Ξεκίνησε η δίκη του αιδεσιμότατου ορφανοτρόφου πατρός Αντωνίου

[Καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς και γενετήσιες πράξεις]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ο + πατήρ Αντώνιος ασπάζεται την αφορολόγητη θαβματουργήν εικόνα Άξιον Εστί, υπό το βλέμμα του φίλου του αιδεσιμολογιότατου ρήτορος πατρός Ευαγγέλου Παπανικολάου, συνοδευόμενος επίσης από τον γνωστό πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, έναν βράχο της Ορθοδοξίας (ανάγνωθι: «Ηλιούπολη: Πρόταση Ψηφίσματος Καταδίκης Του … Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου Στο Δημοτικό Συμβούλιο»-ilioupolinews.gr-05/03/2024). 

Τελώ βέβαιος για την αθωότητα του +πατρός Αντωνίου. Πέραν των προαισθημάτων μου, υπάρχει και η απονομή του βραβείου του «Ευρωπαίου Πολίτη» στον +πατέρα Αντώνιο και στη «Κιβωτό του Κόσμου», τον Οκτώβριο του 2018, έπειτα από πρόταση του ριζοσπάστη Αριστερού Ευρωβουλευτή κου Παπασπιτούλη. Η δίκη άρχισε και η αλήθεια θα λάμψει ως εκ θαύματος, κάτω από το ανέσπερον φως του εξ Ιεροσολύμων μεταφερθέντος προσφάτως Αγίου Φωτός.

«Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη – Η κατάθεση της …πρώτης μάρτυρος για τον πατέρα Αντώνιο» (TA NEA- Μίνα Μουστάκα17/05/2024, 13:26). “Αναφορές για «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις.

Άνοιξε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων στη δίκη του πατρός Αντωνίου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές στα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της Οργάνωσης.Πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η κυρία Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, η οποία αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις καταγγελίες που είχαν φτάσει στο Συνήγορο για την «Κιβωτό» και για το πόρισμα που συντάχθηκε.

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κα Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως για τη δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση. Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για μα μπορούν να βγουν πχ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο», περιέγραψε η κα Στρατιδάκη. Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας είπε πως ενημερώθηκε η εισαγγελία ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο +πατήρ Αντώνιος προσέρχεται στο δικαστήριο με ένα new look (μακριά κόμη, αυστηρό βλέμμα) που ταιριάζει περισσότερο στο παραδοσιακό κοινό της Εκκλησίας, το οποίο πιστεύει στην αθωότητά του

«Συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις. «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω», κατέθεσε. Σημείωσε δε πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το «δεξί χέρι» του. «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», υποστήριξε η μάρτυρας. Η δίκη συνεχίζεται».

Ο +πατήρ Αντώνιος, όπως αυτοπαρουσιαζόταν σεμνά και ταπεινά, σε πλούσιο άλμπουμ φωτογραφιών του στην ιστοσελίδα της Κιβωτού, «εις τύπον Χριστού».

Οι κοινωνικοί λειτουργοί στη δίκη της «Κιβωτού”,  (27.05.24 13:36 efsyn.gr). “……. Ανακοίνωση του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών για την Δίκη της Κιβωτού του Κόσμου…. Όλες αυτές τις μέρες, ακούμε τις καταθέσεις των παιδιών και  που επιβεβαιώνουν με τις δικές τους οι επαγγελματίες που εργάζονταν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου , να περιγράφουν πρακτικές άσκησης σωματικής βίας σε βάρος παιδιών, διακοπή της φοίτησης τους στο σχολείο,  εξαναγκασμό σε εργασία, εμπόδια στην επικοινωνία με την οικογένεια τους. Όλες αυτές οι παραβιαστικές και κακοποιητικές πρακτικές έχουν διερευνηθεί και επικυρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» και συγκεκριμένα από το τμήμα που αφορά την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού και που αναλυτικά περιγράφονται σε ειδική έκθεση του.… Στην δίκη αυτή λοιπόν ακούγεται και η πλευρά που ακούγεται σπάνια. Η πλευρά που συνταράσει με τις εμπειρίες της για την κακοποιητική και τραυματική καθημερινότητα του ιδρύματος. ….. Σας καλούμε όλες και όλους στις δικάσιμες το επόμενο διάστημα: 27/5, 28/5, 29/5, 30/5 (9:00πμ) & 3/6, 18/6, 20/6, 21/6, 25/6, 27/6, 28/6 (9:00πμ) στα Δικαστήρια Ευελπίδων (κτ. Προκάτ, αίθουσα 4)». 

«Με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες» (efsyn-26.05.24 16:27, Εύα Παπαδοπούλου) “……Η υπόθεση του βάναυσου ξυλοδαρμού του Κ. που βρισκόταν ήδη σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης επί τρεις μήνες(!) σε παράσπιτο της δομής Ανω Βόλου, ως τιμωρία γιατί είχε κατηγορηθεί για κλοπή ● Και σε δεύτερο περιστατικό σχετικό με κλοπή ένας τότε 15χρονος ξυλοκοπείται μαζί με ακόμα τρία παιδιά, στο κελάρι της δομής Διμηνίου από δύο συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου….”.

«Δίκη «Κιβωτός του Κόσμου»: «Έπιασε το παιδί μου από τον λαιμό» – Τι κατέθεσε μητέρα φιλοξενούμενου στην οργάνωση«. «Η μάρτυρας, μετανάστρια, αναφέρθηκε στη πολύχρονη εμπειρία που έχει με την οργάνωση, την οποία πρωτογνώρισε το 2008 όταν απευθύνθηκε εκεί για βοήθεια μαζί με το δυόμιση ετών αγοράκι της. Μάλιστα όπως εξήγησε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά ασφαλισμένη πλέον!» (patrisnews-28 Μαΐου 2024 – 23:00).

Μια σεμνή εικονογράφηση του +πατρός Αντωνίου

Κιβωτός του Κόσμου: Κατάθεση «καταπέλτης» στη δίκη του …πατέρα Αντωνίου (PARAPOLITIKA, 28.05 18:30, ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ). «Το έσκασε ένα παιδί. Μετά έγιναν έξαλλοι όλοι, πάτερ, Αναστάσης, Π…(πρώην εργαζόμενος). Το κλειδώσανε. Το πρωί το βγάζανε για δουλειά και μετά το βάζανε στο δωμάτιο και το κλειδώνανε» είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως τα πέντε παιδιά βασανίστηκαν«.

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ξεκίνησε η δίκη του αιδεσιμότατου ορφανοτρόφου πατρός Αντωνίου

  1. Ο/Η του κώλου λέει:


    H ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΑΠΟ ΤΗΝ EKKLISIAONLINE

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/diki-kivotou-ta-pe-ola-o-p-evangelos-papanikolaou-sto-ekklisia-online-20ekatom-gia-p-antonio-katharistria-i-presvytera/

    ΔΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΥ-ΤΑ ΠΕ ΟΛΑ Ο Π ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: 20ΕΚΑΤΟΜ ΓΙΑ Π ΑΝΤΩΝΙΟ- ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΠέμπτη, 04 Απριλίου 2024 14:14

    Καραγιάννης Ανδρέας

    ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE – ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συνεχίστηκε σήμερα 4 Απριλίου η δίκη της Κιβωτού του Κόσμου με κατηγορούμενους τον π Αντώνιο Παπανικολάου και άλλους 7 συγκατηγορουμένους.

    Η δίκη συνεχίστηκε στο αμφιθέατρο Καλλιγά, δεν παρευρέθηκε ο παπα Αντώνης αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους Κονταξή- Τριανταφύλλου ενώ παρόντες ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της Κιβωτού Πασχάλης Σκορδάς, ο πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου και ο εκδότης του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE , Ανδρέας Καραγιάννης.

    Σε δηλώσεις του στον Ανδρέα Καραγιάννη ο πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου σημείωσε μεταξύ άλλων:

    Ήμουν Ιατρός τόσα χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου, έχω φροντίσει χιλιάδες παιδιά και ξέρω την αλήθεια. Εμείς φιλοξενούμε τον πατήρ Αντώνιο. Εγώ τον φροντίζω, εγώ τον ταίζω , εγώ τον ποτίζω. Η Πρεσβυτέρα θα προσληφθεί ως Καθαρίστρια. 20 εκατομμύρια δολλάρια περιμένουν τον πατέρα Αντώνιο στην Αμερική όταν αναλάβει ξανά τη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου με σκοπό την ενίσχυση του Οργανισμού για το καλό των παιδιών, παρά τα ψέματα που λέει η νέα διοίκηση της Κιβωτού.

    Ο πατήρ Αντώνιος επεδίωξε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπός μας γνωρίζει από τη δική του πείρα που δεν έγινε Αρχιεπίσκοπος και έχασε από τον Χριστόδουλο τότε λόγω εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων εις βάρος του, τι θα πει να κατηγορείσαι αδίκως, αυτά συζήτησαν δυο ώρες στη συνάντηση με τον π Ανώνιο Παπανικολάου.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/diki-tis-kivotou-tou-kosmou-katarrei-i-skevoria-kata-tou-p-antoniou-ta-dithen-klouvia-ke-i-martyres/

    ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Π ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
    Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 01:11

    Καραγιάννης Ανδρέας

    ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE – ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Συνεχίζεται η Δίκη για την Κιβωτό του Κόσμου και σήμερα 27 Μαίου 2024 – Δίκη της Κιβωτού του Κόσμου-Καταρρέει η σκευωρία κατά του π Αντώνιου: Τα δήθεν κλουβιά και οι μάρτυρες.

    Ο ένας μετά τον άλλον προσέρχονται οι μάρτυρες καθημερινά στην αίθουσα 4 τον ΠΡΟΚΑΤ στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων για να καταθέσουν όσα ξέρουν ή όσα νομίζουν ότι ξέρουν για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τις δήθεν κακοποιήσεις παιδιών.

    Κατέθεσε ως μάρτυρας η κυρία Όλγα Παπαδοπούλου η οποία εργαζόταν στη δομή του Βόλου. Η εν λόγω Κυρία προσπάθησε να κάνει το άσπρο, μαύρο αλλά η αλήθεια είναι σκληρή και είναι η εξής:

    Η συγκεκριμένη γυναίκα έκλεισε με δική της πρωτοβουλία, χωρίς κανείς να της δώσει τέτοια εντολή, παιδί σε κλουβί για λίγη ώρα ως τιμωρία, όταν το παιδί της είπε ΄΄είμαι μαιμού΄΄, προφανώς παίζοντας. Αμέσως μόλις η διοίκηση πληροφορήθηκε το συμβάν, ΑΠΕΛΥΣΕ την Κυρία Παπαδοπούλου, και έπειτα εκείνη είχε το θράσος να βγει και να κατηγορήσει την Κιβωτό του Κόσμου ότι δήθεν έκλειναν παιδιά σε κλουβιά για τιμωρία!

    Σημειωτέων, ότι πολλοί ΄΄κατήγοροι΄΄ του πατέρα Αντώνιου έχουν κάνει αιτήσεις να προσληφθούν ξανά στην Κιβωτό από τη νέα διοίκηση…

    Σήμερα 27 Μαίου θα καταθέσει και ο κύριος Παυλής, ένας άνθρωπος που είναι μπλεγμένος με τους ψευδομάρτυρες τους οποίους έχουν επιστρστεύσει για να διαβάλουν και να συκοφαντήσουν τον πατέρα Αντώνιο. Άραγε για την κλοπή θα μας πει τίποτα;;

    Να αναφερθεί εδώ ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν οι μάρτυρες υπερασπίσεως του πατέρα Αντώνιου οι οποίοι είναι πάνω από 120 !

  2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Δηλαδή κατά τον δέσποτα θρησκευτική κηδεία σημαίνει επιβράβευση των όσων έκανε στη ζωή του ο κηδευόμενος;

    https://www.protothema.gr/greece/article/1502245/kriti-i-proti-dilosi-tou-mitropoliti-gia-tin-arnisi-na-diavastei-to-euaggelio-stin-kideia-tis-17hronis/

    Κρήτη: Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

    27.05.2024, 15:05 900 ΣΧΟΛΙΑ

    mitropolitis_xr

    «Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία.

    «Τι θα πούμε «αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα»;»

    Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μίλησε στο Cretalive για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εναντίον του. Το μήνυμά του είναι το ακόλουθο:

    «Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

    ΣΧΟΛΙΑ 900

    μενεσις

    28.05.2024, 21:35

    Δεν είμαι άθεος ουτε αντίθετος με την εκκλησία σε γενικές γραμμές- αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμός κάποιων πραγμάτων και κανόνων σύμφωνα με την σύγχρονη κοινωνία, με το σήμερα. Η ζωή των ανθρώπων δεν είναι ίδια όπως πριν 1000 χρόνια ή και παραπάνω. Πάνω απο όλα είμαστε άνθρωποι και πρέπει να το δείχνουμε αυτό και περισσότερο ακόμα οι υπέρμαχοι και εκπρόσωποι του Θεού και του Χριστιανισμού , μιας θρησκείας Αγάπης…… Δεν έχω ακούσει ποτέ να μην κηδεύουν όπως πρέπει δολοφόνους, μοιχους, κλέφτες, βιαστές, που πόσο άλλο βλάπτουν και κάνουν κακό σε συνανθρώπους τους. Μόνο όταν κάνεις κακό στον εαυτό σου είσαι άρρωστος και «μολύνεις» την εκκλησία… το ότι η σάπια κοινωνια του 21ο αιώνα σε φτάνει εκεί και τα άτομα αυτά είναι αδύναμα και με θολωμένη κρίση …. δεν το σκέφτονται. Λυπάμαι πραγματικά καλό παράδεισο στο κορίτσι

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Έχεις

    28.05.2024, 23:11

    Δίκιο!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Άθλιε

    28.05.2024, 20:16

    Τα μάτια σου είναι γεμάτα πονηριά και κακία.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ProtoThema

    Κρήτη: Τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα και η μάχη κατά της μάσκας – Ο Μητροπολίτης που αρνήθηκε να διαβάσει το Ευαγγέλιο

    Πριν από 2 ημέρες

    LiFO

    «Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»: Επιμένει ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

    Πριν από 1 ημέρα

    LiFO

    Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τον μητροπολίτη που δεν διάβασε το Ευαγγέλιο για την 17χρονη που έπεσε από τη γέφυρα

  3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://www.protothema.gr/greece/article/1474610/skandalo-me-sexoualikes-suneureseis-monahon-kai-maimou-dakrusmenes-eikones-sti-moni-osiou-avvakoum-stin-kupro/

    Σόδομα και Γόμορρα με σεξ μοναχών και… δακρυσμένες εικόνες σε μοναστήρι στην Κύπρο

    Οι σεξουαλικές πράξεις καταγράφονταν και σε βίντεο – Πρωταγωνιστές δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι ζήτησαν οι ίδιοι να καθαιρεθούν για να μη διασυρθούν – Το 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά και η αγορά διαμερισμάτων σε Πειραιά και Κύπρο

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/moni-avvakoum-kokkino-pani-o-isaias-pou-esfaxe-tin-kota-me-ta-chrysa-avga-sto-fterikoudi-pyr-ke-mania-o-kinotarchis/

    ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ: ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ Ο ΗΣΑΪΑΣ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΣΤΟ ΦΤΕΡΙΚΟΥΔΙ – ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣΔευτέρα, 27 Μαΐου 2024 16:25

    Κόκκινο πανί αποτελεί για κατοίκους της κοινότητας Φτερικουδίου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, όχι μόνο για το γεγονός ότι αποκαθήλωσε τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ αλλά και επειδή δεν λειτουργεί το μοναστήρι, γεγονός το οποίο τους στερεί έσοδα και την προοπτική ανάπτυξης της κοινότητας.

  4. Ο/Η Οbserver λέει:

    https://omniatv.com/853490250/diki-kivotoy-toy-kosmoy-i-siopi-den-kanei-pote-lathos-kai-i-paidiki-ergasia-galineyei/

    Δίκη Κιβωτού του Κόσμου: «Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος» και η παιδική εργασία «γαληνεύει»

    Οι μάρτυρες που καταθέτουν στο δικαστήριο περιγράφουν τη λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου υπό τον κληρικό Αντώνιο Παπανικολάου ως ένα άτυπο «αναμορφωτήριο», με παιδική εργασία που υποκαθιστούσε την πρόσληψη υπαλλήλων.

    Από τη δίκη της Κιβωτού του Κόσμου | Σκίτσο: Crispy Shift

    Τάσος Θεοφίλου

    01/06/2024 13:06

    Στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις (21, 24, 27, 28 & 30 Μαΐου 2024) της δίκης της Κιβωτού του Κόσμου, έχουν εξεταστεί δεκατρείς μάρτυρες κατηγορίας, κυρίως πρώην ή νυν εργαζόμενα άτομα των δομών του Βόλου.

    Σε κάθε κατάθεση, σχεδόν σε κάθε λέξη τους, επανέρχονται σαν ηχώ στην αίθουσα οι διαπιστώσεις της ειδικής επιστήμονα του Συνηγόρου του Πολίτη, Σαμάνθα Στρατιδάκη, όπως τις κατέθεσε ως πρώτη μάρτυρας της υπόθεσης κατά την 5η συνεδρίαση (Παρασκευή 17 Μαΐου 2024).

    «Όχι μόνο ότι δεν τηρούνταν η νομοθεσία άλλα δεν υπήρχε καν η αντίληψη ότι έπρεπε να τηρηθεί […] Υπάρχουν σαφώς προβλήματα στο ζήτημα παιδικής προστασίας και, ιδίως, σε αυτά με θρησκευτικό προσανατολισμό. Σε καμία περίπτωση στον βαθμό την έκταση και την πολλαπλότητα που είτε μας κατήγγειλαν είτε διαπιστώσαμε στην Κιβωτό».

    Υποστηρίξτε το παρατηρητήριο της δίκης

    Το Kivotos Trial Watch είναι μια συνεργασία The Manifold και OmniaTV. Καταγράφει συστηματικά όσα λέγονται και συμβαίνουν στη δίκη της Κιβωτού του Κόσμου.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μετάδοση από κάθε δικάσιμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Δείτε επίσης εδώ τα πλήρη κείμενα από την καταγραφή μας για κάθε ημέρα:

    8η-δικάσιμος-1Λήψη

    9η-δικάσιμοςΛήψη

    10η-δικάσιμοςΛήψη

    Ξυλοδαρμοί και απομονώσεις

    Δεν είναι μόνο ο Κ., το παιδί που κατήγγειλε ότι τον γρονθοκοπούσαν ένα βράδυ με χαλίκια ανάμεσα στα δάκτυλα για να ομολογήσει που βρίσκονται τα χρήματα μιας κλοπής την οποία ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε. Ο Κ., που μάρτυρες κατέθεσαν ότι τον είδαν την επόμενη μέρα με ξεραμένο αίμα στα αυτιά του και μια βδομάδα μετά να έχει ακόμα σημάδια. Όχι μόνο δεν τον πήγανε για εξετάσεις αλλά τον περιορίσανε σε οικίσκο απομονωμένο με κλειδωμένη την πόρτα· όχι μόνο δεν έγινε κάποια έρευνα για το περιστατικό αλλά ατύπως, σύμφωνα με τους μάρτυρες κατηγορίας, διατάχτηκε από την διοίκηση της Κιβωτού (ιερέα Αντώνη Παπανικολάου) η σιωπή και υιοθέτηση του αφηγήματος του αυτοτραυματισμού: «έπαθε κρίση και χτυπήθηκε μόνος του στο τζάκι».

    Η «παραβατική συμπεριφορά αυτού του παιδιού που έχει κάνει χρήση χασίς» και «το σπιτάκι αυτό είχε και παράθυρα ξεκλείδωτα από τα οποία μπορούσε να βγαίνει αν ήθελε» είναι δυο φράσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η υπερασπιστική γραμμή σαν να μην μιλάμε για δομή που με διακηρυγμένο σκοπό την παιδική προστασία αλλά για κάποια σωφρονιστική αποικία.Η παιδική εργασία γαληνεύει

    Σωφρονιστική αποικία, αγροτική φυλακή, γεωργική σχολή ή παιδικό κάτεργο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καίτοι βραβευμένη (GENE Global Education Award 2020/2021) η «αγροτική σχολή» που λειτουργούσε εντός της δομής Βόλου σε κάθε περίπτωση δεν είχε πιστοποίηση ως τέτοια.

    «Δούλευαν, σχολείο δεν πήγαιναν, ήταν ωράριο υπαλλήλων Κιβωτού χωρίς σύμβαση ή κάτι τέτοιο, αλλά ανταποδοτικά για τις παροχές της Κιβωτού» εξήγησε μια μάρτυρας ενώ μια άλλη είπε:

    «Δουλειές στον ήλιο χωρίς νερό, δεν τους δινόταν επιλογή, ήταν δραστηριότητες για να μαθαίνουν την δουλειά και είχαν και κουπόνια για να αγοράζουν έξτρα πράγματα από την δομή που δεν είχαν στην καθημερινότητα τους».

    Στάβλοι και χωράφια προορισμένα για την παραγωγή προς κάλυψη αναγκών του ιδρύματος στα οποία, αντί για εργαζόμενους, δούλευαν τα παιδιά με την γεωπόνο του ιδρύματος να τους εξηγεί εν είδει μαθημάτων.

    Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε τρία ηλικιακά γκρουπ και, ανάλογα τις δυνατότητες τους ανά ηλικία ήταν και οι δουλειές. «Όλα τα παιδιά δούλευαν. Δεν μπορούσαν να αποδώσουν όμως όλα το ίδιο, το 8χρονο δεν μπορούσε να κάνει τις δουλειές που έκανε το 17χρονο» είπε μια μάρτυρας πρώην εργαζόμενη ως κοινωνική λειτουργός της δομής.

    Η εντός του ιδρύματος αιτιολόγηση ήταν πως «λειτουργεί θεραπευτικά για τις ψυχές των παιδιών» όπως κατέθεσε ένας μάρτυρας. «Να γαληνεύουν με την επαφή τους με τη φύση». Καθάρισμα κοπριάς, κουβάλημα, τσάπισμα, σπάσιμο πέτρας, τάισμα ζώων. Η εργασία γαληνεύει, πόσο μάλλον η παιδική.Ομερτά

    Αν κάτι προκύπτει πέρα πάσης αμφιβολίας από τις καταθέσεις, είναι ένα δηλητηριώδες μείγμα ευθυνοφοβίας, εργασιακής επισφάλειας και άγνοιας που σκιαγραφήθηκε μέσα από μια διαβαθμισμένη φυσικότητα στις απαντήσεις των μαρτύρων σε σχέση με το γεγονός της παιδικής εργασίας:

    «Και εγώ σε ορφανοτροφείο μεγάλωσα, κι εμείς δουλεύαμε, αλλά όχι και έτσι. Κάτω από τον ήλιο το καλοκαίρι στα χωράφια, ήταν κάτι που έβλεπα και δεν μου άρεσε» είπε η μαγείρισσα της μιας από τις δυο δομές Βόλου. «Το θεωρούσαμε κανονικό, δεν ήξερα ότι δεν είναι, με την νέα διοίκηση κατάλαβα ότι αυτά που γινόταν δεν ήταν κανονικά» είπε ένας άλλος εργαζόμενος ενώ δυο άλλοι είπαν: «φρόντιζα να απαλύνω το φορτίο τους περιορίζοντας τις δουλειές σε “όσα βλέπει η πεθερά”».

    Άλλωστε, όπως κατατέθηκε, το ρητό που ήταν γραμμένο στους χώρους της Κιβωτού, ήταν: «Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθος»

    Αυτήν την επιβαλλόμενη προς τους εργαζόμενους ομερτά με τον δικό τους τρόπο καυτηρίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κάνοντας ασκήσεις κουτσαβακίστικου μπούλινγκ προς τους μάρτυρες, απευθύνοντας τους διαρκώς την μομφή της χρόνιας αποσιώπησης: «αν ήταν έτσι, τι σόι παιδαγωγοί ήσασταν εσείς που δεν κάνατε κάτι γι’ αυτό;», προσπαθώντας και να μετακυλίσουν την ευθύνη της, υπό τον ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου, διοίκησης.

    «Δεν δικάζουμε το αν οι μάρτυρες είναι ή όχι κακοί παιδαγωγοί», ήταν η διακριτική σημείωση του προέδρου του δικαστηρίου.

    Η επόμενη (11η) συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 9:30.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.