Οι τρεις πρώτοι νεκροί…

« Τρεις νεκροί βρέθηκαν σε κτίριο που στεγάζει υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Σταδίου. Ο θάνατος τους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προκλήθηκε από ασφυξία μετά από φωτιά που ξέσπασε από ρίψη μολότοφ


Υποσχέσεις που σέρνουν αποκλειστικά, μόνο την αργοπορία τους, οσμές δυσάρεστες, σταγόνες που πέφτουν ασθμαίνοντας σφυρίζοντας την άνοιξη, ελπίδες θρυψαλιάζονται σε κούφιες υποσχέσεις, γελωτοποιοί, σχοινοβάτες σε παιχνίδια εξουσίας φυτεύουν όνειρα στο χώμα, κι εσύ που να’ βρεις χρόνο να μετρήσεις –ως όφειλες– τ’ αστέρια ένα προς ένα.

Τριάντα πέντε τόσα μεταπολιτευτικά χρόνια, δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, εκατοντάδες, ίσως μερικές χιλιάδες, βουλευτές πέρασαν από τα έδρανα της βουλής αφήνοντας σκοτάδι, χιλιάδες οι διορισμένοι τους, αμέτρητοι οι καιροφυλακτούντες άρπαγες και λαμόγια. Μυριάδες πτυχία, master, doctorats τέθηκαν μαζί με τόσα άλλα προσόντα στην υπηρεσία «της πατρίδος». Εκατομμύρια οι λοιποί, οι απλοί, οι υποταγμένοι στην αιώνια βουβή θλίψη στην αφάνεια της σιωπής.

Μην μας πείτε εσείς και τα μηντιακά σας παπαγαλάκια «τι έχεις εσύ να προτείνεις» γιατί έως τώρα βλέπατε κι ακούγατε αποκλειστικά τα είδωλά σας στον καθρέπτη και αυτών με τους οποίους μοιράζεστε την αμαρτωλή πίτα. Λάβατε ποτέ εσείς υπόψη σας σοβαρά κι ειλικρινά την πρότασή μας;

Πόσο πολιτικά ηθικό είναι να ζητούν λαϊκή στήριξη και συναίνεση αυτοί οι οποίοι ποτέ δεν απουσίαζαν από καμιά κυβέρνηση του κόμματός τους, καμία από τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό της χάλι π.χ. φαντάζομαι ότι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια που αποτελούσε μέλος των κυβερνήσεων του «σοσιαλιστικού» κινήματος, δεν έπεσαν ποτέ όλα αυτά που τώρα καταγγέλλει περί διαπλοκής, διαφθοράς, χρηματισμού στην αντίληψή του. Τα ίδια ισχύουν και για τον νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης που έχει κάνει σημαία του την αυτοκάθαρση στο κόμμα του.

Εάν δεν δικαστούν οι συγκεκριμένοι γνωστοί άγνωστοι και δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, έχω την εντύπωση ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά από τον κόσμο. Το «σχέδιο διάσωσης» θα πέσει στο κενό, θα αποτύχει στην πράξη. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι σε όλα τα επίσημα έντυπα κρατικών αγορών και προμηθειών υπάρχουν φαρδιά-πλατιά και πεντακάθαρα Υπογραφές. Εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, προετοιμαστείτε καταλλήλως να χορέψουμε όλοι μαζί αγκαλιά Αργεντίνικο ταγκό και κομπαρσίτα Κολομβίας, προς την άβυσσο.

Διαπιστώνω, ότι κι η Αριστερά χάνει ακόμη ένα ιστορικό τρένο, η γενική έλλειψη παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης μέσα στην κοινωνία, έχει αγγίζει ανεπανόρθωτα και τα δικά της σπλάχνα. Εάν ο λόγος της δεν αγγίξει πρώτα με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις την καθημερινότητα, αν δεν αφήσει στην άκρη αοριστίες ότι για όλα τα ζητήματα φταίνε οι ιμπεριαλισμοί, πλουτοκρατίες και μεγάλο κεφάλαιο γενικώς και αορίστως… τα σημερινά τουλάχιστον σχήματά της νομοτελειακά αργά αλλά σταθερά, θα εκλείψουν, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη –και για αυτήν– αρχίσει.

.

ρο

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

61 Responses to Οι τρεις πρώτοι νεκροί…

  1. Ο/Η Γιωργος Ραλλης λέει:

    Το μονο που ελπιζω, ειναι η ολη κατασταση να μην σταματησει εδω. Να μην σταματησει, διοτι ειναι θλιβερα νεοελληνικο μετα απο μια εβδομαδα να γυριζουν ολοι σελιδα. Επιτελους, αυτο το αηδιαστικο συστημα να καταρρευσει. Ειμαστε σε ιστορικο σημειο για την «χωρα», ας γινει μια φορα κατι σωστο.

  2. Ο/Η brexians λέει:

    ενα απο τα καλυτερα κειμενα σου…

    η απαξιωση του πολιτικου συστηματος ομως δεν ειναι λυση…
    η απαξιωση των διαπλεκομενων ειναι μονοδρομος..

    αλλα τι λεω ..στην ελλαδα ειμαστε
    τιποτα απο ολα αυτα δεν θα γινει…

  3. Ο/Η Rodia λέει:

    Ξεκινησα ηδη μια προσπαθεια συλλογης ονοματων, αλλα, παρόλο που ειναι τοσα πολλα, βλεπω μετριοπαθεια στη μπλογκόσφαιρα…
    http://rodiat7.blogspot.com/2010/05/blog-post_05.html

  4. Ο/Η Rodia λέει:

    Φοβούμαι πως αν δεν γινει ενα βημα προς τη Κάθαρση σύντομα, θα βρεθουμε στο κενο.. Δεν θα υπαρχει ουτε κυβερνηση καν. Παραδειγματα απο το παρελθον υπαρχουν. Πώς και δεν τα βλεπουν οι φωστηρες του εθνους;

  5. Ο/Η MARINA λέει:

    3 νεκροί,και ξαφνικά ο ο Μάης έγινε Δεκέμβρης…γράφει εύστοχα ο stathis957.blogspot.com.
    Για τους ανθρώπους που χάθηκαν να αφιερώσω αυτό που μου ήρθε πρώτο στο νου.
    Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί.
    Ας γίνουν οι οδηγοί των επόμενων ημερών και ας είναι το τελευταίο λάθος στον αγώνα.
    Να μιλήσουμε και για τα μέτρα πυρασφάλειας μιας και έχουμε να κάνουμε με κτίριο στο κέντρο,που υποδέχετε κοινό.
    Και δεν θα πω να αναζήτήσουμε τις όποιες ευθύνες στον αρμόδιο του κτιρίου,αλλά να συνειδητοποιήσουμε όλοι,τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε δημόσια κτίρια,και πόσο ασφαλής μπορείς να νιώθεις σε αυτά.
    Κάθε κτίριο που υποδέχετε κόσμο,πρέπει να έχει αντίστοιχο μηχανισμό πυρόσβεσης,με ανιχνευτή καπνού,κ.ά.Τι ακριβώς είχε το συγκεκριμένο κτίριο;πότε έγινε έλεγχος;υπάρχουν πολλά ερωτήματα για απάντηση.

    • Ο/Η firiki2010 λέει:

      Παρα πολύ ωραία ΜΑΡΙΝΑ! Η έλλειψη πυρασφάλειας φταίει και όχι οι αλήτες που πέταξαν τις μολότωφ!!! Οσο για τους νεκρούς δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα «οδηγοί της ελπίδας» και το «τελευταίο λάθος». Κι όλα αυτά είναι πολύ εύκολα και ωραία αν οι νεκροί δεν είναι οι άνθρωποι σου.

    • Ο/Η Rodia λέει:

      Ναι, με την ιδια λογικη, καθε 16χρονος να κυκλοφορει με αλεξισφαιρο γιλεκο.
      Το σχολιο του Πανου στη καλυβα ειναι καλυτερο:
      «Καθαρές κουβέντες: από δω και μπρος, οι μεγάλες πορείες των πολιτών που πρόκειται να γίνουν, θα έχουν ένα πρόσθετο, όσο και αναπόφευκτο, καθήκον: άμα τη εμφανίσει των κουκουλοφόρων οι κουκούλες πρέπει να αφαιρούνται αμέσως (από τους πολίτες) και τα μπουκάλια με τα μολότωφ να τοποθετούνται προσεκτικά αποπίσω τους. Αναμμένα!»

      Τρεις νεκροί στην Αθήνα

    • Ο/Η Πτώμας λέει:

      Ο λόγος που σκοτώθηκαν οι άνθρωποι είναι τα νέα συστήματα ασφαλείας που ακόμα και σε περίπτωση φωτιάς δεν επιτρέπει σε κανένα να βγεί. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάντα φτηνές. Όσο για τους αλήτες που έκαναν τον εμπρησμό είναι πάντα οι ίδιοι και πάντα χρήσιμοι σε κάθε κυβερνήτη…

    • Ο/Η Owl λέει:

      Μαρίνα
      «ας είναι το τελευταίο λάθος στον αγώνα»
      Δεν ήταν λάθος, ήταν έγκλημα από δόλο, εκτός αν πιστεύεις , ακόμα, ότι η αριστερα κάνει λάθη ενω η δεξιά εγκλήματα…
      Οι ανθρωποι φωναζαν από μεσα και οι «αγωνιστες»απέξω τους εκαναν το νοημα με το δάχτυλο και φωναζαν «καλά να πάθετε αφού δουλεύετε»
      Ποιός ειπε «Προτιμώ τη μολότωφ από τα άραγμα στον καναπέ??» Ο κ. Αλαβάνος..
      Και σεις μιλάτε για Λάθη και έλλειψη συστημάτων πυρασφάλειας….

  6. Ο/Η undantag λέει:

    Η πρώτη μου σκέψη όταν έμαθα την είδηση – πριν διαβάσω το κειμενό σου – ήταν: «θα παραιτηθεί άραγε κανένα απ’αυτά τα τομάρια τώρα;»
    Αλλά γρήγορα σταμάτησα τον εαυτό μου, γιατί ακόμη και αυτή η σκέψη πια έχει γίνει τόσο σικέ, τόσο ανώδυνη, τόσο «δική τους».
    Όχι, τι να την κάνει η χώρα την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας ή του Υπουργού ΠΡΟΠΟ; Τι να την κάνει την παραίτηση του ΓΑΠ του ιδίου; Είναι η παραίτηση χειρότερη απὀ την εκλογή; Άλλωστε, τι θα αλλάξει αν μετά το ΓΑΠ έρθει ο Βενιζέλος ή Μακεδονομάχος Σαμαράς;

    Και μετά, ομολογώ, δεν ήξερα τι άλλη – μη τετριμμένη σκέψη να κάνω. Εκτός ίσως απ΄το ότι «Η γενική έλλειψη παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης μέσα στην κοινωνία» δεν εμπόδισε τον όχλο να πάρει τη Βαστίλλη.

  7. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές σήμερα μιλάνε για τον «θανάσιμο κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης», όπου η μόλυνση είμαστε εμείς το ρωμαίικο! «Κινδυνεύει το ευρώ» μας λέει ο νομπελίστας Stiglitz. Σύμφωνα με το Bloomberg:

    «More than $1.1 trillion was wiped from global stocks yesterday amid concern that rescues similar to Greece’s 110 billion-euro ($143 billion) package will be needed in Spain and Portugal. European Central Bank council member Axel Weber said today there is a threat of “grave contagion effects” as Moody’s Investors Service warned it may cut Portugal’s rating and three people were killed in an Athens fire set during protests against Greek austerity measures.»

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=axcCafudxZHc&pos=1

    Οι κουτόφραγκοι έχουν ένα ποίημα που εκ πρώτης όψεως ακούγεται ως υπερβολή:

    For Want of a Nail
    For want of a nail, the shoe was lost;
    For want of the shoe, the horse was lost;
    For want of the horse, the rider was lost;
    For want of the rider, the battle was lost;
    For want of the battle, the kingdom was lost,
    And all for the want of a horseshoe nail.
    The smith of the nail is the teller of the tale
    A little neglect may mischief breed
    For want of a few small things great things mislead.

    Σήμερα όμως με το ευρώ belly-up, και τους γιατρούς από πάνω να του δίνουν τις πρώτες βοήθειες το ξαναθυμήθηκα. Επειδή έλειπε κουκούτσι μυαλό στην κούτρα ενός μπουχέστα μιάς μπανανίας, το πανίσχυρο Ευρωπαϊκό νόμισμα που θα αντικαθιστούσε το δολλάριο, hit the dust!!!

  8. Ο/Η Σουρεάλ λέει:

    antinews.gr

    Υπάλληλοι της Βουλής προπηλάκισαν βουλευτές (!!!)
    Από Factorx | Τετ. 05 Μαι 2010, 17:19 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
    Προπηλακίσθηκαν από υπαλλήλους της Βουλής οι Πρωτόπαπας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τσόκλη και άλλοι…

    Μας πήρατε στο λαιμό σας τους φώναζαν και τους απωθούσαν σπρώχνοντας.

    Δεν πληρώνομαι από τις επιτροπές, φώναζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπάλληλοι τον έλεγαν ψεύτη γιατί το γνωρίζουν επειδή εργάζονται στη Βουλή και …ξέρουν

    Όλοι στους διαδρόμους της Βουλής θέτουν τις ευθύνες της Αστυνομίας και του Χρυσοχοΐδη.

    Διαφορετικά προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου χρεώνεται τρείς νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες της πρωθυπουργίας του

    Πρόεδρε δεν πάει άλλο, έλεγαν βουλευτές στον Παπανδρέου μόλις έμπαινε στη Βουλή, κάνε ανασχηματισμό του φώναξε γνωστός πράσινος υπάλληλος

    Σκυθρωπός ο Παπανδρέου

    Βουλευτές εξέφραζαν απορία γιατί αφέθηκαν οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι με τις βόμβες μολότοφ να δράσουν όπως έδρασαν και να προκαλέσουν το χαμό στην Αθήνα

  9. Ο/Η firiki2010 λέει:

    Είμαι πολύ θυμωμένος για να μιλήσω για τους νεκρούς και θα ξεφύγω. Ευτυχώς η απάντηση προς τη Μαρινα βγήκε κόσμια.
    Θα σταθώ στα υπόλοιπα
    Οι προτάσεις σου (όπως πιθανόν και οι δικές μου -διαφορετικές φαντάζομαι από τις δικές σου) τέθηκαν στην λαική κρίση και απορρίφθηκαν. Αυτό είναι το παιχνίδι της Δημοκρατίας. Μόνο που ‘ασχετα αν νομίζουμε ότι δικαιωνόμαστε για προηγούμενες τοποθετήσεις μας και άσχετα αν θεωρούμε ότι αν είχαμε εισακουσθεί τα πράγματα θα ήταν αλλιώς οφείλουμε όταν κάνουμε προτάσεις να λαμβάνουμε υπ όψιν μας τη συγκεκριμένη πραγματικότητα (μέχρι να αλλάξει ή να την αλλάξουμε). Και η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει περιορισμούςτεχνικούς,νομικούς, οικονομικούς κλπ.Αν προτείνεις απόδοση δικαιοσύνης σε στιλ λιντσαρίσματος για να ηρεμήσει ο κόσμος προφανώς θα διαφωνήσω (και ο κόσμος δεν θα ηρεμήσει).
    Αλλά ακόμα και αν δεν μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως θα έπρεπε δεν είναι λόγος να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του Ζαλόγγου. Το καταλαβαίνεις ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον χορέψουν όλοι και κυρίως δεν θα τον χορέψουν αυτοί που έπρεπε να είναι φυλακή. Θα είναι μάλλον στην απεναντι πλαγιά και θα χτυπάνε παλαμάκια.

    • Ο/Η Po λέει:

      Αγαπητέ firiki2010…
      αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τους στοιχειώδεις συμβολισμούς που θέτω στο κείμενό μου, όταν λέω για «ποιος ακούει» τις προτάσεις μας – και για «χορό αγκαλιά στην άβυσσο» κλπ.

      τότε να το ξαναδιαβάσετε, σας παρακαλώ.

      λυπάμαι, δεν δύναμαι να εξηγώ την αλφαβήτα, τα νοήματα πίσω από φράσεις και λέξεις.

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ναι κύριε Ροϊδη,
    υπάρχουν υπογραφές.
    Υπάρχει και μια ομολογία κλειδί:
    Θ.Τσουκάτος.
    Κανένα κόμμα όμως δεν βλέπω να ανησυχεί που δεν γίνεται η δίκη του.
    Και καλά η ΝΔ, με τι μούτρα να μιλήσει.
    Η Αριστερά όμως;
    Γιατί δεν ζητά να επισπευσθεί η δίκη του;
    Είναι στρατηγικός κατηγορούμενος, κεντρικό πρόσωπο του μαύρου πολιτικού χρήματος.

    • Ο/Η iconology2009 λέει:

      Το πέτυχα τον Τσουκάτο μιά φορά-μιά βδομάδα μετά τις εκλογές-στη Βασιλίσσης Σοφίας. Είχε ζέστη ακόμα ο καιρός. Με τα τσίλικα του παπουτσάκια καλοβαμμένα, το σένιο του παντελονάκι καλοσιδερωμένο, την αψεγάδιαστη ολοκαινούργια πουκαμισιά, εκτυφλωτικά λευκή σαν την αγνότητα της νηπιακής του ηλικίας. Και είχε έναν αέρα! Θεέ μου!Διαισθανόσουν΄το ανακουφισμενο του βλέμμα. Ήξερε ότι έχει περάσει τον κάβο ασφαλώς. Μπορούσε να κοιμάται πιά ήσυχος!
      Επί της ουσίας τώρα: ναι, δίκες ναι αλλά συμμετρικά. ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ και για τα δυό κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Και ο Ρουσσόπουλος αλλά και ο Μαντέλης(ίσως η πιό πρόστυχη περίπτωση και σχεδόν ομολογημένη κλοπή δημόσιου χρήματος. Πολύ σημαδιακή περίπτωση. Και μόνο ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι μιά πολύ ισχυρή ένδειξη ενοχής).
      Αλλά το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν θα στέριωνε χωρίς τη συνδρομή και του εξίσου διεφθαρμενου δημοσιογραφικού κόσμου-στα ανώτατα κλιμάκια του προφανώς. Ακόμη μένω με την απορία του πώς η Παναγιωταρέα(η μεγάλη πρωθιέρεια του παραδικαστικού σκανδάλου-που είναι ταυτόχρονα και τόσο σκανδαλιστικά εκκλησιαστικό) κατάφερε και έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της θεσσαλονίκης, τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να αρθρώσει -συντακτικά και γραμματικά εννοώ(να τη βράσω τη φιλολογία της)-δυό προτάσεις σωστά .
      Ή ας πούμε τί ακριβώς έγινε με τα εκατομμύρια ευρώ του Θέμου και του Μάκη(μπρρρρρρρ). Ή, γιά να προσεγγίσουμε τον απόλυτο σκανδαλισμό, έχουν διερευνηθεί όλες οι δραστηριότητες της κυρίας(;) Δασκαλάκη( η Γιάννα ντε!); Έχω κάποια κενά γιά τη περίπτωση της. Ας μην ξεχνάμε το Ολυμπιακό πνεύμα αυτής της κυρίας ή του ανεκδιήγητου απολογητή της, του Λιάνη, δημιούργησε το φυτώριο του ντοπαρίσματος και της τοξικότητας στον Αθλητισμό-κυριολεκτικά και μεταφορικά.
      Τέλος μού κάνει ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ότι κανένα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ δεν ξέσπασε στη χώρα αυτή των σκανδάλων. Υπάρχει κάποιου είδους ασυλία γι’αυτή τη περιχή σκανδάλων;

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Λες και κυβρερνούν Μαφίες αυτή τη χώρα κι έχουν φροντίσει για την ατιμωρησία των μελών τους ακόμη και με νόμο.

        Πριν 5 λεπτά στην ΕΤ1 λογοκρίθηκε εν ψυχρώ η επίσημη δήλωση κάποιου Ευρωπαίου επίτροπου -ή κάτι τέτοιο-που έλεγε πως η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε.-μέχρι εκεί μεταδόθηκε-ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΙΝΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
        Αυτό το τελεύταίο κόπηκε από το κρατικό κανάλι. Μου είπαν όμως πως είχε ήδη μεταδοθεί σε ιδιωτικά ΜΜΕ, ραδιόφωνα κλπ

        Μια ζωντανή Αριστερά θα το έκανε αύριο θέμα.
        Ανοιχτή λογοκρισία.
        Και κλέφτες και ψεύτες και λογοκριτές.
        Όχι τίποτα άλλο αλλά προχτές βγήκε ο Σημίτης και μίλαγε σαν να μην υπήρξε ποτέ του πρωθυπουργός.

      • Ο/Η Comte de Toulouse λέει:

        Όχι τίποτα άλλο αλλά προχτές βγήκε ο Σημίτης και μίλαγε σαν να μην υπήρξε ποτέ του πρωθυπουργός.
        Ολοι μόλις πέσουν στην κατηγορία «τερμάτισα την καρριέρα μου και έχω το ακαταλόγιστο», τότε μόνο ανοίγουν το ξερό τους για να πουν καμμία αλήθεια. Φυσικά σε τρίτο επίπεδο ανάγνωσης διαφαίνεται και το «μέα κούλπα», αλλά τι να το κάνεις 15 χρόνια μετά…

  11. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    Μέχρι τελείας. Συμφωνώ.
    Με μια μεγάλη υπογράμμιση για την ολόλαμπρη απουσία της αριστεράς στα πολιτικά δρώμενα. Διότι, αριστερά με δεξιά φιλοσοφία και μικροαστική / μικροκομματική στρατηγική, δεν είναι αριστερά.
    Πάει λοιπόν κι αυτό το τραίνο, για πολλές κοινωνικές συνιστώσες…
    Εδώ που είμαστε, ένα μόνο μπορεί να λυτρώσει:
    Τιμωρία των υπευθύνων εδώ και τώρα.
    Όσοι καπηλεύτηκαν την εξουσία, όσοι ξεπούλησαν το ίδιο τους το έθνος, όσοι απήλαυσαν τα ωφέλη της διαπλοκής, στον (πολιτικό τουλάχιστον) καιάδα!
    Αυτά.

  12. Συμφωνούμε απολύτως. Δίπλα σε τούτα τα λόγια ας αναλογιστούμε ποιον εξυπηρετούν τελικά αυτές οι ενέργειες;

  13. Ο/Η Po λέει:

    όποιος έβγαλε το συμπέρασμα ότι είμαι υπέρ της βίας, δεν ξέρει να διαβάζει…

  14. Αγαπητέ bloggoγείτονα.

    Μέχρι στιγμής δεν είχαμε την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε θέματα καυτά. Σε διαβάζω όμως (σ’ έχω στα links μου) .

    Απόψε θέλω να σου εκφράσω την ευαρέσκεια μου για την αντικειμενικότητα της εγγραφής σου που πέρα από την διατυπωμένη θέση ενός συνειδητοποιημένου πολίτη αποπνέει ξεκάθαρα την αγωνία του για την Πατρίδα.

    Όλοι ανεξαιρέτως φέρουν την ευθύνη τους και στον βαθμό που μας αναλογεί και μείς οι πολίτες.
    Αν όλοι δεν αφυπνιστούμε ακόμη και βίαια ,θέλουμε δεν θέλουμε, το χάσαμε το παιχνίδι της εξέλιξης, της σταθερότητας, της προόδου της Δημοκρατίας.
    Κάθε μολότοφ που θάβει έναν πολίτη σβήνει όλα τ’ στέρια τ’ ουρανού μας και βυθίζει στο σκοτάδι την χώρα μας.
    Ο Θεός της Ελλάδος μαζί μας.
    Ήσυχη νύχτα νάχουμε

    http://ligery.pblogs.gr
    http://pygemos.blogspot.com

  15. Ο/Η Kώστας Κοροβίλας λέει:

    Τό κείμενό σας, κύριε Ροϊδη είναι ένα ΠΟΙΗΜΑ, καί τούτη τήν ώρα είναι ανάγκη νά μιλάμε μέ «ποίηση», μέ γλώσσα που μάς ενώνει, μέ λόγια πύρινα γεμάτα μέ αλήθεια, λόγια γεμάτα νόημα, γιατί μόνο έτσι θά καταλάβουμε ο ένας τόν άλλο. Γιατί η Χώρα ετούτη, που κανείς ποτέ δέν αγάπησε, κι αυτοί που τήν αγάπησαν έφυγαν (τούς έδιωξαν οί παράξενοι καί ξένοι ιδιοκτήτες καταπατητές), πρίν ακόμη προλάβουν νά σκουπίσουν τό γάλα από τά χείλη τους. Τέτοιες στιγμές λαϊκής αγανάκτησης καί αιματοβαμένης εξέγερσης έχει νά δεί η Χώρα ετούτη, από τήν δεκαετεία τού ’60. Ευχομαι η ενέργεια αυτή νά μήν εξαντληθεί πρίν νά φέρει τό ποθητό αποτέλεσμα τής ανατροπής τού νοσηρού καθεστώτος καί η αλλαγή που όλοι προσμένουμε νά έλθει, επί τέλους.
    Τό Θέατρο Βουλή, εντύθηκε στά μαύρα. Κρεμάστηκαν οί μαύρες βαριές κουρτίνες τής υποκρισίας καί οί μαύρες πλερέζες τού ψεύτικου πένθους απλώθηκαν στά έδρανα καί στό ψηλό Βήμα τής βουλής. Ακούστηκαν τυποποιημένες λεκτικές κονσέρβες, άοσμες αερολογίες, «Καταδικάζουμε τήν βία από όπου κι αν προέρχεται»….»Δέν θά θιγούν συντάξεις, καί μισθοί»……»Η δημοκρατεία…..»(πρωθυπουργός)
    Ο αξιωματικός τής αντιπολίτευσης, κύριος Σαμαράς, εφρόντισε εγκαίρως νά παραλάβει τήν βραχνή φωνή πού του είχε παραγγίλει ο σκηνοθέτης του καί αράδιασε κι αυτός κάτι βραχνά πένθημα ψελίσματα γεμάτος θεατρική υποκριτική συγκίνηση. Ενας, ένας, οί πολιτικοί αρχηγοί, χά, χά, εμίλησαν, καί κάτι έτρεξε στά γύφτικα λημέρια.
    Ασχετοι ως πρός τήν ωμή πραγματικότητα, ανίδεοι, απρόθυμοι ως πρός τήν πραγματοποίηση τού «οράματος» γιά μιά καλύτερη ζωή που συχνά ξεστομίζουν. Ξένοι, καταπατητές τού κοινοβουλίου, (τό ξέρω εψηφίστηκαν, αλλά πώς?).Κομπογιαννήτες, έμποροι τής πολιτικής, πόσο μικροί καί πόσο ξένοι εφάνταζαν. Η εξουσία, χωρίς ουσία. Κι η εξουσία, αόριστη έννοια, Δύναμη, μιά είναι ‘δώ καί μιά ειν΄εκεί, κι αυτός που τόν πνίγει τό δίκιο τήν κρατά στήν σφιγμένη του γροθιά καί στά σφιγμένα δόντια του. Εσύ, πιτσιρικά, μέ τήν σφιγμένη τήν γροθιά καί τά σφιγμένα δόντια, όπως η αφίσα σου, κι από κάτω γράφεις «REVOLUTION», φέρτηνε τήν μαγκούφα κι ας τήν λένε REVOLUTION αν όχι επανάσταση, τό ίδιο είναι. Η ουσία μετράει.
    Δέν μπορείς νά ζητάς από τόν αδύνατο νά σφίξει τό ζωνάρι, καί νά αφήνεις τόν κοιλαρά μέ τά περίσια λίπη μέ χαλαρή τήν βράκα. Δέν μπορείς νά ζητάς από τόν μεροκαματιάρη εργάτη νά βάλει τό χέρι στήν τρύπια τσέπη νά πληρώσει, καί νά αφήνεις τόν χρυσοδάχτυλο, αμέτοχο στό οικονομικό πρόβλημα τής Χώρας.
    Δέν μπορείς, Οχι, δέν μπορείς !!!

  16. Ο/Η Winton Tee λέει:

    Σε αυτές τις συγκυρίες είναι απαραίτητο κανείς να βρίσκει κάτι που τον εκφράζει, μια συμπόρευση. Πράγμα που μου (ξανα)συμβαίνει εδώ.
    Το αίτημα «ομοψυχία», λογικό στην συγκυρία, εξατμίζεται βλέποντας το πρόσωπο αυτού που προτάσσει το χέρι.
    Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ψάχνοντας για κριτική και εναλλακτικούς τρόπους πολιτικής έκφρασης σκοντάφτεις στην τελευταία παράγραφο του παρπάνω κειμένου.

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    Εγώ έχω δυο απορίες:

    1.Η Μαρφίν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να απεργούν;
    Αν όχι-και αυτό θα προκύπτει τρόπον τινά και από τα ποσοστά της απεργίας στα υποκαταστήματά της-μήπως υπάρχει θέμα;
    Το οποίο δεν θα θίξουν βέβαια τα ΜΜΕ.

    2.Έξοδος κινδύνου υπήρχε όπως θα προβλέπεται κατά τον νόμο;

    • Ο/Η Rodia λέει:

      Ακουσα στο δελτιο ειδησεων οτι μια υπαλληλος τηλεφωνησε σε ενα προισταμενο (ή διευθυντη) αλλου καταστηματος ζητωντας αδεια να φυγουν απο το συγκεκριμενο καταστημα και ελαβε την απαντηση να μεινουν στις θεσεις τους.
      Αυτος ο τυπας δεν εχει καμια ευθυνη; Ολες οι τραπεζες του κεντρου ειχαν κλειστα τα καταστηματα τους, ενοψει της πορειας. ΓΙΑΤΙ η Μαρφιν τα ειχε ανοιχτα;

      ..περι εφαρμογης των κανονισμων στα κτιρια, καλυτερα μη ρωτας..

  18. Ο/Η Winton Tee λέει:

    Σε τέτοιες συγκυρίες είναι ζωτική η ανάγκη για την συνάντηση με φωνές που εκφράζουν κάποιον, κάτι που μου (ξανα)συμβαίνει εδώ.

    Στο αίτημα για ομοψυχία, που ξεκινά από λογική βάση, εξατμίζεται όταν βλέπεις το πρόσωπο αυτού που τείνει το χέρι…

    Κι αυτό, όταν σε αναζήτηση εναλλακτικής φωνής και σοβαρής κριτικής, σκοντάφτεις στην τελευταία παράγραφο του παραπάνω κειμένου ή στην παρατήρηση του/της sadmanivo

    Να μη θολώσει το βλέμμα μας από τους καπνούς των μολότωφ, διότι πνίξαν τους τρεις, πνίξαν την αντίληψη αυτών που τις ρίξαν μα κρύβουν και την ουσία των πραγμάτων.

  19. Ο/Η ciaoant1 λέει:

    «Διαπιστώνω, ότι κι η Αριστερά χάνει ακόμη ένα ιστορικό τρένο, η γενική έλλειψη παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης μέσα στην κοινωνία, έχει αγγίζει ανεπανόρθωτα και τα δικά της σπλάχνα.»

    Δυστυχώς αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια.

    Έχω γράψει και εγώ κάτι σχετικό εδώ:
    http://ciaoant1.blogspot.com/2010/05/3.html

  20. Ο/Η Khlysty λέει:

    «Τριάντα πέντε τόσα μεταπολιτευτικά χρόνια, δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, εκατοντάδες, ίσως μερικές χιλιάδες, βουλευτές πέρασαν από τα έδρανα της βουλής αφήνοντας σκοτάδι, χιλιάδες οι διορισμένοι τους, αμέτρητοι οι καιροφυλακτούντες άρπαγες και λαμόγια. Μυριάδες πτυχία, master, doctorats τέθηκαν μαζί με τόσα άλλα προσόντα στην υπηρεσία «της πατρίδος». Εκατομμύρια οι λοιποί, οι απλοί, οι υποταγμένοι στην αιώνια βουβή θλίψη στην αφάνεια της σιωπής.»
    Τα είπατε όλα. Μόνο που, για να κάνω άλλη μια λογοτεχνική αναφορά, το σκοτάδι συγκεντρώνεται και, πλέον, κατατρώει δικαίους και αδίκους. Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ο προβολέας του τραίνου που έρχεται ταχέως…

  21. «Οι τρεις πρώτοι νεκροί…»

    Απ’ ότι καταλαβαίνω είναι κι άλλοι νεκροί στο πρόγραμμα!…

    • Ο/Η Σουρεάλ λέει:

      Το σύστημα υγείας της εποχής ΓΑΠ-ΔΝΤ θα σκοτώσει πολύ κόσμο κύριε Φάνη. Χωρίς προσωπικό, καταλαβαίνετε.
      Μην το συζητάτε.

      • Γι’ αυτό και κάποιοι σπεύδουν να τους σώσουν από το ΔΝΤ δολοφονόντας τους!… Προτότυπη πρακτική (για τα ελληνικά δεδομένα, αφού ήδη την έχει εφαρμόσει ο Χίτλερ – μεταξύ άλλων)!

  22. Ο/Η Rodia λέει:

    Το 1963, ενας ανθρωπος με το παρωνυμιο “Τιγρης” ορμησε, ανεβηκε στο τρικυκλο του Γκοτζαμανη που ειχε δολοφονησει με “τροχαιο” το Γρ. Λαμπρακη κι ετσι συνεληφθησαν οι δολοφονοι. Σημερα, γιατι δεν βρεθηκε τουλαχιστον ενας “τιγρης” να πεσει πανω στους εμπρηστες;
    Απο ό,τι ακουσα (στο δελτιο της ΝΕΤ ή της ΕΤ3, δεν θυμαμαι..) βγηκαν απο περιφρουρημενο μπλοκ του ΠΑΜΕ τρια ατομα (2 αντρες + 1 γυναικα) με κουκουλες και εβαλαν τη φωτια, ενω εβλεπαν καθαρα πως υπηρχαν ανθρωποι μεσα στο καταστημα της Μαρφιν.
    Γνωριζουμε ποσο καλα περιφρουρει τα μπλοκ του το ΚΚΕ και με ξαφνιασε αυτη η λεπτομερεια. Για πότε πεταχτηκαν και για πότε φορεσαν τις κουκουλες και δεν τους βουτηξαν; Αν ειναι ετσι, φυσικα, και δεν ειναι πλαστη η πληροφορια.

  23. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    Αγαπητέ Ρο,
    δεν κατάλαβα σε ποιον αναφέρεσαι όταν γράφεις «όποιος έβγαλε το συμπέρασμα ότι είμαι υπέρ της βίας, δεν ξέρει να διαβάζει…»,
    αλλά για να μην παρεξηγηθώ για το σχόλιό μου, όταν αναφέρομαι σε τιμωρία υπευθύνων σαφώς εννοώ μέσω της δικαιοσύνης και όχι βέβαια με αυτοδικία… Πονηροί γαρ οι καιροί…
    Κατά τα άλλα, τι να πω, θλίψη και παράπονο, όπως κι ο μέσος έλληνας…

  24. Ο/Η harisheiz λέει:

    Δυστυχώς… δεν μπορώ να διαφωνήσω πουθενά! 😦

  25. Ο/Η kanali λέει:

    Συνυπογράφω.

    Επίσης και με κ. Λασκαράτο

    Υπάρχει και μια ομολογία κλειδί:
    Θ.Τσουκάτος.
    Κανένα κόμμα όμως δεν βλέπω να ανησυχεί που δεν γίνεται η δίκη του.
    Και καλά η ΝΔ, με τι μούτρα να μιλήσει.
    Η Αριστερά όμως;
    Γιατί δεν ζητά να επισπευσθεί η δίκη του;

    Επίσης

    1.Η Μαρφίν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να απεργούν;
    Αν όχι-και αυτό θα προκύπτει τρόπον τινά και από τα ποσοστά της απεργίας στα υποκαταστήματά της-μήπως υπάρχει θέμα;
    Το οποίο δεν θα θίξουν βέβαια τα ΜΜΕ.

    2.Έξοδος κινδύνου υπήρχε όπως θα προβλέπεται κατά τον νόμο;

    Να συμπληρώσω «είχε μελέτη πυροπροστασίας το κτήριο όπως προβλέπεται από τον νόμο; Είχε υλοποιηθεί;»

  26. Γιατί οι Αθηναίοι εξοστράκιζαν πολιτικούς άνδρες, αλλά ακόμη και ανθρώπους που είχαν συμβάλει στη σωτηρία της πόλης τους;
    Τι πάει να πει το παρακάτω;
    «Οι πολιτικοί είναι σαν τις πάνες. Πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τους ίδιους λόγους».
    Ανώνυμος

  27. Ο/Η ciaoant1 λέει:

    Κάτι ακόμα περί του θέματος (γιατί βλέπω πάλι την ηθικολογία για τις -πράγματι υπαρκτές βέβαια- ευθύνες της marfin, κτλ, αλλά με τη γνωστή ευθυνοφοβία/ανωριμότητα της αριστεράς, η οποία φαίνεται είναι σωστή, δεν έχει λάθος πουθενά):

    http://ciaoant1.blogspot.com/2010/05/updated.html

  28. Ο/Η Winton Tee λέει:

    Κατ’αρχάς η διπλή εμφάνιση του σχολίου μου έγινε κατά λάθος – συνηθισμένος από τον blogger να βλέπω τα σχόλιά μου άμεσα αναρτημένα – οπότε αν το κρίνετε απαραίτητο σβήστε το πρώτο.

    Διαβάζοντας σήμερα το κείμενο του εργαζόμενου στη Marfin που καταδεικνύει νέες ευθύνες για τους θανάτους, νιώθω ότι κάπου το πράγμα θολώνει.
    Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, η βασική ευθύνη για το δυστύχημα είναι του αυτόκλητου τιμωρού που πέταξε το μπουκάλι.
    Και είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς τα συναισθήματα και την οργή να ξεχύνονται στο πεζοδρόμιο κι όποιον πάρει ο χάρος, ειδικά ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία.
    Πραγματικά, αφού φτάσαμε στο σημείο να έχουμε νεκρούς πρέπει ο καθένας να πάρει θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.
    Μπορώ να καταλάβω ότι οι αντιθέσεις γεννούν αντιθέσεις, αλλά μέχρι πού; Και με τι κόστος;

  29. Ο/Η Aspa λέει:

    Απλά χρειαζόμαστε έναν σωτήρα να μας σώσει από το αδιέξοδο..Αλλά και να τον βρούμε θα τον δολοφονήσουμε, γελιοποιήσουμε , σουβλισουμε ή θα τον κάνουμε να καταφύγει σε αυτοεξορισμό στο εξωτερικό

    http://booknights.wordpress

  30. Ο/Η laskaratos λέει:

    Βοήθεια!
    Έναν γιατρό για τον κ.Αλαβάνο!

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=540782

    Ο Αλ. Αλαβάνος έθεσε προς συζήτηση στη Γραμματεία και στην ερχόμενη Συνδιάσκεψη του σχήματος να εξετάσει το ενδεχόμενο η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη Βουλή μέχρι την προκήρυξη εκλογών. Ταυτόχρονα ανέφερε πως, μολονότι δεν είναι ακόμη ώριμο στη συνείδηση του κόσμου το αίτημα να πέσει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει τους αγώνες για να πέσει.

  31. Ο/Η sailinsea λέει:

    Συμφωνώ με την Ρodia περί ¨Τίγρη¨……….

    Τι σκατά αλληλεγγύη είναι αυτή ,όταν δεν βρίσκεται ούτε ένας ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους , να «μαγκώσει» ένα αρχ……
    δολοφόνο?
    Αν είναι να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας , ΑΣ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ.
    Λιγότερους νεκρούς θα έχουμε.Και αυτό είναι τελικά που μετράει.
    Έτσι δεν είναι?

    Μήπως είναι καιρός να πάμε σε άλλες μορφές αντίδρασης?
    Καθιστική διαμαρτυρία , συμβολικές καταλήψεις,λευκή απεργία κ.ά.

    Νοοτροπία είναι ο τρόπος που σκέφτεται κάποιος.
    Κατά συνέπεια ,όπως σκέφτεται έτσι και ενεργεί.

  32. Ο/Η negentropist λέει:

    Mε αφορμή τον αναίτιο θάνατο τριών συνανθρώπων μας απο τις μολότωφ ανεγκέφαλων και κατά τεκμήριο αναίσθητων κουκουλοφόρων, ξεπήδησε αυθόρμητα στο μυαλό μου η παρακάτω σκέψη.

    Σίγουρα δεν πήγαν στράφι οι σχεδόν καθημερινοί περίπατοι μιας ασυνήθιστης γυμνασιακής τάξης στο δάσος Συγγρού (απέναντι απο το ΚΑΤ), με τον υπέροχο καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών του ΕΕΑ (Καραγεωργίου) να διαβάζει Λυσία και Ισοκράτη σε καμμιά 15αριά έφηβους που τον ακολουθούσαμε απο πίσω, ανάμεσα στα πεύκα … Βέβαια, αρκετές φορές κάναμε πλάκες σαν πιτσιρικάδες που ήμασταν … αλλά τότε που να φανταζόμασταν ότι η ποιοτική διαμόρφωση στους εγκεφάλους μας, λόγω Λυσία, θα ήταν κάποτε χρήσιμη στις ζωές μας.

    Λυσίας, στον λόγο “υπέρ του αδυνάτου”: «Τα του σώματος δυστυχήματα τοίς της ψυχής επιτηδεύμασιν ιάσθαι»

    Δε χρειαζόμαστε καμμία αριστερά, καμμία δεξιά (κατά … μείζονα λόγο!), κανένα «-ισμό», αλλά ούτε και τα κάθε λογής ανθρωπογενή, θεϊστικά παραμυθάκια, για να αγαπάμε και να σεβόμαστε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας.

    Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι … κοινή λογική. Και που και που, άντε … και λίγο George Benson για να μας ηρεμεί:

    George Benson – The Greatest Love Of All (Live Montreux 1986)

    Whitney Houston – Greatest Love Of All (Lyrics)

  33. Ο/Η Δικαιοσύνη λέει:

    Αναντίρρητη ανάγκη στις παρούσες στιγμές είναι η απονομή δικαιοσύνης. Τα απανωτά κτυπήματα στην τσέπη μας, στις οικονομίες μας, τους μόχθους μας, την εργασία μας, στη λογική μας απαιτούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ευθύνες για οτιδήποτε μας έφερε στην κατάσταση αυτή.

    Το δικαιικό μας σύστημα είναι τοποθετημένο σε ένα τεράστιο σύνταγμα με απίθανες λεπτομέρειες και ασάφειες, κάποιους νόμους που ψηφίζει η βουλή και χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις που υποτίθεται κάνουν εφαρμογή των νόμων. Όπως τα πάντα σε αυτό τον τόπο το σύστημα αυτό είναι μπάχαλο.
    Το σύνταγμα καλώς ή κακώς θα αλλάξει όποτε είναι να αλλάξει και από την βουλή του μέλλοντος.

    Οι νόμοι μας είναι ένα χάος που ανάγονται σε παλαιότερους και αυτοί σε παλαιότερους και φθάνουν στο 1920 ίσως και νωρίτερα.
    Ταυτόχρονα προστίθενται συνεχώς από τη Βουλή νέοι καθώς και η συνεχής εναρμόνιση των ευρωπαϊκών.
    Οι υπουργικές αποφάσεις που είναι η δυνατότητα των υπουργών τελικά να νομοθετούν (παράνομα τις περισσότερες φορές) δηλαδή των καρεκλοκένταυρων σε κάθε υπουργείο να εφαρμόζουν όπως θέλουν το σύνταγμα και τους νόμους, είναι ένα άλλο τεράστιο χάος, που δίνει την δυνατότητα στον νόμο να τον φαντάζεται κανείς όπως θέλει.
    Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα πεδίον δόξης λαμπρόν για φερέλπιδες δικηγόρους, που γνωρίζουν καλά τα τερτίπια του δαιδαλώδους συστήματος, και τα λαμόγια να ξεγλιστρούν πάντα και να δικαιώνονται παρά την κατακραυγή της κοινωνίας.
    Δεν μιλάω για λαϊκά δικαστήρια, αλλά για πλήρη αναδιάρθρωση των νόμων.
    για όριο εκδίκασης υποθέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και να δοθεί τέλος στην παραλογία των παρατάσεων, αναβολών και παραγραφών,
    Ένα σύστημα πολλών ενόρκων όπως το αμερικάνικο, πιστεύω ότι προσομοιάζει περισσότερο σε αυτό του ενεργού πολίτη, μπορεί να μην είναι το καλύτερο αλλά δίνει στον πολίτη την πραγματική συμμετοχή στην απόδοση δικαιοσύνης και απηχεί το μέσο περί δικαίου αίσθημα καλύτερα τουλάχιστον από το χάλι που υπάρχει τώρα.
    Υπάρχει τέλος απόλυτη ανάγκη για νέα σύγχρονη κωδικοποίηση της νομοθεσίας όσο και αν αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Αν δεν γίνει αυτό η δικαιοσύνη θα συνεχίσει εκτός από τυφλή να είναι και ανάπηρη και το κοινωνικό μας σύστημα να ακολουθεί το οικονομικό και πολιτικό, στον πάτο και είναι το τελευταίο που θα ανεχθεί η κοινωνία γιατί μετά δεν θα υπάρχει ούτε αυτή.

  34. Ο/Η Σουρεάλ λέει:

    http://dosepasa.wordpress.com/2010/05/05/

    καταγγελία-εργαζόμενης-στην-marfin/

    Καταγγελία για τον εμπρησμό στην Marfin (του Γ. Πάνου)
    05/05/2010 `

    Ο εμπρησμός του τραπεζικού καταστήματος της marfin στην οδό Σταδίου έγινε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι της 5.5.10 κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους απεργιακής διαδήλωσης 100.000 τουλάχιστον απεργών της Αθήνας.

    Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων τραπεζικών που βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή σε παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, κατά την εκκένωσή του κτιρίου,οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν από τη διοίκηση, σε μέρα γενικής απεργίας, να παραμείνουν στο κατάστημα της marfin. Ή να μην ξαναπατήσουν.

    Λίγα λεπτά πριν από τον εμπρησμό του κτιρίου της Marfin.

    Προηγήθηκαν ελάχιστης αποτελεσματικότητας σπασίματα καταστημάτων με βαριοπούλες από ομάδες 10 περίπου ατόμων που έτρεχαν στα πεζοδρόμια παράλληλα με το σώμα της διαδήλωσης την ώρα που προσπέρναγε την πλατεία κλαυθμώνος το σωματείο μισθωτών τεχνικών, το σωματείο που προηγούνταν στη διάταξη της διαδήλωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του μπλόκ του Συριζα που ακολουθούσε.

    Τα περισσότερα καταστήματα, που ήταν όλα κλειστά, ήταν προστατευμένα με ρολά και οι ζημιές ήταν μηδαμινές. Παρ’ όλα αυτά τα ΜΑΤ εμφανιζόμενα από το πουθενά από την πλατεία Κοραή χτύπησαν την ειρηνική πορεία που ανέβαινε την οδό Σταδίου απρόκλητα και στην αντίσταση των διαδηλωτών να διαλυθούν απάντησαν με δακρυγόνα.

    Την ίδια στιγμή, στο πεζοδρόμιο της Σταδίου, εκεί που οι «άγριες» ομάδες έτρεχαν παράλληλα στην πορεία, και μπροστά στα μάτια μας, όσων βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο, έγιναν λεκτικοί διαπληκτισμοί ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις ομάδες αυτές, στους οποίους οι μέν κατηγορούσαν τους δέ οτι “παρασύρονται από δυό μπατσόνια και με τις πράξεις τους – τα σπασίματα κλπ.- βάζουν σε κίνδυνο τη διαδήλωση” και με τους άλλους να ανταπαντούν ” δηλαδή μας λες χαφιέδες ;”.

    Λίγα λεπτά μετά πέσανε οι μολότοφ στο κτίριο της Marfin.

    Δεν ξέρουμε ποιοί πέταξαν τις μολότωφ.

    Ξέρουμε και αυτό πρέπει να το πούμε σε όλους τους τόνους πως η διοίκηση της marfin και ο ίδιος ο Βγενόπουλος έχει την ηθική ευθύνη γιά τους τους θανάτους τριών ανθρώπων.

    Γιατί ,σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων μπροστά σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, η διοίκηση της marfin τους εξανάγκασε να διατηρήσουν ανοιχτό το κατάστημα της marfin στην οδό Σταδίου σε μέρα γενικής απεργίας και τους αρνήθηκε το αίτημα να αναχωρήσουν στις 12:00 πριν την έλευση της διαδήλωσης, ενώ ήταν πολύ πιθανό να συμβεί το οτιδήποτε σαν αυτό που συνέβη – γιά όποιον έχει και μιά στοιχειώδη τουλάχιστον αίσθηση της πραγματικότητας – δηλαδή να γίνει επίθεση στις βιτρίνες του καταστήματος.

    Γιατί το τραπεζικό κατάστημα της marfin δέν διέθετε απ’ ότι αποδείχτηκε έξοδο κινδύνου, όπως απαιτείται από τον κανονισμό παθητικής πυροπροστασίας των κτιρίων, μην αφήνοντας οδό διαφυγής στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους, που βρήκαν κλειδωμένη την είσοδο αλλά ακόμη και την έξοδο προς το δώμα του κτιρίου.

    Γιατί το τραπεζικό κατάστημα, απ’ ότι φαίνεται, δέν διέθετε ούτε σύστημα ενεργητικής πυροπροστασίας – πυρόσβεσης δηλαδή, που αν υπήρχε θα είχε κατασβέσει τη φωτιά εν τη γενέσει της. Η απουσία πυρόσβεσης, οδήγησε στην επέκταση της πυρκαγιάς και το θάνατο από ασφυξία των τριών τραπεζικών, οι οποίοι δέν βρήκαν ανοιχτή καμία οδό διαφυγής, εγκλωβιζόμενοι στο κλιμακοστάσιο του καταστήματος που δέν οδηγούσε πουθενά. Επιπλέον, το κλιμακοστάσιο, χωρίς κανένα εξαερισμό και με τον καπνό να ανεβαίνει πάντα στα ψηλότερα σημεία του κτιρίου, λειτούργησε σαν φρέαρ εγκλωβισμού του καπνού από το καιόμενο ισόγειο του κτιρίου. Έτσι πέθαναν οι τρείς αυτοί άνθρωποι. Από ασφυξία, εγκλωβισμένοι στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου, χωρίς καμία οδό διαφυγής.

    Δεν ξέρουμε ποιός ήταν ο εγκληματικός νους του εμπρησμού. Αν ήταν κάποιος τρελαμένος φασίστας κάθε ιδεολογίας ή αν ήταν – εξ ίσου πιθανό – κάποιος σε διατεταγμένη υπηρεσία προβοκάτορας. Αυτό που ξέρουμε είναι πως όποιος κι αν ήταν ο φυσικός αυτουργός της εγκληματικής αυτής πράξης, ηθικά υπόλογος στο έγκλημα είναι ο ίδιος ο Βγενόπουλος και η Διοίκηση της marfin που παράνομα κατά τους κανονισμούς ασφαλείας των κτιρίων και ανήθικα από τη στιγμή που γνώριζε τα κενά ασφαλείας κράτησε, με εκβιασμό, τους υπαλλήλους της τράπεζας εγκλωβισμένους στο κτίριο φέρετρο.

    Οι προβοκάτορες ή οι φασίστες που πέταξαν τις μολότωφ, ευθύνονται για τον εμπρησμό, και είναι οι φυσικοί υπόλογοι των εγκλημάτων.

    Γιά τους θανάτους των τριών ανθρώπων όμως, ηθικά υπόλογη είναι η εργοδοσία της marfin που τους εξανάγκασε να παραμείνουν στο επικίνδυνο κτίριο αλλά και όλοι εκείνοι οι αρμόδιοι φορείς – πολεοδομία, πυροσβεστική, κλπ. που παρά το νόμο επέτρεψαν τη λειτουργία ενός κτιρίου με μηδενική – απ’ ότι φαίνεται – εφαρμογή των κανόνων παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας κτιρίων.

    Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε την ασφυξία σαν αιτία θανάτου.

    Περιμένουμε την έκθεση αυτοψίας της πυροσβεστικής. Και πιστεύουμε πως και αυτή θα επιβεβαιώσει το αυτονόητο.

    ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΡΗΘΕΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ MARFIN.

    Και κανένας δεν θα χρεώσει αυτό το έγκλημα στην αριστερά και την πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στο ΔΝΤ και το παράρτημά του στην Ελλάδα, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Γεωργίου Α Παπανδρέου.

    1. ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ

    • Ο/Η Po λέει:

      Σουρεάλ,
      υπάρχουν -ανάμεσα και σ’ άλλα ζητήματα- κάποια ερωτηματικά, τα οποία και θα θέσουμε σε ποστ. Πρέπει να λεχθούν.

  35. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    Ριζοσπάστης:

    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5634209

    Πώς στήθηκε η προβοκάτσια στο Σύνταγμα

    Οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας, με ξεκάθαρο στόχο να συκοφαντηθούν η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ καθώς και οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, εκτυλίχθηκε χτες το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία Συντάγματος.

    Σχέδιο οργανωμένο, με τη συμμετοχή διαφόρων προβοκατόρικων στοιχείων, με τη συμμετοχή ομάδας φασιστοειδών, χρυσαυγιτών και άλλων που ανήκουν σε όμορους χώρους, που στόχο είχαν να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα για να συκοφαντηθούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Σχέδιο, που δεν άργησε να ξεμπροστιαστεί με τη συκοφαντία που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά του ΚΚΕ, λίγη ώρα αργότερα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, όταν και ισχυρίστηκε πως το ΚΚΕ κάλεσε τους διαδηλωτές να εισβάλουν στη Βουλή και να την κάψουν. Το σκηνικό που είχαν στήσει ήταν μελετημένο. Ομως, δεν τους βγήκε. Και δεν τους βγήκε ακριβώς γιατί η περιφρούρηση της μεγαλειώδους διαδήλωσης του ΠΑΜΕ απέκρουσε με αποτελεσματικότητα όλα αυτά τα στοιχεία.

    Ο «Ριζοσπάστης» παραθέτει παρακάτω λεπτό προς λεπτό τι έγινε πολύ πριν φτάσει η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, μέχρι και τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πορεία και οι διαδηλωτές είχαν απομακρυνθεί από το χώρο.

    Από πολύ νωρίς…

    Χρυσαυγίτες και άλλα φασιστοειδή (κρατώντας σημαία φασιστικής οργάνωσης) προσπαθούν να μπουν στη Βουλή, 15 λεπτά μετά την αποχώρηση και του τελευταίου διαδηλωτή του ΠΑΜΕ
    Από νωρίς το πρωί, πολλή ώρα πριν φτάσει η πορεία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ήδη υπήρχαν διάφορες ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών, διασκορπισμένες. Ο αριθμός τους γύρω στις 12 το μεσημέρι έφτανε τους 500. Εκείνη τη στιγμή, η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκινούσε από την Ομόνοια με διάταξη τέτοια, που το μήκος της έφτανε έως την οδό Σταδίου και Πεσμαζόγλου.

    Μισή ώρα αργότερα, γύρω στις 12.30, και ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ είχε ήδη ξεκινήσει να περνά μπροστά από το μνημείο, έβαλαν το προβοκατόρικο σχέδιό τους σε εφαρμογή: Οι ομάδες αυτές των «αγανακτισμένων» που αποδείχτηκε ότι ήταν χρυσαυγίτες και μεμονωμένα πρόσωπα – προφανώς κάποιου όμορου χώρου – άρχισαν να φωνάζουν «αθώα» συνθήματα, του τύπου «κλέφτες – κλέφτες».

    Εκείνη τη στιγμή, ομάδα προβοκατόρων, που είχαν πάρει δυο – τρεις σημαίες του ΠΑΜΕ, επιχείρησαν (συνεχίζοντας και εντείνοντας τα συνθήματα), με χειρονομίες, να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα, ώστε να συκοφαντηθούν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αμέσως, παρενέβησαν ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, αφού ήταν φως – φανάρι ότι η προσπάθεια της άθλιας προβοκάτσιας ήταν σε εξέλιξη. Οι ομάδες περιφρούρησης τοποθετήθηκαν μπροστά από τις σκοπιές του μνημείου, βάζοντας «φράγμα» σε αυτούς που ήθελαν να προχωρήσουν στα έκτροπα. Ηταν ανάμεσα στις σκοπιές των ευζώνων και στους προβοκάτορες. Στο μεταξύ, η μεγαλειώδης διαδήλωση του ΠΑΜΕ συνέχιζε την πορεία της, συντεταγμένη, περιφρουρημένη με τα πανό της και με συνθήματα, όπως, «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», απαντώντας στους προβοκάτορες.

    Η δεύτερη φάση της προβοκάτσιας
    Δευτερόλεπτα αργότερα, ξεκίνησε η δεύτερη πράξη της προβοκάτσιας.

    Δέκα συγκεκριμένοι άνθρωποι, που ξεχώριζαν σαν τη «μύγα μες στο γάλα», άρχισαν να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο! Κάποιοι φορούσαν ελληνικές σημαίες. Κάποιος άλλος κρατούσε μια μαύρη σημαία. Μια άλλη ομάδα προβοκατόρων, που επίσης ξεχώριζε, λίγο πιο πίσω, άρχισε να φωνάζει συνθήματα του τύπου «Να καεί – να καεί το μπ….. η Βουλή».

    Η ομάδα περιφρούρησης καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους που βρίσκονται εκεί να δώσουν απάντηση στην καραμπινάτη πια προβοκάτσια με συνθήματα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη», κάτι που γίνεται πράξη.

    Η περιφρούρηση της διαδήλωσης, που βρισκόταν στο χώρο, απομόνωσε τα στοιχεία και πήρε πίσω τις σημαίες που κρατούσαν. Ταυτόχρονα, από τις ντουντούκες, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ καλούσαν τον κόσμο να φύγει και να ακολουθήσει την πορεία, τη διαδήλωση, η οποία συνεχιζόταν απρόσκοπτα με κατεύθυνση τη λεωφόρο Συγγρού. Στελέχη του ΚΚΕ βγάζουν από το κύριο σώμα της διαδήλωσης στοιχεία που προσπαθούν να παρεισφρήσουν. Οι προβοκάτορες απομονώνονται. Τα σχέδιά τους δεν περνούν ούτε τώρα.

    Η τρίτη πράξη των προβοκατόρων
    Λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία πράξη των προβοκατόρικων ενεργειών. Οι ίδιοι άνθρωποι επιχείρησαν να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην περιφρούρηση, φωνάζοντας προς την ομάδα της περιφρούρησης πως «προστατεύετε τη Βουλή», «τους φυλάτε» και άλλα τέτοια. Και αυτή η απόπειρα απέτυχε παταγωδώς. Κανείς δε στράφηκε ενάντια στην περιφρούρηση.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ, που περνούσε επί μία ώρα μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Η οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έπεσε στο κενό χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της περιφρούρησης και στελεχών του Κόμματος. Απέδειξε πως το οργανωμένο, περιφρουρημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να εκφράσει και να μετατρέψει σε πολιτική ταξική δύναμη τη λαϊκή αγανάκτηση. Οτι μπορεί να αποκρούσει τα σχέδια προβοκάτσιας. Σχέδια που στόχο έχουν τον εκφοβισμό του λαού, από όπου κι αν προέρχονται.

    Δέκα λεπτά απ’ την ώρα που πέρασε και το τελευταίο μπλοκ της πορείας του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απ’ το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη άρχισαν τα πρώτα επεισόδια… Οι προβοκάτορες ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής και άρχισαν το γνωστό κυνηγητό με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί. Προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και τότε έγινε η πρώτη ρίψη χημικών και κρότου – λάμψης.

    Αυτό τα λέει όλα! Η προβοκάτσιά τους απέναντι στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ δεν πέρασε. Και καμία αντίστοιχη στο μέλλον δεν πρόκειται να περάσει!

    • Ο/Η Po λέει:

      Ρόζα Λούξεμπουργκ,
      ποιος πίστεψε τον Καρά Τζαφέρη, εκτός από τους όμοιούς του και μερικούς που κρίνουν το εν λόγω κόμμα αρνητικά ότι και εάν αυτό πράξει;….

  36. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    Επειγον!To απίστευτο έγκλημα του Βγενόπουλου και η ξεφτίλα των ανθρωπάκων

    Toλμηρό κείμενο κ.Ρο.
    κρίνετε σεις αν πρέπει να μπει.

    To απίστευτο έγκλημα του Βγενόπουλου και η ξεφτίλα των ανθρωπάκων

    (……………………..)

    Σε μια τέτοια τράπεζα, σε ένα τέτοιο σημείο,σε μια τέτοια μέρα που και οι υπάλληλοι της βουλής είχαν πάει σπίτια τους ,

    το αφεντικό της και ο διευθυτής αυτής της τράπεζας αποφάσισε να αφήσει έγγυες γυναίκες κλειδωμένες μέσα.

    Αυτός βέβαια δεν θα πήγαινε πότε του τέτοια μέρα σε αυτήν την τράπεζα αλλά ήξερε να αποφασίσει για άλλους να πάνε.

    Άλλα αδίστακτα αφεντικά όπως ο Λάτσης είχαν την στοιχειώδη ανθρωπιά να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους κλείνοντας τις τράπεζες τους.(και μην πει κανείς ότι το εργοδοτικό συνδικάτο της eurobank είναι πιο αδέσμευτο και μαχητικό από αυτό της marfin γιατί καθολου δεν έχω όρεξη για γέλια αυτές τις μέρες…)

    Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ Ή ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.

    Ήξεραν και οι πέτρες ότι σε μέρα εξέγερσης μετά ΔΝΤ δεν αφήνεις τις τράπεζες ανοικτές.
    Ο Βγενοπουλος που παριστάνει τον ξύπνιο ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ;
    Τότε τι παριστάνει τον τετραπέρατο που ξέρει καλά την κοινωνική πραγματικότητα και φλερτάρει με την ιδέα να πολιτευτεί και να γίνει ο νέος “σωτήρας” της χώρας;
    ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΗΤΑΝ;

    Όχι ο Βγενόπουλος δεν είναι ηλίθιος.
    Είναι τετραπέρατος και μάστορας στην διαπλοκή, στα βρώμικα κολπα, στα χτυπήματα κατω από την μέση, στην υπερμετρη υπερφιλοδοξία.

    Λέγεται ότι όταν ο Βγενόπουλος εμφανίστηκε στο οργισμένο πλήθος και προσπάθησε να συνομιλησει μαζί του, ισχυρίστηκε ότι αυτός είχε δώσει εντολή όλες οι τράπεζες του να κλείσουν στις 11 το πρωί και ότι στην συγκεκριμένη τράπεζα ο διευθυντής του δεν εφαρμόσε την εντολή του.

    Αν αυτό το πιστεύει στα σοβαρά και δεν είναι μια πανικοβλημένη προσπάθεια του να απαλλαχτεί των ευθυνων του, τότε θα έπρεπε ήδη να έχει απολύσει αυτόν τον διεθυντή και περισσότερο ήδη να τον έχει στείλει στην αστική δικαιοσυνη ως υπεύθυνο του εγκλήματος. Έχουν βγει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι αυτός ο διευθυντής χρησιμοποιησε όλη την εργοδοτική τρομοκρατία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει να έχει κλειδωμένους τους εργαζομένους του. Ότι εργαζόμενοι παρακαλούσαν μέχρι τελευταία στιγμή να φύγουν και αυτός δεν τους άφηνε.Ότι τους είχαν πει ότι αν δεν έρθετε 5 Μάη τότε να μην ξαναέρθετε.Ότι αρνήθηκαν ακόμη και την μετάθεση σε άλλη τράπεζα που ζήταγαν οι εργαζόμενοι για αυτήν την μέρα.Αλλά πολύ αμφιβάλω ότι αυτός τα έκανε μονος του χωρίς την συναίνεση και τις υποδείξεις του μεγαλοαφεντικού του. Αν ο Βγενόπουλος παριστάνει τώρα τον αθώο και θέλει να ρίξει τις ευθύνες στον υφιστ’αμενο διευθύντη του,να αναλάβει τις συνέπειες αυτης της στάσης του και να μην κρύβεται.

    (……………………..)
    Υπάρχουν μαγαζάτορες που έχουν να καταθέσουν ότι όταν εμφανίστηκαν οι κύριοι που έριξαν το μπουκάλι ή μπιτόνι με το υπερεύφλεκτο υλικό, όλα τα αναρχικά μπλόκα είχαν φύγει από κει από ώρα και ότι αυτοί που το έκαναν δεν ήταν αναρχικοί αλλά επαγγελματίες. “το είδα!πρόκειται για επαγγελματική δουλειά που δεν έχει σχέση με τους αναρχικούς αλλά με άλλους χώρους.ρε!που μας πηγαίνουν!”

    Έτσι μίλησε ένας μαγαζότορας που δεν έχει καμιά συμπάθεια στους αναρχικούς και που πριν είδε να του το σπάνε με πέτρες.

    (……………………….)
    Η αριστερά να αναλογιστεί το δικό της έγκλημα συνενοχής, όταν μετά από τέτοια προμελετημένη δολοφονία δεν μπορούσε να ψελίσσει το όνομα Βγενόπουλος.

  37. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    ΟΤΟΕ:

    (…………………..)

    Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

    Οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις.

    (……………………………..)

    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

  38. Ο/Η απορημένος θυρωρός ΔΝΤ με πτυχίο θεολογίας ΜΙΤ λέει:

    Συμφωνώ απόλυτα με την επόμενη επισήμανση και θα ήθελα να την επεκτείνω με ένα ερώτημα (με αρκετά σκέλη). Δεδομένης της «γενικής έλλειψης παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης», πώς μπορεί να ξεπηδήσει κάτι το καινούργιο; Πώς οι διαμαρτυρίες μπορούν να διαμορφώσουν αξιόπιστη πολιτική πρόταση και όχι (με βάση το προηγούμενο δεδομένο) τις προϋποθέσεις για φασιστικές προοπτικές; Μήπως, σε κάθε περίπτωση, είμαστε καταδικασμένοι, θύματα του αβάστακτου λαϊκισμού που καλλιεργήθηκε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες και που λίγο-πολύ κάλυψε τα πάντα;

    Διαπιστώνω, ότι κι η Αριστερά χάνει ακόμη ένα ιστορικό τρένο, η γενική έλλειψη παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης μέσα στην κοινωνία, έχει αγγίζει ανεπανόρθωτα και τα δικά της σπλάχνα. Εάν ο λόγος της δεν αγγίξει πρώτα με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις την καθημερινότητα, αν δεν αφήσει στην άκρη αοριστίες ότι για όλα τα ζητήματα φταίνε οι ιμπεριαλισμοί, πλουτοκρατίες και μεγάλο κεφάλαιο γενικώς και αορίστως… τα σημερινά τουλάχιστον σχήματά της νομοτελειακά αργά αλλά σταθερά, θα εκλείψουν, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη -και για αυτήν- αρχίσει.

    • Ο/Η Po λέει:

      απορημένος θυρωρός ΔΝΤ,
      θα ξεπηδήσει, δεν είπα πουθενά ότι σε ΟΛΟΥΣ παρατηρείται το φαινόμενο του… “γενικής έλλειψης παιδείας, κρίσης και πολιτικής μόρφωσης”

  39. Ο/Η xamogelo λέει:

    κ.ροΐδη δείτε αυτό είναι πιστεύω αρκετά ενδιαφέρον.

    Click to access 1919076.pdf

  40. Ο/Η Po λέει:

    xamogelo,
    διαφωτιστικό!…
    θα το κρατήσω, σας ευχαριστώ.

  41. Ο/Η χαρη λέει:

    ωραίο κείμενο Ροΐδη

    και (για τούς νεκρούς – που κηδεύονται κιόλας σήμερα) να μην ξεχνάμε ότι «υπάρχουν φαρδιά-πλατιά και πεντακάθαρα Υπογραφές» (επίσης) – και δεν εννοώ μόνο τους ηλίθιους που βάλανε τη φωτιά – ήδη υπάρχουν τα κείμενα για τις ευθύνες τού Βγενόπουλου -κι όσων υπόγραψαν ότι ήταν νόμιμο και ασφαλές το κτιριάκι του (το κείμενο που φέρνει η «Ρόζα Λούξεμπουργκ» από τους «σχολιαστές» το βρίσκω εξαιρετικό)

    φαντάζομαι να ‘χεις υπόψη σου επίσης τό αίτημα τής Εύης Καρακώστα σχετικά με τον «Βγενόπουλο και το αυτόφωρο» που εγώ έμαθα από τον «Γατουλέα» :

    Γιατί ο Βγενόπουλος δεν είναι στο αυτόφωρο ως ιδιοκτήτης της τράπεζας;

  42. Ο/Η Τέρα Ινγκόγνιτα λέει:

    Ανακοίνωση Εκδοτικών Εγχειρημάτων και Συλλογικοτήτων
    Μετάβαση στα σχόλια

    Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

    Τον Δεκέμβρη του 2008 κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος απάντησε στις φασιστικές εκκλήσεις των ΜΜΕ για επιστροφή σε «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» με το αφοπλιστικό σύνθημα «εσείς μιλάτε για βιτρίνες, εμείς μιλάμε για ζωές».

    Ποια επικίνδυνη υποκρισία κάνει τώρα ορισμένους να μιλάνε για τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας της τράπεζας και όχι για τις ζωές που χάθηκαν; Ποια οργουελική αντιστροφή της πραγματικότητας κάνει κάποιους να μιλούν για το τραγικό συμβάν σαν να επρόκειτο για βραχυκύκλωμα;

    Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αυτή η υποκρισία είναι αντίστοιχη των νατοϊκών δολοφόνων που μιλούσαν για «παράπλευρες απώλειες»;

    Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι η δεδομένη και αυτονόητη κυνικότητα και κτηνωδία ενός μεγαλοκαπιταλιστή, που επέβαλε εκβιαστικά στους υπαλλήλους του να βρίσκονται μέσα στην τράπεζα, δεν εξιλεώνει κανέναν για τους νεκρούς;

    Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αν χρησιμοποιείς τις τακτικές του κτήνους το οποίο αντιπαλεύεις έχεις γίνει ίδιος μ’ αυτό;

    Αν για κάτι αγωνίζονται οι αναρχικοί, αν για κάτι αξίζει να αγωνιστούν οι άνθρωποι είναι για την Ζωή, την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια. Για έναν κόσμο όπου ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία…

    Στη διαδήλωση της 6/5 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών θεσ/νίκης και πρωτοβάθμιων σωματείων, αρκετός κόσμος, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές από το τελευταίο μπλοκ, φώναξε επανειλημμένα: “ήταν δολοφονία, δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και Βγενόπουλος δολοφονούν εργάτες”. Σίγουρα μια τέτοια σκέψη για κάποιους είναι ανακουφιστική. Είναι όμως βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο και τις προεκτάσεις αυτού που εύχονται;

    Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη Marfin το μεσημέρι της 5/5/2010. Γνωρίζουμε όμως, ότι την ώρα που ακούσαμε τη τραγική είδηση, κανείς από τον περίγυρό μας δεν ήταν σε θέση να πει πως αποκλείεται να έγινε αυτό που οι εισαγγελείς των ΜΜΕ ανακοίνωναν! Και αυτό είναι επίσης τραγικό.

    Γιατί αν με την πρακτική μας δεν καθιστούμε ολοφάνερα αδιανόητο (και πρώτα απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους) κάτι τέτοιο να προήλθε από άτομα που κινούνται στον ίδιο χώρο με εμάς, τότε έχουμε ήδη ανοίξει το δρόμο ώστε να συμβαίνουν τραγωδίες (από φονική ανευθυνότητα, από διεστραμμένη μοχθηρία ή από δόλιο σχεδιασμό).

    Σε μια γενικευμένη εξέγερση υπάρχουν ανεξέλεγκτοι νεκροί, έγινε στο Λος Άντζελες, έγινε στην Αργεντινή. Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να αποδώσει σε κάποιο οργανωμένο πολιτικό ρεύμα αμφισβήτησης τους θανάτους αυτούς.

    Το γεγονός ότι οι 3 δολοφονημένοι της Marfin χρεώνονται στην αναρχία δείχνει σίγουρα μεγάλες ευθύνες. Ποιος μπορεί να αγνοήσει την ανοχή σε πρωτοποριακές λογικές και στην περιφρόνηση της ζωής; Δεν πα να λες ότι οι έμπειροι αναρχικοί τόσα χρόνια, τόσες τράπεζες έχουν κάψει, και ότι κανένας δεν κινδύνευσε… Δεν πα να λες ότι φταίει ο Βγενόπουλος που υποχρέωσε τους εργαζόμενους να μείνουν στην τράπεζα, που δεν είχε πυρασφάλεια κλπ

    Η ευθύνη δεν φεύγει από πάνω σου.

    Αν υπάρχουν έστω και ελάχιστα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί και φτάνουν στην ανευθυνότητα να πυρπολούν κτήρια με κόσμο μέσα, κάπως έχει καλλιεργηθεί αυτή η ανευθυνότητα.

    Αν, ακόμα χειρότερα, έχεις στρώσει το δρόμο ώστε να συμβεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική προβοκάτσια στην ελλάδα, τότε οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ξεπερνούν και την τραγωδία των 3 δολοφονημένων.

    Και η απάντηση δεν είναι οι διαμαρτυρίες ότι «ο εχθρός είναι αδίστακτος». Ξέρουμε και την Piazza Fontana στο Μιλάνο και τη Scala στη Βαρκελώνη.

    Η απάντηση είναι η αναδυόμενη πολυπληθής αντιπολίτευση που ριζώνει σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και πανελλαδικά, με επίμονη και κοπιαστική δουλειά, με συντροφικότητα, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Η απάντηση είναι ο αγώνας για τη ζωή, όχι για τον θάνατο.

    Εκδόσεις-περιοδικό Πανοπτικόν, Εκδόσεις των Ξένων, Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, Εκδόσεις Εξάρχεια, Μαύρο Πιπέρι του Ευβοϊκού, Περιοδικό Νυκτεγερσία

    http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/05/08/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.