Το «Αγιο Φως» αρχηγός Κράτους, ή δεν πάω καλά.

Με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, το ΑΓΙΟ ΦΩΣ από την Ιερουσαλήμ, το Μεγάλο Σάββατο. Την έκτακτη πτήση από το Τελ-Αβίβ στην Αθήνα, εκτέλεσε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο είναι ναυλωμένο με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών (δηλαδή με τα λεφτά των φορολογουμένων). Την Κυβέρνηση θα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Θεόδωρος Κασσίμης. Μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε και άλλες δαπάνες που ρίχνονται στις πλάτες των φορολογουμένων, δεν είναι μόνο η πτήση Τελ-Αβίβ – Αθήνα… Είναι και…. «Το Αγιο Φως μεταφέρθηκε, στη συνέχεια, (πάλι με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές) στις Ιερές Μητροπόλεις όλης της χώρας και στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με 16 τακτικές πτήσεις της εταιρείας» (!!!). Δηλαδή σας χαρακτηρίζει και θρασύτητα. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ζουν και λειτουργούν από παράνομες Κρατικές χρηματοδοτήσεις (πάλι από την τσέπη μας) για να επιβιώσει και τις στέλνετε, και πάλι με χρηματοδότηση, σε όλες τις «Ιερές Μητροπόλεις» και δεν ανοίγει ρουθούνι, δεν μιλά κανείς, τα κανάλια και οι σοβαροί «δημοσιογράφοι» σας καλύπτουν, τα πρόβατα χαζεύουν με δέος, και οι «συνδικαλιστές» των Αερογραμμών αυτών, δεν λένε κουβέντα!

Τι λέτε βρε! Με ποιο δικαίωμα μας υποβάλετε να πληρώσουμε το κόστος. Με ποιο δικαίωμα υποτιμάται τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού! Ναι, γιατί το να υποδεχτείς ένα Γενικό και Αόριστο, Αμφισβητούμενο (σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες) Άγιο Φως με τιμές Αρχηγού Κράτους στρώνοντας του επιπλέον το Κόκκινο Χαλί…Τι είναι αν δεν είναι γελοίο, ηλίθιο, τραγελαφικό, φολκλόρ; Καταλαβαίνετε Κύριοι «σπουδαγμένοι» ότι τέτοιου είδους πράξεις υποτιμούν ακόμα και τους Ταμ-Ταμ, τις φυλές του Αμαζονίου και άλλους που ζουν 1000 χρόνια πίσω από την εξέλιξη της αρκούδας; Έχουμε παρανοήσει εντελώς; Στρώνουμε κόκκινο χαλί για υποδεχτούμε το άγιο φως; Εδώ στο τόσο Ιστορικό Τόπο του παγκόσμιου πολιτισμού; Καταλαβαίνετε Κύριοι που πάτε αυτή τη Χώρα;

Εντάξει ο Ροΐδης τα λέει, επόμενο ήταν. Αμ δε!… ΔΕΝ το λέω μόνο εγώ, το έχουν εκφράσει και άλλοι, και μάλιστα Ιερείς και Μητροπολίτες.

Π.χ. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος (προς τιμή του) αναφέρει: «Για παράδειγμα, ο σχολιασμός του ανταποκριτού ότι το άγιο φως είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι προκλητικός. Οι αρχηγοί κρατών ασκούν μια εξουσία η οποία είναι απαραίτητη στις μεταπτωτικές συνθήκες ζωής. Με αυτή την έννοια αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους και σε εκκλησιαστικούς άνδρες, όπως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Δεν είναι δυνατόν όμως το άγιον φως να τεθεί σε μια τέτοια διάσταση γιατί δεν αποτελεί μια εξουσία τεταγμένη να εξυπηρετεί μεταπτωτικές καταστάσεις. Βεβαίως θα ήταν δυνατόν να αποδοθούν συμβολικές τιμές με σεμνότητα και σοβαρότητα που επιβάλλει το θαυματουργικό αυτό σημείο αλλά δεν είναι ορθό να θεωρείται αρχηγός κράτους το άγιον φως γιατί τότε παραθεωρείται η αποφατικότητα του γεγονότος και το μυστηριακό στοιχείο του».

Εντάξει ο blogger Ροΐδης αμφισβητεί τη γνησιότητα του «Αγίου Φωτός»… Αμ και πάλι Δε… υπάρχουν ΚΑΙ Χριστιανοί που συμφωνούν μαζί του.

Διαβάστε τι λέει ο κ. Στυλιανός Χαραλαμπάκης, Χριστιανός εκκλησιαστικός συγγραφέας, το 1964:

«Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνετε η τελετή και πώς λαμβάνετε το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια ειναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

Διαβάστε κι αυτό:

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) υπενθύμιζε πριν 2 χρόνια μια από τις «ιδιαιτερότητες» της Ελλάδας, την άμεση διαπλοκή εκκλησίας και έθνους-κράτους.
Η ταύτιση Ορθόδοξης Εκκλησίας και κράτους συμβαδίζει και με την παραδοσιακή ετήσια κινητοποίηση κρατικών φορέων για τη μεταφορά του «Αγίου Φωτός» το Μεγάλο Σάββατο από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα και μετά τη διανομή του ανά τη χώρα. Με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΟΑ) από Τελ Αβίβ,
Σε καμιά άλλη από τις 25 πια χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και στις ΗΠΑ με το έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ανάλογα περιστατικά…

.

.

To Whom It May Concern: Ντροπή Σας!

φωτογραφία©Ethnos.gr

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία. Bookmark the permalink.

59 Responses to Το «Αγιο Φως» αρχηγός Κράτους, ή δεν πάω καλά.

  1. Ο/Η pølsemannen λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη,

    Θα ήθελα να ήξεβρα, δεν βλέπετε τον Κύριον Χαρδαβέλλαν εκεί εις τα ξένα; Δεν είδατε τα δοκουμέντα, έστω μέσω νεοτάξ δορυφόρου, του ευσεβούς διαύλου ALTER (Γήρας εις την Γερμανικήν);

    Σας προτρέπω να ανακρούσετε πρύμναν πάραυτα και να σταματήσετε να κακολογείτε τον Εθνικό μας αερομεταφορέα που είνα βασικός συντελεστής του εν γένει «σόου» όπως λέγουν και εις τας φιλοχρήστους (Φίλους του Χρηστάρα δλδ) Ηνωμένας Πολιτείας της Αμερικής.

    Διότι ο Έλλην ίνα κατεβάσει πέτσας και σπληνάντερα τα ιερά θέλει «Άγιον φως» μέσω Ελ. Βενιζέλου στην εκκλησίαν της ενορίας του. Εκεί κάμνει ένα «drive through», απλώνει την χερούκλαν μέσα από το παράθυρον του οχήματος, αρπάζει την γενειάδαν του Ιερέως αναγκάζοντάς τον να αφήσει το ρημάδι το φως και μετά πάει στην καλύβαν του όπου σχηματίζει το σήμα του σταυρού στο κούφωμα της θύρας, ίνα την σπάσει και σε αυτή την Αλβανή την δούλα, διότι ημείς αι πατρίωται δι έναν κούτελον ζούμε.

  2. Ο/Η roidis λέει:

    χαχα!
    Βεβαίως και βλέπω τον κύριο Χαρδαβέλλα στα ξένα και (του) ετοιμάζω τιμητικό αφιέρωμα. Δεν ήθελα να γράψω για την τηλεο-ηλιθιότητα αυτή αλλά αναγκάζομαι γιατί αρχίζει και αυτός να επηρεάζει επικίνδυνα το ποίμνιο.

  3. Ο/Η ioudas λέει:

    Αγγίζετε το θέμα καλώς αλλά ουχί ουσιαστικώς. Εξηγούμαι. Δεν αγγίζετε την ουσία του πράγματος, δλδ, πόσες αεροσυνοδοί χρειάζονται για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ποιά κρατάει τη λαμπάδα, τι μενού σερβίρεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από τα duty free περνάει; Τέτοια συγκλονιστικά ερωτήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα, το καταλαβαίνετε νομίζω. Πληρώνουμε που πληρώνουμε για τη μεταφορά του, καλό είναι να ξέρουμε και τις γραργαλιστικές λεπτομέρειες της κοροιδίας.
    Την καλημέρα μου.

  4. Ο/Η Πάρης λέει:

    Έχω πλέον την αίσθηση ότι σαν λαός πάσχουμε από το σύνδρομο Θεοδωράκη. Ένας άνθρωπος όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο θέλει ο κόσμος που δημιούργησε ή συμμετείχε και ο ίδιος στη δημιουργία του από οποιοδήποτε πόστο να παραμείνει ο ίδιος. Είμαστε αρνητές της αλλαγής. Με μια δόση υπερβολής θα έλεγα ότι ο 25άρης Έλληνας του 19ου αιώνα δεν διαφέρει ιδεολογικά και φιλοσοφικά από τον 25άρη σημερινό Έλληνα. Μόνο εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το ντύσιμο του και τα υλικά αγαθά που έχει στην κατοχή του.
    Η προσκόλληση στο παρελθόν και ιδιαίτερα στην ορθοδοξία χρησιμοποιείται ως αντιστάθμισμα στην πολιτισμική και τεχνική υπεροχή της Δύσης την οποία η ορθόδοξη Εκκλησία την έχει ταυτίσει με κάθε τι αρνητικό. Αφού λοιπόν ο φορέας είναι αμαρτωλός τότε είναι και το περιεχόμενο.
    Γι’ αυτό και επιβιώνουν τέτοια φαινόμενα που θα ταίριαζαν σε πολιτισμικά στερημένες αλλά κυρίως πολιτικά υποανάπτυκτες κοινωνίες.

  5. Ο/Η indictos λέει:

    Δυστυχώς το θέμα δεν είναι (μόνο) οικονομικό.
    Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιούν ακόμα και το φώς, για να ρίξουν το λαό στο σκοτάδι.

  6. Ο/Η inconue λέει:

    Σχόλιο στο : (δηλαδή με τα λεφτά των φορολογουμένων)

    Το σύνολο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων : μουσουλμάνους έλληνες πολίτες και μή (οι οποίοι φορολογούνται επίσης), εβραίους έλληνες πολίτες και μή, καθολικούς- διαμαρτυρόμενους- παλαιοημερολογίτες- χιλιαστες και άλλες επινοήσεις, επίσης έλληνες πολίτες και μή, άθεους, βουδιστές έλληνες πολίτες και μή. ..

    Βάσει της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας κι εκείνης της άλλης που λέει πως οι δημοκρατίες κρίνονται από το πως (μετα-)χειρίζονται τις μειονότητές τους, λογικά αναμένονται αντίστοιχες τελετουργίες και για τα άλλα δόγματα και δογματάκια. Εκτός αν οι δαπάνες κατανέμονται ανάλογα με το δυναμικό της κάθε κοινότητας.

    Όμως κι άλλο αεροπλάνο έφερε το ‘άγιο μύρο’, απ’το Πατριαρχείο της Πόλης νομίζω. Αυτό δυναμοποιείται καταλλήλως (με λάδι) και μοιράζεται στους ναούς για τις βαφτίσεις.

    Τέλος, φέτος για πρώτη φορά παρατηρήσαμε πολλαπλές αναπαραστάσεις της σταύρωσης και της αποκαθήλωσης, όχι πια μέσα στους ναούς, αλλά με εξωτερικά γυρίσματα στο παχύ χορτάρι και με αυξημένο εξοπλισμό. Στον ένα σταυρό δηλαδή, είχαν προστεθεί ένθεν κι ένθεν άλλοι δύο, κατά τας γραφάς.

    Αντε και του χρόνου με Ιδιωτικά Κρυφά Σχολειά (ΙΚΣ) !!

  7. Ο/Η ellinida λέει:

    Φτου σου αντίχριστε. Θα καείς στο πυρ το εξώτερον!
    Πλάκα κάνω. Πέρασε η μεγάλη εβδομάς και μετά τις θείες γιορτές που πέρασα (όπου δεν τσουγκρίσαμε αυγά αλλά κεφάλια ως συνήθως) επέστρεψα στην γνωστή αμφισβητία.
    Του χρόνου αν είμαι καλά θα πάω σε ειδωλολατρικό κράτος να περάσω την γιορτή της Αγάπης.

  8. Ο/Η breezaki λέει:

    Δυστηχώς θαύματα δεν χωρούν στην εποχή μας. Ακόμα και αυτά που προσπαθούν να δημιουργηθούν, όπως το άγιο φως, παρουσιάζονται με τρόπο που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Τα πληρώνουμε χρυσά και από πάνω…….
    Γιατί δεν γίνονται όλα αυτά με έξοδα της εκκλησίας;;

  9. Ο/Η Π λέει:

    Aπό κοντά και η κρατική EPT, η οποία στο site της αναφέρει -σαν να είναι βέβαια δεδομένα- τα παρακάτω:

    «Ολα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.»
    «Και μέσα στην απόλυτο ησυχία κατά την ώρα που προσεύχεται ο Πατριάρχης ακούγεται ένας συριγμός και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός διαπερνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας και τα κανδήλια ανάβουν μόνα τους. Μέσα στο Πανάγιο Τάφο οι πυρσοί που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης και αυτοί ανάβουν μόνοι τους από το Αγιο Φως.»
    «Το Αγιο Φως για μερικά λεπτά της ώρας δεν έχει τις ιδιότητες τις φωτιάς. Αυτό συμβαίνει τα πρώτα λεπτά της ώρας, όταν βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης και δίνει το Αγιο Φως στους πιστούς. Μπορεί οποιοσδήποτε να αγγίζει την φλόγα 33 κεριών και να μην καίγεται! Μετά από πάροδο 33 λεπτών περίπου η φλόγα είναι κανονική.»
    «Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο. Η επιστήμη δεν έχει την δυνατότητα να εξηγήσει αυτό το μεγάλο θαύμα και αυτή την φορά προς τιμή της δεν τόλμησε να αποφανθεί ούτε θεωρητικά. Σε ένα αληθινό θαύμα άλλωστε πως να αποφανθεί η επιστήμη;»

  10. Ο/Η breezaki λέει:

    Δυστηχώς στην εποχή μας δεν χωρούν θαύματα. Όσα πάλι προσπαθούν να δημιουργηθούν, όπως το άγιο φως, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Μας κοστίζουν και χρυσάφι!
    Γιατί όλα αυτά δεν γίνονται με έξοδα της εκκλησίας;; Τόσα μαζεύει!!

  11. Ο/Η Rodia λέει:

    Αν λογαριάσουμε επί πόσα έτη συμβαίνει αυτό το θαύμα της μεταφοράς του Φωτός, το ποσόν που θα βρεθεί μπορεί και να πλησιάζει το δυσθεώρητον ύψος του εξωτερικού μας χρέους.. λέω τώρα…

  12. Ο/Η minimalist λέει:

    Δεν πάμε καθόλου καλά, αγαπητοί. Η πλειονότητα των πολιτών του νεοελληνικού κρατιδίου πάσχει από ομαδική παράκρουση!
    Το «άγιον φως» κατά την «ορθόδοξη εκκλησία» δεν είναι «κτιστόν», αλλ’ «άκτιστον», δηλ. ανύπαρκτο! Άρα, εν γνώσει μας μεταφέρουμε με τιμές (και αναίτιες δαπάνες) ανύπαρκτα πράγματα, γινόμενοι ρεζίλι στα μάτια της Ευρώπης και όλου του κόσμου! Προτείνω να ξεκινήσει μια εκστρατεία στα ευρωπαϊκά και άλλα φόρα, ώστε να διαγραφεί η Ελλάδα από τη λίστα των πολιτισμένων κρατών!

  13. Τους (νεο)Έλληνες, όπως φαίνεται, απ’ όπου να τους πιάσεις μπάζουν….

    Στο συγκεκριμένο θέμα πάντως, φαίνεται ότι επιβιώνει στο εθνικό υποσυνείδητο η μιθραϊκή μας καταγωγή. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι θρησκευόμενοι και αντιθρησκευόμενοι έλκονται με περίεργο τρόπο από το φως. Αν δεις και την υστερία και με το φως της Ολυμπίας -το παλαιότερο «άγιο φως»- που φτάνει ακόμα μακρύτερα κάθε φορά που ο πλανήτης θυμάται τις αγωνιστικές επιδόσεις των (αρχαιο)Ελλήνων, κάτι τέτοιες σκέψεις σου ‘ρχονται στο νου.

    μ-π

  14. Ο/Η satyrikon λέει:

    Οσο δικιο και ναχεις για την μεταφορα του φωτος τοσο δεν αναφερεις ,γιατι θιγεις το θεμα, το ποιος φταιει για την ολυμπιακη.
    Δεν αναφερεις την εκαστοτε κυβερνηση που δεν πληρωνει δεκαρα για την χρηση της ολυμπιακης ουτε τα πολιτικα κομματα εν γενει που την χρησιμοποιουν για να μεταφερουν τζαμπα ψηφοφορους.
    Αυτο ειναι το προβλημα το υπαρκτο και οχι η μεγαλοποιηση της μεταφορας του φωτος που το κοστος του αποτελει σταγονα στον ωκεανο των χρηματων που φαγωθηκαν απο τους πολιτικους και τους κουμπαρους τους.
    Ολα τα υπολοιπα ο κοσμακης δεν τα καταλαβαινει.
    Και εν πασει περιπτωσει μην παρεις απο το λαο αυτο που δεν εχει.

  15. Ο/Η akamas λέει:

    Δηλαδή τι μας λέει ο χριστιανός συγγραφέας, ότι οι παπάδες μας κοροιδεύουν; Πάλι καλά που έχουν το θράσος και το παραδέχονται αγαπητέ Ροίδη. Και με την ευκαιρία, θα με τιμούσε ιδαιτέρως αν με έβαζες στο blogroll σου, είμαι σχετικά καινούργιος στον χώρο των blog και πιστεύω ότι θα τα πάω καλά.

  16. Ο/Η λ:ηρ λέει:

    Θα χαρακτήριζα τη σχέση μου με το Πάσχα ως υποκριτική. Δηλαδή ενώ θεωρώ τον εαυτό μου αγνωστικιστή, borderline άθεο, και οπωσδήποτε άθρησκο, μου αρέσουν η ακολουθία των Παθών, τα Εγκώμια, και η Ανάσταση. Εξίσου μου αρέσει η μαγειρίτσα και το σουβλιστό αρνί που φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια ξενιτιάς είχα στο σπίτι μου. Αφού έκανα λοιπόν την αυτοκριτική μου, προχωρώ στην κριτική!

    Τα καραγκιοζιλίκια με το Άγιο Φως όμως με προσβάλλουν. Αλλά προσβάλλουν και το ίδιο το Άγιο Φως. Κάθε χρόνο τα ίδια: με τιμές αρχηγού κράτους… Μάλιστα: με τις ίδιες τιμές δηλαδή που η Ελλαδίτσα μας έχει υποδεχτεί χασάπηδες όπως τον Τσαουσέσκου, τον Μιλόσεβιτς, κ.ά.

    Στα μέρη μου στη Δράμα πολλές οικογένειες έχουν έθιμο να ανάβουν τη φωτιά για το αρνί, με το Άγιο Φως. Στη συνέχεια ανάβουν και τσιγάρα με ένα αναμένο (κι αγιασμένο πια) κάρβουνο.

    Έχουμε μια συλλογική ανάγκη για ταραταζούμ και φιέστες. Η αεροπορική έλευση του Αγίου Φωτός είναι μια τέτοια παράσταση και μάλιστα αξιόπιστη. Διότι νίκες της Εθνικής σε κάποια διεθνή διοργάνωση είναι απρόβλετες, οι Ολυμπιακοί ήταν πανηγύρι 100τίας, και τα Νομπέλ σπανίζουν. Ενώ το Άγιο Φως φτάνει στην ώρα του, κάθε χρόνο λίγο μετά την εαρινή ισημερία, με φιλαρμονικές να παίζουν, στρατιωτάκια να παρουσιάζουν όπλα επιδεικνύοντας (σε ποιόν άραγε) φρόνημα υψηλό και ηθικό ακμαίο, και πολιτικούς να αλληλοσυγχαίρονται που για μια ακόμη φορά ανταπεξήλθαν των προσδοκιών και τίμησαν τους πολίτες της χώρας. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείψει το κόκκινο χαλί.

    Έχουν κι άλλοι λαοί ανάγκες για συλλογικά πανηγύρια και καραγκιοζιλίκια. Η διαφορά είναι στο πώς ικανοποιεί ο κάθε λαός την ανάγκη αυτή. Εμείς την ικανοποιούμε στέλνοντας αεροπλάνα δεξιά κι αριστερά να μεταφέρουν μια αναμένη καντήλα, μεταλαμπαδεύοντας μια φλόγα που ίσως να ξεκίνησε από ένα σπίρτο. Κι αυτό, δυστυχώς, λέει πολλά για τον τόπο μας.

  17. Ο/Η roidis λέει:

    @ioudas, 😀 … έπρεπε να αναφέρω και το flight crew!
    .
    @Πάρης, indictos, breezaki, minimalist, Rodia, inconue,
    Ναι, για αυτή την ηλιθιότητα που διαιωνίζεται πρόκειται, και που δεν σταματά όσο δεν αντιδρά κανείς νοήμων άνθρωπος. Φτάνει Πιά!
    .
    @ellinida, να πας και καλά θα κάνεις… 🙂
    .
    @Π, μα περί αυτού πρόκειται, η ΕΤ και όλος ο Κρατικό μηχανισμός να σιγοντάρει βλέποντάς το παρανοϊκό φυσιολογικό, να το χαύτουμε και να λέμε ευχαριστώ. Δεν πρόκειται πάντως για αφελή σύμπτωση!
    .
    @Πόντος και Αριστερά, δίκιο έχεις αλλά ανοίγεις άλλο πονεμένο κεφάλαιο…
    .
    @akamas, πολύ ευχαρίστως να σου βάλω λινκ.
    .
    @satyrikon…Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου κάνεις παρατήρηση που καταγγέλλω την ηλιθιότητα και ταυτόχρονα δεν προσπαθώ να προβάλω ΟΛΑ τα προβλήματα της Επικράτειας μέσα σε ένα…Ποστάκι!
    …Μάλιστα! ωραία λογική. Κοίτα να την εφαρμόσεις στο επόμενό σου ποστ.

  18. Ο/Η roidis λέει:

    @λ:ηρ,
    συμφωνούμε. Αυτή είναι και η δική μου λογική αγαπητέ!

  19. Ο/Η Jangel λέει:

    Pas para polu kala!!!Alla mallon einai ligoi autoi pou pisteuoun oti i Ekklisia den prepei na einai eksousia!

  20. Ο/Η N.Ago λέει:

    Κοίτα, και μόνο ότι ασχολησε με ένα τέτοιο θέμα τέτοιες μέρες, αποδεικνύεις ότι, τα έχεις μεγάλα τα…φρύδια, και δεν εμποδίζουν να βλέπεις!

  21. Ο/Η roidis λέει:

    @Jangel, καλώς όρισες. Δεν πειράζει από μια σπίθα ξεκινούν οι πυρκαγιές.
    .
    @N.Ago, Περίμενα να περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα πριν κάνω τέτοιο ποστ, από σεβασμό στους απλούς φίλους χριστιανούς.

  22. Ο/Η ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ λέει:

    Κατ αρχην δεν σου κανω παρατηρηση την γνωμη μου εκφραζω.
    Γι αυτο επιτρεπεις τα σχολια.
    Η γνωμη μου ειναι οτι εστιαζεις σε δευτερευοντα ζητηματα τα οποια απασχολουν ελαχιστα ακομα και αυτους που διαβαζουν τα μπλογκς και δεν ασχολεισαι,ενω τα γνωριζεις,με θεματα που αφορουν σε ζητηματα που πληττουν σημερα την κοινωνια.
    Και δεν σου ειπα να ασχοληθεις με ΟΛΑ τα θεματα της επικρατειας.
    Κανε μια ιεραρχηση,δικια σου
    Αυτη ειναι η γνωμη μου.

  23. Δεύτε λάβετε φώς: Αναπτήρες με Άγιο Υγραέριο. Έτσι το συμπυκνωμένο Άγιο Πνεύμα μεταφέρεται με ασφάλεια και πολύ πιο φθηνά. Η εξέλιξη των Αγίων Σπίρτων και της Άγιας Τσακμακόπετρας… Kαι σε Zippo!

  24. Ο/Η roidis λέει:

    @ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ, κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ για το εποικοδομητικό σου σχόλιο. Ίσως να έχεις δίκιο, ίσως όχι. Πάντως θέματα όπως αυτό του αγίου φωτός δεν είναι δευτερεύοντα γιατί μέσα από αυτά βγαίνουν στη επιφάνεια πολλά και «εξηγούνται» άλλα που αφορούν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, προβλήματα παιδείας, επιστημονικής έρευνας ή η έλλειψη αυτής, και το σημαντικότερο, αυτά τα «δευτερεύοντα» δημιουργούν ατομικό και μαζικό υποσυνείδητο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που κάνει τον πληθυσμό να δέχεται τα «άλλα τα πρωτεύοντα» με μεγαλύτερη ευκολία, με μηδενική αντίσταση. κ.ο.κ. Σταματώ λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου. Ελπίζω να κατάλαβες τη συλλογιστική μου…
    .
    @ Γεια σου Γιάννη… 😀

  25. Ο/Η ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ λέει:

    Θαλεγα οτι δεν εχεις αδικο στην σχετικη αναλυση που κανεις.
    Πραγματι καταλαβα την συλλογιστικη σου.

  26. Ο/Η goas λέει:

    Προσέρχομαι κραδαίνων τίμιο λάβαρον Ροΐδιε!!! Τρέμετε αντίχριστοι κι εθνικοί αντάμα.
    Συμφώνως με τα κατά την φυσικήν διδασκόμενα, αιρετικοί, το φώς δύναται να ταξιδεύσει εις μικροδευτερόλεπτα την απόστασιν Ιεροσολύμων Ισραήλ – Αθήναι, δίχως την χρήσην κηροζίνης και άλλων φρικωδών αερίων του Σατανά!
    Επίσης, η άκτιστος ιδιότης της φωτεινότητος κατά τα 33 πρώτα λεπτά (έμμεσως αγιοποίησις του System International) επί τα 33 κηρία της Αναστάσεως ισούται με το έν έβδομον των τόνων κηροζίνης που αερομετέφεραν εθνικώς το γλυκοφίλητον μουνί της τίμιας Ελένης Παπαρίζου (εθνομάρτυρος) με πρώτον σταθμόν την Τρίτη Ρώμην!
    Χριστός Ανέστη, αντίχριστοι αδελφοί!

    Φιλώ σας και αποχωρώ μετ’ευσεβειάς.

  27. Ο/Η Helix Nebulae λέει:

    Γιατί να μην το εξάγουμε εμείς όπως την ολυμπιακή φλόγα και πάμε και το παίρνουμε από αλλού; Πιο φτηνά θα μας έρθει, άσε που μπορεί να βγάλουμε και κανένα φράγκο.

    Ή τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της Ορθόδοξης μαμάς Ρωσίας. Ο Πούτιν δεν είναι που θα μας κάνει παγκόσμια αυτοκρατορία σε λίγα χρόνια με τις κοσμοσφαίρες του;

    Μια άλλη ιδέα είναι να βγάλει το κράτος λαχνό για προσφορές στα αεροπορικά εισιτήρια της Ολυμπιακής, ώστε να μην πηγαίνει το αεροπλάνο μέχρι το Ισραήλ άδειο. Θρησκευτικός τουρισμός, μπορούμε να κάνουμε και φάμπρικα εισαγωγής τίμιας ξυλίας έτσι.

    +ρεμαςδουλεύουνερε+

  28. Παράθεμα: λ:ηρ » Blog Archive » Τσαουσέσκου, Άγιο Φως, Μιλόσεβιτς

  29. Στο έντυπο της φορολογικής μας δήλωσης -αυτό που αλλάζει κάθε χρόνο και ας μην έχει αλλάξει τίποτε στη φορολογική νομοθεσία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…- σε αυτό το έντυπο, λοιπόν, θα μπορούσαν να προσθέσουν κάποιους κωδικούς που να λένε: «Θέλετε να παρακρατηθεί κάποιο ποσό υπέρ κάποιας από τις οργανωμένες θρησκείες;» και όποιος θέλει να συμπληρώνει «ναι» και το ποσό που θα μαζευτεί να μοιράζεται στις αναγνωρισμένες Εκκλησίες με κάποια ποσόστωση.
    Έτσι, όποιος από τους αγαπητούς συμπολίτες θέλει, θα μπορεί να επιδοτεί τις ανορθολογικές και μεταφυσικές ανησυχίες των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Οι υπόλοιποι, θα μπορούμε να εξοικονομούμε μερικά χρήματα για να πάρουμε κανένα βιβλίο παραπάνω.
    Α, μην μου πείτε περί προσωπικών δεδομένων και ταυτοτήτων γιατί είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα: την ταυτότητα υποχρεούμαι να την επιδεικνύω παντού ενώ εκεί πρόκειται για μια δήλωση προς συγκεκριμένη δημόσια αρχή που είναι υποχρεωμένη να τηρεί το απόρρητο.
    Συνέχισε στον ίδιο δρόμο

  30. Ο/Η μυγα μεσα στο γαλα λέει:

    η «τελετη μεταφορας» συμφωνω οτι ειναι αστεια και κακως υπαρχει

    τα περι του στ.χαραλαμπακη ειναι τουλαχιστον αμφιβολα… απο το συνδεσμο που παραπεμπεις (σε site επιοικως γελοιο) αντιγραφω:

    » Πληροφορίες από κληρικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που συνομίλησε με τον κ. Στυλιανό Χαραλαμπάκη, Χριστιανό εκκλησιαστικό συγγραφέα, το 1964, αποκαλύπτουν τα εξής περιγραφικά στοιχεία»

    δυο τελευταια ερωτηματα

    εχει κανενας απο τους σχολιαστες βρεθει στο ναο της αναστασης κατα την δημιουργία του φωτος; μαλλον οχι

    κι αν οσα αναφερει ο τυπος που λεει οτι μιλησε με το χαραλαμπακη ειναι πραγματικα, σας φαινετε φυσικο μια σφραγισμενη καντηλα να μενει για παραπανω απο 30 ωρες αναμενη;

  31. Ο/Η ΣεΞπΥρ λέει:

    Τι είπες τώρα, πάω αμέσως να σβήσω το καντήλι! Τσάμπα καίει…

  32. Ο/Η Queerdom λέει:

    Εγώ σου βάζω στοίχημα ότι τουλάχιστον σε 1 εκκλησία το άγιο φως φτάνει από τον άγιο bic αναπτήρα. Αλλά η θεοκρατία μας σε όλο το μεγαλείο κι ο Σημίτης έπρεπε να σταματήσει να’ναι πρωθυπουργός για να πει ανοιχτά ότι η Εκκλησία πρέπει να καταλάβει ότι δεν της πέφτει λόγος για κάποια πράγματα, αλλά πού, ποιος, τι; Συγχύστηκα πάλι. Καλησπέρα.

  33. Ο/Η ghteytria λέει:

    Το πρόβλημα είναι αλλού κατά την ταπεινή μου άποψη. Όχι στα λεφτά που ξοδεύονται σε αεροναύλους κτλ ή στην υποτίμηση του μυαλού μας, που στοιχειωδώς αν σκέφτεται, δε μασάει…
    Το πρόβλημα είναι στο πόσοι είναι αυτοί που το κουβαλούν κάθε χρόνο στο σπίτι τους, βάφοντας με σταυρούς τα ανώφλια τους, μπαίνοντας στο τριπ της κατανάλωσης όλων των συναφών, πόσοι είναι αυτοί που νηστεύουν, όχι για αποτοξίνωση υγείας, αλλά από πίστη και εν τέλει πόσοι είναι αυτοί που διαβάζοντας όσα γράφετε εδώ, συμφωνούν αλλά όχι στα λόγια, στην πράξη. Πόσοι τόλμησαν φέτος να πουν στη μάνα τους στο χωριό, ότι δεν πάνε Ανάσταση, πόσοι σταμάτησαν να μεταλαβαίνουν τα παιδιά τους να μην αρπάξουν καμιά φυματίωση και πόσοι τόλμησαν να κάνουν πολιτικούς γάμους ή πολιτικά βαφτίσια!
    Τα νούμερα είναι απελπιστικά… κι όποιος εναντιώνεται, κοινώς την έχει… φουτσίσει κανονικά. Ομολογώ ότι ενώ τηρώ απαρέγκλιτα τις αρχές μου, όμως αποφεύγω συγκρούσεις με το ποίμνιο, γιατί δεν τους αντέχω! Είναι τόσο βαμμένοι που δεν έχουν καμιά δημοκρατικότητα στο να σεβαστούν την επιλογή σου. Αντιθέτως εσύ είσαι η πλέμπα. Αφού ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός ανήρ ή γυνή, ΠΟΤΕ δεν τόλμησε ανοιχτά και ευθέως να δηλώσει άθεος. Και ο Αντρέας που πέρασε νόμους πραγματικά επαναστατικούς τότε, πολιτικό γάμο, αμβλώσεις κτλ, αφέθηκε να τον σέρνει το σούργελο στα μοναστήρια. Πίκρααααα…
    Και του χρόνου βοήθειά μας! 🙂

  34. Ο/Η Rodia λέει:

    Δωράκι! http://www.youtube.com/watch?v=VVaEZx7_F-U
    (έχει και ολίγον από Φως)

  35. Έλα μωρέ Ροϊδη αφού Κράτος κι Εκκλησία είναι ταυτισμένα.

  36. Ο/Η λίτσα λέει:

    Να σας εκνευρίσω έτι περαιτέρω; Λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι (μόνον) η μεταφορά του φωτός, αλλά το ότι γίνεται η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους – που σημαίνει ότι στο χώρο υποδοχής βρίσκεται η σημαία, μπάντα στρατιωτικής μουσικής και ένας λόχος της Προεδρικής Φρουράς τεσσάρων διμοιριών. Κατά την υποδοχή παιανίζεται ο Εθνικός Ύμνος και το εμβατήριο της Σημαίας. Όλα αυτά, δε, ορίζονται βάσει προεδρικών διαταγμάτων και αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου/εθιμοτυπίας.
    Αυτά. Χαιρετώ.

  37. Ο/Η akamas λέει:

    Ροίδη σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια στην προσπ’αθειά σου

  38. Ο/Η roidis λέει:

    @goas, εσύ είσαι λίαν επικίνδυνος…ξέρεις πολλά!
    .
    @ Λάμπρος Τσουκνίδας, αγαπητέ βάσει Συντάγματος, αυτό που λες δεν είναι το παράλογο, αλλά το Λογικό. Ποιος μας ακούει; (προς το παρόν)
    .
    @μυγα μεσα στο γαλα,
    αγαπητέ αν δεν κατάλαβες ότι τον σύνδεσμο που έβαλα προς Χαραλαμπάκη μεριά ήταν και ολίγον τι χλευαστικόν…δεν μπορώ να κάνω κάτι να σε βοηθήσω… Γιατί το Άγιο Φως, αποκλείεται να μην είναι απάτη ολκής. Η Ιστορία του Χριστιανισμού ενισχύει απολύτως τα λεγόμενά μου. (βλ. οστά αγίων και το εμπόριο αυτών ανα τους αιώνας 😉 … )
    .
    @ ΣεΞπΥρ 😀
    .
    @Queerdom, Καλώς μας ήλθες… Ο κάθε Σημίτης κοιτά την καρέκλα αν βρει τα σκούρα, και ο συγκεκριμένος τα βρήκε αρκετά σκούρα. Ακόμα δεν έχει βρεθεί πολιτικός στην Ελλάδα με «Π» κεφαλαίο, όλοι σε αυτό το ζήτημα είναι κότες, το λέω ευθέως ξέροντας ότι είναι ισοπεδωτικό. Αλλά αν μπορεί κάποιος ας αποδείξει το αντίθετο.
    .
    @Ροδιά.. 🙂 (!!!)
    .
    @δειμό….. (rien à dire)
    .
    @ Αγαπητή μου Λίτσα έχεις ένα θλιβερό…Δίκιο!!!
    .
    @ακάμας, τίποτα αδελφέ, τίποτα. Ευχαριστώ.

  39. Ο/Η roidis λέει:

    @ghteytria,
    Σου απαντώ ξεχωριστά γιατί αυτό που λες είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός βραχνάς….Δυστυχώς!
    Νομίζω όμως ότι, πολύ α ρ γ ά αλλά σταθερά θα ξεπεραστεί. Δεν ξέρω αν θα γίνει στις μέρες μας, αλλά θα γίνει και είμαι σίγουρος.

    Ίσως αυτός να είναι και ο ισχυρότερος λόγος που πρέπει να επιμείνουμε!

    Π.χ. αυτό μου το Ποστ θα μπορούσε ελεύθερα να κυκλοφορήσει παντού, και δεν θέλω ούτε λινκς ούτε αναφορές προς εμένα, αλλά να κυκλοφορήσει ευρέως.

    Μάλιστα σκέφτομαι να το στείλω με κάποια άλλη βεβαίως μορφή στον Τύπο, και όσοι το δημοσιεύσουν καλώς!

    (μάλλον θα το κάνω)

  40. Ο/Η Κορφιάτης1793 λέει:

    Σε όσους αμφισβητούν, διαμαρτύρονται, κοροϊδεύουν το Αγ. Φως και την υποδοχή του εν Ευρώπη ως Άνακτα Πάντων:

    Εκμοντερνιστείτε ! Αυτός είναι ο 21ος αιώνας ! Σπάστε τις αλυσίδες ενός απαρχαιωμένου ορθολογισμού – τον δοκίμασαν οι άνθρωποι για 300-400 χρόνια και τον απέρριψαν –έχει αποτύχει παταγωδώς. Οδήγησε σε γενοκτονίες, σφαγές ακατονόμαστες, καταστροφές ανυπολόγιστες για το τίποτα, για κούφιες ιδέες και ιδανικά. Άφησε πίσω του μόνο άδεια κουφάρια, κενά σκεύη κυνισμού που ψάχνουν με δάδες το «γιατί»

    Αγκαλιάστε τ’ αδέλφια σας που βλέπουν το Φως το αληθινό, στην Καμπούλ, στο Σουδάν, στο Τελ-Αβίβ, στην Βαγδάτη, στην Ουάσινγκτον ! Από εδώ και πέρα οι γενοκτονίες, οι ακατονόμαστες σφαγές, οι ανυπολόγιστες καταστροφές δεν θα είναι για το τίποτα. Θα είναι για κάτι το Ανώτερο και to Μεταφυσικό και διαμελισμένοι θα ξανασυνδεόμαστε επί Αυτού και μετά Αυτού, ευτυχισμένοι εις τους αιώνες των αιώνων.

    Το δρόμο αυτό ακολούθησαν και οι πολίτες της ύστερης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, απηυδισμένοι από τις «ορθολογιστικές» ψευτοφιλοσοφίες της αρχαιότητας.

    Η Αναγέννηση ήταν μέγα σφάλμα. Δόξα εν Υψίστοις που τελείωσε αυτό το πείραμα.

  41. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    Από … αγγελική σύμπτωση, το Μ. Σάββατο, συζητώντας με φίλο μου εξέφρασα την επιθυμία να μάθω τα logistics του αγίου φωτός… Ναι, πόσα τελικά κοστίζει αυτή η συμβολική κατάσταση; Και πόσο θα κόστιζε πολιτικά στην εκκλησία να ξεπεράσει αυτή την ειδωλολατρία;
    Ευχαριστώ για το post, αγαπητέ roidis και το κλωνοποιώ πάραυτα 🙂

  42. Αξιότιμε,
    Σκεφθείτε και λίγο θετικά, σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών. Η Ελλάς είναι μια χώρα μικρή και πτωχή πλην παραγωγική:
    1. κατασκευάζουμε καινούργιες «παραδόσεις» (από το τουρμπομεταφερόμενο άγιο φως ως τα «πατροπαράδοτα» «αρχαία» έθιμα κάθε χωρίου που σέβεται το παρελθόν του και τις ξενοδοχειακές του υποδομές
    2. σπείρουμε μεγαλειώδεις Εθνικάς Οδούς (τα τρένα εκτροχιάζονται καθημερινώς κινούμενα στις ίδιες ράγες της ροϊδίου εποχής) και θερίζουμε νεκρούς σε τροχαία
    3. οργώνουμε συνειδήσεις (στις εκκλησιές και τις οθόνες)
    4. συντηρούμε εν υπνώσει όλους τους μεταξικούς τε και χουντικούς νόμους (για μια ώρα ανάγκης βρε αδελφέ…)
    5. καλλιεργούμε Εθνικά Μεγαλεία και συμπλέγματα, ευρισκόμενοι στην πρωτοπορία του ρατσισμού, της κατάπνιξης της διαφορετικότητας και οτιδήποτε ξεπερνά τον ορίζοντα του οσφρητικού μας οργάνου.
    Σταματώ εδώ: λίγα σας φαίνονται τα προϊόντα μας;

  43. Ο/Η Espoir λέει:

    Ή εγώ δεν διάβασα όλα τα σχόλια (‘νταξ!) ή κανείς δεν ανέφερε ως τώρα ότι το Υπ.Εξ. μισθώνει την Ολυμπιακή κάθε λίγο και λιγάκι και ποτέ δεν της δίνει τα χρήματα.
    Οπότε μη σκάτε, δε θα τα πληρώσετε άμεσα, απλά όταν χαρισθεί σε φίλο / κουμπάρο επιχειρηματία η Ολυμπιακή για ένα πιάτο αλάδωτες φακιές, θα το θεωρήσουμε λογικό.

    Ε, τα υπόλοιπα, … έχουν ειπωθεί.

  44. Ο/Η akanthos λέει:

    Βρε σεις εδω ο ΕΟΤ έσκασε 600.000 euro για να κάνει ο Χριστόδουλος παρέα με πολιτικούς και επιχειρηματίες την κρουαζιέρα με τίτλο Στα βήματα του αποστόλου Παύλου,δεν θα πληρώσει ενα αεροπλανάκι να πάει να φέρει το αγιο φώς? Αλωστε ετσι εύκολα μπορείς μ ενα φαναράκι να αποβλακώνεις τόσα εκατομύρια ανθρώπους?

  45. Ο/Η Mickey λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη, το «θαύμα» της αφής το έχουν θίξει πολλοί και διάφοροι (και καλά κάνεις φυσικά και το θίγεις κι εσύ).

    Ο ίδιος πάντως προτίμησα τέτοιες μέρες πέρσι και φέτος (αλλά και αρκετά χρόνια πριν, εκτός μπλογκόσφαιρας) να θίξω το «παράδοξο της μετάδοσης» της φλόγας, όπως το ονομάζω, το οποίο δε χρειάζεται ούτε ΚΑΝ επιστημονικό «έλεγχο», κάμερες και άλλα τινά.

    (περιέργως δεν έχω δει κάποια άλλη σχετική αναφορά όσο κι αν έψαξα – όλοι φαίνεται να έχουν κολλήσει στην απάτη της αφής στον Πανάγιο Τάφο)

    Όποιος έχει κάποιες γνώσεις Φυσικής γνωρίζει (από το Δημοτικό ενδεχομένως) πως η φλόγα ΔΕΝ έχει κάποια «υπόσταση» ούτε «μεταδίδεται». Όλα είναι μια ψευδαίσθηση που βασίζεται σε πρωτόγονες αντιλήψεις.

    Η λαμπάδα σας έχει το δικό της «φως», από όπου κι αν ξεκίνησε η «αλυσίδα» – είτε από Zippo είτε από τον Θεό τον ίδιο! :))

    Για όποιον ενδιαφέρεται παραπέμπω εδώ και εδώ.

  46. Ο/Η Nikolas λέει:

    Αυτήν τη φορά κ. Ροΐδη, εσείς έχετε δίκιο…
    Διαφωνώ, βέβαια, με το σχόλιο για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις που επιτρέπουν στην Ολυμπιακή να επιβιώσει, καθότι αν κάλυπταν τα χρέη τους προς αυτήν το κράτος αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα, που κυρίως την 20ετία ’80-’00 μετέφεραν κατά ορδές τους ψηφοφόρους τους από το εξωτερικό, νομίζω ότι τα προβλήματα της εταιρίας θα ήταν σαφώς περιορισμένα. Επιπλέον, δεν ευθύνεται ο δημόσιος αερομεταφορές για τις εσφαλμένες πολιτικές και στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς σε αυτόν από εμπνευσμένους υπουργούς μεταφορών.

    Σε ότι αφορά την ουσία του συγκεκριμένου άρθρου, θέλω να προσθέσω στο διάλογο, το σχόλιό μου για την παρουσία στρατιωτικών αποσπασμάτων σε θρησκευτικές τελετές. Αν το αναστάσιμο μήνυμα είναι μήνυμα ειρήνης και αγάπης, τότε δεν δέχομαι με τίποτα, κατά την κορύφωση του όποιου μυστηρίου, να δίνονται στρατιωτικά παραγγέλματα με συνοδεία εμβατηρίων από την μπάντα, ωσάν να παρελαύνουν περήφανα άρματα! Όποιος ενδιαφέρεται για το πλήρες άρθρο θα το βρει στο
    Λόχος, Προσοχή! Χριστός Ανέστη…

  47. Ο/Η ghteytria λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη και αγαπητοί φίλοι, όλα όσα γράφετε είναι πολύ σωστά και τα βιώνουμε όλοι καθημερινά. Και το βιντεάκι της Ροδιάς πάρα πολύ καλό και όλα τα ποσταρίσματα λογικά και με τη δέουσα σοβαρότητα. Όμως νομίζω ότι έτσι ή μέσω κάποιας αναδημοσίευσης των όσων γράφουμε και λέμε εδώ, δε θα ίδρωνε κανενός το αυτί. Ταπεινή μου άποψη είναι, αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική προσπάθεια και όχι εκτονωτικά ποσταρίσματα, να ξεκινήσει μια προσπάθεια πίεσης και ένταξης στον αγώνα, των πολιτικών. Να πιεστούν να πάρουν ανοιχτά θέση, γράφοντας εκεί που πρέπει το πολιτικό κόστος. Να μάθουν κι αυτοί να στηρίζονται από σκεπτόμενους ψηφοφόρους και όχι από φερέφωνα. Γιατί φτάσαμε να καθορίζουν την τύχη μας σε πολιτικό επίπεδο, οι ψηφοφόροι του πίστευε και μη ερεύνα. Και καταντήσανε όσοι έχουν το στοιχειώδες μυαλό, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να ρίχνουν λευκό ή άκυρο, αφήνοντας την κυρά Θεοπίστη να εκλέγει τον εκλεκτό της. Με τα γνωστά επακόλουθα. Είδαμε και το Γιωργάκη να σταυροκοπιέται στο βίντεο και να προσκυνά την εικόνα εξ αποστάσεως και δείχνοντας την καταπίεση που υφίσταται. Αλλά δεν αρκεί. Θέλει κότσια να πολεμηθεί ο σκοταδισμός. Δεν ξέρω αν τα μπλογκς έχουν δύναμη και σε τι βαθμό θα μπορούσαν να ασκήσουν την όποια πίεση. Γιατί τα είδα κι αυτά χωρισμένα σε κατηγορίες και απόλυτα γκετοποιημένα, που δεν δίνει καμιά σημασία η μια κατηγορία στον αγώνα της άλλης. Έτσι έχουμε τους κλασικούς αριστερούς με το παιδικό και ψιλοαναρχό τμήμα, που σκούζει όλο φλόγα, τους κλασικότατους πασόκους τρία πουλάκια κι η πάρτη μου, τους δημοσιογράφους που χωρίζονται σε υποκατηγορίες, στους ψωνισμένους που έχουν καψουρευτεί τα πλήκτρα τους και περνούν γραμμές των συγκροτημάτων τους, σε κάποιους μεμονωμένους άντε γεια, σ’αυτούς που στοχεύουν σε μια έκδοση του ποιητικού τους οίστρου και σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται τη όποια φήμη τους για να αποδείξουν με τον αριθμό των σχολίων τους ότι … κάτι έκανε η φοράδα στ’ αλώνι. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, οι δεξιοί δεν πολυασχολούνται με μπλογκς, έχουν άλλες δουλειές.
    Υπάρχει όμως και μια υγιής κατηγορία αυτή που δε στοχεύει πουθενά κι απλά εκφράζεται. Αυτοί οι υγιείς είναι και οι πιο πολλοί, αλλά είναι ανοργάνωτοι και διασπαρμένοι. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια σοβαρή συσπείρωση δυναμέων των μπλόγκερς και να αποκτήσει δύναμη και φωνή, πιέζοντας καταστάσεις, πρέπει να το χειριστεί διαφορετικά. Πιο οργανωμένα και πιο συντονισμένα. Φυσικά ο συντονισμός είναι δύσκολη υπόθεση και για να επιτευχθεί θέλει καλώς ή κακώς ηγεσία. Μια ομάδα που να μπορεί να πείσει και συσπειρώσει γύρω της τους σκεπτόμενους. Ενδιαφέρον θα είχε αν μετείχε ένας άφθαρτος πολιτικός.
    Αυτά για όποιον σκέφτεται κάτι παραπάνω από μια απλή σάτυρα. Αν τώρα απλά, θέλει να «τα λέει» για να ξεσπάει και να εκτονώνεται, πάω πάσο.

  48. Παράθεμα: Το «Αγιο Φως» αρχηγός Κράτους, ή δεν πάω καλά. « x-ßerliner

  49. Παράθεμα:

  50. Παράθεμα: (updated)

  51. Ο/Η aleka λέει:

    αγαπητε Ροιδη μπραβο για το blog , πολυ μα πολυ καλο.
    θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σε ολους οσους γραφουν, εχει κανεις κανει πολιτικη κηδεια σε οικειο του? Για να τελειωνουμε με τις κουβεντες. Λοιπον εγω εκανα στον πατερα μου πριν 3 χρονια στο νεκροταφειο του Βυρωνα στην Αθηνα και κανενας υπάλληλος του «αρχηγου κρατους» δεν μου πήρε ουτε ενα ευρακι. Πολλα λογια ακουω αλλα πραξεις ΜΗΔΕΝ…
    πολυ φιλοσοφια παιδια, καμια πραξη θα δουμε?

  52. Ο/Η indictos λέει:

    Μάλλον σε διαβάζει και η Δρούζα.
    Χθές είχε εκπομπή για το «άγιο φώς»
    Δυστυχώς τα ευαίσθητα νεύρα μου δεν μου επέτρεψαν να το δώ και να «διαφωτιστώ».

  53. Ο/Η auxsvr λέει:

    Κύριε Ροΐδη,

    Συμφωνώ με το ότι το Άγιο Φως δεν πρέπει να έρχεται στην Ελλάδα με τιμές αρχηγού κράτους. Υπερβολές για το οικονομικό κόστος της όλης υπόθεσης καλό θα ήταν να είχαν αποφευχθεί.

  54. Παράθεμα: Ολόκληρο Κράτος υποδέχεται μια Τίμια Καρά (σοβαρότητα όμως) « Ροΐδη Εμμονες

  55. Ο/Η Kostas λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη, αγαπητοί φίλοι

    αναφορικά με το ζήτημα τής αγιότητας τού φωτός, αλλού είναι η ουσία. Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στην ειδική δεητική ευχή που αναπέμπεται κάθε χρόνο μέσα στο πατριαρχικό Κουβούκλιο. Οποιοσδήποτε τη διαβάσει, μένει πάντα με τη βασανιστική απορία: Μα πώς στην ευχή είναι ποτέ δυνατόν να δέεται ο Πατριάρχης τον καθαγιασμό ενός φωτός το οποίο μπροστά στα μάτια του κατέρχεται θαυματουργικά από τον ουρανό; Κι ακόμα: Αν το φως
    είναι όντως ουρανόπεμπτο, τότε είναι εξ ορισμού και ΑΚΤΙΣΤΟ! Αν όμως είναι άκτιστο, τότε πώς είναι δυνατόν να το βλέπει και η … κουτσή Μαρία; Γιατί το βλέπουν όλοι ανεξαιρέτως: πιστοί, άπιστοι, είρωνες – κοντολογής κάθε καρυδιάς καρύδι; Άρα είναι ΚΤΙΣΤΟ. Αν όμως είναι κτιστό, τότε είναι και ΦΥΣΙΚΟ, απλό δημιούργημα δηλαδή ανθρώπων το οποίο κατόπιν τής ειδικής ευχής (θεωρείται ότι) καθαγιάζεται!! Ό,τι ακριβώς δηλαδή (πιστεύεται πως) συμβαίνει και με το αγιασμένο νερό ή τη μετουσίωση των
    Τ. Δώρων στη Λειτουργία τού Μ. Βασιλείου. Άρα …

    Όποιον θα ενδιέφερε μιά εκτενέστερη ανάλυση τού θέματος,
    μπορεί να επισκεφθεί το:

    anazitiseis-hh.blogspot.com/2007/08/blog-post_21.html

    Καλό Σαββατοκύριακο

  56. Παράθεμα: «Αγιο Φως»: Έκτακτο Delivery αρχηγού Κράτους « Ροΐδη Εμμονές

  57. Ο/Η ΡΩΜΑΝΟΣ λέει:

    Φίλε μου, φίλε μου αγαπητέ και πλανεμένε, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ τι λέγει ο Κοραής (πέραν της απλής φιλολογικής και ιστοριοδιφικής περιεργείας); ΤΙ ΟΥΝ ΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣ ΣΕ; (Μάρκος Αυρήλιος) Τί έχει να κάνει το του Κοραή, ή του Γιανναρά ή του οποιουδήποτε, της μιας ή της άλλης ιδεολογίας; Δεν ζούμε και δεν θρησκευόμεθα κατά την διανοητική κατασκευή του οποιουδήποτε, ζούμε και θρησκευόμεθα εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι κατά ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΙΩΘΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝΑ, κατά τα παραδοθέντα ημίν από τους πατέρες και τους παππούδες μας. Χαιρόμαστε και κοινωνούμε την αναστάσιμη χαρά, με τα πάτρια έθιμα, τα οποία τιμούμε, όσο μπορούμε στον σύγχρονο αλλοτριωμένο κόσμο, και με τα κόκκινα αυγά και με τό αρνί και με το ΑΓΙΟ ΦΩΣ και με τον Επιτάφιο και με το Χριστός Ανέστη και με το φιλί της Λαμπρής. Πόσο μίζερος και δυστυχής μπορεί να είναι κάποιος, όταν την στιγμή που χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, αντί να αναγαλλιάζει η καρδιά του σαν του παιδιού με την φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας, να μιζεριάζεται για το τι λέει γιά την φλόγα ο… Κοραής και ο Καλόπουλος; ΝΗΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΝΗΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ, αφήστε τον Κοραή, κι ελάτε ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ!

    (Και επειδή, φίλε μου καλέ, επιμένεις: Πώς εμφανίζεται το Άγιον Φως; Σου απαντώ: Όπως ακριβώς το φάσμα της Περσεφόνης στην εποπτεία των Ελευσινίων («το μέγα και θαυμαστόν και τελειότατον εκεί εποπτικόν μυστήριον, εν σιωπή τεθερισμένος στάχυς»). Τόσο απλό. Τί άλλο χρειάζεται να «μάθεις»; Και τί θα μάθεις πραγματικά, αν «μάθεις» αυτό; τίποτε. Η ουσία του μυστηρίου δεν το στάχυ το ίδιο· «ο ναός δεν είναι οι κίονές του». Μήν περιορίζετε την αντίληψί σας, βγάλτε τις παρωπίδες!)

    Άσε τον Κοραή, κι έλα ν’ ανάψουμε την λαμπάδα!

    Και κάτι ακόμη. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκετε ΠΑΡΑΞΕΝΟ το να τιμούν οι Έλληνες τα όσια και τα ιερά τους; Να αποδίδουν τιμές στα ιερά κειμήλια; (Ορθότερα, στο συμβολιζόμενο.) Ομιλούμε για ιερότατα κειμήλια, κέντρα τιμής και προσκυνήσεως του λαού μας, αγιασθέντα από τα δάκρυα, τις αγωνίες, τους πόνους και τις χαρές γενεών επί γενεών! Και ο κάθε τζιτζιφιόγκος απορεί για τις τιμές! Τα οικογενειακά σου κειμήλια εσύ τα φτύνεις δηλαδή; Να καταλάβουμε!

    Αλλά μήπως όταν (δεν λέγω «εάν») έλθουν από το Βρετανικό Μουσείο, μία άγια μέρα, τα ακρωτηριασθέντα και αρπαχθέντα μέλη του Παρθενώνος, δεν θα συγκεντρωθούμε, με συγκίνηση και σέβας οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες να τά υποδεχθούμε; Μήπως και τότε θα υποπτεύονται οι προδευτικάριοι ότι τα δάκρυά μας είναι υποκριτικά; Ή μήπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας του Χρυσού Αιώνος ήταν και αυτοί… οπαδοί του… Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, και μετείχαν στα Παναθήναια (με κορύφωση της εορτής την απόδοσι του ιερού πέπλου στο διιπετές ξόανο της Αθηνάς – στο οποίο απέδιδαν θεϊκές τιμές, όχι τιμές αρχηγού κράτους) χάριν… σκοταδισμού; «Θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων», θυμίζω· για αυτά πολεμούσαν οι… Χριστοδουλικοί Σαλαμινομάχοι. Για τους βωμούς των θεών και τους τάφους των προγόνων. (Αντικείμενα νεκρά, ε;!) Το ίδιο και σήμερα. Εάν ενοχλούνται κάποιοι «πολυπολιτισμικοί», συγγνώμη, αλλά δεν τούς πέφτει λόγος.

    Και υπάρχουν βεβαίως και άλλες απόψεις. Π.χ.:
    Πρώιμες μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός
    Μία ψευδής ιστορική φήμη κατά του Αγίου Φωτός
    ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΑΓΙΟ ΦΩΣ

    Που εμένα δεν με πείθουν όλα αυτά, πολύ περισσότερο βεβαίως δεν με πείθουν οι συμπλεγματικοί προοδευτικάριοι, οι οποίοι είναι πνευματικώς ανίκανοι να γνωρίσουν την έννοια και την αίσθηση του Ιερού, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν με πείθουν όλες αυτές οι προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Διότι ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ η προσέγγιση αυτού του είδους.

    ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟ. Σκέψου καλά αυτό που είπα τώρα, να καταλάβεις τι εννοώ, πριν σχολιάσεις, αγαπητέ μου αναγνώστη.

    Και κάτι ακόμη. Την Ολυμπιακή Φλόγα δεν την τιμούμε; Δεν της ψάλλουμε ύμνους; Δεν καλούμε τον Απόλλωνα να την ανάψει; Δεν νιώθουμε την λαχτάρα αυτή τούτη η φλόγα της Ολυμπίας (και όχι από αναπτήρα) να φτάσει σε όλον τον κόσμο;

    Είναι λοιπόν η Ολυμπιακή Φλόγα… απάτη;! Επειδή… δεν την ανάβει ο Απόλλωνας; Είναι η Ολυμπιακή Φλόγα σκοταδισμός, και οι τιμές και οι ύμνοι και οι χορωδίες… δεισιδαιμονίες;

    Γιατί είστε τόσο αρνητικοί, τόσο μίζεροι, τόσο στενόμυαλοι βρε παιδιά; Γιατί τέτοιο σύμπλεγμα ενάντια σε κάθε τι ωραίο της παράδοσής μας; Δείτε για λίγο τον κόσμο με την αθωότητα και την χαρά του παιδιού που παίζει με την φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας, κι αφήστε την μιζέρια. Έστω την στιγμή που λέμε το Χριστός Ανέστη! Πώς μας έκαναν τόσο μίζερους και γκρινιάρηδες πια; Γιατί; Γιατί; Δεν αξίζει.

  58. Παράθεμα: -6-

  59. Ο/Η Γιώργης Χολιαστός λέει:

    (στην κυρία Ρωρερκάρ)

    Ως και το φως μ’ έκανες να μισήσω.
    Θαρρούσα φως στο σπίτι σου σα βλέπω
    δικιώνομαι το νου μ’ αυτό να τέρπω
    σε ύπνο πριν τα μάτια μου να κλείσω.

    Μα συ-πώς θε μου να τo ξεστομίσω-
    το φως που μου ‘δινες χαρίεις να δρέπω
    και νότες με αυτό χαράς να μέλπω
    το σώμα σου δε φώτα’ε τα’ αγγελίσ’ο.

    To φως τ’ ανάβεις να με κοροϊδεύεις
    πως τάχα είσαι μέσα κι όχι έξω
    με την ειδή σου κι άλλους να μαγεύεις.

    Δεν το μπορώ το πράγμα αυτό να στέρξω-
    στο λέω κι ας μην ίσως με πιστεύεις:
    ούτε το φως πια δεν μπορώ ν’ αντέξω.

    Γιώργης Χολιαστός

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.