Η νεοφιλελεύθερη κα Παναρίτη (ΠΑΣΟΚ) και ο νεωτεριστής φονιάς του Περού

(Η πράσινη ανάπτυξις)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

PanaritiΚύριε Ροΐδη,
Αμέσως μετά τον τ. δήμαρχο της Πάρου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια νεαρά κυρία και εξαίρετη Επιστήμων. Η κα Elena Panariti.
(φωτ. με τον ψυχοθεραπευτήν κ. Gurucharan Khalsa)

Ο κ.Σταύρος Λυγερός στην «Καθημερινή» σε ένα κακοπροαίρετο άρθρο του με τίτλο «Πριγκηπικό σύνδρομο και αρχηγική στάμπα» ισχυρίζεται πως ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει πιθανόν άτομα που έχουν όχι κομματική θητεία αλλά την προσωπική του εύνοια.

Συγκεκριμένα:
«Όλα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο κυβέρνηση Παπανδρέου παρά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. …αναμένεται να διορίσει στα κυβερνητικά αξιώματα νέα πρόσωπα, τα οποία κατά κανόνα θα οφείλουν την ανέλιξή τους … στη δική του εύνοια. Η πρόθεσή του αυτή τροφοδοτείται και από τη μεταμοντέρνα απολίτικη ιδεολογική λαγνεία του για το «νέο», καθώς και από τη ροπή του προς την εντυπωσιοθηρία. Λόγω των ανωτέρω και βεβαίως λόγω του πριγκιπικού συνδρόμου του, ο Γιώργος Παπανδρέου ……..Ποιος πολιτικός αρχηγός θα τοποθετούσε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου μια νεαρή και άγνωστη συνδικαλίστρια, όπως είχε κάνει αυτός το 2004 με τη Μαρία Ματσούκα; Η ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου για «συμμετοχική δημοκρατία» και όλα τα συναφή είναι το ιδεολογικό κέλυφος ενός μάλλον μοναρχικού τρόπου άσκησης της εξουσίας. Απεχθάνεται να δεσμεύεται πολιτικά από συλλογικά όργανα και γι’ αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική πολιτική λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Αποκρούω τον ισχυρισμό. Ο αρχηγός έχει παράδοση επιλογής με δημοκρατικές διαδικασίες γυναικών ειδικά στις παιδικές χαρές των διορισμένων υποψηφίων στο Επικρατείας και στο Ευρωψηφοδέλτιο. Ασφαλώς με μοναδικό κριτήριο την επιστημονικήν των κατάρτισιν και την υψηλήν των νοημοσύνην, ολίγον κατωτέρα απλώς αυτής του αρχηγού. Υπενθυμίζω μερικές επίλεκτες προσωπικές του επιλογές: Άντζελα Γκερέκου (σύζυγος Τόλη), Μαίρη Ματσούκα (που χάθηκε αυτό το κορίτσι;), Υβέτ (προσεχώρησε στους αντιπάλους), Βούλα Πατουλίδου (έγινε κάποιος μικροκαυγάς), Φώφη Γεννηματά (προέκυψεν απροσδόκητον συνταγματικόν κώλυμα).

Δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον φίλο του κ. Τσουκάτου, αλλά δεν παύει η κα Παναρίτη να έχει εκτοπίσει έναν τ. πρωθυπουργό, καθηγητή Πανεπιστημίου, ιστορικό στέλεχος και αντιστασιακό. Προφανώς διαθέτει όλα τα προσόντα που χρειάζονται για να πάρει τη θέση ενός έμπειρου πολιτικού που πεισματικά αρνιόταν να είναι υποψήφιος της Α΄ Πειραιώς. Για την κα Παναρίτη δημοσιεύτηκαν δυο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Ένα στην «Εποχή» και ένα στην «Αυγή» (23/09). Μεταφέρω εδώ το δεύτερο, επειδή το πρώτο δεν έχει ακόμη κατεβεί στο Διαδίκτυο:
«Η κατάρα των καλών προθέσεων»
Όταν ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η αγορά άρχισε να ανησυχεί. Γι’ αυτό και γρήγορα κυκλοφόρησε το όνομα της Έλενας Παναρίτη, που είχε δουλέψει για τη Διεθνή Τράπεζα και κατέχει τη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα είναι οι δύο θεσμοί που, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θεωρούνται ελαφρώς πιο ευπρόσδεκτοι από το τέρας της αποκαλύψεως. Οι πολιτικές που πρότειναν και επέβαλαν οδήγησαν αποδεδειγμένα την Αργεντινή στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και τη ΝΑ Ασία στη μεγάλη κρίση του 1997. Δεν είναι τυχαίο πως, μετά το 2000, οι περισσότερες χώρες φρόντισαν να απεμπλακούν και από τους δύο. Μέχρι το 2007 οι μοναδικοί μεγάλοι οφειλέτες του ΔΝΤ ήταν η Τουρκία και το Πακιστάν, χώρες στρατηγικά συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ.

Το παράδειγμα του Περού
Αλλά, για να μην είμαστε άδικοι με την κ. Παναρίτη, ακολουθήσαμε το σημείο εκείνο του βιογραφικού της που η ίδια δείχνει να προτιμά. Τη δημιουργία κτηματολογίου και επίσημων τίτλων ιδιοκτησίας στο Περού επί προεδρίας Φουτζιμόρι, δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ιδέα προτάθηκε κυρίως από τον οικονομολόγο Ντε Σότο και έλεγε ότι οι φτωχοί που δεν διέθεταν τίτλους ιδιοκτησίας στη γη τους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις από τις τράπεζες και αναγκάζονταν να δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια από μη τραπεζικούς τοκογλύφους. Με το να δημιουργήσεις τίτλους ιδιοκτησίας, έλεγε ο Ντε Σότο, θα μετατρέψεις την περιουσία των φτωχών σε εμπορευματικό αγαθό το οποίο θα αξιοποιήσουν.

Και σε αυτό το κομβικό σημείο θα πρέπει να κάνουμε δύο υποθέσεις. Η μία λέει πως η κ. Παναρίτη πιστεύει ειλικρινά πως το μέτρο αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της φτώχειας, όπως ισχυρίζεται και ο τίτλος της στην παγκόσμια τράπεζα. Η άλλη λέει πως γνωρίζει ότι η υπόθεση Ντε Σότο ήταν μια όμορφα διατυπωμένη πρόταση, προκειμένου οι τράπεζες να βάλουν χέρι σε μια τεράστια περιούσια που δεν μπορούσαν να αποτιμήσουν με εμπορευματικούς όρους.

Γνωρίζουμε από τον 19ο αιώνα πως η εισαγωγή εμπορευματικών πρακτικών σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τον κατάλληλο εμπορικό πνεύμα οδηγεί με σιγουριά στην καταστροφή αυτών των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πρακτικής ήταν η εξαθλίωση των εργατών/πρώην χωρικών στην Αγγλία του 1850, εξαθλίωση που έκανε εντύπωση ακόμη και στους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα έχουμε από τότε νόμους που προστατεύουν τους δανειολήπτες από αρπακτικές τραπεζικές τακτικές. Ας μην επεκταθούμε παρακάτω, για όποιον έχει αμφιβολίες η βιβλιογραφία είναι βαριά και γεμάτη παρόμοια παραδείγματα.

Όταν δίνεις ενέχυρα δάνεια σε φτωχούς και όχι ιδιαίτερα μορφωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν, το αποτέλεσμα είναι πρακτικά ντετερμινιστικό. Οι τράπεζες θα αρπάξουν τις ιδιοκτησίες των φτωχών και οι φτωχοί θα γίνουν ακόμη φτωχότεροι, δημιουργώντας αυτή την ιδιότυπη νέα φεουδαρχία που μας οδηγεί ο νεο-φιλελευθερισμός, των ελάχιστων υπερ-πλούσιων, ανάμεσα σε μια θάλασσα φτωχών.

Θα αναρωτηθήκατε τι έγινε στο Περού μετά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιμελήθηκε η κ. Παναρίτη; Παρά, λοιπόν, την καλή πρόθεση του κ. Ντε Σότο, η δημιουργία τίτλων ιδιοκτησίας δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας προκειμένου οι φτωχοί να πάρουν δάνεια. Η πρόσβαση των φτωχών σε πιστώσεις αυξήθηκε μεν από το 17% το 1994 στο 37% το 1997, αλλά έπεσε ξανά στο 19% μέχρι το 2000».

Το άρθρο της «Αυγής» είναι πολύ ευγενικό. Ο τ.πρόεδρος του Περού κ.Φουτζιμόρι έχει καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του στη δολοφονία 25 ανθρώπων ενώ βρισκόταν στην εξουσία (1990-2000). Κατηγορήθηκε ότι έδωσε εντολή σε τάγματα θανάτου του στρατού να προχωρήσουν σε δυο ομαδικές σφαγές.

Το άρθρο του κ. Μάκη Μπαλαούρα στην «Εποχή» όμως είναι πιο επιθετικό στην κυρία: «Παπανδρέου: Από τους Μάνο-Ανδριανόπουλο στην Έλενα Παναρίτη» Εισαγόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από Παγκόσμια Τράπεζα και Φουτζιμόρι». Εκεί αποκαλύπτεται πως η κα Παναρίτη εργάστηκε στη 10ετία του ΄80 με τα καθεστώτα Φιλιππίνων, Βραζιλίας και Βενεζουέλας. Ο παλιός συνδικαλιστής τραπεζικός αποκαλύπτει και κάποιους εύγλωττους τίτλους βιβλίων της κα Παναρίτη: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι. Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης Δημοκρατίας». «Το θαύμα του Περού» (1999), «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης», με παράδειγμα το Περού. Η ηθική αμοιβή της κας Παναρίτη υπήρξε η παρασημοφορία της από πολλούς υπουργούς του Φουτζιμόρι. Το θαύμα της κας Παναρίτη πάντως οδήγησε στην εξαθλίωση των εργαζομένων, στο περιβόητο Fuji shock:

Peru’s Poor Feel Hardship of ‘Fuji Shock’ Austerity
By JAMES BROOKE, Special to The New York Times
August 12, 1990
» As an armed soldier stood guard, Carlos Gomez struggled to keep up with spinning numbers on a gas-pump meter. A gallon of premium had jumped from 41,800 intis to 1,200,000 intis.
In dollar terms, the overnight price jump was from 13 cents to $4.
»It’s disastrous,» Mr. Gomez muttered.
The huge price rise was not the result of an international oil crisis, since this country is self-sufficient in petroleum. It was instead the result of what Peruvians call »Fuji shock.» All over Peru, people are reeling from an economic shock program decreed Wednesday night by the new Government of President Alberto Fujimori. Mr. Fujimori was elected in June largely by playing on Peruvians’ fears of a radical, anti-inflation shock program proposed by his opponent, Mario Vargas Llosa, the novelist.
«

Η «Εποχή» μας παραπέμπει και στην εντυπωσιακή παρουσίαση της βουλευτίνας μας από το έγκριτον «Πρώτον Θέμα» και σε τίτλους άλλων βιβλίων της: «Ανάλυση Ελέγχου πραγματικότητας», το οποίο η πρώην κυριακάτικη του κ. Θέμου το ερμηνεύει ως θεσμικό ταρακούνημα της γραφειοκρατίας και υποστηρικτικό της ευελιξίας». Αυτή η ευελιξία με πανικοβάλει αλλά με παρηγορεί ένα άλλο εγχειρίδιόν της: «Ευημερία δίχως όρια-Δημιουργώντας αγορές ακινήτων με εμπιστοσύνη». Με επιπλέον δεδομένο πως η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ ως τα σήμερα ήταν επικεφαλής της “Panel group”, εταιρείας real estate, θεωρώ πως ανοίγεται ευρύτατον πεδίον δράσεως της βουλευτού και με την Εκκλησίαν, που είναι η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ακινήτων στη χώρα μας και απολαμβάνει της τυφλής εμπιστοσύνης σοσιαλιστών υπουργών όπως των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη και Βενιζέλου.

Δεν ξέρω πως προέκυψε η κα Παναρίτη. Ίσως ως γνωριμία της οικογένειας Παπανδρέου που συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτρια του ΠΑΣΟΚ προωθώντας κατά καιρούς παιδικούς φίλους. Να ας πούμε τον κ. Τρεπεκλή, (τέως φυγόστρατο Γ.Γ. του ΕΟΤ) της νόμιμης και ηθικής προμήθειας των 6,5 εκατ.ευρώ για το σάπιο C4I. Το «Έθνος» του κ. Μπόμπολα που σήμερα ανυπομονεί να δει τον ΓΑΠ πρωθυπουργό, μας τα έλεγε κάπως διαφορετικά, αλλά φαίνεται πως διαπίστωσε το λάθος του: «Πολιτικές διασυνδέσεις προσέφερε ο Τρεπεκλής Σε 2 επισκέψεις στο υπ. Εξωτερικών επί Γ. Παπανδρέου του εκπροσώπου της SAIC αναφέρθηκε ο Π. Πέζας που εκπροσωπούσε την αντίπαλη εταιρεία. Χ. Τρικούπη: Δεν έγιναν ποτέ……».

«Ιλλιγιώδη» έλεγε τότε το «Έθνος» την προμήθεια του υπουργικού φίλου.

Ίσως η κα Παναρίτη να επιστρατεύτηκε ως εγγύηση υποταγής της χώρας στη νεοφιλελεύθερη Λερναία Ύδρα στην οποία ομνύει ο ΓΑΠ, οπαδός της ανασφάλιστης εργασίας των νέων, που και παλιότερα είχε μπολιάσει το ίδιο ψηφοδέλτιο με φιλελεύθερες ενέσεις. Να πως «ΤΟ ΒΗΜΑ» πρόβαλε το 1997 το περίεργο πρόγραμμα Φουτζιμόρι για τους συνταξιούχους. Οι λογικές ΓΑΠ-ΝΔ η αντικατάσταση της κρατικής πρόνοιας με ιδιωτικά κόλπα, η λογική του χρηματιστηρίου που τίναξε και στη χώρα μας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία: «ΙΔΟΥ πώς ο πρόεδρος του Περού Φουτζιμόρι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα πρόνοιας υπέρ των συνταξιούχων καθώς και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Ενα ταμείο γι’ αυτόν τον σκοπό θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάρτιο, με αρχικό κεφάλαιο που θα προέρχεται από τις μετοχές ιδιωτικοποιημένων εταιρειών που παρέμειναν στο κράτος και που εκτιμώνται σε 500 εκατ. δολάρια… Θα επιλεγούν τρία αμοιβαία κεφάλαια, που θα χειρίζονται τα «πιστοποιητικά συμμετοχής» στο εν λόγω ταμείο, τα οποία θα λάβουν οι συμμετέχοντες σε αυτό. Θα απαιτηθεί η προκαταβολή ενός ποσού ίσου με το 5% της ονομαστικής αξίας του κάθε πιστοποιητικού και που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 1.100 δολάρια. Προβλέπεται και έκπτωση 30% επί της αξίας του επιλεγόμενου πακέτου. Αργότερα, το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και σε περίπου 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η συνολική αξία των μετοχών στο πρόγραμμα ενδέχεται να φθάσει το 1,3 δισ. δολάρια. Ο Φουτζιμόρι προέβλεψε ότι η πιθανή τοποθέτηση των μετοχών στο χρηματιστήριο θα ενισχύσει την κεφαλαιαγορά του Περού».

Εκείνο που με εκπλήσσει είναι η ομερτά του Τύπου. Ούτε καν οι εφημερίδες της ΝΔ δεν προβάλουν το παρελθόν της κας Παναρίτη και την τεράστια επιτυχία της στο Περού. Φαίνεται σαν πρόσωπο ταμπού που εκπροσωπεί τα Ιερά και τα Όσια της Αγοράς. Άκρα του τάφου σιωπή.

Μήπως πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά;

ΥΓ
Ο νέος πρωθυπουργός:
Μη χάσετε
1. Γιωργάκης υπέρ δυναστειών της πολιτικής

2. Γιωργάκης: Πάση θεώ, να αναπτύξουμε την ανάπτυξη, ο ελληνικός εργαζόμενος.

3. Ποιος πολιτικός ηγέτης δεν ντρέπεται να ξεφουρνίζει όλες αυτές τις μπαρούφες;

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

70 Responses to Η νεοφιλελεύθερη κα Παναρίτη (ΠΑΣΟΚ) και ο νεωτεριστής φονιάς του Περού

  1. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

    Aγαπητοί Ροϊδη και Λασκαράτε το άρθρο της «Εποχής» υπάρχει τώρα στο Ίντερνετ και θα το βρείτε εδώ
    http://tsakthan.blogspot.com/2009/09/blog-post_30.html

    Καλου κακού το αντιγράφω

    ΠΑΝΑΡΙΤΗ: ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ στην ΕΛΛΑΔΑ

    Παπανδρέου: Από τους Μάνο – Ανδριανόπουλο στην Έλενα Παναρίτη

    Από την «ΕΠΟΧΗ» 27.09.09

    Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Στις εκλογές του 2000 εξέπληξε τους πάντες κατεβάζοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τους ακραίους νεοφιλελεύθερους Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο. Τότε κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ούτε οι λαϊκιστές, ούτε οι συνδικαλιστές. Μόνο κάποιες γκρίνιες σε ελεγχόμενες παρέες.
    Αυτή τη φορά ο Γ. Παπανδρέου έστρεψε την προσοχή του από τους εγχώριους φωστήρες σε εισαγόμενους. Επέλεξε την κ. Έλενα Παναρίτη, ως δεύτερη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ενώ διαχεόμενες φήμες τη φέρνουν να καταλαμβάνει και υπουργείο. Η υποδοχή που της έγινε από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν ενθουσιώδης. Όπως σε όλους τους διαπρεπείς Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς. Από τον αρχηγό της CIA Tenet, έως τον ναύαρχο του ΝΑΤΟ Stavridis.
    Η κ. Παναρίτη, πράγματι, έχει πλούσιο βιογραφικό. Και ακαδημαϊκών σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας.
    Από τους τίτλους των βιβλίων και των μονογραφιών της προκύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα, αν και ο πυρήνας των απόψεών της παρουσιάζεται στα ελληνικά ΜΜΕ με γενικότητες. Για παράδειγμα, το «Πρώτο Θέμα» σε μια εντυπωσιακή παρουσίασή του γράφει ότι το οικονομικό εργαλείο της κ. Παναρίτη ονομάζεται «Ανάλυση Ελέγχου Πραγματικότητας», το οποίο ερμηνεύει ως θεσμικό ταρακούνημα κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της ευελιξίας. Τα κατεστημένα συμφέροντα χρειάζονται πρακτικές συμβουλές υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γράφει.
    Στην Ελλάδα, αυτή τη βδομάδα, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της με τον τίτλο «Ευημερία δίχως όρια» και με υπότιτλο «Δημιουργώντας αγορές ακινήτων με εμπιστοσύνη». Ο ενθουσιώδης πρόλογος έχει γραφτεί από τον περιβόητο Φράνσις Φουκουγιάμα, γκουρού των αμερικάνων νεοσυντηρητικών και υπέρμαχου του νεοσυντηρητισμού. Στο βιβλίο του το «Τέλος της Ιστορίας», αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του «υπαρκτού», υποστήριζε την κατάρρευση των ιδεολογιών και την επικράτηση μια παγκόσμιας φιλελεύθερης κοινωνίας. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 1997 ο Φουκουγιάμα έφτιαξε «Το πρόγραμμα για το Νέο Αμερικανικό Αιώνα», μαζί με τα γνωστά αστέρια της αμερικάνικης ακροδεξιάς Ράμσφελντ, Τσέινι, Γούλφοβιτς και τον αδελφό του Τζορτζ Μπους, Τζέημς, διεκδικώντας τη «ρηγκανική πολιτική στρατιωτικής ισχύος και ηθικής σαφήνειας».
    Δεν γνωρίζουμε αν η κ. Παναρίτη συμμετείχε σε κάποια υποεπιτροπή του παραπάνω προγράμματος.
    Τα πιο ενδιαφέρονται στοιχεία της δουλειάς της είναι η συνεργασία της μέσω της γνωστής νεοφιλελεύθερης Παγκόσμιας Τράπεζας, με το καθεστώς Φουτζιμόρι στο Περού, αφού πρώτα εργάστηκε στη δεκαετία του ’80 με τα καθεστώτα των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας.
    Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Περού. Το 1992 ο Φουτζιμόρι έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία. Εγκατάλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά. Την ίδια εποχή η κ. Παναρίτη εργαζόταν για «τη μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποίησης». Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι ενδεικτικοί: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» (1955).
    «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» (1999). «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης» με παράδειγμα, επίσης, το Περού. Για την προσφορά της έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και παρασήμων απ’ όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Φουτζιμόρι.
    Δεν γνωρίζουμε πόσο συνέβαλε στο οικονομικό θαύμα του Περού, όπως γράφει η ίδια, πάντως το θαύμα, που χειροκροτήθηκε θερμότατα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και όλους τους στυλοβάτες του συστήματος (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ κ.τ.λ.), αποδείχθηκε τεράστιο σκάνδαλο που οδήγησε στην εξαθλίωση των εργαζομένων του Περού και τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, που περίφημου «Fujishock». Μέχρι την ανακήρυξή της ως υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ ήταν επικεφαλής της «Panel Group», εταιρείας real estate.
    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου θα βρει ισχυρές θεωρητικές βάσεις και πολιτικά εργαλεία για τις εναπομείνασες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας

  2. Ο/Η Βάσω Παπαλδρέου λέει:

    Ήρθαν καλέ τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.
    Χρόνια στο κουπί θα μας πετάξει σαν στιμμένες λεμονόκουπες o μαμάκιας.
    Φωνάχτε για μένα χάνω το υπουλγείο.
    Μοστράρουν και βιογραφικό αλλά η γριά κότα έχει το ζουμί.
    Για τον Φουτζιμόρι μουγκαφόν.
    Από ποιόν καλέ μου της απενεμήθη η διάκρισις;
    Πέτε το μας.

    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/f794a333-76d9-444e-b9ea-0ed97715a919

    Όνομα: ΕΛΕΝΑ
    Eπίθετο: ΠΑΝΑΡΙΤΗ
    Διεύθυνση:

    Υποψήφιος Βουλευτής 2009 ,

    Το συνολικό έργο της Έλενας Παναρίτη αναγνωρίζεται διεθνώς σαν καλή πρακτική εφαρμογή «θεσμικών οικονομικών». Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Τώρα είναι κοινωνικός επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, ένας ειδικός συμβουλευτικός όμιλος που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση, της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

    Στη σχολή Wharton, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο πλαίσιο της διερεύνησης της αγοράς της ακίνητης περιουσίας ασχολείται ιδιαιτέρως και διδάσκει χρηματοδότηση του οικιστικού τομέα. Επίσης έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο τμήμα Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών, (SAIS) και Insead.

    Κατά την διάρκεια της εργασίας της στην Διεθνή Τράπεζα ως οικονομολόγος, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας.

    Η Panel Group, ασχολείται με ρυθμίσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και που αποδίδουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά αποτελέσματα.

    Έχει πτυχία από τα Πανεπιστήμια Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS), Insead, Harvard.

    Έχει πολύ καλές γνώσεις Ισπανικής, Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής γλώσσας και τη βασική γνώση της Γερμανικής.

  3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Εύγε ΠΑΣΟΚ! Εσυ και τα νεοφιλελεύθερα μπουμπούκια του!

    Και το κορίτσι ακολουθεί πιστά την παλιά, καλή παράδοση που ξεκίνησε ο Milton Friedman…εφαρμόζουμε τις δεξιοελευθεριακές * πολιτικές μας ΠΡΩΤΑ στους φουκαράδες της Λατινικής Αμερικής και μετά ακολουθούν και οι υπόλοιποι…

    *Το όνομα που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι στις ΗΠΑ είναι δεξιοελευθεριακοί (right-wing libertarians).

    Πολύ διαφωτιστικό πόστ.

  4. Ο/Η Σκορπιός λέει:

    Αυτά που ήκουσα περί διδακτορικών και καθηγεσιών τι ήσαν φούμαρα ή γκρίζα προπαγάνδα

  5. Ο/Η Μικρή Λουλού λέει:

    Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά από δικαστήριο της Λίμα.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
    Ένοχος ο πρώην Περουβιανός πρόεδρος Φουτζιμόρι
    Δημοσίευση: 07-04-2009 18:23
    Τριακονταετή φυλάκιση αντιμετωπίζει πρώην πρόεδρος του Περού
    Δημοσίευση: 13-01-2009 12:19
    Ο Φουτζιμόρι βρίσκεται ήδη στη φυλακή με την κατηγορία ότι διέταξε δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

    Οι νέες κατηγορίες συνδέονται με το σκάνδαλο που οδήγησε σε πτώση την κυβέρνησή του το 2000.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο 71χρονος πρώην Περουβιανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι παρακολούθησε παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών της αντιπολίτευσης.

    Ο Φουτζιμόρι, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1990 μέχρι το 2000, επέστρεψε από την εξορία το 2007, αντιμετωπίζοντας σειρά κατηγοριών

  6. Ο/Η Greek student London λέει:

    arthro Panariti ston Guardian me polla arnithika sxolia anagnoston.

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2009/feb/23/us-economy-housing-market?commentpage=1

    Clip | Link stevejones123
    25 Feb 09, 6:19am
    I agree with President D; the article is dross.

  7. Ο/Η Ιθάκη λέει:

    Μα είναι δυνατόν να διεξάγονται τέτοιες δίκες λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές;

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1059033&lngDtrID=245

  8. Ο/Η Ουγκ ουγκ ουγκ λέει:

    εντάξει πείστηκα να ψηφίσω ΝΔ τώρα ή αργότερα;

  9. Ο/Η Rodia λέει:

    Πολύ σημαντικό άρθρο. Κάτι γνώριζα, αλλά όχι τόσα πολλά.
    Αναδημοσιεύω μερικά σημεία, γιατί αξίζει να λάβουν γνώση περισσότεροι.
    Respect.

  10. Ο/Η Ένας Οικονομολόγος λέει:

    Το αρθρο της Παναρίτη στον Γκάρντιαν είναι τόσο αλλοπρόσαλο που με κάνει να αμφισβητώ έντονα τον χαρακτηρισμό της ως «εξαίρετης επιστήμων».

  11. Ο/Η Eφραιμ Κτηματομεσιτική λέει:

    ΙΔΟΥ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
    ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ(ELENA PANARITIS) ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ(WORLD BANK) ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ PANEL GROUP

    ΣΤΗΝ
    ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
    -ΕΚΛΟΓΙΜΗ-
    ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ

    Η κ.ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΑ,

    ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ PANEL GROUP.
    Η κ. ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ “Elena Panaritis is an institutional economist. She spearheaded property rights reform while working at the World Bank, and lectures at Insead, The Wharton School and Johns Hopkins University-SAIS. A social entrepreneur, she now heads the investment advisory firm Panel Group. Her recent book is “Prosperity Unbound: Building Property Markets with Trust”.
    Trust”.
    “Τώρα είναι κοινωνικός επιχειρηματίας και επικεφαλής της Panel Group, ένα ειδικό συμβουλευτικό όμιλο που επενδύει σε υποβαθμισμένες ιδιοκτησίες και παρέχει συμβουλές στην μετατροπή και την αξιοποίηση της άυλης ακίνητης περιουσίας και τη σχετική δημόσια πολιτική“
    ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
    ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!!
    Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΜΕΣΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
    ΜΕ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥ Francis Fukuyama

    “a CFR and Traileral Commission member and part of the Project for a New American Century think tank. Fukuyama effectively skirted his lifelong neocon ties late in the Bush Administration, rebuking many of its policies as he endorsed Obama during the 2008 election cycle.
    Trilateral Fukuyama is also the author of ‘The End of History and the Last Man‘ which, in essence, asserts that the U.S. domination over the world became so overwhelming at the end of the Cold War as to assert a permanent order over the world and to end the general struggle over ideologies, i.e. game over for anyone in opposition to the New World Order. Western democracy, Fukuyama argues, is the final form of human government.“
    ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΓΑΠ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ “ΔΙΑΜΑΝΤΙ” ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ “ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.
    ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η “ΑΠΟ ΕΔΡΑΣ” ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ REUTERS ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΜΕΡΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ.
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ “ΧΑΡΤΙΑ” ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΟΥ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΠΩΣ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ PANEL GROUP ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΑΠ ΥΠΑΡΧΟΥΣΗΣ? ΤΗΣ κ.ΚΑΤΣΕΛΗ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΨΑΧΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.

    Liakada είπε
    Σεπτεμβρίου 25, 2009 στο 1:52 μμ
    Τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια? η κ.ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΑ, εχει μια, οποιαδήποτε σχεση με την οικγενεια ΓΑΠ?

  12. Ο/Η Πόπη Τσουκάτου Μαντέλλη-κτημτομεσίτις λέει:

    Η Ελλάδα του Real estate

    ή
    Δάσκαλε που δίδασκες

    http://www.inews.gr/31/o-giorgos-i-panariti-kai-i-agora-akiniton.htm

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της χθεσινής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών δέχτηκε ερώτηση για το περιβάλλον και σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του απάντησε: «Να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate…».

    Αναρωτιέται, όμως, κανείς κατά πόσο η φιλοσοφία αυτή του Γιώργου Παπανδρέου συνάδει με τον τίτλο του βιβλίου της κ. Έλενας Παναρίτη, την οποία έχει τοποθετήσει στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ευημερία δίχως όρια. Δημιουργώντας αγορές ακινήτων με εμπιστοσύνη».

    Μάλιστα, το βιβλίο της κ. Παναρίτη έχει προλογίσει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Φρανί Λεοτιέ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η “Ευηµερία δίχως όρια” παρουσιάζει µια νέα µατιά στα ζητήµατα της µη τυπικότητας και της ιδιοκτησίας. Η βασική συνεισφορά του βιβλίου είναι η εκτίµησή του σχετικά µε τις νοµικές, ρυθµιστικές και θεσµικές µεταρρυθµίσεις που χρειάζονται για να µετατραπεί η άτυπη ακίνητη περιουσία σε τυπικά διαχειριζόµενη ακίνητη περιουσία.

    Πλέον των παραδειγµάτων των επιτυχηµένων προσεγγίσεων σχετικά µε τη µεταρρύθµιση, η συγγραφέας παρέχει ένα διαγνωστικό εργαλείο που δεν θεµελιώνεται µόνο στη θεωρία, αλλά είναι σχεδιασµένο για να χρησιµοποιείται και από επαγγελµατίες στον τοµέα αυτό».

  13. Ο/Η Συνδικαλιστής λέει:

    Μπα μπα μα τον γκουρού Μαχαραμπάτ.
    Αλήθεια γιατί αυτή η σιωπή των ΜΜΕ και της καθεστηκίας δημοσιογραφίας για ένα τέτοιο λουλούδι του Νεοφιλελευθερισμού με τέτοια δράση στη Λατινική Αμερική;
    Περίεργα πράγματα.
    Μήπως στην Ελλάδα υπάρχει διαπλοκή;
    Α πα πα πα αποκλείεται.
    Κάτι λίγο είδα μόνο στην Απογευματινή.
    Δεν μετράω βέβαια την Αυγή και την Εποχή, αυτές είναι αριστερές, έξω από το παιχνίδι.
    Για να δούμε πως αντιμετώπισε την υποψήφια η Ζούγκλα του Μάκη.
    Ευγενέστατα.
    Μετ επαίνων.
    Το κορίτσι δεν ήθελε την έδρα.
    Με το ζόρι την φέρανε.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=64177&cid=7

    Θα κόψει πέρα η Παναρίτη

    Δ. Κ.

    Οικονομολόγος, με σπουδές σε πανεπιστήμια της Αμερικής και πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα, η Έλενα Παναρίτη, είπε το «ναι» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ μετά από πίεση, αλλά και από προσωπικό τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή είχε απορρίψει την πρόταση και στα τηλεφωνήματα που της έγιναν από το Γιάννη Ραγκούση και στη συνέχεια από το Νίκο Αθανασάκη απάντησε αρνητικά, αφού το μόνο που δεν σκεφτόταν ήταν η Ελλάδα. Στην Αμερική είχε τη σειρά της… Για λόγους ευγένειας λοιπόν είπε ότι, αν ήθελαν οι άνθρωποι στο κόμμα, μπορούσαν να τη βάλουν στην τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου. Η παρέμβαση Παπανδρέου όμως ήταν καταλυτική, με αποτέλεσμα η καθηγήτρια να αλλάξει βιολί και να δεχτεί τη δεύτερη θέση στο Επικρατείας.

    «Είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, δημιουργική και μοναδικά παραγωγική. Δεν της αρέσουν τα πολλά-πολλά, ούτε οι φωνές και οι πολιτικοί καβγάδες. Πιστεύω πως μόλις μπει στη Βουλή, και δει τα πράγματα πώς έχουν και πώς λειτουργούν στην Ελλάδα, θα φύγει… νύχτα», είπε για την Έλενα Παναρίτη ένας στενός της συγγενής.

    Μπήκες μόνη σου στη μαύρη λίστα, νύχτα έρχεσαι και φεύγεις νύχτα…

  14. Ο/Η Περουβιανός ΛΙΜΑσμένος λέει:

    Στο μπλογκ του Αντί γράψανε

    Καταρχήν, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε σε εκλόγιμες θέσεις του στενούς του συνεργάτες Γιάννη Ραγκούση και Παύλο Γερουλάνο.

    Δεν βρήκε ούτε μια θέση για ένα από τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος, όπως ο Απ. Κακλαμάνης πχ με τις τόσο ενοχλητικές θέσεις για την διαπλοκή

    Στην δεύτερη θέση η Έλενα Παναρίτη, μια δυναμική οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας (των λαών) με εμπειρία στην αναστύλωση οικονομιών, κρατών όπως το Κόσσοβο και η ΠΓΔΜ. Συμβολίζει άνοιγμα στις Αγορες.

  15. Ο/Η laskaratos λέει:

    Rodia,
    σε ευχαριστώ πολύ για την προσεγμένη παρουσίαση και ανάδειξη του ποστ.
    Να βοηθήσουμε να μάθει ο κόσμος αυτά που κρύβουν οι «Ντερμπεντέρηδες» (Ο όρος ανήκει στον Ν.Κωνσταντόπουλο) της Δημοσιογραφίας.

  16. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    O Mπούλης κατηγορεί τον Γαπ και έχει δίκιο.
    Ο Γαπ κρύβεται για να αποφύγει νέες γκάφες. Αυτός είναι ο φόβος των επιτελών του. Η μεγάλη κοτσάνα.

    http://www.tvxs.gr/v22161

    «Ο κ. Παπανδρέου κρύβει τα χαρτιά του και κρύβεται. Και αυτό είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει τελευταία εξαφανιστεί. Όπου υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα απουσιάζει ο κ. Παπανδρέου. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο», επισήμανε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι θα κάνει στην οικονομία, επειδή δεν έχει σχέδιο και μοιράζει αλόγιστες και ανεύθυνες παροχές.

  17. Ο/Η christos milionis λέει:

    Η Ελενα Παναριτη δεν κανει τιποτε περισσοτερο απο τα αναπαραγαγει τις θεωριες του περουβιανου οικονομολογου HERNARDO de SOTO,ο οποιος ηταν governor of Peru Central Reserve Bank και principal advisor του Alberto Fujimori και εχει γραψει το βιβλιο Τhe Mystery of Capital.(νομιζω εχει μεταφραστει στα ελληνικα.)
    Στο βιβλιο της ,Unbound Prosperity, foreword by Francis Fukuyama,
    ακολουθει την γραμμη de Soto .

  18. Ο/Η Ben Ali λέει:

    Λέτε να συμβιβάστηκε η διαπλοκή με τον Γιώργο;

    Πάντως, παλαιοί πολιτικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκφράζουν εντονότατες απορίες έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό. Διερωτώνται, για παράδειγμα, για τους λόγους που οδήγησαν τους μεγαλοεκδότες να στηρίζουν αποκλειστικά τον Γιώργο σε βάρος του Κώστα, όταν είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μπόμπολας σε συνάντηση που είχαν προ καιρού με τον κ. Παπανδρέου μόνον που δεν τον παράτησε να φύγει. Και όταν άπαντες γνωρίζουν ότι μόνον συμπάθεια δεν του έδειχνε το συγκρότημα Λαμπράκη και ιδιαίτερα το «Βήμα» του κ. Ψυχάρη. Πως έφτασαν λοιπόν σήμερα άπαντες να τον προωθούν και να του δίδουν ισχυρό προεκλογικό βήμα; Άραγε, έχουν μεσολαβήσει κάποιες συμφωνίες του Γ. Παπανδρέου με την παραδοσιακή διαπλοκή; Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν διασταυρώνεται, χωρίς βεβαίως, να αποκλείεται. Εδώ όμως, ακόμα και η Ελευθεροτυπία σύρεται κυριολεκτικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ, είτε λόγω των οικονομικών προβλημάτων της, είτε εξαιτίας της πολιτικής θολούρας της.

    Την ίδια στιγμή τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως το Επικρατείας, είναι περισσότερο ψηφοδέλτια της οικογένειας Παπανδρέου παρά του κόμματος. Διότι, με εξαίρεση κάποια πρόσωπα που έχουν κάποια –έστω μικρή- πολιτική βαρύτητα, ερωτηματικά δημιουργούν επιλογές τύπου Μάγιας Τσόκλη, που, κατά τις φημολογίες ήταν «γραμμή Άντας» (συζύγου του κ. Παπανδρέου).

    Και τι έγινε ο Σημίτης; Που είναι ο Λαλιώτης; Που είναι οι άνθρωποι του Συγκροτήματος Λαμπράκη, όπως για παράδειγμα ο Πέτρος Ευθυμίου; Μήπως πιστεύει κανείς ότι ο Σημίτης θα υπέκυπτε, έτσι εύκολα στην οποιαδήποτε απαίτηση του καθενός πολιτικού αρχηγού να αποσυρθεί
    http://www.antinews

  19. Ο/Η Θ.Λ. λέει:

    Ανδριανόπουλος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

  20. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: NEPOKOYΒΑΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΥ
    http://athriskos.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=548

  21. Ο/Η nicholas λέει:

    Ε εντάξει μην αγχώνεστε. Κανείς δενείναι «άσφαλτος». Αν και όταν έρθουν τα (επιπλέον) δεινά στον Ελληνικό λαό από κυβέρνηση Πασοκ, ο τότε πρωθυπουργός αφου καλύψει τους υφισταμένους του θα αναλάβει την ευθύνη, θα πει mea culpa (ετούτος έχει και παράδοση σε αυτό) και μετά θα αδειάσει τους «υπευθύνους» κάθε νόσου και πάσης μ@λ@κί@ς.

    Το καλό εδώ είναι ότι δεν είμαστε Περού, οπότε οι πιθανότητες να παραπεμφθεί σε δίκη ο οποιοσδήποτε εκ των εθνοπατέρων μας είναι κατά. Για του λόγου το αληθές, μπορούμε να κοιτάξουμε και τις αποδόσεις στο στοίχημα επί του θέματος για να είμαστε πιο σίγουροι.

  22. Ο/Η mbiker λέει:

    Και τώρα εγώ ο άσχετος με την υψηλή οικονομική επιστήμη, να σχολιάσω, να αυτοκτονήσω, ή να πάρω τα βουνά?
    Ρε παιδιά, μήπως είναι πάρα πολλοί οι δήθεν?
    Δήθεν καταλληλότεροι, δήθεν καθηγητές, δήθεν οικονομολόγοι, δήθεν δημοκράτες, δήθεν δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο?
    Μήπως οι μόνοι αυθεντικοί είμαστε εμείς? Αυθεντικοί μαλάκες όμως, μην πάει ο νούς σας αλλού.
    Είναι δυνατόν να κοινοποιούνται κάτι τέτοια και να μην έχει πέσει ο πράσινος ουρανός να τους πλακώσει?
    Η μήπως η πληροφόρηση σταματά ακριβώς σε όσους από μας διαβάζουμε μερικά μπλόγκς?
    Είχαμε που είχαμε την πορωμένη αδίστακτη ανάλγητη (κι όπως λέει ο μεγάλος Λεβέντης «καρκίνος να τους πιάσει»), Πετραλιά, μας προέκυψε κι άλλο λουλούδι του νεοφιλελευθερισμού?
    Αν κατάλαβα καλά, η εν λόγω κυρία, μπάχαλο τάκανε εκεί κάτω στη Λατινική Αμερική και ρήμαξε τη χώρα.
    Και τι θέλει τώρα?
    Να δεί αν πιάνει το μοντέλο και στα Βαλκάνια?
    Βγήκαμε απ το Υδροχόο και πλέουμε στον αστερισμό του Δήθεν γαμώτο μου?

  23. Ο/Η Ευσεβής Ρώσος λέει:

    «Zwei Professoren Vaterland verloren» έλεγε ο Otto von Bismarck. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με μας που θα έχουμε περισσότερους…

  24. Ο/Η nicholas λέει:

    ΥΓ στο προηγούμενο, τους μετέπειτα αποπεμφθείς θα τους αντικαταστήσουμε με καθηγητές οικονομικών, στρατηγούς και λοχαγούς ίσως και νομπελίστες ακόμα. Πως σας φαίνεται ο Κισινγκερ για υπουργός εξωτερικών;

  25. Ο/Η grsail λέει:

    … βρε παιδιά … συγγνώμη που θα το πω αλλά από τον Αχ-Καρα και τον κουφό με το αυθαίρετο προτιμώ την Παναρίτη … είμαι καλά γιατρέ μου ;

  26. Ο/Η Γκουρού του Άνω Δελχί λέει:

    grsail λογικό σε βρίσκω κι εγώ την Παναρίτη προτιμώ από τους 2 κωλόγερους μέχρι τη στιγμή που θα βρεθώ χωρίς σπίτι χρεωκοπημένος να κοιμάμαι κάτω από τη γέφυρα του Ιλισσού.
    Βρες κάτι καλύτερο να διαλέξεις. Λίγο αριστερότερα.

  27. Ο/Η cynical λέει:

    «….Το βλέμμα μου πήγε αμέσως στην ερώτηση για το βιβλίο που διάβασε πρόσφατα και την εντυπωσίασε. (Προσοχή: Οχι απλώς της άρεσε, αλλά την εντυπωσίασε κιόλας). Απαντά: «Το “Γεννήθηκα Ελληνας” του Νίκου Αλιάγα». «Τέλεια! Θα γελάσουμε», σκέφθηκα εγώ και έπιασα να διαβάζω τη συνέντευξη από την αρχή. Ξεκινάει με την ερώτηση αν επέστρεψε στην Ελλάδα για την πολιτική: «Δεν επέστρεψα για την πολιτική αλλά για την Ελλάδα. Επειτα από χρόνια συνεισφοράς μου για την ανάπτυξη άλλων χωρών, πιστεύω ότι…». Εκεί σταμάτησα, για να φτιάξω ένα βαλιτσάκι με τα απαραίτητα, να το έχω πρόχειρο για τη διαφυγή μου στο εξωτερικό. Διότι η κυρία Παναρίτη, που δίνει τις παραπάνω απαντήσεις σε συνέντευξή της, είναι δεύτερη στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ…»

    Από το αρθρο του Σ. Κασιμάτη στην Καθημερινη της κυριακης 27/9

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_27/09/2009_331051

  28. Ο/Η εξαδάκτυλος λέει:

    @ Ευσεβής Ρώσος

    «Dreimal 100 Advokaten – Vaterland du bist verraten. Dreimal 100 Professoren – Vaterland du bist verloren» :
    Τρείς φορές 100 συνήγοροι – πατρίδα προδόθηκες. Τρείς φορές 100 καθηγητές – πατρίδα είσαι καταδικασμένη.

    Δεν ξέρω αν είναι του Βίσμαρκ, αλλά ειπώθηκε γιά το Κοινοβούλειο της Φρανκφούρτης, το πρώτο Κοινοβούλειο της ενωμένης Γερμανίας, το 1848.
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Parliament)

    Προσοχή στην πολλή αντι-διανόηση ωστόσο… Και ο Goebbels έλεγε πως «η διανοητική δραστηριότητα είναι ενας κίνδυνος στην οικοδόμηση του χαρακτήρα». Αρχίζουμε να καίμε βιβλία και μπορεί να βρεθούμε να καίμε ανθρώπους. Δεν φταίει η διανόηση και η σκέψη γιά την εφαρμογή τους από όλους εμάς.

  29. Ο/Η Kίμων Μουστοκουλούρης λέει:

    Τι ήθελε να πει;

    «Δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται λιγότερο από το κεφάλαιο», είπε ο Γιώργος στο debate των δύο και εγώ έμεινα άναυδος… Επειδή προσωπικώς έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς, είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέρει πολύ καλά τι λέει. Επομένως, το πρόβλημα αφορά τις δυνατότητες της δικής μου αντίληψης. Ελπίζω να μπορέσω κάποτε να καταλάβω…

    Tου Στεφανου Kασιματη

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_27/09/2009_331051

  30. Ο/Η Dionysos λέει:

    Φρικτή απογοήτευση, η προεκλογική περίοδος αυτή. Η πολιτικολογία έδωσε τη θέση της στη μπαρουφολογία έξω και πέρα από τα πραγματικά προβλήματα. Η τηλεοπτική δημοκρατία φαίνεται ομογενοποιεί πλήθη, προάγει τον μη διάλογο, σηματοδοτεί ερωτήματα τα λεγόμενα δημοσιογραφικά που αφορούν τα αφεντικά των παπαγάλων που θάλελαν κάθε 6μηνο εκλογές γιατί πουλάνε την πραμάτεια τους ,τον τηλεοπτικό χρόνο και τα χωράφια των καλών σελίδων στα έντυπα. Ξεχώρισα 3 κατηγορίες ανθρώπων εκείνους που δεν έχουν ξεφύγει από την μέγενι της κατευθυνόμενης αποχής των Ευροεκλογών, τους εγκλωβισμένους στη λογική του ένα ή του άλλου, του δικομματισμού, και αυτούς που βάζουν πάνω από 2-3 λόγους για να υποστηρίξουν το όποιο κόμμα της αρεσκίας τους, που τόχουν παιδέψει. Αυτοί δεν είναι πάνω από 30% και αυτά και τα 3 συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό επικοδόμημα για το μέλλον της δημοκρατίας πόσο μάλλον τον διαφαινόμενο ολοκληρωτικό λοταριακό στοίχημα των προφεσόρων της ΅ενημέρωσης΅στον GAP πασών των εξουσιών…..Κανείς από τους προυχοντες δεν έχει ξεχάσει το γλεντοκόπι του συστήματος στην 8ετία Σημίτη όταν μάλιστα βόηθησε και η ΝΔ με την 5ετή στάση της στην ατιμωρησία, την παραγραφή, την συσκότιση και την δημιουργία δικών της δρόμων στη διαφθορά.
    Πόσες αντοχές έχει άραγε αυτός ο λαός;;;

  31. Ο/Η Λουκάς Σακελλαρίου λέει:

    Τόσα σχόλια, άρθρα από σοβαρούς ανθρώπους σε σοβαρές εφημερίδες για το άτομο αυτό [καθηγήτρια, σπουδές στο Harvard, στέλεχος της World Bank, κοινωνική επιχειρηματίας (!)]που όπως έγραψαν τα ΝΕΑ μέχρι και για το υπουργείο ανάπτυξης προορίζεται …. μπορεί κανείς μήπως να τα βάλει όλα αυτά σε μια τάξη και να απαντήσει στις παρακάτω απορίες ; (κυκλοφορεί ένα βιογραφικό της στα αγγλικά στο διαδίκτυο).
    α) Έχει διδακτορικό (Ph.D) και από ποιό πανεπιστήμιο;
    β) Αν δεν έχει (ελάχιστο προαπαιτούμενο) πως την ανεβάζουν και την κατεβάζουν καθηγήτρια;
    γ) Πού ακριβώς ήταν καθηγήτρια; (καθηγήτρια κανονική όχι μεταπτυχιακή φοιτήτρια που κάνει μαθήματα σε προπτυχιακούς)
    δ) Στο διαδίκτυο θα βρει επίσης κάποιος μια («ματαιωμένη λόγω επειγουσών υποχρεώσεων της ομιλήτριας») ομιλία-συζήτηση για τις 10 Μαίου 2006 στη Δελφική Εταιρεία όπου η εν λόγω αναφέρεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Johns Hopkins, τέως οικονομολόγος της World Bank. Είναι αληθινός ο τίτλος;
    δ) Για πόσο καιρό ήταν «στέλεχος» της World Bank και γιατί δεν είναι πλέον;
    ε)Τα παράτησε όλα αυτά (καθηγήτρια, στέλεχος της World Bank, μεταρρυθμίστρια της Λατιν. Αμερ. και τώρα είναι κοινωνική επιχειρηματίας; Τι ειδικό βάρος έχει αυτή η Panel group; Πόσα άτομα απασχολεί;
    Υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα και φυσικά υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα σοβαροί οικονομολόγοι στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ που τα καταλαβαίνουν και ίσως να αντιδράσουν τώρα που θα τους έλθουν οι ειδικοί από το εξωτερικό για να στελεχώσουν το νέο υπουργείο οικονομικών (για να μαζέψουν τους φόρους δηλαδή, κάτι που έκαναν ο Ρεγκούζας και ο Μπούρας τα προηγούμενα χρόνια). Τέλος πάντων με ταπανωτά χαστούκια της μοίρας που δέχεται εσχάτως ο Φουτζιμόρι (το φαινόμενο κατά την Ε.Π.) καλύτερα γι αυτήν θα είναι να αποδειχθεί άσχετη παρά συνυπεύθυνη. Απ’ ότι φαίνεται πάντως όπως αναφέρεται και στα άρθρα του post η συγκεκριμένη επιλογή είναι μια επανάληψη της πρακτικής που ακολουθει ο ΓΠ στην επιλογή των «αρίστων», έχει λίγο περισσότερα προσόντα από τη Μ. Ματσούκα και είναι λίγο λιγότερο νεοφιλελεύθερη από τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο.

  32. Ο/Η Λούκα Αρσενιάδη λέει:

    Από συνέντευξη του νέου φυντανιού του ΓΑΠ:

    Διδάξατε μαζί με τον Φουκουγιάμα. Η εμπειρία σας;

    Helen: Σύνθετη σκέψη, απλή προσωπικότητα. Ένας εντυπωσιακός πολιτικός επιστήμων και ιστορικός που αγγίζει τα όρια του φιλόσοφου.

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Α χα!

    Να δούμε το λοιπόν λίγο τον νέο Πλάτωνα:

    Φουκουγιάμα (Fukuyama Φράνσις)

    Φιλοσοφίζων πολιτικός αξιωματούχος (υποδιευθυντής του Γραφείου Σχεδιασμού Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ), που έγινε γνωστός το 1989, λόγω της τεράστιας προβολής του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τις ιδέες του περί του τέλους της ιστορίας*. Ερμηνεύει τη συγκυρία που διαμορφώθηκε από την κλιμακούμενη κεφαλαιοκρατική αντεπανάσταση* στην ΕΣΣΔ και σε χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού», από το «τέλος του ψυχρού πολέμου» κ.λπ. κατά έναν άκρως ιδεολογικό τρόπο ως «то τέλος της ίδιας της ιστορίας, δηλαδή το τελικό σημείο της ιδεολογικής εξέλιξης του ανθρώπινου γένους και την οικουμενικοποίηση της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας ως της τελικής μορφής ανθρώπινης διακυβέρνησης». Το εγχείρημα του αποτελεί «υπόδειγμα» εκλεκτισμού* και εργαλειακής χρήσης ετερόκλητων φιλοσοφικών θέσεων (Χέγκελ*. Πλάτωνα*, Μπένθαμ*. Νίτσε* κ.ά.) για την ιδεολογική επένδυση μιας άκρως κυνικής πολιτικής σκοπιμότητας, η οποία προβάλλει την τρέχουσα διεθνή συγκυρία ως απαλοιφή οποιασδήποτε εναλλακτικής λύσης και την κεφαλαιοκρατία* ως το άκρον άωτο της κοιωνικο-οικονομικής και πολιτικής ζωής της ανθρωπότητας.

    Συνιστά το προκάλυμμα της πολιτικής στρατηγικής των κυρίαρχων μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους έναντι των ασθενέστερα ανεπτυγμένων πληθυσμών του πλανήτη, μέσω μιας «νέας τάξης πραγμάτων» που βασίζεται στη βίαιη επιτήρηση, στον αποκλεισμό και τη διαρκή αστυνόμευση του κόσμου. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό ουτοπικό ιδεολόγημα νε-οαποικιακού – ρατσιστικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στον εξορκισμό οποιασδήποτε «επανάστασης κοινωνικής'» και του «σοσιαλισμού»*. Έργο του: The End of History and the Last Man, New York, 1992 (Ελλην. έκδοση: Αθήνα 1993, «Νέα Σύνορα», Α. Α. Λιβάνης).

    http://www.politikokafeneio.com/leksiko/l35.htm

  33. Ο/Η Bολταίρος λέει:

    Oμπρός να σηκώσουμε τον ΓΑΠ πάνω από την Ελλάδα

    http://anebala.blogspot.com/

    1/10/2009
    Οι φωνές του τζογαδόρου πριν τη γραμμή τερματισμού.

    Υπάρχει λόγος γιατί ο Γιάννης Πρετεντέρης έχει καταφέρει να γίνει από τους πιο αντιπαθητικούς δημοσιογράφους (και το καταλαβαίνει κανείς όταν κάνει μια βόλτα στη μπλογκόσφαιρα).

    Χθες βράδυ έγινε με το παραπάνω προσβλητικός όταν το δελτίο του Mega φιλοξενούσε τον Αλέξη Τσίπρα. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας και που τοποθετείται ιδεολογικά, ήταν τόσο εξόφθαλμη η προσπάθειά του να μειώσει τον συνομιλητή του που εξόργισε ακόμα και τους πιο πράσινους από τους τηλεθεατές.

    Γιατί όμως το τόσο ανοίκειο ύφος; Μήπως επειδή ο Τσίπρας και ο ΣΥΝ κόντραρε την αγαπημένη ομάδα του δημοσιογράφου στην περίπτωση του Βοτανικού και του Βωβου; Μια ομάδα για την οποία δεν δίστασε ο Πρετεντέρης μέχρι και μπουκάλι να εκτοξεύσει κατά διαιτητή;

    Άλλη είναι η αιτία. Πριν απο καιρό, όταν ο Βενιζέλος ακόμα διεκδικούσε την αρχηγία του Πασόκ, το «Βήμα» είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε». Σαφώς είχε επιλέξει το συγκρότημα σε ποιο άλογο ποντάριζε τα ρέστα του, αλλά έχασε. Ο Γιώργος δεν συγχώρησε ποτέ τη στάση του Οργανισμού.

    Τελευταία ο ΔΟΛ έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να πλευρίσει τον Γιώργο, χαρίζοντάς του «γη και ύδωρ». Ο Ρεστης δε -από τους μετόχους του ΔΟΛ- αγόρασε τον ρ/σ City από τη Γιάννα, τον ενέταξε στον ΔΟΛ (ανεβάζοντας και τη συμμετοχή του), τον στελέχωσε με δημοσιογράφους από τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ που από το πρωί μέχρι το βράδυ λιβανίζουν το Γιώργο και προφανώς τώρα τα λεφτά είναι πονταρισμένα στο σωστό άλογο.

    Τα πράγματα ήταν αμφίρροπα μέχρι πρόσφατα που ο Γιώργος δεν έδειχνε κανένα σημάδι υποχώρησης από το πείσμα που κρατούσε απέναντι στον ΔΟΛ. Μέχρι που την περασμένη Κυριακή δημοσίευσε άρθρο στο ίδιο το ΒΗΜΑ που παλιότερα τον καλούσε να παραιτηθεί. Σημάδι ότι το παλιό πείσμα είχε αρχίσει να υποχωρεί; Ίσως.

    Τώρα λοιπόν το «συγκρότημα» και οι πιστοί του δημοσιογράφοι προσπαθούν όσο γίνεται να μειώσουν την διαρροή ψήφων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει πρώτο το αλογο, να κερδηθεί το στοίχημα. Αν αυτό απαιτεί το να πέσουν οι μάσκες και να γίνουν οι αντιπαθείς αντιπαθέστεροι, δεν πειράζει, μικρή η απώλεια. Άλλωστε μικρή είναι η χώρα και όλοι γνωριζόμαστε, όλοι ξέρουμε ποιό κανάλι ποντάρει σε ποιό κόμμα. Άσχετο που δεν έχουμε μάθει ακόμα να αποκωδικοποιούμε το τι ακούμε.

  34. Ο/Η Καρά Τζαφέρ πασάς λέει:

    Θρασύτατη επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στην τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου
    Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ίδιας, τα μέλη της οργάνωσης μοίραζαν την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής έξω από το σταθμό του Μετρό, την οποία εκείνη πήρε και πέταξε σε παρακείμενο κάδο.

    Κάποιοι από τους νεαρούς την είδαν, με αποτέλεσμα να εξοργιστούν και να της επιτεθούν φραστικά, ενώ ένας εξ αυτών της έριξε σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο.

    Η κ. Παπάζογλου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία της.

  35. Ο/Η grsail λέει:

    @cynical
    @Γκουρού του Άνω Δελχί

    … ο Γκουρού με μάλωσε, αλλά εσύ cynical με την επισήμανση της αναφοράς του Κασιμάτη για (α) Λιάγα (β) ‘για την Ελλάδα’ (ρε γαμώτο) με έπεισες οπότε … ετοιμάζω και εγώ βαλίτσες :-))

  36. Ο/Η christos milionis λέει:

    Συμφωνω με την CYNICAL και τον Λουκα Σακελλαριου .
    Το πανεπιστημιακο πτυχιο της «καθηγητριας»πριν φυγει για Αμερικη ειναι απο το DEERE.
    Τωρα ποιος την εφερε στην Ελλαδα σαν διασημη καθηγητρια,δεν εχετε παρα να διαβασετε το κειμενο που ακολουθει και εκθειαζει το βιβλιο της Ελενας Παναριτη.
    A fascinating book worth reading by all students,practitioners,and socially responsible investors.Through a lively narrative based on personal experiences,it highlighs the katalytic impact of institutions most notably of property rights, on the functioning of markets and development.

    Louka T. Katseli
    Director,OECD
    Development Center

  37. Ο/Η S G λέει:

    Το να κριτικαρεις καποιον που εχει διδακτορικο (νομιζω) για το πρωτο του πτυχιο, μονο και μονο επειδη δεν ειναι απο το κρατικο ελληνικο μονοπωλιο ειναι νομιζω αστειο ή χειροτερα, δειγμα συμπλεγματων.

    Κατα τα αλλα τι ακριβως κανει αυτην την γυναικα «νεοφιλελευθερη» δεν το εχω καταλαβει.

    ΥΓ Εχει γινει και σχετικη συζητηση στο buzz…

  38. Ο/Η Λ Σ λέει:

    @ S G
    Η κριτική δεν γίνεται στην Ε.Π. (που απ’ ότι φαίνεται απλώς ψάχνει για μια μόνιμη δουλειά) αλλά στο ξεσάλωμα της ελίτ που κυβερνά να παρουσιάζει πρόχειρα ότιδήποτε βρει διαθέσιμο στο εξωτερικό, για να θαμπώσει τους ιθαγενείς και να το καταφέρνει χάρις στο σύστημα «ενημέρωσης» που φτιάχνει πορτραίτα αγίων, ειδικών, αδιάφθορων κλπ.
    Δεν συμφωνείς ότι αν δεν έχει διδακτορικό (είδες που το νομίζεις κι εσύ αφού το είδες τυπωμένο σε χίλιες μεριές;) και δεν είναι καθηγήτρια πρόκειται περί σκανδάλου παραπληροφόρησης που μας υποβιβάζει σαν κατοίκους αυτής της χώρας; Δεν λέει κάτι αυτό για το επερχόμενο σύστημα διακυβέρνησης και to «ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο» που θα επιβλέπει τα πάντα ;
    Και όλα αυτά αναγνωρίζοντας ότι κάποιος/α μπορεί να έχει δέκα διδακτορικά και να είναι ο καλύτερος καθηγητής και να είναι την ίδια στιγμή η χειρότερη δυνατή περίπτωση να διαχειριστεί πολιτικά μια κατάσταση.
    Τα «property rights» και οι διθύραμβοι για τον Φουτζιμόρι είναι επαρκείς ενδείξεις για τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση αν και δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη έχει τέτοιες ανησυχίες ή αναζητήσεις.

  39. Ο/Η S G λέει:

    Το διδακτορικο το φανταζομουν γιατι οσοι φιλοι μου δουλευουν στην ΠΤ εχουν διδακοτρικο.

    αν το κομμα της δηλωσε οτι εχει ενω δεν εχει, φυσικα υπαρχει προβλημα. Παντως η υπερβολη ειναι γενικο ελληνικο φαινομενο, δεν νομιζω οτι εξαντλειται στηην υποθεση της συγκεκριμενης γυναικας ουτε ξερουμε αν ευθυνεται η ιδια.

    «Και όλα αυτά αναγνωρίζοντας ότι κάποιος/α μπορεί να έχει δέκα διδακτορικά»

    δεν μπορει, αλλα τεσπα 🙂

    «Τα “property rights” και οι διθύραμβοι για τον Φουτζιμόρι είναι επαρκείς ενδείξεις για τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση »

    συγγνωμη αλλα αν το πεις αυτο σε οποιονδηποτε οικονομολογο θα σε παρει για παραφρωνα. Τα ιδιοκτησιακα δικαιωματα ειναι νεοφιλελευθερα?!?! Δηλαδη το Κτηματολογιο στην Ελλαδα ηταν η μεγαλυτερη επιχειριση εγκαθιδρυσης νεοφιλελευθερισμου, οχι απλα απαραιτητος θεσμος σε ενα κρατος δικαιου? Και το γεγονος οτι 90% του πλανητη προστατευει τα ιδιοκτησιακα δικαιωματα μας κανει να ζουμε σε εναν παραδεισο του νεοφιλελευθερισμου?!?

    • Ο/Η Λ Σ λέει:

      Στο ξαναλέω δεν κρίνουμε την ίδια αλλά την πρακτική και τη συμπεριφορά του κόμματος της που είναι το λιγότερο πρόχειρη και ανεπαρκής και το περισσότερο προσβλητική (και σίγουρα δεν είναι μια απλή υπερβολή).
      Για το παράφρονα: Η προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία αγοράς/ών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων δηλαδή της εμπορευματοποίησης (εκεί όπου μπορεί να υπάρχουν μορφές συλλογικής ή και μη καθορισμένης/ασαφούς ιδιοκτησίας, μην το ταυτίζεις με το δικό μας κτηματολόγιο) είναι μια νεοφιλελεύθερη πανάκεια αν και υπάρχουν και τέτοιες απόψεις και σε άλλες πλευρές της κατεστημένης οικονομικής σκέψης.
      Πάντως μια ματιά στο βιογραφικό της θα σε πείσει.
      Εν πάση περιπτώσει λίγο ενδιαφέρει ο θεωρητικός και ιδεολογικός της προσανατολισμός (αν υπήρξε ποτέ κατι τέτοιο) καθώς εδώ και κάμποσα χρόνια είναι μια (κοινωνική έστω) επιχειρηματίας. Κανείς δεν ψάχνει πλέον αν ο Σ. Λάτσης (που ήταν κανονικός καθηγητής) είναι νεοφιλελεύθερος η νεοκεϋνσιανός.

  40. Ο/Η S G λέει:

    «Η προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία αγοράς/ών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων δηλαδή της εμπορευματοποίησης (εκεί όπου μπορεί να υπάρχουν μορφές συλλογικής ή και μη καθορισμένης/ασαφούς ιδιοκτησίας, μην το ταυτίζεις με το δικό μας κτηματολόγιο) είναι μια νεοφιλελεύθερη πανάκεια»

    στα οικονομικα δεν υπαρχει νεοφιλελευθερισμος, αυτο που φανταζομαι εννοεις ειναι νεοκλασικα οικονομικα (σε αντιδιαστολη με τα νεοκεϋνσιανα που να πω την αληθεα ειναι μαλλον ξεπερασμενος διαχωρισμος ακομα και στην μακρο, ποσο μαλλον στην Αναπτυξη και Μεγεθυνση στην οποια ανηκει το ζητημα που συζηταμε). Η ιδεα οτι τα ιδιοκτησιακα δικαιωματα ειναι απαραιτητα για να λειτουργησει μια οικονομια ερχεται απο την κοινη λογικη, οχι απο τα νεοκλασικα οικονομικα. Αν δεν σου ανηκει το χωραφι σου ή το σπιτι σου δεν κανεις κανενα κινητρο να το βελτιωσεις, να το προστατευσεις και βεβαια δεν σου δινει κανενας δανειο για να τα κανεις ολα αυτα.

    Η εναλλακτικη στο να εχουν αυτα τα ατομα ιδιοκτησιακα δικαιωματα δεν ειναι οτι ολοι θα ζουνε σε ενα παραδεισο κοινοκτημοσυνης (αν και κοινοτημοσυνη + παραδεισος = οξυμωρο) αλλα που ο δυνατοτερος ή το κρατος θα αρπαζει οτι γουσταρει. Δεν μπορω να φανταστω τι ειδους ατομα μπορει να αντιτιθενται σε αυτην την εξαιρετικη δουλεια που συμβαλλει ιδιαιτερα στην καταπολεμηση της φτωχειας.

    «Εν πάση περιπτώσει λίγο ενδιαφέρει ο θεωρητικός και ιδεολογικός της προσανατολισμός (αν υπήρξε ποτέ κατι τέτοιο) καθώς εδώ και κάμποσα χρόνια είναι μια (κοινωνική έστω) επιχειρηματίας. »

    συγγνωμη, για να καταλαβω, η επιχειρηματικη δραστηριοτητα ακυρωνει τις γνωσεις καποιου? ή μηπως ειναι κατακριτεα απο μονη της (θα επρεπε να εχει κυνηγησει ρουσφετι στην Ελλαδα φανταζομαι)? Δηλαδη επειδη ο Paul Milgrom κανει ιδιωτικο consulting (αρα ειναι επιχειρηματιας) θα μας χαλαγε να γινοταν υπουργος ΠΕΧΩΔΕ και να σχεδιαζε σωστες δημοπρασιες εργων επιτελους?

    • Ο/Η Λ Σ λέει:

      @S G
      Για την πολιτική ουσία του ζητήματος και για να μην αναλωνόμαστε σε εξυπνάδες μπορείς να δεις το βιογραφικό της και την πορεία της και να υποστηρίξεις ότι το ένα δέκατο έστω από τους παιάνες του φιλοποασοκικού τύπου είναι δικαιολογημένο; Αν δεν είναι μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν.
      Στην οικονομική επιστήμη εκτός από την κατεστημένη (mainstream) προσέγγιση όπου οι νέοι κλασικοί και οι μονεταριστές κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια (1980- …) των νέων κεϋνσιανών και αντιπροσώπευαν το «νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα» βασισμένο στην κυριαρχία της αγοράς, υπάρχει και η προσέγγιση που ξεκινά από την κλασική πολιτική οικονομία και καθώς το αρχικό post αναφερόταν στον Μ. Μπαλαούρα και την «Αυγή» θεώρησα ορισμένα πράγματα δεδομένα. Καθώς φαίνεσαι αθώος/α από αυτά τα πράγματα δεν θέλω να επιμείνω ….

  41. Ο/Η Po λέει:

    S G,
    από την άποψη τα οποία τα λέτε έχετε απόλυτο δίκιο, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ιδιαίτερα π.χ. ένας στο private consulting να γινόταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κάθε άλλο…

    Σε αυτή την περίπτωση όμως, βγες, πες και δείξε το αληθινό ιδεολογικό σου πρόσωπο, μην ανεμίζεις τη «σοσιαλιστική» (πλαστική) σου σημαία.

    ελπίζω να καταλάβατε τι ακριβώς εννοώ.

  42. Ο/Η S G λέει:

    ρο

    εδω μπαινουμε σε αλλα ερωτηματα και δεν ξερω πως ακριβως οριζεται ο σοσιαλισμος για σας. Αλλα πουθενα στην Ευρωπη δεν νομιζω οτι το να δουλευει καποιος στην κοινωνικη επιχειρηματικοτητα ειναι ασυμβατο με το να ειναι σοσιαλιστης. Ισως κανω λαθος, αλλα αναρωτιεμαι τοτε ποιες εργασιες δεν ειναι ασυμβατες. Ο δημοσιος υπαλληλος?

    ΛΣ
    δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα ο φιλοπασοκικος ή αλλος φιλοκομματικος τυπος και δεν χρειαζεται να τους σχολιασουμε αλλο νομιζω. Οπως ειπαμε, ευθυνη της ιδιας δεν στοιχειοθετειται.

    Τωρα, επειδη ειμαι αθωος αλλα περιεργος, θελω να μαθω γιατι ποτε δεν διδαχτηκα τον ορο «νεοφιλελευθερος» στα οικονομικα και γιατι δεν τον διδασκω ποτε (υπαρχει αραγε καποιος κλαδος της επιστημης μας που μας διαφευγει?).

    Θα ηθελα επισης να μαθω πως κυριαρχουν οι νεοκλασικοι στους νεοκεϋνσιανιστες οταν στοιχεια απο τα μοντελα και των δυο υπαρχουν στα περισσοτερα μοντελα που δημοσιευονται σημερα, χωρις φυσικα να περιοριζονται σε αυτα.

    Αυγη δεν διαβαζω συχνα και δεν γνωριζω τον κ. Μπαλαουρα. Αλλα ειμαι αρκετα σιγουρος οτι υπαρχουν πολυ καλυτερες πηγες στον πλανητη σχετικα με τα συγχρονα οικονομικα, πιθανοτατα διαθεσιμα στην ελληνικη γλωσσα στο διαδικτυο.

    • Ο/Η Λ Σ λέει:

      @S G

      Ενώ η συζήτηση είναι πολιτική εσύ εστιάζεις σε άτομα (συμπτωματικό;) και συγκεκριμένα στην ΕΠ αλλά όλο και περισσότερο σε σένα και τις ασχολίες/αντιλήψεις σου. Πάντως, έχεις ένα άγχος να τη δικαιολογήσεις που εξηγείται μόνο αν την γνωρίζεις προσωπικά. Άν όχι, για άλλη μια φορά σε παροτρύνω να ρίξεις μια ματιά στο βιογραφικό της και πιστεύω ότι ο ορθολογισμός και η κοινή λογική που σε διέπουν θα επαναστατήσουν.

      Αν ήσουν αρκετά περίεργος θα είχες έρθει σε επαφή και με ρεύματα ετερόδοξης σκέψης στην οικονομική επιστήμη όπου θα συναντούσες αρκετά συχνά τον όρο neoliberalism και σαν περιγραφή της κρατούσας οικονομικής ορθοδοξίας μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αλλά ακόμη και σήμερα, και σαν τον χαρακτηρισμό της περιόδου που ακολούθησε το «golden age» και την κρίση της δεκαετίας του 1970. Φυσικά όταν είσαι μέσα στο κυρίαρχο υπόδειγμα ή αγνοείς οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτό ή ταυτίζεις εκ του πονηρού την προσέγγισή σου με το σύνολο της επιστήμης σου. Τον όρο λοιπόν τον χρησιμοποιούν (κατά κόρον μάλιστα) όσοι εργάζονται στην παράδοση της κλασικής πολιτικής οικονομίας (Σμιθ, Ρικάρντο, κλπ), του Μαρξ, του Καλέτσκι, του Σράφφα, κλπ. Ο (αποδημήσας) Heilbroner (Worldly Philosophers) και ο D. Foley (Adam’s Fallacy) που είναι στις προτάσεις σας (σε άλλο σάϊτ) για τους πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών επιστημών ανήκουν σε αυτήν την παράδοση. Άρα ή μας δουλεύεις κάνοντας τον εντελώς άσχετο ή είσαι σχιζοφρενής. Πολιτικά αυτή η θεωρητική παράδοση σχετίζεται με την αριστερά, το χώρο της ‘Αυγής», της ‘Εποχής» ο δε Μ. Μπαλαούρας είναι από τους σοβαρότερους και εντιμότερους ανθρώπους σε αυτόν τον τόπο με παρουσία στην αριστερά από την εποχή της χούντας. Πίστεψε με δεν σου περιποεί τιμή να λες ότι δεν τον ξέρεις όταν θέλεις να παρέμβεις σε μια πολιτική συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει το πλαίσιο της αρχικής ανάρτησης από αυτές τις συντεταγμένες ορίζονταν, δεν τους εισήγαγα εγώ στην κουβέντα. Μάλιστα και ο Μ. Μπ. και ο αρθρογράφος της Αυγής δείχνουν έναν αδικαιολόγητο σεβασμό και δέος για την ΕΠ, προφανώς γιατί τους επηρεάζει και αυτούς ο τίτλος της «καθηγήτριας» με το βαρυσήμαντο έργο.

      Επειδή από όσο μπορώ να καταλάβω αυτό δεν είναι μπλογκ για εξυπνάδες οικονομολογούντων επιμένω στην ουσία του αρχικού post που είχε να κάνει με τον αυταρχικό, μη συλλογικό τρόπο άσκησης εξουσίας από τον επερχόμενο πρωθυπουργό και την επιμονή του να προσπαθεί να εκπλήξει τους «ιθαγενείς» με άγνωστα και αμφιβόλου επιπέδου άτομα που προβάλλονται σαν σωτήρες από «πρόθυμους» δημοσιογράφους.

      • Ο/Η S G λέει:

        δεν ξερω τι σημαινει πολιτικη συζητηση και γιατι χρησιμοποιειται σαν αλλοθι για ανακριβεις προτασεις.

        Η παρατηρηση μου ηταν οτι δεν καταλαβαινω τι ακριβως σημαινει νεοφιλελευθερος και οτι η δουλεια της Παναριτη την καθιστα ενα απλο χρηστη των μεηνστρημ οικονομικων, τιποτα περιεργο και σιγουρα οχι «νεοφιλελευθερη».

        «θα συναντούσες αρκετά συχνά τον όρο neoliberalism και σαν περιγραφή της κρατούσας οικονομικής ορθοδοξίας μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αλλά ακόμη και σήμερα»

        Στα οικονομικα η περιοδος απο το 70 μεχρι σημερα ουτε σταθερη ειναι ουτε ομοιογενης για να χαρακτηριζεται με εναν ορο, ποσο μαλλον με εναν πολιτικο ορο.
        (και οχι, οσο απιστευτο κιαν φανει, παρα το γεγονος οτι καποιος συνιστολογος προτεινε τον Heilbroner στο μπλογκ που γραφω και εγω, δεν τον εχω διαβασει ακομα. Παντως η «κλασικη πολιτικη οικονομια» δεν εχει σχεδον τιποτα να κανει με τα συγχρονα οικονομικα.)

        Επειδη λεει δεν ξερω εναν ορο που δεν εχουμε, δεν ξερω απο οικονομικα περαν του μεηνστρημ (δεν μαρεσει ο ορος ετεροδοξος, γιατι ευτυχως δογμα, παπες κτλ δεν εχουμε)? η ιδια μου η δουλεια εχει να κανει με γκρεμισμα των χτεσινων παραδοχων για χτισιμο καλυτερων!

        «ο δε Μ. Μπαλαούρας είναι από τους σοβαρότερους και εντιμότερους ανθρώπους σε αυτόν τον τόπο με παρουσία στην αριστερά από την εποχή της χούντας»

        και πως ακριβως τον καθιστα αυτο αρμοδιο να μιλαει για ζητηματα οικονομικων?

        «τρόπο άσκησης εξουσίας από τον επερχόμενο πρωθυπουργό και την επιμονή του να προσπαθεί να εκπλήξει τους “ιθαγενείς” με άγνωστα και αμφιβόλου επιπέδου άτομα»

        και πως ακριβως θα κρινουμε το εργο αυτων των ατομων αν οχι με βαση την επιστημη στην οποια ανηκουν? Ή ισως για σενα αμφιβολου επιπεδου ειναι οποιοσδηποτε δεν γνωριζεις? Θα επρεπε ισως ο ΓΑΠ να βαλει μεσα παλι καναν Τσοχατζοπουλο ή Λαλιωτη, μια και τους ξερουμε τοσο καλα.

        «έχεις ένα άγχος να τη δικαιολογήσεις που εξηγείται μόνο αν την γνωρίζεις προσωπικά»

        απο δω το παμε απο κει, παντα στην λερα και τα κονε ο νους των ελληνων 🙂
        εχω ενα αγχος να λαβω καποιες αντικειμενικες πληροφοριες και εναν ψυχαναγκασμο να μην αντεχω ανακριβειες. δεν την γνωριζω, αλλα καθολου δεν θα με ενοχλουσε να την γνωριζα. Και ας το πουμε για 20η φορα, κατα τα φαινομενα, θα προτιμουσα και γω καποιο αξιολογοτερο ατομο στην δευτερη θεση του Επικρατειας, αυτο δεν σημαινει οτι θα την θαβω με ανακριβειες και παραπληροφορηση.

  43. Ο/Η laskaratos λέει:

    Έλενας Παναρίτη
    Έπεα πτερόεντα:

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=497335

    Ελ. Παναρίτη: «Το να είσαι νεοφιλελεύθερος δεν είναι κατηγορία»

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2009
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    … Στη μεταρρύθμιση στο Περού συνεργαστήκατε με την κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος σήμερα έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονίες και διαφθορά.

    Εγώ ήμουν οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και συνεργαζόμενουν με όλα τα κράτη – μέλη που ζητούσαν τη συνδρομή της. Η δουλειά μας δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, παρά μόνο τεχνοκρατικό. Η προσωπική μου συμβολή είναι οι μεταρρυθμίσεις που εγώ σχεδίαζα και σχεδιάζω να έχουν αρχικό και τελικό στόχο την ευημερία του πολίτη.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και εσάς σας κατηγορούν για νεοφιλελεύθερη πολιτική. Είστε νεοφιλελεύθερη;

    Το να είναι κανείς νεοφιλελεύθερος δεν είναι «κατηγορία»…

    Όχι, δεν είναι. Αλλά ούτε συμβαδίζει με ένα κόμμα που έχει τον σοσιαλισμό στην ονομασία και την ιδεολογία του.

    Όχι. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερη. Θεωρώ ότι προωθώ πολιτικές που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα το μεγάλωμα της πίτας και ένα «win win» αποτέλεσμα. Δηλαδή, να κερδίζουν όλοι.

    Ήσασταν ΠΑΣΟΚ πριν σας γίνει πρόταση;

    Τι θα πει αυτό;

    Είστε ΠΑΣΟΚ;

    Δεν ξέρω τι θα πει όλη αυτή η ερώτηση. Ειδικά σε μια Ελλάδα -τώρα που τη βλέπω σε προεκλογική καμπάνια- όπου το να είσαι ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ ή Ν.Δ. σημαίνει να είσαι γραμμένη στο κόμμα, να κολλάς αφίσες…

    Μα δεν σας ρώτησα τι ψηφίζετε ούτε εάν είστε γραμμένη στο ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά ανήκατε στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ πριν από την εμπλοκή σας στο ψηφοδέλτιο;

    Όχι. Δεν ήμουν ποτέ πολιτικοποιημένη. Με κανένα κόμμα…

    Από τη συνέντευξη της Έλενας Παναρίτη στην «Κ» της Καθημερινής.

    11.10.2009

  44. Ο/Η K.S. λέει:

    Oλόκληρη η συνέντευξη εδώ:
    http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5537&LID=1

  45. Παράθεμα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έλενα Παναρίτη, η "σιγανοπαπαδιά" που θα μας ξεπουλήσει! | tsantiri

  46. Ο/Η Xristos λέει:

    Τι εγινε ρε παιδια; Η φαιοκοκκινη συμμαχια εν δρασει; Αυγή, εποχή και Λυγερος (ο οποίος κάθε μήνα προβλέπει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκια, Σκοπια, φώκιες μοναχους-μοναχους);

    Ολη η αναλυση και μερικα απο τα σχολια αναγνωστων δείχνουν ποιο ειναι το προβλημα της ελλαδας; Μια αυτιστικη με παρωπιδες θεαση του κοσμου, με μια καθυστερημενη (χρονικα) αριστεριζουσα φοβικη κουλτουρα δεκαετιας 60.

    Δειτε σπουδες και επιτυχιες και ξεστραβωθειτε¨

    http://www.bridgingdevelopment.org/panaritis/ElenaCV-.htm

    Αλλα ξεχασα – οποιος ελληνας δουλευει στο ΔΝΤ/παγκοσμια τραπεζα, αμερικη ειναι προδοτης του ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΥ κουβανικου μοντελου της μεταπολιτευσης!

  47. Παράθεμα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έλενα Παναρίτη, η «σιγανοπαπαδιά» που θα μας ξεπουλήσει! « BLOG ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  48. Παράθεμα: «Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και η Έλενα Παναρείτη…» « Ροΐδη Εμμονές

  49. Ο/Η coolplatanos λέει:

    http://www.youtube.com/watch?v=_nZCBbKqPqQ Ομιλία της Παναρίτη στο TEDxAthens που έγινε, αν θυμάμαι καλά, το Νοέμβριο, για την εργασία της στο Περού.

  50. Ο/Η coolplatanos λέει:

    Η κυρία Παναρίτη πιστεύει στην οικονομία της αγοράς και αυτή υπηρετεί και νομίζω είναι συνεπέστατη με τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει κάτι άλλο και δεν τη χωράει; Μην τρελαθούμε! Απλά έχει ξεχάσει να αλλάξει τον τίτλο του 🙂

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πάντως δεν νομίζω πως η Οικονομία της Αγοράς συμφωνεί με καλοπληρωμένους αργόμισθους βουλευτές.
      Δεν την έχουμε ακούσει τη φωνή της κας Παναριτη στη Βουλή, εκτος νομίζω από κάποια εσείγηση για το φορολογικό στις 16.3.

      Μερικοί μάλιστα εμφανώς καχύποπτοι αναφώνησαν πρόσφατα:
      Η Έλενα Παναρίτη είναι υπαρκτό πρόσωπο

      http://gkatzios.blogspot.com/2011/06/blog-post_8554.html

  51. Παράθεμα: Από υπαλληλάκος του ποιο σκληρού & αιμοσταγούς φασιστικού-δικτατορικού καθεστώτος της Λατινικής Αμερικής, διορίζεται από τον γΑΠ βουλευ

  52. Παράθεμα: Από υπαλληλάκος του ποιο σκληρού & αιμοσταγούς φασιστικού-δικτατορικού καθεστώτος της Λατινικής Αμερικής, διορίζεται από τον γΑΠ βουλευ

  53. Παράθεμα: Έλενα Παναρίτη, η «σιγανοπαπαδιά» που θα μας ξεπουλήσει! « mySatelite

  54. Παράθεμα: Μαθήματα πασοκικού πολιτισμού — ΓΑΠ edition « Κόκκινο πανί

    • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

      μερικές μερικές δεν το βάζουν κάτω και η μπογιά τους περνάει ακόμη

      http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/788820/i-panariti-apo-tin-agalia-papandreou-sto-pleuro-varoufaki/

      Η Παναρίτη από την αγκαλιά Παπανδρέου στο πλευρό Βαρουφάκη

      12 Φεβρουαρίου 2015

      Η θητεία της στο Περού και τα πυρά Τσίπρα και Αυγής

      Στο πλευρό του Γιάννη Βαρουφάκη, του Γιάννη Δραγασάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται η Έλενα Παναρίτη.

      Η οικονομολόγος συμμετέχει και πάλι ενεργά σε όσα γίνονται στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ για την Ελλάδα και αυτές τις μέρες βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

      Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε την πρώην συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου και βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλο για την περίοδο των διαπραγματεύσεων, λόγω των γνωριμιών της στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

      Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αφήσει αιχμές εναντίον της, για τη θητεία της δίπλα στον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει τη χώρα του στον γκρεμό.

      Στις 6 Μαΐου του 2011, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με θέμα την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. «Εχετε την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Παναρίτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήταν ειδικευμένη στο real estate και σύμβουλος ενός προέδρου χώρας που αυτή τη στιγμή έχει είκοσι χρόνια κάθειρξη, του Περού», είχε επισημάνει.

      Η κ. Παναρίτη, το 2011 ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προκαλούσε εγκεφαλικά λέγοντας: «Δεν είναι το πρόβλημα να κόψουμε λίγο τους μισθούς, να κόψουμε λίγο τις συντάξεις, και όχι λίγο, πολύ»…

  55. Παράθεμα: Έλενα Παναρίτη, Λούκα Κατσέλη κ.α. παιδιά… | αγριμολογος

  56. Ο/Η Παναρίτη sos λέει:

    http://www.hitandrun.gr/salo-echi-xesikosi-stis-vrixelles-simperifora-tis-idikou-simvoulou-elenis-panariti/

    Σάλο έχει ξεσηκώσει στις Βρυξέλλες η συμπεριφορά της «ειδικού συμβούλου» Έλενας Παναρίτη

    Κωμικοτραγικές καταστάσεις έχουν αρχίσει να εξελίσσονται, τόσο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όσο και στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με τη νεοτοποθετηθείσα από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη «ειδική σύμβουλό» του, κυρία Έλενα Παναρίτη.

    Η επιλογή της πρώην βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συμβούλου του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν ξεσήκωσε μόνον θύελλα αντιδράσεων και ειρωνικών σχολίων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε «μεγάλο πονοκέφαλο» και για το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συμπεριφορά της κυρίας Παναρίτη η οποία προχωράει σε ξεχωριστές και μονομερείς ενέργειες, έρχεται σε επαφή με διάφορους παράγοντες των Βρυξελλών, εισέρχεται με το έτσι θέλω και απρόσκλητη ακόμη και σε κλειστές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και αντιμετωπίζει σκαιότατα μέλη της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας, έχουν δημιουργήσει ένα έντονα αρνητικό κλίμα.

    Ήδη, τα παράπονα που είναι συνεχή, έχουν φθάσει στο πολύ στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, άτομα του οποίου αναζητούν τρόπους ώστε να περιορίσουν τις κινήσεις της, χωρίς να δυσαρεστήσουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στη στιγμή κατά την οποία η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων- δανειστώ της έχει εισέλθει στην πλέον κρίσιμη φάση της.

    Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση από τον υπουργό Οικονομικών της κυρίας Ελένης Παναρίτη ως «ειδική συμβούλου» του, καθώς δεν είναι λίγοι που αναρωτιούνται τι σκοπιμότητες υπηρετεί. Πολύ περισσότερο που η κυρία Παναρίτη, λόγω ακριβώς των διασυνδέσεών της με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εξ αιτίας των οποίων, όπως διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επιλέχθηκε από τον κ. Βαρουφάκη, θεωρείται μία – τουλάχιστον-, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

    Ποια είναι όμως η κυρία Παναρίτη; Το κείμενο που ακολουθεί είναι δημοσίευμα από την εφημερίδα Ποντίκι (14/4/2011) το οποίο αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.imerodromos.gr/

  57. Ο/Η ανώνυμος λέει:

    http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=%CE%9F-%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA–%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7—-%7C-%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE-3-5-2012
    Ο «ύποπτος» ρόλος της κ. Παναρίτη… | Αυγή 3-5-2012
    th.alys, πριν 2 μέρες

    Η Έλενα Παναρίτη ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, γνωστή από όσα “πρόσφερε” στην “ανοικοδόμηση” της οικονομίας του Περού επί Φουτζιμόρι (ο οποίος σήμερα κατηγορείται για διαφθορά και ζει στην Ιαπωνία…). Γνωστή για τις μάλλον νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις της, η Ελ. Παναρίτη άλλαξε “μέντορα” και από τον Γ. Παπανδρέου πήγε στον Αντ. Σαμαρά!

    “Ο κ. Σαμαράς μου κάνει και εμένα εντύπωση, αλλά μου κάνει πολύ θετική εντύπωση”, λέει (στο “Ράδιο 9”) και υποστηρίζει ότι “ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση στη γραφειοκρατία και την έχει ξεκάθαρα δηλώσει ως κεντρικό σημείο των αλλαγών: Μία μικρή κυβέρνηση 15 -λέει- υπουργών και μία διαχείριση χαμηλών τριβών με χαμηλή γραφειοκρατία”.

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η Ν.Δ. “μοιράζει” αυτή την συνέντευξη, θεωρώντας ότι την ενισχύει προεκλογικά, λες και πήρε «φλουρί κωνσταντινάτο». Προσωπικά, και με όλο τον σεβασμό στην κυρία και το όντως πλούσιο βιογραφικό της, θα σκεφτόμουν μήπως την έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. μπορεί και να την ανεβάσει στο μπαλκόνι του Ζαππείου!

    Σχόλια

    από th.alys πριν 2 μέρες 1
    ΜΗΝ ΨΑΞΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙ Η ΠΡΑΒΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΑΥΓΗ, ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΙΛΗ, ΠΑΡΑΧΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΛΕΨΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.

  58. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η πρώην βουλευτής και συνεργάτρια του ΓΑΠ ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ ως ο μοναδικός υπεύθυνος της χρεοκοπίας.

    http://www.kathimerini.gr/817517/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-elena-panarith-nea-ekproswpos-ths-elladas-sto-dnt

    29.05.2015 Η Έλενα Παναρίτη νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

    Η Έλενα Παναρίτη είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αντικαθιστώντας τον Θάνο Κατσάμπα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Η επιλογή της κ. Παναρίτη έγινε μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία επιλογής της κυρίας Παναρίτη υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια σε κόμμα και Μαξίμου για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος καταψήφισε την κα. Παναρίτη, ενώ ο κ. Δραγασάκης «έριξε» λευκό. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Σταθάκης έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της και την όρισαν νέα εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο.

    Στο βιογραφικό της κας Παναρίτη αναφέρεται ότι στο παρελθόν έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

    • Ο/Η Red λέει:

      Aρχισαν τα όργανα

      http://www.preveza-info.gr/node.php?id=21648

      Η Σακοράφα αμφισβητεί ανοιχτά τον Τσίπρα με αφορμή την τοποθέτηση Παναρίτη για εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ

      Η είδηση ότι η Έλενα Παναρίτη θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έφερε την πρώτη αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την Σοφία Σακοράφα να γράφει:

      Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια.

      Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο.

      Νωρίτερα αμβισβητώντας ανοιχτά τον πρωθυπουργο για την επικείμενη συμφωνία έγραψε » Η μόνη κομματική πειθαρχία που οφείλουμε είναι στο πρόγραμμά μας και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.»

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.