Σκότος και Έρεβος κάτω από το θαυματουργόν «Άγιον Φως»

(Α Κ Α Τ Α Λ Λ Η Λ Ο Ν)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Ο διακεκριμ�νος λογιατής Παπαδήμας.

Ο διακεκριμένος λογιατής Παπαδήμας. (απόφοιτος λυκείου και δευτεροετής Ιατρικής της Πάρμας) με τον άγ. Ειρηναίο. Σύμφωνα με την «Απογευματινή’ (15.02.05), ήταν μεταξύ άλλων καλλιτεχνικός πράκτορας, υπεύθυνος ασφαλείας VIP’S και διακοσμητής και προσελήφθη στο πατριαρχείο «ανεξήγητα».

1) Λογιστής Παπαδήμας
BHMA 15 /1/ 2006 (Μ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ)

«Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι άγιος άνθρωπος». H φράση ανήκει στον Ν. Παπαδήμα, πρώην οικονομικό διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος χάθηκε από προσώπου γης ….Ο Νικόλας εξαφανίστηκε. Πήρε τα χρήματα του ταμείου και έφυγε. H είδηση είχε σκάσει σαν βόμβα στο Πατριαρχείο τον Νοέμβριο του 2004 και οι νεότεροι σε ηλικία μοναχοί ανησύχησαν. Οι γηραιότεροι, όμως, που με τα μάτια τους έχουν δει πολλά, αντιμετώπισαν το ζήτημα σκωπτικά και περίμεναν να δουν «τι σκαρώνει ο Ειρηναίος». ….Σύμφωνα με ένα άρθρο στην εφημερίδα «Χάρετζ», ο κ. Παπαδήμας εξαφανίστηκε ύστερα από ένα περίεργο τροχαίο επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του. ……. Στις συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ με τον πρωθυπουργό με άλλα ηγετικά στελέχη του Ισραήλ, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δίπλα στον Ειρηναίο βρισκόταν πάντα ο κ. Παπαδήμας. Ισως γι’ αυτό οι συνεργάτες του κ. Ειρηναίου λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «ο Νικόλας είναι καλό παιδί»… Και βέβαια η νέα στάση που τηρεί το «καλό παιδί» δείχνει ξεκάθαρα ότι χάθηκε, η πιθανότητα να βρεθούν από τη Δικαιοσύνη οι λογαριασμοί του κ. Ειρηναίου στο Ισραήλ και στην Ελβετία… Ισως διότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το ζήτημα, αφού η μπόρα πέρασε. …. δεν έχει αρχίσει ο διαχειριστικός έλεγχος στην Εξαρχία του Π.Τάφου στην Αθήνα…».

2) Η οργή των Αράβων πιστών
skotos2Το ΒΗΜΑ, 27/03/2005 (M.ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ)
«… Ο «ξεσηκωμός» των αράβων ορθοδόξων μετά την αποκάλυψη ότι εβραίοι επενδυτές αγόρασαν αντί εκατομμυρίων δολαρίων ιδιοκτησία του Πατριαρχείου,. …… «Ελληνίδα δεν είσαι;» με ρωτάει. Του απαντώ καταφατικά και εκείνος μου λέει αργά και δυνατά για να τον ακούσουν όλοι όσοι βρίσκονται τριγύρω: «Εγώ πάντως χαίρομαι που μας αγόρασαν οι εβραίοι. Είναι καλύτεροι αυτοί από εσάς που μας ξεπουλήσατε. Να σηκωθείτε να φύγετε από δω. Θα ‘πρεπε να ντρέπεστε…». Τις τελευταίες κουβέντες τις λέει σχεδόν ουρλιάζοντας…

Αυτές τις ημέρες δύσκολα κανείς θα βρει κάποιον από τους Έλληνες Ιεροσολυμίτες ή τα μέλη της Αδελφότητας που να μην έχει εισπράξει την οργή των Αράβων. «Περπατούσα στον δρόμο και με έφτυσαν στο πρόσωπο» μου έλεγε ελληνίδα δασκάλα στο σχολείο του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, ενώ ατέλειωτες είναι οι ιστορίες των μελών του «Συλλόγου Ελληνίδων Παλαιστίνης» για τα παιδιά τους που αρνούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους καθώς οι προσβολές από τους συμμαθητές τους πέφτουν βροχή. …Το Πατριαρχείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά Εδάφη. Στη Παλιά Πόλη ελέγχει το 22%. …Στις 6 Μαΐου 2004 ο συμβολαιογράφος των Ιεροσολύμων Γ.Μίρον βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του κ. Ειρηναίου σε ένα «χρυσό» πληρεξούσιο προς τον νεαρό ταμία του Πατριαρχείου Ν.Παπαδήμα. Ο άνθρωπος αυτός, από τους στενότερους εκείνη την εποχή συνεργάτες του Πατριάρχη, θα εξαφανιστεί περί τα τέλη του χρόνου. Κατηγορείται για υπεξαίρεση τουλάχιστον 600.000 ευρώ και έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

3) Πληρωμένος φονιάς
Το ΒΗΜΑ, 11/05/2003 (M.ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ)

Ο Άγιος Ειρηναίος με �να τσολιά.

Ο Άγιος Ειρηναίος με ένα τσολιά.

“…Οι συζητήσεις για την ανάγκη αραβοποίησης του Πατριαρχείου άρχισαν πάλι και είναι έντονες …Θα μπορούσε να μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Διαθέτει απ’ όλα. Απόπειρες δολοφονίας, δολάρια, Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και Έλληνες. Προβάλλει στους θεατές δολοπλοκίες και σεξουαλικά σκάνδαλα. …..όλοι όσοι εμπλέκονται είναι κληρικοί μιας Εκκλησίας που στηρίχθηκε στο αίμα του Ιησού……Ο κ. Αλ Μουφντί και προσθέτει: «Ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος ….. ήλθε στο σπίτι μου, και μου είπε: «Θέλω να μου βρεις άτομα στη Βηθλεέμ για να δολοφονήσουν τον Ειρηναίο». ….πρότεινε ποσό μισό εκατομμύριο δολάρια για όποιον δολοφονήσει τον Ειρηναίο. Εγώ με τη σειρά μου απευθύνθηκα στον… επειδή τον γνώριζα, και υπό την ιδιότητά του ως…. τον συνάντησα έξω από το σπίτι μου μέσα στο αυτοκίνητό του. Του ανέφερα τη «δουλειά», ..και ότι θα πληρωθεί ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων. Ο… μου απάντησε: «Μείνε ήσυχος. Αναλαμβάνω να τελειώσω τη «δουλειά» εγώ και η συμμορία μου».……Ο μητροπολίτης Τιμόθεος με επισκέφθηκε ύστερα από αρκετό διάστημα για να ρωτήσει τι έγινε με το θέμα του και του απάντησα ότι το άτομο με το οποίο είχα συζητήσει είχε συλληφθεί. Τότε μου ζήτησε να βρω άλλα άτομα για να αναλάβουν «τη δουλειά», που ήταν η δολοφονία του Ειρηναίου. Με τη σειρά μου βρήκα τον…, κάτοικο Βηθλεέμ, και του πρότεινα τη δουλειά. ………Μου είπε ότι δεν θέλουν να κάνουν τη «δουλειά» μέσα στα όρια της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά στα Ιεροσόλυμα, όπου θα αναθέσουν τη δολοφονία σε εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών. Μου ζήτησε να του φέρω ποσό δέκα χιλιάδων δολαρίων από τον μητροπολίτη Τιμόθεο και μου είπε ότι θέλει ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο κ. Ειρηναίος κατέθεσε μήνυση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Τιμοθέου. Οι ελληνικές αρχές … προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. .. διότι εκτός από την κατάθεση δεν αποδεικνύεται άμεση διασύνδεση του κατηγορουμένου με τον κ. Τιμόθεο …κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις αποκαλύψεις. Οπως ελάχιστοι από την Αδελφότητα ασχολούνται με το γεγονός ότι οι Έλληνες χριστιανοί κάτοικοι μόλις που φτάνουν τους 100 ή με βάση τις καλύτερες των εκτιμήσεών τους 400, ή με το ότι το αραβικό ποίμνιο αγγίζει μόλις και μετά βίας σε όλη την περιοχή τις 300.000 ενώ την ίδια ώρα οι Ρώσοι ορθόδοξοι ξεπερνούν τις 250.000 και η Ιερουσαλήμ καθώς και η Βηθλεέμ έχουν κατακλυστεί από πολλές δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνους. Καμία σχεδόν ποιμαντική μέριμνα για το παραδοσιακό ποίμνιο, καμία προσπάθεια προσέγγισης στους ορθοδόξους οικονομικούς μετανάστες … Ελάχιστες μεμονωμένες πρωτοβουλίες που είναι καταδικασμένες, αφού δεν υποστηρίζονται από τη διοικητική μηχανή του Πατριαρχείου, η οποία πολλές φορές ασχολείται με το αν έφτασαν τα χρήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξαντλείται στον κυματισμό της ελληνικής σημαίας και την υπεράσπιση Θερμοπυλών. ……Όσο για τον οικουμενικό ρόλο της Ορθοδοξίας, που στέκεται πάνω από έθνη πνίγηκε μέσα στις ίντριγκες, στις δολοπλοκίες και τους δεσποτακαβγάδες, χωρίς καμία συναίσθηση ευθύνης..”.

4) Συνοδικός Φώτιος: Λεξιλόγιο Τρούμπας
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 03/04/2005
… μέλος της Ιεράς Συνόδου, Φώτιος, που διακονεί τον Πανάγιο Τάφο, …μπροστά στις κάμερες καταράστηκε μία δημοσιογράφο. Λίγο αργότερα ζήτησε συγνώμη εξηγώντας ότι είναι ευέξαπτος επειδή έχει ζάχαρο.…… Ιδού, λοιπόν, τι γράφει (ο απόφοιτος δημοτικού) Φώτιος σε μητροπολίτη: «Μωρή πατσαβούρα τακουνού, που έκανες αίτηση ότι ο μισθός είναι λίγος για να πάρεις αύξηση, για να πληρώνεις εκεί που γυρίζεις, στις αγορές, και δεν ντρέπεσαι που έδωσες τα κειμήλια του Αγίου Τάφου στον… Πώς θα βγει η ψυχή σου; Αλλά και αυτός δεν έχει φιλότιμο που τα πήρε. …Να εξηγήσουμε ότι στο κείμενο της επιστολής δεν κρατήσαμε την ορθογραφία του . …..
Β.Σ. – Μ.Π

5) Σακούλες με χρήματα

Σεβάσμιος ιερ�ας των Ιεροσολύμων κατά των διαδηλωτών.

Σεβάσμιος ιερέας των Ιεροσολύμων κατά των διαδηλωτών.

«Επεισοδιακά ξεκίνησε η μέρα σήμερα στο Πατριαρχείο, καθώς μαθεύτηκε η πληροφορία ότι ο Πατριάρχης έχει στείλει ανθρώπους στην οικονομική υπηρεσία, …. με σκοπό να αποσπάσουν έγγραφα και ποσά. …ο τοποτηρητής Κορνήλιος συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα αρχιερέων έσπευσε στα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών, όπου εντόπισαν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο και έναν Έλληνα αστυνομικό από τη φρουρά του Πατριάρχη οι οποίοι μετέφεραν σακούλες με χρήματα και δεκάδες γνήσια πληρεξούσια. Επρόκειτο για χρηματικό ποσό σε κυπριακές λίρες και για πληρεξούσια προς δικηγόρο και προς τον Παπαδήμα -τον οποίο ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε εξουσιοδοτήσει να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία- τα οποία είχε ειπωθεί πως είχαν χαθεί. Όλα κατασχέθηκαν από τους συνοδικούς που κατήγγειλαν απόπειρα φυγάδευσης τους. … ο αρχιμανδρίτης Φώτιος είπε πως τα χρήματα προορίζονταν για τα έξοδα της κουζίνας».

6) «Πατριάρχισσα Μαρίτσα» (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 03/04/2005)
«………Είναι η αδελφή του πατριάρχη, το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλο, ο βασικός του σύμβουλος!….Στις βαλίτσες της, όμως, θα μπορούσαν να βρίσκονται ρούχα απ’ τα πολυτελή καταστήματα της Donna Karan στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν ή μοδάτες τσάντες απ’ το μέγαρο της LV (Lοuis Vuitton) στην παριζιάνικη George avenue. Μέρη που επισκέπτεται συχνά, απολαμβάνοντας πάντα την άνεση της πρώτης θέσης στο αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει. ……. Αγοράζει σινιέ μοντέλα και για τους φίλους της, ηγουμένους, συνοδικούς ή και απλούς μοναχούς, που στηρίζουν την ίδια και τον Ειρηναίο. …..Κι έχει πολλούς φίλους η Μαρίτσα: Τον Κλαύδιο (φίλο και του Ιάκωβου Γιοσάκη), που μέσα σε ένα χρόνο από απλός ιερέας ανέλαβε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα. Τον Τιμόθεο Ηλιάκη, παλαιό φίλο και πνευματικό της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα εργάζεται στα γραφεία της Εξαρχίας, και τον ίδιο τον έξαρχο του Π.Τάφου Θεόκτιστο.

Στους στενούς της φίλους συμπεριλαμβανόταν άλλοτε και ο Ν. Παπαδήμας, ο καταζητούμενος πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου. ………τα ξέρει και τα ελέγχει όλα: Απ’ τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ενοίκια έως τις επιλογές μητροπολιτών και τις μυστικές συμφωνίες που μπορεί να κλείνει ο προκαθήμενος.Εχει και όλα τα κλειδιά στην τσέπη της: Απ’ τη βίλα του Πατριαρχείου στα Καμ.Βούρλα (όπου εκείνη διορίζει κι απολύει το προσωπικό), την έπαυλη που χρησιμοποιεί ο πατριάρχης στο Ψυχικό, μέχρι τον ξενώνα της Εξαρχίας στην Αθήνα και φυσικά το πολυτελέστατο διαμπερές ρετιρέ στη Γλυφάδα όπου φιλοξενείται τώρα η μία από τις τρεις της κόρες.………Πρόκειται για τη θυγατέρα της που εργάστηκε για μερικές βδομάδες σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα αλλά παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως. Η «οικογενειακή επιχείρηση» είναι πάντα πιο αποδοτική κι έτσι προσελήφθη και αυτή από την Εξαρχία στο γραφείοτης……Ο πατριάρχης, βλέποντας να τον προδίδουν ένας ένας όσοι εμπιστεύτηκε, έχει προσκολληθεί -ακόμη περισσότερο- επάνω της και δεν κάνει βήμα χωρίς τη συναίνεσή της.…..Αλλοτε, ο πατριάρχης έτρωγε συχνά πυκνά μαζί της και με τους συνεργάτες του σε εστιατόρια της Ιερουσαλήμ. Τώρα η Μαρίτσα φοβάται για τη ζωή του κι εκείνος τρώει φαγητό μόνο από τα χέρια της, ώστε να είναι ελεγμένο.

7) Ρουμάνες καλόγριες-καμπαρετζούδες, φόνοι, λαθρεμπόριο
«Καθημερινή» 22-07-2001 (Γ.Καλοκαιρινός)
«…Ο Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς ανέβηκε στον θρόνο έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών. Ηταν Μητροπολίτης Αμμάν, είχε σώσει λέγεται τη ζωή του μακαρίτη Χουσεΐν της Ιορδανίας και απολάμβανε της υποστηρίξεώς του. Εκτός από τη

Ο πανοσιότατος ηγούμενος Κλαύδιος χτενίζει την κα Μαρίτσα.

Ο πανοσιότατος ηγούμενος Κλαύδιος χτενίζει την κα Μαρίτσα.

βοήθεια Χουσεΐν, ο Διόδωρος, «έταξε» και αρκετά «πακέτα» δολάρια στους μητροπολίτες. Η επιστολή του Διοκαισαρείας Ιακώβου προς τον Α.Παπανδρέου, το 1983, αποκαλύπτει πολλά και λέγεται ότι την έχει η κ. Λιάνη στο αρχείο της. Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε και σχετική επιστολή στο Οικ.Πατραρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθισε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα Kαμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, πήγε στη βίλα K.Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο. Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε» ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις. Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό

Ο πατήρ Βαβύλης, πνευματικόν τ�κνον και απεσταλμ�νος του αγ. Χριστόδουλου εις Ιεροσόλυμα, με τιμητικήν συνοδείαν.

Ο πατήρ Βαβύλης, πνευματικόν τέκνον και απεσταλμένος του αγ. Χριστόδουλου εις Ιεροσόλυμα, με τιμητικήν συνοδείαν.

επεισόδιο…Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, ….. θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα. Τότε παρενέβη Αγιοταφίτης που τη συνόδευε: «Kυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν έντονη για τον Διόδωρο. «.. ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.…….Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. ….. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει ………….Ικανοί κληρικοί απομονώθηκαν ή απογοητεύθηκαν και έφυγαν, ή εκδιώχθηκαν. Οσοι προσπάθησαν να αντισταθούν, απειλήθηκε η ζωή τους. … ο Πατριάρχης κάνει ό,τι θέλει και δεν δίδει λογαριασμό σε κανέναν, γιατί στα Ιεροσόλυμα δεν ισχύει η Συνοδικότητα. Εμειναν επίσης οι πιο υπομονετικοί που περίμεναν επί χρόνια «καλύτερες μέρες». ………………………… επί 20 χρόνια, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «χώνευε» κάθε αποδιωγμένο κληρικό ή μοναχό από οποιαδήποτε ελληνική εκκλησία…. Η ευθύνη όμως, δεν ανήκει μόνον στον Διόδωρο, αλλά και σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981, οι οποίες όχι μόνον «γνώριζαν», αλλά και τον βοηθούσαν να ξεπερνά τις όποιες «κακοτοπιές».
ΒΟΣΤΡΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΣ: ……… δεν επιθυμούν και οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι, οι οποίοι, μαζί με Ισραηλινούς, τον έχουν κατηγορήσει «διά έκλυτον βίον». Άσεμνες φωτογραφίες του με νεαρό έχουν δημοσιευθεί σε ισραηλίτικες και παλαιστινιακές εφημερίδες. Ο ίδιος μίλησε για σκευωρία και κατασκευασμένα φωτομοντάζ και ζήτησε πραγματογνωμοσύνη, κάτι που έκανε και ένας φίλος του,

Από την συνάντησιν του ΥΠΕΞ κ. Γ. Α. Π. με τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Διόδωρον Αθήναι, 30 Σεπτεμβρίου 1999. [Από τον κόμβον ΓΑΠ-Πηγή Αφοι Αναγνωστόπουλοι). Ο ευλαβ�στατος ΥΠΕΞ, σοσιαλιστής-νεωτεριστής, στήριξε με κονδύλια τους πτωχούς πατριάρχας και �κλεινε οφθαλμούς και ώτα εις τας φοβεράς καταγγελίας (συκοφαντίας) κατά της Αγίας Αδελφότητος. Ημοίφθη με παράσημον και τελεί εν αναμονή πρωθυπουργός δια να μας σώσει από το σκάνδαλον Βατοπεδίου.

Από την συνάντησιν του ΥΠΕΞ κ. Γ. Α. Π. με τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Διόδωρον Αθήναι, 30 Σεπτεμβρίου 1999. [Από τον κόμβον ΓΑΠ-Πηγή Αφοι Αναγνωστόπουλοι). Ο ευλαβέστατος ΥΠΕΞ, σοσιαλιστής-νεωτεριστής, στήριξε με κονδύλια τους πτωχούς πατριάρχας και έκλεινε οφθαλμούς και ώτα εις τας φοβεράς καταγγελίας (συκοφαντίας) κατά της Αγίας Αδελφότητος. Ημείφθη με παράσημον και τελεί εν αναμονή πρωθυπουργός δια να μας σώσει από το σκάνδαλον Βατοπεδίου.

από τα παιδικά χρόνια, Μητροπολίτης Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, του οποίου φωτογραφίες είδαν επίσης και το φως της δημοσιότητος. …Σε Παλαιστίνη και Ισραήλ μιλούν για εκατομμύρια δολάρια που έχουν περάσει από τα χέρια του κ. Τιμόθεου, αλλά αυτό το διαψεύδει. (Σημ.Λασκ. Το 2005 ο Τιμόθεος κατήγγειλε τον απεσταλμένο του Χριστόδουλου πατέρα Βαβύλη για φωτομοντάζ εναντίον του, ώστε να εκλεγεί ο Ειρηναίος. Εκκρεμεί η υπόθεση δικαστικά)

8 ) Αρχαιοκαπηλίες-κλεψιές-αμύθητοι θησαυροί (Ελευθεροτυπία 22.5.2005 Β.Σιούτη)
«Τα προικιά του πατριάρχη……Δικηγόρος που εργάστηκε…για πολλές υποθέσεις του Πατριαρχείου αναρωτιέται….Πιστεύετε…ύστερα από τα πρόσωπα που πέρασαν από τον θρόνο…κι αν είχε διασωθεί το στέμμα του Ιουστινιανού θα υπήρχε…έστω κι ένα μπριγιάν; Άλλη καθημερινή πηγή πλουτισμού του Πατριαρχείου…οι καταθέσεις βαρύτιμων κοσμημάτων….συγκεντρώνονται από μοναχούς της (σχετικής) εμπιστοσύνης του πατριάρχη σε κοινές πλαστικές σακούλες….υποτίθεται ότι τα τοποθετεί σε θησαυροφυλάκιο. Το τι κοσμήματα συγκεντρώνονται δεν περιγράφεται…..στην αγιοταφική αδελφότητα κυκλοφορούν φήμες ότι οι μοναχοί που μεταφέρουν…παίρνουν μόνοι τους το φιλοδώρημα….ο πατριάρχης δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει…..βυζαντινά στέμματα, πατριαρχικές μίτρες με τα διαμάντια…βυζαντινά κοσμήματα…εικόνες…χρυσά δισκοπότηρα…φυλάσσονται (όσα δεν έχουν εξαφανισθεί)….στο Μουσείο…τα υπόλοιπα, ο κρυφός θησαυρός (που κανείς πατριάρχης δεν έχει επιτρέψει ποτέ να καταγραφεί)…στο … Σκευοφυλάκιο. Τον Σκευοφύλακα και τον Δραγουμάνο…τους διορίζει ο πατριάρχης…τον …Διόδωρο τον είχαν δει ολοι να φορτώνει δεκάδες εικόνες στην Κάντιλακ. Έλεγε….τα πηγαίνει στην πατριαρχική βίλα στο Αμάν. Για άλλον αρχιερέα έχει ακουστεί ότι έκοβε σελίδες από τα αρχαία χειρόγραφα και τις πουλούσε…….Έχουν ακόμη και χειρόγραφα του Ευρυπίδη….έχουν γλυτώσει χάρη στην αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται. Την ίδια εντυπωσιακή αδιαφορία….επί αιώνες…και για ένα παλίμψηστο…του Αρχιμήδη….το 1998….βρέθηκε στον….οίκο δημοπρασιών Christies για να καταλήξει με περισσότερα από 2.200.000 δολάρια σε άγνωστο αγοραστή».

9) Φτωχοί έφηβοι στην αδελφότητα του Mr.Fagin

Καταγγέλλει ο αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος τ. Κωνσταντίνης: (Π.Νικολόπουλος, περ.«Ε-Κ. Ελευθεροτυπίας»- 12.6.’05).

Ο άγιος Διόδωρος καβάλα στο ποίμνιο.

Ο άγιος Διόδωρος καβάλα στο ποίμνιο.

«……Η πλειονότητα των αγιοταφιτών…ήταν συνήθως παιδιά πολύτεκνων ή φτωχών ανθρώπων που τους είχε τσακίσει ο πόλεμος και στάλθηκαν από τους γονείς τους οποίους κάποιος ιερέας είχε ενημερώσει ότι θα έβρισκαν ένα κομμάτι ψωμί….ακόμη και την δυνατότητα σπουδών….αρκετοί δεν άντεχαν και έφευγαν. Τουλάχιστον 500 μοναχοί έχουν εγκαταλείψει το Πατριαρχείο τα τελευταία 50 χρόνια. ….Όσοι ήλθαν πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, όταν είδαν την πραγματικότητα, έφυγαν κακήν κακώς. Όταν κανείς τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, διωκόταν. Πολλοί σε μεγάλη ηλικία βρέθηκαν αβοήθητοι στον δρόμο………Για να είναι κανείς μέλος της αδελφότητας πρέπει…..να διώξει από μέσα του κάθε αξιοπρέπεια……….Όσοι κατάφερναν να προσκολληθούν στον πατριάρχη και να υπομένουν κάθε εξευτελισμό, εξασφάλιζαν θέσεις….οφέλη, χρήματα, δύναμη. Για τους υπόλοιπους η επίγεια Κόλαση. Πολλές φορές δεν είχαμε ούτε ένα πιάτο φαγητό…κοιμόμασταν νηστικοί…κάποιοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποιότητα του φαγητού το πετούσαν στην πόρτα του πατριάρχη».

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

83 Responses to Σκότος και Έρεβος κάτω από το θαυματουργόν «Άγιον Φως»

 1. Ο/Η nomikos λέει:

  Λασκαράτε καλημέρα,
  είσαι αλειτούργητος, αλιβάνιστος και κάνεις πονηρές σκέψεις.Επιπροσθέτως, δημιουργείς τεράστια ψυχολογικά προβλήματα, σε πολλές εγχώριες Μαρίτσες, που δεν έχουν την δυνατότητα να περιποιούνται την κόμη τους, σε μαγαζιά με την επωνυμία coiffures Κλαύδιος, αλλά περιορίζονται σε δευτεράντζες τύπου, κομμώσεις ο Κούλης,κομμώσεις ο Πάκης κλπ κλπ.Πολλές Μαρίτσες προσπαθούν να ζήσουν, το δικό τους Illusion de grandeur.Προσεύχομαι δια την φώτισή και την μετάνοιά σου.

 2. Ο/Η Rodia λέει:

  Θεούλη μου! Πρέπει να ανοίξει wiki για αποθήκευση των ανδραγαθημάτων της συμμορίας αυτής. Μη χάνονται στο σωρό των δημοσιευμάτων και των αναρτήσεων. Χαρά στο κουράγιο σου που τα μάζεψες! 🙂
  ..μια διορθωσούλα στη λεζάντα της φωτό του ΓΑΠ: Ημείφθη είναι, επειδή το ρήμα είναι «αμείβομαι» (ενεργ. «αμείβω») παρά το ότι το ουσιαστικό είναι «αμοιβή».
  υπογραφή: Το μάτι που πάει παντού 😉

 3. Ο/Η N.Ago λέει:

  Καλά, ο Γιωργάκης, σα κούνελο -σοκολάτα με μουστάκι είναι στη φωτώ! 🙂

 4. Ο/Η vloutis λέει:

  Δεν νομίζω πως πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε άποψη με…λιβελογραφήματα του είδους πιο πάνω.

  Μπορεί κανείς, αφού διαβάσει προσεκτικά, να αντιπαρατεθεί με ισχυρά επιχειρήματα, για να πείσει και την καθε Μαρίτσα που διαβάζει.

  Στην εποχή της …ραφσοφορίας, έχουμε ανάγκη τον δυνατό τεκμυριωμένο λόγο.

  Και ότι ο Θεός δεν μας έχει ξεχάσει…

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 5. Ο/Η nomikos λέει:

  Κύριε vloutis λέτε,
  «Δεν νομίζω πως πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε άποψη με…λιβελογραφήματα του είδους πιο πάνω.

  Μπορεί κανείς, αφού διαβάσει προσεκτικά, να αντιπαρατεθεί με ισχυρά επιχειρήματα, για να πείσει και την καθε Μαρίτσα που διαβάζει».

  Έχω την αίσθηση-και ζητώ συγνώμη εάν κάνω λάθος-, ότι απευθύνεσθε στο σχόλιό μου, διότι ανέφερα τις συμπαθείς Μαρίτσες αυτής της ζωής.
  Κύριέ μου, θα σας απογοητεύσω.Κανένα άρθρο και κανένα τεκμηριωμένο επιχείρημα, δεν είναι ικανό να αλλάξει γνώμη, σε καμία Μαρίτσα, εάν ο εγκέφαλός της δεν μπορεί να κατανοήσει τα προφανή.Ο Λασκαράτος, με το σημερινό άρθρο του, δεν αποκάλυψε κάτι καινούριο.Απλώς θύμισε σε όλους κάποια πράγματα και προσέθεσε καινούριες λεπτομέρειες, στο δυσώδες σήριαλ που κρατάει χρόνια και έχει ως κέντρο, το σκοτεινό πατριαρχείο Ιεροσολύμων.Μια σουρεαλιστική πινελιά, ήταν η Μαρίτσα και ο κομμωτής Κλαύδιος, στο εν λόγω ζοφερό τοπίο.Ναι, θα παραδεχθώ ότι γνωρίζω εγχώριες Μαρίτσες, πεπεισμένες για το ποιόν των ανθρώπων που ήταν και είναι πρωταγωνιστές, σ’αυτό το συνεχές σκάνδαλο, αλλά δεν διαπραγματεύονται την πίστη τους στο θεό τους (Απολύτως σεβαστό).Από την άλλη μεριά όμως, τυγχάνει να γνωρίζω πολύ περισσότερες Μαρίτσες, οι οποίες όχι μόνο δεν πείθονται με τίποτα να αλλάξουν γνώμη, έστω για τα πρόσωπα- πρωταγωνιστές του εν λόγω σκανδάλου, αλλά θα έκαναν και ουρά για να τους χαιδέψει και να τους χτενίσει τα μαλλάκια τους ο κομμωτής- ιερωμένος Κλαύδιος, όπως άλλωστε κάνει με την αδελφή του Ειρηναίου.Σε αυτές, τις αμετανόητες Μαρίτσες, αναφερόμουν και αυτές χλεύασα μέσω του σχολίου μου.Πάντως γενικώς μιλώντας, στο ιστολόγιο του Κου Ροίδη, δεν πρέπει να συχνάζουν Μαρίτσες, άρα ελάχιστο κίνδυνο διατρέχω να προσβάλλω κάποια απ’ αυτές.
  Καλό σας βράδυ Κε vloutis.

 6. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτο
  Ο άγιος Ειρηναίος ήταν ο λόγος για τον οποίον… αμφισβήτησε τη γνησιότητα του αγίου φωτός η μάνα μου!! Σκέφτηκε: «γιατί ο Θεός να κάνει θαύματα μέσω ενός τέτοιου γκάγκστερ;»

  Απλά λόγια, αλλά πολύ σωστότερα από τα μακροσκελή άλματα λογικής των απολογητών…

 7. Ο/Η vloutis λέει:

  «Λασκαράτε καλημέρα,

  είσαι αλειτούργητος, αλιβάνιστος και κάνεις πονηρές σκέψεις.
  Επιπροσθέτως, δημιουργείς τεράστια ψυχολογικά προβλήματα στις εγχώριες Μαρίτσες…»…

  Ο αναγνώστης που το διαβάζει, ως φραστική επίθεση το εκλαμβάνει και τίποτ΄άλλο.

  Η τοποθέτηση, με σχόλιο, θα ήταν ίσως το καλύτερο όπλο να πειστούν και οι «εγχώριες» που δεν έχουν την δυνατότότητα να περιπιούνται την κόμη τους… και να γλυτώσουν και τα ψυχολογικά προβλήματα…

  Μπορεί να μη μας πείθουν τα λεγόμενα των άλλων, γιατί δεν τους δύνουμε τη δύναμη να πουν την άποψή τους;

  Έστω και τους «αλειτούργητους» και τους «αλιβάνιστους»…

  Καλό βράδι

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 8. Ο/Η Po λέει:

  κύριε vloutis,
  Κατ’ αρχήν να πω ότι σας ευχαριστώ που έρχεστε, και με ευπρέπεια, σχολιάζετε συχνά στο ιστολόγιό μου, θα έπρεπε να σας το πω νωρίτερα, αλλά δυστυχώς ο ελεύθερός μου χρόνος μερικές φορές βάζει μόνος του τις προτεραιότητες…

  Χωρίς να θέλω να απαντήσω εκ μέρους του κ. Νομικού, αυτό το…«είσαι αλειτούργητος, αλιβάνιστος και κάνεις πονηρές σκέψεις» μάλλον το χρησιμοποίησε επειδή το είπε ο ηγούμενος Εφραίμ προχθές στη Βουλή σε κάποιον και σχολιάστηκε δυσμενώς από την ειδησεογραφία.

  Θέλω να πω ότι μερικές φορές χαριτολογούμε μεταξύ μας, αλλά ταυτόχρονα αυτά που λέτε έχετε δίκιο, πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ευγένεια σε οποιαδήποτε τάξη ή στρώμα και να απευθυνόμαστε.

  Θα έλεγα να μην συνεχίσουμε τέτοιες «αντιδικίες», το λέω και στον κ. Νομικό. Δεν αξίζει τον κόπο.

 9. Ο/Η Σύμβουλος λέει:

  Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη Cal-C-Vita της Bayer που περιέχει δισκία των 1000mg Ascorbic Acid++ και διατίθεται σε τιμή μικρότερη των 2 ευρώ; Γιατί εξαφανίστηκε χωρίς καμμία εξήγηση από τα ράφια των φαρμακείων;

 10. Ο/Η Kostas λέει:

  Αγαπητέ Ανορθόδοξε,
  δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά μόλις άναψες το φυτίλι
  σε μια βραδυφλεγή βόμβα! Οψόμεθα…

 11. Ο/Η vloutis λέει:

  Κύριε Ro,

  Σας ευχαριστώ θερμά.

  Κανένα πρόβλημα.

  Καλό σας βράδι.

  vloutis.wordpress.com
  vloutis.blogspot.com

 12. Ο/Η stavroula λέει:

  Another title!

  «Skotos k Erevos katw apo to 8aumatourgo Agion Fws»

  Ya’ll, stop bursting my bubble 😀

 13. Επιτέλους βλέπω από τον Λασκαράτο ένα ποστ που είναι κοντά στην πραγματικότητα! Και βέβαια δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια ποστ… Πιστεύω ότι ο Θεός τους αμετανόητους τους παραδίδει στη χλεύη μπας και ξυπνήσουνε και μετανοήσουνε… Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι αυτοί θα αξιοποιήσουνε το μεγάλο δώρο που τους κάνει ο Θεός, να γίνονται ρόμπες σε όλο τον κόσμο… Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πορώνονται από τα πάθη και τους φτύνεις και νομίζουνε πως βρέχει… Δε μετανοούν ούτε και στην κόλαση…
  Θεομπαίχτες και απατεώνες και παραδομένους στα πάθη τους έχουμε από τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας… αμα δεν έχουμε διαλύσει την Εκκλησία 2000 χρόνια τώρα είναι επειδή την προστατεύει ο Χριστός
  Όσο γι’ αυτούς που ασχολούνται συνέχεια με τα καμώματα του κάθε θεομπαίχτη και απατεώνα… ο διάολος τα κακά της Εκκλησίας τα ξέρει, αλλά για τα καλά σιωπά… Και ο Διονύσης Μακρής ο δημοσιογράφος χτυπάει τα κακά αλλά βλέπει και τα καλά όμως…
  @Σύμβουλε αυτό που ρωτάς είναι άσχετο με το ποστ… Όμως κι εγώ έχω αυτή την απορία γιατί ζήτησα Καλσεβίτα χθες και μου είπαν ότι έχει εξαφανιστεί… Μου δώσανε όμως και μια εξήγηση, ότι μάλλον θα αλλάξει τιμή…

 14. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  Ένας εύχαρις διάλογος μεταξύ του Εφραίμ και του Ζ., μεταφέρθηκε δια του σπασμένου τηλεφώνου και βγήκε στον Αlpha ως βρισίδι. Ο Ζ. βεβαίως, μονάχα αλειτούργητος δεν είναι, απλά είναι ολίγον ρωμαιοσπουδαγμένος και το βραχιολάκι του βραζιλιάνικο. Κατάφερε να δουλέψει κοτζάμ Εφραίμ ψιλό γαζί. Άξιος, άξιος.

  Το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων σπαράσσεται από έριδες, όπως και κάθε εξουσιαστικός θεσμός. Στην εκλογή Πατριάρχη, πέφτουν χοντρά πακέτα και, καθώς πρόκειται για το πλέον κρίσιμο γεωγραφικά και πολιτικά Πατριαρχείο, στην εκλογή συμμετέχουν πρωτίστως οι μυστικές υπηρεσίες Δύσης και Ανατολής.

  Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να παγιδεύσει το κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου και να του φορτώσει υπαρκτά ή ανύπαρκτα αμαρτήματα. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από την σεξουαλική ζωή του καθενός και να φτάνουν μέχρι την προβοκάτσια. Το ότι επί πατριαρχείας Διοδώρου, βρέθηκε ο σωφέρ του Πατριάρχη με όπλα στο πορτ μπαγκάζ, δεν είναι διόλου άσχετο.

  Κάθε ντοκουμέντο αμαρτήματος, είναι και ένα σκαλοπάτι εκβιασμού. Ο εκβιασμός συνίσταται πρωτίστως στην διάθεση γαιών που κατέχει το Πατριαρχείο από την εποχή του Μεσαίωνα και τυγχάνει να περιστοιχίζουν τα παλαιστινιακά περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

  Το σημαντικότερο πρόβλημα του Ισραήλ, είναι το πώς θα ματαιώσει το όνειρο των Παλαιστινίων, να καταστεί η Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλούμενου παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι προτείνουν να τους δοθεί η δυνατότητα να κρατήσουν, έστω και ένα τμήμα των περιχώρων της ιερής πόλης (καμία σχέση με το κέντρο της, έτσι κι αλλιώς), αλλά οι Ισραηλινοί είναι ανένδοτοι. Τα εδάφη του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, «σφραγίζουν» τρόπον τινά τις παλαιστινιακές περιοχές, οπότε η κατοχή τους από Ισραηλινούς, είναι ζήτημα μεγίστης ασφάλειας αλλά και πολιτικής ισχύος για το Ισραήλ.

  Στο παραπάνω πλαίσιο, το Πατριαρχείο έχει πάμπολλες φορές βρεθεί σε διάσταση με το ισραηλινό κράτος – μερικά χρόνια πριν μάλιστα, ο Πατριάρχης Διόδωρος είχε αντιμετωπιστεί με την μάνικα της Πυροσβεστικής σαν κοινός διαδηλωτής, όταν θέλησε να εισέλθει σε κτήριο που θεωρούσε ιδιοκτησία του Πατριαρχείου, αλλά διεκδικούσε και το ισραηλινό Δημόσιο. Το τελευταίο, μπορεί και προτείνει στο Πατριαρχείο ένα καρότο και ένα μαστίγιο: Το καρότο είναι μισθώσεις 100 και πλέον ετών της περιουσίας του Πατριαρχείου σε εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων με τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα – το μαστίγιο είναι η με κάθε μέσον διαπάλη και υπονόμευση.

  Το Ισραήλ έχει και έναν άλλο μοχλό πίεσης, τον οποίον είχε εξίσου ο σουλτάνος την εποχή της οθωμανικής περιόδου και χρησιμοποιούσε κατάλληλα (η αντεπαναστατική «Πατρική Διδασκαλία» του 1798, δεν ήταν άσχετη ΚΑΙ με αυτό το ζήτημα): Η δυνατότητα να επιτρέψει στους αρμένιους μονοφυσίτες να κατεβάσουν εκείνοι το Άγιο Φως με τον τρόπο που κατεβάζουν οι Ορθόδοξοι (και μπορεί να αντιληφθεί κάθε νοήμων άνθρωπος, εφόσον ασχοληθεί) – μια τελετή κύρους, ισχύος και δόξας για κάθε Πατριάρχη που θα την τελέσει.

  Αν το Ισραήλ μπορεί να πιέσει το Πατριαρχείο με χίλιους τρόπους, οι Παλαιστίνιοι δεν διαθέτουν πολλούς, χώρια που και η αξιοπιστία τους, ένεκα της διαφθοράς της διοίκησής τους και της εσωτερικής τους διαμάχης, είναι μειωμένη. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να αποσύρουν την αναγνώρισή τους από τον εκάστοτε Πατριάρχη, χωρίς ωστόσο να έχουν τα εχέγγυα πως ο επόμενος θα τους φερθεί καλύτερα.

  Ο τρίτος παράγων που μπορεί και ασκεί νόμιμη και υπόγεια πίεση στο Πατριαρχείο, είναι η Ιορδανία, στην επικράτεια της οποίας επεκτείνεται η πνευματική του δικαιοδοσία, αλλά και ορισμένα κτηματικά του συμφέροντα. Οι Ιορδανοί κατά βάσιν αδιαφορούν για τους Παλαιστινίους, διότι γνωρίζουν πως μια ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενδεχόμενα θα ματαίωνε για πάντα την επιστροφή σ’ αυτούς της ανατολικής όχθης του ποταμού Ιορδάνη και των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία έχασαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το ’67. Έχουν κάθε συμφέρον να κρατούν τους Παλαιστινίους σε αναβρασμό και να μποϋκοτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία, σε περίπτωση που δεν κινείται και μια παράλληλη άλλη που να διευθετεί τις δικές τους αξιώσεις. Από κει και πέρα, οι γαίες του Πατριαρχείου στην Ιορδανία, εξακολουθούν να αποτελούν ένα ξερολούκουμο το οποίο για να ξεχαστεί, θα πρέπει να αποπληρωθεί σε μίζες.

  Άλλοι παράγοντες μη θεσμικής, αλλά υπαρκτής πίεσης, είναι βεβαίως η Ρωσία, η οποία επιθυμεί να εγκαταστήσει στα Ιεροσόλυμα, Έλληνα μεν Πατριάρχη, ρωσικών συμφερόντων δε, (τέτοιος ήταν ο Βόστρων Τιμόθεος) διαθέτοντας πακτωλούς χρημάτων, όχι μονάχα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, αλλά και σε άλλα πρόσωπα-κλειδιά, όπως έλληνες δημοσιογράφους, δικηγόρους κλπ. Είναι το Βατικανό το οποίο μπορεί να ασκεί μια περισσότερο φιλοπαλαιστινιακή πολιτική εκ του ασφαλούς (χαρακτηριστικό το ψήφισμα που κατάφερε να περάσει στον ΟΑΣΕ το 2004, για διεθνή προστασία των Αγίων Τόπων…), είναι οι ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα συμπλέουν με εκείνα του Ισραήλ, εξακολουθώντας ωστόσο να είναι αυτόνομα. Είναι το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο καλοβλέπει την μείωση της επιρροής εκείνου των Ιεροσολύμων, εν πολλοίς και σε συνεννόηση με την σύνολη πολιτική της Συρίας στην περιοχή.

  Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, είναι γνωστοί στους Παλαιστινίους, οι οποίοι δεν θέτουν ανοιχτά ζήτημα αποβολής των Ελλήνων από την ηγεσία της παλαιότερης χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο, αν και σαφώς έχουν βλέψεις. Ο αντιεβραίος Ειρηναίος με τον απότομο χαρακτήρα, έδινε περισσότερα ίσως, εχέγγυα γι’ αυτούς, αλλά βούλιαξε σε μία δίνη σκανδάλων, για την οποία ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια. Κι από την άλλη, οι Έλληνες αρχιερείς, ωθούν τους Παλαιστινίους στην έγγαμη ιερωσύνη, προκειμένου να τους αποτρέψουν από την είσοδό τους στην Ιερά Σύνοδο – με επιτυχία.

  Όποιος έχει επισκεφθεί το Ναό της Αναστάσεως, θα έχει δει ανθρώπους από κάθε – κυριολεκτικά – γωνιά του πλανήτη, κάθε χρώματος, ή φυλής, να προσέρχονται για να προσκυνήσουν. Στο Ναό, κάθε χριστιανικό δόγμα έχει και από μία γωνιά, αλλά το ορθόδοξο έχει το κεντρικό τμήμα του προσκυνήματος, εκεί που κατά παράδοση (ή επινόηση), ήταν ο Γολγοθάς. Το να βλέπει κανείς την ελληνική και την βυζαντινή σημαία στο Ναό και στα μοναστήρια της ερήμου, είναι συγκινητικό, για όσους τουλάχιστον δεν μισούν το παρελθόν τους. Ακόμα και αν ο Ιησούς ως πρόσωπο δεν υπήρξε ποτέ, ή ήταν διαφορετικός από εκείνον που μας έχει μεταφερθεί στις σχετικές διηγήσεις, η ψυχική φόρτιση του χώρου αρκεί για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

  Το Πατριαρχείο είναι φτωχό αλλά αρκετοί επίσκοποι πάμπλουτοι. Η φιλαργυρία και ο φατριασμός είναι ένα από τα συμπτώματα της σεξουαλικής στέρησης, το κλίμα και η ατμόσφαιρα της Ιερουσαλήμ, έχουν έτσι κι αλλιώς το πρόσημο αντεστραμμένο, με βλέμμα στο παρελθόν.

  Κανείς μπορεί να σταθεί στη Μαρίτσα, τα σκάνδαλα, τον χειρισμό του «αγίου φωτός». Εάν θα ελάμβανε υπόψη ωστόσο και τα παραπάνω, ίσως και να τύχαινε και να εκδηλώσει τα συναισθήματα του οίκτου και της επιείκειας.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Rodia,
  ευχαριστώ για τη διόρθωση

  Λεξιλόγιο και πράξεις Τρούμπας:

  Και είπεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος στις ανακριτικές αρχές του Ισραήλ: «Ο Τριανταφυλλάκης είναι μπάσταρδος και σκατάνθρωπος».

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/02/2005
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=26.02.2005,id=55050040

  ΤΟ ΒΗΜΑ:

  Και τι δεν θα ‘λεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν οι πέτρες του «Σισλίκ», δηλαδή του αστυνομικού τμήματος της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων, για τις επισκέψεις που δέχεται τα τελευταία τρία χρόνια ο διευθυντής από αγιοταφίτες οι οποίοι αλλησπαράσσονται, κατηγορούν και μηνύουν! Ο τελευταίος που πέρασε την πύλη του «Σισλίκ» ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Αμβρόσιος το πρωί της Τετάρτης. Οι ανθρώπινες ακαθαρσίες(!!!) που είχε βρει ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του λίγη ώρα πριν, τον έκαναν έξαλλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στο τμήμα για να υποβάλει μήνυση και κατηγόρησε στους αστυνομικούς συγκεκριμένο μέλος της αγιοταφίτικης αδελφότητας, το οποίο δημόσια την προηγούμενη ημέρα είχε απειλήσει ιερείς που δεν συντάσσονται με τον Πατριάρχη (και παρά την απαγόρευση δηλώσεων που έχει επιβάλει ο κ. Ειρηναίος μιλούν δημόσια και καταγγέλλουν) λέγοντας επί λέξει «θα χυθεί αίμα»…

  http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&artid=164632&ct=75

  Επίσης:

  H βραδιά δεν θα ήταν εύκολη για τον κ. Σκανδαλάκη και αυτό φάνηκε αμέσως με το καρφί του Πατριάρχη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι το «μπαλάκι» ήρθε από την Ελλάδα στα Ιεροσόλυμα. Τα δύσκολα όμως δεν θα τελείωναν εκεί. Οσο ο υφυπουργός συζητούσε με τον κ. Ειρηναίο, αρχιερείς της λεγομένης αντιπολίτευσης που θεωρούν τον Πατριάρχη υπόλογο «έβραζαν», καθώς μάθαιναν από τρίτους για την επίσκεψη Σκανδαλάκη. Ετσι, στο τηλεφώνημα που θα δεχθεί λίγο αργότερα ο υφυπουργός ακούγονται βαριές κουβέντες. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, η κόντρα του οποίου με τον Πατριάρχη ξεκινά από την προεκλογική περίοδο, όπου και οι δύο ήταν υποψήφιοι, με τον μητροπολίτη να διασύρεται με πλαστές αισχρές φωτογραφίες και δυσφημιστικά έντυπα (για την κατασκευή των οποίων ο Βαβύλης, ως γνωστόν, στην ένορκη βεβαίωσή του αποδέχεται ότι έπαιξε ρόλο), και συνεχίζεται με τον κ. Ειρηναίο να μηνύει προ διετίας τον Βόστρων ότι ήθελε να τον δολοφονήσει και εκείνος να απαντά με έγκληση για ψευδή καταμήνυση. (Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο παλαιστίνιος δολοφόνος που κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε ο Βόστρων για να σκοτώσει τον Πατριάρχη κυκλοφορούσε όλον αυτόν τον καιρό ελεύθερος και δεν συνελήφθη παρά μόνον πριν από 20 ημέρες, ύστερα από διαδικασία που κίνησε ο ίδιος ο μητροπολίτης μέσω του δικηγόρου του.) Ξέροντας τι θα αντιμετωπίσει ο κ. Σκανδαλάκης είναι από την αρχή επιθετικός, προκαλώντας την οργή του ιεράρχη. «Είστε διχαστικός και όχι ενωτικός. H ενημέρωσή σας για τα όσα συμβαίνουν εδώ είναι μονόπλευρη» κατηγορεί τον κ. Σκανδαλάκη ο Βόστρων· και καθώς ο υφυπουργός το μόνο που δεν κάνει είναι να μετράει τα λόγια του, ο ιεράρχης τού απαντά ακόμη πιο δυνατά, τονίζοντας μία μία τις λέξεις του: «Απευθύνεστε σε μητροπολίτη, προσέξτε τα λόγια σας». Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Τιμόθεος εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση.

  Οι σχέσεις του κ. Ειρηναίου με τον Βαβύλη, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται γύρω και μέσα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έχουν εξοργίσει τις κοινότητες αράβων ορθοδόξων στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Ιορδανία. «Τα μόνα που γράφουν πια οι εφημερίδες για το Πατριαρχείο μας και το περιβάλλον του Πατριάρχη αφορούν σκάνδαλα και διαφθορά. Ντρέπομαι, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό» μου έλεγε προ ημερών επικεφαλής μιας εκ των κοινοτήτων που θεωρείται από τις μετριοπαθέστερες εδώ. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, βρέθηκε με τους συναδέλφους του των υπολοίπων κοινοτήτων – ανάμεσά τους και οι «σκληροί» της Γαλιλαίας, οι οποίοι αξιώνουν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου – στο Συνέδριο του Αμμάν για τον «Ισλαμικο-Χριστιανικό Διάλογο». Στις μεταξύ τους συζητήσεις, το «Αυτός πρέπει να φύγει!» – εννοώντας τον Πατριάρχη – ακούστηκε πολλές φορές και επιτακτικά. Μάλιστα η πιο ακραία τάση εισηγήθηκε να προχωρήσουν σε καταλήψεις στο Πατριαρχείο αν ο κ. Ειρηναίος δεν υποβάλει την παραίτησή του. Το περίφημο θέμα της λεγομένης «αραβοποίησης» δεν τέθηκε. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές στον δρόμο και στα μαγαζιά να ακούει κανείς από απλούς πιστούς, όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν Ελληνα κοντά τους, τη φράση-καραμέλα «γιατί δηλαδή να είναι το Πατριαρχείο Ελληνορθόδοξο; Τη γη και τις πέτρες εδώ από την Ελλάδα τις φέρατε;», γεγονός ωστόσο είναι ότι οι ηγεσίες των κοινοτήτων τους αντιλαμβάνονται πως ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του Πατριαρχείου λύνει πολλά προβλήματα καθώς η πληγή του Μεσανατολικού παραμένει πάντα ανοιχτή. Πέραν όμως του ζητήματος της «αραβοποίησης», το γεγονός ότι θέτουν θέμα παραίτησης του Πατριάρχη, αλλά και ότι συντονίζονται για να επιτύχουν ουσιαστικότερο ρόλο και συμμετοχή των αράβων ορθοδόξων μέσα στο Πατριαρχείο, κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το κλίμα στα Ιεροσόλυμα.

  Την Τσικνοπέμπτη, και άλλα κακά μαντάτα έφθασαν νωρίς νωρίς στο γραφείο του κ. Ειρηναίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί του Πατριαρχικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στα Ιεροσόλυμα έθεσαν τελεσίγραφο: «Ή μας δίνετε τα λεφτά μας ή κατεβαίνουμε σε απεργία». Το Πατριαρχείο μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ισραήλ και η περιουσία του να είναι αμύθητη, αλλά «το ταμείον είναι μείον»! Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε στους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες δασκάλους και προκάλεσε την έκρηξή τους. Με εξαίρεση τους δύο Ελληνες, όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, που είναι χριστιανοί Αραβες, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στις τάξεις τους ώσπου να πληρωθούν.
  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα…»

  Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι τι μέλλει γενέσθαι… «Μα ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» μου έλεγε αρχιμανδρίτης που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, για να καταλήξει ότι το πραγματικό τσουνάμι θα το φέρει η σύλληψη Βαβύλη αφενός και ο εντοπισμός Παπαδήμα αφετέρου, οπότε θα αποδειχθεί αν ο νεαρός διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου (Νίκος Παπαδήμας) και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη μέχρι την ημέρα που εξαφανίστηκε με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έχει βάλει σε ακόμη περισσότερους μπελάδες το Πατριαρχείο με τα «χρυσά» πληρεξούσια που φέρεται να είχε στο όνομά του.

 16. Ο/Η Kostas λέει:

  @Diagrammenos

  Με κίνδυνο να μου απαντήσεις με κάποιον
  χαρακτηρισμό από εκείνους που είχες
  χρησιμοποιήσει τις προάλλες, θα πρέπει να
  ομολογήσω ότι τα σχόλιά σου για το θέμα
  τού «αγίου φωτός» χρειάστηκε να τα διαβάσω
  3-4 φορές για να βεβαιωθώ ότι δεν κατάλαβα
  λάθος! Πραγματικά εξεπλάγην!

  Υ.Γ. Δε χρειάζεται να απαντήσεις στο σχόλιο
  αυτό.

 17. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φίλε Ανορθόδοξε,
  αυτό ακριβώς ήταν και ένα επιχείρημά μου σε μιά θεολόγο: Γιατί τέλος πάντων αυτός ο θεός επιλέγει τέτοια σκουπίδια-πατριάρχες ως αγωγούς της θαυματουργής του ταχυδακτυλουργίας του Αγίου Φωτός. Ακόμη και ένας φακίρης της Καλκούτας, θα διάλεγε καλύτερους βοηθούς για να κάνει τα κόλπα του.

 18. Ο/Η Kostas λέει:

  Το φυτίλι συνεχίζει να καίγεται…

 19. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτο
  Δεν ξέρω αν όντως είσα θεολόγος (όπως ισχυρίζονται κάποια… μανιτάρια), αλλά μια και τους ανέφερες, το σχόλιό μου πάει σ’ αυτούς.

  Νομίζω οτι αυτοί που κάνουν περισσότερο κακό στους μαθητές δεν είναι οι κλασικοί υπερσυντηρητικοί μεσήλικες ή οι τυπικές θεούσες (με το «ένα» φρύδι και το μουστάκι…), αλλά οι λεγόμενοι «αριστεροί θεολόγοι». Με τις δήθεν προοδευτικές απόψεις τους συνδέουν τα εξ’ ορισμού οπισθοδρομικά δόγματα με ελκυστικές και επαναστατικές απόψεις και συχνά κερδίζουν την αποδοχή των εφήβων μαθητών.

  Αυτούς πρέπει να φοβόμαστε, όχι τους γραφικούς φανατικούς που αυτογελοιοποιούνται!

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Φίλε Ανορθόδοξε,
  όχι δεν είμαι θεολόγος όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ολότελα άγνωστοι σε μένα και αδιάφοροι, μύκητες υπνοφόροι που αναπτύσσονται και παρασιτοζωούν μέσα στην εκκλησιαστική μούχλα, προσποιούμενοι την αριστερή συνείδηση μιας Εκκλησίας που κολυμπάει στην υποκρισία, στον εθνικισμό και στο χρυσάφι. Το λέω αυτό επειδή το έθεσες εσύ που είσαι κάποιος στον οποίο αξίζει κανείς να απαντήσει και γιατί μου είπαν πως έχουν στοχοποιήσει κάποιον ταλαίπωρο θεολόγο που καμμιά σχέση δεν έχει μαζί μου. Ας πούμε πως αλιεύω κι εγώ μαργαριτάρια μαζί με τον κ.Ροϊδη στο μακρινό Μοντεβδέο, τόσο μακρινό που κανένα ιερό μέντιουμ δεν μπορεί να με εντοπίσει.

  Στο θέμα των αριστεριζόντων θεολόγων κλπ που θίγεις, χαρακτηριστική περίπτωση θεολογούντος που εξελίχτηκε προς το χειρότερο ήταν ο μακαρίτης Νίκος Ψαρρουδάκης της ΧΔ που από αγωνιστής κατά της δικτατορίας (Γυάρος κλπ) και σύμμαχος του ΚΚΕ εσ, εξελίχτηκε σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μετά πολιτευτής της ΝΔ. Έχω βαρεθεί να βλέπω εκπεσόντες αγγέλους στο χώρο της Εκκλησίας και αυτό με πείθει πως ο συγχρωτισμός με θεούσες, αρχιμανδρίτες και καντηλανάφτες, όλο και κάποιο κουσούρι αφήνει στους ανθρώπους. Άλλωστε λένε σωστά πως ο Δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
  Υπάρχουν βέβαια και οιο εξαιρέσεις αυτών που έμειναν όρθιοι μέχρι τέλους, όπως ο μακαρίτης πρωτοπρεσβύτερος παπα-Γιώργος Πειρουνάκης, αλλά η εξαίρεση ενισχύει τον κανόνα.

 21. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτο
  Χαίρομαι που δεν είσαι θεολόγος (δεν τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση)!

  Σε όσους έχουν συγχρωτιστεί με τα εκκλησιατικά παράσιτα κολλάει η λαϊκή παροιμία: «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρων’ οι κότες». Ιερές κότες στην προκειμένη…

 22. Ο/Η foufoutos λέει:

  Αλιβάνιστε, αλειτούργητε, ακοινώνητε (και άλλα πολλά α-) Ροΐδη! Γιατί αποκρύπτεις επιμελώς και δεν δίνεις εξηγήσεις για το μήκος της κορδέλας στο παράσημο του Γιωργάκη; Γιατί δεν μαρτυράς τι αποκρύπτει το χαμηλότερο από τα μετάλλεια της εικόνας; Είμαι βέβαιος ότι είσαι πράκτορας των αιρετικών, άμα τε όλων των εχθρών του έθνους μας, πρωτίστως δε των Σκοπιανών!

 23. Παράθεμα: Το παιδομάζωμα στην Ορθοδοξία (Μέρος 1ο) « Ροΐδη Εμμονές

 24. Ο/Η omadeon λέει:

  Μου είχε διαφύγει αυτό το ποστ, μάλλον…
  Εκτός αν το είχα διαβάσει τόσο πολύ γρήγορα ώστε δεν το θυμάμαι.

  Οσον αφορά τους «αριστερούς θεολόγους», ε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ιδιαίτερα αν… δεν είναι ΚΑΝ θεολόγοι.

  Αν και αντιλαμβάνομαι ΚΑΛΑ τον κίνδυνο που ορθώς επεσήμανε ο Ανορθόδοξος, σε δύο θεματα διαφοροποιούμαι, τελικά.

  1) ΟΣΟ υπάρχει δυνατότητα για διάλογο, δεν την υποτιμώ, ούτε και υποτιμώ τις πιθανές καλές προθέσεις του άλλου. Ισα-ίσα, νομίζω ότι είναι ανθρωπιστικό χρέος μου να διαφυλάξω την επικοινωνία, κι αν έχω αντιρρήσεις μπορώ να τις εκφράσω μια χαρά, έτσι κι αλλιώς. Γιατί… μπορεί μεν ο προοδευτικός και ο αριστερός θεολόγος να «αποπροσανατολίζει» σύμφωνα με όσα σωστά λέει ο Ανορθόδοξος, πλην όμως… μπορώ κι εγώ να έχω διάλογο με ανθρώπους που… ΕΠΑΝΑπροσαντολίζω, αν όχι στις δικές μου ιδέες, σίγουρα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον Ορθό Λόγο, κάτι που έχει καταντήσει σπάνιο είδος στην Ελλάδα…

  2) Το θέμα αυτό της δήθεν αποκάλυψης του επαγγέλματός σας, κ. Λασκαράτε, θα έλεγα ότι δεν είναι ΚΑΝ ουσιώδες. Συγχωρείστε το θάλεγα… (αν και φυσικά δεν μου πέφτει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος, για το πως θα αντιδράσετε). Εχω όμως δει ΤΟΣΑ και ΤΟΣΑ χειρότερα, στο διαδίκτυο. Και η φυσική μάλλον περιέργεια των ανθρώπων να μάθουν ΚΑΤΙ απτό, για την άγνωστη ταυτότητα των άλλων, συγχωρητέα είναι (για μένα)… Εδώ άνθρωπος που διέσπειρε παντού φήμες ότι έχω «ιστολόγιο μίσους» τυγχάνει μόνο ομοΪδεάτης αλλά και αρκετές φορές θέμα… εγκωμίων εκ μέρους του!!! Αλίμονο αν, επειδή κάποιος πίστεψε κάποιον άλλον, για μια -τελικά- ΑΣΗΜΑΝΤΗ φήμη για το επάγγελμά σας, να το θεωρούμε αυτό θέμα ριζικής διένεξης…

  Αυτά…
  Και έβαλα λινκ κύριε Ροίδη, σε αυτό και σε άλλα ποστ σας.

 25. Ο/Η omadeon λέει:

  Υ.Γ. Λάθος, γράφω το σωστό πάλι (προτελευταία πρόταση της τελευταίας παραγράφου)

  Εδώ άνθρωπος που διέσπειρε παντού φήμες ότι έχω “ιστολόγιο μίσους” τυγχάνει ΟΧΙ μόνο ομοΪδεάτης αλλά και αρκετές φορές θέμα… εγκωμίων εκ μέρους ΜΟΥ!!

 26. Ο/Η laskaratos λέει:

  omadeon,
  σε ευχαριστώ και παρακολουθώ κι εγώ την καλή δουλειά που κάνεις στο μπλογκ σου. Με όσα λες στα δυό σου σχόλια συμφωνώ απόλυτα.

 27. Παράθεμα: Εορτάζει Θρησκεία Αγάπης, Θεμελιωμένη στο ΜΙΣΟΣ (Festivity of a Religion of Love, founded on HATE) « OMADEON

 28. Ο/Η foititakos λέει:

  Πολύ καλό ποστ…

 29. Ο/Η Αγιοταφίτης λέει:

  Βίοι «αγίων» στα Ιεροσόλυμα
  Έρευνα: Π.Β. Νικολοπούλου – Ε (Ελευθεροτυπίας) 12 Ιουνίου 2005

  Ο αρχιμαδρίτης Συνέσιος πλησίασε το σπίτι του τότε πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου και, εν εξάλλω, χτύπησε την πόρτα. Του άνοιξε μια Ρουμάνα που υπηρετούσε τον Διόδωρο. Tns έδωσε μια με ένα κηροπήγιο στο κεφάλι και τη σκότωσε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε npos το χρηματοκιβώτιο απ’ όπου πήρε -όπωs είπαν- χιλιάδες δολάρια. Φεύγοντας, έβαλε φωτιά, καταστρέφοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, πολύτιμα κειμήλια και Βυζαντινές εικόνες που είχε ο Διόδωρος στο σπίτι του. Τον Συνέσιο τον συνέλαβαν οι ισραηλινοί αστυνομικοί και έκτοτε βρίσκεται στις φυλακές του Ισραήλ. Ζήτησε να εξομολογηθεί, αλλά εκτός από τον πνευματικό του δεν θέλησε ποτέ να πει σε κανέναν άλλον τι συνέβη εκείνο το Βράδυ.

  Μυστικά, ψέματα, αδελφότητες, ίντριγκες, όργια, εκβιασμοί, αμύθητες περιουσίες, πολύτιμα κειμήλια που παραδίδονται στις φλόγες κι ένας φόνος! Τα στοιχεία από τα άδυτα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στα χέρια του μετρ Ουμπέρτο Εκο, θα παρείχαν το υλικό για τη συγγραφή ενός νέου θρησκευτικού θρίλερ. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να παίρνουν το δρόμο της λογοτεχνικής δόξας. Κρίμα, γιατί οι ομοιότητες είναι πολλές, θυμάστε πώς ξεκινάει «Το όνομα του ρόδου»; Μ’ έναν άγριο φόνο…

  Η αρχή του επεισοδίου πρέπει να αναζητηθεί στα 1991, όταν ο τότε πατριάρχης Διόδωρος έστειλε στην Αυστραλία τους -γνωστούς από τα τελευταία, γεγονότα που μας απασχόλησαν- μητροπολίτες Ησύχιο και Τιμόθεο μαζί με τον αρχιμανδρίτη Συνέσιο προκειμένου να φτιάξουν εκεί Εξαρχία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. (Εξαρχίες του Πανάγιου Τάφου, όπως λέγονται, υπάρχουν στην Αθήνα, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και διαθέτουν αμύθητες περιουσίες, κυρίως από κληρονομιές. Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, αποφασίζουν να αφήσουν όλη τους την περιουσία στην εκκλησία, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο. Ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού έρχεται πρώτος σε προτιμήσεις. Έτσι όπου υπάρχουν Εξαρχίες του, συχνά προτιμώνται από τις τοπικές εκκλησίες).

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Αυστραλία, αντιτάχθηκε στο σχέδιο αυτό, αλλά ο Διόδωρος επιχείρησε να κάνει το δικό του. Τότε ο Βαρθολομαίος κατηγόρησε τους τρεις απεσταλμένους του για εισπήδηση (ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης Εκκλησίας). Το καλοκαίρι του 1992 συγκάλεσε μείζονα σύνοδο και απέκοψε την κοινωνία με τον πατριάρχη Διόδωρο. Τη σκληρότερη τιμωρία, όμως, την επιφύλαξε για τους τρεις που εκτελούσαν τις εντολές του πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Τιμόθεο, τον Ησύχιο και τον Συνέσιο, TOUS onoious καθαίρεσε και επέστρεψαν στην τάξη των μοναχών. Στη συνέχεια, ο Διόδωρος και ο Βαρθολομαίος τα βρήκανε. Ο τότε πατριάρχης Ιεροσολύμων απέσυρε τη «Βάση» του από την Αυστραλία και ζήτησε συγγνώμη. Ο Βαρθολομαίος συγκάλεσε, τότε, και νέα μείζονα σύνοδο για να επαναφέρει τους καθαιρεμένους αρχιερεις.» Ο Συνέσιος μετά την επιστροφή του από την Αυστραλία, έγινε Ηγούμενος στη Μονή της Γεσθημανής ένα από τα προσκυνήματα που βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των προσκυνητών. «Πόστο» ιδιαίτερα επικερδές αφού οι πιστοί που φθάνουν από όλες τις γωνιές της Γns εκεί αφήνουν τον -όχι και τόσο ευκαταφρόνητο- ο-βολό τους. Λίγο καιρό αργότερα, ο Διόδωρος του ζήτησε να πάει σε άλλο μοναστήρι, που όμως«δεν έβγαζε πολλά». Οι φήμες στην Αγιοταφιτική Κοινότητα έλεγαν τότε ότι ο Συνέσιος είχε δώσει 80.000 δολάρια στον πατριάρχη, από το «κομπόδεμα» που είχε κάνει, προκειμένου να τον ξαναβάλει στη Γεσθημανή. Εκείνος τα πήρε, λένε, αλλά έδωσε μόνο μια αόριστη υπόσχεση.

  Μια μέρα καλοκαιριού, ο Συνέσιος πήγε και βρήκε τον Διόδωρο στη βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου, στα Καμένα Βούρλα, όπου παραθέριζε. «Δώσε πίσω τα λεφτά», λέγεται ότι του είπε οργισμένος. «Δεν είναι δικά σου», του απάντησε εκείνος και τον έδιωξε. Τότε ο Συνέσιος επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα και σε έξαλλη κατάσταση χτύπησε την πόρτα του πατριάρχη. Την αποκρουστική συνέχεια της οποίας την ξέρετε ήδη…

  Οι φόνοι βέβαια δεν είναι μέρος της καθημερινότητας των μελών της αγιοταφιτικής αδελφότητας. Γι’ αυτήν μιλούν καλύτερα τα μέλη της ίδιας της αδελφότητας. Σχεδόν ποτέ επωνύμως αλλά πάντα με τον ίδιο καημό. «Για να είναι κανείς μέλος της αγιοταφιτικής αδελφότητας πρέπει να έχει γαϊδουρινή υπομονή και να διώξει από μέσα του κάθε ίχνος φιλότιμου και αξιοπρέπειας Μόνο εάν γίνει αυλοκόλακας μπορεί να επιβιώσει και να προοδεύσει», γράφει στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο ο πρώην επίσκοπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νικηφόρος που εκδιώχθηκε γιατί διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί. «Υπάρχει στυγνή εκμετάλλευση των νεότερων από τους παλιότερους και όλων από τον πατριάρχη, ο onoios είναι ασύδοτος και λειτουργεί δίκην αυτοκράτορος και τυράννου. Όσοι γνώρισαν τους τρεις τελευταίους πατριάρχες Βενέδικτο, Διόδωρο και Ειρηναίο, ξέρουν πολύ καλά τι λέω… Οσοι κατάφερναν να προσκολληθούν στον πατριάρχη και να υπομένουν κάθε εξευτελισμό, εξασφάλιζαν θέσεις οι οποίες απέφεραν οφέλη, χρήματα και δύναμη». Για τους υπόλοιπους ήταν εξασφαλισμένη η επίγεια κόλαση, λέει ο πρώην επίσκοπος Νικηφόρος. «Πολλές φορές δεν είχαμε ούτε ένα πιάτο φαγητό και συχνά κοιμόμασταν νηστικοί. Λειτουργούσε μια υποτυπώδης κουζίνα, η οποία συνήθως προσέφερε κάποιο φαγητό που δεν τρωγόταν. Ξηρά τροφή ή κάποια κονσέρβα. Δεν ήταν λίγες φορές που κάποιοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποιότητα του φαγητού το πετούσαν στην πόρτα του πατριάρχη».

  Μέχρι το 1976 οι Αγιοταφίτες δεν έπαιρναν μισθό. Από το 1976 και μετά η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να στέλνει κάθε μήνα ένα ποσό προκειμένου να τους δίδεται ως επίδομα (το αποκαλούμενο «ευλογία»). Παρ’ ότι η πολιτεία το έδινε για όλους ο πατριάρχης όποτε ήθελε (και σε όποιους ήθελε) το έδινε και όποτε ήθελε το έκοβε (κυρίως για τιμωρία στους «ανυπάκουους» και σε όσους «έβγαζαν γλώσσα»).

  «Ο πρώην πατριάρχης Διόδωρος μάλιστα, προκειμένου να περικόβει έξοδα από τους απλούς αγιοταφίτες, το 1985 τους έκοψε ακόμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Όταν κάποιος αρρώσταινε, αφηγείται αγιοταφίτης «του έλεγε να πάει στους δκούς του στην Ελλάδα για να τον φροντίσουν και όταν γίνει καλά να επιστρέψει. Πολλοί πήγαν «σαν το σκυλί στο αμπέλι». Οι «έχοντες» αγόραζαν ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ισραήλ».

  Οι τελευταίοι τρεις πατριάρχες πάντως δεν φημίζονταν καθόλου για την ασκητική ζωή τους. Ο Βενέδικτος (πριν από το Διόδωρο) είχε τη φήμη ανθρώπου που οι γυναίκες δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός ακόμα και με προσκυνήτριες. Στους Αγίους Τόπους ακούγονται διάφορες ιστορίες γι’ αυτόν. Σε εκείνη όμως για την οποία Βοά η αδελφότητα, οι φήμες εμπλέκουν ακόμα και σύζυγο γνωστού έλληνα πολιτικού. Λέγεται ότι είχε σχέσεις μαζί της την είχαν δει και στα Ιεροσόλυμα, και ότι της χάρισε ένα σπίτι στα νότια προάστια, από την περιουσία του Πατριαρχείου. Στο σπίτι αυτό, λένε, έζησε και ζει μαζί με τον πολιτικό σύζυγο της.

  Για τον Βενέδικτο λέγεται ότι ήταν κοσμοπολίτης πολύγλωσσος μορφωμένος και άνθρωπος με φινέτσα, σε αντίθεση με το διάδοχο του. Στην Κατοχή ήταν Εξαρχος στην Αθήνα. Του άρεσε η καλή ζωή και δεν έμενε στα διαμερίσματα του Πατριαρχείου, αλλά στη Βίλα της Γαλιλαίας όπου προσκαλούσε πρίγκιπες υπουργούς και τους επιφανείς της «καλής κοινωνίας». Επί των ημερών του ξεκίνησε η παρακμή στην οποία ζει μέχρι σήμερα η αγιοταφιτική αδελφότητα. «Εδιωχνε όποιον δεν του έδειχνε τυφλή υπακοή. Μόνο το Δεκέμβριο του ’61 έδιωξε 12 αξιόλογους ιερείς επειδή είχαν διαμαρτυρηθεί. Αν τους είχαμε σήμερα, το Πατριαρχείο θα ήταν καλύτερο».

  Ο επόμενος Πατριάρχης Διόδωρος κυκλοφορούσε με δύο Κάντιλακ. Η μία, μάλιστα, λένε ότι δεν χώραγε στο δρόμο που οδηγούσε στο Πατριαρχείο, και την άφηνε στην πύλη της Γιάφα. Στο Ισραήλ οι εφημερίδες έχουν καταγράψει σύλληψη του το Δεκέμβριο του 1986 στη γέφυρα του Ιορδάνη ποταμού, στο δρόμο προς την Ιεριχώ. Εγραψαν ότι κάτω από το κάθισμα της Κάντιλακ βρήκαν χρυσό και ναρκωτικά. «Τα έβαλε ο οδηγός. Εγώ δεν είχα ιδέα», είχε απαντήσει τότε ο Διόδωρος Οι αγιοταφίτες τον περιγράφουν σαν έναν άνθρωπο επιρρεπή σε ποικίλες απολαύσεις και χοντροκομμένο: «Ετρωγε μισό αρνί στην καθισιά του». Ακόμα, ήταν ο ίδιος που «εισήγαγε» τις Ρουμάνες στον Πανάγιο Τάφο, οι οποίες αφήσανε εποχή στα Ιεροσόλυμα. Η πλέον θρυλική ήταν η Λάκριμα, που υπήρξε για χρόνια το «δεξί του χέρι».

  Η αθρόα προσέλευση Ρουμάνων ξεκίνησε μετά από μία επίσκεψη του Διόδωρου στη βαλκανική χώρα το 1983. «Στην αρχή έφερε 4-5 για τα διαμερίσματα του», αφηγείται αγιοταφίτης. «Ηταν εργατικές και δεν δίσταζαν να κάνουν όλες τις δουλειές. Επιπλέον, δεν μιλούσαν ελληνικά και δεν καταλάβαιναν πολλά. Αρα, ήταν πιο έμπιστες από τις Ελληνίδες. Όταν οι υπόλοιποι αρχιερείς του περιβάλλοντος του πατριάρχη έβλεπαν πόσο ευχαριστημένος ήταν, του ζητούσαν να τους φέρει και γι αυτούς. Οι δικές του, λοιπόν, καλούσαν συγγένισσες και φίλες τους. Tous φοραγανε ένα ράσο και λέγανε ότι ήταν μοναχές».

  Θυμάστε τι κατάσταση υπήρχε επί Τσαουσέσκου και πώς έκαναν οι Ρουμάνες για να περάσουν τα σύνορα. Μετά άρχισαν να έρχονται κατά δεκάδες. Ελεγε μία: «Να φέρω μια ξαδέρφη μου, φίλη, γειτόνισσα κ.λπ.;» Το Πατριαρχείο τους έκανε τα χαρτιά και μετά έκανε τα στραβά μάτια. Το βράδυ, οι περισσότερες δουλεύανε σε κλαμπ στην Ιερουσαλήμ. Τι νομίζετε, ότι έρχονταν από τη Ρουμανία για τα 1 00 δολάρια που τους δίνανε; Τόσα έβγαζαν και στη χώρα τους». Κάποια στιγμή πολλοί μοναχοί άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι «μας κάνουν κουμάντο οι Ρουμάνες», καθώς ορισμένες και ειδικά η Λάκριμα, είχαν αρχίσει να αποκτούν επιρροή και δύναμη. Η Λάκριμα, όταν ήρθε, ήταν γύρω στά 30 και πολύ όμορφη. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει απαραίτητη στον Διόδωρο. Πολύ γρήγορα έμαθε κι ελληνικά. Ήταν το μοναδικό πρόσωπο, λέγεται, στο οποίο ο τότε πατριάρχης εμπιστευόταν τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του.

  Όταν πέθανε ο Διόδωρος πριν από πέντε χρόνια, η Λάκριμα εξαφανίστηκε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν. Το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε άδειο χωρίς ούτε ένα δολάριο. Οι φήμες φυσικά οργίασαν και από τότε συνεχώς βρίσκεται κάποιος να μιλά για τις βίλες που έχτισε στη Ρουμανία και για την πολυτελή ζωή που ζει…

  Άνθρωπος και των δύο πρώην πατριαρχών ήταν και ο τελευταίος ο Eipnvaios. Κοντά τους γαλουχήθηκε. Σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε διάκονος του Βενέδικτου και έμενε μαζί του στη βίλα της Γαλιλαίας στο όpos των Ελαίων. Ως ευνοούμενός τους, στάλθηκε και για σπουδές στην Ελλάδα. Οι σπουδές ήταν απαραίτητες για να ανέβει κανείς στην ιεραρχία. «Το πτυχίο το πήρε με το ζόρι και με μέσο», λέει ιερέας που ισχυρίζεται ότι «ποτέ κανείς δεν επαίνεσε την ευφυΐα και το μορφωτικό επίπεδο του Ειρηναίου».

  Η έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας ωστόσο δεν τον εμπόδισε να κατέχει πάντα τα υψηλότερα αξιώματα. Όπως αυτό του Εξαρχου στην Αθήνα, πριν γίνει πατριάρχης. Θέση από την οποία διαχειρίστηκε τεράστια περιουσία υπό πλήρη αδιαφάνεια, ακόμα και μέσω offshore εταιρειών.

  Πολλοί αγιοταφίτες, πάντως, πρόλαβαν κι έφυγαν νωρίς. Αρκετοί από αυτούς έγιναν ακόμα και στελέχη επιχειρήσεων. Ένας είναι σήμερα διευθυντής σε μεγάλη τράπεζα, ένας εισαγγελέας, ένας δικηγόρος κι ένας είναι αρχαιολόγος στην υπηρεσία αρχαιοτήτων του Ισραήλ!

  Η αγιοταφιτική αδελφότητα είναι μοναχική αδελφότητα. Αποτελεί την ιστορική συνέχεια της αδελφότητας των Σπουδαίων Μοναχών (λέγονταν «Σπουδαίοι» επειδή επιτελούσαν σπουδαία αποστολή και έργο) που οργάνωσε η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, το 326, μετά την ίδρυση των πρώτων ναών πέριξ των προσκυνημάτων.

  Ο προορισμός της αγιοταφιτικής αδελφότητας είναι να φυλάει τα Πανάγια Προσκυνήματα. Τα μέλη της τη θεωρούν την ενδοξότερη αδελφότητα σε όλο τον κόσμο (η πρώτη χριστιανική κοινότητα στον Πανάγιο Τάφο ήταν αυτή των Αποστόλων).

  Μετά την Αγία Ελένη, η αγιοταφιτική αδελφότητα οργανώθηκε και ανέλαβε τη συντήρηση των Προσκυνημάτων (τοποθεσία γέννησης και ανάστασης), την εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών της τοπικής εκκλησίας, αλλά και των προσκυνητών των Αγίων Τόπων που δεν έπαψαν να έρχονται ακόμα και στις δύσκολες εποχές.

  Από τότε οι βυζαντινοί αυτοκράτορες αλλά και κάθε χριστιανός που είχε τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι προσέφεραν πλουσιοπάροχα για την ίδρυση των ναών αλλά και για τον ευπρεπισμό των Αγίων Τόπων.

  Στην αρχή λειτουργούσε υπό ρωμαϊκή κατοχή (62 π.Χ-313 μ.Χ). Μετά έζησε την πιο λαμπρή της περίοδο με τη βυζαντινή κυριαρχία (313 μ.Χ-636 μ.Χ). Αργότερα, ήρθε ο αραβικός και οθωμανικός ζυγός (636-1967) και σήμερα λειτουργεί υπό το Ισραήλ, ενώ οι πιστοί είναι Παλαιστίνιοι και Ιορδανοί.

  Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σήμερα, αποτελείται από την αγιοταφιτική αδελφότητα (που δεν ξεπερνά τα 100 άτομα πλέον) αλλά και από τον έγγαμο κλήρο που υποστηρίζονται από το Πατριαρχείο για να διακονούν το ποίμνιο.

  Η πλειονότητα τωναγιοταφιτών που βρίσκεται σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έφτασα ν εκεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Ηταν συνήθως παιδιά πολυτέκνων ή φτωχών ανθρώπων που τους είχε τσακίσει ο πόλεμος και στάλθηκαν εκεί από τους γονείς τους, τους οποίους κάποιος ιερέας είχε ενημερώσει ότι θα έβρισκαν ένα κομμάτι ψωμί, στέγη, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ακόμα και τη δυνατότητα σπουδών. Αν πάλι έβλεπαν ότι ο μοναχισμός δεν τους ταίριαζε, ήταν ελεύθεροι να βγάλουν τα ράσα και να φύγουν. Δεν ήταν λοιπόν εξαρχής το κίνητρο να πάνε εκεί και να αφιερώσουν τη ζωή τους στον θεό και την Ορθοδοξία. Πολλοί, όμως, συνήθιζαν σε αυτόν τον τρόπο ζωής και έμεναν, αρκετοί δεν άντεχαν και έφευγαν. Τουλάχιστον 500 μοναχοί έχουν εγκαταλείψει το Πατριαρχείο τα τελευταία 50 χρόνια.

  Σήμερα, που οι συνθήκες είναι ολότελα διαφορετικές από αυτές της μετεμφυλιακής περιόδου, υπάρχει μεγάλη απροθυμία των νέων να κατέβουν στα Ιεροσόλυμα. Εάν είχαν καταφέρει να κάνουν το πατριαρχείο ένα μικρό Βατικανό, όπως ήθελαν κάποιοι, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Στις μέρες μας, πάντως, οι ανάγκες είναι πολλές και οι μοναχοί λίγοι. Νέα παιδιά δεν πηγαίνουν πια από την Ελλάδα.

  «Υπάρχει λειψανδρία. Και 500 να ήμασταν, θα ήταν λίγοι» λένε αγιοταφίτες. «Το πατριαρχείο ποτέ δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια να προσελκύσει νέους α νθρώπους. Λειτουργεί όπως η αράχνη που στήνει ιστό για να πιάσει τα θύματα της. Οσοι ήλθαν πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, όταν είδαν την πραγματικότητα, έφυγαν κακήν κακώς. Οταν κανείς τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, διωκόταν. Πολλοί, μάλιστα, σε μεγάλη ηλικία, βρέθηκαν αβοήθητοι στο δρόμο».

  http://users.forthnet.gr/ath/omhros/Txt/km/Ierosolyma.htm#bened

 30. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στο τέλος του κομματιού 7, ο αναγνώστης μας θα διαβάσει:

  «(Σημ.Λασκ. Το 2005 ο Τιμόθεος κατήγγειλε τον απεσταλμένο του Χριστόδουλου πατέρα Βαβύλη για φωτομοντάζ εναντίον του, ώστε να εκλεγεί ο Ειρηναίος. Εκκρεμεί η υπόθεση δικαστικά)».

  Η διατύπωσή μου ήταν πολύ προσεκτική και δεν υιοθέτησα την κατηγορία που μερίδα του Τύπου είχε τότε υιοθετήσει.

  Τώρα διαβάζω:

  «Αθώος» ο Βαβύλης
  21/12/2010
  Athina 984

  Ομόφωνα αθώος κρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Απόστολος Βαβύλης για την υπόθεση των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει την περίοδο της εκλογής του Ειρηναίου στον θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση κήρυξε αθώο τον Απόστολο Βαβύλη για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της ψευδορκίας, κλείνοντας με την απόφασή του θετικά και την τελευταία του δικαστική υπόθεση.
  Ο Βαβύλης έχει απαλλαγεί με βουλεύματα για όλες τις υποθέσεις που είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη ,όταν είχε ξεσπάσει ο σάλος με τον «μοναχό Ραφαήλ» και τις δραστηριότητες του σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία.
  Ο ίδιος από την αρχή υποστήριζε ότι είναι αθώος και όπως ανέφερε και στην απολογία του, η επίθεση σε βάρος του στόχευε να πλήξει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο».

  Υποθέτω πως η «πλαστογραφία» ίσως αναφέρετα στο φωτομοντάζ, σε κάθε περίπτωση όμως ο αδελφός Βαβύλης δεν καταδικάστηκε για κάτι τέτοιο.

  Άρα πατριάρχη των Ιεροσολύμων, να υποθέσω πως οι ροζ φωτογραφίες του αγίου Βόστρων Τιμόθεου ήταν γνήσιες ή απλά ήταν πλαστές αλλά δεν εντοπίστηκε ο δράστης;
  Προσήλθε ο ιερός Τμόθεος να καταθέσει στο δικαστήριο ώστε να βοηθήσει στη διελεύκανση της υπόθεσης που αφορά την τιμή του;
  Υιοθετώ τη δεύτερη άποψη, πως δηλ. οι φωτογραφίες ήταν πλαστές από άγνωστο δράστη, αλλά τότε ποιός άλλος θα ήταν ο δράστης από τον πανίερο Ειρηναίο;

  Στο ΒΗΜΑ (Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2005 ) διαβάζω:

  Ο Βαβύλης-Φωκάς σε ένορκη βεβαίωση (Φεβρουάριος 2004), που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι η γνωριμία του με τον κ. Ειρηναίο έγινε τον Ιανουάριο του 2001, στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου στην Αθήνα, όπου του εξέφρασε την πρόθεσή του να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για να βοηθήσει στην προεκλογική καμπάνια για την πατριαρχική εκλογή. Επαναλαμβάνει ότι ο κ. Χριστόδουλος του είχε δώσει συστατική επιστολή και σημειώνει ότι ο σημερινός Πατριάρχης τον χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στην πατριαρχική εκλογή, Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο. Λέει ότι ο κ. Ειρηναίος διένειμε φωτογραφίες του κ. Τιμόθεου με σεξουαλικό περιεχόμενο, που ήταν προϊόν ηλεκτρονικού φωτομοντάζ…»

  Επομένως ο κ.Ειρηναίος πρέπει να δικαστεί για το φωτομοντάζ.

 31. Ο/Η Φ.Κ. λέει:

  http://anazitiseis-hh.blogspot.com/2010/06/anybody-home.html

  Anybody home?

  Με αφορμή ένα άρθρο τού Μιχάλη Καλόπουλου για το αμφιλεγόμενο ζήτημα τής Ακοίμητης Κανδήλας, κάποιος αναγνώστης επικοινώνησε γραπτώς με το Γραφείο Τύπου τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θέτοντας δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως δε ο ίδιος επισήμανε παραθέτοντας, μάλιστα, και τη σχετική απάντηση που έλαβε από τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο, η τοποθέτηση τού Πατριαρχείου υπήρξε σαφής και άμεση. Ο φιλέρευνος σχολιαστής προέτρεψε, μάλιστα, τον ίδιο τον κ. Καλόπουλο να τον μιμηθεί, αφού «από την δική [τ]ου εμπειρία, η απάντηση στο ερώτημα [τ]ου δόθηκε άμεσα, πρόθυμα και με σαφήνεια».

  ΄Όπερ και εγένετο: ο κ. Καλόπουλος έστειλε, λοιπόν, τον περασμένο Απρίλιο μιαν επιστολή στον διάκονο Αθανάσιο, εισηγητή τού Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου με παράλληλη κοινοποίηση στον Καπιτωλιάδος, όπου υπενθυμίζοντας παλαιότερη δημόσια δέσμευση τού εκπροσώπου Τύπου τού Πατριαρχείου στην Αθήνα, επανέθεσε τα εξής δύο ερώτηματα:

  «α) Δέχεστε να αναλάβετε (όπως υποσχέθηκε τότε ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ιλιάκης), τα έξοδα αεροπορικής μετάβασης αυτής της επιτροπής επιστημόνων, καθώς και ολιγομελούς τηλεοπτικού συνεργείου;

  β) Δέχεστε να αντικατασταθούν (όπως τότε αποδέχτηκε ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ιλιάκης) τα κεριά και οι κανδήλες, με δίκες μας την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από της είσοδο του Πατριάρχη στο Κουβούκλιο;»

  Το ηλεμήνυμα είχε ημερομηνία αποστολής 20 Απριλίου και σήμερα έχουμε 6 Ιουνίου. Ενάμισης μήνας πέρασε, δηλαδή, από τότε κι όπως ο ίδιος ο σκεπτικιστής συγγραφέας χαρακτηριστικά δήλωσε, «άκρα του τάφου σιωπή!». Το γεγονός, μάλιστα, ότι το αρμόδιο Γραφείο τού Πατριαρχείου δεν καταδέχτηκε ούτε καν να επιβεβαιώσει τη λήψη τής επιστολής, επέσυρε τη μήνι τού αναγνώστη που είχε παρέμβει:

  «Τι να πω, λυπάμαι, ήλπιζα σε κάτι καλύτερο.

  Η στάση τους είναι το λιγότερο αγενής καθώς θα μπορούσαν τουλάχιστον να απαντήσουν και να αρνηθούν με κάποια δικαιολογία του τύπου «ο επιστημονικός έλεγχος προσβάλλει την ιερά τελετουργία μας γι αυτό και αρνούμαστε». Για την ακρίβεια αυτή την εξέλιξη περίμενα αλλά ούτε καν αυτό έκαναν.

  Κάτι που βέβαια δεν θα τους έσωζε καθώς είχε προηγηθεί δημοσίως η υπόσχεση της έρευνας. Έδωσαν με μεγάλη άνεση την υπόσχεση για να προκαλέσουν εντυπώσεις και μετά ως εκ θαύματος εξαφανίστηκαν και ξέχασαν τι είπαν. Μετά από αυτή την στάση δικαιολογημένα πλέον τους θεωρώ ψεύτες και λαοπλάνους και χάνω κάθε σεβασμό και εκτίμηση που ενδεχομένως να μου είχε απομείνει.

  Λυπάμαι το άβουλο ποίμνιο που θυσιάζει την λογική του στο βωμό του φόβου και της ελπίδας.»

  Αυτά, λοιπόν, συνέβησαν τότε, μέχρι που πρόσφατα είπα να δοκιμάσω την τύχη μου κι εγώ. Όπως και να το κάνουμε, οι πιθανότητες ήταν μοιρασμένες: μπορεί μεν τον κ. Καλόπουλο να τον αγνόησαν, στον Στέλιο, όμως, απάντησαν αμέσως. Τι είχα, λοιπόν, να χάσω; Όπερ και εγένετο. Η πρώτη απόπειρα επικοινωνίας με τον π. Ησύχιο έγινε στις 21 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή:

  Η δεύτερη προσπάθεια έγινε μία βδομάδα αργότερα:

  Τρίτη προσπάθεια.δεν.θα υπάρξει – το πήραμε το μήνυμα, Παναγιώτατε, κι ευχαριστούμε…
  ..
  ….
  ..
  ..

  Αναρτήθηκε από Κώστας στις 11:13 π.μ. Ετικέτες Περί τού «Αγίου Φωτός»

 32. Παράθεμα: Λόγος 19.02.2011 « Ροΐδη Εμμονές

 33. Ο/Η Anna Frank λέει:

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/greek-fugitive-increases-pressure-on-patriarch-over-jerusalem-land-scandal-1.154262

  Greek fugitive increases pressure on patriarch over Jerusalem land scandal
  By The Associated Press

  $$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$

  Irineos also was criticized after his allies in Greece’s church became embroiled in sexual and corruption scandals, leading to the indictments and resignations of several clergy.

 34. Παράθεμα: Καλλικράτης τώρα στις δεσποτικές Σατραπείες « Ροΐδη Εμμονές

 35. Παράθεμα: Διαφήμιση εμπαθή απατεώνα από την κρατική τηλεόραση; « Ροΐδη Εμμονές

 36. Παράθεμα: Ανοιχτή επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας « Ροΐδη Εμμονές

 37. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

 38. Ο/Η Zinc 007 λέει:

  http://www.16beavergroup.org/mtarchive/archives/000134.php

  Greek bishop is accused of hiring hit-man to kill Patriarch
  By Neil Barnett

  The Telegraph
  May 18, 2003

  A Greek Orthodox bishop is to be charged under anti-terrorism laws
  in Athens for allegedly plotting to murder the head of the ancient
  Patriarchate of Jerusalem.

  Bishop Timotheos of Vostra is accused of offering to pay a hit-man
  $500,000 (£354,000) to have his clerical rival, Patriarch Irenaios,
  killed.

  According to Irenaios’s lawyer, Timotheos offered the money to a
  Palestinian radical, Yusaf Naim al-Mufti. He was said to be angry that
  he had lost out to Irenaios in the 2001 election to become patriarch –
  one of the most sought-after roles within the Greek Orthodox Church.

  Last week, the Athens criminal prosecutor announced that Timotheos
  would be charged with forming a criminal gang. The bishop, who is in
  charge of the Patriarchate’s finances, has denied the allegations.

 39. Παράθεμα: To αυγό του φιδιού, μπορεί να εκκολαφθεί « Ροΐδη Εμμονές

 40. Ο/Η Nέαρχος Θ. λέει:

  Οι μούτζες του μητροπολίτη Φώτιου

 41. Παράθεμα: H παιδεραστία είναι χριστιανική αξία; « Ροΐδη Εμμονές

 42. Ο/Η Αγιοταφίτης λέει:

  Ο πατριάρχης Θεόφιλος απόλυσε αυθαίρετα τον μητροπολίτη Κορνήλιο, χωρίς απολογία

  http://www.ocl.org/index.cfm?fuseaction=churchgovernance.one&content_id=17304&CFID=26775512&CFTOKEN=45122816&tp_preview=true

  Patriarch Theofilos Expels Metropolitan Kornelios from Synod – The National Herald
  ——————————————————————————–

  September 12, 2008

  By Theodore Kalmoukos

  Special to The National Herald

  BOSTON – Patriarch Theofilos of Jerusalem dismissed the first ranking hierarchs of its Patriarchate, Metropolitan Kornelios of Petra from the Holy Synod, claiming that he was organizing a conspiracy to overthrow him.

  On Monday, September 1, 2008, at the end of the meeting of the Holy Synod, Patriarch Theofilos pulled out from his pocket a piece of paper and said that “for the last three years Metropolitan Kornelios of Petra is organizing a conspiracy against me and thus he is expelled from the body of the Holy Synod.” Patriarch Theofilos did not allow any discussion but he immediately offered the dismissal prayer and ended the meeting.

 43. Ο/Η Xlisti λέει:

  http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1656%3A——&catid=33%3A2009-12-18-08-37-34&Itemid=127

  Ο Μητροπολίτης Κορνήλιος αρνείται την συνομωσία

  Τετάρτη, 10 Σεπτέμβριος 2008
  Συντάχθηκε απο τον/την Εθνικός Κήρυκας (Θεόδωρος Καλμούκος)

  Την περασμένη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,
  ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτί και είπε ότι ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος δρα συνωμοτικά εναντίον του στοχεύοντας στην πτώση του από τον θρόνο, ανακοίνωσε την αποπομπή του από το σώμα της Συνόδου, είπε «δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών» και έληξε την συνεδρίαση της Συνόδου, αφήνοντας τους πάντες σύξυλους.

  Ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Κορνήλιος, ο οποίος λογίζεται εκ των
  στελεχών του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αναφέρεται στο ζήτημα της αποπομπής του από την Ιερά Σύνοδο, όπως έγραψε σχετικά ο «Ε.Κ.» στη έκδοσή του της περασμένης Παρασκευής, στην οποία αρνείται ότι έκανε κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή είχε μεταβεί την Ιορδανία και απεργαζόταν συνωμοτικά την ανατροπή του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου.

  Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον ίδιον τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο, θέσαμε υπ’ όψη του τις δηλώσεις του κ. Κορνήλιου στη συνέντευξή του, πλην όμως αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι δεν προέβη αβασάνιστα στην απόφασή του της αποπομπής του Μητροπολίτη Κορνήλιου από την Ιερά Σύνοδο.

  Ο Μητροπολίτης κ. Κορνήλιος είναι εκ των πρεσβυτέρων ιεραρχών κατά τάξη και κατά πρεσβεία χειροτονίας, διετέλεσε Πατριαρχικός Επίτροπος και Τοποτηρητής και μάλιστα ήταν ο κεντρικός συντελεστής της ανάδειξης του σημερινού Πατριάρχη Θεόφιλου στον Πατριαρχικό Θρόνο.

  Ερωτηθείς τι συμβαίνει και σας απέπεμψε πριν λίγες μέρες από την Σύνοδο ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο Μητροπολίτης κ. Κορνήλιος, εξήγησε ότι «ενώ εγώ ήμουν πρωτοστάτης για να εκλεγεί ο Θεόφιλος και λέγει ότι εδώ και τρία χρόνια από την
  εκλογή του διοργανώνω συνομωσία για τον ρίξω από τον θρόνο» και τόνισε πως «δεν υπάρχει τίποτε από αυτά, τίποτε».

  Στην ερώτηση πώς εξήγαγε ο Πατριάρχης Θεόφιλος αυτό το συμπέρασμα, ο κ. Κορνήλιος είπε: «Είχε καλέσει τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου τον Άγιο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο και του είπε ότι ο Άγιος Πέτρας πήγε στο Αμμάν και συναντήθηκε με τον τάδε και τον δείνα και διοργάνωσε συνωμοσία να με ρίξετε για να βγεις εσύ Πατριάρχης, δηλαδή ο Αρχιγραμματέας».

  Και πρόσθεσε: «Πήγα τον είδα και του είπα Μακαριώτατε δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά, ούτε ένα στο δισεκατομμύριο».

  Στην επισήμανση πώς φαίνεται ότι δεν πείσθηκε ο Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Κορνήλιος διερωτήθηκε λέγοντας «ε, τι να κάνουμε, δηλαδή να αποδεχθώ ότι έκανα συνομωσία», ενώ στην ερώτηση, δεν του είπατε τίποτε μέσα στη Σύνοδο, απάντησε: «Είχαμε επικυρώσει στη συνεδρίαση της Συνόδου τα πρακτικά προηγούμενων Συνόδων, συζητήσαμε δύο θέματα και κάποια στιγμή έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτί και είπε ότι από την ημέρα της εκλογής μου ο Άγιος Πέτρας διοργανώνει συνωμοσία εναντίον μου και σήμερα αποπέμπεται από την Σύνοδο, κι αμέσως είπε δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, πάμε κι έφυγαν».

  Ο Μητροπολίτης Κορνήλιος είπε ακόμα πως «έπαθα κυριολεκτικά σοκ, δεν πρόλαβα να μιλήσω».

  Όταν τον ρωτήσαμε πώς θα χειριστεί το θέμα, μάς είπε: «Εγώ είμαι κληρικός, είμαι στο Πατριαρχείο 57 έτη όπου υπηρέτησα με το πρόσωπο ψηλά, δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για τίποτε, η συνείδησή μου είναι ήσυχη κι από εκεί και πέρα υπάρχει ο Θεός κι όλοι θα κριθούμε».

  Στην ερώτηση γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν φύγει από την Αγιοταφική Αδελφότητα τουλάχιστον έξι μοναχοί και ιερείς, είπε, «δεν μπορώ να σας απαντήσω», ενώ ερωτηθείς πώς πηγαίνουν τα πράγματα στο Πατριαρχείο σήμερα, είπε, «δεν μπορώ να σας απαντήσω».

  Αναφορικά με το θέμα των παλαιστινιακών κοινοτήτων της Αμερικής είπε ότι «στην αρχή ήμουν υπέρ αυτής της απόψεως να υπαχθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά κάναμε ένα μεγάλο λάθος, έπρεπε να συμβουλευθούμε και τις κοινότητες αν θα δεχόταν κάτι τέτοιο, διότι όπως μαθαίνω τώρα δεν το
  αποδέχονται και θέλουν να πάνε στους Ρώσους».

  Και πρόσθεσε: «Ενώ ήμουν άλλης απόψεως, δηλαδή τι θέλουμε στην Αμερική, τώρα αλλάζω γνώμη εφόσον εκείνοι δεν θέλουν να πάνε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά θέλουν να πάνε με την Λευκή Αρκούδα (Ρωσία).

  Εμείς τώρα πρέπει να πάμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να πούμε πως επιθυμία μας ήταν να αποσυρθούμε από την Αμερική, αλλά εφόσον οι κοινότητες δεν δέχονται να προσκολληθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπάρχει κίνδυνος να προσκολληθούν σε άλλες δικαιοδοσίες, να παραμείνουν με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

  Σχετικά με το πληρεξούσιο που έκανε ο Πατριάρχης Θεόφιλος στις 29 Αυγούστου του 2005 σε κάποιον δικηγόρο Μουγραμπή να χειρίζεται την περιουσία και τα θέματα του Πατριαρχείου, αν το έχει εγκρίνει η Σύνοδος, ο Μητροπολίτης Κορνήλιος μας είπε ότι «σ’ αυτά δεν λογοδοτεί, δεν ρωτά γνώμη, δεν το έφερε στη Σύνοδο».

  Στην ερώτηση, βλέποντας πίσω πιο ψύχραιμα όσα έγιναν με τον
  τ. Πατριάρχη Ειρηναίο, ήταν κανονικά και νόμιμα, είναι σε καλύτερη κατάσταση το Πατριαρχείο τώρα από ήταν επί Ειρηναίου, ο Μητροπολίτης Κορνήλιος είπε, «αυτό θα το κρίνει η Ιστορία, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω», ενώ σε άλλη ερώτηση αν τώρα με τον Θεόφιλο είναι καλύτερα τα πράγματα, είπε, «μη με ρωτάτε».

 44. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όμοιος στον όμοιο

 45. Ο/Η Αχ Βαχ λέει:

  Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011Τρίτο Πάσχα ο Ειρηναίος φυλακισμένος!
  Ετικέτες Μάθε Αλήθειες

  Χρονια πολλά και Καλό Πάσχα.
  Αυτο που συμβαινει στα Ιεροσόλυμα ειναι απιστευτο.

  Ένας ανθρωπος φυλακιζεται χωρίς δικη, στερειται τα παντα, ειναι ο πατριάρχης και κανένας δεν μιλάει.
  Ο νυν «πατριάρχης» που σημειωτεον τον χειροτονησε αυτον μονον επισκοπο ο πατριάρχης Ειρηναίος, ξεπουλαει τα παντα στους Εβραίους, κατεβαζει τη σημαια απο το πατριαρχειο, η Ελλάδα εν μεσω οικονομικής κρίσης του στελνει φρουρούς!!! Η εκκλησία εδω του μαζευει εκατομμύρια λες και δεν εχει και δεν μιλαει κανένας!!!
  Ο Ειρηναίος τριτο Πάσχα κλεισμένος και μόνος.
  Αν και δεν ειχα παντα τις καλύτερες σχέσεις, ντρεπομαι, λυπαμαι και προσευχομαι.

  Π. Ραφαηλ

 46. Ο/Η Ένας λέει:

  Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ USD ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  -Justice for the disposed eirinaios patriarch of jerusalem

  November 26, 2011

  Μεγαλη αισθηση δημιουργησε στο Ισραηλ το δημοσιευμα της καθημερινης εφημεριδας Haaretz μιας απο τις πιο εγκυρες εφημεριδες της χωρας η επισημοποιηση των πληροφοριων για ερευνες που αρχισε η αστυνομια μετα απο εντολη της εισαγγελιας του ανωτατου δικαστηριου της χωρας,εναντιον του Πατριαρχη Θεοφιλου,για το ποσο των 13 εκατομμυριων,που υπεγραψε να καταβαλει με συμβολαιο στον τοτε υπουργο Rafi Eitan,με αντισταθμισμα την αναγνωριση του απο την κυβερνηση του Ισραηλ,ως νομιμου Πατριαρχη.Ο θεοφιλος πρωτοστατησε με ομαδα Μητροπολιτων,ανατρεποντας το νομιμο εκλεγμενο Πατριαρχη Ειρηναιο,με το προσχημα οτι πωλησε μεγαλες εκτασεις σε Ισραηλινους επιχειρηματιες.Προηγουμενως η ομαδα του Θεοφιλου,ειχε κατηγορησει τον Ειρηναιο για κακοδιαχειριση,εν οσω εκεινος ηταν Εξαρχος του Παναγιου

  http://esperiatv.com/blog/2011/11/26/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB-%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB/

 47. Ο/Η Ένας λέει:

  Former Pensioner Affairs Minister Rafi Eitan suspected of assisting Theophilos III to acquire title.
  By Tomer Zarchin

  The police commissioner recently asked for an investigation into a claim that Greek Orthodox Patriarch Theophilos III allegedly purchased recognition of his title with the assistance of former Pensioner Affairs Minister Rafi Eitan.
  Police Commissioner Yohanan Danino asked the head of the police investigations and intelligence branch, Maj. Gen. Yoram Segilovich to investigate the suspicions.

  ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕ ΜΕ 13 ΕΚ ΔΟΛΛΑΡΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ;
  ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  «Η αστυνομία διερευνά τον ισχυρισμό ότι ο Ελληνας πατριάρχης αγόρασε τον τίτλο του, δωροδοκώντας με 13 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο τίτλος χθεσινού ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που προβλήθηκε στην πρώτη σελίδα, «το αίτημα να ξεκινήσει ποινική έρευνα προήλθε από τον έκπτωτο Ελληνορθόδοξο πατριάρχη Ειρηναίο, που εγγράφως απευθύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
  Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και στον εισαγγελέα Μοσέ Λάντορ».
  Ο Ειρηναίος, σύμφωνα με τη «Haaretz», στην καταγγελία του αναφέρει ότι…….
  η αναγνώριση του Θεόφιλου το 2007 έγινε στο πλαίσιο «συμφωνίας δωροδοκίας». Ο τελευταίος, όπως έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η ισραηλινή εφημερίδα, υποσχέθηκε στο βοηθό τού τότε αρμόδιου υπουργού για τα εκκλησιαστικά θέματα Ραφί Εϊτάν ότι θα πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να αναγνωριστεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.
  Ο πατριάρχης Θεόφιλος διαδέχτηκε στο θρόνο των Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο μετά την καθαίρεση του τελευταίου τον Ιούνιο του 2005. Η εκλογή του Θεόφιλου έγινε τον Αύγουστο του 2005, ενώ η αναγνώρισή του από την κυβέρνηση του Ισραήλ ήρθε στις 16 Δεκεμβρίου 2007. Το Ισραήλ έως τότε συνέχιζε να αναγνωρίζει ως νόμιμο προκαθήμενο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο, κρατώντας για δυόμισι χρόνια σφραγισμένες τις οικονομικές υπηρεσίες τού Πατριαρχείου.
  Η έκπτωση του Ειρηναίου ήταν αποτέλεσμα μιας πολύμηνης κρίσης στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που ξεκίνησε όταν έγινε γνωστή η παρουσία του Απόστολου Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα. Από το 2005 ο Ειρηναίος παραμένει σε χώρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «απομονωμένος» από την Αγιοταφιτική κοινότητα.

  agioritikovima.gr

  http://ellinonea.blogspot.com/2011/11/13.html

 48. Παράθεμα: Η ΜΚΟ «Ρωμιοσύνη»… « Ροΐδη Εμμονές

 49. Ο/Η Αρχιμανδρίτης Κωλοσούζας λέει:

 50. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  O Eιρηναίος φυλακισμένος στο πατριαρχείο δίνει συνέντευξη στο Ασοσιέιτεντ

 51. Ο/Η romfea kyriou λέει:

 52. Ο/Η romfea kyriou λέει:

 53. Ο/Η laskaratos λέει:

  Στο μπλογκ Ratio vincit δημοσιεύτηκε ένα σοβαρό άρθρο για το Άγιο Φως:

  «Ένα έθιμο που γελοιοποιεί την Ελλάδα».

  Συμφωνώ με την παρατήρηση:

  «δεν πρέπει ….να … παρεμποδίζουμε (τον άλλον) στην εκτέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων», αλλά αυτή η υπόδειξη θα έπρεπε να απευθύνεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία το έκανε ιστορικά και το κάνει ακόμη και σήμερα παρεμποδίζοντας π.χ. την καύση των νεκρών, την ανέγερση τζαμιού, την ευθανασία, το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων, τη μεταμόσχευση ζωτικών οργάνων (εκτός αν ο λήπτης είναι τρομοκρατημένος αρχιεπίσκοπος χωρίς ελπίδα σωτηρίας ούτε με μεταμόσχευση) κλπ.

  Διαφωνώ με το:
  «δεν πρέπει να χλευάζουμε την πίστη του άλλου», το οποίο οδηγεί σε λογοκρισία και σε απαξίωση αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, χλευαστικών της αισχρής διαστρεβλωτικής του «Ευαγγελίου» πίστης της παπαδοκρατίας. Κανείς δεν θα μας απαγορεύσει τον χλευασμό των εικόνων που δακρύζουν, των ιερών λειψάνων, της αειπαρθενίας της Παναγίας κλπ κλπ κλπ. και ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία της «Χρυσής Αυγής», η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκηρύξει την επίσημη άποψή της πως η Γη δεν κινείται.

  Ολόκληρο το αρθρο και το σχόλιο μου εδώ:

  http://ratiovincit.com/2012/04/15/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%ce%b8%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

  Επειδή έχει αφαιρεθεί (από λάθος δικό μου; Δεν το νομιζω) ή από κάποια άλλη αιτία μια λέξη που δυσκολεύει την κατανόηση, το δημοσιεύω εδώ ολόκληρο:

  «Ξεχνάτε μερικά πράγματα στη διατύπωση του σκεπτικού σας:

  1.Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σεβάστηκε ποτέ το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Όπου και όποτε είχε το δικαίωμα καταδίωξε με φοβερή σκληρότητα κάθε θρησκευτική διαφοροποίηση στο χώρο της με τη βοήθεια της κοσμικής εξουσίας.

  2.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαπατά το κοινό με αγυρτίες κλπ από τη στιγμή μάλιστα που ένα μέρος αυτού του κοινού, μικρά παιδιά και ανισόρροπα άτομα, δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη ευθυκρισία.

  3. Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι αφανώς κρατική υπηρεσία του ελληνικού κράτους και στρατολογεί στην άκρως κακόφημη Αγιοταφική αδελφότητα η οποία αποτελεί οχετό απίστευτων κακουργιών και σκανδάλων (π.χ. βλ.Καθημερινή 22-07-2001)

  http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_22/07/2001_5004096

  ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΕΙ [(αυτή η λέξη, οχι με κεφαλαία) έχει εξαφανιστεί].

  ανήλικα αγόρια από την Ελλάδα.

  https://roides.wordpress.com/2008/11/25/25nov08/

  Απόλυτα ρατσιστικό, απαγορεύει στους ιθαγενείς Ορθοδόξους να έχουν δικό τους πατριάρχη και μετά βίας χειροτονεί έναν ή δυο Άραβες επισκόπους. Τροφοδοτείται από τα μυστικα κονδύλια του Υπ.Εξωτερικών και αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο στον ελληνικό χώρο με τη φοροδιαφυγή και τις οικονομικές απάτες που οργανώνει και οι οποίες μένουν τελικά στο απυρόβλητο και κουκουλώνονται ως “εθνική απόρρητη υπόθεση”.Π.χ.

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175

  “Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.

  Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου

  Οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν τις συμβάσεις για εκατοντάδες σπίτια, θέατρα, ναούς και κτήματα στην Ελλάδα. .Συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι και πνευματικά παιδιά «εκτελούσαν» επί χρόνια χρέη «βοηθών οικονομικών διαχειριστών» της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. H διαχείριση των τεσσάρων θεάτρων, των 130 και πλέον διαμερισμάτων, τα ενοίκια από τα εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, ο οβολός των πιστών στα παγκάρια των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών…”. (σημ.: αστεία πράγματα, ουδέποτε ανακοινώθηκε το πόρισμα του μικροσκόπιου)
  (ΤΟ ΒΗΜΑ 10.7.2005).

  Πως μπορετε να διατυπώνετε τέτοιες ουδέτερες γενικότητες γύρω απο ένα τόσο τεράστιο σκάνδαλο;

  Η μεταφορά του Αγίου Φωτός καθιερώθηκε από την ευσεβή πρωθυπουργό της Ελλάδας Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, με έμπνευση του εξομολόγου της του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Τιμόθεου, φίλου του αγίου Ειρηναίου υπέρ του οποίου ακόμη και σήμερα μάεται, αναμεταδίδοντας αυτά που βγάζει στη φόρα εναντίον του νυ πατριάρχη Θεόφιλου, ο οποίος βέβαα δεν διαφέρει από τους προκατόχους του αγίους Διόδωρο και Ειρηναίο:

  http://ektimotheou.blogspot.com/2011/11/13oooooo.html

  “Ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αστυνομίας μετά απο εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ προχώρησε σε έναρξη επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αν η αναγνώριση του Θεόφιλου Γ’ αποτελεί προιόν απάτης και δωροδοκίας. Με εκτενής δημοσίευμα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τόσο στην εβραική όσο και στην αγγλική της έκδοση “δείχνει” τον πρώην Υπουργού Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων, του Ράφι Είταν ως τον παραλήπτη 13 εκατομμύριων δολλαρίων προκειμένου να βοηθήσει τον Θεόφιλο να αναγνωριστεί. Διαβάστε το δημοσίευμα της Haaretz μεταφρασμένο στα ελληνικά: 23.11.2011 (Haaretz) – Διαβάστε το άρθρο της Haaretz ….”.

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/police-to-investigate-claim-greek-patriarch-bought-title-with-13-million-bribe-1.397161

 54. Ο/Η του Λαυρεντιάδη λέει:

  Ο ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΑ-ΛΟΥΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  Συντάχθηκε απο τον/την Makelaris Στις 14 Απριλίου 2012 – 21:05.

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ

  O άνθρωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Πέτρου Κυριακίδη, αρχιμανδρίτης Δαμιανός, μετέφερε το Άγιο Φως με κυβερνητικό στρατιωτικό αεροσκάφος από τα Ιεροσόλυμα. Στο Άγιο Φως απονέμονται τιμές αρχηγού κράτους. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός(για όσους δεν θυμούνται)είναι το πρόσωπο που γύρω από το όνομα του είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο πριν από λίγο καιρό)όταν είχε αποκαλυφθεί ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε ταξιδέψει με πολιτική περιβολή στην Κίνα(περιβολή τουρίστα για την ακρίβεια), αγκαζέ με ξανθιά οπτασία λέγοντας ότι ταξιδεύει σαν τουριστικός πράκτορας. Μάλιστα είχε γραφεί ότι μετέφερε πάνω του και διάφορα κοσμήματα μεγάλης αξίας που δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει.

  Όταν αποκαλύψαμε και εμείς και κάποιοι άλλοι -που δεν χαμπάριασαν τότε από τις πιέσεις των νονών Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη που έπαιρναν τηλέφωνα με τους υποτακτικούς τους και έλεγαν μην γράψετε κείνο και το άλλο-την αλήθεια, έγινε της κακομοίρας. Αυτά για να μην τρέφουμε αυταπάτες για την διαπλοκή που ελέγχει ακόμα και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι το ντουέτο της αμαρτίας(Λούα-Λούα και Νονός), τον Δαμιανό τον έχουν υπό τύπον «εμπορικού αντιπροσώπου» στα Άγια Χώματα. Για να ξεπουληθεί ότι έχει απομείνει όρθιο και απούλητο από την Αυτού Εξοχότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Θεόφιλος, Λαυρεντιάδης, Κυριακίδης και Εβραίοι συγκεκριμένων συνομοταξιών, έχουν βάλει στο μάτι και προωθούν την εκποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στα Ιεροσόλυμα, πάνω από τον Τάφο του Χριστού.

  Αλλά αυτά θα τα πούμε μετά το Πάσχα. Για τους εντεταλμένους και τους ιπποκόμους.

  Για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, πήγε το πρωί του Μ. Σαββάτου στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή της Αφής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

  Ο κ. Δόλλης επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο μετά τις 20:00 μεταφέροντας το Αγιο Φως στην Αθήνα.

  Πολλοί πιστοί είχαν μεταβεί στο αεροδρόμιο για να πάρουν πρώτοι το Αναστάσιμο Άγιο Φως. Το έθιμο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός με αεροσκάφος στην Αθήνα ξεκίνησε το 1988 με πρωτοβουλία ενός ταξιδιωτικού γραφείου. Το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο συνέχιζε κάθε χρόνο να μεταφέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, μέχρι και το 2002. Έκτοτε το έθιμο αυτό αανέλαβε να συνεχίσει το υπ. Εξωτερικών, που από το 2003 μέχρι σήμερα μεταφέρει το Άγιο Φως.
  http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=942:2012-04-14-18-42-57&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

 55. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

  Ο Μεταλληνός παραδέχεται την απάτη του αγίου φωτός!

 56. Ο/Η ΒΡ λέει:

  Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011Ο πάλαι ποτέ Μασόνος διπλωμάτης, ο Καισαρείας Βασίλειος, ο Βόστρων Τιμόθεος και οι άλλοι…!

  Σήμερα, δοθείσης της ευκαιρίας από ένα ιδιόχειρο ευχετήριο σημείωμα του μητροπολίτη Καισαρείας κ. Βασιλείου στον Μασόνο διπλωμάτη (βλ. άνω), ας θυμηθούμε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο γηραιός ιεράρχης στην εκτόπιση του νόμιμου και κανονικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου Α’.

  «…Στις 6 Μαΐου 2005 ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνεκάλεσε δύο φορές, πρωί και απόγευμα, την Ιερά Σύνοδο στην αίθουσα του Συνοδικού του Πατριαρχείου. Παρόντες ήσαν δέκα Συνοδικοί. Και τις δύο φορές δεν υπήρχε απαρτία. Και αυτό διότι μέλη της Ιεράς Συνόδου έκαναν παρασύνοδο, εκτός της Συνοδικής αιθούσης, εναντίον του Πατριάρχου Ειρηναίου [……] υπό του πρώτου τη τάξει Καισαρείας κ. Βασιλείου.
  [……] Ο μακαριώτατος (Ειρηναίος) κατευθύνθηκε προς την οικία του μητροπολίτη Καισαρείας, διότι εκείνος είχε ήδη ισχυριστεί λόγους υγείας, διά τους οποίους δεν ηδύνατο να ήρχετο εις την Ιερά Σύνοδο εκείνη την ημέρα.
  Ο μητροπολίτης δεν άνοιγε την θύρα και εκεί έξω από την πόρτα του σπιτιού του μαζεύτηκαν μερικοί αρχιερείς, εκ των οποίων [……] ο Βόστρων κ. Τιμόθεος.
  Ο κ. Τιμόθεος άρχισε, κουνώντας το χέρι του και δείχνοντας τον Πατριάρχη Ειρηναίο, να του λέγει ότι πρέπει να παραιτηθεί γιατί εξέθεσε το Πατριαρχείο και δεν τον θέλει η Αδελφότητα.
  [……] Ο μακαριώτατος (Ειρηναίος) ανεχώρησε από το Πατριαρχείο εκείνο το απόγευμα για κανονισμένη εξωτερική συνάντηση.

  Μόλις αναχώρησε, πολλοί από τους πατέρες, με πρωτοστατούντες τους μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεον, Ελευθερουπόλεως κ. Χριστόδουλον και τους αρχιμανδρίτες Χρυσόστομο, Αριστόβουλο, Δημήτριο και Φιλόθεο, εκτέλεσαν την κατάληψη του Πατριαρχείου. Δηλαδή, ο Βόστρων Τιμόθεος, με την βοήθεια του δοκίμου Μιχαήλ, συγκέντρωσε όλα τα κλειδιά από τις πόρτες του Πατριαρχείου. Εις δε την κεντρική πόρτα του Πατριαρχείου, φωνασκώντας, ζήταγε σύρμα για να την δέσουν, ώστε να μην δύναται να εισέλθει ο μακαριώτατος, όταν θα επέστρεφε, όπως ο ίδιος ο μητροπολίτης έλεγε…».

  Επισήμανση: Τα παραπάνω αποσπάσματα ανήκουν στο «Υπόμνημα – Δεκέμβριος 2005» του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου (Γιακουμάκη). Διαφορετικά σημεία από το πολυσέλιδο πόνημά του δημοσίευσε και η εφημερίδα «Το Ποντίκι» (30.3.2006).

  Στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δέχτηκε τηλεφώνημα του μητροπολίτη Καισαρείας Βασιλείου, ενός εκ των τριών μητροπολιτών που ανέλαβαν το βάρος να ανατρέψουν τον Ειρηναίο («Ελευθεροτυπία», 18.5.2005).

  Με μία αρνητική ψήφο και δύο αποχές, οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών, αποφάσισαν χτες τη διαγραφή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τα Δίπτυχα και τη διακοπή της μνημόνευσής του. [……] Την απόφαση ανακοίνωσε ο προεδρεύων Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επί της ουσίας αναγνώρισε την τριμελή διοικούσα επιτροπή Ιεραρχών από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. [……] Όσον αφορά στην τριμελή επιτροπή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο μητροπολίτης Καισαρείας Βασίλειος δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Πατριάρχη («City Press», 25.5.2005).

  Τα μέλη της ομάδας του μητροπολίτου Βόστρων [……] θέλουν να προωθήσουν στη θέση του τοποτηρητού, πρόσωπο της επιλογής τους. Η πληροφορία είναι ότι θα ήθελαν το μητροπολίτη Καισαρείας Βασίλειο, 82 ετών («Ελεύθερος Τύπος», 27.5.2005).

  Την προηγούμενη φορά που ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης επισκέφθηκε το Φανάρι, η κρίση στα Ιεροσόλυμα ήταν σε εξέλιξη. Σήμερα πηγαίνει κάτω από άλλες συνθήκες. Θα δει τον κ. Βαρθολομαίο και θα κάνουν απολογισμό όσων έχουν συμβεί ως τώρα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του κ. Ειρηναίου («Ελεύθερος Τύπος», 31.5.2005).
  Την ικανοποίησή του για την έκβαση
  http://ieriplektani.blogspot.gr/2011/06/blog-post_23.html

 57. Ο/Η Πατριάρχης Φίφης λέει:

  http://xairete.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2234.html

  Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

  Αν λοιπόν σε μια τέτοια απάτη (στο λεγόμενο «άγιο φως») στηρίζει κυρίως την ύπαρξη του θεού το λεγόμενο «αγιορείτικο βήμα», τότε…

  10 θαύματα απαριθμεί σε σημερινή ανάρτηση του, το λεγόμενο «αγιορείτικο βήμα» (Δημιουργός και διευθυντής του, είναι ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Θεοχάρης), σαν απόδειξη της ύπαρξης του θεού.

  Σαν πρώτο και καλύτερο δε, προβάλει το «θαύμα» με το λεγόμενο «άγιο φως», την μεγαλύτερη αυτή θρησκευτική απάτη!

  Αν λοιπόν σε μια τέτοια απάτη στηρίζεται κυρίως η ύπαρξη του θεού αυτών των λεγόμενων χριστιανών, τότε αυτός ο θεός είναι ένας Ψεύτης, ένας Απατεώνας, είναι πνεύμα Σατανικό!

  Διαβάζω, και (σε παρένθεση) σχολιάζω:
  ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

  Κάθε Πάσχα στην Ιερουσαλήμ στον Πανάγιο Τάφο -εκεί δηλαδή που θάφτηκε ο Ιησούς Χριστός- έρχεται (από πού;) το Άγιο Φως, με άγνωστο τρόπο (δεν το στέλνει ο θεός από τον ουρανό;) για τους ανθρώπους.
  Κάθε χρόνο, ο Έλληνας (απαραιτήτως) Πατριάρχης Ιεροσολύμων πριν μπει και κλειδωθεί (σιγά ρε, χα, χα) στον Πανάγιο Τάφο, ελέγχεται (χα, χα) από Ισραηλίτες αστυνομικούς (όχι ρε!) εξονυχιστικά (του κάνουν και κολονοσκόπηση;) μήπως κουβαλάει μαζί του αναπτήρα ή σπίρτα.

  Το πρώτο πράγμα που θα θέλανε οι αλλόθρησκοι Ισραηλίτες (που είναι κι αυτοί μέτοχοι στην οικονομική εκμετάλλευση από το σόου αυτό) είναι να ανακάλυπταν απάτη στον ερχομό (από το πουθενά;) του Αγίου Φωτός. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει (χωρίς κολονοσκόπηση), τίποτα…. […]

  … τα υπόλοιπα θαύματα που συμβαίνουν εκείνες τις στιγμές έξω από τον Πανάγιο Τάφο -εντός του περιβάλλοντα Ναού- όπως αστραπές (από τα φωτογραφικά φλας), […] ή το γεγονός ότι οι λαμπάδες πολλών πιστών (γιατί όχι όλων;) ανάβουν από μόνες τους ΠΡΟΤΟΥ ΒΓΕΙ από τον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης.

  (ο οποίος ενώ είναι ακόμα μέσα έχει διοχετεύσει από διάφορα ανοίγματα –υπάρχει σχετικό βίντεο- το φως που ο ίδιος άναψε- σε ορθόδοξους που το μεταλαμπαδεύουν- ενώ και ο Αρμένιος πατριάρχης με τον οποίον μπήκαν μαζί, μεταδίδει από ανοίγματα κι αυτός το φως που του έδωσε ο δικός μας – ο Έλληνας, ντε- σε ομόδοξους του που το μεταλαμπαδεύουν με ταχύτητα κι αυτοί στους δικούς τους. Έτσι, όταν βγει ο δικός μας, έχουν ήδη αναμμένες τις λαμπάδες τους αυτοί που πρόλαβαν.)

  η σχετική ανάρτηση, εδώ:
  agioritikovima

  O αναγνώστης του αγιορείτικου βήματος κ. Νικος Κοντογουρης, σχολιάζει την ανάρτηση εκεί:

  Νικος Κοντογουρης
  System Administrator
  στην εταιρεία
  Εισαγωγικη Λεβης Ματθαιος & ΣΙΑ ΟΕ

  Τοση βλακεια συσωρευμενη καιρο ειχα να δω.
  Παντως πιστη ειναι ελειψη αποδειξεων οποτε αν θελει καποιος να πιστευει στην υπαρξει μονοκερων κανεις δεν μπορει να τον πεισει για το αντιθετο.

 58. Παράθεμα: Ο κ.Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) οι Παλαιστίνιοι και η Εκκλησία « Ροΐδη Εμμονές

 59. Παράθεμα: Ο κ.Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) οι Παλαιστίνιοι και η Εκκλησία « crockorozistas

 60. Ο/Η Zωζώ Χ.Σαπουνάκη λέει:

  βωμολοχίες και ανορθογραφίες αρχιμανδριτικές

  http://www.greatlie.com/xristianismos/texnologia-thaumaton/1965-suzitisi-arximandriti-p-mparousi-kai-m-kalopoulou-gia-to-makkabaion-a20-36.html

  Συζήτηση Αρχιμανδρίτη N. Μπαρούση και Μ. Καλόπουλου για τη νάφθα των Μακκαβαίων (Α΄20-36).

  Για να ενημερωθείτε δείτε πρώτα το άρθρο:
  Καλόπουλος προς Αρχιμανδρίτη Ελισσαίο: Χημικόν το «άγιο» φως και ιδού η προϊστορία του!

  Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ Ν ΜΠΑΡΟΥΣΗΣ γράφει:

  Αυτό που ονομάζει ο Καλόπουλος νάφθα είναι προϊόν της διύλισης του πετρελαίου, και μέχρι τούδε δεν υπάρχει κάποιο αρχαίο κείμενο που να κάνει λόγο ΠΕΡΙ ΔΙΥΛΗΣΕΩΣ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ. Εκτώς, αν τα κείμενα και οι πηγές εφευρίσκονται στο στομάχι του Καλόπουλου και εξέρχονται από της πρωκτικής οδού. Επιπλέον αυτό που ο Καλόπουλος ονομάζει «ΠΑΧΥ ΥΔΩΡ» έχει ύψος 7 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 7 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΥΤΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, οπότε ως εκ τούτου ο Καλόπουλος είναι ημιμαθής, κατευθυνόμενος, διαστρευλωτής, σκοτεινός, επικύνδυνος, και επιπλέον απέλπης αφού δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι είναι ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΑΦΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ Ο ΔΙΑΣ ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

  Ο Μ. ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ απαντά:

  Λυπάμαι πολύ για την ανεπίτρεπτη γλώσσα σας. Θα ήταν αρκετός λόγος για να μη συνεχίσω την συζήτηση μαζί σας… αλλά στην περίπτωσή σας θα κάνω μια εξαίρεση, για να δουν κάποιοι ποιοι είναι ποιμένες τους.
  Αν λοιπόν προσωρινά αγνοήσουμε την αγοραία γλώσσα σας… θα ήθελα να σας ρωτήσω:

  ……

  Περιμένω την απάντησή σας, παρακαλώ σε ηπιότερους τόνους

 61. Ο/Η Άθεος λέει:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ
  http://www.atheia.gr
  Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «Άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

  Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι πιστός ή όχι αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου φωτός» είναι μία μη απαραίτητη πολυτέλεια. Η μη αναγκαιότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη μόλις το 1988 με πρωτοβουλία ιδιώτη, αφού μέχρι τότε το «Άγιο φως» μεταφερόταν με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24-04-2005) ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε αναλάβει τη μεταφορά μέχρι και το 2000 (με εξαίρεση το 1998).

  Από το 2002 το Ελληνικό κράτος (και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών) ανέλαβε την οργάνωση αλλά και το οικονομικό κόστος της αεροπορικής μεταφοράς του «Αγίου φωτός» με ειδική πτήση και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Από την Αθήνα το «Άγιο φως» μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.

  Σε μία περίοδο που ο Έλληνας φορολογούμενος δοκιμάζεται από ανεργία, βαρύτατη φορολογία, συμπίεση του πραγματικού του εισοδήματος, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.

  Zητάμε από τα αρμόδια υπουργεία (α. Εξωτερικών, β. Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, γ. Εθνικής Άμυνας, δ. Οικονομικών) να ενημερώσουν τον Έλληνα φορολογούμενο πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του «Αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για:
  1. Το κόστος της ειδικής πτήσης για τη μεταφορά του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων επιβατών της πτήσης προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
  2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
  3. Το κόστος των αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «Αγίου φωτός».
  4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «Αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας.
  5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «Αγίου φωτός» εξόδων.

  Τέλος ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.


  Ένωση Αθέων
  Atheist Union of Greece
  http://www.atheia.gr
  contact@atheia.gr

 62. Ο/Η Ένα παλίμψηστο λέει:

  Mήπως το δικαστήρι δικαίωσε τον ιδιώτη γιατί αποδείχθηκε πως το παλιμψηστο δεν είχε κλαπεί από το πατριαρχείο, αλλά είχε νόμιμα πουληθεί;;;;;;;;;;;;;;

  Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη είναι ένα παλίμψηστο που περιέχει εργασίες του Αρχιμήδη. Το έγγραφο με την ονομασία Codex C είναι η μόνη μέχρι σήμερα γνωστή πηγή που περιέχει μια διάσωση των πραγματειών Περί των μηχανικών θεωρημάτων, Περί των επιπλεόντων σωμάτων και Οστομάχιον. Σύμφωνα με τους γραφικούς χαρακτήρες του κειμένου χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι πρόκειται για αντιγραφή από κάποια αρχαιότερη πηγή, η οποία δυστυχώς μάς είναι άγνωστη.

  Η ανακάλυψη του χειρογράφου έχει περιπετειώδη ιστορία. Πρώτος ανέφερε την ύπαρξή του ο ιστοριοδίφης Αθανάσιος Παπαδόπουλος-Κεραμεύς το 1899. Το παλίμψηστο ανήκε στη Βιβλιοθήκη του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη και είχε μεταφερθεί εκεί από τη Σκήτη του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη. Ο μεγάλος αναζητητής χειρογράφων Κονσταντίν φον Τίσεντορφ, που ανακάλυψε τον Σιναϊτικό Κώδικα, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη το 1846 και είδε το χειρόγραφο αλλά δεν αναγνώρισε το περιεχόμενό του. Απέσπασε μόνο ένα δίφυλλο, το οποίο κατέληξε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (Ms. Add. 1879.23). Ούτε και ο Παπαδόπουλος-Κεραμεύς μπόρεσε να διαβάσει τον κώδικα, κατάλαβε όμως ότι πρόκειται για κάποιο σημαντικό μαθηματικό έργο. Η είδηση έφτασε στον Δανό φιλόλογο Γιόχαν Χάιμπεργκ (Johan Ludwig Heiberg), ο οποίος εξέδιδε τα έργα του Αρχιμήδη. Ο Χάιμπεργκ, παρά την προχωρημένη του ηλικία, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 για να δει τον κώδικα. Από τη μελέτη του προέκυψε ότι ο κώδικας περιείχε έναν αριθμό έργων του Αρχιμήδη γνωστών από άλλα χειρόγραφα, και μαζί με αυτά την επιστολή με τον τίτλο Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος (ή απλά Μέθοδος), η οποία δεν διασώζεται σε κανένα άλλο χειρόγραφο, και της οποίας την ύπαρξη ο επιστημονικός κόσμος γνώριζε μόνο από μια απλή αναφορά στη βυζαντινή εγκυκλοπαίδεια Σούδα[1].

  Στις ταραγμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το παλίμψηστο ξέφυγε από την κατοχή της Βιβλιοθήκης του Μετοχίου και εξαφανίστηκε, μέχρι που το 1998 βρέθηκε να πωλείται σε πλειστηριασμό του οίκου Christie’s στην Νέα Υόρκη. Όταν έγινε γνωστή η είδηση στην Ελλάδα, υπήρξε κινητοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και από πνευματικά ιδρύματα της χώρας για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσόν. Παράλληλα όμως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κινήθηκε δικαστικά, ζητώντας να του αποδοθεί ο κώδικας, με την αιτιολογία ότι είχε κλαπεί από τη βιβλιοθήκη του μετοχίου του στη δεκαετία του ’20. Η δικαστική απόφαση δικαίωσε τον ιδιώτη ιδιοκτήτη Robert Guersan, κληρονόμο ενός κάποιου Marie Louis Sirieix, που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία στη δεκαετία του 1920 και είχε πεθάνει το 1956. Τελικά ο κώδικας άλλαξε χέρια για δύο εκατομμύρια δολάρια και περιήλθε σε κάποιον ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος το παρέδωσε στο Walters Art Museum της Βαλτιμόρης για συντήρηση, ψηφιοποίηση και μελέτη.[2]

 63. Ο/Η Γκομένιος λέει:

  O νεαρούλης «λογιστής» χωρίς πτυχίο

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=527116

  «Ηρθα να παραδοθώ» λέει Ν. Παπαδήμας

  O πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνελήφθη στο Ελ. Βενιζέλος

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2013

  Ο άφαντος, από το 2004, οικονομικός διαχειριστής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο εξ απορρήτων, το δεξί χέρι του κ. Ειρηναίου, που έφυγε από το Ισραήλ λίγο πριν από την έκπτωση του Ειρηναίου φορτωμένος με σακούλες γεμάτες δολάρια, ξαναεμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο σήμερα Παρασκευή. Ο κ. Νίκος Παπαδήμας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και συνελήφθη.Ο 40χρονος ημεδαπός υποστήριξε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να παραδοθεί και προσέθεσε ότι κινδυνεύει η ζωή του από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσει. Ο Παπαδήμας φέρεται να ζούσε τα τελευτία χρόνια με την οικογένειά του στο Ισραήλ και τον Παναμά. Στη χώρα μας εισήλθε με πτήση ελληνικής εταιρείας, προερχόμενος από το Τελ Αβίβ, με διαβατήριο Αρχών Παναμά και με στοιχεία άλλου ατόμου.

  Το συγκεκριμένο διαβατήριο είχε αποκτήσει με απατηλό τρόπο χρησιμοποιώντας στοιχεία ταυτότητας υπηκόου Παναμά, ο οποίος είχε αποβιώσει το 1992. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα σε βάρος του εκκρεμούσαν:

  – ένταλμα σύλληψης από το 13ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας και

  – δύο καταδικαστικές αποφάσεις των Πλημμελειοδικείων Αθηνών και Κέρκυρας για κλοπή, πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση, με συνολική ποινή φυλάκισης 31 μηνών. Ο Ν. Παπαδήμας θα οδηγηθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς.

  Για τον βίο και την πολιτεία του Ν. Παπαδήμα καθώς και τις σχέσεις του με τον Ειρηναίο διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 εδώ.
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=170669&wordsinarticle=%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%82%3b%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%82
  Ο πρώην οικονομικός διαχειριστής φαίνεται ότι τα «ξαναβρίσκει» με τον κ. Ειρηναίο

  Νίκος Παπαδήμας: ο «φαντομάς» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

  Ποιος ήταν ο ρόλος του ανθρώπου που άναψε τη «σπίθα» της κρίσης

 64. Ο/Η Ηπειρώτης λέει:

  Γκομένιε ο τύπος αυτός που λέει πως ήλθε να παραδοθεί με πλαστό διαβατήριο είναι γιός του δεξιού (ΝΔ) Ηπειρώτη Δήμαρχου του Αγίου Δημητρίου Ιωαννίνων Χρήστου Παπαδήμα που πέθανε πέρσι.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Mε ποια προσόντα προσελήφθη ο νεαρός Παπαδήμας «ευνοούμενος» του πατριάρχη; «Πρώην αβανταδόρος στα νυκτερινά κέντρα…έχοντας στα χέρια του Πληρεξούσιο εν λευκώ για τα οικονομικά…έγινε μπουχός» προκαλώντας «χαμό στον Τύπο και στην Κυβέρνηση του Ισραήλ» («Ελεύθερη Ώρα», 8.12.2004). Ο Ειρηναίος, με την άνεση που του έδινε η παντοκρατορία του αξιώματός του, παρ’όλο που μητροπολίτης του δήλωσε «πως είναι υπαρκτό το θέμα της υπεξαίρεσης» και οι κληρικοί του παραμένουν «απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες» προσπάθησε να διαψεύσει τους ίδιους τους δικηγόρους του οι οποίοι στο μεταξύ είχαν απευθυνθεί στον Εισαγγελέα που διέταξε προκαταρκτική εξέταση: «Δεν υπάρχει κανείς που να έχει προβεί σε υπεξαίρεση». Όμως, «Διπλωματικοί κύκλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στο Πατριαρχείο δεν πηγαίνουν καθόλου καλά». Κυκλοφορούν καταγγελίες «όπως εκείνη δόκιμου μοναχού που περιγράφει πως μαζί με άλλους δυο μοναχούς έκαναν χρήση χασίς» (Θ.Τσάτσης, ‘Ελευθεροτυπία’ 8.12.2004). “Πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις» του πατριάρχη, που αυτοδιαψεύτηκε και «την επόμένη…διευκρίνησε ότι υπάρχει υπεξαίρεση αλλά το ποσόν δεν είναι τόσο μεγάλο…». Μητροπολίτες του πατριαρχείου «αναρωτιούνται…γιατί ο Ειρηναίος δεν καταγγέλλει στις αστυνομικές αρχές του Ισραήλ» τον υπάλληλο. Μητροπολίτες «που δεν επιθυμούν να γραφτεί το όνομά τους» αφού φοβούνται κυρώσεις, έδωσαν την πληροφορία πως ο νεαρός που συνόδευε τον πατριάρχη στα ταξίδια του, γνωρίστηκε με τον πατριάρχη μέσω μητροπολίτη, που τον γνώρισε «μέσω ενός νεαρού που στο παρελθόν ήταν μοντέλο» (Θ.Τσάτσης, ‘Ελευθεροτυπία’ 18.12.2004). Νομίζω εδώ πως πρέπει να θυμίσω ότι ο άγιος Ειρηναίος ήταν ιδιαίτερα φιλάνθρωπος με νεαρούς που ήταν μοντέλα, αφήνοντας τους να μένουν με συμβολικό νοίκι 60 ευρώ σε διαμέρισμα φιλέτο του πατριαρχείου στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη.
   http://www.stifora.gr/article.php?id=14484
   http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175

   Ένα μήνα μετά, οι «Νέοι Άνθρωποι» του Μεγάλου Σταυροφορου του Παναγίου Τάφου Γρηγόρη Μιχαλόπουλου (καταδίκη για εκβιασμούς), γνώστη σε βάθος της κατάστασης στην Εκκλησία, ρωτούν τον Ειρηναίο από το εξώφυλλό τους: «Βρέθηκαν όσα άρπαξε το ομορφόπαιδο στα Ιεροσόλυμα;» (21.1.2005). 120 ημέρες μετά (16.5.2005) όταν η κρίση κορυφωνόταν, ο Ειρηναίος θυμήθηκε να μηνύσει κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία τον Παπαδήμα. Τι ρόλο έπαιζε ο αυτοδίδακτος αρχιλογιστής Παπαδήμας του οποίου τις καταχρήσεις ο Ειρηναίος έκανε αρχικά απεγνωσμένες προσπάθειες να καλύψει, οι εφημερίδες δεν το πολυέθιξαν ευθέως. Πολύ καιρό μετά το «Εθνος» έγραψε αόριστα για «κάποιες ‘ροζ’ ιστορίες με συμπρωταγωνιστή τον οικονομικό διευθυντή του Πατριαρχείου Iεροσολύμων N. Παπαδήμα» (28.1.2006). Η ίδια εφημερίδα έγραψε πως ο τυχοδιώκτης κυκλοφορεί πλέον μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

 65. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Αντιόχεια σε Ιεροσόλυμα: »Δύο μήνες διορία, αλλιώς διακόπτουμε την κοινωνία!»

  Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

  Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προειδοποιώντας πως εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της Αρχιεπισκοπής Κατάρ εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε θα υποχρεωθούν να διακόψουν μαζί τους την κοινωνία!

  Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και είναι ενδεικτική για το πόσο βαρύ είναι το κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις Δαμασκού – Ιεροσολύμων.

  Το μήλο της έριδος για τις δύο πλευρές είναι η περιοχή του Κατάρ η οποία θεωρείται από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και, όπως επισημαίνουν, αποτελεί τμήμα του «κανονικού» εδάφους του.

  Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με μία «επιθετική» ενέργειά του (σ.σ. έτσι τη χαρακτηρίζει το ίδιο το Πατριαρχείο Αντιοχείας) προχώρησε στην εκλογή »Μητροπολίτη Κατάρ» και, παρά τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής κυβέρνησης λύση δεν έχει βρεθεί.

 66. Ο/Η No one λέει:

  http://www.algemeiner.com/2013/01/04/israeli-priest-hounded-for-his-support-of-israel/

  Israeli Priest Hounded for His Support of Israel

  January 4, 2013 4:40 pm 4 comments

  Last weekend, Father Gabriel Nadaf, 39, a Greek Orthodox priest from Nazareth, challenged a boycott against him and attempted to enter the church there to recite a prayer and light a candle. He was accompanied by Israeli Border Police officers and supporters, who came to ensure his safe passage into the church.

  Nadaf was excommunicated by the Orthodox Church Council after he expressed his belief that Christian youth in Israel should fully integrate into Israeli society, serving in the IDF or in the National Service. Since then, he and others, like Father André Alamiya, have been the target of virulent attacks from opponents to this idea.
  http://www.algemeiner.com/2013/01/04/israeli-priest-hounded-for-his-support-of-israel/

 67. Ο/Η laskaratos λέει:

  O πολιτικάντης ο αρχηγός του Στ.Θεοδωράκης, τον αποδοκίμασε έμμεσα, ακολουθώντας τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ:
  Μη θίγετε τα κακώς κείμενα, μη λέτε την αλήθεια.

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5109421/nikos-dhmoy-eidwlolatriko-symbolo-to-dhthen-agio-fws/

  Νίκος Δήμου: «Ειδωλολατρικό σύμβολο το δήθεν Αγιο Φως»

  Το ειδωλολατρικό σύμβολο του δήθεν Αγίου Φωτός θα έκανε ακόμα και τον ίδιο τον Ιησού «εμμανή αντικληρικό», γράφει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, μέλος του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη, σε μια ακόμη δημόσια τοποθέτηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

  «Οσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα –και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς» γράφει ο Νίκος Δήμου σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο Protagon.gr.

 68. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Η απόλυτη ξεφτίλα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – Άλλος ένας διωγμός ενός από τους ηγουμένους!

  Οκτωβρίου 17, 2014

  Η απόλυτη ξεφτίλα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – Άλλος ένας διωγμός ενός από τους ηγουμένους!
  Η απόλυτη ξεφτίλα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν άλλος ένας διωγμός ενός από τους ηγουμένους της αδελφότητας των Αγίων Προσκυνημάτων.

  Όσο και αν θέλει κανείς να μην εκθέτει την εκκλησία να μην δημιουργεί αρνητική δημοσιότητα για αυτούς που την υπηρετούν τόσο οι πειρασμοί που οι ίδιοι δημιουργούν δεν αφήνουν. Καμιά φορά για να μην πούμε πάντα η σιωπή είναι εγκληματική κι επιτέλους δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε ένα έγκλημα που συντελείται στο Πατριαρχείο επί σειρά ετών ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να το διασύρουμε .

  Ας καθαρίσει επιτέλους η ορθόδοξη εκκλησία από όσους την ξεφτιλίζουν και σέρνουν το συναίσθημα των πιστών στην κόλαση.

  Έχουμε γράψει τόσες φορές για τα άπλυτα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων , ενός Πατριαρχείου με ιστορία με μάχες θρησκευτικές και με αγώνες ανάμεσα σε αλλόθρησκους , πολέμους, διαφορετικούς πολιτισμούς . Όμως τελικά κάποιοι στάθηκαν ανάξιοι της θρησκευτικής ιστορικής και εθνικής του σημασίας.

  Οι αγοραπωλησίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι μεταξύ κάποιων αγιοταφιτών φιλονικίες και διωγμοί, συντηρούν ένα κλίμα που κάθε άλλο από πνευματικότητα εκπέμπει ,κάθε άλλο από ταπεινότητα δηλώνει ,κάθε άλλο από το σεβασμό μας ζητάνε κάποιοι από αυτούς που προσβάλουν με την παρουσία τους τον Πανάγιο Τάφο και την Χριστιανική αγάπη.

  Γι αυτό όποιος ντροπιάζει το Πατριαρχείο ας τον ξυρίσουν επιτέλους.

  Άλλη μια ιστορία λοιπόν μέσα στις πολλές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό διαδραματίστηκε και σήμερα στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα και βεβαίως σκηνοθετήθηκε και εκτελέστηκε από το ίδιο το Πατριαρχείο.

  Μετά τον εγκλεισμό Ειρηναίου στη φυλακή του , μετά τον διωγμό πατέρων από μοναστήρια της Ιορδανίας μετά τον διωγμό άλλων μοναχών από νευραλγικά πόστα τώρα ήρθε και η σειρά του πρώην ηγούμενου της Κανά γέροντα Δοσίθεου.

  Ο γέροντας Δοσίθεος διώχθηκε από το μοναστήρι του στην Κανά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο μεταφέρθηκε στα Ιεροσόλυμα και με εντολή του Πατριάρχη έφθασε και στην Αθήνα να φοιτήσει στην θεολογική σχολή Αθηνών.

  Του έδωσε ένα γράμμα ο Πατριάρχης για να το δώσει στον έξαρχο του Πατριαρχείου στην Πλάκα, μέσα στο οποίο έδινε εντολή να του δώσει ένα κελί στην εξαρχία όπως είθισται για να παρακολουθεί τις σπουδές του.

  Όταν έφτασε στην Εξαρχία όχι μόνο δεν τον δέχθηκε ο έξαρχος αλλά στην κυριολεξία τον πέταξε έξω στέλνοντάς τον σε ξενοδοχείο να διαμείνει και μετά σε άλλο ξενοδοχείο και σε άλλο ξενοδοχείο φτάνει να μην τον έχουν στην εξαρχία, η οποία διαθέτει 10 κελιά και μένει μέσα μόνο ο έξαρχος και άλλος ένας πατέρας που σπουδάζει.

  Δεν του έδωσαν καμία εξήγηση για την άρνησή τους να τον δεχθούν . Εκείνος εκλιπαρώντας έμενε για ώρες στην αυλή της εξαρχίας μη μπορώντας καν να δει τον έξαρχο που είναι νεαρός σε ηλικία, προσέξτε όχι γεροντότερος.

  Ο Έξαρχος εν ονόματι Δαμιανός που έχει απασχολήσει στο παρελθόν αρνητικά την δημοσιότητα για λόγους που εκείνος ξέρει φέρεται ως βασιλικότερος του βασιλέως και συμπεριφέρθηκε, επιεικώς θα το γράψω, αγενέστατα . Να του θυμίσουμε εμείς που είμαστε λαϊκοί ότι ακόμη και στον εχθρό μας και στον εγκληματία δίνουμε χέρι βοηθείας .

  Έτσι δε λέει το Ευαγγέλιο; Έτσι δεν δίδαξε ο Ιησούς Χριστός για τον οποίο φανταζόμαστε ότι φόρεσε το ράσο και εκείνος και όλοι οι αγιοταφίτες;

  Το σημερινό επεισόδιο προμηνύει πολλά . Υπάρχουν και έντιμοι σε αυτό το πατριαρχείο που τιμούν το ράσο που φορούν και προσπαθούν να κρατήσουν ότι έμεινε.

  Εμείς θα τους βοηθήσουμε γιατί αλλιώς το Πατριαρχείο χωρίς πνευματικότητα χωρίς συγχώρεση χωρίς χριστιανική αγάπη θα χαθεί .

  Δεν θέλουμε να είμαστε οιωνοί κακών μαντάτων αλλά η αρχή έχει γίνει και αν δεν σοβαρευτούν κάποιοι θα πάρουν στο λαιμό τους το Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο δεν τους ανήκει, ανήκει στην ορθοδοξία και στο ποίμνιο και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι με μικροπρέπειες βάζουν σε κίνδυνο την εθνικής σημασίας παρουσία των Ελλήνων στα Ιεροσόλυμα.

  Στα βίντεο που ακολουθούν θα ακούσετε τον ίδιο τον ηγούμενο της Κανά που περίμενε με τις ώρες στην εξαρχία και προσπαθούσε να βρει άκρη καθώς κι επεισόδιο που δημιουργήθηκε από πιστούς που πήγαν να τον στηρίξουν.

 69. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

 70. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.agioritikovima.gr/eipan/item/55265-νίκος-παπαδάκης-«πήγα-στο-άγιο-όρος-με-σκοπό-να-δω-αν-μπορώ-να-μείνω-εκεί,-αλλά…»

  Νίκος Παπαδάκης: «Πήγα στο Άγιο Όρος με σκοπό να δω αν μπορώ να μείνω εκεί, αλλά…»
  Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2015 09:11
  Από gossip-tv.gr

  Ο Νίκος Παπαδάκης βρέθηκε καλεσμένος στα Καρντάσιανς και μίλησε μεταξύ άλλων και για το Άγιος όρος.

  «Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος και μου κάνει πολύ καλό. Χαλαρώνω… Θέλω να δω όλο το Άγιο Όρος και για να το κάνεις πρέπει να πας πολλές φορές. Ναι, σκέφτηκα να μείνω, αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να γίνω δόκιμος. Όταν όλοι νόμιζαν ότι εγώ έκανα πράγματα πολλά, ήταν η αρχή, ήμουν δύο χρόνια στο χώρο, εγώ σκέφτηκα αυτό το πράγμα. Οπότε ήταν και η πρώτη φορά που πήγα. Πήγα με σκοπό να δω αν μπορώ να μείνω εκεί, αλλά δεν ήμουν έτοιμος» είπε ο Νίκος και πρόσθεσε: «Ή θα πας από μικρή ηλικία γιατί κι εγώ έχω δει δόκιμους που είναι νέα παιδιά και τους αρέσει αυτό. Και επειδή μου αρέσει να συζητάω πάρα πολύ όταν πηγαίνω, μου έχουν πει πολλές φορές ότι είχαμε μια άλλη ζωή έξω, αλλά κάτι έλειπε και το βρήκαμε εδώ. Δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει το κάλεσμα».
  Όσο για τους γονείς που είναι ενάντια στο να πάνε τα παιδιά τους σε μοναστήρι, δήλωσε : «Μπερδεύονται οι γονείς με τα δικά τους όνειρα. Τα δικά τους όνειρα να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Είναι τα όνειρα του παιδιού και πρέπει να στηρίξουν τις επιλογές του παιδιού. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι γονείς μου εάν τους έλεγα ότι θέλω να πάω σε μοναστήρι, αλλά φαντάζομαι επειδή όλοι ήταν ιερείς στην οικογένεια, μάλλον δεν θα είχαν πρόβλημα».

 71. Παράθεμα: Αλέξιος, Ιππότης στο Τάγμα των Μεγάλων Σταυροφόρων | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 72. Ο/Η Βολταίρος λέει:

 73. Ο/Η laskaratos λέει:

  O Ἀρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος καταγγέλλει:
  Ἀθήνα, Ὀκτώβριος 2015


  Επίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος.
  (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων).

  Ο κατά κόσμον Νικόλαος Μπαλτατζής γεννήθηκε στην Ξάνθη την 1 Ιουλίου 1944. Το 1961 μετέβη στα Ιεροσόλυμα και στις 15 Ιουνίου 1962 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Ιουνίου 1962 από τον Αρχιεπίσκοπο Πέλλης Κλαύδιο και Πρεσβύτερος στις 2 Ιουλίου 1964 από τον Αρχιεπίσκοπο Γάζης Στέφανο. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1967 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διετέλεσε Ηγούμενος στη Χάιφα (1967-1969) και στη Λύδδα (1969-1970). Το 1970 μετέβη στις Η.Π.Α. για σπουδές Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας από όπου επέστρεψε το 1981. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Δραγουμανεύων (1983-1985) και ως Γέρων Σκευοφύλαξ (1985-1988). Στις 13 Μαρτίου 1988 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κωνσταντίνης. Υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Ίρμπετ της Ιορδανίας. Το 1994 συγκρούστηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο και στις 18 Οκτωβρίου 1994 καθαιρέθηκε. Στις 10 Απριλίου 2006 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποφάσισε την άρση της καθαιρέσεως και στις 11 Μαΐου 2006 τον προήγαγε σε Αρχιεπίσκοπο Ασκάλωνος. Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 καθαιρέθηκε εκ νέου.

  Click to access %CE%A4%CE%9F%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf

  ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ
  Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος, κατά κόσμον Νικόλαος Μπαλτατζής και υπηρετώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από το 1961.

  Ο παρών ιστότοπος, σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστό τον προσωπικό αγώνα που δίνω μέχρι σήμερα, προκειμένου να βελτιώσω όσο μπορώ τις συνθήκες που επικρατούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

  Όπως είναι ευρέως γνωστό, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ιστορικά, ανάγει την ύπαρξή του στην αρχαιότερη χριστιανική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, η οποία ιδρύθηκε εκεί αμέσως μετά τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού Χριστού το έτος 33 μ.Χ., και για τον λόγο αυτό αυτοαποκαλείται και «Μήτηρ πασῶν τῶν Ἐκκλησιῶν».

  Ακριβώς αυτή η ιστορικότητά του, μου έχει δώσει την δύναμη και την ενέργεια που απαιτείται, προκειμένου να παλέψω, με προσωπικό κόστος, ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι ώστε να παύσει επιτέλους η κακή συνήθεια του εκάστοτε Πατριάρχη να διαχειρίζεται το Πατριαρχείο σαν να είναι ιδιωτική του επιχείρηση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και για τίποτε, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το Πατριαρχείο να χαθεί για πάντα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία

  ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΟΥ

  Στό Πατριαρχεῖο Ἱεροσολύμων πῆγα τόν Αὔγουστο τοῦ 1961 ὡς μαθητής
  τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς καί σέ ἡλικία 17 ἐτῶν ἔγινα Μοναχός καί Διάκονος, τόν
  Ἰούνιο τοῦ 1962. Τόν Ἰούνιο τοῦ 1964 ἔγινα Ἱερομόναχος καί ἀνέλαβα
  Παιδονόμος(οὐσιαστικά ὑπεύθυνος γιά τήν λειτουργία τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς,
  ( μιά ἀκόμη περιπέτεια). Τό 1967 διορίστηκα ἐφημέριος( Ἡγούμενος λέμε στήν
  Ἱερουσαλήμ) στήν Κοινότητα τῆς Χάϊφας. Τό 1969 μετατέθηκα στήν Κοινότητα
  τῆς Λύδδας. Τό 1970 ἐγκατέλειψα τό Πατριαρχεῖο καί πῆγα στήν Ἀμερική γιά
  σπουδές, ἐπειδή ὁ Πατριάρχης Βενέδικτος ἀρνήθηκε νά μέ στείλει γιά σπουδές,
  ὅπως ἦταν ἡ ἐπιθυμία μου καί ὅπως εἶχα δικαίωμα νά ζητήσω, ὡς ἀριστοῦχος
  μαθητής.. Ἐξ’ αἰτίας τῆς φυγῆς μου αὐτῆς ὁ Πατριάρχης μέ καθήρεσε, (μαζί μέ
  ἄλλους δύο Ἁγιοταφίτες, τούς Ἀρχιμανδρῖτες Θεόκτιστο Σάμιο καί Δαμιανό
  Μανώλη, πού ἔφυγαν γιά τόν ἴδιο λόγο).
  Μετά τό τέλος τῶν σπουδῶν μου ἐπέστρεψα στήν Ἱερουσαλήμ ὅπου ἔγινα
  δεκτός ἀπό τόν Πατριάρχη Διόδωρο( Δεκέμβριος τοῦ 1981), καί ὑπηρέτησα σέ
  διάφορες θέσεις, (ὑπεύθυνος τοῦ Ἀγγλικοῦ τμήματος τῆς Ἀρχιγραμματείας(1982),
  Δραγουμᾶνος τοῦ Πατριαρχείου, (1983-5), Ἡγούμενος τοῦ Παναγίου Τάφου καί
  μέλος τῆς Συνόδου(1985-9). Τόν Φεβρουάριο τοῦ 1988 ἔγινα Ἐπίσκοπος. Τόν
  Μάϊο τοῦ ἰδίου ἔτους διορίσθηκα Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, στό Ἴρμπετ τῆς
  Ἰορδανίας, ὅπου καί ὑπηρέτησα ἀπό τόν Ἰούλιο μέχρι καί τόν Ἀπρίλιο τοῦ 1989.
  Ὅλα αὐτά τά χρόνια τῆς ὑπηρεσίας μου στό Πατριαρχεῖο διεπίστωσα ὅτι ἡ
  κατάσταση στό Πατριαρχεῖο ἦταν τελείως ἀπαράδεκτη καί ὅτι τά πράγματα
  πήγαιναν ἀπό τό κακό στό χειρότερο ἐξ αἰτίας τῆς δικτατορικῆς συμπεριφοράς
  τοῦ Πατριάρχου, ὁ ὁποῖος ἐκμεταλλευόμενος τήν κατάσταση, (τό γεγονός ὅτι
  εἴμαστε στό ἐξωτερικό, ὅτι ἡ ἑκάστοτε τοπική Κυβέρνηση, ἀλλά καί ἡ Κυβέρνηση
  τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία παρακολουθεῖ καί στηρίζει τό Πατριαρχεῖο, ἀναγνωρίζουν
  καί συνεργάζονται μέ τόν Πατριάρχη ὡς ἐκπρόσωπο τοῦ Πατριαρχείου καί τῆς
  Ἁγιοταφιτικῆς Ἀδελφότητος), διαχειρίζεται τό Πατριαρχεῖο σάν νά εἶναι ἰδιωτική
  του ἐπιχείρηση, χωρίς νά δίνει λογαριασμό σέ κανέναν καί γιά τίποτε, μέ
  ἀποτέλεσμα νά τό διαλύσει κυριολεκτικά καί νά ὑπάρχει ἄμεσος κίνδυνος νά χαθεῖ
  γιά πάντα γιά τόν Ἑλληνισμό καί τήν Ὀρθοδοξία. Διεπίστωσα ὅτι κανείς δέν
  τολμοῦσε νά καταγγείλει τήν κατάσταση αὐτή, φοβούμενοι γιά τήν θέση τους καί
  ἀναλογιζόμενοι τίς περιπέτειες πού προϋπέθετε μιά τέτοια διαμαρτυρία.
  Δυστυχῶς, πάρα πολλοί Ἁγιοταφῖτες, (Ἀρχιμανδρῖτες, Ἱερομόναχοι, Διάκονοι,
  Μοναχοί καί μαθητές τῆς Σχολῆς), μήν μπορώντας νά κάνουν ὑπομονή,
  ἐγκατέλειψαν τό Πατριαρχεῖο. Ὅσοι, κατά καιρούς, τόλμησαν νά
  διαμαρτυρηθοῦν γιά τήν κατάσταση στό Πατριαρχεῖο, κατά κανόνα, ἀργά ἤ
  γρήγορα, ἐγκατέλειψαν τό Πατριαρχεῖο. Οἱ ὑπόλοιποι, εἴτε σταμάτησαν νά
  διαμαρτύρονται κάτω ἀπό ἀπειλές, εἴτε συμβιβάστηκαν μέ τήν κατάσταση καί
  κοίταξαν πῶς νά βολευτοῦν καί νά ἐκμεταλλευτοῦν τήν κατάσταση πρός τό δικό
  τους, προσωπικό συμφέρον. Ὁρισμένοι ἔκαναν ὑπομονή μέ τήν ἐλπίδα ὅτι κάτι
  μπορεῖ νά ἀλλάξει στό μέλλον, νά καλυτερέψουν τά πράγματα.
  Βλέποντας τήν κατάσταση αὐτή ἀναλογιζόμουν, σκεπτόμουν τόν ἑαυτό
  μου καί τί θά ἔκαμνα ἐγώ. Μία λύση θά ἦταν νά ἀδιαφορήσω γιά τήν
  κατάσταση καί νά κοιτάξω ἁπλῶς νά περάσω τήν ζωή μου ὅσο πιό ἤρεμα
  μποροῦσα, πρᾶγμα τό ὁποῖο δέν ἦταν τοῦ χαρακτῆρος μου, ὅπως ἀπέδειξα μέ
  τήν μέχρι τότε διαγωγή μου καί μέ τίς διαμαρτυρίες μου. Μιά ἄλλη λύση θά ἦταν
  νά ἐγκαταλείψω τό Πατριαρχεῖο καί νά κοιτάξω τακτοποιηθῶ κάπου ἀλλοῦ,
  πρᾶγμα τό ὁποῖο ἐπίσης δέν τό ἤθελα.
  Ἀποφάσισα λοιπόν, ὡς Ἐπίσκοπος πλέον καί μέλος τῆς Συνόδου, νά
  ἀναλάβω ἕναν ἀγῶνα καί νά κάνω μιά προσπάθεια μέ τήν ἐλπίδα ὅτι ἴσως
  καταφέρω νά ἐπιτύχω μία βελτίωση τῆς καταστάσεως.
  Ἀφορμή γιά τήν ἔναρξη αὐτῆς τῆς προσπάθειας πῆρα ἀπό τήν
  συμπεριφορά τοῦ Πατριάρχου, στήν Σύνοδο τοῦ Μαϊου τοῦ 1988, καί
  διαμαρτυρήθηκα μέσα στήν Σύνοδο γι’ αὐτό. Ἀπό τότε καί μέχρι τόν Μάϊο τοῦ
  1989 συνέχισα νά διαμαρτύρομαι ἔντονα καί νά παρακαλῶ τόν Πατριάρχη νά
  ἀλλάξει συμπεριφορά καί νά συνεργασθῆ μέ τήν Σύνοδο καί τήν Ἀδελφότητα γιά
  τό καλό τοῦ Πατριαρχείου. Δυστυχῶς, ἐκεῖνος ἀδιαφόρησε καί προσπάθησε, μέ
  ἀπειλές και τιμωρίες, νά μέ ἀναγκάση νά πάψω νά διαμαρτύρομαι. Ἡ
  συμπεριφορά του αὐτή μέ ἀνάγκασε νά παραιτηθώ ἀπό τήν θέση τοῦ
  Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου, στό Ἴρμπετ, καί νά ἐπιστρέψω στήν Ἱερουσαλήμ, μέ
  τήν ἀπόφαση νά ἀγωνισθῶ μέχρις ἐσχάτων γιά τήν βελτίωση τῆς καταστάσεως
  στό Πατριαρχεῖο.
  Ἐξ’ αἰτίας τῆς παραιτήσεώς μου, ὁ Πατριάρχης Διόδωρος, μέ ἀπέπεμψε
  ἀπό τήν Σύνοδο, (μέ τό ἔτσι θέλω, ἀντικανονικά καί χωρίς ἀπόφαση τῆς
  Συνόδου), μοῦ ἀπαγόρεψε νά λειτουργῶ στό Πατριαρχεῖο καί μοῦ ἔκοψε τόν
  μισθό καί τό φαγητό, λέγοντάς μου ὅτι μόνο τότε θά λειτουργοῦσα καί θά
  ἔπαιρνα τόν μισθό μου, ὅταν θά ἐπέστρεφα στήν θέση μου στήν Ἰορδανία. Ἐγώ
  ὅμως ἤμουν ἀποφασισμένος νά συνεχίσω τήν διαμαρτυρία μου μέχρι τέλους καί
  αὐτό ἔκανα καί κάνω μέχρι σήμερα καί θά τό κάνω μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς μου
  καί μέχρι νά πετύχω κάποιο θετικό ἀποτέλεσμα.
  Ἀπό τόν Μάϊο τοῦ 1989, παραμένοντας στό Πατριαρχεῖο, ἄρχισα νά
  διαμαρτύρομαι δημοσίως, μέ συνεντεύξεις, ὁμιλίες, καί μέ ἐπιστολές πρός τήν
  Σύνοδο, τήν Ἀδελφότητα, τά Πατριαρχεῖα καί τίς ἄλλες Ἐκκλησίες, πρός τό
  Ποίμνιο καί πρός πάσα κατεύθυνση, κυρίως μέσω τοῦ Τύπου, μέ τήν ἐλπίδα νά
  πιέσω τόν Πατριάρχη νά ἀλλάξει συμπεριφορά, μία καί κάθε ἄλλη προσπάθεια νά
  τόν πείσω, μέ διάλογο καί συναίνεση, δέν ἔφεραν ἀποτέλεσμα. Δυστυχῶς, στήν
  προσπάθειά μου αὐτή, δέν βρῆκα ἀνταπόκριση ἀπό τόν Πατριάρχη ἀλλά οὔτε καί
  συμπαράσταση ἀπό κανέναν.
  Τόν Ἀπρίλιο τοῦ 1994, ἕξη χρόνια μετά τίς δημόσιες καταγγελίες μου, ὁ
  Πατριάρχης, θέλοντας νά μοῦ «ἀνταποδώσει τά ἴσα», κάλεσε ἕναν δημοσιογράφο
  ἀπό τήν Κύπρο καί τοῦ ἔδωσε μία συνέντευξη καταφερόμενος ἐναντίον μου.
  Στήν συνέντευξή του αὐτή, ἀφοῦ μέ κατηγόρησε γιά πολλά καί διάφορα
  πράγματα, στό τέλος εἶπε ότι, ἐάν σταματοῦσα νά διαμαρτύρομαι ἐναντίον του
  καί ἐπέστρεφα στήν θέση μου στήν Ἰορδανία, ὅλα θά ἦταν ἐντάξει, δείχνοντας,
  μέ τόν τρόπο αὐτό, ὅτι ὅλα ὅσα εἶπε ἐναντίον μου ἦταν ψέματα, καί τό μόνο
  πού τόν ἐνδιέφερε ἦταν νά μήν τόν κατηγοροῦν γιά ὅσα ἀπαράδεκτα ἔκανε εἰς
  βάρος τοῦ Πατριαρχείου. Ἐπίσης εἶπε ὅτι ὅταν ἤμουν Γέρων Σκευοφύλαξ τοῦ
  Παναγίου Τάφου, λήστεψα τόν Πανάγιο Τάφο. Φυσικά, δέν μποροῦσα νά τό
  δεχθῶ κάτι τέτοιο. Ὅταν ἔλαβα γνώση τῆς συνέντευξης, καί ἐπειδή ὅλα ὅσα εἶπε
  σ’ αὐτήν ἦταν ψέματα, εἰδοποίησα τόν Πατριάρχη ὅτι ἐάν δέν τά διέψευδε
  δημοσίως, θά τοῦ ἔκαμα μήνυση στά δικαστήρια. Ἐκεῖνος μέ ἀγνόησε καί ἔτσι, μή
  ἔχοντας ἄλλο τρόπο γιά νά τόν ἀναγκάσω νά ἀνακαλέσει τίς ψευδεῖς κατηγορίες
  του, ἀναγκάσθηκα νά καταφύγω στά δικαστήρια τά ὁποία τόν καταδίκασαν σάν
  ψεύτη καί συκοφάντη.
  Ἀμέσως μόλις ἔμαθε ὁ Πατριάρχης ὅτι τοῦ ἔκανα μήνυση στό δικαστήριο,
  (καί τό ἔμαθε ἀμέσως ἐπειδή ὁ δικηγόρος μου ἦταν γνωστός τοῦ Πατριάρχου,
  χωρίς ἐγώ νά τό γνωρίζω αὐτό, καί μάλιστα τόν προσέλαβε καί σάν δικηγόρο τοῦ
  Πατριαρχείου γιά νά τόν δωροδοκήση καί νά ἀδιαφορήση γιά τήν ὑπόθεσή μου),
  κάλεσε ἀμέσως τήν Σύνοδο, τέσσερις ἡμέρες μετά την κατάθεση τῆς ἀγωγῆς στό
  δικαστήριο, καί μέ καθήρεσε. (Εὐτυχῶς, πολύ γρήγορα ἀντιλήφθηκα ὅτι ὁ
  Δικηγόρος μου ἀδιαφοροῦσε γιά τήν ὑπόθεση καί τόν ἄλλαξα).
  Ἡ καθαίρεση αὐτή ἦταν τελείως ἀντικανονική καί ἀνυπόστατη γιά πολλούς
  λόγους. Ὁ καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν Κος.
  Βλάσιος Φειδᾶς, μέ σημείωμά του πρός τό Πατριαρχεῖο (Φάκελος Πατριαρχείου :
  Φ. Νικηφόρου – Α/03), ἀναφέρει ὅτι ἡ καθαίρεση εἶναι ἀντικανονική. Ἐπίσης, γιά
  τούς παρακάτω λόγους, ἡ καθαίρεσή μου ἦταν ἀνυπόστατη καί ἀντικανονική.
  1). Δέν ἀκολουθήθηκε καμμιά διαδικασία, δηλ. δίκη, κατηγορία, ἀπολογία κλπ. 2).
  Στό ἔγγραφο μέ τήν ἀπόφαση τῆς καθαίρεσης λέει ὅτι μέ καθήρεσε ἐπειδή τόν
  κατηγόρησα . Δέν ἀναφέρει ὅμως καμμιά συγκεκριμένη κατηγορία, ἁπλῶς ὅτι
  τόν κατηγόρησα. 3). Δέν ὑπάρχει κανένας κανόνας τῆς Ἐκκλησίας πού νά λέει ὅτι
  ὅταν ἕνας Ἐπίσκοπος κατηγορεῖ κάποιον γιά συγκεκριμένα πράγματα μέ
  ἀποδείξεις, ἄλλον Ἐπίσκοπο καθαιρεῖται. Ἐκτός, βεβαίως, ἐάν οἱ κατηγορίες
  ἀποδειχθοῦν ψεύτικες. 4). Ἐγώ κατηγόρησα τον Πατριάρχη Διόδωρο για
  ὁρισμένα, συγκεκριμένα πράγματα, καί ὁ Πατριάρχης Διόδωρος ἔγινε δικαστής
  καί μέ τιμώρησε ἐπειδή τόν κατηγόρησα. Ποῦ ἀκούστηκε ὁ κατηγορούμενος νά
  γίνεται δικαστής καί νά δικάζει τόν κατήγορο; καί εἶναι δικαιοσύνη αὐτή; Θά
  ἔπρεπε ὁ Πατριάρχης Διόδωρος νά μήν συμμετάσχει καθόλου στήν καθαίρεσή
  μου καί βέβαια νά μήν τήν ὑπογράψει. 5). Ὁ Πατριάρχης Διόδωρος, ὅπως
  ἀναφέρεται μέσα στήν ἀπόφαση, μέ καθήρεσε γιά νά μέ ἐκδικηθεῖ, ἐπειδή τοῦ
  ἔκανα μήνυση στά Ἑβραϊκά δικαστήρια γιά συκοφαντική δυσφήμιση. ( Στό τέλος
  της δίκης, 5 χρόνια μετά, τό Δικαστήριο κατεδίκασε τόν Πατριάρχη σάν ψεύτη
  καί συκοφάντη). 6). Στήν ἐπίμαχη συνέντευξη πού ἔδωσε ο Πατριάρχης
  Διόδωρος στό Περιοδικό «ΣΕΛΙΔΕΣ», τῆς Κύπρου, λίγους μῆνες πρίν ἀπό τήν
  καθαίρεσή μου, ἀλλά 6 ὁλόκληρα χρόνια μετά τήν ἔναρξη τῆς διαμαρτυρίας μου
  καί ἀφοῦ τόν κατηγόρησα δημοσίως γιά τήν διάλυση τοῦ Πατριαρχείου, δήλωσε
  ὅτι ἦταν πρόθυμος νά μέ συγχωρέσει ἐάν σταματοῦσα να τον κατηγορῶ,
  πρᾶγμα που σημαίνει ὅτι ἐκεῖνο πού τόν ἐνδιέφερε ἦταν νά μήν τόν κατηγοροῦν,
  ἀνεξάρτητα ἐάν ἔφταιγε γιά κάτι ἤ ὄχι. 7). Γράφει, ψευδῶς, στήν ἀπόφαση
  καθαιρέσεως, ὅτι ἀρνήθηκα νά πάω στό Ιρμπετ. Στό Ιρμπετ πῆγα καί ὑπηρέτησα
  9 μῆνες καί ἀπό ἐκεῖ ὑπέβαλα τήν παραίτησή μου. 8). Τήν ἀπόφαση ὑπέγραψε
  ἀργότερα καί ὁ μή παρών στήν συνεδρίαση Ἀρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Γρηγόριος.
  Γιά ὅλους αὐτούς τούς λόγους καί πιθανόν καί γιά ἄλλους τούς ὁποίους μπορεῖ νά
  ἀνακαλύψει ἕνας νομομαθής καί ἔμπειρος στά πράγματα, ἡ καθαίρεσή μου ἦταν
  ἀνυπόστατη καί δέν τήν ἀναγνωρίζω ὡς κανονική παρά μόνο ἐάν ἐπανεξετασθεῖ
  ἀπό κάποιο ἄλλο ἐκκλησιαστικό ἤ καί πολιτικό δικαστήριο. Δυστυχῶς ἡ ἔκκλησή
  μου πρός τίς ἄλλες Ἑλληνικές Ἐκκλησίες νά παρέμβουν ἔμεινε ἀναπάντητη. Ὁ
  μετέπειτα Πατριάρχης Εἰρηναῖος ἔλεγε, πρό τῶν ἐκλογῶν γιά τήν ἀνάδειξη νέου
  Πατριάρχου, ὅτι ἡ καθαίρεσή μου ἦταν ἀντικανονική καί ὅτι, ἐάν γινόταν
  Πατριάρχης θά τήν ἀναιροῦσε. Δυστυχῶς αὐτά τά ξέχασε μετά τήν ἐκλογή του.
  Κάτι ἄλλο πού εἶναι ἐνδιαφέρον εἶναι τό ἑξῆς : Στό ἔγγραφο μέ τό ὁποῖο
  μοῦ ἐκοινοποίησαν τήν καθαίρεσή μου, (Ὀκτώβριος 1994), γράφει μεταξύ
  ἄλλων, στήν πρώτη σελίδα, καί τά ἐξεῖς : «καθυπογράψαντες μεθ’ ὅρκων, τόν
  σεβασμόν τῶ Σεπτῶ καί Ἱερῶ Προσώπω τοῦ Μακαριωτάτου Πατρός αὐτῶν καί
  Πατριάρχου, φιλοτιμία καί ἀπολύτω εὐαρεσκεία ἀναδείξαντος αὐτούς εἰς
  Ἐπισκόπους,…». Δηλαδή στό Πατριαρχεῖο μας, οἱ Ἐπίσκοποι ἀναδεικνύονται μόνο
  «φιλοτιμία και ἀπόλυτο εὐαρέσκεια του Πατριάρχου» καί ὄχι μέ τήν ψῆφο τῶν
  μελῶν τῆς Συνόδου. Καί αὐτό μέν εἶναι ἡ ἀλήθεια,( δηλαδή τούς Ἐπισκόπους
  τούς ἐκλέγει ὁ Πατριάρχης, παρ’ ὅλον ὅτι ἐπισήμως ἀναφέρεται ὅτι ἔγινε
  ψηφοφορία), ἀλλά εἶναι ἐνδιαφέρον νά τό δηλώνουν ἐπισήμως ὁ Πατριάρχης καί
  τά μέλη τῆς Συνόδου. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πῶς συμπεριφέρονται πρός τόν
  Πατριάρχη οἱ «ἐπίδοξοι» Ἐπίσκοποι. !!!
  Παρ’ ὅλην αὐτήν τήν ταλαιπωρία, παρέμεινα στό Πατριαρχεῖο,
  ἀσχολούμενος κυρίως με την ξενάγηση Προσκυνητῶν, ἐλπίζοντας ὅτι κάποια
  στιγμή στό μέλλον, κάτι θά γινόταν πού θά ἄλλαζε τήν κατάσταση.
  Τον Δεκέμβριο του 2000, πέθανε ο Πατριάρχης Διόδωρος. Ὅλοι οἱ
  Ἁγιοταφῖτες, συμπεριλαμβανομένου καί τοῦ Πατριάρχου Εἰρηναίου, μοῦ ἔλεγαν
  ὅτι μέ τήν νέα κατάσταση θά γινόταν ἡ ἀποκατάστασή μου καί θά μποροῦσα νά
  συνεχίσω νά προσφέρω τίς ὑπηρεσίες μου στό Πατριαρχεῖο. Δυστυχῶς τά
  πράγματα δέν ἔγιναν ἔτσι ἀκριβῶς.
  Ὁ νέος Πατριάρχης, ἀποφασισμένος νά συνεχίσει τήν ἴδια τακτική τῶν
  προκατόχων του, δηλαδή νά χρησιμοποιήσει τό Πατριαρχεῖο γιά τήν καλοπέρασή
  του καί τήν ἱκανοποίηση τῶν ὁποιωνδήποτε ἐπιθυμιῶν του, μοῦ ζήτησε, γιά νά
  μέ ἀποκαταστήσει, νά κάνω μιά αἴτηση γιά τήν ἀποκατάστασή μου στήν ὁποία νά
  ζητήσω συγνώμη γιά ὅσα εἶπα καί ἔγραψα ἐναντίον τοῦ Πατριάρχου Διοδώρου
  καί νά δεχθῶ τίς τιμωρίες πού μοῦ ἐπέβαλε ὡς δίκαιες καί κανονικές. Τοῦ εἶπα
  ὅτι κάτι τέτοιο δέν μποροῦσα νά τό κάνω, ἐκτός βέβαια ἐάν μοῦ ἔλεγε ποῦ ἔκανα
  λάθος, ὁπότε καί θά ζητοῦσα συγνώμη γιά τά λάθη μου.
  Δυστυχῶς, ὁ Πατριάρχης Εἰρηναῖος, ἀπό τίς πρῶτες ἡμέρες ἔδειξε τίς
  πραγματικές διαθέσεις του. Πέταξε ἀπό τήν Σύνοδο τρεῖς Ἀρχιερεῖς ἀντικανονικά.
  Ἄρχισε νά καταδιώκει ὅλους ἐκείνους οἱ ὁποῖοι δέν ἦταν μαζί του στίς ἐκλογές.
  Ἄρχισε τό ξεπούλημα τή περιουσίας τοῦ Πατριαρχείου γιά νά ἔχει χρήματα νά
  ξοδεύει γιά τά κέφια του καί γενικά δημιούργησε μία κατάσταση χειρότερη καί
  ἀπό αὐτήν πού εἴχαμε ἐπί Διοδώρου. Δυστυχῶς, οἱ ὑπόλοιποι Ἁγιοταφῖτες,
  ἔσκυψαν τό κεφάλι τους καί δέχτηκαν ἀδιαμαρτύρητα τήν νέα κατάσταση καί
  ἔτσι ἀναγκάστηκα νά ἐγκαταλείψω τό Πατριαρχεῖο, συνεχίζοντας τίς διαμαρτυρίες
  μου ἀπό τήν Ἑλλάδα.
  Μετά τά δραματικά γεγονότα τά ὁποία ὁδήγησαν στήν καθαίρεση καί τήν
  ἀπομάκρυνση τοῦ Πατριάρχου Εἰρηναίου, ἤλπιζα στή ἀποκατάστασή μου.
  Δυστυχῶς καί πάλι ἔπεσα ἔξω. Ὁ νέος Πατριάρχης, Θεόφιλος, τόν ὁποῖο μάλιστα
  ὑπεστήριξα μέ πάθος γιά τήν θέση τοῦ Πατριάρχου, καί ὁ ἄμεσος συνεργάτης
  του, ὁ Ἀρχιγραμματεύς τοῦ Πατριαρχείου, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης
  Ἀρίσταρχος, ἀποδείχθηκαν χειρότεροι ἀπό τούς ἄλλους διότι, ὅπως ἔγραψαν στά
  πρακτικά τῆς Συνόδου, ( Συνεδρία Θ΄ 28-4-2006), καί στήν επίσημη ἀνακοίνωση
  τῆςς ἀποκαταστάσεώς μου (Αριθ. Πρωτ. 458, 10-5-2006), μέ ἀπεκατέστησαν
  μέν ἀλλά, μόνο ἀφού ἐγώ “δήλωσα ειλικρινή μετάνοια” γιά τίς διαμαρτυρίες μου,
  πρᾶγμα πού εἶναι τελείως ἀναληθές καί ἀπολύτως ἀπαράδεκτο γιά μένα διότι ἐάν
  ἔκαμνα κάτι τέτοιο θά ἦταν σάν νά διέψευδα ὅλες τίς μέχρι τότε διαμαρτυρίες
  μου οἱ ὁποῖες ὄχι μόνο εἶναι πέρα ὡς πέρα ἀληθινές ἀλλά καί εἶναι μόνο ἕνα μικρό
  μέρος τῆς ἀλήθειας καί τῆς πραγματικότητος πού ἐπικρατεῖ στό Πατριαρχεῖο.
  Ὅταν ἐπικοινώνησα μέ τόν Ἀρχιγραμματέα σχετικά, μοῦ εἶπε ὅτι ἔγινε μέν
  λάθος καί ὅτι δεν ἔπρεπε νά τό γράψουν ἔτσι, ἀλλά τέλος πάντων, δέν ἦταν
  τίποτε σπουδαῖο πού θά ἔπρεπε νά μέ ἀνησυχῆ, καί δέν ἔπρεπε νά δίνω καί πολύ
  σημασία σέ τέτοιες “μικρολεπτομέριες”. Ἐγώ τοῦ δήλωσα ὅτι γιά μένα δέν ἦταν
  καθόλου μικρολεπτομέριες καί ἐπέμενα ὅτι θά ἔπρεπε ὁπωσδήποτε τό “λάθος”
  αὐτό νά διορθωθῆ. Μοῦ ὑποσχέθηκε ὅτι θά φρόντιζε γι’ αὐτό.
  Ἐπικοινώνησα μέ τόν Πατριάρχη καί τόν παρεκάλεσα νά φροντίση νά
  διορθωθῆ τό «ὑποτιθέμενο», λάθος ἀλλά ἐκεῖνος ἐπέμενε ὅτι δέν ἦταν λάθος καί
  ὅτι ἔτσι ἔπρεπε νά γραφτῆ τό κείμενο. Μοῦ εἶπε μάλιστα κατά λέξη : «Τί ἤθελες,
  νά γράψουμε ὅτι ἔφταιγε τό Πατριαρχεῖο ;».
  Στό ἀμέσως ἑπόμενο διάστημα προσπάθησα μέ κάθε δυνατό τρόπο νά
  τούς πείσω νά ἀλλάξουν τήν διατύπωση τῆς ἀποφάσεως, δυστυχῶς χωρίς
  ἐπιτυχία.
  Τέλος ἀποφάσισα νά παραιτηθῶ, εἰς ἔνδειξη διαμαρτυρίας, ἀπό τόν τίτλο
  τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀσκάλωνος καί ἀπό τήν Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότητα πρᾶγμα
  πού τούς τό κοινοποίησα μέ ἀνοικτή ἐπιστολή τήν ὁποία κοινοποίησα σέ ὅλη τήν
  Ἀδελφότητα καί στόν Ἡμερήσιο Ἑλληνικό Τύπο.
  Ὁ Πατριάρχης ἀγνόησε τήν παραίτησή μου αὐτή καί ἐπέμενε νά μέ θεωρῆ
  ὡς μέλος τῆς Ἀδελφότητος.
  Ἐν τῶ μεταξύ ἐγώ προσπαθοῦσα, μέσω μεσολαβητῶν, νά τούς πείσω νά
  διορθώσουν τήν διατύπωση τῆς ἐπίμαχης φράσης καί πάλι χωρίς ἀποτέλεσμα.
  Ὅταν βεβαιώθηκα ὅτι δέν εἶχαν κανέναν σκοπό νά διορθώσουν τήν
  ἀπόφασή τους αὐτή, καί γιά νά μήν νομίση κανείς ὅτι τό θέμα ἔληξε γιά μένα
  καί ὅτι ἐγώ συμβιβάσθηκα μέ τήν ἀπόφαση αὐτή, ἀποφάσησα, μέ μεγάλη μου
  λύπη, νά ἀναθεματίσω τόν Πατριάρχη Θεόφιλο, τόν Ἀρχιγραμματέα,
  Ἀρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Ἀρίσταρχο καί ὅλους ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἐνσυνειδήτως
  καί ἐκουσίως συνυπέγραψαν τήν ἀπόφαση ἐκείνη, πρᾶγμα πού κοινοποίησα καί
  πάλι μέ ἀνοικτή ἐπιστολή μου στήν Ἁγιοταφιτική ‘Αδελφότητα καί στόν Τύπο.
  Περίμενα, μετά ἀπό τήν πράξη μου αὐτή, νά μέ καλέση ὁ Πατριάρχης καί
  νά μοῦ ζητήση ἐξηγήσεις σχετικά. Ἐκεῖνος μέ ἀγνόησε τελείως.
  Σέ ἀνθρώπους οἱ ὁποῖοι ἐνδιαφέρθηκαν νά μεσολαβήσουν γιά νά
  διευθετηθῆ αὐτή ἡ διαφορά ἀπαντοῦσαν ὅτι δέν ὑπάρχει κανένα πρόβλημα καί
  ὅτι μπορῶ νά ἐπιστρέψω στό Πατριαρχεῖο ὅποτε θέλω. Προσποιοῦνταν δηλαδή
  ὅτι δέν συμβαίνει τίποτα.
  Τά χρόνια περνοῦσαν καί ἡ κατάσταση παρέμενε ἡ ἴδια. Τό ἔτος 2013
  ἀποφάσισα νά κάνω κάτι γιά νά ἀνακινήσω τό θέμα. Κατέφυγα λοιπόν στά
  Ἑλληνικά Δικαστήρια καί ζήτησα, ἀφοῦ δέν ἔγινε δεκτή ἡ παραίτησή μου, τήν
  ὁποία καί ἀνεκάλεσα, νά μοῦ ἀποδοθοῦν ὅλοι οἱ μισθοί μου ἀπό τήν ἡμέρα τῆς
  ἀποκαταστάσεώς μου , (Μάιος 2006). Μέχρι τόν Δεκέμβριο τοῦ 2014 δέν ἄκουσα
  τίποτε ἀπό τήν πλευρά τοῦ Πατριάρχου.
  Στίς 28 Ἰανουαρίου βγῆκε ἡ ἀπόφαση τοῦ Δικαστηρίου γιά τήν ἀγωγή μου
  ἐναντίον τοῦ Θεοφίλου καί ἦταν ἀρνητική, μέ τήν δικαιολογία ὅτι ἀφοῦ δέν
  προσέφερα τίς ὑπηρεσίες μου στό Πατριαρχεῖο, δέν δικαιούμουν καί μισθό.
  Τό ἐνδιαφέρον στήν κατάθεση τοῦ Πατριάρχου στό Δικαστήριο εἶναι ὅτι ὁ
  Πατριάρχης λέει, ὅτι δέν ἔγινε δεκτή ἡ παραίτηση πού ὑπέβαλα τό 2006, ἐπειδή
  «δέν συνέτρεχε σοβαρός λόγος πού θά τοῦ,(μοῦ), ἔδινε τό κανονικό ἔρεισμα».
  Μέ λίγα λόγια, ὁ Πατριάρχης λέει ὅτι ὁ Νικηφόρος ( καί ὁ κάθε Νικηφόρος), δέν
  ἔχει τό δικαίωμα καί δέν ξέρει πότε καί γιατί πρέπει νά παραιτηθεῖ. Ἐγώ θά τοῦ
  πῶ πότε καί ἐάν θά παραιτηθεῖ. Καί ἐπειδή μία παραίτηση εἶναι βασικά μία
  διαμαρτυρία, ὁ Πατριάρχης μᾶς λέει ὅτι δέν μποροῦμε νά διαμαρτυρηθοῦμε παρά
  μόνο ἐάν τό ἐγκρίνει καί τό ἐπιτρέψει ἐκεῖνος !!!
  Δέν ἀποδέχτηκε τήν παραίτησή μου τόν Δεκέμβριο τοῦ 2006 γιατί, μᾶλλον
  δέν ἤθελε να φύγω, ἀλλά μέ καθήρεσε τώρα, γιά κανονικά παραπτώματα, ὅπως
  λέει, τά ὁποία ὅμως δέν τά ἀναφέρει, καί δέν μᾶς λέει ποιά εἶναι. Δυστυχῶς τό
  Δικαστήριο δέν μοῦ ἐπιτρέπει νά ξέρω τί εἶπε ὁ Πατριάρχης, γενικά, στήν
  κατάθεσή του ἐναντίον μου.
  Ὅταν κάποιος φτάσει στό σημεῖο νά πῆ «παραιτοῦμαι», δέν ἔχεις πολλές
  ἐπιλογές. Ἤ πρέπει νά ἱκανοποιήσεις τήν ἀπόφασή του αὐτή, ἤ, ἄν δέν θέλεις
  νά σοῦ φύγη ὁ ἄνθρωπος αὐτός, νά ἱκανοποιήσης τό ἤ τά ὁποιαδήποτε αἰτήματά
  του. Ὁ ἐλεύθερος ἄνθρωπος ἔχει τό δικαίωμα νά παραιτηθῆ ὅποτε θέλει καί γιά
  ὁποιοδήποτε λόγο. Μόνο ἕνας σκλάβος δέν ἔχει τό δικαίωμα νά παραιτηθῆ,
  (θεωρητικά, γιατί καί αὐτός μπορεῖ νά πῆ παραιτοῦμαι καί νά ὑποστῆ τίς
  συνέπειες τῆς ἀπόφασής του αὐτῆς, ὅποιες κι’ ἄν εἶναι αὐτές οἱ συνέπειες). Δέν
  μπορῶ νά καταλάβω ὅμως πῶς ἕνας Ἐπίσκοπος, ἕνας «Δεσπότης», δέν μπορεῖ νά
  ἔχη αὐτό τό δικαίωμα!!! Περιέργως, τό ἴδιο πρᾶγμα μοῦ συνέβει καί μέ τόν
  Πατριάρχη Διόδωρο, ὅταν ὑπηρετοῦσα στήν Ἰορδανία. Ὅταν παραιτήθηκα ἀπό
  τήν θέση μου στήν Ἰορδανία, ὁ Πατριάρχης Διόδωρος δέν ἔκανε δεκτή τήν
  παραίτησή μου, μέ ἔβαλε σέ ἀργία, μοῦ ἔκοψε τόν μισθό καί μοῦ εἶπε : «μόνο
  ὅταν θά πᾶς πίσω στήν θέση σου θά μπορῆς νά λειτουργῆς καί νά πάρης τόν
  μισθό σου». !!!
  Στήν ἔφεση πού ἔκανα στό Δικαστήριο ἐναντίον τῆς προηγούμενης
  ἀπόφασής του, καί τήν οποία ἀπέρριψε καί πάλι, ὁ Πατριάρχης Θεόφιλος
  κατέθεσε ὅτι, βασικά, μέ τήν αίτησή μου γιά ἀποκατάσταση , τό 2006, στήν
  ὁποία ἀνέφερα ὅτι «εάν εἰς τό παρελθόν παρεπίκρανα, ἔθιξα ἤ προσέβαλα
  κάποιον ἐκ τῶν Ἀδελφῶν ἤ τήν Ἁγίαν καί Ἱερά Σύνοδο, δηλώνω ὅτι τοῦτο
  ἐγένετο τελείως ἀκουσίως, ζητώ συγνώμη καί εἶμαι ἕτοιμος νά ἐπανορθώσω,
  κατά τό δυνατόν, τυχόντα λάθη μου καί ὑπόσχομαι νά ὑπηρετήσω μεθ’ ὅλων τῶν
  Ἀδελφῶν ἀόκνως καί εὐσυνειδήτως τό Ἱερόν ἡμῶν Κοινόν…», πρᾶγμα πού ὁ
  Πατριάρχης τό ἑρμηνεύει, ἐπειδή ἔτσι θέλει νά τό ἑρμηνεύση, καί ἔτσι τόν
  συμφέρει, ὡς δήλωση εἰλικρινοῦς μετανοίας. Καί θά μποροῦσα κι’ ἐγώ νά τό
  δεχθῶ ἔτσι, ἐάν μᾶς ἔλεγε ὁ Πατριάρχης γιά ποιό πρᾶγμα θά ἔπρεπε νά δηλώσω
  εἰλικρινῆ μετάνοια.
  Κάποιος πού δέν ξέρει τήν ὑπόθεση καί μάθει ὅτι μέ καθήρεσαν , θά
  νομίσει, καί δικαίως, ὅτι θά ἔκανα κάποιο μεγάλο ἔγκλημα γιά νά μέ καθαιρέσουν.
  Ποιό λοιπόν ἦταν τό ἔγκλημά μου ; Τό ὅτι διαμαρτυρήθηκα ἐναντίον τοῦ
  Πατριάρχου Διοδώρου. Εἶναι λοιπόν μία διαμαρτυρία ἑνός Ἐπισκόπου καί μέλους
  τῆς Συνόδου, ἕνα ἔγκλημα γιά τό ὁποῖο πρέπει νά καθαιρεθεῖ ; Δέν τό νομίζω καί
  δέν τό δέχομαι. Ἐάν μέ καθήρεσαν γιά κάτι ἄλλο, αὐτό θά ἔπρεπε νά ἀναφερθεῖ
  λεπτομερῶς γιά νά μήν ὑπάρχουν παρεξηγήσεις.
  Δέν μπορεῖ ἕνα Ἐκκλησιαστικό ἤ καί Πολιτικό Δικαστήριο νά ἀθωώνη
  κάποιον πού καταδικάστηκε στήν ἐσχάτη τῶν ποινῶν γιά τούς Κληρικούς, τήν
  καθαίρεση, μέ μία ἁπλή συγνώμη, καί χωρίς νά ἀναφέρη ἐπακριβῶς τούς
  λόγους γιά τήν ἀπόφασή του αὐτή.
  Δέν μπορεῖ ἕνα δικαστήριο, καί μάλιστα Ἐκκλησιαστικό, νά καταδικάζη
  ἕναν κληρικό, καί μάλιστα Ἐπίσκοπο, στήν ἐσχάτη τῶν ποινῶν, γιά κάτι γιά τό
  ὁποῖο μπορεῖ νά συγχωρήσει τόν καταδικασθέντα μέ μία ἁπλή συγνώμη.
  Δέν μπορεῖ ἕνα Δικαστήριο νά καταδικάζη κάποιον μέ γενικόλογα «ἐπειδή
  κατηγόρησε κάποιον», ἔστω καί Πατριάρχη, χωρίς νά ἀναφέρει συγκεκριμένες
  κατηγορίες, ὅπως ἔκανε και στήν δική μου περίπτωση. Και δέν μπορεῖ να
  συγχωρῆ κάποιον, ὅπως ἔκανε στήν δική μου περίπτωση, νά συγχωρεῖ κάποιον
  μέ γενικόλογα «ἐπειδή ζήτησε συγνώμη» γιά τυχόντα λάθη του, χωρίς να
  ἀναφέρη συγκεκριμένα παραδείγματα. Διότι, μέ τόν τρόπο αυτό οὐσιαστικά,
  ἀνατρέπει τά πάντα. Ἐάν δεχτοῦμε κάτι τέτοιο, θά μπορεῖ ὁ καθένας νά κάνη ὅτι
  θέλει καί μετά νά λέη : συγνώμη, ἔκανα λάθος, καί νά περιμένη νά ἀθωωθῆ. Θά
  μπορῆ κάποιος ἄλλος νά πάη στόν Ἱερέα γιά νά ἐξομολογηθῆ, νά λέη ἕνα ἁπλό
  συγνώμη, χωρίς νά ἀναφέρη τίς ἁμαρτίες του, καί νά ἀπαιτῆ νά τοῦ
  συγχωρηθοῦν ὅλες οἱ ἁμαρτίες του.
  Τό ἐνδιαφέρον στήν περίπτωση τήν δική μου εἶναι ὅτι τήν ἴδια ἀκριβῶς
  αἴτηση ὑπέβαλα καί στόν Πατριάρχη Εἰρηναῖο, καί βασικά στήν ἴδια Σύνοδο, τό
  2001, ἀλλά δέν ἔγινε δεκτή, πρᾶγμα πού σημαίνει ὅτι ἄλλη ἦταν ἡ σκοπιμότητα
  τῆς πράξης τοῦ Θεοφίλου καί τοῦ Ἀριστάρχου.
  Εἶπαν μερικοί : ὁ ἀναθεματισμός τοῦ Θεοφίλου ἦταν ὑπερβολικός γιά μιά
  τέτοια περίπτωση. Τί ἄλλο ὅμως θά μποροῦσα νά κάνω γιά νά γίνω πιστευτός ;
  Νά τόν καθαιρέσω δέν μποροῦσα. Θά μποροῦσα νά κάνω μία δημόσια δήλωση ,
  ἀλλά ποιός θά τήν πίστευε, ἐάν μάλιστα πήγαινα καί ἀνελάμβανα διακόνημα ; Καί
  πῶς θά μποροῦσα, στό μέλλον, νά πῶ κάτι γιά κάτι πού θά θεωροῦσα ἀναγκαῖο ;καί ποιός θά με πίστευε ; Θά τήν πάθαινα σάν τόν βοσκό πού φώναζε : Λύκος,
  λύκος στά ψέματα , καί ὅταν ἦλθε ὁ πραγματικός Λύκος , δέν ἔτρεξε κανένας
  γιά νά τόν βοηθήσει.

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

 74. Ο/Η laskaratos λέει:

  Συνέχεια από το παραπάνω

  Click to access %CE%A4%CE%9F%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf

  Κάτι ἄλλο πού ἤθελα νά γράψω εἶναι τό ἑξῆς : Γιατί, τόν Διόδωρο, ὁ
  ὁποῖος με καθήρεσε, ἔστω καί ἄδικα, δέν τόν ἀναθεμάτισα ; Ὁ Εἰρηναῖος δέν μέ
  ἀπεκατέστησε καί ὅμως δέν τόν ἀναθεμάτισα; Ὁ Θεόφιλος μέ ἀπεκατέστησε κι’
  ἐγώ τόν ἀναθεμάτισα. Τί θά ἔλεγε ἕνας ἁπλός ἀλλά ἀδιάφορος ἄνθρωπος ; Θά
  ἔλεγε ὅτι ὁ Νικηφόρος εἶναι τρελός καί ἀχάριστος. Ἀκριβῶς. Γιατί ὅμως τό
  ἔκανα αὐτό ; Ἐπειδή μέ τήν ἀπάτη του αὐτή, με τό ἔγκλημά του αὐτό, ὁ
  Θεόφιλος ἔκανε το ἑξῆς. Ἀφ’ ἑνός μέν ἐκεῖνος φαίνεται στά μάτια κάθε
  ἀνθρώπου σάν ὁ γενναιόδωρος Πατριάρχης ὁ ὁποῖος μέ μία ἁπλή συγνώμη
  ἀπεκατέστησε ἕνα καθηρημένο ἀρχιερέα, καί ἀφ’ ἑτέρου, δέν μέ καταδικάζει ὁ
  ἴδιος, ἀλλά βάζει ἐμένα τόν ἴδιο νά καταδικάζω τόν ἑαυτό μου, διότι, δηλώνοντας
  εἰλικρινῆ μετάνοια, αὐτό κάνω , καταδικάζω ἐγώ ὁ ἴδιος τόν ἑαυτό μου. Τί θά
  ἔλεγε, ἕνας τρίτος παρατηρητής ; Θά ἔλεγε ὅτι ὁ Νικηφόρος εἶναι ἕνας ἄχρηστος
  ἄνθρωπος ὁ ὁποῖος, ἀφοῦ γιά 20 χρόνια φώναζε καί διαμαρτύρονταν γιά τήν
  κατάσταση, ξαφνικά κατάλαβε ὅτι εἶχε ἄδικο, ὅτι ὅλα ἦταν ἐντάξη στό
  Πατριαρχεῖο , ὅτι αὐτός δέν ἤξερε τί τοῦ γινόταν , καί ἔτσι δήλωσε μετάνοια, καί
  μάλιστα εἰλικρινῆ. Ἐπίσης μέ αὐτή του τήν ἀπάτη ἀθώωσε τόν Διόδωρο καί
  ὅλους τούς προκατόχους του ἀπό κάθε ἐνοχή ἀφοῦ ἐγώ ό ἴδιος παραδέχτηκα ὅτι
  ὅλα ἦταν ἐντάξη στό Πατριαρχεῖο. Βλέπετε τήν πονηριά, τήν ἀπάτη καί τό
  ἔγκλημα τοῦ Θεοφίλου καί τόν λόγο γιά τόν ὁποῖο δεν δέχτηκα τήν
  ἀποκατάστασή του ;
  Ἐπίσης : Ὅταν μέ ἀπεκατέστησε ὁ Θεόφιλος, τόν Μάϊο τοῦ 2006, εἶχα ἤδη
  στήν πλάτη μου τήν καθαίρεση τοῦ Βενεδίκτου, 11 χρόνια. Μετά είχα τήν
  καθαίρεση ( ἀργία καί καθαίρεση μαζί ἄλλα 17 χρόνια). Ἀρκετά χρόνια,
  φαντάζομαι γιά νά καταλάβω πόσο βαριά εἶναι ἡ καθαίρεση. Ἐάν δεχόμουν τήν
  ψευτο-αποκατάσταση τοῦ Θεοφίλου, ὁ καθένας θά πίστευε ὅτι δήλωσα εἰλικρινή
  μετάνοια. Ἕνα πρᾶγμα πού μπορῶ νά πώ εἰλικρινά εἶναι ὅτι : κι’ ἄν ἀκόμη εἶχε
  το δικαίωμα, ἐάν μποροῦσε ὁ Θεόφιλος, καί ὁ Διόδωρος πρίν ἀπό αὐτόν, νά μέ
  κρεμάση δημοσίως, πάλι τά ἴδια θά ἔλεγα , γιατί ὅταν πῆρα τήν ἀπόφαση νά
  παλέψω γιά τό Πατριαρχεῖο μας, τό ἔκανα μέ πλήρη συναίσθηση τῶν
  προβλημάτων καί τῶν ἐπιπτώσεων γιά μένα, ἀλλά καί τήν ἀπόφαση νά τά
  ρισκάρω ὅλα μέ τήν ἐλπίδα νά πετύχω κάτι καλό γιά τό Πατριαρχεῖο. Καί μπορεῖ
  νά φαίνεται ὅτι δέν πέτυχα τίποτε , ἀλλά πιστεύω ὅτι ὁ Χριστός μας, πού
  γνωρίζει τά πάντα, θά συμφωνήσει μαζί μου. Καί ἄν ἔτσι ἔχουν τά πράγματα,
  τότε ποιό εἶναι τό πρόβλημά μου ; Δέν θά πρέπει μᾶλλον να χαίρομαι γιά τήν
  ἀδικία πού μοῦ ἔγινε πρός χάριν τοῦ Παναγίου Τάφου καί γενικώτερα τῆς
  Πίστεώς μας ; Ἐκτός αὐτοῦ, ὅταν σκέφτομαι τί τράβηξαν οἱ Ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας
  μας, ἀναλογίζομαι ὅτι ἐγώ ὁ ἄχρηστος καί ἀνάξιος, πού δέν άξιζα οὔτε κἄν
  Ἁγιοταφίτης νά γίνω, καί πού χωρίς νά τό ζητήσω ἀπό κανέναν, μοῦ ἀνέθεσαν τά
  μεγαλύτερα καί σπουδαιότερα διακονήματα στό Πατριαρχεῖο, Δραγουμᾶνος γιά
  δύο χρόνια, Γέρων Σκευοφύλαξ τοῦ Παναγίου Τάφου γιά τρία χρόνια καί στό
  τέλος καί Ἐπίσκοπος, δέν τράβηξα σχεδόν τίποτα. Δοξάζω λοιπόν τόν Θεό, πού
  ἀξιώθηκα νά ὑποφέρω, ἔστω καί λίγο, γιά τό Πατριαρχεῖο μας, τήν μαγαλύτερη
  καί πολυτιμώτερη κληρονομιά πού μᾶς ἐμπιστεύτηκε ὁ Θεός, καί σᾶς
  διαβεβαιώνω ὅτι καί σήμερα δέν θά ἔκαμνα τίποτε τό διαφορετικό ἐάν
  βρισκόμουν στήν ἴδια θέση. Καἰ παραφρἀζοντας λίγο τά λόγια τοῦ ποιητῆ « Κι’
  ἄν εἶναι νά πεθάνουμε γιά τόν Πανάγιο Τάφο, θεία εἶν’ ἡ δάφνη, μιά φορά κανείς
  πεθαίνει».
  Μοῦ ἔγραψε κάποιος νά βάλω λίγο νερό στό κρασί μου. Τό ἴδιο μοῦ εἶπε
  καί ὁ Μητροπολίτης Πέτρας Γερμανός τήν παραμονή τῶν Χριστουγέννων, τό
  1990, στόν Προφήτη Ἠλία, πηγαίνοντας γιά τήν Βηθλεέμ. «Ἔλα βρέ Νικηφόρε,
  βάλε λίγο νερό στό κρασί σου γιά νά μπορέσουμε νά κάνουμε κάτι καί νά σέ
  βοηθήσουμε νά ἀποκατασταθής.» Κι’ ἐγώ τοῦ ἀπάντησα ( ἦταν μπροστά καί ὁ
  Δαμσκηνός ὁ Γκαγκανιάρας, ὁ νῦν Ἀρχιεπίσκοπος Ἰόππης) : «Σεβασμιώτατε,
  ἔμεινε καθόλου κρασί γιά νά τό νερώσω ; τῶρα πρέπει νά ἀρχίσω νά βάζω λίγο
  κρασί στό νερό, διότι τόσα χρόνια Ἁγιοταφίτης, ( ἀπό τό 1961), δέν κάνω τίποτε
  ἄλλο ἀπό τό νά βάζω νερό στό κρασί μου ὥστε δέν ἔμεινε καθόλου κρασί πιά.»
  Καί κάτι ἄλλο. Μοῦ εἶπε κάποιος ὅτι τώρα πού γεράσαμε ( κι’ ἐγώ τοῦ εἶπα
  : δέν ξέρω ἄν γέρασες ἐσύ, ἀλλά ἐγώ αἰσθάνομαι νέος 71 ἐτῶν J ) , πρέπει νά
  σκεφτοῦμε καί τόν λίγο καιρό ζωῆς πού μᾶς ἀπομένει. Νά σκεφτῶ τήν
  Ἀρχιερωσύνη μου καί νά δεχτῶ τήν ἀποκατάστασή μου, ἔστω καί μέ μιά
  συγνώμη ἐνῶ ἔχω δίκαιο. Κάτι παρόμοιο, ἄν θυμᾶμαι καλά, εἶπαν καί στόν Ἅγιο
  Ἰγνάτιο, τόν θεοφόρο, οἱ Ρωμαῖοι, πρίν νά τόν θανατώσουν, καί θυμᾶστε τί τούς
  ἀπήντησε. Ἐγώ γιατί νά τό κάνω τώρα ; γιά νά πετύχω τί ; Νά μοῦ δίνει ὁ
  Θεόφιλος τόν μισθό μου καί νά τοῦ κάνω 10 μετάνοιες γιά νά τόν εὐχαριστήσω,
  τώρα μάλιστα πού πέρασαν τά χρόνια καί δέν ξέρω γιά πόσο καιρό ἀκόμη θά
  μπορῶ νά προσφέρω τίς ὑπηρεσίες μου ;
  Ὅπως δέν εἶχε δίκαιο ὁ Βενέδικτος πού μᾶς καθήρεσε ἐπειδή θέλαμε νά
  μορφωθοῦμε, καί ὅπως ὁ Διόδωρος εἶχε ἄδικο πού μέ καθήρεσε ἐπειδή τοῦ εἶπα
  έν Συνόδω, καί ἐκτός Συνόδου, ὅτι δέν μπορεῖ νά διοικῆ σάν δικτάτορας καί νά
  μᾶς φέρετε σάν νά εἴμαστε σκλάβοι του, ἔτσι καί ὁ Θεόφιλος δέν εἶχε κανένα
  δικαίωμα νά μέ καθαιρέση ἐπειδή, ὅπως λέει , τοῦ ζήτησα , μέσω τῶν
  δικαστηρίων, νά μοῦ δώσει τούς μισθούς μου. Ἐάν αὐτό εἶναι λόγος καθαίρεσης ,
  τό νά ζητήσει κάποιος Ἀδελφός κάτι ἀπό τόν Πατριάρχη του, μισθό ἤ ὁτιδήποτε
  ἄλλο , τότε τό καταλαβαίνω καί δέν λέω τίποτε ἄλλο. Δέν νομίζω ὅμως ὅτι ἔστι
  εἶναι τά πράγματα. Τό λιγότερο πού θά μπορούσε νά τοῦ πῆ κάποιος εἶναι ὅτι δέν
  εἶσαι ὑποχρεωμένος νά δώσεις κάτι ὅταν νομίζεις ὅτι δέν πρέπει. Μπορεῖς νά τοῦ
  πῆς, ὄχι , δέν δικαιοῦσαι αὐτό πού ζητᾶς.
  Ἀλλά τά πράγματα δέν εἶναι τόσο ἁπλά. Τό πρόβλημα εἶναι μέ τήν ἀπάτη
  πού ἔκανε ὁ Κος. Θεόφιλος εἰς βάρος μου μέ τό νά γράψει ὅτι δήλωσα εἰλικρινή
  μετάνοια. Καί ὅταν τόν ρώτησα νά μοῦ πῆ γιά ποιό πρᾶγμα ἔπρεπε νά δηλώσω
  μετάνοια, μοῦ εἶπε : «καί τί ἤθελες νά γράψουμε, ὅτι ἔφταιγε τό Πατριαρχεῖο ;»
  Καί ὅταν τοῦ εἶπα μήν γράφετε τίποτε, ἁπλῶς γράψτε ὅτι ἡ Σύνοδος
  ἀπεκατέστησε τόν Νικηφόρο, μοῦ εἶπε : αὐτό δεν γίνεται. Ὅτι γράψαμε τό
  γράψαμε, δέν μποροῦμε νά τό ἀλλάξουμε. Καί ὅταν τόν ρώτησα γιατί , μοῦ εἶπε :
  γιά μένα ἔκλεισε τό θέμα. Τότε τοῦ εἶπα: γιά μένα δέν ἔκλεισε, καί τήν ἴδια
  ἡμέρα τοῦ ὑπέβαλα τήν παραίτησή μου. Δέν τήν δέχτηκε ὅμως, ἀλλά οὔτε καί μέ
  κάλεσε νά μέ ρωτήση γιατί ὑπέβαλα τήν παραίτησή μου. Καί εἰλικρινά δέν
  καταλαβαίνω γιατί δέν τό ἔκανε. Τέλος πάντων, συνέχισε νά μέ γράφει στό
  ἡμερολόγιο του Πατριαρχείου σάν ἐνεργό μέλος. Ἀφού μάταια προσπάθησα νά
  τόν κάνω να δεχτῆ τήν παραίτησή μου καί αὐτός μέ ἀγνόησε τελείως, τότε
  προέβην στόν Ἀναθεματισμό αὐτοῦ καί τοῦ Ἀριστάρχου. Ἀλλά καί πάλι δέν
  ἐπικοινώνησε μαζί μου νέ μοῦ ζητήση τόν λόγο γιατί τό ἔκανα. Αὐτό, γιά μένα,
  δείχνει πόσο μᾶς ὑπολογίζει ὅλους σάν ἀδελφούς ἀλλά καί σάν ἀνθρώπους.
  Αὐτός εἶναι βασικά καί ἕνας ἀπό τούς λόγους πού διαμαρτυρήθηκα ἀπό τήν
  ἀρχή. Γιά λίγη ἀξιοπρέπεια καί σεβασμό σάν ἄνθρωπος καί σάν κληρικός,
  πράγματα πού ὅπως εἶναι γνωστό, δέν «εὐδοκιμοῦν» καί πολύ στήν Ἱερουσαλήμ.
  Τέλος, περίμενα τότε νά μέ καλέση καί νά μέ ρωτήση καί νά μέ δικάση. Ἐπίσης
  περίμενα, χωρίς βέβαια νά ἔχη τό δικαίωμα, χωρίς νά μέ καλέσει καί χωρίς νά
  ἀπολογηθῶ, νά μέ καθαιρέση. Δέν τό ἔκανε ὅμως καί δέν ξέρω γιατί, ἄν καί,
  ὑποπτεύομαι τόν λόγο.
  Τέλος, περίμενα γιά 6 χρόνια μήπως καί γίνει κάτι καί ἀλλάξουν τά
  πράγματα.
  Στίς 6 Μαρτίου τοῦ 2012, τοῦ ἔστειλα ἐξώδικο μέ τό ὁποῖο τοῦ ζητοῦσα νά
  ἀναγνωρίσει τήν παραίτηση πού τοῦ εἶχα ὑποβάλει καί νά μοῦ δώσει ἀπολυτήριο.
  Πάλι μέ ἀγνόησε. Περίμενα ἄλλο ἕνα χρόνο. Εἶχα καί τήν Μητέρα μου ἄρρωστη
  τήν ὁποία φρόντιζα καί ἔτσι πέρασε ὁ καιρός. Μετά τήν κοίμηση τῆς Μητέρας μου
  σκέφτηκα νά κάνω κάτι γιά νά ἐνεργοποιήσω τήν ὑπόθεσή μου. Σκέφτηκα λοιπόν
  νά τόν προκαλέσω νά κάνει κάτι. Τοῦ ἔστειλα ἐξώδικο ζητώντας νά μοῦ
  καταβάλει τούς μισθούς μου, ἀφοῦ δεν ἔκανε δεκτή τήν παραίτησή μου, τήν
  ὁποία καί ἀνεκάλεσα. Αὐτό τό ἔκανα τόν Ἀπρίλιο τοῦ 2013. Καί πάλι μέ ἀγνόησε
  τελείως. Τέλος μέ καθήρεσε στίς 15 -12-2014 μέ τήν δικαιολογία ὅτι προσέφυγα
  στήν δικαιοσύνη ζητώντας κάτι πού δέν δικαιούμουν. Δηλαδή μέ καθήρεσε
  ἑνάμιση χρόνο μετά τήν ὑποβολή τῆς ἀγωγῆς. Μᾶλλον ἐπειδή , στίς 12 Δεκ.
  2014 συνάντησα στό σπίτι φίλου κληρικοῦ στήν Ἀθήνα , ἕναν ξάδελφο τοῦ
  Θεοφίλου, τόν Κο. Θεόδωρο Γιαννόπουλο, ὁ ὁποῖος μοῦ συστήθηκε σάν
  ξάδελφος τοῦ Θεοφίλου. Τότε τοῦ εἶπα κι’ ἐγώ, κάτσε νά σοῦ πῶ τί μοῦ ἔκανε ὁ
  ξάδελφός σου. Αὐτός μοῦ εἶπε ὅτι λυπήθηκε πολύ καί ὑποσχέθηκε νά
  μεσολαβήση στόν Θεόφιλο γιά νά λυθῆ ἡ διαφορά. Καί φαίνεται ὅτι μεσολάβησε,
  ἀλλά μᾶλλον ὁ ἐξάδελφός του θύμωσε καί σέ τρεῖς ἡμέρες, στίς 15 Δεκ. 2014, ὁ
  Θεόφιλος μέ καθήρεσε, μέ τήν δικαιολογία ὅτι τόν πῆγα στά Δικαστήρια.
  ( Συμπτωματικά , τήν ἴδια δικαιολογία προέβαλε καί ὁ Διόδωρος γιά νά μέ
  καθαιρέση ).
  Στήν ἀπόφαση γιά τήν ἀποκατάστασή μου, ὁ Θεόφιλος ἔγραψε ότι
  «δήλωσα εἰλικρινῆ μετάνοια» . Ἐγώ ἁπλῶς ἔγραψα, μέ ἁπλά λόγια, «ἐντάξη βρέ
  παιδιά, ἐάν ἔκανα κάποιο λάθος συγνώμη.» Αὐτό ὅμως πού ἔγραψε ὁ Θεόφιλος
  σημαίνει ὅτι ἐγώ δήλωσα μετάνοια γιά ὅτι ἔκανα καί ἔγραψα ἐναντίον τοῦ
  Διοδώρου, πρᾶγμα πού , βεβαίως δέν τό ἔκανα, καί οὔτε θά τό κάνω , ἐκτός ἐάν
  μοῦ ποῦν ὅτι ἔκανα λάθος πού διαμαρτυρήθηκα, πρᾶγμα πού δέν τό ἔκανε κανείς
  μέχρι τώρα. Διότι, διαφορετικά, τί θά πῆ κάποιος ὅταν διαβάσει ὅτι «δήλωσα
  εἰλικρινῆ μετάνοια»; Θά σκεφτεῖ : Τόν Νικηφόρο τόν καθήρεσαν σίγουρα γιά
  κάποιον σοβαρό λόγο. Τώρα δηλώνει εἰλικρινῆ μετάνοια, ἄρα, ἔφταιγε, καί τώρα,
  ὕστερα ἀπό τόσα χρόνια βαρέθηκε καί ζήτησε συγνώμη γιά ότι ἔκανε.
  Εἶναι ὅμως ἔτσι τα πράγματα ; καί βέβαια δεν εἶναι.
  Δεν θά μποροῦσα να κάνω τό κορόϊδο καί νά κάνω ὅτι κάνουν ὅλοι, καί νά
  περνάω «ζωή καί κότα»; «Δεσπότης» ἦμουν !!! ἤ, ἐάν δέν ἤθελα νά κάνω κάτι
  τέτοιο, νά βρῶ μία δικαιολογία καί νά ζητήσω ἀπολυτήριο, ὅπως ἔκαναν ἄλλοι ;
  Δέν τό ἔκανα ὅμως ἐπειδή ἀφιέρωσα τήν ζωή μου στόν Πανάγιο Τάφο καί
  ὁρκίσθηκα νά ἀγωνισθῶ γιά τά Πανάγια Προσκυνήματα καί τό Πατριαρχεῖο μας,
  νά ἀγωνισθῶ γιά νά δῶ τό Πατριαρχεῖο μας ὅπως τοῦ ἀξίζει, καλύτερο καί ἀπό τό
  Βατικανό. Ντρεπόμουν, καί ντρέπομαι ἀκόμη περισσότερο σήμερα, γιά τά χάλια
  τοῦ Πατριαρχείου μας , γενικά, καί ἤθελα νά προσπαθήσω νά ἀλλάξουν μερικά
  πράγματα, νά βάλουμε μία νέα ἀρχή γιά νά βελτιώσουμε τήν κατάσταση. Ἤθελα
  νά ἀγωνισθῶ ὥστε νά μήν γίνονται στούς Ἀδελφούς ἀδικίες ὅπως αὐτή πού ἔγινε
  σέ μένα καί τόσους ἄλλους Ἀδελφούς. Νά ὑπάρχει κάποια ἀξιοπρέπεια καί
  σεβασμός πρός τούς Ἀδελφούς. Νά μήν μπορεῖ ὁ κάθε Βενέδικτος, Διόδωρος,
  Εἰρηναῖος, Θεόφιλος, νά μεταχειρίζονται τούς Ἀδελφούς σάν σκλάβους καί σάν
  σκουπίδια. Ναί. Καί ἀποφάσισα νά θυσιαστῶ ἐγώ, μέ τήν ἐλπίδα ὅτι κάτι θά
  πετύχω. Ὅτι κάτι καλό θά γίνει στό Πατριαρχεῖο. Τά θυσίασα ὅλα, καί τήν
  «καλοπέρασή» μου καί τήν ἡσυχία μου καί τήν Ἀρχιερωσύνη μου γιά τόν
  Πανάγιο Τάφο. Ἐάν αὐτό ἦταν λάθος, τότε ἔχασα τό νόημα τῆς ζωῆς. Δέν νομίζω
  ὅμως ὅτι ἦταν λάθος , καί κανείς μέχρι σήμερα δεν μου εἶπε δέν μοῦ εἶπε κάτι
  τέτοιο, καί φυσικά δεν εἶναι δυνατόν νά μοῦ πῆ, ὅτι, ὅ,τι καί νά γίνη, κανείς δεν
  πρέπει νά διαμαρτύρεται ἐναντίον τοῦ Πατριάρχου, οὔτε Ἀρχιερεύς, οὔτε
  Συνοδικός οὔτε κανείς ἄλλος. Ὅτι ἀκόμη καί νά καίγεται τό σπίτι μας, δέν πρέπει
  νά φωνάξουμε «βοήθεια»,γιά νά μήν «ξυπνήσει» ὁ Πατριάρχης.
  Θά μοῦ πῆ κάποιος : «Ἐντάξει, Νικηφόρε, ἔχεις δίκαιο, ἀλλά τί πέτυχες
  μέχρι σήμερα ; Μόνο πού ταλαιπωρήθηκες ἄδικα. Θά μποροῦσες νά κάτσης στό
  Πατριαρχεῖο καί σιγά – σιγά, μέ ἤρεμο τρόπο νά βοηθήσης στήν βελτίωση τῆς
  κατάστασης.»
  Κι’ ἐγώ θά τοῦ ἔλεγα : «Γιατί οἱ ὑπόλοιποι Ἀδελφοί δέν προσπαθοῦν νά
  βελτιώσουν τήν κατάσταση, ἡ ὁποῖα μάλλον χειροτερεύει; Ἐάν οἱ ὑπόλοιποι
  Ἀδελφοί προσπαθοῦν μέ τόν τρόπο πού προτείνης, μᾶλλον οὔτε ἔτσι δέν γίνεται
  τίποτα. » Ἐπίσης θά μποροῦσα νά τοῦ πῶ : «Θά ἔλεγες τό ἴδιο καί στόν Χριστό ;
  Θά Τοῦ ἔλεγες π.χ. Χριστέ μου , οἱ Ἑβραῖοι θέλουν νά σέ σκοτώσουν. Δέν
  κρύβεσαι γιά λίγο καιρό , μέχρι νά σέ ξεχάσουν καί μετά συνεχίζεις ;»
  Ἐγώ δεν φαντάστηκα ποτέ ὅτι ἐγώ θά σῶσω τό Πατριαρχεῖο. Ἁπλῶς ,
  πίστευα καί πιστεύω ὅτι, σάν ἀρχιερεύς, ἀλλά καί μέλος τῆς Συνόδου, εἶχα τήν
  ὑποχρέωση ἀλλά καί τό δικαίωμα νά πῶ τήν γνώμη μου γιά ὅ,τι νόμιζα ὅτι
  ἔπρεπε νά τό κάνω. Τήν ἀλλαγή καί τό ἀποτέλεσμα θά τό φέρει ὁ Θεός. Ἐγώ
  ἁπλῶς κρούω τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου.
  Τέλος πάντων, αὐτά γιά τόν Θεόφιλο καί τούς ὁμοίους του εἶναι ψιλά
  γράμματα. Γι’ αὐτούς ἡ μόνη ἀρετή πού πρέπει νά ἔχουν ὅλοι οἱ Ἀδελφοί,
  ( βλέπε : οἱ σκλάβοι), οἱ ὑποκείμενοι σ’ αὐτούς, εἶναι ἡ τυφλή ὑπακοή. ( Τό ἴδιο
  ἔλεγε καί ὁ Διόδωρος, (Βλέπε κείμενο ἀνακοίνωσης τῆς καθαιρέσεώς μου ἀπό τόν
  Διόδωρο, καί τά δικά μου σχόλια).
  Δέν θά μποροῦσα λοιπόν, κάτω ἀπό αὐτές τίς συνθῆκες, νά ὑποκρίνομαι
  καί νά κάνω τό κορόϊδο.
  Ὕστερα ἀπό 28 χρόνια πού ἀγωνίζομαι δέν θά μποροῦσα νά τά παρατήσω
  τώρα γιά νά ἡσυχάσω. ( Ἐάν ἤθελα τήν ἡσυχία μου δέν θά ἔκαμνα τίποτε ἀπό
  την ἀρχή). Ἀλλά καί λόγω ἀξιοπρέπειας δέν μπορῶ νά τό κάνω.
  Μερικοί φίλοι μοῦ εἶπαν ὅτι τά δικαστήρια δέν θά τά ἔβαζαν μέ τόν
  Πατριάρχη γιά ἕναν ὁποιονδήποτε κληρικό, ὅσο δίκαιο κι’ ἄν ἔχει. Μερικοί
  Δικαστές, Ναί. Εὐτυχῶς ὄχι ὅλοι. «Γιατί εἶναι πολύ δίκαιοι, και ἀναγνωρίζουν ὅτι
  ὁ Πατριάρχης, σάν Πατριάρχης, εἶναι «ὑπεράνω» τῶν θείων καί ἀνθρωπίνων
  νόμων καί δέν πρέπει κανείς νά τόν ἐνοχλεῖ στίς «ἱερές» ἀσχολίες του. «Ξέρουν»
  ὅτι ὁ Πατριάρχης , σάν Πατριάρχης, εἶναι αλάθητος καί δεν θέλει καί δέν μπορεῖ
  νά κάνει λάθος.»!!!
  Τά Ἑβραϊκά δικαστήρια ὅμως δέν δίστασαν νά καταδικάσουν τόν Διόδωρο
  σάν ψεύτη καί συκοφάντη. Ἀλλά θά μου πεῖτε, αὐτοί εἶναι Ἑβραῖοι . Δυστυχῶς.
  Καί εὐτυχῶς γιά τόν Θεόφιλο γιατί δέν πῆγα στά Ἑβραϊκά δικαστήρια. Ἀλλά, ὁ
  Θεός δεν εἶναι προσωπολάτρης καί πιστεύω ὅτι κρίνει με ἄλλα κριτήρια ἀπό αὐτά
  πού κρίνουν οἱ ἄνθρωποι καί μάλιστα μερικοί Ἕλληνες «Δημοκράτες» Δικαστές.
  Ἐγώ δεν ζήτησα ἀπό τόν Θεόφιλο τίποτα. Ἁπλῶς μία ἀξιοπρεπῆ
  ἀποκατάσταση, καί ὅταν μοῦ δήλωσε, τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2005, ὅτι ἤθελε νά
  τοῦ ὑπογράψω δήλωση μετανοίας, τοῦ εἶπα νά μέ ξεχάσει. Τόν Μάρτιο τοῦ
  2006 μέ πῆραν τηλέφωνο ὁ Ἀρίσταρχος καί ὁ Δημήτριος καί μέ παρεκάλεσαν νά
  κάνω καινούρια αἴτηση γιά ἀποκατάσταση . Ἔκανα τήν αἴτηση καί ἄρχισε ἡ
  ἀντίστροφη μέτρηση γιά τήν ἀποκατάστασή μου. Δυστυχῶς ὅμως , γιά μένα, δέν
  ἦταν ἀποκατάσταση, ὅπως ἔγινε, ἀλλά αἰώνια καταδίκη , διότι , ὅπως γράφω
  παραπάνω, κανείς δέν θά πίστευε , ὅτι κι΄ ἄν ἔλεγα, ὅτι δέν ἔκανα δήλωση
  μετανοίας γιά τούς αγώνες μου ἐναντίον τοῦ Διοδώρου. Τό ἐνδιαφέρον εἶναι ὅτι
  τήν ἴδια ἀκριβῶς αἴτηση ἔκανα καί στόν Εἰρηναῖο τό 2001, ἀλλά δέν τήν δέχθηκε.
  Ὁ Θεόφιλος ὅμως, πιό πονηρός ἀπό τόν Εἰρηναῖο, σκέφθηκε ὅτι θά μποροῦσε νά
  ἑρμηνεύσει τήν συγνώμη πού δήλωσα γιά τυχόν λάθη μου, σάν «δήλωση
  εἰλικρινοῦς μετανοίας», γενικῶς καί ἀορίστως, πρᾶγμα πού γιά μένα εἶναι
  ἀπαράδεκτο. Ὅπως τοῦ εἶπα προφορικῶς καί μέ ἐπιστολή μου, δέν θά εἶχα
  καμμιά ἀντίρρηση νά δηλώσω μετάνοια γιά κάθε ἀντικανονική ἐνέργεια καί λάθος
  μου ἐάν μοῦ ἔλεγε ὅτι ἐδῶ ἔκανες λάθος ἤ ἐκεῖ. Δέν θά τό ἔκανα ποτέ γενικῶς
  καί ἀορίστως.
  Ἕνα πρᾶγμα πού δεν μπορῶ νά καταλάβω εἶναι ὅτι ἕνας «Πνευματικός
  ἄνθρωπος», ἕνας Πατριάρχης, δέν δίνει καμμιά σημασία στόν ἀναθεματισμό πού
  τοῦ ἔκανε ἕνας ἀρχιερεύς τοῦ Πατριαρχείου, καί μάλιστα ὅταν ξέρει ὅτι ἔχω
  δίκαιο. Οὔτε μέ κάλεσε ποτέ νά μέ ρωτήση γιατί τό ἔκανα, οὔτε καί προσπάθησε
  νά βρεῖ ἕνα τρόπο νά βρῆ μία λύση.
  Παρ’ όλα αὐτά εἶμαι ἕτοιμος νά ἐπιστρέψω στό Πατριαρχεῖο, νά τοῦ ζήσω
  συγνώμη γιά τά ὅσα ἔγραψα καί εἶπα ἐναντίον του, νά ἀνακαλέσω δημοσίως τόν
  ἀναθεματισμό καί νά ὑπηρετήσω, ὅσο καί ὅπως μπορῶ ὅπου θέλει, ἀρκεῖ μόνο
  νά βρεῖ ἕνα τρόπο νά μέ ἀποκαταστήσει χωρίς νά γράφη ὅτι ὁ Νικηφόρος δέν
  ἔπρεπε νά διαμαρτυρηθῆ ἐναντίον τοῦ Διοδώρου καί τοῦ Εἰρηναίου, δηλαδή
  χωρίς νά ζητᾶ να δηλώσω εἰλικρινῆ μετάνοια, παρά μόνο γιά πράγματα πού ἔκανα
  πού θά μοῦ ἀποδείξει ὅτι ἦταν λάθος. Ἄλλως, δέν μπορῶ να δεχθῶ ἕναν
  συμβιβασμό πού θά εἶναι ἀντίθετος μέ τά πιστεύω μου. Ὁ Θεός θά μας κρίνει
  ὅλους καί στόν Θεό ἐμπιστεύομαι τήν τελική ἀλλά καί οὐσιαστική κρίση.
  Σᾶς τά γράφω αὐτά ὄχι ἐπειδή θέλω νά σκεφθῆτε ὅτι, ἀφοῦ ἔτσι ἔχουν τά
  πράγματα, ἀφοῦ αὐτή εἶναι ἡ κατάσταση στό Πατριαρχεῖο, τότε δέν πρόκειται να
  βοηθήσω ἄλλο πιά τό Πατριαρχεῖο, δέν πρόκειται να συστήσω καί νά ἐνθαρρύνω
  κάποιον νέο να πάει καί να ὑπηρετήσει στό Πατριαρχεῖο. Βεβαίως αὐτό θά
  σκεφθοῦν μερικοί στήν ἀρχή. Ὅμως αὐτό θά ἦταν μεγάλο λάθος. Τό
  Πατριαρχεῖο Ἱεροσολύμων καί τά ἐπί τῶν Ἁγίων Τόπων δίκαια τῆς Ὀρθοδόξου
  Ἐκκλησίας καί τοῦ Ἑλληνικοῦ γένους εἶναι ἡ μεγαλύτερη καί πολυτιμότερη
  κληρονομιά πού ἐμπιστεύτηκε στά χέρια μας ἡ Θεία Πρόνοια. Γιά δύο χιλιάδες
  χρόνια τώρα τό γένος μας ὑπηρετεῖ τά Πανάγια Προσκυνήματα καί θά ἦταν
  μεγάλο ἔγκλημα γιά τό γένος μας νά χάσουμε μέσα ἀπό τά χέρια μας αὐτήν τήν
  μεγάλη καί ἀνεκτίμητη κληρονομιά ἀπό ἀδιαφορία γιά τήν τύχη της. Σᾶς τά
  γράφω λοιπόν αὐτά γιατί θέλω νά σκεφθῆτε ὅτι ὅλοι μας ἔχουμε τό χρέος νά
  βοηθήσουμε καί νά φροντίσουμε ὥστε ἡ ἀπαράδεκτη σημερινή κατάσταση νά
  ἀλλάξει καί νά βελτιωθεῖ ὥστε ἀφ’ ἑνός μέν τό Πατριαρχεῖο μας νά ἀποκτήσει τό
  ἀναγκαῖο καί κατάλληλο ἀνθρώπινο ὑλικό τό ὁποῖο νά προετοιμασθεῖ μέ τόν
  κατάλληλο τρόπο γιά νά ἀντεπεξέλθει στίς πολλές καί ποικίλες ἀνάγκες του,
  μεταξύ τῶν ὁποίων οἱ κυριότερες εἶναι ἡ φροντίδα τῶν Παναγίων
  Προσκυνημάτων, ἡ ἐξυπηρέτηση τοῦ Ποιμνίου τῶν Ἁγίων Τόπων καί ἡ
  ἐξυπηρέτηση τῶν ἀναριθμήτων προσκυνητῶν οἱ ὁποῖοι ἔρχονται γιά νά
  προσκυνήσουν τά Πανάγια Προσκυνήματα καί νά πάρουν μαζί τους τήν εὐλογία
  τῶν Ἁγίων Τόπων, μιά εὐλογία πού θά τούς βοηθήσει νά νοιώσουν βαθύτερα καί
  ἐν συνεχεία νά ζήσουν πληρέστερα τήν Πίστη μας, ἀφ’ ἑτέρου δέ γιά νά σᾶς
  δώσω μιά ἰδέα γιά τό ποιά ἦταν , -καί δυστυχῶς εἶναι καί σήμερα- ἡ κατάσταση
  στό Πατριαρχεῖο, καί γιά τό ἐναντίον ποιᾶς κατάστασης εἶχα νά ἀγωνιστῶ, μέ
  τήν ἐλπίδα νά ἐπιτύχω μιά ἀλλαγή πρός τό καλύτερο.
  Θά μοῦ πῆ κάποιος : Ἐσύ θά ἀλλάξης τήν κατάσταση ; Ὄχι ἀδελφοί μου.
  Δέν θά ἀλλάξω ἐγώ τήν κατάσταση, ἀλλά ὁ Θεός. Ἐγώ ἁπλῶς κρούω τόν
  κώδωνα τοῦ κινδύνου, γιά νά σᾶς ἐνημερώσω γιά τήν τραγική κατάσταση στήν
  ὁποία βρίσκεται τό Πατριαρχεῖο μας, ὥστε νά σπεύσουμε ὅλοι μας, ὅσοι
  ἐνδιαφερόμαστε γιά τήν τύχη τοῦ Πατριαρχείου, νά βοηθήσουμε ὥστε νά
  ἀποφύγουμε μιά ἀνεπανόρθωτη καταστροφή. Ὁ Θεός εἶναι Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος θά
  ἐπιφέρη τήν ἀλλαγή, ἀλλά ἐμεῖς πρέπει νά ἀποδείξουμε ὅτι τήν θέλουμε τήν
  ἀλλαγή, μέ τό νά συστρατευτοῦμε μαζί Του. Διότι ἐάν ἐμεῖς δέν ἐνδιαφερόμαστε,
  γιά ποιόν νά κάνη τήν ἀλλαγή ; Πρέπει νά δείξουμε ὅτι δέν εἴμαστε σάν τούς
  κακούς γεωργούς τοῦ Εὐαγγελίου, οἱ ὁποῖοι σκέπτονται μόνο «πῶς νά τό
  γλεντήσουν» κατά τό κοινῶς λεγόμενο, καί τούς ὁποίους, μᾶς διαβεβαιώνει, ὅτι
  θά τούς διώξη γιά νά φέρη ἄλλους, καλούς γεωργούς, οἱ ὁποῖοι θά εἶναι ἀντάξιοι
  τῆς ἐμπιστοσύνης Του.
  Ἑκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές ἀπό τήν Ἑλλάδα, τίς ΗΠΑ καί ὅλο τόν
  ὑπόλοιπο κόσμο ἔχουν ἐπισκευθεῖ τά τελευταία 50 χρόνια τούς Ἁγίους Τόπους καί
  ἔχουν δεῖ μέ τά μάτια τους καί ἔχουν ἀκούσει ἱστορίες γιά τήν κατάσταση στό
  Πατριαρχεῖο. Ἐάν λοιπόν κι’ ἐσεῖς εἶστε ἕνας ἀπό αὐτούς καί εἶστε τῆς γνώμης ὅτι
  κάτι πρέπει νά γίνη γιά νά βελτιωθοῦν τά πράγματα ἐκεῖ τότε βοηθῆστε μέ ὅποιο
  τρόπο μπορεῖτε γιά τόν σκοπό αὐτό. Ἐάν πάλι εἶστε ἀπό ἐκείνους οἱ ὁποῖοι δέν
  πείθεστε μέ αὐτά πού ἀκούσατε κατά καιρούς γιά τό Πατριαρχεῖο, καί ἀπό αὐτά
  πού σᾶς γράφω ἐγώ, τότε μᾶλλον εἶσθε ἀπό αὐτούς πού λένε : «οὐ μέ πείσεις,
  κἄν μέ πείσεις», ὁπότε «συγνώμη γιά τήν ἐνόχληση».
  Τώρα, θά μοῦ πεῖτε, καί τί μποροῦμε νά κάνουμε ἐμεῖς γιά νά
  βοηθήσουμε ;
  Τό πιό σημαντικό εἶναι νά μήν ξεχνᾶτε στίς προσευχές σας νά εὔχεσθε γιά
  τό Πατριαρχεῖο μας.
  Στήν νέα μου ἱστοσελίδα http://www.archbishopnikiphoros.com ἐκθέτω πολλά
  στοιχεία σχετικά μέ τήν κατάσταση στό Πατριαρχεῖο καί τήν προσπάθεια πού
  κάνω γιά τήν βελτίωσή της. Ἐάν συμφωνεῖτε μέ αὐτά πού γράφω, σᾶς παρακαλῶ
  νά διαδόσετε τήν διεύθυνση αὐτή σέ ὅσους μπορεῖτε περισσσότερους μέ τήν
  ἐλπίδα ὅτι στό τέλος θά καταφέρουμε νά πείσουμε τούς ὑπεύθυνους στό
  Πατριαρχεῖο νά φιλοτιμηθοῦν καί νά ἀρχίσουν νά δουλεύουν σωστά γιά τό καλό
  τοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Ἐκκλησίας μας γενικότερα.
  Πάντως, μήν σκεφθῆτε νά γράψετε στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί στά
  ἄλλα Πατριαρχεῖα καί στίς Ἐκκλησίες, διότι αὐτοί ἔχουν πολλές σκοτοῦρες στό
  μυαλό τους, ( Περιβάλλον, ὑπερθέρμανση τοῦ Πλανήτη, Μεσανατολικό
  πρόβλημα, ἡ ἕνωση τῶν Ἐκκλησιῶν κλπ), καί, εἶμαι σίγουρος, καί ἄλλα πολλά
  προβλήματα, καί πιό «σοβαρά» πράγματα, καί θά χάσετε ἄδικα τόν καιρό σας.
  Μιά ἐπιστολή τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου (βλέπε : Ἐπιστολή τοῦ
  Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου πρός μία Προσκυνήτρια, καί ἡ δική μου ἀπάντηση),
  θά σᾶς δώση νά καταλάβετε πολλά γιά τό πῶς σκέφτονται ὅλοι οἱ «ἀρχηγοί»
  τῶν Ἐκκλησιῶν. Ἐπίσης μήν χάνετε τόν καιρό σας νά γράψετε στίς Ἐφημερίδες.
  Κάποιος δημοσιογράφος στόν ὁποῖο μίλησα σχετικά μέ τά προβλήματα τοῦ
  Πατριαρχείου μας, τό 1992, μοῦ εἶπε : «Σεβασμιώτατε, τό θέμα τοῦ
  Πατριαρχείου δέν εἶναι τώρα ἐπίκαιρο γιά νά ἀσχοληθοῦμε μέ αὐτό τό θέμα».
  (Δυστυχῶς σχεδόν «ὅλοι» οἱ δημοσιογράφοι σκέπτονται μέ αὐτόν τόν τρόπο). Κι’
  ἐγώ τοῦ ἀπάντησα : «Ὡραία λοιπόν, περιμένετε νά τό χάσουμε τό Πατριαρχεῖο
  καί τότε νά ἀσχοληθῆτε μέ τό θέμα αὐτό».
  Κάποιος θά πῆ, καί πολύ σωστά : Μά δέν εἶναι σωστό νά «βγάζουμε τά
  ἄπλυτά μας στήν φόρα». Συμφωνῶ ἀπολύτως. Οἱ ἀρχαῖοι μας πρόγονοι ἔλεγαν
  «Τά τοῦ οἴκου, μή ἐν δήμω». Αὐτό ὅμως προϋποθέτει ὅτι ὑπάρχει ἕνας
  μηχανισμός, ἕνας τρόπος νά συζητᾶμε τά προβλήματά μας μεταξύ μας καί νά τά
  λύνουμε. Δυστυχῶς, στίς δικτατορίες «τύπου Ἱεροσολύμων» δέν ὑπάρχει τέτοιος
  μηχανισμός. Ὁ «Σουλτάνος» ἀποφασίζει καί διατάζει μόνος του , ἤ τέλος πάντων
  κατόπιν συμβουλῆς τῶν αὐλικῶν του. Μέχρι τώρα πολλοί προσπάθησαν νά
  διαμαρτυρηθοῦν γιά τήν κατάσταση, μέ τόν ἕνα ἤ τόν ἄλλο τρόπο, πολλά
  δημοσιεύματα εἶδαν τό φῶς τῆς ἡμέρας, ἀλλά δέν ἔγινε τίποτα. Ἐγώ ἀγωνίζομαι
  ἤδη 28 χρόνια, (ἀπό τό 1988).
  Ὁπότε τί γίνεται στήν περίπτωση αὐτή ; Τήν ἀπάντηση μᾶς τήν δίνει ἡ
  Καινή Διαθήκη :«Εἰπέ τῆ Ἐκκλησία». Καί ἐπειδή «Ἐσεῖς» εἶστε ἡ Ἐκκλησία,
  ἀπευθύνομαι σέ σᾶς γιά νά σᾶς ἐνημερώσω σχετικά μέ τά προβλήματα πού
  ἀντιμετωπίζει τό Πατριαρχεῖο μας. Ἐπίσης, ἀπευθύνομαι σέ σᾶς ἐπειδή, ὅπως
  ἔγραψα καί σέ ἄλλο σημεῖο, τά Πανάγια Προσκυνήματα τῶν Ἁγίων Τόπων, δέν
  ἀνήκουν οὔτε στόν Πατριάρχη, οὔτε στήν Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότητα. Ἀνήκουν σέ
  ὅλον τόν Ἑλληνορθόδοξο κόσμο καί, κατ’ ἐπέκταση, σέ ὅλον τόν Χριστιανικό
  κόσμο, καί πρέπει ὅλοι νά φροντίσουμε ὥστε τά Πανάγια Προσκυνήματα νά εἶναι
  στήν καλύτερη δυνατή κατάσταση. Γράψτε λοιπόν καί μιλῆστε μέ ὅποιον
  νομίζετε ἐσεῖς ὅτι ἐνδιαφέρεται γιά νά βοηθήση νά περισώσουμε ὅτι εἶναι
  δυνατόν ἀπό τήν μεγάλη κληρονομιά μας στούς Ἁγίους Τόπους. Θά σᾶς
  παρακαλέσω δέ νά μέ ἐνημερώσετε κι’ ἐμένα γιά τίς τυχόν ἐνέργειές σας.
  Συγνώμη πού σᾶς κούρασα ἀλλά αἰσθάνομαι ὅτι ἔπρεπε νά σᾶς τά πῶ γιά
  νά ξέρετε ἀκριβῶς πῶς ἔχουν τά πράγματα. Θά μποροῦσα νά γράψω πολλά
  περισσότερα ἀλλά αὐτά πρός τό παρόν νομίζω ὅτι εἶναι ἀρκετά γιά νά σᾶς
  δώσουν μία ἰδέα γιά τήν κατάσταση.
  Ἀθήνα, Ὀκτώβριος 2015
  Ἀρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος

 75. Παράθεμα: Ο Αλέξης και η Τόνια στον «Πανάγιο Τάφο» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 76. Ο/Η του κώλου λέει:

  O Tόσκας βγάζει τον Τσίπρα από το αδιέξοδο

  http://www.skai.gr/news/greece/article/344058/panellinia-omospondia-astunomikon-upallilon-analamvanoume-to-kostos-metaforas-tou-agiou-fotos-/#ixzz4eC3LNvPV

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: Αναλαμβάνουμε το κόστος μεταφοράς του Αγίου Φωτός
  Το κόστος μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τους Αγίους Τόπους θέλει να αναλάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμοδίους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

 77. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://www.pentapostagma.gr/2018/03/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF.html

  Τι συμβαίνει επιτέλους με τον Μητροπολίτη και την τρανσέξουαλ; Εξώδικο αλλά και παύση Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων-Υπάρχει σχέση;

  Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2018, 1:21 μμ


  Πληθώρα ερωτημάτων προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση του ρασοφόρου και της τρανσέξουαλ που αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Espresso».

  To θέμα κατά πως φαίνεται έχει συνέχεια….

  Εξώδικη πρόσκληση εστάλη από την Εκκλησία της Ελλάδος στην εταιρία «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Espresso».

  Και την ίδια στιγμή σάλος έχει προκληθεί στους εκκλησσιαστικούς κύκλους από την είδηση της παύσης Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

  Σχετίζονται οι δύο υποθέσεις;

  Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Θεόφιλος έπαυσε τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο(δείτε φώτο) από την θέση του Πατριαρχικού Επιτρόπου αλλά και από άλλες θέσεις που κατείχε και έδωσε εντολή για ανακρίσεις.

  Από εκκλησιαστικές πηγές γίνεται λόγος για ανακοίνωση του Πατριαρχείου μόνο στα αραβικά οπότε η υπόθεση ακόμη παραμένει θολή….

 78. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.lifo.gr/now/world/245496/i-maxi-israilinon-palaistinion-gia-istoriko-ksenodoxeio-tis-ieroysalim-o-rolos-toy-ellinorthodoksoy-patriarxeioy

  Η «μάχη» Ισραηλινών – Παλαιστινίων για ιστορικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ – Ο ρόλος του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου To New Imperial Hotel στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι στο επίκεντρο μιας ιδιοκτησιακής διαμάχης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνους NEWSROOM 21.7.2019 | 13:57

  (…)

  Η σύγκρουση αυτή είναι το αποκορύφωμα της δικαστικής διαμάχης για μιας ύποπτη και μυστικής πώλησης που έγινε κάποτε από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο οποίος αργότερα καθαιρέθηκε. Η ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές και πολλές φορές έχει πουλήσει ακίνητα σε Εβραίου εποίκους, πολλές φορές με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Το ξενοδοχείο πουλήθηκε το 2004 για 1,8 εκατ. δολάρια χωρίς να το ξέρει ο Dajani αν και ο νόμος περί μισθώσεων τον προστάτευε. Η συμφωνία υπογράφεται και από Έλληνα αξιωματούχο ο οποίος έκτοτε έχει εξαφανιστεί, γράφει ο Observer. O Μichael Sfard, κορυφαίος δικηγόρος στο Ισραήλ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να ισχύσει η απόφαση του ανώτατο δικαστηρίου. «Και μόνο η τιμή πώλησης δείχνει πως υπάρχει κάτι ύποπτο», λέει. «Τόσο κοστίζει ένα τριάρι στο Τελ Αβίβ». «Η τιμή είναι ανεκτίμητη» λέει ο Dajani που για τρεις γενιές είχε συμφωνίες προστατευόμενου μισθωτή με τους προηγούμενες πατριάρχες. Μόνο τα έπιπλα κοστίζουν πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια» O Dajani φοβάται πως εκπρόσωποι τω εποίκων θα προσπαθήσουν να μπουν από μέρα σε μέρα. Μαθαίνει πως στο διαδίκτυο διάφοροι άνθρωποι που συνδέονται με την εβραϊκή οργάνωση προσπαθούν να κλείσουν δωμάτια. Έχει προχωρήσει σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, από το Βατικανό έως τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως για την ώρα δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση.

  Με πληροφορίες από Observer

 79. Ο/Η τα γνωστά και συνηθισμένα λέει:

  https://www.ereportaz.gr/o-akoimitos-froyros-toy-panagioy-tafoy-kai-i-apati-me-ta-akinita/
  1 Νοεμβρίου 2019
  Ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου και η απάτη με τα ακίνητα

  • Για κακουργηματική απάτη κατηγορείται ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ. Ιωακείμ
  • Κατηγορείται ότι πούλησε εκκλησιαστική περιουσία στη Ζάμπια και ενθυλάκωσε τα χρήματα
  • Τι αποκαλύπτουν τα πορίσματα της «εκκλησιαστικής απάτης» και τι απαντά ο ίδιος

  του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

  Σε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και της Μητρόπολης Ζάμπιας στην οποία ήταν επικεφαλής, εμπλέκεται ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου, Μητροπολίτης Ελενουπόλεως και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, Ιωακείμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κοντοβάς. Η υπόθεση την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» όζει από πλούσιο παρασκήνιο και σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του Βολιώτη κληρικού ο οποίος σε δηλώσεις του συχνά-πυκνά αναφέρεται στο δέος που αισθάνεται κάθε φορά που λειτουργεί στον Πανάγιο Τάφο αλλά και την τιμή που νιώθει φέροντας τον τίτλο του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως.
  Ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Ζάμπιας, Ιωάννης (κατά κόσμο Ιωάννης Τσαφταρίδης) με μηνυτήρια αναφορά-φωτιά που κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, αναφέρεται σε σκανδαλώδεις πωλήσεις δύο ακινήτων-φιλέτων της Μητρόπολης έναντι 880.000 δολαρίων τα οποία κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ιωακείμ! Μετά την υποβολή της μήνυσης και την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με την υπόθεση να βρίσκεται (από τον Μάρτιο του 2019) στα χέρια του 14ου ανακριτή Αθηνών. Είναι προφανές ότι η σημερινή αποκάλυψη προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για το κατά πόσο ο κ. Ιωακείμ μπορεί να παραμένει στη θέση του και είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων οφείλει να πάρει σαφή θέση, καθώς αν μη τι άλλο είναι ασυνήθιστο Μητροπολίτης να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο. Ας πάρουμε,όμως, τα πράγματα από την αρχή…

  Η αποκάλυψη της απάτης

  Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ο κ. Ιωάννης, ο Ζακυνθινής καταγωγής Μητροπολίτης, ο «παπά-Γιάννης» για όσους τον γνωρίζουν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ήθος και την προσφορά του στο συνάνθρωπο, αναλαμβάνει επικεφαλής στη Μητρόπολη Ζάμπιας αντικαθιστώντας τον κ. Ιωακείμ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του πληροφορείται από τις ελληνικές Αρχές της αφρικανικής χώρας, από εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας αλλά και από εφημέριους, καταγγελίες που αφορούν μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Μητρόπολης. «Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι πωλήθηκαν δύο ακίνητα από τα οποία το πρώτο βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας και είναι αστικό ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων έναντι τιμήματος 330.000 δολαρίων και το δεύτερο στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια το οποίο είναι φάρμα έκτασης 335, 5 εκταρίων, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων, δίχως, όπως εν συνεχεία διαπίστωσα, το οικονομικό αντάλλαγμα, συνολικά 880.000 δολάρια να έχει κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης», αναφέρεται στο δικόγραφο της μηνυτήριας αναφορά που δημοσιεύει η «Μ».

  Δείτε τη μήνυση:

  https://i0.wp.com/www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2019/11/IMG_1652-copy.jpg?

  Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν περιέλθει στη Μητρόπολη μέσω δωρεών, με το μεν πρώτο να καταχωρείται στο Κτηματολόγιο τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το δεύτερο τον Ιούλιο του 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζάμπια τα ακίνητα μεταβιβάζονται από το κράτος για 99 χρόνια, ενώ βάσει του καταστατικού της Μητρόπολης, οι όποιες μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο από το Συμβούλιο των Διαχειριστών και μόνο μετά από έγγραφη άδεια του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διαχειριστές φέρονται να ενημερώθηκαν για τις μεταβιβάσεις με μεγάλη καθυστέρηση… Αναφέρει χαρακτηριστικά η μηνυτήρια αναφορά: «… Στις 3 Ιουλίου 2014 ο τέως Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι και νυν Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Ιωακείμ μεταβίβασε εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (χωρίς τούτο να συμβαίνει) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη Λουσάκα Ζάμπιας προς τους Θεόδουλο Κωνσταντίνο και Μαρούλλα Ιωάννα Κωνσταντίνου, έναντι αληθούς τιμήματος 330.000 δολαρίων (συμβολαιογραφικά δε είχε αναγράψει μικρότερο τίμημα και συγκεκριμένα ποσό που αντιστοιχεί σε 75.000 δολάρια). Το παραπάνω ποσό των 330.000 δολαρίων ουδέποτε κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης. Περαιτέρω στις 29 Ιουνίου 2015 μεταβίβασε ως εκπρόσωπος των διαχειριστών (επίσης δίχως τούτο να είναι πραγματικό γεγονός) την ανήκουσα στη Μητρόπολη ιδιοκτησία-φάρμα έκτασης 333,5 εκταρίων που βρίσκεται στην επαρχία Καφούε της Ζάμπια, προς την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία ΝτινγκλςΚαφούε Ποταμός ΛοτζΛιμιτεντ, έναντι τιμήματος 550.000 δολαρίων το οποίο ουδέποτε επίσης κατατέθηκε στους λογαριασμούς της Μητρόπολης».

  Η έρευνα

  Μετά τον εντοπισμό της φερόμενης ως απάτης ο κ. Ιωάννης ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρο, προκειμένου να προχωρήσει σε φοροτεχνικό και νομικό έλεγχο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Καμερούν, κ. Γρηγόριο, ο οποίος συνέταξε το σχετικό πόρισμα το οποίο συμπεραίνει ότι:
  • Το αντίτιμο για το ακίνητο της Μητροπόλεως στη Λουσάκα (330.000 δολάρια) παρακρατήθηκε παρανόμως από τον νυν Μητροπολίτη Ιεροσολύμων, ενώ
  • Για το δεύτερο ακίνητο το οποίο πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων ο κ. Ιωακείμ υποστήριξε ότι άνηκε στον ίδιο (!) με τον ισχυρισμό του να διαψεύδεται από το συμβόλαιο αλλά και το απόσπασμα του κτηματολογίου.
  Κατόπιν όλων αυτών η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά αλλά και στα δικαστήρια της αφρικανικής χώρας τα οποία μάλιστα «πάγωσαν» τις μεταβιβάσεις.


  O κατηγορούμενος Μητροπολίτης κ. Ιωακείμ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

 80. Ο/Η Παλιός λέει:

  https://slpress.gr/koinonia/oi-mpiznes-toy-nyn-kai-i-kraygi-thanatoy-toy-proin-patriarchi-ierosolymon/

  Οι μπίζνες του νυν και η κραυγή θανάτου του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων
  Ιωάννης Μπαλτζώης

  25 Αυγούστου 2019

  Στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις πιο αξιόπιστες της χώρας, δημοσιεύτηκε άρθρο του Nir Hasson με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Εκδιωγμένος και άρρωστος, το μόνο που επιθυμεί ο Πατριάρχης που ήταν κάποτε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Ιερουσαλήμ είναι να επιστρέψει σπίτι του», δηλαδή στην Ελλάδα. Στο εν λόγω άρθρο ο Ισραηλινός δημοσιογράφος αναφέρεται στην πτώση από το θρόνο του πριν 14 χρόνια, λόγω του μεγάλου σκανδάλου που συγκλόνισε την Ελληνο-Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.

  Τότε, είχε ξεσπάσει σκάνδαλο σχετικά με την πώληση δύο ξενοδοχείων, του Πέτρα και του Ιμπέριαλ, κοντά στην Πύλη της Γιάφου, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μια υπόθεση που πρόσφατα τελεσιδίκησε στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, όπου αναγνωρίσθηκε η νομιμότητα της αγοραπωλησίας, κατοχυρώνοντας τελικά την ιδιοκτησία των δύο ξενοδοχείων στην ισραηλινή εθνικιστική οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ (Ateret Cohanim). Ολοκληρώθηκε έτσι μια μακροχρόνια διαμάχη του Πατριαρχείου και της εν λόγω οργάνωσης.

  Τα συγκλονιστικά γεγονότα του 2005, οδήγησαν για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θρησκείας, στην καθαίρεση ενός Πατριάρχη (του τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου) και στον υποβιβασμό του σε απλό μοναχό. Η καθαίρεση έγινε από στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την συγκληθείσα τότε Σύνοδο. Και όχι μόνο αυτό. Ο Ειρηναίος αναγκάσθηκε να παραμείνει έγκλειστος, χωρίς στην ουσία να επιτρέπεται η έξοδός του σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κτιριακό συγκρότημα του Πατριαρχείου, στον χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων.

  Τρεφόταν και έπαιρνε τα αναγκαία από μια οικογένεια Αράβων, που του παρείχε ό,τι ήταν αναγκαίο, βάζοντας τα σε καλάθι από τον δρόμο και ο Ειρηναίος τα τραβούσε στον δεύτερο όροφο του μικρού του διαμερίσματος! Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, η υγεία του έχει κλονιστεί δραματικά και παρ’ όλα αυτά, «ακόμη και τώρα, στο νεκροκρέββατό του, συνεχίζει να μάχεται κατά του αντικαταστάτη του, του νυν Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου, που, όπως ισχυρίζεται, τον ενοχλεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

  Οι ισχυρισμοί του Πατριαρχείου

  Σύμφωνα με το άρθρο, αλλά και με μαρτυρίες συνεργατών και υποστηρικτών του Ειρηναίου, η υγεία του έχει κλονιστεί, λόγω των σκληρών συνθηκών ζωής που του είχαν επιβληθεί και τώρα ζητούν να του επιτραπεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκεί θα μπορέσει να αναρρώσει, ή να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μοναστήρι που έχει μετατραπεί σε κέντρο αποκατάστασης ασθενών και ηλικιωμένων κληρικών και μοναχών.

  Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε ότι οι αντίπαλοί του στο Πατριαρχείο, με εντολή του Πατριάρχη, εμποδίζουν ακόμη και αυτή την τελική πράξη συμπόνιας. Το διαβατήριό του βρίσκεται στα χέρια τους και αρνούνται να τον αφήσουν να φύγει. Το Πατριαρχείο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέρει ότι το διαβατήριό του βρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο και ότι όταν τους επιστραφεί θα το παραδώσουν στον Ειρηναίο. Φυσικά είναι παράξενο, γιατί το διαβατήριο, ενός Έλληνα πολίτη δεν βρίσκεται στην κατοχή του, όπως θα έπρεπε, και γιατί το Πατριαρχείο το παρακρατά, με τον ισχυρισμό ότι ευρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο Ιεροσολύμων!

  Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Ειρηναίος πάσχει από μια σοβαρή πνευμονική ασθένεια και έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές. Πριν από δύο εβδομάδες, εισήχθη στο νοσοκομείο και βγήκε λίγες μέρες αργότερα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Πατριάρχης έδωσε εντολές για την εισαγωγή του προς ανάρρωση στη Μονή Deir Hajla κοντά στην Ιεριχώ. Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε ότι ο πραγματικός στόχος αυτού ήταν να τον κάνουν να υποφέρει και να συντομευτεί η ζωή του.

  «Το σώμα μου δεν μπορεί να αντέξει τη ζέστη της Ιεριχούς, όπου με μετέφεραν ενάντια στη θέλησή μου», έγραψε ο Ειρηναίος σε μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή προς το Ελληνικό Προξενείο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταφέρθηκε στο μοναστήρι δύο φορές και εισήχθη στο νοσοκομείο δύο φορές. Οι υποστηρικτές του λένε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ειρηναίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

  Όπως ισχυρίζονται, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ειρηναίος παραιτείται της αξίωσής του να αναγνωριστεί ως νόμιμος Πατριάρχης, αλλά η κίνησή του αυτή αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια για να σωθεί η ζωή του. Σημειώνεται ότι μια μικρή ομάδα μοναστηριών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα που ονομάζεται «Πνευματική Οικογένεια» έχει παραμείνει πιστή στον Ειρηναίο και δύο καλόγριες που ανήκουν στην ομάδα αυτή έχουν έρθει στην Ιερουσαλήμ για να τον φροντίσουν.

  Αρνείται το Ελληνικό Προξενείο
  Αφού η εφημερίδα Haaretz ήρθε σε επαφή με το Πατριαρχείο για σχολιασμό σχετικά με την υπόθεση, αξιωματούχοι του Ελληνικού Προξενείου πήγαν στο δωμάτιο του Ειρηναίου στο νοσοκομείο για να του πάρουν συνέντευξη. Λόγω της ασθένειάς του και των φαρμάκων του, δεν ήταν πλήρως διαυγής και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά του με μία μόνο λέξη: «όχι», συμπεριλαμβανομένης της ερώτησης αν ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

  Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν σε κακή φυσική και συναισθηματική κατάσταση και δεν κατάλαβε την περίσταση. Η πραγματική επιθυμία του Ειρηναίου, λένε, έγινε σαφής στην επιστολή που έστειλε πριν από τρεις εβδομάδες στο Προξενείο στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε αρκετούς υπουργούς. «Ζητώ να μου παραδοθεί το διαβατήριό μου άμεσα», έγραφε. Ζήτησε επίσης να μεταφερθεί σε ειδικό μοναστήρι στην Ελλάδα, ώστε να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα.

  Στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ηaaretz, απαριθμεί όλες τις αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αθώος και που η καθαίρεσή του είναι παράνομη. Μία από τις μοναχές της «Πνευματικής Οικογένειας» λέει ότι το Προξενείο αρνήθηκε να δεχτεί την επιστολή, επειδή την υπέγραφε ως «Πατριάρχης Ειρηναίος» και δεν τον αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη. «Τους είπαμε: Είναι Έλληνας πολίτης. Γιατί δεν δέχεστε την επιστολή; Πήραν την επιστολή, μπήκαν μέσα και λίγο αργότερα βγήκαν έξω, λέγοντας ότι δεν είναι πρόθυμοι να τη δεχτούν», λέει.

  Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο
  Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο απέρριψε τους ισχυρισμούς για κακή μεταχείριση του Ειρηναίου και κατάσχεση του διαβατηρίου του. Μάλιστα δύο μέρες μετά την αποστολή της επιστολής του Ειρηναίου στο προξενείο, προς έκπληξη όλων, η Ιερά Σύνοδος συγκλήθηκε εκτάκτως και έλαβε τη σημαντική απόφαση να αναγνωρίσει τον Ειρηναίο ως πρώην Πατριάρχη, αποκαθιστώντας κάποια από την τιμή του, καθώς είχε δοθεί εντολή να αντιμετωπίζεται ως απλός μοναχός.

  Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε, όμως, ότι αυτή ήταν απλώς μια κίνηση για να κρατήσουν τον Ειρηναίο κοντά, να τον εμποδίσουν να πάει στην Ελλάδα και να αποκαταστήσουν την εικόνα του Πατριαρχείου. «Ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανησυχεί ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε [ο Ειρηναίος] να γίνει καλά και να αρχίσει να μιλάει για τις συμφωνίες [πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου]».

  Εδώ να αναφέρουμε ότι και ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος κατηγορείται ότι έχει στην κυριολεξία ξεπουλήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου, σε περίεργες Off Shore ισραηλινές εταιρείες. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, πάντως, έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη από Παλαιστίνιους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Του απαγορεύσουν, μάλιστα, την παρουσίασή του σε πολλές Εκκλησίες τόσο στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και στο Βόρειο Ισραήλ, στην Γαλιλαία.

  Οι δοσοληψίες του Θεόφιλου

  Η πώληση, που ξεσήκωσε τους Παλαιστινίους αφορούσε 85 αγροτεμάχια της Ιερουσαλήμ, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ορισμένες εξ αυτών των εκτάσεων αποτελούν τμήμα ή σύνολο πολύ ακριβών συνοικιών όπως η Talabiya, η Rehavia, η Baka και η Katamon. Εκεί έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες κτίρια, καθώς και σημαντικά οικοδομικά και εμπορικά συγκροτήματα, όπως οι Πύργοι Wolfson, η συνοικία Neve Granot, o «Κήπος της Καμπάνας» (Gan Hapaamon), η Μεγάλη Συναγωγή και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ιερουσαλήμ. Η συμφωνία υπεγράφη, προσωπικά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’. Μπορείτε να ενημερωθείτε από σχετική αρθρογραφία (Διαβάστε άρθρα του υπογράφοντος για τις πωλήσεις περιουσίας).

  Σε απάντηση, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δήλωσε: «Το Πατριαρχείο μεριμνά για όλες τις ανάγκες του προηγούμενου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος. Έχουμε καθήκον να φροντίζουμε όλους τους φίλους μας και να βεβαιωνόμαστε ότι λαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής φροντίδας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και όλος ο κλήρος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον πρώην Πατριάρχη και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωσή του. Επί του παρόντος φροντίζουμε να ανανεώσουμε τη βίζα και το διαβατήριο του πρώην Πατριάρχη στο Προξενείο και περιμένουμε ότι θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες». Πάντως από το Ελληνικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ δεν έγινε κανένα σχόλιο.

  Όπως φαίνεται η διαμάχη που ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, για άλλους λόγους, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με μια αδυσώπητη διαμάχη Πατριαρχών, του πρώην και του νυν. Οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας εκ μέρους του Πατριαρχείου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και είναι το καύσιμο, που συντηρεί και διατηρεί επί αιώνες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με ηγετική θέση στους Αγίους Τόπου.

  Η πώληση των δύο ξενοδοχείων από τον Ειρηναίο είναι αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες εκτάσεις που πούλησε ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος. Γι’ αυτό είναι σήμερα στην ουσία Persona non Grata ίσως στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που κατοικούν Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι. Γι’ αυτό και δεν τολμά να εμφανιστεί στις περιοχές αυτές.

  Ακόμη και ο ρόλος του Ελληνικού Προξενείου Ιεροσολύμων κρίνεται ως περίεργος με ενδεχόμενη σκοπιμότητα. Παρ’ όλα αυτά θα ευχόμασταν να επέλθει η ηρεμία, η συγχώρεση και η αγάπη, για το καλό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιοταφικής Αδελφότητας, του άλλοτε «Τάγματος των Σπουδαίων». Τα συνεχή λάθη των ιθυνόντων, των ηγητόρων, των Πατέρων, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας, το έκαναν να χαθεί η ουσία από την ονομασία του (Τάγμα των Σπουδαίων) και όχι μόνο.

  Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.