Η πνευματική σχέση του αγίου Νεκταρίου με άγιο ιδιοκτήτη πορνείου και ιδρυτή άντρου βασανιστηρίων

[Η συνεισφορά του στο παράλογο Σχίσμα των Παλαιοημερολογιτών]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ορμώμενος από την ταινία που έκανε στην Ελλάδα τους θαμώνες των εκκλησιών να ανακαλύψουν το σινεμά,  παραθέτω συμπληρωματικά ένα κομμάτι του βίου του Αγίου Νεκταρίου. Δεν κοσμώ το άρθρο με δικές του φωτογραφίες, αλλά με την εικόνα ενός άλλου θαυματουργού αγίου, πολύ λιγότερο γνωστού, του εξ Αγίου Όρους ορμώμενου Ομολογητή και Μυροβλήτη Ματθαίου Επισκόπου Βρεσθένης, τον οποίο ο ίδιος χειροθέτησε αρχιμανδρίτη και συμβούλευε, για να θέσω κάποια ερωτήματα. Εισαγωγικά να πω πως ο Νεκτάριος ως Επίσκοπος Πενταπόλεως, κατηγορήθηκε για σεξουαλική ανηθικότητα το 1890 και απολύθηκε από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο Γ΄ (πρώην πατριάρχη Κωνσταντινούπολης). Επίσης το 1918 καταγγέλθηκε στην Ελλάδα από μητέρα μοναχής για ανηθικότητα. Δυο χρόνια μετά πέθανε. Το 1961 ο πατριάρχης Αθηναγόρας τον ανακήρυξε Άγιο. Το ΒΗΜΑ έχει γράψει σχετικά: «Η απόφαση ωστόσο που σχολιάστηκε έντονα και αμφισβητήθηκε ήταν αυτή του Πατριάρχη Αθηναγόρα για τον Άγιο Νεκτάριο. Το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε Αγιος 40 μόλις χρόνια μετά τον θάνατό του και ενώ ακόμη ζούσαν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά, ο τρόπος που εκδιώχθηκε ενώ υπηρετούσε ως Μητροπολίτης Πενταπόλεως στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μια σειρά συκοφαντιών που διατυπώθηκαν από μια ομάδα κατοίκων της Αίγινας, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αγιος, ήταν οι κύριοι λόγοι της «αναστάτωσης» που προκάλεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στο εσωτερικό της Εκκλησίας η απόφαση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και της Συνόδου να εντάξουν στο Αγιολόγιο τον Νεκτάριο, έπειτα από σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το πλήρωμα της Ελλαδικής Εκκλησίας διά της Συνόδου της» (Μ. Αντωνιάδου, «Ιστορίες για αγίους»-20 Αυγούστου 2000, 00:00). Να μεταφράσω την περίεργη διατύπωση της δημοσιογράφου πως το ζήτησε το πλήρωμα της Εκκλησίας (με δημοψήφισμα;) δια της Συνόδου. Εννοεί υποθέτω τους έχοντες εμπορικό συμφέρον, τους φανατικούς και τους πάντα πρόθυμους για επέκταση της βιομηχανίας θαυμάτων δεσποτάδες, αφού η πλειοψηφία του πάντα ασαφούς έκτασης «πληρώματος», δεν είχε πάρει χαμπάρι για τον Άγιο. Το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας περιέργως δεν αναγνώρισε την αγιότητά του παρά μόνο 37 χρόνια μετά, το 1998 και αυτό αποτελεί ένα από τα ερωτήματα.

Ένα άλλο ερώτημα  είναι η πνευματική του σχέση και η αλληλογραφία του με τον άγιο των Παλαιοημηρολογιτών Επίσκοπο Βρεσθένης Ματθαίο Καρπαθάκη (φωτ.), τον Ομολογητή και Μυροβλήτη, καταγόμενο από μεγάλη ιερατική οικογένεια της Κρήτης, πρώην ιδιοκτήτη πορνείου, ιδρυτή της παλαιοημερολογίτικης Μονής Παναγίας της Πευκοβουνογιάτρισσας Κερατέας (ενός ιερού κολαστηρίου ανείπωτης φρίκης, όπου βασανίζονταν και δολοφονούνταν δυστυχισμένες υπάρξεις, ακόμη και παιδιά, από την ηγουμένη οσία Μαριάμ, που πέθανε στη φυλακή, με σκοπό να εξιλεωθούν από τις αμαρτίες τους και να αξιοποιηθεί φιλανθρωπικώς από την Μονή η περιουσία τους), τον οποίο ο Νεκτάριος είχε χειροθετήσει αρχιμανδρίτη, ως ιερέα της κρατικής Εκκλησίας. Να σημειωθεί πως οι παλαιοημερολογίτες εμφανίζουν χωρίς να διαψεύδονται τον Άγιο Νεκτάριο, ως προπαγανδιστή του Ιουλιανού ημερολογίου, την εποχή που είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την αλλαγή του: «Παιδιά μου, δεν πρέπει να γίνει η αλλαγή του ημερολογίου διότι βάσει αυτού έχουν θεσπισθεί όλες οι εορτές της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως το αιώνιο Πασχάλιο. – Μαλιστα Δέσποτα, εάν όμως η Εκκλησία δεχθεί τη μεταρρύθμιση τι γίνεται; Τι κάνουμε εμείς; – Εσείς να παραμείνετε ως έχετε, δεν θα ακολουθήσετε τούς μεταρρυθμιστές διότι το Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει καταδικασθεί από τρεις πανορθοδόξους συνόδους επί πατριαρχίας Ιερεμίου του Τρανού 1592-1593 και Ανθίμου το 1848. Είναι αδύνατον Ορθόδοξοι Χριστιανοί να δεχθούν την αλλαγή. Εγώ δε δέχομαι ούτε ακολουθώ κανέναν έστω κι αν μείνω μόνος μου. Ναι, Δέσποτα, αλλά εάν δεν έχουμε ιερείς τι θα κάνουμε; – Παιδιά μου θα οικονομήσει ο Κύριος μας και θα σας στείλει» (Απόσπασμα από άρθρο του μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας των ΓΟΧ Χρυσοστόμου Μανιώτη στο περιοδικό «Φωνή της Ορθοδοξίας», «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΣΤΥΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ»).

Παραθέτω την περιγραφή της επικοινωνίας του αγίου Ματθαίου με τον άγιο Νεκτάριο και είναι απορίας άξιο το ότι η παρανοϊκή μανία του πρώτου να οδηγηθεί σε μαρτύριο χάριν της δήθεν απειλούμενης πίστεως, δεν ενέβαλε στο Νεκτάριο, με τη διακριτική ικανότητα του Αγίου, την υποψία για την ψυχική και νοητική του κατάσταση, ούτε τον ώθησε, από αρχιερατικό καθήκον, να τον αποτρέψει άμεσα από αυτήν την ανωμαλία: «Ἡ γνωριμία μέ τόν ἅγιο Νεκτάριο ἐπόσκοπο Πενταπόλεως – Ὁ πόθος τοῦ μαρτυρίου». «Τό 1910 καί ἐνῶ ὁ Ἅγιος Πατήρ Ματθαῖος περιώδευε ἱεραποστολικῶς τήν Πελοπόννησο, πληροφορήθηκε γιά τόν αὐτοεξόριστο στήν Ἑλλάδα Μητροπ. Πενταπόλεως Νεκτάριο (τοῦ κλίματος τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας), τότε Διευθυντή τῆς Ριζαρείου Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς τοῦ ὁποίου ἡ φήμη τῆς ἁγιότητος ἦταν εὑρύτατα διαδεδομένη. Οἱ δύο ἄνδρες συνδέθηκαν ἔκτοτε μέ πνευματική φιλία, μεταξύ τους δέ ὑπῆρξε καί ἀλληλογραφία. Μάλιστα ὁ ἅγ. Νεκτάριος, ἐκτιμήσας τόν χαρακτῆρα του, τόν χειροθέτησε Ἀρχιμανδρίτη καί τοῦ χάρισε ἕνα ἐπιγονάτιό του (σήμερα φυλάσσεται στό Δεσποτικό τῆς Ἱ. Μ. Παναγίας Κερατέας).

Ἕνα χαρακτηριστικό το βίου το γίου Πατρός Ματθαίου εναι, τι πό τήν παιδική του λικία φλέγετο πό τόν πόθο το μαρτυρίου πέρ το Χριστο καί τῆς Πίστεώς Του. Τόν μαρτυρικό του ζῆλο ἐξέθρεψε ἀφ’ ἑνός μέν ἡ μελέτη τῶν συναξαρίων τῶν Ἁγίων Μαρτύρων καί Νεομαρτύρων. Τό 1910, ἔτος γνωριμίας του μέ τόν ἅγ. Νεκτάριο Πενταπόλεως, ὁ Ἱερομόναχος Ματθαῖος θέτει τό θέμα το πόθου του γιά μαρτύριο στήν κρίση το μεγάλου εράρχου Νεκταρίου καί ταπεινός γιος ντί νά κφέρει δική του γνώμη, τόν προτρέπει νά μήν κάνει τίποτα πρίν συμβουλευθε διακριτικούς πατέρες! «Πανοσιολογιώτατε πάτερ Ματθαῖε – γράφει σέ ἐπιστολή του τῆς 8ης Νοεμβρίου 1910– καθῆκον μου θεωρῶν νά δώσω ὑμῖν τήν ἐξῆς συμβουλήν, ὡς πρός τό διαφλέγον τήν καρδίαν σου ζήτημα τοῦ μαρτυρίου. Σᾶς συμβουλεύω, πρίν λάβετε συμβουλάς ἐναρέτων Πατέρων, νά μή μεταβῆτε πρός ἀναζήτησιν μαρτυρίου».

Στην εφημερίδα «Ελευθερία» εφημερίδας (Κυριακή 19.11.1950), γράφτηκε πως «Η ηγουμένη Μαριάμ μετά το θάνατο του επισκόπου Ματθαίου Καρπαθάκη διέδωσε επίτηδες ότι το πτώμα του «μυροβόλησε»! Δια του τρόπου αυτού προσέλκυσαν εκατοντάδες απλοϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν εκεί από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν το θαύμα του αγίου Ματθαίου του οποίου το σώμα έβγαζε δήθεν μύρο. Στη πραγματικότητα όμως η πονηρή ηγουμένη είχε ραντίσει το πτώμα του με άρωμα για να παραπλανήσει τους ευσεβείς και να δημιουργήσει θρύλο πέριξ του ονόματος του Ματθαίου».

Στις 14 Μαϊου του 1950 ο άγιος Ματθαίος αναχώρησε για την Κόλαση. Σε λιγότερο από 8 οχτώ μήνες μετά έσκασε η βόμβα πάνω στην οποία είχε στήσει το θρόνο του: «Ηγουμένη Μαριάμ, ο «γυναικείος σατανάς»-«Το σοκ του εισαγγελέα που την καταδίκασε για 150 θανάτους κοριτσιών». Τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου του 1950,  περισσότεροι από 80 αστυνομικοί με επικεφαλής αξιωματικούς της ασφάλειας, έναν ανακριτή κι έναν αντεισαγγελέα πραγματοποιούν επέμβαση στη Μονή Κερατέας και απελευθερώνουν δεκάδες πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες και 36 αγόρια και κορίτσια που βρίσκονταν σε κατάσταση εξάντλησης και θρησκευτικού παραληρήματος. Ταυτόχρονα συλλαμβάνουν με επεισοδιακό τρόπο την ηγουμένη Μαριάμ και τους συνεργάτες της.  Από εκείνη τη νύχτα και μετά άρχισαν να αποκαλύπτονται φρικιαστικές λεπτομέρειες για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Από καιρό ακούγονταν φήμες ότι η Μονή «Παναγία Πευκοβουνογιάτρισσα» προσηλύτιζε κόσμο με σκοπό την οικειοποίηση ξένων περιουσιών. Υπήρχαν καταγγελίες για βασανιστήρια που γίνονταν μέσα στη Μονή, για θανάτους από φυματίωση και πολλοί αποκαλούσαν την Μαριάμ «γυναικείο σατανά» που εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό πάθος των μοναχών για να αποκτήσει τεράστια περιουσία. Οι ανακρίσεις κράτησαν πολλούς μήνες. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ήταν ογκώδης και περιλάμβανε, εκτός από τις απολογίες των κατηγορουμένων, περισσότερες από 100 καταθέσεις θυμάτων και συγγενών τους. 

Η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο του 1952 .Στο εδώλιο κάθισαν η Μαριάμ Σουλακιώτου, ηγουμένη της Μονής παλαιοημερολογιτών Κερατέας, 8 μοναχές και ο επίσκοπος των παλαιοημερολογητών.  Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήρθαν στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες …. Ο εισαγγελέας διακόπτοντας έναν από τους μάρτυρες ξέσπασε: «η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!». «Θλιβερά γεγονότα». Φαντασθείτε πως ο νεωκόρος της μονής Κερατέας εχρίσθη από τον άγιον πατέρα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης! Όταν λέγω ο άγιος πατέρας εννοώ αυτό το κάθαρμα τον μυρόβλητον Ματθαίον που ο τότε πρωτοσύγγελος και νυν Α.Θ.Π. ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας καθήρεσε διότι διατηρούσε οίκο ανοχής! Κι η αγία μητέρα η περίφημη οσία Μαριάμ ήταν μιά… κορδελιάστρα». «Όταν η αιμοσταγής Ηγουμένη Μαριάμ άπλωσε τα δίχτυα…». «Και ποιοι ήσαν αυτοί που απετέλουν την συμμορίαν; Περιτρίμματα της αγοράς. Μία κορδελιάστρα των στρατώνων του Γουδί – αστοιχείωτος αλλά θρασυτάτη και με κτηνώδην φυσιογνωμίαν – η Μαριάμ, επαράσταινε την ηγουμένην. Ένα κάθαρμα των καταγωγίων, ο Ματθαίος, που τον εξέρασε το Άγιον Όρος (σύμφωνα με τον εισαγγελέα, καθερέθη επειδή διατηρούσε οίκο ανοχής!) και αυτός αυτοεχειροτονήθη «επίσκοπος» και εχειροτόνησεν άλλους 15 «επισκόπους» τους οποίους εμάζεψεν από την οδόν Αθηνάς ή από τα χοιροστάσια και παρίστανε τον «όσιον». Μια υπηρέτρια – η Δενδρινού – έγινεν ο οικονομικός εγκέφαλος της συμμορίας. Ένας καθηρημένος διάκονος, καταδικασμένος επί αποπλανήσει σάτυρος, ήτο ο επόπτης του εξαγιασμού των θυμάτων».

Η θεία ευαρέσκεια για την ταινία εκδηλώθηκε στις 12 Αυγούστου στη Μονή της Αίγινας λίγες ημέρες πριν την πρώτη προβολή της (24.8). Η Παναγία ή ο Άγιος έστειλαν την ευλογημένη δοκιμασία του «κορονοϊούλη»O κορωνοϊούλης του Μόρφου δεν είναι αυτό που βιώνουν οι ασθενείς»), σε δώδεκα (επί συνόλου δεκατριών) μοναχές. Στον Τύπο γράφτηκε πως οι μοναχές που ευλογήθηκαν ήταν 16 αλλά η Μονή ανακοίνωσε 12.

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

11 Responses to Η πνευματική σχέση του αγίου Νεκταρίου με άγιο ιδιοκτήτη πορνείου και ιδρυτή άντρου βασανιστηρίων

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Άγιος Επίσκοπος Βρεσθένης Ματθαίος, ο Ομολογητής και Μυροβλήτης

    Η Αγιότης ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και έτσι τον εκτίμησε και ο Άγιος Νεκτάριος

  2. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/726480_kritiki-tainias-o-anthropos-toy-theoy-man-god

    26.08.2021 | 15:30
    Κριτική ταινίας: Ο άνθρωπος του θεού (Man of god)

    Πίστευε και μη ερεύνα

    Κωνσταντίνος Καϊμάκης

    SHARES
    765

    Κριτική για την ταινία «Ο άνθρωπος του θεού» της Γελένα Πόποβιτς, με τους Άρη Σερβετάλη, Μίκι Ρουρκ, Χρήστο Λούλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Γιάννη Στάνκογλου.
    Ηζωή του αγαπητού στο λαό αλλά ενοχλητικού για τους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίου Νεκταρίου, δίνεται μέσα από αποσπασματικές ιστορίες που συνέβησαν κυρίως στα τελευταία χρόνια της ζωής του στις αρχές του 20ου αιώνα.

    Χωρίς ιδιαίτερη κινηματογραφική αξία η βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου κυμαίνεται ανάμεσα στην αφέλεια και το γκροτέσκο. Κακογραμμένοι διάλογοι που σημαδεύονται από σοβαροφάνεια, υπερβολικές ερμηνείες που πηγάζουν από καρικατούρες αντί αυθεντικών χαρακτήρων, ανύπαρκτο σενάριο σε μια ιστορία που επιλέγει τις εύκολες λύσεις αντί μιας ψαγμένης άποψης που έχει την αγωνία – και κυρίως την διάθεση- να αναζητήσει την ιστορική αλήθεια γύρω από το πρόσωπο του Αγίου της Αίγινας, μένοντας μόνο στο θέμα της εκκλησιαστικής διαφθοράς. Η επιλογή του Σερβετάλη στον κεντρικό ρόλο αποδεικνύεται ατυχής, πέφτοντας κι αυτός θύμα μιας υπερφίαλης ταινίας παραδομένης σε όλα τα κλισέ του είδους.

    «Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/726480_kritiki-tainias-o-anthropos-toy-theoy-man-god»

  3. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    Ο αρχιμανδρίτης Μουλατσιώτης απειλεί δικαστικό για τη δίωξη Εφραίμ Βατοπεδινού

    https://www.freemonks.gr/index.php?page=com&lang=1&id=172

    Μήνυμα στην Εισαγγελέα κ. Καλού από τον π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη

    Η Εισαγγελέας κ. Καλού γνωρίζει το τέλος του Εισαγγελέα που αδίκως δίωξε τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο και σημερινό Άγιο Νεκτάριο; Εάν όχι ας διαβάσει την ζωή του Αγίου Νεκταρίου να δει τι έπαθε ο Εισαγγελέας.

    Εμείς ευχόμαστε για την σωτηρία της, αλλά δεν ξέρω αν θα την σκεπάζει ο Θεός από εδώ και πέρα…διότι αδίκως διώκει τον Γέροντα κατ’ εντολήν….όταν ολόκληρη Ρωσία και άλλα κράτη τον τιμούν, το κράτος το ελληνικό τον διώκει…

    (Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης 30/11/2011)

    Σχετικό άρθρο:

    Κοιμηθείτε ήσυχοι – Υπάρχει δικαιοσύνη, στη φυλακή ο Ηγούμενος Εφραίμ;

    Μετά από μαραθώνια απολογία ο Γέροντας της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, εκρίθη προφυλακιστέος κατά την Ανακρίτρια Κυρία Ειρήνη Καλού..! Η διαφωνία του αρμοδίου εισαγγελέως όμως απέτρεψε τον εγκλεισμό του στη φυλακή και η διαφωνία των 2 θα κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών. Έτσι λοιπόν η Ελληνική Δικαιοσύνη κυρίαρχη και ανεξάρτητη απέδειξε για ακόμη μια φορά στον δύσμοιρο ελληνικό λαό ότι μπορεί να…κοιμάται ήσυχος. Οι κακοί βρίσκονται πάντα στη φυλακή και οι καλοί δικαίως ελεύθεροι!

  4. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    Αν ο Νεκτάριος ήταν άγιος τότε η Ορθοδοξία ήταν άντρο φθονερών συκοφαντών και κακούργων
    συκοφαντών και μηχανορράφων πατριαρχών, αρχιεπισκόπων και μητροπολιτών
    Μόνοι τους το λένε

    https://www.romfea.gr/pneumatika/24942-o-agios-nektarios-sukofantoumenos-kai-diokomenos

    Αλλά ο διάβολος καραδοκούσε να ανακόψει τη λαμπρή εκκλησιαστική πορεία του πολυτάλαντου Νεκταρίου. Τώρα άρχισε ο μεγάλος πόλεμος εναντίον του. Τώρα άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα και οι άδικες διώξεις του. Τα φυσικά προσόντα του Νεκταρίου, η σπουδαία μόρφωσή του, η ραγδαία άνοδος και η μεγάλη ποιμαντική και κοινωνική δράση του, θορύβησε πολλούς κληρικούς του Πατριαρχείου, οι οποίοι τον θεώρησαν απειλή για τις φιλοδοξίες τους, έχοντας βλέψεις να διαδεχτούν τον υπέργηρο Σωφρόνιο στο θρόνο του.

    «Η προσωπικότητα και η όλη δραστηριότητα του «καλού καγαθού» Νεκταρίου, σημειώνει ο καθηγητής Σοφ. Δημητρακόπουλος, η σθεναρή εκ μέρους του προάσπιση των δικαίων του Πατριαρχείου, η διαφαινόμενη εξέλιξή του, προκάλεσαν φθόνο, μίσος και αντιδράσεις». Ας σημειωθεί ότι ο παλαίφατος θρόνος του Αγίου Μάρκου βρισκόταν την εποχή εκείνη σε πλήρη κατάπτωση. Κόλακες, ραδιούργοι, φιλόδοξοι και διεφθαρμένοι κληρικοί πλαισίωσαν το ιστορικό Πατριαρχείο, με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ατομικές τους φιλοδοξίες. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του Νεκταρίου αποτελούσε απειλή για τις άνομες βλέψεις τους. Έβλεπαν με τρόμο την γρήγορη και βεβαία αναρρίχηση τους τον πατριαρχικό θρόνο και γι’ αυτό έθεσαν πανούργο σχέδιο εξουδετέρωσής του.

    Διέδωσαν φρικτές συκοφαντίες εναντίον, φροντίζοντας να φτάσουν και ως τον Πατριάρχη. «Συνασπισμένοι οι ετερόκλητοι παντοειδείς εχθροί του, προκειμένου να επιτύχουν ο καθένας τα σχέδιά του, τονίζει ο καθηγητής Σοφ. Δημητρακόπουλος, αφού είχαν προετοιμάσει το έδαφος με τις κατά καιρούς εισηγήσεις τους, τελικά διέβαλαν τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκτάριο προς τον Πατριάρχη πως δήθεν ξεσηκώνει τον λαό και επιδιώκει να τον εκδιώξει από τον θρόνο και να ανέβει αυτός». Και συνεχίζει: «Αφού οι ραδιούργοι πρόσθεσαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και τους απαραίτητους υπαινιγμούς, για δήθεν ηθικές παρεκτροπές του». Ο γέρος, ανήμπορος και πάσχων από μερική άνοια Πατριάρχης Σωφρόνιος πείστηκε για τις κατηγορίες και τον έπαψε από τα καθήκοντά του χωρίς απολογία. Ήταν 3 Μαΐου 1890. Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία στην πολυτάραχη ζωή του.

    Εκείνος πως αντέδρασε; Συγχωρώντας τους συκοφάντες του και χωρίς να περιμένει να ξεσκεπαστούν οι συκοφάντες του και διαλάμψει η αλήθεια, αναχώρησε για την Αθήνα το καλοκαίρι του 1890. Έδωσε τόπο στην οργή. Κατάλαβε ότι η Αίγυπτος ήταν πλέον τόπος αφιλόξενος γι’ αυτόν. Ο διάβολος βάλθηκε να τον καταστρέψει. Στο απολυτήριο πατριαρχικό γράμμα δεν αναφέρθηκε καμιά κατηγορία εις βάρος του, αλλά η φράση: «μη δυνηθείς να εξοικειωθεί προς το κλίμα της Αιγύπτου». Και «δύναται επιτελείν τα αρχιερατικά αυτού καθήκοντα, όπου αν επέλθη».

    Μάταια ζήτησε από τον νέο Πατριάρχη Φώτιο, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, για την αποκατάστασή του. Το 1902 σε επιστολή του προς τον νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Φώτιο εξέφρασε την ανεξικακία του, τονίζοντας πως: «Ημείς … εκ πνεύματος ειρήνης μη εισακουσθέντες διαμαρτυρόμενοι … υπετάγημεν τω θελήματι αυτού και ανεχωρήσαμεν εξ Αιγύπτου, ελπίζοντες εις ανταπόδοσιν δικαιοσύνης εν ημέρα η ευδοκήση ο Θεός». Ιδού η άκρα ανεξικακία του, η αγιότητά του! Η εφημερίδα της Αλεξάνδρειας «Μεταρρύθμισις» στις 22 Ιουλίου 1890 θεώρησε: «μεγάλην ηθικήν ζημίαν την στέρησιν του συμπαθεστάτου των Αρχιερέων και αγαθωτάτου και δραστηριοωτάτου των κληρικών… μεγάλως έθλιψε και βαθέως συνεκίνησεν ημάς, η αναχώρισις του…»! Αλλά μάταια και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ ζήτησε την αποκατάστασή του. Σε τυπική επιστολή του του απάντησε πως «η καθ’ ημάς Εκκλησία ουδέν ηδύνατο ή δύναται πράξαι»! Αξίζει να αναφέρουμε πως οι συκοφάντες του τιμωρήθηκαν από το Θεό, κανένας τους δεν κατόρθωσε να πάρει τη θέση του Πατριάρχη!

    Πίστεψε ο συκοφαντημένος και διωγμένος Επίσκοπος πως στην Αθήνα θα έβρισκε ησυχία και δεν θα έφταναν ως εκεί τα φαρμακερά βέλη των συκοφαντών του και διωκτών του! Αλλά γελάστηκε οικτρά! Έκαμε λάθος, δε βρήκε ούτε στο κλεινό άστυ την επιθυμητή ηρεμία, που αποζητούσε, διότι φρόντισαν οι άδικοι διώκτες του και συκοφάντες του να φτάσουν ως εκεί οι συκοφαντίες τους, ώστε να μη γίνεται πουθενά δεκτός για εργασία. Κτυπούσε πόρτες και εκλιπαρούσε για μια θέση κατώτερη του αξιώματός του. «Επίσκοπος όντας ο άγιος, γράφει ο καθηγητής Σ. Δημητρακόπουλος, ζητεί, χωρίς ίχνος εγωισμού από το ύψος του επισκοπικού αξιώματος που έφερε, μια θέση κατώτερη»! Ύψιστο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης! Αλλά μάταια, οι πόρτες ήταν όλες κλειστές και το χειρότερο και οδυνηρότερο: του παρακρατούσαν ακόμα και τους μισθούς του και ως εκ τούτου βίωνε έσχατη πενία! Δε μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο ενός μικρού δωματίου στα Εξάρχεια και δεν είχε χρήματα να τραφεί! Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, παρά τη συμπάθεια προς αυτόν, αδυνατούσε να τον βοηθήσει, λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τους συκοφάντες του, οι οποίοι διατηρούσαν ισχυρά ερείσματα στο εκκλησιαστικό και πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών.

    Ζητούσε απεγνωσμένα μια θέση ιεροκήρυκα σε κάποια μητρόπολη, αλλά έπρεπε να έχει την έγκριση του Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίου Εκπαιδεύσεως, το οποίο αρνιόταν να τη χορηγήσει, με το αιτιολογικό ότι δήθεν δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια! Ότι δεν είχε γεννηθεί σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε τουρκοκρατούμενη περιοχή! Η Ιερά Σύνοδος βεβαίωσε την ελληνική του ιθαγένεια, αλλά το υπουργείο κωλυσιεργούσε ανεξήγητα το διορισμό του.

    Ευτυχώς, ύστερα από καιρό, με την παρέμβαση του Δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά, πατέρα του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, διευθετήθηκε το πρόβλημα. Κατόρθωσε να διοριστεί ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα το Μάρτιο του 1891. Ο άγιος, περιχαρής και δοξάζων το Θεό, αναχώρησε για τη Χαλκίδα και άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού με θέρμη και ζήλο, επιτελώντας σπουδαίο ιεραποστολικό και κηρυγματικό έργο, κατακτώντας την αγάπη του ευσεβούς ευβοϊκού λαού. Αλλά και εδώ δυστυχώς δεν αναπαύτηκε και δεν βρήκε ησυχία, διότι οι άσπονδοι εχθροί του, έστελναν από την Αθήνα ανθρώπους τους να τον αποδοκιμάζουν κάτω από τον άμβωνα, φωνασκώντας: «ανάξιος – πόρνος»!

    Εκείνος και πάλι λοιδορούμενος σιωπούσε και συγχωρούσε, ψελλίζοντας τον κυριακό λόγο: «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»! Αλλά και ο αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος, δεν είχε τις καλλίτερες σχέσεις μαζί του. Φοβούμενος να συγκριθεί μαζί του, ο πιστός λαός έκανε τη σύγκριση, τον φθονούσε και του δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα. Έφτασε κάποτε στο σημείο να του απαγορεύσει να ιερουργεί!

    Δύο χρόνια μετά, η μία μετά την άλλη οι συκοφαντίες εναντίον του κατέρρευσαν, αποκαλύφτηκαν οι ραδιούργοι συκοφάντες του και απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. Ο επίσκοπος Χαλκίδος και ο λαός της περιοχής πληροφορήθηκαν με ανακούφιση την είδηση και άρχισαν να αποθεώνουν τον ιεροκήρυκά τους. Κήρυττε πια ελεύθερος από τα στίγματα του παρελθόντος. Η φήμη του ξεπέρασε την Εύβοια και έφτασε στην Αθήνα.

    (….)

    Αποσύρθηκε στην Αίγινα, σε ένα εγκαταλειμμένο μοναστήρι στη θέση Ξάντο, με τέσσερις γυναίκες – πνευματικά του παιδιά από την Αθήνα. Εκεί με άσκηση, προσευχή και νηστεία ικανοποιεί την παλιά του επιθυμία να ζήσει ως μοναχός. Ανακαίνισε εκ βάθρων την ερειπωμένη Μονή, με δικά του χρήματα. Υπηρετούσε ως πνευματικός της Μονής και ταυτόχρονα διακονούσε στις πιο ευτελείς διακονίες, κύρια ασχολούνταν με την επισκευή των παντοφλών των μοναχών! Ταυτόχρονα αρχίζουν τα σημάδια της αγιότητάς του. Θεράπευσε έναν ντόπιο δαιμονισμένο, και με τις δεήσεις του, έβρεξε, ύστερα από τρία χρόνια ανομβρίας στο νησί. Η φήμη του μεγάλωνε, πλήθη από όλη την Ελλάδα έτρεχαν στην Αίγινα. Με την προσωπική του εργασία μεγάλωσε τους χώρους της Μονής και παράλληλα φρόντισε για τη νομική αναγνώρισή της.

    Αλλά ο μισόκαλλος διάβολος λυσσομανούσε και μηχανεύονταν την καταστροφή του. Πάσχιζε να ματαιώσει το μεγάλο πνευματικό έργο του αγίου, το οποίο έβλεπε να επιτελείται και να καρποφορεί στον αγιασμένο εκείνο αιγινίτικο τόπο. Παρότρυνε κακεντρεχείς κληρικούς και συμβούλους του τότε μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητου, να αρνείται πεισματικά και χωρίς σοβαρή αιτιολογία, να αναγνωρίσει νομικά τη Μονή της Αίγινας. Παρά τις παρακλήσεις, τις παραστάσεις και τις επισκέψεις του στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεν κατόρθωσε να πάρει την αναγνώριση, όσο ζούσε και η Μονή λειτουργούσε άτυπα, σχεδόν παράνομα.

    Δεν αξιώθηκε να δει τη Μονή του νόμιμη ως το θάνατό του, γεγονός το οποίο τον λυπούσε αφόρητα! Οι απανωτές επιστολές του προς την Αρχιεπισκοπή κατέληγαν στον κάλαθο των απορριμμάτων! Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του στις 20 Ιουνίου 1913 προς τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο, στον οποίο απευθύνει θερμή παράκληση και κάνει δραματική έκκληση για την αναγνώριση της Μονής. Η απάντηση του Θεοκλήτου ήρθε μετά από τρεις μήνες, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί για την ποθούμενη άδεια, τον καλούσε σε απολογία, διότι είχε τολμήσει να συστήσει μοναχική αδελφότητα, χωρίς την επίσημη έγκριση! Ο άγιος αισθάνθηκε απέραντη πικρία και αναγκάστηκε να απολογηθεί, να υπερασπίσει τον εαυτό του για το υποτιθέμενο παράπτωμά του!

    Μετά την εκθρόνιση του Θεοκλήτου, η οποία ακολούθησε τα δραματικά γεγονότα του γνωστού αναθέματος του Βενιζέλου (Δεκέμβριος 1916), ανήλθε στο μητροπολιτικό θρόνο των Αθηνών ο Μελέτιος Μεταξάκης, ο γνωστός νεωτεριστής Ιεράρχης. Ο αγαθός Νεκτάριος πίστεψε πως ο νέος Μητροπολίτης θα παραχωρούσε τη σχετική νομική αναγνώριση της Μονής του. Όμως δυστυχώς διαψεύστηκαν και πάλι οι προσδοκίες του.

    Ο ιεράρχης, εκείνος διαπνέονταν από αντιμοναχικό πνεύμα, του αρνήθηκε κατηγορηματικά την αναγνώριση της Μονής και μάλιστα τον συμβούλεψε να εγκαταλείψει τη Μονή και να έρθει στην Αθήνα, για να επιτελέσει κοινωνικό έργο, διότι ο μοναχισμός, όπως έλεγε, ήταν αναχρονιστικός και ξοφλημένος θεσμός! Μάλιστα ο μοιραίος εκείνος Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να μεταβεί στην Αίγινα για να πείσει τον άγιο να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να συστήσει μοναχική αδελφότητα στο νησί!

    Μαζί του ήταν και ο 33χρονος διάκονός του, ο Αθηναγόρας Σπύρου, ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης! Είπε χαρακτηριστικά στον φιλομόναχο άγιο Νεκτάριο, δείχνοντάς του τα ερειπωμένα εκκλησάκια της περιοχής: «Νεκτάριε, μετ’ ολίγα χρόνια, όπως βλέπεις αυτά τα ερείπια, έτσι θα καταντήσει και το δικό σου μοναστήρι, δια το οποίον αδίκως κοπιάζεις» και ο άγιος απάντησε: «Αδελφέ και συλλειτουργέ, δεν πρόκειται ποτέ να καταντήσει, ως συ λέγεις, το μοναστήρι μου, αλλά και άλλα τοιαύτα, θέλουσι συντόμως ανεγερθεί εν τη νήσω ταύτη, προς δόξαν του εν Τριάδι ημών Θεού»! Ο άγιος δικαιώθηκε και ο μοιραίος ιεράρχης διαψεύστηκε, αφού η Μονή του αναδείχθηκε σε πανελληνίου και παγκοσμίου φήμης πνευματικό κέντρο και προσκύνημα!

    Αλλά, μετ’ ολίγον, έρχεται και νέα, μεγάλη και σφοδρή δοκιμασία για τον 72χρονο πια, ταλαιπωρημένο και αποστεωμένο Νεκτάριο. Ζούσε στην Αίγινα μια ξένη γυναίκα, η οποία πωλούσε κεριά σε προσκυνητές πέριξ της Μονής για να ζήσει. Για τούτο την αποκαλούσαν «κερού». Το όνομά της ήταν Ειρήνη Φραγκουδάκη. Είχε μια κόρη τη Μαρία, την οποία σκόπευσε να παντρέψει με έναν αιγινίτη. Αλλά εκείνη ήθελε να γίνει μοναχή και παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, εντάχτηκε στην αδελφότητα του αγίου Νεκταρίου. Η μητέρα της αντιτάχτηκε με σφοδρότητα στην απόφασή της και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την επαναφέρει, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε συνέλαβε ένα σατανικό σχέδιο, να συκοφαντήσει τον πνευματικό της πατέρα, το Νεκτάριο. Το μίσος της την οδήγησε στην εισαγγελία Πειραιώς, όπου κατάγγειλε τον άγιο Νεκτάριο ότι αποπλάνησε την κόρη της και είχε μαζί της σεξουαλικές σχέσεις και είχε κάνει και παιδιά μαζί της τα οποία έριχνε σε πηγάδι! Ότι μοναδικός του σκοπός ήταν να την πάρει στο Μοναστήρι για να ικανοποιεί τις ορέξεις του!

    Δικαστικός ανακριτής, χωρίς να εξετάσει καλώς τις καταγγελίες, μετέβη στο Μοναστήρι για να ανακρίνει τον άγιο. Παρασυρμένος από μια ανεξήγητη απέχθεια προς αυτόν και χωρίς να σεβαστεί ούτε το επισκοπικό του αξίωμα, ούτε την ηλικία του, ούτε το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορημένου, του συμπεριφέρθηκε με πρωτοφανή βαναυσότητα, απειλές, ύβρεις και χειρονομίες. Ο άγιος τον αντιμετώπισε με ηρεμία. Όση ώρα ο μαινόμενος δικαστικός τον έβριζε και τον απειλούσε, αυτός προσευχόταν μυστικά, παρακαλώντας το Θεό να συγχωρήσει τους συκοφάντες του, τον άδικο δικαστή και να αποκαλύψει την αλήθεια. Αρνιόταν να απολογηθεί και το μόνο που είπε ήταν: «Ο Θεός γνωρίζει αν όλα όσα λέγεις είναι αληθή. Υπέρ εμαυτού ουκ απολογήσομαι»!

    Μάταια προσπαθούσαν η ηγουμένη, οι αδελφές της Μονής και οι παριστάμενοι να τον πείσουν να απολογηθεί για την αθωότητά του. «Αυτά σας διδάσκω τόσο καιρό; τους είπε. Υπέρ εμαυτού ουκ απολογήσομαι. Προσευχηθείτε υπέρ του ανθρώπου αυτού. Διαβλέπω επ’ αυτού βάσανον. Προσευχηθείτε παρακαλώ. Και δι’ αυτόν εσταυρώθη ο Κύριος». (Χονδροπούλου, «Ο Άγιος του αιώνα», Αθήναι 2003,

    Στην υπόθεση αναμείχτηκε και ο Μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης, ο οποίος πήρε άκρως αρνητική θέση κατά του αγίου. Του συμπεριφέρθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Μάλιστα μετέβη ο ίδιος στην Αίγινα, στις 9 Απριλίου 1919, για να εξετάσει τον άγιο. Όμως δεν προχώρησε σε κυρώσεις, περιμένοντας τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών.

    Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Η κοπέλα εξετάστηκε από τον γυναικολόγο ιατρό και καθηγητή της μαιευτικής και γυναικολογίας του Παν. Αθηνών Νικόλαο Πετσάλη, η οποία βρέθηκε άφθορη, παρθένα! Ο άγιος απαλλάχτηκε πανηγυρικά. Η συκοφάντης «κερού» καταδικάστηκε και εξορίστηκε και μετανοήσασα αργότερα έγινε μοναχή σε άλλο Μοναστήρι της Αίγινας, μαζί με την κόρη της, παίρνοντας το όνομα Ξένη. Ο δε δικαστικός είχε άσχημο τέλος: ασθένησε βαρύτατα από γάγγραινα και πέθανε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», παρά τη συγχώρηση που έλαβε από τον άγιο, όπως είχε προβλέψει εκείνος!

  5. Ο/Η Gay monk λέει:

    Αγίου Ματθαίου Αρχιεπισκόπου του Σαδομαζοχιστού Βίος και θαυματουργός Πολιτεία

    http://churchsynaxarion.blogspot.com/2011/07/1950.html
    Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011
    ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ,
    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (+ 1950)

    Καθηγητοῦ Ἀντ. Μάρκου
    Ἀνάρτησις β’, βελτιωμένη καί ἐπηυξημένη.

    Σημείωσις: Τό κείμενο πού ἀκολουθεῖ εἶναι ἀποκλειστικῶς ἁγιολογικοῦ ἐνδιαφέροντος. Γιά τόν λόγο αὐτό οἱ ἱστορικές παράμετροι τοῦ Βίου τοῦ μακαρίου Πατρός Ματθαίου ἀναφέρονται ἐν συντομίᾳ, διότι περιλαμβάνονται σέ ἰδιαίτερες ἐργασίες οἱ ὁποῖες βρίσκονται σέ ἐξέλιξη καί σύν Θεῶ θά δημοσιευθοῦν μελλοντικῶς. Τό κείμενο ἀποτελεῖ ἕνα πρῶτο σχεδίασμα τοῦ Βίου τοῦ ἁγ. Ματθαίου. Ἐπίσης, τό κεφάλαιο τῶν σημείων καί θαυμάτων τοῦ Ἁγίου Πατρός Ματθαίου ἔχει ἤδη ἐκδοθεῖ καί κυκλοφορεῖ σέ ἰδιαίτερη τομίδιο.

    Ὁ ἀοίδημος Ἀρχιεπίσκοπος Ματθαῖος εἶναι μία τῶν μεγαλυτέρων ἐκκλησιαστικῶν μορφῶν τοῦ 20ου αἰ. Ἀσκητής στήν ἔρημο τοῦ Ἄθωνα, ἀπό τούς πλέον γνωστούς Ἁγιορείτες Πνευματικούς, ἱδρυτικό μέλος τοῦ Ἱεροῦ Συνδέσμου τῶν Ζηλωτῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων, κτίτορας Μονῶν καί Μοναστικός Πατέρας, στυλοβάτης τῆς Ὀρθοδοξίας ὡς Ἱερομόναχος, Ἐπίσκοπος Βρεσθένης (1935 – 1949) καί Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν (1949 – 1950), θαυματουργός πρό καί μετά θάνατον, Μυροβλύτης καί Ἰαματικός, Νέος Ὁμολογητής τῆς Ὀρθοδοξίας καί νεοφανής Ἅγιος τῆς Ἐκκλησίας.

    Μέρος Πρῶτο:
    Περίοδος Πρώτη (1861 – 1886)
    Κρήτη – Ἀλεξάνδρεια – Ἱεροσόλυμα

    Ὁ Ἅγιος Πατήρ Ματθαῖος γεννήθηκε στήν Πανέθυμο Κισσάμου Κρήτης τήν 1η Μαρτίου 1861. Ἦταν γιός τοῦ Ἱερέως Χαραλάμπους Καρπαθάκη καί τῆς Πρεσβυτέρας Κυριακῆς. Δέκατο τέκνο τῆς Ἱερατικῆς οἰκογενείας, κατά τό Ἅγιο Βάπτισμα ὀνομάσθηκε Γεώργιος. Προερχόταν ἀπό κατά παράδοση Ἱερατική οἰκογένεια. Ὁ πατέρας του ἦταν ὁ 73ος γνωστός Κληρικός τῆς οἰκογενείας του, ὁ πρεσβύτερος ἀδελφός του 74ος καί ὁ ἴδιος 75ος !

    Ἤδη ἀπό τήν παιδική του ἡλικία ἐκδήλωσε ζωηρό τό ἐνδιαφέρον γιά τήν πνευματική ζωή. Ἔστι, ὅταν σέ ἡλικία 12 ἐτῶν ἔμεινε ὀρφανός ἀπό πατέρα, ἡ Πρεσβυτέρα μητέρα του καί ὁ μεγαλύτερος ἀδελφός του Κωνσταντῖνος (ὁ ὁποῖος εἶχε ἤδη ἱερωθεῖ), κάμφηκαν μπροστά στήν ἐπιμονή του καί τόν ὁδήγησαν στήν Ἱερά Μονή Χρυσοπηγῆς Χανίων.

    (….)

    Θιασώτης τῆς ἐρημικῆς ζωῆς, πτερούμενος ἔρωτι θεϊκῶ διά τήν τρισόλβιον μακαριότητα τῆς πλήρους ἀποταγῆς τῶν ἐγκοσμίων καί τῆς ὑποταγῆς εἰς τόν σταυρόν τῆς ἀσκήσεως, ἐτράπη ὅπου τόν κατηύθυνε τό ἄστρον τῆς ἐλπίδος, εἰς τό παμπόθητον – δηλαδή – καί τρίς εὐλογημένον Ὄρος τό Ἅγιον» (Πρωθ. Εὐγενίου, «Ματθαῖος…», σελ. 18).

    Περίοδος Δεύτερη (1886 – 1926)

    Ἡ μοναχική ἀφιέρωσις καί πρώτη ἄσκησις (1886 – 1910)

    Φλεγόμενος ἀπό τόν πόθο τῆς ἡσυχίας καί τῆς μοναχικῆς ἀφιερώσεως ὁ Ἱεροδιάκονος Γεώργιος, ἀνεχώρησε τήν 30η Ἀπριλίου 1886 μέ τήν εὐλογία τοῦ Πατριάρχου Ἱεροσολύμων Νικοδήμου γιά τό Ἅγιο Ὄρος. Ἐκεῖ, ἀφοῦ ἐπισκέφθηκε προσκυνηματικῶς τίς ἱστορικές Μονές καί μελέτησε τήν τάξη τους, ἀπογοητευμένος ἀπό τό ἰδιόρυθμο σύστημα πού ἐπικρατοῦσε, ἐπέλεξε τήν σκητιωτικό μοναχικό βίο. Ὑποτάχθηκε στόν ἐνάρετο καί αὐστηρό Γέροντα Νεκτάριο, τῆς Καλύβης τῶν Ἁγίων Πάντων, στή Σκήτη τῆς ἁγ. Ἄννης.

    Ὁ μακάριος αὐτός Γέροντας, ἀφοῦ ἐκτίμησε τούς κόπους καί τήν ἄσκηση τοῦ νεαροῦ δοκίμου καί ἀφοῦ ἔλαβε ὑπ’ ὅψη του καί τίς γραπτές συστάσεις τοῦ Πατριάρχου Νικοδήμου, τόν χειροθέτησε Μεγαλόσχημο Μοναχό μέ τό ὄνομα Ματθαῖος, τήν 26η Σεπτεμβρίου τοῦ ἰδίου ἔτους 1886. Ἔκτοτε ὁ Μεγαλόσχημος Ἱεροδιάκονος Ματθαῖος ἐπιδόθηκε μέ μεγαλύτερο ζῆλο στήν ἀσκητική ζωή. «

    (….)

    Εἶναι χαρακτηριστικό ἕνα περιστατικό πού διασώθηκε ἀπό τούς ἀργότερα ὑποτακτικούς του στήν ἔρημο τοῦ Ἄθωνα, σχετικό μέ τήν αὐστηρότητα τοῦ γ. Νεκταρίου, ἀλλά καί τήν αὐταπάρνηση τοῦ δοκίμου Γεωργίου. Ὅταν ἔφυγε ἀπό τήν Κρήτη ὁ νεαρός Γεώργιος, πῆρε μαζί του σάν εὐλογία καί ἐνθύμιο ἀπό τόν Ἱερέα πατέρα του Χαράλαμπο, ἕνα χρυσό ρολόϊ τσέπης. Τό ρολόϊ αὐτό τό εἶχε πάντα πάνω του, σάν σύνδεσμο μέ τήν οἰκογένειά του τήν ὁποία ἀποχωρίστηκε τό 1876. Ὅμως ὁ Μοναχός δέν ἔχει, δέν ἐπιτρέπεται νά ἔχει δεσμούς μέ τόν κόσμο. Πρίν τήν κουρά του σέ Μεγαλόσχημο ὁ γ. Νεκτάριος τόν κάλεσε καί τόν ὑπέβαλε σέ μία μεγάλη πνευματική δοκιμασία. Τοῦ ζήτησε νά βάλει αὐτό τό ρολόϊ στό μπρούτζινο χουδί (χαβάνι) καί νά τό σπάσει!
    «Γέροντα – τοῦ ἀπάντησε ὁ Διάκονος Γεώργιος – εἶναι τό μόνο πού ἔχω ἀπό τόν πατέρα μου».
    «Σπᾶστο», τοῦ ζήτησε ἐπιτακτικά ὁ Γέροντας.
    «Γέροντα, νά τό πάρετε ἐσεῖς;».
    «Σπᾶστο», ἐπανέλαβε ὁ Γέροντας.
    Ὁ Διακο-Γεώργιος σκέφθηκε λίγο καί εἶπε: «Νά εἶναι ευλογημένο, Γέροντα». Καί τό ἔσπασε! κόβοντας κάθε δεσμό μέ τόν κόσμο.
    «Τώρα εἶσαι ἕτοιμος γιά μοναχός» τοῦ εἶπε ὁ Γέροντας.

    Ὁ «Μέγας Πνευματικός»

    Μετά ἀπό πάροδο ἑπτά ἐτῶν μοναχικῆς ὑποταγῆς, τήν 26η Ἰουλίου 1893, ὁ Ἱεροδιάκονος Ματθαῖος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στήν Ἱερά Μονή ὁσ. Γρηγορίου καί στή συνέχεια καί ἐπί πολλά χρόνια κατεστάθη Πνευματικός τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεγίστης Λαύρας.

    (….)

    Ὡς Πνευματικός ὁ Ἱερομόναχος Ματθαῖος ὑπηρέτησε ἐκτός τῆς Μεγίστης Λαύρας καί στίς Μονές Διονυσίου, Σίμωνος Πέτρας καί Κωνσταμονίτου, στή Σκήτη τῶν Καυσοκαλυβίων, κ.ἄ. περιοχές τοῦ Ἄθωνα.

    Ἡ πρώτη ἔξοδος στόν κόσμο (1910 – 1912) – Ἱεραποστολή στήν Πελοπόννησο

    (….)

    Ἡ φήμη τοῦ νέου Πνευματικοῦ ἀπό τό Ἅγιο Ὄρος διαδόθηκε ἀστραπιαία στήν Ἀργολίδα. Οἱ ἀγρυπνίες ἔγιναν συχνές, ἡ συμμετοχή τοῦ λαοῦ πολύ μεγάλη, τό κήρυγμα τοῦ Ἁγίου Πατρός πύρινο, καταλυτικό, ἀνορθωτικό τῶν ψυχῶν, ἐλεγκτικό τῶν ἁμαρτανώντων, ἀλλά καί παραμυθιτικό τῶν μετανοούντων.

    (….)

    Ἡ γνωριμία μέ τόν ἅγ. Νεκτάριο ἐπ. Πενταπόλεως – Ὁ πόθος τοῦ μαρτυρίου

    Τό 1910 καί ἐνῶ ὁ Ἅγιος Πατήρ Ματθαῖος περιώδευε ἱεραποστολικῶς τήν Πελοπόννησο, πληροφορήθηκε γιά τόν αὐτοεξόριστο στήν Ἑλλάδα Μητροπ. Πενταπόλεως Νεκτάριο (τοῦ κλίματος τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας), τότε Διευθυντή τῆς Ριζαρείου Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς τοῦ ὁποίου ἡ φήμη τῆς ἁγιότητος ἦταν εὑρύτατα διαδεδομένη. Οἱ δύο ἄνδρες συνδέθηκαν ἔκτοτε μέ πνευματική φιλία, μεταξύ τους δέ ὑπῆρξε καί ἀλληλογραφία. Μάλιστα ὁ ἅγ. Νεκτάριος, ἐκτιμήσας τόν χαρακτῆρα του, τόν χειροθέτησε Ἀρχιμανδρίτη καί τοῦ χάρισε ἕνα ἐπιγονάτιό του (σήμερα φυλάσσεται στό Δεσποτικό τῆς Ἱ. Μ. Παναγίας Κερατέας).

    Ἕνα χαρακτηριστικό τοῦ βίου τοῦ Ἁγίου Πατρός Ματθαίου εἶναι, ὅτι ἀπό τήν παιδική του ἡλικία ἐφλέγετο ἀπό τόν πόθο τοῦ μαρτυρίου ὑπέρ τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Πίστεώς Του. Τόν μαρτυρικό του ζῆλο ἐξέθρεψε ἀφ’ ἑνός μέν ἡ μελέτη τῶν συναξαρίων τῶν Ἁγίων Μαρτύρων καί Νεομαρτύρων (ἡ ὁποῖα ἤδη ἀπό τήν παραμονή του στή Μονή Χρυσοπηγῆς ἦταν καθημερινό του ἐντρύφημα), ἀφ’ ἑτέρου δέ ἡ θυσιαστική διάθεση ὑπέρ τῆς Χριστιανικῆς Πίστεως καί τῆς Ἑλληνικῆς Πατρίδος τῶν ὑποδούλων στούς Τούρκους συμπατριωτῶν του Κρητῶν.

    (….)

    Ἀργότερα στούς Ἁγίους Τόπους ὁ πόθος του γιά τό μαρτύριο θά γιγαντωθεῖ ἀκόμη περισσότερο. Ἡ Παλαιστίνη, σάν γεωγραφικός καί ἱστορικός χῶρος ἀθλήσεως πολλῶν παλαιῶν καί νέων Μαρτύρων, ἄσκησε στήν ψυχή του ἰσχυρή πνευματική γοητεία. Λ.χ. στή Μονή Τιμίου Προδρόμου Ἱεροσολύμων φυλάσσονταν τά Λείψανα τοῦ ἁγ. Νεομ. Παναγιώτου τοῦ Πελοποννησίου, ὁ ὁποῖος εἶχε μαρτυρήσει τό 1820 καί ἡ μνήμη τῆς θυσίας του ἦταν σχετικά νωπή.

    Ὁ πόθος τοῦ Μαρτυρίου, λοιπόν, κατέκαιε τήν ψυχή τοῦ Ἱερομ. Ματθαίου. Ἔχει μάλιστα ἀποτυπωθεῖ καί γραπτῶς στό ἐξώφυλλο ἑνός βιβλίου πού ἔφερε μαζί του τό 1911 ἀπό τήν Μονή ἁγ. Αἰκατερίνης Σινᾶ (κατά τό δεύτερο προσκύνημά του στούς Ἁγίους Τόπους). «Ἀξίωσέ με, Ἁγία Αἰκατερίνη – γράφει – νά μαρτυρήσω καί γιά τήν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ τό αἷμα μου νά χύσω, τό αἷμα καί τό σῶμα μου ὅμως παραναλώσω».

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Τό 1910, ἔτος γνωριμίας του μέ τόν ἅγ. Νεκτάριο Πενταπόλεως, ὁ Ἱερομόναχος Ματθαῖος θέτει τό θέμα τοῦ πόθου του γιά μαρτύριο στήν κρίση τοῦ μεγάλου Ἱεράρχου Νεκταρίου καί ὁ ταπεινός Ἅγιος ἀντί νά ἐκφέρει δική του γνώμη, τόν προτρέπει νά μήν κάνει τίποτα πρίν συμβουλευθεῖ διακριτικούς πατέρες! «Πανοσιολογιώτατε πάτερ Ματθαῖε – γράφει σέ ἐπιστολή του τῆς 8ης Νοεμβρίου 1910– καθῆκον μου θεωρῶν νά δώσω ὑμῖν τήν ἐξῆς συμβουλήν, ὡς πρός τό διαφλέγον τήν καρδίαν σου ζήτημα τοῦ μαρτυρίου. Σᾶς συμβουλεύω, πρίν λάβετε συμβουλάς ἐναρέτων Πατέρων, νά μή μεταβῆτε πρός ἀναζήτησιν μαρτυρίου. Εὔχομαι ὅμως ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς, ὑπ’ Οὗ τήν ψυχήν σου τίθεις, νά σέ διαφυλάττη, νά σέ καθοδηγῆ καί διαφωτίζη».

    Χαρακτηριστική ἡ ὑψοποιός ταπείνωσις καί τῶν δύο ἁγίων ἀνδρῶν. Ὁ Ἱερομόναχος Ματθαῖος, ἤδη ὥριμος πνευματικά, δέν βασίζεται στή γνώμη του, ἀλλά ταπεινώνεται ἐνώπιον τοῦ μεγάλου ἁγ. Νεκταρίου. Καί ὁ ἐξόριστος Ἱεράρχης Νεκτάριος δέν δίδει γνώμη, ἀλλά παραπέμπει στή γνώμη «ἐναρέτων Πατέρων»!

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    (….)

    Ἡ ἐξορία στή Μονή Ζερμπίτσας Σπάρτης (1922)

    Ὁ Ἅγιος Πατήρ Ματθαῖος συνδέεται μέ τό πρόσωπο τοῦ Βασιλέως τῶν Ἑλλήνων Γεωργίου Β’ μέ δύο τουλάχιστον περιστατικά. Τό πρῶτο εἶναι ἡ ἐξορία του ἐπειδή ἔλεγξε τόν ἐκκλησιαστικῶς παράνομο γάμο του μέ τήν Πριγκίπισσα τῆς Ρουμανίας Ἐλισσάβετ καί τό δεύτερο ἡ προφητεία του γιά τό μέλλον τοῦ Γεωργίου ὡς Βασιλέως τῆς Ἑλλάδος, ἐνῶ ἦταν ἐξόριστος στό Λονδίνο κατά τήν Γερμανοϊταλική Κατοχή.

    (….)

    Στό Ἅγιο Ὄρος (1923 – 1926)

    (….)

    Περίοδος Τρίτη (1926 – 1935)
    Στήν ἡγεσία τοῦ Ἀγῶνος τῶν Γ.Ο.Χ. Ἑλλάδος

    (….)

    Ἡ Ἱερά Μονή Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας (1927 – 1950)
    (….)

    Ὁ Ἅγιος Πατήρ Ματθαῖος ὡς Ἐπίσκοπος Βρεσθένης (1935 – 1949) καί Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν (1949 – 1950)

    (….)

    Τό ὁσιακό τέλος

    Ὁ μακάριος Πατήρ μετά ἀπό ἀσκητικούς ἀγῶνες δεκαετιῶν (στούς Ἁγίους Τόπους, στό Ἅγιον ῎Ορος Ἄθω καί στίς μονές του, Παναγίας Κερατέας καί Μεταμορφώσεως Κουβαρᾶ), ἐπλήρωσε τό κοινόφλητο χρέος τοῦ θανάτου τήν 14η Μαϊου 1950, πλήρης ἡμερῶν καί ἔργων, σέ ἡλικία 89 ἐτῶν, νοσηλευόμενος λόγῳ ἡλικίας καί γήρατος στό ἱστορικό Μετόχιο τῆς ὁδοῦ Μεγ. Ἀλεξάνδρου 71.

    Τά τέλη του ὑπῆρξαν ὁσιακά. Πρίν παραδώσει τήν μακαρία του ψυχή στόν Νυμφίο του Χριστό, φάνηκε νά τελεῖ ἐπί τοῦ στήθους του τήν Θεία Λειτουργία καί νά κοινωνεῖ τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων! Στή συνέχεια καί ἀφοῦ τελείωσε τό κομποσχοίνι του, τό παρέδωσε στήν παρευρισκομένη Καθηγουμένη τῆς Μονῆς Παναγίας Γερόντισσα Μαριάμ καί ἐξέπνευσε!

    Μετά τήν κοίμηση τοῦ ἁγ. Ματθαίου καί τήν μεταφορά τοῦ σκηνώματός του στήν Ἱ. Μ. Παναγίας, τελέστηκε Ἁγιασμός, ὁ ὁποῖος εὐλογήθηκε μέ τό νεκρό του χέρι! Ὁ Ἁγιασμός αὐτός παραμένει μέχρι σήμερα ἄσηπτος, 60 χρόνια μετά τήν ὁσιακή του κοίμηση, σάν νά εὐλογήθηκε τήν προηγουμένη ἡμέρα! Ποσότητες αὐτοῦ τοῦ Ἁγιασμοῦ βρίσκονται στήν κατοχή διαφόρων κληρικῶν καί ἀναλόγως τῶν ἀναγκῶν, διατίθενται σέ ἀσθενεῖς πού εὐεργετοῦνται ἀπό τόν Θεό, δι’ εὐχῶν τοῦ ἁγ. Ματθαίου.

    Τό Ἱερό Λείψανο τοῦ Ἁγίου Πατρός, εὐπρεπισμένο ἐπί θρόνου, ἐκτέθηκε σέ τριήμερη προσκύνηση στό Δεσποτικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας καί παρά τήν θερμότητα τῆς περιόδου ἐκείνης, δέν παρουσίασε σημεῖα φθορᾶς! Ἀντιθέτως, τό Τίμιο Λείψανο μυρόβλησε!

    Τό ἐξαιρετικό αὐτό γεγονός – ἀπολύτως βεβαιομένο καί μαρτυρημένο – πολεμήθηκε ἀπό τούς Φλωρινικούς καί πολεμεῖται μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ψευδομάρτυρες πού χρησιμοποιήθηκαν κατά τήν δίκη τῆς μακαριστῆς Γεροντίσσης Μαριάμ τό 1950 (μέ ἀφορμή τά δῆθεν σκάνδαλα τῆς Μονῆς Παναγίας πού ἀποκαλύφθηκαν), φέρονται νά κατέθεσαν τά ἀκόλουθα, σύμφωνα μέ δημοσίευμα τῆς Ἀθηναϊκῆς ἐφημερίδος «Ἐλευθερία» (φ. Κυριακῆς 19.11.1950):

    (…..)

    Τῆς ἐξοδίου Ἀκολουθίας τοῦ μακαριστοῦ Πατρός προέστη ὁ Σεβ. Ἐπίσκοπος Τριμυθοῦντος Σπυρίδων, συμπαραστατούμενος ὑπό τῶν Σεβ. Ἀρχιερέων Πατρῶν Ἀνδρέου καί Θεσσαλονίκης Δημητρίου (τοῦ ἐπ. Κορινθίας Καλλίστου ἀσθενοῦντος) καί ὅλων σχεδόν τῶν κληρικῶν τῆς Γνησίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, συμμετεχόντων χιλιάδων (ὅπως μαρτυροῦν φωτογραφίες τῆς ἐποχῆς) πιστῶν ἀπό ὅλη τήν χώρα καί τό ἐξωτερικό. Ἡ κηδεία ὑπῆρξε κάτι τό ἐξαιρετικό. Ὁ νεοημ. Μητροπ. Δημητριάδος Χριστόδουλος (ἔπειτα Ἀρχιεπίσκοπος), στή γνωστή διατριβή του περί τοῦ (κατ’ αὐτόν) παλαιοημερολογιτικοῦ ζητήματος σημειώνει, ὅτι ὁ ἐπ. Ματθαῖος ἐνταφιάσθηκε μέ τιμές Πατρός τῆς Ἐκκλησίας!

    Τόν μεστό νοήματος καί συναισθήματος ἐπικήδειο λόγο ἐκφώνησε ὁ Πρωτοσύγκελλος τοῦ μεταστάντος Πρωθιεράρχου Πρωθιερεύς Εὐγένιος Τόμπρος.

    Ὁ νεκρός τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἐνταφιάσθηκε ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Παρθενῶνος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας (τρία χρόνια ἀργότερα ἐνταφιάσθηκε δίπλα του ἡ μαρτυρική Γερόντισσα Μαριάμ, πρώτη Καθηγουμένη καί κτίτωρ τῆς Ἱ. Μ. Παναγίας).

    (….)

    Διά πρεσβειῶν τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν ΜΑΤΘΑΙΟΥ,

    τοῦ Νέου Ὁμολογητοῦ,

    Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός, ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

    https://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/o-agios-nektarios-anixe-ta-matia-tou-foto/

    Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ (ΦΩΤΟ)
    Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 10:50

    https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita-stin-pemptousia/gerontissa-timothei-ta-thaymata-tou-agiou-nektariou-den-stamatoun-pote/

    10 Νοεμβρίου, 2020 – 16:06
    Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2020 – 16:34
    Γερόντισσα Τιμοθέη: «Τα θαύματα του Αγίου δεν σταματούν ποτέ»

    Τέλος, η καθηγουμένη της Μονής αναφέρθηκε στην ταινία «Man of God», που πραγματεύεται τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στους συντελεστές της:

    «Αν ο Άγιος δεν ήθελε, δεν θα γινόταν η ταινία. Ο Άγιος επειδή είναι τόσο άμεσος με τον κόσμο και είναι τόσο ζωντανός, αν δεν ήθελε, δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε διαπιστώσει από τον τόσο κόσμο που έρχεται εδώ ότι ο ίδιος ο Άγιος επιλέγει ποιος θα έρθει, ποιος δεν θα έρθει και ποιος θα κάνει αυτό που πρέπει. Ο Άγιος ήθελε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τη ζωή του και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση… Είχα πει ότι ο Άγιος θέλει να γίνει αυτή η ταινία».

    Όσο για το τι καλό πιστεύει ότι θα βγει από αυτή την ταινία, η γερόντισσα Τιμοθέη εκτίμησε: «Η ταινία αυτή θα βοηθήσει πολύ και θα ενισχύσει την πίστη αυτών που είναι ήδη κοντά στην εκκλησία, και θα βοηθήσει και τους νέους να έρθουν κοντά στην εκκλησία. Επίσης, θα αγγίξει την καρδιά των αλλόθρησκων και ίσως τους βάλει και ερωτηματικά για το πια είναι η αλήθεια, ποιο είναι το σωστό και το λάθος. Εξάλλου, ο Άγιος είχε μεγάλη επικοινωνία με αλλόθρησκους. Κανέναν δεν έδιωχνε, προσπαθούσε να τους δώσει να καταλάβουν ποιο είναι το σωστό»…

  6. Ο/Η Aρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:


    H ιδιοκτησίοα πορνείου, ειδικά αντρικού, θεωρείται προσόν για την προαγωγή κληρικού σε μητροπολίτη.

    Δεν ήταν μόνο ο Ματθαίος της Βρεσθένης μαστροπός

    http://www.hri.org/news/greek/eragr/2005/05-02-11.eragr.html

    The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-11
    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory – Previous Article – Next Article
    From: The Hellenic Radio (ERA)

    http://www.hri.org/news/greek/eragr/2005/05-02-11.eragr.html#02

    [02] Κοινωνία
    Καταγγελίες-βόμβες Αποκαλύψεων συνέχεια…
    10/2/2005 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/2/2005 9:58:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105.8 FM

    Χιονοστιβάδα θυμίζουν πλέον οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση και τις διασυνδέσεις Βαβύλη. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ηγούμενος μονής του Αγίου Όρους έδωσε το 2002 συστατική επιστολή στον Βαβύλη, κατόπιν προτροπής του κ. Χριστόδουλου. Ο ίδιος μοναχός επιβεβαιώνει ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα το 1998 από τον αρχιεπίσκοπο προκειμένου να γίνει δεκτός ο Βαβύλης στη μονή.

    [….]

    Καταγγελία για μητροπολίτη ιδιοκτήτη αντρικού πορνείου

    Επίσης, άλλη μία καταγγελία-βόμβα έγινε στη ΝΕΤ 105,8 δια στόματος του γ.γ. του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών.

  7. Ο/Η Aρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

    Μια ακόμη μπαλαφάρα

  8. Ο/Η Atheist λέει:

    Eπιστήμη εναντίον θρησκείας καθώς οι Έλληνες ιερείς ηγούνται του αντιεμβολιαστικού κινήματος
    Με τα κρούσματα COVID-19 να αυξάνονται, κληρικοί με επιρροή παροτρύνουν τους ανθρώπους να μην εμβολιαστούν.

    https://www.politico.eu/article/science-vs-religion-greece-priests-anti-vaccine-coronavirus-movement/

    Science vs. religion as Greek priests lead the anti-vax movement
    With COVID-19 cases on the rise, influential clerics are urging people not to get vaccinated.

    GREECE-HEALTH-VIRUS-POLITICS-DEMO
    Anti-vaccine protests in Athens on July 14, 2021 | Angelos Tzortzinis/AFP via Getty Images
    BY NEKTARIA STAMOULI
    July 20, 2021 7:07 pm


    Anti-vaccine protests in Athens on July 14, 2021 | Angelos Tzortzinis/AFP via Getty Images

    PRESS PLAY TO LISTEN TO THIS ARTICLE

    Voiced by Amazon Polly

    ATHENS — Anti-vaxxers and churchgoers are out in force on a warm July Sunday morning in central Athens — and, for the most part, they are the same people.

    For the Greek authorities, one of the major sources of opposition to lockdowns, mask-wearing, social distancing and vaccination is influential Greek clerics and the power they wield from the pulpit.

    “The church authorities refuse to police the churchgoers, respecting the personality of the faithful,” reads a sign at the main entrance of Saint Nicholas’ Church in the capital.

    Inside the packed church, you could count the number of people wearing a face mask on the fingers of one hand. The priest, Vasileios Voloudakis, used his sermon to lash out against the government, doctors and church leadership.

    “They want to treat the churches the same way they do gyms, but we believe that in here we are in heaven,” he told the congregation. “Scientists cannot explain some things, so they prefer to hush it up.”

    Voloudakis is οne of the most prominent critics of coronavirus restrictions and vaccines in the Greek Orthodox Church and has even said that those who «alas» have the vaccine «will bitterly regret it.»

    He has a lot of supporters.

    “We stand up to protect human rights, the same rights that have been ratified by Christianity,” said Maria, a middle-aged woman attending the service with her husband who did not want to give her last name. “God does not force us to follow him, unlike those supporting vaccination.”

    “I fully trust my priest,” said Maria Papadopoulou, shortly after receiving Holy Communion. “I don’t want to have an experimental vaccine. My parents are fully vaccinated, but I didn’t force them to do so; why should they do this to me?

    “They want to divide us and we shouldn’t allow that. Everyone should be free to do whatever they think is good for their health.”

    Τhe church leadership officially supports vaccination. The head of the Greek Orthodox Church, Archbishop Ieronymos, spent several days in intensive care with coronavirus last November. A month later, he said: «I would be the first to go and get vaccinated if I had not been sick.» The archbishop announced he had received the vaccine on May 12.

    However, several influential archbishops and clerics repeatedly tell the flock not to get vaccinated, while some refuse to let people into church if they are wearing a mask or have had the jab.

    Seraphim of Kythira, one of the country’s most powerful clerics, is even spreading the conspiracy theory that «vaccines are a product of abortions.”

    «This product that comes from killed embryos will be injected into our bodies. … They want to create a metahuman, a mutated man, a man who will be like a robot,» he said.

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το κατάντημα του ελληνικού Τύπου.
    Χωρίς ούτε ένα στοιχείο το άρθρο ανώνυμου δημοσιογράφου και με πονηρές διατυπώσεις («πιστεύεται», «θεωρείται» «Λέγεται ότι….», από ποιόν από τον πάτερ Παφνούτιο και τη βάβω Γκόλφω;), χωρίς στοιχεία, δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής ή έστω ένα όνομα θεραπευθέντος. Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε πως υπάρχει ασθένεια που λέγεται «δαιμονισμός» και πως «Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμενε αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια». Η αθώα εφημερίδα δεν έχει ακούσει τίποτα για ιερές μούμιες, που ευωδιάζουν, χαμογελούν, θαυματουργούν, περπατούν κλπ


    Από το άρθρο μαθαίνουμε πως ο Νεκτάριος (ή Τάσος Κεφαλάς, ένα πράγματι πολύ αδικημένο α φτωχόπαιδο που βρήκε αποκούμπι στο παπαδιλίκι), ήταν και βροχοποιός, αλλά και Μυροβλήτης όπως ο παρανοϊκός μαστροπός και ιδρυτής κολαστηρίου παλαιοημερολογίτης άγιος Ματθαίος ο Ομολογητής, τον οποίο ο Νεκτάριος είχε χειροθετήσει, παρά τη μαζοχιστική του μανία, αρχιμανδρίτη.

    Ακόμη και οι αριθμοί των μοναχών που δίνει είναι εσφαλμένοι

    https://www.tanea.gr/2021/08/13/greece/agios-nektarios-louketo-se-ena-apo-ta-megalytera-monastiria-tis-xoras/

    Η ιστορία του Αγίου και σε νέα ταινία

    Άγιος Νεκτάριος – Ποια είναι η Μονή που έβαλε λουκέτο λόγω κοροναϊού

    Δεν αποτελεί μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων

    Άγιος Νεκτάριος – Ποια είναι η Μονή που έβαλε λουκέτο λόγω κοροναϊού | tanea.gr
    TANEA Team
    13 Αυγούστου 2021 | 12:59

    Λουκέτο μπαίνει μέχρι τις 28 Αυγούστου στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, το οποίο αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων.

    Μετά από έρευνα που έγινε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι 16 από τις 25 μοναχές είναι θετικές στον κοροναϊό. Οι μοναχές και το βοηθητικό προσωπικό της Μονής από τις 6 σήμερα το πρωί, βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ επιβάλλεται η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

    Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Νεκτάριος και ποια η σημασία του Μοναστηριού στην Αίγινα.

    Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου – Η σημασία του

    Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού και τόπο έλξης για τους επισκέπτες του οι οποίοι συρρέουν στο σημείο κατά χιλιάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσουν. Θεωρείται θαυματουργό καθώς ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης (1 Οκτωβρίου 1846 – 9 Νοεμβρίου 1920) είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Επιπλέον, το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Αν και γνωστό στο ευρύ κοινό, λίγο κόσμος γνωρίζει την αληθινή ιστορία και σημασία του.

    Η λειτουργία του

    Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ξεκίνησε να λειτουργεί (επαναλειτούργησε για την ακρίβεια) από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο όταν έψαχνε έναν τόπο να στεγάσει ένα μοναστήρι για το τέλος της ζωής του, έναν «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», όπως έλεγε. Μαζί με 4 μοναχές οι οποίες επιθυμούσαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγηση και εποπτεία του, βρήκε ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην Αίγινα στη θέση Ξάντος στο οποίο και αποφάσισε να στεγάσει τις 4 αυτές μοναχές και άλλες 3 που ήδη μόναζαν στο νησί. Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1904 υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου, παρ’ ότι αυτός ακόμα βρισκόταν στη Ριζάρειο Σχολή – ο ίδιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί το 1908. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Η εκκλησία σήμερα διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα (με το χαρακτηριστικό κόκκινο τόξο) για επιστέγασμα.

    Τα Θαύματα του Αγίου Νεκταρίου

    Ο Νεκτάριος έγινε πολύ σύντομα αγαπητός και το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου θεωρήθηκε και θεωρείται θαυματουργό χάρη στα θαύματα που πιστεύεται ότι πραγματοποίησε ο Νεκτάριος ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

    Συγκεκριμένα, η παρουσία του στην Αίγινα, συνδέθηκε με δύο γεγονότα, που τον κατέστησαν άμεσα λαοφιλή. Ο Νεκτάριος αρχικά θεράπευσε έναν δαιμονισμένο νέο κάτι που γρήγορα μαθεύτηκε στο νησί. Στη συνέχεια και χάρη σε αυτό το πρώτο γνωστό από μαρτυρίες θαύμα, χωρικοί της Αίγινας τον επισκέφτηκαν ζητώντας του να λειτουργήσει και να δεηθεί στο Θεό παρακαλώντας Τον να βρέξει. Είχαν περάσει 3 ολόκληρα χρόνια χωρίς βροχή στο νησί με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εκτεταμένη ανομβρία και οικονομική ζημία για τους κατοίκους του. Ο Νεκτάριος, μαζί με τη σύσσωμη παρουσία των νησιωτών, πράγματι λειτούργησε και προσευχήθηκε στο Θεό και την ίδια μέρα άρχισε να βρέχει. Τα δύο αυτά γεγονότα εξελήφθησαν ως θεϊκά σημάδια από τους Αιγινήτες και ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από αυτούς εν ζωή Άγιος (πριν ακόμα ανακηρυχθεί και επίσημα ως Άγιος).

    Αλλά και μετά θάνατον, υπάρχουν γεγονότα που περιγράφουν οι μοναχές, οι ιερείς και οι νησιώτες της Αίγινας τα οποία είναι πραγματικά αξιοπερίεργα και τα οποία δικαιολογούν τη σημερινή του λαοφιλία. Λέγεται ότι στο διπλανό κρεβάτι όπου νοσηλευόταν ο Άγιος Νεκτάριος και όπου κοιμήθηκε, νοσηλευόταν ένας παραπληγικός, ο οποίος, όταν ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου επάνω του θεραπεύτηκε. Λέγεται ακόμα ότι κατά τη μεταφορά του δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο. Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμενε αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια. Το λείψανό του, για πρώτη φορά, εξετάφη 3 χρόνια μετά την κοίμησή του και σήμερα η κάρα και τα οστά του Αγίου Νεκταρίου φυλάσσονται στην ιερά μονή της Αγίας Τριάδος που ίδρυσε ο ίδιος στην Αίγινα.

    Η κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου και η ανακήρυξή του σε Άγιο

    Ο Άγιος Νεκτάριος – που πλέον είναι ο προστάτης της Αίγινας – πέθανε το 1920 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από καρκίνο του προστάτη, ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο ποιμαντικό, θεολογικό και συγγραφικό έργο. Ο Νεκτάριος δεν ανακηρύχθηκε Άγιος αμέσως όταν πέθανε παρά έπειτα από 40 χρόνια (20 Απριλίου 1961). Ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας που έκρινε πως έπρεπε να τον ανακηρύξει Άγιο καθώς είχε πραγματοποιήσει μεγάλο ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο. Έκτοτε το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα θεωρείται μία πηγή ελπίδας για τους ευσεβείς πιστούς και όχι μόνο.

    «Ο άνθρωπος του Θεού»: Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Αρη Σερβετάλη ως Αγιο Νεκτάριο
    Εν τω μεταξύ 100 χρόνια μετά την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη η ζωή του. Η κινηματογραφική ταινία «Ο ανθρωπος του Θεού» (Μan of God) που βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες θα προβληθεί στους Ελληνικούς κινηματογράφους τον Αυγούστου με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη.

    Την ταινία σκηνοθετεί η Σερβικής καταγωγής Yelena Popovic που υπογράφει και το σενάριο. Ο Άγιος Νεκτάριος βρίσκει τον ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του ταλαντούχου Άρη Σερβετάλη (Μήλα, Άλπεις). Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στις πραγματικές τοποθεσίες που έζησε και έδρασε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και φυσικά την Αίγινα.

    Μία γεύση από την ταινία στο παρακάτω βίντεο

    ____________________________

    Οι αριθμοί που αφορούν τον covid στο μοναστήρι των θαυμάτων, όπως διευκρινίστηκαν την ίδια ημέρα, από την ίδια εφημερίδα, λίγες ώρες αργότερα

    https://www.tanea.gr/2021/08/13/greece/aigina-karantina-15-imeron-sti-moni-ag-nektariou/

    TANEA Team
    13 Αυγούστου 2021 | 20:33

    Στην αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Νεκτάριου, όντως ασθενούν από τον ιό του COVID 19, δώδεκα (επί συνόλου δεκατριών) στον αριθμό μοναχές, οι οποίες βρισκόμαστε ήδη σε καραντίνα από τις 8 Αυγούστου 2021, επίσημα δηλωμένες στο σύστημα.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ευλάβεια, καλοσύνη, θεία ομορφιά, υψηλή αισθητική, ανώτερα ήθη και προπαντός δημοσιογραφική αλήθεια και εγκυρότητα.








  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://www.koutipandoras.gr/article/o-anthropos-toy-theoy

    Αντώνης Μποσκοΐτης
    30/08/2021, 10:42
    Άρης Σερβετάλης
    Ο άνθρωπος του Θεού
    κριτική

    Ο «Άνθρωπος του Θεού» δεν έχει σκηνοθέτη και δεν έχει ίχνος από ποίηση ταρκοφσκικού τύπου
    Ο «Άνθρωπος του Θεού» είναι ένα ολότελα αδιάφορο έργο με πολλά προβλήματα τεχνικής – σκηνοθετικής φύσης, που δεν ξέρει αν θέλει να είναι στεγνή ιστορική βιογραφία ή θρησκευτική ταινία.

    Θα ξεκινήσω την κριτική μου κάπως ανορθόδοξα: Προχθές είχα επισκεφτεί τον Δημήτρη Πουλικάκο όπου, μεταξύ άλλων, πιάσαμε την κουβέντα και για τον περιβόητο ή, σωστότερα, τον διαβόητο «Άνθρωπο του Θεού», μια και οι περισσότερες κριτικές δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές. Του διάβασα την κριτική του Ηλία Φραγκούλη για το freecinema.gr από το κινητό μου. Ο θείος Νώντας σαν να δάγκωσε τα χείλια του και σαν τελείωσα τη μακροσκελή ανάγνωση έκανε ένα μόνο σχόλιο: «Πρέπει να’ναι σπουδαία κωμωδία αυτή». Την κριτική πάλι του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη δεν του τη διάβασα. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κριτικές, το ίδιο ακραίες ενδεχομένως, από δύο θεωρητικούς γνώστες του κινηματογράφου.

    Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να πήγαινα να έβλεπα ταινία με τον βίο του Αγίου Νεκταρίου. Αυτά τα έκανε κάποτε ο Μάριος Ρετσίλας και τον λέγαμε «cult» και «trash» τον δόλιο! Που νά’ξερε ότι τριάντα χρόνια αργότερα μια ταινία θεματικής σαν των δικών του πονημάτων θα είχε guest star τον Μίκι Ρουρκ και στους τίτλους της θα φιγουράριζε η, γνωστή στο πανελλήνιο για το σκάνδαλο του 2008, Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

    Επί του παπλώματος τώρα, ο «Άνθρωπος του Θεού» δεν είναι καμία υπερπαραγωγή χολιγουντιανού τύπου, ούτε καν μια μεγάλη παραγωγή για τα δικά μας δεδομένα. Υπάρχει μια αξιοποίηση δυο – τριών επιβλητικών «έτοιμων» χώρων και μερικών φυσικών τοπίων, αλλά με μία άρτια ομολογουμένως καλλιτεχνική διεύθυνση, δηλαδή καλά κοστούμια και καλό μακιγιάζ. Κι επειδή το μακιγιάζ είναι ένας νευραλγικός τομέας για το ελληνικό σινεμά, ειδικά τα παλιότερα χρόνια, θα έλεγα πως το πιο δυνατό σημείο της ταινίας είναι ακριβώς το μακιγιάζ, που καταφέρνει να γεράσει εντυπωσιακά και πειστικότατα τον Άγιο Νεκτάριο.

    Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη σκηνοθεσία της Γελένα Πόποβιτς, την οποία θα χαρακτήριζα ανύπαρκτη. Δεν νομίζω να την ενδιέφερε ιδιαιτέρως το πλανάρισμα της κι εδώ έγκειται ακριβώς η ιεροσυλία ορισμένων να ταυτίζουν αυτό που είδαμε με το «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι! Αν είναι δυνατόν! Ο Ταρκόφσκι ήταν ένας ποιητής της εικόνας – όσο κλισέ κι αν ακούγεται, έστηνε γεωμετρικά πλάνα και η όλη του, χριστιανικού τύπου, προβληματική πήγαζε από την επιθυμία να κάνει σινεμά, το οποίο θα στέκεται ως φιλοσοφικό δοκίμιο. Καμία σχέση – και είμαι κάθετος σ’ αυτό – με την εργασία της Πόποβιτς, που στοχεύει ξεκάθαρα σ’ ένα εμπορικό σινεμά, το οποίο σινεμά θα μπορούσε να ήταν κι ένα τηλεοπτικό σήριαλ σε συνέχειες, λέμε τώρα…Δεν αποτελεί μομφή αυτή μου η κρίση, απλά θα τρίζουν τα κόκαλα του Ταρκόφσκι και του Ντράγερ και δεν μου αρέσει μια τέτοια σκέψη.

    Πολλά ειπώθηκαν και για τη μουσική του μεγάλου Πολωνού συνθέτη Ζμπίγκνιου Πράισνερ. Μην τρελαίνεστε! Ο Πράισνερ έχει δεσμούς με τη χώρα μας, ως γνωστόν έχει γράψει μουσική και για ταινία της συχωρεμένης Λουκίας Ρικάκη, ενώ κι εγώ είχα αξιωθεί να του πάρω μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη κάποτε για το περιοδικό «Δίφωνο». Εύχομαι να καλοπληρώθηκε γι’ αυτή την παραγωγή, στην οποία επιχείρησε τη δημιουργία ενός κλίματος «ελληνικότητας» με τη συμβολή του Πάνου Δημητρακόπουλου στο κανονάκι, αλλά φοβάμαι πως τούτη τη φορά δεν χτύπησε κόκκινο η έμπνευση του. Η μουσική του, που προσφέρεται αφειδώς στην ταινία, άλλοτε ως «χαλί» και άλλοτε πιο «μπροστά», θυμίζει ένα κράμα Σταμάτη Σπανουδάκη και Ευανθίας Ρεμπούτσικα με δραματικές εξάρσεις επίσης εμπορικού τύπου, ικανές να συγκινήσουν ένα αμύητο στο έργο του λαϊκό κοινό, μα όχι και τους φαν του από τις ταινίες του Κισλόφσκι λόγου χάριν.


    Χρήστος Λούλης – Άρης Σερβετάλης

    Πάμε τώρα στις ερμηνείες των ηθοποιών. Θεωρώ μέγιστο λάθος που έβαλαν τους Έλληνες ηθοποιούς να μιλάνε ελληνο-αγγλικά. Αφού το κάνεις που το κάνεις με σκοπό τη διεθνή πιάτσα, κάνε κι ένα καλό ντουμπλάζ να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Εκεί την πάτησε και ο πρωταγωνιστής Άρης Σερβετάλης, που το σκηνοθετημένα (υποθέτω) υποτονικό του παίξιμο στο πλαίσιο μιας «αγιοσύνης», πραότητας κλπ. σε συνδυασμό με τη μέτρια έως κακή αγγλική προφορά του, έκανε την κατάσταση επιεικώς αφόρητη. Κι ενώ σωματικά/ κινησιολογικά ήταν άψογος, πετυχαίνοντας να αποδώσει τον χαρακτήρα σε διαφορετικές ηλικίες, μόλις άνοιγε το στόμα του εμένα μού θύμιζε τον Πακιστανό στο ψιλικατζίδικο που πετάγομαι για τα τσιγάρα μου και που τα ελληνικά του μοιάζουν να χτυπάνε στο ρυθμό ινδικού tabla drum κάθε φορά. Δεν έχω καμία διάθεση για χαβαλέ αυτή την ώρα, την αλήθεια μου καταθέτω. Κι έτσι πήγε στο βρόντο κάθε προσπάθεια για να ενταχθώ κι εγώ ο άθρησκος στο συγκινησιακό κλίμα της ταινίας που έβλεπα.

    Τι να το κάνω δηλαδή που έβλεπα μια καλή Καριοφυλλιά Καραμπέτη και δύο εξίσου καλούς Μιχάλη Οικονόμου και Χρήστο Λούλη, όταν θα μπορούσαν να έχουν δανειστεί τις φωνές άλλων και να μην υποφέρουν τα ώτα μας με τα ελληνο-αγγλικά τους; Αυτό οι ίδιοι δεν μπορούσαν να το διεκδικήσουν από την παραγωγή, από τη σκηνοθέτιδα ή δεν ξέρω από ποιον άλλον, ως έμπειροι ηθοποιοί που είναι; Στέκομαι σ’ αυτούς μόνο, άντε και στον Γεράσιμο Σκιαδαρέση σε ρόλο πολιτικού, διότι η αλήθεια είναι πως οι άλλοι Έλληνες ηθοποιοί εμφανίζονται τόσο λίγο και τόσο εντελώς σχηματικά, που περνάνε κυριολεκτικά απαρατήρητοι, βλέπε Νικήτας Τσακίρογλου και Τάνια Τρύπη.

    Άσε δε την ιστορία με τον Μίκι Ρουρκ στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας! Και πάλι μην τρελαίνεστε! Ο Μίκι Ρουρκ παίζει στο τελευταίο πεντάλεπτο της ταινίας, υποδυόμενος τον παράλυτο που τον κάνει καλά ο Άγιος Νεκτάριος από το διπλανό νεκροκρέβατο. Πρωτοπόρος στην αξιοποίηση ξένων σταρ στις δικές του νοσηρές cult ταινίες υπήρξε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νικ Μαστ στα seventies. Οι ξένοι σταρ, ξέρετε, είναι επαγγελματίες, τους «τρέχουν» μάνατζερ και μεγάλα γραφεία σ’ όλο τον κόσμο, ενώ συχνά πληρώνονται με το κομμάτι. Όπου «κομμάτι» σημαίνει ο χρόνος που θα απασχοληθούν. Υποθετικά μιλώντας, επειδή η σκηνή με τον Μίκι Ρουρκ γυρίστηκε στάνταρ μέσα σ’ ένα 24ωρο μάξιμουμ, ο άνθρωπος έκλεισε ένα καλό deal και αποφάσισε να συμμετάσχει σε μία ξένη ταινία χωρίς καμία περαιτέρω αξίωση. Και να ο κράχτης για να τσιμπήσει το κοινό της χριστιανικής ψωροκώσταινας, που εις μάτην προσπαθεί να κάνει connection με τον Μίκι Ρουρκ του «Δαιμονισμένου Άγγελου» ή των «Εννιάμισι εβδομάδων» χωρίς την Κιμ Μπάσιντζερ κιόλας…

    Αυτά σε ότι αφορά το τεχνικό σκέλος της ταινίας. Σε θεωρητικό επίπεδο τώρα, ενώ η όλη φάση ξεκινάει και τελειώνει με το ανελέητο κυνηγητό του πράου Αγίου από τον κακό κλήρο και την πολιτική εξουσία, γίνεται σαφές πως το σενάριο αποπειράται να αποδώσει στον Νεκτάριο κάτι από την ιστορία του «επαναστάτη» Ιησού Χριστού. Το μεταφυσικό στοιχείο παραγκωνίζεται κάπως, στη δράση δεν τονίζονται τα θαύματα του Αγίου, με την αγιοσύνη του να υποσκάπτεται τεχνηέντως από την γήινη και ανθρώπινη υπόσταση του. Στην αρχή, για παράδειγμα, ο Νεκτάριος αγωνίζεται να γίνει Πατριάρχης και να ανελιχθεί στις τάξεις της Εκκλησίας, στη συνέχεια όμως επιλέγει να αποτραβηχτεί σ’ ένα μοναστήρι στην Αίγινα. Είναι ακριβώς όπως ο Ιησούς κάθε φορά στον κινηματογράφο γίνεται συμπαθής για τα δεινά που τραβάει απ’ τους επί γης δικαστές και εκτελεστές του. Είναι πολύ πιο δυνατή η σκηνή που ο Χριστός τα κάνει λαμπόγυαλο επειδή μετέτρεψαν τον Οίκο του Θεού σε παζάρι από εκείνη που θεραπεύει τον λεπρό ή τον δαιμονισμένο. Το ίδιο και ο Νεκτάριος: Μέχρι το τέλος του αμφισβητείται, λοιδωρείται, σαμποτάρεται, έχοντας φτιάξει βέβαια το πιστό ποίμνιο του, κατηγορείται ακόμη και για το ότι είχε ερωτικές σχέσεις με τις καλόγριες του μοναστηριού του, ενώ τρώει κι ένα γερό χαστούκι που τον ρίχνει γέρο κι αδύναμο στο χώμα, παραπέμποντας στη σκηνή με τον Ορέστη Μακρή που πουλάει τσιγάρα και ξαπλώνεται χάμω φαρδύς – πλατύς στο πραγματικά συγκινητικό «Αμαξάκι» (1957) του Ντίνου Δημόπουλου. Για τέτοιο μελό μιλάμε! Δυστυχώς, όμως, το μελό συνήθως δεν επιδέχεται ούτε καν μιας δεύτερης ανάγνωσης και εγκλωβίζεται στον άκρατο λαϊκισμό του. Άσε που τον κόβω τον Νεκτάριο να είχε πιο στενή σχέση με τον νεαρό βοηθό του, τον Κωστάκη, παρά με τις θεούσες καλόγριες του. Αμυδρός μεν, αλλά υπάρχει κι ένας τέτοιος υπαινιγμός όπως παρουσιάζεται στην ταινία.

    Και κάτι ακόμα: Στο σινεμά που είδα την ταινία υπήρχε πολύς λαός μέσα. Στρογγυλοκάθισα έξω μετά το τέλος της προβολής, προσπαθώντας να κλέψω σχόλια από τα πηγαδάκια. Με ενδιέφερε τρομερά από κοινωνιολογική άποψη. Με εντυπωσίασε το ότι νέοι άνθρωποι έβριζαν – ναι, έβριζαν – τους κριτικούς που κατακεραύνωσαν την ταινία! Βασικά μόνο καλό το θεωρώ αυτό για τους συναδέλφους δημοσιογράφους – κριτικούς, αλλά και κακό για την ίδια τη νεοελληνική κοινωνία. Τέτοια στροφή στη θρησκεία, έστω και μέσω μίας ταινίας, δεν θα τη φανταζόμουν σε μία περίοδο που ακόμη δεν έχει κοπάσει το αίτημα για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας στη χώρα μας, ενώ συχνά – συχνότατα εκπρόσωποι του κλήρου ασελγούν πάνω στο σώμα της κοινωνίας με ρατσιστικά και μισαλλόδοξα κηρύγματα μίσους. Οι νεολαίοι κάποτε στα 80s ξεσάλωναν στα θερινά τα σινεμά με «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» και break dance, όχι με το μαυροχαρχαλιασμένο παπαδαριό. Κοίτα να δεις που θα μας κάνουν να νοσταλγήσουμε τον Όμηρο Ευστρατιάδη και τον Σωτήρη Τζεβελέκο με την απείρου κάλλους «Εθνική Παπάδων»! Και για να τελειώνουμε, ψηφοφόροι είναι όλοι αυτοί οι νεολαίοι, αγαπητέ αναγνώστη, που πολύ φοβάμαι πως οι ψήφοι τους δεν θα πάνε στο ΚΚΕ, δεν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, μα ούτε καν στη ΝΔ, αλλά στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου ή σε κάποιο άλλο παρεμφερές ακροδεξιό κόμμα. Άρα τι, θα με ρωτήσεις, είναι προπαγάνδα ο «Άνθρωπος του Θεού»; Κι εγώ θα σου απαντήσω πως δεν θέλω να υιοθετήσω μια τέτοια ακραία άποψη.

    Ο «Άνθρωπος του Θεού» είναι για μένα ένα ολότελα αδιάφορο έργο με πολλά προβλήματα τεχνικής – σκηνοθετικής φύσης, που δεν ξέρει αν θέλει να είναι στεγνή ιστορική βιογραφία ή θρησκευτική ταινία. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, δεν έχει ίχνος ποίησης ταρκοφσκικού τύπου. Όσο για τους φίλους, οι οποίοι με παρότρυναν να μην δώσω ούτε ένα σεντ που θα πάει σε παραγωγή της Μονής Βατοπεδίου, τους απαντώ από δω πως θέλω να ενισχύω το «Τριανόν» στη γειτονιά μου και γι’ αυτό μετά χαράς έκοψα στη συγκεκριμένη αίθουσα το εισιτήριο μου. Ασχέτως αν κατά τη διάρκεια της προβολής, δεν ήταν λίγες οι φορές που μονολογούσα κι έλεγα για τα τεκταινόμενα στη μεγάλη οθόνη: «Άχου και δεν με νοιάζει»…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.