Παλαιστίνη: Η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα

palestine1Είναι ακούμε, νόμιμη η άμυνα του Ισραήλ, και είναι αλήθεια. Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων του, όμως η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μέρος ενός κράτους αλλά κατεχόμενο έδαφος του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας τους. Το Ισραήλ πάλι ισχυρίζεται ότι επιζητά την Ειρήνη, όμως συνεχίζει να κατέχει παρανόμως παλαιστινιακά εδάφη εδώ και σαράντα τόσα χρόνια (ήμουνα νιος και…). Η τωρινή επίθεση του Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει ένας νέο status quo διαπραγματευόμενο εκ νέου τα νέα δεδομένα, εκμεταλλευόμενη ίσως, το κενό της Αμερικάνικης εξουσίας, κι όσο για τους συνεχείς ισχυρισμούς του περί «πλήττουμε μόνο στρατιωτικούς στόχους» μας κάνει να αναρωτιόμαστε από που προέρχονται όλα αυτά τα αθώα θύματα και πόσο κυνικός μπορείς να είσαι λέγοντας ότι βομβαρδίζεις ένα σχολείο επειδή –βάσει πληροφοριών σου- υπάρχουν και μερικοί της Χαμάς που στεγάζονται εκεί… Από την άλλη συνεχίζει να κατέχει σημαντικά εδάφη στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και ενώ πράγματι έχουν μετακινηθεί μερικοί έποικοί του αφήνοντας μερικά από αυτά, σε κάθε αφορμή με μικρό-επιχειρήσεις τα ανακαταλαμβάνει. Τι σόι ελευθερία επιλογής έχουν οι παλαιστίνιοι όταν στη Δυτική όχθη για να ταξιδέψουν από τη μία πόλη στην άλλη υπάρχουν 699 φυλάκια που ελέγχουν και κόβουν την ενδοεπικοινωνία, να μην μιλήσουμε για το τείχος του μίσους που έχει χτιστεί παρά τις (χλιαρές όπως πάντα) διεθνείς αντιδράσεις. Στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το 2005 το Ισραήλ απέσυρε εποίκους και στρατεύματα επέβαλε έναν ασφυκτικό κλοιό από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ουσιαστικά δεν επέτρεψε ποτέ ελεύθερα την εισαγωγή ή εξαγωγή οποιουδήποτε αγαθού, φανταστείτε λοιπόν τι καταπίεση και τι συναίσθημα ασφυξίας ένιωθαν και νιώθουν οι παλαιστίνιοι της Γάζας καθημερινά στο πετσί τους.

Η παραβίαση της Εκεχειρίας
Να μην ξεχνάμε ότι σε όλη τη διάρκεια της λεγόμενης «εκεχειρίας» το Ισραήλ δεν έπαψε επιλεκτικά να εκτελεί στελέχη της Χαμάς και κάθε φορά που αυτό συνέβαινε, οι φονταμενταλιστές της Χαμάς απαντούσαν με την εκτόξευση ρουκετών, αυτές λοιπόν οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν λίγο πριν την λήξη της εκεχειρίας, δεν ήταν γεγονός μεμονωμένο, αλλά μια τακτική ρουτίνας στη περίπτωση της Χαμάς. Τυπικά όμως η Χαμάς παραβίασε την επίσημη εκεχειρία αυτό είναι αλήθεια, αλλά από την άλλη, αυτή την εκεχειρία, ούτε το Ισραήλ την σεβάστηκε ουσιαστικά και δεν εφάρμοσε ποτέ πλήρως τις υποχρεώσεις του, αφήνοντας με το σταγονόμετρο τη διέλευση φορτηγών με αγαθά τόσο αναγκαία για τη ζωή και επιβίωση των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας….

Η παραγωγή αλήθειας και η αλήθεια της προπαγάνδας
palestine2Αν παρακολουθήσετε τα διεθνή ΜΜΕ υπάρχουν 3-4 σημεία που συνεχώς επαναλαμβάνονται. Όπως ότι το Ισραήλ δεν έπαψε ποτέ να «προσφέρει» βιώσιμες προτάσσεις και λύσεις που οι παλαιστίνιοι … συνεχώς απορρίπτουν, δηλαδή συνεχίζουν τα ΜΜΕ να μιλάνε για εκείνη τη συμφωνία μεταξύ του Αραφάτ και Κλίντον που δήθεν απέρριψαν οι παλαιστίνιοι, ο τότε πρωθυπουργός και νυν υπουργός Άμυνας Έχουντ Μπαράκ προσπαθούσε «να πείσει» τον Αραφάτ να συμφωνήσει σε μια γενική διατύπωση, αλλά πως ο άνθρωπος να συμφωνήσει όταν δεν είχαν ξεκαθαρίσει το στάτους των οικισμών, των προσφύγων, των εποικισμένων εδαφών, των συνόρων και της Ιερουσαλήμ; Έτσι βάζεις την υπογραφή σου; Ένα άλλο που ακούμε συχνά και εν μέρει αληθεύει, είναι ότι οι παλαιστίνιοι υποκινούν τη βία, συμφωνώ ότι και αυτοί την υποκινούν κυρίως μέσω της Χαμάς, εντάξει, θα συμφωνήσω, αλλά τότε στη Δυτική Όχθη που ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΤΑΙ βία από τους παλαιστίνιους, το Ισραήλ γιατί συνεχίζει να μην τους αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης; Να προσθέσω ότι από το 1948, άντε 1967, το Ισραήλ κατέχει παρανόμως όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και ασκεί τη γνωστή σε όλους μας ωμή καταπίεση και καταστολή, αυτή είναι λοιπόν η ουσιαστική πηγή της βίας, να μην συνεχίσω γιατί πρόκειται για πράγματα γνωστά. Ένα άλλο εξοργιστικό επιχείρημα τώρα τελευταία και που το άκουσα στο CNN –BBC είναι ότι θέλει μεν το Ισραήλ «να διαπραγματευτεί» αλλά δεν βρίσκουν λέει αξιόπιστο συνομιλητή…Είναι για γέλια και για κλάματα ένα τέτοιο «επιχείρημα», ο Αραφάτ παλαιότερα δεν ήταν αξιόπιστος; Γιατί το Παλαιστινιακό δεν λύθηκε τότε; Αστεία πράγματα…

Η Παλαιστινιακή πλευρά
Πολλές φιλοδοξίες Άραβων «ακουμπούν» στο παλαιστινιακό συγκαλύπτοντας τα δικά τους συμφέροντα και τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, καθεστώτα στηρίχθηκαν σε αυτό, όπως και οι πολιτικοί του Ισραήλ που, συντηρώντας την ένταση συναγωνίζονται στην άγρα ψήφων. Όλα αυτά ευνοούνται και από τον διχασμό των ίδιων των παλαιστινίων (Φατάχ-Χαμάς κλπ.), από την άλλη πληθώρα φονταμενταλιστικών δηλώσεων διατυμπανίζουν ότι στόχος τους είναι «η εξαφάνιση του Ισραήλ»… Αυτά δεν προσφέρουν και δυναμιτίζουν τη κατάσταση, ωθώντας τη διεθνή κοινή γνώμη να κρατά σχετικές (και βολικές) αποστάσεις.

Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η πολιτική αξιοποίηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των δύο λαών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους συντήρησης της απάνθρωπης αυτής κατάστασης, η θρησκεία αποτελεί ένα εύκολο όχημα συγκάλυψης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Ο φανατισμός της μίας πλευράς είναι ταυτόχρονα απάντηση στο φανατισμό της άλλης. Ακόμα και η υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών δανείζεται κατάλληλα το άλλοθι του θρησκευτικού συναισθήματος των κατοίκων της και, στηριζόμενη στην αντίστοιχη υπάρχουσα θρησκευτική αδιαλλαξία στη περιοχή, υπερασπίζεται μονόπλευρα το κράτος του Ισραήλ (περί περιούσιου λαού κλπ.).

Ο Christopher Hitchens στο βιβλίο του «Ο Θεός δεν είναι μεγάλος» (Εκδόσεις Scripta) στη σελ. 39 αναφέρει ότι παρευρέθηκε σε μια ομιλία του Αμπά Εμπάν, ενός από τους στοχαστικούς διπλωμάτες του Ισραήλ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
« Το πρώτο που προσέχει κανείς σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, είναι η ευκολία με την οποία θα μπορούσε να λυθεί».[…] «Δυο λαοί με ίσο περίπου μέγεθος διεκδικούν την ίδια γη. Προφανώς, η λύση θα ήταν να ιδρυθούν δυο όμορα κράτη. Σίγουρα το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να σκεφτεί κάτι τόσο αυτονόητο, ή όχι; Έτσι θα είχε γίνει, δεκαετίες πριν, αν οι μεσσιανικοί ραβίνοι και μουλάδες και παπάδες είχαν κρατηθεί μακριά. Όμως οι αξιώσεις ότι η εξουσία τους είναι θεόσταλτη, αξιώσεις που εγείρουν υστερικοί παπάδες και από τις δυο πλευρές, και στην συνέχεια τροφοδοτούν χριστιανοί που οραματίζονται τον Αρμαγεδών και προσδοκούν την Αποκάλυψη (μετά την εξόντωση ή προσηλυτισμό όλων των Εβραίων), έχουν κάνει την κατάσταση αφόρητη και κρατούν την ανθρωπότητα όμηρο σε μια διαμάχη που τώρα την απειλεί με πυρηνικό πόλεμο. Η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα…»
.
ρο

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, σκέψεις, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

14 Responses to Παλαιστίνη: Η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα

  1. Ο/Η Polykarpos λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι η αποκάλυψη της αλήθειας δηλητηριάζει τα πάντα (βλ. υπαρκτό σουρεαλισμό, θεωρητικούς της αγοράς κλπ και βέβαια και τις θρησκείες που τη «γνωρίζουν» από το θεό -υψηλότερο το έρεισμα).

  2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Η ανάλυσή σας δίνει πολύ μεστά και έυστοχα τη σύνοψη του όλου, αλλά και το μέτρο του κάθε πράγματος χωριστά.
    Ωστόσο, εγώ θα έμενα στην πρότελευταία παράγραφό σας και στο πρόσχημα της θρησκείας. Στην επιδιωκόμενη εξόντωση του παλαιστινιακού ‘άλλου’, στην ‘τελική λύση’ εναντίον των Παλαιστινίων, αν δεν μπορούσε η θρησκεία ν’αποτελέσει το λάβαρο, θα ήταν το έθνος, η φυλή, η γλώσσα, μια κάποια σημαία. Ο σκοπός ορίζεται πρώτα, κι έπειτα επιλέγεται το λάβαρο που θα δημιουργήσει πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη διάρκεια και εμπάθεια, εύκολα και τυφλά κληροδοτούμενες συλλογικότητες.
    Ακόμη περισσότερο, θεωρώ προβληματικό τον αφορισμό της ακροτελεύτιας φράσης. Στον κάθε πόλεμο, ορίζεται ο στόχος κι ύστερα επινοείται το ιδεολόγημα, όσο πιο μονοδιάστατο και απλοϊκό κατά προτίμηση, με το οποίο θ’άφιονιστούν αυτοί που θα πάνε να σκοτωθούν.
    Πολύ περισσότερο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο συσχετισμός δυνάμεων των δύο πλεύρών, η διεθνής αποθράσυνση του ισχυρού, η λεγόμενη ‘οικουμενική ενοχή’ και τα δευτερογενή οφέλη της κατασκευής ενός ‘εσωτερικού/εξωτερικού εχθρού’ κάνουν τη δίψα για αίμα απόλυτα ανεξέλεγκτη.

  3. Ο/Η Po λέει:

    L’Enfant de la Haute Mer,
    Συμφωνώ απολύτως, ωστόσο το λάβαρο της θρησκείας είναι ένα βολικό λάβαρο που συμπαρασύρει ή ταυτίζεται με έθνος, φυλή η γλώσσα όπως λες. Μην ξεχνάμε ότι όταν καθορίζονται γεωστρατηγικοί και πολιτικο-οικονομικοί στόχοι πρέπει αυτοί να έχουν ένα έρεισμα για δράση και εάν δεν υπάρχει γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί, στη προκειμένη περίπτωση τα ερείσματα ήταν όλα στη θέση τους, αμετακίνητα, περίμεναν απλά κάποιον να τα εκμεταλλευτεί, και αυτό συμβαίνει.

    Ένα ιδεολόγημα για να μπει σε εφαρμογή, χρειάζεται θιασώτες, χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πετύχει. Οι θιασώτες υπάρχουν σε όλα τα στρώματα και τάξεις, είναι και εδώ όλα βολικά και στις θέσεις τους, με τη θρησκεία το γλυκό δένει θαυμάσια.

  4. Η θρησκεία έρχεται μετά τον οικονομικό παράγοντα προκειμένου να διαυλίσει τα πάθη και τα μίση. Είναι ένας ιδεολογικός μανδύας, για όποιον δεν καλύπτεται από τον πολιτικό ή απλά για να συμπληρώσει σαν ένα ακόμη επιχέιρημα. Αλλά πάντοτε η θρησκεία αποτελούσε τη μόνη ολοκληρωμένη ιδεολογία -με τα όργανά της και το τυπικό της-, πριν ακόμα εμφανιστούν οι ουτοπικές θεωρήσεις. Και όταν εξέλιπε η θρησκεία, υπήρχε η φιλοσοφία.

  5. Ο/Η undantag λέει:

    Εμπεριστατωμένο ποστ.
    Πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα του Hitchens:

    «και στην συνέχεια τροφοδοτούν χριστιανοί που οραματίζονται τον Αρμαγεδών και προσδοκούν την Αποκάλυψη (μετά την εξόντωση ή προσηλυτισμό όλων των Εβραίων)»

    Και αυτοί είναι πολλοί – από τον γραφικό παπά που απολαμβάνουμε στην ροϊδεια κυριακάτικη λειτουργία ως άλλους γραφικούς, τρομακτικότερους… Αρκεί να γουγλίσει κανείς Israel & Armageddon, και πνίγεται στην επιστημονική φαντασία:

    http://www.christianbook.com/Christian/Books/product?item_no=292073&kw=292073&event=PPCSRC&p=1010575&cm_mmc=Idearc-_-osmx-_-DVDs-_-292073
    http://www.trimondi.de/Christentum/Road_Map.htm
    http://www.tagesschau.de/ausland/meldung105174.html

    Κοινό σημείο όλων αυτών των φανατικών; Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Να ένας καλός λόγος να μη μαστουρώνουμε με λιβάνι κλεισμένοι σε σπηλιές…

  6. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

    Μας έχει κάνει και καλό σε κάτι η Αποκάλυψη;-)

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η θρησκεία δηλητηριάζει και διαιρεί σε ένα ατελίωτο παιχνίδι Εξουσίας.
    Οι Εβραίοι χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους είτε «κοσμικούς» (άνθρωποι που δεν θεωρούν ότι η θρησκεία καθορίζει τη ζωή τους) είτε ορθόδοξους» (πιστοί που τηρούν πιστά τις γραφές ). Οι δεύτεροι είναι μειονότητα στη χώρα, αλλά το κίνημά τους ενισχύεται από μετανάστες που έρχονται κυρίως από ΗΠΑ
    Στη Μέση Ανατολή που συνεχίζεται η διαίρεση του χριστιανικού κόσμου σε αιρέσεις. Αρμένηδες και Έλληνες γρονθοκοπιούνται στον υποτιθέμενο τάφο του Χριστού, Κόπτες, Αβυσσηνοί, Αγγλικανοί, Ασσύριοι, Προτεστάντες Καθολικοί, Ουνίτες, Ρώσοι και Έλληνες Ορθόδοξοι, μαλώνουν για ένα τετραγωνικό cm των προσκυνημάτων. Δυο ορθόδοξοι Έλληνες πατριάρχες (Ειρηναίος-Θεόφιλος) σε αντιδικία μεταξύ τους και με το Αραβορθόδοξο ποίμνιο. Ακούγεται απίστευτο αλλά σήμερα υπάρχουν 5 διαφορετικοί πατριάρχες Αντιοχείας, ανατολικού ρυθμού.

    1. Ο Ορθόδοξος
    2.Ο Μαρωνίτης
    3.Ο Σύρος Ορθόδοξος (Ιακωβίτης)
    4. Ο Μελχίτης (Ελληνοκαθολικός)
    5. Ο Συροκαθολικός
    Μέχρι το 1963 υπήρχε ο τίτλος και για Λατίνο πατριάρχη που έδρευε στην Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης.

    Στο Λίβανο διασταυρώνουν τα ξίφη τους Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι Σουνίτες-Σιίτες, Δρούζοι.
    Σχετικό άρθρο:

    Θρησκευτική η σφραγίδα του Λιβάνου
    H πολιτική παραμένει ακόμη δέσμια της θρησκείας
    Tου David Ignatius – Aρθρογράφου της Washington Post

    http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_16/06/2005_147329

  8. Εξαιρετικό άρθρο, και πολύ εύστοχη η παράθεση του αποσπάσματος από τον Hitchens.

  9. Ο/Η SimonSays λέει:

    Αν και συμφωνώ σε πολλά με το Χίτσενς, στο συγκεκριμένο θέμα θα άλλαζα τον υπότιτλο σε «Η Αμερική δηλητιριάζει τα πάντα». Έχουν πλάτες οι φονταμενταλιστές ραβίνοι για την ακραία πλατφόρμα τους.

  10. Ο/Η Po λέει:

    Simon,
    το αναφέρω με ιδιαίτερο τρόπο, είναι μέσα στο κείμενο. Θέλω να bloggάρω για πολλά χρόνια ακόμη. Ο τίτλος ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία και το στυλ του ιστολογίου μου.

  11. Ο/Η stavroula λέει:

    «Abuse of power…
    Abuse of religion…
    Too dangerous…»

  12. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    ΤΩΡΑ:
    ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΩΝΑ

    http://www.tvxs.gr/v3284

  13. Ο/Η physicist λέει:

    @Simon,

    pes mas apo po’te h Tzipi Livni kai o Ehud Barak einai organa twn fontamentalistwn rabbinwn ki an exeis akousei tipota gia Hezbollah kai Hamas, milwntas gia fontamentalistes.

    p.

  14. Ο/Η physicist λέει:

    @NANA

    Ma ki autos o Ariwn 8umatai th Mesh Anatolh mono otan to Israhl amunetai ki oxi otan epi xronia oi Hezbollades kai oi Hamades ekto3euoun puraulous Kassam enantion a8wwn Israhlinwn politwn. Giati, alh8eia, den phge o Ariwn kai kata Iran meria otan o Ahmadinedzad apielouse to Israhl me afanismo kai organwne sunedria gia thn ana8ewrhsh tou Olokautwmatos; Mh gineste geloioi telos pantwn …

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.