Βατοπέδι: ένα χαώδες investment report

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ του 2007 γνώριζαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και η Αρχή καταπολέμησης «βρώμικου χρήματος», τις υπόγειες διαδρομές χρήματος, τις ύποπτες οικονομικές
συναλλαγές και τις περίεργες δοσοληψίες της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του ηγούμενού της κ. Εφραίμ, αλλά δεν έπραξαν το παραμικρό. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τα οικονομικά πεπραγμένα της ιστορικής μονής του Αγίου Όρους. Κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχθηκαν από τις τράπεζες βομβαρδισμό «αναφορών ύποπτων συναλλαγών» για τις ιερές μπίζνες της μοναστικής αδελφότητας και των συνεργατών της, αλλά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, όλο αυτό το διάστημα… σφύριζαν κλέφτικα.

(«Το Βήμα» Κυρ.23.11.08)

efraimacΠρέπει να παραδεχθώ ότι έως τώρα η Εξεταστική της Βουλής κινείται με ικανοποιητικούς έως ταχύτατους ρυθμούς, κάτι το οποίο δεν έπραξε τόσο καιρό η Δικαιοσύνη που βάδιζε, δυστυχώς, με ρυθμούς χελώνας. Το τι πόρισμα θα βγει είναι άλλο ρασοφόρο ζήτημα αυτό. Οι πρώτες δημοσιεύσεις μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής δείχνουν το εύρος και τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης εύρωστης επιχείρησης. Μιας επιχείρησης όχι όπως τόσες άλλες γιατί, παρ’ όλη την κίνηση τόσων εκατομμυρίων, δεν απέδωσε δεκάρα τσακιστή σε φόρο προς το Δημόσιο. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό από μόνο του να εξηγήσει τη αλαζονική στάση των Εφραίμ-Αρσενίου προς την Εξεταστική της Βουλής. Ταυτόχρονα δε, «δείχνει» το πόσο ίσοι είναι οι Έλληνες απέναντι στους νόμους του Κράτους. Πως μπορείς μετά να καταδικάσεις μια μικρή βιοτεχνία που απασχολεί 5-10 άτομα προσωπικό και «κρύβει» (ευλόγως) κάποια έσοδα, πως μπορεί μετά να εκτελεσθεί η προσωποκράτηση ενός μεροκαματιάρη για μερικές χιλιάδες ευρώ. Η βατοπεδινή πραγματικότητα δείχνει με τον πιο εύλογο τρόπο· τι «κατορθώματα» μπορούν να επιτελέσουν οργανισμοί όπως η εκκλησία (και μην μου πείτε ότι δεν είναι «τέτοιος» οργανισμός) όταν τους καλύπτει ο νόμος εξαιρώντας τες από -τη υποχρέωση όλων των πολιτών– απόδοση φόρου. Ένα εκκλησιαστικό παγκάρι των (τουλάχιστον) € 105 εκ. που παίζει το κρυφτούλι ενώ η κυβέρνηση «ψάχνει πόρους» για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, ένα παγκάρι που (ίσως) αντιστοιχεί στο κονδύλι του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης των πολιτών…Τι κοροϊδία αλήθεια. Τι καταρράκωση της έννοιας της Ηθικής.

– Τα στοιχεία αυτού του φακέλου κρατούνταν μακριά από την Εξεταστική και μετά από πολλές καραμπόλες εστάλησαν στη Βουλή την Παρασκευή από τον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο, παρά το ότι τα έχει συσχετίσει με την καυτή δικογραφία εδώ και ένα μήνα!

– Eίναι πρόχειρα, ελλιπή και ατάκτως ερριμμένα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η επιτροπή (τέως Αρχή Ζορμπά) ουδεμία αναφορά κάνει στη Rassadel στο εισηγητικό της 21ης Οκτωβρίου, που συνέταξε ο Π. Μαντούβαλος και ενέκριναν ο Σ. Γκρόζος και τα υπόλοιπα μέλη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Οκτωβρίου έχουν στα χέρια τους εμπιστευτικό της Marfin, που λέει ότι πραγματικός δικαιούχος της Rassadel (κυπριακή εταιρεία) είναι η Μονή Βατοπεδίου με καταθέσεις 48,1 εκατ. ευρώ, με ενεργό χρηματιστηριακό λογαριασμό και με χαρτοφυλάκιο αξίας 50,6 εκατ. ευρώ!

– Επισημαίνεται ότι στους εντοπισμένους λογαριασμούς της μονής δεν περιλαμβάνονται λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού, γιατί δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα, δεν έχουν βρεθεί θυρίδες ούτε έχουν αναζητηθεί παρένθετα πρόσωπα (πέραν των εξουσιοδοτημένων) που μπορούν να κρατούν ποσά και χαρτοφυλάκια.

Να μην συνεχίσω τη λίστα, δεν έχω καμία όρεξη να  χαλάσω την εκκλησιαστική κατάνυξη και πίστη κανενός. Όλα αυτά έχουν δημοσιευτεί, και θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται· βρίσκονται στη διάθεση το καθενός.

Μια μικρή δόση θλίψης και απορίας καταθέτω, τίποτε άλλο. Από οργή, έχω ξεμείνει.

.

πηγές κάποιων στοιχείων και φωτογραφία, από:
«Το Βήμα της Κυριακής 23.11.08» και «Ελευθεροτυπία Δευτ. 24.11.08»

.
ρο

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

5 Responses to Βατοπέδι: ένα χαώδες investment report

  1. Ο/Η Mario Bear λέει:

    Ακόμα κι αν κάποτε τα έκαναν στα μουλωχτά, πλέον έχουν ξεθαρρέψει και λειτουργούν ξεδιάντροπα, μπροστά στα μούτρα μας. Αλλά οι πλάτες που τούς στηρίζουν, αρχίζουν να σηκώνονται. Ευελπιστώ ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας μικρής, έστω, αποπροβατοποίησης και ας μαίνονται ορισμένοι για τις επιθέσεις κατά τής εκκλησίας και τής ορθοδοξίας. Αλήθεια, γιατί δε μιλάνε για τις επιθέσεις τής εκκλησίας και τής ορθοδοξίας κατά των ανθρώπων;

  2. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    Φίλε Ρο
    Ακόμα και αν ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί της μονής, του Εφραίμ, του Αρσένιου, κλπ, πιστεύεις οτι τα λεφτά που θα βρουν θα είναι το πλήρες ποσό που διαθέτουν αυτοί οι θεομπαίχτες (έκφραση του Ανδρέα Λασκαράτου);

    Το σκάνδαλο βγήκε στη δημοσιότητα εδώ και μήνες, ενώ η περιβόητη εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να επέμβει έμπρακτα μόλις τώρα! Είχαν όλο το χρόνο μπροστά τους να μετακινήσουν όσα χρήματα επιθυμούσαν σε ασφαλή τοποθεσία, καλύπτοντας τα ίχνη τους με την χιλιοειπομένη «φιλανθρωπική δραστηριότητα»…

  3. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

    Κύριοι του μπλογκ, σας συγχαίρω για την γαιδουρινή υπομονή σας στις επιθέσεις μες στο ίδιο σας το σπίτι των διαφόρων Τάλιμπαν. Βρίσε βρίσε, παρεξηγηθήκανε όμως συναμετάξυ τους. Έκανα κόπια του διαλόγου τους που συνεχίζεται στο ποστ για την Αυγούστα Θεοδώρα και κρεμάω τα άπλυτά τους στη φόρα.

    Diagrammenos
    Δηδρ εφα
    @Πριν το επαναλάβεις, δεν μου λες κι εμένα πότε έγινε αυτό;@

    Δεν το κρίνω σκόπιμο αγαπητέ Δηδρ. Χρησιμοποιούσα άλλο ψευδώνυμο κι εσύ επίσης. Είχα και έχω διαφορετικές επιδιώξεις από τις δικές σου. Και στο τέλος-τέλος, η μια μου διαβεβαίωση αρκεί. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος να νομίσουν ορισμένοι ξιπασμένοι πως τους υποβάλλω και δήλωση νομιμοφροσύνης.

    Αν δεν με θυμάσαι, μάλλον έχεις σκυλοβριστεί με πολύ κόσμο. Καλό είναι να προσπαθήσεις να το περιορίσεις. Η ζωή επιφυλάσσει και άλλες χαρές για κείνους που την αγαπούν. Αυτά.

    στο Νοέμβριος 26, 2008 στο 9:37 π.μ. Δηδρ

    Diagrammenos

    “Αν δεν με θυμάσαι, μάλλον έχεις σκυλοβριστεί με πολύ κόσμο. Καλό είναι να προσπαθήσεις να το περιορίσεις.”

    Αυτό είναι το μόνο βέβαιο…
    Πάντως, οι ανταλλαγές επιθετικών εκφράσεων προκύπτουν, δεν τις επιδιώκεις.
    Αλλά και τα δικά σου μηνύματα έχουν τέτοια χροιά.
    Θεωρώ ότι καμμιά φορά χρειάζεται, ανάλογα με τον συνομιλητή, όμως και “παν μέτρον άριστον”: “Ζώο” πάντως δεν έχω πει κανέναν, όπως αποφάνθηκε για μένα κάποιος “καλοπροαίρετος” εδώ πέρα…

    Είχα και έχω διαφορετικές επιδιώξεις από τις δικές σου.

    Δεν ξέρω αν έχεις κάποιες επιδιώξεις, προσωπικά όμως δεν έχω. Οι κινήσεις μου αποτελούν αντίδραση στην λαίλαπα της παραπληροφόρησης. Μερικοί το παράκαναν, με κούρασαν, κι αποφάσισα να κάνω κάτι, κι όπου τους πετύχω.
    Γι αυτό, επί του παρόντος δεν βλέπω κανένα λόγο για να έχω “σκυλοβριστεί” μαζί σου.

    Άλλωστε αν είχαμε διαφορετικά ψευδώνυμα, γιατί να ήμουν εγώ; Αλλά κι αν είχαμε διαφορετικά ψευδώνυμα, πάλι δεν θα’ παιζε ρόλο, απ’ όσο κρίνω από τα μηνύματά σου. Κι αυτό πάλι που λες περί “νομιμοφροσύνης” με μπερδεύει.

    Τέλος πάντων, ασφαλώς και κανείς δεν οφείλει και δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις “νομιμοφροσύνης” σε κανέναν. Αυτό έλειπε.

    Προσωπικά μου αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τα μάτια ανοιχτά, ώστε να βλέπουν πόσο προβληματικά φόρουμ και blog υπάρχουν, και κυρίως να κάνουν κάτι γι αυτό.

  4. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Κύριοι συντελεστές του σπουδαίου αυτού ιστολογίου, καλό θα ήταν να εξοπλιστείτε με ακόμα περισσότερη οργή, διότι δεν αποκλείεται στο τέλος ο σεβασμιώτατος Εφραίμ και ο εκ δεξιών του μοναχός Αρσένιος να τη γλυτώσουν με τίποτα ποινές με αναστολή εκτέλεσής τους, άντε και με κανένα πρόστιμο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά πράγματα, που δεν έχουν ελεγχθεί από την Εξεταστική Επιτροπή και όταν έλθει η ώρα να ελεγχθούν, πολύ φοβάμαι, ότι δεν θα έχουν μείνει και πολλά πειστήρια του εγκλήματος. Γι’ αυτό, μην εξαντλείτε την οργή σας, έχει πολύ ακόμα.

  5. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.