οι «αμυνόμενοι» και τα …μηρυκαστικά τους

Με αυτά τα θρησκευτικό-ρατσιστικά κείμενα γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων, δηλαδή οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Πολλές φορές αναρωτιέμαι, πως καταφέραμε, αυτά που καταφέραμε τέλος πάντων, στην Ελλάδα. Προσέξτε το αναρτημένο 1ο εσώφυλλο του βιβλίου.

Σημειώστε:
Ο συγγραφέας Δημ. Κοντογιάννης φέρει τον επίζηλο τίτλο «Επιθεωρητού Δημ. σχολείων», και…
Κάτω από τον τίτλο του βιβλίου, σε παρένθεση (Συσταίνεται απ’ το Υπουργείο της Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία. Αριθ. εγκ. 45085)

Τα παρακάτω επιλεγμένα κείμενα τα παραθέτω στην πρωτότυπή τους ορθογραφία. Χρησιμοποιώ όμως το μονοτονικό, γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Δεν είναι άλλωστε κείμενα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, παρ’ όλο που έχουν «άλλου είδους» αξία. Της Μνήμης.

Το Σχέδιο της Αγιά-Σοφιάς
Όταν ο βασιλιάς στην Πόλη αποφάσισε να χτίση την αγιά-Σοφιά, κανείς τεχνίτης δε μπόρεσε να του παρουσιάση σχέδιο που να του αρέση. Μια φορά πήγε να λειτουργηθή ο βασιλιάς· όταν σχόλασε η εκκλησσιά κ’ έπερνε τ’ αντίδωρο απ’ του Πατριάρχη το χέρι, έπεσε τ’ αντίδωρο χάμω. Σκύβει να το πάρη, δεν το βρίσκει· έξαφνα βλέπει μια μέλισσα μετ’ αντίδωρο στο στόμα, να πετά απ’ το παράθυρο. Ο βασιλιάς βγάζει διαταγή όποιος έχει μελίσσια να τα τριγύση για να βρεθεί τ’ αντίδωρο· κανένας δεν τόβρισκε· μόνο ένας πρωτομάστορας είδε σε μια κυψέλη αντί για κερήθρα μια πανώρια εκκλησιά πελεκητή και στην άγια Τράπεζά της το αντίδωρο. Αυτή την εκκλησιά παρουσίασε ο πρωτομάστορας στο βασιλιά και ίδια μ’ αυτή έκαμαν την αγιά-Σοφιά.

Τα Τηγανισμένα Ψάρια
Τον καιρό που είχαν ζώσει την Πόλη οι Τούρκοι, ένας καλόγερος τηγάνιζε εφτά ψάρια στο τηγάνι. Τα είχε τηγανίσει απ’ την μια μεριά, κι ότι ήταν να τα γυρίσει απ την άλλη, έρχεται ένας και του λέει, πως πήραν οι Τούρκοι την Πόλη. «Ποτέ δεν θα πατήσουν την Πόλη οι Τούρκοι», λέει ο καλόγερος. «Τότε θα το πιστέψω αυτό, αν αυτά τα ψάρια τα τηγανισμένα ζωντανέψουν!» Δεν απόσωσε το λόγο, και τα ψάρια πήδησαν απ’ το τηγάνι ζωντανά, κ’ έπεσαν σ’ ένα νερό εκεί κοντά.
Και είναι ως τα σήμερα τα ζωντανεμένα εκείνα ψάρια στο Μπαλουκλί (*), και θα βρίσκωνται εκεί μισοτηγανισμένα και ζωντανά, ως να έρθη η ώρα να πάρουμε την Πόλη. Τότε λεν, πως θάρθη ένας άλλος καλόγερος να τ’αποτηγανίση.

Η Λοιδοριά
Όταν μαθεύτηκε, πως οι Εβραίοι καταδίκασαν το Χριστό να τον σταυρώσουν, μαζεύτηκαν νύχτα όλα τα φυτά κι αποφάσισαν να μη δώσουν το ξύλο τους για να φτειασθή ο σταυρός. Αλλ’ όπως μέσα στους δώδεκα Αποστόλους βρέθηκε κ’ ένας Ιούδας, έτσι μέσα στ’ άλλα δέντρα βρέθηκε η λοιδοριά κι’ αυτή μονάχα είπε, πως δεν το παραδέχεται αυτό. Όλα τ’ άλλα φυτά την αναθεμάτισαν τότε, κι είπαν νάσαι πάντα αφωρεσμένη για την φοβερή προδοσία της.
Την ώρα που οι Εβραίοι τεχνίτες δοκίμασαν να φτειάσουν τον Σταυρό, είδαν με απορία τους, πως ό’τι το ξύλο έπιαναν δεν άφινε να το πελεκούν και να το κάνουν όπως θέλουν, μόνο στριφογύριζε, κ’ έσπαζε και χαλούσε, κ’ έτσι όλοι οι κόποι τους πήγαιναν χαμένοι. Αφού δοκίμασαν όλα τα ξύλα και δεν μπόρεσαν να κατορθώσουν το θέλημά τους, έπιασαν και ξύλο λοιδοριάς, και μόνο αυτό δεντους έκαμε αντίσταση· κ’ έτσι έφτειασαν το σταυρό.
Γι’ αυτό η λοιδοριά είναι καταραμένο δέντρο, και γι’ αυτό οι ξυλοκόποι στα βουνά το αποφεύγουν, για να μη λερώσουν το τσεκούρι τους και να μην μαγαρίσουν μ’ αυτό την καθάρια φλόγα της φωτιάς.

Οι Γύφτοι
Οι γύφτοι είναι αφωρεσμένοι απ’ το Χριστό γιατί εφτειάσανε τα περόνια, που τον σταύρωσαν. Και γι’ αυτό όσα έχουνε την μια ώρα ή άλλη δεν τα βρίσκει και ποτέ δεν μαλλιάζουνε.

Η Γίδα
Τη γίδα την έφτειασε ο διάβολος· αλλ’ επειδή δε λύγιζαν τα πόδια της, στεκόταν όλο ορθή και ψοφούσαν όλα τα γίδια. Μια μέρα την έδειξε του Χριστού και του είπε: «Έφτειασα ένα πράμα, αλλά δεν μπορώ να το κάμω να κάτση και μου ψοφάει». Τότε ο Χριστός έβαλε τη βούλλα του και τη βούλωσε στα γόνατα, κι αμέσως κάθισε.
Για τούτο τα γίδια έχουν στα δυό μπροστινά ποδάρια δυό βούλες στα γόνατα.

Τα παραπάνω «αθώα» κειμενάκια περιέχουν ψεύδος, ξενοφοβία, ρατσισμό, αφορίζουν αθώα ζώα και φύση. Κείμενα που φυτεύουν το μίσος προς το «άλλο», το «διαφορετικό». Αυτά δίδασκαν «επισήμως» και με την «κρατική βούλα» στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, από το 1948 έως και 1973, με διάφορους εκμοντερνισμούς (οι χρονολογίες είναι στο περίπου). Στα κατηχητικά ίσως να συνέχισαν και μετά το 1973, ποιος ξέρει…

Τώρα λοιπόν που έχουμε τη δυνατότητα και αντιμιλούμε, παίρνουν τη θέση των αμυνόμενων, βρίζουν, προκαλούν και καταγγελούν ότι «η αγάπη της ορθοδοξίας» δέχεται επίθεση(!!!). Σέρνονται φυσικά και οπίσω τους και τα άλλα ταριχευμένα μηρυκαστικά της μισαλλοδοξίας που τόσα χρόνια ήταν στο σβέρκο μας, εκείνα με τη μαύρη χαίτη, που ορθώνουν και «πολιτικό» λόγο…Οι «Εθνικόφρονες» της συμφοράς που πάντα φρόντιζαν να τα’χουν καλά με τους νικητές όλων των πολέμων και όλων των καταστάσεων.

Στη κρίση σας.

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, θρησκεία/κλήρος, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

65 Responses to οι «αμυνόμενοι» και τα …μηρυκαστικά τους

  1. Ο/Η newManifesto λέει:

    κάτι παρόμοια γράφουν και κάποιοι bloggers αλλά δεν είδα να σας απασχολεί κε ροίδη

    ο κοντογιάννης σας πείραξε ξαφνικά;

  2. Ο/Η Rodia λέει:

    Αγαπητέ Ροϊδη, αυτά τα βλέπω σαν παραμυθάκια που είναι, και παλιότερα, σαν παραμυθάκια πάλι τα διάβαζα. Επειδή υπήρχε μοίρασμα στο σπίτι, που σήμερα το λένε «επικοινωνία». Συζητούσαμε δηλαδή.
    Το πρόβλημα αναδύεται σήμερα από την απουσία αυτού του μοιράσματος. Αφήνται το παιδί έρμαιο της κάθε πληροφορίας. Χωρίς σχόλια. Χωρίς κουβέντα.
    Με τα παιδιά μου, όταν ήτανε μικρά, βλέπαμε παρέα τις σειρές που βλέπανε και τ’ άλλα παιδια της τάξης τους, ώστε να είναι ενημερωμένα και να μη ξεχωρίζουν. Συζητούσαμε πολύ όμως και κατά τη διάρκεια της προβολής κι έβλεπαν από πολλές πλευρές τα δρώμενα. Ετσι, μπορούσανε την επόμενη μέρα να σχολιάσουν κιόλας και όχι μονάχα να απαριθμήσουν τα διάφορα κατορθώματα των ηρώων. Αυτό ωφέλησε όχι μόνο τα δικά μου αλλά και τα υπόλοιπα παιδάκια.
    Αυτό το παράδειγμα το έδωσα ώστε το πρόβλημα να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη θέση: Δεν φταίνε τα οποιαδήποτε αναγνώσματα ούτε οι διάφοροι «προφήτες». Φταίει η απομάκρυνση, η χαλάρωση των δεσμών, η εγκατάλειψη των παιδιών μας. Πού οφείλονται αυτά; Μα.. στο κυνήγι του επιούσιου περιττού!!!

    🙂

    A! οι επιθεωρητές και ο θεσμός τους ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία…

  3. Ο/Η roidis λέει:

    δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς. εγώ τι να κάνω για αυτούς τους bloggers που λες…

    όποιο blogο-κείμενο μπορώ διαβάζω και σχολιάζω, τι άλλο να κάνω.

  4. Ο/Η roidis λέει:

    το παραπάνω μου σχόλιο απαντά στον newManifesto.

  5. Ο/Η kyrallina λέει:

    Φοβερό πόνημα! Και ενθικισμός και ρατσισμός και ανθρωποφοβία και όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα λαμπρά μέλλον. Όλα σε ένα. Σου κάνει το παιδί ξεφτέρι χωρίς κόπο. Αβάδιστα!

  6. Ο/Η ONOMATODOSIA λέει:

    to 1975 phga prwth dhmotikou
    ta paidia mou pane twra to 2006 trith dhmotikou. e! den exoun alla3ei kai polla pragmata ap to 1948!

  7. Ο/Η αθεόφοβος λέει:

    Βοήθα Άη-Γιώργη και σύ Πατρο-Κοσμά, να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά τραγουδούσαν οι συνδαιτυμόνες ιεράρχες και κληρικοί στην Κόνιτσα και ο Χριστόδουλος κτυπούσε ρυθμικά το ποτήρι του με το μαχαίρι του .
    Η μάστιγα του Θεού σελ 291
    Και πολλά άλλα παρόμοια.
    Τίποτα δεν άλλαξε δυστυχώς.

  8. Ο/Η Nemertes λέει:

    Εγώ τους δίνω άφεση αμαρτιών. Δεν υπήρχε το word και το F7 τότε. Αναρωτιέμαι πάντως. Δεν μπορούσαν (το έκαναν αλλά τέλος πάντων) να πουν ότι οι Έλληνες είναι καταραμένοι μπας και ησυχάσουμε;

    σ.σ. Μην περιμένεις σοβαρό σχόλιο από εμένα. Είμαι χωσέ type…

  9. Ο/Η Epsilon λέει:

    Σου γράφω ό,τι ακριβώς μου ήρθε στο μυαλό με το που διάβασα το ποστάκι σου. Μην ψάξεις για συνοχή, είμαστε ήδη σε φάση αποσύνθεσης.

    Ιστορία 1η: Μην σκύβεις ποτέ, θα το βρουν οι μέλισσες.
    Ιστορία 2η: Φάτε μάτια ψάρια, Αν αργήσω φάτε, ψηλός ψηλός καλόγερος και κόκκαλα δεν έχει.
    Ιστορία 3η: Η λοιδοριά δεν πήρε μέρος στην αντίσταση των δέντρων αλλά μετά βρήκε θέση σε δημόσιο οργανισμό.
    Ιστορία 4η: Είδε ο γύφτος την γενιά του, γύφτοπούλα στο χαμάμ, της στραβής αυτής τα μαλλιά της φταίνε.
    Ιστορία 5η: Μπεμπε, γιδοβοσκός ή χριστιανικά ποιμένας, τσομπανόσκυλο, τι έχουν τα έρμα και ψοφούν, η βούλα και το χάραγμα, 666 όχι στις νέες ταυτότητες.

  10. Ο/Η homelessMontresor λέει:

    Αν κάποιος ξέρει να μας πει πως θα μπορούσα να βρω γραμματοσειρά με πολυτονικό σύστημα θα του ήμουν υπόχρεη! Από οτι βλέπω, δεν ενδιαφέρει μόνο εμένα!

  11. Ο/Η ο θειος Ισιδωρος λέει:

    Αγαπητε εν χριστω αδελφε Ροϊδη βρισκω τα ανωτερω κειμενα εξοχως διδακτικα και απαραιτητα για την διαπλαση των νεων μας.
    Με την υποθεση των Οψαριων εχω ασχοληθει προσωπικα σε πονημα μου το οποιο δημοσιευθηκε προσφατως στα «μυστικα του Κολπου» του ανηψιου μου Πανου.
    Συγχαρητηρια για την προσηλωση σας στην τοσο ωραια μας παραδοση.

  12. Ο/Η Πάνος λέει:

    Παλιές αμαρτίες… Οι σημερινές ίδιες και χειρότερες: ξεφυλλίζω τα ΤΩΡΙΝΑ «θρησκευτικά» της Δ’ Δημοτικού και δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω και που να τελειώσω…

  13. Ο/Η Big Fat Opinion λέει:

    Τα παραπάνω «αθώα» κειμενάκια περιέχουν ψεύδος, ξενοφοβία, ρατσισμό, αφορίζουν αθώα ζώα και φύση.

    Αυτά είναι τα κείμενα που περιέχουν …ψεύδος, ξενοφοβία, ρατσισμό;

    Ξέχασες «Τα τρία γουρουνάκια» που παρουσιάζουν τον λύκο ως κακό. Για να μην πω για την κοκκινοσκουφίτσα. Αμ, ο «Έμπορος της Βενετίας», με τον χαρακτήρα του κακού φιλάργυρου εβραίου; Πάρε και τον Σαίξπηρ κάτω…

    Για να μην τρελαθούμε, ξαναδιάβασε ό,τι έγραψες. Προηγουμένως διάβασε πολύ λαογραφία, εθνολογία, μύθους και ιστορήσεις από *όλους* τους λαούς του κόσμου, για να δείς πως λειτουργεί και εφράζεται ο λαϊκός πολιτισμός. Πριν αξιωθείς να υπερασπιστείς το διαφορετικό, και το άλλο καλό είναι να γνωρίζεις τα υπαρκτά άλλα και διαφορετικά, όχι να παρουσιάζεις μια εξωφρενική αποτίμηση ολόκληρης της λαϊκής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Γιατί τα ίδια μοτίβα θα βρείς σε ΟΛΟΥΣ τους λαούς, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

    Το «αφορίζουν αθώα ζώα και φύση» το αφήνω κατα μέρος, παραείναι σαχλό για να αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού. Θα πρέπει να διαθέτουμε στοιχειώδεις ικανότητες να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν οι παραβολές, τα ηθικά διδάγματα των παραμυθιών, οι αλληγορίες κλπ.

    Αν δεν καταλαβαίνουμε όσα παραδοσιακά κατανοούσε και η τελευταία γιαγιά, και το τελευταίο παιδί, πως αξιώνουμε να έχουμε λόγο για ο,τιδήποτε, πόσο μάλλον περί τέχνης (πχ. ο Μαλντορόρ ο οποίος «αφορίζει» την ανθρωπότητα ολόκληρη, ή ο Ρεμπώ ο οποίος «βλασφημά» την ομορφιά», κλπ).

    Για όνομα…

  14. Ο/Η ΛΙΤΣΑ λέει:

    Αμάν, βρε Ροΐδη, τους τραβάς σαν μαγνήτης. Απορία αφελούς: η Ιερά Εξέτασις κατηργήθη, ή να ετοιμάζουμε τα μπογαλάκια μας για την επόμενη πυρά;
    Κι εν πάση περιπτώσει, αφού κατέχετε την απόλυτη αλήθεια, γιατί δεν μας τη λέτε με δυο-τρία απλά λόγια, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και υβρεολόγια;

  15. Ο/Η ellinida λέει:

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μαράθηκα που λέει κι’ο λαός !

  16. Ο/Η divine mitsakos λέει:

    gia ta tiganita psaria exw na pw oti apla ekferei apopsi kafrilas, ek toy asfaloys, kai ws ek toytoy, xanei kai opoiadipote ypopsia sobarotitas…
    ws pros ayto to simeio anonymoys-psaria, simeiwsate 1! (toylaxiston o anonymoys milaei me epixeirimata, asxeta me to an symfwnei kaneis me ayta i oxi)
    apo tin alli, i apopsi mou den exei kamia simasia, apla eniwsa anagki na sxoliasw
    kyrie roidi, to blog sas einai eksairetiko! 🙂

  17. Ο/Η cyrusgeo λέει:

    Έλα, τώρα, βρε Λίτσα, που δεν ξέρεις την απόλυτη αλήθεια… Να σου τη θυμίσω;

    Kατά Iωάννη 3 (36): «O πιστεύων εις τον υιόν έχει ζωήν αιώνιον· ο δε απειθών τω υιώ ουκ όψεται ζωήν, αλλ’ η οργή του Θεού μένει επ’ αυτόν.»

    Στην κόλαση θα πας κι εσύ, κι ο Ροΐδης, κι εγώ, και πολλοί άλλοι «πολιτικώς ορθοί» (ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ!!! — αν ξέρανε και τι σημαίνει ο όρος…), ενώ οι απολογητές έχουν ήδη εξαγοράσει τη θέση τους στον παράδεισο με σοφιστείες, λογικές πλάνες και λασπολογίες…

    Α, και να μην ξεχάσω:

    Kατά Mατθαίο 12 (30): «O μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστι».

  18. Ο/Η ο θειος Ισιδωρος λέει:

    Προσωπικα βρισκω τα εν λογω κειμενα ενδιαφεροντα και αξιοπροσεκτα.
    Μεχρι εδω κανενα προβλημα.
    Το προβλημα ξεκινα απο την στιγμη που τα κειμενα αυτα ερχονται σε επαφη με τον ανθρωπινο εγγεφαλο και επιρεαζουν την ανθρωπινη σκεψη, ειδικα δε οταν προκειται για παιδικες ηληκιες.

    Και γιατι παρακαλω ετσι γενικως «η γιαγια» ειναι ειναι…αρετη? η παραδωση ειναι αρετη?
    Οταν μαλιστα η γιαγια ειναι φορεας της παραδωσης και η παραδωση εμπεριεχει πνευματικους βακυλους οπως τα ανωτερω κειμενα?
    Βαση ποιας θεωριας η εξελιξη του ανθρωπινου οντος ειναι αποτελεσμα της συναισθηματικης του διαμορφωσης και οχι της αναπτυξης των νοητικων του δυνατοτητων?

    *

    Ο αντιαμερικανισμος (ομοιως με τον «αμερικανισμο») στην πραγματικοτητα ειναι μια ψυχωσικη κατασταση (ψυχικη νοσος που εκδηλωνεται με την δημιουργια παραληριματικων ιδεων και ανεπαρκεια κρισεως ως προς την αντιληψη της πραγματικοτητας)γιαυτο προσιδιαζει στην θρησκεια.
    Γιαυτο και συνηθως αποτελει συνδρομο των πιστων, ενα ειδος θρησκευτικου υποκαταστατου.

  19. Ο/Η dim79 λέει:

    Επειδη ξερω που θα καταληξει κι αυτη η «συζητηση»,θα γραψω λιγα μονο λογια και θα φυγω (ειπα αλλωστε τη γνωμη μου και αλλου):

    Να σταματησουμε λοιπον να διδασκομαστε στα σχολεια τις λαικες παραδοσεις,τα ηθη και τα εθιμα,επειδη ορισμενα απ’αυτα αναφερονται στην Εκκλησια και στη χριστιανικη πιστη?Τοσο πολλοι ανατριχιαζετε ορισμενοι μολις ακουτε τις απαγορευμενες-φτου κακα λεξεις Θεος,Χριστος,παπας κλπ?Ελεος,ποσο κομπλεξικοι ειστε πια???Δηλαδη οι θρυλοι για τον Μαρμαρωμενο βασιλια,την Κερκοπορτα κι ενα σωρο αλλα δε σας πειραζουν?Δε συνιστουν ‘πλυση εγκεφαλου» αυτα?

    Κι επειδη καποιος ειπε οτι ολα αυτα παρουσιαζονται ως…ιστορικες αληθειες,μαλλον αγαπητε μου δεν προσεχατε καλα στο μαθημα στο σχολειο.Γιατι εγω θυμαμαι πως μας ανεφεραν το ιστορικο γεγονος (πχ. αλωση της Κων/πολης) ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ οτι ο λαος εχει τους ταδε θρυλους,δοξασιες κλπ γι’αυτην.Κανεις δε μας ειπε,ουτε κανενα βιβλιο εγραφε οτι…τηγανιστηκαν ψαρια στην πραγματικοτητα,μαρμαρωθηκε ο Παλαιολογος κλπ.

    Ελεος,λυπηθειτε μας και μην υποτιματε αλλο τη νοημοσυνη μας!!!Ξεκολληστε και μη θελετε να απεμπολησουμε οτιδηποτε ελληνικο (μιας και ορισμενοι το παιζουν και…ελληναρες-αντιχριστιανοι) υπαρχει στην λαικη παραδοση,επειδη ετσι ειναι της μοδας στη συγχρονη εποχη,να μην υπαρχει ουτε εθνικη συνειδηση,ουτε λαικη,ουτε τιποτα…παρα μονο μια αμορφη,παγκοσμιοποιημενη,μαζα.

  20. Ο/Η sourfou λέει:

    Κάποια φορά, είχα πάει με τ’αυτοκίνητο στην οδό Ορφέος, πάνω απο την Πετρου Ράλλη. Εκεί βρίσκονται πολλες μεταφορικές εταιρίες. Ηθελα να στήλω ενα δέμα σ’ενα φίλο. Με το που στρίβω στην Ορφέος…χάος. Παντου αυτοκίνητα και νταλίκες, προς ολες τις κατευθύνσεις! Ολοι κόρναραν και επέμεναν οτι οι ίδιοι είχαν προτεραιότητα και οτι αυτη τους η απαίτηση ηταν προφανής. Σύντομα άφησα το αμάξι στην άκρη και άρχισα να περπατάω με το δέμα παραμάσχαλα, προς το πρακτορείο. Εκείνη και μόνον εκεινη τη φορά, αν και εχω πάει εκατοντάδες φορες σ’αυτα τα μέρη (ως προπτυχιακός φοιτητής δούλευα στον κλάδο των μεταφορών), παρατήρησα ενα ρυάκι, ξεραμένο σχεδόν να διατρέχει κάθετα το χάος της Ορφέος! Στις πλαγιές του αναπάυνταν μια πλειάδα απο φυτά (ισως και λοιδοριές). Εδω κι εκεί έβλεπες παχουλούς βατράχους και καμια σαύρα. Λιγο παρακάτω εντόπισα μια απίστευτη γεφηρούλα! Φαινόταν οτι δε στηρίζεται πουθενά, ούτε τα μέρη που συνέδεε φαινόντουσαν. Εψαξα λίγο και διαπίστωσα οτι προς τ’ανατολικά υπήρχε ενας φτάχτης. Λίγο ακόμα και ανακάλυψα εναν ολόκληρο χωριό γύφτων, του καταραμένου λαού που λέει και ο κ. Κοντογιάννης (ωστε λαογραφία κ. anonymous?! Μάλιστα…)! Μπήκα μέσα και αμέσως με εντόπισαν κατι παιδάκια που έπαιζαν παρακεί. Παρατήρησα ποσο αμέριμνα είναι τα παιδάκια ανεξάρτητα απο το χρώμα τους. Πάντοτε χαρούμενα και ενεργητικά, ανεξάρτητα απο τη γλώσσα που μιλάνε. Πάντοτε να αποπνέουν υγεία και φρεσκάδα κι ας είναι πενταβρώμικα. Με κοιτούσαν επίμονα και διερευνητικά, σύντομα όμως ενα απο αυτα μου χαμογέλασε με κάποια υποψία ελπίδας στα μάτια του. Παράξενο σκέφτηκα! Η ίδια ελπίδα κι ας μην είναι χριστιανόπουλα. Με πλησίασαν και άρχισαν να μου ζητάνε λεφτά. Έψαξα στο τσαντάκι μου και τους έδωσα ενα πακετάκι καραμέλες mentons με γεύσεις φρούτων. Καταχάρηκαν, μάλιστα θα ορκιζόμουν οτι μ’ευχαρίστησαν καθώς απομακρύνονταν απο κοντά μου ουρλιάζοντας.

  21. Ο/Η Greg λέει:

    Το λέω κι’ από δώ για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δυό σου γωνιές…

    Τους δοσίλογους τον προηγούμενο αιώνα τους δημιούργησε (και στους δύο παγκόσμιους πολέμους) το παραμύθι της «Νέας Τάξης»!

    Στον παρόντα αιώνα το «θαυμάσιο» αυτό παραμύθι συνεχίζει απτόητο την «παραγωγή»…, παρ’ ότι δεν διδάχθηκε στα σχολεία ποτέ!

  22. Ο/Η mmg λέει:

    agapame ta stroumfakia,alla pws tha mas fainotan ws didaktaia yli sta sxoleia?
    poly endiaferonta sa keimena-oxi san ekpaideftika keimena omws.
    ypothetw pws afto itan & to sxolio sou roidi?
    an ta apomonwseis apo to skopo pou exypiretousan pantws,einai katapliktika sa laikoi mythoi!
    sorry an exei idi tethei,alla opou vlepw ti gnwsti mazwxi kanw skip ta comments

  23. Ο/Η marquee de mud λέει:

    σημερα μαθαμε πολλα.

    το καλυτερο οτι οι τσιγγανοι δεν ειναι χριστιανοι. καλο ειναι να το μαθουν κι αυτοι καποια στιγμη. να μην παιδευονται αδικα στις εκκλησιες και στις αγρυπνιες. γιατι αν μπαινατε και σε καμια εκκλησια θα βλεπατε οτι δεν περιμενουν μονο απ’εξω για να παρουν κανα 20λεπτο αλλα μπαινουν και μεσα και το ζουν καλυτερα απο πολλους αλλους.

    φιλε ροϊδι,ρωτησα τρεις ανθρωπους ηλικιας 60 με 70 που εχουν βγαλει γυμνασιο και δεν το ξερουν το βιβλιο. μπορεις να δωσεις περισσοτερες πληροφοριες για το που διδασκονταν το συγκεκριμενο βιβλιο; εννοω ηταν πανελλαδικης χρησεως ή καπου τοπικα; (δεν αμφισβητω κατι)

    αυτο που σιγουρα αμφισβητω ειναι οτι ειναι χριστιανοι αυτοι που το εβγαλαν. οπως δεν ηταν χριστιανοι οι δικτατορες ασχετα με το «ελλας ελληνων χριστιανων». οπως δεν μπορεις να πεις οτι σοβιετικη ενωση ή η κινα ειναι η αριστερα του κοσμου.

  24. Ο/Η Gordon λέει:

    Τι να πω, νομίζω είναι λίγο υπερβολικό να λέμε οτι οι λαικές παραδόσεις είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ρατσισμού στη σημερινή εποχή.
    Αν διδάχτηκε κάτω απο ποιά μορφή διδάχτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο?

  25. Ο/Η ΛΙΤΣΑ λέει:

    Το πρόβλημα δεν είναι η προέλευση των ανωτέρω – αν είναι λαϊκοί μύθοι ή κατασκευάσματα κάποιου συγγραφέα. Το θέμα είναι πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν/ερμηνεύτηκαν στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, διδάχτηκαν μέσα σ’ ένα πλαίσιο συγκριτικής εθνολογίας/μυθολογίας; Παρουσιάστηκαν ως θρύλοι-παραδόσεις που ανεφύησαν από κάποια παραγματικότητα; Λοιπόν, επειδή κι εμείς τα κάναμε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (δεκαετία 1970-1980), δεν θυμάμαι κανέναν να τα δίδαξε έτσι. Αντιθέτως, τα παρουσίαζαν ως αιώνιες αλήθειες. Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον Ροΐδη, υποθέτω.
    Σημειώνω, τέλος, πως οτιδήποτε προέρχεται από τη λαϊκή παράδοση δεν είναι κατ’ ανάγκην σωστό, όμορφο ή αληθές. Ναι η λαϊκή παράδοση ήταν δημιούργημα του λαού, όμως ο λαός δεν λειτουργούσε εν κενώ, υπήρχαν τα λεγόμενα «πρότυπα» για τη διαμόρφωση των νοοτροπιών (λ.χ. εκκλησία).

  26. Ο/Η roidis λέει:

    Στο κείμενο του ποστ αναφέρω από το εξώφυλλο:
    Δημ. Κοντογιάννης φέρει «Επιθεωρητού Δημ. σχολείων»

    Κάτω από τον τίτλο του βιβλίου αναφέρεται επίσης:
    (Συσταίνεται απ’ το Υπουργείο της Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία. Αριθ. εγκ. 45085)

  27. Ο/Η Markos λέει:

    Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω μερικές σκέψεις.
    Πήγα στο Δημοτικό από το 1957 μέχρι το 1963.
    Αυτό το βιβλίο δεν το είδα ποτέ.
    Το γεγονός ότι ήταν εγκεκριμένο από το ΥΠΕΠΘ δε σημαίνει ότι ήταν και υποχρεωτικό να διδαχτεί.
    Εκείνη την εποχή, και μεταγενέστερα, τα παιδιά και οι νέοι δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα αναγνώσματα. Παρότι διαβάζαμε το μικρό ήρωα πχ ή το Μικυ Μάους, αυτό το κάναμε παράνομα, με κίνδυνο αν μιας έπιαναν να τιμωρηθούμε.

    Συνεπώς το ότι αυτό ήταν ένα εγκεκριμένο βιβλίο, μάλλον έχει να κάνει με το ότι κάποιοι δάσκαλοι το συνέστηναν για ανάγνωση, αλλά σίγουρα δεν ήταν ένα βιβλίο, που όφειλε να διδαχτεί.

    Σαν λαογραφική εργασία, προσωπικά τη βρίσκω ενδιαφέρουσα, μολονότι δεν είμαι ειδικός. Ανεξάρτητα με τις ιδέες και τις αρχές που σήμερα λειτουργούμε, η λαϊκή παράδοση περιείχε πολλές τέτοιες ιστορίες σαν αυτές που έχουν καταχωρισθεί σ’ αυτή την εργασία.
    Η συλλογή τους και η καταγραφή τους είναι μια προσφορά στην κοινωνία. Το πώς θα την αξιοποιήσει η κοινωνία είναι ένα άλλο θέμα.
    Μακάρι να είχαμε κάπου συγκεντρωμένα όλα τα αφηγήματα, που περνούσαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.
    Πλούτος είναι που τον έχει δημιουργήσει η λαϊκή φαντασία. Ακόμα κι αν διαφωνούμε επί της ουσίας.

    Και βέβαια διαβάζοντάς τα όλα αυτά κανείς, θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα λέγονται με βάση τα δεδομένα της εποχής που φτιάχτηκαν (όχι γράφτηκαν).
    Θέλω να πιστεύω για παράδειγμα, ότι διαβάζοντας το απόσπασμα για τους γύφτους, δεν πήγε κανενός το μυαλό στους Αθίγγανους που τους φωνάζουμε και γύφτους, αλλά στο σωστό, που είναι οι σιδεράδες, δηλαδή στους βιοτέχνες και «βιομήχανους» της εποχής και ότι έγινε αντιληπτή η, μέσα από το αφήγημα, προσπάθεια απαξίωσης του τότε νέου κοινωνικού στρώματος των «βιομηχάνων», που απειλούσε οικονομικά εκείνο των εμπόρων.
    Μη ξεχνάμε και το ανάλογο : «Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

    Για να κλείσω και ζητώντας συγνώμη για την πολυλογία, νομίζω ότι τέτοια κείμενα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλό θα είναι να στεκόμαστε απέναντί τους με περίσκεψη, αποφεύγοντας να ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος ή να αρπαχτούμε από αυτά για να προβάλουμε το … «χαμένο παράδεισο της παλιάς καλή εποχής»

  28. Ο/Η roidis λέει:

    παρακαλώ κάποιους να διαβάσουν προσεχτικά τ ι α κ ρ ι β ώ ς έχω γράψει και τι όχι.

    το κείμενο αυτό είναι για ανάγνωση και κρίση, και απαντώ μόνο σε ότι εγώ θεωρώ αναγκαίο…

    όπως δλδ κάνουν όλοι στα blogs τους.

  29. Ο/Η Nemertes λέει:

    Μήπως, λέω μήπως να απενεργοποιούσες τα ανώνυμα σχόλια; Να μην χάνεις και φαιά ουσία βρε παιδί μου…

  30. Ο/Η roidis λέει:

    όχι νεμέρτες, δεν το θεωρώ σωστό, πρέπει να είναι όλοι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους, τα μόνα που σβήνω είναι τα αισχρόλογα…

  31. Ο/Η marquee de mud λέει:

    φιλε ροϊδι,

    το ειχα διαβασει το εξωφυλλο.

    απλα λεω μην ξερεις καποιον που το εχει διδαχτει να μας εξηγησει τι και πως. γιατι εξοργιζει εσενα πολυ αλλα και μενα περρισοτερο.

    σορρυ για την ενταση σε ενα αλλο ποστ

  32. Ο/Η roidis λέει:

    το έχει διδαχτεί η νονά της γυναίκας μου την 1η, 2α και 3η Δημοτικού στον Πειραιά, μας έδωσε αρκετά βιβλία 35 μέρες πριν πεθάνει, ανάμεσά τους ήταν και αυτό το βιβλιαράκι. Τώρα αν το εδίδαξαν σε όλη την Ελληνική επικράτεια…Δεν το μπορώ να το ξέρω.

  33. Ο/Η roidis λέει:

    Ευχαριστώ σας όλους γενικά για τα σχόλια,
    και απαντώ σε μερικούς από εσάς ειδικά.

    @Ροδιά, φυσικά και είναι παραμυθάκια που κάθε γονιός θα έπρεπε να συζητεί γι’ αυτά με τα παιδιά του, πόσοι γονείς όμως τότε είχαν την δυνατότητα; η Ελλάδα πέρασε σε εκείνες τις εποχές δύσκολες μέρες. Βέβαια οι δεσμοί της οικογένεια υπήρχαν, και έσωναν σχετικά την κατάσταση, και φυσικά οι δεσμοί αυτοί δεν είναι οι ίδιοι σήμερα, αλλά από την άλλη, στην επίσημη ύλη του σχολείου δεν τα διδάσκονται αυτά τώρα πια.

    @θείο Ισίδωρε και Πάνο ευχαριστώ σας

    @Big Fat Opinion, Αν πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ κοινών διαδεδομένων θρύλων, μύθων και παραμυθιών τα οποία μας διηγούνταν η γιαγιά, και με τα οποία βεβαίως μεγάλωσε όλη η ανθρωπότητα, και συμφωνώ μαζί σου… Με την εντέχνως επιλεγμένη «Συλλογή Δημοτική Παράδοσης» που επιβλήθηκε –ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ- και ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, να διδάσκετε στις Πρώτες Τάξεις του Δημοτικού…Αν δεν μπορείς να δεις αυτή την ειδοποιό διαφορά…δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μην ξεχνάμε ότι, τα παραμύθια με τα γουρουνάκια, την κοκκινοσκουφίτσα και τα άλλα του Σαίξπηρ, αλλά και του αγαπημένου μου Ρεμπώ, ΔΕΝ ήταν ποτέ αυτά Υποχρεωτική Διδακτική Ύλη στις πρώτες τρυφερές ηλικίες, υπήρχαν και υπάρχουν ελεύθερα στο εμπόριο.

    @Αγαπητέ Ανώνυμε, δεν ψεύδομαι ποτέ. Το βιβλίο μέσω του εξώφυλλου του είναι αυτό που βλέπεις, και ο εν λόγω κύριος «παρουσιάζεται» σαν συντάκτης, ή συγγραφέας της συλλογής, που όντως είναι. Σήμερα που οι εκδόσεις είναι πολύ πιο επιμελημένες, θα έγραφαν πολύ απλά και σωστά τη λέξη «Επιμελητής» Δεν υπήρχαν τέτοιες διευκρινιστικές πολυτέλειες τότε.
    και σου παραθέτω ολόκληρο το κείμενο-σχόλιο της Λίτσας που με καλύπτει και σου απαντά.
    Το πρόβλημα δεν είναι η προέλευση των ανωτέρω – αν είναι λαϊκοί μύθοι ή κατασκευάσματα κάποιου συγγραφέα. Το θέμα είναι πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν/ερμηνεύτηκαν στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, διδάχτηκαν μέσα σ’ ένα πλαίσιο συγκριτικής εθνολογίας/μυθολογίας; Παρουσιάστηκαν ως θρύλοι-παραδόσεις που ανεφύησαν από κάποια παραγματικότητα; Λοιπόν, επειδή κι εμείς τα κάναμε στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (δεκαετία 1970-1980), δεν θυμάμαι κανέναν να τα δίδαξε έτσι. Αντιθέτως, τα παρουσίαζαν ως αιώνιες αλήθειες. Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον Ροΐδη, υποθέτω.
    Σημειώνω, τέλος, πως οτιδήποτε προέρχεται από τη λαϊκή παράδοση δεν είναι κατ’ ανάγκην σωστό, όμορφο ή αληθές. Ναι η λαϊκή παράδοση ήταν δημιούργημα του λαού, όμως ο λαός δεν λειτουργούσε εν κενώ, υπήρχαν τα λεγόμενα «πρότυπα» για τη διαμόρφωση των νοοτροπιών (λ.χ. εκκλησία).

    Λίτσα, σε ευχαριστώ. σου είμαι ευγνώμων.

  34. Ο/Η Stathis λέει:

    Με δυο λόγια , είναι φανερό πως μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να υπερβούν τα παραμύθια που η γιαγιά τους έλεγε.

    Για συναισθηματικούς λόγους η σκέψη τους αναπαράγει αυτούς τους μύθους στην καθημερινή τους ζωή.

    Έτσι , ενήλικες άνθρωποι λόγου χάρη, μισούν τους εβραίους επειδή όταν ήταν παιδιά τους δίδαξαν πως «οι εβραίοι σταύρωσαν το χριστούλη»
    Αλλά αυτό είναι προσωπική ευθύνη του καθενός.

    Το πρόβλημα όπως είπαν και οι προλαλήσαντες είναι η υπέρβαση των ορίων του μύθου, δηλαδή της προφορικής παράδοσης, και η διδασκαλία τους σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

  35. Ο/Η ΛΙΤΣΑ λέει:

    Ροΐδη, καλημέρα, δεν χρειάζονται ευχαριστίες. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω κι ελάχιστα με την ιστορία των νοοτροπιών, αντιλαμβάνεται ποια είναι η οπτική σου.

  36. Ο/Η Anonymous λέει:

    Kαλά
    φίλε Ροίδη, άνθρακες ο θησαυρός .
    Να μην ξεχάσω : το βιβλίο αυτό ποτέ δεν διδάχτηκε σε κανένα δημοτικό σχολείο . Δεν υπήρχαν τα χρόνια
    εκείνα αλλά και αργότερα βιβλία επιλογής έξω από τα «κανονικά» . Ποιός είχε καιρό και
    όρεξη ; Ούτε ποτέ ζήτησαν από τα παιδιά του δημοτικού να αγοράσουν ένα βιβλίο – αυτό απαγορεύεται στην
    δωρεάν παιδεία μας – έστω στην κατ επίφαση δωρεάν παιδεία .
    Πώς λοιπόν διδάχτηκε και που ; Αυτά που γράφετε είναι παραμύθια και δυστυχώς το γνωρίζετε καλά .

    Αλλά και επι της ουσίας .
    Να διδαχθούν σε πλαίσιο συγκριτικής εθνολογίας ζητάτε !
    Ελεος !
    Η συγκριτική εθνολογία είναι σχετικά νέο φρούτο. Και φρούτο θεόξινο, στο οπλοστάσιο της παγκοσμιοποίησης,
    της πολτοποίησης και της επιπεδοποίησης .

    Οσα ακούτε, αυτά αμάσητα επαναλαμβάνετε !
    Συγκριτική εθνολογία ! Δεν μου λέτε ω πολιτικώς ορθοί του παρόντος μπλογκακίου ,
    γιατί όχι συγκριτική πολιτική επιστήμη ;
    Γιατί να μην διδάσκουμε στα παιδιά μας όλα τα πολιτεύματα , την αστική δημοκρατία, τον κουβανέζικο σοσιαλισμό,
    τον μαρξικό κομμουνισμό, τις εφήμερες αναρχίες της Ισπανίας,
    τα καθεστώτα των ακτημόνων ανταρτών του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής κλπ κλπ ;
    ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ, ΤΟΥς ΛΑΪΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥς, ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ;
    Γιατί όχι στα πολιτεύματα ; Να μάθουν τα παιδιά και μία ημέρα να διαλέξουν το καλύτερο .

    Αμ δε ! Εχετε ποτε ακούσει – από τους νεοταξικούς προπαγανδιστές – άλλη αίτηση συγκριτικής διδασκαλίας από
    την αίτηση για τέτοια διδασκαλία της πίστης μας ;
    Οχι βέβαια, ούτε θα ακούσετε ποτέ .

    Αντιθέτως , η αστική δυτική δημοκρατία , οι δυτικές αστικές αρχές και αξίες ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
    που πρέπει να επιβληθούν παντού και με κάθε τρόπο.
    Χωρίς συγκρίσεις και χωρίς συγκριτισμούς.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

    Επίμονος Ανώνυμος.

  37. Ο/Η roidis λέει:

    Το πρόβλημα Λίτσα και Στάθη, είναι ότι αυτά που λέω μέσα από αυτό το κείμενο, μερικοί νομίζουν ότι πρωτοτυπώ…

    Αν ψάξει κανείς, υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία πολλών χιλιάδων τόμων, εγχειριδίων κλπ. με μελέτες απ΄όλο τον κόσμο για το θέμα, εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια…

    απορώ.

  38. Ο/Η Stathis λέει:

    Διδάσκεται πολιτική επιστήμη στα ελληνικά σχολεία;

    Υπάρχει συγκεκριμμένο μάθημα απολογητισμού της αστικής δημοκρατίας στα ελληνικά σχολεία;

    Αντιθέτως , τα παραμύθια των παπάδων διδάσκονται επι 12 χρόνια.

  39. Ο/Η Lamiotis λέει:

    Το ίδιο γίνεται και σήμερα, αλλά με διαφορετική προσέγγιση και με διαφορετικό τρόπο, περισσότερο ραφιναρισμένο κι έντεχνα καμουφλαρισμένο, έτσι δεν είναι;

  40. Ο/Η αμερικανικα τηγανιτα ψαρια λέει:

    Δυστυχως βρισκομαστε σ εκεινο το σημειο που πρεπει να υπερασπιζομαστε το αυτονοητο.

    Ο Ροιδης παρεθεσε το αυτονοητο.

    Τη καλυμμενη κατηχηση υποβολη και δημιουργια προτυπου στις ηλικιες που αυτο ειναι δυνατο.

    Και παλι δυστυχως υπαρχουν ανθρωποι που εχουν μπλεξει τη βουρτσα με τη λουτσα. Οπως εχουν δημιουργηθει εκτρωματικα μορφωματα χριστιανων κομμουνιστων (αναγκαστικα κινουμενα στην αντιφαση).

    Τωρα δογματοποιουμε ηρωποιουμε υστερικα τη παραδοση τη θρησκεια λες και αυτο θα μας σωσει απο την επελαση των αμερικανων.
    Οποιος λοιπον λεει τα αυτονοητα ειναι…
    «σύγχρονος και απολύτως πολιτικά ορθός.
    Σε λίγο θα σε προσλάβει η αμερικανική αεροπορία. »
    Η αντιπαραθεση στην αμερικανικη αυτοκρατορια δεν γινεται με σταυροσφυροδρεπανα και χριστιανορθοδοξα υπερφυσικα του κωλου.
    Που ειναι και η Μιραντολίνα (η οποία αυτο το σουρεαλιστικο με τα ψαρια τοκανε δακρυβρεχτο ποστ, καθως περιμενει κι αυτη τις προφητειες του αγ. κοσμα)
    να σου εξηγησει Ροίδη οτι «καλυτερα να σε σφαξει σταλινικος παρα να εχεις κυβερνηση εκσυγχρονιστες σοσιαλιστες.»

    Ρε ουστ κωμωδιες τραβατε στο Ιραν να βαλετε μπουργκα και να πολεμησετε τους αμερικανους με σύμμαχους ολους τους φανταστικους θεους σας. AYΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ. (να τους πολεματε με σταυρους και κορανια)

    Συνεχισε Ροιδη και να με συγχωρεσετε αν με νευριαζουν μερικοι κουκουρικου.

  41. Ο/Η Atron λέει:

    Τι να πω.. γενικά δεν έχω να πω και φυσικά φταίει πάλι η Λίτσα! :p

    Μόνη και απλή παρατήρηση για το πόσο οπαδικά συμπεριφέρονται οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της θρησκείας και των παραδόσεων.

    Όσοι κράζουμε, δεν είναι κάτι προσωπικό απέναντι στην ορθοδοξία και τον Χριστόδουλο αλλά στην οπτική γωνία που θέλουν να παρουσιάζουν τα πράγματα οι παντός είδους θρησκευτικοί ηγέτες.

    ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να κάνεις κανενός είδους πλύση εγκεφάλου σε μικρά παιδιά τα οποία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τον μύθο από την πραγματικότητα.

    Είναι κατακριτέα οποιαδήποτε προπαγάνδα ασκείται σε μικρά παιδιά. Είτε πολιτική, αθλητική, κοινωνική κλπ. Η θρησκευτική προπαγάνδα όμως είναι χειρότερη γιατί ποτίζει τον άνθρωπο με τον φόβο του μεταφυσικού που δεν αποβάλλεται εύκολα. Δεν αποβάλλεται γιατί δεν στηρίζεται σε στοιχεία αλλά σε μία απροσδιόριστη «πίστη».

  42. Ο/Η Anonymous λέει:

    Περίπου από την αρχή ως να το καταλάβουν και τα αμερικανικά οψάρια.

    Γράφει ο Ροίδης :
    «Με αυτά τα θρησκευτικό-ρατσιστικά κείμενα γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων, δηλαδή οι πατεράδες και οι παππούδες μας.»
    ΨΕΥΔΟΣ .
    Δεν πρόκειται για θρησκευτικά κείμενα. Είναι κείμενα που παρουσιάζουν λαϊκούς μύθους και θρύλους, παραδόσεις και δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Είναι μύθοι πανάρχαιοι και νεώτεροι, παραδόσεις τις οποίες ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας και οι πρόπαππούδες μας.
    Παράδειγμα νεωτέρου μύθου : τα σκωπτικά άσματα κατά των Ιταλών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Προφανώς ο καλός μας ο Ροίδης και τα οψάριά του θα θεωρεί την Βέμπο …. ρατσίστρια .

    Γράφει ο Ροίδης :
    «Τώρα λοιπόν που έχουμε τη δυνατότητα και αντιμιλούμε, παίρνουν τη θέση των αμυνόμενων, βρίζουν, προκαλούν και καταγγελούν ότι «η αγάπη της ορθοδοξίας» δέχεται επίθεση(!!!).»
    ΑΠΑΤΗ
    Πώς και με ποιό τρόπο ένα βιβλίο λαογραφίας παρουσιάζεται ξάφνου ως βιβλίο της ορθοδοξίας ; Υπάρχει στα στοιχεία του βιβλίου οποιαδήποτε αναφορά στην ορθοδοξία και την Εκκλησία μας ; Απολύτως καμμία. Ακόμα και ο πλέον ανίδεος καταλαβαίνει ότι το βιβλίο του Κοντογιάννη είναι ένα βιβλίο λαογραφικό ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ .
    Παρ όλα αυτά, ο κ. Ροίδης το παρουσάζει , ατέχνως βέβαια, σαν περίπου βιβλίο της Εκκλησίας. Δεν είναι .

    Γράφει ο Ροίδης :
    «Οι «Εθνικόφρονες» της συμφοράς που πάντα φρόντιζαν να τα’χουν καλά με τους νικητές όλων των πολέμων και όλων των καταστάσεων.»
    ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ.
    Από ένα άσχετο λαογραφικό παντελώς άγνωστο βιβλίο καταφέραμε, νομίζουμε ότι καταφέραμε, να συνδέσουμε τους λαϊκούς μύθους με την Ορθοδοξία και την Εθνικοφροσύνη !
    Την επομένη φορά ας προσπαθήσει ο κ. Ροίδης την κρτική της ορθοδοξίας, της πίστης και της Εκκλησίας μέσω του …. τηλεφωνικού καταλόγου, ή των διηγημάτων του Λόβκραφτ.

    Γράφει ο κ. Ροίδης
    «Αυτά δίδασκαν «επισήμως» και με την «κρατική βούλα» στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, από το 1948 έως και 1973, με διάφορους εκμοντερνισμούς (οι χρονολογίες είναι στο περίπου).»
    ΨΕΥΔΟΣ
    και μάλιστα για αφελείς τόσο όσο το αμερικανικό ψαράκι το τηγανισμένο σε σογιέλαιο.
    ΟΥΔΕΠΟΤΕ το βιβλίο αυτό δεν ήταν βιβλίο του Δημοτικού. Η σύσταση στο εξώφυλλο είναι σύσταση προς τους δασκάλους, σύσταση που έφεραν κάποτε χιλιάδες παρόμοιων βιβλίων, καλών και κακών και τα οποία επίσης ποτέ δεν διδάχτηκαν στις τάξεις του δημοτικού.
    Αφελές ψεύδος αφού εύκολα μπορεί κανείς να ελέγξει την αλήθεια. Το 73 δεν είναι και η αρχαιότητα !

    Αυτά για την αποκατάσταση του προφανούς το οποίο όμως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν.

    Τέλος, μία λέξη στο ψαράκι της Καλιφόρνιας.
    Και στο Ιρακ, και στο Αφγανισταν και στην Παλαιστίνη εγώ και όλος ο κόσμος παρέα, μόνο πιστούς και θρησκευόμενους βλέπω να πολεμάνε την μισθοφορική βαρβαρική αμερικάνικη κτηνωδία.
    Εσύ, από τον φαρδύ και βαθουλωτό καναπέ σου, ασκείς κριτική στην πίστη αυτή.
    Αλλοι μέσα στα αίματα κι άλλοι μέσα στα χάμπουργκερ.
    Δηλώνεις μάλιστα θρασύτατα ότι οι αμερικανοί ….. τους προτιμάνε, αυτούς που αντιστέκονται με το όπλο στο χέρι και εννοείς προφανώς ότι η αντίσταση που στηρίζεται στην πίστη δεν είναι αποτελεσματική.
    Είναι μην σηκωθείς ΕΣΥ από τον καναπέ έτσι ;

    Ε.Ανώνυμος

  43. Ο/Η τηγανια και κατσαρολες λέει:

    Ροίδη Το θεμα ειναι εκτος, αλλα,

    Δυο λεξεις στον υπερασπιστη των παραδοσιακων χριστιανορθοδοξων παπ****ν και στα προτηγανισμενα ψαρια του Βοσπόρου καλιφόρνιας νοτίου Νιγηρίας βορείων προαστίων.
    Ανώνυμε, τo φαρδυ και βαθουλωτο καναπε στο αφηνω στο μεγαλο και καλοθρεμενο εκκλησιαστικο σου κ**ο οπου και ανηκει. Η υπηρεσια που προσφερετε στους εκαστοτε εξουσιαστες κρατουντες εσεις οι θρησκευτικοι φανατικοι ολων των εποχων, ειναι ανεκτιμητη. Φανταστειτε τι θα γινοταν αν ολοι αυτοι πολεμαγαν για την πραγματικοτητα του ανθρωπου και οχι για τη ψευδαισθηση του θεου. Φανταστειτε μια Αλ Καιντα πραγματικα επαναστατικη απελευθερωτικη δυναμη και οχι τη θεοκρατικη μισαλοδοξη φανατικη ΠΡΟΦΑΣΗ της αμερικανικης μονοκρατορικης μηχανης. Φανταστειτε τα γερακια χωρις αφορμη. Φανταστείτε να μην υπηρχαν οι σκηνες αποκεφαλισμων, οι διδυμοι πυργοι, τα στιγνα θεοκρατικα καθεστωτα, ο ισλαμικος μεσαιωνας.
    Ποιος προτιμαει τον ιμαμη και τη θρησκευτικη αστυνομια του Ιραν απο το χαρτογιακα γιαπι με ολα τα σκατα που κουβαλα;
    Μηπως εσυ ανονυμους θα προτιμούσες τον οποιο ταλιμπαν να σου κοβει τα δακτυλα γιατι χρησιμοποιεις σατανικο ιντερνετ των απιστων;
    Φανταστειτε τη χλιαρη αντιδραση των λαων (που στηριζεται ακριβως σε αυτη τη συγκριση) να μην ηταν τοσο χλιαρη.
    Η αντιπαράθεση του φανατικου ισλαμιστη που προτεινει φονταμενταλισμο μισος φωτια και τσεκουρι σε ολους τους απιστους χριστιανους ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ που αντιστοιχα πουλαν το παραμυθι της προασπισης του χριστιανικού πολιτισμου. in god we trust.
    Και εδω βρισκεται το κολπο χαμπουγκερατε υπερεπαναστατη της στρογγυλοκωλης πολυθρονας σου. Και τοφαγες μαζι με τα ψαρια σου τη κοκα κολα σου για αντιδωρο. Γιατι εσυ μπορει με τα ματια σου να βλεπεις οτι η θεοκρατική πιστη ειναι το αποτελεσματικότερο δυνατο μεσο αγωνα. Μηπως συμβαινει το αντιθετο, τελικά;
    Οπως ακριβώς το αποτελεσματικοτερο μεσο να αφοπλισουν τους αριστερους ειναι να τους μπλεξουν με τις θρησκειες.
    οπως διαλυσαν τους χιπις (τηρουμενων των αναλογιων)με τα ναρκωτικα.
    Μήπως η γη δεν ειναι επιπεδη;

    ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙΣ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΠΟΛΟΓΙΤΗ. ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

    αλλαξε και το κωλομερι σου τωρα γιατι πιαστηκε με τοσο αιμα και αγωνα που κανεις

  44. Ο/Η ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ λέει:

    Απίστευτο το σύμπλεγμα μειονεξίας των «προοδευτικών», που ντρέπονται ακόμα και για τα παραμύθια της γιαγιάς τους, μην τούς χαρακτηρίσουν… «εθνικιστές» και τους κάνουν νταντά οι… «ευρωπαίοι»! Φαντάζεστε οι «ευρωπαίοι» να μπουν στο ρετιρέ του Κολωνακίου ενός «προοδευτικού» εθνοφοβικού και να δουν σ’ ένα δωματιάκι την γιαγιά με την εικονίτσα και το καντηλάκι της; Τι ντροπή! Με τί μούτρα ο «προοδευτικός» εθνοφοβικός θα αντικρύσει αύριο τους «ευρωπαίους» συναδέλφους του στο χρηματιστήριο; Γρήγορα, εξαφανίστε την γιαγιά!

    Τι συμπλέγματα μειονεξίας, τι διαστροφή, τι μικροψυχία, τι αναξιοπρέπεια μπορεί στ’ αλήθεια να κουβαλά ένας γραικύλος, για να ντρέπεται που είναι Έλληνας; (Αν δεν τά τσεπώνει κανονικά, βεβαίως, διότι πολλοί είναι απλώς χρηματοδοτούμενοι.) Και ο τελευταίος Ζουλού είναι υπερήφανος για την ταυτότητά του, τους συνανθρώπους του και την κληρονομιά του. Και ο τελευταίος Ζουλού. Μόνο το πλέον εκφυλισμένο είδος του πλανήτη, η αρρώστεια αυτή που μολύνει αυτόν τον τόπο, ο μειονεκτικός εθνοφοβικός γραικύλος τσιφτετέλληνας νεοελληνέζος καρπαζοεισπράχτορας προοδευτικάριος ραγιάς, πρασινοκοκκινομπλέ ψηφοφόρος-πρόβατο και στα κρυφά τηλεθεατής του Ψινάκη, ντρέπεται για την ελληνικότητά του (τού πέφτει πολύ βαρειά) και σκούζει και τσιρίζει τραβώντας το καλσόν του.

    Ντροπή! Ντροπή επιτέλους!

    Ξυπνήστε Έλληνες!

    Ναι, είμαστε ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ, και δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτό! Τιμή μας και καμάρι μας!

    Προσυπογράφω το άρθρο του Χρήστου Χαρίτου.

    Οι εθνοφοβικοί

    του Χρήστου Χαρίτου
    μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.

    Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που έχει απίστευτη φοβία έναντι της αξίας και της σημασίας του Έθνους: θα τους ονομάσω εθνοφοβικούς. Οποιαδήποτε αναφορά στην πατρίδα τους τρομάζει και τους απωθεί. Οι εθνοφοβικοί ιδεολογικά – πριν γίνουν ζηλωτές της «πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας» – είχαν θητεύσει με άριστα στα σχολεία της «δικτατορίας του προλεταριάτου» και από θαυμαστές της Σοβιετικής Ενώσεως μετατράπηκαν σε κήνσορες του Αμερικανικού melting pot.

    Οι εθνοφοβικοί κοινωνικά ανήκουν στην ελίτ: κοσμοπολίτες αστοί, διανοούμενοι της Αριστεράς, στελέχη πολυεθνικών εταιριών και διεθνών οργανισμών, δημοσιογράφοι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Εργάτη δεν θα βρείτε ούτε για δείγμα. Τα χόμπυ των εθνοφοβικών: «προγράμματα εκπαιδεύσεως κατά του εθνικισμού» (επιδοτούμενα από την Ε.Ε. και τον Soros), ίδρυση ΜΚΟ με το ίδιο concept (αντίληψη), ξαναγράψιμο (βλέπε παραχάραξη) της ιστορίας, «πρωτοβουλίες ειρήνης», όπως το πως να καταπιείτε το Σχέδιο Ανάν χωρίς αντίσταση.

    Οι εθνοφοβικοί βρίσκονται παντού, αν και λίγοι σε αριθμό. Είναι στις ηγεσίες των κατεστημένων κομμάτων, στην κατεστημένη αριστερή διανόηση και τα πανεπιστήμια, στην σύνταξη των μεγαλύτερων εφημερίδων και δελτίων ειδήσεων. Διαμορφώνουν την ιδεολογική και πολιτική ατζέντα. Δαιμονοποιούν οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Όποιος πολιτικός μιλήσει για πατρίδα χαρακτηρίζεται ακροδεξιός. Όποιος μητροπολίτης αναφερθεί στο Έθνος μετατρέπεται σε σκοταδιστή. Όποιος διανοούμενος (π.χ. Γιανναράς) γράψει κάτι για την ιδιοπροσωπεία του Ελληνισμού λοιδωρείται και διασύρεται δημοσίως.

    Το πρότυπό τους; Ένα κράτος α-εθνικό και ά-θρησκο, ένας λαός χωρίς βιώματα πολιτισμού και ιστορίας, ανέστιος και νομαδικός. Πρόκειται περί εξω-ιστορικής και αντι-φυσικής φαντασιώσεως. Συγκρίσιμη ίσως με το «έτος μηδέν» του Πολ Ποτ και των Ερυθρών Χμερ, οι οποίοι οδήγησαν στον τάφο το 1/3 της Καμπότζης για να οικοδομήσουν τον «αγροτικό κομμουνισμό».

    Η Ελλάς βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο αυτών των αντιλήψεων. Οι εθνοφοβικοί προπαγανδίζουν την πολυ-πολιτισμική κοινωνία, το τέλος του εθνικού κράτους, χλευάζουν την εθνική συνείδηση του λαού, πυροβολούν κατά βούληση την Εκκλησία, εξαφανίζουν κομμάτια της εθνικής μας ιστορίας, ασελγούν επάνω στην γλώσσα μας, ενοχοποιούν και τον στοιχειώδη πατριωτισμό.

    Απέναντί τους όλοι εμείς: ο Ελληνικός λαός που αντιστέκεται στον αφελληνισμό του, η Εκκλησία που δεν «εκσυγχρονίζεται», η παράδοση ενός Έθνους που – από τον Ησίοδο έως τον Ελύτη – ανανεώνεται συνεχώς. Το αξιακό ερώτημα είναι ένα: θέλουμε να παραμείνουμε Έθνος – όπως είμαστε εδώ και χιλιάδες χρόνια – ή θα μεταλλαχθούμε σε «πληθυσμό», γινόμενοι οι Ινδιάνοι του 21ου αιώνος; Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός μας δίνει την ευκαιρία να παραμείνουμε Έθνος. Ας την εκμεταλλευθούμε!

    Το άρθρο αυτό εκτυπώθηκε από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

  45. Ο/Η ο θειος Ισιδωρος λέει:

    Επειδη το θεμα εχει μεταφερθει στο τι διδασκετο επισημα και τι οχι. Τη δεκαετια του 50 και του 60 καποιοι θα θυμουνται το μηνιαιο περιοδικο «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» που διενεμετο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα σχολεια αντι 1 δραχμης και (δεν νομιζω να κανω λαθος) ηταν εντυπο της παραεκλησιαστικης οργανωσης «ΖΩΗ», ειχε δε απ΄εξω το λογοτυπο ΙΧ (Ισους Χρηστος).
    Ουτε αυτο αποτελουσε διδακτικη υλη επισημα, ανεπισημα ομως το σχολειο ηταν ο φορεας διακινησης του.

  46. Ο/Η Anonymous λέει:

    «…..Ο αντιαμερικανισμος (ομοιως με τον «αμερικανισμο») στην πραγματικοτητα ειναι μια ψυχωσικη κατασταση (ψυχικη νοσος που εκδηλωνεται με την δημιουργια παραληριματικων ιδεων και ανεπαρκεια κρισεως ως προς την αντιληψη της πραγματικοτητας)γιαυτο προσιδιαζει στην θρησκεια.
    Γιαυτο και συνηθως αποτελει συνδρομο των πιστων, ενα ειδος θρησκευτικου υποκαταστατου».

    2:20 μμ
    Ιδού το παραλήρημα όπως πολύ σωστά περιγράφεται.

    Τουρκοφάγε
    επειδή οι άλλοι είναι απολωλότα πρόβατα και δεν μεταπείθονται καλό είναι να μοιραστείς τους …προ(σ)βληματισμούς σου με αυτούς που έχεις κάποια ιδεολογική και ψυχική συγγένεια (DIM, Mάρκος, Οπινιον κλπ).
    Νομίζω ότι με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση θα τα….βρείτε!
    Με τους υπόλοιπους μην κουράζεσαι, ευρίσκονται ήδη στον δρόμο της απωλείας

    Άντε και καλή δύναμη!
    ………και καλά κρασά!

  47. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Μόνο ’50 και ’60?
    Εγώ θυμάμαι ότι μέχρι και την δεκαετία του ’80 είχαμε «Ζωή του Παιδιού» στα σχολεία (μιλάμε για επαρχιακό σχολείο πάντα)…

  48. Ο/Η roidis λέει:

    τα παραληρηματικά κείμενα γεμάτα φόβο, καχυποψία, μισαλλοδοξία και αμάθεια που γράφονται από του διάφορους Χαρίτους και τους ομοϊδεάτες του, δεν με πειράζουν σαν περιεχόμενο, γιατί τα ίδια γράφονται από την ίδια δεξιά φάλαγγα εδώ και πάνω από 80 χρόνια.
    Όμως έλλειψη πρωτοτυπίας και οι προβλέψιμες αντιδράσεις μου προκαλούν αφόρητη ανία και πλήξη.

  49. Ο/Η roidis λέει:

    …επίσης θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω αυτούς που έχουν αντίθετες απόψεις από τις δικές μου και τις εξέφρασαν με τρόπο κόσμιο και πολιτισμένο.

  50. Ο/Η JustAnotherGoneOff λέει:

    Μια ερώτηση για το κατά τα άλλα διαφωτιστικό κι απολαυστικό κείμενο.

    Αναφέρετε η «λοιδοριά» ως δέντρο μα γνωρίζω την λοιδορία ως χλευασμό, κι από την αρχαιοελληνική της έννοια. Οπότε, ποιό δέντρο αντιστοιχεί στη «λοιδοριά» αυτού του κάποιου Κοντογιάννη;

  51. Ο/Η Markos λέει:

    Η σκέψη μου διαβάζοντας τις ιστοριούλες που παρατίθενται εδώ ήταν η εξής: η τρεχαμάρα της καθημερινότητας δε μας έχει αποξενώσει μόνο μεταξύ μας (άνθρωπο προς άνθρωπο) αλλά και σε σχέση με το σύνολο (άνθρωπος προς σύνολο-κοινωνία). Έτσι, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μου να επανακτήσω τη χαμένη επικοινωνία με ό,τι κοινό έχουμε μεταξύ μας. Φυσικά αυτή η διαπίστωση μας αφορά όλους. Για παράδειγμα όταν αποξενώνεις ένα παραμύθι από το σύνολο της παράδοσης, τότε λυπάμαι, χάνεις την μπάλα και το συμπέρασμά σου είναι σίγουρα λάθος. Είναι σαν να βρίσκεις κάτω μία μύτη. (Απο)Κομμένη και πεταμένη στην άκρη. Τι αηδία είναι αυτό; λες. Σκουπίδια μες στο δρόμο. Σιχαμερό πράγμα. Δυστυχώς λοιπόν η σημερινή εποχή μας έκανε να βλέπουμε τα πράγματα ξεχωριστά και απομονωμένα το ένα από το άλλο. Όπως και τους ανθρώπους, τις πράξεις, ακόμα και τις ιδέες. Άλλο αποτέλεσμα είναι η κυριαρχία μανιχαιστικής σκέψης. Η πλειονότητα των σχολιαστών θεώρησε όλους όσους διαφώνησαν με το πνεύμα και την τοποθέτηση του «Ροίδη» ως φανατικούς, μουτζαχεντίν, Αλ-Καίντα, θρησκόληπτους και δεν ξέρω ‘γω τι άλλο. Οι καλοί και οι κακοί. Εμείς και οι άλλοι. Η με μας ή με τους άλλους. Λογική Μπους. Λογική καθαρή. Ξένη. Δυστυχώς ολοένα και λιγότερο ξένη όμως. Δυστυχώς. Τι να πεις…

  52. Ο/Η mmg λέει:

    & se mas itan ypoxrewtiki i agora tis «zwis tou paidiou».70’s-80’s

  53. Ο/Η Markos λέει:

    Ναι παρότι εσύ προκαλείς και ανακαλύπτεις ψεύδος, ρατσισμό, ξενοφοβία και αφορισμό σε αθώα ζώα και φύση, εμείς απαντάμε ψύχραιμα και όμορφα.

    Στην κρίση σας.

  54. Ο/Η roidis λέει:

    γράφω τα αυτονόητα γιατί στερούμαι φαντασίας.

    τα αυτονόητα πειράζουν.

  55. Ο/Η Rodia λέει:

    Αγαπητέ Ροΐδη, γράφεις: «…στην επίσημη ύλη του σχολείου δεν τα διδάσκονται αυτά τώρα πια.» και συμφωνώ: ναι, δεν τα διδάσκονται αυτά. Παράλληλα όμως αναρωτιέμαι.. τι είναι καλύτερο; Να διδάσκονται επισήμως αυτές οι ανοησίες ή να διαχέονται δίκην σοβαρών αναγνωσμάτων π.χ. τα ντουβαροπακέτα του Προφήτη Πλασιέ και οποιαδήποτε παρόμοια «σοβαρά» και «εμπεριστατωμένα» κείμενα που έχουν μεγαλύτερη δύναμη να πείθουν.. Να είναι πειστικά όχι μονάχα με το μέγεθος και το… βάρος τους (!!!) αλλά και λόγω της αδυναμίας (μάλλον τεμπελιάς ίσως) των ανθρώπων να διακρίνουν το φανταστικό από το πραγματικό ή μάλλον το ψέμμα από την ιστορικη αλήθεια;

  56. Ο/Η roidis λέει:

    Αγαπητή μου Ροδιά, στο σχόλιό σου έδωσες μόνη σου την απάντηση… Ότι καταγγέλω έχει να κάνει ακριβώς μ’αυτά που γράφεις, τα οποία συμφωνούμε ότι είναι ανοησίες…

    Αυτές όμως «οι ανοησίες» σε άτομα που ακόμα διαμορφώνουν προσωπικότητα όπως τα παιδάκια στα πρώτα τους βήματα στο σχολείο, δεν είναι καθόλου «ανοησίες» καταγράφονται στο υποσυνείδητο…

  57. Ο/Η Anonymous λέει:

    Αγαπητέ Ροίδη, διαφωνώ μαζί σου ότι μια μη-λογοκριμένη καταγραφή της λαικής παράδοσης, με όλες τις ασχήμιες, τις ημιμάθειες και προκαταλήψεις της (γιατί έχει, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, και από αυτές), μπορεί να κατακρίνεται και να παρουσιάζεται ως… ρατσιστική προπαγάνδα. Προσωπικά μάλλον το αντίθετο την θεωρώ : ένα αντίδοτο στην αφελή αναγόρευση της παράδοσης ως αλάθητης πανάκειας για όλα τα στραβά του κόσμου. Άσε που, αν έθετες υπό τέτοιους όρους το μήνυμά σου (ως μια κριτική αξιολόγηση της παραδόσεώς μας) δεν θα παρασυρόσουν σε «αντιδεξιούς-αντιεθνικοφρονικούς» αφορισμούς που απηχούν σε ύφος τον -ελπίζω ξεπερασμένο- «αντίστροφο Μακαρθισμό» της δεκαετίας του ’80. Ας ξεκινήσουμε μια φορά και μια συζήτηση για την πολιτιστική μας κληρονομιά χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα με δαιμονοποιήσεις «γραικύλων και ανθελλήνων» ή «δεξιάς φάλαγγας και σκούρας χαίτης»..

    Eπίσης, αυτά που γράφεις περί υποσυνειδήτου απηχούν λανθασμένες πεποιθήσεις άλλων εποχών για την «πλύση εγκεφάλου», που τελικά δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά ούτε εμπειρικά από τα ευρήματα της ψυχολογίας. Δεν υπάρχει διαδικασία «πλύσης εγκεφάλου» με την έννοια που της αποδόθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

    Κι εγώ διδάχθηκα τις παραδόσεις περί μαρμαρωμένου βασιλιά, οψαρίων κ.ο.κ. που ακολούθησαν τόσες γενιές του Ελληνισμού, αλλά έμαθα ταυτόχρονα από τον δάσκαλό μου σε πολύ ξεκάθαρους όρους ότι επρόκειτο για λαικούς μύθους και όχι βέβαια.. μεταφυσικές αποκαλύψεις ή προφητείες. Που η «προπαγάνδα» και η «υποσυνείδητη καταγραφή»?

  58. Ο/Η Anonymous λέει:

    Αν θέλεις να μπερδεύεις αυτά που λέω για να καταλήξεις στα δικά σου συμπεράσματα, είσαι ελεύθερος να το κάνεις. H αναφορά μου ότι οι μύθοι αυτοί «ακολούθησαν γενιές» αφορά το γεγονός ότι συνιστούσαν μέρος της εγχώριας πολιτιστικής παράδοσης επί αιώνες, και όχι βέβαια την αναφορά σε αυτούς στο… σχολείο.

  59. Ο/Η Anonymous λέει:

    [b]Eπίσης να καταγγείλω την παγανιστική πλύση εγκεφάλου που γίνεται στην τρυφερή ηλικία των πρώτων σχολικών τάξεων, όταν οι μαθητές μας διδάσκονται τους αρχαιοελληνικούς μύθους των Ολυμπίων θεών και την έκλυτη ζωή τους.[/b]

    Γελάτε κύριοι? Δεν έχετε άδικο. Πρόκειται για ανέκδοτο στο ίδιο επίπεδο με την ιερά αγανάκτηση του αρχικού αποστολέα για την διδασκαλία των μύθων του Βυζαντίου (ως τέτοιων) στα αθώα μυαλά του δημοτικού.

    Σας αφήνω στην αντιπαράθεση με τους παραληρηματικούς Τουρκοφάγους και Ελληναράδες του ΛΑΟΣ, η οποία, αν κρίνω από τoν όγκο και το μέγεθος των απαντήσεών σας στον καθένα μας, φαίνεται να σας ευαρεστεί περισσότερο.

  60. Ο/Η roidis λέει:

    ανώνυμε είπες:
    Κι εγώ διδάχθηκα τις παραδόσεις περί μαρμαρωμένου βασιλιά, οψαρίων κ.ο.κ. που ακολούθησαν τόσες γενιές του Ελληνισμού, αλλά έμαθα ταυτόχρονα από τον δάσκαλό μου σε πολύ ξεκάθαρους όρους ότι επρόκειτο για λαικούς μύθους και όχι βέβαια.. μεταφυσικές αποκαλύψεις ή προφητείες. Που η «προπαγάνδα» και η «υποσυνείδητη καταγραφή»?
    γενεές μεγάλωσαν λοιπόν, που στις πρώτες 2-3 τάξεις Δημοτικού τους ξεκαθάριζε ο δάσκαλος με «ξεκάθαρους όρους» ότι επρόκειτο για μύθους. Μάλιστα! κανένα πρόβλημα αγαπητέ

  61. Ο/Η ΗΠΣΤΓ λέει:

    Κι όμως τα πρόλαβα όλα αυτά. Δυστυχώς η πραγματική εικόνα τους ήταν ακόμα χειρότερη. Συνοδευόταν και από το ανάλογο περιβάλλον. Στόχος, η δημιουργία φαντασιακών ταυτοτήτων…

  62. Ο/Η ioannisk λέει:

    Αν αυτό το βιβλίο διδάχτηκε ή όχι είναι δευτερεύων. Πολύ πιθανόν το “Δημ. Κοντογιάννης, Επιθεωρητού Δημ. σχολείων και Συσταίνεται απ’ το Υπουργείο της Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία. Αριθ. εγκ. 45085” να είναι marketing της εποχής. Υποθέτω πως ο τίτλος “Επιθεωρητού Δημ. σχολείων” αντιστοιχεί σε κύρος με τηλεπαρουσιαστής στο Χ κανάλι (οκ όχι STAR αλλά GR TV ας πούμε). Πάντως παραδέχομαι όσους πήγαν σχολείο πριν από 30, 40 χρόνια και θυμούνται τα σχολικά βιβλία. Εγώ δεν τα θυμάμαι (τελείωσα το σχολείο πριν από 15 χρόνια).

    Το σίγουρο είναι πως αυτοί οι μύθοι ζούσαν και βασίλευαν, όπως και ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (ελπίζω μόνο υπέργηροι) που πιστεύουν ότι κάτω από τον Γολγοθά υπήρχε καταυλισμός γύφτων που πουλούσαν καρφιά (στα 3 το 4ο καρφί δώρο;). Φυσικά το γεγονός ότι οι γύφτοι ήρθαν στην Ανατολική Μεσόγειο 1000 χρόνια μετά τα γεγονότα με τον jesus something είναι μία λεπτομέρεια. Από την άλλη όπως είπε και ένας συνάδελφος μου (27 ετών) από την μετάλαψη (αυτό το πράγμα με το κρασί και το ψωμί) δεν κολλάς τίποτα, γιατί το έχει ευλογήσει ο θεός…

    Μία παρατήρηση, επειδή συνδέθηκε ο μεγάλος σατανάς (=ΗΠΑ) με τον Post-Nationalism, και οι “παραδόσεις” με την παγκοσμιοποίηση. Συγνώμη αλλά συγχέετε διαφορετικά πράγματα. Ο Post-Nationalism προέρχεται είτε από την αριστερά (μαρξιστές πχ Hobsbawm, καμία σχέση με ΚΚΕ, ΣΥΝ κλπ) είτε από ανθρώπους που έχουν ζήσει σε πολιτισμικές κοινωνίες, από προέρχεται και η Ε.Ε.. Ο Bush είναι εθνικιστής (παράξενο…), άλλωστε και αυτός υπερασπίζεται το έθνος, τις παραδόσεις, την σημαία κλπ. Η παγκοσμιοποίηση ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την οικονομία και έχει γραμμένες τις “παραδόσεις”.

    @ΗΠΣΤΓ
    Προσυπογράφω και δυστυχώς τα κατάφεραν.

  63. Ο/Η κουλιτσα λέει:

    hal0/0 paides, t knt???
    me i am very busy and i want to tell us about my new friend julia wsho encourages me to start a new job at the company global tours which makes me fell better and more confident!!
    i love her!!
    bb and byebye!!
    kissakia a lot!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.