2 Αυγούστου μνήμη Αγίου εγκληματία Ιουστινιανού Β΄

Ορθόδοξη αγιότητα σημαίνει θηριωδία

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Όπως ξέρετε η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί πως η ιδιότητα του μονάρχη συνιστά αιτία αγιοποίησης ειδικά αν ο γαλαζοαίματος βαρύνεται με ειδεχθή εγκλήματα. Έτσι έχουν αγιοποιηθεί αιμοσταγείς αυτοκράτορες και τσάροι, Ρωμαίοι, Σέρβοι και Ρώσοι. Στο πάνθεον των ιερών φονιάδων όπως η Ειρήνη η Αθηναία, ο Μέγας Κωνσταντίνος, η Αγία Ελένη, ο Μέγας Θεοδόσιος, η Αγία Όλγα, οι δυο Αγίες αυτοκράτειρες Θεοδώρες, η Πουλχερία, ο Ιώάννης Βατάτζης, ο τσάρος Βλαδίμηρος, ο Στέφανος Ούρος και οι νεότεροι Άγιοι Νικόλαος και Αλεξάνδρα Ρωμανώφ, εξέχουσα θέση κατέχουν οι δυο Ιουστινιανοί, δυο αιμοβόροι ανατολικοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, εκ των οποίων ο δεύτερος τιμάται στις 2 Αυγούστου.

Ο ευλαβέστατος αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Β΄, ο ρινότμητος, είναι αυτός που το 691, συγκάλεσε την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, διότι τότε οι ευσεβείς αυτοκράτορες συγκαλούσαν αλάθητες Συνόδους οι οποίες με το φάσγανο και το πυρωμένο σίδερο του βασιλιά έπαιρναν θεόπνευστη απόφαση, η οποία γινόταν δόγμα απαραβίαστο, νόμος του κράτους και αλίμονο σε όποιον το αμφισβητούσε. Είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τις φωτιές της Κόλασης του ορθόδοξου θεού και τα βασανιστήρια του αυτοκράτορα. Για την αγιότητα αυτού του αυτοκράτορα μπορούν οι ευσεβείς αναγνώστες μας να διαβάσουν εδώ:
http://www.saint.gr/2025/08/02/3210/saint.aspx
http://mesageitonias.com/saints_2nd_august.htm
http://el.wikipedia.org/wiki/2_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85

Το ανθρωπόμορφο αυτό κτήνος που έγινε αυτοκράτορας μόλις στα 17 του, έχασε τη μύτη του από τον διάδοχό του Λεόντιο που τον ανέτρεψε με πραξικόπημα και τον τιμώρησε με ακρωτηριασμό και εξορία. Ανατράπηκε όμως και ο μιαρός Λεόντιος από τον Τιβέριο που με τη σειρά του ανατράπηκε από τον κοψομύτη Ιουστινιανό ο οποίος ανακατέλαβε το 698 θρόνο έχοντας συμμαχήσει με Βούλγαρους και Τούρκους (Χάζαρους). Έτσι διόρισε ως Καίσαρα τον Τούρκο χάνο Ιβουζίρ Έδειξε εξαιρετική ικανότητα στη συλλογή φόρων με όργανά του τον Μεγάλο Λογοθέτη Θεόδοτο και τον ενάρετο ευνούχο Στέφανο οι οποίοι λόγω των κάπως σκληρών μεθόδων τους, προκάλεσαν τη γενική αγανάκτηση. .Ήταν τόσο αποθηριωμένος ο άγιος που εκδικήθηκε τους δυο σφετεριστές του θρόνου του θανατώνοντας και ακρωτηριάζοντας εκατοντάδες οπαδούς τους. Η ανισορροπία του τον έφερε στο σημείο να αντιδράσει με ασυγκράτητα γέλια όταν πληροφορήθηκε τον πνιγμό 70.000 στρατιωτών του που επέστρεφαν από την αποτυχημένη εκστρατεία του της Χερσώνας (711). Την ίδια χρονιά, ο Αρμένης Βαρδάνης (Φιλιππικός) τον ανέτρεψε με πραξικόπημα και τον δολοφόνησε μαζί με τον 6χρονο γιό του, καταλαμβάνοντας έτσι το θρόνο. Στο ευσεβές ορθόδοξο ρωμαϊκό κράτος, του οποίου την αθάνατη κληρονομιά και συνέχεια, διεκδικεί η Ελλάδα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, η διαδοχή των ενάρετων αυτοκρατόρων γινόταν πάντα με πολιτισμένες διαδικασίες.

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να αναφερθώ με συντομία στον Άγιο Ιουστινιανό τον Α΄, που γιορτάζει στις 14 Νοεμβρίου και καθόλου δεν υπολείπεται του άλλου, σε εγκλήματα και βαρβαρότητες. Αυτός λοιπόν ο Αλβανός ή κατ’άλλους Σλάβος δομήτορας της Αγίας Σοφίας, της Νέας Ακρόπολης του Ελληνισμού, αρχικά λεγόταν Ουπράβντα και καταγόταν από την Βεδεριάνα της Ιλλυρίας. Ανακηρύχθηκε άγιος επί πατριαρχείας του αγ.Ιωάννη του Θ΄του Αγαπητού (1111-1134). Η μνήμη του γιορτάζεται διακριτικά μαζί με αυτήν της περιώνυμης αρχιπόρνης συμβίας του την ημέρα του θανάτου του. Μεγαλύτερο κατόρθωμά του υπήρξε η σφαγή 35.000 άοπλων πολιτών στον Ιππόδρομο, για να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη «Στάση του Νίκα». Ο ιστορικός Προκόπιος, στην απόκρυφη ιστορία του αποκαλύπτει τα έργα του «άρχοντα των δαιμόνων», όπως αποκαλεί τον εστεμμένο φονιά, σκιαγραφόντας τον διαστροφικό χαρακτήρα αυτού και της επίσης αγίας συζύγου του, δίνοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των αναρίθμητων εγκλημάτων τους: «Ο άνθρωπος αυτός έχει σκοτώσει τόσους πολλούς, που φαίνεται πως κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει τον ακριβή αριθμό τους εκτός από τον θεό…χάθηκαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι» (Ανέκδοτα, ιη΄, 1-6) Ο Ευάγριος επίσης σημειώνει: «…κάτι άλλο υπέβοσκε στο χαρακτήρα του Ιουστινιανού, που ξεπερνούσε κάθε θηριωδία που μπορεί να βάλει ο νους». Τα ίδια υποστηρίζουν και οι ιστορικοί Αγαθίας και Ιωάννης ο Λυδός. Ο αυτοκράτορας βασάνιζε και σκότωνε τους Μοντανιστές, τους Εβραίους και τους Έλληνες στο θρήσκευμα. Ξεφορτωνόταν όσους αντιπαθούσε προσάπτοντάς του την κατηγορία του παιδεραστή, επί ποινή αποκοπής των γεννητικών οργάνων. Την ποινή αυτή υπέστη και κάποιος νεαρός ονόματι Βασιανός, επειδή κακολογούσε την αυτοκράτειρα. Υποβλήθηκε σε φοβερά δημόσια βασανιστήρια και θανατώθηκε. Όμως ο κατάλογος των ανομημάτων του ζεύγους είναι ανεξάντλητος. Από την εποχή ακόμη της συμβασιλείας του με τον αγράμματο θείο του Ιουστίνο, οι δήμιοι του έκαιγαν ζωντανούς ή έπνιγαν τους Μανιχαίους, ενώ ο αυτοκράτορας απολάμβανε το θέαμα.. (F. Nau, «Revue de l’orient, ii., 1897, σελ.481).

Δείγμα της ορθόδοξης χρηστοήθειας είναι η στάση του αγιορείτη άγίου Νικόδημου (πρωκτολόγου-σεξολόγου-τέλη 18ου αι.), που αμφισβητεί κατά πόσον ανακηρύχτηκε άγιος, όχι για το αθώο αίμα που έχυσε (αυτά για την Ορθοδοξία είναι ψιλά γράμματα), αλλά επειδή υποψιάζεται αυτόν τον Στύλο της Ορθοδοξίας για αίρεση.

Όπως θα θυμάστε, όταν αποπειράθηκα να υμνήσω την αγία Θεοδώρα την Α΄, (υπάρχει και δεύτερη αγία Θεοδώρα, η χήρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, επίορκη και απατεώνισα, η προστάτρια της Κέρκυρας, μεγαλύτερη φόνισσα και αγία από την πρώτη, αναστηλώτρια των αγίων ειδώλων,στην οποία η Εκκλησία χρωστά τη λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας), δέχθηκα πυρά ασεβών ορθοδόξων που προσπάθησαν από τη μια μεριά να μας πουν πως η αγία δεν ήταν ελευθέρων ηθών όσο την παρουσιάζει ο ιστορικός Προκόπιος ούτε ανακηρυγμένη αγία, όπως και ο άνδρας της. Πάντως ο J.Korbler («Einige Beiträge zur Geschichte der Krebskrankheit in Byzanz-die Aerzte-der Kaiser-die Prinzessin», 1971) στήριξε με σοβαρά στοιχεία την θεωρία πως το ιερό ζεύγος έπασχε από σύφιλη.
http://www.imperobizantino.it/old/Societa-art10.html

Ευτυχώς στην ιστοσελίδα της Russian Orthodox church abroad της ρωσικής δηλαδή Εκκλησίας της Υπερορίας ο ευσεβής ελληνορθόδοξος κ. Αστέριος Γεροστέργιος (Institute for Byzantine and Modern Greek Studies), με το βιβλίο του «Ιουστινιανός ο Μέγας, αυτοκράτωρ και Άγιος», που παρουσιάζεται από τον αιδεσιμολογιότατο Αλέξιο Young, βάζει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με την αδιαμφισβήτητη αγιοποίηση αυτού υπερασπιστή της Ορθοδοξίας και αποκαθιστά παράλληλα την υπόληψη του Βυζαντίου απέναντι στην καχύποπτη Δύση που το θεωρεί βάρβαρο. http://www.roca.org/OA/42/42m.htm

Υπηρέτησε ποικιλότροπα ο άγιος Ιουστινιανός την Ορθοδοξία που την έθεσε υπό την προστασία της Πολιτείας, θεσπίζοντας πως μια μόνο πίστη ήταν θεμιτή χάριν της κρατικής ενότητας, με διωγμούς των αιρετικών, των Ελλήνων στο θρήσκευμα και των Εβραίων, με παροχή προστασίας στο μοναχισμό, με προνόμια στον κλήρο, σταμπάροντας τον Τίμιο Σταυρό στα νομίσματα, με την οικοδόμηση (με τεράστιες οικονομικές θυσίες του λαού και με αίμα των εργατών) της Αγίας Σοφίας και δεκάδων άλλων ναών, με τη θέσπιση της αγαμίας των επισκόπων η οποία ανύψωσε την ηθική του κλήρου, αφού μόνον αγνοί παρθένοι γίνονται έκτοτε επίσκοποι. Παράλληλα αναγνώρισε την πρωτοκαθεδρία του επισκόπου της Ρώμης, αν και αυτό δεν τον εμπόδισε να φερθεί σκληρά στους πάπες Σιλβέριο και Βιγίλιο. Νομίζω όμως πως η τεράστια προσφορά του στην ανθρωπότητα ήταν το κλείσιμο (529) της νεοπλατωνικής Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, που ανάγκασε τον Σχολάρχη της Δαμάσκιο και τους καθηγητές να ζητήσουν άσυλο στην αυλή του Πέρση βασιλιά. Ο επικίνδυνος ιός της αμφιβολίας, το μικρόβιο της έρευνας, διώχτηκαν για πάντα από τα ιερά εδάφη της Ορθοδοξίας.

Για όσους ασεβείς ορθοδόξους τον κρύβουν κάτω από το χαλί και δεν διστάζουν να μας πουν πως δεν υπάρχει άγιος Ιουστινιανός, θα θυμίσω πως το όνομα αυτό πήρε και ο ευλαβής πατριάρχης του Τσαουσέσκου Ιουστινιανός. Ποτέ επίσκοπος δεν παίρνει όνομα με το οποίο δεν τιμάται κάποιος Άγιος. Για τους άπιστους Θωμάδες θα αφήσω να μιλήσει η Orthodox Church in America (OCA), η δεύτερη σε δύναμη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής,, μία ρωσογενής πολυεθνική Εκκλησία, που βρίσκεται σε κανονική επικοινωνία με το πατριαρχείο της Μόσχας, με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή ΗΠΑ και με το Οικουμενικό πατριαρχείο:
http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=103301

Ο ευλαβής αναγνώστης θα διαπιστώσει πως αυτή η Εκκλησία δεν διστάζει στο βιογραφικό που παραθέτει να ομολογήσει: “Ο Ιουστινιανός έστειλε τον Ιωάννη επίσκοπο της Εφέσου στην Μικρασία με σκοπό να διαδώσει τον χριστιανισμό. Ο Ιωάννης βάπτισε πάνω από 70.000 παγανιστές”. Από σεμνότητα η ιστοσελίδα αποφεύγει να πει με ποιες μεθόδους πείστηκαν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες να βουτήξουν στην κολυμπήθρα.

Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε πως η σύζυγος Ιουστινιανού η Αγία Θεοδώρα ήταν μια «διαβόητη πόρνη» που μετεστράφη. Αυτήν την κοινωνικά χρήσιμη ιδιότητά της, αμφισβήτησαν οι ορθόδοξοι σχολιαστές μας που την απέδωσαν στο μίσος του Προκόπιου και στη δική μου αγραμματοσύνη και εμπάθεια.

Για την Αγιότητα του Ιουστινιανού ομιλούν και η ορθόδοξη wiki:
http://orthodoxwiki.org/Justinian
καθώς και η Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Justinian
http://en.wikipedia.org/wiki/Justinian_I
όπως και άλλοι ευσεβείς.
http://codexjustinianus.blogspot.com/
http://www.answers.com/topic/justinian-i
http://www.neobyzantine.org/byzantium/emperors/justinian/index.php

Βέβαια υπάρχουν για όσους πιστούς δεν ξέρουν ανάγνωση και τα γνωστά ψηφιδωτά με το φωτοστέφανο (εικ.).

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

57 Responses to 2 Αυγούστου μνήμη Αγίου εγκληματία Ιουστινιανού Β΄

  1. Παράθεμα: Tweets that mention 2 Αυγούστου μνήμη Αγίου εγκληματία Ιουστινιανού Β΄ « Ροΐδη Εμμονές -- Topsy.com

  2. Ο/Η Rodia λέει:

    Ναι, ολα σωστα, καλα και αγια που λενε, αλλα… στο τελος ολοι αυτοι μετανοούν -υποθετω! 😆

  3. Ο/Η sfrang λέει:

    Μεγάλη η χάρη του! Δεν έχουν φτιάξει κανένα ναό στον άγιο; Θα κάνει σίγουρα και θαύματα…

  4. Ο/Η EmilofCrete λέει:

    Βοήθειά μας..!

  5. Ο/Η Περαστικός λέει:

    Έχετε δίκιο, το λέει το εορτολόγιό τους.
    2 Αυγούστου, άγιος Ιουστινιανός.
    Α ή Β καθικια ήταν και οι δυο τους.
    Ντροπή για την Εκκλησία.

    http://www.eortologio.gr/data/eortes/eortes_august.php

  6. Ο/Η Περαστικός λέει:

    Υπάρχει και άλλος επίσκοπος Ιουστινιανός, σημερινός δεσπότης της Τιρασπόλεως. Πως σας λέγανε λοιπόν το θυμάμαι και εγώ όταν γράφατε για την αρχιπόρνη αγία Θεοδώρα, πως δεν υπάρχει άγιος Ιουστινιανός.
    Κρύβουνε τις ντροπές τους.

  7. Ο/Η +άγιος Nικόδημος ο Αγιογδύτης λέει:

    Nα ρωτιέται ο υποψήφιος για καλογερωσύνη από τον χειροτονούντα αν «ανθρωπίνη τις φύσις, εισήλθεν εκ της οπισθίας οπής και συνάμμα ροήν εποιήσατο».
    αυτά είναι τα διδάγματα του αγίου Νικόδημου. Πραγματικά πρωκτολόγος.

  8. Ο/Η punky λέει:

    Αγαπητέ κύριε Ροϊδη,
    διάβασα το κείμενο με ένα σφίξιμο στο στομάχι.
    Τόσο αίμα και σεξ έχω να δω από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού.

    Συγχαρητήρια στον κύριο Λασκαράτο για τη μελέτη.

    Θα ήθελα να καταθέσω μια ιδέα (τσάμπα είναι άλλωστε, και σε άλλον φορτώνει δουλειά).

    Θα είχε ενδιαφέρον να έβρισκε έναν καλλιτεχνικό παρτενέρ ο κος Λασκαράτος, που να πιάνει το χέρι του. Νομίζω ότι θα έφτιαχναν εξαιρετικά comics μαζί.

    Για να μην παρεξηγηθώ, η ιδέα μου δεν κρύβει από πίσω ανθελληνικά ελατήρια.
    Δεν είναι ο στόχος μου να διαβάσουν για αυτά οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που κουράζονται αν μια ιστορία δεν έχει εικονίτσες. Ούτε να στραφούν εναντίον της Εκκλησίας και των Αγίων μας. Μεγάλη η χάρη τους.

    Καλύτερα είναι δηλαδή αυτά τα μάνγκο και τα χεντάϊ, που έχει γεμίσει ο τόπος;
    Όλο πράσινα πέη και αηδίες.
    This is classic staff (που λένε και οι συνάδελφοι μου στο γραφείο γιατί όλοι μιλάμε ανάμικτα ελληνικά).

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      punky,
      ευχαριστώ πολύ.
      Χτύπησες διάνα. Είμαι συλλέκτης κόμικς, το μυαλό μου γεμάτο από σενάρια, αλλά με κακό σκίτσο.

  9. Ο/Η nomikos λέει:

    O Τσακαλίας που είναι, να κατακεραυνώσει με τελίτσες και θαυμαστικά πασπαλισμένα με ολίγη από κείμενο τον Λασκαράτο;

  10. Ο/Η lupus λέει:

    Εκείνοι ναι ..εδω εμείς έχουμε ..τάγματα σεξιστών και σχιζοφρενών ολόκληρα ..σε κάθε σημείο της χώρας τούτης ..τι να πρωτοθαυμάσουμε ..τον πρωταγωνιστή μας ΓΑΠ ….

  11. Ο/Η lupus λέει:

    το άρθρο του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης.
    Σε συνέδριο «για την υπεράσπιση της κουλτούρας», που έγινε στο Παρίσι το 1935, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ παρουσίασε ένα σχετικά σύντομο αλλά εξαιρετικά περιεκτικό και εύστοχο κείμενο με τον τίτλο: «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια». Αξίζει τον κόπο να το ξαναδούμε, ιδίως να το έχουν στο μυαλό τους όσοι καταγίνονται με το γράψιμο σε εφημερίδες και περιοδικά.
    Γράφει λοιπόν ο Μπρεχτ:
    «Όποιος σήμερα θέλει να πολεμήσει την ψευτιά και την αμάθεια και να γράφει την αλήθεια, έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες:
    1. Πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει την αλήθεια, που παντού την καταπνίγουν.
    2. Να έχει την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει, παρ’ όλο που τη σκεπάζουν παντού.
    3. Να έχει την τέχνη να την κάνει εύχρηστο όπλο.
    4. Να διαθέτει την κρίση σε ποιους θα την πει, ώστε στα χέρια τους η αλήθεια να αποχτήσει δύναμη.
    5. Τέλος, να έχει την πονηριά για να τη διαδώσει, κάτω από τη μύτη αυτών που ελέγχουν τα μέσα πληροφόρησης.
    Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερος οδηγός για όποιον θέλει να γράφει, ανεξαρτήτως αν κάποτε δημοσιευτούν ή όχι τα κείμενά του.
    Αν θέλουμε, για παράδειγμα, να γράψουμε για τη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση, κινούμενοι μέσα στο πνεύμα του Μπρεχτ, νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσουμε με τη σωστή χρήση των λέξεων και των όρων. «Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις» που λέγανε και οι Αρχαίοι ημών (πιο συγκεκριμένα, ο Αντισθένης).
    Ας αρχίσουμε λοιπόν με τον όρο κρίση. Για ποια κρίση μιλάμε; Γιατί δεν υπάρχει μία αλλά τρεις, τουλάχιστον, κρίσεις: Η κρίση του κεφαλαίου (μείωση κερδών, χρεωκοπία επιχειρήσεων, υπολειτουργία εγκαταστάσεων), η κρίση των δημόσιων οικονομικών (αύξηση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος) και η κρίση της εργασίας (αύξηση της ανεργίας, μείωση των μισθών, απώλεια ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων).
    Εφόσον λοιπόν δεν πρόκειται για μία και ενιαία κρίση, δεν μπορεί να μιλάμε για κάποια ενιαία και καθολικά αποδεχτή πρόταση για την έξοδο από την κρίση.
    Το δεύτερο βήμα είναι να διαχωρίσουμε τις αλήθειες από τα ψέματα, γιατί τόσο οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και τα παπαγαλάκια τους στον Τύπο και την Τηλεόραση, μας έχουν φλομώσει στα ψέματα.
    Ψέμα είναι πως το ελληνικό δημόσιο χρέος, που πλησιάζει στα 120% του ΑΕΠ, είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Της Ιαπωνίας είναι 200% και πολλών άλλων ισχυρών, υποτίθεται, οικονομιών, ανώτερο από το δικό μας.
    Ψέμα είναι πως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε λόγω των κοινωνικών παροχών και της αύξησης των μισθών. Κατά την 35ετία 1975 – 2005, το δημόσιο χρέος το αύξησαν η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, από 45% – 40% (το1981) στο 25%, και οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων τομέων και επιχειρήσεων, που στέρησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα.
    Ψέμα είναι πως έχουμε υπερβολικά πολλούς δημόσιους υπάλληλους. Η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, πολύ περισσότερους. Απλώς εκεί ο κρατικός μηχανισμός είναι σωστά οργανωμένος, η Διοίκηση έχει αποδεσμευτεί από την Κυβέρνηση και συνεπώς εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν.
    Το τρίτο βήμα είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον καναπέ και την τηλεόραση από τη μία και στη συζήτηση και τη δράση, από την άλλη. Να διαλέξουμε δηλαδή αν θα είμαστε παθητικοί θεατές και άκριτοι καταναλωτές ή ενεργοί και υποψιασμένοι πολίτες.
    Θα πρέπει να δείξουμε στους γνωστούς και φίλους πως σήμερα γίνεται, σε παγκόσμια κλίμακα, αναμέτρηση ανάμεσα στον κόσμο του Κεφαλαίου και τον κόσμο της Εργασίας, μεγαλύτερη ίσως από εκείνη που ακολούθησε την κρίση του 1929 και η οποία κλόνισε κυριολεκτικά τα θεμέλια του καπιταλισμού. Μόνο που η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανατροπή του ήταν τότε απασχολημένη με τη λύση του προβλήματος αν ο Μπουχάριν, ο Κάμενεφ και ο Ζηνόβιεφ ήταν προδότες ή όχι.
    Τελικά η κρίση αυτή, που προκάλεσε από τη μια μεριά τα Λαϊκά Μέτωπα και από την άλλη την άνοδο του Φασισμού, λύθηκε μόνο με τον παγκόσμιο πόλεμο. Μόνο που σήμερα παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει προοπτική. Εξ αιτίας των πυρηνικών όπλων θα κατέληγε σε αυτοκτονία της Ανθρωπότητας. Γίνονται βέβαια παντού μικροπόλεμοι, αλλά αυτοί δε λύνουν το πρόβλημα.
    Η λύση θα έρθει από αλλού: Όταν γίνει κοινή συνείδηση πως μια επιχείρηση μπορεί θαυμάσια να λειτουργήσει χωρίς κεφαλαιούχους, είναι όμως αδύνατο να σταθεί έστω και μια μέρα χωρίς τους εργαζόμενους σ’ αυτήν.

  12. Ροΐδη, αιμορροΐδες θα έπρεπε να λέγετε το ιστολόγιο σου. Ταιριάζει γάντι! Πολύ βρώμα και πόνος ρε παιδί μου… Πρώτη φορά βλέπω τα κείμενα σου και μου μαύρισες την ψυχή. Όταν ήρθα στην Ελλάδα οι αριστεροί με αντιμετώπιζαν με εχθρότητα η με κόμπλεξ ίσως γιατί δεν μπορούσαν να χωνέψουν την αποτυχία του κομουνισμού. Οι αλβανοί μας κυνηγούσαν σαν έλληνες και οι έλληνες σαν αλβανούς. Χρωστάω πολλά στον Μητροπολίτη Κόνιτσας Σεβαστιανό και θεωρώ το πιο υγιές κομμάτι του ελληνισμού – παρά τα προβλήματα του – την εκκλησία. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να αλλάξεις γνώμη αλλά ήθελα να καταθέσω την μαρτυρία μου.

    • Ο/Η nomikos λέει:

      Kαι εγώ θεωρώ το ποιο υγιές κομμάτι του ελληνισμού-παρά τα προβλήματα- τα σουβλατζίδικα. Παρ’ολα αυτά, δεν μου μαυρίζουν την ψυχή οι ξενόφερτες πιτσαρίες και δεν τις αντιμετωπίζω με κόμπλεξ. Επίσης δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν μητροπολίτη. Κατάθεσα και εγώ την γνώμη μου.

    • Ο/Η Po λέει:

      Βορειοηπειρώτης…
      πολύ καλά κάνετε και καταθέτετε την άποψή σας.

      Πάντως σκεφτείτε ότι κανέναν δεν έβλαψε ποτέ το ψάξιμο βαθύτερα της επιφάνειας.

      ψάξτε το πέρα από προσωπικά βιώματα ή εμπειρίες…

    • Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

      Τον Καντιωτη τον γνωριζετε? Το κυνηγι μαγισων σε Φλωρινα, Κοζανη και Γρεβενα το εχετε ακουσει ποτε? Τη λιτανεια στο λιμανι του Μουδρου πριν καποια χρονια για να ερθει κοσμος την εχετε δει. Τη περιφορα ωσαν τσιρκο διαφορων οστων με το αζημιωτο την εχετε δει? Μηπως ο οριζοντας εκτεινεται και λιγο παραπανω απο τη μυτη σας? Λεω εγω τωρα.

    • Ο/Η punky λέει:

      Λυπάμαι που οι συγκυρίες της ζωής, σε έφεραν στην οδυνηρή θέση να είσαι κυνηγημένος από παντού.

      Είναι αληθινά ευγενές να είναι κανείς ευγνώμων προς αυτούς που τον βοήθησαν, όπως εσύ.

      Όταν πάψεις να είσαι και να νιώθεις κυνηγημένος, ίσως να αξίζει τον κόπο να γίνεις εσύ κυνηγός. Της αλήθειας. Όσο κι αν αυτή ξεβολεύει.

      Και μη νομίζεις πως διαφέρουμε. Οι περισσότεροι από εδώ, μάλλον το ίδιο νιώθουμε. Ξένοι στον τόπο μας.

  13. Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

    @θεωρώ το πιο υγιές κομμάτι του ελληνισμού – παρά τα προβλήματα του – την εκκλησία

    ποιά προβλήματα;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 28/01/2005

    «Ναρκωτικά, σεξ, χρήμα και ηδονή»

    Τα ιερωμένα τα άπλυτα

    Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Οι εκκλησιαστικές οσμές, που ήταν καλά κλεισμένες, άρχισαν να αναδύονται χθες μετά τη δημοσιοποίηση μιας… εξομολόγησης με τη μορφή ένορκης βεβαίωσης του μητροπολίτη, πρώην Θεσσαλιώτιδος, Κωνσταντίνου.

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ Θηβών Ιερώνυμος
    Στόχος, ο νυν μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος και ο μέχρι πριν από μία εβδομάδα διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας. Πριν από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, στο στόχαστρο ενός ακόμη ιερωνυμικού μητροπολίτη -του πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημου- είχε βρεθεί ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων.

    Η καταγγελία του πρώην Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου εναντίον του μητροπολίτη Θεόκλητου Κουμαριανού ήρθε στη δημοσιότητα από το ραδιόφωνο του «Φλας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος κατέθεσε ένορκη βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο του 2003 «δύο κληρικοί είχαν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Τρικάλων ως ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών. Τους δύο κληρικούς κλήθηκε να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον πρώην μητροπολίτη, ο μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, ο οποίος διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο και τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Σεραφείμ Κουλουσούσα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Θεσσαλιώτιδος πληροφορήθηκε όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια εξομολόγησης. Κατά τον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη, τα πληροφορήθηκε από πολίτες της Καρδίτσας, με πολλούς από τους οποίους συζητά καθημερινά. Η εξομολόγηση, λοιπόν, μετατράπηκε σε ένορκη βεβαίωση που έγινε μέρος των πρακτικών μιας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε ο Θεόκλητος Κουμαριανός εναντίον του Νικόδημου Γκατζιρούλη, που μέχρι το 1974 διετέλεσε μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος. Εκτός από εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, η αίτηση ασφαλιστικών παρουσιάζει και δικαστικό, αφού κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αν και η έδρα του ιεράρχη είναι στην Καρδίτσα. Μεταξύ των δικηγόρων του Θεόκλητου ήταν οι Νικόλαος Εμμανουηλίδης, που ήταν δικηγόρος και του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, και ο γνωστός από τις εμφανίσεις του στην trash tv Παναγιώτης Λεωτσάκος. Πρόεδρος του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που εκδίκασε την υπόθεση ήταν δικαστής, η δράση της οποίας ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, όταν πληροφορήθηκε όσα ακούστηκαν εις βάρος του, έσπευσε να διαψεύσει τον πρώην Θεσσαλιώτιδος. «Αρμόδιος να απαντήσει γι’ αυτό είναι ο σεβ. μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος ο οποίος, κατά το ρεπορτάζ, δήθεν εκλήθη στο αστυνομικό τμήμα Τρικάλων να αναγνωρίσει και δήθεν αναγνώρισε εμένα και έτερο κληρικό! Απλά σημειώνω ότι ο σεβασμιώτατος Τρίκκης εγγράφως έχει διαψεύσει τις χυδαίες αυτές φημολογίες, τις οποίες λειτουργοί της Εκκλησίας άκριτα υιοθέτησαν…», λέει στη γραπτή δήλωση ο Θεόκλητος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα στον Πρωτοδικείο Πειραιά, επειδή όταν έρχεται στην Αθήνα φιλοξενείται σε φιλικά του σπίτια, ένα από τα οποία βρίσκεται στον Πειραιά. Τέλος, επισημαίνει ότι δεν εστράφη εναντίον του πρώην Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου, γιατί σέβεται την ιδιότητά του ως προκατόχου του και την ηλικία του.

    Ζακύνθου Χρυσόστομος
    Το τρίπτυχο

    Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, η δικαστική απόφαση δικαίωσε τον Θεόκλητο, ο οποίος περιμένει πλέον την κύρια αγωγή. Ο Θεόκλητος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, γιατί θεωρούσε ότι ο Νικόδημος Γκατζιρούλης τον προσέβαλε, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή του με όσα έγραφε στο έντυπο «Ελεύθερη Πληροφόρηση». Ο Νικόδημος στα κάποια από τα έντυπα που κυκλοφόρησε έγραφε:

    – «Χρήμα, δόξα και ηδονή είναι το τρίπτυχο της αρχιεπισκοπικής φρουράς, που κλιμακώνεται και έξω από το αμαρτωλό κτίριο και, περνώντας από την καρδιά της Θεσσαλίας, αναπτύσσεται ίσαμε την εσχατιά της Θράκης. Μη μιλάτε, Μακαριότατε, για διαφθορά. Ή πριν τολμήσετε να μιλήσετε, απολυμάνετε, με ισχυρή δόση φορμόλης, το διοικητήριό σας».

    – «Ο κ. Χριστόδουλος, σ’ όλα τα χρόνια της ποικίλης εκκλησιαστικής του δραστηριότητας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αρχιεπισκοπικής του εξουσίας, έδειξε να προτιμάει και να ευνοεί τη μερίδα των εκκλησιαστικών παραγόντων, που σηματοδοτείται και προσδιορίζεται με το ήθος και τις επιδόσεις των τριών στενών φίλων του και συνεργατών του. Του Θεόκλητου Κουμαριανού, του Διονύσιου Κατερίνα και του Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Οσοι ανήκουν στη λέσχη προσόντων και ήθους αυτών των τριών, είναι ευπρόσδεκτοι στην αρχιεπισκοπική αγκάλη».

    – «Αν συμφωνείς και συ, προτείνω να κάνουμε μια κοινή εισήγηση στον κ. Χριστόδουλο. Στην άτυπη, παράτυπη αλλά και ιδιότυπη Επιτροπή, που έχει αναλάβει τη βαριά αποστολή να δέχεται τις καταγγελίες για τα ροζ σκάνδαλα των ποικίλων ρασοφόρων, να συμπεριλάβει και τους εκλεκτούς και έμπιστους φίλους του».

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση που απασχόλησε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) το καλοκαίρι του 2002. Οι ιεράρχες αναλώνονταν στα υψηλά τους εκκλησιαστικά καθήκοντα. Να ερευνήσουν, δηλαδή, το «σεξουαλικό σκάνδαλο» που είχε φέρει στη δημοσιότητα -και πάλι- ο μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης.

    Η ΔΙΣ ασχολήθηκε με το θέμα όταν ο Νικόδημος έστειλε μια κασέτα από τις πολλές που έλαβε στη Σύνοδο, την οποία, όπως έλεγε, έλαβε ταχυδρομικώς. Ο ίδιος κατήγγειλε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα στην Ιερά Σύνοδο, συνάπτοντας μία από τις κασέτες που περιείχαν, σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου, «συνομιλίες του μητροπολίτη Μπεζενίτη με διάφορα πρόσωπα. Κάποιες απ’ αυτές κάλυπταν διαπλοκή του με παράγοντες της ανώτατης δικαιοσύνης και επικεντρώνονταν στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του και στη μεθόδευση της δικαίωσής του. Κάποιες άλλες, απροκάλυπτα χυδαίες, διέσωζαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με ερωτικούς συντρόφους του και έκαναν τον ακροατή να συνταράσσεται από την αηδία και από την αγανάκτηση. Τέτοιοι διάλογοι, με κεντρικό πρόσωπο Επίσκοπο της Εκκλησίας Ιησού Χριστού αποτελούν εμετικά προϊόντα της Κόλασης».

    ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ… Θεσσαλονίκης Ανθιμος
    Το θέμα των καταγγελιών που έκανε στη Σύνοδο ο ιερωνυμικός ιεράρχης συζητήθηκε στη Σύνοδο στις 31 Μαΐου 2002. Και ο τότε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος (νυν Θεσσαλονίκης) και εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ έσπευσε να μιλήσει για όλα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ανθιμου, το θέμα ήταν ανοικτό για τη Σύνοδο, όμως «οι κασέτες που είναι προϊόντα υποκλοπής δεν λαμβάνονται υπόψη ως στοιχεία για τη διατύπωση κατηγορίας, εκτός κάποιων εξαιρέσεων». Η Σύνοδος, για να βγάλει αυτή την απόφαση, επικαλέστηκε γνωμοδότηση του συμβούλου της Ιεράς Συνόδου και επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αναστάσιου Μαρίνου. Ο Ανθιμος τότε ανέφερε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα!

    Ακολούθησαν ανακρίσεις από τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, που επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση του Α. Μαρίνου ότι η κασέτα ήταν προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιολογηθεί. Παρ’ όλα αυτά, άλλες κασέτες εστάλησαν για πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί εάν είναι αυθεντικές. Ομως ο Παντελεήμων υπέβαλε ένσταση και ζήτησε να αποφανθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Σύνοδος έκανε δεκτή την ένστασή του και διέταξε να μη γίνει η πραγματογνωμοσύνη. Στις 20 Ιουνίου 2004, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών -και ενώ είχε προηγηθεί ανάκληση της απόφασης- εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε ο Αττικής Παντελεήμων εναντίον του πρώην Αττικής Νικόδημου. Ο Αττικής κέρδισε τα ασφαλιστικά.

    Για την ιστορία: Ο Ιάκωβος Γιοσάκης υπηρετούσε στη Μητρόπολη Αττικής από την 1η Νοεμβρίου 2002. Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, που ανέλαβε την εκκλησιαστική ανάκριση για τον Αττικής, βρέθηκε στο στόχαστρο του Γιοσάκη όταν προσπάθησε να βρει στοιχεία για το παρελθόν του.

  14. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Λασκαράτε, χαρά στο κουράγιο σου. Πολλά μπράβο γι’ αυτή σου την εργασία και τον ευθύ τρόπο με τον οποίο την παρουσίασες. Περιττό να σου πω ότι έβγαλα αμέσως πιστό αντίγραφό της. Και πάλι συγχαρητήρια.

  15. Ο/Η Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(ΤΣΙΟΥΚΑ) λέει:

    οταν στην εισοδο Μητροπολης Αρναιας ..ο Νικοδιμος δοξαζει δημοσια τον Χρυστο Παχτα .κλπ ….και τελευταια ….βριζει τον λαο του ..ως ιδιοτες (idiot) ….και κανεις δεν ιδρωνει ..και δεν βλεπει με τα γκαβα του … τι να πω…

  16. ΔΙΑΘΗΚΗ
    ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ
    Ἐν Κονίτσῃ τῇ 27ῃ Αὐγούστου 1994

    Σύντομος ἰδιόχειρος Διαθήκη μου.

    Κατόπιν τῆς κλονισθείσης ὑγείας μου καί ἐπειδή ἡ ἐκ τοῦ κόσμου τούτου ὥρα τῆς ἐξόδου μου εἶναι ἄδηλος, γράφω ἰδίαις χερσί τήν Διαθήκην μου, ἥτις ἀποτελεῖ καί τήν τελευταίαν μου βούλησιν :

    α) Εὐγνωμονῶ ἐξ ὅλης ψυχῆς καί καρδίας τόν Ἅγιον Θεόν, διότι, καίτοι ἀνάξιον ὄντα ἀπό πάσης ἀπόψεως, μέ ἐτίμησε ποικιλοτρόπως, ἀξιώσας με μάλιστα καί τοῦ ἀνωτάτου ἀξιώματος τῆς Ἀρχιερωσύνης. Ἄς εἶναι εὐλογημένον καί δοξασμένον τό Πανάγιον Ὄνομά Του εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

    β) Εὐχαριστῶ ἐπίσης τήν Ἀδελφότητα Θεολόγων «Σωτήρ», τήν μητέρα καί τροφόν μου, εἰς τά σπλάγχνα τῆς ὁποίας ἐγαλουχήθην πνευματικῶς , διά τήν ὅλην της πνευματικήν βοήθειαν καί στοργήν πρός τό πρόσωπόν μου, μάλιστα δέ κατά τάς ἡμέρας τῆς ἀσθενείας μου.

    γ) Εὐχαριστῶ ἀπό τά βάθη τῆς ψυχῆς μου τούς πολυτίμους συνεργάτας, πού μοῦ ἐχάρισε ὁ Θεός εἰς τήν Ἐπαρχίαν μου, τόσον τούς κληρικούς, ὅσον καί τούς λαϊκούς , καθώς ἐπίσης καί τάς εὐσεβεστάτας συνεργάτιδας εἰς τό ἔργον τῆς Ἱεραποστολῆς, τῶν φιλανθρωπικῶν ἱδρυμάτων, τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ κ.λ.π. Ἰδιαίτερα θά ἤθελα νά ἀναφερθῶ εἰς τήν θυσίαν καί τήν αὐταπάρνησιν πού ἔδειξαν οἱ ἀρχιμ. π. Ἀνδρέας Τρεμπέλας , π. Θεόδωρος Διαμάντης, π. Κοσμᾶς Σιῶζος, π. Νικόλαος Χατζηνικολάου, π. Χριστόδουλος Δεληγιάννης, πρωτοπρεσβύτερος καί ψυχή τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ὁ διάκονος Ἰωήλ Κωνστάνταρος, ὡς καί ὁ ἐκλεκτός μας ὁδηγός Λεωνίδας Νικολάου.

    Ὅλοι οἱ ἀνωτέρω τά ἐθυσίασαν ὅλα καί ἦλθαν διά νά μείνουν κοντά μου καί νά ἐργασθοῦν μετά πάσης αὐταπαρνήσεως καί ἀφοσιώσεως εἰς τό πρόσωπόν μου. Τό αὐτό ἔπραξαν καί αἱ ἐκλεκταί μας συνεργάτιδες καθηγήτριες διδασκάλισσες κ.λ.π.

    Ὁ Κύριος νά τούς εὐλογήσῃ ὅλους καί νά ἀνταμείψῃ ἐπί γῆς καί ἐν οὐρανοῖς τήν θυσίαν τους αὐτήν καί αὐταπάρνησιν.

    δ) Θά ἦτο παράλειψις νά μήν εὐχαριστήσω καί ὅλους τούς ἱερεῖς τῆς Ἐπαρχίας μου καί τόν πιστόν λαόν της, καί διά τήν ἀγάπην τους τήν θερμήν, ἀλλά καί διά τήν ἀκούραστον καί ὁλοπρόθυμον συμπαράστασίν τους στίς δύσκολες ἡμέρες πού ἐπεράσαμε.

    ε) Πολλήν δέ εὐγνωμοσύνην αἰσθάνομαι καί πρός τούς ἐκλεκτούς συνεργάτας τοῦ Πανελληνίου Συνδέσμου Βορ/κοῦ Ἀγῶνος (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.), καθώς καί πρός τά ἡρωϊκά παλληκάρια τῆς Σ.Φ.Ε.Β.Α. , μέ τήν συνεργασίαν τῶν ὁποίων ἐβοηθήσαμε εἰς τήν προώθησιν τοῦ Βορ/κοῦ θέματος.

    στ) Τί δέ νά εἴπω διά τούς προσφιλεῖς μου ἀδελφούς καί πονεμένους Βορ/τες, τούς ὁποίους τόσον πολύ ἠγάπησα καί ἠγωνίσθην μέ ὅλες μου τίς δυνάμεις , διά τά δικαιώματά τους ; Λυποῦμαι μόνον πικρά, διότι τό ἐπίσημον κράτος δέν ἔδειξε τό ἁρμόζον ἐνδιαφέρον, ὁπότε τά πράγματα θά ἦσαν σήμερα πολύ καλύτερα εἰς τήν πολυπαθῆ Β. Ἤπειρον. Πάντως, παρακαλῶ τούς ἀδελφούς Βορ/τες νά μείνουν στόν τόπο τους καί νά συνεχίσουν ἑνωμένοι καί μονοιασμένοι τόν Ἀγῶνα τους διά τήν ἀνάκτησιν τῶν δικαιωμάτων τους. «Ἰσχύς ἐν τῇ ἑνώσει». Ἐγώ δέ ταπεινῶς θά προσεύχωμαι ὑπέρ τοῦ Λυτρωμοῦ των.

    ζ) Ἡ θητεία μου εἰς Ἰωάννινα ὡς Ἱεροκήρυκος ἀποτελεῖ τήν ὡραιοτέραν ἐποχήν τῆς ζωῆς μου. Εὐχαριστῶ φίλους, συνεργάτας καθώς καί ὅλον τόν Γενναῖον Ἠπειρωτικόν λαόν διά τήν ἀγάπην τους καί τήν ἐκτίμησίν τους.

    η) Ζητῶ , τώρα, συγγνώμην ἀπό ὅλους, ὅσους ἐλύπησα ἤ ἐπίκρανα καθ’ οἱονδήποτε τρόπον. Παρέχω δέ καί ἐγώ τήν ἐξ ὅλης ψυχῆς καί καρδίας μου συγχώρησιν εἰς ὅσους, ἄθελά τους, μέ ἐλύπησαν καί μάλιστα ἐξ αἰτίας τοῦ ἐθνικοῦ θέματος τῆς Β. Ἠπείρου. Τώρα, ἀσφαλῶς, ὅπως ἐξελίχθησαν τά πράγματα, ὅλοι, ὑποθέτω, θά ἀντελήφθησαν τήν ἁγνότητα τῶν προθέσεών μου.

    θ) Περιουσιακά στοιχεῖα : Περιουσίαν ἀτομικήν κινητήν ἤ ἀκίνητον δέν ἔχω νά ἀφήσω.Οὔτε ἐκληρονόμησα , οὔτε ἀπέκτησα μέ τήν Ἱερωσύνην μου. Ὅ, τι χρήματα εὑρεθοῦν εἰς τό γραφεῖον μου, γνωρίζουν οἱ στενοί μου συνεργάται, ὅτι ἀνήκουν εἰς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    ι) Ὁρίζω , τέλος, τριμελῆ ἐπιτροπήν ἐκ τῶν ἀρχ/τῶν Θεοδώρου Μπεράτη, Ἀνδρέου Τρεμπέλα καί Κοσμᾶ Σιώζου, ὅπως ρυθμίσουν κατά τήν κρίσην τους τά προωπικά μου εἴδη, ἤτοι ἄμφια, βιβλία, κ.λ.π. Παρακαλῶ νά δοθοῦν ὡς ἐνθύμιον εἰς ὅλους τούς συνεργάτας μας. Ἀπό τά ἄμφια, βιλία κ.λ.π. τινά νά μείνουν καί εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν.

    ια) Στούς κατά σάρκα συγγενεῖς μου ἀφήνω τήν εὐχήν μου καί τήν ἀγάπην μου. Νά εἶναι μέ τόν Χριστόν πάντοτε. Τούς εὐχαριστῶ δέ, διότι οὐδέν πρόσκομμά μοι ἐδημιούργησαν καί τήν περίοδον τῆς Ἱερατείας μου.

    ιβ) Ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία μου νά ψαλῇ , παρακαλῶ, εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, ἐν Κονίτσῃ.

    Ἡ δέ ταφή μου νά λάβῃ χώραν εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Μολυβδοσκεπάστου ἐντός τοῦ Περιβόλου τῆς Μονῆς.

    Ταῦτα εἶχα νά διατυπώσω ἐν συντομίᾳ.

    Καί τώρα, Σύ Κύριέ μου, Κύριε, τόν ὁποῖον, παρά τήν ἐν γένει ἁμαρτωλότητά μου, Σέ ἠγάπησα, Γενοῦ Ἵλεως εἰς τήν ἁμαρτωλήν μου ψυχήν καί ἀξίωσόν με μετά τοῦ εὐγνώμονος ληστοῦ τῆς ἐπουρανίου σου Βασιλείας . Ἀμήν.

    Ἐν Κονίτσῃ τῇ 27ῃ Αὐγούστου 1994

    • Ο/Η Βολταίρος λέει:

      Θεωρείς Βορειοηπειρώτη πως με τις αιμοροϊδες και με τη διαθήκη του δεσπότη σου αποστομώνεις τον Ροιδη για τους 2 Ιουστινιανούς;
      Οι ιστορικές σου γνώσεις με αφήνουν άφωνο.

  17. Όχι φίλε Βολτέρο δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Μάλιστα μετάνιωσα για την πρώτη φράση στο πρώτο σχόλιο μου και ζητώ συγνώμη! Ήταν γιατί συγχύστηκα γιατί είδα μία εμμονή κατά της εκκλησίας και το θεώρησα άδικο. Δεν διάβασα τόσο πολλά βιβλία όσο εσείς. Τα ελληνικά μου είναι αυτά που μου έμαθαν οι έλληνες γονείς μου στο χωριό γιατί πήγα σε αλβανικό σχολείο (πάλε καλά που υπάρχει και ο ορθογράφος για τα ορθογραφικά). Έζησα σε ένα αθεϊστικό καθεστώς και είδα πως καταντούν οι κοινωνίες χωρίς το θεό. Άδειοι άνθρωποι, κενοί. Κανένας δεν θα πίστευε μετά το βίαιο κλείσιμο τον εκκλησιών και την εξόριση, φυλάκιση και εκτέλεση των κληρικών από το αθεϊστικό καθεστώς στην Αλβανία ότι θα λειτουργούσαν ξανά οι εκκλησίες, και όμως μετά από 50 χρονιά η πίστη δεν ξεριζώθηκε όχι γιατί υπάρχουν συμφέροντα ή γιατί ο κόσμος έχει αποβλακωθεί όπως λέτε αλλά γιατί είναι ανάγκη ψυχής. Είχα την τύχη να γνωρίσω δύο σπουδαίους ανθρώπους το Σεβαστιανό και τον Αναστάσιο, δεν με εντυπωσίασε μόνο ο λόγος τους αλλά η λιτότητα στη ζωή τους. Δεν είναι δυνατόν όλοι εσείς να είστε περικυκλωμένοι από διεφθαρμένους κληρικούς. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι που τα λέτε. Δεν ξέρω τι σχέση έχετε με την αριστερά, γιατί βλέπω και μερικά άρθρα για την αριστερά, αλλά εγώ την αριστερά και την εκκλησία την βίωσα δεν τη διάβασα.
    Όσα βιβλία και να διαβάσεις, η ζωή είναι βίωμα και δεν είναι ούτε μέσα στα βιβλία και ούτε στα μπογκ που γράφουμε. Για παράδειγμα για το Γκιόλια ειπώθηκαν και γράφτηκαν άπειρα πράγματα και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Αυτό που θα μου μείνει εμένα είναι η επιστολή της οικογένειας.
    http://borioipirotis.blogspot.com/2010/07/blog-post_21.html
    Ευχαριστώ που φιλοξενήσατε την τις σκόρπιες σκέψεις μου!

  18. Ο/Η laskaratos λέει:

    Tώρα που μιλάς σοβαρά και ψύχραιμα, να σου πω φίλε μας πως εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα της Αριστεράς, κάντε το και εσείς για τα εγκλήματα της Εκκλησίας.

    Με την ευκαιρία διάβασε αυτό:

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia&id=189505

    Το 1974, η Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος διασπάστηκε και ο μέχρι τότε μητροπολίτης της περιοχής, Νικόδημος Γκατζιρούλης, βρέθηκε εκτός Ιεραρχίας, με απόφαση του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
    Πριν από λίγους μήνες, η Μητρόπολη Αττικής διασπάστηκε, ενώ ο μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης, ήδη από το 2005, είχε τεθεί εκτός Ιεραρχίας. Η διάσπαση της Μητρόπολης Αττικής στις μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου προκάλεσε ετεροχρονισμένα την αντίδραση του μητροπολίτη Νικόδημου Γκατζιρούλη, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκείνο στο οποίο αξίζει κάποιος να εστιάσει είναι σ’ όσα υποστηρίζει ο ιεράρχης στον πρόλογο. Οπως αναφέρει, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του διεμήνυσε -προφανώς πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008- ότι σε περίπτωση που θα εκλεγόταν αρχιεπίσκοπος, όπως και έγινε, θα έδινε λύση στο εκκλησιαστικό πρόβλημα. Επρόκειτο, δηλαδή, να τον αποκαταστήσει στον θρόνο. Ισχυρίζεται ο ιεράρχης ότι άλλα του είπε ο Ιερώνυμος πριν εκλεγεί αρχιεπίσκοπος και άλλα έπραξε στη συνέχεια. Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος…

    Θ.Τσ.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Και κάτι ακόμη αγαπητέ Βορειοηπειρώτη.
      Σέβομαι τα παθήματά σου στο σταλινικό καθεστώς Χότζα.
      Σκέψου όμως πως ο υποκριτής Σεβαστιανός που τόσο άκριτα και επιπόλαια επαινείς στήριζε και υμνούσε την ίδια εποχή στην Ελλάδα τη φασιστική δικτατορία που τυραννούσε τον ελληνικό λαό.
      Σαν γνήσιος θεομπαίχτης και άθεος (όπως όλοι οι δεσποτάδες) που ήταν μάλιστα, δοξολογούσε κάθε 21η Απριλίου στη μητρόπολη το Χριστό κατηγορώντας τον δημόσια με τον πιο πρόστυχο τρόπο πως τάχα αυτός επέβαλε τη θεόσταλτη Χούντα των συνταγματαρχών.
      Αυτό γιατί το παραβλέπεις;
      Οι Σεβαστιανοί με τις ψευτοφιλανθρωπίες τους εκμεταλεύονται τη δυστυχία των ανθρώπων, που συχνά οφείλεται στα άδικα φασιστικά ή καπιταλιστικά ή και σταλινικά (ΕΣΣΔ) καθεστώτα που οι ίδιοι ευλογούν.
      Παλεύουμε για μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται τις ελεημοσύνες του κάθε μιτροφόρου σατράπη Σεβαστιανού που καπηλεύεται τον Χριστό τον οποίο βλαστημά με τις πράξεις του.

  19. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Να διορθωσω τον Βορειοηπειρωτη σε κατι. Ζουσατε σε ανελευθερο καθεστως και δεν ηταν μονο η θρησκεια σε απαγορευση. Κακως θεωρειτε οτι το καθεστως ηταν κομμουνιστικο. Μια χουντα ηταν που ειχε αλλοθι τον κομμουνισμο τον οποιο μαλιστα δυσφημησε οσο μπορουσε. Τωρα που ζειτε σε «ελευθερο» καθεστως για ρωτηστε τους αλλοθρησκους στην Ελλαδα, και ιδιως τους μουσουλμανους, αν νιωθουν ανετα στη χωρα. Καλα για οσους δηλωνουν αθεοι οπως καταλαβαινετε ειναι σαν δηλωνουν εξωγηινοι και εχουν την αναλογη αντιμετωπιση. Δε θα επεκταθω για το σκοταδι της ορθοδοξης εκκλησιας γιατι αυτο ειναι μια κουβεντα που θελει υπομονη κι ανοιχτο μυαλο.

  20. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    Κύριε Βοριοηπειρώτη
    Κου κου

    Θύελλα σκανδάλων στην Εκκλησία
    Ο μητροπολίτης Αττικής, ο πρώην ιερέας-μοντέλο και οι φωτογραφίες από τα Ιεροσόλυμα

    ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Κυριακή 7 Ιουλίου 2002

    Μέθη. Γύμνια. Διασυρμός.

    Επί 20 ολόκληρους αιώνες η διοικούσα Εκκλησία αντιμετώπισε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Η πρακτική αντιμετώπισης των ζητημάτων είναι πάντα η ίδια και βιβλικά τεκμηριωμένη. Μετά τον κατακλυσμό ο Νώε, ως αμπελουργός ήπιε πολύ κρασί, μέθυσε και ξεγυμνώθηκε. Σύμφωνα με τη Γένεση, όταν συνήλθε από το μεθύσι του καταράστηκε τον γιο του τον Χαμ γιατί ενώ είδε τη γύμνια του αντί να σπεύσει να τον περιθάλψει αυτός διέδωσε το βαρύτατο για την εποχή αμάρτημά του και επαίνεσε τους άλλους γιους του, τον Σημ και ο Ιάφεθ, που όταν έμαθαν το πάθημα του πατέρα τους τον σκέπασαν με έναν μανδύα. Κάθε χρόνο τα εκκλησιαστικά δικαστήρια προβαίνουν σε μια σειρά καθαιρέσεων έγγαμων ή αγάμων κληρικών. Πρόκειται για ιστορίες που ποτέ δεν δημοσιοποιούνται. Στόχος δεν είναι η συγκάλυψη, όπως υποστηρίζεται, αλλά η προστασία των προσώπων. Η δημόσια διαπόμπευση, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι θεολόγοι, είναι ξένη προς τη φιλοσοφία και τη θεώρηση του χριστιανισμού. «Ο δημόσιος διασυρμός, ο λιθοβολισμός, ο στιγματισμός στο μέτωπο αποτελούν τρόπους απόδοσης δικαιοσύνης άλλων θρησκειών» τονίζουν κληρικοί που χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος και η πλειονότητα των μητροπολιτών είναι αποφασισμένοι να παραπέμψουν στα εκκλησιαστικά δικαστήρια τους κληρικούς όλων των βαθμίδων που η συμπεριφορά τους είναι ξένη προς το ήθος που επιβάλλει η Ορθοδοξία. Οι καταγγελίες εναντίον κληρικών τις τελευταίες ημέρες είναι δεκάδες. Οπως επισημαίνουν όμως στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, οι αρχιερείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν υπό την ασφυκτική πίεση δημοσιευμάτων. Υπενθυμίζουν μάλιστα την ιστορία του αρχιμανδρίτη κ. Παπαρούπα που, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές τον εμφάνιζαν να παρενοχλεί σεξουαλικά κυρίες της ενορίας του, τελικά στα εκκλησιαστικά δικαστήρια αποδείχθηκε αθώος.

    Οι συνοδικοί ιεράρχες είναι πολύ προσεκτικοί και στις καταγγελίες που σημειώνονται κατά ιεραρχών και αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν και «ανθρώπινα» κίνητρα.

    * Ο πόλεμος πρώην και νυν

    Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν πριν από περίπου δύο μήνες ο «ιερωνυμικός» μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης απέστειλε στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία κατήγγειλε ότι είχε στα χέρια του κασέτες που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης είχε σχέσεις με κάποιο νεαρό.

    Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις. Δεν απαντά ούτε στα τηλεφωνήματα που δέχεται. Ισως γιατί έχει ακούσει όπως και άλλοι ιεράρχες ότι οι κασέτες με τη φωνή του ξεπερνούν τις 350. Την ίδια ώρα ο Νικόδημος Γκατζιρούλης δηλώνει ότι η Σύνοδος δεν προέβη σε απαραίτητες και άμεσες ενέργειες για να διερευνήσει το θέμα.

    Οι δύο ιεράρχες έχουν «κονταροχτυπηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ένας, ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, εξελέγη το 1977 επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ αρχικά Μητροπολίτης Ζακύνθου και το 1994 κατάφερε να μετατεθεί στη Μητρόπολη Αττικής. Στη μετάθεσή του αυτή δεν είχε την υποστήριξη της λεγομένης «σεραφειμικής» πτέρυγας αλλά όλων των υπόλοιπων ιεραρχών. Μία μετάθεση ωστόσο την οποία ο κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης αμφισβήτησε πριν από περίπου μία τριετία, όταν δήλωνε ότι πρέπει να γίνουν γραφολογικές εξετάσεις καθώς, όπως υποστήριζε και υποστηρίζει, πλαστογραφήθηκαν ορισμένες ψήφοι.

    * Τα «μέτωπα» και οι διενέξεις

    Ο κ. Νικόδημος εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος επί Αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974 Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Σεραφείμ Τίκκας, και ο Νικόδημος Γκατζιρούλης κηρύχθηκε έκπτωτος μαζί με άλλους Ιεράρχες που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου. Εκπτωτοι τότε κηρύχθηκαν μόνον οι μισοί «ιερωνυμικοί» μητροπολίτες καθώς εν τω μεταξύ μεσολάβησε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και η Ιεραρχία δεν προχώρησε στην υλοποίηση των αποφάσεών της. Στις αρχές του 1990 η Ιεραρχία με νέα απόφασή της και υπό την πίεση της ελληνικής πολιτείας καθώς και μετά από μια σειρά προσφυγές στα δικαστήρια αποκατέστησε και έδωσε επαρχίες σε όσους μητροπολίτες είχε παύσει το 1974. Ο Νικόδημος Γκατζιρούλης όμως δεν ήταν μεταξύ αυτών. Επειδή, όπως λέγεται, ενώ του δινόταν η ευκαιρία να επανέλθει στο σώμα της Ιεραρχίας και να υπηρετήσει σε μητρόπολη που θα ιδρυόταν ειδικά για την περίπτωση του στα Νέα Λιόσια, ο ίδιος επιθυμούσε τη Μητρόπολη, με τον μακρόσυρτο τίτλο, Αττικής και Μεγαρίδος, η οποία εν τω μεταξύ είχε ήδη διχοτομηθεί. Μαζί του συντάχθηκαν και άλλοι ιεράρχες, όπως ο πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνος, καθώς επέμεναν να τοποθετηθούν στις περιοχές όπου υπηρετούσαν στο παρελθόν. Και δεν ήταν λίγες οι φορές την εποχή εκείνη που είχαμε συγκρούσεις μεταξύ των πιστών και καταλήψεις Επισκοπείων. Ολοι οι υπόλοιποι σήμερα ιεράρχες που εξελέγησαν επί Ιερωνύμου υπηρετούν σε διάφορες επαρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Τόσο ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης όσο και ο κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης διατηρούν ελάχιστους φίλους. Ο κ. Μπεζενίτης εδώ και χρόνια δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την άλλοτε «σεραφειμική» πτέρυγα της Ιεραρχίας. Τα «μέτωπα» που άνοιξε με τα μοναστήρια που βρίσκονται στην Αττική και η διένεξή του με ορισμένους κληρικούς της επαρχίας του έχουν απασχολήσει κατά καιρούς πολύ του εκκλησιαστικούς κύκλους. Ο κ. Γκατζιρούλης από την πλευρά του, από το Μοναστήρι όπου εγκαταβιώνει στον Αυλώνα, παρακολουθεί πάντα όλες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

    Η μάχη που θα δοθεί στα δικαστήρια αναμένεται να είναι μακροχρόνια και φαίνεται ότι θα αντιπαρατεθούν ο κ. Παπουτσιδάκης, ο οποίος χειρίστηκε επί χρόνια στις δικαστικές αίθουσες την υπόθεση της αποκατάστασης των λεγομένων ιερωνυμικών μητροπολιτών, και ο κ. Γκούσκος, που χειρίστηκε υποθέσεις εκκλησιαστικές όπως αυτές του Μοναστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αλλά και του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου όταν αυτός κατηγορήθηκε από την Ιεραρχία για τις δηλώσεις του περί προγαμιαίων σχέσεων σε γνωστό περιοδικό.

    * Το πρόσωπο των ημερών

    Η Μητρόπολη Αττικής, ωστόσο, αποδεικνύεται βαρέως πάσχουσα καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προκαλεί πολλούς τριγμούς στη διοικούσα Εκκλησία. Αλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια οικονομικά πανίσχυρη επαρχία, με δεκάδες πλουσίους ναούς, η οποία περιλαμβάνει περιοχές όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, και εκκλησιαστικό πλήρωμα την άρχουσα οικονομικά και κοινωνικά τάξη.

    Το πρόσωπο των ημερών στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ένας νεαρός πρώην κληρικός και νυν μοντέλο, ο οποίος μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων προβαίνει σε μια σειρά αποκαλύψεων. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετούσε ο νεαρός, δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα και δεν έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Το κόστος το επωμίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος» δηλώνουν γνωστοί κληρικοί και, όπως προσθέτουν, «ο Μητροπολίτης ο οποίος χειροτόνησε τον νεαρό κληρικό όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε επίσημη εκκλησιαστική επίσκεψη στο εξωτερικό ενώ εμείς ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε με το ράσο γιατί ο κόσμος μας κοιτάει περίεργα μετά τα όσα άκουσε από τα τηλεοπτικά παράθυρα». Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αποστείλει επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος θα επισημαίνει την ανάγκη διερεύνησης του θέματος.

    Ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος έθεσε σε αργία και παρέπεμψε στο εκκλησιαστικό δικαστήριο έναν αρχιμανδρίτη φίλο του νεαρού όταν έμαθε ότι ενέχεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο και υπήρχαν αποδείξεις για τις ενέργειές του. Αδιάψευστος μάρτυρας ήταν η τηλεοπτική κάμερα, η οποία αποθανάτισε τον αρχιμανδρίτη να ομολογεί τις πράξεις του.

    Πριν από ένα χρόνο και πάλι η ζωή ορισμένων κληρικών άλλου Ορθοδόξου Πατριαρχείου αναστάτωσε τους ορθοδόξους Ελληνες. Μεσούσης της διαδικασίας ανάδειξης νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων εμφανίστηκαν στην Αθήνα φωτογραφίες συγκεκριμένου μητροπολίτη. Οι εκλογές έγιναν και οι συζητήσεις για τις προτιμήσεις του ιεράρχη, έτσι όπως εμφανίζονται μέσα από τις φωτογραφίες, σταμάτησαν…

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Η οικονόμος και ο κληρικός

    Και ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται ή να ξανασχολούνται με την Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και το ακριτικό Κιλκίς και ανέσυραν από την κατάψυξη όσα ετερόκλητα είχαν ακουστεί στο παρελθόν.

    Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν κορυφαίοι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα 80 και πλέον χρόνια του βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κανείς δεν ασχολείται με το συγγραφικό του έργο, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη συμπαράσταση που προσέφερε στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιμαντικό έργο που ανέπτυξε. Ολοι ασχολούνται με την οικονόμο του. Θέμα για το οποίο ο ιεράρχης έχει «απολογηθεί» και στα μέλη της Συνόδου. Ισως γιατί, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων Καρανικόλας, όλα άρχισαν όταν ξεκίνησε ο αγώνας του κατά του Καζίνου του Λουτρακίου.

    Την ίδια ώρα καταγγελίες έκαναν και δύο ιεροψάλτες – που απομακρύνθηκαν από τα αναλόγιά τους – από το Κιλκίς. Είναι μεταξύ των 31 υπογραφόντων ενός κειμένου με το οποίο διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Απόστολος τελεί τη λειτουργία και τα μυστήρια κατά περίπτωση στα νέα ελληνικά. Και επειδή το θέμα δεν ήταν και αρκούντως «πιπεράτο» άρχισαν να του προσάπτουν και τη μομφή ότι επηρεάζεται καθοριστικά από κληρικό του στενού του περιβάλλοντος. Και δεν λογάριασαν τίποτε. Ούτε ότι στο εκκλησιαστικό του λύκειο στο Κιλκίς φοιτούν παιδιά από τη Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, την Παλαιστίνη, την Αφρική και την Κωνσταντινούπολη· ούτε ότι δημιούργησε ίδρυμα για την ενίσχυση των πολυτέκνων· ούτε ότι οργάνωσε ωδείο με παιδική συμφωνική ορχήστρα και σχολή ιεροψαλτών. Και κυρίως ότι στα 78 του χρόνια ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα τέτοιου είδους. Τα «ανθρώπινα» στη διοίκηση της Εκκλησίας είναι πολλά, γι’ αυτό και οι ιεράρχες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στη διερεύνηση των καταγγελιών που δέχονται.

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=143878&dt=07/07/2002#ixzz0vcyoEyY3

  21. Ο/Η Hpeirotis λέει:

    Περί Σεβαστιανού

    Αυτά όσον αφορά τον ένα πόλο της σύμπραξης: την παραδοσιακή εθνικοφροσύνη. Ποια είναι, όμως, η στάση της απέναντι όχθης, των αριστερογενών δυνάμεων του «εθνικού χώρου»;

    Τα πρώτα δείγματα προσέγγισης χρονολογούνται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, από την εποχή της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ στην Αθήνα (Ιούνιος 1988). Η αποφασιστική τομή σημειώθηκε όμως το 1990, με την έκδοση του περιοδικού «Ελλοπία» και την ανάδειξη των «εθνικών θεμάτων» σε προνομιακό πεδίο παρέμβασης της οργάνωσης.

    Ο ίδιος ο Καραμπελιάς θα εξηγήσει αργότερα με κάθε σαφήνεια αυτή την πολιτικοϊδεολογική μετατόπιση: «Για πολλά χρόνια (στη διάρκεια της δικτατορίας και αμέσως μετά) οι συμμαχίες μου βρίσκονταν στο πρώτο στρατόπεδο, του «οργανικού εκδυτικισμού», ενώ τα τελευταία χρόνια πορεύομαι με αυτή τη δεύτερη εκδοχή», το «κίνημα αντίστασης που προσφεύγει στις παλιές μας ταυτότητες, στην δύναμη της παράδοσής μας, επιθυμώντας να αναπαράγει το κλέος είτε της αρχαίας Ελλάδας, είτε του «ένδοξού μας βυζαντινισμού», είτε και των δύο μαζί» («Αθηναϊκή» 2.6.2000).

    Καθοριστικό βήμα σ’ αυτή την προσπάθεια για «επανεθνικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής», σε αντιδιαστολή προς τη «μεταπολίτευση του ευδαιμονισμού και της εθνικής αφασίας», η «Ελλοπία» θα κληθεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό χάσμα ανάμεσα στις «εθνοκεντρικές δυνάμεις» της κεντροαριστεράς κι εκείνες «της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς»» (Γ. Καραμπελιάς, «Η ελληνική ουτοπία», Αθήνα 1993, σ.13-8).

    Στις σελίδες της, αρθρογραφούν ο αλβανοφάγος μητροπολίτης Σεβαστιανός Κονίτσης, στελέχη του ΣΦΕΒΑ, οι καθηγητές Νεοκλής Σαρρής, Παναγιώτης Ηφαιστος, Χρήστος Γιανναράς και Κων/νος Βακαλόπουλος, ο τέως πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης, ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, ο διπλωμάτης Θέμος Στοφορόπουλος, τα μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας Κων/νος Χολέβας και Βλάσης Αγτζίδης κ.ά.

    http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070311.htm

    Παιδί της Χούντας ο Σεβαστιανός:
    Εκλέχτηκε τον Ιούνη του 1967 λίγο μετά το πραξικόπημα.
    Τον Βορειοηπειρώτη τον πειράζει μόνο ο σταλινισμός, ο φασισμός δεν τον ενοχλεί;

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος Σεβαστιανός. 11-06-1967.
    (Εκκλησία της Ελλάδος – Νέες Χώρες).

    Εκοιμήθη στις 12 Δεκεμβρίου 1994
    http://users.ira.sch.gr/markmarkou/1967/new1967.htm

  22. Δεν με εκπλήσσει η ομοφωνία που έχετε σε κάποια θέματα. Αυτό μου θυμίζει έντονα τον ολοκληρωτισμό που έζησα. Κατηγορούσαν όλοι τον παππού μου ότι ήταν ο εχθρός του λαού χωρίς να τον ξέρουν. Το αμάρτημα του ήταν ότι ήταν πολύ εργατικός και είχε αποκτήσει περιουσία. Αυτό τον έκανε κουλιάκο και έπρεπε να πάει 8 χρόνια φυλακή στα μπουντρούμια του Αργυρόκαστρου και μετά εξορία. Άνθρωποι από το χωριό αλλά και τον γύρο χωριών τον έλεγαν εχθρό του λαού γιατί έτσι αποφάσισε το κόμμα. Σιχαίνομαι τον κομουνισμό, το φασισμό, και κάθε ιδεολογία που υποτίθεται προστατεύει τον άνθρωπο και τελικά καταλήγει να τον εξευτελίζει. Μου μιλάτε με ένα μίσος για το Σεβαστιανό χωρίς να τον γνωρίζετε ενώ εγώ τον έζησα. Οι αριστεροί της Ελλάδος αγωνίζονταν για τους παλαιστίνιους και τους Αφρικάνους (και καλά έκαναν και κάνουν) αλλά το να μιλάς για κάποιους έλληνες που είναι δίπλα από τα σύνορα και σάπιζαν στις φυλακές ήταν φασισμός και ο Σεβαστιανός φασίστας. Το υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Κοσμά που είχε γεμίσει με ρούχα και τρόφιμα (από προσφορές πιστών για βοήθεια) ήταν κέντρο διερχομένων μεταναστών, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών χωρίς καμία εξαίρεση. Στο οικοτροφείο που είχε στη Μητρόπολη φιλοξενούσε κάποτε κάποιον Αλβανό (μουσουλμάνο μάλιστα) που είναι σήμερα πολιτευτής σε αλβανικό κόμμα. Το όνομα του είναι Πετρίτ Πόλλο και τον γνωρίζω προσωπικά. Σας πληροφορώ ότι μιλάει με σεβασμό για το Σεβαστιανό. Έχετε δικαίωμα να πιστεύετε σε ότι θέλετε αλλά μην γίνεστε άδικοι με τους ανθρώπους. Υιοθετείτε κάτι που ακούσατε γιατί το είπε κάποιος «σύντροφος», ε, δεν είναι έτσι!
    Όταν ήμουν ποιο νέος, είχα μια τάση να κατατάσσω τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Γνωρίζοντας ανθρώπους από κοντά απογοητεύτηκα από κάποιους «καλούς» και με εξέπληξαν κάποιοι «κακοί». Δεν θέλω να σας κάνω το σοφό. Εσείς φίλοι μου που λέτε το Σεβαστιανό φασίστα, αλβανοφάγο κλπ χωρίς να τον ξέρετε. Αν ήσασταν στη θέση του Στάλιν και του Χότζα θα ήσασταν πολύ χειρότεροι!

    • Ο/Η Po λέει:

      Βορειοηπειρώτης,
      εκφράζεσαι ελεύθερα εδώ, έτσι δεν είναι;
      τι σχέση έχουμε λοιπόν με τον… ολοκληρωτισμό που μας προσάπτετε.

      Ο τρόπος όμως και το φραστικό σας ύφος δείχνουν ένα βαθύτερο Εγώ που ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που λέμε «ανεκτικότητα» και χωρίς αυτήν (αν είχατε στα χέρια σας εξουσία)τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τα στέλνατε ιερώς και.. οικειοθελώς για έναν υγιεινό περίπατο.

      σκεφτείτε το, διότι σας διαπερνά το κριτικό μας βλέμμα.

    • Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

      Η αδεκαστη και αντικειμενικη σας κριτικη κρυβει ενα βαθια δημοκρατη ανθρωπο. Οκ το ειπα το ανεκδοτο.
      Δυστυχως η πολιτικη και θρησκευτικη σας ανοχη ειναι κατω απο το μηδεν. Να το δειτε αυτο.
      Ελπιζω να μην ερθουν ποτε λογικες και ανθρωποι σαν και του λογου σας στην εξουσια.
      Βεβαια το τελευταιο διαστημα ο συρφετος του ΓΑΠ ολο και περισσοτερο κατρακυλαει σε τετοιες λογικες. Οποτε φανταζομαι θα εισαστε φανατικος του υποστηρικτης.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Boρειοηπειρώτη,
      μπήκες εδώ μιλώντας για αιμοροϊδες. Καθόλου χριστιανικά. Σε αντιμετωπίσαμε με ευγένεια. Προς τιμήν σου ζήτησες συγνώμη για το αρχικά άπρεπο ύφος σου. Δεν βρήκες μια λέξη να αντιτάξεις στο ηθικό ζήτημα της ανακήρυξης εγκληματιών ως αγίων. Δεν υπερασπίστηκες την Ορθοδοξία και τους στυγερούς αγίους της γιατί δεν είχες κάποιο επιχείρημα.

      Εξέτρεψες την κουβέντα στο καθεστώς Χότζα, λες και εμείς εδώ το υποστηρίζουμε. Σου ζήτησα να καταδικάσεις τα κακουργήματα της Ορθοδοξίας κατά της ανθρωπότητας. Έκανες την πάπια. Σου μίλησα συγκεκριμένα για τον Σεβαστιανό. Ήταν υποστηρικτής της Χούντας, εκλεκτός της, δεσποτοποιήθηκε λίγους μήνες μετα τη Δικτατορία. Ήταν γνωστός θεομπαίχτης. Κάθε 21 Απριλίου βλαστημούσε δημόσια τον Χριστό δοξολογώντας τον διότι δήθεν ήταν υπεύθυνος για τη φασιστική Δικτατορία.
      Λέω ψέμματα;
      Ήταν χουντικός ναι ή όχι;
      Το να δοξάζεις τον θεό γιατί έφερε τον φασισμό δεν είναι θεομπαιξία;
      Το να σιωπάς όταν εξορίζονται στη Γυάρο και όταν βασανίζονται στην ΕΣΑ άνθρωποι δεν είναι αισχρό;
      Θεωρείς πως ο φασισμός της Χούντας ήταν θεόσταλτος;
      Καταδικάζεις μόνο την αριστερή βία;

      Μας καταγγέλεις για ομοφωνία όταν διαφώνησες ελεύθερα εδώ κάτι που κανείς δεν μπορεί να κάνει στα εκκλησιαστικά μπλογκ.
      Σε ενοχλεί η ομοφωνία.
      Πολύ καλά, το ίδιο και εμάς.
      Η ομοφωνία της Εκκλησίας σε αναπόδεικτα δόγματα δεν σε ενοχλεί;
      Η επιβολή τους μάλιστα με την αυτοκρατορική και την κρατική βία δεν σε ενοχλεί;
      Ο νηπιοβαπτισμόες και ο προσυλητισμός ανηλίκων στα σχολεία δεν σε ενοχλεί;
      Ο διωγμός των «αιρετικών», των Εβραίων, των παγανιστών δεν σε ενοχλεί.
      Οι διωγμοί των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη χώρα μας, ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των Ελλήνων Καθολικών, Προτεσταντών, Εβραίων δεν σε ενοχλούν;
      Αποφάσισε γιατί έχεις έντονο πρόβλημα στρουθοκαμηλισμού.

      Απάντησε αν μπορείς στα ερωτήματά μου χωρίς υπεκφυγές και πάψε να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

      • Ο/Η TARZANAKOS λέει:

        Φίλε Λασκαράτε, συγχαρητήρια για το άρθρο σου.

        Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ιστορία έχει γράψει με πολύ μελανά χρώματα τούς «άθλους» τών «αγίων» βυζαντινών αυτοκρατόρων – και αυτό δεν αλλάζει…

        Το αξιοσημείωτο στο όλο θέμα είναι ότι στη διάρκεια τής τόσο υπερτιμημένης βυζαντινής ιστορίας, εκτός από τούς εστεμμένους άντρες, και οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ (αυτοκράτειρες, αντιβασιλείς, βασιλομήτορες κλπ.) μηχανορραφούσαν, συνωμοτούσαν και δολοφονούσαν χωρίς σταματημό.
        Παρ’ όλα αυτά, το Ελλαδικό Ιερατείο δεν είχε – και ούτε έχει – κανένα απολύτως πρόβλημα να τίς/τούς αγιοποιεί/προβάλει στο «ποίμνιο»…

        Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε καλαίσθητη έκδοση οι μυθιστορηματικές βιογραφίες τής Ειρήνης τής Αθηναίας και τής Θεοφανώς (με τον υπότιτλο: «Η Εστεμμένη Φόνισσα»), οι οποίες αποτελούν επανέκδοση (από τη δεκαετία τού 1960) τών βιβλίων τού Κώστα Δ. Κυριαζή.

        Για να μη βιαστούν, όμως, μερικοί-μερικοί μικρόνοες φανατικοί, τύπου Βορειοηπειρώτη, Misha, tes, Tsakalias, να απαξιώσουν, να αποπροσανατολίσουν και να ευτελίσουν τη συζήτηση και πάλι «χριστιανικώ τω τρόπω», παραθέτω τον τίτλο και ενός αμιγώς ιστορικού βιβλίου/μελέτης με τίτλο:

        BYZANTINE EMPRESSES: Women and Power in Byzantium,
        AD 527–1204
        by Lynda Garland
        First published 1999
        by Routledge
        11 New Fetter Lane, London EC4P 4EE
        This edition published in the Taylor & Francis e-Library, 2002.
        ISBN 0-415-14688-7 (Print Edition)
        ISBN 0-203-02481-8 Master e-book ISBN

        ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το βιβλίο αυτό, όπως και πολλά άλλα, κατεβαίνει δωρεάν από την ιστοσελίδα: http://www.scribd.com.

  23. Ο/Η Tsakalias λέει:

    Φίλε Βορειοηπειρώτης

    Εδώ όπως καταλαβαίνεις ζει μια κλίκα ανθρώπων που έχουν τόση σχέση με την ελευθερία και την ανοχή όσο τα άρθρα τους για το Βυζάντιο έχουν σχέση με την αλήθεια!!!

    Όπως καταλαβαίνεις, γράφουν συνέχεια μόνο ψέματα, και απλά αφήνουν τις γνώμες των λίγων που έχουν αντίθετη γνώμη και όρεξη να επικοινωνούν με ταλιμπάν, για να παριστάνουν τους ελευθερογνώμονες!!!!

    Τους ανθρώπους τους έχουν γελοιοποιήσει τόσες φορές για τις ανοησίες που λένε, που φαίνεται διαθέτουν αόρατη ασπίδα η οποία τους προστατεύει από το φτύσιμο!!!!!

    Τι την Ειρήνη την Αθηναία έλεγαν αγία και τους μαπιάσανε!!!

    Τι παιδεραστή τον γέροντα ιωσήφ και τους μαπιάσανε μαζί με τον αρχιψεύτη τον μπαξεμπάνης!!!

    Τι τεμενάδες κάνανε στον θέμο κορνάρο και τους ξαναμαπιάσανε!!!

    Τι λέγανε ότι οι χριστιανοί δεν παντρευόντουσαν στην εκκλησία και τους ξανα-ματα-μαπιάσανε!!!

    Δεν έχουν αφιερώσει ούτε μισό άρθρο για τις σφαγές των ΑΘΕΩΝ ταλιμπάν, που ξεκλήρισανε σε 50 χρόνια, 50 φορές περισσότερους από ότι το βυζάντιο σε χίλια χρόνια με πολέμους!!!!!

    Μέχρι κι εγώ κουράζομαι να τους βρίζω και πάω σε άλλα φόρουμ. Οι συγκεκριμένοι εδώ έχουν βαρέσει μπιέλα από καιρό και έχουν καταντήσει δουλάκια του καλόπουλου του ρασιά και των άλλων ουφολόγων-βυζαντινολόγων-ολιμερίς-τα-ξύνω-λόγων!!!!!

    Εδώ καθόσαντε και αντέγραφαν επιχειρήματα από ένα σαιτ που το λένε ελέυθερη έρευνα και έγραφαν ότι ο βασίλειος ο α΄ ήταν ζιγκολό αντρών!!!!!!! Εντωμεταξύ, η ελεύθερη έρευνα έχει γράψει κείμενα που λέει ότι ο βασίλειος α είχε παντρευτεί δύο άντρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ευχήσου τους περαστικά, ρώτησέ τους αν ξέρουν γιατί γλύφουν τον Ανδρέα Λασκαράτο, τον αρχι-δωσίλογο της πατρίδας μας, και πήγαινε σε κανένα άλλο φόρουμ με λιγότερο βαρεμένους!!!!

    • Ο/Η Po λέει:

      εντωμεταξύ ο γραφικός αυτός τύπος για ένα διάστημα έφερε επαξίως τον τίτλο του μασκότ σε αυτό εδώ το μπλογκ.
      το υπογραμμίζω για να συμπληρώσω το βιογραφικό του, αμαρτία να είναι ελλιπές.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Tsakalia,
      δεν σου αξίζει να σου απαντήσω, αλλά για να μην νομίζεις πως φυγομαχούμε.
      Το να ζητάς συμψηφισμούς για τις σφαγές που έκαναν οι Ορθόδοξοι αντί να τις αποδοκιμάζεις όπως θα ήθελε ο θεός που λες πως πιστεύεις δεν σε τιμά.
      Για τον Βασίλειο αυτό που έγραψα είναι πως ήταν επαγγελματίας εραστής ανδρών και γυναικών. Θα το βρεις σε οποιαδήποτε εκτεταμένη έκδοση βυζαντινής ιστορίας. Για γάμο του με άνδρες οπύτε έγραψα, ούτε γνωρίζω ούτε αυτό σημαίνει πως δεν έγινε. Αν βνρω χρόνο θα το ψάξω.
      Για την αγιωσύνη της Ειρήνης να διαμαρτυρηθείς στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μυτιλήνης που την αποκαλεί αγία, στον πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Γιουσμά και στα θρησκευτικά μπλογκ που την λένε Αγία, και στην Ηθική και Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια στο ομώνυμο λήμμα της οποίας εγκυρος πανεπιστημιακός βυζαντινολόγος την αποκαλεί αγία.
      Για την παιδεραστία Ιωσήφ Βατοπεδινού να διαμαρτυρηθείς στην ιερά σύνοδο της Κύπρου.
      Για τη μη ιερολόγηση του γαμου τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, να διαμαρτυρηθείς σε δυο πανεπιστημιακούς κληρικούς, τον περίφημο αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φαρμακίδη πρώτο αρχιγραμματέα της Συνόδου, και τον πρωτοπρεσβύτερο Κ.Μπέη. Σε όλες επίσης τις εγκυκλοπαίδειες στο λήμμα γάμος.
      Το ύφος σου, το λεξιλόγιο σου κλπ δεν τιμούν την Εκκλησία σου.
      Όσο για την ελευθερία του λόγου, εδώ υπάρχει άπλετη, στην Εκκλησία υπάρχει το υποχρεωτικό δόγμα και η σιωπή.
      Όποιος διαφωνεί είναι αιρετικός με όλες τις συνέπειες.
      Ο Βορειοηπειρώτης αρνείται να καταδικάσει τη χουντική δράση του Σεβαστιανού.
      Καθόλου δεν τον τιμάει αυτό.
      Εθελοτυφλεί και αυτογελοιοποιείται.
      Τον ενοχλεί μόνο η αριστερή βία.

  24. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

    Αυτος ο Τσακαλιας ειναι χιουμοριστας ή τα πιστευει αυτα που λεει? Γιατι αν ισχυει το δευτερο τοτε η επιστημη εχει βρει ενα λαμπρο δειγμα ανοησιας.
    Κριμας να χανονται τοσο υπερμεγεθεις ανοητοι.
    Να τον παρετε κυρια επιστημη μας να τον παρετε.

    • Ο/Η nomikos λέει:

      Όχι, χιουμορίστας δεν είναι.
      Ανήκει στην ίδια θλιβερή ομάδα που ανήκει και ο απατεώνας Δηδρ,ο ταλιμπάν Νικολάκης ο Μετανοείτε (τσιλιαδόρος αυτός) και άλλα τέτοια φρούτα, που κατά καιρούς το κύμα τα εκβράζει σε τούτες εδώ τις ακτές.

      Για το θέμα της επιστήμης που λέτε, σχετικά με το τρολλ τσακαλίας έχουν ενδιαφερθεί ήδη δύο επιστημονικά ιδρύματα.
      Το ένα εδρεύει στην Ιερά Οδό και το άλλο στη Λεωφόρο Αθηνών.
      Και τα δύο στο ύψος του Χαιδαρίου στην Αθήνα.
      Ανθίσταται σθεναρώς βέβαια η διεύθυνση του ιστολογίου λόγω έλλειψης καλών κλόουν στην μπλογκόσφαιρα,αλλά θα ενδώσει τελικά προς χάριν της επιστήμης.

  25. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

    Λασκαρατε
    Για βρεις και να γραψεις αυτα τα ιστορικα κειμενα νομιζω χρειαζετε μεγαλη ερευνα, πολυς κοπος.
    Φυσικα δεν σε γνωριζω.Θελω απλα να σου πω συγχαρητηρια. Να σε ευχαριστησω που με τον κοπο σου μας ξεστραβωνεις.
    Στο σχολειο μας ειπαν πολλα ψεματα.
    Ευτυχως υπαρχουν ερευνητες σαν εσενα.
    Να μου επιτρεψεις να σε ευχαριστησω που με τον κοπο σου μας ξεστραβωνεις.
    Και να σου πω οτι,
    Οποιος σε διαβαζει με ματογυαλια θρησκοληψιας η προκαταληψη πιο πολυ αυτον θα βλαψει παρα εσενα, φιλε Λασκαρατε.
    Για χαρα.

  26. Ο/Η Oμογενής καθηγητής λέει:

    Κύριοι μήπως γνωρίζετα τι έγινε τελικώς με τον αρχιμανδρίτη Ρόδου Αθανάσιο Μισσό;

    Μέσω Google βρήκα πολλά.
    Ερανίζω λίγα

    Α Είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=05.05.2005,id=37976992

    Υπό όρους έξω ο αρχιμανδρίτης

    ΡΟΔΟΣ

    Αποφυλακίστηκε με εγγύηση 20.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους για λόγους υγείας αρχιμανδρίτης, ο οποίος βρισκόταν προφυλακισμένος στις δικαστικές φυλακές Κω, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση.

    Ο αρχιμανδρίτης Λεωνίδας Μισσός είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος στις 22 Μαρτίου, αφού κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού περίπου 67.500 ευρώ ενώ υπηρετούσε ως λαϊκός στη Μονή Πανορμίτη της Σύμης.

    Για την προφυλάκισή του είχε προκύψει διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας και τελικά χρειάστηκε να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 05/05/2005

    Β Ωσαύτως

    http://www.skai.gr/news/greece/article/7138/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%A1%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85/

    Ποινική δίωξη για οπλοκατοχή στον αρχιμανδρίτη Ρόδου
    16/03/2005 | 20:47 Τελευταία Ενημέρωση 20:47 16/03/2005

    Ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, εις βάρος του αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, Λεωνίδα Μισσού, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου.
    Κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση και απάτη όταν ήταν λαϊκός και υπηρετούσε ως υπάλληλος στην Ιερά Μονή Πανορμίτη, στο νησί της Σύμης.
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μισσός εμφανίζεται να παρακράτησε και να ιδιοποιήθηκε ποσό 76.000 ευρώ.

    Γ
    Στην προσωπική του ιστοσελίδα δεν αναφέρει τίποτα. Έχει αθωωθεί; Γιατί δεν το λέει.
    Δεν έχει αθωωθεί ακόμη;
    Γιατί είναι εν ενεργεία;
    Επιτρέπεται;
    Ωραία, επιτρέπεται. Γιατί κρύβει το γεγονός;
    Ένας αθώος το βροντοφωνάζει.
    Με κατηγορούν άδικα.
    Δεν το κρύβει.
    Ελπίζω ο όσιος πατήρ και η ιερά μητρόπολη να εξηγήσουν τι συμβαίνει.
    Για την τιμή της Εκκλησίας.
    Ευχαριστώ.

    http://www.askitikon.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=233

    Στις 12/2/2005 έλαβε προσωρινό διορισμό, από τον Μητροπολίτην Ρόδου κ.κ. Κύριλλον, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου(1), του Δ.Δ. Κρητηνίας του Δήμου Αταβύρου Ρόδου, όπου υπηρέτησε έως και την 8/2/2010. Μέχρι της σήμερον διακονεί εις την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.

    Δ Ωσαύτως

    Στο μπλογκ τραλαλά
    φαίνεται να γράφει ανορθόγραφα

    http://www.tralala.gr/index.php/useful/item/4191-giorgos_asithianakis

    Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 12:05 posted by +Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός
    Είμαι ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, φίλος του Χαράλαμπου Κατσιμπρή και σε στηρίζουμαι όλοι και με την ψήφο μας !
    Ρόδος, 22/6/2010

    ΣτηρίζουμΕ πάτερ όσιε.
    Ευλογείτε και ενημερώσατε
    Πλιζ

  27. Ο/Η Oμογενής καθηγητής λέει:

    Ωσαύτως για τον πατέρα Αθανάσιο Μισσό.
    Μα γιατί καμία εξήγηση;
    Παναγιώτατε Βαρθολομαίε και Άγιε Ρόδου αλλά και εσείς σεβάσμιε πάτερ ενημερώστε μας διότι σκανδαλιζόμεθα.
    Που βρίσκεται το θέμα σας;

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pU2FBOvbuswJ:www.omogenia.com/forum/showtopic.php%3Ffid/17/tid/19734/+%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%82&cd=19&hl=el&ct=clnk&gl=gr

    ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ
    ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

    Περί τα μέσα Μαρτίου 2005 αναμένεται να ξεκινήσει η κυρία ανάκριση για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν στην διαχείριση του ταμείου της Ιεράς Μονής Πανορμίτη καθώς σήμερα ο Aρχιμανδρίτης Aθανάσιος, πρώην γραμματέας της Μονής κατά κόσμον Λεωνίδας Μισσός, που κλήθηκε για να απολογηθεί ενώπιον της Β΄ τακτικής Ανακρίτριας κ Β. Παπιγκιώτη θα ζητήσει προθεσμία για να μελετήσει τη δικογραφία, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες.

    H υπόθεση όπως ξανάγραψε η «δ» απασχολεί την Δικαιοσύνη από την 24η Iουνίου 2001 όταν ο κ. M. Παπαϊωάννου υπέβαλε αναφορά στην Eισαγγελία Πλημμελειοδικών Pόδου με την οποία κατήγγειλε ατασθαλίες διαχειριστικής φύσεως στη Mονή υποστηρίζοντας ότι ο γραμματέας Λεωνίδας Mισσός από κοινού με τον ηγούμενο Γαβριήλ Mαργαρίτη και την υπεύθυνη Mαρία Φανουράκη, υπεξαιρούσαν χρήματα.

    Tην 2α Oκτωβρίου 2003 ο Eισαγγελέας Πλημμελειοδικών Pόδου κ. Γ. Oικονόμου, αφού αξιολόγησε το προανακριτικό υλικό δικογραφίας που σχημάτισε το AT Σύμης, αλλά και τις διαπιστώσεις του Λογιστή φοροτέχνη κ. M. Στεργενάκη που διενήργησε διαχειριστικό έλεγχο στη Mονή άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην γραμματέα της Mονής Λεωνίδα Mισσού και κατά παντός συνεργού για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένων, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που του είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή ξένης περιουσίας.

    Ο γραμματέας Λεωνίδας Mισσός, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Σύμης, χειροτονήθηκε από τον τέως Mητροπολίτη Pόδου κ. Aπόστολο, φέρει τον τίτλο του Aρχιμανδρίτη και το όνομα Aθανάσιος και λειτουργεί στην Παναγιά την Φανερωμένη, της Iαλυσού.

    Ο κ. Eισαγγελέας σύμφωνα με τις πληροφορίες θα καλέσει σε απολογία όλο το ηγουμενικό συμβούλιο της Mονής.

    Η υπόθεση όπως αποκάλυψε η «δ» έχει και «ροζ» διάσταση καθώς στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις ατόμων που εμφανίζουν τον πρώην γραμματέα της Μονής, Λεωνίδα Μισσό, να είχε στο γραφείο του τηλέφωνο που παρουσίασε μεγάλους λογαριασμούς από «ροζ τηλέφωνα», σε άλλες καταθέσεις εμφανίζεται να παρακολουθούσε ξένες συνδιαλέξεις, ενώ έφοροι της Μονής και εργαζόμενοι καταγγέλλουν απίστευτα πράγματα για ατασθαλίες.

    Διατυπώνονται σε καταθέσεις καταγγελίες για υπεξαίρεση χρημάτων από την πώληση εισιτηρίων του Bυζαντινού Mουσείου της Μονής, για πώληση «μαϊμού» κρασιών της Μονής, για δωρεές εκατομμυρίων και χορηγίες σε ποδοσφαιρική ομάδα, για διαμονή του σε ξενοδοχεία πολυτελείας, αλλά και για απώλεια ιερών λειψάνων.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος που υπεραμύνεται της αθωότητάς του θα αντικρούσει τις εις βάρος του κατηγορίες ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

    Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Μ. Παπαϊωάννου, αρνείται ότι πριν φύγει, τον Οκτώβριο του 2001, έκανε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από δύο τράπεζες. Θεωρεί συκοφαντικά ακόμη τα όσα υποστηρίζει για αφαίρεση αντικειμένων από τα μουσεία, την ιματιοθήκη και την υαλοθήκη, ενώ σε ότι αφορά τις χορηγίες στην Eκκλησιαστική Ποδοσφαιρική Oμάδα της Eπισκοπής της Σερβίας υποστηρίζει ότι ανέρχονται στο ποσό του 1 εκατ. δρχ. που προέρχεται από δάνειο.

    Aρνείται ότι διέμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία και ότι πληρώνει λογαριασμούς και τονίζει ότι τον φιλοξενεί κάθε φορά ο φίλος του ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Mediterranean» και «Rodos Palace».

    Για το παρεκκλήσι-προσκυνητάρι που διαμόρφωσε στο 549TE υποστηρίζει ότι η δαπάνη των υλικών που χρησιμοποίησε δεν ξεπέρασαν τις 300.000 δρχ.

    Aναφορικά με τις ένορκες καταθέσεις των εφόρων της Mονής υποστηρίζει ότι ήταν προκατειλημμένοι σε βάρος του και δίνει απαντήσεις σε όλες τις διαπιστώσεις ατασθαλιών που του καταλόγισαν εξηγώντας που βρίσκονται τα σχετικά παραστατικά.

    Aρνείται κατηγορηματικά ότι έκανε ροζ τηλέφωνα και ότι τον επέπληξε ο Hγούμενος τονίζοντας ότι από το τηλέφωνό του που λειτουργούσε ως κέντρο έκαναν κι άλλοι τηλέφωνα ακόμη και επισκέπτες της Mονής και στρατιώτες.

    Iσχυρίζεται επίσης ότι η καταγγελία προέρχεται από άτομο που μετέχει σε ομάδα κατασυκοφάντησής του. Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Aκη Δημητριάδη θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος όσων τον ενέπλεξαν στην υπόθεση με καταθέσεις τους στο AT Σύμης.

  28. Να πω κι εγώ, με λίγες μέρες καθυστέρηση, ότι αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο άρθρο, και συγχαρητήρια αγαπητέ Λασκαράτε.

  29. Ο/Η tes λέει:

    psifizw tsakalia dagkwto… lete oti thete lete….

  30. Ο/Η TARZANAKOS λέει:

    Tsakalias (05/08/2010 στο 3:53 μμ), δεν έχω καμμία διάθεση να σού απευθύνω τον λόγο.
    Το πράττω, όμως, μόνο και μόνο χάρη στην Ιστορική αλήθεια.

    Σε πείσμα τών συνεχιζόμενων αποπροσανατολιστικών και άσχετων φληναφημάτων σου, λοιπόν, ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ Β΄ (ΙΙ) είναι γνωστός για τούς «χριστιανικούς» άθλους του.

    Ενδεικτικά:

    – «History of the Christian Church, Volume IV: Mediaeval Christianity. A.D. 590-1073»

    § 114. Concilium Quinisextum. a.d. 692.

    «…It was convened by the Emperor Justinian II surnamed Rinotmetos, one of the most heartless tyrants that ever disgraced a Christian throne. He ruled from 685–695, was deposed by a revolution and sent to exile with a mutilated nose, but regained the throne in 705 and was assassinated in 711…»
    (http://www.ccel.org/ccel/schaff/hcc4.i.xi.ix.html)

    – «Justinian II «Rhinotmetes», Emperor, 685 – 695, & 705 – 711″

    «…The last emperor of the house of Heraclius, Justinian II’s reign, loss and regaining of power start with popularity and fairness and descended into bitter tyranny and revenge. The senatorial classes bore the brunt of his tyranny.
    Justinian was a capable man, but marked with a streak of cruelty. Heavy taxation wiped out whatever good will he might have inherited at his ascension…»

    (http://www.wegm.com/coins/justinianii.htm)

    Tsakalias, αν πάλι τα Αγγλικά σου δεν σε βοηθάνε, ώστε να διαβάσεις και να «κατανοήσεις» τα ιστορικά κείμενα,
    ρώτα τον ομοφρονούντα σου («χριστιανόφρονα»;) tes, ο οποίος και «ψηφοφόρος» σου (sic) δηλώνει (13/08/2010 στο 7:50 πμ), αλλά και τα «GREEKLISH» φαίνεται να «κατέχει» – τρομάρα του…

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Φίλοι Λασκαράτε και Ροϊδη, προβληματίζομαι πολύ αν έχει κανένα νόημα πια να γράφουμε τίς λέξεις «χριστιανικός», «χριστιανός» κλπ. μέσα σε εισαγωγικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουμε ότι η ίδια λέξη χωρίς εισαγωγικά σημαίνει κάτι το «καλό», κάτι το «θετικό»…

    • Ο/Η TARZANAKOS λέει:

      Σε όλους τούς φίλους αναγνώστες και σχολιαστές χρωστάω μια διόρθωση «διαδικαστικού» τύπου.
      Συγκεκριμένα, στο προ-προηγούμενο σχόλιό μου (TARZANAKOS 17/08/2010 στο 9:59 μμ ) είχα γράψει:

      «ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το βιβλίο αυτό, όπως και πολλά άλλα, κατεβαίνει δωρεάν από την ιστοσελίδα: http://www.scribd.com

      Δυστυχώς, όπως διαπίστωσα πριν από λίγο, το «ΤΖΑΜΠΑ» τελείωσε και σε αυτή την ιστοσελίδα (www.scribd.com).
      Για να «κατεβάσεις» πλέον βιβλία, χρειάζεται να πληρώσεις ένα είδος συνδρομής – όχι μεγάλο είναι η αλήθεια.
      Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 9 USD , η ετήσια στα 59 USD και η ημερήσια στα 5 USD…

      Ευχαριστώ για την κατανόηση.

  31. Παράθεμα: 2 Αυγούστου μνήμη Αγίου εγκληματία Ιουστινιανού Β΄

  32. Παράθεμα: 2 Αυγούστου μνήμη Αγίου εγκληματία Ιουστινιανού Β΄ | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  33. Ο/Η αγιος Ιουστινιανόςo 1oς, ο Χασάπης λέει:

    Τούτοι δω επιμένουν πως είναι Άγιος και ο πρώτος Χασάπης αυτοκράτωρ, ο Α΄Ιουστινιανός

    http://oca.org/saints/lives/2007/11/14/103301-st-justinian-the-emperor

    St Justinian the Emperor

    Commemorated on November 14

    Saint Justinian, a major figure in the history of the Byzantine state, was also a great champion of Orthodoxy, a builder of churches and a Church writer. He is said to be of Slavic descent, perhaps born in Bulgaria. During his reign (527-565) Byzantium won glory with military victories in Persia, Africa, Italy, as a result of which paganism was decisively routed among the Germanic Vandals and Visigoth tribes. By command of the emperor Justinian the pagan schools in Athens were closed. Justinian sent John, the Bishop of Ephesus, throughout the regions of Asia Minor with the aim of spreading Christianity. John baptized more than 70 thousand pagans.

  34. Ο/Η Vaggelis λέει:

    Βλεποντας τα όσα Εσείς προφανώς ή προτεστάντες είστε ή Φράγκοι (καθολικοί). Διότι τα κριτήρια τα οποία έχετε για να πείτε κάποιον άγιο είναι των φράγκων και των προτεσταντών.Αμα ήταν οποίος σκοτώνει να πηγαίνει στην κόλαση τότε ο ληστής εκ δεξιών του Χριστού δεν θα ήταν Άγιος της εκκλησίας αλλά ένας κολαζόμενος.Αφηστε λοιπόν την κριτική στους Αγίους.Η ορθόδοξη εκκλησία που ταυτοποίησε την αγιότητα τους ξέρει παραπάνω πράγματα.

  35. Παράθεμα: Να ανακηρυχθεί Άγιος ο Κώστας ο Β΄ ή 13ος (μετρώντας από τον Μ.Κωνσταντίνο) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.