Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο

«Όπως είπε ο γέροντας Εφραίμ, είμαστε σε μια εποχή που διαπιστώνουμε παγκόσμια την αίσθηση ενός κενού ……… ευθύνη της πολιτείας να συνδράμει το Ορος ….. νιώθω μέρισμα προσωπικής περηφάνιας που αυτά τα δέκα χρόνια εφαρμόσαμε το σωστικό πρόγραμμα ώστε οι αγιορείτες να είναι απερίσπαστοι στο πνευματικό τους έργο….Είμαι βέβαιος, κύριε υπουργέ Επικρατείας (σ. Λασκ=Ρουσόπουλος), ότι η κυβέρνησή σας θα συνεχίσει …. την ενίσχυση ..των αγιορειτών μας»
Πέτρος Ευθυμίου-Σοσιαλιστής.-«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» – 15/09/2008

«Όποιος ήθελε να συνθέση ένα κώδικα εις τα εγκλήματα, και ήθελε να μην παραιτήση κανένα αμάρτημα ανθρώπινον, ας ήθελεν υπάγει εις το Άγιον όρος, και ανίσως ήθελε εξετάσει τους εκεί κατοικούντας, ήθελε κάμει τον εντελέστερον κώδικα…».
Ανώνυμος ο Έλληνας-Διαφωτιστής-«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ».

4.300 άσπρα, ετησίως)

Εκτός από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, τον Χίτλερ, τον Ρασπούτιν (που στις ταξιδιωτικές του σημειώσεις θεωρεί το Όρος απόδειξη της ανωτερότητας της Ορθοδοξίας), τον Παττακό, τον διάδοχο Κάρολο, τον Κώστα Δεγρέτσια και ο ευσεβής ηγεμών της Τρανσυλβανίας Βλάντ Τέπες ο Ανασκολοπιστής (Δράκουλας, εδώ εν ώρα εργασίας-Am.Huber Νυρεμβέργη-1499), έτρεφε σεβασμό στο Όρος, υπήρξε δε ομού με άλλους ευλαβείς σατράπες χορηγός του (όπως και η εταιρεία Lada). Στον κόμβο που ακολουθεί, εκτίθεται κατάλογος γνωστών δωρεών Ρουμάνων ηγεμόνων, εν οίς και του μακαρίου Δράκουλος στη μονή Φιλοθέου (Νο 12 : 4.300 άσπρα, ετησίως)

Κύριε Ροΐδη,

Tην ώρα που παιδάκια πεθαίνανε στην Αθήνα της Κατοχής από την πείνα, οι μεγαλόσχημοι καλόγεροι καλοπερνούσαν κάτω από την προστασία του Χίτλερ, κατέχοντας καλά την τέχνη της συνεργασίας με κάθε λογής δυνάστη. http://www.csbi.ro/gb/tablou_athos_1.html

Το 1346 ο Σέρβος τσάρος και κατακτητής της Μακεδονίας Στέφανος Δουσάν επισκέφθηκε το Όρος με τη γυναίκα του Ελένη που έσπασε το Άβατο. Μπόλικο χρυσάφι και προνόμια ήταν η αμοιβή των καλόγερων για την κατανόησή τους. Τον ίδιο αιώνα, οι Σέρβοι χωροδεσπότες αδελφοί Δραγάτση, διευθέτησαν διαφορές μεταξύ των μονών Παντελεήμονος και Χιλανδαρίου σχετικά με την κατοχή δυο χωριών στην πεδιάδα της Στρωμνίτσας (Ν.Νικολούδη «Οι Σέρβοι αδελφοί…».»Βυζαντιναί Μελέται», Τ. Ζ΄). Το Όρος όμως τα βόλευε και με αλλόθρησκους σατράπες. Σε πολλά σουλτανικά φιρμάνια που σώζονται στα μοναστήρια γράφεται: «Επειδή οι Αγιορείται προ των άλλων ραγιάδων εδέχθησαν την υπηκοότητα και απέκτησαν την ασυδοσίαν…». Οι Αθωνίτες, προβλέποντας την πτώση της Πόλης, έστειλαν αντιπροσωπεία στον Σουλτάνο Ορχάν, «προφητεύοντας» τάχα την τουρκική κατάκτηση και δήλωσαν υποταγή, με αντάλλαγμα προνόμια. Ανανέωση των προνομίων πέτυχαν το 1430 στέλνοντας πρεσβεία στον Μουράτ Β΄ και το 1453 ζήτησαν προστασία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Αντικομμουνιστές και αντισημίτες οι καλόγεροι δεν είχαν ηθικούς ενδοιασμούς να καλοδεχτούν τον θεόσταλτο Γερμανό κατακτητή, αφού η ηγεσία της Εκκλησίας, υμνούσε από το 1933 στο επίσημο όργανό της το περιοδικό «Εκκλησία», τους Μουσολίνι και Χίτλερ.

Ο μισογυνισμός των ρασοφόρων ναυαγών του βίου και τυχοδιωκτών που άραξαν στον Άθω, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις τους προς το Ραϊχ και με τον αντικομμουνισμό τους, εξώθησε μερικούς σε απάνθρωπες ενέργειες. Είναι ενδεικτική η αποστροφή ενός μοναχού για τις ηρωϊκές αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού που κατέφυγαν στο όρος: «..η συμμορία αύτη είχε μεθ’εαυτής και δεκάδα των θλιβερών εκείνων γυναικών, τα οποία αποπτύσαντα πάντα χαλινόν αιδούς…..δυστυχής ελληνική φυλή που σε κατήντησεν η πανούκλα του Βορρά» (Βλ Καραγιάννη Γ. «»Εκκλησία και Κράτος. 1833-1977. Εκδ. «Ποντίκι», 1997). Το καλοκαίρι του ’44 κατέφυγαν στη μονή Εσφιγμένου γυναικόπαιδα της Ιερισσού για να γλυτώσουν από τα Τάγματα Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος της Ι. Κοινότητας ζήτησε να φύγουν. Ήταν τυχερές, αφού παλιότερα όπως άκουσε ο γνωστός Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης M.Leak, γυναίκες που πάτησαν στο απαγορευμένο βουνό, θανατώθηκαν αμέσως. Ο ηγούμενος της ρωσικής μονής Βασίλειος Κριβοσέϊν, συγγραφέας της «μυστικής

Ο Ρώσος αγιορείτης αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών και καταδικασμ�νος δωσίλογος Βασίλειος.

Ο Ρώσος αγιορείτης αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών και καταδικασμένος δωσίλογος Βασίλειος.

διδασκαλίας του Γρ.Παλαμά», κάλεσε τους Γερμανούς να διώξουν τις ικέτιδες, αλλά συνάντησε την αντίδραση των υπολοίπων μοναχών. Ο καλόγερος ήθελε να είναι πιστός στο Τυπικό που περιέχεται στον βίο του αγ.Αθανασίου Μετεώρων, που ορίζει να μην δίνεται τροφή σε γυναίκα που παραβίασε το άβατο «κάν συμβεί υπό λιμού αποθανείν». Ο Βασίλειος που όπως όλοι οι Σλάβοι αγιορείτες επιδίωκε την διεθνοποίηση του όρους (είχαν στείλει σχετικό υπόμνημα στο Βερολίνο), καταδικάστηκε ερήμην για δωσιλογισμό σε διετή φυλάκιση το 1947, αλλά προήχθη σε αρχιεπίσκοπο Βρυξελών της εξόριστης ρωσικής Εκκλησίας. Δεν το πήρε ο πόνος το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος να τιμωρήσει τους προδότες. Η καταδίκη αυτή αναντίστοιχη με την ατιμωρησία όλων των Ελλήνων δωσίλογων κληρικών, εξυπηρετούσε τις σκοπιμότητες ελληνικής κυριαρχίας στο Όρος. Στην καταδικαστική απόφαση αναφέρεται πως «ικανοποίει κατά συρροήν…όλας τας ορέξεις των κατακτητών» χαρίζοντάς τους λειτουργικά κειμήλια ( Γ.Μουστάκης, Δαυλός Απριλίου ’03). Η δράση του Βασιλείου δεν εμποδίζει σήμερα τον Κρητικό χωρεπίσκοπο Κνωσού Μακάριο να τον επικαλείται στις 5/8/2002 στη Μεταμόρφωση Ηρακλείου: «Γράφει ο Βασίλειος Κριβοσέϊν, στο περίφημο βιβλίο του «Μέσα στο Φως του Χριστού» αναλύοντας τον Άγιο Συμεών …: «Ο Χριστός παρουσιάζεται στην αρχή από μακρυά, σαν ένας μεγάλος ήλιος…….».
http://imga.gr/omilies_arthra/metamorfosi_i_doksa_tou_theou.htm

Χρυσόβουλλο (1300) του Μιχαήλ Θ΄ με το οποίον επικυρώνεται η κατοχή από την μονή Χιλανδαρίου του χωριού Καστρί στον Στρυμώνα ("Hilandar Monastery", Belgrade 1998). Η απόκτηση γης και δουλοπάροικων ήταν αν�καθεν ευγεν�ς σπορ των μοναχών και μόνο οι δημοσιογράφοι της ελληνικής τηλεόρασης και οι παράγοντες του δικομματισμού εκπλήσσονται (!) από τη δράση του Ευφραίμ.

Χρυσόβουλλο (1300)του Μιχαήλ Θ΄ με το οποίον επικυρώνεται η κατοχή από την μονή Χιλανδαρίου του χωριού Καστρί στον Στρυμώνα)

Σε πείσμα όμως του Βασίλειου περί τις 100 αντάρτισσες πήραν μέρος στη μάχη των Καρυών (16.10.1948). Ήταν μια πράξη που περιέχει και τον συμβολισμό πως μια μέρα-νομίζω πολύ σύντομα-οι μισογύνηδες αφορολόγητοι καλόγεροι θα ανοίξουν θέλοντας και μη την πόρτα της αφύσικης αντρικής λέσχης που αποκαλούν «Περιβόλι της Παναγίας» στις γυναίκες οι οποίες τους ταϊζουν με τους φόρους που πληρώνουν. Λέω αφύσικης, όχι μόνο για την ολοκληρωτική απουσία της γυναίκας ερωμένης, αλλά για την απαγόρευση της γυναίκας μάνας αδελφής φίλης, που δεν της επιτρέπεται να σταθεί ούτε δίπλα στο άρρωστο παιδί αδελφό ή φίλο της..

Στις 3/3/1944 το ΕΑΜ Χαλκιδικής, έστειλε στις Μονές διακήρυξη και ζητούσε οικονομική ενίσχυση. Χρησιμοποίησε και τετριμμένες πατριωτικές και εκκλησιαστικές κορώνες ελπίζοντας πως θα μπορούσε να τουμπάρει τους πονηρούς ηγούμενους που κουβαλούσαν στην καμπούρα τους τις παγαποντιές αιώνων, όπως την προδοσία στους Οθωμανούς του επαναστάτη Εμμανουήλ Παππά.το 1821.

«Προς
Τας Ι Μονάς, Σκήτας και Κελλιά…… Άγιοι Πατέρες

….. Εις εν εκατομμύριον ανέχονται περίπου οι θάνατοι λόγω στερήσεων. Εις χιλιάδας οι θανατωθέντες εις τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Ολόκληραι περιοχαί έχουν γυμνωθεί τελείως από κλοπάς, καταστροφάς ………….. Η ιστορία του 1821 απέδειξε πως η Φυλή μας με επικεφαλής τον κλήρον εύρε τα πεπρωμένα της. Ποια Ελληνική ψυχή δεν κλίνει το γόνυ προ των Εθνομαρτύρων και Ηρώων Δεσπότου Πατριάρχου Γρηγορίου, Διάκου, …………….Ο σημερινός όμως γιγάντιος αγών απαιτεί και τεράστιες θυσίες. Ο Ελληνικός Λαός προσέφερε το παν. …..Αποτεινόμεθα λοιπόν και εις Υμάς Άγιοι Πατέρες, πιστεύοντες απολύτως ότι είσθε οι συνεχισταί των ηρωικών παραδόσεων του κλήρου……….Είμεθα βέβαιοι ότι δικαιώνοντες τον αγώνα μας θέλετε ενισχύσει τούτον ………Όλα για την Πίστην, πατρίδα και Ελευθερίαν.
Ζήτω η Ορθοδοξία Ζήτω το Έθνος.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι ηγούμενοι ανταποκρίθηκαν αλλά οι επόμενοι έρανοι και η προσπάθεια του ΕΑΜ να συμμαζέψει το χάλι του Όρους και να προστατέψει τους λαϊκούς εργάτες που τους εκμεταλλεύονταν οι μονές, συνάντησαν όλο ένα και μεγαλύτερη αντίδραση. Οι απολογητές αυτής της στάσης του φιλάργυρου Όρους, που θεωρεί μέρος της αποστολής του την αποθήκευση τεράστιων θησαυρών («Μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της Γης….»), μιλούν μειωτικά για τους άγαρμπους αντάρτες που στερούντο την υψιπετή πνευματικότητα των αγράμματων ρασοφόρων της ορθόδοξης Λεγεώνας των Ξένων που έγλειφαν τον κατακτητή και αρνιόντουσαν να συνδράμουν την απελευθερωτική προσπάθεια. Το ΕΑΜ προσπάθησε να προσεταιριστεί τους μη προνομιούχους εξαρτηματικούς μοναχούς που ζούσαν μόνοι τους σε Κελιά και να αλλάξει τον Καταστατικό Χάρτη του όρους. Στους κόλπους των πιο ταπεινών μοναχών βρήκε απήχηση. Αρκετοί μοναχοί συμπάθησαν τους αριστερούς αντάρτες είτε από υποτυπώδη ταξική συνείδηση, είτε από ένστικτο ή από πατριωτικό συναίσθημα. Μοχλός της επιδιωκόμενης αλλαγής και του εκδημοκρατισμού ήταν ο παπά Στέφανος του Χιλιανδαρινού (Σέρβικο) Κελιού του «Αποστόλου Θωμά», που επιδίωξε εναρμονισμό του Όρους με τις αρχές του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ πίστεψε αφελώς, πως οι τιμές με τις οποίες έγινε δεκτή η ομάδα των ανταρτών του τον Σεπτέμβρη του ’44, σηματοδοτούσε μια προοδευτική στροφή «της πιό μεγάλης βρωμιάς, του άντρου της αντίδρασης». Άλλωστε λίγους μήνες πριν οι αγιορείτες που είχαν πέσει ακόμη κι αυτοί θύματα του πλιάτσικου των Ταγμάτων Ασφαλείας, τα είχαν αποκαλέσει «πραγματικήν μάστιγα της υπαίθρου, αποβράσματα του Άδου». Αυτό όμως δεν σήμαινε τίποτα άλλο παρά το ότι οι αγιορείτες δεν ανεχόντουσαν κανέναν που απειλούσε τα πλούτη τους, όσο δεξιός κι αν ήταν. Του κάκου στήθηκαν 3μελείς επιτροπές του ΕΑΜ σε κάθε μοναστήρι και γινόντουσαν συνελεύσεις και ψηφοφορίες των μοναχών.

Οι ηγούμενοι και τα τσιράκια τους έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο αρνούμενοι να δώσουν τρόφιμα στους αντάρτες και ακόμη και την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού στους εργάτες-σκλάβους των μονών. Στα τέλη του ’44 ο Δημοκρατικός Στρατός αναγκάστηκε να εκτελέσει για παραδειγματισμό τους μοναχούς Ιωακείμ Παπαστεργίου και Αγαθάγγελο Λαυριώτη (Βλ. και «Ποντίκι», 25.8.’05).

Άραγε οι αντάρτες γνώριζαν ακριβώς με ποιούς είχαν να κάνουν; Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστή η κατάπτυστη εικοσασφράγιστη επιστολή των καλόγερων προς τον Χίτλερ, μια μέρα πριν μπουν οι Ναζί στην Αθήνα. “Scripta manent”. Οι ηγούμενοι ζητούν την εύνοιά του και επικαλούνται με φτηνές κολακίες ξεδιάντροπα το γεγονός πως όλοι οι τύραννοι το προστάτευσαν:
«Αγίω Όρει τη 13/26 Απριλίου 1941.

Μονή Παντελεήμονος 1942, φωτογραφίες τσάρων, δεσποτάδων και του Φύρερ.

Μονή Παντελεήμονος 1942, φωτογραφίες τσάρων, δεσποτάδων και του Φύρερ.

Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ
Εις Βερολίνον
Εξοχότατε,
Οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών καί Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους Άθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν καί κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς καί Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων. …. Το Αυτονομιακόν τούτο πολίτευμα περιεθριγκώθη δι’ αλλεπαλλήλων τυπικών καί Χρυσοβούλων των ιδρυτών καί ευεργετών των Ιερών μονών Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Βασιλείου του Μακεδόνος(882), Ιωάννου Τσιμισκή(972), Κωνσταντίνου Μονομάχου(1046), Στεφάνου Δουσάν(1346) καί άλλων Σλαύων, Ουγγροβλάχων Ηγεμόνων καί των μετέπειτα Σουλτανικών Φιρμανίων τελευταίως δε υπό του Καταστατικού Χάρτου του 1926, ούτινος δύο αντίτυπα εσωκλείομεν. Το ουτωσί καθιερωθέν προνομιακόν καί αυτοδιοίκητον καθεστώς του Ιερού τούτου Τόπου, αποτελέσαν αντικείμενον συζητήσεων καί επικυρώσεων διαφόρων διεθνών συνθηκών περιεθριγκώθη τέλος, διά του 62ου άρθρου της Βερολινείου συνθήκης του έτους 1878, έχοντος ούτω, οι μοναχοί του Όρους Άθω οθενδήποτε καί αν κατάγωνται θα διατηρήσωσι τά κτήματα καί τα πρότερα αυτών δικαιώματα καί θ’ απολαύωσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων καί προνομίων. ……… παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων καί Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής καί καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν καί μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Έθνους.
Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως………
».

Αυτό το πιστοποιητικό της καλογερικής προδοσίας, όσο κι αν προσπαθήσει ο μαιτρ του εξωραίσμού της εκκλησιαστικής ιστορίας κ. Γιώργος Μεταλληνός, δεν ξεπλένεται.
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=11.10.2008,id=75178016,80972192,88743712
[« επιχείρησε από την τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Alter (22/9/08) να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι με τις κινήσεις αυτές οι μοναχοί διέσωσαν κάτι πολυτιμότερο, δηλαδή τη «συνέχεια» του Όρους»].

Την ίδια δικαιολογία θα μπορούσαν να προβάλλουν όλοι οι προδότες, άλλος αμάρτησε για το παιδί του, άλλος σώζει κάποια παράδοση, άλλος κάποιον θησαυρό, κι όλοι μαζί το τομάρι τους.

Άλλωστε δεν είναι μόνο αυτό: Mε γράμμα του στον «Δαυλό» (τ. 251, 11.’02), ο τ. δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας γνωστός συγγραφέας και θεολόγος Γ.Μουστάκης αποκαλύπτει συγχαρητήρια επιστολή προς τον Χίτλερ της Ι.Επιστασίας των 20 εκλεγμένων αντιπροσώπων των αγιορείτικων μονών, με αφορμή την πτώση του Ζιτομίρ, σοβιετικού οχυρού στην Ουκρανία, στα χέρια των Ναζίστών: «…..αγαλλόμενοι κραυγάζομεν εν θαυμασμώ: Έπεσεν το Ζιτομίρ καί εσώθη η Χριστιανοσύνη…..Κύριος ο Θεός κρατύνη την υμετέραν εξουσίαν εις έτη πλείστα…..». Δεν πρόκειται για ένα τυπικό συγχαρητήριο γράμμα, που κι αυτό θα ήταν κατακριτέο. Οι αποστολείς είναι ενθουσιώδεις και μάλιστα επικαλούνται και τον θεό τους που σημαίνει πως είναι ειλικρινείς.

Στις 7.6.’44 δημοσιεύτηκε στο λογοκριμένο «Ελεύθερον Βήμα» είδηση στην οποία εξαίρεται η άριστη συνεργασία που είχαν με τους αγιορείτες ηγουμένους οι γερμανικές αρχές και αναφέρεται πως οι μονές δεν πείνασαν «χάρις εις τας μεγάλας εισαγωγάς τροφίμων εκ μέρους του Γερμανικού στρατού εις το Όρος…». Σήμερα ο πολυγραφότατος αγιορείτης Μιχαήλ Χατζηαντωνίου που έφυγε από τον Άθω, εξηγεί: «Από την επίσημη αρχή του Αγίου Όρους, ο Χίτλερ θεωρήθηκε φιλόθεος, αφού κατέτρεχε κι εξόντωνε τους Εβραίους«. Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Επί πολλά χρόνια στην πανήγυρη μοναστηριού δημιουργείτο μεγάλο πρόβλημα διότι στο αρχονταρίκι υπήρχε τεράστια φωτογραφία του Μεταξά. Στις ενστάσεις πολλών επισκεπτών, ότι πρέπει να τον βγάλουν από εκεί οι μοναχοί απαντούσαν: «Αυτός έσωσε την Ελλάδα και ξάφρισε (sic) τους κομμουνιστές!…υπηρέτησε τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό!«.

Ο κατοχικός υπουργός Ν. Λούβαρις, καταδικασμένος από το δικαστήριο δωσιλόγων, διαπιστώνει στην «Πύλη του Ουρανού» του, πως «Ο Άθως είναι ίσως το μόνο τμήμα της Χώρaς, όπου εξaκολουθεί να ζή….το εθνικόν ιδεώδες…«. Πράγματι, ο Μιχαήλ καταθέτει και την μαρτυρία γιατρού του όρους πως αν ψήφιζαν οι αγιορείτες θα έπαιρνε 50% η Ν.Δ. και 50% η Ακροδεξιά. προσθέτοντας για την τελευταία «και λίγο έβαλα«. Ο αδελφός Μιχαήλ έφυγε από το Όρος και από τότε η συνείδησή του δεν τον αφήνει να κρατάει το στόμα του κλειστό:
http://www.dorcas.gr/syn/syn_e.htm
http://www.dorcas.gr/afier/pm.htm

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

87 Responses to Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  «Σε πείσμα όμως του Βασίλειου περί τις 100 αντάρτισσες πήραν μέρος στη μάχη των Καρυών (16.10.1948).»

  Κάτι περισσότερο γι’ αυτή τη μάχη;

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Μια σχετική συζήτηση, εδώ:

  http://ecology-salonika.org/lib/?p=2760

 3. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτο
  Εντυπωσιακά τα στοιχεία που συγκέντρωσες, ομολογώ οτι πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα. Συγχαρητήρια και πάλι για τη σοβαρή δουλειά. Είμαι σίγουρος πως ακόμα και αν οι κομμουνιστές επικρατούσαν τελικά στην Ελλάδα, οι οσφυοκάμπτες καλόγεροι θα έτρεχαν να τους συγχαρούν κι αυτούς, για να γίνουν μέρος του νέου κατεστημένου.

  Έγραψα κι εγώ ένα επετειακό άρθρο, αλλά στάθηκα μόνο στο προδοτικό γράμμα των ηγουμένων και το παράδοξο φαινόμενο του να υπάρχουν κάποιοι σήμερα (όπως η ΟΟΔΕ) που να υποστηρίζουν αυτήν τη στάση…

 4. Ο/Η Po λέει:

  Φίλε Πάνο,
  Η επιστολή των μοναχών είναι μια επιστολή υποτέλειας, γλοιώδους υφής, τώρα για τα υπόλοιπα…

  όσοι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για τέτοιου είδους «συζητήσεις» ας τις κάνουν. Τι να πω.

  Ευχαριστώ πάντως για το λινκ.

 5. Ο/Η Po λέει:

  Επίσης,
  ο Λασκαράτος ίσως να ξέρει περισσότερα για τη μάχη των Καρυών.

  Προσωπικά τα λίγα που ξέρω –έτσι στα γρήγορα- είναι ότι άντρες (και γυναίκες) του Δ.Σ. –κυνηγημένοι- μετά από τη σύρραξή τους με την Χωροφυλακή παραβίασαν το άβατο του Α. Ο. και στο βιβλίο του ο Θεόκλητος ο Διονυσιάτης αναφέρει ότι αυτοί οι «συμμορίται» αναχώρησαν «μετά λεηλασίας των κελλίων» – αν θυμάμαι καλά. Το κατά πόσο ισχύει το τελευταίο, δεν το έχω ψάξει. Πάντως σε έναν πόλεμο και ιδιαίτερα σε έναν εμφύλιο όπου τα πάθη κυριαρχούν…

 6. Ο/Η Πάρε-Δώσε λέει:

  Έχω ανεβάσει κι εγώ ένα αντίστοιχο θέμα για τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Όρους, στο http://www.pare-dose.net/blog/?p=501
  όπου έχω «δανειστεί» και αρκετά στοιχεία από δικές σας αναρτήσεις.
  Δυστυχώς ο πολύς κόσμος (μεταξύ του οποίου κι εγώ, μέχρι πριν λίγα χρόνια), δεν γνωρίζει τα πράγματα αυτά.

 7. Ο/Η zalmoxis λέει:

  Καλησπέρα! Πολύ κατατοπιστικό το κείμενο και με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία!
  Απλώς, μια υπενθύμιση (με βάση τις αναφορές των Κων. Παπαρρηγόπουλου και Διον. Κόκκινου) για την προκλητική αδιαφορία των αθωνιτών προς την ελληνική επανάσταση και την υπακοή τους στην Πύλη η οποία δείχνει και την ιστορική «συνέχεια» του ρόλου του Αγ. Όρους.

 8. Ο/Η Abravanel λέει:

  Για ευνόητους λόγους δεν κοιτώ με κατανόηση την όποια έκφραση συμπαράστασης προς το Χιτλερ αλλά όσο αφορά το περίφημο γράμμα οφείλω να ομολογήσω οτι δεν μπορώ να το καταδικάσω χωρίς να ξέρω αν όντως κινδύνευε το Αγ.Ορος. Προφανώς το ίδιο δεν συμβαίνει με την δεύτερη επιστολή η οποία δεν είχε καμμία εξήγηση.

  Χωρίς να θέλω να εκφράσω γνώμη για τα υπόλοιπα θα περιοριστώ να αναφέρω οτι δυστυχώς ορισμένες μερίδες του Αγ.Ορους, (και της ΕτΕ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), αποτελούν το ακριβώς αντίθετο ορισμένων φωτισμένων ιερέων όπως ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Χαρακτηριστική υπήρξε η άρνηση των μοναχών να επιτρέψουν την παρουσία του ραβίνου της Θεσσαλονίκης όπως προέτασσε το πρωτόκολλο αλλά και η πρόσκληση που είχε ήδη αποσταλεί στην μεγάλη έκθεση με τα κειμήλια του Αγ.Ορους το 1997, στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η τότε πολιτική ηγεσία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και για να αποφύγει το σκάνδαλο απέκλεισε σχεδόν όλους τους «ξένους» προσκεκλημένους.

 9. Ο/Η argosholos λέει:

  Ρο πολύ καλό άρθρο όπως πάντα!

  Ποια να είναι άραγε η ΣΗΜΕΡΙΝΗ δικαιολογία του κ. Αλαβάνου για την όχι και τόσο μακρινή υποστήριξή του προς τους μεσαιωνικούς θεσμούς; Η συνέχεια (κατά Μεταλληνό), η πνευματικότητα, η Θέωση ή οι λοιπές παπαρδέλες των μοναχών;
  Και επιτέλους δεν υπάρχουν γυναίκες με κοχόνες, αφού το είδος φαίνεται ότι σπανίζει σε πολλούς άντρες, για να παραβιάσουν το απαραβίαστο μαζικά; Για να δούμε τι θα γίνει μετά στα δικαστήρια και στο μπούγιο που θα επακολουθήσει στο CNN κλπ…Τότε θα φανεί και πόσο ισχύει το δήθεν άσυλο της κατοικίας, που μερικοί επικαλούνται χάριν των μοναχών, αφού για αυτό το άσυλο όχι μόνο δεν αγωνίστηκαν ποτέ, όχι μόνο κατεδίωξαν όσους αγωνίστηκαν για τη πατρίδα αλλά έσπευσαν προκαταβολικά με εμετικά γλυψίματα προς τους οθωμανούς ή γλειώδη τηλεγραφήματα προς τον Χίτλερ να κατοχυρώσουν το επίγειο real estate τους!

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πάνος το 1948 φτάσανε στις Καρυές αντάρτισσες, τότε έγινε και η ομώνυμη μάχη του εμφυλίου. Στο διαδίκτυο η μόνη αναφορά από ότι βρήκα υπάρχει στον Ιό. Ο Θεόκλητος Διονυσιάτης όπως λέει και ο κ.Ροϊδης κάνει μια μνεία και κατηγορεί για λεηλασίες που πράγματι γίνανε. Στο Ποντίκι που αναφέρω και στο βιβλίο του Καραγιάννη που επίσης αναφέρω υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία. Η βιβλιογραφία στο θέμα αυτό είναι από όσο ξέρω ανύπαρκτη. Ρίξε μια ματιά εδώ:
  http://www.iospress.gr/ios1996/ios19961110b.htm

 11. Ο/Η Πάνος λέει:

  Λασκαράτος, 100 ήταν συνολικά οι «συμμορίτες και συμμορίτισσες»,. όχι οι «συμμορίτισσες» μόνες τους:

  «Και πάλιν η Ιερά Κοινότης ετόνισεν τον κίνδυνον και εζήτησεν ειδικώς ενίσχυσιν της Χωροφυλακής του Όρους και δια Στρατού, αλλ εις μάτην και πάλιν . Και ούτω περί τα μέσα Οκτωβρίου σχηματισμός εξ εκατόν περίππου συμμοριτών και συμμοριτισών εισέβαλον δια του Ισθμού νύκτωρ εις το Άγιον Όρος και έφτασεν εις την Πρωτεύουσαν αυτού Καρυάς χωρίς να γίνει αντιληπτός…»

  Αυτά λέει ο Θεόκλητος ο Διονυσιάτης – τα βρήκα εδώ:

  http://www.freeforums.gr/index.php?topic=335.0

  Έκανε ο ιός μια παρανόηση (=100 αντάρτισσες στις Καρυές) – δεν έχει νόημα να διαιωνίζεται άκριτα. 100 αντάρτισσες στη Χαλκιδική είναι απίθανο να υπήρξαν συνολικά, όχι να βρέθηκαν στο Όρος, σε μια μάχη…

  Επί τη ευκαιρία, στη Μεγάλη Παναγία (πρέπει να) ζει ακόμα μια από αυτές τις λίγες αντάρτισσες που πέρασαν κυνηγημένες στο Όρος. Πριν λίγα χρόνια παρουσίασαν την ιστορία της τα ΝΕΑ. Είχα κρατήσει το απόκομμα, αλλά τώρα είναι δύσκολο να το βρω – μάλλον είναι στη βιβλιοθήκη του χωριού. Αν καταφέρω να εντοπίσω το σύνδεσμο στα ΝΕΑ, θα τον δώσω σε επόμενο σχόλιο.

 12. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  laskarate, πήγαινε κι εσύ να καλοπεράσεις με αλάδωτα τρεις φορές την εβδομάδα, με εξαντλητικές νηστείες, σαρακοστές ,Τετάρτες Παρασκεύες , με ολονυκτίες , αγρυπνίες, κουραστικές ακολουθίες ,καταπολεμώντας τα πάθη, μένοντας άλουστος, κάνοντας βαρειές χειρονακτικές εργασίες και μένοντας χωρίς οικογένεια. Αυτή τη ζωή περνούσαν οι καλόγεροι τότε. Σου φαίνεται για καλοπέραση αυτού του τύπου η ζωή? Είσαι σοβαρός?

 13. Ο/Η Όλη η Αληθεια λέει:

  Με την κατάρρευση τού Μετώπου και την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς, οι σύμμαχοι των κατακτητών Βούλγαροι θέλησαν να εισβάλουν και να λάβουν υπό την κηδεμονίαν των το Άγιον Όρος.

  Οι πατέρες γνωρίζοντας τις προθέσεις των Βουλγάρων και θέλοντας να υπερασπίσουν τον Τόπο και τα κειμήλιά του από αυτούς, σοφά σκεπτόμενοι, απέστειλαν επιστολή πρός τον Χίτλερ στις 13/26 Απριλίου 1941, με την οποίαν του ζητούσαν να αναλάβει υπό την υψηλήν προσωπικήν προστασίαν και κηδεμονίαν του το Άγιον Όρος και να το διαφυλάξει από τους Βουλγάρους..

  Η επιστολή βρήκε απήχηση. Ο Χίτλερ κολακεύθηκε και αμέσως έδωσε εντολή να μην εισέλθει και εγκατασταθεί κανείς Βούλγαρος ή Γερμανός σ’ αυτό.

  Η Γερμανική αστυνομία Γκεστάπο εγκαταστάθηκε τότε στην Ουρανούπολη. Γιά να εισέλθει Γερμανός στο Άγιον Όρος, έπρεπε να έχει ειδική άδεια. Διόρισε μάλιστα Διοικητή τού Αγίου Όρους τον εξαίρετο κατά γενικήν ομολογίαν Γερμανό καθηγητή Σταίγκερ, στον οποίο οφείλει πολλά ο τόπος κατά τους χρόνους εκείνους.

  Καταθέτει ο Αρχιμ. Γαβριήλ Διονυσάτης ότι «εφέρθησαν καλά και δεν έθιξαν τίποτε, εσεβάσθησαν δε τα ιερά ιδρύματα, τας καθεστηκυίας ιερατικάς και ιεροκοινοτικάς Αρχάς
  και δεν επέτρεψαν την στάθμευσιν ιδικού των ή συμμαχικού των στρατού εν Αγίω Όρει, ει μή μόνον
  την εγκατάστασιν 1-2 φυλακίων παρατηρητών εις επικαίρους θέσεις».

  Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες Άγγλοι και Νεοζηλανδοί, καταδιωκόμενοι μετά την επικράτηση των Γερμανών στην Ελλάδα, κατέφευγαν στο Άγιον Όρος. Οι αγιορείτες μοναχοί, αφού τους φιλοξενούσαν, τούς φυγάδευαν στην Τουρκία. Οταν το αντιλήφθηκαν αυτό οι κατακτητές, έλαβαν άδεια και εγκαταστάθηκαν εντός του Αγίου Όρους. Συνέλαβαν μάλιστα πολλούς μοναχούς, τους οποίους φυλάκισαν και βασάνισαν.
  Τόν Μαιο τού 1944 ανεχώρησαν οι Γερμανοί από το Αγιον Ορος…

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όλη η αλήθεια,
  μας έδωσες τις κλασσικές δικαιολογίες όλων των δωσίλογων όλου του κόσμου. Συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς για να σώσουν την πατρίδα, τα μνημεία τους άμαχους κλπ. Εσείς οι δωσίλογοι του Αγίου όρους, μας λέτε χωρίς να ντρέπεστε πως συνεργαστήκατε για να σώσετε τα μοναστήρια σας και τους θησαυρούς σας από τους Βούλγαρους. Δηλαδή η υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχε ανθρώπους, παιδιά, μνημεία, θησαυρούς, χιλιάδες πράγμτα που έπρεπε να σώσει; Τα παιδάκια που πέθαναν στην Κατοχή από την πείνα δεν μετράνε; Σαν τι παραπάνω θα συνέβαινε δηλαδή στο Όρος αν το καταλάμβαναν οι Ναζί ή οι Βούλγαροι; Θα απελευθερωνόταν κι αυτό μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού προηγουμένως κατέβαλε το τίμημα του ΟΧΙ στον κατακτητή.
  Με το σκεπτικό σας και η υπόλοιπη Ελλάδα έπρεπε να είχε πει ΝΑΙ και η υπόλοιπη ανθρωπότητα επίσης. Ο ζόφος του Γ΄Ραιχ θα κυριαρχούσε σήμερα παντού. Θα γλύτωνε ομως χιλιάδες ζωές, πολύ πολυτιμότερες μάλιστα από αυτές των ασκητών τύπου Εφραίμ, που υποτίθεται πως ανυπομονούν να πάνε στον Παράδεισο μια ώρα αρχύτερα.
  Το Στάλιγκραν ισοπεδώθηκε αλλά είπε ΟΧΙ. Η Γαλλία είπε ΟΧΙ. Η μικρή Άννα Φρανκ είπε ΟΧΙ. Χιλιάδες στα Νταχάου είπαν όχι. Στα βουνά της Σερβίας και της Ελλάδας είπαν ΟΧΙ. Στα άντρα των βασανιστηρίων των SS χιλιάδες είπαν όχι. Τα Καλάβρυτα και το Δίστομο είπαν ΟΧΙ. Η Ηλέκτρα Αποστόλου είπε ΟΧΙ.
  Το Άγιο Όρος των φεουδαρχών καλόγερων που αγοροπωλούσε ολόκληρα χωριά με τους κατοίκους τους σαν τιμάρια, είπε ΝΑΙ.
  Εκάς οι βέβηλοι.

 15. Ο/Η nomikos λέει:

  Κε Λασκαράτε από τη φράση σας «Με το σκεπτικό σας… έως και Εκάς οι βέβηλοι»,συμπηκνώσατε τουλάχιστον 10 τόμους ιστορίας και αντιπαραθέσατε στιγμές για τις οποίες κάθε άνθρωπος όπου γης μπορεί να νιώθει υπερήφανος γι’αυτά τα τεράστια «όχι», ενώ την ίδια στιγμή να έχει τάση προς έμετο από τα αισχρά «ναι» των γνωστών παρασίτων.Έως εχθές σας εκτιμούσα 1 φορά, λόγω των όσων γραπτών σας είχα διαβάσει εδώ.Από σήμερα, σας εκτιμώ 10 φορές παραπάνω.Να είστε πάντα καλά.

 16. Ο/Η laskaratos λέει:

  Νomikos.
  σε ευχαριστώ πολύ.

 17. Ο/Η Mastor λέει:

  Laskaratos for president… (αλήθεια μπράβο!)

 18. Λασκαράτε όπως συνήθως μπερδεύεις τα αυγά με τα πασχάλια, διαστρέφοντας και τα μυαλά αυτών που σε διαβάζουν μ’ εμπιστοσύνη. «Εργάτες-σκλάβοι των μονών» και «δολοφονίες γυναικών» και άλλα ηχηρά… χωρίς καμιά τεκμηρίωση, λόγια του αέρα. Τόσο πολύ διαστροφή κυριαρχεί εδώ μέσα που νομίζω ότι διαβάζω Χρυσή Αυγή ή Ριζοσπάστη.
  Ο «Όλη η Αλήθεια» σου έγραψε ξεκάθαρα ότι για να μην καταληφθεί από τους Βουλγάρους το Όρος, οι μονές έγραψαν στο Χίτλερ μια κολακευτική επιστολή, στην πραγματικότητα όμως δε συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς αφού έκρυβαν και φυγάδευαν Άγγλους και Νεοζηλανδούς… Οι οποίοι Λασκαράτε δεν είχαν τότε καμιά εξουσία, ήταν κυνηγημένοι! Και δε συνέφερε το Όρος να έχει πάρε-δώσε μαζί τους! Και ακριβώς επειδή πολλοί μοναχοί το έκαναν αυτό συνελήφθησαν φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν! Κι εσύ σε όλα αυτά απαντάς ότι οι μοναχοί ήταν βέβηλοι και δοσίλογοι; Αν ήταν τόσο δοσίλογοι, γιατί κρύβανε και φυγαδεύανε Νεοζηλανδούς και Άγγλους και δεν τους παρέδιδαν στους Γερμανούς;
  Πολύ απλά γιατί δεν ήταν δοσίλογοι, αλλά εφάρμοζαν πολιτική ώστε να μην καταστραφούν… Οπότε κομμένες οι μπούρδες περί δοσιλογισμού των μοναχών!
  Πόσο ηλίθιους θεωρείς τους αναγνώστες σου, που αναφέρεις ως παραδείγματα «ΟΧΙ» τους δολοφονημένους στο Νταχάου και την Άννα Φρανκ; Ή το Δίστομο και τα Καλάβρυτα;
  Για εξήγησέ μας λοιπόν τι «όχι» είπε «η μικρή Άννα Φρανκ»; Ούτε όχι ούτε ναι ούτε μάλιστα δεν είπε! Κρυβόταν η κακομοίρα σε μια σοφίτα για να σώσει τη ζωή της, και καλά έκανε! Ποιος στο Γ’ Ράιχ ενδιαφερόταν για νο ναι ή το όχι μιας Εβραίας; Δε ζητούσαν συνεργασία από τους Εβραίους! Να τους ξεκάνουν ήθελαν!Μη μας την αναφέρεις λοιπόν σαν παράδειγμα αντίστασης… Η Ηλέκτρα Αποστόλου που όντως είπε όχι θα έπρεπε να σου είναι αρκετή.
  Και τι «όχι» είπαν οι ταλαίπωροι δολοφονημένοι στο Νταχάου; Ζήτησαν οι Ναζί να τους πουν ναι σε κάτι; Ή τους μάντρωσαν εκεί για να τους εξολοθρεύσουν; Αυτό το δεύτερο έγινε Λασκαράτε… Και μάλιστα χωρίς να ξέρουν οι άνθρωποι ότι θα τους εκτελούσανε,… Νομίζανε ότι πάνε να κάνουν ντους! Οπότε να λείπουν οι μπούρδες για «όχι» των δολοφονημένων.
  Τι είδους «όχι» είπαν οι κάτοικοι στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα; Οι Έλληνες που ξέρανε ότι οι Γερμανοί θα κάνουν εκτελέσεις στον τόπο τους, στέλνανε πρεσβείες και παρακαλούσανε να μην τους πειράξουν. Αυτό γινόταν κατά κανόνα, δε λέγανε σκοτώστε μας κι εμείς σας λέμε όχι! Μήπως ήτανε κι αυτοί δοσίλογοι Λασκαράτε, επειδή δε θέλανε να πληρώσουνε με τη ζωή τους τους «ηρωισμούς» που κάναν με ξένα κόλλυβα οι τζάμπα μάγκες οι «αντιστασιακοί»; Με τη φόρα που έχεις πάρει θα μας το ξεφουρνίσεις κι αυτό!
  Αν δεν το ξέρεις, μάθε ότι οι εκτελέσεις στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα δεν έγιναν γιατί κάποιοι κάτοικοι είπαν «ΟΧΙ»! Αλλά γιατί κάποιοι ηλίθιοι του δήθεν «Δημοκρατικού Στρατού» σκοτώνανε Γερμανούς σε ασήμαντες ενέδρες… επειδή ο Στάλιν τους είχε βάλει από «διεθνιστές»να γίνουν «πατριώτες» και να συσπειρώσουν κόσμο στις τάξεις τους για την κατάληψη της εξουσίας! Που ήταν και ο πραγματικός σκοπός τους… Και κάνανε το θέλημα του Στάλιν παρότι ξέρανε πολύ καλά ποια θα είναι τα αντίποινα στον άμαχο πληθυσμό. Περιμένανε όμως ότι χάρη στις εκτελέσεις, θα ερχόντουσαν από τα χωριά να καταταχτούνε στο στρατό τους… Μια που ανέφερες τους «παρτιζάνους που είπανε όχι», μάθε ότι αυτοί τουλάχιστον κάνανε πολύ πιο σημαντικά χτυπήματα στους Γερμανούς από τις ενέδρες των Ελασιτών. ..
  Αυτοί οι λεβέντες που αδιαφορούσαν τελείως για το τι θα πάθει ο κοσμάκης με τον ηρωισμό τους της πλάκας, όταν το κάθαρμα ο Στάλιν τα είχε καλά με το άλλο κάθαρμα το Χίτλερ, γράφανε στην εφημερίδα τους τι καλός ήταν ο Χίτλερ και πώς οι ιμπεριαλιστές της Αγγλίας στρέφονταν εναντίον των Γερμανών εργατών! Αυτοί μιλήσανε πρώτοι για «ουδετερότητα» με τους Γερμανούς! Να και τι είπαν για να μαθαίνεις:
  “..Αφού ο λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους..” (Ζαχαριάδης – 26 του Νοέμβρη 1940).
  “Ο πόλεμος αυτός προκλήθηκε από τη βασιλομεταξική σπείρα, που διατάχτηκε από τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας. Ούτε είναι βέβαια «πόλεμος κατά του φασισμού», όπως δήλωσε κυνικά ο αρχιφασίστας Μεταξας, ο δήμιος του λαού μας. Μα ούτε και πόλεμος για την απελευθέρωση των Ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας απ’ το ζυγό του ιταλικού φασισμού και της Αλβανικής αστοτσιφλικάδικης κλίκας, γι’ ατό ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί νάχει καμμία σχέση με την ελευθερία» (ΚΕ του ΚΚΕ – 7 Δεκεμβρίου 1940)
  Οι ίδιοι δολοφονήσανε ύπουλα το Σύνταγμα του Ψαρρού που ήταν αδέσμευτοι αντιστασιακοί! Για να μείνουν αυτοί να το παίζουν οι μόνοι αντιστασιακοί στην Ελλάδα! Και οι ίδιοι όταν έγινε το μεγάλο χτύπημα στην ΕΣΠΑ όπου συχνάζανε και οι Έλληνες προδότες, το χαρακτηρίσανε προβοκάτσια! Γιατί; Γιατί δεν το κάνανε εκείνοι, το κάνανε άλλοι.. και τους κλεψανε τη δόξα. Αυτά τα τσιράκια του Στάλιν υπερασπίζεσαι Λασκαράτε, που αλλάζανε γνώμη για τον πόλεμο ανάλογα με τι υπαγόρευε το Κόμμα! Και κάνανε κατοχή στο Όρος για να το «αναμορφώσουν» σύμφωνα με τα δικά τους ιδεώδη και «αναγκάστηκαν» να εκτελέσουν δυο μοναχούς!
  Και γιατί Λασκαράτε θεωρείς υποχρεωμένο το Άγιο Όρος να βοηθήσει τους «αντάρτες» να μας χώσουν με το ζόρι στο ανατολικό μπλοκ; Από πού κι ως πού να βοηθήσουν σε κάτι με το οποίο δε συμφωνούν; Πότε έκρυψε το Όρος το «πραγματικό του πρόσωπο», ότι δηλαδή δεν ενέκρινε το κομμουνιστικό καθεστώς;
  Αυτούς που λεηλατήσανε και το Όρος μέσα στην προσπάθεια να μας χώσουν με το ζόρι στο ανατολικό μπλοκ πας να μας βγάλεις ήρωες, και τους μοναχούς που εφαρμόσανε διπλωματία ενώ δούλευαν κατά των Γερμανών πας να τους βγάλεις προδότες! Δεν έχεις ντροπή ρε άνθρωπε, τσίπα δεν έχεις…

 19. Ο/Η dmast λέει:

  Τσάμπα μάγκες οι αντάρτες. Το ακούσαμε κι αυτό.

  Οι δυνάμεις κατοχής, λόγω της ύπαρξης αυτής της «τσάμπα μαγκιάς», απασχολούσαν στον ελλαδικό χώρο περίπου 300.000 άνδρες. Είμαι σίγουρος ότι θα προτιμούσαν να έχουν τις μισές από αυτές στο ανατολικό μέτωπο.

 20. Ο/Η exel_dim λέει:

  Πράγματι, άνθρωποι τύπου «Λασκαράτου» και «Ροϊδη», πάσχουν από τόση πώρωση Δυτικόφερτου «αντιεκκλησιαστικού σύνδρομου», που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη σωτηρία της Βόρειας Ελλάδος από τη Βουλγαρική κατοχή, από την… προδοσία! Αρκεί να χτυπήσουν την Εκκλησία, έστω και με διαστροφή της ιστορίας, και με αγνωμοσύνη στους Μοναχούς που έσωσαν τη Βόρεια Ελλάδα με μια επιστολή.

  Να ποιοι είναι οι προδότες!

  Δείγμα Δυτικόδουλου «Διαφωτισμού», για να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε…

 21. Ο/Η Po λέει:

  Νίκος ο Μετανοείτε,
  Καλά όλα τ΄άλλα ας τα πάρει το ποτάμι, αλλά η φωτογραφία του Φύρερ του σφαγέα εκατομμυρίων ψυχών γιατί φιγουράρει όμορφα και με «κάδρο» κρεμασμένη μαζί με άλλους ευεργέτες;

  Τα άλλα είναι παραμύθια του ΟΟΔΕ για τους αφελείς, κι αυτοί λιγοστεύουν.

 22. Ο/Η Μητροπολίτης Βαβύλης λέει:

  εχελ_ντιμ,
  οι μοναχοί σώσανε τη Β.Ελλάδα και τόσα χρόνια το κρατούσανε κρυφό. Καμμία αναφορά αυτού του κατορθώματος στα σχολικά βιβλία, ή στις αγιορείτικες εκδόσεις. Επτασφράγιστο μυστικό η επιστολή στον Χίτλερ και αν δεν βρισκόντουσαν οι άθεοι τύπου Ροϊδη-Λασκαράτου, σήμερα δεν θα γωρίζαμε αυτήν την τεράστια εθνική τους προσφορά. Τόση σεμνότης βρε παιδί μου. Σαν τον Π.Π.Γερμανό που στα απομνημονεύματά του δεν έχει μια λέξη για την ύψωση της σημαίας στις 25 Μαρτίου.

 23. Ο/Η nomikos λέει:

  Προς dmast
  Αγαπητέ μην παρεξηγείς τον Νίκο τον μεγαλειότατο, συγνώμη ήθελα να πω τον μετανοείτε.Λόγω του ότι το Άγριο Όρος έχει πολύ σπάνια χλωρίδα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχίζει να φύεται εκεί κάποια εκλεκτή ποικιλία κάνναβης, την οποία φουμάρει η ακόμη σπανιότερη πανίδα που κατοικεί εκεί.Με αυτόν τον τρόπο και μέσω απολογητών τύπου Νίκος τα μυαλά μου πονάνε, θα μάθουμε και για την ύψιστη συμβολή του Αγρίου όρους, στην καταναυμάχηση των περσικών πλοίων κατα την ναυμαχία της Σαλαμίνας.Και ύστερα υπάρχει κόσμος που θεωρεί γραφικό τον Λιακόπουλο.

 24. Ο/Η Palaios Giorgos λέει:

  dmst, οι γερμανικές δυνάμεις στον ελλαδικό χώρο επί κατοχής ήταν 30-35 χιλιάδες και όχι φυσικά 300.000. Μάλλον λάθος σε ενημερώσανε…

 25. Ο/Η dmast λέει:

  @ Palaios Giorgos
  Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν οι:
  η 5η Γερμανική στρατιά, η 11η Ιταλική στρατιά και το 2ο Βουλγαρικό σώμα στρατού. Σίγουρα, δεν ήταν 30-35 χιλιάδες μόνο.

 26. Ο/Η nomikos λέει:

  Παλαιέ Γκιόργκο, όπως λέμε παλαιών Πατρών, ο dmast μίλησε για κατοχικές δυνάμεις και όχι μόνο για γερμανικές.Λοιπόν μετά και την μάχη της Κρήτης, όταν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή, οι δυνάμεις που δεσμεύτηκαν στην Ελλάδα από τους δύο του άξονος(Γερμανία,Ιταλία) και τους Βούλγαρους συνεργάτες τους, ανέρχονταν κοντά στις 280,000 ‘εως 300,000 άνδρες κατανεμημένοι ως εξής: Γερμανοί:100.000 έως 120,000,Ιταλοί :140,000,Βούλγαροι:40.000
  Ένα μόνο στοιχείο, για να καταδειχθεί το μέγεθος των ανακριβειών σου.Στο νησί της Κεφαλλονιάς η εκεί ευρισκόμενη Ιταλική μεραρχία Άκουι αριθμούσε μόνη της 12,500 άνδρες.Κάνε εάν μπορείς τις συγκρίσεις, μεταξύ της επιφάνειας της Κεφαλλονιάς και αυτή της υπόλοιπης ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, βάλε και στην εξίσωση την παράμετρο- Κεφαλλονιά χώρος μειωμένης στρατηγικής σημασίας, ηπειρωτική Ελλάδα χώρος ύψιστης στρατηγικής σημασίας -για τα σχέδια του άξονα.Τέλος βάλε εάν δεν πολυμπερδεύεσαι στην εξίσωση, τον καταλύτη Εθνική Αντίσταση -τον κατά κοινή ομολογία εχθρών και φίλων μεγαλύτερο αντιστασιακό στρατό στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη- και έλα μετά να μας ξαναπείς ποιός είναι ανενημέρωτος και ποιός όχι, σχετικά με το πόσα στρατεύματα δυνάμεων του Άξονα απασχολήθηκαν σ’αυτόν τον τότε ανυπάκουο-πλην Αγρίου Όρους- τόπο,το διάστημα 1940-1944.

  Υ.Γ
  Έφερα ώς παράδειγμα το νησί της Κεφαλλονιάς για δύο λόγους.
  1. Είναι γνωστό σε όλους και από την ταινία που γυρίστηκε εκεί «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι».
  2. Ακριβώς λόγω της ταινίας αυτής, έγινε γνωστός σε πάρα πολύ κόσμο, ο τρόπος που συμπεριφερόταν η τότε ναζιστική Γερμανία, ακόμη και στους ορκισμένους συμμάχους της, όταν αυτοί έπαυαν να χρησιμεύουν σε κάτι.Μέ τον ίδιο τρόπο, πλήρωσε και τους ντόπιους συνεργάτες της,(καταδότες,δωσίλογους) όταν απωχώρησε ηττημένη.Και αυτοί τότε, κινούμενοι από την ίδια λογική των «θεοφώτιστων» παρασίτων του βουνού είπαν ΝΑΙ, για να μην απωλέσουν τα «ιερά» και τα «όσια» τους.Εξηγείται έτσι προφανώς και γιατί υπάρχει η εικόνα του σκατόψυχου Αδόλφου εκεί και μνημονεύεται το όνομά του ακόμη.Δεν τους φέρθηκε όπως φέρθηκε στα υπόλοιπα ΝΑΙ αυτού του τόπου.Κρίμα….

 27. Ο/Η dmast λέει:

  Και όσο κοιτώ αυτά που έγραψε ο Νίκων, τόσο μου έρχεται στο νου ο διάλογος που είχε «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» με τις Μισολογγίτισσες.

  (Άλλοι τσάμπα μάγκες αυτοί του ’21).

 28. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Μήνυμα #1
  Δικτατορίες, Εβραίοι κ.λπ.

  Να επισημάνουμε ότι η ιστορία αποτελεί το αδύνατο σημείο αυτού εδώ του blog. Και αυτό γιατί η ιστορία χρειάζεται στοιχεία, και τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Όσο κι αν οι «Ιοί» προσφέρουν στους οπαδούς τους ιδεολογικοποιημένα, πετσοκομμένα κομμάτια βολικής γι αυτούς ιστορίας, εντούτοις πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη, η μονίμως κρυμμένη.

  Μετά τις τρανταχτές διαψεύσεις των ισχυρισμών ότι δήθεν, ο Γάμος δεν αποτελούσε ανέκαθεν Μυστήριο της Εκκλησίας και τα περί δήθεν αγιότητας της Ειρήνης της Αθηναίας, έχουμε ένα νέο προβληματικό ζήτημα: το τάχα, «προδοτικό» Άγιο Όρος.

  Πρώτο δεδομένο είναι ότι η επιστολή των Αγιορειτών, στάλθηκε πριν αρχίσουν τα φαινόμενα της κατοχής και πολλούς μήνες πριν έρθει το τέλος του 1941 με αρχές του 1942, όπου ήταν ο μεγάλος λιμός και τα πολλά θύματα λόγω επίταξης των ειδών διατροφής και των πρώτων υλών, και μεταφοράς τους στη Γερμανία, μέχρι να βρεθούν οι προμήθειες και αρχίσει η διανομή φαγητού από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στα μέσα του 1942.

  Όποιος θέλει να διαπιστώσει το κλίμα της εποχής, δεν θα πάρει πληροφορίες από τον «Ιό» ούτε από τα φερέφωνά του. Μια καλή λύση είναι να αναζητήσει πηγές της εποχής. Η Μεγάλη Ελληνική εγκυκλοπαίδεια (1927-1934), στα λήμματα «Χίτλερ», «Κομμουνισμός», «Φασισμός», δίνει νηφάλιες περιγραφές, καθώς δεν έχει ακόμη φορτιστεί το κλίμα, εδικά στη χώρα μας. Στο λήμμα Χίτλερ ερμηνεύει την αντίδραση του λαού να δώσει στηρίγματα στον Χίτλερ στα αβάσταχτα αντίποινα από τον Α΄παγκόσμιο, και στη χαλαρότητα και εσωστρέφεια που έφεραν οι αντιπαλότητες των αριστερών δυνάμεων της Γερμανίας. Στα λήμματα «Κομμουνισμός» και «Φασισμός», οι περιγραφές των δύο συστημάτων μοιάζουν τόσο πολύ που πραγματικά μιλάμε για δύο απολυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα με οδυνηρές συνέπειες για την ελευθερία της έκφρασης και κάθε άλλη ελευθερίας. Η εγκυκλοπαίδεια κρατάει ίσες αποστάσεις και μένει στις περιγραφές παρά το ότι φαινόμενα φασιστικής και κομμουνιστικής ακρότητας είχαν ήδη εμφανιστεί.

  Στη χώρα μας όμως, λόγω ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών που επέτρεπαν στο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ να ενσωματώνει πατριώτες ανθρώπους που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο κόμμα, έχουμε ξεχάσει τι σήμαινε κομμουνισμός τότε επί Στάλιν, και δυστυχώς, οι ντόποιοι αριστεροί εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από τα συγκεκριμένα γεγονότα της Ελλάδας για να παραστήσουν τους υπερπατριώτες, ενώ ήταν διεθνιστές και κατευθυνόμενοι από τον δολοφονικό εγκέφαλο του Στάλιν.

  Αν όμως τους «Ιούς» και τα φερέφωνα, βολεύει να τα ξεχνάμε αυτά, εμείς οι υπόλοιποι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

  Οι κρίσεις που πραγματοποιούνται στο παρόν, προϊόν παραφιλολογίας, που ο τύπου «ροΐδης» θεωρεί ότι είναι κείμενο ιστορίας, είναι παντελώς απαράδεκτες ως αναχρονισμοί. Μας μιλάνε για μια εποχή που δεν ήταν ακόμη γνωστό τι εστί Χίτλερ, όταν ξέρουνε και οι πέτρες ότι οι ίδιοι οι Σοβιετικοί (που είχαν τελικά 20.000.000 νεκρούς στον πόλεμο) ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΖΑΝ μόλις είδαν τους Ναζί εξαιτίας όσων είχαν τραβήξει από τον Στάλιν! :

  «Όταν άρχισε η κατοχή, οι αγρότες της Ουκρανίας χαιρέτισαν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές…Μια αναβίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας συνέβη στην Ανατολή όταν ο Γκαίρινγκ άλλαξε γνώμη, πολύ αργά όμως για να ξανακερδίσει τη συμπάθεια ενός πληθυσμού που είχε πια χάσει κάθε αυταπάτη. Το 1943 πολλοί χωρικοί είχαν αρχίσει να ξανασκέφτονται θετικά τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι «μια κακιά μάνα είναι καλύτερη από μια μητριά που δίνει πολλές υποσχέσεις».

  (Mazower Mark, «Σκοτεινή ήπειρος-Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας», 3η έκδ., Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2001, σελ. 157)

  Δηλαδή, μόλις το 1943 άρχισε ο Σοβιετικός κόσμος να σκέφτεται σοβαρά για το ποιος είναι χειρότερος. Ο Στάλιν ή ο Χίτλερ! Αφήστε λοιπόν τις αλχημίες με τα πισωγυρίσματα στην ιστορία.

  Και όταν κατηγορούνται οι Αγιορείτες (με ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΥΣ επαναλαμβάνω), ως δήθεν ανθέλληνες και ως πολέμιοι των Εβραίων, δεν μας ξεκαθάρισε ο τύπου «Ροΐδης»: Δηλ. φίλτατε, ποιοι ΔΕΝ ήταν ανθέλληνες και αντισημίτες; Μήπως εννοείς τους κομμουνιστές; Αν ναι, διαβάστε πόσο αγάπησαν τη χώρα μας και το λαό μας οι Σοβιετοκίνητοι συντοπίτες μας, που ούτε καν μίλησαν όταν οι ομογενείς μας είχαν υποστεί διώξεις από πολύ νωρίς, μαζί με άλλους λαούς:

  «Διαφορετικό χαρακτήρα είχαν και οι νέες διώξεις που υπέστη το ελληνικό στοιχείο τής Ρουμανίας και, κυρίως, τής Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας τού 1940. Στην πρώτη περίπτωση, η επικράτηση τού κομμουνιστικού συστήματος και η συνακόλουθη εθνικοποίηση όλων των περιουσιών των Ελλήνων τής Ρουμανίας υποχρέωσε 50.000 περίπου ομογενείς να εγκαταλείψουν ομαδικά τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους μόνο υπερήλικες και τις νεώτερες γενιές, που είχαν αρχίσει στο μεταξύ να ενσωματώνονται στο ρουμανικό περιβάλλον. Στην περίπτωση τής Σοβιετικής Ένωσης, οι δυσάρεστες εξελίξεις είχαν μεγαλύτερη κλίμακα αριθμών και δραματικότητας, όταν χιλιάδες Έλληνες της Γεωργίας και των παραλίων τού Ευξείνου Πόντου εκτοπίστηκαν οικογενειακά σε Κεντροασιατικές Δημοκρατίες, κυρίως στο Ουζμπεκιστάν και το Καζαχστάν. Επρόκειτο για ένα νέο μέτρο τού σταλινικού καθεστώτος που απέβλεπε στη βίαιη λύση καθαρά εθνολογικών προβλημάτων […] Οι αναγκαστικές εκείνες μετοικεσίες τών Ελλήνων, όπως άλλωστε και άλλων μικρών εθνοτήτων τής Σοβιετικής Ένωσης (Εβραίων, Αρμενίων, Γερμανών κ.ά!) συνεχίστηκαν και στα επόμενα χρόνια, και μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν (1953) […] επιτράπηκε στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν σταδιακά στις παλαιότερες εστίες τους».

  (Ελλάς, «Η Ιστορία και ο Πολιτισμός του Ελληνικού Έθνους από τις απαρχές μέχρι σήμερα», τόμ. Β’, εκδ. Οργανισμός Πάπυρος, Αθήνα 1998, σελ. 233)

  Όπως βλέπουμε η «αγάπη» του σταλινισμού για τους Έλληνες ήταν αφοπλιστική. Οι αριστεροί, ΔΕΝ ήταν «καθόλου» προδότες όταν υποστήριζαν για ιδεολογικούς σκοπούς ένα σύστημα διώξεων ομογενών μας! Το οποίο μάλιστα είχε προνοήσει και για τους Εβραίους όπως και για τους Αρμένιους. Ειδικά τους Εβραίους τους οποίους δίωξαν και ΠΡΙΝ αλλά και ΜΕΤΑ τον Χίτλερ και το ολοκαύτωμα. Ο Στάλιν όμως δεν χαμπάριαζε και οργάνωσε νέα, «μεταπολεμική» αυτή τη φορά «εκστρατεία εκκαθάρισης τών Εβραίων». (λήμμα: Καγκάνοβιτς, Λάζαρ Μοϊσέγεβιτς, εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 31, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005).

  Αφήστε τις συγκρίσεις λοιπόν ότι ΤΑΧΑ: ανθέλληνες + αντισημίτες = ΜΟΝΟ χιτλερικοί, γιατί οι κομμουνιστές ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο.

  Όμως, αν και μισούσαν και οι δύο το χριστιανισμό θανάσιμα, ο Χίτλερ λόγω επιρροής από το Νίτσε, και τον θεωρούσε ως θρησκεία που εμπνέει τη δειλία και την υποχωρητικότητα, και ο Στάλιν λόγω στρατευμένης αθεΐας, τελικά οι Φασίστες αποφάσισαν να εκμεταλευτούν το θρησκευτικό αίσθημα και άρα, δίωκαν τους ανθρώπους για ένα λόγο ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τους κομμουνιστές. Είναι γνωστό τι είχαν υποφέρει οι χριστιανοί κατά τη δικτατορία αυτού του μανιακού του Στάλιν (άσχετα αν μετά, για να πείσει τον κόσμο να πολεμήσει, ο πονηράκιας Στάλιν επέτρεψε κάποιες ελευθερίες):

  «Όχι μόνο έκλεισε ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, αλλά καί πάρα πολλοί επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί κλείστηκαν σε φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τα βασανιστήρια. Ο Νικήτας Στρούβε μας δίνει έναν κατάλογο με 130 ονόματα μαρτύρων επισκόπων, αλλά ακόμη κι αυτόν τον αποκαλεί «προσωρινό και ατελή». Ο συνολικός αριθμός των ιερέων που μαρτύρησαν πρέπει να φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες. Φυσικά οι Χριστιανοί δέν ήσαν κατά κανένα τρόπο οι μόνοι που υπέφεραν κατά την εποχή της τρομοκρατικής εξουσίας του Στάλιν, αλλ’ υπέφεραν περισσότερο από κάθε άλλον».

  (Ware Κάλλιστος, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία» (μτφρ. Ροηλίδης Ι.), 4η έκδ., Ακρίτας, Αθήνα 2007, σελ. 239)

  Τώρα, σύμφωνα με τους «Ιούς» και τα φερέφωνά τους, η Ελλαδική Εκκλησία θα έπρεπε να τάσσεται υπέρ των Ελλήνων αριστερών, οι οποίοι όχι μόνο είχαν κοινή ιδεολογία με τους Σοβιετικούς, αλλά έπαιρναν και απευθείας εντολές από τον εγκληματία Στάλιν! Αυτά είναι αστεία πράγματα. Το πως έφτασε η κατάσταση, και τα όσα επικράτησαν στην Ελλάδα μετέτρεψαν τους αριστερούς σε τιμητές των πάντων στη χώρα μας, ενώ ήταν σαφώς διεθνιστές, είναι γνωστό. Ήταν «τυχεροί» που δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Ελλάδα, αλλιώς αυτοί θα ήταν τώρα στην ίδια θέση με την ακροδεξιά. Όταν όμως επικαλούνται διαρκώς τους διωγμούς τους (που σαφώς και κακώς έγιναν), ας προσθέτουν και ένα ίχνος αυτοκριτικής για τα όσα δεινά έφεραν οι ίδιοι στην ανθρωπότητα!

  Οι τύπου «ροΐδη» και οι «Ιοί» είναι ικανοί να ταυτίσουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ την διδασκαλία του Χριστού με έναν μεμονωμένο και προβληματικό άνθρωπο, ακόμη κι αν είναι είναι υποκριτικά χριστιανός. Οι ίδιοι λοιπόν, με το ίδιο σκεπτικό, ορθώς μπορούν να λέγονται υποστηρικτές φονιάδων, εφόσον γράφουν κείμενα που υποστηρίζουν τον κομμουνισμό, ο οποίος γέννησε, εκτός άλλων, τον γνωστό εγκληματία, πορωμένο σαδιστή «Πολ Ποτ», κατά το καθεστώς του οποίου στην Καμπότζη «αριθμούνταν σε χιλιάδες οι νεκροί από πείνα, από ασθένειες και από τις ομαδικές εκτελέσεις με συνοπτική διαδικασία».

  («Καμπότζη» > «Το καθεστώς των κόκκινων Χμερ», εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 31, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Για να μην επικαλεστούμε την περίπτωση της Ρουμανίας και του Εουτζέν Τουρκάνου, ο οποίος μετά από συμφωνία με τη ρουμανική πολιτική αστυνομία έγινε ο αναμορφωτής κρατουμένων:

  «Η παραληρηματική φαντασία του Τουρκάνου ξεδιπλωνόταν ιδιαίτερα κατά των θρησκευόμενων φοιτητών που αρνούνταν να απαρνηθούν τον Θεό. Μερικοί «βαπτίζονταν» κάθε πρωί με τον ακόλουθο τρόπο: τους βουτούσαν το κεφάλι μέσα σε έναν κουβά γεμάτο ούρα και κόπρανα, ενώ οι άλλοι κρατούμενοι έψελναν γύρω-γύρω τις τελετουργικές φράσεις του βαπτίσματος.»

  (Συλλογικό έργο, «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού», 4η έκδ. (c2001), Εστία, Αθήνα 2006, σελ. 453)

  Και βεβαίως οι περιπτώσεις διώξεων και εκτελέσεων ήταν χιλιάδες, στην Γιουγκοσλαβία στην Κίνα και αλλού.

  Ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ φυσιολογικό να τάσσεται η ιεραρχία της Εκκλησίας ενάντια σε τέτοιους σφαγείς, και αιμοβόρους δολοφόνους. Και μην πει κανείς ότι αυτά ήταν μεταγενέστερα, γιατί διδάσκαλος όλων αυτών ήταν ήδη ο Στάλιν, που κάτω από την έννοια «Δικτατορία του προλεταριάτου», η οποία θεωρητικά είναι μεταβατική, είχε βρει τον χρυσό κανόνα να εξοντώνει όποιον τον κοίταγε στραβά.

  Μέχρι τώρα λοιπόν είδαμε ότι οι αγιορείτες είχαν πρόβλημα με τους αριστερούς οι οποίοι:

  – Είχαν επιδείξει μισελληνισμό και δίωξαν τους ομογενείς.
  – Είχαν διώξει τους Εβραίους
  – Είχαν διώξει σκληρά τους Χριστιανούς.

  Τι πιο φυσικό από αυτό;

  Και την επιστολή την έστειλαν στον Χίτλερ γιατί όφειλαν εκτός άλλων να υπερασπιστούν μνημεία αιώνων. Και ο Στάλιν να ερχόταν, και πάλι επιβαλλόταν και σε αυτόν τον μανιακό όπως και στον άλλο, να γράψουν παρόμοια επιστολή, γιατί αποτελεί πάντα χρέος των Αγιορειτών να διαφυλάσσουν τον πολιτιστικό θησαυρό που παρέλαβαν.

  Έτσι λοιπόν, ας μην ξεχνάμε ότι το καθεστώς του κομμουνισμού ήταν σφαγιαστικό. Και ΔΕΝ ήταν περισσότερο σφαγιαστικό από του Χίτλερ! Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτά που ο Στάλιν έκανε στο «εσωτερικό» του, οι χιτλερικοί ήθελαν να τα κάνουν και στο εξωτερικό. Και ΕΚΕΙ ήταν που ενόχλησαν! Τα καμώματα του Στάλιν ενοχλούσαν μόνο ως προοπτική εξαγωγής τους. Όσο παρέμεναν «εσωτερικό» πρόβλημα, δεν ενοχλούσαν την Ευρώπη.

  Και ποια ήταν όμως η αντίδραση των δικών μας, Ελλήνων, υποτίθεται πατριωτών, αριστερών; Εναντιώθηκαν σε αυτά; Ασφαλώς όχι. Η σχέση με τον αδιστακτο φονιά Στάλιν ήταν εξαιρετική, και κανέναν δεν προβλημάτισαν οι διώξεις των Ελλήνων, των Χριστιανών ή των Εβραίων. Ίσα-ίσα ο αρχηγός τους τρωγόπινε με τον Στάλιν:

  «Ο Στάλιν και τα άλλα μέλη της καθοδήγησης του ΚΚΣΕ εγκάρδια και με σεβασμό δέχθηκαν τον Ζαχαριάδη. Τον κράτησαν επί μια βδομάδα στις βίλλες που αυτοί κάθονταν και έτρωγε μαζί τους«.

  (Γρηγοριάδης Σόλων, «Μετά τον Εμφύλιο, Η άνοδος του Παπάγου στην Εξουσία», Φυτράκης, Αθήνα 1979, σελ. 122)

  Ζόρικοι τύποι. Τρώγαν και έπιναν στις προλεταριακές ..βίλλες που είχαν γίνει με το μαρτυρικό αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκείνοι όμως πιστοί στον σφαγέα αρχηγό τους.

  ΥΓ

  Τα περί «αγιορείτη Μιχαήλ Χατζηαντωνίου» όπως και κάθε τι άλλο που δεν υπογράφεται από κάποια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή, το ακούω βερεσέ. Το κείμενο είναι διανθισμένο με φασιστικο-σταλινικές κορώνες και είναι περιττό να σχολιάζεται λέξη προς λέξη. Ειδικά όμως η περίπτωση του «αγιορείτη Μιχαήλ Χατζηαντωνίου» όπως και να το κάνουμε, μου φέρνιε ένα ανακάτεμα στο στομάχι…Όταν κάποιος, αποδεδειγμένα μισεί και σιχαίνεται ακόμη και την ύπαρξη του Αγίου Όρους, βλασφημώντας με κάθε ευκαιρία την πίστη εκατομμυρίων λαού, φαντάζει στα μάτια μου τόσο τελευταίος, όταν εφαρμόζει χωρίς αιδώ το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» (παρ’ όλο που τον μισώ, όμως μου κάνει τη δουλειά μου). Αυτή η τακτική εφαρμόζεται όχι μόνο στην περίπτωση του «αγιορείτη Μιχαήλ Χατζηαντωνίου» αλλά και στην περίπτωση της Μονής Εσφιγμένου, όπου όμως οι «Ιοί» ξέχασαν πως την εποχή του ’21 δεν υπήρχε …παλαιό ημερολόγιο! Λυπάμαι.

 29. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Μήνυμα #2
  «Ανώνυμα» λιβελλογραφήματα

  Ο όρος λιβελλογράφημα, σημαίνει κάτι το δυσφημιστικό ή εξυβριστικό. Όπως ορθά γράφει ο Κ.Θ. Δημαράς («Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Ίκαρος, 1967, σελ. 155) η «Ελληνική Νομαρχία» είναι όντως ένα λιβελλογράφημα.

  Ως γνωστόν, καταφέρεται κατά του κλήρου με χυδαίο τρόπο, αλλά από κάποια στιγμή και μετά έρχεται η ώρα της αλήθειας: ο «ανώνυμος» της «Ελληνικής Νομαρχίας» είναι σωστός άραγε, ή είναι πολύ πιθανόν να λέει ισωπεδωτικές ανοησίες, σύμφωνα με τον Θούριο του Ρήγα Φερραίου, τον οποίο μάλιστα θαυμάζει (στίχ. 17-20):

  «Ανδρείοι καπετάνοι, παπάδες, λαϊκοί, σκοτώθηκαν κι αγάδες, με άδικον σπαθί κι αμέτρητ’ άλλοι τόσοι, και Τούρκοι και Ρωμιοί, ζωήν και πλούτον χάνουν, χωρίς καμμιά ‘φορμή».

  Ή είναι πολύ πιθανόν να λέει ισωπεδωτικές ανοησίες, σύμφωνα και με τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη:

  «Και θυσίασαν οι καημένοι οι καλόγεροι και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι εις τον αγώνα. Και οι Μπαυαρέζοι παντύχαιναν οτ’ είναι οι Καπουτζίνοι της Ευρώπης, δεν ήξεραν οτ’ είναι σεμνοί κι αγαθοί άνθρωποι και με τα έργα των χεριών τους απόχτησαν αυτά, αγωνίζοντας και δουλεύοντας τόσους αιώνες και ζούσαν μαζί τους τόσοι φτωχοί κι έτρωγαν ψωμί».

  (παράθεση από το Γιανναράς Χρήστος, «Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα», Δόμος, Αθήνα 2003, σελ. 274, εκεί που ο συγγραφέας αναφέρει για τους «διαφωτισμένους» Βαυαρούς Ευρωπαίους, οι οποίοι από τα 563 μοναστήρια της ελλαδικής επικράτειας διέλυσαν τα 412! παίρνοντας όλα τους τα υπάρχοντα…)

  Και προσθέτει ο Χατηφώτης επιλέγοντας την περίπτωση του Ιγνατίου Άρτας, για να διαψεύσει τον «ανώνυμο» ισοπεδωτή:

  «…το έργο αυτό δείχνει τη δίψα των υποδούλων Ελλήνων για την ελευθερία…διακρίνεται για το αντικληρικό πνεύμα του…Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι…ο λόγος του ανωνύμου του Έλληνος υπερβάλλει τα πράγματα και ότι προβαίνει σε γενικεύσεις ορισμένων μερικών φαινομένων…Η συσσώρευση των κατηγοριών αυτών και μόνο δείχνει την υπερβολή. Πάντως είναι προφανές ότι ο ανώνυμος ο Έλλην επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του Χριστόφορου Περραιβού, που είχε διατυπώσει στην «Ιστορία Σουλίου και Πάργας», έργο που εκδόθηκε δυο χρόνια πριν την «Ελληνική Νομαρχία» στο Παρίσι. Οι πηγές όμως κάθε άλλο παρά «μοιχό, πόρνο και αρσενοκοίτη» (!) εμφανίζουν τον Ιγνάτιο, Ιεράρχη που πρόσφερε μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες στο έθνος. Άνδρας λογιώτατος, φρόντιζε για την προκοπή του γένους του«.

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., ‘Βυζάντιο και Εκκλησία, Η απομυθοποίηση και η Ιστορική Αλήθεια’, 2η έκδ., Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1989, σελ. 85-86).

  Και στις επόμενες σελίδες παραθέτει ΕΠΩΝΥΜΕΣ μαρτυρίες και πηγές για το έργο και το ήθος του Ιγνατίου, με αποτέλεσμα ο «ανώνυμος» να φανερώνεται εκτός από πατριώτης, και original γαλλικό «διαφωτιστικό» φερέφωνο και μέγας προβοκάτορας…

  Γιατί, τα προβλήματα της Δύσης με την Εκκλησία φανερώθηκαν και με στην Αναγέννηση, και με τον Διαφωτισμό, και με τον Προτεσταντισμό. Στην Ανατολή όμως, ούτε Αναγέννηση με αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρξε, ούτε Διαφωτισμός, ούτε Προτεσταντισμός. Που στην ευχή λοιπόν είναι ο λαϊκός αντικληρικαλισμός; Πουθενά. Απλώς κάποια λόγια «διαφωτισμένα» φερέφωνα ήθελαν να τον επιβάλλουν με το ζόρι ως σαμάρι στην πλάτη των Ελλήνων, μαζί με την απόρριψη του Βυζαντίου, μαζί με την απόρριψη της πίστης τους και των παραδόσεών τους.

  Όπως ορθά προσθέτει ο π. Μεταλληνός:

  «Τη σύγκρουση του Γένους ενσαρκώνει ο Κοραής, που εκδίδει ανώνυμα τη Διδασκαλία Αδελφική το ίδιο έτος, εκπροσωπώντας την «προοδευτική» παράταξη. Και είναι γεγονός, ότι και αυτός ο για πολλά άλλα καυστικός αντιπατριαρχικός Κοραής καταδικάζει το κείμενο, όχι όμως και το Πατριαρχείο. Καμιά ορθή κρίση για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν μπορεί να στηριχθεί σε κείμενα, όπως η Πατρική Διδασκαλία. Οΰύε όμως πάλι είναι δυνατό να αντληθεί αντικειμενική πληροφόρηση από κείμενα με λιβελλικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό με μεγάλη προσοχή πρέπει να διαβάζονται έργα, όπως η Ελληνική Νομαρχία (1806). Η κατανόηση τους προϋποθέτει καλή γνώση της εποχής και όλων των τάσεων της, για να μη γίνεται ιδεολογική ερμηνεία της ιστορίας».

  (Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, «Τουρκοκρατία, Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», Ακρίτας, 6η έκδ., Αθήνα 2005, σελ. 158-159)

  Βεβαίως είναι σαν να ζωγραφίζει άτομα σαν τους «Ιούς» και τους οπαδούς τους οι οποίοι όχι κατά λάθος, αλλά συνειδητά επιδιώκουν να ιδεολογικοποιήσουν την ιστορία…

 30. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Μήνυμα #3
  «Ιός», φερέφωνα «Ιού» και Άγιο Όρος στο 1821

  Ένα τμήμα από τα παραπάνω ανυπόστατα επιχειρήματα, έχει παρθεί από άρθρο του «Ιού» σχετικά με το Άγιο Όρος και τον Εμμανουήλ Παπά, όπου οι συντάκτες του, έχουν δώσει ρεσιτάλ προπαγάνδας και πετσοκομμένων ντοκουμέντων, διανθισμένων με προσωπικές, εμπαθείς απόψεις.

  Ως θέμα τους λοιπόν έχουνε, τους Αγιορείτες, οι οποίοι ΤΑΧΑ, στην περίπτωση του Εμμανουήλ Παπά αποδείχθηκαν προδότες. Εδώ (ξανα)γελάνε…

  Στο άρθρο «Χαλκιδική» της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας «e-Δομή» αναφέρεται:

  «Στις παραμονές της Επανάστασης του 1821 η Χαλκιδική αρχίζει να αναπτύσσει έντονη συνωμοτική κίνηση με μυήσεις Φιλικών και συγκεντρώσεις όπλων. Αλλά η έναρξη επαναστατικών ενεργειών στη Χαλκιδική, που έδωσε το σύνθημα για την Επανάσταση και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε ύστερα από την άφιξη στο Άγιο Όρος του Εμμανουήλ Παπά από τις Σέρρες, ο οποίος, μαζί με τον Κασσανδρινό Χάψα, οδήγησε τους κατοίκους στις εχθροπραξίες, χωρίς όμως να αποφύγει στο τέλος την καταστροφή (Μάρτιος – Οκτώβριος 1821). Μετά την αποτυχία της εξέγερσης της Χαλκιδική, πλήθος κατοίκων κατέφυγε στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και από εκεί στις Βόρειες Σποράδες, ενώ άλλοι, κυρίως Κασσανδρινοί και Αγιορείτες, συνέχιζαν τη φυγή τους με περιπετειώδη ταξίδια στα νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο.»

  «Στις 4 Ιουνίου 1821 ο Αχμέτ μπέης των Γιαννιτσών χτύπησε ένα σώμα επαναστατών κοντά στο Σέδες, έξω από τη Θεσσαλονίκη, και το διέλυσε, σκοτώνοντας τον αρχηγό των Ελλήνων Χάψα. Ύστερα από αυτό, οι Τούρκοι άρχισαν να απωθούν συστηματικά τους Έλληνες προς το εσωτερικό της Χαλκιδικής και τελικά προς το Άγιον Όρος και τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Στην προέλασή τους κατέστρεφαν τα χωριά και αιχμαλώτιζαν τους κατοίκους, για να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Θεσσαλονίκης. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ανέλαβε την αρχηγία…ο γνωστός ως Εμπού Λουμπούτ…Ύστερα από επίμονες επιθέσεις, έσπασε τις γραμμές των επαναστατών και κατέπνιξε το κίνημα με σοβαρές σφαγές και λεηλασίες. Την ίδια εποχή στο Άγιον Όρος επικρατούσε αποθάρρυνση και τάση υποταγής, γεγονός που ανάγκασε τον Εμμανουήλ Παπά να αφήσει αποκαρδιωμένος τη Χαλκιδική και με καράβι να τραπεί, με μερικούς συντρόφους του, κληρικούς και λαϊκούς, προς την Ύδρα, όπου όμως δεν πρόλαβε να αποβιβαστεί ζωντανός. Ύστερα επακολούθησε η δήλωση υποταγής των Αγιορειτών καθώς επίσης και των επαναστατών της Σιθωνίας και της Θάσου (Δεκέμβριος 1821).»

  Καταρχάς, έχουμε μια στοχευμένη επικέντρωση στο Άγιο Όρος αποσιωπώντας το γεγονός ότι συνθηκολόγησαν και ΟΛΟΙ οι άλλοι επαναστάτες που δεν κατάφεραν να διαφύγουν!

  Αυτός είναι και ο λόγος που ο «Ιός» αποτελεί πληγή κατά της κριτικής σκέψης, αφού φροντίζει με τα στρατευμένα, κίτρινα κείμενα να την κρατά υπνωτισμένη.

  Γιατί εκτός άλλων, το Άγιο όρος ΔΕΝ το αγαπούμε επειδή εκεί μέσα είναι …εκπαιδευτήριο καταδρομικών επιχειρήσεων! Και ασφαλώς θα έμενε στον αιώνα ως μέγας ανόητος, ο όποιος θερμοκέφαλος ηγούμενος ή σύνοδος, που θα έπαιρνε απόφαση τέτοια η οποία θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική καταστροφή το αιώνιο Όρος και τα ανεκτίμητα κειμήλια του, επειδή εκείνος θα ήθελε να το παίξει …τσαμπουκάς.

  Και μια που περί τσαμπουκά ο λόγος, στο άρθρο «Νικηφόρος ο Ιβηρίτης» της e-ΔΟΜΗ γράφει και μας δίνει να καταλάβουμε ότι παρ’ όλη τη σάπια προπαγάνδα του φερέφωνου του «Ιού», τύπου «ροΐδη», σε ΤΙΠΟΤΑ δεν εμπόδισε η Ορθόδοξη πίστη μια αμυντική προσπάθεια:

  «Ο Νικηφόρος ο Ιβηρίτης ήταν «αγωνιστής του 1821…μοναχός στο Άγιον Όρος και μαζί με πολλούς άλλους ακολούθησε τον Εμμανουήλ Πάπα, στην προσπάθειά του να καταστήσει τη Χαλκιδική, επαναστατική εστία

  και στο άρθρο «Μακεδονία» αναφέρεται:

  «Οι πρώτες σοβαρές επαναστατικές ενέργειες στη Μ. έγιναν με πρωτεργάτη τον Εμμανουήλ Παπά (1772-1821). Στις 23 Μαρτίου 1821 αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με καράβι φορτωμένο όπλα και πυρομαχικά και αποβιβάστηκε στη μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους

  Και μην τρέχουν τα σάλια κανενός. Αλήθεια, τι μεγάλο καρφί αποτέλεσε η Μονή Εσφιγμένου στους «Ιούς», οι οποίοι μη μπορώντας να πουν κάτι άλλο, κάνουν ένα άλμα 100 ολόκληρων χρόνων και με υπονοούμενο για τους σημερινούς σχισματικούς γράφουν: της «πάντα ξεχωριστής» μονής Εσφιγμένου!!!

  Βρε αθεόφοβοι, τότε δεν υπήρχε …παλαιό ημερολόγιο. Η Μονή αυτή ήταν το ίδιο μισητή και στους «Ιούς» και στους «ροΐδηδες» όπως και όλες οι άλλες…Καταπιείτε το «δηλητήριο» της ιστορίας γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς. Βεβαίως και η μονή Εσφιγμένου ήταν η πυριδιταποθήκη του αγώνα στην περιοχή. Χωνέψτε το θέλετε δεν θέλετε! Η ιστορία των Αγιορειτών έχει γραφτεί, γιατί ό,τι έκανε η Μονή Εσφιγμένου το έκανε με βάση την κοινή επιλογή της Ιεράς Επιστασίας!

  Άλλωστε ο Νικηφόρος ο Ιβηρίτης ήταν «μοναχός της Μονής Ιβήρων» και μάλιστα «μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Εμμανουήλ Παπά». (άρθρο «Νικηφόρος», εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 45, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005).

  Και βέβαια:

  «Αγιορείτες εγγράφονται στη Φιλική Εταιρεία και συστηματοποιούν το συνεχώς αυξανόμενο επαναστατικό ρεύμα. Γνωστοί Φιλικοί είναι ο Ανανίας Λαυριώτης, που ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση. Γερμανός Εσφιγμενίτης…Σεραφείμ Τριεραρχίτης Καρακαλλινός, ιερομόναχος που διακρίθηκε στή μάχη τοϋ Σκουλενίου το ’21. Ευθύμιος, Ηγούμενος Μ. Εσφιγμένου, στενός συνεργάτης του Έμμ. Παππά. Νικηφόρος Ιβηρίτης, έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Όρος…Παΐσιος Βατοπεδινός, Ιωακείμ καί Λουκάς Έσφιγμενίτες κ.ά.».

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., ‘Από το Βυζάντιο στο Νέο Ελληνισμό’, τόμ. Γ’, Κάδμος, Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 137)

  Και εκτός αυτού, στα αφιερωτικά του καταλόγου των Φιλικών του Σέκερη, χρησιμοποιούνταν ΔΕΚΑΔΕΣ ονόματα αγιορειτών, τα οποία και φανταστικά ονόματα να είναι, δείχνουν όμως ότι το Όρος όχι μόνο δεν ήταν «προδοτικό», αλλά αντιθέτως απολάμβανε τιμής μεγάλης ανάμεσα στους επαναστάτες!

  Άρα, όπως όλοι βλέπουν, τα όσα μας λένε τα τσιράκια των «Ιών» είναι εκτός πραγματικότητας: οι Αγιορείτες συμμετείχαν στην επανάσταση αλλά ΚΑΙ στην ίδια τη Φιλική Εταιρεία! Αλλά δεν είναι το μόνο που οι προβοκάτορες αυτοί αποσιώπησαν:

  «Πνευματικός ηγέτης τού κινήματος στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος ήταν ο Σερραίος έμπορος Εμμανουήλ Παπάς, ο οποίος ήλθε στο Άγιον Όρος και με τον φίλο του Νικηφόρο Ιβηρίτη ξεσήκωσαν τους μοναχούς, που έσπευσαν με ενθουσιασμό να βαδίσουν, με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά, εναντίον τής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, το σώμα τών Αγιορειτών, χίλιοι περίπου άνδρες, στα ιστορικά στενά της Ρεντίνας περικυκλώθηκε από πολυάριθμο στρατό που έστειλε ο Αμπουλαμπουτ πασάς και διαλύθηκε. Όσοι απέμειναν, ύστερα από ταλαιπωρίες, επέστρεψαν στο Όρος, όπου η κατάσταση ήταν υπερβολικά δύσκολη, ιδίως σε θέματα επισιτισμού, γιατί στο μεταξύ είχαν καταφύγει στον Άθω για ασφάλεια 5.000 γυναικόπαιδα από τη Χαλκιδική. Τα γεγονότα αυτά αναστάτωσαν τους μοναχούς, ιδιαίτερα η καταπάτηση για άλλη μια φορά τού «άβατου», και άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μοναστήρια παίρνοντας μαζί τους πολλά ιερά κειμήλια. Η τελική συντριβή τών επαναστατών στην Κασσάνδρα ανάγκασε τους μοναχούς να συνθηκολογήσουν και να δεχτούν τις προτάσεις τών Τούρκων για αμνηστία και προστασία. Στις 15 Δεκεμβρίου 1821 ένα πολυάριθμο στρατιωτικό σώμα μπήκε στο Άγιον Όρος και με τη δικαιολογία τής συγκέντρωσης τών όπλων και τής παράδοσης ομήρων επέβαλε παράλληλα την πληρωμή 1.500.000 άσπρων. Το τουρκικό σώμα τών 3.000 στρατιωτών αναχώρησε την άνοιξη τού 1822 από το Όρος αφού προηγουμένως εγκατέστησε ισχυρές φρουρές σε κάθε μοναστήρι, που με διάφορες προφάσεις ασκούσαν κάθε είδους πίεση. Οι φρουρές αυτές παρέμειναν στον Άθω μέχρι τις 13 Απριλίου 1830

  («Αθως, το Άγιον Όρος» > «Το Άγιον Όρος κατά την Επανάσταση τού 1821», εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 4, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Και όταν η επανάσταση κατεπνίγη και δεν υπήρχε πλέον ελπίδα, και πάλι όμως, αγιορείτης έκρυψε και φυγάδευσε τον Παπά. Ήταν ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Ιωακείμ(και να θυμήσω μήπως το ξέχασε κανείς ότι τότε δεν υπήρχε παλαιό ημερολόγιο…).

  Άρα:

  – Οι Αγιορείτες επαναστάτησαν και έφτιαξαν εκστρατευτικό σώμα.
  – Πολέμησαν και έχασαν.
  – Χωρίς ελπίδα πλέον, συνθηκολόγησαν όπως και ΧΙΛΙΑΔΕΣ άλλοι ηττημένοι.
  – Αυτό έγινε κάτω την πίεση της βεβαιότητας περί ολοκληρωτικής καταστροφής και σφαγής.

  Και δεν υπήρχε πιθανότητα να γλυτώσουν γιατί τα αποτελέσματα ήταν γνωστά:

  «…η επανάσταση στη Χερσόνησο της Χαλκιδικής είχε κατασταλεί: εβδομήντα οχτώ χωριά και πενήντα εννιά μετόχια είχαν πυρποληθεί και ανυπολόγιστες υπήρξαν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές«

  (Ελλάς, «Η Ιστορία και ο Πολιτισμός του Ελληνικού Έθνους από τις απαρχές μέχρι σήμερα», τόμ. Β’, εκδ. Οργανισμός Πάπυρος, Αθήνα 1998, σελ. 75)

  Δυστυχώς, οι «Ιοί» και οι οπαδοί τους δεν έχουν ούτε μια λέξη συμπόνιας και τιμής γι αυτούς. Γιατί στα 59 μετόχια ήταν βέβαιο ότι υπήρχαν Αγιορείτες μοναχοί που ως γνωστόν ήταν και ο εύκολος στόχος των μουσουλμάνων Οθωμανών. Και ως αντίποινα:

  «συνελήφθησαν…100 μοναχοί που υπηρετούσαν στα αγιορείτικα μετόχια της Χαλκιδικής, που μαζί με άλλους 300 πρόκριτους κ.λπ. κλείστηκαν στις φυλακές, δηλαδή τα μπουντρούμια, του Τούρκικου Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι μοναχοί σφάχθηκαν από τους Τούρκους. Διέφυγε μόνο ο Γερμανός Σταυρονικητιανός».

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., ‘Από το Βυζάντιο στο Νέο Ελληνισμό’, τόμ. Γ’, Κάδμος, Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 143)

  Και μήπως ήταν μόνο αυτά που δεν μας είπαν οι «Ιοί» και οι «Ροΐδηδες»; Σωστά, υπάρχουν κι άλλα:

  «…η ενίσχυση τών τουρκικών φρουρών της Χαλκιδικής από την Καλλίπολη και την ανατολική Θράκη μετέβαλε την κατάσταση…Ο Παπάς, από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές τού Αγώνα, διέφυγε στο Άγιον Όρος, ενώ στην Κασσάνδρα η μανία τών Τούρκων ξέσπασε και εναντίον τού άμαχου πληθυσμού που είχε καταφύγει στη χερσόνησο…Οι προσπάθειες να διατηρηθεί η επαναστατική φλόγα στη Χαλκιδική υπήρξαν μάταιες, κυρίως λόγω τής παρουσίας ισχυρών τουρκικών δυνάμεων, και ο Παπάς έφυγε με αρκετούς μοναχούς τού Αγίου Όρους για την Ύδρα για να πολεμήσει στη Νότια Ελλάδα

  (Ελλάς, «Η Ιστορία και ο Πολιτισμός του Ελληνικού Έθνους από τις απαρχές μέχρι σήμερα», τόμ. Β’, εκδ. Οργανισμός Πάπυρος, Αθήνα 1998, σελ. 74-75)

  Δηλαδή, όχι μόνο οι Αγιορείτες επαναστάτησαν, πολέμησαν και σφαγιάστηκαν. Αλλά αφού φυγάδευσαν τον Παπά, πήγαν και «αρκετοί» μαζί του για να συνεχίσουν τον αγώνα!

  Και το κερασάκι στην τούρτα κατά της συκοφαντίας τα παρακάτω:

  «Οι φρουρές αυτές παρέμειναν στον Άθω μέχρι τις 13 Απριλίου 1830.»

  («Αθως, το Άγιον Όρος» > «Το Άγιον Όρος κατά την Επανάσταση τού 1821», εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 4, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Όπως λέει και ο Τρικούπης («Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως», έκδ. 3η, τόμ. 2, εν Αθήναις 1888, κεφ. ΚΘ΄):

  «μέγας ενθουσιασμός κατέλαβε τους μοναχούς, και υπερδισχίλιοι των νεωτέρων ωπλοφόρησαν» οι οποίοι «αποκρουσθέντες και παθόντες επανήλθαν εις το Όρος».

  Και μετά τη συνθηκολόγηση και με βέβαιο τον πλήρη αφανισμό αφού μέχρι τότε «δεκακισχίλιοι υπελογίσθησαν οι φονευθέντες και ανδραποδισθέντες…μετά την τελείαν καταστροφήν της Κασσάνδρας», επιβλήθηκε φρουρά «τρισχιλίων…και έφερε…εις πικράν μετάνοιαν τους προτιμήσαντας…την υποταγήν…διαμείνασα παρ’ αυτοίς εννέα έτη».

  Διαβάστε καλά τα παραπάνω, και αφού βρείτε πρώτα δικαιολογίες για όλα τα άλλα ψεύδη, συκοφαντίες και τις μισές αλήθειες που καταγράψατε, εξηγήστε και αυτά:

  1ον
  Ποιον κοινό νου θα πείσετε ποτέ και ποιον υγειώς σκεπτόμενο άνθρωπο, ότι θα θυσίαζαν τρεις χιλιάδες στρατό οι κατακτητές ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, για να παραμένει ως φρουρά για να φυλάει υποτιθέμενους …συνεργάτες τους και «κολλητούς» τους; Είναι δυνατόν να έβαζε ποτέ φρουρά ο πασάς αν δεν ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι θα του την «έφερναν» μόλις γύριζε την πλάτη;

  2ον
  Για ποιους συνεργάτες μιλάμε; Για ποια βολέματα; Το μόνο που κατάφεραν ήταν να διασώσουν τα μνημεία του Όρους. Γιατί για τους εαυτούς τους επιφυλάχθηκαν τόσα δεινά, που ο Τρικούπης μιλάει για «πικρή μετάνοια». Και όπως ορθά λέει ο Χατζηφώτης:

  «Είναι το λιγότερο επιπόλαιο να χαρακτηρίζεται «αντιπατριωτική» η συνθηκολόγηση…Το Όρος έμεινε αβοήθητο, αν και απευθύνθηκε στον Υψηλάντη…ζητώντας βοήθεια. Είχε δημιουργηθεί τελείως σφαλερή εικόνα, ακόμη και στον εχθρό, για τις στρατιωτικές δυνάμεις του Όρους, οι μοναχοί του οποίου όταν έγινε η Επανάσταση ήταν μόνο δυόμισι χιλιάδες, δηλαδή το ενα τέταρτο του αριθμού που νόμιζαν (όπως ο Φιλήμων)…Η συνθηκολόγηση επέφερε στο Άγιον Όρος οδυνηρές συνέπειες, πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και που, αν μή τι άλλο, αποτελεί σημαντικότατο πειστήριο της απόγνωσης στην οποία είχαν οδηγηθεί οι Αγιορείτες, που μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφούν τα μνημεία, τα κειμήλια…υπέστησαν τόσο σκληρά μέτρα από τους Τούρκους».

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., ‘Από το Βυζάντιο στο Νέο Ελληνισμό’, τόμ. Γ’, Κάδμος, Θεσσαλονίκη 2001, σελ. 144)

  Αλλά και για τα περί συνθηκολογήσεως. Τι ακριβώς μας τσαμπουνάνε οι ήρωες του …2008; Οι «Ιοί» και οι «ροΐδηδες» βλασφημούν τους Σουλιώτες; Ή δεν γνωρίζουν ότι κι εκείνοι συνθηκολόγησαν το 1822;

  «…οι Σουλιώτες, ύστερ’ από μήνες γεμάτους στερήσεις, αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν» [όπως επίσης] «τον Αύγουστο του 1823 υποτάσσεται με όρους επίσης και το μόνο προπύργιο της ελευθερίας στη Θεσσαλία, η χερσόνησος των Τρικέρων.»

  (Βακαλόπουλος Ε. Απόστολος, «Νέα Ελληνική Ιστορία (1204-1985)», 8η έκδ., Βάνιας, θεσσαλονίκη 1993, σελ. 166)

  Μήπως δεν συνθηκολόγησαν οι υπερασπιστές της Ακρόπολης το 1826 χάνοντας τη μάχη, γεγονός που σήμανε τη «στερέωση της κυριαρχίας του Κιουταχή σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα»;

  («Ανάλατου, μάχη», εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 8, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Τα γράφουμε αυτά γιατί σύμφωνα με τους ήρωες «Ιούς» και τους συνεργάτες τους, όλοι αυτοί έπρεπε να πεθάνουν μέχρι τον τελευταίο, ώστε να έρθει με τιμή το 2008 ο τύπου «ροΐδης» και να τους αφήσει στεφάνι τιμής…

  Γιατί αν δεν συνθηκολογούσαν οι Αγιορείτες, τότε το Όρος θα γινόταν ίσωμα και ο πληθυσμός σφαχτά στο τσιγγέλι από τις χιλιάδες στρατού που είχαν οι Τούρκοι για να καταπνίξουν την εξέγερση στην περιοχή. Μακάρι να μην γίνει ποτέ πόλεμος, όμως θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να δω αν θα κατάφερναν σε ανάλογη περίπτωση οι «Ιοί» και οι «ροΐδηδες» να μην τα κάνουν επάνω τους…

  Εδώ ακριβώς είναι και η διαφορά της προπαγάνδας από την ιστορική αλήθεια και ακρίβεια. Οι τσουβαλιαστές ατάκες «δωσίλογοι αγιορείτες», επιστρέφεται στους καλοζωϊσμένους καλοπερασάκηδες «Ιούς» και «ροΐδηδες» από αγιορείτες ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Και την επόμενη φορά που οι «Ιοί» και «ροΐδηδες» θα μας παραστήσουν τις …Μπουμπουλίνες, καλό θα ήταν, να τους θυμήσουμε ότι τα λόγια τους θα αποκτήσουν αξία ΟΤΑΝ και μόνο ΟΤΑΝ θα έρθουν στην ίδια θέση με τους χιλιάδες άλλους ήρωες αγωνιστές που συνθηκολόγησαν όταν το επέβαλαν οι περιστάσεις. Και αν έρθει ποτέ το σπαθί στο λαρύγγι των «Ιών» και των «ροΐδηδων», τότε θα δούμε τους νεόκοπους αυτούς «ήρωες» του καναπέ…

 31. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Άγιο Όρος, τον Χίτλερ, τον Ζαχαριάδη και τον (κατά περίπτωση) νεοελληνικό ντεφετισμό :

  http://ecology-salonika.org/lib/?p=2760

 32. Ο/Η dmast λέει:

  Αυτό , ίσως βοηθήσει.

 33. Ο/Η Μάρκος λέει:

  Μια που έγινε λόγος για την Κεφαλονιά και την ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι».

  Ξέρετε κάτι; η ταινία δεν είναι μόνο ταινία! Η ταινία προήλθε από βιβλίο. Το βιβλίο γράφτηκε στα αγγλικά. Το βιβλίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά, βεβαίως βεβαίως. Στη μετάφραση αυτή -περιέργως πως- χάθηκε (=εξαφανίστηκε) ένα ολόκληρο κεφάλαιο, αλλά και αρκετά μέρη άλλων κεφαλαίων, εδώ κι εκεί.

  Το έλεγαν αυτά τα «κομμένα» λοιπόν; Αυτά τα κομμένα (που κόπηκαν και από την ταινία, η οποία κατά κύριο λόγο είναι ένα λαβ στόρυ με το υπόστρωμα μόνο να αφορά τον πόλεμο και τη διαφορά Ιταλών-Γερμανών) περιέγραφαν την ελληνική αντίσταση και συγκεκριμένα τη δράση του ΕΛΑΣ.

  Ο εκδότης λοιπόν του οίκου που έκανε τη μετάφραση ζήτησε από τον συγγραφέα «ρε συ, αυτά εδώ τα αντικομμουνιστικά να τα κόψουμε;»

  «Μα τι αντικομμουνιστικά μου λες; εγώ αυτά τα έγραψα από την ιστορία, εγώ αυτά έμαθα ότι έγιναν», απάντησαν οι Άγγλοι εκ μέρους του συγγραφέα.

  «δεν ξέρω που τα διάβασες, πάντως αν πραγματικά θέλετε το βιβλίο να πουλήσει στην Ελλάδα, τέτοια αντι-κομμουνιστικά δεν περνάνε. Εδώ την Ιστορία την ξέρουμε και την αποδεχόμαστε μόνο από την αριστερή της έκδοση», επανήλθε ο εκδότης.

  Και ασφαλώς το χρήμα υπεράνω της αληθείας, ειδικά στον καπιταλισμό, οπότε πάπαλα το κεφάλαιο και τα ρέστα.

  (οι ατάκες είναι δικές μου περιγραφές – δεν ήμουνα και μπροστά! περισσότερα στην αρθρογραφία του Γιάννη Μαρίνου που πρωτοέθεσε το θέμα στο Βήμα εκείνης της εποχής).

  Χαιρετώ σας!

 34. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πόσο δίκιο έχετε αδελφέ Δηδρ. Χαλάσατε πολλή ώρα αλλά εμένα με πείσατε.
  Αν κατέβαιναν οι Βούλγαροι ορθόδοξοι θα γινόταν χαλασμός. Κανείς δεν σφάζει, λεηλατεί και βανδαλίζει όσο οι Ορθόδοξοι. Πολύ σωστά σκέφτηκαν οι Αγιορείτες. Παρά να κατέβουν οι βάρβαροι Ορθόδοξοι εν Χριστώ αδελφοί μας, καλύτερα οι πολιτισμένοι χιτλερικοί προτεστάντες, καθολικοί και άθεοι.
  Δεν βλέπετε τι μίσος μας χωρίζει με τους εν Χριστώ αδελφούς Σλαβομακεδόνες ορθόδοξους; Δείτε τι αλληλοσφαγή ορθοδόξων εν Χριστώ αδελφών έγινε με το Μακεδονικό. Αλλά και παλιότερα ας θυμηθούμε πως ο Ορθόδοξος Ρωμαίος αυτοκράτωρ Βασίλειος Βουλγαροκτόνος-τι χριστιανικό παρατσούκλι-τύφλωσε 100.000 ορθόδοξους Βούλγαρους αδελφούς του.
  Όχι, χίλιες φορές ο Αδόλφος.
  Άλλωστε το γράψαμε αλλά κάνατε πως δεν το είδατε ορθόδοξε εκπρόσωπε. Το περιοδικό «Εκκλησία», επίσημο όργανο της Εκκλξησίας της Ελλάδος, εξυμνούσε τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι χωρίς κανείς να πιέζει, πολύ πριν το όρος το κάνει από ανάγκη όπως μας λέτε.
  Εκλεκτικές συγγένειες είναι αυτές και δεν κρύβονται. Ο Έρως και ο βήχας κλπ
  Καληνύχτα σας.

 35. Από το ποστ μου προκύψανε κάποια θέματα που πρέπεινα απαντήσω.
  1) Η φωτογραφία του Χίτλερ σε μια μονή του Αγίου Όρους: Εσύ Ροίδη που θέτεις αυτή την ερώτηση, ξέρεις μήπως ΠΟΣΕΣ μονές έχει το Όρος; Μη σε κουράζω, έχει 20 μονές, 12 σκήτες και αμέτρητα κελιά, καλύβες, καθίσματα και ασκηταριά. Ελπίζεις να «στιγματίσεις» όλα αυτά ως χιτλερικά, επειδή η φάτσα του εγκληματία υπάρχει καδραρισμένη σε 1; Αν είναι τόσο ακροδεξιοί γιατί δεν την κρεμάνε και στα υπόλοιπα 19 μοναστήρια και στις σκήτες και αλλού;

  2) Τσάμπα μάγκες οι αντάρτες: Μόνο τσάμπα μάγκας μπορεί να χαρακτηριστεί ένας που ξέρει ότι αν σκοτώσει 10 στρατιώτες Γερμανούς, αυτοί θα εκτελέσουν 100 συμπατριώτες του… και παρόλα αυτά τους σκοτώνει ΕΝΩ ΑΥΤΟ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ… και μετά τρέχει στα βουνά κι αφήνει να εκτελέσουνε τα κορόιδα κάτω.
  Μόνο τσάμπα μάγκας είναι αυτός που αλωνίζει στα βουνά τραγουδώντας για μια «ελεύθερη Ελλάδα» που είναι ελεύθερη επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται να την κατακτήσει… και σκοτώνοντας όποιους συμπατριώτες του δε θέλουν να του παραδώσουν τα τρόφιμά τους και τα παιδιά τους… Ενώ οι άλλοι στις πόλεις φυγαδεύουν αξιωματικούς και οπλίτες στη Μέση Ανατολή όπου παίχτηκε το μεγάλο παιχνίδι… και οργανώνουν ομάδες κατασκοπείας και ασυρμάτου κτλ. Η Ηλέκτρα Αποστόλου που ανέφερες Λασκαράτε, δεν έκανε την ελεύθερη Ελληνίδα στο βουνό… δρούσε μέσα στην πόλη όπου την πιάσανε και τη σκοτώσανε με φριχτά βασανιστήρια. Αυτή και οι άλλοι σαν αυτή, κατάσκοποι σαλταδόροι και άλλοι ήταν οι πραγματικοί μάγκες κι όχι οι «πολεμισταράδες» που μπουκάρανε στο Όρος και εκτελέσανε μοναχούς.
  Μόνο τσάμπα μάγκας είναι αυτός που γυρίζει χωρίς κανένα τραύμα από τον πόλεμο… που επί τρία χρόνια ούτε πιάνεται ούτε εκτελείται ούτε σε μάχη σκοτώνεται, ούτε από τα κρατητήρια περνάει… Εκτός πια κι αν είναι απέθαντος… οπότε πάω πάσο για την ηγεσία των πολεμισταράδων του βουνού.
  3) Κάποιος ανέφερε το ’21… Καμία σχέση… Οι περισσότεροι αρχηγοί της επανάστασης σκοτώθηκαν σε μάχες.. και άλλοι που δε σκοτώθηκαν όπως ο Μακρυγιάννης, τραυματίστηκαν αρκετές φορές, γιατί πολεμούσαν ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ κύριοι… Μόνο οι λεγόμενοι «απλοί κομμουνιστές» πέφτανε νεκροί σε μάχες κι αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.
  4) Κάποιος είπε ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο αντιστασιακό στρατό στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Κι από κει έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο μεγάλος αυτός στρατός «απασχολούσε τα στρατεύματα του Άξονα». Θα σου χαλάσω την καρδιά ρε φίλε, αλλά «το διάστημα 1940-1944» ο «μεγάλος στρατός» απλά ετοιμαζόταν να πάρει την εξουσία μετά το τέλος του πολέμου… και το μόνο που έκανε συστηματικά ήτανε να σκοτώνει τρεις Γερμανούς εδώ και πέντε παραπέρα. Και βέβαια να την πέφτει σε άλλες αντιστασιακές οργανώσεις για να έχει το μονοπώλιο της αντίστασης. Οι ίδιοι οι αρχηγοί του ΕΛΑΣ γράφουν και ξαναγράφουν στα βιβλία τους ότι ΜΟΝΟ ανταρτοπόλεμο μπορούσαν να κάνουνε με τους Γερμανούς…κι αυτόν περιορισμένο. Σε όσες περιπτώσεις οι Γερμανοί αποφάσισαν να μπουν στην «Ελεύθερη Ελλάδα»το ‘43 και ‘44 μπήκανε με περίπατο… κι ο «μεγάλος στρατός» έκανε την τεχνική του λαγού.
  Dmast που μας λες ότι χάρη στον ΕΛΑΣ απασχολούσε ο άξονας δυνάμεις στην Ελλάδα: Ο άξονας ήθελε να εξασφαλίσει ότι δε θα χρησιμοποιούσαν το έδαφος της Ελλάδας οι Άγγλοι, όταν ετοιμαζότανε για εισβολή στη Ρωσία. Τους ενδιέφερε ο έλεγχος των κεντρικών οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών. Ειδικά από το Σεπτέμβρη του 1943 που συνθηκολόγησε η Ιταλία… Και οι Γερμανοί ξέρανε ότι έρχεται η σειρά τους και περίμεναν να φύγουν. Ο ΕΛΑΣ όπως και ο ΕΔΕΣ ήταν απλά στραγάλια για τους Γερμανούς… ποτέ δεν κάθισαν για χατίρι τους εδώ. Και αυτό το απέδειξαν το 43 και το 44 που τους πήραν παραμάζωμα. Απλά πράγματα.
  Και για το τέλος, όχι δεν είμαι «απολογητής» ούτε και πίνω κάνναβη κύριε «Νομικέ»… και το ότι με θάβεις εσύ που καταπίνεις αμάσητες τις μπούρδες Λασκαράτου και Ροίδη με τιμά ιδιάιτερα… Θα έπρεπε να με ευγνωμονείς που «πόνεσαν τα μυαλά σου» διαβάζοντας το ποστ μου… Γιατί αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να λειτουργούν επιτέλους…

 36. Ο/Η laskaratos λέει:

  Τι θα συνέβαινε αν οι ορθόδοξοι Βούλγαροι πατούσαν το Όρος;
  Οι ορθόδοξοι κατεδαφίζουν τους ναούς των άλλων ορθόδοξων.

  Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Καντιώτης κατεδαφίζει ιστορικούς σλαβομακεδονικούς ορθόδοξους ναούς:

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000116c.htm

  «…..Η σκηνή στην κεντρική πλατεία της πόλης του Αμυνταίου. Δυο τανκς έχουν παραταχθεί μπροστά στον ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τα κανόνια τους στραμμένα προς τα σπίτια. Τα μεγάλα ερπυστριοφόρα είναι δεμένα με συρματόσχοινα από τον τρούλο και το καμπαναριό του ναού. Οι οδηγοί βάζουν μπρος. Τα συρματόσχοινα τεντώνονται, οι ερπύστριες σπινάρουν στην άσφαλτο, αλλά το οικοδόμημα δεν πέφτει. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και θα σπάσουν πολλά συρματόσχοινα έως ότου σωριαστεί στο έδαφος. Μάρτυρες στη βάρβαρη πράξη μόνο οι εντελώς απαραίτητοι μηχανικοί, λίγοι στρατιωτικοί και ιερωμένοι. Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

  Ήταν 24 Ιουλίου του 1972, όταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης κατέφυγε στα τανκς για να ισοπεδώσει την εκκλησία του Αμυνταίου. Οι αρχές της δικτατορίας έθεσαν στη διάθεσή του τα βαριά στρατιωτικά οχήματα, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να κατεδαφιστεί η παλιά και όμορφη εκκλησία με συμβατικές μεθόδους. ……………………………..

  Είχε προηγηθεί ο μητροπολιτικός ναός της Φλώρινας. Με ανάλογη πραξικοπηματική ενέργεια ο Καντιώτης κατεδάφισε το 1971 το ναό του Αγίου Παντελεήμονα. …Την ίδια τύχη είχαν και όσοι ιστορικοί ναοί του νομού επελέγησαν ως κατεδαφιστέοι από τον Καντιώτη. Ο Άγιος Νικόλαος στο Πλατύ Πρεσπών, ο Άγιος Αθανάσιος στην Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή στην Οξιά…

  ……. Φυσικά είναι κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής ότι οι κατεδαφίσεις έγιναν για να εξαφανιστούν από προσώπου γης όλες οι «μη ελληνικές» επιβιώσεις στην αρχιτεκτονική και την αγιογραφία. Δεν έφτανε στον Καντιώτη η «επιδιόρθωση» των αρχιτεκτονικών μελών και το ασβέστωμα των ιστορικών τοιχογραφιών, μόνο και μόνο για να σβηστούν οι κυριλλικές επιγραφές. Χρειαζόταν το επιδεικτικό γκρέμισμα, για να λειτουργήσει και ως συμβολική βία εις βάρος των κατοίκων…….»

  Ευτυχώς χάρις στο γράμμα των μοναχών προς τον Χίτλερ, το όρος γλύτωσε από την κατεδάφιση η οποία θα είχε τρομερές εθνικές επιπτώσεις. Αγιορείτικες μορφές όπως ο Εφραίμ δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την οικολογική και ανθρωπιστική τους δράση.

 37. Ο/Η nomikos λέει:

  «Στον Άθω είχαν καταφύγει 5000 γυναικόπαιδα και οι μοναχοί αναστατώθηκαν, που για ακόμη μια φορά είχε παραβιασθεί το άβατο, μπλα μπλα μπλα».
  Τότε καράβια χάνονταν βαρκούλες αρμενίζαν.Και βέβαια είχαν αναστατωθεί.Τα γυναικόπαιδα ήταν φτωχά, δεν είχαν να δώσουν δώρα, όπως άλλες ελαφρές κυρίες στο παρελθόν, για την επίσκεψη των οποίων καμία αναστάτωση δεν προκλήθηκε στους ευσεβείς μοναχούς, από την παραβίαση του άβατου του γνωστού μποστανιού με τα περίεργα φυτά.Ουστ μισάνθρωποι.

  Υ.Γ
  Προς Πολέμαρχο δηδρ
  Εάν σας διαφεύγει υπήρξαν και ορισμένοι που ποτέ δεν συνθηκολόγησαν, ακόμη και όταν όλα γύρω τους βοούσαν για το αντίθετο.Ούτε έγραψαν κατάπτυστες επιστολές , με ημερομηνία 26-4-1941.Το τι θα κάνει κάθε άνθρωπος, είτε επισκέπτεται αυτό το ιστολόγιο είτε δεν ξέρει καν την ύπαρξη του, αν χρειαστεί να υπερασπιστεί αυτό εδώ το μικρό χωράφι που μας έλαχε να ζούμε, το ξέρει αυτός και μόνο αυτός.Ένα μόνο είναι σίγουρο.Από κάπου θα παραδειγματιστούμε όλοι.Άλλοι από τις κατά καιρούς επιστολές, με παραλήπτες διάφορα απόβλητα του ανθρώπινου γένους και άλλοι
  από τα Νταχάου και τα Άουσβιτς, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, το Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα.Ίσως και από κάποιον που κόντρα σε κάθε λογική, αυτός και μόνο αυτός οργάνωσε αντί να στέλνει επιστολές τον μεγαλύτερο και αξιότερο εθελοντικό απελευθερωτικό στρατό, που γνώρισε αυτός ο τόπος.Το όνομά του δεν σας το γράφω γιατί ακόμη και σήμερα, 63 χρόνια από τον θάνατό του, σας προκαλεί πόνους στην κοιλίτσα σας με τα γνωστά δύσοσμα επακόλουθα.Πηγαίνετε λοιπόν πολέμαρχε δηδρ, να λιβανιστείτε ελεύθερα μαζί με τους υπόλοιπους «υπερασπιστές» αυτού του τόπου και μην προβαίνετε σε ερωτήσεις του τύπου «να δώ τι θα κάνετε εάν το σπαθί σταθεί στο λαιμό σας»Και ιστορία ξέρουμε και δυστυχώς για εσάς και τους ομοίους σας δεν σας κολακεύει καθόλου.

 38. Ο/Η nomikos λέει:

  Προς dmast σχόλιο Νο 33:κέντρο

  Προς Μάρκος σχόλιο Νο 34: Εντάξει αφού αυτά τά λέει άγγλος συγγραφέας, οι ατάκες είναι δικές σου, αφού κατά δήλωσή σου δεν ήσουν εκεί και τα έχει αναδείξει ο Μαρίνος, ανακαλώ και πηγαίνω ευθύς αμέσως να ΄μετανοήσω.

  Προς Νίκος μετανοείτε γιατι χανόμαστε σχόλιο Νο 36
  η φράση μου νίκος τα μυαλά μου πονάνε απευθυνόταν σε εσένα και δεν αφορούσε τα δικά μου μυαλά τα οποία είναι μία χαρά.Όσο για το τι παθαίνεις μ’αυτά που
  φουμάρεις δες την παραπομπή του dmast στο σχόλιο 33.Κόψτο αγαπητέ είναι φανερό ότι σε χαλάει.

 39. Λασκαράτε τώρα που σε πιασε ο ΔΗΔΡ αδιάβαστο το αλλάζεις το βιολί… και το γυρίζεις στους Βουλγάρους που είναι Ορθόδοξοι… Αστειότητες Λασκαράτε… σε επίπεδο κρατών η θρησκεία δεν παίζει ρόλο και το ξέρει και η κουτσή Μαρία αυτό… Εσύ τωρα στα γεράματα κάνεις ότι δεν το ξέρεις… Μήπως δεν έχουνε πολεμήσει και σφαχτεί μεταξύ τους άλλα καθολικά και προτεσταντικά έθνη; Αυτά τα γράφεις για να’ αλλαξεις γήπεδο… Επειδή στο τωρινό έχεις χάσει
  Και το ότι δε ζητάς ούτε μια συγγνώμη για την παραπληροφόρηση που σερβίρεις δείχενει οτ’ είσαι πορωμένη ψυχή…
  Για πες μας αλήθεια τι ημερομηνία είχε το περιοδικό που λες ότι παίνευε το Χίτλερ. Πες μας και τι ακριβώς έγραφε γιατί δε σ’ εμπιστεύομαι βέβαοια… Πες μας αν εκείνη την εποχή ήτανε γνωστό το τι ακριβώς έκανε ο Χίτλερ… ο Δαμασκηνός και τόσοι άλλοι ιεράρχες κάνανε τα αδύνατα δυνατά για να σώσουνε Εβραίους από τους Ναζί; Με κίνδυνο της ζωής τους; Διαστροφέα ε διαστροφέα…

  Ρε συ Νομικέ αν θες τη γνώμη μου, αυτά που γράφετε εδώ μέσα μόνο με ναρκωτικά μπορεί να τ’ αντέξει άνθρωπος. Μη μας στερείς το όνομα του ήρωα που αναφέρεις… γιατί κάτι μου λέει ότι έχω ραματάκια και για τη δική του γούνα…

 40. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Καλά…πάρτε εκει τα στοιχεία και διαβάστε και μην ασχολείστε μαζί μου. Τα προσωπικά σας προβλήματα δεν με απασχολούν.

  Και πριν αρχίζετε τις επιχειρηματολογίες, μην ξεχνάτε συνέχεια ότι ο τόπος αυτός είναι βαμμένος ΚΥΡΙΩΣ με αίμα ορθόδοξου λαού και κλήρου. Από Ορθοδόξους πήρε σάρκα και οστά, από ορθοδόξους ελευθερώθηκε, από Ορθοδόξους τιμήθηκε. Το 1821, το 1843, στους βαλκανικούς, στους 2 παγκόσμιους.

  (είναι φυσικό όμως το να έχεις έναν πανέμορφο κήπο που τον έχεις φτιάξει με κόπο και ιδρώτα και παρ’ όλ’ αυτά να είναι γεμάτος παράσιτα… Το παράσιτο λατρεύει τα έτοιμα.)

  Σε αυτό λοιπόν το ΧΩΡΑΦΙ ζείτε αν δεν το έχετε καταλάβει.
  Το οποίο ελευθερώθηκε από ΠΟΛΛΟΥΣ που συνθηκολόγησαν και έκαναν και ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από να γράφουν επιστολές. Όπως π.χ. ο Οδυσσέας Ανδρούτσος που εκτός από σωματοφύλακας του Αλή Πασά στα Ιωάννινα, το 1824 ήρθε σε μυστικές συννενοήσεις με τους Τούρκους. Κι όμως, είναι ο ήρωας της Γραβιάς! Και ο Βαρνακιώτης τα ίδια. Και ΠΟΛΛΟΙ άλλοι.

  Δυστυχώς…ξέρετε…Η ιστορία που ΕΣΕΙΣ πρεσβεύετε, υπάρχει ΜΟΝΟ σε φωτορομάντζα και Άρλεκιν.

  Και κάτι άλλο…
  Αφήστε τους ηρωισμούς για όταν έρθει η ΔΙΚΗ σας ώρα. Τότε, θα μας δείξετε τι αξίζετε…

 41. Ο/Η Po λέει:

  Νίκος ο Μετανοείτε,
  ή μου επιτρέπεις να σβήσω το «Απατεώνα» και περί «φτύσιμου», ή σου αφαιρώ ολόκληρο το σχόλιο.

  ρίξε και κάποιο ανάθεμα σε μένα στο μπλόγκ σου μήπως και αποκτήσεις αναγνώστες.

  περιμένω, το σχόλιό σου θα μείνει μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.

 42. Ο/Η Po λέει:

  Δηδρ,
  Από Ορθοδόξους πήρε σάρκα και οστά, από ορθοδόξους ελευθερώθηκε, από Ορθοδόξους τιμήθηκε. Το 1821, το 1843, στους βαλκανικούς, στους 2 παγκόσμιους.

  ανάμεσα σε αυτούς (τους ορθόδοξους) υπήρξαν πράγματι και πολλοί ιερείς, χαμηλότατης βεβαίως εκκλησιαστικής βαθμίδας, γιατί οι υπόλοιποι, κυρίως των παρυφών, δεν τίμησαν τον…Πατριωτισμό τους.

  Πέρασε η εποχή του καφενείο με το περιορισμένο ακροατήριο, κύριε Δηδρ, σήμερα αυτά γράφονται και διαβάζονται από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, προς μεγάλην απογοήτευσή σας.

 43. Ο/Η dmast λέει:

  Ρε Νίκε, κοντεύει να μου φύγει το καφάσι: Απ’ ότι βλέπω, έγραψα κανα-δυο κουβέντες μόνο στα σχόλιά μου. Αναφέρω πουθενά τον ΕΛΑΣ;

  Δεν θα διαφωνήσω περισσότερο μαζί σου, γιατί όπως φαίνεται έχουμε ακριβώς αντίθετες απόψεις για ορισμένα πράγματα.
  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας κατακτημένος λαός, έχει υποχρέωση να αντισταθεί στον κατακτητή του κύριε Νίκο, με κάθε κόστος. Και όσον αφορά αυτούς που σώζουν τάχα μου τα ιερά και τα όσια (το τομαράκι τους), καλύτερη πρόταση για την τύχη τους δεν μπορώ να βρω άλλη από αυτή του γερο-Θοδωράκη Τσεργίνη (ελπίζω να τον ξέρεις):
  Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!

  Και για τον κο Δηδρ: Όταν έρθει η δική μας σειρά, θα έρθει και η δική σας. Γιατί βγάζετε την ουρά σας απ’ έξω; (εκτός αν στείλετε καμιά επιστολή πάλι).

 44. Σβήσε τα.
  Ανάθεμα δε χρειάζεται να σου ρίξω… Με όλα αυτά τα προκατειλημμένα που δημοσιεύεις το ρίχνεις μόνος σου… Βάζει κι ο Λασκαράτος τα δυνατά του…

 45. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

  Θα σταθώ μόνο στην αποθέωση του ΝΑΙ που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι «τσάμπα μαγκιά» αλλά «μαγκιά που ζητάει και τα ρέστα». Κι αντί οποιουδήποτε άλλου σχόλιου, θα αφιερώσω ένα ποιήμα της Κατερίνας Γώγου:

  Κανείς δεν θα γλυτώσει…
  κι αυτό το μακέλεμα δε θα ‘χει
  ούτε μισό μισοσβησμένο ΟΧΙ.
  Θα βουλιάζουμε… βουλιάζουμε
  κατακόρυφα με 300 και βάλε
  σε συφιλιδικά νερά χωρίς τέλος
  με αφορισμούς και χτυπήματα στο κεφάλι
  από διαμαντένιους σταυρούς τραβεστί πατέρων
  Γλείφοντας…
  Υπογράφοντας…
  Ικετεύοντας…
  και ουρλιάζοντας
  ξεφτιλισμένα ΝΑΙ!!! ΝΑΙ!!! ΝΑΙ!!!

 46. Ο/Η Po λέει:

  Ευσεβέστατοι Δηδρ + Νίκος ο μετανοείτε,
  δεν «άκουσα» τα σχόλια σας περί …εξορκισμού και την θεολογική τους… προέκταση, σας κατανοώ.

 47. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ και αμετανόητε Νίκο,
  ειλικρινά ντρέπομαι να απαντώ σε ανθρώπους που βρίζουν ή μιλούν με τόσο πάθος σε ένα μπλογκ που τους δίνει το λόγο, τη στιγμή που σε κανένα από τα δικά τους μπλογκ (Χρ.Αυγή, ΟΟΔΕ, Βατοπέδιο, Ομολογητής κλπ) δεν υπάρχει στοιχειώδης αντίλογος.
  Αρνούμαι να απαντήσω για να υπερασπιστώ την Εθνική Αντίσταση σε ανθρώπους που υπερασπίζονται το γλείψιμο του κατακτητή και τη συνεργασία μαζί του. Ξανά λέω Εκάς οι βέβηλοι.
  Απαντώ σε 2-3 σημεία που αφορούν τα λεγόμενά μου.
  1)Η φωτο του Χίτλερ σε μια μόνο μονή. Από που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Πρέπει να βρώ και για τις 20 μονές φωτογραφίες; Από που; Τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί. Απορώ πως βρέθηκε κι αυτή. Αλλά οι φωτογραφίες σας μάραναν; Εδώ έχουμε το γράμμα των 20 μονών το συγχαρητήριο για τη νίκη στη Σοβιετία, την μαρτυρία του μοναχού Μιχαήλ για τον αντισημητισμό.
  2) Το φασιστικό φρόνημα της ελλαδικής Εκκλησίας είναι αυταπόδεικτο. Φάνηκε επί δικτατορίας Μεταξά και Παπαδόπουλου. Ζητάει κάποιος τεκμήρια για το φιλοχιτλερισμό και μουσολινισμό του περιοδικού Εκκλησία, ημερομηνίες κλπ. Πηγαίνετε στο
  https://roides.wordpress.com/2008/04/21/junta_ecclessia/
  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, θα τα βρείτε στην αρχή του ποστ.
  3)Λέει κάποιος από σας πως με γελοιοποιήσατε στο θέμα της Ειρήνης της Αθηναίας, πως τάχα δεν ήταν αγία. Παρέθεσα άρθρο της Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας και 5-6 λινκς που αποδεικνύουν πως είχε ανακηρυχθεί αγία. Λέει ο ίδιος πως γελοιοποιήθηκα στο θέμα του πολιτικού γάμου, στους πρώτες Βυζαντινούς αιώνες. Παρέθεσα τότε στην απάντησή μου απόσπασμα άρθρου του ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ και ΙΕΡΕΑ Κώστα Μπέη στην Ελευθεροτυπία που λέει ακριβώς το ίδιο. Επίσης άρθρο του Θεόκλητου Φαρμακίδη, γραμματέα τηςΙ. Συνόδου και πανεπιστημιακού, άρθρο της Εγκυκλοπαίδειας Ελευθερουδάκη, τι στο διάλο θέλετε;
  Πρέπει να σας πω πως αυτές οι λυσαλέες αντιδράσεις και οι χριστιανικές βρισιές, αυτή η προσπάθεια ηθικής μείωσης του αντιπάλου αντί της επιχειρηματολογίας, δείχνουν αφ ενός τον χριστιανικό σας χαρακτήρα αφ ετέρου τη ζημιά που σας γίνετε. Για πρώτη φορά στην Ιστορία σας δεν μπορείτε να κινητοποιήσετε τον εισαγγελέα, τον βασανιστή, τον δήμιο και τον χωροφύλακα. Είσαστε απολαυστικοί με τα τεράστια κατεβατά σας που είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, γεμάτα σοφίσματα, βυζαντινισμούς, εξυπνακισμούς, επιλεκτικές απαντήσεις και πλαστογραφίες. Ο χρόνος που σπαταλάτε για να απαντήσετε δείχνει πόσο έχετε συναίσθηση της ζημιάς που σας γίνετε από αυτό το μπλογκ.

 48. Ο/Η laskaratos λέει:

  4)Για τον αντισημητισμό της ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και για τις τιμητικές εξαιρέσεις της, πηγαίνετε κύριοι που βρίζετε με τόση απρέπεια στο
  https://roides.wordpress.com/2007/07/03/laskar30707/

 49. Λασκαράτε γράφεις : «κατεδαφίζει ιστορικούς σλαβομακεδονικούς ορθόδοξους ναούς..»

  Χωρίς να θέλω να διαψεύσω ούτε εσένα, ούτε τον φίλτατο «Ιό», ως ταπεινός Βιετναμέζος θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι οι ναοί ήταν Βουλγάρικοι!

  Μ-π

 50. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αριστερέ Πόντιε,
  θα συμφωνείς μαζί μου πως είτε βουλγάρικοι είτε σλαβομακεδονικοί, η ουσία είναι πως ο εθνικισμός τυφλώνει έναν ορθόδοξο επίσκοπο για να κατεδαφίσει με τη βοήθεια μιας δικτατορίας ορθόδοξους ναούς και μάλιστα πολύ παλιούς, προσπαθώντας να παραχαράξει την ιστορία. Προφανώς ο επίσκοπος είναι υποκριτής, ψεύτης και άθεος του χειρότερου είδους (φαρισαίος) και κοροϊδεύει τον κόσμο, αφού ακόμη και πολλοί άθεοι θα ντρεπόντουσαν να γκρεμίσουν τον ναό οποιασδήποτε θρησκείας, σεβόμενοι την πίστη των συνανθρώπων τους. Στη συζήτηση τώρα για το αν ήταν βουλγαρικοί ή σλαβομακεδονικοί δεν θα μπώ. Η συνείδηση ρυθμίζει την εθνικότητα των ανθρώπων κι αν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ και οι πρόγονοί τους που κυνηγήθηκαν από τη Νότια Μακεδονία μέχρι και μετά τον εμφύλιο, νιώθουν Σλάβοι Μακεδόνες, τότε είναι, με τον ίδιο τρόπο που εγώ νιώθω Έλληνας κι ας μην ξέρω πούθε κρατάει η σκούφια μου. Στην περιοχή της Φλώρινας υπήρχαν και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σλαβομακεδονικής συνείδησης, για Βούλγαρους δεν ξέρω. Αν έχεις κάποια στοιχεία να καταθέσεις, θα με υποχρεώσεις.

 51. Ο/Η mantinadas λέει:

  Αδέρφια ασυγχωράτε την ορθογραφία μου. Λείπω αρκετά χρόνια από την Ελλάδα.

  Ξενιτεμένος Κρητικός
  χρόνια στη Γερμανία
  είπα να προστεθώ κι εγώ
  σ’ αυτή την κομπανία

  Με το Ροίδη το σοφό
  και με το Λασκαράτο
  όπου σε κάθε Χριστιανό
  του σκάβουνε το λάκκο

  Ξετάζουνε τσι Χριστιανούς
  σ’ όλης τσι γης τους τόπους
  γιατ’ είναι οι αναμάρτητοι
  ανάμεσα στσι αθρώπους

  Κλέφτες μας λέν τους Χριστιανούς
  ψεύτες και κτηνοβάτες
  προδότες και δοσίλογους
  οι δύο συκοφάντες

  Δε βλέπουν την καμπούρα τους
  πού ‘ναι γεμάτη ψώρα
  απ’ τις συκοφαντίες τους
  εγέμισε η χώρα

  Ψευτιές μας λέν και γράφουνε
  όλο φωτιά και λαύρα
  αυτά συμβαίνουν σύντεκνοι
  σαν λείπει το βιάγκρα

  Είναι η δουλειά σας εύκολη
  στον κόσμο αυτόν ακόμα
  Να βρίζεις και να βλαστημάς,
  να κλάνεις με το στόμα.

  Και να σερβίρεις τον Ιό
  φύλλο των σκουλικιώνε
  σε αναγνώστες εύπιστους
  που κάθε ψέμα τρώνε

  Γι’ αυτό λοιπόν αγάμηδες
  Ουρλιάστε βρίστε,φτύστε,
  πνίξτε μας με τη μπόχα σας,
  καλά τον τάφο κλείστε.

  Ειν’ ο Χριστός ο νικητής
  σ’ όλη την Οικουμένη,
  Εσείς φτωχοί αντίχριστοι
  είστ’ αποτυχημένοι.

  κιάλις και βιάγκρα άφθονα
  κοπρίτες θα σας στείλω
  για να μαμήσετε κι εσείς
  και να σας φύγει ο ζήλος

  Όμως δεν ξέρω αν και μ’ αυτό
  θα σας περάσει ο κάλος.
  Το να το παίζεις δικαστής
  ειν πειρασμός μεγάλος.

  Τον χοίρο κι αν τον βάλουνε
  μέσα σε μιά βιτρίνα
  Όπως και πριν θα φέρεται
  και ουούτς θα κάνει φίνα.

  Μα για καλό και για κακό
  εγώ θα σας τα στείλω
  κι αν ίσως και μαμήσετε
  θα μ’ έχετε και φίλο.

 52. Καλά Λασκαράτε, δεν έχεις το Θεό σου. Από πού κι ως πού είναι δικά μου μπλογκ τα «Χρ.Αυγή, ΟΟΔΕ, Βατοπέδιο, Ομολογητής»; Τη Χρυσή Αυγή ούτε και ξέρω πού γράφει γιατί την έχω γραμμένη εκεί που πρέπει, όπως τον κάθε φασίστα μαύρο ή κόκκινο… Στην ΟΟΔΕ ποτέ δεν έχω δημοσιεύσει σχόλιο… Στο «Βατοπαίδιο» μπες και δες στο μπλογκ μου ότι με κάλεσαν να συμμετέχω σε συζήτηση και ακόμα ΔΕΝ πήγα… Τον ομολογητή που λες, ούτε κι αυτόν τον ξέρω και ποτέ μου δεν τον άκουσα! Ο Δηδρ αν έχει μπλογκ δεν ξέρω, ούτε και ποιο είναι αυτό.
  Λοιπόν μην πας να με βγάλεις και… χρυσαυγίτη βρε διαστροφέα… Το δικό μου μπλογκ είναι το metanoeite.blogspot.com κι εκεί επιτρέπω να γράφει ο καθένας και ποτέ δε σβήνω σχόλιο… ούτε moderation δεν έχω… ούτε καν που λογοκρίνω… Ήρθες ποτέ εσύ εκεί να γράψεις στο μπλογκ μου «αντίλογο» και δε σου το επέτρεψα; Τι μας τσαμπουνάς λοιπόν;
  Απαντάω στα σχόλιά σου: «1)Η φωτο του Χίτλερ σε μια μόνο μονή. Πρέπει να βρώ και για τις 20 μονές φωτογραφίες;» Ναι κύριε Λασκαράτε,όταν κατηγορείς μια ολόκληρη κοινότητα για φιλοναζιστές και η κοινότητα αυτή έχει 20 μοναστήρια κι ένα σωρό καλύβες και σκήτες… τότε μια φωτογραφία σ’ ένα από αυτά δεν είναι αρκετή.
  « Εδώ έχουμε το γράμμα των 20 μονών»
  Αυτό ήτανε ποίημα Λασκαράτε, τό’παμε και το ξανάπαμε. Αν ήτανε τόσο ναζιστές δε θα φυγαδεύανε Νεοζηλανδούς και Άγγλους… Θα τους καρφώνανε στους ναζί.
  «το συγχαρητήριο για τη νίκη στη Σοβιετία»
  Για πες μου εσύ γιατί θα έπρεπε να λυπηθούνε οι μοναχοί για τη νίκη στη Σοβιετία; Εδώ ενθουσιαστήκανε οι Ουκρανοί!
  «“Όταν άρχισε η κατοχή, οι αγρότες της Ουκρανίας χαιρέτισαν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές…» σου παραθέτει ο Δηδρ πιο πάνω… Μέχρι τότε το σοβιετικό εγκληματικό καθεστώς είχε ποινικοποιήσει τη θρησκεία, είχε ξεκάνει παπάδες μοναχούς και λαϊκούς Χριστιανούς και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ουκρανούς και είχε γεμίσει τα γκουλάγκ με αντιτιθέμενους που τάχα ήτανε «αντιδραστικοί»… Θά ‘πρεπε να λυπηθούνε οι μοναχοί που ένα τέτοιο βρωμερό καθεστώς έφαγε ένα γερό χτύπημα; Εδώ οι ίδιοι οι Σοβιετικοί χαρήκανε! Δε σου λέει τίποτα εσένα αυτό; Και μήπως ξέρανε τότε οι μοναχοί τι καπνό φουμάρανε οι ναζί;
  «την μαρτυρία του μοναχού Μιχαήλ για τον αντισημητισμό.»
  Με το συμπάθειο αλλά τη μαρτυρία του «μοναχού Μιχαήλ» την γράφω στα παλιά μου παπούτσια… γιατί εγώ έχω γνωρίσει ένα σωρό αγιορείτες προσωπικά και αντισημίτες δεν είδα…. δεν περιμένω να μου πει ο «μοναχός Μιχαήλ»… Σ’ αυτόν να ανατρέξεις εσύ που δεν πάτησες στο Όρος ποτέ σου.
  « Ζητάει κάποιος τεκμήρια για το φιλοχιτλερισμό και μουσολινισμό του περιοδικού Εκκλησία, ημερομηνίες κλπ. https://roides.wordpress.com/2008/04/21/junta_ecclessia/
  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»

  Καλά έκανα λοιπόν που δε σε εμπιστεύτηκα γιατί οι «έπαινοι» που λες είναι του 1929 και του 1933… Πολύ πριν καταλάβει ο κόσμος τι καλόπαιδα ήταν οι δυο φασίστες ηγέτες… Τα «τεκμήριά» σου δε δίνουν καμιά ιδέα για τα πραγματικά σχέδια των φασισταράδων και δυστυχώς για σένα είναι για γέλια:
  «Η μαύρη «Εκκλησία», δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για τον Χίτλερ και για τον Μουσολίνι από τις 18.2.1933.: «Μεταξύ των άρθρων του πολιτικού προγράμματος του νέου Αρχικαγκελαρίου υπάρχουν και τινα τα οποία, διά το οικουμενικόν του χαρακτήρος των, προκαλούν, ιδίως σήμερον, αμέριστον την προσοχήν. Υπισχνείται λοιπόν ο γερμανός αρχηγός μιας μεγίστης μερίδος του γερμανικού λαού, ότι “θα αποκαταστήσωμεν την καθαριότηταν εις την οικογενειακήν και την δημοσίαν ζωήν”, “θα επαναδώσωμεν εις τον γερμανικόν λαόν την πίστιν προς τον Θεόν, την πατρίδα και την οικογένειαν”, και “θα στηρίξωμεν πάλιν επί υγιών βάσεων την εκπαίδευσιν των παιδιών μας”. Τοιουτοτρόπως ο προς ον απευθύνεται το πρόγραμμα εκλέκτωρ λαός ακούει σαφείς και καθαράς τας θέσεις των πολιτικών του ως προς τα θεμελιώδη ιδανικά της ατομικής και της κοινωνικής του ζωής. Και είναι καιρός -και υπάρχουν λόγοι- να ακούση, τέλος πάντων, μίαν φοράν ο ελληνικός λαός εκ στόματος των πολιτικών του επίσης καθαρά……….». Ο Μουσολίνι ανάμεσα στα άλλα επαινείται από το ίδιο έντυπο στις 10.1.1929 για την άρνησή του στο θεσμό του διαζυγίου και στις 18.3.1933 για την κυκλοφορία γραμματόσημου με το Ευαγγέλιο.»
  Για πε μου γιατί δε θα έπρεπε το περιοδικό να επαινεί τις διακηρύξεις Χίτλερ και Μουσολίνι; Από πού κι ως πού πρέπει να κατηγορούμε κάποιον που λέει ότι θέλει να στηρίξει την οικογένεια… να αποκαταστήσει την καθαρότητα στη δημόσια ζωή κτλ; Ή είναι κακό το γραμματόσημο με το Ευαγγέλιο; Ή είναι τόσο τρομερή η άρνηση στο διαζύγιο… Σεμια χώρα όπου έτσι κι αλλιώς ο πάπας δεν το εγκρίνει και οι καθολικοί από μόνοι τους δεν το παίρνουνε;
  Άμα το περιοδικό έγραφε τι ωραία σφάζουνε οι Ιταλοί στην Αιθιοπία ή τι ωραία καίει ο Χίτλερ τους Εβραίους τότε μάλιστα, να πούμε ότι είναι φιλοφασιστικό… Αλλά τα «τεκμήρια» που παραθέτεις είναι για γέλια… το ξαναλέω μπας και το καταλάβεις…
  «Λέει κάποιος από σας πως με γελοιοποιήσατε στο θέμα της Ειρήνης της Αθηναίας, πως τάχα δεν ήταν αγία. Παρέθεσα άρθρο της Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας και 5-6 λινκς που αποδεικνύουν πως είχε ανακηρυχθεί αγία.»
  Στο 1 άρθρο που παρέθεσες εσύ σου αντιπαρατέθηκαν άφθονα που λένε ότι δεν είχε ανακηρυχθεί… Αν δεν το κατάλαβες… Το ίδιο την πάθατε και με το θέμα του γάμου…
  «Πρέπει να σας πω πως αυτές οι λυσαλέες αντιδράσεις και οι χριστιανικές βρισιές, αυτή η προσπάθεια ηθικής μείωσης του αντιπάλου αντί της επιχειρηματολογίας, δείχνουν αφ ενός τον χριστιανικό σας χαρακτήρα
  Δεν έχεις παράπονο από επιχειρήματα από τη μεριά μου… και επιχειρήματα έχω και ερωτήματα θέτω πολλά…που εσύ δεν τα απαντάς όμως… Είπα ποτέ ότι έχω «χριστιανικό χαρακτήρα»; Ή ότι είμαι πρότυπο Χριστιανού; Το αντίθετο είπα… Κι αν δεν ήμουν Χριστιανός θα σε είχα βρίσει πολύ άσχημα… Αλλά γιατί σε μάρανε αν έχω εγώ «χριστιανικό χαρακτήρα»; Μήπως είσαι πρότυπο «καλού ανθρώπου» εσύ; Που τα γραπτά σου ξεχειλίζουνε μίσος και είναι όλο ψέματα;
  « αφ ετέρου τη ζημιά που σας γίνετε. Για πρώτη φορά στην Ιστορία σας δεν μπορείτε να κινητοποιήσετε τον εισαγγελέα, τον βασανιστή, τον δήμιο και τον χωροφύλακα. Είσαστε απολαυστικοί με τα τεράστια κατεβατά σας που είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, γεμάτα σοφίσματα, βυζαντινισμούς, εξυπνακισμούς, επιλεκτικές απαντήσεις και πλαστογραφίες. Ο χρόνος που σπαταλάτε για να απαντήσετε δείχνει πόσο έχετε συναίσθηση της ζημιάς που σας γίνετε από αυτό το μπλογκ.»
  Η μόνη ζημιά που μου γίνεται εμένα είναι ότι καμιά φορά τα παίρνω στο κρανίο γιατί είμαι λίγο νευρικός… Αυτό οφείλεται στο πάθος του θυμού που έχω και δε φταίτε εσείς… Αλλά άλλες φορές μου προκαλείτε γέλια! Οπότε καλό μου κάνετε…
  Κατά τα άλλα και να μπορούσα δε θα κινητοποιούσα εναντίον σου ούτε… βασανιστή, ούτε χωροφύλακα… πόσο μάλλον δήμιο… Αρκετά πια αυτά τα υποκριτικά παραμύθια με τους «κακούς Χριστιανούς που σε καταδιώκουνε»… Στο τέλος θα τα πιστέψεις κιόλας
  Αυτό με τη «συλλογική δουλειά στα κατεβατά μας» πολύ μου άρεσε… Συγγνώμη που θα σου χαλάσω την καρδιά, αλλά το Νίκο κανένας δεν τον βοηθάει να γράψει… Ούτε κι εγώ βοηθάω κανέναν… Μια που αναφέρεις το Δηδρ δεν έχει ο άνθρωπος ανάγκη από βοήθεια… Ειδικά από μένα… Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε συμφέρει να υπάρχουνε διαφωνίες και κατεβατά… για να φαίνεται ότι έχει εδώ μέσα επισκέψεις…

 53. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Είπε ο τύπου «ροΐδης»

  «τι στο διάλο θέλετε;»

  Να κάνεις έρευνα καλή, με βιβλιογραφία, να παραθέσεις και τις δύο πλευρές και μετά να καταλήξεις όπου υπάρχει κενό. Δεν επιτρέπεται να δημοσιεύεις ένα Post σαν να επρόκειτο για απόλυτα βεβαιωμένη αλήθεια, και την ίδια στιγμή να υπάρχουν τόσο πολλά επιχειρήματα ενάντια στα «στοιχεία» σου. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

  Για την Ειρήνη την ΑΘηναία:
  τα επίσημα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας είναι τα «Μηναία». Αρκετά σημαντικός, αν και όχι «επίσημος» είναι ο συναξαριστής του αγ. Νικοδήμου. Αν δεν αναφέρεται εκεί ένα πρόσωπο (και κυρίως στα «Μηναία») δεν υπάρχει καμμία βεβαιωμένη τιμή ως αγίου. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι οι Βολλανδιστές οι οποίοι διασώζουν την πηγή BHG 2205 δεν είναι καν Ορθόδοξοι. Ιησουΐτες είναι. Οι Βολλανδιστές είναι επιστήμονες, και σε ένα τεράστιο έργο περίπου 70 τόμων των 1.000 σελίδων ο καθένας, εδώ και 350 χρόνια δημοσιεύουν χειρόγραφα με κριτική επεξεργασία και γενικά αγιολογικό υλικό. Εφόσον η ΘΗΕ αναφέρει από που προέρχεται το χειρόγραφο, έψαξες να δεις τι σημαίνει το BHG; Έψαξες αν η αγιολογία της ορθόδοξης Εκκλησίας εξαρτάται από το έργο των Βολλανδιστών;

  Στην περίπτωση του Γάμου:
  αυτά που παρέθεσες σε εκείνο το άρθρο, σου έδειξα αναλυτικά τι έλεγαν. Μην επανερχόμαστε. Καλό είναι να έχεις την τιμιότητα να παραδεχτείς τις ελλείψεις που έχεις επάνω σε τέτοια θέματα ώστε να ασκήσεις επιτυχή κριτική. Δεν μπορεί να παριστάνεις τον ειδήμονα χωρίς μελέτη. Αν οι πληροφορίες σου ήταν σωστές, δεν θα υπήρχαν τόσες πηγές από τον 2ο αιώνα που να μιλάνε για την ευλογία της Εκκλησίας και να ονομάζουν τον γάμο μυστήριο όπως η Κ.Δ. άλλωστε. Εγώ πως ήξερα ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα έλεγες; Όφειλες και συ να έχεις κάνει την ίδια έρευνα πριν γράψεις τα άρθα.

  «ακόμη και πολλοί άθεοι θα ντρεπόντουσαν να γκρεμίσουν τον ναό οποιασδήποτε θρησκείας»

  Για το γεγονός του γκρεμισμένου ναού που λες δεν έχω κάνει έρευνα, πάντως το blog σου δεν μου δημιουργεί καμμία εμπιστοσύνη για την ειλικρίνειά του. Μονίμως αντλεί πληροφορίες από πηγές με μισές αλήθειες όπως ο «Ιός» και δεν παραθέτεις ποτέ πηγές και βιβλιογραφία. Άρα, δεν θα κρίνω την συγκεκριμένη πληροφορία που είμαι βέβαιος ότι έχει και άλλες πτυχές.

  Για την σιγουριά σου όμως περί γκρεμίσματος, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι τερατουργήματα έκαναν οι φίλοι σου, οι «διαφωτισμένοι» Ευρωπαίοι:

  «Με την επίσημη ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα, τον Δεκέμβριο του 1834, αρκετοί ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, λάτρεις του νεοκλασικισμού, άρχισαν να καταφθάνουν με φιλόδοξα σχέδια…Ο νεοκλασικός ρυθμός επιβάλλεται και στην αρχιτεκτονική των ορθόδοξων ναών, αφού τίποτα στη νέα πρωτεύουσα δεν έπρεπε να θυμίζει τη «σκοτεινή» περίοδο του Βυζαντίου…Μοιάζει απίστευτο και όμως, για να χτιστεί το αρχιτεκτονικό τερατούργημα του μητροπολιτικού ναού των Αθηνών, κατεδαφίστηκαν 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην Αθήνα με το πρόσχημα της εξασφάλισης χρημάτων…Πολλές από αυτές τις εκκλησιές ήταν κοσμήματα αρχιτεκτονικής με θαυμάσιες εικονογραφήσεις…»

  (Γιανναράς Χρήστος, «Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα», Δόμος, Αθήνα 2003, σελ. 257-258)

  Για τον «Νίκο τον Μετανοείται», ούτε τον γνωρίζω τον άνθρωπο όντως, τιμώ όμως το κουράγιο του να συμμετέχει δίνοντας απαντήσεις σε κατεβατά, που όντως είναι τόσο κουραστικά.
  Ούτε blog έχω. Αλλιώς θα παρέπεμπα και εκεί.

  «ειλικρινά ντρέπομαι να απαντώ σε ανθρώπους που βρίζουν ή μιλούν με τόσο πάθος»

  Προσωπικά, να πω ότι ειλικρινά, σε τιμά που επιτρέπεις τον αντίλογο κάτω από τα σχόλιά σου. Αυτό είναι αλήθεια.

  Αλλά: για τις επιθετικές εκφράσεις που όντως υπάρχουν, σας έχω ξαναπεί, να διαβάσετε για δεύτερη φορά το ύφος με το οποίο γράφετε. Τα άρθρα σας από την αρχή ως το τέλος είναι ένα ατέλειωτο μπινελίκι. Δηλαδή, προς τι τα παράπονα; Όποιος επιθυμεί συνομιλητές που δεν εξάπτονται, να φροντίζει να σέβεται τα πιστεύω τους. Όταν βρίζεις, βλαστημάς, βάζεις τον βάτραχο στο Σταυρό κ.λπ., δηλ. τι ακριβώς περιμένεις από εκείνον που θα έρθει εδώ; Ειλικρινά, μου είναι ακατανόητο αυτό που γράφεις…

  «σοφίσματα, βυζαντινισμούς, εξυπνακισμούς, επιλεκτικές απαντήσεις και πλαστογραφίες.»

  Έλα τώρα. Αυτά τα λέτε όλοι, ΚΑΘΕ φορά, ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια. Έλεος πια. Αγοράστε και κανένα βιβλίο αφού πρώτα διαβάσετε επάνω ΤΙ στην ευχή είναι αυτός που το γράφει. Τα κείμενα χωρίς πηγές, σε αντιπαράθεση με κείμενα με πηγές, έχουν ελπίδες μία, δύο, άντε τρεις. Από εκεί και πέρα, ακόμη και οι φανατικοί φίλοι θα σου πουν «καλά ρε μεγάλε, γράψε κι εσύ κάτι της προκοπής».

  Όλα τα παραπάνω αν σε ενοχλούν, πρέπει να τα εξαλείψεις από τις σελίδες σου (εκτός από τους …βυζαντινισμούς).

  «Ο χρόνος που σπαταλάτε για να απαντήσετε δείχνει πόσο έχετε συναίσθηση της ζημιάς που σας γίνετε από αυτό το μπλογκ»

  Μην νομίζεις ότι είναι και πολύς ο χρόνος. Από ένα σημείο και μετά, επειδή όλες οι επιθέσεις σας σε φόρουμ κ.λπ. έχουν πάνω-κάτω το ίδιο περιεχόμενο, μπορεί μέχρι και να φτιαχτεί ένα ειδικό software αυτόματων απαντήσεων…

  Και για την «ζημιά» τα ίδια ισχύουν. Εκεί που την έχετε πατήσει είναι η πληθώρα των παρόμοιων σάϊτ. Κυρίως το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε τσουβαλιστεί όλοι μαζί παρέα με τον χαρδαβέλα, τους αρχαιολάτρες, τον ρασσιά και τον καλόπουλο μαζί με ολίγη από κώδικα ντα βίντσι και ιλλουμινάτι και έχετε φτιάξει σούπα. Τα σάιτ ατά αποτελούν ένα είδος φολκλόρ του ελληνικού διαδικτύου που κανείς τα παρακολουθεί τρώγοντας ποπ-κορν.

  Χρειάζεται όμως να τοποθετούνται και οι απαντήσεις όχι για εσάς φυσικά το οποίο μου είναι διάφορο τι πρεσβεύετε, αλλά επειδή μπορεί να περάσει και κανένας άνθρωπος που βαριέται να βρίσκει απαντήσεις στα όσα γράφετε, οπότε κάνω και μια κοινωνική προσφορά για ευκολία του κάθε φίλου ενδιαφερόμενου. Επειδή κι εμένα μ’ αρέσει να βρίσκω έτοιμες απαντήσεις σε θέματα που δεν γνωρίζω και έτσι το κάνω κι εγώ.

  «Αριστεροί, δεξιοί, ακροδεξιοί, πολύ ακροδεξιοί, πολύ αριστεροί, και ακροαριστεροί»

  Προσωπικά αδιαφορώ παντελώς για όλα τα παραπάνω σχήματα, μαζί και για τους κεντρώους. Όταν όμως κάποιος γράφει για «καλά» των αριστερών χτυπώντας τον χριστιανισμό, υπάρχει τόσο υλικό που είναι απόλαυση να το παραθέτεις. Όσο υλικό υπάρχει ενάντια στους φασίστες και τους ακροδεξιούς, άλλο τόσο υπάρχει για τους κομμουνιστές.

  ΥΓ
  Να προσθέσω το πόσο απολαυστικός είναι ο επίλογος που κάνεις στο άλλο ποστ για τον εξορκισμό, εκεί στο τέλος που αναφέρεις για την Αρχαία Ελλάδα. Οι πράγματι υπέροχοι πρόγονοί μας, δυστυχώς μας κληροδότησαν κάθε είδους δεισιδαιμονία που υπάρχει σήμερα σε αυτό τον τόπο. Υπάρχει γι αυτό τόσο υλικό για διαβόλους και εξορκισμούς που είναι απίστευτο.

  Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν μεγάλη πλάκα για εμάς σήμερα.
  Ταπεινή μου άποψη: αυτός που υπερασπίζεται σήμερα τον παγανισμό ενάντια στον χριστιανισμό, έχει πολύ δύσκολο έργο. Υπάρχουν κάτι μαργαριτάρια στην αρχαία λατρεία, στον ορφισμό, στα ερμητικά, που δεν παίζονται.

  Έχεις μετρήσει καθόλου πόσους «διαβόλους» έχει η αρχαία θρησκεία; Θα σου τους αναρτήσω εκεί να δεις πόσοι είναι (αν και μόλις είδα ότι υπάρχει κάποιος εκεί στο ποστ του εξορκισμού που το έπιασε το υπονοούμενο για τους αρχαίους…έχει πολυ πλάκα όντως).

 54. Ο/Η expaganus λέει:

  Καλησπέρα και από εμένα.
  Επειδή βλέπω ότι κάποιους συμμετέχοντες έχει κυριεύσει οίστρος ποιητικός, να αφιερώσω κι εγώ στο περιεχόμενο του βασικού ποστ τον στίχο του Τζίμη Πανούση «φέξε μου και γλίστρησα ως της γης τα πέρατα».
  Και συνεχίζω με κάποιες παρατηρήσεις:
  1) Η «Ελληνική Νομαρχία» όπως πολύ σωστά επεσήμανε και ο Δηδρ, είναι λιβελλογράφημα. Να συμπληρώσω ότι ο συγγραφέας της είναι μάλλον άσχετος με τα ελληνικά πράγματα γιατί κάπου εξανίσταται που… γίνονται επίσκοποι άνθρωποι με «ταπεινή καταγωγή». Είχε συνηθίσει ο άνθρωπος στα φράγκικα έθιμα βλέπετε, σύμφωνα με τα οποία επίσκοποι γίνονταν οι μικρότεροι αδελφοί των ευγενών, που δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν τον τίτλο (τον οποίο έπαιρναν οι πρωτότοκοι μόνο), και βολεύονταν τα παιδιά μ’ ένα τίτλο εκκλησιαστικό. Οπότε δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να θεωρήσω το κείμενό του αξιόπιστη πηγή για τα του Αγίου Όρους.
  2) «οι μεγαλόσχημοι καλόγεροι καλοπερνούσαν κάτω από την προστασία του Χίτλερ». Κατ’ αρχήν τι εννοεί ο συγγραφέας με το «μεγαλόσχημοι καλόγεροι καλοπερνούσαν». Μόνο οι μοναχοί με το μεγάλο σχήμα καλοπερνούσαν; Οι δόκιμοι κι αυτοί με το μικρό τι έκαναν; Ή απλώς δεν ξέρει ο συγγραφέας τι θα πει «μεγαλόσχημος» και το βάζει έτσι για έμφαση, όπως λέμε «οι μεγαλόσχημοι πολιτικοί» κτλ;
  Δεύτερον, τι εννοεί «καλοπερνούσαν». Έχει πάει ο συγγραφέας ποτέ στο Άγιο Όρος να δει τι σκληρές χειρωνακτικές εργασίες κάνουν οι καλόγεροι εκεί και για πόσες ώρες καθημερινά; Έχει ιδέα από αγιορείτικο διαιτολόγιο; Επειδή πολύ αμφιβάλλω, ορίστε μια λίστα από διακονήματα, πολλά από τα οποία συνήθως περνούν όλοι οι μοναχοί με τη σειρά: «επιτρόπων, αντιπροσώπου στην ιερά κοινότητα, γραμματέως, θησαυροφύλακος, βιβλιοθηκαρίου, δικαίου, δασονόμου, ξεναγού, τυπικαρίου, βηματαρίου, εφημερίων ιερέων, εφημεριών διακόνων, ιεροψαλτών, αναγνώστου, κοινοτάρχη, κανδηλανάπτη, αρχειοφύλακος, αρχοντάρη, αποθηκαρίου, τραπεζάρη, μαγείρου, μαγείρου στο αρχονταρίκι, νοσοκόμου, νυκτοφύλακος, σταυλάρχου, αρσανάρη, αμπελουργού, κηπουρού, αρτοποιού, ξυλοκόπου». Παρά τη σκληρή δουλειά δεν τρώνε κρέας, πλην σπανίων περιπτώσεων, όπου μερικοί κελλιώτες και ιδιόρρυθμα μοναστήρια το καταλύουν σπάνια. Βασικά τρώνε ψωμί, λάδι, κρασί (αυτά τα δυο όχι τις Τετάρτες, Παρασκευές και νηστείες) ελιές, λαχανικά και ψαρικά. Τη μέρα τρώνε δύο φορές ΛΙΤΑ, το πρωΐ και το βράδυ, πλην της Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής και την περίοδο της νηστείας, οπότε το πρωϊνό γεύμα αντικαθίσταται με απλό καφέ δηλ. τρώνε μία μόνο φορά. Οι ασκητές των ησυχαστηρίων ακολουθούν ακόμη αυστηρότερη νηστεία. Για παράδειγμα, αγιορείτης πνευματικός που είχα κάποτε έτρωγεμόνο τα Σαββατοκύριακα. Και όπως καταλαβαίνετε και τότε έτρωγε λιτά, καθότι το στομάχι του είχε κλείσει. Η παράδοση του Όρους αυτή είναι αγαπητοί μου, και όχι άλλη. Γιατί λοιπόν ο συγγραφέας γράφει ότι οι μοναχοί «καλοπερνούσαν» σε αντιδιαστολή με τα «παιδάκια που πεθαίνανε στην Αθήνα της Κατοχής από την πείνα», λες και την ώρα που αυτά πέθαιναν οι μοναχοί χάρη στον Χίτλερ τρώγαν του σκασμού; Συμπεραίνω ότι είτε αυτό γράφτηκε από άγνοια, είτε από προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
  Παρακάτω αναφέρεται η Σερβίδα Ελένη Δουσάν η οποία έσπασε το άβατο. Υπάρχουν δύο παραδόσεις σχετικά με αυτό: η μία λέει ότι η Ελένη επισκέφθηκε με τον σύζυγό της όλα τα μοναστήρια του Όρους, και η άλλη, ότι είδε μόνο τη (σέρβικη) μονή Χελανδαρίου, κι αυτήν από μακριά. Η δεύτερη εκδοχή είναι και η πιο πιθανή, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τα υπόλοιπα περιστατικά
  Α) της 14χρονης κόρης του Μ. Θεοδοσίου Πλακηδίας, η οποία το 382 δεν έγινε δεκτή στο Άγιο Όρος, και μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση, η ίδια η Παναγία της έκανε παρατήρηση που πήγε μέχρι εκεί.
  Β) της Μάρως, η οποία ήταν και μητέρα του Μωάμεθ του Πορθητή, και κόρη του Σέρβου βασιλιά Γεωργίου, κτίτορα του καθολικού της Μονής Αγίου Παύλου, και τα Τίμια Δώρα των τριών Μάγων έφερνε, για να τα προσφέρει σ’ αυτή τη μονή. Παρότι η επίσκεψή της έγινε μετά την Αλωση της Πόλης το 1453, οπότε καταπώς μας λέτε οι μοναχοί «ζήτησαν προστασία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή», τη Μάρω δεν την δέχτηκαν μόνο παρέλαβαν τα δώρα της στο λιμανάκι, την ευχαρίστησαν και την ξεπροβόδισαν.
  Η μόνη καταγεγραμμένη περίπτωση που γυναίκα έγινε πραγματικά δεκτή στο Όρος και μάλιστα με τιμές, ήταν στην επίσκεψη της συζύγου του Άγγλου πρεσβευτή στην Τουρκία, Στράτφορντ Κάνινγκ το 1950. Μετά από αυτό όμως ο Πατριάρχης επέπληξε τους Αγιορείτες. Δεν βλέπω να γίνεται μνεία στην περίπτωση αυτή αγαπητοί μου. Γιατί; Μήπως επειδή η υποδοχή αυτή οφειλόταν σε λόγους εθνικούς – ο Κάννινγκ είοχε δράσει υπέρ της σύστασης του ελληνικού κράτους – κι έτσι χαλάει η «σούπα» των δήθεν προδοτών μοναχών;
  Την υπόθεση με τους αδελφούς Δραγάτση, που διευθέτησαν διαφορές μεταξύ του ρωσικού και σερβικού μοναστηριού, δεν ξέρω τι μεμπτό της βρίσκετε και την αναφέρετε. Ίσως για να γεμίσει ο χώρος.
  Παρακάτω για τους «ύμνους του περιοδικού της Εκκλησίας» εν έτει 1929 και 1931 σας έχει ήδη απαντήσει λογικότατα ο Νίκος ο μετανοείτε οπότε το προσπερνάω.
  Συνεχίζοντας, και διαβάζοντας ότι «Ο μισογυνισμός των ρασοφόρων… εξώθησε μερικούς σε απάνθρωπες ενέργειες», περιμένω να δω κάτι που να δικαιολογεί αυτή τη βαρύγδουπη έκφραση, μια απάνθρωπη ενέργεια επιτέλους βρε αδελφέ! Αλλά μάταια… Μετά την εντυπωσιακή αυτή λεκτική φούσκα, διαβάζω απλά ότι «Είναι ενδεικτική η αποστροφή ενός μοναχού για τις ηρωϊκές αγωνίστριες του Δημοκρατικού Στρατού που κατέφυγαν στο όρος».
  Δεν ξέρω πόσο απάνθρωπη ενέργεια είναι να εκφράζει κανείς αποστροφή για ομοϊδεάτες ανθρώπων που ποινικοποιούν τη θρησκευτική ζωή. Αν σας έρθει εσάς μέσα στο σπίτι σας κάποιος και σας ζητάει φορτικά λεφτά, προσπαθεί να βάλει τα μέλη της οικογένειας να τσακωθούν μεταξύ τους, πάει να επιβάλει το δικό του σύστημα λειτουγίας παραγκωνίζοντας το δικό σας, εκτελεί τους συγγενείς σας και κοροϊδεύει ξεδιάντροπα ό,τι εσείς τιμάτε κι έχετε για ιερό, δεν θα τον αποστραφείτε αλήθεια;
  -ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-

 55. Ο/Η expaganus λέει:

  Να όμως που επιτέλους συναντώ μια «απάνθρωπη ενέργεια» εκ μέρους Αγιορειτών, ασχέτως αν δεν κολλάει με την «αποστροφή» και τον «φιλοναζισμό»καθώς υποτίθεται πως έγινε πολύ πριν μπουκάρει στο Όρος ο «Δημοκρατικός Στρατός». «Γυναίκες που πάτησαν στο απαγορευμένο βουνό, θανατώθηκαν αμέσως»! Και ποια απόδειξη υπάρχει γι’ αυτή την απάνθρωπη ενέργεια», που αν είχε γίνει πραγματικά θα είχε βουίξει σύμπας ο κόσμος; «Το άκουσε ο γνωστός Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης M.Leak»! Που είναι βέβαια ο William Martin Leake ο οποίος άκουσε να διηγούνται τέτοιες ιστορίες ναυτικοί… ξέρετε, αυτοί που διηγούνται και για τα θαλάσσια τέρατα με τα εφτά κεφάλια κτλ.
  Επειδή λοιπόν η μόνη πηγή για τέτοιες ιστορίες με φόνους γυναικών είναι διηγήσεις ναυτικών που άκουσε ο Leake και στις οποίες ούτε ο ίδιος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία (έχω το βιβλίο στην αγγλική, η αναφορά βρίσκεται στον τόμο 3 σελ. 136…), επειδή το τυπικό του Αγ. Όρους δεν προβλέπει τέτοια «ποινή» και δεν προτρέπει σε κανενός είδους φόνο, κι επειδή κανένας άλλος γνωστός ιστορικός, συγγραφέας, χρονικογράφος κτλ δεν παραθέτει κάτι τέτοιο, να με συμπαθάτε αλλά δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά.
  Παρακάτω με την περίπτωση Βασιλείου Κριβοσέιν, όπου αναφέρετε κάποια από τα καμώματα των Βουλγάρων χωρίς όμως να τα θέτετε στην πραγματική τους διάσταση, γράφετε: «Η δράση του Βασιλείου δεν εμποδίζει σήμερα τον Κρητικό χωρεπίσκοπο Κνωσού Μακάριο να τον επικαλείται στις 5/8/2002 στη Μεταμόρφωση Ηρακλείου: «Γράφει ο Βασίλειος Κριβοσέϊν, στο περίφημο βιβλίο του “Μέσα στο Φως του Χριστού” αναλύοντας τον Άγιο Συμεών» κτλ. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε η δωσιλογική δραστηριότητα του Κριβοσέιν να εμποδίζει τη χρήση και μνεία του συγγραφικού έργου του; Με ποια λογική θα πρέπει αυτό το έργο να το θάψουμε και να μην το χρησιμοποιούμε, από τη στιγμή που είναι αξιόλογο; Αν ήταν έργο που προωθούσε το δωσιλογισμό θα καταλάβαινα την ένσταση, όμως ξέρετε δεν έχει καμιά σχέση.
  Αλλά ας δούμε πιο λεπτομερειακά την ηρωική στάση των «αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού» οι οποίοι το 1948 στις Καρυές έκαναν… μάχη με άοπλους καλόγερους: Είναι τα γεγονότα που ο Λασκαράτος διηγείται με τρόπο ώστε ει δυνατόν να τα κουκουλώσει («να φτιάξον το χάλι του Όρους» κτλ.). Η αλήθεια είναι όμως ότι οι όψιμοι «πατριώτες» αντάρτες, των οποίων ο πτυσσόμενος «πατριωτισμός» εξαρτιόταν από τις διαταγές του Στάλιν, από τη στιγμή που πήραν χρήματα από το Άγιο Όρος, θεώρησαν ότι βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά και έσπευσαν αφενός να τη μαδήσουν με όλο και περισσότερους εράνους, αφετέρου να επιβάλουν στο Όρος το δικό τους καθεστώς και να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μοναχών, εργατών κτλ. Στο τέλος επειδή δεν τα κατάφερναν, εκτέλεσαν και δυο μοναχούς και έφυγαν.
  Συνεχίζουμε με τη «μάχη των Καρυών». Πάμε πρώτα στις «ηρωικές αντάρτισσες» (σαν εκείνες ντε, που μπαίνανε γυμνές σε κελλιά όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι Χριστιανοί*):
  «Προς εμπαιγμόν και βεβήλωσιν των ιερών παραδόσεων και τυπικών, εχόρευον υπό την αψίδα του Κωδωνοστασίου του Πρωτάτου, και με την Καυκασιακήν προφοράν των έλεγον εις ενίους Πατέρας διερχομένους εκείθεν : ‘ας κάνη το θάμα της η Παναγία σας εις εμάς τα κοράσια’».
  «Προς το εσπέρας ανεχώρησαν μετά φοβεράν λεηλασίαν των Καρυών , διέρρηξαν τα Καταστήματα και όσα μεν πράγματα ήθελον, τα εφόρτωσαν εις διαρπαγέντα εκ των μονών και ιδιωτών ζώα, τα δε άλλα, ρύζια, ζυμαρικά κλπ τα πετούσαν εις τις λάσπες του δρόμου, μόνον και μόνον, ίνα κάμουν ζημίαν. Το χείριστον δε και χαρακτηριστικόν δια την θηριωδίαν των, κατά την λεηλασίαν των Κελλίων, ότι εύρισκον ιερά σκεύη, Ευαγγέλια, Επάργυρωμένας θήκας Αγίων λειψάνων κλπ τα έρριπταν φύρδην μίγδην και μετ άλλων χυδαίων αντικειμένων εις σάκκους και τα συναπεκόμιζαν προς εκποίησιν, αλλά δεν επρόφθασαν, τα περισσότερα ευρέθησαν εις τα Κρούσια, όταν εξεδιώχθησαν κακώς και εκείθεν, Φεύγοντας εξ Αγίου όρους έλαβον βιαίως μεθ εαυτών εκατόν και πλέον ανθρώπους, ποιμένας, εργάτας, υλοτόμους,(σημείωση Expaganus: για να τους… σώσουν προφανώς από τους καλόγερους). Προς το εσπέρας ανεχώρησαν μετά φοβεράν λεηλασίαν των Καρυών , διέρρηξαν τα Καταστήματα και όσα μεν πράγματα ήθελον, τα εφόρτωσαν εις διαρπαγέντα εκ των μονών και ιδιωτών ζώα, τα δε άλλα, ρύζια, ζυμαρικά κλπ τα πετούσαν εις τις λάσπες του δρόμου, μόνον και μόνον, ίνα κάμουν ζημίαν, Το χείριστον δε και χαρακτηριστικόν δια την θηριωδίαν των, κατά την λεηλασίαν των Κελλίων, ότι εύρισκον ιερά σκεύη, Ευαγγέλια, Επάργυρωμένας θήκας Αγίων λειψάνων κλπ τα έρριπταν φύρδην μίγδην και μετ άλλων χυδαίων αντικειμένων εις σάκκους και τα συναπεκόμιζαν προς εκποίησιν, αλλά δεν επρόφθασαν, τα περισσότερα ευρέθησαν εις τα Κρούσια, όταν εξεδιώχθησαν κακώς και εκείθεν, Φεύγοντας εξ Αγίου όρους έλαβον βιαίως μεθ εαυτών εκατόν και πλέον ανθρώπους, ποιμένας, εργάτας, υλοτόμους, και περί τα εκατόν πεντήκοντα ζώα, φορτωμένα τα κλεπτολάφυρα των και τους τραυματίας των.»
  Και περνάμε στο τετριμμένο και χιλιοειπωμένο περί αβάτου, «ην απαγόρευση της γυναίκας μάνας αδελφής φίλης, που δεν της επιτρέπεται να σταθεί ούτε δίπλα στο άρρωστο παιδί αδελφό ή φίλο της..» Ξέρετε αγαπητοί, κανείς δεν αναγκάζει κανέναν που θέλει τη μοναχική ζωή, να μονάσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο Άγιο Όρος όπου ισχύουν αυτοί οι κανόνες. Υπάρχουν πάααρα πολλά μοναστήρια όπου δεν ισχύει το άβατο. Όποιος πηγαίνει στο Άγιο Όρος τα γνωρίζει από πριν αυτά τα πράγματα και τα έχει επιλέξει. Ποιοι είσαστ εσείς που θα πάτε κόντρα στην επιλογή του να μονάσει χωρίς γυναικεία παρουσία κοντά του; Δεν έχει δικαίωμα να βλέπει τις γυναίκες συγγενείς ή φίλες του όταν Ο ΙΔΙΟΣ θέλει, σε κάποιο εκτός του Όρους τόπο; Ή δεν έχετε ακούσει ποτέ ότι οι καλόγεροι μπορούν και να βγουν από το Όρος, και ότι είτε επισκέπτονται τα σπίτια τους είτε συναντιούνται με τις συγγενείς ή φίλες τους στην Ουρανούπολη; Μα τόση άγνοια πια;
  Την περίφημη «επιστολή Αγιορειτών προς τον Χίτλερ» την έχουν ήδη σχολιάσει τόσο ο Δηδρ όσο και ο Νίκος Μετανοείτε. Συμμερίζομαι την οπτική τους όχι μόνο επειδή καταννοώ τον βουλγαρικό κίνδυνο και επειδή θεωρώ ολοφάνερο το ότι αν οι μοναχοί πραγματικά συνεργάζονταν με τον Χίτλερ δεν θα φυγάδευαν Νεοζηλανδούς και Άγγλους, αλλά θα τους κάρφωναν κανονικά – και απορώ πώς μονάχα ο Νίκος έκανε αυτή την παρατήρηση και στους υπόλοιπους ούτε πέρασε από το μυαλό… – αλλά επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάω στη ζωή μου αυτό το πράγμα που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ήθελα νά ‘ξερα εσείς οι υπόλοιποι δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτό το πράγμα, και δεν τό ‘χετε συναντήσει πουθενά αλλού στην Ιστορία; Δεν το ξέρετεότι όταν κάποιος δεν μπορεί πλέον να προβάλλει αντίσταση υποχωρεί άχρι καιρού, για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να μπορεί να συνεχίσει όταν θα είναι έτοιμος; Δεν ξέρετε για τους Σουλιώτες που συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους και μάλιστα 2 φορές, το 1802 και το 1821; Πριν τη δεύτερη συνθηκολόγησή τους δεν πήγαιναν πότε με το μέρος της Πύλης και πότε με το μέρος του τυράννου Αλή Πασά, ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους; Μήπως να τους καταδικάσουμε ως προδότες κι αυτούς, επειδή συνεργάστηκαν με τους εχθρούς τους και δεν ανατινάχτηκαν στο Κούγκι μαζί με τον καλόγερο Σαμουήλ;
  Αλλά βέβαια, θα έπρεπε να ανατινάζονταν όλοι, ώστε να τους δώσουν σήμερα τα εύσημα οι φιλόσοφοι του καναπέως.
  Απορώ, δεν έχετε ξανασυναντήσει την περίπτωση άλλα να λέει ή να γράφει κάποιος και άλλα να πιστεύει; Σκεφτείτε το υπόμνημα που συνέταξε ο Ιωάννης Καποδίστριας προς τον Τσάρο, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε γαλλική εφημερίδα της εποχής και σήμερα κυκλοφορεί με τον ανακριβή τίτλο «απομνημονεύματα». Ο Καποδίστριας στην προσωπική του ζωή ήταν φιλαλήθης άνθρωπος. Εκεί μέσα όμως λέει κάποια ψέματα χοντρά, για λόγους πολιτικής που εξυπηρετούσε το συμφέρον της Ελλάδας. Παριστάνει ότι δεν ξέρει λεπτομέρειες για τη Φιλική Εταιρεία, ότι δεν εγκρίνει το έργο της, και ότι δεν θέλει να αναλάβει την ηγεσία της. Και όμως όπως αποδεικνύει η νεώτερη έρευνα, ο Καποδίστριας ήταν πράγματι ο εμπνευστής της Φιλικής Εταιρείας και αυτός που κινούσε τα νήματα από πίσω. Αυτός που οργάνωσε την επανάσταση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, κι ωστόσο συνέταξε το έγγραφο για την αποπομπή του αρχηγού της Υψηλάντη – τον οποίο ο ίδιος είχε πείσει να επαναστατήσει – ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει από τη θέση του υπουργού του Τσάρου να εργάζεται για την ευόδωση της Επανάστασης. Τι λοιπόν, είναι ο Καποδίστριας προδότης απέναντι στην Επανάσταση; Ή είναι απλά ένας πολιτικός που ξέρει πώς πρέπει να ελιχθεί για να καταφέρει το σκοπό του με τις λιγότερες δυνατές απώλειες;
  Για όλα τα υπόλοιπα έχουν δοθεί σοβαρές απαντήσεις και δεν χρειάζεται να επανέλθω. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ δεν είναι «η φωτογραφία του Φύρερ του σφαγέα εκατομμυρίων ψυχών» η οποία «φιγουράρει όμορφα και με “κάδρο” κρεμασμένη μαζί με άλλους ευεργέτες», είναι ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ. Αυτό ακριβώς λέει το αρχικό σας ποστ. Φαίνεται όμως ότι στη μανία σας να αποδείξετε ότι οι μοναχοί είναι φιλοναζιστές, διαστρέφετε κι αυτά που γράφετε οι ίδιοι και τον Μεταξά τον κάνατε Χίτλερ… Και οι αφελείς ανάμεσα στους χειροκροτητές σας ΔΕΝ λιγοστεύουν, αφού κανείς δεν πρόσεξε αυτή την τεράστια πατάτα…
  Και για να σοβαρευτούμε: Οι Αγιορείτες θεωρούσαν ότι οι του «Δημοκρατικού Στρατού» ήταν άθεοι και προδότες, γι’ αυτό και δεν ήθελαν να τους ενισχύσουν. Όπως σημειώνει ο γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης, «αρνηθέντες την πίστην και την πατρίδα των εξυπηρετούσαν τα Σλαυικά συμφέροντα». Ο δε λόγος που αποκαλούν τα τάγματα ασφαλείας «πραγματικήν μάστιγα της υπαίθρου, αποβράσματα του Άδου» δεν είναι ότι απλώς λήστεψαν το Όρος, αλλά ότι προκάλεσαν τη φυγή γυναικοπαίδων της Ιερισσού (τα οποία κατέφυγαν στο Όρος) και διάφορα άλλα εκεί γύρω.
  @ Nomikos, απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες που να χαρακτηρίζουν «ελαφριές» την… 14χρονη Πλακηδία και τη βασίλισσα Δουσάν, ή τη Μάρω τη μητέρα του Πορθητή οι οποίες παραβίασαν το άβατο. Για τις άλλες «κυρίες» που το παραβιάζουν όμως, χωρίς να προσφέρουν δώρα, δε δίνω και όρκο. Ειδικά για τις Ρωσίδες πριγκίπισσες που φιλοξενούσαν Ρώσοι «μοναχοί» έχω σοβαρές αμφιβολίες… Παρεπιπτόντως κάθε επίσκεψη γυναίκας προκαλεί αναστάτωση στους μοναχούς, γιατί σύμφωνα με προφητείες οι επισκέψεις σημαίνουν την απόσυρση της εύνοιας της Παναγίας και όσο περισσότερες είναι, σημαίνουν την έλευση της εποχής που το Όρος θα ερημωθεί από μοναχούς.
  Όμως όταν υπάρχει ανάγκη, όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις όπου κυνηγημένοι άνθρωποι κατέφυγαν στο Α. Όρος, οι μοναχοί κάνουν υπομονή ώσπου να οικονομηθούν οι άνθρωποι και να μπορέσουν να φύγουν.
  *Εμπειρίες του αγιορείτη γέροντα Παϊσίου με τους αντάρτες (πριν γίνει μοναχός). Από το βιβλίο «Ο γέροντας Παίσιος μου είπε» του Θανάση Ρακοβαλή. «…Μια φορά είχαν έρθει έξω από το χωριό μας οι αντάρτες. Έξω στο κρύο… πεινασμένοι… τους λυπήθηκα. Πήρα ένα ψωμί και πήγα να τους το δώσω. Άσχετο, αν κυνηγούσαν στα βουνά τον αδερφό μου. Εγώ το καθήκον μου το έκανα. -Πώς σας δέχτηκαν γέροντα; -Παραλίγο να έβρισκα τον μπελά μου. Δεν πίστευαν ότι βγήκα να τους δώσω να φάνε! …Μία άλλη φορά κατέλαβαν το χωριό μας οι αντάρτες. Μας μάζεψαν σ’ ένα σπίτι, στριμωχτά, σαν σαρδέλες. Ξαπλώναμε πάνω στις πέτρες και τα πόδια του ενός στο κεφάλι του άλλου… για νάχουμε χώρο. Την άλλη μέρα μας περνάν από «Δικαστήριο». Εμένα θέλαν να μου κάνουν κακό, αλλά δεν εύρισκαν αιτία. Φωνές, φοβέρες… Στο τέλος ένας συγχωριανός μου, που έκανε το δικαστή, μου λέει άγρια: Γιατί ο αδελφός σου είναι με το Ζέρβα;
  Δε μου λες, του λέω, είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος μου ο αδελφός μου;
  – Μεγαλύτερος, απαντάει.
  – Έ! αφού είναι μεγαλύτερος θα δίνει λογαριασμό σε μένα τι κάνει;
  Δεν έβρισκε τι να πει, έδωσε διαταγή να με κλείσουν σ’ ένα δωμάτιο μόνο μου. Τι τους έβαλε ο διάβολος να κάνουν. Επειδή αυτός ο συγχωριανός γνώριζε ότι εγώ είμαι της εκκλησίας, στέλνουν το βράδυ μέσα στο δωμάτιο δύο αντάρτισσες, σχεδόν γυμνές… Τάχασα.
  «Παναγιά μου βοήθα με» φώναξα. Αμέσως ένοιωσα τη βοήθεια τού Θεού.
  – Δηλαδή γέροντα τι έγινε;
  – Να, τις έβλεπα απαθώς. Σαν να μην ήταν γυμνές… με αγνότητα. Όπως, ας πούμε έβλεπε ο Αδάμ την Εύα στον Παράδεισο, πριν από την πτώση. Αθώα, φυσικά… χωρίς πονηρία σαρκική.
  – Και μετά, τι έγινε; – Έ! μετά τις μίλησα με το καλό… «Κοπέλες, εσείς να κάνετε τέτοια πράγματα… δεν ντρέπεστε». Στο τέλος ντράπηκαν… ντύθηκαν και βγήκαν έξω κλαίγοντας!! Βοήθησε η Χάρις του Θεού!”»

  Άντε, σας εύχομαι την επόμενη φορά που θα αναρτήσετε ποστς για ιστορικά θέματα να μη σας πιάσουν ΤΟΣΟ αδιάβαστους όπως συνήθως…

 56. Ο/Η Ταξιδιώτης λέει:

  expaganus θα μας τρελλάνεις. απορώ γιατί απαντάει ο Ροιδης και ο Λασκαράτος σε μερικούς σαν και εσένα. Ρωτάς βρε expaganus τι κακό βρίσκει ο Λασκαρατος σε αυτό: +Την υπόθεση με τους αδελφούς Δραγάτση, που διευθέτησαν διαφορές μεταξύ του ρωσικού και σερβικού μοναστηριού, δεν ξέρω τι μεμπτό της βρίσκετε και την αναφέρετε. Ίσως για να γεμίσει ο χώρος+.
  Ο Λασκαράτος δεν έγραψε αυτό που λες αλλά τούτο:
  *οι Σέρβοι χωροδεσπότες αδελφοί Δραγάτση, διευθέτησαν διαφορές μεταξύ των μονών Παντελεήμονος και Χιλανδαρίου σχετικά με την κατοχή δυο χωριών στην πεδιάδα της Στρωμνίτσας*
  Τι κουτοπονηριές πουλάς εδώ μέσα. Αλλοιώνεις τα λόγια του, λες ποιός θα κάτσει να ψάξει; Η κατοχή δυό χωριών από τους καλόγερους βρε θεομπαίχτη δεν σου φαίνεται κακό πράγμα; και γιατί αλλάζεις τα λόγια του λασκαράτου; αυτό δεν είναι απάτη; ΩραίοΙ είσαστε οι ορθόδοξοι χριστιανοί.

 57. Ο/Η nomikos λέει:

  Aγαπητέ expaganus, έχω δει τόσο ανακριβή πράγματα στα σχόλιά σου, αλλά θα ασχοληθώ μόνο με δύο και αυτό όχι από φυγοπονία, αλλά γιατί πραγματικά βιάζομαι να φύγω. Εάν μου το ζητήσεις επανέρχομαι για να συζητήσουμε όσο θες.

  1. Εμφανίζεσαι τακτικά και εσύ και άλλοι σ’αυτό το ιστολόγιο, με επιχειρήματα του τύπου «μάλιστα της έκανε παρατήρηση η παναγία, έτσι λέει η παράδοση».Εχεις καταλάβει πραγματικά, ότι οι συντάκτες των post, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των όσων διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο, δεν δέχονται με κανένα τρόπο την ύπαρξη της εν λόγω κυρίας, σε αυτή τη μορφή που μόλις πριν και κατά παράδοση περιέγραψες; Δηλαδή κάνοντας παρατήρηση σε μια 14χρονη το έτος 382.Και εάν ντε και καλά πρέπει να δεχθώ την παράδοση σ’αυτό το σημείο, δέξου και εσύ ότι και οι ιστορίες των ναυτικών που αναφέρονται στο Άγιο όρος, έχουν αλήθεια μέσα τους.Μάλιστα είναι και πολύ ωραία παράδοση οι ιστορίες αυτές, και έδωσαν και υπέροχα λογοτεχνικά κείμενα σαν τα Λόγια της πλώρης ή την εκπληκτική ποίηση του Ν.Καββαδία.

  2. Ειλικρινά βρίσκεις μπετοναρισμένο, το επιχείρημα, το όποιο επιχείρημα, αντλείται από βιβλία του τύπου «Ο γέρων Παίσιος μου είπε » συγγραφέας Θανάσης Σκορδοπούτσογλου; Πως θα σου φαινόταν εάν όχι εγώ ο άγνωστος, αλλά ένας φυσικός επιπέδου Νανόπουλου, αύριο το πρωί έβγαζε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Επιταχυντής αδρονίων του CERN μου μίλησε και μου είπε ότι ο θεός είναι μία μπαρούφα»; Θα είμασταν όλοι εντάξει, εάν τον πέρναμε στο ψιλό;Θερμή λοιπόν παράκληση, επειδή για να απαντήσεις σε κάτι, πρέπει πρώτα να διαβάσεις αυτό που είπε ο προηγούμενός σου, εγκατέλειψε τέτοιου είδους επιχειρήματα, γιατί μόνο άδικο κόπο κάνεις να τα πληκτρολογείς και εμείς πιο άδικο να τα διαβάζουμε για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε.

 58. Ο/Η expaganus λέει:

  @Ταξιδιώτης, δεν έχω κανένα σκοπό να παραφράσω τα λεγόμενα του Λασκαράτου ούτε και να εξαπατήσω, κι αν ακόμα ήθελα να εξαπατήσω δεν θα το έκανα παραφράζοντας μια πρόταση που υπάρχει αυτούσια λίγο πιο πάνω, πολύ απλά γιατί δεν είμαι τόσο βλάκας.
  Δεν βρίσκω τίποτα το μεμπτό να κατέχουν οι μονές τις περιοχές όπου βρίσκονται δυο χωριά, αν αυτό είναι το πρόβλημά σου. Ούτε και το να δίνουν λύση οι χωροδεσπότες οι οποίοι πιθανότατα έχουν παραχωρήσει τις γαίες αυτές. Ολόκληρο σχεδόν το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μετόχια μονών. Γι’ αυτό και το όνομά του είναι «Κόσοβο-Μετόχια». Το να κατέχουν γαίες τα μοναστήρια είναι κάτι που συμβαίνει από την αρχαιότητα και σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ούτε εγκληματικό, ούτε πρωτοφανές και παράδοξο.
  Πέφτει τέτοια διαστρέβλωση εδώ μέσα, που ο Μεταξάς μεταλλάχθηκε σε Χίτλερ, κι όμως δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι πουθενά γι’ αυτό. Σε μάρανε το ότι εγώ για συντομία δεν έχω παραθέσει όοολα τα λεγόμενα του Λασκαράτου ώστε να κάνω copy-paste ολόκληρο το αρχικό ποστ.
  Φοβάμαι αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχουμε να πούμε κάτι σοβαρό αγαπητέ μου.
  @nomike, αν είσαι και στ’ αλήθεια νομικός θα καταλάβεις καλύτερα τη σημασία αυτού που θα σου πω τώρα:
  Η παράδοση με την Παναγία και την Πλακιδία υπάρχει καταγεγραμμένη σε διάφορα χρονικά. Οι φήμες για δολοφονίες γυναικών δεν υπάρχουν σε κανένα. Το άκουσε ένας περιηγητής από ναυτικούς – που είναι γνωστοί τερατολόγοι – κι αυτό είναι όλο. Ούτε και ο ίδιος έδωσε μεγάλη σημασία σ’ αυτό.
  Μας λες ότι δεν πιστεύεις στην ύπαρξη και σε εμφανίσεις της Παναγίας. Δεκτό, ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος. Δεν καταλαβαίνω όμως σε τι σε ενοχλούν οι διηγήσεις του γέροντα Παίσιου, καθώς δεν έχουν τίποτα μεταφυσικό παρά αποτελούν προσωπικά του βιώματα.
  Όσο για τον κ. Θανάση που ασφαλώς δεν λέγεται Σκορδοπούτσογλου, μπορεί εσύ να μην τον γνωρίζεις, εκείνος όμως γνώριζε πολύ καλά τον γέροντα Παίσιο και σύμφωνα με σχόλια άλλων που τον γνώρισαν επίσης, έχει καταγράψει τα λεγόμενά του πιστά.
  Αφού σου αρέσει ο Καββαδίας και ο Καρκαβίτσας, έχουμε και κάτι κοινό. Πάντως τέτοιες απίστευτες διηγήσεις σαν των ναυτικών, στο χωριό μου δεν τα λέμε «λόγια της πλώρης» αλλά «λόγια του καφενείου».

 59. Ο/Η expaganus λέει:

  @nomikos, μια συμπλήρωση: Στη διήγησή του ο γέροντας Παίσιος αναφέρει μεν την Παναγία η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να δει τις κοπέλες χωρί ς σεξουαλική επιθυμία, αλλά ένας άθεος μπορεί κάλλιστα να κρατήσει τη διήγηση ερμηνεύοντάς την διαφορετικά: ότι δεν τον βοήθησε η Παναγία, αλλά αυθυποβλήθηκε από μόνος του.
  Σε κάθε περίπτωση είναι ένα περιστατικό που ένας άθεος μπορεί να βρει πιο πιστευτό απ’ το ότι η Πλακιδία άκουσε να της μιλά η Παναγία. Αν ΚΑΙ αυτό μπορεί να γίνει δεκτό, ως μια μια εντύπωση της Πλακιδίας που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει μέχρι ότι η Πλακιδία ήταν… σχιζοφρενής και άκουγε φωνές…

 60. Κοιτα να δεις που έκανε ο Ροίδης το Μεταξά Χίτλερ… Κι εγώ δεν το πρόσεξα…
  Και ο νομικός το κατάπιε αμάσητο κι αυτός… έγραψε
  «Εξηγείται έτσι προφανώς και γιατί υπάρχει η εικόνα του σκατόψυχου Αδόλφου εκεί και μνημονεύεται το όνομά του ακόμη.Δεν τους φέρθηκε όπως φέρθηκε στα υπόλοιπα ΝΑΙ αυτού του τόπου.Κρίμα….»

  Έχω κάνει κι εγώ ένα λάθος… από απροσεξία… Αντί να γράψω για το σαμποτάζ στην «ΕΣΠΟ» έγραψα «ΕΣΠΑ».

 61. Ο/Η Servitoros λέει:

  Επειδή αυτός ο συγχωριανός γνώριζε ότι εγώ είμαι της εκκλησίας, στέλνουν το βράδυ μέσα στο δωμάτιο δύο αντάρτισσες, σχεδόν γυμνές… Τάχασα.
  «Παναγιά μου βοήθα με» φώναξα. Αμέσως ένοιωσα τη βοήθεια τού Θεού.
  – Δηλαδή γέροντα τι έγινε;
  – Να, τις έβλεπα απαθώς. Σαν να μην ήταν γυμνές… με αγνότητα. Όπως, ας πούμε έβλεπε ο Αδάμ την Εύα στον Παράδεισο, πριν από την πτώση. Αθώα, φυσικά… χωρίς πονηρία σαρκική.
  – Και μετά, τι έγινε; – Έ! μετά τις μίλησα με το καλό… «Κοπέλες, εσείς να κάνετε τέτοια πράγματα… δεν ντρέπεστε». Στο τέλος ντράπηκαν… ντύθηκαν και βγήκαν έξω κλαίγοντας!! Βοήθησε η Χάρις του Θεού!”»
  ——
  Εξαιρετικό παραμύθι, βέβαια κανείς δεν σκέφτηκε την πιο λογική εξήγηση σε αυτήν την ιστορία, το ότι του γέροντα μάλλον δεν του άρεσαν τα κοριτσάκια (χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι τα μετέπειτα κείμενα του βρίθουν από έναν απίστευτο μισογυνισμό)

 62. Ο/Η expaganus λέει:

  Λογικέ μου Σερβιτόρε, όταν σε κάποιον δεν αρέσουν τα κοριτσάκια δεν παρακαλάει την Παναγία να τον εμποδίσει να αισθανθεί επιθυμία, δε νομίζεις;
  Όσο για τον «μισογυνισμό» στα κείμενα του γέροντα Παϊσίου, δώσε μου παραδείγματα για να καταλάβω τι εννοείς.

 63. Ο/Η Servitoros λέει:

  @expaganus

  Προφανώς και ο Παϊσίος δεν θα έλεγε ότι αντιστάθηκε στην επιθυμία γιατί ήταν ομοφυλόφυλος, ο Γέροντας είχε κάνει την παραπλάνηση και το ψέμμα επιστήμη. Η επίκληση της Παναγίας έχει διπλό ρόλο, από την μια να πουλήσει στους πιστούς την ύπαρξη θαυμάτων αλλά κυρίως να πουλήσει την αγιότητα του Παϊσιού που με το παραμικρό πρόβλημα τον σώζει ο καλός Θεούλης.

  Όσο για τον μισογυνισμό βλ. π.χ.
  «Ο Θεός τα ρύθμισε όλα με σοφία. Με άλλα χαρίσματα προίκισε τον άνδρα, με άλλα την γυναίκα. Έδωσε στον άνδρα ανδρισμό ,για να τα βγάζη πέρα στις δύσκολες υποθέσεις και για να υποτάσσεται σε αυτόν η γυναίκα. Γιατί , αν έδινε και στην γυναίκα τον ίδιο ανδρισμό , δεν θα μπορούσε να σταθή η οικογένεια.»

 64. Ο/Η expaganus λέει:

  Σερβιτόρε, το «ο Γέροντας είχε κάνει την παραπλάνηση και το ψέμμα επιστήμη» έχεις κάποιο γεγονός για να το στηρίξεις ή το κατεβάζεις απ’ την κούτρα σου; Π.χ. Χριστιανός ήταν, όλοι οι χριστιανοί είναι ψεύτες (αξιωματικά…) άρα θα είναι κι αυτός;
  Σε πληροφορώ από ανθρώπους που τον έζησαν και είναι κοντινοί μου – εγώ δεν τον πρόλαβα εν ζωή δυστυχώς – ότι όχι μόνο δεν «πουλούσε αγιότητα» όπως λες αλλά πολλές φορές έκανε τον βλάκα.
  Ο «καλός Θεούλης» δεν σώζει μόνο τους αγίους αλλά και τον τελευταίο αμαρτωλό που είναι βουτηγμένος στην πιο μεγάλη βρώμα, φτάνει να τον επικαλεστεί με πίστη και διάθεση μετανοίας. Ακόμα κι εμένα που μόνο άγιος δεν είμαι μ’ έχει σώσει από μεγάλους κινδύνους και περιστάσεις πολύ δύσκολες, κι ας μην το αξίζω καθόλου.
  Το παράδειγμα που μου παραθέτεις δεν είναι μισογυνικό. Βέβαια είναι συνηθισμένο στους αντιχριστιανικούς κύκλους ο όρος «υποτάσσεται» να παρεξηγείται, ενώ σημαίνει απλά ότι ο άντρας, εξωτερικά τουλάχιστον, φαίνεται να παίζει έναν πιο ηγετικό ρόλο. Παράλληλα τονίζει μια μεγάλη αλήθεια «βγαλμένη μέσα απ’ τη ζωή»: ότι η γυναίκα παραχωρεί τον ηγετικό ρόλο ΜΟΝΟ όταν ο άντρας «έχει ανδρισμό». Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. Αν τον βρει δειλό, αναποφάσιστο, ανίκανο να τα βγάλει πέρα σε «δύσκολες υποθέσεις», χωρίς διάθεση να επωμιστεί ευθύνες, τείνει να παίρνει τα ηνία εκείνη. Με τις όποιες προεκτάσεις έχει αυτό, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.
  Θα μπορούσε να ήταν μισογυνικό το απόσπασμα, αν έλεγε ότι ο άντρας έχει χαρίσματα και η γυναίκα δεν έχει. Δε λέει όμως κάτι τέτοιο΄, λέει ότι και οι δυο έχουν άλλα χαρίσματα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει για «διαφορετικότητα», υμνείται πολύ στις μέρες μας.
  Έχω στη διάθεσή μου πάρα πολλά αποσπάσματα στα οποία ο γέροντας επαινεί ιδιαίτερα τις γυναίκες.

 65. Ο/Η Μπέμπης λέει:

  Άντε παράτα μας και συ και οι γέροντες σου.
  «Θέλω να πω δυο λόγια στους περιφρονητές του σώματος. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να κάνουν δεν είναι να αλλάξουν τον τρόπο που μαθαίνουν και τον τρόπο που διδάσκουν, αλλά να πουν αντίο στο σώμα τους – κι έτσι να γίνουν βουβοί.»

 66. Παράθεμα: Οι επίσκοποι στην Κατοχή [3] « Ροΐδη Εμμονές

 67. Ο/Η Μefisto λέει:

  Russian Orthodox hermits ‘evacuated from Siberia’

  Rescuers evacuated a group of Russian Orthodox Christian hermits from a remote Siberian forest after four years of seclusion, the local emergency situations ministry said on Wednesday.

  «On Tuesday, a helicopter of the emergency situations ministry evacuated six Orthodox (believers), five nuns and one priest,» a spokeswoman for the ministry in Russia’s Tuva region, Lidia Selivanova, told AFP.

  The nuns – two of them disabled – lived since June 2006 in the Sayan Mountains, where they had retreated with their spiritual leader, Father Konstantin, 67, Ms Selivanova said.

  The operation was decided by the authorities after a nun, who had fled the group, claimed in a letter to Prime Minister Vladimir Putin, that Father Konstantin controlled his disciples «by mesmerising them.»

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/8141104/Russian-Orthodox-hermits-evacuated-from-Siberia.html

 68. Ο/Η Του κώλου λέει:

  ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

  ΜΕΛΕΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΦΗ;
  ΟΡΟΙ
  ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ…ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΕΣ
  ΣΥΖΗΤΑΣ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ;
  .

  ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΕΡΙ ΜΟΛΟΤΩΦ! ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ!

  Ιουλίου 31, 2013

  Δεν υπάρχει παρά ένα βήμα που χωρίζει το φανατισμό από τη βαρβαρότητα (Ντιντερό)

  Πράγματι ανακριβής η είδηση για τη βόμβα μολότωφ που πέταξαν ρασοφόροι από το Κονάκι της Εσφιγμένου! Το Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον επικοινώνησε με την ΚΑΝΟΝΙΚΗ Αδελφότητα της Ιεράς Μονής και μιλήσαμε με τον π.Βαρθολομαίο ο οποίος μας είπε ότι οι ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ τις τελευταίες μέρες είχαν ως δια θαύματος πληθυνθεί, μέχρι και 2 μηχανές εντούρο είδαν για πρώτη φορά εντός του Αγίου Όρους!

  Συγκεκριμένα μας είπε ότι οι ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ πέταξαν 3 βόμβες Μολότωφ και έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ήταν τόσο δυνατός που ακούστηκε σε μοναστήρια εκτός Καρυών! Από θαύμα σώθηκαν τόσο ο Αστυνομικός Διοικητής όσο και αστυνομικοί που βρίσκονταν στον χώρο της εκρήξεως!

  Αυτά και πολλά άλλα μας είπε ο π.Βαρθολομαίος ο οποίος ανήκει στην ΚΑΝΟΝΙΚΗ αδελφότητα της Ι.Μ.Εσφιγμένου.

  Εμείς από τη μεριά μας αναρωτιόμαστε: 1) Πως είναι δυνατόν “χριστιανοί” και μάλιστα “υπερορθόδοξοι” να προβαίνουν σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις; 2) Εφόσον η Αστυνομική δύναμη συνέταξε δικογραφία για το συμβάν (των 3 μολότωφ και του εκρηκτικού μηχανισμού) γιατί δεν δραστηριοποιείται να εκτελέσει το νόμο όπως πρέπει, όταν μάλιστα ο Εισαγγελέας έχει διατάξει τη σύλληψη των καταληψιών; 3) Γιατί υπάρχει “επιλεκτική” προώθηση πληροφοριών από τις Καρυές και ποιοί είναι αυτοί που καλύπτουν τέτοιες ενέργειες; 4) Ποιοί είναι οι προστάτες των καταληψιών που εμποδίζουν το έργο του Νόμου; 5) Αν την ίδια συμπεριφορά επιδείκνυαν οι πατέρες της νέας αδελφότητας θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση ή θα είχαν καταλήξει στη φυλακή εδώ και χρόνια; 6) Επειδή κάποιοι δεν είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία της Νέας Αδελφότητας της Ι.Μ.Εσφιγμένου είναι σωστό να υποστηρίζουν τους σχισματικούς;

  Νομίζουμε ότι το θέμα της Εσφιγμένου δεν θα κλείσει. Τα νεοταξικά συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν το προπύργιο της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, εξυπηρετούνται από την παρουσία των σχισματικών και θα τους χρησιμοποιήσουν μέχρι την ώρα που θα μπορέσουν να βάλουν πόδι στο Όρος. Κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται αλλά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να λειτουργούν ως αντίβαρα για το σύστημα. Ακριβώς όπως παρουσιάστηκε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ως κίνημα ενάντια στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ενώ στην ουσία είναι δημιούργημά της. Έτσι συμβαίνει και με τους καταληψίες. Ο νοών νοήτω. Αυτά προς το παρόν.

  ΥΓ: Το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο: α) Δεν πληρώνεται από το Πατριαρχείο ούτε από την κανονική αδελφότητα, β) Δεν είναι υπέρ του Οικουμενισμού και των συμπροσευχών.

  Μάθετε για τους παλαιοημερολογίτες εδώ! Η γνώση θα σας ελευθερώσει!

  Η Ανακοίνωση που εξέδωσε η Κανονική αδελφότητα :

  Οι Καρυές του Αγίου Όρους σήμερα, 29.7.13, έζησαν επίθεση με εκρηκτικά και μολότωφ. Εκατό μέτρα από τον πανίερο ναό του Πρωτάτου καί την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους οι καταληψίες των κτηρίων της Μονής μας αρνήθηκαν την παράδοση του κατειλημμένου τμήματος του Αντιπροσωπείου των Καρυών σε δικαστικό επιμελητή που ήλθε να εκτελέσει τελεσίδικη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και του έριξαν τρείς μολότωφ και έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Η μέρα πέρασε αναμένοντας αστυνομικές ενισχύσεις οι οποίες τελικά ίσως και να μην επαρκούν για την απλή φύλαξή μας.
  Απευθύνουμε έκκληση προς όλους και πρό πάντων προς την ευνομούμενη Πολιτεία. Επιτέλους καταλάβετέ το. Κινδυνεύουμε. Δεν γνωρίζουμε πώς θα ξημερώσει η αυριανή μέρα με φανατικούς κατόχους εκρηκτικών σε επαφή με τον τόπο της κατοικίας μας. Ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε εξ όσων πληροφορούμαστε την σύλληψη των υπαιτίων. Θα ακούσει κανείς, έστω τον Εισαγγελέα; Πρέπει να θρηνήσει το Άγιον Όρος θύματα για να κινητοποιηθεί η Πολιτεία; Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται τα λένε όλα.

  Εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

  2 σχόλια leave one →

  Κώστας Αργυρακόπουλος και οι συν εμοί αδελφοί της «Ορθοδόξου Φωνής» permalink

  Ιουλίου 31, 2013 5:42 μμ

  Τι μίσος είναι αυτό που έχετε για Μοναχούς που αγωνίζονται για Ορθοδοξία; Τόση πώρωση!

  Κωνσταντίνος Αργυρακοπουλος ((Stan Silver)
  Nεοημερολογίτης διαχειριστής της εν Μόντρεαλ-Καναδά ιστοσελίδας :

  http://orthodox-voice.blogspot.ca/
  .

  egolpion permalink*

  Ιουλίου 31, 2013 6:07 μμ

  Ποιά Ορθοδοξία; Των μολότωφ και του δυναμίτη; Για την πάρτη τους αγωνίζονται και για τα συμφέροντα της Νέας Τάξης που θέλει να καταργήσει το Άγιο Όρος. Ξυπνάτε!

 69. Ο/Η Left λέει:

  Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπογραμμίστηκε η αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Αγίου Όρους.»

  Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Αθωνική μοναστηριακή πολιτεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπογραμμίστηκε η αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Αγίου Όρους, η οποία διαμορφώθηκε από αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα, ο σεβασμός του Καταστατικού Χάρτη λειτουργίας του, στo πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας, από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη κάθε προσπάθειας ανάδειξης της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Όρους».

  Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, Γιάννης Αμμανατίδης, Δημήτρης Γελαλής και o συντονιστής της Θεματικής θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Λυκόπουλος.

  Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας απηύθυναν πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία.

  Σχόλια Αναγνωστών

  10 σχόλια

  fafaseda2
  • 2 hours ago

  i fatsa tis typisas piso stin foto einai ola ta leyta. san na leei…» a re proedre ti karagkiolzilikia kaneis gia tin karekla»…» a re proedrara mi fovasai, agiasmos einai, ksero, ksero, proti fora exeis epafi me ayto, mi fovasai, den tha se kapsei»….kai o aleksakos omos fainetai etoimos na skasei sta gelia o geloios…..

  pol
  • an hour ago

  Τι κάνει ο άνθρωπος για την «καρέκλα» απο αλλού το περιμέναμε και απο αλλού μας έρχεται!!!!!

  αντωνης > pol
  • 11 minutes ago

  πιπες?????

  Στραβόξυλο
  • 2 hours ago

  Κρίμα ρε Αλέξη τα νιάτα σου να τα ξεφτιλίζεις τόσο.

  Diogenis_Kuwn > Στραβόξυλο
  • 2 hours ago

  Ξέρει τι κάνει σύντροφε…Είναι έτοιμος να κυβερνήσει πλέον…Χρειάζεσαι »ευχούλα» αν θέλεις να κυβερνήσεις το Ρωμαιικο..

  Στραβόξυλο > Diogenis_Kuwn
  • 2 hours ago

  «άμα κυβερνήσεις εμείς τι θα φάμε? » τον ρώτησαν μάλλον.

  Diogenis_Kuwn > Στραβόξυλο
  • an hour ago

  Μιλήσανε για business οι άνθρωποι…Να δεις σε κάνα χρόνο που οι γριές που τον έβριζαν ως »άθεο» θα λένε ότι πάει ενάντια στην νέα τάξη πραγμάτων….

  Στραβόξυλο > Diogenis_Kuwn
  • 2 hours ago

  από τον πνευματικό του Ριουσόπουλου??

  fafaseda2
  • 2 hours ago

  fantazomai oti meta tin photo opp tha syzitisane gia simantikes business pou tha kanoun se periptosi pou kerdisei tis ekloges o psiriza. to vatopedi tha oxria se sygkrisi…..

  neoari
  • an hour ago

  ΩΧ ΩΧ ΩΧ

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/248374/sunadisi-tsipra-me-adiprosopeia-tou-agiou-orous/#ixzz2nxmVsJoY

 70. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  Μεθόδιος ηγούμενος Χρυσάβγουλος

  Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της Λαϊκής Εθνικιστικής Εφημερίδας «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Ζητήστε την στα περίπτερα και τα πρακτορεία Τύπου όλης της χώρας. Εφημερίδα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Η Φωνή των Ελλήνων Εθνικιστών ενάντια στην χούντα της παραπληροφόρησης. Στο νέο μας φύλλο διαβάστε:

  ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014 – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΛΥΣΗ
  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

  ΤΑ ΡΑΣΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  Πατήρ Μεθόδιος της Μονής Εσφιγμένου: «Όποιος λέει ότι είναι Έλληνας και Ορθόδοξος
  είναι «φασίστας» και μέλος σε «εγκληματική οργάνωση»

  Διαβάστε περισσότερα: xryshaygh.com/index.php/efimerida/view/fullo-884#ixzz37649DHqC

 71. Παράθεμα: Αριστερά δίχως ταυτότητα ή "δεν σου κάνω τον Άγιο, αχ, αμάρτησα…" - Αγώνας της Κρήτης - Αγώνας της Κρήτης

 72. Ο/Η αδελφή Aδόλφα λέει:

 73. Τιμή στον αιμοβόρο ιερό ορθοδοξότατο Δράκουλα χρηματοδότη του Αγίου Ορους σε ορθόδοξο μοναστήρι με εικονογράφηση στα τζάμια (βιτρώ)
  Comana Monastery gives you many opportunities to see statues of VLad Dracula and stained glass pictures as well as frescos on the Church walls. This Monastery is so very well taken care of, you feel very relaxed here.

  Ο τάφος του αιμοβόρου ορθοδοξότατου ιερού Δράκουλα, προστάτη του Αγίου Όρους, σε ορθόδοξο μοναστήρι

  Dracula’s secret burial site:Snagov Monastery

 74. Παράθεμα: Χιτλερικοί αντισημίτες παπάδες | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 75. Παράθεμα: Χιτλερικοί αντισημίτες παπάδες | Ασμοδαιος

 76. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο | Ασμοδαιος

 77. Παράθεμα: Απάντηση στους Γλέζο-Άδωνι-Αρχ. Ιερώνυμο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 78. Παράθεμα: Oι επίσκοποι στην Κατοχή  – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο

 79. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο | Ασμοδαιος

 80. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο | Ασμοδαιος

 81. Ο/Η Ε.Γ. λέει:

  http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/239617/vlant-ntrakoyl-to-atsalino-heri-tis-orthodoxias

  Βλαντ Ντρακούλ: Το ατσάλινο χέρι της Ορθοδοξίας

  Τις μαύρες ημέρες της εισβολής του Οθωμανικού σκότους, μαζί με το υπέρλαμπρο άστρο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, την δάδα αναμμένη κρατά και το χέρι του ηγεμόνα της Βλαχίας, Βλαντ Ντρακούλ (Τέπες).
  Ένας μαχητής της Ορθοδοξίας που έμελλε να συκοφαντηθεί όχι μόνον από τους Τούρκους αλλά κυρίως από τους Γερμανούς οι οποίοι τον ταύτισαν με το απόλυτο κακό.
  Όλοι γνωρίζουμε τον «Κόμη Δράκουλα» από τις γνωστές ταινίες τρόμου. Ο υπηρέτης του διαβόλου, ο δαίμονας που σπέρνει τον τρόμο στους ανθρώπους. Η ιστορική αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, αφού η λάμψη του Ορθόδοξου ηγεμόνα της Βλαχίας σκορπούσε τρόμο μόνον στους υπηρέτες του σκότους. Τους Οθωμανούς εισβολείς και τους πάμπλουτους γερμανούς επικυρίαρχους που λυμαίνονταν τον λαό της Βλαχίας. Όπως άλλωστε οι Έλληνες μαχητές της Μικρασιατικής εκστρατείας που ονομάστηκαν από τους Τούρκους «Σεϊτάν Ασκέρ» – στρατός του Σατανά.
  Και όμως, οι σφαγείς και εκμεταλλευτές των Εθνών κατάφεραν να περάσουν την δική τους εκδοχή, ως εκδίκηση στον προστάτη των Ορθοδόξων απέναντι στους οικονομικούς και φυσικούς γενοκτόνους οι οποίοι φαίνεται πως συνεργάζονται αγαστά ακόμα και στη νεώτερη ιστορία. Η διαχρονική συμμαχία Γερμανών και Τούρκων σημαδεύτηκε από την γενοκτονία των ορθόδοξων πληθυσμών και στον 20 αιώνα.
  Ο Βλάντ Ντρακούλ, γεννήθηκε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβρη του 1431 στο φρούριο της πόλης Σιγκισοάρα στην Τρανσυλβάνια.
  Ήταν ο δεύτερος γιος του Βλάντ ΙΙ Ντρακούλ ο οποίος απο το 1431 ήτανε μέλος του μυστικού Τάγματος του Δράκου (Order of the Dragon), μια οργάνωση η οποία ήθελε να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη απο τους Οθωμανούς και της οποίας τα μέλη ήταν πιστά στην Ορθοδοξία. Ο Βλαντ ο 2ος, χρησιμοποιούσε το έμβλημα του δράκου σε όλες του τις εμφανίσεις. Εξ ου και το επίθετο του, Ντρακούλ = Δράκος. Ο Βλαντ ο 3ος, είχε το επίθετο Drăculea, αφού το ul/ulea, σημαινει ‘γιος του’. Ο Βλαντ ο 3ος μυήθηκε στην Τάξη αυτή στην ηλικία των 5 χρόνων. Η μητέρα του ήταν η Ορθόδοξη πριγκήπισα Cneajna της Μολδαβίας.
  Εδώ φαίνεται το μέγεθος της συκοφαντίας γύρω από το πρόσωπο του. Το Τάγμα των Ιπποτών του Δράκου, ήταν η μυστική οργάνωση των Ορθόδοξων Ιπποτών που ιδρύθηκε μετά την επική μάχη του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να διαφυλάξει την Ορθοδοξία και μετέπειτα τον Χριστιανισμό από την τουρκική λαίλαπα. Ο πραγματικός ιδρυτής του μάλιστα ήταν ο Δεσπότης της Σερβίας Στέφανος Λαζάρεβιτς, που έλαβε τον τίτλο το 1402 από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο, πατέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα!
  Τα λόγια μάλιστα του Μανουήλ Παλαιολόγου επανήλθαν στο προσκήνιο στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκεσπουργκ, στο οποίο υπήρξε καθηγητής θεολογίας, αναφέρθηκε σε μια ρήση του Μανουήλ από το βιβλίο του «26 Διάλογοι με ένα Πέρση».
  Συνομιλώντας ο αυτοκράτορας με έναν πέρση μουσουλμάνο λόγιο, του λέει: «Δείξε μου τι καινούριο έφερε στον κόσμο ο Μωάμεθ και θα συναντήσεις μόνο σατανικές και απάνθρωπες ιδέες, όπως η επιταγή του να εξαπλωθεί η πίστη που δίδαξε διά πυρός και σιδήρου».
  Επιπρόσθετα, ο Δεσπότης Στέφανος ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας και η μνήμη του τιμάται την 1η Αυγούστου. Το τάγμα των Ιπποτών του Δράκου λοιπόν, μόνο «σατανικό» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
  Μα και ο ίδιος ο Βλαντ Ντρακούλ διατηρούσε στενές σχέσεις με το «Περιβόλι της Παναγίας», το Άγιον Όρος. Έκανε μάλιστα και αρκετές χρηματικές δωρεές στις μονές του Αγίου Παντελεήμονα και του Φιλόθεου. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί και το αποκαλύπτει ο Βυζαντινός ιστορικός Μιχαήλ Δούκας, είναι το ότι ο Βλαντ εκπαιδεύτηκε από Έλληνες δασκάλους ειδικά σταλμένους από την Κωνσταντινούπολη, όπως άλλωστε συνέβαινε με όλα τα τέκνα των Ορθόδοξων ηγετών.
  Η αιχμαλωσία του ως παιδί στην αυλή του Σουλτάνου, ίσως εξηγεί και την απίστευτη σκληρότητα που έδειχνε απέναντι στον εχθρό. Το μυστικό τάγμα των Ιπποτών του Δράκου λέγεται ότι εκτός από την Ορθόδοξη παράδοση φανέρωνε στα μέλη του και στοιχεία της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας (Αριστοτέλης) ενώ τελευταίο του γνωστό μέλος ήταν ο Μέγας Πέτρος, Τσάρος της Ρωσίας.
  Το βιογραφικό και οι αγώνες του βρίθουν από την προσπάθεια του να υπερασπίσει τον λαό του από την διαφθορά των ισχυρών, την εκμετάλλευση των γερμανών εμπόρων και επικυρίαρχων αλλά και την φυσική απειλή των οθωμανών εισβολέων. Πόσο επίκαιρο ακούγεται στις ημέρες μας το έργο αυτού του μεγάλου ηγέτη…
  Είχε 3 αδέρφια, o μεγαλύτερος ήταν ο Μircea II, ο δεύτερος ήταν ο Vlad IV, γνωστός και ως Vlad Călugarul (Βλάντ ο Μοναχός) και ο τρίτος που ήταν ο μικρότερος, ο Radu, γνωστός σαν Radu cel Frumos (Ραντου ο Ομορφος).
  Ο Βλαντ ο 2ος, ήταν υπο πίεση και απειλόταν απο τον Σουλτάνο με εισβολή εαν δεν εκανε τα θεληματα του. Έτσι, αναγκάστηκε να δώσει ως ομηρους τους 2 νεαρότερους του γιούς, μέχρι να ικανοποιήσει τα θελήματα του σουλτανου.
  Ο Βλάντ, τα χρόνια που ήταν υπο τους Οθωμανούς, πυκνά συχνά μαστιγωνόταν επειδή ηταν αντιδραστικός, ενώ έμαθε και διάφορους τρόπους βασανιστηρίων, τους οποίους εφάρμοσε και αργότερα. Επίσης, άρχισε να νιώθει μίσος για τον μικρότερο του αδερφό Ραντου, ο οποίος τα πήγαινε καλά με τους Tούρκους, απεχθανόταν τον Μεχμετ (ο οποιος εγινε αργότερα σουλτανος) και έβλεπε σαν εχθρό τον πατέρα του που τους παρεδωσε στους Οθωμανούς. Μισούσε το οτι ο πατέρας του έκανε τα θεληματα τους, αψηφωντας τον όρκο του εναντι του Τάγματος του Δράκου.
  Ο πατέρας του δολοφονήθηκε κοντα στο Bălteni, τον Δεκέμβριο του 1447 απο επαναστάτες βογιάρους, οι οποίοι εκτελούσαν διαταγές του Ούγγρου John Hunyadi. Ο μεγαλύτερος του αδερφός Mircea, είχε πεθάνει στα χέρια πολιτικών του αντιπάλων, αφού τον τύφλωσαν με καυτά σίδερα και τον έθαψαν ζωντανό.
  Ο Σουλτάνος, εισέβαλε στην Βλαχία και έβαλε τον Βλάντ στο θρόνο, απλά σα μια μαριονέτα που θα μπορουσε να ελέγχει. Ο Hunyadi την ίδια χρονιά εισέβαλε στη Βλαχία και ο Βλάντ γλύτωσε στην Μολδαβία και ήτανε υπο την προστασία του θείου του (Μπογκτάν ο 2ος), μέχρι και τον Οκτώβριο του 1451.
  Ο Μπογκτάν δολοφονήθηκε απο τον Πετρου Αρον και ο Βλάντ, ρίσκαρε ξεφεύγοντας στην Ουγγαρία. Ο Hunyadi εντυπωσιασμένος απο τις γνώσεις του Βλάντ σε θέματα τακτικής και σκέψης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και απο το μίσος που έτρεφε έναντι στο νέο σουλτάνο Μεχμετ ΙΙ, του έδωσε χάρη και τον είχε σαν προσωπικό σύμβουλο. Τελικά, τον προώθησε για να γίνει και πάλι κυρίαρχος της Βλαχίας.
  Το 1456 οι Ούγγροι εισέβαλαν στη Σερβία για να διώξουν τους τουρκους και ο Βλάντ την ίδια ώρα, επιτέθηκε στη Βλαχία για να πάρει πίσω το θρόνο του. Και οι 2 πολεμοι στέφθηκαν με επιτυχία. Ο Hunyadi πέθανε ξαφνικά απο πανούκλα (plague) και ο Βλάντ βρέθηκε απόλυτος κυρίαρχος της Βλαχίας.
  Μεταξύ του 1456 και του 1462, ο βλάντ περνούσε τον περισσότερο του χρόνο στο δικαστήριο της πόλης Targoviste ή στο Βουκουρέστι φτιάχνοντας νόμους. Εμφανιζόταν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, ενώ έκανε δωρεές σε πολλά μοναστήρια και εκκλησίες. Εζησε κυρίως στο παλάτι στη Τargoviste (ερείπια τώρα) ενώ έκανε επιδιορθώσεις σε άλλα όπου ζούσε κατα καιρούς, δείχνοντας έτσι την μεγάλη του αγάπη στην Ορθοδοξία.
  Απ’ τον καιρό που πέθανε ο παππούς του το 1418, η Βλαχία είχε πέσει σε αναρχία. Οι συνεχείς πολέμοι οδήγησαν πολλούς στο έγκλημα, το εμπόριο είχε σταματήσει και οι αγροτική παραγωγή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ο Βλάντ ήθελε να αποκαταστήσει την τάξη και να εξαλείψει το έγκλημα με κάθε τρόπο. Ήθελε να σταθεροποιήσει την Οικονομία της χώρας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές.
  Τα πρώτα χρόνια που κυβερνουσε, στόχος του ήταν να απαλλαγεί απο κάθε λογής πιθανούς εχθρούς, ιδιαίτερα του βογιάρους. Έτσι αντικατέστησε αρκετούς απο αυτούς στο συμβούλιο της χώρας, με ανθρώπους οι οποίοι ήτανε πιστοί μόνο σε αυτόν και τους είχε εμπιστοσύνη. Πολλούς, τους εξόντωσε όχι μόνο πολιτικά αλλά και φυσικά, σκοτώνοντας τους με την αγαπημένη του μέθοδο (παλούκωμα). Έτσι του έμεινε και το προσωνύμιο «Τέπες», δηλαδή «ανασκολοπιστής, παλουκωτής».
  Ένα απο τα πρώτα του μελήματα ήταν να εκδικηθεί τους συνομώτες που σκότωσαν τον πατέρα του και τον αδελφό του. Έτσι, οργάνωσε ένα μεγάλο γλέντι και κάλεσε τους βογιάρους οι οποίοι ήτανε εκ των υπευθύνων, για να γιορτάσουν το Πάσχα. Οι γηραιότεροι απο αυτούς, κατέληξαν καρφωμένοι σε παλούκια, ενώ οι υπόλοιποι δούλευαν σαν σκλάβοι για να κτισουν το Κάστρο Poienari, βόρεια της πόλης Targoviste. Ελάχιστοι απ αυτούς επεζησαν.
  Ο Βλαντ αγνόησε τους παλιούς βογιάρους και τους αντικατέστησε με ιππότες, οι οποίοι συχνά ήταν απλοί χωρικοί και άτομα μικρομεσαίας τάξης, δίνοντας έτσι πραγματικά την εξουσία στον λαό.
  το 1459, σκότωσε 30000 Γερμανούς εποίκους και τους αφέντες της πόλης Κρονσταντ στη Τρανσυλβανια, αφού ήταν στυνγοί εκμεταλλευτές του λαού του. Αυτός είναι και ο λόγος του μίσους που τρέφουν ακόμα και σήμερα οι Γερμανοί στο πρόσωπο του.
  Ενας πρίγκηπας της φυλής Danesti, ο οποίος ήταν ένας απο τους ανθρώπους που τύφλωσαν και έθαψαν ζωντανό τον αδερφό του Βλάντ Mircea, αιχμαλωτίστηκε και όσοι ανθρωποι είχαν σχέση με αυτόν, πέθαναν καρφωμένοι σε παλούκια. Ο πρίγκηπας αυτός αναγκάστηκε να διαβάσει τον ‘επικήδειο’ του γονατιστός μπροστά σε ένα ανοικτό τάφο, πρίν ο Βλάντ τον σκοτώσει.
  Ακολουθόντας την οικογενειακή παράδοση και το μίσος του έναντι των τουρκων, το 1460 συμμάχησε με τον Κορβίνο, βασιλιά της Ουγγαρίας και έκαναν πόλεμο στους Τούρκους. Ο Βλάντ κατάφερε να κερδίσει πολλές μάχες και κατέστρεψε τις περιοχές μεταξύ της Σερβίας και της Μαύρης Θάλασσας.
  Ο σουλτανος Μεχμετ ο 2ος που είχε κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να μαζέψει ένα τεράστιο στρατό και να επιτεθεί στον Βλάντ. Ο σουλτάνος μαζί με τον στρατό του αντίκρυσαν ένα δάσος απο παλούκια, στα οποία ήταν καρφωμένα τα πτώματα τουλάχιστον 20000 τούρκων, στην Βλαχία. Ο Βλάντ, με ένα μικρό στρατό των (30-40 χιλιάδων) άρχισε τον κλεφτοπόλεμο με μικρές αλλά αποτελεσματικές επιθέσεις. Η πιο σημαντική επίθεση, ήταν εναντιων του ίδιου του Μεχμετ στον χώρο που κατασκήνωναν τα στρατευματα του, απο τον ίδιο τον Βλάντ και μερικούς άντρες του.
  Η μάχη αυτή έμελλε να γραφτεί στην ιστορία:
  Ο Βλαντ αναγκάστηκε να πολεμήσει μόνος του τον επεκτατικό στρατό του Σουλτάνου. Ύστερα από την αδιαφορία των Δυτικών μοναρχών, την προδοσία του Βασιλιά των Ούγγρων, Ματθία Κορβίνο, η μάχη φαινόταν άνιση. Μια σίγουρη σφαγή των Βλάχων από 120.000 Οθωμανούς που όδευαν ανενόχλητοι προς την χώρα τους.. Με κεφαλή τον ίδιο τον Σουλτάνο. Ο φόβος όμως που υπήρχε στο στρατόπεδο των Βλάχων, που προερχόταν από την δύναμη του εχθρικού στρατού, έσβηνε μπροστά στην πίστι στον ηγέτη τους.. Κανένας δεν έκανε πίσω στο άκουσμα της φράσης «όποιος σκέφτεται τον θάνατο να μην έλθει μαζί. Να κάτσει εδώ..». Έτσι, 22.000 ντόπιοι που στην σύνθεση τους υπήρχαν και 12χρονα παιδιά, κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση πολλαπλάσιας στρατιωτικής δύναμης. Στις τάξεις της οποίας μάλιστα υπήρχαν άριστα εκπαιδευμένοι φονιάδες, δίχως καμιά εξαίρεση..
  Ο «παλλαϊκός στρατός» των Βλάχων (που ο Βλαντ τον αποκαλούσε «μεγάλο στρατό») κατάφερε να τρέψει σε φυγή τον Σουλτάνο. Ο Βλαντ Τσέπες έπαιξε καταλυτικό ρόλο και για τα δύο στρατόπεδα. Από τη μια οι πολεμιστές του προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να προδώσουν τον ηγέτη τους, και από την άλλη η στρατηγική του ευφυΐα έφερε την αριθμητική ανισότητα σε δεύτερη μοίρα.
  Μια αιφνιδιαστική και τρομακτική επίθεση κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς και ένα αποτρόπαιο τοίχος που έχτισαν οι άνθρωποι του, καταρράκωσε το ηθικό κάθε στρατιώτη των Οθωμανών. Τι και αν στον αριθμό, στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση οι Οθωμανοί υπερτερούσαν; Η φρίκη και ο τρόμος ήταν κάτι το πρωτόγνωρο γι’ αυτούς. Δεν ήξεραν πώς να τα αντιμετωπίσουν.. Ήταν η πρώτη φορά που πληρώθηκαν με το ίδιο νόμισμα…
  Οι Θεριστές του Βλάντ Ντρακούλ και το Δάσος των Νεκρών…
  Αν και ο Βλαντ συνεχώς υποχωρούσε, όλα ήταν έβαιναν με το σχέδιο του.. Την 17η Ιουνίου του 1462 οι «θεριστές» του επισκέφτηκαν το στρατόπεδο του Σουλτάνου. «Μέσα στη σκοτεινή νύκτα, άνθρωποι λυγεροί σαν τα θηρία ξεπήδησαν κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων. Έβγαιναν τσούρμα- τσούρμα ώσπου έφτασαν κάπου στις 10.000. […] Οι υπερφυσικές δυνάμεις του αφέντη τους, που βρισκόταν ανάμεσα τους, ο σφοδρός πόθος να εκδικηθούν αυτόν που ήρθε να ληστέψει το βιός τους, είχαν σφραγίσει τα στόματα τους. Μόλις έφτασαν στην άκρη του στρατοπέδου.. μια άγρια ιαχή έσκισε τον άφωτο αγέρα και οι θεριστάδες άρχισαν […] είχαν αποκάμει να θερίζουν τα ζωντανά σπαρτά. Οι Ρουμάνοι έστριψαν.. και ο γοργός αγέρας του πρωινού τους έσπρωξε πίσω στο δάσος, απ’ όπου είχαν έρθει..»
  Οι «θεριστές», μαζί με τον Βλαντ Τσέπες, βγήκαν κάτω από το φως του φεγγαριού, έσπειραν τον θάνατο θερίζοντας ζωές και με την εμφάνιση του ηλίου χάθηκαν, έτσι ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν..
  Στόχος τους ήταν η σκηνή του Σουλτάνου και η δολοφονία του. Ένα λάθος όμως, τους οδήγησε αρχικά στις σκηνές δύο αξιωματούχων. Τελικά, όταν έφτασαν στην σκηνή του Σουλτάνου, η φρουρά των γενίτσαρων είχε ήδη παραταχθεί, έτοιμη να θυσιαστεί. Ο ήλιος είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του.. Έτσι υποχώρησαν δίχως να ολοκληρώσουν τον «θερισμό».. Η επίθεση της 17ης Ιουνίου έσπειρε την απελπισία στο στρατόπεδο του Μωάμεθ Β’. Με δυσκολία Οθωμανοί σύμβουλοι τον έπεισαν να μην εγκαταλείψει τον στρατό του. Όπως αποδείχτηκε είχαν λάθος..
  Την επόμενη μέρα, ο Οθωμανικός στρατός ξεκινάει την προέλαση με σκοπό την ολοκληρωτική εξολόθρευση του Βλαντ. Ακόμα και με τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, οι αριθμητική αναλογία ήταν δυσανάλογα υπέρ τους.. Η μάχη αυτή όμως δεν έμελλε να γίνει ποτέ..
  Τα στρατεύματα συνάντησαν στο δρόμο τους ένα δάσος. Είχε μήκος τριών χιλιομέτρων και πλάτος ενός.. Ένας δάσος από παλούκια τα οποία διαπερνούσαν πτώματα Οθωμανών συμπολεμιστών τους.. Τα νεκρά κορμιά βρίσκονταν σε αποσύνθεση, το σκηνικό συμπλήρωναν τα όρνια που τρέφονταν από την σάπια σάρκα..
  Οι Οθωμανοί είχαν αποδείξει αρκετές φορές ότι ήταν οι καλύτεροι πολεμιστές στον γνωστό τότε κόσμο.. Αλλά αυτό ήταν κάτι αλλόκοσμο, κάτι δαιμονικό. Αμέσως ο Σουλτάνος διέταξε υποχώρηση και ο θρύλος του ενσαρκωμένου Τρόμου, Βλαντ Τσέπες, απλώθηκε στην Γερμανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία..
  Οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας τον Ραντου (ετεροθαλή αδερφό του Βλάντ ο οποίος ηταν συμμαχος τους) να πολεμήσει στη θέση τους. Ο Ραντου, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τον Ούγγρο βασιλιά, ο οποίος και συνέλαβε τον Βλάντ το 1462 μετά από προδοσία.
  Η πρώτη γυναίκα του Βλάντ, αφού προειδοποιήθηκε για τον ερχομό των εχθρικών στρατευμάτων προς το κάστρο, προτίμησε να πηδήξει απ το παράθυρο της και να πεθάνει στον ποταμό Arges. H ίδια είχε πεί οτι προτιμούσε να σαπίσει και να φαγωθεί απ τα ψάρια παρά να πιαστεί αιχμάλωτη των Τούρκων. Η ιστορία των Ορθόδοξων λαών είναι γεμάτη από Ζάλογγο και Αρκάδι.
  Ο Βλάντ ήταν αιχμάλωτος των ούγγρων αλλά κατάφερε να κερδίσει (και πάλι) την εμπιστοσύνη του βασιλιά, στο σημείο που του επιτράπηκε να γνωρίσει και να παντρευτεί την ξαδέλφη του Ούγγρου μονάρχη. Έτσι, η Κοντέσσα Ilona Szilagy, έγινε γυναίκα του και του έκανε και 2 γιούς. Μαζί τους και με τον Mihnea cel Rau (γιός του απο προηγούμενο γάμο), έμειναν μέχρι το 1474 στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ενώ ο ετεροθαλής του αδερφός Ραντου, ήτανε πρίγκηπας της Βλαχίας.
  Το 1475, αποφάσισε οτι θα πάρει τη θέση του πίσω ως πρίγκηπας της Βλαχίας και έβαλε τον Stefan Bathory της Τρανσυλβανια, να επιτεθεί στη Βλαχία με δυνάμεις αποτελούμενες απο βογιάρους της Βλαχίας, Τρανσυλβανους, και Μολδαβούς στρατιώτες σταλμένους απο τον ξάδερφο του (πριγκηπας Stephen ο τρίτος της Μολδαβίας). Ο αδερφός του Βλάντ, είχε πεθάνει 1,5 χρόνο πρίν και πρίγκηπας ήταν ένας αλλος σύμμαχος των οθωμανων, ο οποίος ανήκε στην φυλή Danesti. O Βλάντ πήρε πίσω το θρόνο του αλλά αρκετές απο τις δυνάμεις του επέστρεψαν στην Τρανσυλβανια, αφήνοντας τον εκτεθειμένο. Χωρίς να έχει αρκετό στρατό (μόλις 4 χιλιάδες), ο Βλάντ έπρεπε να αντιμετωπίσει τους οθωμανους οι οποίοι θα εξαπέλυαν νέα επίθεση.
  Σχετικά με το θάνατο του υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η πλέον αξιόπιστη λεέι οτι έπεσε μαχόμενος εναντια στους Τούρκους κοντά στο Βουκουρέστι. Πέθανε το πιο πιθανόν σε μια μάχη τον Δεκέμβριο του 1476.
  Σήμερα οι συμπατριώτες του δικαιολογούν την σκληρότητα του και τον θεωρούν απελευθερωτή. Οι έμποροι σε Τρανσυλβανια και Βλαχία, ήτανε ατην πλειοψηφία τους Γερμανοί τους οποίους θεωρούσε παράσιτα, που έτρωγαν σε βαρος των Ρουμάνων. Οι Βλάχοι βογιάροι, είχανε αποδειχτεί άπιστοι σε πολλές περιστάσεις. Εξ’ ου και τα παλουκώματα τους.
  Οι πράξεις του, είχαν κίνητρα πατριωτικά, θρησκευτικά και πολιτικά, καθώς ήθελε με κάθε τρόπο να υπάρξει νόμος, τάξη και κοινωνική δικαιοσύνη στην Βλαχία ώστε να αντιμετωπίσει τον εξωτερικό κίνδυνο. Πιστός πάντα στην Ορθοδοξία και τις προσταγές του Μυστικού Τάγματος των Ορθόδοξων Ιπποτών του Δράκου.

  Ήταν χωρίς αμφιβολία, το ατσάλινο χέρι της Ορθοδοξίας.

 82. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  http://www.imerodromos.gr/1944-1945-mia-idiotypi-taxiki-sygkrousi-sto-agion-oros-a%CE%84/

  1944-1945: Μια ιδιότυπη ταξική σύγκρουση στο Άγιον Όρος (Α΄)

  Η είσοδος του ΕΛΑΣ στη μοναστική Πολιτεία ξεσηκώνει τους πένητες μοναχούς κατά των προϊσταμένων των πλούσιων μοναστηριών

  (….)

  Στις 19 Σεπτεμβρίου εγκαταστάθηκε μόνιμα στις Καρυές μια δεκαμελής ομάδα του ΕΛΑΣ που έγινε δεκτή με τιμές από την Ιερά Κοινότητα. Οι Καρυές και τα μοναστήρια που επισκέπτονταν ο επικεφαλής των ανταρτών σημαιοστολίστηκαν και αποφασίστηκε να γίνουν έρανοι για τη διατροφή του Ελασίτικου τμήματος. Τις ίδιες μέρες το έργο της αστυνόμευσης ανέλαβε η Εθνική Πολιτοφυλακή και ο διοικητής της Ν. Αμπελάς εγκαταστάθηκε στη μονή Σίμωνος Πέτρα. Ακόμη σε όλα τα μοναστήρια συγκροτήθηκαν τετραμελείς Επιτροπές του ΕΑΜ , οι αποφάσεις των οποίων, αφού εγκρίνονταν από την πλειοψηφία των μοναχών, ήταν υποχρεωτικές για τους ηγουμένους.

  Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας των ΕΑΜικών οργανώσεων στον Άθω, τα ζητήματα της συνεισφοράς των μονών στον στρατωνισμό και την τροφοδοσία των ανταρτών και της παράδοσης των όπλων που κατείχαν πολλοί μοναχοί ήταν οι κυριότερες αιτίες για τις συνεχείς διενέξεις μεταξύ των διοικήσεων του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής και των προϊσταμένων των μοναστηριών.

  Η πονηριά των καλογήρων και η αφέλεια των ανταρτών

  Αρχικά οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ, μη γνωρίζοντας την αγιορείτικη νοοτροπία και την αρχή που επικρατούσε επί αιώνες στα μοναστήρια, να τα έχουν καλά με την εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, φτάνει να μην τους θίγει τα προνόμια, εντυπωσιάστηκαν από τη «διάθεση προσαρμογής» των προϊσταμένων των μονών. Χαρακτηριστικά της «αφέλειας»- όπως τη χαρακτηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ.Γ.Τσάμης στο βιβλίο του για το Άγιον Όρος εκείνη την εποχή- των στελεχών του ΕΑΜ είναι τα όσα έγραψε στις 24.11.1944 στο βιβλίο επισκεπτών της μονής Ξενοφώντος ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Χαλκιδικής Τρ. Πήττας ( Κλεάνθης):

  «Όταν στα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΕΑΜ κατέφθαναν επιτροπές από το Όρος, μου’ κανε εντύπωση το γεγονός αυτό. Δεν μπορούσα να εξηγήσω στη συνείδησή μου πώς τόσο εύκολα ο επαναστατικός άνεμος του καιρού μας άπλωσε και στο προπύργιο αυτό της παράδοσης, του βυζαντινισμού και της συντηρητικότητας. Ωστόσο μια πρώτη επαφή ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτηματικά μου και να δώσει αποκάλυψη στις προοδευτικές δυνάμεις που δρουν κι εδώ, κάτω από το περίβλημα νεκρών μορφών ζωής του παρελθόντος. Χαιρετίζουμε το Όρος, που βαδίζει ολοταχώς προς ένα προοδευτικό συγχρονισμό και …ας προσθέσουμε προς ένα αληθινό εξαγνισμό».

  Όμως τα γεγονότα απέδειξαν πόσο ασύμβατες ήταν οι θέσεις του ΕΑΜ με το καθεστώς και την παράδοση του Αγίου Όρους. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα πράγματα έφθαναν στα άκρα και οι διοικητές της Εθνικής Πολιτοφυλακής απειλούσαν ακόμη και με εκτέλεση όσους δεν συμμορφώνονταν με τις διαταγές για παράδοση τροφίμων και οπλισμού. Όπως ο Ν. Αμπελάς, ο οποίος σε διαταγή του την 1η Οκτωβρίου 1944 προειδοποιεί:

  « Δίνουμε παράταση προθεσμίας για να παραδοθούν όλα τα στρατιωτικά είδη (όπλα, ρούχα, παπούτσια,εξαρτήματα, ζώα κ.λπ.) μέχρι 6 Οκτωβρίου. Μετά την προθεσμία αυτή όποιος πιασθή να κατέχη τέτοια είδη θα τουφεκίζεται…».

  Την περίοδο εκείνη έγιναν και εκτελέσεις μοναχών και ανδρών της Χωροφυλακής του Αγίου Όρους. Κοντά στις Καρυές εκτελέστηκε ο Ιωακείμ Παπαστεργίου.

  Ακόμη, την 1η Νοεμβρίου 1944, εκτελέστηκαν στην Αρναία ο μοναχός Αγαθάγγελος Λαυριώτης και οι ανθυπασπιστές της Χωροφυλακής Ι. Γκλέκας και Δ. Καρβελάς, που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στη Νότιο Ελλάδα.

 83. Ο/Η Nikolaos λέει:

  τελικά ο χρόνος βάζει τον καθένα στη θέση του, είναι ο καλύτερος κριτής.
  Όλα τα παραπάνω σούργελα, Νίκος Μετανοείτε, δρην, expaganus έχουν σιγάσει εδώ και χρόνια, στέρεψαν από επιχειρήματα, τα μπλογκ τους και οι ιστοσελίδες τους ερήμωσαν, εγκαταλείφθηκαν, «τους το΄φαγεν η ψείρα».
  Keep up the good work!

 84. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο | Ασμοδαιος

 85. Ο/Η Επιστήμονες στον Άθωνα λέει:

  Εφημερίδα «Μακεδονία», 26.11.1978, σελίδα 23

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=26&db=11&da=1978

  Αλέξανδρος Ματζίρης είναι ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος
  που έψαχνε για «πολλά νέα μέλη, νεαρής ηλικίας και υψηλής μορφώσεως»:

  http://www.romfea.gr/afieromata/467-i-iera-moni-osiou-jenofontos-agiou-orous
  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr – 02.25. Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015

  Η Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος Αγίου Όρους

  Όμως, μια νέα λαμπρή περίοδος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1976, με την επάνδρωση της Μονής με νέα Αδελφότητα προερχομένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπό τον νυν ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο. Η νέα Αδελφότητα, η οποία από την εγκατάστασή της μέχρι σήμερα έχει εμπλουτιστεί από πολλά νέα μέλη, νεαρής ηλικίας και υψηλής μορφώσεως

 86. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.