Η απεργία πείνας των φυλακισμένων

Από σήμερα αρχίζει η απεργία πείνας των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας , δεν θα αναφέρω τους λόγους, ούτε τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία αυτού του «συστήματος», είμαι σίγουρος ότι αυτά μπορείτε να τα αναζητήσετε και να ενημερωθείτε επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Ο Πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται και από τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος του κράτους που την εκπροσωπεί. Θα μου πείτε, τόσα προβλήματα μας ταλανίζουν, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, το ασφαλιστικό, κι εσάς το… σωφρονιστικό σας μάρανε. Ναι, από «τέτοια» ζητήματα όπως αυτό του σωφρονιστικού, της κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. Υγεία), της αστυνόμευσης, είναι οι πυξίδες που καθορίζουν το χαρακτήρα ενός κράτους που νοιάζεται, είναι τα εγκυρότερα δείγματα, του πως αντιμετωπίζουμε συλλογικά μέσω της κρατικής λειτουργίας, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πολιτισμός χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει.

Για ποιες εξαγγελίες, για ποιες ευρωπαϊκές νόρμες μπορούμε να μιλάμε όταν όλα αυτά μένουν στα χαρτιά και ανθρώπινες ψυχές παραμένουν καταδικασμένες στο περιθώριο, ο υπουργός και το υπουργείο του τα ξέρουν όλα αυτά καλά εδώ και χρόνια, ακόμη περιμένουμε μια ελάχιστη ανθρώπινη βούλησή τους για αυτονόητα προς απαξιωμένες εγκαταλειμμένες και στοιβαγμένες ψυχές – προϊόντα μιας κοινωνικής και ηθικής σήψης που έχει πια περάσει το κεφαλόσκαλό μας κι έχει διεισδύσει στο σαλόνι της οικογενειακής μας εστίας και κατ’ επέκταση στις ήδη-μερικώς διαβρωμένες- συνειδήσεις μας. Τα εγκαίνια ενός μουσείου που κόστισαν περί τα € 5 εκατ. δεν είναι αναγκαστικά μία σημαντικότερη πράξη πολιτισμού από την στοιχειώδη ανθρώπινη φροντίδα, εκτός κι αν μιλάμε για ένα Κράτος-Τιμωρός…

Τι κι αν αυξάνεται ο πληθυσμός στις φυλακές, τι κι αν αυτό δεν είναι καν δείκτης προστασίας της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που ασθενεί σοβαρά. Τι κι αν άνθρωποι ταλαιπωρούνται, εξευτελίζονται στο όνομα μιας «αντιεγκληματικής» πολιτικής που ωθεί εμάς τους «κανονικούς», τους «υπόλοιπους» να σφυρίζουμε αδιάφορα και να πιστεύουμε ότι ανάμεσα στα τόσα αναλώσιμα, συμπεριλαμβάνεται κι ο άνθρωπος.

.

άλλα blogs που έγραψαν για το θέμα:
In love with life
Ταξιδεύοντας
Εντός εκτός εναλλάξ
Πρεζα TV
Ναύπλιο, η άλλη πρόταση
Μαύρος Κύκνος
AikateriniTempeli’s Weblog
nonews-NEWS
Giorgos.biz

.
ρο

This entry was posted in Διακρίσεις (κάθε είδους), ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Η απεργία πείνας των φυλακισμένων

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Ροϊδη,
    η σκέψη κάθε έντιμου ανθρώπου είναι στο πλευρό των ανθρώπων που στοιβάζονται σαν ανθρώπινα σκουπίδια σε μικρά κελλιά μέσα σε άθλιες συνθήκες, όπου το έγκλημα διαδίδεται και αναπαράγεται. Φυλακές εκδίκησης και όχι φυλακές σωφρονισμού είναι αυτές που έχουμε με ευθύνες των δυο κομμάτων που κυβέρνηασαν τη χώρα και παρήγαγαν το τέρας που λέγεται ελληνικές φυλακές. Και βέβαια μεγάλο πρόβλημα είναι οι φυλακές ανηλίκων.
    Δεν ξέρω τι επιτυχία θα έχει η κινητοποίηση, σίγουρα όμως θα υπάρξει τουλάχιστον ένας που δεν θα απεργήσει, ένας φυλακισμένος πολυτελείας στη σουϊτα του Παπαδόπουλου.

  2. Ο/Η Πρώην κρατούμενος λέει:

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Δελτίο Τύπου
    Ενημέρωση για τη συμμετοχή στην αποχή συσσιτίου

    Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008,

    Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται η αποχή συσσιτίου σε 21 φυλακές της χώρας. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία από την κατάθεση των υπογραφών στις γραμματείες των φυλακών. Γρεβενά: Στις 3 από τις 4 αχτίνες: σε σύνολο 180 κρατουμένων και οι 180. Ανήλικοι Αυλώνα: 183, Χανιά 102, Κορυδαλλός Α΄ Πτέρυγα 50%, Β΄ Πτέρυγα 300 στους 300, Γ΄ 350 στους 350, Δ΄ 420 στους 420, Ε΄ 300 στους 300. Αλικαρνασσός 194 έλληνες και 54 αλβανοί, Άμφισσα 254, Κομοτηνή 150 στους θαλάμους και 50 στα κελιά, Γιάννενα 185 σε 220, Άμφισσα 250, Διαβατά (άντρες) 410 από τους 590, Διαβατά (παράρτημα γυναικών) 25 από τις 27, στη Νεάπολη Κρήτης η Γραμματεία των φυλακών δεν παρέλαβε τα αιτήματα και τις υπογραφές των κρατουμένων.

  3. Ο/Η Πατρινός λέει:

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
    στείλτε αυτό το μύνημα στα Μέσα Ενημέρωσης, στους Πολιτικούς

    και κάθε φορέα που ασχολείται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

    και

    στα τηλ. (τηλ. 2610 647254, 2610 647253) της Κλειστής Φυλακής Πατρών

    πιέστε για να πάρουν μέτρα.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά «λόγω υπηρεσιακών αναγκών», δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια. Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να «αποκαλυφθεί» ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.

    Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.

    Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.

    Παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

    Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά, σκουλήκια, ποντίκια και κολλημένες ακαθαρσίες μηνών, πατώντας πάνω σε ένα μαύρο ζελέ βρωμιάς, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ΟΥΤΕ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).

    Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης απαξίωση και αδιαφορία. (λες και είμαστε σκλάβοι)

    Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.

    Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης που ελπίζουμε σε λίγο καιρό θα βελτιωθεί με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων.

    Το ότι δίνεται ΕΝΑ ρολό χαρτί τουαλέτας σε κάθε κρατούμενο ΤΟ ΜΗΝΑ έχει να κάνει με αποφάσεις της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας).

    Το ότι δεν λειτουργεί κανένα πρόγραμμα εκμάθησης η σεμινάριο η σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ποιός φταίει γι αυτό?

    Το ότι δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας). (τηλ. 2610 647254, 2610 647253)

    Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες είτε με την συνεχή υγρασία, δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΕΠΙΔΥΜΙΕΣ.

    Η μη ύπαρξη κάδων μέσα στη φυλακή εάν δεν είναι θέμα της Τοπικής Διεύθυνσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας) τότε ποιανού είναι?

    Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται όγκοι σκουπιδιών, για 24 κάδους και πλέον, από ένα χώρο που «φιλοξενεί» πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού και μετάλλου, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η Τοπική Διεύθυνση.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών

    υ.γ. Να μας συγχωρήσετε γιατί δεν δίνουμε τα ονόματα μας αλλά η μόνη αλήθεια είναι ότι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ με όλη τη σημασία της λέξης να μην βρεθούμε «λόγω υπηρεσιακών αναγκών» μετατιθέμενοι εκδικητικά.

    Δυστυχώς στην υπηρεσία μας ισχύει «ότι δεν ακούγεται σημαίνει ότι λειτουργεί καλά» και άρα το Υπουργείο θεωρεί ότι η τοπική διεύθυνση (Διευθυντής -Αρχιφύλακας) δουλεύει καλά, όσο δεν υπάρχουν παράπονα.

    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    στις φυλακές δεν ζούν σκλάβοι, δεν εργάζονται σκλάβοι

    ΑΝΘΡΩΠΟΙ είμαστε

  4. Ο/Η xamogelo λέει:

    πήγα πάλι σήμερα με παρέα και μοιράσαμε φυλλάδια με τα αιτήματα σε αυτούς που πήγαιναν στο επισκεπτήριο… πραγματικά… οι άνθρωποι είναι ξεχασμένοι εκεί μέσα…. και όσοι έρχονται… πέρα από την κουβέντα… αισθάνονται την ανάγκη να σου μιλήσουν…χαίρομαι που το θέμα λαμβάνει διαστάσεις στα ιστολόγια…

  5. Ο/Η Από Διεθνή Αμνηστία λέει:

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2008

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

    Ελλάδα: Έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων

    Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με ανησυχία τις κινητοποιήσεις κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τα αιτήματά τους με προσοχή, υπευθυνότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

    Κρατούμενοι από σχεδόν όλες τις φυλακές της Ελλάδας έχουν δημοσιεύσει μια σειρά αιτημάτων και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν από σήμερα αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει για μία ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα που έχει εντοπίσει σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και τα οποία αποκτούν ξανά οδυνηρή δημοσιότητα.

    Στην Ετήσια Έκθεση 2008, που δημοσίευσε τον Μάιο, η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι εξακολούθησαν να καταγγέλλονται υπερσυνωστισμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, κακομεταχείριση στις φυλακές και σε άλλα μέρη κράτησης και ανησυχητικός αριθμός αυτοκτονιών και λοιπών θανάτων κατά την κράτηση, μερικές φορές σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.

    Δυστυχώς οι καταγγελίες αυτές όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά απεναντίας έχουν αυξηθεί. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν δημοσιευθεί και τις καταγγελίες που δέχεται η οργάνωση, οι κρατούμενοι μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μεταγωγών, αυθαίρετες και εκδικητικές αποφάσεις επιβολής πειθαρχικών ποινών και στέρησης ευεργετημάτων, περιορισμό ακόμα και της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας με λογοκρισία εντύπων, καθώς και απαράδεκτη αντιμετώπιση ευάλωτων ομάδων, π.χ. ανηλίκων, γυναικών, σωματικά και ψυχικά ασθενών, τοξικοεξαρτημένων, προσφύγων και μεταναστών.

    Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων ( CAT) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).

  6. Ο/Η aikaterinitempeli λέει:

    Καλημέρα σας. Πρώτη φορά εδώ… Μας απασχόλησε το ίδιο ζήτημα, που δεν απασχολεί δυστυχώς αυτούς που θα έπρεπε. Σαφέστατα θεωρώ οτι έχουμε να κάνουμε με Κράτος-Τιμωρό, που παρανομεί μονίμως, καταπατά ανερυθρίαστα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παραβαίνει συστηματικά το Σύνταγμα και τους νόμους. Όταν η ποινή είναι στέρηση της Ελευθερίας (ως επί το πλείστον), δεν μπορεί αυθαίρετα να προστίθενται σ’ αυτήν και άλλες «ποινές», που κανείς νομοθέτης δεν θέσπισε και βεβαίως προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ατόμου. Έχοντας δουλέψει με ανήλικους αποφυλακισμένους και παραβάτες εν γένει, έχω διαπιστώσει δυστυχώς αρκετά, απ’ αυτά που αναφέρουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Ακόμη τραγικότερη είναι η κατάσταση στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, αλλά ποιος να προβάλλει το θέμα; Δεν είναι βλέπετε αρκετά «λαμπερό».

  7. Ο/Η Νίκος λέει:

    Ευτυχώς η εκκλησία μεριμνά για τους έγκλειστους…
    …έχει ζητήσει οι ιερωμένοι να διαχωρίζονται και να «σωφρονίζονται» σε Lux φυλακές ή στο σπίτι τους.
    Εεε, από κάπου πρέπει να πιάσουν και αυτοί τον μίτο της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα σοφρωνιστικά καταστήματα!

  8. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

    Δυστυχώς λόγω του παραδικαστικού μπλέχτηκα και εγώ σε μία υπόθεση χωρις να ξέρω το πως και το γιατί και να΄μαι ξαφνικα 1,5 χρόνο στην Πάτρα.
    Κλειστή Φυλακή Πατρών.Βέβαια εδώ και 7 μήνες είμαι έξω αλλά..
    Βρώμα και δισωδία.ότι και να πω λίγο θα είναι αλλά…
    Το θέμα είναι πως πάς εκεί…και για όλα φταίει η Ελληνική και καλά δικαιοσύνη.Όταν με κάθε θέμα παραδικαστικού την πατάνε οι απλοί πολίτες,όταν οι δικαστές ελέγχονται ΑΚΟΥΣΩΝ ΑΚΟΥΣΩΝ μόνο για αθωωτικές αποφάσεις και όχι για καταδικαστικές αποφάσεις τι να πεις.Ποιός να τα βάλει με την κλίκα τους.Ότι θέλουν κάνουν .Καταδικάζουν χωρίς στοιχεία χωρίς τίποτα για να μη δώσουν δικαιόματα και καλά.Δεν μπορώ να κάνω κάτι να το αλλάξω αλλά το σίγουρο είναι ότι τα 3 τελευταία χρόνια της ζωής μου ζω μία κόλαση με ψυχολογικά προβλήματα(έχω χάσει εδω και 3 χρόνια τον ύπνο μου στην κυριολεξία) και με φόβο μην αναφερθεί το ονομά μου πουθενά για να μην κατανομαστεί κάπου ο πραγματικός ένοχος και μπλέξω ενώ εγώ με στοιχεία αποδυκνείω ότι π.χ. ήμουνα στην δουλειά μου και εργαζόμουνα.Δράμα η ελλάδα.
    Το σίγουρο είναι ότι για να αδειάσουν οι φυλακές ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ Α Ν Τ Ι Σ Υ Ν Τ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Α ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 4/5 ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ 3/5.Π Ρ Ε Π Ε Ι ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.Π Ρ Ε Π Ε Ι ΤΑ 4/5 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 3/5 Π Ρ Ε Π Ε Ι .ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ???ΠΡΕΠΕΙ…ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ…
    Με σεβασμό…
    ενας που θα ήθελε να μείνει ανωνυμος

  9. Παράθεμα: απεργούν οι φυλακισμένοι… και τι με κόφτει εμένα; « Gatouleas

  10. Παράθεμα: Περί του σωφρονιστικού at αναΜορφωση - συνΙστολογιο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.