Σαρακοστή 2024: Πατριαρχείο, επίθεση Αρχιμανδρίτη σε μητροπολίτη

[ενώ η ευσεβέστατη Αντωνία Ηλία του ιερού παραδικαστικού, παραδόθηκε στην Ελλάδα και τρέχει στην Κύπρο το σκάνδαλο Αββακούμ]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά από καμμιά 15αριά χρόνια η ευσεβής δικαστίνα Αντωνία Ηλία του ιερού παραδικαστικού των Χριστόδουλου-Γιοσάκη κλπ (Στις 1-2-2005, η «Απογευματινή» στην πρώτη της σελίδα αναρωτιόταν «Τίνος είναι ο Γιοσάκης», εν μέσω δυο φωτογραφιών των Χριστόυδουλου-Ιερώνυμου, όρα ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ), η οποία είχε αφεθεί να το σκάσει (κατά τα συνήθη). Είναι κάπως αργά πάντως, τώρα που η υπόθεση έχει ξεχαστεί και  ο ιερός Χριστόδουλος κυκλοφορεί στους κήπους του Παραδείσου (η μήπως της Κόλασης;), ενώ ο Γιοσάκης προστατεύεται σκανδαλωδώς από τον ιερό Ιερώνυμο  («Ιάκωβος Γιοσάκης: Ο καταδικασμένος αρχιμανδρίτης … λειτουργεί σε ναό της Βαρυμπόμπης». «Κουβαλώντας ποινή 12 ετών (με αναστολή), ο ιερέας που έγινε γνωστός για την εμπλοκή του σε δύο παραδικαστικά κυκλώματα, λειτουργεί κάθε Κυριακή, «Πρ. Θέμα»- Διονύσης Θανάσουλας, 22.01.2023, 08:02, 47 ΣΧΟΛΙΑ).

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο για την Εκκλησία κλίμα, συνέβη και δεύτερο ρεζιλίκι με πρωταγωνιστή δεύτερο Μεγάλο Αρχιμανδρίτη (το πρώτο, αιδώ: «Τουρκία: Συνελήφθη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για κλοπή ρολογιού-Η στιγμή της κλοπής κατεγράφη σε βίντεο και παίζει στα τουρκικά ΜΜΕ»- «Πρώτο Θέμα», 21.04.2023, 07:44, 104 ΣΧΟΛΙΑ). Το πατριαρχείο διανύει την περίοδο νηστείας και προσευχής  της Σαρακοστής και φρονώ πως το ατυχές περιστατικό, υποκινήθηκε από τον Εωσφόρο, που φθονεί την αρετή του οικουμενικού πατριαρχείου:

«Αρχιμανδρίτης ξυλοκόπησε Μητροπολίτη μέσα σε ναό» «Οι δυο ιερείς φέρονται να είχαν προσωπική διαμάχη μεταξύ τους για εκκλησιαστικές – υπηρεσιακές διαφορές«.Επεισόδιο ανάμεσα σε έναν Αρχιμανδρίτη και έναν Μητροπολίτη σημειώθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλα έγιναν χθες το απόγευμα και σε βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, φαίνεται ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, πρώην Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εισέρχεται στο ναό για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγιάς. Μεσολαβούν λίγα δευτερόλεπτα κι όπως θα δείτε στο βίντεο, εμφανίζεται ένα δεύτερο πρόσωπο, ο Μέγας Κατηχητής, Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος ο οποίος απροειδοποίητα αρχίζει να γρονθοκοπεί τον Μητροπολίτη.

Δείτε το βίντεο:

Τους δυο άνδρες προσπαθεί να χωρίσει ο νεωκόρος, κάτι που καταφέρνει έπειτα από λίγο κι αφού οι δυο ιερείς ανταλλάσσουν ύβρεις στα τουρκικά εντός της εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ιερείς είχαν μια προσωπική διαμάχη μεταξύ τους για εκκλησιαστικές – υπηρεσιακές διαφορές που δυστυχώς επέλεξαν να την λύσουν εντός του ναού χωρίς να υπολογίσουν ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά τους καταγραφόταν από τις κάμερες.  Ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος ήθελε η ακολουθία να πραγματοποιείται στις 3 μ.μ ενώ ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας πρότεινε να τελείται στις 4 μ.μ. Χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης αγνοώντας την σχετική ανακοίνωση για τις 3 το μεσημέρι εμφανίστηκε μια ώρα αργότερα και απευθυνόμενος προς τον αρχιμανδρίτη, του είπε, «Χρύσανθε δεν θα σε χρειαστώ, μπορείς να φύγεις». Τότε ο Αρχιμανδρίτης «βγήκε εκτός εαυτού» και επιτέθηκε με γροθιές στον Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας αμέσως μετά το περιστατικό κατέθεσε μήνυση εναντίον του Αρχιμανδρίτη Χρύσανθου ο οποίος αναζητείται από την τουρκική αστυνομία. Οι δυο άνδρες φέρονται να είχαν και στο παρελθόν διαμάχες για διάφορα θέματα και έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Πατριαρχείο».

Η ταπεινότης μου θέλει να υπογραμμίσει πως οι δυο Άγιοι καυγάδισαν στην τουρκική, χάριν της ελληνοτουρκικής φιλίας και επίσης πως ο δεσπότης όχι μόνο δεν έστρεψε και το άλλο μάγουλο, αλλά μήνυσε τον αρχιμανδρίτη στα τουρκικά δικαστήρια, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα σε μουσουλμάνους δικαστές να λύσουν τη διαφορά δυο Ελληνορθόδοξων ιερωμένων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Α. «Mισές… αποκαλύψεις για Γιοσάκη» (ΤΑ ΝΕΑ, Αλεξίου Σίλα 02/03/2005, 00:00). «Ο κ. Θεόκλητος είχε κληθεί από τον κ. Μπαλτά προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας στην πειθαρχική έρευνα που διενεργείται από τον Άρειο Πάγο για τον εντοπισμό των δικαστικών λειτουργών που δρούσαν στους κόλπους του παραδικαστικού κυκλώματος. Αφορμή της κλήτευσής του στάθηκε η δικαστική διένεξη που είχε με τον άλλοτε Μητροπολίτη Αττικής Νικόδημο, η οποία εκδικάστηκε – με παρέμβαση του Γιοσάκη, όπως παραδέχτηκε ο κ. Θεόκλητος – στα δικαστήρια του Πειραιά, καθώς ο μητροπολίτης δήλωσε ψευδώς ότι διέμενε εκεί και μάλιστα σε διεύθυνση που αντιστοιχούσε στην κατοικία της προϊσταμένης της γραμματείας του Πρωτοδικείου Πειραιά…Τον γνώριζε 20 χρόνια. Ο Γιοσάκης, όπως ανέφερε ο τέως μητροπολίτης, ήταν γνώριμος του κ. Θεόκλητου από εικοσαετίας, αλλά προ δύο περίπου ετών – όπως φέρεται να έχει καταθέσει ο Ιεράρχης στον κ. Μπαλτά – τον πλησίασε και προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει να απεμπλακεί γρήγορα από την αντιδικία που είχε με τον πρώην Αττικής Νικόδημο…».

Β. «Κληρίδης για σκάνδαλο Μ. Αββακούμ: Είναι μια κόλασηπίστεψαν σε τσαρλατάνους (04.04.2024 12:48 SigmaLive).

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to Σαρακοστή 2024: Πατριαρχείο, επίθεση Αρχιμανδρίτη σε μητροπολίτη

  1. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/843130/mihalis-stathopoulos-sunedeuxi-me-ton-proin-prutani/

    Μιχάλης Σταθόπουλος: Ο υπουργός που συγκρούστηκε με την Εκκλησία

    Ο Ομότιμος Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια σπάνια εξομολόγηση

    Μιχάλης Σταθόπουλος: Ο υπουργός που συγκρούστηκε με την εκκλησία
    © Κώστας Μοσχόπουλος
    • 121SHARES
    facebook sharing button
    twitter sharing button
    messenger sharing button
    email sharing button
    • ΤΕΥΧΟΣ91028.03.2024, 15:20UPD 01.04.2024, 07:30

    Κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία στη Ζωοδόχο Πηγή, πήγαινα στο κατηχητικό του Αγίου Κωνσταντίνου. Μια Κυριακή ο ιερέας που κατηχούσε ανακοίνωσε ότι το κήρυγμα θα συνεχιζόταν από έναν νέο διδάκτορα θεολογίας, τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Ήταν σπουδαίος ομιλητής και μετέπειτα σπουδαίος ιεράρχης. Ανοικτό πνεύμα όσο ελάχιστοι. Κάποτε, λοιπόν, μας είπε ότι δεν θέλει να επιλέγει εκείνος τα θέματα για τα οποία θα μας μιλούσε. Αντ’ αυτού τοποθέτησε μια κάλπη στην είσοδο της Εκκλησίας και είπε να ρίξουμε μέσα ένα χαρτί -ανώνυμο- με το θέμα που εμείς θέλουμε να συζητήσουμε.

    Μαζί με κάποιους άλλους σκεφτήκαμε να το τολμήσουμε. Γράψαμε σε ένα χαρτί με κεφαλαία γράμματα, για να μην αναγνωριστεί ο γραφικός μας χαρακτήρας, «Υπάρχει Θεός;» και το ρίξαμε μέσα. «Υπάρχουν αποδείξεις περί υπάρξεως του Θεού» ξεκίνησε την επόμενη Κυριακή ο Γιαννουλάτος. «Πρώτα απ’ όλα, η κοσμολογική. Πώς ο κόσμος υπάρχει με τόση αρμονία; Πλανήτες, γαλαξίες, τίποτε δεν είναι τυχαία φτιαγμένο έτσι». Δειλά και διστακτικά μίλησαν ορισμένα παιδιά. Προς το τέλος, ο Γιαννουλάτος, βλέποντας ότι δεν έχει μαθηματικές αποδείξεις για τον ισχυρισμό του, κατέφυγε στην τελευταία λύση. Σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε μια πολύ ωραία προσευχή: «Θεέ μου, στείλε ένα σημάδι, ένα μήνυμα και στους δύσπιστους, στους αμφισβητίες, σ’ αυτούς που δυσκολεύονται να σε πιστέψουν!». Μα αυτό είναι το ζητούμενο, δεν είναι το δεδομένο, σκέφτηκα. Δεν γίνεται η τελική απόδειξη για το αν υπάρχει κάποιος να είναι το να απευθυνθούμε σ’ αυτόν.

  2. Παράθεμα: Σαρακοστή 2024: Πατριαρχείο, επίθεση Αρχιμανδρίτη σε μητροπολίτη | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

  3. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Να τα λέμε όλα. Αυτό το κτύπημα στο σαγόνι του μητροπολίτη θα το ζήλευε και επαγγελματίας πυγμάχος.
    Ο χώρος καθώς και ο χρόνος της επίθεσης αποτελεί τον τέλειο αιφνιδιασμό, η ταχύτητα, η ακρίβεια του στόχου και δύναμη του κτυπήματος, είναι για σεμινάρια.
    Αρχιμανδρίτης μαινόμενος.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.