(ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο

.

Εύστοχο σκίτσο του Ανδρ�α Πετρουλάκη στη σημερινή 'Καθημερινή"

του Ανδρέα Πετρουλάκη στη σημερινή "Καθημερινή"

cross.jpg

Στις 27.08.08 από την τηλεόραση του ALPHA αυτή τη φορά μας έρχονται τα νέα μαντάτα και οι «παλίμψηστες Ιερές» επενδυτικές πράξεις που για πολλοστή φορά αφορούν την περίφημη «Ιερά Επενδυτική» Μονή του Βατοπεδίου… της οποίας τα «κατορθώματα» δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το ιστολόγιό μας. Πριν λοιπόν διαβάσετε για τη «τελευταία Ιερή επενδυτική πράξη» της συγκεκριμένης Μονής, σας συμβουλεύω να διαβάσετε τις προηγούμενες 6 (!) αναρτήσεις μας. Κάποιοι λένε διάφορα κακοπροαίρετα για το ιστολόγιό μας, όμως εμείς τίποτα δεν βγάζουμε από το τσερβέλο μας, τα γεγονότα τα ίδια μιας σουρεαλιστικής ελλαδικής πραγματικότητας μας επιβάλουν το περιεχόμενο της ύλης μας. Πιστεύουμε δε, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της οποιαδήποτε θρησκείας είναι το πλήρωμά της, δηλαδή οι όλων των βαθμίδων διαχειριστές-ιερείς και οι κατ’ ευφημισμό «επιστήμονες» – θεολόγοι που τη στηρίζουν, δηλαδή αυτοί που προσφέρουν χωρίς φειδώ «θεωρητικό υπόβαθρο» και άλλοθι σε μια θρησκεία που από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.χ. και έπειτα, αποτελεί μέρος της εκάστοτε στυγνής κρατικής, οικονομικής και συνειδησιακής εξουσίας… Αυτά και άλλα πολλά ακόμη αποτελούν μέρος μιας πλαστής «ελληνορθόδοξης παράδοσης» γεμάτη γλυκερές διηγήσεις αρετής και χριστιανικής σοφίας.

Ορίστε λοιπόν οι 4 προηγούμενες αναρτήσεις μας: ΜίαΔύο ΤρειςΤέσσερεις, ( έχουμε και παλαιότερες το 2006 εδώ, και εδώ ). Διαβάστε τώρα τη νεότερή μας.

Απολαύστε, γιατί ο κυνισμός χαρακτηρίζεται πάντα από απλότητα· και αυτή τη φορά δεν πρόσθεσα ούτε τελεία…

«Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη του ALPHA την Τρίτη για τη μεταβίβαση στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους της κυριότητας κτιρίων του Ολυμπιακού Χωριού, τα οποία τελικά κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών. Τα κτίρια που προοριζόταν να στεγάσουν το υπουργείο Απασχόλησης και κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, πουλήθηκαν σε ιδιώτη επιχειρηματία από τη Μονή Βατοπεδίου, στην ιδιοκτησία της οποίας περιήλθαν μετά από ανταλλαγή με την ΚΕΔ, χωρις να προκηρυχθεί δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός και κάτω απο άκρα μυστικότητα, όπως καταγγέλλουν βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου πατέρας Αρσένιος μιλώντας στον ALPHA επιβεβαίωσε την πώληση, ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα». Όμως υπάρχουν ντοκουμέντα, όπως το έγγραφο που αποκαλύπτει, ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου τα δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ. στο Ολυμπιακό Χωριό, με αντάλλαγμα έκταση στη Λίμνη Βιστωνίδα στην Ξάνθη, που είχε περιέλθει στη κατοχή της Μονής με συνοπτικές διαδικασίες. Εκτός από τα εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους η κατασκευή των δύο κτιρίων, η ΚΕΔ πήρε μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για να μετασκευάσει τους χώρους, που θα φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης. Η μεταφορά τελικά ακυρώθηκε, καθώς αντέδρασαν τότε οι συνδικαλιστές.
Ο τότε υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι είχε δεχθεί άνωθεν εντολές, για να προχωρήσει στην αποδέσμευση των κτιρίων, ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθούν στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Μαγγίνας μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 και ερωτηθείς αν πριν αποδεσμεύσει τα κτίρια, είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από «ψηλά», απάντησε ότι «το τι τηλεφωνήματα ελάμβανα ή λαμβάνω, δεν είναι κάτι που θα δημοσιοποιήσω», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που έκτοτε είχε ακουστεί, είναι ότι το κτίριο θα πάει σε κάποια μονή του Αγίου Όρους» και συμπληρώνοντας με νόημα ότι «αυτό όμως είναι θέμα να σας το ξεκαθαρίσει η ΚΕΔ, η οποία ως γνωστό εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών’.
Την ίδια ώρα που ο τότε υπουργός Απασχόλησης έδινε την δική του εξήγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και πνευματικό τέκνο του ηγούμενου Ευφραίμ της Μονής Βατοπεδίου «νίπτει τας χείρας του», δηλώνει άγνοια και πετάει πίσω το «μπαλάκι» στο Βασίλη Μαγγίνα, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «είναι ένα εξειδικευμένο θέμα, για το οποίο θα σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο». Παρά την υπεκφυγή του κυβερνητικού εκπροσώπου πάντως, πληθαίνουν οι καταγγελίες βουλευτών, αλλά και πολιτών, για αδιαφανείς διαδικασίες και την εμπλοκή υψηλών πολιτικών προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης σε δηλώσεις του κατονόμασε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο.
Εξίσου αποκαλυπτικές και οι καταγγελίες των τοπικών παραγόντων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αχαρνών όπου υπάγεται το Ολυμπιακό Χωριό Παναγιώτη Φωτιάδη, η Μονή έχει πουλήσει το υπερσύγχρονο κτίριο σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο. Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων συνεχίζεται με δεκάδες άλλα ακίνητα του Δημοσίου, που μέσω της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου πέρασαν με πανομοιότυπο αδιαφανή τρόπο σε χέρια ιδιωτών
».
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=31816

.

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία. Bookmark the permalink.

41 Responses to (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο

  1. Ο/Η Sky λέει:

    Η περιουσία που αποκτήθηκε δαπάναις λαού χαρίζεται με αντάλλαγμα συνταγματικά κατοχυρωμένη περιουσία του ίδιου αυτού λαού και ο «της δικαιοσύνης πέλεκυς» όπως φαίνεται, είναι ο «Πελέκης» και οι συγγενείς του.

    Οι νταβατζήδες φόρεσαν τα μαύρα τους, αρματώθηκαν τους σταυρούς τους και ξανά προς τη δόξα τραβούν.

  2. Ο/Η zaphod λέει:

    Για ανθρώπους τους οποίους υποτίθεται δεν απασχολούν τα εγκόσμια οι Βατοπεδίτες έχουν αξιοθαύμαστο επιχειρηματικό πνεύμα.

    Η ανταλλαγή :
    » η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου τα δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ. στο Ολυμπιακό Χωριό, με αντάλλαγμα έκταση στη Λίμνη Βιστωνίδα στην Ξάνθη, »

    θα αναφέρεται φαντάζομαι στην ίδια περιοχή που η Μονή ζητούσε να πάρει (και πήρε) από τους καλλιεργητές επικαλούμενη …Βυζαντινά αυτοκρατορικά διατάγματα, σωστά;

    Το ήθος και η χριστιανικότητα των …χριστιανών είναι γνωστά. Η υποταγή όμως της όποιας κοσμικής εξουσίας στην απληστία μερικών είναι που σε τρελαίνει

  3. Ο/Η daphne λέει:

    Είτε σεξουαλικά είτε οικονομικά είναι τα σκάνδαλα την σήμερον ημέρα με τους μοναχούς και τους μητροπολίτες. Ούτε μια αίρεση της προκοπής δεν μπορούν να στήσουν, να ακούμε και βυζαντινο-θεολογικές συζητήσεις να ανοίξει η καρδιά μας…

  4. Ο/Η Rose λέει:

    η καλύτερη αντιδραση είναι να ανοιξουμε πάρκο γυμνιστών δίπλα απο τα κτιρια τους
    καθε διμηνο να διοργανώνονται εναλλακτικά φεστιβαλ υπερ ομοφιλοφύλων, γυνιακων και μεταναστών

    να γιορταζεται το καρναβαλι – αλα Ριο – 3 φορες το χρόνο,

    οι αιθουσα μας να δινεται σε καθε παγανιστική οργανωση Αθηνων και περιχώρων

    και φυσικά να ενοικιαζεται σε χουλιγουντιανου τυπου συνεδρια μαγισσων με ειδικα εφέ

    καθε βραδυ το δικο μας «ηχος και φως» θα εξυμνει τη σεληνη και τους κύκλους των πλανητών..

    και οι κήποι μας να δινονται δωρεαν σε τσιγγανους απο όλη την ευρωπη που θα μαζευονται για χορό και πολιτιστική δια-δραση

    ειδικη φιλοξενία θα δίνεται στους αναστεναρηδες της Θρακης

  5. Ο/Η Περαστικός λέει:

    Ψευτιές όπως συνήθως…

    http://troktiko.blogspot.com/2008/08/blog-post_8166.html

    Πέμπτη, 28 Αύγουστος 2008
    Το μεγάλο λάθος του Δ.Κοντομηνά

    Ο Βερύκιος με τον Βλάχο ρίχνουν σε μεγάλη λούμπα τον ALPHA και τον Δ.Κοντομηνά. Εξηγούμαστε:

    1). Μπορούσε να χτυπήσει την κυβέρνηση με τα φορολογικά μέτρα ή με την καθημερινότητα που είναι πολύ δύσκολη για τον πολίτη. Αντ’αυτού επέλεξε να κάνει πόλεμο με ένα μοναστήρι χωρίς ο κόσμος να καταλαβαίνει τι γίνεται. Μπερδεμένο θέμα το οποίο δεν πουλάει. Άρα δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Χαμένοι από χέρι δηλαδή.

    2). Στο συγκεριμένο θέμα το μοναστήρι έχει δίκιο και έχει κερδίσει όλες τις υπόθέσεις. Μάλιστα σήμερα που βγήκε ο γνωστός δικηγόρος Δ.Πελέκυς, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο ALPHA έχασε την μπάλα αφού το θέμα ούτε δεν το γνώριζαν καλά οι δημοσιογράφοι.

    3). θα βρεθεί μπλεγμένος ένας ολόκληρος σταθμός καθώς ο Δ.Πελέκυς είπε ότι θα κάνει αγωγές τόσο στο κανάλι όσο και στους βουλευτές.

    4). Το μοναστήρι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και πάρα πολύ κόσμο που το επισκέπτεται με καλές εντυπώσεις. Άρα ήταν τραγικό λάθος να επιτεθεί σε μια μονή που φυλάει τα ιερά και τα όσια και την έμπλεξαν για άλλους λόγους από τον σταθμό.

    5). Ακόμα και μέσα στην δικαιοσύνη αλλά και την κυβέρνηση εκνευρίζονται με την σκοπιμότητα του θέματος και αυτό μόνο καλό δεν είναι για κάποιον που διώκεται με κακουργήματα. Θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκά.

    6). Αν μάθει ο κόσμος ότι το μοναστήρι θα δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο που θα έχει σκοπό την δωρεάν υγεία για τον πολίτη και μετά θα δίνει υποτροφίες στην παιδεία, θα αντιδράσει ακόμα πιο πολύ!!!

    7). Ο Δήμος Βερύκιος και ο Γιώργος Βλάχος δείχνουν τέτοιο πάθος για την υπόθεση που δεν δικαιολογείται όπως και τα 50 λεπτά που αφιέρωσε το δελτίο ειδήσεων το οποίο έγινε μονοθεματικό. Βγήκε ο Βαξεβάνης και είπε ότι η έρευνα διήρκησε 6 μήνες για να μην φανεί ότι το κάνουν λόγω των διώξεων. Αλλά όλα αυτά είχαν γραφτεί σε site και σε εφημερίδες και διαψεύστηκαν.

    8). Τα άλλα ΜΜΕ μένουν αμέτοχα στην επίθεση Κοντομηνά αφού το θέμα είναι πολύ λεπτό και αν δεν το γνωρίζουν καλά κινδυνεύουν να πέσουν σε λούμπα. Άσε που χαίρονται με την κόντρα που δημιούργησε ο Κοντομηνάς με την δικαιοσύνη και την κυβέρνηση.

    9). Το μοναστήρι έδωσε στο κράτος την λίμνη Βιστωνίδα(natura) και σε αντάλλαγμα πήρε οικόπεδα τα οποία δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει και δεν είναι δασική έκταση. Πως όμως ο Βερύκιος λέει ότι η λίμνη δεν έχει καμία εμπορική αξία όταν λέει ότι είναι natura; Το περιβάλλον έχει μεγαλύτερη αξία αγαπητέ Βερύκιε από ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.

    10). Ξαφνικά ο Γ.Βλάχος εκεί που οι άλλοι κατηγορούν τον Γ.Βουλγαράκη βγαίνει και τον στηρίζει! Του την πέφτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αυτός είναι «αλύγιστο στρατιωτάκι». Αν όμως έχει δίκιο ο alpha τότε έχει απόλυτη ευθύνη ο Γ.Βουλγαράκης. Αυτά πάνε μαζί. Άρα ο Γ.Βλάχος γιατί του έδωσε κάλυψη; Αν δεν έχει σχέση τότε όλο το θέμα καταρρίπτεται. Οι γενικότητες περί δημοσίου δεν λένε κάτι. Ποιο πολιτικό πρόσωπο έχει κάνει λαμογιά; Αυτό δεν το μάθαμε και ούτε πρόκειται γιατί πολύ απλά εδώ δεν έχει γίνει τίποτα.

    11).Ποιο καλό θα ήταν να γίνει άμεση επίθεση στην δικαιοσύνη και την κυβέρνηση που ξέθαψε άδικα μια υπόθεση αρχειοθετημένη κατά του Κοντομηνά παρά αυτή η επίθεση που την κατάλαβε όλος ο κόσμος.

    12). Τώρα που χάθηκε και η Έλλη Στάη πάει το κύρος του δελτίου. Θα παίζουν τα θέματα που ευνοούν την διοίκηση και το δελτίο θα πάρει και άλλο την κατηφόρα. Σιγά μην έπαιζε επί 50 λεπτά η Στάη το θέμα με το Μοναστήρι. Ε, υπάρχει και αξιοπρέπεια.

    Άρα μεγαλύτερη ζημιά έκανε αυτό το θέμα στον Κοντομηνά παρά οι διώξεις. Αλλά η ουσία είναι άλλη. Εντάξει ο πρόεδρος του καναλιού έχει πολλές σκοτούρες και άγχη. Δεν βρέθηκε κανένας να τον σταματήσει και να του δώσει μια συμβουλή; Δεν χρειάζεται να λέμε πάντα ναι…

    Έχει σημασία αν όσοι τον στηρίζουν (κάποια blog ή ελάχιστα ΜΜΕ) το κάνουν γιατί θέλουν να κερδίσουν κάτι από τον Κοντομηνά και όχι γιατί είναι η πραγματική τους άποψη μιας και δεν ξέρουν την υπόθεση. Αν την ήξεραν ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα τώρα που θα αρχίσουν οι αγωγές. Χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να λες χοντράδες στα κανάλια. Εμείς είπαμε ότι ο Κοντομηνάς ΈΧΕΙ ΔΙΚΙΟ με την υπόθεση που ξεθάφτηκε αλλά πέρα για πέρα άδικο στην επίθεση που κάνει στο μοναστήρι.

    http://troktiko.blogspot.com/2008/08/blog-post_216.html

    Παρασκευή, 29 Αύγουστος 2008
    Τώρα που μπήκε στο παιχνίδι και ο Γ.Κουρής, κλάψτε τα

    Μπήκε στο παιχνίδι και ο Γ.Κουρής. Αυτο έπρεπε να αποφύγουν στον ALPHA. Κατηγορεί δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που είναι γνωστοί για το…ήθος τους, όπως λέει στο πρωτοσέλιδο για την επίθεση που κάνουν στο μοναστήρι.
    Και ρωτάμε εμείς οι ανόητοι; Αν ο Κοντομηνάς έκανε επίθεση για τα φορολογικά, την καθημερινότητα, την εγκληματικότητα, τον πλουτισμό των πολιτικών θα μπορούσε κανένας να ήταν απέναντι του; Ακόμα και όσοι δεν τον γουστάρουν, δεν θα μπορούσαν να βγούνε δημόσια γιατί πολύ απλά θα γίνοντουσαν ρόμπα. Τώρα τι κέρδισε με αυτή την ιστορία; ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ. Ούτε οι αποφάσεις αλλάζουν ούτε νούμερα κάνει και εκτίθεται γιατί βλέπει ο κόσμος ότι ο ALPHA κάνει επίθεση στο σαμάρι και όχι στον …γάιδαρο.

  6. Ο/Η Rodia λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη, η σωστή ορθογραφία είναι «Βατοπαίδιο» με ΑΙ, μόλις πριν από λίγο το έμαθα στου Πετεφρή. –>>
    http://petefris.blogspot.com/2008/08/blog-post_28.html

  7. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Μονή Κροίσος…, με δική της χώρα…, 8 γράμματα!

    Το Βατοπέδι είναι μια εξαιρετικά καλοστημένη μπίζνα, με εμπλεκόμενους και διαπλεκόμενους νυν υπουργούς, πρώην υπουργούς, νυν κυβερνήσεις, πρώην κυβερνήσεις και πάει λέγοντας… διαχρονική αξία!

    Μετά την διαδικασία «ανταλλαγής» της λίμνης Βιστωνίδας, προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία για το σύνολο των εκτάσεων που αφορά αυτή η ανταλλαγή και πέφτουμε πάνω σε «αναρμόδια» υπουργεία και επίσης «αναρμόδιες» δημόσιες υπηρεσίες. Πλήρης και σαφής εικόνα δεν υπάρχει έτσι ώστε να ξέρουμε και το συνολικό οικονομικό μέγεθος αυτής της συναλλαγής.

    Ούτε βέβαια γνωστοποιούνται οι ιδιώτες στα χέρια των οποίων καταλήγουν αυτά τα ακίνητα. Εδώ, έχει ενδιαφέρον να αναφερθώ στον Όμιλο Εταιριών Πάπιστας. Η ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε είναι εταιρία του Ομίλου η οποία ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την ανάπτυξη μεγάλων οικιστικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα.

    «Στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε κατέληξαν τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης. Η εταιρία συστήθηκε 3 μήνες πριν από την επίμαχη αγοραπωλησία και, όταν υπέβαλε «προσφορά» στην μονή, δεν είχε ούτε καν αριθμό μητρώου Α.Ε. Μετέχει δε σ’ αυτήν ο δικηγόρος της μονής».
    Αναφέρουν σε επερώτησή τους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2007.

    Στο χθεσινό δελτίο του ALPHA ο Βαξεβάνης ανέφερε τον ΠΑΠΙΣΤΑ και την ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε σαν τον ιδιώτη στα χέρια του οποίου καταλήγουν αυτές οι εκτάσεις στο σύνολό τους. (Έχει ενδιαφέρον να ρίξετε μια ματιά στο site του Ομίλου).

    Θα επανέλθω με ενημέρωση για την έκταση στην Ουρανούπολη
    και το παρασκήνιο που εξελίσσεται εκεί.

  8. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Ροϊδη,
    Η πανίερος μονή Βατοπεδίου έχει πολλούς εχθρούς. Μη σπεύδετε παρακαλώ να την κατηγορήσετε. Tην φθονούν πολλοί δια την θαυματουργόν Τιμίαν Ζώνην της Θεοτόκου την οποίαν περιέφερεν εις τας οικίας των ευσεβών οικογενειών Μητσοτάκη και Παπανδρέου και εις την εταιρείαν αυτοκινήτων Λάντα.

    http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980412c.htm

    Σκοτειναί δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της Μονής: Προ ετών κομμωτής τις, πρώην μοναχός, είχεν κατηγορήσει τον όσιον ηγούμενον αυτής και τον αδελφόν της μονής μητροπολίτην Λεμεσού Αθανάσιον, δια ροζ σκάνδαλα. Η Δικαιοσύνη τον κατεδίκασε. Επρόκειτο δια πόλεμον μεταξύ αγίων μητροπολιτών. Οι κατηγορούμενοι και μάρτυρές των ομίλησαν δια παρωδίαν δίκης, πράγμα το οποίον προσωπικώς αποκλείω. Απόδειξις πως η ετυμηγορία της αδεκάστου Δικαιοσύνης ήτο ορθή, είναι πως και η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη απεφάνθη ομοίως. Μεταξύ δε των αγίων δικαστών της Μείζονος Συνόδου (Νοέμβριος-2000) από την οποίαν απεκλείσθησαν δυο μητροπολίται ως μη αντικειμενικοί συνεκαταλέγετο και ο (φυλακισμένος σήμερα) αντικειμενικώτατος άγιος Παντελεήμων.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=230159

    http://www.hri.org/E/2000/00-11-13.dir/keimena/greece/greece6.htm

    Δείτε την υπόθεσιν:
    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών πρώην μοναχό που κατηγορείται ότι συκοφάντησε και ενέπλεξε, ακόμα και σε σεξουαλικά σκάνδαλα, το μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, Ευφραίμ.

    http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2001/01-05-15.mpegrb.html#10

    [10]
    ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ
    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)
    Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε η διαμάχη μεταξύ των μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών πρώην μοναχό που κατηγορείται ότι συκοφάντησε και ενέπλεξε, ακόμα και σε σεξουαλικά σκάνδαλα, το μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, Ευφραίμ.
    Πρόκειται για τον 34χρονο πρώην μοναχό και νυν κομμωτή Χρήστο Στάγγο, ο οποίος με επιστολή που απηύθηνε στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου κατηγορούσε τους δύο ιεράρχες, ενώ μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του στο δικαστήριο ήταν και ο μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος.
    Ιεράρχες και μοναχοί που ήταν στο Δικαστήριο σχολίαζαν ότι πίσω από τις καταγγελίες του κομμωτή κρύβεται η διαμάχη για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, στην οποία κύριοι διεκδικητές είναι οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού. «Είναι ενεργούμενος, τοποθετήθηκε να τα πει και είναι αναπόδεικτα όσα ισχυρίζεται», υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος του Βατοπεδίου. Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Πάφου επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για καβγά που γίνεται για θέματα διαδοχής, άλλωστε η καταγγελία έγινε νωρίτερα», όπως κατέθεσε.
    Ο κατηγορούμενος μετά την καταδίκη άσκησε έφεσση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παράλληλα κατέθεσε νέα μήνυση σε βάρος δύο ιερωμένων για συκοφαντική δυσφήμισή του στη διάρκεια της δίκης.
    Γ.Χ.

    http://www.hri.org/news/cyprus/rikgr/2001/01-05-16.rikgr.html

    [04] ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΤΟ
    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξέφρασε ικανοποίηση από την απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρήκε ένοχο τον Χρίστο Στάγγο για εξύβριση και δυσφήμηση του ιδίου και του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.
    Το Δικαστήριο επέβαλε στον Στάγγο ποινή φυλάκισης δύο ετών.
    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Λεμεσού Αθανάσιος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη έκαμε το καθήκον της και έχει λάμψει η αλήθεια.
    Απέρριψε επίσης τη θέση του Στάγγου και του τελούντος εν αργία Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη ότι επρόκειτο για δίκη παρωδία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: » Ο Θεός να τους ελεήσει ».
    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξέφρασε έκπληξη από την παρουσία του Μητροπολίτου Πάφου, του Χωρεπισκόπου Αρσινόης καί του εν αργία αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη στη δίκη, οι οποίοι, όπως είπε, πήγαν για να υποστηρίξουν τον Στάγγο.
    [05] ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΤΡΙΤΟ
    Ο εκ των δικηγόρων του Λεμεσού Ξενοφών Μαυραγάνης δήλωσε ότι αποτελεί εξύβριση του δικαστηρίου ο ισχυρισμός για παρωδία δίκης.
    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Μαυραγάνης ανέφερε ότι το δικαστήριο εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια και υπομονή όλες τις πτυχές της δύσκολης, όπως τη χαρακτήρισε δίκης, στην οποία, πρόσθεσε, ακολουθήθηκαν διαφανείς διαδικασίες.
    [06] ΣΤΑΓΓΟΣ ΤΡΙΤΟ
    Την πρόθεσή του να προσφύγει στο εφετείο εξέφρασε καί πάλι ο Χρίστος Στάγγος.
    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο Χρίστος Στάγγος χαρακτήρισε παρωδία και στημένη τη χθεσινή δίκη, προσθέτοντας ότι η απόφαση λήφθηκε μέσα σε ένα λεπτό και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που κατατέθηκαν.
    Είπε επίσης ότι στο Εφετείο θα παρουσιάσει πρόσθετα ατράντακτα, κατά την έκφρασή του, στοιχεία, τα οποία θα τον δικαιώσουν.
    [07] ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
    Για παρωδία δίκης μίλησε καί ο τελών εν αργία αρχιμανδρίτης Λεμεσού Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ο οποίος χαρακτήρισε κατάθεση ψυχής τη χθεσινή κατάθεση του Χρίστου Στάγγου.

    Η συνωμοσία εσυνεχίσθη και αργότερα όταν κατηγορήθηκε άδικα όπως απεδείχθη, αρχιμανδρίτης της μητροπόλεως Λεμεσσού δια αποπλάνησιν νέου:

    http://www.bishop-accountability.org/news2006/09_10/2006_09_24_Hazou_WarOf.htm

    Δείτε επίσης:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1022871.stm
    1 Orthodox leaders appeal for calm in Cyprus church (Greek Cyprus) 11/00
    2 Orthodox bishops meet in Cyprus to discuss gay row (Greek Cyprus) 11/00
    4 Sacked cleric: ‘I’ll expose gay priests’ (Greek Cyprus) 11/01
    http://66.102.9.104/search?q=cache:kjYW4qU8Hw8J:www.omogenia.com/forums/showflat.php/Cat/0/Number/1687/Main/1687+archimandrite+Limassol+homosexual&hl=en&ct=clnk&cd=10&client=firefox-a
    http://listserv.episcopalian.org/wa.exe?A2=ind0009c&L=virtuosity&H=1&F=P&P=1295
    CYPRIOT ORTHODOX BISHOP FACES NEW GAY SEX CHARGES

  9. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Ροΐδη ένα δωράκι στο blog:


    (αν γίνεται σε παρακαλώ κάνε το λιγκ)

    Ουρανούπολη Χαλκιδικής. 8.600 στρ δημόσιας γης.

    Στοιχεία για την συγκεκριμένη έκταση αναφέρονται σε προηγούμενη ανάρτηση. Θα πω εν συντομία ότι μιλάμε για δημόσια δασική (χαρακτηρισμένη) και δημόσια αρχαιολογική (χαρακτηρισμένη επίσης) έκταση η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου με το Όρος.

    Εδώ λοιπόν, το Βατοπέδι κοινοποίησε στις 19/11/2007 στον Δήμαρχο Σταγίρων – Ακάνθου και στον Νομάρχη Χαλκιδικής τις προθέσεις του.

    Αρχικά, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Νομάρχης ήταν στο πλευρό των κατοίκων που αντέδρασαν με κινητοποιήσεις ενάντια στην αρπαγή της δημόσιας έκτασης από το μοναστήρι. Στη συνέχεια, τα πράγματα άλλαξαν αφού το Βατοπέδι πρότεινε συνδιαχείρηση 50/50 στον Δήμο. Έγινε προσπάθεια σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, να περάσει η αποδοχή της πρότασης (μιας και διέθετε την πλειοψηφία), η οποία όμως σκόνταψε σε μια …λεπτομέρεια: η τοπική κοινωνία έχει άλλη γνώμη. Οι κάτοικοι της προ του Άθωνα περιοχής δεν τρέφουν αυταπάτες σε σχέση με τα μοναστήρια και το «Όρος». (Δεν είναι τυχαίο που κανείς από εμάς δεν χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «Άγιον»)

    Πολύ σημαντικό, για την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, ήταν το γεγονός ότι
    το Τοπικό Συμβούλιο του Δ.Δ Ουρανούπολης την προηγούμενη μέρα, ψήφισε ομόφωνα αρνητικά στην πρόταση του Βατοπεδίου, κι αυτό ήταν ο λόγος –σύμφωνα με τον Δήμαρχο – που το μοναστήρι απέσυρε τελικά την πρόταση (η οποία βεβαίως επανήλθε αργότερα).

    Στην υπόθεση της Ουρανούπολης δύο αγωγές είναι σε εξέλιξη.
    -Η πρώτη έγινε από κατοίκους και φορείς της Ουρανούπολης οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή κατά της πράξης παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο της λίμνης Βιστωνίδας στο Βατοπέδι.
    -Ακολούθησε δεύτερη από 200 πολίτες της Χαλκιδικής στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο.
    (Το πρώτο δικαστήριο ήταν στις 5/6/2008 και αναβλήθηκε για τα μέσα του Δεκέμβρη, έτσι ώστε να συνδικαστούν οι δύο αγωγές)

    Δεν είναι μια δικαστική μάχη για να αρθεί η ανταλλαγή που αφορά την δική μας περιοχή. Είναι μια πολιτική μάχη και πρέπει να ‘ναι νικηφόρα.

  10. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

    Εμένα με αρεσε που» Νιπτουν τας Χειρας των »

  11. Ο/Η nikos10 λέει:

    Η έκταση στη λίμνη Βιστωνίδας, την οποία αντάλλαξε με το Δημόσιο η Μονή, παραδόθηκε, όπως σωστά αναφέρει ο Ροΐδης, στη Μονή από το ίδιο το Δημόσιο το 2003 (το σχετικό έγγραφο υπάρχει στο blog του Γ. Κρόγια) [Για να είμαι ακριβής, με το εν λόγω έγγραφο αναγνωρίστηκε από το Δημόσιο ότι κυρία της έκτασης είναι η Μονή και όχι αυτό (κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου Συμβουλίου)]. Και αυτό αφού πρώτα φρόντισε το Δημόσιο να σταματήσει η δίκη που είχε ξεκινήσει στο Πρωτοδικείο Ροδόπης με αντικείμενο ακριβώς την κυριότητα της έκτασης και αντιδίκους τη Μονή και το Δημόσιο.

    Αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι ότι σε κάθε άλλη περίπτωση το Δημόσιο μάχεται σθεναρά για κάθε τετραγωνικό μέτρο γης. Έτσι, πριν λίγο καιρό, η Κτηματική Υπηρεσία ζήτησε από τους κατοίκους του thisΚαστελόριζου και των Αρκών να αποδείξουν ότι είναι κύριοι των ακινήτων τους, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός κύριος είναι το Δημόσιο, με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947!!!

    Δύο μέτρα και δύο σταθμά;;;

  12. Ο/Η Rodia λέει:

    Βατοπόδι είναι το σωστό. Εχει βάλει πόδι παντού. Και τί πόδι! Τεράστια πατούσα λέμε, με νούμερο απροσδιόριστο. 🙂

  13. Ο/Η N.Ago λέει:

    Πάλι;
    Καλό σαββατοκύριακο φίλε μου!

  14. Ο/Η Διαβάτης λέει:

    Φοβερά αυτά που συμβαίνουν στο Βατοπέδι. Έχει όμως και το ΠΑΣΟΚ τεράστιες ευθύνες. Επί Σημίτη παραχωρήθηκε η Βιστωνίδα, με βυζαντινά χρυσόβουλα.

  15. Ο/Η Κάτοικος λέει:

    Την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσαν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις εκχωρήσεις γης προς τη Μονή Βατοπεδίου σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα που έχει ανακύψει. Από την άλλη, το ΚΚΕ, με χθεσινό του σχόλιο, περιγράφει ως «μεγάλο οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο» την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου. Υπενθυμίζει ότι από τον Ιούλιο του 2007 ανέδειξε και κατήγγειλε το θέμα. «Αυτή η προσπάθεια του ΚΚΕ συνάντησε την «αδιαφορία» των αστικών μέσων ενημέρωσης», τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

    Πειργράφει και τη σειρά των γεγονότων, εντάσσοντας στην κριτική του (εκτός από τη Ν.Δ.) και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ: «Η επιχείρηση υφαρπαγής της Βιστονίδας από τη μονή Βατοπεδίου, με την αξιοποίηση οθωμανικών φιρμανιών, ξεκίνησε το 1999 με την ανοχή και στη συνέχεια τη νομιμοποίηση αυτών των διεκδικήσεων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το 2007, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντάλλαξε την υποτιθέμενη ιδιοκτησία στη λίμνη Βιστονίδα, εκχωρώντας 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική, αργότερα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας, για να κορυφωθεί η πρόκληση με την εκχώρηση ακινήτων μεγάλης αξίας στο Ολυμπιακό χωριό».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ «οι εκχωρήσεις στη μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για την καταστροφική εκμετάλλευση των δασών και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε μοναστήρια. Μόνο στην περιοχή της Χαλκιδικής τα μοναστήρια διεκδικούν πάνω από 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα. Το ΚΚΕ δηλώνει για μια ακόμα φορά την υποστήριξή του στους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Ολυμπιακού χωριού και άλλων περιοχών, που αγωνίζονται να ακυρώσουν την εκχώρηση δασών και κτιρίων στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών. Στα δάση και τη γη κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα δεν πρέπει να έχουν τα μοναστήρια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανήκουν στο λαό και πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία».

    Θ. ΤΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/08/2008

  16. Ο/Η dexter λέει:

    Ειναι εκπληκτικό το πως βρισκουν όλοι οι ΄΄φιλέλληνες΄΄ bloggers ευκαιρια να προσβάλουν την Ορθοδοξη Εκκλησία γιατι η ιδια εχει εμφανισει παμπολα κρουσματα διαφθοράς. Εχετε το δικαιωμα να απαιτείτε διαφάνεια και διελευκανση των υπόγειων μεταβιβάσεων ακινήτων στις διαφορες μονές του Αγιου Όρους. Το ζητημα ειναι καιριο διοτι εχει αμεση σχέση με τα ολυμπιακα ακίνητα και με το δημόσιο χρήμα.
    Ειναι ομως προκλητικό και χυδαίο , αν υπάρχει αυτή η λέξη στο λεγιλογιό σας,εκ μέρους σας να λοιδορείτε την Ορθοδοξη Εκκλησια της οποιας είμαι πιστος και μέλος. Το οτι εσεις οπως και άλλοι δυτικότροποι bloggers εχετε αναλάβει εργολαβικα την συκοφαντηση της Ελληνικής Ορθοδοξης Εκκλησίας.

    ΟΣΟ για την καταργηση του θρησκευτικού όρκου, στο πότε σας απανταω ΠΟΤΕ!!!!!

    ΑΝ ΕΙΣΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:

    ΤΜΗΜΑ Β’

    Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας

    ΑΡΘΡΟ 3
    1. Επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Ιουνίου 185Ο και της Συνοδικής Πράξης της 4nς Σεπτεμβρίου 1928.

    2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

    3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφραση του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

    ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε dexter,
    μας λέτε:
    @ΟΣΟ για την καταργηση του θρησκευτικού όρκου, στο πότε σας απανταω ΠΟΤΕ!!!!!@.

    Γιατί δεν τα λέτε αυτά στο θεό σας;

    «Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως… έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου· το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστιν» (Ματθ. ε’, 33-37).

  18. Ο/Η zaphod λέει:

    @dexter

    Δυτικότροποι, ΄΄φιλέλληνες΄΄, συκοφαντηση ….!

    εεεε……μπορώ να κάνω μερικές ερωτησουλες;

    α) Που κολλάει ο θρησκευτικός όρκος με το άρθρο του Συντάγματος;
    β) Αυτοί που δεν θεωρούν εαυτόν Χ.Ο. δικαιούνται να νιώθουν Έλληνες κατά την γνώμη σας;
    γ) Τα περισσότερα μέλη της εκκλησίας δεν χρειάζονται συκοφάντες. Όπως βλέπετε το κάνουν μια χαρά και μόνοι τους. Αν η εξαίρεση είναι ο κανόνας τότε δεν μπορούμε να μιλάμε πια για εξαιρέσεις!

    «ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.»

    Ενώ βλέπουμε τι ωραίο και μαγαζί γωνία το έχουν καταντήσει οι…άλλοι 🙂

  19. Ο/Η Pygoskelis Nerdii λέει:

    Κύριε Λασκαράτε, τολμώ να παρατηρήσω ότι χαρακτηρίζεσθε απο μιαν δυτικότροπην, αλαζονικήν εμμονήν στο να ανατρέχετε μόνος εις τας ρήσεις του ευαγγελίου, αντί να εμπιστεύεσθε την πεφωτισμένην καθοδήγησιν των πατέρων της εκκλησίας, των πανσόφων γερόντων του Αγίου όρους και των ιερέων, οίτινες ουδέποτε είπασι τίποτε υπέρ του όρκου. Αυτά είναι προτεσταντικαί εκτροπαί, ο ορθόδοξος παραδίδεται εις τους γέροντας ασκητάς σαν πτώμα που το πλένουν…
    Μη χειρότερα κύριε Λασκαράτο. Πίστευε – και μη ερεύνα… 😉 😛

  20. Ο/Η glam λέει:

    Υπάρχουν, ακόμη, έξυπνοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα.

    Όμορφη «δουλειά» (το καλό να λέγετε)

    Πρώτα η αρχική ιδέα και στην συνέχεια η πραγματοποίηση.

    (Μη μου πει κανείς ότι η αλληλουχία των γεγονότων είναι τυχαία….)

    1) Με έξοδα του κράτους (και ότι αυτό συνεπάγεται!!) οι τροποποιήσεις.
    2) Αντίδραση των «συνδικαλιστών» (ακατάληλο , υγρασία κ.λ.π) και υποχώρηση χωρίς πολλά – πολλά!
    3) Σέντρα στη Μονή (για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως «μειοδοτικοί διαγωνισμοί» κ.λ.π.)
    4) Και τέλος γκόλλλλλ, κατάληξη της μπάλας στα δίχτυα, τι δεν σας άρεσε;

    Υ.Γ. Το «κερασάκι» , η δήλωση Αρσενίου «δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα»
    Φυσικά, άλλος έκανε όλη την δουλειά, μη του κλέψουμε και την δόξα, χριστιανοί άνθρωποι.

  21. Ο/Η dexter λέει:

    κυριε zaphod ,
    α) πραγματι ο θρησκευτικός όρκος δεν έχει σχεση με το άρθρο. Αλλα αν σας πειράζει ένας τοσο δα όρκος δεν θα σας πειράξει το άρθρο περι επικρατουσας. Ισως βιάστικά. Ακόμα δεν καθαρισατε με τον ορκο. Ενα Ενα τα βηματάκια εχετε δικιο .Πρωτα ο ορκος μετα το άρθρο μετα το προοιμιο περι ΑΓΙΑ ΟΜΟΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΡΕΤΟΥ και μετα ποιός ξέρει τι αλλο θα σας ενοχλήσει.
    β)Αλήθεια, το νοιωθω ελληνας πως το εννοείτε. Νοιωθετε καταγωγικά και συνειδησιακά Ελληνας ή Απλα Ελληνας πολιτής. Νομικά μπορειτε να ειστε Ελλην αλλα ο ελληνισμός και οι ελληνες ειναι εννοιες προκρατικές. Αρα μονο ελλην πολιτης μπορειτε να νοιώθετε γιατι ως μη Χ.Ο. τι σχέση έχετε με τους Ελληνες του 18,19,20,αιώνα; Μήπως καμία;.
    γ)ΕΔΩ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Η εξαιρεση εχει γίνει ο κανόνας. Παντως καλο θα ηταν να διαβασετε το βιβλίο του Μπερντιαγεφ » Η αξια του χριστιανισμού και η απαξια των Χριστιανών» και επισης να θυμάστε οτι Εκκλησια δεν ειναι μόνο οι ρασοφόροι αλλα και οι πιστοί ,το χριστεπώνυμο πλήθος.

    Τελος αν δεν ειστε χριστιανος ορθόδοξος τοτε ποιος ο λογος να γκρινιαζετε για τα κακως κειμενα στην Εκκλησια. Μηπως απο ασιγαστο μίσος ή επειδη δεν εχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε.

    Το μαγαζακι της Ελλαδας πραγματι οι ΑΛΛΟΙ δεν το έχουν κανει μαγαζι γωνια αλλα και εσεις δεν ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΔΕΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ . ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΑΣ ΧΑΖΕΥΕΙ.

  22. Ο/Η zaphod λέει:

    @dexter
    α) Σιγά σιγά φίλτατε….μην βιάζεστε! Οψόμεθα να φύγει και αυτό αλλά το βλέπω δύσκολο μιας και παγκοσμίως η θεοκρατία ξανασηκώνει κεφάλι!
    β) Δεν νομίζω πως οι κάτοικοι του εδώ χώρου τον 18, 19 κτλ αιώνα ένιωθαν «Έλληνες». Ρωμιοι ένιωθαν και όποιος νομίζει πως είναι το ίδιο λανθάνει. Νιώθω κάτοικος αυτό του κράτους γιατί εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και αναπόφευκτα το νιώθω ως «πατρίδα». Δεν μου απαντήσατε όμως. Οι άθεοι, οι μουσουλμάνοι, οι καθολικοί κτλ κτλ που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δικαιούνται να νιώθουν Έλληνες στον ίδιο βαθμο με εσάς; Μην το γυρίσουμε στους προγόνους διότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν ήταν μονοθεϊστές (πόσο μάλλον χριστιανοί) ούτε κατά λάθος.
    γ) Ναι φίλτατε αλλά οι πιστοί δυστυχών ακολουθούν τις επιταγές των ρασοφόρων σε μεγάλο ποσοστό όπως έδειξε και το πανηγύρι που είχε στειθεί τότενες για τις ταυτότητες.

    Τα κακώς κείμενα της εκκλησίας ουδόλως με απασχολούν όσο ασχολείται με τα δικά της. Όπως λέει και το ρητό «σπίτι μου είναι του βάζω φωτιά και το καίω». Από την στιγμή όμως που τρώγεται εντέχνως δημόσιο χρήμα, το οποίο το βάζουμε όλοι μας ανεξαιρέτως θρησκεύματος, το πράγμα όσο να ναι με αφορά.

    Αυτό που θεωρούμε εμείς βελτίωση (και όχι επέκταση…..) μπορεί να είναι αυτό που εσείς θεωρείται αποδόμηση και αντίστροφα. Ποιος σας εγγυάται πως εσείς έχετε δίκιο;

  23. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Ροΐδη

    Χίλια συγνώμη για την αποστολή του μισού δώρου.
    Διορθώνω όπως μπορώ (μια και δεν το κατέχω και πολύ καλά το σπορ).

    Παραλάβετε λοιπόν ολόκληρο το «ντοκουμέντο της ντροπής» υπό την υπογραφή του Εφραίμ.:

    http://bp0.blogger.com/_IQg9d-t6X_g/R0Q2ppJogXI /AAAAAAAAAAg/wfZx-cr_-2Y/s1600-h/VATOPEDI1.JPG

  24. Ο/Η Po λέει:

    Νανά,
    το 2ο βγαίνει το 1ο όχι, φτιάξε το, κάτι δεν πάει καλά.
    .
    Ροδιά,
    Βατοπέδι η Βατοπόδι ή «Βατοπαίδι» (έτσι το προτιμούν οι ιερείς, αυτοί ξέρουν γιατί, ίσως χρειαστεί κάποτε να γράψω ΚΑΙ γι αυτό…). Οκ. Πάντως ΔΕΝ «κινδυνεύει η γλώσσα μας» από αυτά. Ποτέ δεν κινδύνευσε. 😉

  25. Ο/Η Po λέει:

    Περαστικός,
    Τα κανάλια (ΟΛΑ) όταν πιάνουν ένα θέμα που θέλουν να το προωθήσουν (λόγοι δικοί τους…) κάνουν τα δελτία του πάντα μονοθεματικά (βλ. Ζαχόπουλος, πυρκαγιές κλπ) με αποτέλεσμα να μην ενημερώνεται σφαιρικά ο θεατής. Είναι ένα θέμα… Όμως το θέμα του συγκεκριμένου μοναστηρίου δεν είναι τωρινό και το ιστολόγιό μας -όπως αναφέρω- αναρτά για 7η φορά περί Βατοπεδίου. Θα υπάρξει και 8η και 9η … όσο πάει δηλαδή.
    .
    dexter,
    Είσθε ελεύθερος να ορκίζεστε σε όποιο Θεό επιθυμείτε, σας εμποδίζει κανείς; Εσείς όμως γιατί θέλετε να το επιβάλλετε και στους υπόλοιπους.

  26. Ο/Η Περαστικός λέει:

    Το μεγαλύτερο κατάλοιπο της τουρκοκρατίας είναι οι κοσμικές εξουσίες και η μεγάλη περιουσία της εκκλησίας που συμβολίζονται από το αυτοκρατορικό στέμμα που φέρουν οι ανώτεροι κληρικοί (η μίτρα) και έλαβαν από το σουλτάνο. Δεσποτάδες απoκαλούνται και έτσι βλέπουν τους εαυτούς τους, ως δεσπότες μας. Η διαφορά είναι ότι τότε φοβόντουσαν το σουλτάνο, ενώ σήμερα οι κυβερνώντες μας φοβούνται αυτούς. Διευκρινίζω ότι δεν είμαι εγώ ο παραπάνω Περαστικός.

  27. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Ροΐδη

    μια ύστατη προσπάθεια να εμφανιστεί ολόκληρο το κείμενο.
    (Αν αποτύχει κι αυτή, η πρώτη σελίδα εμφανίζεται στο κείμενο 9 και η δεύτερη στο κείμενο 24)
    (Χίλια συγνώμη για την ανακατωσούρα)

  28. Ο/Η sinomotis12 λέει:

    Αγαπητοί φίλοι,
    Ακόμα και οι δύο Βουλευτές Χαλκιδικής της ΝΔ (Βαγιωνάς- Φλωρίνης) ανέδειξαν το θέμα της ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ πριν από ένα εξάμηνο και κατέθεσαν μέχρι και κοινή ερώτηση (http://www.gnomihalkidikis.gr/toddet.php?pid=396).
    Φαίνεται όμως πως αυτό δεν άρεσε σε κάποιους και έστειλαν το… μήνυμά τους.

    Από σύμπτωση αμέσως μετά την κοινή ερώτηση ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αρνητικά δημοσιεύματα κατά του κ. Βαγιωνά και του αδελφού του (πρώην Πρόεδρο του ΕΟΦ) (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_27/01/2008_256884).

    Επίσης θυμίζουμε ότι εκείνο τον καιρό ζητήθηκε η άρση της ασυλίας της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδου η οποία κατηγορείται δικαστικά ότι «έσπασε το ΑΒΑΤΟ» (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=21906 και http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2008/02/zhtane-arsh-ths-asylias-giati-parabiase-to-abato.html).

    Και τέλος, το καλύτερο…. Μετά από απόφαση του εκλογοδικείου ο ένας εκ των δύο Βουλευτών της Χαλκιδικής (Φλωρίνης) αναμένεται να χάσει την έδρα του και στην θέση του αναλαμβάνει ο Βασίλης Πάππας (http://respentza.blogspot.com/2008/07/blog-post_24.html).

    Όταν δεν αρέσει η δημοκρατία, λοιπόν το λόγο πέρνει η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
    Ο Βασίλης Πάππας έχει παραδοσιακούς πνευματικούς δεσμούς με τον Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου (http://www.vpappas.gr/Image/Big_Image/F15.jpg) και είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τους εκκλησισατικούς κύκλους. Θυμίζουμε ότι ήταν εισηγητής του περιβόητου νομοσχεδίου για το «ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ» που λειτουργεί στο ιερό κοινόβιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, στο παλαιό αγιορειτικό Bατοπεδινό Mετόχι. Για το εν λόγο νομοσχέδιο και μετά από καταγγελίες είχαν καταθέσει τότε ερώτηση Βουλευτες του ΠΑΣΟΚ (http://www.pasok.gr/portal/gr/koin-omada/5000035/32470/3/1/showdoc.html).
    Επίσης, πνευματικούς δεσμούς έχουν αρκετοί δικαστικοί και τουλάχιστον 2 μέλη του εκλογοδικείου που έλαβαν την σχετική απόφαση για την αλλαγή της έδρας.

    Άλλη μια «σύμπτωση»;

    Συμβουλή προς το blog σας:
    Σταματήστε να ασχολήστε με το θέμα γιατί δε σας βλέπω καλά… Η Μονή Β@τοπεδίου έχει πλέον ασύρματο ιντερνετ (άλλη μια προσφορά του ελληνικού κράτους) και θα αρχίσει τον ηλεκτρονικό πόλεμο!!! (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=21.08.2008,id=91235960)

  29. Ο/Η Iokaste λέει:

    dexter,

    είπατε «Αρα μονο ελλην πολιτης μπορειτε να νοιώθετε γιατι ως μη Χ.Ο. τι σχέση έχετε με τους Ελληνες του 18,19,20,αιώνα; Μήπως καμία;»

    Θα σας παρακαλούσα πολύ να μην καταλήγετε σε βιαστικά και αυθέρετα συμπεράσματα. Ομοίως κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι αν δεν πιστεύει κανείς στο δωδεκάθεο δεν είναι Έλλην γιατί δεν έχει σχέση με τους έλληνες που έζησαν σε αιώνες πολύ παλαιότερους από αυτούς που αναφέρετε.

    Αμάν πια.. Μήπως να σταματήσετε όλοι εσείς να μας λέτε τί πρέπει να νιώθουμε και τι σχέση έχουμε με την Ελλάδα; Άμα κανείς είναι άθεος ή άθρησκός πάει, να τον πετάξουμε στον Καιάδα; Να πάει να ζήσει αλλού; Ή απλά να δεχτεί ότι είναι έλληνας πολίτης (λες και μας κάνετε χάρη ακούγεται αυτό) κι όχι έλληνας (μα τί λέμε;;); Και τί σημαίνει δηλαδή αυτό, σαν έλληνας πολίτης δικαιώματα και γνώμη για το πως θα λειτουργεί το κράτος που ζει δεν έχει κανείς; Μπερδεμένα μας τα λέτε.. Σας παρακαλώ πολύ, το τί πιστεύει και το τί νιώθει ο καθένας είναι προσωπικό του ζήτημα και δεν θα σας δώσει λογαριασμό για το πως μπορεί να νιώθει Έλληνας χωρίς να είναι Χ.Ο.

    επίσης είπατε:
    «Τελος αν δεν ειστε χριστιανος ορθόδοξος τοτε ποιος ο λογος να γκρινιαζετε για τα κακως κειμενα στην Εκκλησια. Μηπως απο ασιγαστο μίσος ή επειδη δεν εχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε.»

    Μόνο ένας Χριστιανός θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όλο αυτό γίνεται από μίσος. Πολλά έχουμε να κάνουμε, με την εκκλησία τα βάζουμε γιατί κάνει ό,τι θέλει στο κράτος που λέγεται Ελλάδα και τη λέξη δικαιώματα την γνωρίζει μόνο όταν πρόκειται για Χ.Ο κι όχι για τους υπόλοιπους. Όταν αποφασίσει να αναλάβει τον ρόλο και την θέση που τις αρμόζει, και οι πιστοί της παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σ’αυτό, και σταματήσει να μας ενοχλεί θα σταματήσουμε κι εμείς να ασχολούμαστε.

  30. Ο/Η dexter λέει:

    dexter 1.
    προς Po,

    κυριε Ρο, γράφετε.»dexter,
    Είσθε ελεύθερος να ορκίζεστε σε όποιο Θεό επιθυμείτε, σας εμποδίζει κανείς; Εσείς όμως γιατί θέλετε να το επιβάλλετε και στους υπόλοιπους.»

    Εγω δεν επιβάλλω τίποτα , το κρατος μεχρι σημερα θεωρεί ο οτι ο θρησκευτικός όρκος ειναι χρήσιμο να υπάρχει. Μεχρι πριν λίγα χρόνια κανεις δεν αμφισβητούσε ανοιχτά την ύπαρξη του θρησκευτικού όρκου.
    Εγω δεν ζουσα καν οταν θεσμιθετηθηκε ο θρησκευτικός όρκος πως ειναι δυνατον να τον επιβάλλω εγω.

    και για να εξηγηθω , εγω δεν σας απάντω γιατι θεωρω οτι ειστε μιασματα η εχθροί του εθνους και της θρησκείας. δεν πιστευω πως η πλειονοτητα των ανθρώπων που δηλώνουν αθεοι ειναι απαραιτητα και εχθρικοί. βλέπω ομως πως εσεις παρατηρωντας την δομολειτουργική κριση του θεσμού τις εκκλησίας γαντζωνεστε απο αυτό και εναντιώνεστε σε κάθε εκφραση του χριστιανικού. Μπορει να εχω δίκιο μπορει και οχι για την ύπαρξη του θέου και για την χρησιμότητα της υπάρξης θρησκευτικών στοιχείων στο κράτος.
    Εγω το μόνο που θέλω ειναι να υπερασπιστώ οτι με φέρνει κοντα με την πατριδα , κοντά με τον συνανθρωπό μου, κοντα με τους υπόλοιπους αδελφούς μου , και ας μην παρεξηγηθω που χρησιμοποιιω αυτών το όρο, που ζούμε στο ίδιο κράτος. Οταν μου λετε πως πρεπει να καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο ειναι σαν να τσακίζετε οτι εγω βρισκω ελκυστικό σε αυτήν την κρατική δομή. Τα συμβολα οι όρκοι, μπορει για σας να ειναι κενα νοημάτων για μενα όμως και για πολλούς άλλους εχουν συναισθηματική αξία.Πειτε μου οτι δεν γνωριζετε καποιον διπλανό σας ή ακόμα και συγγενή σας που να μην πολεμησε τον προηγούμενο αιώνα για την ελευθερία την πατρίδας.

    Πολεμησε κυρίε Ρο κατω απο την σημαια που έχει ένα σταυρό στην αρκη.Εναν σταυρό. Αυτοι οι ανθρωποι πολεμησαν για μια ιδεα την ιδεα της Ελλάδας, την ιδεα της Ελληνικής και Χριστιανικής Ελλάδας.

    Σιγουρα, διαβαζοντας αυτα θα με χαρακτηρισετε εθνικισταρα σωβινιστη και ολα υποκοριστικά που συνοδέυουν καθε άνθρωπο που εκφέρει γνωμη υπέρ του έθνους του. Ειμαι απλά ενας νέος που προβληματιζεται για το μέλλον του κόσμου και της Ελλάδας , που βλέπει την χωρα του να αυτοκτονεί, καποιους υπεραντλαντικούς κύκολους να την εχουν βάλει στο στόχαστρο (και μην μου πειτε οτι δεν την έχουν βάλει) και ξαφνικά μεσα σε όλα εμφανιζονται νέες φωνές σαν και τις δικές σας που αξιώνουν πραγματα που αν ακουγονταν 20 χρόνια πριν θα ηταν αστεια. Ομως οχι οι καιροι αλλαζουν εσεις ειστε εδω , δραστηριοποιειστε , εκμεταλευεστε »τα ανθρωπινα δικαιώματα» για να αλλαξετε οτι δεν σας αρέσει και να το προσαρμόσετε στα μέτρα σας. Αληθεια ,η απουσια καθε θρησκευτικού στοιχείου σε τι θα οφελήσει , θα λυθούν αυτοματώς ολα τα προβληματα; Μηπως ο θεος φταιει που εμεις ως ανθρωποι διαλυουμε τον πλανητη; Δεν βλέπετε το μισος που γιγαντωνεται μερα με την μέρα;

    Προς τι λοιπον η απαίτηση σας να γκρεμιστουν τα θρησκευτικά συμβολα. Εχετε προβλημα με τους ρασοφόρους ; Δεκτον και ΕΓΩ ΕΧΩ, και εγω ενοχλούμαι απο πολλες ενεργειες τους , κατακρινετε τες μαζι σας αλλα δεν δεχομαι να ξεκινατε εναν πολεμο απο το πουθενα τώρα , τωρα που ολα αλλαζουν και αμφισβητούντε . Τώρα που οι παλιες βεβαιοτητες παυουν αν εχουν ισχύ και τα εθνοκρατη ταρακουνιούντε.
    Δεν βλεπετε οτι θέτετε τους όρους για την ουσιαστική διασάλευση της κοινονικής συνοχης. Για φανταστείτε το τι θα προκαλέσετε ή μηπως πιστευετε οτι ολα θα γινουν με ηρεμια. Νομιζετε οτι οι αντιδράσεις θα περιοριστουν σε λεκτικές αντεκλήσεις. Νομιζετε πως και στο μέλλον θα κανουμε μια πολύ ωραια συζητηση αμπελοφιλοσοφικού περιεχομένου που δεν θα αγγίζει κανενως την καθημερινότητα παρα μόνο των δυο μας και οσων συμμετεχουν στην κουβέντα μας.

    Το μέλλον της Ελλάδας δεν ειναι καλό πιστέψτε με , συντομα θα γινουν πραγματα που δεν φανταζόμασταν. Εχουμε μπει στο ματι ισχυρών παραγόντων και ισχυρών συμφερόντων που δεν θελουν την ελλαδα ισχυρή.

    Το ερωτημα ειναι εαν ολοι εσεις εισαστε διατεθημενοι να δωσετε χείρα βοηθείας. Μπορειτε να πιστευετε οτι θελετε και εγω δεν θα σας επιβαλώ τίποτα. Προσεξτε ,όμως, ο ελληνισμός σε ολη την περιοχη βρισκεται υπο αμυνα , ο ελληνικός λαος δεν εχει πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς. Προσεξτε διοτι αν οι μασκες πέσουν και ο υπουλος ρολος καποιων κυκλων αποδειχθεί τοτε η ασπιδα των ανθρωπινων δικαιωματων δεν θα σωζει κανέναν απο την λαική οργη.

    Ελπίζω να μην επιβεβαιωθω. Πραγματικα το ελπίζω.

  31. Παράθεμα: Η «εξομολόγηση» του Ρουσόπουλου « SOFISTIS

  32. Ο/Η tropikosss λέει:

    @dexter

    Δεν πρόκειται να επιβεβαιωθείς και μην αγχώνεσαι.

    Εγώ μπορώ να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι ισχυροί κύκλοι που έχουν βάλει στο μάτι την τελευταία τρύπα του ζουρνά που λέγεται Ελλάδα;
    Όχι βέβαια ότι δε φαντάζομαι τι θα πείς(αν πεις) αλλά έτσι για επιβεβαίωση,γιατί η συνομωσιολογία εξελίσσεται κι αυτή.

  33. Παράθεμα: η ορθοδοξία υπό διωγμό « Ροΐδη Εμμονές

  34. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… « Ροΐδη Εμμονές

  35. Ο/Η braininfo λέει:

    Αχ αυτή η εκκλησιαστική περιουσία!!!!!

    Τίποτα άλλο δεν λέω.

  36. Ο/Η lenia λέει:

    To μόνο σίγουρο είναι ότι αν η εκκλησία παραχωρούσε το 1/3 της περιουσίας που κατέχει μόνο στο Αγ. Όρος,θα λυνόταν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Είναι οξύμωρο να υπάρχουν οικογένειες σ’αυτή τη χώρα που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας κ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Θεό κ η ίδια η εκκλησία που έχει τέτοια οικονομική δύναμη να μην ανταποκρίνεται ικανοποιητικά.Με τόσα σκάνδαλα στον εκκλησιαστικό χώρο αρχίζω να αναρωτιέμαι ποιοι είναι χειρότεροι:οι πολιτικοί ή οι ιερείς?

  37. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί « Ροΐδη Εμμονές

  38. Ο/Η Π.Ν. λέει:

    Η κομικό-τραγωδία της υπόθεσης Βατοπαιδίου, βασικά ο π. Αρσένιος, ο εγκέφαλος της Μονής, και ο καθηγούμενος Εφραίμ, ο κάπως αδαής, που τους έφαγε ο «πνευματικος» εγωισμός, θυμάμαι που μας έλεγαν δύο πράγματα:

    1. Ότι η ΙΜΜΒ είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας και ότι με το παράδειγμά μας στη μονή θα έρχονται οι πιστοί … όντως έγινε φάρος αλλά για να βλέπουν οι πιστοί ΤΙ;

    2. Μας έλεγαν συχνά, ιδίως ο μακαρίτης Γέρων Ιωσήφ, ότι «Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει ἢ ἕνος ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ. Απορώ, δεν ακούν τα δικά τους λόγια;

    Εύχομαι πραγματικά να αλλάξει η διαφθορά στη διοίκηση της ΙΜΜΒ γιατί υπάρχουν μοναχοί που όντως αγωνίζονται.

    Ευχαριστώ.
    Π.Ν.

  39. Παράθεμα: [Αρχείο 01/09/2008] Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  40. Παράθεμα: [Αρχείο 2008] Η ορθοδοξία υπό διωγμό | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.