό αυτής της ημέρας γενικά είναι περίεργο», προσθέτει ο Λεονάρντ. «Η συμπεριφορά του παιδιού δεν παρέπεμπε με τίποτα σε τέτοια απόφαση. Λίγη ώρα πριν είχε φύγει από το σπίτι ο παππούς της για να ψωνίσει σε ένα μαγαζί της γειτονιάς. Του είχε πει μάλιστα ότι θα του ετοίμαζε τοστ. Όσο για το σημείωμα, εγώ που το διάβασα δεν βρήκα εξήγηση. Ηταν σαν ημερολόγιο που έγραφε πώς περνούσε την ημέρα της. Έγραψε κάπου ότι ο πατέρας της τη μάλωσε επειδή δεν είχε σκουπίσει. Δεν είναι λόγος αυτός για ό,τι συνέβη».
    http://www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=67329&lngDtrID=102

  20. Ο/Η ΚΔ λέει:

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Περικύκλωση της Δ’ Διεύθυνσης Β/βάθμιας Αθήνας από περισσότερους από 500 καθηγητές
    Με κεντρικά συνθήματα «δεν θα περάσει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού», «δεν θα επιτρέψουμε την εργασιακή εφεδρεία», «μαθητές – καθηγητές ενωμένοι νικητές» κ.ά., περισσότεροι από 500 καθηγητές περικύκλωσαν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι τα γραφεία της Δ’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας για να ματαιώσουν την επιχείρηση μετακίνησης εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ.
    Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει οι ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου και Νότιας Αθήνας οι οποίες έγκαιρα είχαν καλέσει τους καθηγητές της περιοχής σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση.
    Ωστόσο η Διευθύντρια της Διεύθυνσης έλειπε αν και είχε ειδοποιηθεί για τη συνάντηση και οι καθηγητές απαίτησαν να έρθουν σε επαφή με τον αναπληρωτή προϊστάμενο. Στη διάρκεια της συνάντησης τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από την περιοχή και ότι αν γίνει από τη μεριά της Διεύθυνσης οποιαδήποτε προσπάθεια θα καλέσουν τους εκπαιδευτικούς σε κατάληψη.
    Στη διάρκεια της συνάντησης των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ με τον αναπληρωτή προϊστάμενο οι εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές έκαναν διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση που είχε γίνει σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία 15 περίπου χρόνια.
    Στο τέλος της συνάντησης οι εκπαιδευτικοί, αποφασισμένοι πλέον για όλα, συμφώνησαν με την πρόταση των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να είναι σε επαγρύπνηση για την επόμενη αγωνιστική παρέμβασή τους.

  21. Ο/Η Σέρπικο λέει:

    Ομάδα δράσης καθηγητών
    Απάντηση στη Σώτη Τριανταφύλου

    (Μια ακόμα) Απάντηση στη Σώτη Τριανταφύλλου

  22. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

    KΔ. Κάτι κουμάσια σαν και τους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές και άλλα τέ-
    τοια σκουλήκια ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ την εκπαίδευση σ’αυτό το χάλι!!

  23. Ο/Η Κατσαπλιάς λέει:

    http://www.trikalanews.gr/article/31185/

    Ζυγούρης Βασίλης
    Πρωτοβουλία Καθηγητών ν. Τρικάλων

    Στο «νέο» σχολείο η γνώση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και ο μαθητής ως πελάτης.

    Για την εφαρμογή του σχεδίου πρέπει τα στελέχη να είναι πειθήνια όργανα και να εκτελούν τις αποφάσεις του Υπουργείου χωρίς δισταγμούς. Στα πλαίσια αυτά με το σχέδιο νόμου για την «διοικητική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης» δίνονται πολλές αρμοδιότητες στον Διευθυντή του σχολείου. Ο διευθυντής θα πρέπει να γίνει μάνατζερ και να προσελκύει πελάτες, θα πρέπει να γίνει αξιολογητής των συναδέλφων του και να οργανώνει την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, θα πρέπει να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές στους συναδέλφους του. Ο Σύλλογος Καθηγητών θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και θα επικυρώνει τις αποφάσεις του ενός.

  24. Ο/Η Aδαμάντιος Κοραής λέει:

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
    ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

    Η λαϊκή συνέλευση Πατησίων καταγγέλει την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την εντολή της να κινηθεί πειθαρχική δίωξη ενάντια στο μέλος της συνέλευσης, διαμερισματικό σύμβουλο της 5ης δημοτικής κοινότητας και πρόεδρο της Γ΄ ΕΛΜΕ Μπάμπη Κόκλα.

    Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας Αναστάσιος Σαβαϊδης ανακοίνωσε στο Μπάμπη Κόκλα ότι ο Διευθυντής Περιφερειακής εκπαίδευσης Ιωάννης Κουμέντος του έχει διαβιβάσει έγγραφο, στο οποίο δίνεται εντολή να διενεργήσει προκαταρτική εξέταση εναντίον του για την τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος.

    Το «παράπτωμα» για το οποίο ελέγχεται ο Μπάμπης Κόκλας έγκειται στο ότι ζήτησε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να διερευνήσει αν αληθεύουν οι φήμες ότι η έκδοση των DVD με τα σχολικά βιβλία σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του συζύγου της υπουργού.

    Η υπουργός παιδείας αντί να παραιτηθεί επειδή είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία, διώκει όσους αναζητούν την αλήθεια, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

    Δεν αρκεί που είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, για το μνημόνιο, το πολυνομοσχέδιο, τον εργασιακό μεσαίωνα, τις απολύσεις, τη φτώχεια και την ανέχεια, αλλά διώκουν και όποιον υπάλληλο τολμήσει να αναρωτηθεί για τις ευθύνες τους.

    Απαιτούμε η δίωξη αυτή να σταματήσει εδώ και τώρα. Αν αποφασίσουν να τη συνεχίσουν να ξέρουν ότι θα βρουν και τη λαϊκή συνέλευση Πατησίων απέναντί τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους.

    Το μόνο θετικό που μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προσφέρει στον τόπο, είναι να φύγει τώρα!

    24-19-2011

  25. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    44 ΕΚΑΤ. ευρώ ΣΕ 56.000 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    Χρηματοδοτούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ μέσω κουπονιών!

    Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

    Το πείραμα με τα κουπόνια παιδείας από τα ΙΕΚ δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτώντας, ουσιαστικά, δημόσια αλλά και ιδιωτικά Ινστιτούτα μέσω της κάλυψης των σπουδών ενός έτους για κάθε σπουδαστή.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323095

  26. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Προτιμήστε τον μαυροπίνακα!

    Στον αέρα βρίσκεται η θρυλούμενη συμβολή των νέων τεχνολογιών στη μάθηση

    Ο αυστριακός «γκουρού» της ψυχιατρικής και επικεφαλής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουλμ δρ Μάνφρεντ Σπίτσερ βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή τη διάλεξή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα» που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ευγενίδου και μας ταξίδεψε στα άδυτα του εγκεφάλου.

    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=431906

  27. Ο/Η Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά λέει:

    Στη Μέκκα της τεχνολογίας «απαγορεύονται» οι υπολογιστές

    NewsIt.gr

    15 Νοε.

    Στο σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη.

    Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες του σχολείου που βρίσκεται στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.

    Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά.

    Πίσω από αυτήν την επιλογή κρύβεται η άποψη ότι σχολεία και υπολογιστές είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Περίπου 160 σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. Η χρήση των υπολογιστών -εκτιμούν οι εμπνευστές της- έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές, τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα.

    «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δήλωνε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής και το οποίο ακολουθεί την εκπαιδευτική μέθοδο του αυστριακού φιλόσοφου και παιδαγωγού Ρούντολφ Στάινερ. «Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία», προσθέτει ο ίδιος.

    Αυτός ο πατέρας δεν είναι τόσο «τεχνοφοβικός» όσο θα πίστευε κανείς: διαθέτει πτυχίο πληροφορικής, εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad και το «έξυπνο» κινητό του. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιος του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει.

    Μαζί θα συμφωνούσαν και κάποιοι ειδικοί της εκπαίδευσης. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση υπολογιστών και λοιπών τεχνολογικών γκάτζετς, συνδέονται με τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Σίλικον Βάλεϊ επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

  28. Ο/Η eklag λέει:

    Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια περί χρησιμότητας νέων τεχνολογιών.
    Ουδείς λόγος ανησυχίας για μας όμως!
    Οι διαδραστικοί πίνακες
    -μετά τον κακό χαμό για την απόκτησή τους-
    κάθονται ήσυχα! ήσυχα!
    γράφει κανείς πότε πότε με τα μοντέρνα μαρκαδοράκια επάνω τους
    ούτως ώστε μας μένει η δραστικότητα ενώ η επικίνδυνη καθ’όλα!
    διαδραστικότητα φεύγει από το παράθυρο!
    Οι υπολογιστές εξάλλου που αφειδώς μοίρασε ο Άρης
    έχουν πουληθεί στο Μοναστηράκι
    -ειδικώς από τους αλλοδαπούς μαθητές-
    με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση τους από περιττά βάρη!
    για να επιδοθούν απερίσπαστοι στην κλασσική Ιχνογραφία
    την ώρα-κάθε-μαθήματος ή στο σπάσιμο μύτης συμμαθητών
    μόνο κατά το διάλειμμα βέβαια.
    Πώς είπατε;

  29. Ο/Η eklag λέει:

    Αγαπητή Αθηναία εν Αμπελοκήποις,
    αφού εκφράσω θερμά συλλυπητήρια για το κακό που σας βρήκε
    (φιλόλογος,ειδικώς αν είστε ελληνικού δημοσίου σχολείου:
    μαθήματα,πρακτικό,γιορτές,μητρώο,τμήμα,εφημερία,
    σκούπισμα,σφουγγάρισμα,αμοιβή ίδια με του π.χ.γυμναστή)
    και που πιθανώς το αντέχατε όσο υπήρχε το συμβολικό αντίτιμο
    παροχής υπηρεσιών(μισθός),
    ίσως είναι καιρός εσείς ή και ο σχετικός συνασπισμός κορόιδων
    να αντιληφθείτε πώς έχουν τα πράγματα
    και πώς θα έπρεπε να έχουν…
    Οι διατεταγμένες παρλαπίπες Συμβούλων περί της κορωνίδος!
    -φιλόλογοι-του εκπαιδευτικού συστήματος,
    οφείλουν πια τουλάχιστον να σας προβληματίσουν…

    με ωμό αλλά αληθινό σεβασμό

  30. Παράθεμα: Το ανθρωπάκι και τα παγκάκια « Κόκκινο πανί

  31. Ο/Η eklag λέει:

    Μιας και δεν βρήκα κάτι πιο σχετικό με τα εκπαιδευτικά,
    επανέρχομαι εδώ με κίνδυνο πάλι να κατηγορηθώ για ωμότητα
    απλώς και μόνο επειδή λέω την αλήθεια.
    Όποιος ασχοληθεί με το νέο μισθολόγιο θα παρατηρήσει έκπληκτος
    πέραν του προφανούς
    -υπάλληλοι με π.χ. 200 χρόνια προ’υ’πηρεσίας καθαρίζουν πια χιλιάρικο
    με το ζόρι,όταν ο Πρόεδρος »Δημοκρατίας» τα ΤΣΕΠΩΝΕΙ ΧΟΝΤΡΑ-
    και την ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΑ του νέου ευέλικτου συστήματος,
    με χιλιάδες αξιολογικές εκθέσεις οι οποίες απαιτούν τουλάχιστον
    κάποια ΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για να τις διαικπεραιώσουν.
    Το ίδιο συμβαίνει στην πράξη με όλες τις νέες τεχνολογίες που
    εισήγαγαν,καθώς τα πάντα περνούν από υπολογιστές ενώ συνοδεύονται
    με όλη την κλασική χαρτούρα ούτως ώστε να ‘χει ο κόσμος ν’ασχολείται
    με ΑΝΟΗΣΙΕΣ και να μην σηκώνει κεφάλι!
    Η Αποδόμηση της όποιας εκπαιδευτικής διαδικασίας συντελείται κανονικά!
    Καμία διόρθωση προς τη σωστή κατεύθυνση στη Β/θμια.
    »Σοβαρά» ασχολούνται μόνο με την τριτοβάθμια κι εκεί αλήθεια
    κάτι είναι προς στη σωστή κατεύθυνση.
    Αν τα καταφέρουν ίσως καθηγητής δεν θα γίνεται π.χ. ο γκόμενος
    κάποιου ήδη καθηγητού για να πηγαίνουν διακοπές με ευρωπα’ι’κά κονδύλια…
    Ο κορμός όμως παιδείας-like it or not-ενός κράτος είναι οι άλλες βαθμίδες,
    που και η Φράου πηδάει pardon προσπερνάει με ελαφρά πηδηματάκια,
    αυτή κι οι Λέσχες κι όλοι οι παρατρεχάμενοι λωποδύτες των κομμάτων,
    οι οποίοι βεβαίως δεν επιθυμούν σκεπτόμενους μαθητές κι αύριο πολίτες.
    Πώς αλλιώς θα χειραγωγούνται και θα ψηφίζουν εις στο διηνεκές!
    Τσόγλανους Γνωστών και λιγότερο γνωστών Οικογενειών;
    Ωμό Συμπέρασμα;
    ΟΥΣΤ! ΟΞΩ! ΟΥΣΤ! ΟΥΣΤ!

    ps
    Είμαι πολλή ωμή Κύριε Πρόεδρε;
    Ας είμαι!
    Λείπετε καιρό γι’αυτό δεν θυμάστε ότι οι Ηπειρώτες είναι φτωχοί!
    πλην τίμιοι!
    Πώς λέμε: Εσείς Καμία Σχέση!
    (Κρινόμαστε και από τις παραλείψεις μας που κι αυτές είναι ΠΡΑΞΕΙΣ!)

  32. Ο/Η eklag λέει:

    »διεκπεραιώσουν» και ενός »κράτους» φυσικά!
    οι πρώτες συνέπειες του νέου my ass συστήματος…

  33. Ο/Η eklag λέει:

    »ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ» :το τρίτο και μακρύτερο! αχ!
    μπεζ σκατί όλα!

  34. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

    http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=56324
    Το Υπουργείο προωθεί αλλαγές στη διοίκηση των σχολείων, στις αρμοδιότητες διευθυντών Συλλόγου Διδασκόντων κλπ)
    Αλλαγές στη Διοίκηση των σχολείων με νέες αρμοδιότητες των Διευθυντών των Σχολικών μονάδων και των Συλλόγων Διδασκόντων φέρνει στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας. Ο νέος νόμος στηρίζεται στο στο Προσχέδιο Νόμου για την Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

  35. Ο/Η Kαθηγητής λέει:

    Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

    Σπόνσορας των ΙΕΚ ΑΚΜΗ ο υπουργός Παιδείας!

    Ο Ροδόπουλος της ΑΚΜΗΣ και ο Αρβανιτόπουλος της Παιδείας
    Από τη μια ο υπουργός Παιδείας διαλύει την δημόσια εκπαίδευση (κλείνει σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές- σχέδιο Αθηνά κι απολύει εκπαιδευτικούς) και από την άλλη τρέχει και διαφημίζει φιέστες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
    Χωρίς ίχνος ντροπής ο Κ. Αρβανιτόπουλος όχι μόνο παρέστη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά αλλά έβγαλε και λόγο με τον οποίο εξήρε τη συμβολή του Ομίλου τονίζοντας ότι «τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα»!..
    «Είμαι εδώ με διττή ιδιότητα. Και ως Υπουργός Παιδείας και ως βουλευτής Πειραιά. Μπορεί πυλώνας της εκπαίδευσης στον τόπο μας να είναι η δημόσια εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μας..
    αποτρέπει να έχουμε υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως αυτή του Ομίλου ΑΚΜΗ. Τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα» είπε ανερυθρίαστα, απευθυνόμενος στο «εκλεκτό» ακροατήριο του, ο Κ. Αρβανιτόπουλος.
    Δηλαδή ο Αρβανιτόπουλος βλέπει τη «νέα εποχή» στην Παιδεία στις επενδύσεις κερδοσκοπικών ομίλων και ΙΕΚ παραπαιδείας;
    Είναι δυνατόν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας να διαφημίζει ένα αμφιλεγόμενο ΙΕΚ και να στηρίζει έναν επιχειρηματία που κερδίζει ποντάροντας στα όνειρα της νεολαίας;
    Είναι δυνατόν ο υπουργός Παιδείας να σπονσοράρει και να προμοτάρει ΕΥΘΕΩΣ έναν (επιχειρηματικό) όμιλο, ο οποίος, εξ ορισμού και λόγω αντικειμένου, έχει κάθε συμφέρον να υπονομεύσει, αν όχι και να δώσει τη χαριστική βολή σε κάθε (εναπομείνασα) δομή των κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Είναι γνωστό τοις πάσι πως όσο μεγαλύτερη η παρακμή της δημόσιας εκπαίδευσης, τόσο μεγαλύτερη και η «πελατεία» και τα κέρδη της ιδιωτικής επιχείρησης…
    Εδώ να θυμίσουμε και το σάλο που είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το κυβερνητικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ (που αναστάτωσε ολόκληρη την Ελλάδα) βασίστηκε στη «μελέτη» μιας θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ!
    Αιδώς Αργείοι…

    Υ.Γ: Ολα αυτά τα είδαμε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, μαζί με την «πρέσβειρα» Μαριάννα, τον «καθηγητή» Χατζηνικολάου κι άλλους που δεν λείπουν ποτέ από εγκαίνια και λοιπές «εκδηλώσεις» του ομίλου Ακμή και του κ. Ροδόπουλου…
    Posted by zoornalistas at Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

    http://zoornalistas.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2189.html

  36. Ο/Η ΚΔ λέει:

    Το εκπαιδευτικό κουπόνι έρχεται να σκοτώσει το δημόσιο σχολείο

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/apopsin/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF#ixzz348nABS1E

    Δημήτρης Τσιριγώτης

    Όλα δείχνουν ότι το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια παιδεία θα δοθεί με όπλο το εκπαιδευτικό κουπόνι (School voucher ) που συνδυάζεται με την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τις οικογένειες των μαθητών. Στο τέλος του κειμένου θα σας πω μία ιστορία που θα μοιάζει με ιστορία συνωμοσίας .Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που αναφέρεται σε συνωμότες .Για εκείνους που συνωμοτούν εις βάρος της δωρεάν και δημόσιας παιδείας της χώρας.

    Τι είναι το εκπαιδευτικό κουπόνι (voucher)

    Το εκπαιδευτικό κουπόνι θα δίνεται στους γονείς κάθε παιδιού και θα αντιστοιχεί στα έξοδα της φοίτησής του για ένα έτος .Οι γονείς θα αναζητούν το καλύτερο σχολείο για το παιδί τους σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των σχολείων της χώρας. Αν επιλέξουν ιδιωτικό σχολείο προφανώς θα πληρώνουν τη διαφορά .Στην αρχή κάθε εκπαιδευτικού έτους ο κάθε διευθυντής σχολείου θα πηγαίνει στην τράπεζα με τα κουπόνια που θα έχει καταφέρει να μαζέψει και θα τα εξαργυρώνει σε χρήματα. Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου του (μισθοί εκπαιδευτικών , ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ,κτιριακή συντήρηση ,πετρέλαιο , εξοπλισμός εποπτικών μέσων κ.α).Κοντολογίς το κάθε σχολείο θα έχει το δικό του budget (ανάλογα με τον αριθμό των εγγραφών ) και με αυτό θα πρέπει να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα για ένα έτος, σα να ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση.

    Επειδή παρακάτω θα ακούσετε πράγματα εξωφρενικά που θα δυσκολεύεστε να πιστέψετε θέλω να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής εμπειρία και ότι όμοιες ή παρόμοιες πρακτικές έχουν ήδη εφαρμόσει αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία , η Δανία, η Ολλανδία κ.α. Επίσης αναρωτηθείτε πόσο δύσκολο ήταν πριν από 3-4 χρόνια να πιστέψετε κάποιες φωνές που μίλαγαν για αύξηση ωραρίου , για απολύσεις , για συγχώνευση σχολείων και για μείωση μισθών.

    Θεωρία συνομωσίας ή πράξεις συνωμοτών

    Ποιες είναι όμως οι αιτίες που η κυβέρνηση φαίνεται ότι μελετά πολύ σοβαρά την εφαρμογή του μοντέλου του εκπαιδευτικού κουπονιού ; Η απάντηση βρίσκεται στην παροιμία « με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Από τη μία θα δώσει ένα νέο κτύπημα στο κοινωνικό κράτος ( συρρίκνωση δημόσιας παιδείας) και από την άλλη θα ευνοήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και τους αγαπημένους της «σχολάρχες»(δίνοντάς τους κρατική χρηματοδότηση αφού οι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το voucher και στα ιδιωτικά σχολεία).

    Α) ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Το κλειδί της όλης υπόθεσης είναι να μεταφέρει την ευθύνη για το ποια δημόσια σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ποια θα κλείσουν στους γονείς. Δίνοντας σε εκείνους το δικαίωμα επιλογής σχολείου ( χωρίς κανένα πλέον γεωγραφικό όριο που υπήρχε μέχρι σήμερα και που επέτρεπε στα παιδιά να φοιτούν μόνο σε σχολεία της περιοχής κατοικίας τους) ουσιαστικά θα τους βάζει να ψηφίζουν ποια σχολεία είναι καλά( πολλές επιλογές γονέων) και ποια είναι κακά .Φυσικά τα κακά σχολεία θα λειτουργούν με χαμηλό ετήσιο budget και τελικά θα κλείνουν αφού δεν θα έχουν αρκετούς πελάτες. Ουσιαστικός λοιπόν στόχος είναι το κάθε σχολείο να λειτουργεί σα μια αυτόνομη επιχείρηση που το μέλλον της θα κρίνεται από τις πωλήσεις της (εγγραφές μαθητών).Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που θα ανήκουν σε ένα σχολείο που θα αναγκαστεί να κλείσει λόγω χαμηλής ζήτησης από τους γονείς το υπουργείο έχει φροντίσει να πάρει τα μέτρα του. Μέχρι σήμερα αυτοί οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονταν « υπεράριθμοι» και το υπουργείο παιδείας ήταν υποχρεωμένο να τους διασφαλίσει νέο σχολείο για να εργαστούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλες χαρακτηρισμένες ομάδες ( από μετάθεση , διάθεση ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ, κλπ).Από εδώ και στο εξής αυτοί οι εκπαιδευτικοί απλά θα απολύονται αφού το υπουργείο παιδείας έχει σκοπό να νομοθετήσει την υπαγωγή των οργανικών θέσεων κατευθείαν στα σχολεία .Ήδη έχει εξαγγείλει ότι μέχρι τις αρχές του Ιουλίου του 2014 θα δοθεί οργανική θέση σε συγκεκριμένο σχολείο ,και μάλιστα χωρίς περιορισμό ωρών, σε όλους τους εκπαιδευτικούς .Ας καταλάβουμε ότι αυτό είναι μόνο το «τυράκι της φάκας».

    Βέβαια για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του εκπαιδευτικού κουπονιού έχει γίνει μια απίστευτη προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου παιδείας.(αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, ατομική αξιολόγηση, σύστημα καταγραφής δεδομένων my school, σταθμισμένες εξετάσεις με τη χρήση τράπεζας θεμάτων).

    Με τι κριτήρια θα επιλέγουν οι γονείς το σχολείο που επιθυμούν για τα παιδιά τους;

    Με βάση και τη διεθνή εμπειρία οι γονείς θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων (σε αρκετά κράτη έχει την ονομασία my school ) με όλα τα σχολεία της χώρας (δημόσια και ιδιωτικά)που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη σωστή επιλογή :

    1)Στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου : Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μετρήσιμα προσόντα αφού θα έχουν περάσει από αξιολόγηση

    2) Στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών : Θα παρέχονται στατιστικά αποτελέσματα από τις επιδόσεις των μαθητών(leaguetables) και φυσικά επειδή πρέπει η κρίση των επιδόσεων να θεωρείται αντικειμενική και αξιόπιστη εδώ ¨κουμπώνει ¨η χρήση της τράπεζας θεμάτων .

    3) Στοιχεία για την συνολική εικόνα του σχολείου ( εύρυθμη λειτουργία , εξεύρεση περισσότερων οικονομικών πόρων από χορηγούς και δημοτικούς φορείς , τα project , οι μειονότητες που φοιτούν στο σχολείο ,το συνολικό διαθέσιμο budget του σχολείου).Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται κάθε έτος με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδος (ΑΕΕ).

    Β)ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ,εδώ και λίγο καιρό, ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση κρατική χρηματοδότηση μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών και φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τη λάβουν. Το υπουργείο παιδείας λοιπόν θα δίνει στους γονείς το δικαίωμα να επιλέξουν ( με τη χρήση του voucher) και ιδιωτικό σχολείο για το παιδί τους αρκεί να καλύπτουν τη διαφορά στα έξοδα φοίτησης . Φυσικά δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα προωθήσει κρατική χρηματοδότηση σε ιδιωτικά συμφέροντα (τρανό παράδειγμα οι τράπεζες).Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα σώσει οικονομικά πολλούς σχολάρχες που λόγω της κρίσης έχουν τεράστια οικονομικά αδιέξοδα αλλά θα χρησιμοποιήσει την μετατόπιση πολλών παιδιών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία για να ελαττωθεί ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία και έτσι αυτά να οδηγούνται στη συγχώνευση ή στο κλείσιμο.

    Με ποιες μεθόδους όμως στρώθηκε το έδαφος για την επέλαση των «σχολαρχών» ;

    1)Η μελέτη του ΙΟΒΕ

    Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προηγείται η λίπανση του εδάφους από μελέτες που αποδεικνύουν αυτό που συμφέρει τους ενδιαφερόμενους . Στα μέσα του Φλεβάρη του 2014 έλαβε χώρα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ποιό ήταν το βασικό θέμα του συνεδρίου ; Το εκπαιδευτικό κουπόνι. Ποιοί άλλοι παραβρέθηκαν εκτός από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ; Οι υπουργοί Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος και κ.Κεδίκογλου , ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκης και Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Ρακιντζής .

    Το ΙΟΒΕ ( Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ) είναι στην ουσία η «δεξαμενή σκέψης του ΣΕΒ (Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων)» .Μην ξεχνάμε ότι και ο κ. Στουρνάρας που φέρεται να είναι ο συντάκτης των Μνημονίων είχε μακρά θητεία στη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ. Ποιά ήταν τα βασικά σημεία αυτής της έρευνας η οποία ,παρεμπιπτόντως αναφέρω, διαβάστηκε στο 1ο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ;

    α) Στις 29 χώρες του ΟΟΣΑ οι επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων είναι καλύτερες εκείνων των δημόσιων σχολείων και αυτό οφείλεται στην χρηματοδότηση των γονέων.

    β) Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (2012) ανάμεσα σε 29 χώρες-μέλη του, μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες 2 χώρες δεν παρέχεται καθόλου κρατική χρηματοδότηση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Θέτει, λοιπόν , επιτακτικά το ζήτημα της χορήγησης δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδιωτικά σχολεία, για να μπορούν να φοιτούν μαθητές από όλα τα οικονομικά στρώματα και όχι μόνο από τα υψηλότερα έτσι ώστε να πραγματώνεται πιο ουσιωδώς η ισότητα ευκαιριών.

    γ) Ότι πρέπει οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σχολείου: είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού, ώστε με αυτό τον τρόπο να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων.

    2)Η ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο εργασίας.

    Με την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πλέον δεν υπάγονται στο υπουργείο παιδείας αλλά στο υπουργείο εργασίας .Πέραν από την άρση της εποπτείας του κράτους από τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μετατρέπονται πλέον σε απλούς ιδιωτικούς υπαλλήλους. Έτσι ελευθερώνονται οι απολύσεις (θα ισχύει ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα) και καταργούνται όλες οι συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται από ατομικές. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες θα μπορούν κάθε χρόνο να επιβάλουν νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας. Τι όμως εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια;

    Δίνει το δικαίωμα στους «σχολάρχες» να μειώσουν τα έξοδά τους ( απόλυση παλαιότερων εκπαιδευτικών και πρόσληψη νέων και φθηνότερων) .Προσωπική μου άποψη είναι ότι με αυτό τον τρόπο οι «σχολάρχες» μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα θα μπορούν να κάνουν καλύτερες τιμές στους γονείς ώστε το voucher να αρκεί και να μην απαιτείται από τους γονείς να καλύψουν καμία διαφορά από τη τσέπη τους. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι εγγραφές των ιδιωτικών σχολείων θα εκτιναχθούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός στο συνέδριο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων που αναφέρθηκε πιο πάνω τονίστηκαν και τα εξής : 5.000 τον χρόνο κοστίζει ένας μαθητής δημοσίου Γυμνασίου στο ελληνικό κράτος. 7000 ευρώ κατά μέσο όρο κοστίζει ο αντίστοιχος μαθητής του ιδιωτικού Γυμνασίου στους γονείς του .Είναι φανερό ότι η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη .Σκεφθείτε λοιπόν τους γονείς που θα έχουν ένα κουπόνι στα χέρια τους και θα μπορούν να επιλέξουν και δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο .Τι λέτε ότι θα επέλεγαν;

    3) Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και τα κοινωνικά στερεότυπα

    Το υπουργείο παιδείας τα τελευταία χρόνια έχει φροντίσει να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία , να αμαυρώσει την εικόνα των εκπαιδευτικών του δημοσίου και την εικόνα των δημόσιων σχολείων. Από την άλλη το υπουργείο ποντάρει στην αξιοποίηση των κοινωνικών στερεότυπων που επικρατούν : θεωρεί ότι τα μεσαία ή και κατώτερα στρώματα που ψάχνουν απελπισμένα να αναρριχηθούν ταξικά μέσω των παιδιών τους ,θα υποδεχτούν ως «μάννα εξ ουρανού» το εκπαιδευτικό κουπόνι που θα τους δίνει το δικαίωμα να γράψουν το παιδί τους σε ένα καλό σχολείο της επιλογής τους.

    Οι ολέθριες συνέπειες του voucher στις χώρες που εφαρμόστηκε

    1)Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες που εφαρμόστηκε το voucher στην αρχή είχε θετική υποδοχή ,κυρίως από τους γονείς χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που θεωρούσαν ότι το παιδί τους άξιζε ενός καλύτερου σχολείου .Οι στατιστικές όμως μελέτες έδειξαν ότι η αλλαγή σχολείου όχι μόνο δεν προκάλεσε βελτίωση της επίδοσης των παιδιών αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και αισθητή πτώση .Οπότε ο αρχικός ενθουσιασμός των γονέων έχει πλέον μετατραπεί σε πονοκέφαλο.

    2)Πάρα πολλά σχολεία που δεν είχαν αρκετή ζήτηση από τους γονείς έκλεισαν και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε αυτά απολύθηκαν.

    3)Τα σχολεία μετατράπηκαν σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις όπου έπρεπε να διασφαλίζουν τη φήμη τους για να συνεχίζουν να υπάρχουν αφήνοντας όμως στην άκρη τον ουσιώδη παιδαγωγικό τους ρόλο. Προετοίμαζαν τους μαθητές τους μόνο για τις εξετάσεις και έριχναν το βάρος σε μαθήματα που εξετάζονταν σε εθνικό επίπεδο (μαθηματικά ,γλώσσα) με αποτέλεσμα την πλημμελή εκπαίδευση τους σε όλα τα άλλα μαθήματα.

    4)Στους εκπαιδευτικούς που έβλεπαν ότι το επαγγελματικό τους μέλλον εξαρτάται από το μέλλον της σχολικής μονάδας (φήμη, επιτυχίες, εγγραφές ) παρατηρήθηκε έξαρση του συνδρόμου της εργασιακής εξουθένωσης ( burn out syndrome),αφού υπερέβαλαν εαυτόν λόγω της ανασφάλειας και αναγκάζονταν να εργάζονται πολλές ώρες εκτός ωραρίου για να προετοιμάσουν τους μαθητές για εξετάσεις , μη παίρνοντας καμία ευχαρίστηση από την διδασκαλία τους.

    5)Ενώ στην αρχή όπου εφαρμόστηκε το voucher κάλυπτε το σύνολο της φοίτησης από ένα σημείο και μετά άρχισαν να μπαίνουν επιπλέον χρεώσεις στους γονείς με νέα «εκπαιδευτικά προϊόντα» που προσέφερε το σχολείο στους μαθητές και που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό πακέτο.

    6)Ενώ οι υποστηρικτές του voucher μιλούσαν για πραγμάτωση της ισότητας ευκαιριών στην πραγματικότητα είχαμε μεγάλη όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση. Δημιουργήθηκε η κατηγορία των ανεπιθύμητων μαθητών που κανένα σχολείο δεν τους ήθελε γιατί θα αμαύρωναν τη φήμη του. Αδύναμοι μαθητές , μαθητές με μαθησιακά προβλήματα , μαθητές με οικογενειακά προβλήματα , παιδιά μεταναστών , ζωηροί μαθητές , παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες θεωρήθηκαν προβλήματα του σχολείου και οι διευθυντές φρόντιζαν να απαλλαγούν από αυτούς είτε ελέγχοντας τις εγγραφές τους είτε εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις που ευνοούσαν κάτι τέτοιο.

    To voucher είναι όπλο στα χέρια του νεοφιλελευθερισμού

    Βασικός υποστηρικτής του εκπαιδευτικού κουπονιού (School voucher ) ήταν ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν( θεμελιωτής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας ) που ισχυριζόταν ότι «το εκπαιδευτικό κουπόνι είναι ένα μέσο για να επιτευχθεί η μετάβαση από ένα κρατικό σύστημα σε ένα σύστημα της αγοράς». Η πρώτη που έτρεξε να εφαρμόσει το voucher στη χώρα της ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ (της Αγγλίας) που ως γνωστόν ήταν φανατική θαυμάστρια του νεοφιλελευθερισμού και πιστή φίλη του Φρίντμαν.

    Το voucher στην ουσία μετατρέπει τον γονέα σε καταναλωτή και το σχολείο σε προϊόν. Η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό που αφορά όλους μετατρέπεται σε ατομικό αγαθό . Το δημόσιο σχολείο όμως (όπως και όλα τα δημόσια αγαθά) ενισχύει το αίσθημα της λαϊκής ενότητας . Η συνέχειά του είναι συνυφασμένη με την ίδια την διατήρησης της δημοκρατίας.

    Το voucher είναι πολύ επικίνδυνο εργαλείο γιατί είναι ύπουλο και ξεγελάει τους γονείς για τις πραγματικές του προθέσεις. Ο νεοφιλελευθερισμός τους κλείνει το μάτι και τους λέει : « πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας , το παιδί σας αξίζει ένα καλύτερο σχολείο και εσείς αξίζετε ένα καλύτερο μέλλον». Προσπαθεί να τους πείσει ότι όλα γίνονται για το καλό των παιδιών τους. Οι γονείς δύσκολα μπορούν να καταλάβουν ότι πίσω από όλα κρύβονται συμφέροντα που απλά χρειάζονται τη δική τους συναίνεση για να εξυπηρετηθούν .

    Ο καπιταλισμός ,με ακόμα άλλον έναν τρόπο, δείχνει το πιο τρομακτικό του πρόσωπο μέσα στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας. Στόχος του είναι να ενισχύσει τις ανισότητες ώστε η πλειονότητα των μαθητών να αποθαρρύνεται και να επιλέγει το δρόμο της κατάρτισης και της μαθητείας , αφού το σύστημα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από χέρια και όχι από μυαλά. Είναι προφανές ότι η αντίσταση σε μια τέτοια επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και των συμφερόντων δεν μπορεί παρά να έχει πολιτική διάσταση.

    Δημήτρης Τσιριγώτης. Φυσικός

  37. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aν υπήρχε αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε ήδη καλέσει το Λοβέρδο να παραιτηθεί αυτόβουλα από τον πανεπιστημιακό μισθό, τη βουλευτική αποζημίωση και τις υπουργικές προσαυξήσεις, ασκώντας την εργασία του εθελοντικά.
    Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν έχει κάνει τίποτα για να μειωθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις (ο Διαμαντόπουλος μάλιστα και ο Γλέζος, ειδικά ο δεύτερος, προκαλούν ο καθένας με τον τρόπο του κι από πάνω), προσπαθεί ξεδιάντροπα να εξαγοράσει βουλευτές των ΑΝΕΞΕΛ τάζοντάς τους βουλευτική έδρα και έδωσε μάχη για να πληρώνονται οι Ναζιστές προφυλακισμένοι βουλευτές.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.