29η Μαϊου 1453: «είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει»

«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα ‘αγια, παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει».

Εικ. Ο πατριάρχης Γεννάδιος με τον Σουλτάνο και οι πατριάρχες Κύριλλος Λούκαρις και Ιερεμίας ο Τρανός. O Κύριλλος έπεσε θύμα της συνωμοσίας επισκόπων στα πλαίσια του πλειστηριασμού του πατριαρχικού θρόνου. Ο Ιερεμίας φέρεται ως ο τελευταίος πατριάρχης που έφερε το πλατύγυρο σκιάδιο που του αφαίρεσε ο Σουλτάνος για να τιμωρήσει τον Ανώτατο υπάλληλό του.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Η συμβολή του ορθοδόξου κλήρου στην πτώση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε καθοριστική και οφείλουμε να του την αναγνωρίσουμε. Το γεγονός επιτεύχθει με συντονισμό 4 παραγόντων.
α) Αποψίλωση του στρατού λόγω μοναχισμού
β) Ψυχολογικό πόλεμο πως η Πόλη πέπρωται να πέσει
γ) Παρασκηνιακές συνεννοήσεις και αυτομολήσεις με και προς τον εχθρό
δ) Σαμποτάζ της βοήθειας των δυτικών

Πρωταγωνιστής αυτής της θεάρεστης προσπάθειας υπήρξε ο μοναχός Γεννάδιος, που αργότερα εισέπραξε την ανταμοιβή του, προαγόμενος από τον Σουλτάνο σε πατριάρχη, φορτωμένος με τιμές και προνόμια. Την ώρα που ο Ουνίτης αυτοκράτορας Κων. Παλαιολόγος Δραγάτσης και ο πελοποννήσιος καρδινάλιος Ισίδωρος, πολεμούσαν, ο Γεννάδιος οι καλόγεροι και ο όχλος υπονόμευαν την άμυνα σκορπίζοντας με τις κατάρες και τις προφητείες τους ηττοπάθεια και μοιρολατρία. χολωμένοι που στον πατριαρχικό θρόνο κάθισε και χοροστάτησε ο Ισίδωρος. Ο τελευταίος, όντας διορισμένος από την Πόλη προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας, δραπέτευσε από τον μαινόμενο τσάρο που τον φυλάκισε ως προδότη της Ορθοδοξίας και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον πάπα που μετά την οικουμενική Σύνοδο της Φλωρεντίας ήταν πιά αρχηγός όλης της χριστιανοσύνης. Αποστολή του να επικυρώσει την Ένωση των Εκκλησιών και να βοηθήσει στην άμυνα. Από τα χέρια του κοινώνησε ο αυτοκράτορας στην οικουμενική λειτουργία που τελέστηκε στην Αγία Σοφία, όπου μνημονεύθηκε ο πάπας. (Μετά την Άλωση ο πάπας διόρισε τον Ισίδωρο πατριάρχη, αλλά η Ορθοδοξία αναγνώρισε ως νόμιμο πατριάρχη αυτόν που διόρισε ο Σουλτάνος). Οι ορθόδοξοι έβριζαν λέγοντας πως η εκκλησία κατάντησε «καταφύγιον δαιμόνων και βωμός ελληνικός», θυσιάζοντας την Πόλη τους, την τιμή τους, τα παιδιά τους, την περιουσία τους, τη ζωή τους, την ελευθερία τους στο βωμό των δογματικών ανοησιών. Ο Διον.Κόκκινος στηλιτεύοντας την προδοσία του Αγ.Όρους στην επανάσταση του ’21, την συγκρίνει με αυτήν των καλόγερων της Πόλης που «αντί να λάβουν τα όπλα και να ενισχύσουν τον Παλαιολόγον……κατηγορούσαν τον βασιλέα και ωμιλούσαν περί της επικειμένης πτώσεως ως επί μοίρας αναποφεύκτου». Μόλις 5.000 αντρες ήταν ο στρατός της Κων/πολης, κατά ένα μέρος μάλιστα μισθοφορικός, ενισχυμένος και από 200 άντρες του Ισίδωρου και 700 Γενουάτες εθελοντές του Ιουστινιάνη. Όπως όμως επισημαίνει ο κορυφαίος ιστορικός Vasiliev, αν στρατολογούνταν 20-30.000 ορθόδοξοι-η Κωνσταντινούπολη είχε την δυνατότητα αυτή-η Πόλη δεν θα έπεφτε. Αυτή όμως «Σαν πόρνη εκαρτέραγε τον τούρκο να την πάρει» (Κ.Παλαμά, «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»)

Ο φανατισμός της πλειοψηφίας των Ορθόδοξων (Ουνίτες έγιναν ελάχιστοι κληρικοί, άρχοντες και ο αυτοκράτορας) εκδηλωνόταν σε κάθε ευκαιρία, σε βάρος της άμυνας. Όπως γράφει ο ιστορικός της Άλωσης Φρατζής, ο Μεγάλος Δούκας Νοταράς αρνήθηκε να δώσει στον καθολικό σύμμαχό του Ιουστινιάνη τα δυο πυροβόλα που του ζήτησε για την άμυνα της Πύλης του Ρωμανού. «Προδότη, δεν ξέρω τι με εμποδίζει να σε σφάξω τώρα…», ήταν η απάντηση του ηρωϊκού Γενουάτη που τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο φανατικός ορθόδοξος Νοταράς προτιμούσε να να δει στην Πόλη «φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων, ή καλύπτραν λατινικήν». Δεν είχε υπολογίσει πως ο 14χρονος «ευειδής» γυιός του θα άρεσε στον Σουλτάνο. Η άρνησή του να τον παραδώσει, έγινε αιτία να χάσει το κεφάλι του. Ο Νοταράς πάντως φαίνεται πως υπερασπίστηκε μαχόμενος την Πόλη, αν και έχει κατηγορηθεί για κρυφές συνεννοήσεις με τον Σουλτάνο, ο οποίος τον δέχτηκε με φιλοφρονήσεις μετά την Άλωση. Πάντως οι κατηγορίες για προδοσία του Νοταρά δεν επιβεβαιώνονται ξεκάθαρα, πέρα από τις εκδηλώσεις που μπορούμε να αποδώσουμε στον τυφλό φανατισμό του. Είναι όμως γεγονός πως πολλοί καλόγεροι και παπάδες αυτομόλησαν στις γραμμές των Οθωμανών. (Βλ.»Ιστορία της Πόλης», του Τούρκου ιστορικού της άλωσης Ταρίχ μουν Χεβατί. Το αναφέρει και ο Γερμανός βυζαντινολόγος Α.Μορντμαν στο «Πολιορκία και άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως», ελλ. μτφρ 1893, σ.145, βασιζόμενος στον Τσελεμπή. και σ.33, βασιζόμενος στον Τούρκο ιστορικό της Άλωσης Σακαϊκούλ Νoυμάνι. Το αναφέρει ο κορυφαίος Γάλλος βυζαντινολόγος Σλουμπερζέ, που μεταφράστηκε από τον Σ.Λάμπρου. Τέλος η άποψη των κρυφών συνεννοήσεων κληρικών με τους Τούρκους, βρίσκεται και στο ιστορικό μυθιστόρημα του Άγγλου ιερέα και άριστου γνώστη της ελληνικής και μεταφραστή Neale: “Theodora Phranza or, the Fall of Constantinople”. By John Mason Neale New York: E.P. Dutton, 1913. First published London: J. Masters, 1857. Εδώ δεν έχουμε ιστορική μαρτυρία, αλλά την μεταφορά της προσωπικής γνώμης του ιστοριοδίφη συγγραφέα. Είναι γεγονός πως η μετάφραση του έργου του το 1901 από τον Χ.Α.Παρμενίδη, αναβαθμίστηκε αυθαίρετα στις μέρες μας σε ιστορικό ντοκουμέντο και μερικοί μάλιστα αναγνώρισαν στο πρόσωπο του προδότη μοναχού Ιωάσαφ τον τρίτο μετά την άλωση πατριάρχη).

Ο Γεννάδιος βυσσοδομούσε και απεργαζόταν την πτώση. Παλιός δικαστής με το όνομα Γεώργιος Σχολάριος, έκαιγε βιβλία εθνικών φιλοσόφων όπως ο Πλήθων

Τρέμε γύφτε, κ’οι άπιστοι όλοι!
Καίμε το βιβλίο τ’αφορισμένο,
το κακούργο, το γραμμένο απ’το Γεμιστό…
«, Κ.Παλαμάς)

και έδινε διαστροφικές συμβουλές βασανιστηρίων: «… τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε τής παρούσης ζωής … ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ.» ). Φανατικός αρχικά οπαδός της Ένωσης τόσο ώστε να αναγκαστεί ο βασιλιάς να του συστήσει αυτοσυγκράτηση (Ν.Τωμαδάκη «Περί αλώσεως…»), επιστρέφοντας από την Φεράρα, όταν διαπίστωσε το ανθενωτικό φρόνημα του όχλου, εξελίχθηκε σε αρχηγό των ανθενωτικών κερδίζοντας έτσι την εύνοια του Πορθητή.: «Άθλιοι Ρωμαίοι εις τι επλανήθητε και απεμακρύνατε εκ της ελπίδος του Θεού, και ελπίσατε εις την δύναμιν των Φράγκων, και συν τη πόλει εν η μέλλει φθαρήναι, εχάσατε και την ευσέβειάν σας;

Ίλεώς μοι Κύριε. Μαρτύρομαι ενώπιόν σου, ότι αθώός ειμι του τοιούτου πταίσματος. Γινώσκετε άθλιοι πολίται, τι ποιείτε; και συν τω αιχμαλωτισμώ, ός μέλλει γενέσθαι εις υμάς, εχάσατε και το πατροπαράδοτον, και ωμολογήσατε την ασέβειαν; ουαί υμίν εν τω κρίνασθαι» έγραφε σύμφωνα με τον Δούκα σε προκήρυξή που θυροκόλλησε στο κελί του, προσπαθώντας να σπάσει το ηθικό των πολιορκημένων εμφανίζοντας την άλωση ως νομοτέλεια της θείας δίκης. Ήταν ένας κληρικός με μεγάλη μόρφωση, φανατικός ορθόδοξος. Ο ίδιος δήλωνε: «Έλλην ων τη φωνή ουκ αν ποτε φαίην Έλλην είναι«, και συμπλήρωνε «Δεν ονομάζω τον εαυτό μου Έλληνα γιατί δεν πιστεύω ότι πίστευαν οι Έλληνες» (Στήβεν Ράνσιμαν «Η μεγάλη Εκκλησία…«). Ο Γεννάδιος αργότερα, αυτοεξόριστος στο αγ.Όρος σε έναν επικήδειο που εκφώνησε το 1456 στον νεκρό ανηψιό του αποκαλεί τους Έλληνες «το πιο επιφανές έθνος της οικουμένης». Ίσως μέσα στην σκληρή σκλαβιά, ο βάρβαρος δικαστής και ο φανατικός καλόγερος να υποχώρησαν μπροστά στον λόγιο. Άλλωστε με την ίδια ευκολία είχε μεταστραφεί από ενωτικός σε ανθενωτικό. Η στροφή του βέβαια δεν αντιπροσώπευε την Εκκλησία της εποχής, που όπως έγραψε στο περιοδικό «Εστία» (τ. 387-1883) ο καθηγητής της Νομικής Παύλος Καλιγάς, αποκαλούσε τους Τούρκους «νέους Έλληνας» διότι γι αυτήν «το όνομα Έλλην ην τότε συνώνυμον τώ αντιχρίστω».

Η Άλωση δεν βρήκε απροετοίμαστους τους καιροσκόπους κληρικούς, που έγκαιρα είχαν επιλέξει στρατόπεδο. Το 1397, ο δεσπότης Σαλώνων, με αφορμή την αρπαγή από Φράγκους μιας ανηψιάς του, έγραψε στους Τούρκους να τους παραδώσει την πόλη, λέγοντας «καλύτερα να δουλεύουμε Τούρκους παρά Φράγκους» (Χρονικό Γαλαξειδιού, εκδ.1944 Βαλέτας). Για τον ηγούμενο Βλατάδων Θεσσαλονίκης (Τσαούς μαναστήρ), υπάρχουν στοιχεία (Κ. Ν. Σάθα Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη Βενετία 1872) τ. Α’.πως συνεργάστηκε με τους Οθωμανούς. Οι καλόγεροι με επιστολή τους το 1430 στον Μουράτ Β΄ που πολιορκούσε την Θεσσαλονίκη, τον συμβούλεψαν να αποκόψει τους σωλήνες του υδραγωγείου της πόλης που ερχόντουσαν από τον Χορτιάτη. Ο Σουλτάνος ακολούθησε τις οδηγίες τους, η Θεσσαλονίκη έπεσε και ευγνωμονών τους έδωσε τσαούση με φρουρά και φοροαπαλλαγές. Είναι κλασσικός καλογερίστικος χαμαιλεοντισμός. Σύμφωνα με το «Χρονικό του Νέστορα» και το 988 στην Χερσώνα, ο μοναχός Αναστάσιος, μετέπειτα επίσκοπος Κίεβου, πρόδωσε στον τσάρο Βλαδίμηρο, το μυστικό υδραγωγείο της πολιορκημένης πόλης, η οποία έπεσε και οι κάτοικοί της κατασφάχτηκαν. Σε πολλά σουλτανικά φιρμάνια που σώζονται στα αγιορείτικα μοναστήρια γράφεται: «Επειδή οι Αγιορείται προ των άλλων ραγιάδων εδέχθησαν την υπηκοότητα και απέκτησαν την ασυδοσίαν…». Οι Αθωνίτες, βλέποντας την πτώση της Πόλης, έστειλαν αντιπροσωπεία στον Σουλτάνο Ορχάν, «προφητεύοντας» την τουρκική κατάκτηση, δηλώνοντας υποταγή, και εισπράττοντας προνόμια. Ο περιηγητής R.Walpole είδε στις Καρυές στις αρχές του 19ου αι. το σχετικό φιρμάνι. Ανανέωση των προνομίων πέτυχαν το 1430 στέλνοντας πρεσβεία στον Μουράτ Β΄ και υπαγόμενοι σε τουρκική κατοχή. Το 1453 ζήτησαν και πήραν προστασία από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Αυτή ήταν η πάγια τακτική του Όρους που επαναλήφθηκε και με την δουλική του επιστολή προς τον Χίτλερ.

Μετά την άλωση, ο πατριάρχης ανυψώθηκε από τον Πορθητή ως Εθνάρχης (Μιλιέτ Μπασής) του έθνους (μιλιέτ) των Ορθοδόξων Τούρκων, Ελλήνων, Βλάχων, Σλάβων. Αλβανών και Αράβων της αυτοκρατορίας. Τα υπόλοιπα ανατολικά πατριαρχεία υπήχθησαν στον πατριάρχη που έδρευε παρά τω Σουλτάνω. Το πατριαρχείο έγινε θέατρο των αγοραπωλησιών του πατριαρχικού θώκου και των επισκοπών, θεσμός που καθιερώθηκε με ευθύνη των Ορθοδόξων και με την έγκριση του Σουλτάνου που αποκόμιζε από τον πλειστηριασμό των μητροπόλεων σημαντικά κέρδη. Ο Δημ. Φωτιάδης επισημαίνει πως μιλώντας στις 8 Οκτωβρίου του 1838 ο Θ. Κολοκοτρώνης στην Πνύκα είπε για τον Σουλτάνο; «Διώρισε έναν Βιτσερέ (Vicere, στα Ιταλικά αντιβασιλιάς), έναν Πατριάρχην, και του έδωκε την εξουσίαν της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαναν ότι τους έλεγε ο Σουλτάνος».

Η πτώση της Πόλης σύμφωνα με τους ανθενωτικούς, δεν θα ερχόταν ως νομοτέλεια μιας καλογεροκρατούμενης, διεφθαρμένης και βάρβαρης αυτοκρατορίας, που αρνιόταν ακόμη και την τελευταία στιγμή τους φυσικούς συμμάχους της τους δυτικούς χριστιανούς, αλλά ακριβώς επειδή προσπαθούσε να τους προσεγγίσει. Ο στείρος αντιδυτικισμός των φανατικών διαιωνίζεται μέχρι σήμερα με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τη φθονερή Δύση να υπονομεύει τον Γίγαντα ελληνισμό. Το τυφλό και συμπλεγματικό μίσος για τη Δύση που το καλλιέργησε ιδιαίτερα ο φανατικός αρχιεπίσκοπος Εφέσου άγιος Μάρκος Ευγενικός, επιβιώνει σήμερα με διάφορες ανορθολογιστκές εκφράσεις, που διαπερνούν ακόμη και την κουλτούρα τμήματος της Αριστεράς και στην πιο χυδαία μορφή του εκδηλώνεται από τη λαικιστική Δεξιά, που λανσάρει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Η αντίληψη πως η πτώση της Πόλης ήταν αποτέλεσμα θείας τιμωρίας συνέχισε να τρομοκρατεί τους υπόδουλους και μετά την Άλωση. Ο Μιχ.Περδικάρης, υβριστής του Ρήγα Φεραίου και συγγραφέας του αναιρετικού των αρχών του έργου «Ρήγας ή κατά ψευδοφιλλελήνων» (1811), θεωρεί ότι η τουρκική κυριαρχία είναι καλή αφού έδωσε προνόμια στον πατριάρχη (Σ.Ι.Ασδραχά «Τα διφορούμενα Φώτα», «Ιστορικά» της «Ελευθεροτυπίας», 28-11-2002). Το ίδιο πνεύμα θα συναντήσουμε στον Αιτωλό αγ.Κοσμά, που προτιμά τους Τούρκους από τους Δυτικούς («εσήκωσε ο Θεός το βασίλειον από τους Χριστιανούς και ήφερε τον Τούρκο….και του το έδωσε διά εδικόν μας καλόν και το είχε ο Τούρκους το βασίλειον χρόνους τριακοσίους είκοσιν οκτώ»), και σε μια σειρά καλογερίστικων κειμένων, που διαχέουν την γνώμη πως θείο σχέδιο επέβαλε την οθωμανική δουλεία. Στα 1730 ο μοναχός Νεκτάριος Τέρπος, δίνει και το σκεπτικό αυτής της αντίληψης, που είχε τόσο επεκταθεί πέραν των επιθυμιών των εμπνευστών της, ώστε να δικαιολογεί στην λαϊκή συνείδηση τις αλλαξοπιστίες: «Μην τολμήσει λοιπόν τινάς να λέγη, ότι και τους Τούρκους ο Θεός…τους έδωκε βασιλείαν…Ναι και εγώ το λέγω, και δεν το αρνούμαι, μα διά κάποια σφάλματα, οπού εκάμαμεν και κάμνομεν» (Γ.Βαλέτα «Ο αρματωμένος λόγος», 1971). O Mατθαίος επίσκοπος Μυρέων (16ος αι.) στον Θρήνο του για την σκλαβιά διαιωνίζει την πίστη της συλλογικής ενοχής και ταυτόχρονα της εναπόθεσης κάθε ελπίδας απελευθέρωσης στα χέρια ενός άδικου θεού:
«Επαίδευσές μας Δέσποτα διά το πταίσιμόν μας…
.Πολλά καλά το έκαμες ως να σωφρονιθούμεν…
»
(Απ.Βακαλόπουλου «Ιστορία Ν.Ελληνισμού», Τ.Β΄-Θεσσ. 1964).

Ανώνυμος κληρικός οδύρεται στον έμμετρο Θρήνο του «Περί της Αναλώσεως…ή γέγονεν υπό των Περσών εις Αττικήν Αθήναν» (Πέρσες ονομάζονται οι Τούρκοι), που εκδόθηκε το 1881 από τον καθηγητή Γαβριήλ Δεστούνη. Όπως ομολογεί ο Καμπούρογλου, ο κληρικός θέλοντας να εξυμνήσει την Αθήνα μέσω των σοφών ανδρών της «δεν ευρίσκει άλλους ειμή τους Γρηγόριον Ναζιανζού….Βασίλειον, Χρυσόστομον». Στην θρηνωδία του ο παπάς παρουσιάζει την πόλη να ομολογεί: «Και ταύτα όλα έπαθον διά τας ανομίας τας αδικίας τας πολλάς και τας παρανομίας».

Όλα αυτά τα μοιρολατρικά κλαψουρίσματα δεν είχαν καμιά σχέση με την γενναία στάση του Σέρβου από μητέρα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που με την περήφανη απάντησή του που θύμιζε τον Σπαρτιάτη Λεωνίδα: «Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’εμόν εστίν ούτ’άλλου των κατοικούντων εν ταύτη» στον Πολιορκητή, έσωσε ανέλπιστα την τελευταία στιγμή την τιμή μιάς αμαρτωλής αυτοκρατορίας. Ευτυχώς που ήταν Ενωτικός (Ουνίτης) πιστός στην τελευταία οικουμενική Σύνοδο του 1439, γιατί σήμερα θα τον είχαμε κι αυτόν μυθοποιημένο ως Άγιο άσπιλο και θαυματουργό να θεραπεύει τους δαιμονισμένους στο ιαματικό νερό του Μπαλουκλιού ή σε καμιά ιερή κρήνη του Μυστρά.

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

69 Responses to 29η Μαϊου 1453: «είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει»

  1. Ο/Η Mistras λέει:

    δεν υπήρχαν τότε Ουνίτες ανόητε! κατά τα άλλα είναι όπως τα λες

  2. κκ Ροϊδη και Λασκαρατο,
    κατ’ αρχην να μου επιτρεψετε απο το βημα αυτο να εκθεσω την εργασια μου σχετικα με την αλωση της Πόλης, την οποια αφιερωνω στον Θου Βου και σε ολα τα χριστιανορθοδοξα φρικιά που τρολαρουνε εδω μεσα:

    http://panosz.wordpress.com/2008/05/29/isidoros-36/

  3. Ο/Η physicist λέει:

    Den eimai ba0us gnwsths ths Istorias (o,ti ma0ame sto sxoleio kai proswpikh anagnwsh araia kai pou’) kai eimai bebaios oti 0a upar3oun sfodres antipara0eseis sxetika me osa egraye o Lh3ouriwths anagnwsths edw. Den gnwrizw oute an isxuoun osa egraye se ka0e leptomereia. Par’ ol’ auta, 0ewrw oti prokeitai gia mia polu diafwtistikh suneisfora kai eimai sigouros oti sto pneuma ths einai swsth. Qumamai pou otan hmouna sto Lukeio eixame sthn Istoria enan austhra Ellhnor0odo3o ka0hghth pou eixe polu isxures apoyeis se zhthmata pou aforousan ton Ellhnismo. Para’ ton ideologiko tou prosanatolismo, mas eixe pei sta klefta’ gia thn ek twn esw uponomeush ths Polhs me to rh0en «einai 0elhma Qeou h Polh na tourkeyei» — mono pou ekeinos erixne tis eu0unes stous Tourkous pou etrefan auth thn propaganda. Asfalws kai 0a to ekanan, afou tous sunefere, to zhthma einai pw’s antedrasan oi ekproswpoi tou Qeou (tou opoiou 0elhma htane klp …) s’ auta. Ystera uparxei kai h adiamfisbhthth ex0rikothta ths Or0odo3ias apenanti se ka0eti to Dutiko. Ena abussaleo misos pou to blepoume mexri tis meres mas kai pou tairazei apoluta me to «kalutera fesi tourkiko para’ koukoula latinikh».

    Qa m’ endiefere polu n’ akousw tis apoyeis allwn sxoliastwn gia duo zhthmata pou me apasxoloun s’ auto to 0ema. Prwton, mporei kaneis na ermhneusei thn ex0ra ths Or0odo3ias pros th Dush mono kai mono epeidh h teleutaia einai h geneteira tou sugxronou Or0ologismou; Den nomizw, mias kai h ex0ra paei polu palia, prin to Sxisma tou 1054. Kai deuteron, pw’s katanooun alloi sxoliastes thn pro0umia kuklwn ths Aristeras na pai3oune to e0niko-or0odo3o paixnidi; Gia th De3ia den milame, ekei einai profanes, alla’ h Aristera; Kai mporoume na th leme Aristera otan kanei tetoia;

    p.

  4. Παρ’οτι απογονος του ηρωικου πατριαρχη Ισιδωρου οφειλω να επαινεσω την αγερωχη σταση του Μεγαλου Δούκα (πρωθυπουργου) της Κωνσταντινουπολης Λουκά Νοταρα, ο οποιος, οταν ο Μωαμεθ μπηκε στη Πολη αυτος (ο Νοταρας) μαζεψε ολους τους θησαυρους που ειχε σωρευσει και τους προσεφερε στον Πορθητη.
    Ο Σουλτανος αφου τον ευχαριστησε θερμα του ζητησε να του λυσει την εξης απορια: «-Γιατι δεν προσεφερες τον θυσαυρο στον βασιλια σου ο οποιος προσπαθουσε να υπερασπιστει την Πολη του και τον προσφερεις σε μενα?»
    Φαινεται (μαλλον λογω του δικαιολογημενου αγχους του) ο Μεγας Δουκας δεν μπορεσε να απαντησει με πειστικοτητα στην ερωτηση οποτε ο Σουλτανος αφου πρωτα βιασε και τους δυο γιους του παρουσια του (οχι μονο τον εναν -και τους δυο) μετα τους σκοτωσε παρουσια του πριν φονευσει και τον ιδιο!
    Αυτο το …ηρωικο τελος ειχε ο πιστος αυτος χριστιανος ορθοδοξος και φανατικος αντιενωσικος!

    Ειναι λαθος οτι Λουκας ηταν απλως φανατικος, αντιενωσικος και θρησκολιπτος. Αντιθετως, οπως προκυπτει απο τις περιγραφες του Φρατζη (γραμματεα του Παλαιολογου), του Νικολό Μπαρμπάρο (Γενουτη υπερσπιστη της Πολης) κλπ που εζησαν και πολεμισαν κατα την αλωση, αυτος (ο Νοταρας) ασκουσε πολυ συνειδητα φιλοτουρκικη πολιτικη.

    Ο Σχολαριος Γεναδιος υπηρξε -οχι μια αλλα- τρεις (3) φορες διορισμενος απο τον Σουλτανο πατριαρχης πριν …»κοιμηθει» εξοριστος καπου στο Πηλιο.

    Την αμυνα της Πολης -ειναι γνωστο- οι καλογεροπαπαδες και η αγια και μεγαλη ανατολικη του χριστου εκκλησια την σαμποταρισε με καθε δυνατο τροπο.
    Αυτοι που πολεμισαν ηταν οι πιστοι στον Κωνσταντινο Παλαιολογο, οι Γενουατες και ο καπεταν Φλαντανελά ο οποιος με τα πλοια του Πάπα ειχε σπασει τον αποκλεισμο και ανεφοδιασε την Πολη.

    Οταν μαλιστα ο Κων. Παλαιολογος -ο οποιος ειχε μεινει χηρος- προσπαθησε να παντερυτει την κορη του βαλιλια του Ταραντα προκειμενου να εξασφαλισει και την βοηθεια του, οι τραγοπαπες κανανε οτι ηταν δυνατον για να χαλασουνε το συνοικεσιο.
    Αλλα εκει που πραγματικα ξεσαλωσανε και υπερεβησαν καθε οριο ητανε οταν αυτος προσπαθησε να παντρευτει την χηρα του πατερα του Μωαμεθ (χριστιανη στο θρησκευμα) και κορη του αρχηγου των Σερβων, η οποια μετα τον θανατο του αντρα της ειχε αποσυρθει σε χριστιανικο μοναστηρι στη Σερβια.
    Ο Κωσταντινος εκτος των αλλων θεωρουσε μια τετοια κινηση απο την πλευρα του ισως αποτελουσε αναστολη στην επιθετικοτητα του Μωαμεθ αφου θα ειχε απεναντι του την μυτρια του (ο πνιγμενος απο τα μαλια του πιανεται) ενω αυτο παραλληλα θα σημαινε και στρατηγηκη συμαχια με τους Σερβους.
    Ο Φρατζης που ηγητο και των δυο αποστολων (σε Σερβια και Ταραντο) αναφερει οτι οι τραγοι ξεσηκωναν τον κοσμο κατηγορωντας τον βαλιλια οτι ειναι ασεβης διοτι θελει να παντρευτει την χηρα του απιστου και κατεβαλαν καθε προσπαθεια να ματαιωσουν το γαμο.

  5. Ο/Η Greek Rider λέει:

    Η συνοπτική και εμπεριστατωμένη μελέτή σας επαναφέρει την αληθινή τάξη των ιστορικών γεγονότων.

    Πολλά συγχαρητήρια.

  6. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Μπαίνοντας στη λογική της εποχής εκείνης και κρίνοντας εκ των υστέρων, μπορούμε να δούμε ότι το ανώτατο ιερατείο της εποχής εκείνης έκρινε ότι με τους Τούρκους θα διατηρούσε τα προνόμιά του, όπως και τα διατήρησε, χωρίς, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας, να εμποδίσει τους πολλούς εξισλαμισμούς ραγιάδων, που γύρευαν να γλυτώσουν από τα δεινά της σκλαβιάς. Φυσικά, τα προνόμια αυτά δεν θα τα διατηρούσαν, αν οι δυτικοί κυριαρχούσαν, οπότε σήμερα δεν αποκλείεται να είχαμε μια εκκλησία καθολικού τύπου με τα ίδια μυαλά με αυτή, που έχουμε σήμερα. Βέβαια, την εποχή εκείνη το πνεύμα του ορθολογισμού αλλά και τα λοιπά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού δεν είχαν, ακόμα, πραγματοποιηθεί, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη του ελληνισμού, αν οι τελευταίοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου είχαν ενδώσει στις παραινέσεις των Δυτικών για συμμαχία και στα οριζόμενα στη σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας. Πιθανότατα η Κωνσταντινούπολη θα είχε πέσει κάμποσο καιρό αργότερα, όταν έπεσαν και τα τελευταία προπύργια των δυτικών στο Αιγαίο. Φυσικά, αυτά δεν αναιρούν το αντιδυτικό πνεύμα και τις οιμωγές επί τουρκοκρατίας περί δίκαιης απώλεις της Πόλης.

  7. Mistras,
    σημερα που η πληροφορια ειναι τζαμπα πρεπει να ειναι κανεις πολυ ανοητος για να ισχυριζεται οτι δεν υπηρχαν ουνιτες τοτε.

  8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Μistras,
    κατ’ αρχήν μη βρίζεις. Κανονικά δεν έπρεπε να σου απαντήσω, αλλά έτσι κι αλλιώς θα έλθει η ανάλογη επίθεση του Δηδρ-Διαγραμμένου (από το Λάος;) που μου το έχει πει αυτό από προηγούμενο ποστ, δυο 24ωρα πριν μας το πεις εσύ, κι έτσι ας απαντήσω μια και καλή, αφού συνέχισα να επιμένω στο Ουνίτης, και γιατί δεν είναι λάθος και προσδοκώντας την εμφάνιση του Δηδρ, που θριαμβευτικά θα με διορθώσει, θεωρώντας όπως κι εσύ πως έπιασε τον πάπα από εκεί που ξέρεις.
    Ο όρος καθιερώθηκε στα 1596 και προέρχεται από το unus που σημαίνει ένας και υπαινίσεται τον ενωτικό, αυτόν που θέλει την μία Εκκλησία. Την εποχή του Παλαιολόγου είχαμε τους Ενωτικούς και τους Ανθενωτικούς. Είναι σαφές πως όταν λέω πως ο Παλαιολόγος ήταν Ουνίτης, εννοώ πως αναγνώριζε τον πάπα ως αρχηγό της Εκκλησίας, υποστήριζε τις αποφάσεις της Συνόδου της Φερράρας-Φλωρεντίας και είχε όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που αργότερα ονομάστηκε Ουνίτης. Σήμερα τους λέμε και Ελληνόρυθμους, Γραικοκαθολικούς, Ρουμ-Κατολίκ, Βυζαντινούς καθολικούς, ίσως και Φραγκολεβαντίνους κλπ

    Το να μου λέτε πως δεν δικαιούμαι να αποκαλώ τον Παλαιολόγο Ουνίτη, είναι σαν να μου λέτε πως κακώς λέμε τους Ανατολικούς Ρωμαίους Βυζαντινούς, αφού ο όρος Βυζάντιο καθιερώθηκε μετά την πτώση της Ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και οι ίδιοι ποτέ δεν προσδιορίστηκαν έτσι.

    Μην ψάχνετε λοιπόν ψύλους στα άχυρα, ειδικά όσοι αποκαλούν τους ανατολικούς Ρωμαίους Έλληνες, ιδιότητα που ούτε είχαν, ούτε ήξεραν, ούτε ήθελαν ούτε ενέκριναν. Όταν οι διαφωνίες σε ένα γραφτό ςείναι αυτού του επιπέδου, σημαίνει πως ψάχνουμε να βρούμε κάτι να πούμε, ή να μειώσουμε αυτόν που το έγραψε, ώστε να αποδυναμώσουμε κάθε ισχυρισμό του. Πετάμε και μια βρισιά, λες και μας σκότωσε την μάνα, για να ενισχύσουμε την εντύπωση πως ελέχθη κάποιο φοβερό λάθος. Εσύ που λες πως συμφωνείς τάχα μου σε όλα τα υπόλοιπα (4 σελίδες Α4), σε ένα τόσο ιδεολογικά χρωματισμένο κείμενο, σε πείραξε στ’αλήθεια τόσο πολύ ο (επαναλαμβάνω δόκιμος) όρος, ώστε να με βρίσεις μόνο γι’αυτό; Ή είσαι τελειομανής, ή απλά μανιακός που προλειαίνει το έδαφος για την επίθεση Δηδρ-Διαγραμμένου (από τον Σωτήρα;), που στο μεταξύ ανοίγει λεξικά και συμβουλεύεται τον πνευματικό του.

  9. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @αγαπητό μου Ορκ,oncle Isidore, με χαροποιούν τόσο οι αφιερώσεις σας που αυθορμήτως ενεθυμήθην στίχους τινας του Σουρή, τους οποίους σάς χαρίζω μετά της προσηκούσης τιμής:

    «Και πάλι ξαναχέστε με και πάλι ξαναφάτε,
    μα απ’ τα γέλια τα πολλά κοντεύω ν’ αρρωστήσω
    και δεν μπορώ να κρατηθώ, μου φεύγουν από πίσω.
    Σκατά ο μεν, σκατά ο δε, σκατά ο κόσμος όλος
    κι απ’ το πολύ το χέσιμο μου πόνεσε ο κώλος!»

    @physicist

    οι χριστιανοί από τα αποστολικά ήδη χρόνια δήλωναν πως η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής.
    άρα δεν υπάρχει καμμία αντίφαση πως οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Ρωμανίας προτιμούσαν την τουρκική δουλεία από την παπική μεταμφίεση.

    η αντιπαλότητα Ανατολής -Δυσεως ,ερείδεται στην διαφορά μεταξύ των Ρωμιών και των φεουδαρχών Φράγκων οι οποίοι κατέλυσαν την δυτική ρωμιοσύνη από τον 8ο αιώνα.

    Εξάλλου η Αλωση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατοριας είχε ήδη συντελεσθεί το πρώτον το 1204 από τις ορδές των Σταυροφόρων.

    Σαφώς οι εσωτερικές έριδες και η διαχρονική εμφύλια φαγωμάρα,όχι για θρησκευτικούς λόγους, έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας.

    Όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα για την αντιμετώπιση των Τούρκων, ο Πάπας του έγραψε, στις 27-9-1451, ως «διάδοχος του απ. Πέτρου» και ως «αντιπρόσωπος του Χριστού επί της γης», μεταξύ των άλλων και τα έξης: «Το Ελληνικό Γένος, το πάλαι ποτέ μέγα και ένδοξον, δικαίως παραδίδεται δούλον εις τούς βαρβάρους και μάλιστα με την ψήφον του Θεού, διότι είναι «αμαρτωλόν και κακόν, ως το Γένος των Εβραίων»!

    Στις αρχές τού ΙΗ’ αιώνα ο τότε Πάπας Παύλος, σε ποιμαντορική εγκύκλιο, «βούλα» του, έγραφε προς τούς διοικητές και τούς Έξαρχους της Αγίας ‘Έδρας: «… Δεν πρέπει να λησμονώμεν, ότι οι Έλληνες δεν έχουσι πίστιν (…), όθεν δέον να μεταχειριζώμεθα αυτούς ως άγρια θηρία, να τούς αποσπώμεν τούς οδόντας και τούς όνυχας, να μη παύωμεν ταπεινούντες αυτούς και ιδίως να τούς εμποδίζωμεν την περί των όπλων άσκησιν. Ουδέν άλλονα παρέχω μεν αυτούς ή ξύλον και άρτον, άρτον και ξύλον. Η φιλανθρωπία και η συμπάθεια έστωσαν δι’ αισιοτέρας περιστάσεις».

    @Λασκαράτε είναι τόσο ελλειπής και μονομερής η προσέγγιση σου στα γεγονότα της Αλώσεως που μόνο τυφλούς και ανίκανους προς ανάγνωση μπορείς να πείσεις.

    είναι πολλά τα οσα αποκρύπτεις,προς εξυπηρέτηση των εμμονων σου.

    θα σταθώ μόνο σε ένα:αφού ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπήκουσε πλήρως στις απαιτήσεις του Παπα γιατί ο τελευταίος δεν τον βοήθησε στρατιωτικώς όπως είχε υποσχεθεί;

  10. Ο/Η roidis λέει:

    Θου Βου είπε:
    οι χριστιανοί από τα αποστολικά ήδη χρόνια δήλωναν πως η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής.
    Μα, αγαπητέ μας, αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλες μας τις αναρτήσεις. Nαι.

    Μόνο που τα παραπάνω λόγια, τα οποία με τόση τιμιότητα και φειδώ προσφέρεις, «κάποιοι» -κυρίως μελετητές, «διαβάζουν» άλλα μέσα από αυτό σου το κείμενο και κακόβουλα συμπεραίνουν ότι ο Κλήρος, το Σώμα της εκκλησίας, η Ηγεσία της ανά τους αιώνες προκειμένου να διαφυλάξουν τα προνόμιά του, ήταν και είναι ικανοί να συμμαχήσουν και με τον διάβολο, έτσι δεν είναι; προπάντων για την ορθή εις Χριστόν πίστεως…Γιατί και τότε υπήρχαν οι Άγιοι μεγαλο-ιδιοκτήτες, οι Άγιοι φορο-εισπράκτορες φεουδαρχικής κοπής που συνέχισαν το θεάρεστο έργο για τη…διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως, αλλά δεν κάνει ο κάθε Λασκαράτος να τα λέει, γιατί «κρύβει ιστορικά στοιχεία».

    Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά κείμενα περιηγητών, αφηγήσεις κ.α. διηγήματα που αναφέρουν πολλούς τυχοδιώκτες που γίνονται μοναχοί για να αποφύγουν διώξεις κλπ. Όπως επίσης ξέρουμε ότι η έννοια του έθνους, δεν είναι ίδια με τη σημερινή, και καθόλου τυχαίο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού τη τότε Πόλης ήταν ντυμένοι στα ράσα για να αποφύγουν τη στράτευση, τη μάχη (και πολύ καλά έκαναν)…και φυσικά έτσι εξασφάλιζαν τον καθημερινό επιούσιο γιατί το να είσαι χορτασμένος εκείνες τις εποχές, δεν ήταν και τόσο προφανές. Σαν ρασοφόρος γλίτωνες και τους φόρους, έτσι δεν είναι; ( θυμίζει κάτι αυτό; ) …και όλα αυτά διά διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως

    Πάντως δεν είναι καθόλου κολακευτικό από μέρους σου να προσπαθείς να υποβαθμίσεις τα γραφόμενα του όποιου κ. Λασκαράτου ο οποίος για να τα γράψει, είναι προφανές ότι κάθισε, σκέφτηκε και με αρκετό κόπο παρουσιάζει ένα πόνημα ανωτέρου επιπέδου, ιδιαίτερα για τα μέτρα της blogόσφαιρας.

    Εδώ αγαπητέ Θου Βου και «άλλοι» δεν είμαστε ούτε «αντιχριστιανοί» ούτε «χριστιανοί», αλλά δεν έχει τελικά σημασία πως κάποιοι χαρακτηρίζουν το ιστολόγιό μας, σημασία έχει ότι το πρωτεύων μέλημά μας είναι ο σεβασμός σε αυτούς που μας επισκέπτονται. Ναι, αυτό και μόνο φίλοι μας Θου Βου και Σία. Έχουμε την εντιμότητα να καταθέτουμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας, όποιες κι αν είναι αυτές, και όποιος θέλει ας έρθει να εκφράσει τις απόψεις του, χωρίς χυδαιότητα, ελεύθερα.

    Διαβάστε ξανά αυτό που παραθέσατε και δώστε μου μία άλλη ερμηνεία. Ορίστε και πάλι το κείμενό σας: οι χριστιανοί από τα αποστολικά ήδη χρόνια δήλωναν πως η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής.. Επαναλαμβάνεται όμως κυρίως για τους υπόλοιπους αναγνώστες.

  11. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

    Εντελώς ασχετο αλλά μου ρθε να το πω

    Ειναι Απιιστευτος αυτός ο Δοκτωρ Φλαντζας

    http://dr-flantzas.blogspot.com/2007/11/dr-dr.htm

  12. Ο/Η roidis λέει:

    Νοσφερατο, δεν δουλεύει το λινκ…Για ποιο ποστ απ’ όλα μιλάς. Ότι είναι απίστευτος ο Δρ Φλάντζας… χα χα!…

  13. Ο/Η Άγιος - Σάιμον Τέμπλαρ λέει:

    Dear lad – Thou Vou,
    you must be this curious orthodoxos…Εσύ πρέπει να είσαι, δεν εξηγείται αλλιώς, έχετε το ίδιο στυλ γραφής.

    Bravo.

    Carry on old chap, carry on.

  14. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @αγαπητέ roides

    το καύχημα και η δόξα της Εκκλησίας υπήρξαν πάντοτε οι μάρτυρες,οι αγαπώντες και προσευχομενοι ακόμα και για τους δημίους τους.
    έγραφε στους Φιλιππησίους ο απ.Παύλος« οτι υμιν εχαρισθη το υπερ Χριστου, ου μονον το εις αυτον πιστευειν αλλα και το υπερ αυτου πασχειν »

    γραφει το 100 μΧ ο θεοφόρος επίσκοπος Ιγνάτιος προς τους Χριστιανούς που ηθελαν να τον σώσουν από την θηριοφαγία:
    «ἐγὼ ἑκὼν ὑπὲρ θεοῦ ἀποθνήσκω, ἐάνπερ ὑμεῖς μὴ κωλύσητε. παρακαλῶ ὑμᾶς, μὴ εὔνοια ἄκαιρος γένησθέ μοι. ἄφετέ με θηρίων εἶναι βοράν, δι ̓ ὧν ἔνεστιν θεοῦ ἐπιτυχεῖν. σῖτός εἰμι θεοῦ καὶ δι ̓ ὀδόντων θηρίων ἀλήθομαι, ἵνα καθαρὸς ἄρτος εὑρεθῶ τοῦ Χριστοῦ.μᾶλλον κολακεύσατε τὰ θηρία, ἵνα μοι τάφος γένωνται καὶ μηθὲν καταλίπωσι τῶν τοῦ σώματός μου, ἵνα μὴ κοιμηθεὶς βαρύς τινι γένωμαι. τότε ἔσομαι μαθητὴς ἀληθῶς Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὅτε οὐδὲ τὸ σῶμά μου ὁ κόσμος ὄψεται. λιτανεύσατε τὸν Χριστὸν2 ὑπὲρ ἐμοῦ, ἵνα διὰ τῶν ὀργάνων τούτων θυσία εὑρεθῶ.»

    σε αυτό το μαρτυρικό φρόνημα αναφερόμουν με το «οι χριστιανοί από τα αποστολικά ήδη χρόνια δήλωναν πως η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής.. »

    έκρυψε ποτέ αυτή την αλήθεια το εκκλησιαστικό σώμα;
    ανοίξτε ένα συναξάρι νεομαρτύρων ή ενα βιβλίο με ακολουθίες αγίων να διαπιστώσετε αυτη την πραγματικότητα.

    τώρα αν η παρατήρηση σας στοχεύει πονηρά στο να με συγκαταλέξετε στους οπαδούς της «Ιεράς» Εξετάσεως ή της χριστεμπορίας και δεσποτοκρατίας ,αστοχήσατε.

    όσον αφορά την συλλογή και επιλεκτική κοπτορραπτική κειμένων παρά του συνδαιτημόνος σας,ας μη της δίνουμε μεγαλύτερη αξία από αυτήν που έχει.

    τα όσα γράφει είναι ανάλογης ποιότητος με τα γραπτά της Ρεπούση ή του Αμπελαίν,τα οποία πολύ εύκολα γίνονται φύλλο και φτερό από οποιον δαπανήσει λίγο χρόνο στη μελετη των πηγών.

    η δε αποκάλυψις των λαθροχειριών του είναι σκέτη απόλαυσις.

  15. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

  16. Ο/Η Νοσφερατος λέει:

    Ελπίζω να δουλεψει το λινκ

    http://dr-flantzas.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

  17. Ο/Η dmast λέει:

    Το παράδειγμα που ανέφερε το τρόλ μας με τον θεοφόρο επίσκοπο Ιγνάτιο, μιλάει για ενα φανατικό που πρόσφερε εαυτόν στα θηρία. Με γιά του με χαρά του, δεν έβλαψε κανέναν άλλο πλην της αφεντομουτσουνάρας του.

    Ο κλήρος της Πόλης όμως, πρόδωσε την πατρίδα του για την (κατ’ αυτόν) ορθή πίστη. Σ’ αυτή την περίπτωση, έβλαψε τον άμοιρο λαουτζίκο ο οποίος σφαγιαζόταν επί τριήμερο.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι δύο περιπτώσεις έχουν μεγάλες διαφορές.

    Τα γεγονότα ότι
    1. το ανθενωτικό παπαδαριό παρέμεινε στη θέση του μετά την άλωση, ενώ το ενωτικό παπαδαριό σταμάτησε να ακούγεται, και
    2. οι πολίτες που ήταν οπαδοί της ένωσης εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού (ενώ γνωρίζουμε ότι ο λαός ήταν εντελώς διχασμένος),

    δημιουργούν την εντύπωση ότι οι Τούρκοι ήξεραν πολύ καλά που και ποιους έπρεπε να σφάξουν.

    Φαίνεται ότι στην περίπτωση του μουρλο-Ιγνάτιου πράγματι «η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής»…
    Κατά την κλήρο της Πόλης του 1453, η πρόταση περί ορθής πίστεως, παρέμεινε η ίδια, εννοώντας όμως τις ζωές των άλλων.

  18. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

    @ΘΒ.
    Καλησπέρα,
    Προφανώς θα υπονοείτε τον Πάπα Παύλο Ε’, του οποίου η παποσύνη έλαβε χώρα στις αρχές το ΙΖ’ αιώνα http://www.newadvent.org/cathen/11581b.htm

    Έχετε κάποια παραπομπή σε αυτήν την εγκύκλιό του; Μού θυμίζει λίγο την περίφημη «δήλωση Κίσσιγκερ» και αυτό με κάνει σκεπτικό.

    @Roidis
    Δεν λέτε πράγματα άγνωστα στις γενικές τους γραμμές. Δίνετε, πάντως, και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
    Είμαι μέλος της Εκκλησίας (δεν είμαι τακτικό, το τυπικό. Επιπλεόν έχω αρκετά ισχυρές Ουνιτικές ή και διαχριστιανικές τάσεις), με στενοχωρούν αυτά, που έχω διαβάσει σχετικά με την στάση της Εκκλησίας στην Άλωση, νομίζω, όμως, ότι δεν πρέπει να αποκρύπτονται.
    Τον Καρδινάλιο Βησσαρίωνα, τον θεωρώ από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Νομίζω ότι αδικείται τιμώμενος μόνο από ένα μικρό δρομάκι στο κέντρο της Αθήνας (δεν γνωρίζω κάποιο άλλο), αντί για μία λεωφόρο. Τον ενέταξα πρόσφατα στις προτιμήσεις μου για τον διαγωνισμό Οι Μεγάλοι Έλληνες του ΣΚΑΙ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι στην 100δα.
    Είναι αρκετά δύσκολο εν Ελλάδι ακόμα και εν έτει 2008 να είναι κανείς φιλοδυτικός Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος. Οι γνωστοί Ελληνομέτρες (παίρνοντας το «αξίωμα» αυτό μόνοι τους) θεωρούν ότι θα πρέπει να τού αφαιρεθεί η ιθαγένεια κλπ.
    Ίσως να βρείτε ενδιαφέρον αυτό:

    Ινά εν ώσιν-Ut unum sint

    Καλησπέρα.

  19. Ο/Η doctor λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε, δεν νομίζω ότι τα πράγματα ήταν τόσο ξεκάθαρα, όπως τα περιγράφετε.
    Αν το δούμε ρεαλιστικά, η ενωτική πλευρά φλέρταρε με την ουτοπία. Δυτική βοήθεια δεν επρόκειτο να έρθει και δεν ήρθε διότι ο πάπας απλώς ήθελε την κατάλυση της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Β’.
    Τον εξυπηρετούσε αυτή η κατάσταση.
    Το να καταλογίζουμε …αντεθνική ή προδοτική δράση στην εκκλησία, εν έτει 1453 μ.Χ. είναι νομίζω υπερβολικό και άστοχο.
    Στο blog μου, παραθέτω μια πολύ καλή ανάλυση από τον Καθηγητή κ.Πιτσάκη (Καθηγητής της Ιστορίας του Βυζαντινού και μεταβυζαντινού Δικαίου στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου):

    http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html

    Η συναλλαγή της εκκλησίας με τον Μωάμεθ δεν είναι κατ’ανάγκην πράξη προδοσίας ή …αντεθνική πράξη, αλλά θα την χαρακτήριζα ως πράξη επιβίωσης και διατήρησης των κεκτημένων της.
    Η εκκλησία έδρασε ως συντεχνία, ως υπάρχων πόλος εξουσίας, και κατόρθωσε (στηριζόμενη στον δεισιδαίμονα λαό) να επιβληθεί στο ποίμνιο, αποτελώντας τον μεσάζοντα μεταξύ αυτού και της (οθωμανικής) εξουσίας.
    Άλλωστε η εκκλησία και γενικά η θρησκεία πάντα τα πηγαίνει καλά με την εξουσία, διότι ο σκοπός της είναι να αποτελεί την βαλβίδα εκτόνωσης των αδικημένων και τον κυμματοθραύστη των εξαγριωμένων.

    doctor

  20. Ο/Η FrapDigo λέει:

    @Θου Βου: ««οι χριστιανοί από τα αποστολικά ήδη χρόνια δήλωναν πως η διατήρηση της ορθής εις Χριστόν πίστεως ήταν αξία υπέρτερη και αυτής της αξίας της ζωής.. »»

    Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε σε εσάς (και εμάς) μια χάρη, να κλειστείτε όλοι μαζί σε κανέναν μεγάλο χώρο, και να προσεύχεστε μέχρι να αποδημήσετε εκ του μάταιου τούτου κόσμου, προς την βασιλεία του Θεού, αφήνοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους ήσυχους;

    Σκεφτείτε το πολύ σοβαρά, οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που βγάζουν τα Depon.

    Κατά τ’άλλα, το ποιηματάκι σου (30/5, 8:12 μ.μ.) σου ταιριάζει γάντι, είναι σαν να σε βλέπω μπροστά μου να το εκτελείς. Το κακό είναι ότι έχεις κάπου μπερδέψει τα λόγια με τα «σκατά», και νομίζεις ότι τα σχόλιά σου περιέχουν τα πρώτα.

    Είναι ανάγκη, όπου γίνεται ρόμπα η Ελληνορθόδοξη ανοησία, να έρχονται και 1-2 λοβοτομημένοι και να κάνουν τους κλόουν;

    A, προς όσους δεν γνωρίζουν: Ο Θου Βού είναι αρλουμπο-προπαγανδίστικο troll. Να μη ξεχνιόμαστε.

    🙂

  21. Ο/Η Abravanel λέει:

    Βασικά όλοι έχετε άδικο. Οι Εβραίοι φταίνε και το είχαμε ήδη πληροφορηθεί από τον κ.Καρατζαφέρη κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης με τον κ.Πλεύρη. Μην αφήνετε να σας θολώνουν την κρίση αυτά τα ψεύτικα διλήμματα – δυτικοί ή τούρκοι…

    http://jungle-report.blogspot.com/2008/04/blog-post_22.html

  22. Αγαπητο εν χριστω τρολ Θου Βου,
    δεν χρειαζεται να κουραστεις για να με πεισεις περι του ποιού της λατινικης εκκλησιας και του Πάπα, παρ’τον ενα και χτυπα τον αλλον εισαστε.
    Επειδη ομως σημερα ειναι επετειος της αλωσης της Κωνσταντινουπολης απο τους Οθωμανους κι επειδη στην περιπτωση αυτη η ιστορια σας τσακωσε …»με τη γίδα στην πλάτη» ειναι προτιμωτερο να κανετε τουμπεκι ψιλοκομενο παρα να μιλατε.

    Απο την αλλη ο Πάπας -στην περιπτωση της Κωνσταντινουπολης- προσπαθησε να βοηθησει αποστελωστας πλοια με εφοδια και καμποσους στρατιωτες (Φλαντανελά κλπ) που μετα απο φοβερες μαχες εσπασαν την πολιορκια και ανεφοδιασαν τους πολιορκημενους που πεινουσαν: την ιδια ωρα οι ορθοδοξοι τραγοπαπες τρολάρανε και καλουσαν τον κοσμο να προσευχηθει στους ναους διοτι …»ητο θελημα θεου η πολη να Τουρκεψει»!

    [Με την ευκαιρια αναφερω οτι ο Παπας ειχε και την πρωτοβουλια το 1571 να συγκεντρωσει τις ευρωπαϊκες θαλασιες δυναμεις και μαζι με τον δικο του στολο να δωσουν την ναυμαχια της Ναυπακτου νικωντας τους Οθωμανους (που ενα χρονο πριν -1570- ειχαν καταλαβει και την Κυπρο και τους ειχε ανοιξει η ορεξη) καιαποτρεποντας τον εξιλαμισμο της Ευρωπης.
    Η ναυμαχια της Ναυπακτου (μαζι με την μαχη της Βιενης) θεωρειται μεγιστης ιστορικης σημασιας γεγονος για το οποιο υπαρχει ολοκληρο κεφαλαιο στα βιβλια ιστοριας των ευρωπαικων χωρων εκτος απο την Ελλαδα που το περναει στα ψηλα γραμματα: ο λογος γιαυτο ειναι οτι ηγηθηκε ο Πάπας αυτης της προσπαθειας και οι δικοι μας αγιοι πατερες φροντισανε να το θαψουνε!]

    Μετα απ’ολα αυτα το να το «παιζετε» σημερα πατριωτες και …Τουρκοφαγοι αποτελει τουλαχιστον θρασος: «περσινος πουστης, φετεινος κωλομπαρας» λεγεται αυτο, (με το συμπαθειο αδελφια ομοφιλοφιλοι) 😉
    Εαν ειχατε εστω και λιγη τσιπα στις επετειους της αλωσης θα κρυβοσαστε στις στις κατακομβες απο τις 27 Μαίου και θα ξεθαλαμωνατε στις 2 Ιουνιου καθε χρονο.

    Βεβαια ειναι τοσε οι επετειοι που θαπρεπε να κρυβοσαστε που κανονικα ολο το χρονο θαπρεπε να ζητε ως σπηλαιανθρωποι !

    Αν ειχε αλλη εκβαση η πολιορκια, ο Σχολαριος Γεναδιος και οποιο τρολ φορουσε ρασο (απο δεσποτη μεχρι καλογερο) θαπρεπε ναναι φυλακη μεχρι το 2543 για εσχατη προδοσια 😉 , γιαυτο κανονικα θαπρεπε να κανετε απο το πρωι μεχρι το βραδυ τεμεναδες στον Αλλαχ που ηρθαν ετσι τα πραγματα.

  23. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Κε Ροΐδη

    Το ενδιαφέρον του ανώτατου υπαλλήλου σας κου Λασκαράτου-Ρουσσόπουλου για την Πόλη, είναι εξόχως συγκινητικό. Αποτελεί μία ακόμη εκδήλωση μεγαλοψυχίας απέναντι σε έναν πολιτισμό απαρτιζόμενο από καθ’ έξιν εγκληματίες αυτοκράτορες, θεομπαίχτες σαπιοκοιλιάδες ιερείς και μια κοινωνία αποτελούμενη από αμαθείς, αγράμματους, κουτούς, υποκριτές και φοβισμένους.

    Σπαράζεται η ψυχή μας, βλέποντας τον υπάλληλό σας να συμπάσχει για την απώλεια της βδελυρής αυτής Πόλεως – όπως συνέπασχε για την απώλεια των κατά του Βατάτζη στασιαστών, όπως φαντάζομαι θα συμπάσχει για την απώλεια όλων εκείνων των στασιαστών του ενός Παλαιολόγου ενάντια στον άλλον Παλαιολόγο, των Ανδρόνικων και των Ιωάννηδων, των Μιχάληδων και των Μουζαλώνων. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία, ότι πίσω απ’ όλα αυτά θα κρύβονται κάποιες σκοτεινές εκκλησιαστικές δυνάμεις, όπως ο Γεννάδιος Σχολάριος αργότερα, ο οποίος βυσσοδομούσε και απεργαζόταν την πτώση.

    Είναι σαφές, και δεν χωρά καμία αμφιβολία, ότι πίσω από την αποψίλωση του στρατού λόγω του μοναχισμού, κρυβόταν η Εκκλησία και ο Σχολάριος – εκείνοι δηλαδή που θα κρύβονταν και εάν αποψιλώνονταν τα μοναστήρια για να στελεχωθεί ο εγκληματικός στρατός του Βυζαντίου. Είναι δε, βέβαιο, πως αν δεν υπήρχε ο Σχολάριος να απεργασθεί την πτώση, εάν δεν πρωταγωνιστούσε στον ψυχολογικό πόλεμο πως η Πόλη επέπρωτο να πέσει, ο αμαθής λαός που πλήρωνε διαρκώς φόρους για να βλέπει το στρατό του Βυζαντίου να εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη εις τας ορέξεις του ενός και του άλλου, θα έσπευδε να στηρίξει το Κράτος.

    Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, ότι η Πόλη δεν είχε ξαναπέσει στο παρελθόν και πως η πτώση της θα ήταν κάτι το πρωτάκουστο.

    Πρέπει επίσης να ήταν τόση η ιερή αγανάκτηση του υπαλλήλου σας για τον προδότη Σχολάριο, που δεν μπόρεσε παρά να παραλείψει από το κείμενό του, όλες εκείνες τις αναφορές όπου ο Γεννάδιος αποτυπώνει την ελληνική του συνείδηση (όπως π.χ. την επιστολή του προς τον Λουκά Νοταρά, όπου οικτίρει αμφότερους για την «κακή τύχη των Ελλήνων», η οποία «εποίησεν ημίν φοβερούς και χρειώδεις τους άρχοντας»), πριν την πτώση της Πόλεως – όπως επίσης και όλες εκείνες τις αναφορές, που δείχνουν ότι ο Γεννάδιος, δεν ήταν απλώς «λόγιος», αλλά ο τελευταίος διδάσκαλος του Αριστοτέλη στο πάλαι ποτέ εγκληματικό Βυζάντιο – και μάλιστα σε μέγιστη έχθρα με τον πλατωνίζοντα Πλήθωνα.

    Πάνω στην ιερή αγανάκτησή του, ο κος Λασκαράτος (Ρουσσόπουλος), θα πρέπει να ξέχασε επίσης τις ιμπεριαλιστικές τάσεις του Πλήθωνος, να διακηρύττει πως η Ρώμη, όπως και το Βυζάντιο ήσαν αποικίες των Ελλήνων. (https://roides.wordpress.com/2008/05/21/const/#comment-10783) – και άλλο τόσο, το ότι ο Πλήθων είχε συμβουλεύσει τον Ιωάννη Παλαιολόγο να μην μεταβεί στη Φεράρα. (Αμαλία Ηλιάδη: «Η Ένωση των Εκκλησιών στις Συνόδους Φερράρας-Φλωρεντίας…») Είναι φρικτό, το πώς το εγκληματικό εκείνο βασίλειο, παλινδρομούσε ανάμεσα στις ιουστινιάνειες ιμπεριαλιστικές εμπνεύσεις του ενός και τις προδοτικές βυσσοδομίες του άλλου.

    Πάνω στη θλίψη του για την πτώση της Πόλης, ο κος Λασκαράτος (Ρουσόπουλος) θα πρέπει να ξέχασε επίσης ότι καμία εκκλησιαστική Σύνοδος δεν θεωρείται Οικουμενική εάν δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση της σύνολης εκκλησιαστικής κοινότητας. Όμως, όπως αποδείξαμε και στην συζήτηση περί της κινήσεως της γης, η Οικουμένη είναι κάτι το σχετικό, οπότε μάλλον θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του ανωτάτου υπαλλήλου σας να θεωρεί ως Οικουμένη «ελάχιστους κληρικούς, άρχοντες και τον αυτοκράτορα», καθώς και τον πάπα «αρχηγό της χριστιανοσύνης».

    Άλλο τόσο δικαιολογημένη θεωρώ την παράλειψη του υπαλλήλου σας, να αναφερθεί στην ερμηνεία για την θεόθεν προερχόμενη οθωμανική σκλαβιά, που έδωσε ο Φιλικός επαναστάτης του ’21, Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος ο Β’, απευθυνόμενος στον εξεγερμένο λαό της Πάτμου:

    «Αληθώς αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του υψίστου, εκείνης της παντοδυνάμου δεξιάς, ήτις τα πάντα μετασκευάζει ως θέλει και βούλεται, ανάγει βασιλείς και κατάγει, καθαίρει δυνάστας από θρόνων και ανυψοί ταπεινούς πεινώνας εμπίπλησιν αγαθών και πλουτούντας εξαποστέλλει κενούς (…) Και μην υπάγετε μακράν, ρίψατε τον οφθαλμόν σας εις το βασίλειον το ιδικόν μας και ειπέτε μου, ποίος το έρριψε; Ποίος το εσκλάβωσε; Τάχα τα άρματα των Περσών; Αι δυνάμεις των Βουλγάρων; Τα έγκαιρα στρατεύματα των εθνών; Όχι, όχι, αλλ’ η ασυμφωνία, η αλληλουχία οπού είχε το κατέβαλε και το κατεδούλωσεν, οι ιερωμένοι από το εν μέρος με τας αιρέσεις των, οι θεοκατάρατοι έσχιζον εις χίλια σκάνδαλα την Εκκλησίαν του Χριστού, οι άρχοντες από το άλλο με τας διχονοίας και υπερηφανείας εχώριζον τα στρατεύματα. Οι βασιλείς πάλιν με την ασυμφωνίαν των εδίωκεν ο ένας τον άλλον, ο πατήρ ετύφλωνε τον υιόν και αδελφός εμόλυνε τας χείρας εις του αδελφού τα αίματα. Και τέτοιας λογής έπεσεν η βασιλεία μας. Διατί εσηκώθη η αγάπη, η ειρήνη, η ομόνοια, οπού είναι ο στύλος των βασιλειών και το κραταίωμα». (Παναγιώτης Κρητικός: «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’»)

    Και είναι δικαιολογημένη η παράλειψη του κου Λασκαράτου (Ρουσόπουλου). Διότι, με όλην την ευαισθησία του, οι περιγραφές περί αλληλοσφαγών, τυφλώσεων κλπ, ετάραζαν την ψυχή του, με αποτέλεσμα και αυτή η πληροφορία να διαγραφεί από την μνήμη του – χώρια που υπήρχε και ο κίνδυνος να αποσπαστεί η προσοχή του αναγνώστη από το κύριο ζήτημα, που δεν είναι άλλο, ως γνωστόν, από την προδοσία της Εκκλησίας, εις τους αιώνας των αιώνων.

    Ποτέ δεν είναι αργά ωστόσο κε Ροΐδη, να αναφερθεί ο κος Λασκαράτος (Ρουσόπουλος) και στις εκτεταμένες σφαγές και την εθνοκάθαρση που επετελέσθη κατά την διάρκεια της λεγόμενης Επαναστάσεως του 1821 εναντίον των Τούρκων, υποτίθεται ενάντια στην βούληση της Εκκλησίας, αλλά στην πραγματικότητα, υπό την επήρεια του δηλητηρίου της μισερής και απάνθρωπης ιδεολογίας της. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το απόσπασμα από την ομιλία του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, στην ίδια ομιλία που δικαίως χρησιμοποίησε και ο υπάλληλός σας στο αξιολογότατο κείμενό του: «Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και, εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη»;

    Πρόκειται για κάτι πολύ σατανικό κε Ροΐδη. Ο Πατριάρχης – όπως μας ενημερώνει ο Κολοκοτρώνης – έκανε ό,τι του έλεγε ο Σουλτάνος. Και οι στασιαστές του ’21, συμπεριλαμβανομένου και του ετέρου Πατριάρχη, εσκόπευαν να φθάσουν έως την Ισταμπούλ! Μπορείτε να διανοηθείτε τι σφαγές θα εγένοντο εκεί; Γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Σουλτάνος, παρακίνησε δια του ενός Πατριάρχη τον άλλον, να κινηθούν οι στασιαστές εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να περιοριστούν εξουθενωμένοι μονάχα στο ένα πέμπτο της συνολικής εκτάσεως!

    Και θα είχε κάθε δίκιο βεβαίως. Διότι, κατά πως διέδιδε η εγκληματική αυτή Εκκλησία, ο βυσσοδομών εναντίον του Βυζαντίου, Σχολάριος, είχε ερμηνεύσει τάχα μία προφητεία η οποία είχε δήθεν βρεθεί στον τάφο του αγίου Μεγαλοκωνσταντίνου του εγκληματία, ότι τους Ρωμιούς επρόκειτο να απελευθερώσουν οι Ρώσοι – την «ερμηνεία» δε, αυτή, σώζει εις το βιβλίο του με τίτλο «Narrative of a Journey from Constantinople to England», ο άγγλος κληρικός της αγγλικής πρεσβείας στην Ισταμπούλ, Robert Walsh.

    «Τη πρώτη της Ινδίκτου, η βασιλεία του Ισμαήλ, ο καλούμενος Μωάμεθ μέλλει δια να τροπώσει γένος των Παλαιολόγων, την επτάλοφον κρατήσει. Έσωθεν βασιλεύσει, έθνη πάμπολλα κατάρξει, και τας νήσους ερημώσει μέχρι του Ευξείνου πόντου. Ιστρολείτονας πορθήσει. Τη ογδόη της Ινδίκτου, Πελοπόννησον κατάρξει. Τη εννάτη της Ινδίκτου εις τα βόρεια τα μέρη μέλλει δια να στρατεύση. Τη δεκάτη της Ινδίκτου τους Δαλμάτας τροπώση, πάλιν επιστρέψει έτι χρόνον, τους Δαλμάτας πόλεμον εγείρει μέγαν, μδρικόντε συντριβήναι και τα πλήθη και τα φύλω συνοδή των εσπερίων, δια θαλάσσης και ξηράς τον πόλεμον συνάψουν και τον Ισμαήλ τροπώσουν, το απόγονον αυτού βασιλεύσει έλαττον, μικρόν ολίγον. Το δε ξανθόν γένος αμα μετά των πρακτόρων όλων τον Ισμαήλ τροπώσουν, την επτάλοφον επάρουν μετά των προνομίων. Τότε πόλεμον εγείρουν έμφυλον ηγριωμένον μέχρι της πεμπταίας ώρας, και φωνή βοήσει τρίτον, στήτε, στήτε μετά φόβου, σπεύσατε πολλά σπουδαίως, εις τα δεξιά τα μέρη άνδρα εύρητε γενναίον, θαυμαστόν και ρωμαλαίον, τούτον έξητε δεσπότην, φίλος γαρ εμός υπάρχειν, και αυτόν παραλαβόντες, θέλημα εμόν πληρούται. Τέλος του χρησμού και τω θεώ δόξα».

    Φανταστείτε ότι ο Walsh αναγνωρίζει μια παλαιότητα τουλάχιστον 100 ετών στον ψευδοχρησμό, υπολογίζοντας πως πιθανότατα φθάνει μέχρι την εποχή του Μεγάλου Πέτρου (17ος αιώνας). Και φανταστείτε ότι ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα, ο ρουμάνος ξάδελφος του Ανδρόνικου Καντακουζηνού, Μιχαήλ ο Γενναίος, με προσωπικό πνευματικό και μυστικοσύμβουλο τον μητροπολίτη Ράλλη-Παλαιολόγο, (βλ. Διονυσίου Ρώμα: «Κείμενα») καταφέρνει τα πρώτα κτυπήματα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και φανταστείτε πως λίγα χρόνια αργότερα, ένας ακόμα προδότης του Ρωμέικου στα χνάρια του Λουκά Νοταρά, ο Σερμπάνος Καντακουζηνός, πρίγκηπας ήδη της Βλαχίας, κωλυσιεργεί σκόπιμα κατά την πολιορκία της Βιέννης, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ιωάννη Σομπιέσκι να προσέλθει σε βοήθεια των Αυστριακών – και καταστρώνει σχέδιο για την εκδίωξη των Οθωμανών από την Ευρώπη με τη βοήθεια των δυτικών θρόνων, που ποτέ δεν ήρθε.

    http://museum.ici.ro/epersonalitati/politici/cantacuzino.htm

    http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_the_Brave

    Και φανταστείτε πως ο Πατριάρχης Παρθένιος ο Β’, θανατώθηκε από τους Τούρκους δια πνιγμού στο Βόσπορο, με την κατηγορία ότι βρέθηκε επιστολή του όπου γινόταν λόγος για τις ταπεινώσεις του υπόδουλου έθνους, με υπαινιγμούς για ανάγκη ταχείας απολύτρωσής του από το ζυγό της δουλείας. (Απόστολος Δασκαλάκης: Ο ελληνικός λαός κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας – Αθήνα 1965) αν και πηγές του υπόδουλου Πατριαρχείου αποδίδουν το θάνατο σε συκοφαντία. Και φανταστείτε ότι και ο πατριάρχης Μητροφάνης Γ’ επισκέφθηκε ως αρχιερέας τον Πάπα με συστατικές επιστολές του τότε πατριάρχη Διονυσίου Β’ – κάτι που, όταν έγινε γνωστό, οδήγησε στην πτώση του τελευταίου.

    Μπορείτε να διανοηθείτε λοιπόν, το μέγεθος του μελετώμενου εγκλήματος: Η Εκκλησία η οποία καθαγίαζε τους βυζαντινούς αυτοκράτορες που είχαν έξη προς το έγκλημα, η ίδια Εκκλησία τους πρόδιδε παράλληλα και βυσσοδομούσε εναντίον τους, προκειμένου να παραδώσει την Ισταμπούλ στους Τούρκους. Και με το που παρέδωσε την Ισταμπούλ, άρχισε να διαδίδει ψευδοπροφητείες περί απολυτρώσεως και να ονειρεύεται πως «πάλιν με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι». Αιμοσταγής θεσμός, αιμοσταγείς άνθρωποι και θηριώδεις κε Ροΐδη!

    Είναι φανερό, ότι το πνεύμα των Σχολάριων, είτε στην σαδιστική κτηνώδη μορφή του, είτε στην διαβρωτική παραλυτική μορφή του, επιβιώνει αλώβητο μέχρι τις μέρες μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωσις του θρησκομανούς στρατηγού Ν. Πλαστήρα, ο οποίος, μετά τις εκτεταμένες σφαγές που διενήργησε κατά των αθώων και αμάχων Τούρκων στη Μικρασία και τα ενδότερα της Τουρκίας, αμα τη καταρρεύσει του μετώπου το 1941, σε επιστολή του προς τον φίλο του, ΕΔΕΣίτη υπαρχηγό, Κομνηνό Πυρομάγλου, έλεγε πως «είμαι τής γνώμης ότι πρέπει να γίνη Κυβέρνηση φιλογερμανική γιά νά καταστήσωμεν ολιγώτερον οδυνηράν την ήτταν. Αυτό πρέπει νά γίνη και εάν ακόμη θα ηξεύραμε ότι ο πόλεμος θα ετελείωνε και μετά τινας μόνο μήνας με τελείαν ήτταν τού Άξονος (όπερ απίθανον).»
    (http://www.kke.gr/komep/1999/6/emfilios.html)

    Και πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι ο ήρωας του αλβανικού μετώπου, ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13843&m=Y08&aa=1) δέχθηκε να αναλάβει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσολάκογλου;

    Δεν μπορώ λοιπόν, παρά να συγχαρώ τον ανώτερο υπάλληλό σας για το κατατοπιστικό του άρθρο, το φλογερό του πνεύμα, την ανθρωπιστική του μεγαλοθυμία, τον αταλάντευτο φιλελευθερισμό του και προπαντός, την ευγένεια και το ήθος του.

    Εκείνο που με δυσαρέστησε κάπως, είναι η συμπερίληψη στο άρθρο του, στίχων του βυζαντινόπληκτου Κωστή Παλαμά. Αν τους συμπεριέλαβε προκειμένου να καταδείξει την αγυρτεία και το χολερικόν του Σχολαρίου έχει καλώς – αλλ’ υφίστανται και κίνδυνοι: Διότι ο εν λόγω εθνικιστής χριστιανοταλιμπάν, είχε προτού ψοφήσει, αφιερώσει ολόκληρους κύκλους ποιημάτων για να εξάπτει τον υπέρ του Βυζαντίου φανατισμό και το παπαδίστικο μίσος και σκοταδισμό, βρίζοντάς μας.

    Χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσα, να μην αναφέρω τους στίχους από την «Φλογέρα του Βασιλιά», όπου ο εθνοπάλαβος προειδοποιεί λέγοντας: «Η σάρα η μάρα καρτερά τα μάτια σου να κλείσης / για να ξαπολυθή ξανά και να τον παραδώση / του μαλακού και του κιοτή και του παραλυμένου / τον κόσμο που μεγάλωσες ποτίζοντάς τον αίμα / με το μαχαίρι κερδιστής και με τη νίκη χτίστης. / Και λιμασμένοι τρυγητές θα πέσουν του αμπελιού σου / μουνουχισμένοι, μαυλιστές, μουρλοί, παλιάτσοι, πόρνες».

    Όπως βλέπετε κε Ροΐδη, δεν είναι μόνον ο Παλαμάς που έβριζε εκείνους που απεύχονταν τους σκοτωμούς και τις αλληλοσφαγές, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που εν έτει 2008, είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τις απρέπειες αυτές και σε ξένες ιστοσελίδες. Είστε βέβαιος για το ποιόν του κου Λασκαράτου; Είστε βέβαιος ότι δεν είναι πράκτορας της ΟΟΔΕ ή του ΛΑΟΣ; ).

  24. Ο/Η Λαθρεπιβάτης λέει:

    Άγιος Σαιμον Τέμπλαρ,
    έχεις δίκιο. Ο Θ.Β. κρύβεται σε ένα τρελλό μπλογκ του χαμού. Εμφανίζεται με το nick name christianos ortodoxos.
    H διεύθυνση είναι http://www.orthodoxos.blogspot.com
    Πονηρέ ΘΒ, κάνεις τρελλίτσες αλλά σε πιάσανε.

  25. Ο/Η stavroula λέει:

    @3
    Gia to pws e3hghtai «h ex8ra merikwn or8odo3wn pros thn Dush»
    dikaiologeitai me ton idio tropo, gia to pws «kukloi ths Aristeras
    paizoun to e8niko-or8odo3o paignidi».
    To ena xeri nivei t allo k ta duo to proswpo…
    Einai k oi duo fanatikoi enantiwn ths pagosmikopoihshs twn DUTIKWN PROTUPWN. Oi men gia kapoio 8eologiko kahmo sthn
    dogmatikh k oi de enantia stis imperialistikes ore3eis ths(idiws k
    meta thn idrush twn newn protektoratwn ths Valkanikhs)
    Den 3erw se ti genia anhkeis alla egw eimai ths 10/etias 80…
    Lukeiaka k foithtika xronia…mh mou peis a3exastes epoxes k autes…3/dromikes….posoi apo mas fugame tote…pou gnwrisa edw dn legetai…Efuga to 1988, sthn mnhmh mou exei mhnei to
    faidro me thn doruforikh thleorash…

    To loipon, exw thn eutuxia na epikoinonw me polla patriwtakia
    neous sto diaduktio (agapw polu ta paidia k idiaitera tous neous)
    mia k exw 3 dika mou.
    Mou exei kanei tromerh entupwsh pou polu ap autous dhlonoun
    Koumounistes, ths paradisiakhs Aristeras KKE(apofeugete tis
    apomimiseis tou SYN!!!!)k xristianoi!!!!!!!!!
    8umamai ta dika mou neanika xronia… mia suxhsmenh genia me
    katalupa emfuliou, 7/ties k ka8e loghs paranoias pou se h8ele me tampela gia oti pisteueis. 8umamai k egw stis teleutaies mou
    ekloges, prin fugw, pshfisa Aristera etsi gia spasimo…
    Loipon Mr. Physicist mhn thn psaxneis…
    Sulogatai kala autos pou sulogatai eleu8era, etsi dn einai?

  26. Ο/Η roidis λέει:

    Diagrammenos,
    Παρατήρησα όπως κι εσείς την τάση του ανώτατου Υπαλλήλου-Στέλεχους της εταιρείας μας «Ροΐδη Εμμονές» κ. Λασκαράτου…Λέτε να το κάνει σκοπίμως; Έχω βλέπετε, καιρό να του δώσω αύξηση, λέτε να του τη δώσω (περιορισμένη, βεβαίως) μήπως και επιτέλους γράψει κάτι με την ακρίβεια και την ματιά (την τόσο σχολαστική) σαν τη δικιά σας. Οι μελέτες μου λένε ότι Αναγνώστες σαν κι εσάς, που συμμετέχουν τόσο ενεργά στο ιστορικό γίγνεσθαι και που κάνουν το άσπρο-μαύρο, δεν τους βρίσκει κανείς κάθε μέρα.

    Το θέμα το μελετώ, έως τότε κοιτάξτε να αφήσετε τις προσπάθειες τετραγωνισμού του Κύκλου, ο ρόλος του Κλήρου και της Εκκλησίας ήταν και είναι συνεπής σε σχέση με την κάθε εξουσία ανα τους αιώνες. Αυτό δεν αλλάζει γι αυτό κοιτάξτε να αλλάξετε τουλάχιστον εσείς, να σώσετε τη ψυχή σας.

  27. Ο/Η physicist λέει:

    @stavroula

    Sas euxaristw gia to mhnuma, ki edw kai sto «ki omws h Gh den kineitai». Nai, katoikos e3wterikou ki egw, prwhn HPA, twra sthn Eurwph. Eimai biastikos, prepei na fugw twra, 0a sas apanthsw omws argotera.

    Filika, p.

  28. Ο/Η Άγιος -Σάιμον Τέμπλαρ λέει:

    Θου Βου,
    Your silence reveals Truth!
    you are Mr Orthodoxos!…

    Carry on ol’chap, carry on.

  29. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @αγαπητά μου Ορκ
    με τιμά το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την «αποκάλυψη» της ταυτότητος μου.
    είμαι ένας απλός άμισθος υπάλληλος του Παρατηρητηρίου του Ελ Κίνκυ και ουδέν πέραν αυτού
    http://elkinky.blogspot.com/
    ελπίζω να σάς έπεισα.

    @roidis
    γράφεις: «ο ρόλος του Κλήρου και της Εκκλησίας ήταν και είναι συνεπής σε σχέση με την κάθε εξουσία ανα τους αιώνες. Αυτό δεν αλλάζει »

    εξήγησε μου τώρα ,σαν σοφός και κατασταλαγμένος διανοούμενος που είσαι, γιατί δεκάδες πατριάρχες καταδικάστηκαν ως αιρετικοί και γιατί άλλοι τόσοι εξοριστηκαν ή (και) θανατώθηκαν επειδή επέμεναν στην Ορθόδοξο Πίστη και δεν συμμορφώνονταν στις αυτοκρατορικές υποδείξεις.

    στον κατάλογο του Οικ.Πατριαρχείου θα βρείς αρκετά δεδομένα για να αποφανθείς:

    http://www.ec-patr.org/list/index.php?lang=gr

    Και γιατί πολλοί αυτοκράτορες αποκηρύχθηκαν από το, κατ εσέ δεκανίκι της εξουσίας,εκκλησιαστικό σώμα αρχής γενομένης από τον γιο του Μ.Κωνσταντίνου Κωνστάντιο;

    Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής,ο ακρωτηριασθείς και γλωσσοτομηθείς υπό του αυτοκράτορος Κώνσταντος του Β και ταυτοχρόνως ,κατά roidis, πειθήνιο τσιράκι του βοήθεια μας…

  30. Ο/Η ange-ta λέει:

    Αγαπητοί όλοι:

    Η ιστορία ΔΕΝ ε ρ μ η ν ε υ ε τ α ι με αποσπάσματα δώθε και κείθε και ΔΕΝ χρειάζεται να εξηγούμε διατι και επειδή.

    Οσο για το θαυμασμό του κ. Λασκαράτου προς την Εσπερίαν, έχει την ίδια χροιά με την αποστροφη προς την ίδια της αντίθετης πλευράς.

    Παρα ταύτα, κλείνοντας την σύντομη παρέμβαση, δεν μπορώ να μην σας παραπέμψω στο έξοχο μυθιστόρημα του βερέως βαρών διανούμενο της εποχής Umbert Eco,

    Μ Π Α Ο Υ Ν Τ Ο Λ Ι Ν Ο

    Για να πάρετε όσοι θέλετε μια γεύση της πρώτης άλωσης της Πόλης!

    Υ.Γ. συγνώμη και γω είμαι πολύ ανορθόγραφη, αλλά δεν μπορώ να βλέπω «επιτεύχθει» αντι του επιτεύχθη

  31. Ο/Η Λαθρεπιβάτης λέει:

    Έδωσα λάθος την διεύθυνση Θ.Β. μυστικού πράκτορα

    http://www.orthodoxos.wordpress.com

    Σχωράτε με χριστιανοί τον αμαρτωλό

  32. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Δήλωσις μετανοίας

    Εγώ ο Λασκαράτος Ρουσόπουλος ομολογώ την αλήθειαν της αποκαλύψεως Diagrammenou (από το ΚΚΕ-Μ-Λ;):
    ΝΑΙ, Έχω διαγραφεί από το Λάος.

    Αποσιώπησα ενσυνειδήτως όλα όσα δικαίως μου καταμαρτυρεί, ήτοι: το μαρτύριον του πατριάρχου Παρθενίου, την δήλωσιν του πατριάρχου Θεοφίλου, την περίπτωσιν στρατηγού Κατσιμήτρου, την επιστολήν Πλαστήρα στον Πυρομάγλου την εθνική δράση του μητροπολίτη Ράλλη-Παλαιολογου, τον ιμπεριαλισμό του εθνικού Πλήθωνος, την βυζαντινολατρεία του Παλαμά (η οποία όμως δηδρ καθιστά τις καταγγελίες του κατά του Γεννάδιου και κατά των καλόγερων ακόμη εγκυρότερες) όλα συναπτόμενα με το θέμα της άλωσης. Τα παρέλειψα ενσυνείδητα και κακόπιστα.
    Ομοίως προσθέτω, κακοβούλως παρέλειψα την ενθρονιστήρια ομιλία Χριστόδουλου, 12 ομιλίες του Άνθιμου περί πορνείας και μια δήλωση του αρχιμανδρίτη Κουλουσούσα. Αν δεν το έπραττα, το παρόν ποστ θα απισχνείτο. Ηναγκάσθην να το πράξω δια να συκοφαντήσω την Εκκλησίαν. Ήμαρτον. Μετανοώ.

    Κύριε Ροϊδη θέτω την παραίτησίν μου εις την διάθεσίν σας και αιτούμαι την επιείκιάν σας.

  33. Ο/Η dmast λέει:

    Πράγματι, κάπως έτσι σας φανταζόμουν κε ΘουΒου. Ακριβώς όπως στη φωτογραφία της σελίδας που μας παραπέμψατε.

  34. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

    Πραγματικά απορώ: τα χριστιανορθόδοξα καλικαντζάρια δεν έχουν άλλη δουλειά από το να παρακολουθούν τον Ροΐδη (τον οποίον πρέπει να φοβούνται, δεν εξηγείται αλλιώς) και να γράφουν με τις ώρες σεντόνια για να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο και τον προδότη ως άγιο;

    Get a life…

  35. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @και για όσους απορούν γιατί οι ανθενωτικοί προτιμούσαν το τούρκικο σαρίκι από την παπική τιάρα :

    ο πιο φοβερός απολογισμός της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους δεν έρχεται από ελληνική πένα αλλά από τον ίδιο τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’: «Οι υπερασπισταί του Χριστού (…) δεν εφείσθησαν ούτε της θρησκείας, ούτε ηλικίας, ούτε φύλου. Διέπραξαν αναφανδόν μοιχείας παρανόμους, επιμειξίας, αίσχη. Αι μητέρες, αι παρθένοι και εκείναι έτι αι οποίαι είχον αφοσιωθεί εις τον Θεόν, παρεδόθησαν εις τας επαισχύντους βιαιότητας των στρατιωτών».

    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13852&m=Y08&aa=1

    «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν τα καλό μας, είναι πιο δυνατοί, θα νικήσουν!» παραληρούσε ο Αρτέμης Μάτσας και ορισμένοι τύπου Λασκαράτου.

    το θυμάστε;

  36. Ο/Η espectador λέει:

    Πρέπει να κανουμε ενα τρισαγιο εδω μεσα!

  37. Ο/Η Πάρης λέει:

    «…Ο Διον.Κόκκινος στηλιτεύοντας την προδοσία του Αγ.Όρους στην επανάσταση του ‘21…»

    Συμφωνώντας με τον Doctor, θα έλεγα δεν υπήρξε προδοσία του Αγ. Όρους το ’21 ούτε της Εκκλησίας το 1453 ή σε κάποια άλλη χρονολογία.
    Η Εκκλησία δεν είναι εθνικός οργανισμός πόσο μάλλον ελληνικός ή πατριωτικός. Μια ιερατική κάστα είναι (με αρκετούς οπαδούς φυσικά) και με συγκεκριμένα οικονομικά και εξουσιαστικά συμφέροντα που προσπαθεί να τα εξυπηρετήσει.

  38. Ο/Η stardust30 λέει:

    Θα ήθελα να προσθέσω στα λεγόμενα του αγαπητού Λασκαράτου πως ο μοναχισμός δεν αποψιλώνει μόνο τον στρατό αριθμητικά μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα ενεργεί παρασιτικά στον πληθυσμό, από τη στιγμή που ευνουχίζει πολίτες, όταν τους κατατάσσει μοναχούς, στερώντας τους το δικαίωμα της δημιουργίας οικογένειας οπότε αυξάνει την υπογεννητικότητα.

    @ Θου Βου,
    Αν ο Χριστιανισμός είναι υπερήφανος που εξυψώνει το ιδανικό της πίστης, έναντι του ιδανικού της ζωής, τότε οι ιερείς σας θα έπρεπε να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κατά των κατακτητών, γιατί πολύ απλά ο θάνατος των πρώτων γραμμών στη μάχη είναι κατά 99% σίγουρος. Δεν δικαιούνται να μυξοκλέγονται μες τους ναούς, κρυμμένοι σαν τους πόντικες που προσεύχονται να ψοφήσει η γάτα πριν τους φάει..

    Στο κάτω κάτω αν υπήρχε μια ανώτερη και τέλεια δύναμη που θα εδραίωνε τους φυσικούς νόμους,με απόλυτο τρόπο,δεν θα τους άλλαζε ούτε για ένα δευτερόλεπτο για χάρη ενός θνητού δημιουργήματος, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η αυτή ανώτερη δύναμη έχει αδυναμία.

    Τέλος θα έλεγα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν ο κόσμος δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Το 1204, στην κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε βυθιστεί σε μια νάρκη στην οποία είχε βυθίσει η κατοχή αναρίθμητων ιερών κειμηλίων και η βεβαιότητα ότι απολάμβαναν της προστασίας μιας στρατιάς αγίων και μαρτύρων. Η Παναγία των Βλαχερνών με το κειμήλιο του χιτώνα της Παρθένου, τα αμέτρητα κεφάλια, χέρια, σώματα και ενδύματα αγίων και τεμάχια Τιμίου Ξύλου δεν αποδείχτηκαν περισσότερο χρήσιμα από το παλλάδιο που ήταν τότε, όπως και τώρα, θαμμένο κάτω από το μεγάλο κίονα που είχε κατασκευάσει ο Κωνσταντίνος.

    πηγή:http://www.myriobiblos.gr/afieromata/1204/edwin_pears_gr.html

  39. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Ροΐδης

    @Diagrammenos,
    Παρατήρησα όπως κι εσείς την τάση του ανώτατου Υπαλλήλου-Στέλεχους της εταιρείας μας “Ροΐδη Εμμονές” κ. Λασκαράτου…Λέτε να το κάνει σκοπίμως; Έχω βλέπετε, καιρό να του δώσω αύξηση, λέτε να του τη δώσω (περιορισμένη, βεβαίως) μήπως και επιτέλους γράψει κάτι με την ακρίβεια και την ματιά (την τόσο σχολαστική) σαν τη δικιά σας.@

    Ω, μα δεν χρειάζεται αγαπητέ. Να μην μπαίνετε και σε έξοδα. Άλλωστε, μια τραγική αλλαγή των οικονομικών σας επί τα χείρω, ίσως σας οδηγούσε να ζητήσετε και μισθό από την Εκκλησία της Αμερικής – κάτι που ίσως να οδηγούσε σε μείωση των αποδοχών μου από την ΟΟΔΕ.

    Θ. Ρουσόπουλος

    @την βυζαντινολατρεία του Παλαμά (η οποία όμως δηδρ καθιστά τις καταγγελίες του κατά του Γεννάδιου και κατά των καλόγερων ακόμη εγκυρότερες)@

    Το ότι ο Γεννάδιος ήταν σκατόψυχος (και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα στοιχεία για το ποιόν του) δεν σημαίνει ότι ευθύνεται και για την πτώση της Πόλης, στο βαθμό που του το καταλογίζεις. Θεωρίες συνομωσίας ανακαλύπτει ο κάθε δικαιολογημένα πικραμένος, από τους Πολίτες, (αν ο Νοταράς είχε δώσει το κανόνι τότε…αν δεν υπήρχε η Κερκόπορτα τότε…) μέχρι τους Κουκουέδες (ήταν ο Σιάντος πράκτορας…αν δεν ήταν ο Γκορμπατσόφ πράκτορας…)

  40. Ο/Η Ανυπότακτη καρδια λέει:

    Για να πουμε και τιποτις αλλο
    Ωραιοτατο βιβλιο το Μπαουντολίνο πραγματικά
    mprabo angeta που μας το θυμισες

    Αναμεσα στα αλλα θυμαμαι για τις βιοτεχνιες κατασκευής Νεκροκεφαλών και αλλων οστων(χερακια ποδαρακια κλπ ) αγιων που ειχαν στηθει στο Βυζαντιο …
    Τα κοκκαλα αγίων και οι Καρες- μας λεει ο Εκο- ηταν και το αγαπημενο λάφυρο των Σταυροφόρων ..Εγινε σκοτωμός για το πιος θα τα πρωτοαρπάξει τα -πως τα λένε -τα σκηνωματα (φυσικά ηταν το πιο προσοδοφόρο εκθεμα στα πανηγυρια )

    Βεβαια βρεθηκαν πολλοι που ειχαν την ιδια καρα , το ιδο αριστερο πόδι του ιδιου Αγιου

  41. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    @pw’s katanooun alloi sxoliastes thn pro0umia kuklwn ths Aristeras na pai3oune to e0niko-or0odo3o paixnidi; Gia th De3ia den milame, ekei einai profanes, alla’ h Aristera; Kai mporoume na th leme Aristera otan kanei tetoia;@

    @Einai k oi duo fanatikoi enantiwn ths pagosmikopoihshs twn DUTIKWN PROTUPWN. Oi men gia kapoio 8eologiko kahmo sthn
    dogmatikh k oi de enantia stis imperialistikes ore3eis ths(idiws k
    meta thn idrush twn newn protektoratwn ths Valkanikhs)@

    Ο ανταγωνισμός που προέκυψε από την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και η συνεπακόλουθη ασυδοσία του, πλήττει εξίσου τις παραδοσιακές αξίες των συντηρητικών (εθνικό κράτος, θρησκεία, πολιτιστικά πρότυπα), όσο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων (συλλογική σύμβαση εργασίας, ωράριο, εργασιακά δικαιώματα).

    Κυρίαρχο στοιχείο της εποχής, η «ευελιξία», υπονομεύει και ιδιοσυγκρασίες που είχαν δομηθεί πάνω σε «αρχές και αξίες», (ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των τελευταίων) όπως η ροή των κεφαλαίων στους χρηματοπιστωτικούς τομείς υπονόμευσε και τον παραδοσιακό καπιταλιστή που ήταν συνδεδεμένος με το δημιούργημά του. (Ευφυέστατη η αντιπαράθεση αυτή, στην ταινία «Other people’s money» με τον Ντε Βίτο) .

    Αυτό φέρνει συχνά τις δύο πρώην ενάντιες παρατάξεις εγγύτερα, καθώς συνειδητοποιούν ότι το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο τις ξεπερνά. Έτσι, άνθρωποι που δεν διαθέτουν την πείρα και τα βάρη του παρελθόντος, αδυνατούν να διακρίνουν τις διαφορές – ενώ άλλοι, συχνά για ψυχολογικούς λόγους, θεωρούν τις διαφορές αυτές ήσσονος σημασίας.

    Αντίστοιχες «περίεργες» συμμαχίες είχαμε και την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, όπου τμήματα της αριστοκρατίας που ανήκαν στην πνευματική ελίτ, στήριζαν τις αγροτικές ή πρώιμες εργατικές διεκδικήσεις ενάντια στην βίαιη εκβιομηχάνιση, θεωρώντας τον επερχόμενο αστικό πολιτισμό ως ανίερο. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο Μπάυρον και ο Τολστόι.

    Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τον σεβασμό που έτρεφαν ανέκαθεν κύκλοι της Αριστεράς στον πρώιμο χριστιανισμό και τούμπαλιν (αν και το «τούμπαλιν» ήταν κατά πολύ σπανιότερο).

    Παραθέτω χαρακτηριστικά τις εκτιμήσεις του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου για τον Μπελογιάννη

    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14688&m=A28&aa=1

    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4520508&publDate=26/4/2008

    καθώς και ένα απόσπασμα από το βιβλίο του τροτσκιστή Ανδρέα Στίνα, «Αναμνήσεις – 60 χρόνια κάτω από τη σημαία της σοσιαλιστικής επανάστασης» (Εκδόσεις Βέργος 1977), για ένα περιστατικό που συνέβη στις φυλακές της Αίγινας:

    «Μια αλλαγή στη μονοτονία μας ήταν η για πρώτη φορά περιφορά του Επιταφίου από την ακτίνα μας. Οι σταλινικοί τρομοκρατηθήκανε γιατί νομίσανε ότι προετοιμάζεται επίθεση των ποινικών εναντίον μας. Ήρθανε στο 9 και μας είπαν ότι πρέπει να αποφύγουμε κάθε απρεπή και ανευλαβή στάση, να σταθούμε προσοχή καθώς θα περνάει ο Επιτάφιος και να κάνουμε το σταυρό μας. Τους είπαμε ότι θα σταθούμε προσοχή αλλά δεν θα κάνουμε το σταυρό μας.

    Δεν έγινε καμία πρόκληση εκ μέρους των ποινικών. Αντίθετα ο παπάς μας έβγαλε ένα λόγο που ανάμεσα στα άλλα μας είπε ότι πρέπει να σεβόμαστε τον Χριστό γιατί αυτός σταυρώθηκε για τον ίδιο λόγο που καταδιωκόμαστε και μεις.

    Τι συνέπειες είχε για τον παπά αυτός ο απίθανος λόγος του δεν μάθαμε».

  42. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Αγαπητέ doctor,
    μου λέτε
    @Το να καταλογίζουμε …αντεθνική ή προδοτική δράση στην εκκλησία, εν έτει 1453 μ.Χ. είναι νομίζω υπερβολικό…@
    Αλλά εγώ γιατρέ μου πουθενά δεν είπα ότι η Εκκλησία έδρασε αντεθνικά ή ότι πρόδωσε. Είπα πολύ απλά ότι συνείργησε στην πτώση της Πόλης. Για την ακρίβεια μάλιστα όχι όλη η Εκκλησία, το μέγιστο μέρος του κλήρου και ο όχλος των φανατικών. Πως θα μπορούσε η Εκκλησία να δράσει αντεθνικά τη στιγμή που Έθνος δεν υπήρχε; Υπήρχαν τα λείψανα μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, έκρινε πως στο δίλλημα Ένωση των Εκκλησιών ή δουλεία στον Σουλτάνο, το συμφέρον το δικό της και των πιστών έγερνε προς την μεριά της Οθωμανικής κυριαρχίας.
    Η μοναδική φορά που χρησιμοποιώ τον όρο προδοσία («κατηγορήθηκε για προδοσία») είναι για τον Νοταρά. Αυτός φέρεται πως πρόδωσε τον φίλο του και βασιλιά του Παλαιολόγο, θέτοντας την Εκκλησία υπεράνω όλων. Την κατηγορία «Προδότη» του την εκτόξευσε ο Ιουστινιάνης.
    Δόκτωρ μου,
    να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σχετικά με τη θέση σου για τη θέληση του πάπα να πέσει η Πόλη. Το λέει η κοινή λογική, πως μετά την Ένωση των Εκκλησιών που επετεύχθη στη οικουμενική Σύνοδο της Φερράρας, την πιό Οικουμενική από όλες τις Συνόδους με ευρύτατη εκπροσώπηση των δυο Εκκλησιών (Από την Ανατολή: Ο Βούλγαρος οικουμενικός πατριάρχης πατριάρχης Ιωσήφ, εκπρόσωποι από Αλεξάνδρεια, Ιεροσόλυμα, Αντιόχεια, Γεωργία, Ρωσία) ο πάπας δεν είχε τέτοιο συμφέρον. Το διάταγμα της Ένωσης υπέγραψαν ο Παλαιολόγος (Ουνίτης με το παραπάνω γιατί αυτή η Ένωση άγγιζε και δογματικά θέματα, ενώ οι Ουνίτες διατηρούν το ορθόδοξο δόγμα. Περισσότερο από Ουνίτης και με τη βούλα του δηλαδή, έξυπνε Mistra) και 43 ανατολικοί επίσκοποι. Η Πόλη πλέον επέστρεψε επίσημα στην μια Καθολική Εκκλησία και ο πάπας δεν θα χάριζε μια επαρχία του στον Σουλτάνο. Να σημειωθεί πως ήταν η μόνη οικουμενική Σύνοδος που όσοι μειοψήφισαν δεν υπέστησαν εξορίες ή άλλη τιμωρία, όπως η Ορθόδοξη παράδοση των προηγούμενων οικουμενικών Συνόδων επέβαλε.
    Το λένε όμως και τα γεγονότα:
    Ο πρωτεργάτης της ένωσης πάπας Ευγένιος ο Δ΄, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει την Πόλη. Παρά τα εσωτερικά προβλήματα και την κακή κατάσταση της υγείας του, απηύθηνε συγκινητικές και επίμονες εκκλήσεις στους δυτικούς ηγεμόνες. Καρπός τους υπήρξε η Σταυροφορία των βασιλιάδων Πολωνίας και Ουγγαρίας, η οποία έληξε με ήττα στη Βάρνα το 1444. Ο πάπας συνέχισε, ναυλοχώντας στόλο που θα κατέπλεε στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατος του το 1447 τον εμπόδισε να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του.
    Ο Κάλλιστος ο Γ΄(1455-1458) την ίδια ημέρα που ανέβηκε στο θρόνο ορκίστηκε δημόσια πως παρά τη μεγάλη ηλικία του, θα θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για την απελευθέρωση της Πόλης. Έβαλε φόρους, διέθεσε θησαυρούς του Βατικανού και έφτιαξε στόλο από 16 γαλέρες που ξεκίνησαν την άνοιξη του 1456 από την Όστια με επικεφαλής τον καρδινάλιο Σκαράμπο. Οι ηγεμόνες της Δύσης όμως δεν έστειλαν βοήθεια και η ρομαντική αυτή προσπάθεια απέτυχε. Ανάλογη τύχη είχαν και οι προσπάθειες του ουμανιστή ποιητή, ρήτορα, ιστορικού και συγγραφέα πάπα Πίου Β΄, που πήρε και το όνομα Αινείας προς τιμήν του Βιργίλιου και που γυρνούσε από πόλη σε πόλη προσπαθώντας να ξεσηκώσει Σταυροφορία. Το 1463 εξέδωσε σχετικό διάταγμα, αλλά οι δυτικοί ηγεμόνες τον αγνόησαν. Εξόπλισε δικό του στόλο οραματιζόμενος εντελώς ανεδαφικά εκχριστιανισμό των Οθωμανών, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

  43. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Πάρη,
    υπήρξε συγκεκριμένη προδοσία του Αγ.Όρους, όχι βέβαια προδοσία του Έθνους ή του Ελληνισμού γιατί το πολυεθνικό (Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γεωργιανοί κλπ) άγιο όρος δεν είχε ποτέ ελληνική συνείδηση (γι’αυτό ύμνησε και τον Χίτλερ, που ήταν κοντά στον αντισημητισμό και τον αντικομμουνισμό των μοναχών, γι’αυτό έδωσε πολλούς δοσίλογους όπως ο Ρώσος μετέπειτα επίσκοπος Βρυξελλών Βασίλειος, γι’αυτό κυνήγησε αντάρτισσες που τόλμησαν να ζητήσουν άσυλο), αλλά ο Κόκκινος αναφέρεται σε προδοσία του χριστιανού Έλληνα επαναστάτη Εμμανουήλ Παπά, που οι χριστιανοί καλόγεροι πρόδωσαν στους Τούρκους.

  44. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @πονηρούλη Λασκαράτε λες

    «μετά την Ένωση των Εκκλησιών που επετεύχθη στη οικουμενική Σύνοδο της Φερράρας, την πιό Οικουμενική από όλες τις Συνόδους με ευρύτατη εκπροσώπηση των δυο Εκκλησιών»

    έτσι σού είπανε πως χαρακτηρίζεται μια σύνοδος οικουμενική;

    η Συνοδος του 318 στη Νικαια είναι Οικουμενική,οι σύνοδοι της Σελευκειας,του Ριμινι και της Κωνσταντινουπολης(359-360μΧ) με τεράστια συμμετοχή επισκόπων (καποιοι λένε πως στο Ριμινι μετείχαν 400!) θεωρούνται ληστρικές ,όπως και αυτες της Λυών του 1274 και της Φερράρας Φλωρεντίας το 1439.

    ένας βασικός όρος για να θεωρηθεί μια συνοδος Οικουμενική είναι να μη διαφωνούν τα συμπεράσματα της με προηγούμενες Οικουμενικές Συνοδους.
    Η συνοδος Φερραρας Φλωρεντιας είχε στα συμπεράσματα της τοποθετήσεις αντίθετες με τους Ορους όλως των προηγηθεισών Οικουμενικών Συνοδων .Αυτό το κατεδειξε ο αγ.Μαρκος ο Ευγενικός και τα σχετικά υπαρχουν καταγεγραμμενα στην ιστόρηση του Συροπουλου,που τον δέχονται ως έγκυρο και οι δυτικοί πλέον.

    αποκρύπτεις ,ως συνήθως και μερικά ακόμα στοιχεία που καθιστούν την ΄βατικάνειο θεωρία σου περί οικουμενικότητας της συνοδου Φερράρας -Φλωρεντιας διάτρητη και καταγέλαστη.

    1.αποκρυπτεις πως και οι Λατίνοι μολις τον 19ο αιώνα την δεχθηκαν σαν οικουμενική.

    2.αποκρυπτεις πως στη σύνοδο αυτή δεν μετείχε το 90% του Δυτικού κόσμου.
    Ο πάπας Ευγένιος Δ΄ (1431-1447) ήταν ουσιαστικά καθηρημένος από την άλλη λατινική Σύνοδο της Βασιλείας (με συμμετοχή ανω των 700 λατίνων επισκόπων) την οποία ο ίδιος ονόμαζε «συναγωγή του σατανά». Εκείνη πάλι τον χαρακτήριζε «στασιαστή, επίορκο, αδιόρθωτο, πεισματικό στα αμαρτήματά του, σχισματικό, σιμωνιακό και αιρετικό».

    3.αποκρύπτεις την εκβιαστική τακτική των λατίνων προς τα μέλη της ορθοδοξης αντιπροσωπείας καθώς έφτασαν να τους στερούν την τροφή για να αποσπάσουν την υπογραφή τους!
    Η φρουρά του βασιλιά για να ζήσει πουλούσε- όπως γράφει ο Συρόπουλος- τα όπλα της και έδινε ενέχυρο τα ρούχα της! Τόσο πολύ δε πεινούσε, ώστε ο μέγας πρωτοσύγκελος του Πατριάρχη αναγκάστηκε να δώσει τα ιερά του επιμάνικα στην φρουρά, για να τα πουλήσει και έτσι να εξοικονομήσει χρήματα για τρόφιμα. Όλα αυτά ήταν εκβιαστικά μέσα του Πάπα για να εξαναγκάσει τους Ορθόδοξους να υποχωρήσουν στις αξιώσεις του και να ενδώσουν στην ένωση. Το οικονομικό θέμα «θα επανέρχεται ως κακή επωδός καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου» (J.Decarreaux).

    4.Η ορθοδοξη αντιπροσωπεία είχε προειδοποιηθεί από τον κληρο και τον λαό της Βασιλευουσας να μην υπογράψει την Ενωση.
    Αυτή ηταν και η συμβουλή που δοθηκε στον Ιωάννη Η Παλαιολόγο από τον πατερα του Μανουήλ :«Φεύγε πάσαν απόπειραν ενώσεως προς τον Πάπαν»Και ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων είπε αργότερα για τη σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας: «Ουκ απελεύσεσθε εις Σύνοδον, αλλ εις κατάκρισιν».
    Οι αγιορείτες μάλιστα είχαν αρνηθεί να αποστείλουν τους αρχαίους κώδικες με θεολογικά κείμενα όπως τους είχε ζητηθεί πριν αναχωρησει η ορθοδοξη αντιπροσωπεία από την Πόλη,εκφραζοντας έτσι την αντίθεση τους στη διαφαινόμενη ψευδένωση.

    αυτά τα ολίγα επί τροχάδην.
    καταλήγω με κάτι ενδιαφέρον για οσους δεν καθοδηγούνται υπο των ιδεοληπτικών και αντορθόδοξων εμμονών τους.

    Ο Ιησουΐτης ερευνητής Ιωσήφ Γκίλλ, «η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους κατά την Δ΄ Σταυροφορία και η εξ αυτής αποξένωση των Δυτικών και Βυζαντινών ήταν η αιτία για την πτώση και την συντριβή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας(…). είναι αλήθεια ότι φταίνε και οι Δυτικοί για την πτώση του Βυζαντίου, αλλά όταν κατέρρεε το Βυζάντιο μεταξύ των ετών 1180 και 1204 χρειάστηκε μόνο η επίκληση βοήθειας εκ μέρους ενός συμμάχου υιού αυτοκράτορα για να μεταβληθεί η Δ΄ Σταυροφορία σε μία επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Ανατολής. Εδώ έφθασε στο ζενίθ η μακροχρόνια πίεση την οποία ασκούσε η Δύση επί της Ανατολής»: (J.Gill, Von Lyon nach Florenz, σσ. 76,77). Ώστε «οι Σταυροφόροι ήταν ουσιαστικά εκείνοι που έσκαψαν τον τάφο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας»! (Haussig, H. W., A History of Byzantine Civilization, London 1971. σελ 316 και 352).

  45. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Diagrammenos,
    παρεμβαίνω απρόσκλητος για να διορθώσω μια σοβαρή ανακρίβεια που γράφεις βασιζόμενος μάλιστα στον Ριζοσπάστη στον (νεαρό Κνίτη φαντάζομαι) συντάκτη του οποίου χρεώνω ένα αφελέστατο λάθος, που το βρίσκει κανείς και αλλού. Ο νεαρός (παρεκτός και το άτθρο γράφτηκε από την Λιάνα) το αντέγραψε, κριτική ικανότητα και ιστορική γνώση λυπάμαι αλλά σπάνια θα βρει κανείς σε νέους δημοσιογράφους, και το σερβίρισε. Η ακραία εγκωμιαστική φράση για τον Μπελογιάννη που αποδίδει στον φοβερό Σπυρίδωνα από Ιωαννίνων, αρχιεπίσκοπο Αθηνών δεν θα μπορούσε να είχε ειπωθεί ποτέ-το ξέρεις κλά εσύ-αλλά υπάρχει στην απολογία του Μπελογιάννη, στην αναφορά του στους διωκόμενους κομμουνιστές, από όπου έχει παρθεί αυτούσια για να μπει στο στόμα του ακροδεξιού εθνικιστή Σπυρίδωνα. Παραθέτω το απόσπασμα:

    «…Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. …».

    Εσύ Diagrammenos,
    που κατέχεις τα εκκλησιαστικά, τα αγιωτικά και όλα τα παπαδικά τσαλίμια και τερτίπια, ξέρεις πολύ καλά τι κουμάσι ήταν ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ηγετικό στέλεχος του Βορειοηπειρωτικού αγώνα. Ξέρεις πως καμμία ανθρώπινη ευγένεια (που δεν φαίνεται άλλωστε να είχε) δεν θα τον έκανε να κάνει την ταραγμένη εκείνη περίοδο τέτοια δήλωση και να συγκρουστεί με τα αφεντικά του στο παλάτι.
    Μπορώ να σε παραπέμψω στη μαρτυρία του ηγούμενου Γερμανού Δημάκου της μονής Αγάθωνος-όπου σαπίζει το πανάγιο άσπιλο πτώμα του Βησσαρίωνος-στα απομνημονεύματα του οποίου («Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη. Στρατιωτικός ιερεύς στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ», Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις) θα δεις πως ο Σπυρίδωνας επειδή οι μαθητές της εκκλησιαστικής ΣΧολής Βελάς είχαν πάει με το ΕΑΜ, μιλούσε γι’αυτούς χυδαία περιφρονητικά, μπορώ να σε παραπέμψω στην Λογοδοσία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο οποίος με κυνισμό περιγράφει πως εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος ο Σπυρίδωνας, αλλά και στο πραγματικό γεγονός πως ο Σπυρίδων αρνήθηκε όταν τον επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία της ΕΔΑ να κάνει δημόσια δηλώσεις και έκκληση για να σωθεί ο Μπελογιάννης-είχε κάνει ακόμη και ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος-αλλά είπε πως θα απευθυνθεί ιδιωτικά στον βασιλιά.

  46. Ο/Η physicist λέει:

    @Diagrammenos and @stavroula

    Pragmati, «aristeroi» kukloi sunantiwntai eukairiaka sto 0ema ths Pagkosmiopoihshs, an kai h teleutaia den einai fainomeno pou 3afnika proekuye ta teleutaia 10-20 xronia (suxna tautizetai h emfanish ths me thn katarreush tou Sobietikou block, omws auto nomizw einai uperaplousteush). Kata thn proswpikh mou apoyh, auth h eukairiakh tautish einai deigma ths ftwxeias (0a elega: xreokopias) autwn twn aristerwn kuklwn kai deixnei gi’ akoma mia fora oti oi ex0roi ths Dhmokratias apo thn laikistikh aristera mexri th laikistikh de3ia den exoun oute ba0os oute arxes: ‘opote tous boleuei summaxoun, ki alimono an epikrathsei o enas ap’ tous duo, meta den uparxei eleos oute pros tous eukairiakous summaxous. Mia polu eustoxh parathrhsh ofeiletai sto megalo Germano politiko kai prwn Omospondiako Kagkelario Helmut Schmidt, o opoios egaye pws h RAF htan h monh organwsh pou 3anafere thn enoplh bia stous dromous ths Germanias meta tous Nazi. Shmeiwteon oti h RAF edrase polu prin o oros «Pagkosmiopoihsh» ginei dokimos. Sth shmerinh Germania diapistwnoume fainomena mias e0nikistikhs, stenomualhs kai prostateutikhs aristeras sth morfh tou neou kommatos «H Aristera» pou sugkroteitai apo nostalgous ths Stasi kai apo laikistes «sundikalistes» pou pote’ tous den ergasthkan oi idioi.

    Sta ka0′ hmas kai gia na mhn 3efeugw apo to 0ema: oi anaforres stis sxeseis amoibaias ektimhshs meta3u 0rhskeias kai ariseras pou kanei o «Diagrammenos» einai men xrhsimes alla’, na to pw etsi, «liges». Kata thn dikh mou apoyh, h ellhnikh aristera pou toso upefere apo ton ekklhsiastiko skotadismo, den exei thn paramikrh dikailogia na summaxei mazi tou. Qumamai kai kati asteies prospa0eies sth dekaetia tou 80, prin thn katarreush tou Sobietikou block, na ginei proseggish marxismou kai or0odo3ias, kati faidroi tupoi autoonomazomenoi «Neor0odo3oi», kati «Trapezakia E3w» tou Sabbopoulou, ar0ra kapoiou Zourari klp klp. Geloia pragmata, o Mar3ismos einai kosmikh kai akrws Dutikh ideologia, kamia sxesh me tis anatolitikes ioudaioxristianikes do3asies pou exoun th riza tous se koinwnies ths epoxhs tou xalkou.

    OI skeyeis mou htan kapws ataktes, suggnwmh ek twn proterwn, egraya ligo opws mou erxotane sth skeyh …

    Filika, p.

  47. Ο/Η doctor λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε, δεκτές οι επισημάνσεις σας. Αλίμονο, δεν έγραψα ότι προέβητεν σε εθνικιστική αναδρομική θεώρηση των γεγονότων, απλώς ότι ίσως παρασυρθήκατε προς τα εκεί, έστω και ασυναίσθητα.
    Έχετε δίκιο επίσης στο ότι ο πάπας ήθελε όμως οι δυτικοί ηγεμόνες όχι.
    Όσον αφορά όμως τα της συνόδου Φεράρας και Φλωρεντίας, και όσον αφορά την αντιμετώπιση της βυζαντινής αποστολής από τους καθολικούς, πολλά εξ αυτών που αναφέρει ο Θου Βου είναι σημαντικότατα.

    doctor

  48. Ο/Η stavroula λέει:

    @46
    E8nikistika parallhrhmata uparxoun pleon k sthn Ellada tupou
    xrusaughtwn(KuKluxKlan)8a tous onomaza kalutera…
    pou m exoun afhsei anaudh…to 8ema einai pws anadu8hkan k ti exei prokhpsei(politika/ideologika) gia thn dhmiourgia tous…
    Twra an uparxei «amoivaia ektimish meta3u aristeras k 8rhskias»
    auto wfhletai sto gegonos polloi aristeroi vlepoun ton xristianismo(filosofia tou) ws ekfrasth tou mar3ismou, koinonikooikonomika.
    Toulaxiston etsi pisteuoun merikoi ap tous kuklous ths aristeras.

    Proswpika dn exw kanena provlhma me thn EE ws koinwnia pou
    sevetai tous polites ths k prospa8ei gia ena kalutero aurio.
    To provlhma gennietai otan h politikh ths Washington uponomeuei
    thn euhmeria ths…k pistepse me dn eimai ka8olou poranoikh
    s auto to 8ema. Me kanei n anarwtiemai meta thn ptwsh ths
    S. Enwshs krath opws Polwnia Voulgaria Roumania klp enw 8a
    mporousan na paremhnoun e8nika ane3arthta sthn Eurwpaikh
    koinothta eginan melh tou NATO k ths emmetikhs(sugnwmh dld)
    politikhs tou. Oxi dn mporoume na 3efwrto8oume tis vaseis tous
    alla dhmiourgountai megaluteres sthn perioxh ths Valkanikhs.
    Eilhkrina auto me kanei na vriskomai se megalh anushxia gia to ti mellh genes8ai…k gia to rolo pou 8a pai3ei h xwra mas.
    Otan vlepw na e3apolountai munhmata misous (amfoterwn twn
    pleurwn) me tous geitones mas k na ktizontai o megaluteres se
    kostos amerikanikes vaseis sthn perioxh NAI anhsuxw…
    8a mporouse na htan teleiws to anti8eto!

    Filika k euxaristw gia thn antapodwsh.

  49. Ο/Η physicist λέει:

    @stavroula

    geia kai xara sou kai xairomai pou mou apantas. Koita3e, gia th Boulgaria, Roumania, Polwnia ka0ws kai tis Baltikes xwres: edw prepei na labei kaneis up’ oyh tou tous istorikous paragontes. Autes oi xwres eginan antikeimena katoxhs kai stugnhs katapieshs apo thn ESSD. H Eurwph af’ enos den parexei s’ autes tis xwres thn anagkaia ais0hsh asfaleias. Af’ eterou, h amartwlh eurwpa.i.kh aristera eixe ka0′ olh th diarkeia tou yuxrou polemou egkataleiyei autes tis xwres sthn tuxh tous. Akomh kai oi Germanoi Sosialdhmokrates (SPD), pou oi idioi upeferan apo tous kommounistes («oi kommounistes einai kokkinoi fasistes» eixe pei o Kurt Schumacher, GG tou SPD meta ton polemo), eixe sumibastei me thn idea ths diaiwnishs tou Sobietikou oloklhrwtismou. Elaxistes e3aireseis, opws o Helmut Schmidt pou proanefera, htan anepi0umhtoi mesa sto idio to komma tous. Ti allo apemene s’ autes tis xwres ap’ to na anazhthsoun asfaleia sto NATO; Ase dhladh pou h shmerinh Rwsia tou e3airetikou k. Putin ka0e allo para ais0hmata empistosunhs empneei. To idio isxuei bebaia gia to teras pou eftia3e o Dubbya stis HPA alla’ suntoma auth h xwra 0′ alla3ei selida, outws ‘h allws. Ki ante na dw ton Barak Obama Proedero twn HPA kai tipota ston kosmo!

    Filika, p.

  50. Ο/Η physicist λέει:

    YG @stavroula

    Pros epirrwsh oswn egraya molis prin, 0umhsou thn istoria me tous Serbous/Kroates kai tous Bosnious sth dekaetia tou ’90. H EE den htan se 0esh na parembei gia na stamnathsei ta egklhmata pou ginotan apo tous Serbous kai tous Kroates enatnion twn aoplwn Bosniwn. Xreiasthke to NATO kai xreiasthkan oi HPA gia na stamathsoun ta egklhmata twn Serbwn tupou Srebrenica. Asfalws mporei na isxuristei kaneis oti den uphr3e antistoixh metaxeirish twn egklhmatwn twn Kroatwn (o Molisevic phge sth Xagh, o Tudjman omws oxi). Estw kai katw apo autes tis sun0hkes, omws, h EE edei3e mian adunamia na parembei ki auto dinei to mhnuma oti h EE den einai egguhtria ths edafikhs akeraitothas xwrwn pou exoun kat’ epanalhyh katalhf0ei apo thn Tsarikh Rwsia ‘h thn ESSD. Ara, tous menei mono to NATO ws lush.

    Stamatw edw giati exw 3efugei para polu ap’ thn Alwsh tou 1453 kai zhtw suggnwmh gia thn parekklish.

    p.

  51. Ο/Η Τσουκνίδα λέει:

    αμάν ρε παιδιά, εν έτη 2008…

  52. Ο/Η Gerontas λέει:

    Oi tou Ioustiniani den itan «ethelontes» alla misthoforoi… H plirwmi itan kapoio nisi tou Aigaiou, pithanotata h Limnos.

  53. Ο/Η N.Ago λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη και αγαπητοί,
    Χθες και σήμερα (κι αύριο), στη πρώτη σελίδα της αθλητής εφημερίδας Φίλαθλος, ο γνωστός αθλητικογράφος Ηλίας Μπαζίνας, αναφέρεται εκτενώς στο θέμα αυτό.
    Μπορείτε να τη διαβάσετε online στο site http://www.sport24.gr ή και όπου αλλού υπάρχει αθλητικός τύπος.
    Νομίζω πως αξίζει τη προσοχή.
    Καλό μήνα!

  54. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    doctor μου,
    ασφαλώς ο Θ.Β. έχει το δίκιο του-ίσως για πρώτη φορά-όταν λέει πως υπήρξε πίεση στους ανατολικούς επισκόπους, υπήρξε εκβιασμός κλπ Δεν υπήρξαν όμως βασανισμοί, εξορίες κλπ όπως συνέβη με άλλες οικουμενικές Συνόδους. Ο φανατισμός των ορθόδοξων είναι τέτοιος που για τον ενωτικό πατριάρχη Ιωσήφ που πέθανε πριν λήξουν οι εργασίες της Συνόδου, ο «Μέγας Συναξαριστής» λέει πως: την ώρα που κατέληγε «κόπρος εξήλθεν εκ του στόματος αυτού» .
    Ο αυτοκράτορας και οι ορθόδοξοι κληρικοί υπέγραψαν στις 6 Ιουλίου του 1439 την ένωση. Πολλοί από αυτούς, με πρώτο τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο, ανακάλεσαν τις υπογραφές τους όταν γύρισαν στην Πόλη, τρομοκρατημένοι από τον όχλο ή από καιροσκοπισμό. Η Ορθόδοξία θεωρεί την Σύνοδο αυτή, την πιο ευρεία ίσως που έγινε ποτέ, άκυρη. Η ευρύτητά της δεν προσδιορίζεται από τον αριθμό των επισκόπων αλλά από την ποικιλία των προελεύσεών τους. Θυμίζω στον Θ.Β. ότι στις οικουμενικές Συνόδους που αναγνωρίζει η Εκκλησία του μετείχαν ελάχιστοι αντιπρόσωποι του πάπα. Επιχείρημά της Ορθοδοξίας για την αναγνώριση των Συνόδων η ορθοτομούσα φωνή της φανατισμένης βυζαντινής πλέμπας.

    Ο βασιλιάς αδυνατούσε να επιβάλλει αποφάσεις με την βία και χρησιμοποίησε την εξαγορά. Οι ηττημένοι όχι μόνο δεν διώχθηκαν αλλά τρομοκράτησαν τους νικητές εξωθώντας κάποιους σε ανάκληση της υπογραφής τους. Όπως γράφει ο Μιχαήλ Δούκας : «…εβασάνισαν οι Φράγγοι τινά, ει εμαστίγωσαν, ει εις φυλακήν έβαλον; Ουχί». Ο φανατικός άγ.Μάρκος Ευγενικός της Εφέσου, που όπως ομολογεί ο Runciman μειονεκτούσε έναντι των εύστροφων Λατίνων, αρνήθηκε να υπογράψει. Ούτε αυτός όμως, ούτε και οι έξι σύνεδροι που το έσκασαν για τον ίδιο λόγο, έπαθαν τίποτα. Σκληρή μοίρα περίμενε όμως τον ουνίτη πατριάρχη Μητροφάνη Β΄. Κάτω από την κραυγή «μητραλοία» των ανθενωτικών, καθαιρέθηκε και πέθανε το 1443. Αλλά και ο διάδοχός του Γρηγόριος εκθρονίσθηκε και αναγκάστηκε το 1451 να καταφύγει στην Ρώμη.
    Τέλος πάντων δεν μας πέφτει λόγος, ας τα βρουν μεταξύ τους οι Χριστιανοί, η ουσία του ποστ είναι πως το παπαδαριό προτιμούσε τη δουλεία στον Σουλτάνο, από την Ένωση με τη δυτική Εκκλησία.
    Δικαίωμά τους όσο αυτό αφορούσε τα εκκλησιαστικά τους, αλλά παρέσυραν και την Ελλάδα στην υποδούλωση αυτή και γι’αυτό πέφτει και σε μας ένας λόγος.

  55. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @ πολυπολιτισμικέ Λασκαράτε
    με την όψιμη έγνοια σου για την Ελλάδα και την ελευθερία της
    είναι τόσες οι διασκεδαστικές αντιφάσεις και οι ανακρίβειες σου στο συγκεκριμένο ποστ που απ τα γέλια δε μπορώ να τις καταγράψω .

    μένω στο εξής «μεγάλε μαχητή της λευτεριας της Ελλάδας» :

    άκου τι λέει ο Θοδωράκης Κολοκοτρώνης ,ο γέρος του Μωρηά στο λόγο του στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838

    «Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι ύστερα υπέρ Πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάνε μία θρησκεία.»
    Εφημερίς «Ο Αιών», 13 Νοεμβρίου 1838

    αυτό λέγανε κι οι ανθενωτικοί:πρώτα υπέρ πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος.αυτό λέμε κι εμείς.
    θα μου πείς τώρα τι είναι ο καθυστερημένος Κολοκοτρώνης μπροστά σε έναν τύπου Λασκαράτο;

  56. Ο/Η stavroula λέει:

    @P
    Nai euxomai k egw gia Obama!

    Twra gia na mhn 3efeugoume ap to 8ema…sumfwnw me tsouknida…oti einai 2008…k oti proswpika dn uparxei laos pou na mhn exei kataloipa k skeletous sthn ntoulapa ths istorias tou. Otan katanohsoume k suxwrhsoume to parel8on mas
    isws arxisoume na koitame aisiodo3a k to mellon…
    8umh8hka ta logia enos a3iologou ka8hghth mou k e3airetikou
    an8rwpou, se kapoio ma8hma»Behavior Managment in Children»
    (in paidagogical studies). Mias k uparxei to 8ema peri e3elh3hs
    s authn thn istoselida. Mas eixe pei loipon to e3hs:
    «The human race has a long way in its SOCIAL EVOLUTION..,»
    (poso perissotero h fulh mas)…

    Filika

  57. Ο/Η stavroula λέει:

    @ laskaratos

    O «fanatismos» orismenwn or8odo3wn polles fores tuxainei na
    einai ka8ara 8eologikos…e3 ou k ta sumvanta
    mexri shmeron me tous Esfhgmenites monaxous.
    Fusika dn dikaiologw thn stash pollwn despotadwn oson afora
    thn e3hkosmikeush ths Ekklhsias k ton tropo pou prospa8oun
    na epivlh8oun. To idio k xeirotera 8a sunevaine k tote…
    An o Papas 8wreite «ala8htos» gia thn opoiadhpote kosmikh k
    politikh tou epiroh allo toso dusthxws vlepw na parousiazontai k dikoi mas…me liges dustuxws e3aireseis.
    Gi auto k patriarxia exoun ginei apo duo xwria xwriates alloi
    anagnwrizomenoi ws oikoumenikoi, alloi tous apodexontai k
    alloi oxi. Auto sigoura dn exei arxisei xtes einai epe3ergasia
    aiwnwn k vale.

  58. Ο/Η θαλασσινός λέει:

    Οι ουνίτες δεν διατηρούν το ορθόδοξο δόγμα. Αυτό είναι ανακρίβεια.Πιστεύουν στο πρωτείο του Πάπα και τη δογματική διδασκαλία των Λατίνων. Απλά έχουν εξωτερική εμφάνιση ορθοδόξου(ράσα, γενειάδα κτλ.) και έχουν ναούς βυζαντινούς με εικόνες κτλ. Σε όλα τα όλα είναι λατίνοι.

  59. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

    Θου Βου, είσαι ηλίθιος ή μας περνάς για ηλίθιους; Άμα δεν έχεις πια πατρίδα, τι να την κάνεις την πίστη; Να παρηγοριέσαι με τα «ήτανε θέλημα θεού» και τις «πατερικές διδασκαλίες» των δεσποτάδων που λέγανε ότι… ο Θεός μας έστειλε τους Τούρκους; Ρε ουρτ από’κει βλαμμένο προδοτικό troll. Προδότης είσαι κι εσύ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ραββίνων (ε, ήθελα να πω ΠΑΠΑΔΩΝ) που μια ζωή μισείτε την Ελλάδα και συμμαχείτε πάντα με τον κατακτητή, τον τύραννο και τον δικτάτορα. ΒΔΕΛΛΕΣ.

  60. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    θαλασσινός,
    δεν έχεις δίκιο. Οι Ουνίτες διατηρούν τον έγγαμο κλήρο, απαγγέλουν το σύμβολο της πίστεως χωρίς το filioqvue (και εκ του υιού εκπορευόμενο), φέρουν ορθόδοξα άμφια (όχι μόνο ράσα και γενειάδα) και κοινωνούν με ένζυμο άρτο. Μια απλή επίσκεψη στους ουνίτικους ναούς Αθήνας και Γιαννιτσών, θα σε πείσει. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στην Ουνιτική Εκκλησία της Ουκρανίας κοινωνούν και με άζυμο άρτο, ή μπορεί να ακουστεί το filioqvue αν συλλειτουργεί λατίνος επίσκοπος.

  61. Ο/Η doctor λέει:

    Ο Θου Βου διαλύει εις τα εξ ων συνετέθη το ιδεολόγημα της τρισχιλιετούς ύπαρξης του ελληνικού έθνους.
    Άλλωστε, όπως γράφει ο Ραφαηλίδης δεν είμαστε έλληνες που τυγχάνει να είμαστε χριστιανοί, αλλά χριστιανοί που μιλάνε ελληνικά…

    doctor

  62. Ο/Η Θου Βου λέει:

    @doctor

    τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις ….

    « ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΙΟΓΝΗΤΟΝ »(2ος μΧ αιώνας )

    Οι Χριστιανοί δεν διακρίνονται των άλλων ανθρώπων, ούτε κατά την πατρίδα, ούτε κατά τη φωνή, ούτε κατά τα ήθη και τα έθιμα. Διότι ούτε σε ιδιαίτερες πόλεις κατοικούν, ούτε διαφορετική γλώσσα χρησιμοποιούν, ούτε διαφορετικό βίο ζουν. Η διδασκαλία τους δεν είναι εφεύρεση πολυπραγμόνων ανθρώπων, ούτε προΐστανται συστημάτων όπως μερικοί φιλόσοφοι.

    Κατοικούν πόλεις Ελληνικές ή και άλλων εθνών, όπως έτυχε ο κλήρος στον καθένα και ακολουθούν τα τοπικά ήθη και έθιμα, ως προς την ενδυμασία και την τροφή και την υπόλοιπη ζωή τους, αποδεικνύουν όμως ομολογουμένως θαυμαστή και παράδοξο την ζωή και την πολιτεία τους. Πατρίδες κατοικούν τις δικές τους αλλά σαν να είναι πάροικοι. Συμμετέχουν σε όλα ως πολίτες και υπομένουν τα πάντα ως ξένοι.

    Κάθε ξενιτιά είναι πατρίδα τους και κάθε πατρίδα τους είναι ξένη γι αυτούς.

    Παντρεύονται όπως όλοι, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Τράπεζα κοινή έχουν, αλλά τη θεωρούν αγία. Έχουν και αυτοί σάρκα αλλά δεν ζουν κατά τη σάρκα. Ζουν στη γη αλλά συμπεριφέρονται σαν να μένουν στον ουρανό. Πείθονται και υπακούουν στους καθορισμένους νόμους αλλά με την ενάρετη ζωή τους, νικούν τους νόμους.

    Όλους ανεξαιρέτως τους αγαπούν και σχεδόν από όλους διώκονται. Αγνοούνται και κατακρίνονται. Θανατώνονται και ζωοποιούνται. Ζουν λιτά σαν να είναι πτωχοί, αλλά τους άλλους ελεούν πλούσια. Τα πάντα στερούνται και τους περισσεύουν τα πάντα. Ατιμώνονται και μέσα στις ατιμίες δοξάζονται. Ενώ κακοπαθούν χαίρονται σαν να παίρνουν ζωή.

    Από τους Ιουδαίους πολεμούνται ως εχθροί και από τους Έλληνες καταδιώκονται και την αιτία του μίσους τους δεν μπορούν να την εξηγήσουν ούτε οι ίδιοι οι διώκτες τους. Για να το πούμε με απλά λόγια ότι είναι η ψυχή μέσα στο σώμα το ίδιο οι Χριστιανοί μέσα στον κόσμο.

    Η ψυχή είναι σπαρμένη μέσα σε όλα τα μέλη του σώματος και οι χριστιανοί μέσα σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Και κατοικεί μεν η ψυχή στο σώμα, αλλά δεν είναι σωματική. Και οι Χριστιανοί κατοικούν στον κόσμο αλλά δεν είναι κοσμικοί. Ενώ είναι αόρατη η ψυχή, φρουρείται από το ορατό σώμα.

    Και οι Χριστιανοί φαίνεται ότι είναι μέσα στον κόσμο, αλλά η θεοσέβειά τους μένει αόρατη. Μισεί την ψυχή η σάρκα και την καταπολεμεί χωρίς να αδικείται από αυτήν, αλλά μόνο διότι εμποδίζεται από την ψυχή να απολαμβάνει τις ηδονές. Μισεί και τους Χριστιανούς ο κόσμος χωρίς να αδικείται, αλλά μόνο διότι αντιτάσσονται στις ηδονές. Η ψυχή αγαπά τη σάρκα και τα μέλη που τη μισούν. Και οι Χριστιανοί αγαπούν τους ανθρώπους που τους μισούν. Η ψυχή είναι κλεισμένη μέσα στο σώμα, αλλά αυτή συγκρατεί το σώμα.

    Και οι Χριστιανοί κατέχονται και φρουρούνται υπό του κόσμου, αλλά αυτοί συνέχουν και διατηρούν τον κόσμο.Ενώ είναι αθάνατη η ψυχή, σε φθαρτή σκηνή κατοικεί. Και οι Χριστιανοί ζουν ανάμεσα από φθαρτά πράγματα, ελπίζοντας και περιμένοντας την αφθαρσία των ουρανών. Ενώ ταλαιπωρείται και βασανίζεται η ψυχή με τα υλικά πράγματα, αυτή όλο και γίνεται καλύτερα. Και οι Χριστιανοί ενώ τιμωρούνται και κολάζονται, αυτοί όλο και περισσότεροι γίνονται.

    Σε τέτοια κατάσταση τοποθέτησε τους Χριστιανούς ο Θεός, από την οποία δεν επιτρέπεται σε αυτούς να παραιτηθούν.

    Β.Ε.Π. 5-7, τομ. 2, 253.

  63. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Λασκαράτος

    @Diagrammenos,
    παρεμβαίνω απρόσκλητος για να διορθώσω μια σοβαρή ανακρίβεια που γράφεις βασιζόμενος μάλιστα στον Ριζοσπάστη στον (νεαρό Κνίτη φαντάζομαι) συντάκτη του οποίου χρεώνω ένα αφελέστατο λάθος, που το βρίσκει κανείς και αλλού. Ο νεαρός (παρεκτός και το άτθρο γράφτηκε από την Λιάνα) το αντέγραψε, κριτική ικανότητα και ιστορική γνώση λυπάμαι αλλά σπάνια θα βρει κανείς σε νέους δημοσιογράφους, και το σερβίρισε.@

    Διατίθεμαι να μου διορθώσεις όσες σοβαρές ανακρίβειες βλέπεις να γράφω.

    Εκτός όμως από το κείμενο του «Ριζοσπάστη», αλιεύω την ίδια πληροφορία και από το «Βήμα», το οποίο θεωρείς σοβαρή εφημερίδα. Στην Φωτεινή Τομαή, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο «νεαρός Κνίτης», ή η Λιάνα Κανέλλη της «σέρβιραν» την πληροφορία;

    @Η ακραία εγκωμιαστική φράση για τον Μπελογιάννη που αποδίδει στον φοβερό Σπυρίδωνα από Ιωαννίνων, αρχιεπίσκοπο Αθηνών δεν θα μπορούσε να είχε ειπωθεί ποτέ-το ξέρεις κλά εσύ-αλλά υπάρχει στην απολογία του Μπελογιάννη, στην αναφορά του στους διωκόμενους κομμουνιστές, από όπου έχει παρθεί αυτούσια για να μπει στο στόμα του ακροδεξιού εθνικιστή Σπυρίδωνα. Παραθέτω το απόσπασμα:

    «…Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. …».@

    Ο νεαρός Κνίτης στο «Ριζοσπάστη» δεν αναφέρεται στο απόσπασμα αυτό. Το αναφέρει το «Βήμα» και άλλες ιστοσελίδες, τις οποίες δεν επικαλέστηκα.

    Προσωπικά, δεν βλέπω γιατί ένας υπερσυντηρητικός άνθρωπος, ο οποίος ενδεχομένως να είχε την άποψη ότι οι κομμουνιστές είναι φονιάδες, αιμοδιψείς, ψεύτες, αχρείοι, τιποτένιοι, έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους ως υλιστές, να μην έχει εντυπωσιαστεί από την διάψευση των προλήψεών του, βλέποντας στη δίκη τη στάση του ανθρώπου με το γαρύφαλο και της συντρόφισσάς του.

    Ας είναι όμως. Πάμε παρακάτω…

    @Εσύ Diagrammenos,
    που κατέχεις τα εκκλησιαστικά, τα αγιωτικά και όλα τα παπαδικά τσαλίμια και τερτίπια@

    Ουδέποτε ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο.

    @δεν θα τον έκανε να κάνει την ταραγμένη εκείνη περίοδο τέτοια δήλωση και να συγκρουστεί με τα αφεντικά του στο παλάτι.@

    @θα μπορούσα να σε παραπέμψω και στο πραγματικό γεγονός πως ο Σπυρίδων αρνήθηκε όταν τον επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία της ΕΔΑ να κάνει δημόσια δηλώσεις και έκκληση για να σωθεί ο Μπελογιάννης-είχε κάνει ακόμη και ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος-αλλά είπε πως θα απευθυνθεί ιδιωτικά στον βασιλιά.@

    Η λέξη που χρησιμοποίησα εγώ Λασκαράτε, δεν είναι η λέξη «δήλωση», αλλά η λέξη «εκτίμηση» – ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή, αν είχε κάνει μια τέτοια ΔΗΜΟΣΙΑ δήλωση ο Σπυρίδων, θα είχε γίνει σεισμός, τη βουή του οποίου θα την ακούγαμε μέχρι σήμερα.

    Το «Βήμα» γράφει, πως την εκτίμηση αυτή, την έκαμε ο Σπυρίδων στους βουλευτές της ΕΔΑ όταν τον επισκέπτηκαν ιδιωτικώς – και τους είπε πως δεν θα προέβαινε σε δημόσια δήλωση, αλλά θα παρενέβαινε στο Παλάτι. Συνεπώς, απ’ όσα διαβάζω, καταλαβαίνω πως πρόκειται για μία πληροφορία, την οποία μετέφεραν οι βουλευτές της ΕΔΑ μετά την επίσκεψή τους στον Αρχιεπίσκοπο – και που μέχρι στιγμής, προσωπικά δεν γνωρίζω να έχει διαψευσθεί.

    Όπως βλέπεις λοιπόν, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, προσέχω τι γράφω και δεν υιοθετώ άκριτα τα όσα διαβάζω στη μία ιστοσελίδα ή στην άλλη.

    Μήπως είναι μύθος η πληροφορία αυτή, όπως τόσοι άλλοι μύθοι που κυκλοφορούν. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Για να αποφανθώ οριστικά όμως, θα πρέπει να γνωρίζω την πηγή της πληροφορίας – και αυτήν δεν την έχω στα χέρια μου. Βλέπω ωστόσο δύο διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας, επώνυμες πηγές, να αναφέρουν το ίδιο περιστατικό.

    Αντιθέτως, για τα περί αγγλικανού αρχιεπισκόπου που αναφέρεις, δεν μας παραπέμπεις κάπου. Θα με ενδιέφερε προσωπικά, αν είχες κάποια συγκεκριμένη πηγή, που να τεκμηριώνει την ανάμειξη του αγγλικανού, να την αναρτήσεις. Μακάρι ο άνθρωπος να είχε παρέμβει. Ποιος του το ζήτησε όμως;

    @ ξέρεις πολύ καλά τι κουμάσι ήταν ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ηγετικό στέλεχος του Βορειοηπειρωτικού αγώνα. Ξέρεις πως καμμία ανθρώπινη ευγένεια (που δεν φαίνεται άλλωστε να είχε)@

    Πρόσεξε τώρα τι λάθη κάνεις κατά την γνώμη μου – στο ίδιο πνεύμα με την αντιμετώπιση των δεδομένων σε σχέση με τον Σχολάριο.

    Ας υποθέσουμε ότι ξέρω τι κουμάσι ήταν ο Σπυρίδων και ότι δεν είχε καμία ανθρώπινη ευγένεια (τίποτε δεν ξέρω απ’ αυτά, αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι) …

    @ Μπορώ να σε παραπέμψω στη μαρτυρία του ηγούμενου Γερμανού Δημάκου της μονής Αγάθωνος-όπου σαπίζει το πανάγιο άσπιλο πτώμα του Βησσαρίωνος-στα απομνημονεύματα του οποίου («Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη. Στρατιωτικός ιερεύς στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ», Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις) θα δεις πως ο Σπυρίδωνας επειδή οι μαθητές της εκκλησιαστικής ΣΧολής Βελάς είχαν πάει με το ΕΑΜ, μιλούσε γι’αυτούς χυδαία περιφρονητικά@

    Οι εποχές εκείνες ήσαν εξαιρετικά ταραγμένες. Στον Κανελλόπουλο αποδίδονται τα περί «Παρθενώνων και Μακρονήσου» (αν και αυτός τα διέψευσε κατηγορηματικά) , η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διασπάστηκε σε «Εθνική» και μη, ο Ανδρέας ο Καραντώνης, ο οποίος ομολογεί πως επί Κατοχής ο Σικελιανός του είχε χαρίσει ένα χρυσό ρολόι για να το πουλήσει στη μαύρη αγορά και να φάει, καταφερόταν εναντίον του Σικελιανού για τη στήριξη που είχε δώσει στο ΕΑΜ.

    Επί Κατοχής, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, δύο στρατών των οποίων ηγούντο ο Σαράφης και ο Ζέρβας – δύο φίλοι απότακτοι από το στρατό, για τη συμμετοχή τους στο Κίνημα του ’35. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκινά τον πόλεμο κατά της Αριστεράς, αιματοκυλώντας τη διαδήλωση στο Σύνταγμα.

    Με βάση το σκεπτικό σου, ένα κουμάσι σαν τον Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να είχε εξοριστεί από τον Μεταξά και δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε σύγκρουση με το Παλάτι (πλάι στο οποίο πέρασε και την Κατοχή). Ένα κουμάσι σαν τον Κανελλόπουλο δεν θα μπορούσε να είναι ο συγγραφέας της «Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», ούτε ο ήπιος και ευπατρίδης πολιτικός που γνωρίσαμε στα τελευταία του.

    Στον ΕΔΕΣ είχε πολεμήσει ο δικτάτορας Ιωαννίδης, στον ΕΔΕΣ ήταν υπαρχηγός ο Κομνηνός Πυρομάγλου, ο οποίος συνεχάρη την ΕΔΑ όταν βγήκε αξιωματική αντιπολίτευση και επισκέφθηκε τον Γρηγόρη Λαμπράκη στο νοσοκομείο πριν ξεψυχήσει.

    @…μπορώ να σε παραπέμψω στην Λογοδοσία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο οποίος με κυνισμό περιγράφει πως εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος ο Σπυρίδωνας@

    Θα περίμενε κανείς, από τον τρόπο που εξελέγη ο Χρύσανθος ως εγκάθετος του Μεταξά, να εξυπηρετήσει τον δωσιλογισμό. Και όμως ο Πόντιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση του Τσολάκογλου, η οποία αργότερα και τον καθαίρεσε.

    Θα περίμενε κανείς, από τον τρόπο που εξελέγη ο Σεραφείμ, να μην είχε χτυπήσει τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, να μην είχε συμμετάσχει στα νιάτα του, στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΔΕΣ – και ίσως θα περίμενε κανείς να μην είχε αναφερθεί εγκωμιαστικά στο νεκρό του ο Χαρίλαος Φλωράκης, χαρακτηρίζοντάς τον «έντιμο αγωνιστή και πατριώτη».

    Μπορεί να έχεις δίκιο λοιπόν – και η διήγηση περί Σπυρίδωνος να είναι ένας ρομαντικός μύθος, όπως πάμπολλοι άλλοι. Εκεί που δεν μπορώ να συμφωνήσω, είναι στην τεκμηρίωση της θέσης σου.

  64. Ο/Η stavroula λέει:

    @62
    Nai sumfwnw gia tous xristianous. Oi ekproswpoi tous einai autoi
    pou mas skandalizoun, idiaitera otan to parousiastiko tous k oi
    farisaismoi tous ka8e allo apo xristianikh zwh empneoun.
    To xeirotero, kata periodous polloi ap autous sunergasthkan me thn ka8e h8hnousa kuvernhsh se periodous pou oi eleu8eries twn politwn diwkthkan k polemh8hkan.
    Mporei na uparxoun merikes e3aireseis ston kanona alla dusthxws eprepe na htan akrivws to anti8eto.
    Kata thn gnwmh mou to kalutero pou 8a eprepe na kanoun einai
    na stamathsoun na trwne ap to kratos ws dhmosioi upallhloi k
    na vroun tous pneumatikous tous prosanatolismous. Opws
    akrivws, lampro paradeigma einai k o apostolos Paulos pou
    asxoloutan me thn texnh tou skoinopoiou gia na mhn epivarhnei
    k skandalizei tous pistous!
    Mia k sthn nau ths or8odo3ias pleoume polloi einai asxhmo na apogohteusoume, etsi dn einai?
    http://www.usatoday.com/news/religion/2007-01-11-orthodox-x.htm

    @61
    Whats up doc!
    «to ideologima ths trisxilietous upar3hs tou ellhnikou e8nous»
    elpizw na mhn ennoeis 100% ellhniko DNA k alla tetoia…e?

    «Kai oi xristianoi katexontai kai frourountai upo tou kosmou,alla
    autoi sunexoun kai diathroun ton kosmo».
    Telika o xristianismos (kata tragikh eirwnia)ekfrazei olh thn idea
    ths pagosmikopoihshs me thn kalh ths ennoia!

  65. Ο/Η stavroula λέει:

    @ 8B
    to parapanw enhmerwtiko «site» bgainei mono sto plhktrologio.
    oxi me klik

  66. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    diagrammenos,
    απαντώ ευχαρίστως στο πρώτο πολιτισμένο, μη υβριστικό και με πολύ σοβαρά επιχειρήματα σχόλιο που μου έχεις απευθύνει.
    Χαίρομαι που καλόπιστα δέχεσαι πως ενδέχεται η εγκωμιαστική φράση για τους κομμουνιστές η οποία αποδίδεται (όχι μόνο από τον Ρ, όπως επισημαίνεις και είχα και εγώ επισημάνει) μπορεί να είναι και μύθος. Απευθύνομαι λοιπόν στην κρίση σου και σε ρωτάω (δεν είναι ανάγκη να απαντήσεις, ρητορικό ερώτημα): Είναι δυνατόν ένας αρχιεπίσκοπος της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου και μάλιστα ο υπερσυντηρητικός Σπυρίδων, να εξύψωνε τους κομμουνιστές, ακόμη ψηλότερα από τους πρώτους Χριστιανούς, έστω και σε «ιδιωτική» συζήτηση βασιζόμενος μάλιστα στην εχεμύθεια των συνομιλητών του; Πέρα από αυτό, είναι δυνατόν να πίστευε κάτι τέτοιο; Και τρίτον, δεν σε υποψιάζει αυτή η αυτολεξεί αντιγραφή από την απολογία του Μπελογιάννη;
    Η φερόμενη ως φράση του Σπυρίδωνα είναι της ίδιας αξίας με το «Ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα» που τάχα μου είπε ο Καραμανλής όταν το παρακράτος του δολοφόνησε τον Λαμπράκη.
    Η κυρία Τομαή του Βήματος, είναι έγκυρη ερευνήτρια, αλλά δεν επικαλείται κάποια πηγή για τη φράση αυτή.
    Με τον συντάκτη του «Ρ» είμαι αυστηρός γιατί έπρεπε να υποψιαστεί βλέποντας μάλιστα την απολογία του Μπελογιάννη που περιείχε την ίδια φράση και γιατί μπορούσε να ρωτήσει και γιατί εκφράζει μια από τις παθογένειες του ΚΚΕ να προσφεύγει σε εγκώμια αντιπάλων του-που δεν τα έχει ανάγκη-για να αυξήσει το κύρος του.
    Συμφωνώ με τον αντίλογό σου σχετικά με όσα επικαλέστηκα για τον Σπυρίδωνα, ασφαλώς οι άνθρωποι είναι αντιφατικοί.
    Για τον Αγγλικανό αρχιεπίσκοπο, όπως και για άλους θρησκευτικούς ηγέτες-νομίζω και καθολικοί επίσκοποι και σίγουρα κάποιος Μεγάλος Ραβίνος-θα τα βρείς στην «Εντολή» της Δ.Σωτηρίου. Νομίζω μάλιστα πως επαναλαμβάνονται στην ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
    Τέλος αφού σε ενδιαφέρει το θέμα μάθε και κάτι συναφές, που δείχνει την συμπεριφορά των επισκόπων της Αθήνας στο ζήτημα αυτό:

    Σε επίσκεψη συντάκτη της «Αυγής» υπέρ του φυλακισμένου «κατασκόπου» Μ.Γλέζου προς τον τότε αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο, ο τελευταίος αναγνώρισε την συνεισφορά του και υποσχέθηκε μεσολάβηση στον βασιλιά για την απελευθέρωσή του. Η δημοσιέυση (31 Μαϊου 1961) της δήλωσής του, τον πανικόβαλε και έσπευσε την επομένη να ανασκευάσει: «..εδήλωσα ότι θα προσπαθήσω να υποβάλω το αίτημα…χάριτος…πλην δεν το κατόρθωσα, ουδέν έτερον είπον…καθ’όσον είμαι αναρμόδιος» («Αυγή»-3-6-2001).

  67. Ο/Η Diagrammenos λέει:

    Λασκαράτος

    Με υποψιάζουν πολλά πράγματα. Με υποψιάζει ο διάλογος μεταξύ Ιουστινάνη και Νοταρά (ποιος τον άκουσε στα ιταλικά;), με υποψιάζει η στιχουργική του Αθανάσιου Διάκου την ώρα που τονε σούβλιζαν, με υποψιάζει το λογίδριο που έβγαλε ο Σανταρόζα προτού δεχθεί το τούρκικο βόλι, οι αναφορές του Μπάυρον στη «δύστυχη Ελλάδα» στο προθανάτιο παραλήρημά του, τον οποίον καταγράφει ένας άνθρωπος που δεν βρισκόταν στο δωμάτιο την ώρα εκείνη, με υποψιάζει ο κατ’ ιδίαν διάλογος μεταξύ του Σουκατζίδη και του γερμανού διοικητή στο Χαϊδάρι σε μια γλώσσα που κανείς άλλος δεν καταλάβαινε, με υποψιάζει ο ήρωας Κουκίδης ο οποίος απεδείχθη ανύπαρκτος.

    Αν όμως ο Θεόκλητος μπορούσε κατ’ ιδίαν να αναγνωρίζει την συνεισφορά του Γλέζου και να υποσχέθηκε μεσολάβηση στο βασιλιά, τότε το ίδιο μπορούσε και ο Σπυρίδων.

    Είναι εξαιρετικά πιθανό, αυτό που έκανε ο Θεόκλητος για τον Γλέζο, με την πάροδο του χρόνου να προβλήθηκε και στο παρελθόν, με λίγα κομμάτια από την απολογία του. Όσο για τον αγγλικανό, τους ραββίνους και τους καθολικούς επισκόπους, φαντάζομαι πως, αν είχαν συγκινηθεί, όλο και κάποιος ιστορικός, έξω από την Διδώ, θα ανέφερε κάτι που να κυκλοφορεί ευρέως σήμερα.

    Μένει λοιπόν το ερώτημα. Να αναγνωρίσω το ποτήρι μισοάδειο, ή μισογεμάτο; Επιλέγω το μισογεμάτο, θέλοντας να πιστεύω στην έμφυτη καλοσύνη της γαμημένης ανθρώπινης φύσης, κόντρα σε όλα τα δεδομένα.

  68. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Diagrammenos,
    η σειρά μου να καταφύγω στην κα Τομαή, μονο που τα τηλεγραφήματα των 20 Αγγλικανών κληρικών, δεν είναι αναπόδεικτες ιδιωτικές δηλώσεις.

    Το θέμα των εκτελέσεων έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πρωτοστατούν μεν τα κομμουνιστικά κόμματα, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά μαζί τους κινητοποιούνται σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, φιλελεύθεροι ακόμη και δεξιοί και μέλη των χριστιανικών κομμάτων. Τηλεγραφήματα και εκκλήσεις να ματαιωθούν οι εκτελέσεις στέλνουν στον βασιλιά ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους ο Ντε Γκωλ, ο Πιερ Κοτ, ο Πολ Μπονκούρ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Πολ Ελυάρ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Λουί Αραγκόν, ο Ζαν Κοκτό, ο Χένρι Γουάλας κ.ά. Είκοσι αγγλικανοί κληρικοί με τηλεγράφημά τους στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον καλούν να γίνει νέος Ιωάννης Χρυσόστομος. Ακολουθούν τηλεγραφήματα αμερικανών κληρικών. Ο Πλαστήρας σχηματίζει πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο του βουνό με τα συσσωρευμένα κείμενα διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ το σκίτσο του Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο που φιλοτέχνησε ο Πικάσο κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίγραφα σε όλον τον κόσμο.
    tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14688&m=A28&aa=1 – 33k

  69. Παράθεμα: 29η Μαϊου 1453: «είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.