Μονή Τοπλού, ακόμη ένα Βατοπέδι

Βρισκόμαστε στο 1991: κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρχίζει δειλά-δειλά να ξεπροβάλει η υπόθεση της Μονής Τοπλού, η οποία αποφασίζει να μεταβιβάσει σε ίδρυμα, που καλείται «Παναγία η Ακρωτηριανή», μια έκταση 25.913 στρεμμάτων. Η μονή αυτή έχει έναν ηγούμενο, τον αδελφό Φιλόθεο, ο οποίος είναι και ο μοναχός, με έναν βοηθό καντηλανάφτη.

Η έκταση αυτή, με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, είναι γεμάτη με κηρυγμένους και ακήρυχτους αρχαιολογικούς χώρους όλων των εποχών (σημαντικότερη από αυτούς η αρχαία Ίτανος) και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος με σημαντικότερο το Φοινικοδάσος Βάι και τις παρακείμενες σε αυτό παραλίες.Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, όμως για καλή της τύχη ολόκληρη η χερσόνησος Κάβο Σίδερο, το βορειοανατολικό δηλαδή άκρο της Κρήτης, περιήλθε στη Μονή Τοπλού τον 18ο αιώνα με… σουλτανικό φιρμάνι.

Η μονή λοιπόν δώρισε στο ίδρυμα περίπου 26.000 στρέμματα με συμβόλαιο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 1991, αλλά επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφού μέχρι τότε δεν είχε γίνει ούτε καν η… σύσταση του ιδρύματος στο οποίο εκχωρήθηκε η έκταση!

Όμως, επειδή δεν είχε δοθεί η προαπαιτούμενη άδεια του νομάρχη για τη μεταβίβαση της μοναστηριακής περιουσίας. Χρειάστηκε δεύτερη επανάληψη του συμβολαίου 7 χρόνια αργότερα το 1998, μήπως και καταστεί νόμιμο εκ των υστέρων, αφού ο νομάρχης Λασιθίου παραλαμβάνει αίτημα από την αγγλική εταιρεία Loyalward Ltd, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τουριστικά τις εκτάσεις, και το Ίδρυμα της Παναγίας της Ακρωτηριανής να εγκρίνει τη μεταβίβαση.

Το αίτημα υποβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1998 και, με μία ταχύτητα (του Αγίου Φωτός, όπως οι βατοπεδινές «διεκπεραιώσεις») εκπληκτική για τον κρατικό μηχανισμό (όταν θέλει, ε; ), δίνεται η άδεια για τη μεταβίβαση από τη μονή στο ίδρυμα την ίδια μέρα (22.9.98), κατά κατάφωρη παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι απαιτούνται εγκρίσεις από τη Δασική, την Αρχαιολογική και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, οι οποίες προφανέστατα αγνοήθηκαν.

Ο προσοδοφόρος αυτός τόπος παραχωρήθηκε με τη μέθοδο του νοσφισμού για 80 χρόνια από τη Μονή Τοπλού στην Loyalward για να κατασκευάσει ένα θηριώδες τουριστικό θέρετρο με 3 γήπεδα γκολφ, με περισσότερο γρασίδι από όσο έχουν 600 γήπεδα ποδοσφαίρου, 7.000 κλίνες και 730 πισίνες σε μία από τις πιο άνυδρες περιοχές της Ευρώπης.

Για το σκάνδαλο αυτό έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά, από τις περισσότερες εφημερίδες (τα περισσότερα που αναφέρονται εδώ, από «Το Ποντίκι»), αλλά η πιο επίσημη πολιτική καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο σε συνέντευξη Τύπου φέτος, στις 24 Σεπτεμβρίου. Τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που έγιναν απροκάλυπτα ή παρασκηνιακά αποκάλυψε με εκτεταμένη νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση ο δικηγόρος Αθηνών Φειδίας Κοντεμενιώτης, ύστερα από παράκληση από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Επί τέλους… Δικαστική Έρευνα
Μετά από αμέτρητες καταγγελίες τοπικών φορέων, αλλά και μετά τις δημόσιες καταγγελίες του Αλέκου Αλαβάνου για αδιαφάνεια στα οικονομικά της Μονής και του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» αποφασίστηκε Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος για τη Μονή Τοπλού και το φοινικόδασος Βάι. Ο κ. Χριστοδουλάκης παρενέβη για τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού για αδιαφανείς διαδικασίες στα οικονομικά της Μονής, του κοινωφελούς ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και την εμπλοκή των μοναχών με την αγγλική εταιρεία.

Στις 7 Νοεμβρίου θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα οριστικά η υπόθεση της επένδυσης της βρετανικής Minoan Group σε έκταση 25 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη. Την ημέρα εκείνη θα διαβαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η εισήγηση και εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα εκδοθεί και η απόφαση. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δίνεται το πράσινο φως στους Βρετανούς να προχωρήσουν στην ανάπτυξη 5 παραθεριστικών χωρών και 7.000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ.
……………..

Στις 24.10.08 λάβαμε από τον Σύριζα Σητείας την ακόλουθη Επιστολή:
(σημείωση για τυχόν παρεξηγήσεις: Δεν είμαι μέλος του Σύριζα και δεν είναι λίγες οι φορές που το «Ροΐδη Εμμονές» κράτησε κριτική στάση έναντι αυτού του κόμματος σε πολλά ζητήματα, όπως άλλωστε κάνουμε και για τα υπόλοιπα κόμματα)

Το ηλεκτρονικό μήνυμα
«Το Δημοτικό συμβούλιο Σητείας συνεδριάζει απόψε εκτάκτως με θέμα την «επένδυση» της Μονής Τοπλού.
Κληθήκαμε ως ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθούμε. Αποφασίσαμε όμως να μην πάμε για τους λόγους που αναφέρουμε στη συνημμένη επιστολή που παραδώσαμε στο Δήμο σήμερα το μεσημέρι.

Η Επιστολή
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΗΤΕΙΑ 24-10-2008
ΠΡΟΣ ΤΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Πληροφορηθήκαμε μόλις σήμερα ώρα 11,15 πως το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας με θέμα την «επένδυση» της Μονής Τοπλού.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη θέση της πλειοψηφίας και επομένως το πνεύμα της συζήτησης και της τυχόν απόφασής σας και μη θέλοντας να συμβάλλουμε στη δημιουργία έντασης, δεν θα παραστούμε στη συνεδρίαση. Γιατί τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται εσπευσμένα και εν θερμώ, αλλά με νηφαλιότητα την οποία ο δήμαρχος και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δε διαθέτουν.
Θα θέλαμε βέβαια να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση με εθνικές αλλά και διεθνείς διαστάσεις καθώς τα γεγονότα δείχνουν πως πρόκειται για περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο.
Θα γνωρίζετε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντός των επομένων ημερών καταθέτει φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στοιχεία του φακέλου και συγκεκριμένα η νομοτεχνική μελέτη του κου Φ. Κοντεμενιώτη έχει παραδοθεί και στο δήμαρχο Σητείας προ ενός έτους, ενώ άλλα δημοσιεύονται και έρχονται στην επιφάνεια εδώ και καιρό.
Θα γνωρίζετε πως η Εισαγγελία Λασιθίου διενεργεί έρευνα.
Θα γνωρίζετε πως στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα γνωρίζετε ότι Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια έχουν εκπονήσει και εκπονούν μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και άλλες διαστάσεις του θέματος.
Θα γνωρίζετε, υποθέτουμε, τις αντιρρήσεις, που ευθαρσώς έχουμε διατυπώσει.
Ενδεχομένως βέβαια τίποτε από τα παραπάνω να μην έχει πέσει στην αντίληψή σας. Εκείνο όμως που σίγουρα γνωρίζετε και βιώνετε είναι πως τελειώνει ο Οκτώβριος και έχουν πέσει μόνο ελάχιστες σταγόνες βροχής στον τόπο μας. Ελπίζουμε κάπου να έχετε ακούσει πως αυτό δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Μόνο που φαίνεται πως το ξεχνάτε χάριν θολών προσδοκιών για «χρυσοφόρες επενδύσεις». Σκεφτείτε μόνο πως είναι παραλογισμός τα γήπεδα golf και οι εκατοντάδες πισίνες στον ξερότοπο όχι μόνο του Κάβο Σίδερο αλλά και οπουδήποτε αλλού στην περιοχή μας.
Ξέρουμε πως πολλοί από εσάς μας έχετε αποκαλέσει και μας θεωρείτε εχθρούς του τόπου, πράκτορες, υποκινούμενους, προσδίδοντάς μας και άλλους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Ξέρουμε πως πάλι ο δήμαρχος θα μας καταδικάσει, θα προσπαθήσει να απαξιώσει την προσφορά μας στην κοινωνία, μιλώντας για τα υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει κάμει και στο παρελθόν.
Ξέρουμε πως η παρούσα επιστολή ίσως να μη διαβαστεί καθόλου στη συνεδρίαση.
Ευχόμαστε πάντως, αν και δεν ελπίζουμε, να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με την απαραίτητη νηφαλιότητα και ψυχραιμία.
Και να ξέρετε πως δε φοβόμαστε.

ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

πηγές:
«Το Ποντίκι»
«Ημερησία»
«Καθημερινή»
«Έθνος»
και ο blogger «Exastal»

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία. Bookmark the permalink.

16 Responses to Μονή Τοπλού, ακόμη ένα Βατοπέδι

  1. Ο/Η nomikos λέει:

    Καλημέρα.
    Είπες το μαγικό όνομα Μητσοτάκης, το οποίο βρίσκεται πίσω από κάθε- επιπέδου Champions League- απάτη και βρωμιά στον πολιτικό βίο του τόπου, από το 1947 και μετά.Δεν θα σταθώ στα μεγάλα, που του έχουν καταμαρτυρήσει κατά καιρούς.Ούτε στην αποστασία,ούτε στην υπόθεση της ΑΓΕΤ,ούτε στο 1989, ούτε στις κατά καιρούς κουμπαριές του, ούτε τέλος στις βρώμικες συναλλαγές του και με μοναστήρια τύπου Τοπλού.Θα σταθώ μόνο σε ένα, το οποίο μάλιστα είναι για κάποιους μικρό, αλλά για εμένα πολύ ενδεικτικό για το περιεχόμενο της ψυχής του εν λόγω.Τον δραματικό από κάθε άποψη,κυρίως όμως από πείνα, χειμώνα του 1941 το μπουμπούκι Μητσοτάκης βρισκόταν στην Αθήνα και σπούδαζε (άλλος ένας που σπούδαζε) στην Νομική.Έχει πεί λοιπόν το απίστευτο, «Ήταν δύσκολη εποχή τότε υπήρχε πείνα αλλά εγώ δεν είχα πρόβλημα, γιατί έτρωγα από δύο συσσίτια.Από αυτό της Νομικής και από αυτό του Συλλόγου Κρητών».Μάλιστα αγαπητέ.Όταν γύρω του πέθαιναν σαν τις μύγες παιδιά, το αστέρι έτρωγε διπλή μερίδα.Το καλύτερο βέβαια είναι ότι το εν λόγω απόσπασμα βρίσκεται στην βιογραφία του.Ίσως και να το θεώρησε όταν την έγραφε, ότι κάτι τέτοιο είναι τρελλή μαγκιά.Εχθές μάλιστα τον είδα και σε ένα επεισόδιο της Ελληνοφρένειας, να ξαναλέει για την «αντιστασιακή» του δράση.Φυσικά υπογράφω με χέρια και πόδια τον τίτλο της Ελληνοφρένειας «Ο καπετάν Σκατόψυχος θυμάται».Δεν απορώ λοιπόν για τις σκοτεινές του μπίζνες με την μονή Τοπλού.Πάντα τέτοιου είδους «άνθρωποι» είναι «μπροστά» από την εποχή τους.Απορώ μόνο με πολύ κόσμο στην Ελλάδα, που δεν βλέπει, ή κάνει πως δεν βλέπει, το πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα πάντα, από συναλλαγές και ανώμαλα συμπλέγματα τέτοιου τύπου.Την καλημέρα μου και πάλι.

  2. Ο/Η Αγησίας λέει:

    Ώστε τα φιρμάνια είναι ισχυρά ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων; Ορίστε μερικά ακόμη, λαμόγια και ανεγκέφαλοι Ρωμιοί!

    Υπό τον τίτλο «Έκθεση-σοκ για τους Ελληνοκυπρίους», η εφημερίδα αναφέρει ότι η «προεδρία» του ψευδοκράτους ζήτησε, το 2005, από περίπου 100 ειδικούς σε σχέση με τα αρχεία του ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα για τα βακούφια) να ετοιμάσουν έκθεση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό status της Κύπρου.

    Η έκθεση που ετοιμάστηκε αποτελείται από 250 τόμους, με έγγραφα που αναφέρονται στην περίοδο από το 1580 έως σήμερα.

    Μεταξύ άλλων, στη μελέτη -συνεχίζει η εφημερίδα- μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφυγών δεν δικαιολογείται, αφού η υπό διεκδίκηση περιουσία δεν είναι ελληνοκυπριακή. «Η έκθεση θα παρουσιαστεί την επόμενη βδομάδα από τον Ταλάτ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου» καταλήγει η εφημερίδα.

    http://www.e-tipos.com/newsitem?id=56574

  3. Ο/Η Έρεβος λέει:

    Αγαπητέ μου Ροϊδη, θα σου διηγηθώ ένα παραμύθι:

    Εκεί… στον 18ο αιώνα… τουρκοκρατία στην Κρήτη… ο τουρκικός στόλος μ’ επικεφαλής του Καπουδάν-Πασά (τούρκος αρχιναύαρχος)… έχοντας αφήσει τα νερά της Αιγύπτου… ανηφορίζει προς βορράν. Δυτικά του βλέπει την Ανατολ. Κρήτη… τον Ξερόκαμπο… την Κάτω Ζάκρο… τον Κουρεμένο… το Βάϊ… και φτάνει στον Κάβο Σίδερο… Εκεί όμως επικρατεί τρικυμία… και ο στόλος δεν μπορεί να τον περιπλεύσει για να τραβήξει δυτικά προς το Ηράκλειο… Ο Καπουδάν Πασάς αποφασίζει να επιστρέψει λίγο νότια και να προσορμιστεί κάπου μεταξύ Βάϊ και Κουρεμένου (ανατολικά της μονής Τοπλού), μέχρι να γαληνέψει η θάλασσα… Οι καλόγεροι της μονής Τοπλού αντιλαμβάνονται την κίνηση αυτή του τουρκικού στόλου και γνωρίζοντας πολύ καλά τους καιρούς της περιοχής… στέλνουν αντιπροσωπεία στον Καπουδάν Πασά και του προτείνουν να ανέβει μαζί με το επιτελείο του στο μοναστήρι για να μην ταλαιπωρηθεί… και ν’ αφήσει τα πληρώματα με κάποιους αξιωματικούς στα πλοία μέχρι να φτιάξει ο καιρός… Ήξεραν οι πονηροί ότι αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 7-10 ημέρες… Ο πασάς δέχτηκε την πρόταση και διέταξε τους αξιωματικούς του να περιπλεύσουν τον Κάβο Σίδερο μόλις φτιάξει ο καιρός και να αγκυροβολήσουν σ’ έναν ορμίσκο δυτικά της μονής (Ανάλουκας)… Εκείνος θα τους έβλεπε από το μοναστήρι και θα κατέβαινε να επιβιβαστεί εκεί για να συνεχίζουν το ταξίδι τους… Η τρικυμία διήρκεσε 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καλόγεροι προσέφεραν στον τούρκο αρχιναύαρχο εξαιρετική φιλοξενία (γην και ύδωρ)… Τι φαγητά… τι ποτά… ακόμα και γυναίκες (λέει η παράδοση) πως του εξασφάλισαν… Όταν, τελικά, ο στόλος κατάφερε να περιπλεύσει τον Κάβο Σίδερο και να προσορμιστεί στον Ανάλουκα, ήρθε και η ώρα του αρχιναυάρχου να αποχαιρετίσει το μοναστήρι… Πριν το εγκαταλείψει, καλεί τον ηγούμενο και τους μοναχούς και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για την εξαιρετική φιλοξενία, τους λέει ανοίγοντας τα χέρια του και δείχνοντας: «Από εκεί που με πήρατε (όρμος Κουρεμένου) μέχρι εκεί που θα επιβιβαστώ (όρμος Ανάλουκα)… όλη η Κρήτη δική σας»!!!! Όσοι είναι Κρητικοί καταλαβαίνουν…

    Παραμύθι;… Χμμμ… Όχι… Αυτή την ιστορία επικαλείται η μονή Τοπλού ως τίτλο ιδιοκτησίας… Αυτή η ιστορία είναι γραμμένη και στους Κώδικες της μονής… (Την εποχή αυτή, βλέπετε, δεν γινόταν συμβόλαια και δεν υπήρχαν υποθηκοφυλακεία)… Οι περιουσίες των μοναστηριών εξασφαλίζονταν εφόσον ήσαν εγγεγραμμένες στους Κώδικές… που τηρούσαν οι ίδιοι οι καλογεροι…

    Μια μελέτης στις δικογραφίες του Πρωτοδικείου Λασιθίου και του Εφετείου Κρήτης… τότε που εκδικαζόταν η διαφορά μεταξύ του Δημοσίου και της μονής, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον…

    Για την ιστορία θα σου πω πως τόσο στο πρωτόδικο Δικαστήριο όσο και στο Εφετείο, το Δημόσιο κέρδισε την υπόθεση… Η μονή προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος (παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισηγητή Αρεοπαγίτη) δικαίωσε τη Μονή… Χρειάζεται ν’ αναφέρω την εξαιρετικά χλιαρή υποστήριξη της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο από την πλευρά του Δημοσίου;…

    Θέλεις, τώρα, και τη συνέχεια;… Η περιουσία της μονής (όπως κι όλων των μοναστηριών) διαχειρίζεται από τους Τοπικούς Οργανισμούς Διοικήσεως Μοναστριακής Περιουσίας (ΟΔΜΕ)… Είναι Οργανισμοί στους οποίους προεδρεύουν οι τοπικοί μητροπολίτες… Αλλά… αλλά είναι ΝΠΔΔ… δηλαδή υπόκεινται στις διαδικασίες Δημόσιου Λογιστικού… Με λίγα λόγια, υπόκεινται στον έλεγχο του Δημοσίου…

    Αυτό, βέβαια, δεν βόλευε την μονή Τοπλού… οπότε τι σκαρφίζεται;… Δημιουργεί ένα Ίδρυμα (Παναγία Ακρωτηριανή) στο οποίο εκχωρεί την ακίνητη περιουσία της… Έτσι το Ίδρυμα, απαλλαγμένο από τους ελέγχους (υπόκειται απλά στην εποπτεία κάποιων Υπουργείων), προχωρά στην»αξιοποίηση» της περιουσίας…

    Άλλο ένα Βατοπέδι, λοιπόν, το Τοπλού;… Μάλλον όχι… Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και πολύ πιο νομιμοφανή…

  4. Ο/Η Κάτοικος Σητείας λέει:

    Σας στέλνω δυο ακόμη παραπομπές για το σκάνδαλο Τοπλού.

    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=4744

    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=5319

  5. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΟΣ λέει:

    Εχω γράψει σχετικά από το Μαϊο 2008
    http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/2008/05/h.html
    Η Κρήτη δεν έχει ανάγκη Αφύσικες Αρπαχτές.
    Πολύ φοβάμαι ότι στο κόλπο του Ιδύματος και της «Αναπτυξιακης» Βρεττανικής εταιρείας είναι και ηγετικά Πασόκικα στελέχη του νομού Λασηθίου. Στην αντίστοιχη συλλογή υπογραφών για να ασχοληθεί εισαγγελέας έχουμε ήδη μαζέψει 11.000 υπογραφές οι 30% από το εξωτερικό .

  6. Ο/Η stavroula λέει:

    Koita3te merika kalogeria exoun provlhma sthn anagnwsh…
    oligon dusle3ikoi.
    Asxoloume me thn eidikh ekpedeush(learning
    disabilities, duslexia etc).
    Opote uparxei pi8anothta anti gia Monh Toplou, diavasan
    Monh Ploutou!

  7. Ο/Η Χ λέει:

    Tότε δεν ήταν νομάρχης Λασιθίου ο Παπατσάκωνας, εκλεγείς με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ;

    Αυτός δεν εξέδωσε την άδεια για να μεταβιβαστεί η έκταση υπέρ της Μονής Τοπλού, ενώ υπήρχε διεκδίκηση από το Δημόσιο;

    Είτε εγώ κάνω λάθος, είτε ο Αλαβάνος έχει αλτσχάιμερ.

  8. Ο/Η Po λέει:

    Χ,
    Είπα εγώ κάτι αντίθετο; Συμφωνώ απολύτως, δεν αθωώνουμε κανένα για τις τότε ανομίες. Επί κυβερνήσεως Πασόκ έγινε η μεταβίβαση… και δεν υπάρχουν ενδείξεις, ούτε έγινε λόγος ότι φταίει, έστω και ξώφαλτσα ο ΣΥΝ.

  9. Παράθεμα: ΣτΕ.: Άκυρη η μεταβίβαση 26.000 στρεμμάτων από την Μονή Τοπλού « Ροΐδη Εμμονές

  10. Παράθεμα: Τοπλού. «Βατοπέδι Κρήτης». Με υπογραφή κ. Παμπούκη « Ροΐδη Εμμονές

  11. Παράθεμα: Εκτάσεις-σκάνδαλο Μονής Τοπλού, εντάσσονται στις «Επενδύσεις» (κόντρα στον άνεμο) « Ροΐδη Εμμονές

  12. Παράθεμα: Ανώνυμος

  13. Ο/Η Eφραιμία η αμαρτωλή ηγουμένη λέει:

    Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, μετά την άρνηση του Yπουργείου Ανάπτυξης να διαθέσει στους κατοίκους, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ένταξης στο “fast track” επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή Κάβο Σίδερο (Τοπλού) της Κρήτης, διοικητικά έγγραφα που αφορούν την έγκριση της επένδυσης.

    Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει τα έγγραφα ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω ενώπιον του δικαστηρίου τους λόγους της προσφυγής τους. Η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζεται στην παραβίαση της οδηγίας 2003/4 για την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης του Άαρχους. Η ευρωπαϊκή οδηγία και η Σύμβαση του Άαρχους κατοχυρώνουν το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων.

    Επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της “Invest in Greece” (εδώ) συμμετέχει ο επικεφαλής (managing senior partner) της δικηγορικής εταιρείας που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα των επενδυτών ως ο νομικός σύμβουλός τους στην Ελλάδα (εδώ).

    Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της “Invest in Greece” ενέκρινε στη συνεδρίαση της 18.9.2012 εισήγηση σχετικά με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που προωθήθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο “fast track”.

  14. Παράθεμα: Στη Μονή Τοπλού, οι ευλογημένες επενδύσεις, πήγαν Συνέδριο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  15. Ο/Η Kάποιος λέει:

    Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ έπεσε μοναστήρι στο Ηράκλειο- Εισέπραξε 270.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για «μαϊμού» εργασίες

    28.08.2013 12:33

    Νέο «λαβράκι» αυτή τη φορά με «θεϊκή» παρέμβαση ανακάλυψε το ΣΔΟΕ, καθώς μετά από ελέγχους που έκαναν οι «Ράμπο» του Σώματος στη μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, διαπιστώθηκε ότι το μοναστήρι είχε εισπράξει 270.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ.

    Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ο οποίος αφορούσε την περίοδο του 2009 όπου το μοναστήρι είχε ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εμφάνισε…σημεία και τέρατα, καθώς όπως αναφέρει το cretalive, όχι μόνο τα χρήματα έκαναν «φτερά», αλλά επιπρόσθετα οι υπεύθυνοι της Μονής βρήκαν έναν επιχειρηματία που τους προσέφερε τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ προκειμένου να ξεγελάσουν την Εφορία.

    Η παράβαση καταχωρήθηκε πλέον ως οριστική στα βιβλία του ΣΔΟΕ και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών για να ορισθεί και το πρόστιμο που θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι της Μονής.

    H Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ανδρική μονή που φιλοξενεί 37 Μοναχούς με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου,
    .

    Πηγή: Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ έπεσε μοναστήρι στο Ηράκλειο- Εισέπραξε 270.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για «μαϊμού» εργασίες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/119779#ixzz2eUzXJGVu

  16. Παράθεμα: Σε τροχιά υλοποίησης η τουριστική επένδυση της Μονής Τοπλού | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.