Μονής Βατοπεδίου «πονηρότητες» (συνέχεια) με 80 τουριστικά στρέμματα

cross.jpgff.jpgαίνεται ότι δεν θα μας αφήσει αυτή η Μονή ήσυχους. Θα συνεχίζει να απασχολεί με τις αλλεπάλληλες διεκδικήσεις των συμφερόντων της. Όπως θα θυμάστε, σχετικά πρόσφατα γράψαμε μια σχετικά συνοπτική περίληψη του ιστορικού των ανομιών της σε τρία μέρη εδώ, εδώ και εδώ

Καθώς και παλαιότερα το 2006 εδώ, και εδώ
5 συνολικά ποστ. Μεγάλη η Χάρης Της!

Αυτή τη φορά είναι τόσο οφθαλμοφανές το σκάνδαλο που ακόμα και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. της Πέλλας Δάνης Τζαμτζή ζητά την ανάκληση του συμβολαίου των 180 στρεμμάτων στον Αγιο Αθανάσιο ζητεί με έγγραφό του στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Πράξη «Εν κρυπτώ» λοιπόν, όπως γράφει ο Κώστας Λασκαρέλιας στην «Ελευθεροτυπία» Εκατόν ογδόντα στρέμματα γης, υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας -τόπο χειμερινού τουρισμού- παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους ως ένα από τα ανταλλάγματα για τη λίμνη Βιστονίδα και την παραλίμνια έκταση στη Θράκη, που φέρεται, με υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, ότι ανήκε στο μοναστήρι.

Κανείς από τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η αποκάλυψη της παραχώρησης έγινε μετεκλογικά από τη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πέλλας Θεοδώρα Τζάγκρη και το δήμαρχο Βεγορίτιδας Αθανάσιο Κάρτα, όπου υπάγεται ο Άγιος Αθανάσιος. Το 2814 συμβόλαιο συντάχθηκε το Μάιο του 2007 από τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη-Βουλγαράκη, σύζυγο του σημερινού υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Η αξία της έκτασης προσδιορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες της Εφορίας. Η έκταση ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο Έδεσσας έγινε στις αρχές Ιουνίου.

Η μονή κράτησε στην κυριότητά της τα ακίνητα της Ουρανούπολης και στις προθέσεις της, όπως τις γνωστοποίησε στο δήμαρχο Μιχάλη Βλαχόπουλο, είναι η δημιουργία πανεπιστημιακού ιδρύματος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε σύμπραξη με το δήμο και με πρώτο κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την εκποίηση εκτάσεων που παραχωρήθηκαν ως αντάλλαγμα για τη Βιστονίδα λίμνη και την παραλίμνια περιοχή.

Θέλω να ξέρω τι ισχυρά μέσα είναι αυτά που διαθέτει η Μονή Βατοπεδίου που συνεχίζει παρ’ όλες τις δημοσιεύσεις-καταγγελίες εδώ και τόσα χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα;

Λεπτομέρειες στην «Ε»

.

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις. Bookmark the permalink.

24 Responses to Μονής Βατοπεδίου «πονηρότητες» (συνέχεια) με 80 τουριστικά στρέμματα

  1. Ο/Η xBerliner λέει:

    χαχαχαχαχα
    Γελάω από τα κλάματα.
    Ώστε από παραθαλάσσια/παραλίμνια περιοχή η Μονή Βατοπεδίου, πήγε σε ορεινή περιοχή χειμερινού τουρισμού;
    Πως λένε δηλαδή, «αν δεις καράβι στο βουνό, Μονή το χει τραβήξει»;

    ΥΓ
    Και για όσους δεν κατάλαβαν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουμε σύντομα (οι Μονές έχουν πάντα πολύ καλή ενημέρωση). Και μάλιστα με όρους Μονής (συστατικές επιστολές από αρχιεπισκόπους και άλλα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια).
    Με λίγα λόγια «Μονή τα κάναμε».

  2. Ο/Η pascal λέει:

    Στα πρακτορεία στοιχήματος παίζεται ήδη το ποιος θα ιδρύσει πρώτος ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

    Η Εκκλησία δίνει 1.40
    Το Συγκρότημα Λαμπράκη 1.80
    Ο Κόκκαλης 2.00

  3. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Ιστορική τω όντι η μονή η οποία κατέχει εκτός από τσιφλίκια και την ιερή ζώνη της αειπαρθένου της Ναζαρέτ. Με τέτοια προσόντα η φιλοδοξία της για «μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια του υπό αναθεώρησιν άρθρου 16 είναι απόλυτα κατανοητή. Φαντάζομαι θα διδάσκεται η Σολομωνική, το ξεμάτιασμα και ιερά ξόρκια. Ως ελάχιστη συνεισφορά στην ιστορία της μονής αντιγράφω από την «Κυρ.Ελευθεροτυπία» (15/12/2002):

    «….Ομως, ο μεγαλύτερος θόρυβος είχε ξεσπάσει πριν από οκτώ χρόνια όταν είχε μεταφερθεί από τη Μονή Βατοπεδίου η Τίμια Ζώνη της Παναγίας σε ναό της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί το κειμήλιο παρέμεινε για 4 ημέρες και οι εισπράξεις του ναού ήταν περίπου 12 εκατ. δραχμές.

    Ωστόσο, πολλοί θα θυμούνται την «περιφορά» της Αγίας Ζώνης από σπίτι σε σπίτι. Οι μοναχοί είχαν επισκεφθεί όλα τα σπίτια πλουσίων και επιφανών, μηδέ των πολιτικών αρχηγών εξαιρουμένων (Κ. Μητσοτάκης Α. Παπανδρέου), για να δώσουν ευλογία. Κανένας δεν γνωρίζει τις εισπράξεις τότε…»

    Για την Ιστορία κε Ροϊδη, ο ναός της Ν.Φιλαδελφείας που αναφέρεται, ήταν η έδρα του πανοσιώτατου κ.Τιμόθεου Ηλιάκη, εξομολόγου της παλαιάς πρωθυπουργίνας μας ευσεβεστάτης κας Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου.

  4. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Συμπληρωματικά περί της Αγιωτάτης Τιμίας Ζώνης της πανιέρου μονής Βατοπεδίου και άλλων συναφών:

    Σύμφωνα με την παράδοση η ιερώτατη ζώνη μεταφέρθηκε το 395 από τα Ιεροσόλυμα, σε ναό της Κωνσταντινούπολης. Εκεί τεμαχίστηκε και κομμάτια της μεταφέρθηκαν και υπάρχουν στην Δύση, ενώ το μεγαλύτερο, φυλάγεται στην μονή Βατοπεδίου, χαρισμένο σύμφωνα με κάποια παράδοση το 1101 από τον Λάζαρο της Σερβίας. (Στοιχηματίζω πως μια χρονολόγησή του από ειδικούς θα έφερνε την υπεραγία παρθένο της Ναζαρέτ πολύ πιο κοντά στην εποχή μας).
    Η ζώνη διακομίσθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1995. Ο Πέλλης Χρυσόστομος ομολόγησε στην «Ελευθεροτυπία»: «Πρόκειται για σκάνδαλο, γιατί όλη η ιστορία συνδέθηκε με το χρήμα..», και συνέχισε με σπάνια ειλικρίνεια: «Διάφοροι επιτήδειοι που έχουν συμφέροντα…λένε, ε, ας παρουσιάσουμε και κανένα θαύμα…». Η περιφορά περιλάμβανε επίσκεψη στην οικία Μητσοτάκη, στην πρωθυπουργική βίλα της Εκάλης και στα κεντρικά γραφεία εταιρείας αυτοκινήτων, χορηγού της μονής. Ακολούθησε έκθεση για τον ευσεβή λαό στον ναό του εξομολόγου της κας Λιάνη. Αντιγράφω από το «ΚΛΙΚ» (Ιανουάριος 1996) «Δημιουργήθηκαν οι γνωστές —όλο δέος, σεβασμό και κατάνυξη— ουρές έξω απ’ την εκκλησία που τη φιλοξενούσε. ‘Mη με… σμπρώχνεις, μωρή, εμένανε, έχω έρθει απ’ τις έξι το πρωί’, ‘Tην κατάρα μου να ’χεις, κωλομπάτσε, που δεν μ’ αφήνεις να περάσω’ κι άλλα τέτοια, που ταιριάζουν στο ταμπεραμέντο μας. Mετά απ’ αυτό, ο Eφραίμ την πήρε τη Zώνη και την έκανε τουρνέ —σα να ’ταν πριμαντόνα μπουλουκιού του ’50— στα πλούσια σπίτια, για να τους φωτίσει ο Θεός να βάλουν κι άλλα μηδενικά στις επιταγές που του κόβανε».
    Ο αγιώτατος ηγούμενος Εφραίμ «μίλησε για τον αγώνα της Μονής του στο πλευρό των Σέρβων αδελφών του, που εκείνη την εποχή ξεπάστρευαν αμάχους μουσουλμάνους, πολίτες της Σεμπρένιτσα» (Ιός, 12-4-’98).
    Mερικά χρόνια αργότερα, ο πρώην μοναχός Χρίστος Στάγγος από την Θεσσαλονίκη, με 22 σελίδων αναφορά του στην κυπριακή Ιερά Σύνοδο, ενέπλεξε μεταξύ άλλων και τον αγιώτατο ηγούμενο Εφραίμ σε ακατανόμαστα σκάνδαλα, για τα οποία η αδέκαστη εκκλησιαστική Δικαιοσύνη απεφάνθη πως ήταν αισχρές συκοφαντίες. Έτσι κι αλλιώς οι ελεεινές αυτές συκοφαντίες εναντίον ενός σεβαστού εκκλησιαστικού πατέρα θα πρέπει να ενταχθούν στην αλληλοεξόντωση των εκκλησιαστικών φατριών στην Κύπρο, ένα μέρος της Ιεραρχίας της οποίας έχει στενές σχέσεις με το ιερώτατο Βατοπέδι.

  5. Το θέμα τούτο το είχα ξεχάσει. Όλα ξεπουλιούνται, όλα χαρίζονται. Πόσα χρόνια θα είναι κυβέρνηση;

  6. Ο/Η kapetank λέει:

    αφου ετσι και αλλιως κανουν οτι θελουν
    τουλαχιστον ας πληρωνουν τους μισθους
    των υπαλληλων τους

  7. Ο/Η xasodikis λέει:

    Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να εισέλθει η Μονή Βατοπεδίου (ου μην αλλά και σύμπασα η Ορθόδοξος Ανατολική του Χριστού Εκκλησία) στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, και συγκεκριμένα στον κλάδο «Real Estate».

    Κάπου θυμάμαι να έχω διαβάσει μία ρήση για τον Χριστό και τον Μαμμωνά, αλλά μου διαφεύγει ετούτη τη στιγμή…

    Καλημέρα

  8. Ο/Η xberliner λέει:

    Μόνο 12 εκ δραχμές ήταν όσα μάζεψαν από το προσκύνημα;
    Τέλος πάντων.
    Τότε η περιφορά δεν έγινε μόνο σε σπίτια πολιτικών (σιγά μην έχανε η Λιάνη) αλλά σε πολλά σπίτια των ΒουΠου που τα έχωναν τα φράγκα. Ένδειξη ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μια σοβαρή φιλελεύθερη αστική τάξη (όταν η «αστική» τάξη που έχεις πληρώνει για να προσκυνήσει είδωλα…). Από την άλλη η συγκέντρωση του πόπολου έξω από την εκκλησία έδειξε ότι δεν έχουμε μια σοβαρή προλεταριακή τάξη (αν δεν έχεις αστούς και προλετάριο πως διάολο θα έχεις ιδεολογικές/κοινωνικές συγκρούσεις απαραίτητες για να προχωρήσεις μπροστά). Είμαστε μια χώρα φρικτών μικροαστών. Ή όπως έγραψε και ο Πανούσης ζούμε την μικροαστική καταστροφή.

    ΥΓ
    Η ιστορία της τίμια ζώνης μου έφερε στο μυαλό ένα βιβλίο του Καζαντζάκη (αδερφοφάδες αν θυμάμαι καλά) στο οποίο περιγράφει σε κάποιο σημείο ένα μοναχό να περιφέρει την τίμια ζώνη σε άγονα και φτωχά χωριά της Ηπείρου.

  9. Ο/Η Μύρων λέει:

    Με διασκεδάζουνε τα ψευδοϊστορικά του κ. Λασκαράτου,
    αλλά και αυτό το προτεσταντικό ύφος των σχολιαστών. Αν ορισμένοι είναι ασυμβίβαστοι και κατακεραυνώνουνε κάθε σκάνδαλο, κάθε παράβαση και κάθε αμαρτία, πάω πάσο. Θα έπρεπε όμως πρώτα να βαρέσουνε κατακέφαλα τις δικές τους παραβάσεις και δεύτερον και κυριότερον αφού μόνο αυτό μπορώ να ελέγξω, θα έπρεπε αναλογικώς εκτός της Εκκλησίας, να κατακεραυνώσουνε και την αστική δημοκρατία αφού τα δικά της σκάνδαλα, οι κλοπές, οι λαμογιές και τα εγκληματα σύγκριση δεν έχουν.

    Συμβαίνουν οικονομικά και άλλα σκάνδαλα στην Εκκλησία; Ασφαλώς συμβαίνουν αφού την κατοικούνε άνθρωποι. Παρά τα σκάνδαλα, παρά την αμαρτία, η Εκκλησία μένει Εκκλησία και τίποτα δεν παθαίνει από αυτά. Αν κάποιος ζητά Εκκλησία δίχως σκάνδαλα και παραβάσεις είναι βαθιά νυχτωμένος και δεν ξέρει τι είναι η ζωή, ο κόσμος, οι άλλοι και ο εαυτός του.

    Για να πω τα πολλά με λίγα λόγια, η Εκκλησία απαντά στην απορία του Θανάτου. Και η απάντησή της είναι ολόφωτη και κραταιά και ακόμα, αιώνια. Η Εκκλησία μας καλεί να περπατήσουμε εκεί που ούτε η Επιστήμη, ούτε η Τεχνολογία, ούτε η Ψυχανάλυση, ούτε κανένας άλλο και τίποτα δεν ξέρει και δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Μας βαστάει το χέρι, μας δίνει κουράγιο και μας δείχνει.
    Κι όποιος θέλει περπατά.

  10. Ο/Η agiosthomas λέει:

    Εχουσιν ανάγκας οι μοναχοί,
    Τελείωσαν τα καλυντικά:κραγιόν, πούδρα κλπ.
    Δεν ράφτηκαν και για τη κολεξιό του χειμώνα.
    Πρέπει να κάνουν τις προμήθειες του 2008
    Μετ’ευχων

  11. Ο/Η π2 λέει:

    A, μάλιστα, γι’ αυτό δεν είναι εφικτός ο χωρισμος Κράτους – Εκκλησίας, γιατί η Εκκλησία μας βαστάει το χέρι. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

  12. Ο/Η Undantag λέει:

    Kι αν εγώ δεν θέλω κανέναν «άγιο» να με κρατάει από το χεράκι – όπως η γιαγιά μου όταν ήμουν εξάχρονο και πήγα πρώτη μέρα στο σχολείο (ούτε και τότε ήθελα, btw!);

    Κι αν εγώ προτιμώ τα μικρά βήματα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της ψυχανάλυσης από τις γονατιές στο πλακόστρωτο των θεουσών που επισκέπτονται την Ιερά Εικόνα τάδε στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοβυζιώτησας (μεγάλη η χάρη της!);

  13. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

    ποιά η δύναμη της μονής βατοπεδίου και δεν την αγγίζει ο νόμος;
    απλή η απάντηση.
    η ίδια δύναμη με του κουκουλοφόρου δοσίλογου επι γερμανικής (και όχι μόνο) κατοχής.
    Αγαπητοί μου οι ρουφιάνοι είναι πάντα πλούσιοι και υπεράνω νόμων. Προστατεύονται απο τον εξουσιαστή.

  14. Παράθεμα: O Zorro Μακεδονομάχος κι ο κατά παραγγελίαν…αρχιεπίσκοπος! :

  15. Παράθεμα: O Zorro Μακεδονομάχος κι ο κατά παραγγελίαν…αρχιεπίσκοπος! | ellines.ca

  16. Ο/Η greek friend λέει:

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΗΣΥΧΗ!

  17. Παράθεμα: (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο « Ροΐδη Εμμονές

  18. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… « Ροΐδη Εμμονές

  19. Ο/Η ελένη λέει:

    είναι τουλάχιστον άτοπο και ανόητο να αφήνετε σχόλια του τύπου αφήστε την πίστη ήσυχη γιατί κανείς δεν την πείραξε.
    Εμείς μιλάμε για την εκκλησία ως θεσμό με οικονομικές προεκτάσεις και όχι τις ιδεολογικές αντιλήψεις.
    Μη μπερδεύουμε την εκκλησία με τη θρησκεία.
    Απο εκεί και μετά, είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου με πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία. Επί ΠΑΣΟΚ είχαν καλές σχέσεις με τους πολιτικούς της,θυμηθείτε τη ιερή ζώνη που πήγαν στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν ήταν άρρωστος για να την προσκυνήσει και τώρα οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν τις διακοπές του συχνά πυκνά στη μονή.
    Με τέτοιοιες γνωριμίες λογικό φυσικό και επόμενο είναι η μονή να παίρνει τέτοια φιλέτα και να ετοιμάζεται για το μεγάλο ψάρι,ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο!

  20. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

    Απ’όσο λέγανε τα Ευαγγέλια, ο Ιησούς Χριστός ήταν μάλλον άπορος και η επί γης οικογένειά του (η Αειπάρθενος και ο Ιωσήφ – καθώς και τα αδέρφια του) δεν ήταν καθόλου μα καθόλου πλούσιοι. Πώς βρέθηκε λοιπόν η Αειπάρθενος Μαρία, μια γενικώς πτωχή Εβραία, να έχει μια τόσο βαρύτιμη ζώνη στην κατοχή της, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος της ο υιός εκήρυττε και εφήρμοζε την ακτημοσύνη;

    Βάσει λοιπόν του ίδιου του κηρύγματος του Ιησού Χριστού και των πληροφοριών που μας δίνουν οι γραφές για την πρώτη χριστιανική κοινότητα που ίδρυσαν οι μαθητές του, στην οποία συμπεριλαμβάνετο και η μήτηρ του, η κατοχή της «Τιμίας Ζώνης» από την Αειπάρθενο Μαρία δε στοιχειοθετείται με τίποτα.

  21. Παράθεμα: η ορθοδοξία υπό διωγμό « Ροΐδη Εμμονές

  22. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  23. Παράθεμα: [Αρχείο 01/09/2008] Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  24. Παράθεμα: [Αρχείο 2008] Η ορθοδοξία υπό διωγμό | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.