(πέθανε) Ο εθνικιστής Σέρβος πατριάρχης [1]

«Να Ένας Άγιος που Περπατά στη Γη!»
Γνωστό ιερό blog (vatopaidi.wordpress.com)

«Ο νέος Πατριάρχης πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο της Σερβίας θα υποστηρίξει η Εκκλησία – προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προς την… Ασιατική Ένωση». Ζίβιτσα Τούσιτς, επικεφαλής του σερβικού πρακτορείου θρησκευτικών ειδήσεων.

Συμμαχητής των Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς-Αρκάν-Μπλάντιτς

φωτ. από το ιερό blog του vatopaidi.wordpress...

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Η Αγιότης του ο Παύλος πατριάρχης των Σέρβων πήγε να βρεί στην Κόλαση τους φονιάδες αδελφούς του Αρκάν και Μιλόσεβιτς. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να επαναδημοσιεύσω ένα παλιότερο άρθρο:
«Πολιτική σύγκρουση μέχρις εσχάτων, … στο Βελιγράδι, καθώς η Σύνοδος συνήλθε για να εκλέξει Πατριάρχη παρόλο που ο Παύλος βρίσκεται εν ζωή, αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στον διάδοχο και έτσι χθες αποφάσισε εξ ανάγκης να… κρατήσει τον Παύλο! Ο σερβικός Τύπος έκανε λόγο για «πραξικόπημα» ήδη από τον Μάιο, όταν η Σύνοδος αφαίρεσε όλες τις εξουσίες από τον ασθενή 94χρονο Παύλο, κατά εμφανή παράβαση των θρησκευτικών κανόνων….επίσκοπος δήλωνε ανώνυμα στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου ότι αν εμφανιζόταν δήλωση παραίτησης του Παύλου πολλοί επίσκοποι θα αμφισβητούσαν τη γνησιότητά της «επειδή στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε η σφραγίδα του Πατριάρχη εν αγνοία του». ……Ο Παύλος είναι άνθρωπος του παρελθόντος. Αναρριχήθηκε στον θρόνο όταν οι εθνικιστικές δυνάμεις πήραν την εξουσία με τον Μιλόσεβιτς με τρόπο που προκάλεσε σοβαρότατες υποψίες … Κατά διαβολική σύμπτωση, ο Πατριάρχης Γερμανός ….. βρήκε να «πέσει και να χτυπήσει σοβαρά», όπως ανακοινώθηκε, την παραμονή μιας άκρως συμβολικής ημέρας: όταν ο Μιλόσεβιτς μίλησε μπροστά σε ένα εκατομμύριο Σέρβους, το 1989, σηματοδοτώντας την έφοδο του εθνικισμού!…..ο Παύλος ως γνήσιος καιροσκόπος δεν δίστασε το 2001 να υποστηρίξει την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, μόλις είδε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Σε αντάλλαγμα της στάσης του ο πρωθυπουργός επανέφερε το μάθημα των Θρησκευτικών για να ικανοποιήσει τον Πατριάρχη! …»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=1852818
Αυτά συνέβαιναν δυο χρόνια πριν και τώρα ο κατεψυγμένος πατριάρχης πέθανε χωρίς η Εκκλησία να έχει ανακοινώσει από τι ακριβώς έπασχε.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιπεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων» Παύλος υπήρξε εμβληματική φιγούρα της Σερβίας όπου η Εκκλησία ασκούσε επιρροή από το 1346 που ο πατροκτόνος κατακτητής Μακεδονίας Ηπείρου και Θεσσαλίας Στέφανος Δ΄ Δουσάν την ανακήρυξε σε πατριαρχείο «Σέρβων και Ρωμαίων» χειραφετώντας την από την Κωνσταντινούπολη. Το 1459 ο Σουλτάνος κατήργησε το σέρβικο πατριαρχείο, υποτάσσοντας το στον πατριάρχη της Ισταμπούλ που διόριζε Ρωμιό ή ελληνόφωνο τοποτηρητή. «Έτσι για την Σερβία…η Εκκλησία έγινε ένας ξένος οργανισμός που …ερχόταν να προστεθεί στην τουρκική κυριαρχία» (Ristelhueber R. «Ιστορία των Βαλκανικών λαών». Παπαδήμας 1995). Το 1557 όμως, ο βεζίρης Σοκόλοβιτς παλινόρθωσε το σέρβικο πατριαρχείο διορίζοντας τον αδελφό του, πατριάρχη του Πετς. H σερβική Εκκλησία είχε ήδη αποκτήσει εθνικά χαρακτηριστικά, πράγμα που θα αργούσε να συμβεί στις υπόλοιπες βαλκανικές Εκκλησίες, που ακολουθώντας τις εθνικές αφυπνίσεις εξελίχθηκαν και αυτές σε κρατικά μορφώματα αποσχιζόμενες από το ορθόδοξο μιλιέτι του Σουλτάνου και από το εκτελεστικό όργανό του το ρωμέϊκο πατριαρχείο από το οποίο αποσπάστηκε ακόμη και η ελλαδική Εκκλησία.

Σέρβος ιερεύς ευλογεί παρακρατικούς πριν τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Η Εκκλησία της Σερβίας διεκδικούσε εθναρχικό ρόλο όπως όλες οι βαλκανικές αδελφές της. Ανακήρυξε ακολουθώντας την παράδοση της Κωνσταντινούπολης ως αγίους πάνω από 10 βασιλιάδες, πρίγκιπες και τσαρίνες, ανθρώπους του σχοινιού και του παλουκιού. Στο Μοντενέγκρο είχε ήδη καθιερωθεί ο θεσμός του πρίγκιπα επισκόπου που διοικούσε τον λαό του και κληροδοτούσε την ηγεσία στον ανιψιό του. Ακόμη και στην Αλβανία των αρχών του 20ου αιώνα ο σοσιαλδημοκράτης μητροπολίτης Θεοφάν βρέθηκε για ένα φεγγάρι πρωθυπουργός και στη Ρουμανία ο φασίστας πατριάρχης Μύρων έγινε αντιβασιλιάς. Στο καθεστώς Τίτο, στριμωγμένη η Εκκλησία επιβίωνε εκχωρώντας μεγάλο μέρος της αξιοπρέπειάς της: Ο διακεκριμένος ιερέας και θεολόγος Αλέξανδρος Σμέμαν, περιγράφει («Ημερολόγιο», εκδ. Ακρίτας) δεξίωση σε σερβικό επισκοπικό μέγαρο (1980): «Δυο ομιλίες από τον πρόεδρο της Κυβερνητικής Επιτροπής για την θρησκεία, δηλαδή έναν κομμουνιστή επίσημο που ελέγχει την Εκκλησία- …ένα χοντρό γομάρι. Αλλά Θεέ μου, πώς νοιάζονταν γι’αυτόν τον γορίλλα, υποκλινόμενοι και χαμογελώντας του γλυκά……παρασημοφορήθηκε μάλιστα με το μετάλλιο του Αγίου Μάρκου για την Ελευθερία…ενώ κάπνιζε ένα χοντρό πούρο και φύσαγε τον καπνό στο πρόσωπο του επισκόπου…. Να σε πιάνει ναυτία…Κατόπιν η επίκληση στη Θεοτόκο: ‘Χαίρε ..σώτειρα της Σερβίας, του ευλογημένου σταυροφόρου λαού».

Τα φαντάσματα του Εθνικισμού και της Ορθοδοξίας ήλθαν να καταλάβουν το κενό που άφησε ο Τίτο. Στον συνταγματάρχη Μιχαήλοβιτς που εκτελέστηκε το 1946 για συνεργασία με τους Γερμανοϊταλούς, στήθηκε άγαλμα παρουσία πολλών ιερέων. Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου παρασημοφόρησε τον παρακρατικό φονιά Αρκάν, οπλισμένο μέσα στην εκκλησία, τα Χριστούγεννα του 1991 (Αυγή, 6-6-1999). Ο Παύλος, υποδέχτηκε στην έδρα του τον ανισόρροπο ναζιστή Ζιρινόφσκι. Ο πατριάρχης κατήγγειλε από κάποια στιγμή και μετά το καθεστώς Μιλόσεβιτς, όχι όμως για εθνοκάθαρση, λογοκρισία και διωγμούς δημοκρατικών.

Ο Ερζεγοβίνης Αθανάσιος προκαλεί: «Ο Μιλόσεβιτς είναι σταυρωμένος. Ένα τραγικό πρόσωπο, παλεύει, προσπαθεί να σταθούμε όρθιοι…» («Ταχυδρόμος», Ιανουάριος, 1992). Ο Καρελίας Ιωάννης όμως, αρχιεπίσκοπος της φινλανδικής ορθόδοξης Εκκλησίας δεν δείχνει την κατανόηση που δείχνουν οι Έλληνες: “εμείς δεν πιστεύουμε όπως εσείς στην Ελλάδα, ότι οι ορθόδοξοι της Σερβίας είναι και τόσο καλοί……όλες οι ομάδες εκεί λένε ψέματα. Όσοι από τους ..Αλβανούς και τους Σέρβους, έχουν σε κάποιο μέρος την εξουσία, δυστυχώς διαπράττουν τρομερά λάθη…” (“Κ. Ελευθεροτυπία”, 30-5-’99). Δεν είναι τυχαίο πως ζει σε μια χώρα που είναι η προτελευταία (151η) στον κόσμο στην διαφθορά, ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ε.Ε. των 15 («Ελευθεροτυπία», 19.10.’05).

Ο Σέρβος μητροπολίτης Αρτέμιος (“Ελευθεροτυπία”, 29-6-’99), μετά την ήττα στο Κόσσοβο, παραδέχτηκε πως οι ορθόδοξοι Σέρβοι προέβησαν σε ωμότητες εις βάρος των Αλβανών. Δεν εξήγησε όμως γιατί η Εκκλησία ευλογούσε τους Σταυροφόρους τύπου Σέσελι, που “έσφαζαν τα γυναικόπαιδα και από τον κομμένο λαιμό τους έβγαζαν τη γλώσσα για να κρέμεται σαν γραβάτα” (“Καθημερινή”, 8-7-2001, Στ. Τζίμας). Κανείς ορθόδοξος επίσκοπος δεν ύψωσε την φωνή του για την φρίκη του Βούκοβαρ, για την προσφυγιά 800.000 Αλβανών, ούτε για το σφυροκόπημα των χιλιάδων άμαχων της Σρεμπρένιτσα, ούτε για τους ακρωτηριασμούς, εξευτελισμούς, βιασμούς, εκτελέσεις και λεηλασίες που επακολούθησαν. Όπως γράφει το Δελτίο Τύπου (11-7-2002) του ελληνικού τμήματος της Δ.Αμνηστίας, “Περισσότερα από 7000 πτώματα έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής από διάφορους μαζικούς τάφους στη Σρενπρένιτσα…”. Μοναδική εξαίρεση o μοναχός Σάββας από το Κόσοβο που κατήγγειλε στο Διαδίκτυο τις φρικαλεότητες των ομοθρήσκων του.

O σταυροφόρος χασάπης Αρκάν

Ο Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην “Ρεπούμπλικα” του Βελιγραδίου: Οι νεαροί Σέρβοι που γύρισαν από τους πολέμους στο Κράλιεβο “μιλούσαν για τα γουρούνια που τρώνε δολοφονημένα παιδιά, για τα μωρά που έλιωναν τα τανκς. Λίγοι από τους νεαρούς κατάφεραν να μείνουν φυσιολογικοί”. Ο ίδιος εκτιμά ότι μόνο τα Αλβανάκια κάτω των πέντε ετών που δολοφόνησαν οι Σέρβοι, είναι πάνω από 800. Ένας αξιωματικός του είπε: “Εμείς οι Σέρβοι είμαστε κτήνη…αυτό που έγραψες δεν είναι τίποτα σε σχέση μ’αυτό που τους κάναμε”. Και καταλήγει ο Σέρβος δημοσιογράφος: “..είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις θεσμό που δεν υποκίνησε το σερβικό λαό σε εγκλήματα. Που ήταν η Ακαδημία, η Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο, τα κόμματα;” (“Ελευθεροτυπία”-28/7/2001-Λεων. Χατζηπροδρομίδης). Ο τ. πρωθυπουργός της Βοσνίας Χ. Σιλάϊτζιτς, δήλωσε στην Τ. Παπαδοπούλου, πως στη Χάγη, μαζί με τον Μιλόσεβιτς, θα έπρεπε για την σφαγή «σε καιρό ειρήνης» 200.000 ανθρώπων, να δικαστούν και άλλοι Σέρβοι μεταξύ των οποίων και «…εκκλησιαστικοί ηγέτες και ιερωμένοι που συνέπραξαν σε όλα αυτά». Η ομολογία στο δικαστήριο της Χάγης της μετανοημένης Σερβοβόσνιας πρωθυπουργού και πιστής ορθόδοξης πως είναι υπεύθυνη για την πολυαίμακτη εθνοκάθαρση, έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής.

……

Συνεχίζεται

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους). Bookmark the permalink.

33 Responses to (πέθανε) Ο εθνικιστής Σέρβος πατριάρχης [1]

  1. Ο/Η Kαραγιώργη Σερβίας wc-69 λέει:

    Ένας άθλιος καιροσκόπος αυτός ήταν ο Παύλος. Στήριξε όλ το σέρβικο φασισταριό και όταν είδε πως ο τροχός γύριζε ανάποδα, αποστασιοποιήθηκε σαν τον ποντικό που εγκατέλειψε το καράβι που φουντάρει.
    Από τη Βίκιπέντια:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_Pavle_of_Serbia

    During the war, the patriarch and the church gave support to the leaders of the Bosnian Serbs and Srpska Krajina. A famous photograph from this time shows Radovan Karadžić kissing Pavle’s hand.[3] Paramilitary leader Željko Ražnatović Arkan called the patriarch in one speech his supreme commander, which Pavle welcomed.[3] Pavle also had connections to the Karić family and had numerous meetings with Milošević and Mira Marković, but also with the leaders of the opposition. In 1993 Pavle wrote a letter to Milošević urging him to release Vuk Drašković from prison[3]

    Όπως είδατε ο σαδιστής φονιάς φασίστας Αρκάν τον έλεγε υπέρτατο αρχηγό του και του Παύλου του άρεσε αυτό.

  2. Ο/Η Aγιογδύτης λέει:

    Τι σημαίνει άγιος για τους ορθόδοξους;
    όλοι οι αιματοκυλισμένοι άρχοντες και παπάδες χρίζονται άγιοι.
    Το Βατοπαίδιο μπλογκ ονομάζει τον Παύλο άγιο.
    Μπήκα και τα έχασα με τα παραμύθια για μικρά παιδιά που σερβίρουν.
    Σαχλαμαρίτσες για κρεττίνους.
    Έχουν την ίδια γνώμη τα γυναικόπαιδα που ξεσκίστηκαν από τοις στρατιές αυτού του άγιου άραγε;

  3. Ο/Η Iωάννης Κ.Γ. λέει:

    Είσαστε εχθροί της Ελλάδος της θρησκείας και του έθνους. Αμερικανόφιλοι αλβανιστές και οθωμανικοί.
    Υβρίζεται έναν άγιον τον οποίον φθονείται δια τας αμαρτίας σας.
    Εαν τολμάτε δημοσιεύσετε το άρθρο που ειρωνεύεσται από το Βατοπαίδι φρεντ.
    Δεν τολμάτε όμως και θα μου το εξαφανίσατε.
    Έχει όμως ο Θεός τρόπους να σας τιμωρήσει για το κακό που δημιουργείτε από το κόμπλεξ σας επειδή είστε γεμάτοι κηλίδες αμαρτίας.

    Το άρθρον για τον άγιο πατριάρχη.
    Εις την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας δια την εκλογή Πατριάρχου (1.12. 1990), συμφώνως προς το σύνταγμα της Εκκλησίας της Σερβίας, έπρεπε οί εκλέκτορες επίσκοποι να «σταυρώσουν» τρεις υποψηφίους, οί όποιοι όφειλαν να συγκεντρώσουν το ελάχιστον 13 ψήφους. Εις τον α’ γύρο εξελέγησαν μόνον δύο.

    Ό τρίτος, ό επίσκοπος Παύλος, λόγω ανεπαρκείας ψήφων (11) παρέμεινε εκτός και μόνον εις τον 9ον γύρο εξελέγη δια 20 ψήφων και εισήλθεν εις την τριάδα των υποψηφίων.

    Ακολούθησε ή τελική φάσης της εκλογής δια κλήρου, δηλαδή δια του αποστολικού τρόπου: ό ηγούμενος της μονής Τρόνοσσα κατόπιν προσευχής εξάγει εκ του βιβλίου του Ευαγγελίου τρεις σφραγισμένους φακέλους με τα ονόματα των τριών υποψηφίων, τους ανακατεύει και λαμβάνει τον ένα, τον οποίον και παραδίδει εις τον προεδρεύοντα, τον μεγαλύτερον αρχιερέα, ό όποιος ιστάμενος προ της Ωραίας Πύλης δεικνύει τον σφραγισμένο φάκελο, τον ανοίγει και ανακοινώνει: «ό αρχιεπίσκοπος του Πεκίου, ό μητροπολίτης του Βελιγραδίου και των Κάρλοβτσι και ό Πατριάρχης της Σερβίας είναι ό επίσκοπος της Ράσκας και του Πρίζρεν Παύλος!».

    Σχολιάζων, μετά 15 έτη από της εκλογής, ό μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος το γεγονός έγραφε: «Ό μοναδικός άνθρωπος, ό όποιος δεν ήθελε πράγματι να γίνει Πατριάρχης, ήταν ό Πατριάρχης Παύλος!».

    Μετά την εκλογή ό Πατριάρχης Παύλος απευθυνόμενος εις την Ίεράν Σύνοδο θα πει: «Αι δυνάμεις μου είναι μικραι και σεις το γνωρίζετε. Εγώ εις αύτάς δεν ελπίζω. Ελπίζω εις την βοήθειάν σας καί, επαναλαμβάνω εις την βοήθειαν του Θεού, με την οποίαν Εκείνος μέχρι σήμερον με υπεστηριζεν. Ας είναι προς δόξαν Θεού και προς όφελος της Εκκλησίας του και του δοκιμασμένου λάου μας εις αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

    Την επόμενη ήμέραν της ενθρονίσεως εις τον μητροπολιτικό ναό ανακοίνωνε το ολιγόλογο πρόγραμμα του: «Ανερχόμενος ως 44ος Πατριάρχης Σερβίας εις τον θρόνο του Αγίου Σάββα δεν έχω κανένα δικό μου πρόγραμμα δια το πατριαρχικό έργον. Το πρόγραμμα μου είναι το Ευαγγέλιον του Χριστού η καλή αύτη αγγελία περί του Θεού μεθ ημών και της Βασιλείας Του εντός ημών -έφ’ όσον με την πίστιν και την αγάπην Τον δεχθούμεν».

    Ανέλαβε τα πατριαρχικά του καθήκοντα εις μίαν των δυσκολότερων περιόδων της σερβικής ιστορίας: στον καιρόν των πολέμων, των πιέσεων και εκβιασμών των ισχυρών του κόσμου, των εσωτερικών αναταραχών και της ανέχειας, εις τον καιρόν της αμφισβητήσεως των ιερών και οσίων.

    Αντεστάθη εις το κακόν από οπού και αν ήρχετο, προσκαλών να συνετισθούν και οι συμπατριώται και οί ξένοι. Τονίζει ότι: «Υπό τον ήλιον υπάρχει αρκετός χώρος δια όλους» και ότι: «Την ειρήνη χρειάζονται ομοίως όλοι οί άνθρωποι, όπως ημείς και ο εχθροί μας». Πολλάκις αναφέρει χωρία από εν δημοτικό σερβικό ποίημα, οπού λέγεται: «Καλύτερον είναι να χάσωμεν το κεφάλι μας, παρά να χάσωμεν την ψυχήν μας». Με τους έξης λόγους διδάσκει ότι «έχομεν υποχρέωσιν και εις την πλέον δύσκολο κατάστασιν να συμπεριφερώμεθα ως άνθρωποι και δεν υπάρχει συμφέρον ούτε εθνικό ούτε προσωπικό, το οποίον θα ημπορούσε να αποτελεί δικαιολογία του να μη είμεθα άνθρωποι».

    Αυτοί οί συνεχώς επαναλαμβανόμενοι λόγοι του «να είμεθα άνθρωποι», γέμισαν τα αυτιά ακόμη και των μικρών παιδιών, τα όποια χαϊδευτικός τον ονομάζουν «Ό Παύλος-Παύλος-Να Είμεθα-Άνθρωποι». Όλοι άκουσαν τους λόγους αυτούς, όμως πολλοί δεν ηθέλησαν να υπακούσουν. Μεταξύ αυτών και εκείνοι, οί όποιοι εις την γενέτειρα του (σημερινή Κροατία), κατά την διάρκεια του πολέμου του ‘90, κατεδάφισαν τον ορθόδοξο ναόν μόνον και μόνον επειδή εις αυτόν εβαπτίσθη ό Πατριάρχης των Σέρβων! Τούτο συνέβη, ενώ εις ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον ναόν δεν έγίνοντο καν μάχαις.

    Ό Πατριάρχης Παύλος είναι ακούραστος εις την τέλεσιν των ποιμαντικών καθηκόντων του. Ούτω κατά το παρελθόν φθινόπωρο, εις τα 91 έτη του, απεφάσισε να επισκέφθει την Αυστραλία μεταξύ των άλλων και δια να άγιάση την έκτασιν των 87 εκταρίων, τα όποια αγόρασε ή Σερβική Εκκλησία, δια να κτιστή εκεί το κολλέγιον «Άγιος Σάββας», οπού μαζί με τα Σερβόπουλα, θα διδάσκωνται και Ρωσσόπουλα, Ελληνόπουλα κ.λπ.

    Μερικοί επίσκοποι προσεπάθησαν να τον αποτρέψουν λέγοντες ότι ταξίδι τόσης διαρκείας είναι πέραν της αντοχής του. Ό Πατριάρχης αντέλεγε: «Δι’ έμέ δεν είναι δύσκολο, αλλά πώς θα τα καταφέρουν αυτοί (ή συνοδεία);».

    Επήγε εις την Αυστραλία προσπαθών την δύο εβδομάδων επίσκεψιν να την κάνη ιεραποστολικός όσον περιεκτικωτέραν έγίνετο. Όταν επέστρεψε εις το Βελιγράδιον, κατ’ ευθείαν πήγε εις την αγρυπνία, αν και με το αεροπλάνο ταξίδευε επί 22 ώρας και αμέσως το πρωί ξεκίνησε δια την Μόσχα.

    Γνωρίζων όλα αυτά ό φιλοξενών αυτόν Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος Β’ αστειευόμενος τον ρώτησε:

    «Αγιότατε, πήγατε τόσον μακρύ ταξίδι, φθάσατε και ως εδώ μήπως, τυχόν προφθάσατε να επισκεφθείτε και την Νέαν Ζηλανδία, επειδή και εκεί υπάρχει ό ορθόδοξος κόσμος μας;…».

    «Αγιότατε, αυτήν την φοράν δεν το έκανα, αλλά βεβαίως θα το κάνω εντός των επομένων 90 ετών!».

    Ό Πατριάρχης Παύλος, παρά τας πολλάς υποχρεώσεις του, ζή και γνήσιο μοναχικό βίον. Κάθε πρωί εις το παρεκκλήσιο του Πατριαρχείου λειτουργεί και κοινωνεί και κάθε βράδυ είναι παρών εις τον Μητροπολιτικό ναό κατά την εσπερινή ακολουθία.

    Προτού τέλεση την θείαν Λειτουργία, δεν αναχωρεί δια κανένα σκοπό.

    Με την πορείαν της ζωής του, αρχίζοντας από τον τόπον της γεννήσεως του και τους τόπους της μορφώσεως του έως εκείνους οπού υπηρετεί, έγινε εν ενωτικό σύμβολο της Σερβικής Εκκλησίας. Επίσης, κατά την ζωήν του και κατά τον ρόλο του εις τον ορθόδοξο κόσμον, εκείνος είναι και εν των συμβόλων της ενότητας της οικουμενικής Ορθοδοξίας.

    Όσον κάποτε, κατά τα έτη των προσφάτων πολέμων» από το διαμέρισμα του εις το Πατριαρχικό μέγαρο είδεν εις τον δρόμο μίαν ομάδα προσφύγων να βρέχονται, κατέβει και ήνοιξεν την μεγάλην από ξύλον βελανιδιάς θύραν του Πατριαρχείου και τους κάλεσε να εισέλθουν, δια να προστατευθούν από την βροχή. Όταν οί συνεργάται του έκαναν παρατήρησιν ότι υπήρχε και πιθανότητα να εισέλθει και κάποιος μη καλοπροαίρετος ?εις τον πόλεμο ήσαν?τους απήντησε: «Πώς μπορούσα εγώ να κοιμούμαι εκεί επάνω στα ζεστά, ενώ τα παιδιά αυτά να βρέχονται έξω!».

    Και οί έξης συγκλονιστικοί λόγοι είναι ιδικοί του: «Εάν ηδυνάμην να προφθάσω, ό άναστάς Θεός είναι μάρτυς μου, θα εστεκόμην ενώπιον των ναών, των νοσοκομείων και ενώπιον των πολυτελών χώρων δια τας δεξιώσεις και τας επιδείξεις μόδας και προσωπικώς θα ζητούν ελεημοσύνη δια τα δοκιμαζόμενα αδέλφια και παιδιά μας. Ό κάθε εξ ημών θα έπρεπε, με ενεργό τρόπον, να εντροπιάση όλας εκείνος τας επιδεικτικός πλεονεξίας, αϊ οποίαι υπάρχουν εις τόσους δημοσίους χώρους και όχι μόνον απλώς να σκανδαλιζόμεθα και να απελπιζώμεθα, επειδή ή αναισχυντία κυριάρχησε γύρω μας».

    Ό Πατριάρχης φροντίζει ό ίδιος τον εαυτόν του εις όλας τας ανάγκας του: μόνος του ετοιμάζει το φαγητό του, καθώς ή διατροφή του, καθ’ όλον το έτος, είναι σχεδόν νηστίσιμος -συνήθως τρώγει τα βραστά λαχανικά, το λάδι το προσθέτει μόνον κατά τας εορτές, σπανιότατα τρώγει ολίγον ψάρι, το κρέας ποτέ. Το αγαπημένο του ρόφημα είναι ό χυμός ντομάτας, καθώς ή τροφή της αρεσκείας του είναι ή τσουκνίδα Όταν δεν νηστεύει, του αρέσουν τα γαλακτοκομικά Τα ενδύματα του τα ράπτει, επιδιορθώνει και πλένει ό ίδιος. Όπως διορθώνει και συντηρεί και τα υποδήματά του.

    Έκτος αυτού προσέχει και το τι γίνεται γύρω του. Εις το Πατριαρχείων επιθεωρεί και φροντίζει όλα να λειτουργούν όσον καλύτερα γίνεται. Όταν τελείωση το οραρίων της εργασίας και όλοι έχουν αναχωρήσει, τότε ό Πατριάρχης έρχεται να σβήσει τα φώτα, τα όποια λησμόνησαν οι εργαζόμενοι.

    Συχνάκις μόνος του διορθώνει και τα υδραυλικά, τα παράθυρα, τα κλείθρα..

    Φροντίζει, παντού οπού υπάρχει ανάγκη και περί των πραγμάτων της γης, αν και τονίζει ότι ή πραγματική πατρίς ημών είναι «άνω» και δια τούτο υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσέχωμεν: «Όταν μίαν ήμέραν παρουσιασθώμεν ενώπιον των προγόνων μας, να μη αισχυνθώμεν δια αυτούς, ούτε εκείνοι να αισχυνθούν δια ημάς».

    Πηγή: http://blogs.sch.gr/kantonopou

    Αναρτήθηκε στις Ορθόδοξη πίστη. Ετικέτες: Πατριάρχης, Παύλος, Σερβία. Leave a Comment »
    « Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος
    Statement Of His All Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew On the Repose of Patriarch Pavle of Serbia (15/11/2009) »
    Blog στο WordPress.com. • Theme: Garland by Steven Wittens and Stefan Nagtegaal.

    • Ο/Η vavou λέει:

      γέρο, Έχει όμως ο Θεός τρόπους λες, πες μου το όνομα του θεού σου που λατρεύει ο Εσσαίος Γεσοσουάχ (Ιησούς). Πες μου γιατί ενώ ο θεάνθρωπος ομιλεί για τη β α σ ι λ ε ί α των ουρανών εις την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας ψ η φ ί ζ ο υ ν? Που είναι η θεϊκή βασιλεία? Γιατί με όρους δημοκρατίας? Ξέρεις από ποια ιστορική μήτρα προέρχεται η δημοκρατία γέρο?

      γέρο, μ’ ολίγον ψάρι και κρέας ποτέ η φύσις δεν θάβεται κι άρα ούτε η ιστορία

      κι όταν βρέχει δεν φυλάσεσαι παρά βγαίνεις στα νερά για να νιώσεις τον ουράνο και το μυρωδάτο χώμα, δεν κρύβεσαι γέρο,

      γέρο

      ο Άθωνας που έκλεψες δια ροπάλου
      θα μου επιστραφεί μια μέρα, θέλω να το ξέρεις αυτό.

      Γέρο
      Όταν μίαν ήμέραν παρουσιασθώμεν ενώπιον των προγόνων μας, να ντραπείς δια τα ιστορικά κρίματα ενώπιον της μνήμης των ανθρώπων

      αυτή την παρουσία εγώ την ανακάλυψα παιχνιδίζοντας με τους έρωτες και τα χρώματα

      και Γέρο, συμμαζέψου στην αληθινή χρειά του χριστιανισμού που είναι ο απαράβατος ασκητισμός μακρυά απ όλους και απ όλα. Όπως το καναν καμιά εκατοστοί μεσσίες πρι ο Γεσοσουάχ πετύχει αυτό που δεν πέτυχαν οι άλλοι. πριν αποφασίσει να δηλώσει την παρουσία του με την καβείρια δύναμη ενός έγκλειστου.

      Γέρο, γνωρίζω. Σε γνωρίζω. Άσε τα κόλπα. Δεν περνάνε εδώ.

  4. Ο/Η Έρεβος λέει:

    Ορίστε και μια φωτογραφία του παναγ(ρ)ιώτατου:

  5. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

    Κύριε Λασκαράτε ο πτώμας ήταν μεγάλο καθίκι.
    Φίλοι διαβάστε το παρακάτω. Εγώ έκανα μια σύντομη περίληψη στα ελληνικά.

    Οι ορθόδοξοι Σέρβοι πενθούν τον αμφιλεγόμενο πατριάρχη τους.

    Φωτογραφία του Παύλου ανάμεσα στους εγκληματίες Κάρατζιτς και Μπλάντιτς.
    Υποστήριξε τους εγκληματικούς πολέμους της Σερβίας.
    Υποστήριξε τους Σερβους ηγέτες στην Κραινα και στο Κόσσοβο.
    Διάσημος φωτορεπόρτερ φωτογράφισε τον Κάρατζιτς να φιλά το χέρι του Πάβλου και ο Αρκάν τον θεωρούσε αρχηγό του με την συναίνεση του Παύλου. Σέρβοι παπάδες ευλόγησαν παρακρατικούς εκτελεστές.
    Αντιπολιτεύτηκε τον Μιλόσεβιτς πως εγκατέλειψε την Κραινα. Δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τα εγκλήματα των Σέρβων.Εμπόδισε την ανέγερση καθολικού ναού της Αλβανίδας μητέρας Τερέζας στην Πρίστινα. Δεν ήθελε θρησκευτική ελευθερία για ετερόδοξους.
    Έχτιζε ναούς στο Κόσσοβο με υποχρεωτική φορολόγηση των Αλβανών. Επωφελήθηκε οικονομικά από το καθεστώς Μιλόσεβιτς

    http://www.newkosovareport.com/200911162090/Region/Orthodox-Serbs-mourn-their-controversial-Patriarch.html

    Orthodox Serbs mourn their controversial Patriarch
    Monday, 16 November 2009

    Pavle and war criminals Karadzic and MladicSerb Orthodox Church Patriarch Pavle has passed away yesterday in Belgrade at the age of 95.

    Patriarch Pavle took on his role in 1990, just days before Milosevic’s SPS took power in Serbia. He went on to support Serbia’s criminal wars in former Yugoslavia.

    During the war, the patriarch and the church gave support to the leaders of the Bosnian and Krajina Serbs. A famous photograph from this time shows Radovan Karadzic kissing Pavle’s hand. Serb paramilitary leader Zeljko Raznatovic Arkan called the patriarch in one speech his supreme commander, which Pavle welcomed. Video footage shown by the Hague Tribunal shows Serb Orthodox priests blessing executors at Srebrenica.

    After the debacle of Serb forces in Krajina, Croatia, which led to the evacuation of Serb civilians from the area, the Serb Orthodox Church grew distant from Milosevic blaming him for losing Krajina. Patriarch Pavle has not apologized to the victims of Serb forces which acted with the spiritual backing of his institution.

    In Kosovo during his reign, the Serb Orthodox Church maintained its role as the spiritual supporter for Milosevic’s criminal regime in return for its support of an ambitious church building program across Kosovo from taxes levied on the majority Kosovar Albanian population. Milosevic also lavished the Serb Orthodox Church with public land gifts. After the removal of Serb regime from Kosovo, Pavle, as a leader of Serb Orthodox Church opposed the construction of the Albanian Catholic Mother Teresa Cathedral in Prishtina.

    He tacitly approved the violation of religous rights of Protestant Christians, Catholics, Muslims and Jews in Serbia.

  6. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    Αγαπητέ κ.Ροϊδη, η σέρβικη Εκκλησία στάθηκε πάντα στο πλευρό των μοναρχοφασιστών.
    Δυο φωτογραφίες.
    Σέρβοι φασίστες Τσετνικ κάνουν τώρα μνημόσυνο στον φασίστα Μιχαήλοβιτς

    http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://cache.daylife.com/imageserve/08HOgdj5WNe12/610x.jpg&imgrefurl=http://www.daylife.com/photo/08HOgdj5WNe12&usg=__2gjUoKUZ5Y9MW3ZpMHWFV2UHePI=&h=412&w=610&sz=61&hl=el&start=5&sig2=KNUt-JihByb-xYyZax-WSg&um=1&tbnid=zCJYLyDZWNrtHM:&tbnh=92&tbnw=136&prev=/images%3Fq%3DSerbian%2BChetniks%26hl%3Del%26sa%3DN%26um%3D1&ei=XAEES4zyOaCSmwO4hdlt

    Ο Σέρβος φασίστας παπάς Aleksa Todorovic ευλογεί παρακρατικούς συνεργάτες των Γερμανών. Η φωτογραφία βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της σελίδας.

    http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/19/Sdkprota.jpg&imgrefurl=http://www.freerepublic.com/focus/f-news/2181091/posts&usg=__uYTpLS-eI_RuAwU9iFzYK4FT_UA=&h=303&w=509&sz=35&hl=el&start=10&sig2=eRlGOTVIcNwvYjwPHVo1FQ&um=1&tbnid=ezG2VAwPbBesfM:&tbnh=78&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3DSerbian%2BChetniks%2Bpriest%26hl%3Del%26sa%3DG%26um%3D1&ei=CwIES9y3IoHqmgOzwPV8

  7. Ο/Η Ένας λέει:

    H EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τις ευθύνες του Πατριάρχη

    Ο Πατριάρχης Παύλος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επί ημερών του οποίου η Εκκλησία της Σερβίας ανέκτησε μεγάλη επιρροή στον πληθυσμό, εκοιμήθη χθες σε ηλικία 95 ετών.
    Οι επικριτές του τού προσάπτουν ότι απέτυχε να συγκρατήσει το σκληροπυρηνικό κομμάτι του σερβικού κλήρου (μητροπολίτες και ιερείς), το οποίο ενίσχυσε πάρα πολύ τον σερβικό εθνικισμό στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, κυρίως έναντι του καθολικών Κροατών και των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Του προσάπτουν, ακόμα, ότι δημοσίως ευλόγησε τις παραστρατιωτικές σερβικές οργανώσεις που έκαναν εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και στη Βοσνία. Ο Παύλος είχε εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2007 για διάφορα προβλήματα υγείας, η ακριβής φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από την Εκκλησία. Επισήμως πέθανε από επιπλοκές της υγείας του λόγω προχωρημένης ηλικίας. Είχε ενθρονιστεί Πατριάρχης το 1990, λίγο πριν από την αιματηρή κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από το 2008 όμως, καθώς δεν μπορούσε να βγει από το νοσοκομείο, είχε πάψει να ασκεί τα καθημερινά του καθήκοντα, στα οποία τον αντικαθιστούσε ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος……..

  8. Ο/Η Αθηναίος λέει:

    Ιερέας υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης
    Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009, 10:47

    Ένας 70χρονος ιερέας στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης μαζί με τη σύντροφό του. Ο ιερωμένος, που έχει παντρευτεί ήδη μια φορά στο παρελθόν και έμεινε χήρος, διατηρεί σχέση και συζεί με μια συνομήλική του κυρία.

    Για την επισημοποίηση της σχέσης τους, όμως, υπήρχαν εμπόδια καθώς οι κανόνες της εκκλησίας δεν επιτρέπουν δεύτερο γάμο στους κληρικούς. Το σύμφωνο συμβίωσης έμοιαζε ως η μόνη λύση, ώστε να αποκτήσει η σύντροφός του δικαίωμα στη σύνταξή του σε περίπτωση που πρώτος αυτός αποβιώσει.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά με την απόφασή του, ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει ηθικά τη σύντροφό του. Το συγκεκριμένο σύμφωνο είναι ένα από τα πρώτα που υπογράφονται στην πόλη, ενώ προηγούνται μόλις άλλα 12.

  9. Ο/Η Αλβανός λέει:

    Aρτέμιος, ο Σέρβος επίσκοπος του μίσους.

    Artemije. The Serbian Bishop of Hate

  10. Ο/Η Αλβανός λέει:

    Μια Σέρβα καλόγρια επιτίθεται σε ερωτύλο Σέρβο επίσκοπο.

    Serbian shame of Sister Angelina & Bishop Georgije Djokic

  11. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Άρτζι μπούρτζι και λουλάς, με τον Jeronimo και την Lucy in the Sky with Diamonds:

    http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=20609&s=0

    Μετανοείτε και προσεύχεσθε!

  12. Παράθεμα: (πέθανε) Ο εθνικιστής Σέρβος πατριάρχης [2] « Ροΐδη Εμμονές

  13. Ο/Η kassios λέει:

    Αγαπητέ κ. Λασκαράτο

    Νομίζω ότι απλοποιείτε τα πράγματα σε σχέση με τον Πατριάρχη Παύλο. Επειδή τυχαίνει να ταξιδεύω συχνά στο Βελιγράδι και να έχω στενές οικογενειακές σχέσεις με την περιοχή σας διαβεβαιώ ότι ο Παύλος δεν ήταν ο εθνικιστής που περιγράφετε. Ούτε έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στον σπαραγμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Οι Σέρβοι κλαίνε γιατί πιστεύουν ότι μαζί με τον Παύλο πεθαίνει και η σεμνότητα στην εκκλησία τους. Φοβούνται ότι θα δουν παπάδες με χρυσοποίκιλτα και διαμάντια (τύπου Μακαριστού) όταν ο Παύλος ήταν διάσημος για την λιτή ζωή του. Τρομάζουν με την ιδέα ότι η Σερβική Εκκλησία θα αντιγράψει τη δική μας και θα χρειάζονται ένα κάρο λεφτά και κιτς στολίδια για τα βαφτίσια όταν σήμερα τα κάνουν απλά στο προαύλιο της εκκλησίας.

    Μπορώ να γράψω πολλά για τον τρόπο που έβλεπαν τον Παύλο, αλλά θα σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο σας.

    Με εκτίμηση

    Υ.Γ. Οσο για τις σφαγές που έπραξαν οι εθνικιστές Σέρβοι (μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας) υπάρχουν βιβλία (από αμερικανούς και ευρωπαίους συγγραφείς) που μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας. Μόνο η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ της Ελλάδας μεταμόρφωσε ΟΛΟΥΣ τους Σέρβους σε εγκληματίες…
    Δεν είδα κανέναν από τους γκουρού της σφαγής της Σρεμπρένιτσα (γράφουν γιατί υπάρχει άφθονο υλικό που απλώς μεταφράζουν από τον ξένο Τύπο) να ασχολούνται με την Κράινα και τους χιλιάδες πρόσφυγες Σέρβους.
    Από τις μεταφράσεις, όμως, δεν μπορείς να καταλάβεις τη δοκιμασία που πέρασαν οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ελεος πια!

  14. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kassios,
    νομίζω πως εθελοτυφλείτε.

    Έγραψα κάποια ανακρίβεια;
    Παρακαλώ να μου την επισημάνετε.

    Καταδίκασε ο Παύλος τον σέρβικο εθνικισμό;
    Που, πότε;
    Καταδίκασε τα εγκληματα των παραστρατιωτικών;
    Πού πότε;
    Καταδίκασε τους κληρικούς που ευλογούσαν τους παρακρατικούς;
    Πού πότε;
    Ευλογούσε τους Αρκάν, Μπλάντιτς, Μιλόσεβιτς;
    Ασφαλώς ΝΑΙ.
    Δεχόταν να λέει ο φονιάς Αρκάν πως ο Παύλος ήταν ο αρχηγός του;
    Ασφαλώς ΝΑΙ.
    Υποδέχτηκε με τιμές τον φασίστα Ζιρινόφσκι;
    Ασφαλώς ΝΑΙ.
    Έκανε κάτι για να εμποδίσει τις σφαγές γυναικόπαιδων;
    Ασφαλώς ΟΧΙ.
    Υπήρξε υποκριτής διώκτης των ομοφυλόφιλων πολιτών και προστάτης των παιδεραστών κληρικών;
    Ασφαλώς ΝΑΙ.
    Όσο για τα άμφια, σας φαίνονται τα χρυσαφικά και τα μπιζού του Παύλου, φτωχότερα απ΄αυτά του Χριστόδουλου;

  15. Ο/Η kassios λέει:

    Φίλτατε κε Λασκαράτο

    Σας μετέφερα το κλίμα μεταξύ των Σέρβων για το θάνατο του Παύλου, όπως το ζω μέσα από τις συχνές επισκέψεις μου στη χώρα. Δυστυχώς δεν έχω εντρυφήσει στις σχέσεις του μακαρίτη (άντε, μακαριστού) με τους διάφορους τύπους τύπου Αρκάν. Συνεπώς θα συμφώνησω μαζί σας σε όλα λόγω άγνοιας!

    Με τιμή

  16. Ο/Η Στ. Μποζοβίτης λέει:

    (Όπως ήδη είχα υποσχεθεί, https://roides.wordpress.com/2010/02/27/27feb10/#comment-24176, παραθέτω εδώ δύο μόνο από τα πλήθος στοιχεία που αποδεικνύουν την ακεραιότητα του μακαριστού Πατριάρχη.
    Υπάρχουν πολλοί ακόμη που μένουν όρθιοι στον ισόπεδο κόσμο μας του παγκοσμιοποιημένου αχταρμά. Άνθρωποι, που αγωνίζονται να μείνουν και να είναι πρωτίστως αυτό: Άνθρωποι! Άνθρωποι, όχι μηχανές! Και βέβαια αυτοί αποτελούν την ελπίδα του κόσμου όλου.
    Ο μακαριστός Πατριάρχης της Σερβίας Παύλος ήταν ένας απ᾿ αυτούς. Αλλά εκείνος δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν πολύ πάνω από τα συνηθισμένα μέτρα. Ήταν άγιος! Ένας άγιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ (με κεφαλαία βέβαια γράμματα). Θα περάσουν αιώνες για να ξαναφανεί στον κόσμο μας τέτοια μορφή! Διότι ο αοίδιμος Πατριάρχης μπόρεσε να συνδυάσει κατά τέλειο τρόπο τα πιο δύσκολα στοιχεία στην κρίσιμη εποχή που είχε την πνευματική ευθύνη της Εκκλησίας της Σερβίας: Να κρατηθεί δηλαδή πάνω από τους φανατισμούς και τις εθνικές εχθρότητες, χωρίς όμως να προδώσει τον λαό του. Στήριξε με πόνο και δάκρυ τον δοκιμαζόμενο σκληρά λαό του, δεν παρασύρθηκε όμως σε εχθρότητα και εμπάθεια προς τους άλλους λαούς. Φάνηκε ΤΕΛΕΙΟΣ!
    Γι᾿ αυτό και με εξέπληξαν οδυνηρά όσα εναντίον του γράφηκαν παραπάνω. Κατανοώ σε κάποιο βαθμό αυτές τις παραθέσεις, διότι, όπως έγραψα και σε άλλο σημείο, αντλούν ανεπίγνωστα από τον βρωμερό εμετό του αμερικανονατοϊκού τέρατος. Θα αναφερθώ και στη συνέχεια σ᾿ αυτόν τον ύπουλο στρατό κατοχής της Ευρώπης (διότι αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα), θα σημειώσω όμως μόνο τούτο τώρα: Αν το ΝΑΤΟ πολεμούσε μόνο με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, θα είχε σπάσει προ πολλού τα μούτρα του. Τον κύριο πόλεμο τον διεξάγει εφαρμόζοντας το δόγμα του Γκαίμπελς: «Λέτε, λέτε ψέματα! Στο τέλος κάτι θα μείνει!». Η πρωτοφανής χειραγώγηση των ΜΜΕ είναι σήμερα η τρομακτικότερη βόμβα που απειλεί τον πλανήτη).

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
    Έχουν ήδη κατατεθεί παραπάνω σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς του,γι᾿ αυτό δεν θα τα επαναλάβω. Εδώ θα παραθέσω δύο μόνο στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπληκτική ακεραιότητά του στην τότε πολεμική αντιπαράθεση. Τα αντλώ από αδιαμφισβήτητες πηγές. Το πρώτο είναι από την παπική (ουνιτική) εφημερίδα «ΚΑΘΟΛΙΚΗ», έτσι που φτάνει από μόνο του να ανατρέψει οποιαδήποτε αντίθετη αντίληψη. Διαβάστε το:

    @«ΚΑΘΟΛΙΚΗ» 23.11.1993 αρ. φ. 2716
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
    «Όλοι είμεθα υπεύθυνοι του πολέμου στη Βοσνία», ΣΕΡΒΟΙ, ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ
    Το ιταλικό περιοδικό «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» δημοσίευσε συνέντευξη της Α.Α. του Σέρβου Ορθοδόξου Πατριάρχου κ. Παύλου, όπου καταδικάζει τον πόλεμο που διεξάγεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στιγματίζει ως υπεύθυνες αυτού και τις τρεις παρατάξεις: τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους.
    Ο Μακαριώτατος εκφράζει αποτροπιασμό για «τα φρικτά εγκλήματα», από οποιαδήποτε παράταξη και αν προέρχονται, και υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του φρικτού πολέμου, ο οποίος «δεν πρόκειται να αφήσει νικητάς, αλλά μόνον ηττημένους».
    Ο Πατριάρχης αρνείται να στηρίξει τον πόλεμο σε αίτια θρησκευτικά, δηλαδή δεν δέχεται ότι είναι «πόλεμος θρησκειών». Κανένας θρησκευτικός λόγος, διακηρύττει, δεν μπορεί να δικαιολογήσει σφαγές ανθρώπων. «Για έναν Ορθόδοξο χριστιανό είναι χίλιες φορές καλύτερα να σκοτωθεί ως χριστιανός, παρά να σκοτώσει και να γίνει δολοφόνος!».
    Όπως είναι γνωστό, η ιερατική και ασκητική μορφή του Πατριάρχου υπεστήριξε ανέκαθεν την κατάπαυση του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλεπάλληλες φορές συναντήθηκε με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων θρησκειών για να δηλώσει ότι ο πόλεμος αυτός είναι αντίθετος προς κάθε θρησκεία και πρέπει να λήξει αμέσως, ώστε να παύσουν τα φρικτά του εγκλήματα.
    Απαντώντας σε κατηγορίες ότι η Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία υπεστήριξε τον πόλεμο στο όνομα της Μεγάλης Σερβίας η οποία κατέρρευσε, ο Μακαριώτατος εδήλωσε: «Η Εκκλησία μας δεν θα δεχόταν ποτέ, ούτε στο όνομα Μεγάλης ούτε στο όνομα Μικρής Σερβίας να εγκατασταθούν στρατόπεδα εξοντώσεως ανθρώπων».
    «ΟΛΟΙ ΕΙΜΕΘΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ»
    Για τον πόλεμο που διεξάγεται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Πατριάρχης εδήλωσε κατηγορηματικά: «Είμεθα όλοι υπεύθυνοι: και οι Σέρβοι και οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι. Και οι κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν επίσης ευθύνες σ’ αυτήν την τραγωδία». Πριν εκραγή ο πόλεμος όλες οι εθνότητες και οι θρησκείες ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένα. Οι πνευματικοί ποιμένες των είχαν συστήσει σε όλους να μην υποκύψουν στον πόλεμο. Δυστυχώς ο χείμαρρος του πολέμου κατέστρεψε όλες τις ελπίδες…
    Την κοινή αυτή ευθύνη όλων των παρατάξεων στον ίδιο πόλεμο υπεστήριξε ο Πατριάρχης και κατά την συνάντησή του με τον Βέλγο καρδινάλιο Γοδεφρίδο Ντάνηλς, αρχιεπίσκοπο Βρυξελλών και πρόεδρο της διεθνούς καθολικής κινήσεως «PAX CHRISTI», ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδιο στα τέλη Αυγούστου@.
    Η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετική φωτογραφία με την παρακάτω λεζάντα:
    @Ο Πατριάρχης των Ορθοδόξων της Σερβίας κ. Παύλος και ο καρδινάλιος Κουχάριτς, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών του Ζάγκρεμπ, κατά την συνάντησή τους στις 23 Σεπτέμβριου 1992, καταδίκασαν ομόφωνα τους πολέμους που διεξάγονται στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία και προσευχήθηκαν μαζί υπέρ της ειρήνης (Βλ. «Καθολική», 20 Οκτωβρίου 1992, φ. 2669)@.

    2. Το δεύτερο στοιχείο βγαίνει από σχετική ενέργεια του προέδρου της Κύπρου κ. Χριστόφια. Προσέξτε το κυρίως στο τέλος:

    @«ΕΞΠΡΕΣ»
    Κύπρος – Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο
    (Πηγή: ΑΠΕ 18/11/09-18:40)
    Σεπτό ιεράρχη και αγωνιστή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον μακαριστό πατριάρχη Σερβίας Παύλο.
    Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και την Εκκλησία ο Πάφου Γεώργιος.
    Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο.
    Μεταξύ άλλων έγραψε: «Θα θυμούμαστε τον κοιμηθέντα Πατριάρχη ως συνεπή υπηρέτη της Ορθοδοξίας, αλλά και ως πατριώτη αγωνιστή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας».
    Εξερχόμενος της πρεσβευτικής κατοικίας ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε την τιμή να γνωρίσει και να συναντήσει τον μακαριστό Πατριάρχη.
    «Ήταν ένας σεπτός ιεράρχης, ένας άνθρωπος πνευματικός, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια την Ορθοδοξία, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και ευρύτερα, και ήταν και κήρυκας και αγωνιστής για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.
    Εμείς θα τον θυμούμαστε ως συναγωνιστή, διότι και εμείς αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
    Σε παρατήρηση, ότι ο πατριάρχης Παύλος στα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα του είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στον εθνικισμό, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Οι εκκλησιαστικοί ταγοί μπορούν, πολλές φορές, να συνδράμουν πραγματικά στην υλοποίηση των πιο ωραίων συστατικών του Χριστιανισμού, μεταξύ των οποίων ασφαλώς είναι και ο σεβασμός προς κάθε λαό και προς κάθε άνθρωπο.
    ‘Αρα, φύσει και θέσει οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ιεράρχες θα πρέπει να είναι ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, αντί να είναι φορείς του και αυτό λέγει πολλά»@.

    ΕΙΧΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ!
    Αυτός ήταν ο μέγας Πατριάρχης Παύλος! Υπήρξε ο μόνος που ήταν τόσο ξεκάθαρος, τόσο κρυστάλλινος, τόσο ακέραιος και ασυμβίβαστος! Αληθινός! Όπως ήταν όλη η ζωή του: Εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο πτωχείας, απλότητας, αγάπης. Ένας γνήσιος μαθητής του Χριστού. Αληθινός Επίσκοπος. Που μπροστά του αποδεικνυόμαστε πολύ μεγάλοι νάνοι… Όλοι μας. (Το όλοι ΜΑΣ το εννοώ).
    Στ. Μποζοβίτης

    ΥΓ. Θα καταθέσω αργότερα στο δεύτερο μέρος αυτού του θέματος καίρια στοιχεία για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

  17. Ο/Η Ζ λέει:

    Συνελήφθη ο καταζητούμενος Ράτκο Μλάντιτς

    Τη σύλληψη στη Σερβία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
    «Σήμερα έληξε μία δύσκολη περίοδος της ιστορίας μας», είπε ο Τάντιτς, δηλώνοντας περήφανος για την επιχείρηση των σερβικών υπηρεσιών. «Η επιχείρηση αυτή κατέδειξε ότι οι υπηρεσίας μας κάνουν τη χώρα μας ασφαλή», όπως είπε.

    Ο Τάντιτς απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη του Τάντιτς, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί σχετική έρευνα.

    Νωρίτερα, πληροφορίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη σύλληψη άνδρα που έμοιαζε πολύ με το Μλάντιτς.

    Η Σερβία είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ

  18. Ο/Η Ροβεσπιέρος λέει:

    http://www.bosniaks.net/prilog.php?pid=36319

    Ο πατριάρχης ευλογεί τους δυο δολοφόνους
    Patriarch Pavle blessing two Serbian war crimes Karadzic and Mladic week before genocide in Srebrenica

  19. Ο/Η Ροβεσπιέρος λέει:

    Ο πατριάρχης ξέφυγε από την Ηθική δίκη

    http://www.bosniaks.net/prilog.php?pid=36319

    PATRIARCH PAVLE I, SUPPORTER OF KARADZIC AND MLADIC, ESCAPES MORTAL JUDGMENT

    After hearing Serbian Orthodox Patriarch Pavle I, who has just died in his 96th year, praised as an ecumenist by the Pope and a man of peace by the German Catholic Archbishop Robert Zollitsch, Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV) / Society for Threatened Peoples (STP) has expressed regret that the Serbian Orthodox Church’s Patriarch has escaped mortal judgment.

  20. Ο/Η Ροβεσπιέρος λέει:

    Λυκουρέζος και Μπλάντιτς

    ALEXANDROS LYKOUREZOS: SREBRENICA GENOCIDE DENIER

    Srebrenica Genocide Resource CenterSREBRENICA GENOCIDE: 30,000 BOSNIAKS FORCIBLY EXPELLED, WHILE 8,100 SUMMARILY EXECUTED.

  21. Ο/Η Τζόλας Ι. λέει:

    Μόλις διάβασα το άρθρο αυτό και αν και έχει περάσει αρκετός καιρός αισθάνομαι αδύνατο να μην απαντήσω.

    Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι γνώστης της ιστορίας , αλλά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τον εμετικό λόγο του κ. Λασκαράτου που ως ευγενής βρίζει κοιμώμενους (κατ’ άλλους νεκρούς).

    Με τόσο εμετικά λόγια θα μπορούσε ίσως να μιλήσει το παιδί του οποίου οι γονείς θα είχαν δολοφονηθεί από τον Κάρατζιτς αλλά σε καμία περίπτωση κάποιος άλλος . Το γιατί ο εκ Κεφαλληνίας ορμώμενος κος Λασκαράτος μιλά έτσι μάλλον εκφράζει το μίσος του για αυτά που ο πατριάρχης εκφράζει και σημαίνει εξαιτίας του μίσους του για το ετερόδοξο ιδεολογικά το οποίο και επιθυμεί να εξολοθρεύσει λεκτικά σαν άλλος Καρατζιτς .

    Οι μόνοι αριστεροί που βρίσκω αντιπαθείς (μάλλον βαριά λέξη) είναι όχι αυτοί που δεν πιστεύουν , αλλά αυτοί που διδάσκουν με μίσος και μένος γιατί δεν αξίζει να πιστεύουν. Έτσι δεν αντιπαθώ και τον εαυτό μου.

    Η εκκλησία τέλος ευλογεί όχι τις ενέργειες αλλά τους ανθρώπους για τον φωτισμό αυτών.

    • Ο/Η Po λέει:

      Κάποια παρατήρηση για αυτά που γράφονται;
      Είναι αλήθεια ή ψέμματα;
      Ένα ελάχιστο υπερασπιστικό επιχείρημα για την τιμή των όπλων;

      Ρωτάω ορμώμενος από τα λόγια σας: «…αισθάνομαι αδύνατο να μην απαντήσω»

      Αγαπητέ κε Τζόλα, μόνο χαρακτηρισμούς διάβασα, απάντηση όμως συγκεκριμένη σε αυτά που γράφει ο κ. Λασκαράτος, δεν είδαμε. Είδαμε;;;

      Ούτε και θα δούμε.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Φαίνεται πως και η Wikipedia είναι το ίδιο εμπαθής με εμένα κατά του πατριάρχη Παύλου και φαίνεται επίσης πως κανείς δεν τόλμησε να την αντικρούσει:

        http://en.wikipedia.org/wiki/Patriarch_Pavle_of_Serbia
        Patriarch Pavle of Serbia

        From Wikipedia, the free encyclopedia

        …………………..

        During the Yugoslav Wars, the patriarch and the church gave support to the leaders of the Bosnian Serbs and Srpska Krajina. Patriarch Pavle had been heavily criticized for his actions during the Yugoslav wars. The Orthodox church had been viewed as promoters of Serb nationalism by many Bosniaks and Croats.[who?] Pavle visited the cities of Knin, Pale, and troops carrying out a siege on Goražde.[4] Pavle met with Serb paramilitary leader, Željko Ražnatović Arkan, whom he claimed was justified in his actions and presented him with an autographed icon of Saint Nicholas.[5] Arkan considered himself a favorite of Pavle and regarded the patriarch his «commander», stating that «we are fighting for our religion, the Serbian Orthodox Church.»[5]

        On 13 December 1991, Pavle wrote a letter circulated to all Orthodox churches urging for the protection of Croatian Serbs from «the Croatian neo-fascist regime – the successor of the Ustašas who massacred 700,000 Orthodox Serbs in World War II.»[6] He openly referred to the Republic of Croatia as the «new Independent State of Croatia» and justified the war as «righteous».[7]

        During the Bosnian War, Pavle supported the President of Republika Srpska, Radovan Karadžić, in his rejection of the Vance-Owen peace plan, and supported Karadžić in his claims that there were no Serbian rape camps that kept Muslim women, but accused Bosnian Muslims and Croats of the same thing.[8] A famous photograph from this time showing Karadžić kissing Pavle’s hand.[3] In May 1993, Pavle received a letter from Karadžić which thanked him for his «advice and support» in the Bosnian Serbs’ «just battle.» Karadžić regarded the Serbian Orthodox church as the «only spiritual force capable of uniting the Serb nation, regardless of borders.»[9]

        …………….

  22. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Ο Πατριάρχης Σερβίας καθαίρεσε τον Επίσκοπο Καναδά για «ανάρμοστη» συμπεριφορά»
    Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 21:49
    Από Desk Agioritikovima

    Ο Πατριάρχης Σερβίας καθαίρεσε τον Επίσκοπο Καναδά για «ανάρμοστη» συμπεριφορά»

    Την απόφαση να καθαιρεθεί ο Επίσκοπος Καναδά Γεώργιος έλαβε το Πατριαρχείο Σερβίας που συνδριάζει τις τελευταίες ημέρες, όπως έγινε επίσημα γνωστό σήμερα.

    Ο Σέρβος Επίσκοπος καθαιρέθηκε καθώς εναντίον του υπήρχαν κατηγορίες για «ανάρμοστη συμπεριφορά» που είχαν να κάνουν με σχέσεις με γυναίκες.

    Οι κατηγορίες αυτές άρχισαν εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ με την ιστορία ασχολήθηκαν μέσα ενημέρωσης του Καναδά και των ΗΠΑ. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο όπου ο Γεώργιος φαίνεται να ταξιδεύει με μια γυναίκα με προορισμό εξωτικό προορισμό της Κεντρικής Αμερικής.

    Στην απολογία του, ο πρώην, πλέον, Επίσκοπος έκανε λόγο για σκευωρία καθώς από το 1984 όταν και ανέλαβε τη θέση, κατόρθωσε να οργανώσει τη σέρβικη κοινότητα της περιοχής, που μέχρι τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να ήταν από αυτούς που πίεσαν για την καθαίρεση του Επισκόπου, τη στιγμή που απέναντί του υπήρχαν πολλοί Ιεράρχες της Σέρβικης Εκκλησίας που ήταν κατά της καθαίρεσης. Να σημειωθεί, πως αυτός είναι ο πέμπτος Επίσκοπος ο οποίος καθαιρείται σε ισάριθμα χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε ο κ.Ειρηναίος.

    Η Πατριαρχική Σύνοδος είναι σε εξέλιξη και θα συζητηθεί η πρόταση καθαίρεσης του Επισκόπου Μιλέσεβο Φιλάρετου.

    http://www.newsbeast.gr/world/arthro/823229/akolastos-kai-ekfulos-o-episkopos-kanada/

    Ακόλαστος και έκφυλος ο επίσκοπος Καναδά

    20 Μαΐου 2015

    Καθαιρέθηκε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του

    Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) καθαίρεσε τον επίσκοπο Καναδά Γεώργιο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Blic» του Βελιγραδίου, η Σύνοδος αποφάσισε, με απλή πλειοψηφία, την καθαίρεση του Γεωργίου, αποδεχόμενη το πόρισμα ειδικής επιτροπής που έκρινε ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν πρέπουσα και σύμφωνη με τα θρησκευτικά ιδεώδη.

    Ο Γεώργιος ανέλαβε Επίσκοπος στην Επαρχεία του Καναδά το 1984 και από τα πρώτα χρόνια υπήρξαν καταγγελίες ιερέων και πιστών για «ανήθικη συμπεριφορά, ακολασία και εκφυλισμό».

    Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας το 2006, όταν τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και ABC μετέδωσαν ερασιτεχνικό βίντεο, όπου μία μοναχή, η Ανγγελίνα Λάζαρ, επιτίθεται κατά του Επισκόπου Γεωργίου, έξω από ορθόδοξη εκκλησία στον Καναδά, τραβώντας τον από τα γένια και φωνάζοντας, στα σερβικά, ότι είναι ανήθικος, έκφυλος και τον κατηγορούσε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με μία γυναίκα, η οποία έμεινε έγκυος.

  23. Παράθεμα: Παύλος, ο άγιος πατριάρχης των Σέρβων | Αθωνικοί Πατέρες GR

  24. Ο/Η +Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Ι. Μπαρούσης λέει:

    Όταν μιλάμε για τον μακαριστό Πατριάρχη των Σέρβων, κηρό Παύλο, κάνουμε λόγο περί μιας Αγίας προσωπικότητας, ανθρώπου ο οποίος ουδέποτε θέλησε προσωπικά την ανάδειξή του στον Πατριαρχικό θώκο του Πατριαρχείου της Σερβίας, και ο οποίος ουσιαστικά υπάκουσε στην Εκκλησία. Ασκητικός και αυστηρός τηρητής των λόγων του Χριστού, ποίμανε με σοφία και σε πολύ δύσκολες εποχές όχι μόνο την Εκκλησία της Σερβίας, αλλά διακόνησε θυσιάστηκα και αυτόν τον λαό του. Ασκητικός ο ίδιος, ζούσε ασκητικά και διδάσκοντας δια των πράξεων, με αναφορά σε αυτόν τον Χριστό μας και αντλώντας δύναμη υπό αυτού του Χριστού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος του πολέμου, κατά την οποία αυτός στο Βελιγράδι, όπως και ο π. Αθανάσιος Γιέφτιτς στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη λειτουργούσαν κάθε ημέρα. Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να μάχεται υπέρ του λαού του στην δύσκολη εποχή του πολέμου, εποχή κατά την οποία για θρησκευτικούς λόγους σκοτεινές δυνάμεις ήθελαν να εξαφανίσουν το σερβικό λαό από τον χάρτη;
    Το ζήτημα όμως όπως το εμφανίζουν οι Ροΐδης και Λασκαράτος έχει βαθύτερες προεκτάσεις. Πολεμούν τον άνθρωπο που θέλησε να προασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας του, διότι οι ίδιοι φαίνεται είναι άπατρεις, υπηρετώντας τη στείρα κουλτούρα του φιλανθρωπικού ιδεώδους, από αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος για να ζήσει έχει ανάγκη την ύπαρξη της πατρίδας. Διαβρωμένοι όντες οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν έναν άνθρωπο που αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο της παραδόσεως για τον τόπο του, αφού οι ίδιοι δια της προσωπικής τους αλλοτριώσεως στερούνται ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής συνέχειας και ορισμού. Υπό τούτων οριζόμενοι, οι δύο αυτοί «κύριοι» καταφεύγουν στην συκοφαντία, αφού μόνο αυτή είναι ικανή να τους θρέψει και να τους χαρίσει μία ιδεώδη υπόσταση. Παράξενο και όμως αληθινό! Πάνω όμως πάντων χαρακτηρίζονται για την προσωπική τους δειλία, αφού είναι ικανοί να λοιδορούν μόνο έναν πεθαμένο άνθρωπο. Αλήθεια, οι παρακμιακοί άνθρωποι Ροΐδης και Λασκαράτος, ως φορείς παρακμής θα υπήρχαν εάν η εποχή μας δεν σηματοδοτείτο από την παρακμή και την αλλοτρίωση; Αυτά τα ολίγα και ουσιαστικά για τους ανθρώπους που εκφράζουν τον φονταμενταλισμό του τίποτα, και της ουτοπίας, για τους Ροΐδη και Λασκαράτο, που προβάλλουν τον προσωπικό τους οχετό και καταφεύγουν στο ίντερνετ, διότι πολύ απλά, εάν τολμούσαν να δημοσιεύσουν τα ξεράσματά τους σε έντυπη μορφή θα χρησιμοποιούνταν μόνο για κωλόχαρτα.
    Εν αγάπη Χριστού, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Mε εν Χριστώ αγάπη γράφετε λοιπόν πανοσιώτατε, αν όντως είστε αυτός και αυτό που ισχυρίζεστε, αλλά μας στολίζετε με βρισιές κι έτσι γίνεστε νομίζω βλάσφημος, αφού προσβάλλετε κατάφωρα το πρόσωπο του Χριστού.
      Θα σας παρακαλούσα αν ξαναγράψετε εδώ, να αποφύγετε λέξεις όπως «κωλόχαρτα», εδώ δεν είναι η Ιερά Σύνοδος
      (https://roides.wordpress.com/2007/03/27/binelikia/, https://roides.wordpress.com/2015/11/21/21nov15/).

      Επίσης κυρός Παύλος είναι το σωστό και όχι κηρός (κερί), όπως προσφωνείτε τον Αντίχριστο που υπερασπίζεστε.

      Τον πατριάρχη των Σέρβων Παύλο τον κατηγορούμε επειδή ευλόγησε (καταδικασμένους σήμερα, http://www.iefimerida.gr/news/258447/o-karatzits-katadikastike-se-40-hronia-fylakisi-gia-genoktonia, http://gr.euronews.com/2017/11/22/verdict-ratko-mladic-icty-anamenetai-h-apaggelia-etymhgorias-toy-mladic) δολοφόνους και ηθικούς αυτουργούς δολοφόνων παιδιών, γυναικών και αμάχων, με τη βοήθεια πιθανότατα και Ρωμιών Χρυσαυγιτών


      http://www.gazzetta.gr/plus/article/772447/oi-sfages-me-elliniko-hroma-sti-sremprenitsa-kai-i-symmetohi-tis-hrysis-aygis
      προδίδοντας έτσι τον Χριστό και συνεργώντας στην καταστροφή της πατρίδας του.

      Επίσης γιατί κάλυπτε παιδεραστές εθνικιστές μητροπολίτες, όπως ο Βρανίων Παχώμιος

      και ο Τούζλα Βασίλειος
      (http://www.balkaninsight.com/en/article/serbian-church-accused-of-sex-abuse-cover-up).

      Αν έχετε κάτι να αντιτάξετε σε αυτά, εκτός από χυδαίες λέξεις και από βρισιές, ξαναγράψτε μας και εμείς θα σας απαντήσουμε με δεκάδες ντοκουμέντα, πολύ περισσότερα από αυτά που ενδεικτικά σας παράθεσα.
      Έχω όμως την υποψία πως θα λιποτακτήσετε.

      • Ο/Η +Αρχιμανδριτης π. Ναθαναηλ Ι. Μπαρουσης λέει:

        Κ. Λασκαρατε σας συμβουλευω οταν απαντατε να μην χρησιμοποιειτε φωτογραφιες διοτι πολυ απλα προδισεστε. Διοτι ακομα και ως προπαγανδιστης αξιωνοσαστε ως αποτυχιμενος. Διοτι πολυ απλα βαπτιζετε ως εγκληματα των Σερβων Ορθοδοξων τα ομαδικα εγκληματα των μουσουλμανων και των Ρωμαιοκαθολικων Κροατων, αμφοτερων παραδοσιακων εχθρων των Ορθοδοξων Σερβων.
        Γνωριζετε οτι πλεον το διεθνες δικαστηριο της Χαγης εχει δικαιωσει τον Μιλοσεβιτς και ολους τους αρχηγους των Σερβων, τους οποιους η διεθνης ταξη των σκοτεινων δυναμεων τους ηθελε ολους νεκρους; Οι πραγματικοι φορεις των εγκληματων ποτε θα λογοδοτησουν; Εσεις, ενω θελετε να παρουσιαζεστε ως οπαδος Χριστου, γιατι ενεργειτε ως μειοδοτης εις βαρος της Ορθοδοξιας και της αληθειας;
        Ως αφορα τους δυο μητροπολιτες, προσωπικα δεν τους γνωριζω, ταυτοχρονα ομως δεν ειμαι πεπεισμενος για την καθαροτητα τη δικη σας, αφου εσεις εχετε το θρασος να κατηγορειτε την αληθεια και να προβαλλετε την αλλοτριωση ως αληθεια. Αλλα ετσι κανουν ολοι οι προπαγανδιστες που διακρινονται για το σκοτος και την ψυχικη διαβρωση που αυτοι κομιζουν. Εν αγαπη Χριστου π. Ναθαναηλ Μπαρουσης.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Kύριε,
        το δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον Μιλόσεβιτς στην φαντασία σας και μόνο.
        Θα σας παρακαλούσα να θυμηθείτε ότι είσαστε ιερωμένος και να προσέχετε πως εκφράζεστε.
        Επίσης το δικαστήριο καταδίκασε τους Μπλάντιτς και Κάρατζιτς και μην κάνετε πως το αγνοείτε, όπως κάνετε ότι αγνοείτε τα σκάνδαλα των μητροπολιτών (στοιχειοθετημένα με βίντεο και με καταθέσεις κληρικών).

        Το hoax με την ‘Αθώωση Μιλόσεβιτς’

        Το hoax με την ‘Αθώωση Μιλόσεβιτς’
        Posted by Κλέων Ι. στο 2017/03/15

        Αυτό το σημείωμα δεν είχε ποτέ τις προϋποθέσεις να γίνει ξεχωριστό άρθρο στο XYZ Contagion, και ο λόγος γι’ αυτό ήταν πως από τότε που κάποιοι σκαρφίστηκαν στο εξωτερικό το hoax με την δήθεν ‘αθώση Μιλόσεβιτς‘, κανένα σοβαρό δυτικό μέσο δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί ποτέ με αυτή την ανοησία. Απασχόλησε κυρίως μόνο περιθωριακές ακροδεξιές, φασιστικές, αντισημιτικές σελίδες, αν και ξεκίνησε από ανθρώπους της ψεύτικης ‘αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς’. Οι μόνες φορές που υπήρξαν αναφορές σε δυτικά σοβαρά μέσα ήταν για την διάψευση του hoax. Ετσι, το XYZ Contagion προτίμησε να γράψει μία ‘Σημείωση’ (‘Note’) στην σελίδα του στο Facebook, αυτήν, «Για τη δήθεν ‘αθώωση Μιλόσεβιτς’ που διακινείται από ψευτοαριστερούς ψευτοαντιιμπεριαλιστές», για όποιον ήθελε να ενημερωθεί σχετικά, και πέραν αυτού ουδέν.
        ……………….

      • Ο/Η Θεολόγος λέει:

        Παπα Ναθαναήλ have a look πλιζ

        Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς [Προδημοσίευση από την έρευνα για την ελληνική εμπλοκή στη Σρεμπρένιτσα + Κάποια ‘Ερωτήματα (όχι μόνο για τη συνείδησή μας)’]


        Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐ 2015
        ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: «Αφού ελευθερώσαμε τη Σρεμπρένιτσα τώρα, να δώσει ο Θεός κάποτε να ελευθερώσουμε και την Κωνσταντινούπολη».
        Vlasenica Βοσνίας, 12 Ιουλίου 1995, μια μέρα μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα. Ο διωγμένος αργότερα παιδόφιλος Μητροπολίτης Zvornik-Tuzla Vasilije Kacavenda κολακεύει τους Ελληνες τιμώμενους για την συμμετοχή τους στην πτώση της Σρεμπρένιτσα. Παρόντες στο επινίκιο γεύμα ήταν και Ελληνες εθελοντές, μεταξύ των οποίων οι Μήτκος Αντώνιος και Καλτσούνης Κωνσταντίνος. Μαζί τους στο τραπέζι οι Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο στρατηγός Milenko Zivanovic και άλλοι πολλοί.

        O επίσκοπος επί το έργο

        O Βράνιας Παχώμιος, 5 αγοράκια θύματά του
        BBC
        http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/2964793.stm
        Serbian priest charged with sex abuse
        Bishop Pahomije


        Bishop Pahomije dismisses the accusations as «lies»

        A bishop of the Serbian Orthodox Church has been charged with the sexually molesting five teenage boys.
        Bishop Pahomije is accused of lewd behaviour and attempts to force intimacy with the boys during last year’s visit to a monastery in the southern town of Vranje, about 250 kilometres (155 miles) south of the capital Belgrade.

        The bishop – whose secular name is Tomislav Gacic – has strenuously denied any wrongdoing, dismissing the accusations as «lies».

        The charges are the first of their kind ever brought against a senior dignitary in the Serbian Orthodox Church – if convicted he faces several years in prison

        Σόδομα και Γόμορα
        Επίσκοποι Βασίλειος,Παχώμιος, Φιλάρετος
        http://depo.ba/clanak/91067/sodoma-i-gomora-trojice-srpskih-vladika-vasilija-pahomija-i-filareta

        Sodoma i Gomora trojice srpskih vladika – Vasilija, Pahomija i Filareta…
        Arhiva18.04.13, 18:45h

        Pozivamo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja sa SDP-om!
        Ne propustite Treći Piano Fest ‘Tattile’ s početkom 21. marta: Vrhunska muzika, interaktivne radionice…
        Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade: Evo imena
        Potraga u Gračanici: Ostavila ušteđevinu i poruku kćerki ‘Refija, dadni par Belmi’ pa nestala
        Pedofilija, blud, neumjerenost, ratna propaganda, samo su neki od grijehova episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, episkopa vranjskog Pahomija i episkopa mileševskog Filareta na koje niko u Pravoslavnoj crkvi nije reagovao, a ni u pravosuđu ova djela još nisu sankcionisana

      • Ο/Η ταπεινός ενορίτης Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας λέει:

        ο πατήρ Ναθαναήλ είναι μαχητικός ιππότης υπερασπιστής της Εκκλησίας
        Έχει υπερασπιστεί και τον τότε δεσπότη του, άγιο Κωνσταντίνο τέως μητροπολίτη Ν.Ιωνίας

        http://www.amen.gr/article/sto-pleuro-tou-mitropoliti-neas-iwnias-kai-filadelfeias-oi-iereis-tis-eparxias-tou
        Στο πλευρό του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας οι Ιερείς της επαρχίας του

        28 Αυγ. 14 (17:44)/
        Στο πλευρό του Μητροπολίτη τους, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνου, δηλώνουν οι Ιερείς της Μητροπόλεως με επιστολή τους στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
        (….)
        Ακολουθεί η επιστολή των Ιερέων της Ι.Μ.Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας: Τῇ Αὐτοῦ Μακαριότητι. τῷ Ἀρχιεπισκόπῳ Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος. Κυρίῳ ἡμῶν, Κυρίῳ ΙΕΡΩΝΥΜῼ,
        (….)
        Ἀρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Μπαρούσης. Ἱεροῦ ‘Ενοριακοῦ Παρεκκλησίου Ἁγίας Μαρίνης. Ψαλιδίου Ἡρακλείου Ἀττικῆς
        (…)

        ++++++++++++++++++++++++++++++++

        http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=185247
        ΤΟ ΒΗΜΑ
        Κυριακή με την Πανδώρα
        ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2007 00:0

        Μεταμεσονύκτια, «αποκαλυπτική» εκπομπή την περασμένη εβδομάδα προέβαλε το εξής σκαμπρόζικο θέμα: «Μητροπολίτης μού προσέφερε διαμέρισμα για να με κάνει δικό του». (Για όσους ενδιαφέρονται, ο καταγγέλλων ήταν ένας μεσόκοπος, διοπτροφόρος, φαλακρός και μουστακαλής κύριος, ο οποίος διετέλεσε οδηγός κάποιου ιεράρχη.) * * *

        Αντιλαμβάνομαι, ως εκ τούτου, ότι οι διαδικασίες της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχουν ήδη ξεκινήσει…

        http://xairete.blogspot.gr/2008/07/blog-post_4789.html
        ΣΆΒΒΑΤΟ, 26 ΙΟΥΛΊΟΥ 2008

        Αγωγή του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κατά
        του οδηγού του και του εφημερίου
        του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ηρακλείου
        Το ποσόν των 500.000 ευρώ ζητά από τον πρώην οδηγό του και έναν κληρικό, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος με αγωγή που κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο μητροπολίτης εξιστορεί στην αγωγή του τα περιστατικά τα οποία θεωρεί ότι έβλαψαν την υπόληψή του και του προκάλεσαν ψυχικό κλονισμό.
        ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
        Α Γ Ω Γ Η
        Κωνσταντίνου Φαραντάτου, Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κατοίκου Ν. Ιωνίας, οδός Λεωφ. Ηρακλείου, αρ. 340.
        Κ Α Τ Α
        Γρηγορίου Σταμούλη, κατοίκου Ν. Ιωνίας – Αττικής, οδός Ευτέρπης, αρ. 48.
        Κανέλλου Δημητρακόπουλου, κατοίκου Ηρακλείου – Αττικής, οδός Μαραθώνος και Πεύκων.
        Αθήνα 10-04-2008
        «..Από τις παραπάνω πράξεις και ενέργειες αμφοτέρων των εναγομένων συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι την καταξιωμένη προσωπικότητά μου ήλθαν οι εναγόμενοι με κακότητα, προκατάληψη και επιπολαιότητα να αμφισβητήσουν με ψευδοκαταγγελίες και απαράδεκτα τεχνάσματα. Κατόρθωσαν να σπιλώσουν την τιμή και υπόληψή μου και να με καταντήσουν δακτυλοδεικτούμενο. Δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στους δρόμους της Μητροπόλεώς μου, ούτε στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπου κατοικώ. Η εμφάνισή μου στην Ιερά Σύνοδο, σε κάθε Ιερό Ναό που ιερουργώ αλλά και στον κοινωνικό μου περίγυρο συνοδεύεται από απαράδεκτα σχόλια ανημέρωτων ή κακεντρεχών ανθρώπων. Με δείχνουν στο δρόμο λέγοντας : «Να αυτός είναι ο κίναιδος επίσκοπος, που ρίχτηκε στον οδηγό του».
        (….)

        http://www.tovima.gr/society/article/?aid=259396
        ΤΟ ΒΗΜΑ
        ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2009 07:12

        Η στάση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως λένε κληρικοί με πικρόχολη διάθεση, έχουν δύο κοινά με τον κ. Παντελεήμονα. Δεν δηλώνει την ημερομηνία γεννήσεως του στα Δίπτυχα της Εκκλησίας και εναντίον του κ. Κωνσταντίνου έχουν καταγραφεί διάφορες κατηγορίες από τον επί μακρό χρονικό διάστημα οδηγό του αλλά ουδέποτε διερευνήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο ή κάποιον εκκλησιαστικό ανακριτή.

        http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/6293/%CE%B8%CF%8D%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

        Αυτός που καταγγέλθηκε, δίκασε τους κατηγόρους του

        Θύελλα στο Ηράκλειο με δύο παπάδες και τον άγιο Νέας Ιωνίας!

        Δευτέρα, Δεκέμβριος 17, 2007 – 21:16

        Σκηνές ροκ εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί εντός και εκτός της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας κατά τη διάρκεια της δίκης ενός εκ των δύο κληρικών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (στο Παλαιό Ηράκλειο), οι οποίοι το τελευταίο διάστημα καταφέρονται δημόσια με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου, αφήνοντας υπαινιγμούς για οικονομικά αλλά και ηθικά σκάνδαλα.

        Το επισκοπικό δικαστήριο επέβαλε στον πατέρα Κανέλλο Δημητρακόπουλο ποινή αργίας πέντε μηνών και είκοσι ημερών, ενώ στο άκουσμα της απόφασης δεκάδες ενορίτες που είχαν καταφθάσει με πούλμαν έξω από τη μητρόπολη ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των δύο ρασοφόρων και απειλώντας ακόμη και με κατάληψη του ναού.

        Κατά την έξοδό του από την Ιερά Μητρόπολη ο καταδικασθείς ιερέας Κανέλλος Δημητρακόπουλος επανέλαβε τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει σε τηλεοπτική εκπομπή εναντίον του μητροπολίτη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλει να μας διώξει από την εκκλησία. Οδηγήθηκα σήμερα εδώ από ένα πείσμα του μητροπολίτη και λυπάμαι για λογαριασμό του. Δεν ξέρω ποιες είναι οι κατηγορίες που με βαραίνουν. Η ποινή που μου επιβλήθηκε θα έπρεπε να επιβληθεί στον μητροπολίτη. Αυτός είναι που εισπράττει χρήματα από τις εκκλησίες, που πάει σε μυστήρια και πληρώνεται χωρίς αποδείξεις, που το αυτοκίνητό του και η βενζίνη είναι με χρήματα των εκκλησιών. Επειδή τα είπα όλα αυτά, έπρεπε να με τιμωρήσουν. Τώρα όμως θα πω κι άλλα, περισσότερα».

        Παρουσία των συγκεντρωμένων πιστών, που συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, ο πατήρ Κανέλλος δεν δίστασε να προβεί σε μια δήλωση που προκαλεί έκπληξη: «Ηθελα τον μητροπολίτη να είναι εδώ. Αν είχε τον ανδρισμό, που απ’ ό,τι ακούγεται δυστυχώς του λείπει, θα έπρεπε να είναι εδώ» είπε και συμπλήρωσε: «Αν είχε μυαλό στην κεφαλή του, θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση παραίτησης λόγω υγείας, για να μην ακούσει αυτά που θα ακούσει εντός των ημερών. Θα καταθέσω μήνυση και αγωγή εναντίον του».

        Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσαν και οι δηλώσεις του έτερου κληρικού της ενορίας Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μίλησε για ταλαιπωρία εξαιτίας της φιλίας του με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Τσούμας-Κοντόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενας από τους λόγους που υφίσταμαι αυτή την ταλαιπωρία είναι επειδή είμαι φίλος του Αρχιεπισκόπου και κάθε φορά που προσεύχομαι στην εκκλησία κάνω αναφορά στο πρόσωπό του. Αυτό ενοχλεί. Μάλιστα, με πήρε ο ίδιος ο μητροπολίτης τηλέφωνο και μου είπε “να το βουλώσεις και να μην ξαναμιλήσεις για τον Χριστόδουλο. Ο Χριστόδουλος τέλος. Αν θέλεις να μιλήσεις για τον Χριστόδουλο, θα πας στην Αρχιεπισκοπή”».

        Ο ίδιος στις δηλώσεις του ανέφερε πως το καλοκαίρι είχε σταλεί στον μητροπολίτη μια αναφορά για οικονομικές ατασθαλίες και… ροζ καταστάσεις με το σκεπτικό ότι η αναφορά θα πάει στην Ιερά Σύνοδο, κάτι που, όπως ισχυρίζεται, δεν έγινε, ενώ μας είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα τελευταία μας έστειλε στην ενορία ένα νέο παιδί με μόλις δέκα χρόνια στην ιεροσύνη, τον έκανε προϊστάμενο και πλέον δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Ζητάμε να τον απομακρύνει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να κάνουμε γιορτές».

        Ως γνωστόν, ο ασκός του Αιόλου για την αναταραχή στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας άνοιξε όταν οι δύο ιερωμένοι εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό και προέβησαν σε σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ισχυριζόμενοι ότι ανεχόταν «ροζ» σκάνδαλα που συνέβαιναν μπροστά στα μάτια του και δεν έκανε τίποτα για να τα αποτρέψει. Μετά το σάλο που ξέσπασε, ο ίδιος ο μητροπολίτης, θιγμένος από τα λεγόμενα των κατηγόρων του και θεωρώντας ότι όλα αυτά αποτελούν συκοφαντικούς ισχυρισμούς που σπιλώνουν το πρόσωπό του αλλά και το κύρος της Εκκλησίας, συγκάλεσε επισκοπικό δικαστήριο.
        ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

    • Ο/Η Po λέει:

      «[…]εάν τολμούσαν να δημοσιεύσουν τα ξεράσματά τους σε έντυπη μορφή θα χρησιμοποιούνταν μόνο για κωλόχαρτα.
      «Εν αγάπη Χριστού» 😀
      (Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης)

      Πάντα με Αγάπη μιλάτε, εσείς κι όμοιοί σας, «πάτερ» μου… 😀

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.