[Αρχείο 01/09/2008] Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν…

Τα προηγούμενα «Αναγνώσματα»: Ένα Δύο ΤρίαΤέσσερα Πέντε (2006)  – Έξι (2006)  – Επτά

Δεν μας αφορούν οι λόγοι που ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha» προβάλει το θέμα των –τρόπος του λέγειν- αποκαλύψεων των «ιερών» σκανδάλων της Μονής Βατοπεδίου, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν όπως αυτά νομίζουν τη δουλειά τους, αν αυτή η δουλειά γίνεται ή όχι σωστά (που δεν γίνεται κατά την άποψή μου) είναι θέμα για ξεχωριστή ίσως ανάρτηση. Για τη Δικαιοσύνη όμως και την άκρως επιλεκτική … λειτουργία της, κάτι έχω γράψει ή μάλλον αναρωτηθεί.

Όπως και τώρα αναρωτιέμαι αν θεωρεί χρήσιμο η δικαιοσύνη να ερευνήσει:

Για τα πενήντα δύο οικόπεδα-«φιλέτα» στην περιοχή της Μίκρας στην Θεσσαλονίκη που οι μοναχοί-επιχειρηματίες επέλεγαν τα καλύτερα και ακριβότερα κομμάτια γης στην Καρδία σε αντάλλαγμα εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα. Σήμερα σε πολλά απ’ αυτά τα οικόπεδα έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια πανάκριβα σπίτια και μεζονέτες.

Για τις καταγγελίες όπου μεταπουλούσαν με συνοπτικές διαδικασίες τα οικόπεδα και μέσα σε λίγους μόνο μήνες πολλά από αυτά χτίστηκαν.

Για το αν όλες αυτές οι πωλήσεις ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου είναι παράνομες, αφού ο νόμος για την εκποίηση περιουσίας του Αγίου Όρους προβλέπει ότι γίνεται μόνο μέσω δημοπρασίας και ότι το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να αγοράσει στην τιμή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ακόμη και αν στην δημοπρασία πλειοδότησε ιδιώτης.

Για τον τρόπο με τον οποίο η Μονή Βατοπεδίου γέμισε τα ταμεία της με εκατομμύρια ευρώ από τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, που πέρασε στα χέρια της με συνοπτικές διαδικασίες.

Για το αν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι το κέρδος από την αγοραπωλησία των δύο ακινήτων στο Ολυμπιακό Χωριό ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αν αποδειχθεί, στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας κατά του Δημοσίου.

Για το αν και πόσο είναι νόμιμο οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου να διαλέγουν οικόπεδα «φιλέτα» εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και στη συνέχεια να ετοιμάζουν συμβόλαια παραχώρησης τους στην Μονή, ανταλλάσσοντας με το Δημόσιο εκτάσεις γης που κατέχουν στην Βιστωνίδα. Σε μία ραγδαίως αναπτυσσόμενη και ακριβή περιοχή στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας.

Για το αν αληθεύει ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της έκτασης αυτής εδώ και δεκαετίες και ταυτόχρονα η Μονή Βατοπεδίου διεκδικεί έκταση χιλιάδων παραθαλάσσιων στρεμμάτων.

Για το αν είναι συνταγματικά ορθό οι μοναχοί εν μέσω προσευχής να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ…Γιατί αν είναι σωστό τότε να ζητήσει η Εκκλησία να αλλάξει το Status της και να δηλώσει ιδιωτική επιχείρηση όπως όλες οι επιχειρήσεις, τι το θέλει αυτό το «θρησκεία» που κουβαλά επάνω της, ίσως κάνει ζημιά στη επιχειρηματική της ευελιξία.

Έτσι δεν είναι;

[Α’ δημοσίευση]

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

1 Response to [Αρχείο 01/09/2008] Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν…

  1. Παράθεμα: [Αρχείο 01/09/2008] Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.