Blog Action Day: Poverty – Φτώχεια

H φτώχεια και η ψυχρότητα των ποσοστών

Καλούμαι να γράψω για την φτώχια. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα θέμα που με συναρπάζει, ή ακόμη με χαροποιεί . Πως άλλωστε να σε χαροποιούν οι στατιστικές και τα ποσοστά που αναπόφευκτα πάντα τις συνοδεύουν, ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο θέμα. Τα ποσοστά όταν μετατραπούν σε απόλυτους αριθμούς ανθρώπινων υπάρξεων, σε παγώνουν.

Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία το δικαίωμα στη γνώση και ένα ανθρωπίνως καλό βιοτικό επίπεδο δεν το απολάμβαναν τόσα πολλά εκατομμύρια, είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα; είναι πράγματι η αλήθεια; Όχι, γιατί ταυτόχρονα συναντούμε εικόνες παιδιών με πρησμένες κοιλίτσες, τις συναντούμε όλο και πιο συχνά, δημοσιεύονται στο Τύπο, στο διαδίκτυο, παντού. Η απόγνωση εξαθλίωσης στις χώρες του λεγόμενου μη ανεπτυγμένου Τρίτου Κόσμου είναι από τα «αγαπημένα» φωτογραφικά θέματα περιοδικών περιωπής, εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πεινώντας ελάχιστο μολυσμένο νερό, νερό το οποίο κάνουν πολλά χιλιόμετρα π.χ. πάνω στο καυτό χώμα της Αφρικανικής σαβάνας για να το προμηθευτούν. Μια απλή έλλειψη βιταμίνης C είναι αρκετή να επιφέρει το θάνατο σε αυτούς τους ανθρώπους.

Από την «Ε»
«Από τις 36 χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ως εξαρτώμενες κατά κύριο λόγο από την εξωτερική βοήθεια για την επιβίωσή τους, οι 21 βρίσκονται στην Αφρική, οι 10 στην Ασία και οι 5 στη Ν. Αμερική. Στη λίστα προστέθηκε προσφάτως ως μερικώς εξαρτώμενη και η Μολδαβία. Ο συνολικός πληθυσμός τους ανέρχεται σήμερα σε 1,1 δισ. κατοίκους κι αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ως το 2025 και τα 2 δισ. ώς το 2050. Κατά την Π.Τ., τουλάχιστον 33 χώρες κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή από πολιτική αποσταθεροποίηση και εσωτερική σύγκρουση εξαιτίας της ακρίβειας των τροφίμων. Η έλλειψη δεν γίνεται πλέον αισθητή μόνο στους πολύ φτωχούς, αλλά διαβρώνει το εισόδημα της εργατικής και μεσαίας τάξης υποθάλποντας τη λαϊκή δυσφορία και ασκώντας νέες πιέσεις στις εύθραυστες κυβερνήσεις. Η άνιση κατανομή των διατροφικών αγαθών και οι διαμάχες για τον έλεγχο των συρρικνούμενων φυσικών πόρων αποτελούν για τις κυβερνήσεις μείζονα πολιτική και κοινωνική πρόκληση που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση καθώς οι κλιματικές αλλαγές θα προχωρούν και ο πληθυσμός της Γης θα αυξάνεται από 6,7 δισ. σε 9,2 δισ. μέχρι το 2050.»

Τα παραπάνω δεν είναι παρά μία μικρή, ελάχιστη εικόνα της πραγματικότητας, γιατί η εξαθλίωση χτύπησε και τη πόρτα του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου, χτύπησε τη γειτονιά μας, εμάς τους ίδιους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από έρευνα της Eurostat, 72 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας. Η μεγαλύτερη απειλή αφορά χώρες οι οποίες παρά την κοινωνική προστασία και τις παροχές του κράτους, οι πολίτες τους δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω ενδογενών παραγόντων. Στις χώρες αυτές, μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών έχουν μέσο εισόδημα κάτω από το όριο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Ενδεικτικά, στη Σλοβακία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα το 21% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας και ακολουθούν η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία με 19%. Στις χώρες αυτές, το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο χωρίς την παρέμβαση του κράτους υπό μορφή κοινωνικών ενισχύσεων (συντάξεις, ταμεία, κοινωνική ασφάλεια, κ.λ.π.). Συγκεκριμένα, χωρίς την κρατική παρέμβαση, η Σλοβακία θα αντιμετώπιζε ποσοστό φτώχειας της τάξεως του 43%, με την Ιταλία να την ακολουθεί με ποσοστό 42%, την Ελλάδα με 41% και την Ισπανία και τη Λιθουανία με 40%. (Νάτοι πάλι οι αριθμοί)

Όλα αυτά με το 1-2-3-4-5 ίσως και 6% (ξέρω ‘γω…) του παγκόσμιου πληθυσμού  να κατέχει πλούτο που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμούς πάμπολλων κρατών. Με την πρόσφατη χρηματιστηριακή «κρίση» τεράστια κεφάλαια άλλαξαν χέρια, πολλοί νεόπτωχοι προστέθηκαν στη νέα πραγματικότητα, και τα κεφάλαια αυτά, είμαι σίγουρος, ωφέλησαν και πάλι αυτό το 1-2-3-4-5 ίσως και 6% (ξέρω ‘γω…). Τους ελάχιστους ισχυρούς.

Τι να συνεχίσω.

This entry was posted in κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Blog Action Day: Poverty – Φτώχεια

  1. Ο/Η Rodia λέει:

    Καλά τα γράφεις Ροΐδη μας, πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα; Χρήσιμο είναι να αρχίσουμε να ψάχνουμε, να στίψουμε το μυαλό μας ομαδικά, ένα γερό brain storming ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις…
    Εκανα μια μικρή προσπάθεια εδώ πέρα, αλλά μπορεί να γράφω και μπαρούφες! 🙂

  2. Ο/Η Undantag λέει:

    Τι να συνεχίσει κανείς, όντως…

    Προσοχή – ακολουθούν σκόρπια φύλλα από ημερολόγιο σχιζοφρενούς ταξιδιώτου, enter at your risk:

    «Μεσούσης της ‘κρίσεως’, έτυχε να βρεθώ στην Αμερική. Τα εστιατόρια, γυμναστήρια, μαγαζιά πούρων, κοσμημάτων, accessoires, ειδών ενδύσεως – υποδήσεως, αυτοκινήτων κτλ, και κοντά στη Wall Street και στην 5η Λεωφόρο, γεμάτα – ως συνήθως. Οι ματρόνες του Upper East, έλαμπαν δια της παρουσίας τους στην όπερα και τα dinners – ως συνήθως. Οι dog walkers, child walkers, waiters, drivers, bag carriers, doormen και όσες άλλες υποειδικότητες χρειάζονται για να παρέχουν άνεση στην άρχουσα τάξη, στα πόστα τους – ως συνήθως, και με το σύνηθες χρώμα δέρματος και βλέμμα.

    Με τον καφέ, διαβάζω στους Financial Times της Κυριακής ότι οι ράφτες της Saville Row στο Λονδίνο διαβεβαιώνουν πως η υψηλή πελατεία τους συνεχίζει να δίνει παραγγελίες, ‘in order to look good on their next job interview’. Η καρδιά μου έρχεται στη θέση της.»

    Συμπέρασμα1: Κρίση; Πού την είδατε την κρίση κε Ροϊδη; Όλα βαίνουν καλώς.

    «Α, ναι, το ξέχασα αγαπημένο μου ημερολόγιο … μια τράπεζα άλλαζε χέρια και πινακίδες και ένας σοβαρός γραβατωμένος κύριος στην Times Square σε bespoken κουστούμι κρατούσε ένα πανώ: Lehman Bros FIRED VETERAN – job needed.
    Λυπηρό, φυσικά. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος αυτός, και ίσως πολλοί άλλοι σαν και αυτόν, θα ΞΑΝΑβρούν δουλειά, ΞΑΝΑπουλώντας τον ίδιο ακριβώς κοπανιστό αέρα – που θα ΞΑΝΑγοράζουν μικροαστοί που ΞΑΝΑ-ελπίζουν να ΞΑΝΑπιάσουν την καλή – και τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία (αυτά γιατί άραγε;). Και ο συμπαθής πληθυσμός που ανέφερα πιο πάνω, σε όλα τα κράτη των οποίων οι τράπεζες ΞΑΝΑέπεξαν με κοπανιστό αέρα, θα ΞΑΝΑκληθεί να ΞΑΝΑβάλει το χέρι στη τσέπη για να ΞΑΝΑπληρώσει τα σπασμένα.»

    Συμπέρασμα2: το χειρότερο μειονέκτημα αυτής της κρίσης σε σχέση με την παγκόσμια φτώχεια είναι ότι η κρίση θα ξεπεραστεί – ΞΑΝΑ.

    Και – δωρεάν! -το ζεν koan της μέρας:
    Τί είναι χειρότερο, η ληστεία μιας τράπεζας ή η ίδρυση μιας τράπεζας; (B. Brecht)

  3. Ο/Η nomikos λέει:

    Αγαπητή Ροδιά,
    μόνο μπαρούφα δεν είναι αυτό που έγραψες.Επισκέφθηκα την παραπομπή στο ιστολόγιό σου και προσυπογράφω.Θα συμφωνήσω και με τον Ροίδη, που σ’αυτό το θέμα είναι απαισιόδοξος αλλά κυρίως με τον polsemannen.Δεν μας μένει άλλο καλύτερο να κάνουμε, από το πέρασμά μας απ’ αυτή τη ζωή και ετούτο εδώ τον πλανήτη, εκτός της συνεχούς προσπάθειας καλυτέρευσης της ζωής μας και των γύρω μας ανθρώπων.Με τις δικές μας δυνάμεις.Μην περιμένεις τίποτα προς το παρον να γίνει, κεντρικά ή οργανωμένα.Πάντα οι αλλαγές ξεκινούσαν σιγά σιγά, απο τη μονάδα, τον έναν και εξαπλώνονταν είτε προς το καλό είτε προς το κακό.Στο χέρι μας είναι, όσο λίγοι και να είμαστε αρχικά να αποφασίσουμε προς τα που θα πάμε.Και για να σε κάνω να αισιοδοξήσεις λίγο, να σου πω πως με στοιχεία μετρήθηκε, οτι η ζωή σ’αυτόν τον πλανήτη εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε πάνω από 20 φορές.Τώρα αν μου πεις ότι έρχεται ο αστεροειδής, που θα μας στείλει στο ίδιο χρονοντούλαπο με τους δεινόσαυρους, θα σου πω μόνο χάρηκα που σε γνώρισα.Και όλους τους άλλους εδώ.Αυτή όμως η κρίση που περνάμε τώρα και το τέρας της φτώχιας που γέννησε, είναι ανθρώπινο δημιούργημα και σαν τέτοιο όπως γεννήθηκε μπορεί και να καταστραφεί.Αλλά μόνο από ανθρώπους.Μόνο από εμάς.Αν όπως είπα και προηγουμένως κανουμε κάτι όλοι εμείς.Ότι περνάει απ’ το χέρι μας.Αρκεί να μην μείνουμε στα λόγια σαν και αυτούς που χλευάζουμε για την υποκρισία τους.Ότι λοιπόν κάνεις εσύ και όλοι οι υπόλοιποι με τα ιστολόγια δεν είναι μπαρούφα.Ίσως είναι η αρχή.
    Χαιρετώ σε προσώρας και να είσαι καλά.

  4. Ο/Η Rodia λέει:

    Αγαπητέ Νομικέ, με συγκίνησες! 🙂
    Εκτός από το διθύραμβο που έπλεξες για το ποστάκι μου, ευχαριστώ και για το ότι συμφωνείς με αυτό που επαναλαμβάνω κάθε που θα δοθεί ευκαιρία: Τη δύναμη της Μοναδικής Γνώμης. Αυτή η μοναδική γνώμη, η γνωμη του Ενός, στην οποία δίνει βήμα το ίντερνετ σήμερα, είναι ακριβώς αυτό που τρομάζει την κάθε τύπου εξουσία και επιθυμεί διακαώς να την ελέγξει -ΚΑΙ αυτήν.
    Χαίρομαι επίσης όσο συναντώ ανθρωπους που σκέφτονται.
    …εννοώ, σκέφτονται σφαιρικά και όχι… *εξειδικευμένα*!

  5. Ο/Η Τροφώνιος λέει:

    Κατ’ αρχην πρέπει να διαχωρίσουμε την φτώχια από την πείνα. Και οφείλουμε να το πράξουμε εμείς οι ανενταχτοι σε ένα σύστημα δημιουργίας εντυπώσεων. Όχι ότι η πείνα δεν προϋποθέτει φτώχια, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο φτωχός πεινάει κιόλας. Αυτό θέλουν να μας περάσουν χρόνια όλα αυτα τα αφεντικά των φωτογράφων που ψάχνουν να βρουν κάποιον σκελετομένο για να πουλήσουν το περιοδικό και την εφημερίδα.

  6. Ο/Η Elikas λέει:

    Όσο το πολιτισμικό πλαίσιο που μας γαλουχεί και μας περιβάλλει πασπαλίζει τα όνειρα μας με χρυσόσκονη, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι φτωχοί θα εξακολουθούν να πεθαίνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και οι πλούσιοι θα εξακολουθούν να φοράνε πλαστικά βραχιολάκια στη μνήμη τους. Κι οι ενδιάμεσοι, θα παλεύουν να μοιάσουν στους πλούσιους ακόμα κι αν στο μεταξύ καταλήξουν να κοιμούνται κάτω από βρώμικες γέφυρες. Σκεπασμένοι με χαρτοκούτες επώνυμων προϊόντων…

  7. Παράθεμα: Η φτώχεια χτυπά την Ευρώπη — ροη σταχυολόγων

  8. Ο/Η stavroula λέει:

    Pou na deis edw sthn America ti ginetai…
    Kapote sthn diarkeia tou «Great Dipression» an8rwpoi zousan se paragoupoleis oi gnwstotates «Hooversvilles». Eirwnika ap to
    onoma tou tote proedrou Hoover pou dw8hke h eu8unh gia thn
    krish k to krax tou 29.
    Shmera se polla astika kentra (to eida sta nea ABC prosfata)
    oi paragoupoleis einai poio anetes…»tentcities» pou 3efutrwnoun ragdaia, logo ths megalhs ktishs sto stegastiko/anergia,
    «Bushvilles?»

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.