Και ο Τοποτηρητής της σερβικής Εκκλησίας του Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος, με κορωνοϊό

[Η απειλή των Ορθόδοξων τελετών]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Από το 1993, η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο έχει διαιρεθεί, σύμφωνα με την ορθόδοξη αίρεση του εθνοφυλετισμού που γεννήθηκε από τον 19ο αιώνα στα Βαλκάνια, σε δυο φανατικά εχθρικές μεταξύ τους εθνικές Εκκλησίες, στην “Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου” με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κετίνης και μητροπολίτη Μαυροβουνίου Μιχαήλ και στην σερβική Εκκλησία του Μαυροβουνίου, που πρόσφατα έχασε τον επικεφαλής της μητροπολίτη Αμφιλόχιο, έναν Σέρβο εθνικιστή, από κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως ο ανιψιός του, φοιτητής της Θεολογίας στην Αθήνα είχε απελαθεί παράνομα από την Ελλάδα, προκαλώντας σκάνδαλο, με τις υπόγειες ενέργειες ενός Έλληνα παπά, με την παπαδιά του οποίου ο φοιτητής είχε συνάψει ερωτική σχέση («Έθνος» 7-3-’99). Ήταν μια κωμικοτραγική υπόθεση που είχε φέρει στο φως με τηλεοπτική εκπομπή ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Στην πρόσφατη κηδεία του Αμφιλόχιου, χιλιάδες φανατικοί χωρίς μάσκα στριμώχτηκαν και δεκάδες ασπάστηκαν το ανοιχτό φέρετρο, παρά την επίσημη έκκληση των γιατρών να είναι σφραγισμένο και απροσπέλαστο στον όχλο. Ο Σέρβος πατριάρχης Βελιγραδίου Ειρηναίος, επικεφαλής κουστωδίας κληρικών, λειτούργησε όπως όλοι τους, χωρίς μάσκα και λίγες ημέρες μετά ασθένησε από τον ιό. Αμέσως μετά ασθένησε και ο Τοποτηρητής της σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο Ιωαννίκιος, ο οποίος ως μητροπολίτης Μπουντίμλιε και Νίκσιτς είχε συλληφθεί μαζί με 8 παπάδες, γιατί είχε οργανώσει στις 12.5 φέτος, παράνομη πορεία (Deutsche Welle, 17.05.2020), παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις της πανδημίας.Για την ασθένεια του Ιωαννίκιου δημοσίευσαν με βεβαιότητα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Head of Serbian Orthodox Church» (Washington Post by Associated Press, November 5, 2020) “Another top cleric in Montenegro, Bishop Joanikije, the acting head of the church following Bishop Amfilohije’s death, also has tested positive for the virus, the church said Wednesday”. «Ένας άλλος κορυφαίος κληρικός στο Μαυροβούνιο, ο επίσκοπος Iωαννίκιος, ο ουσιαστικά επικεφαλής της Εκκλησίας μετά το θάνατο του Αμφιλόχιου, έχει επίσης βγει θετικός για τον ιό, δήλωσε η Εκκλησία την Τετάρτη».

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα η είδηση δημοσιεύθηκε μόνο σε δυο εκκλησιαστικά σάιτς ως αμφισβητούμενη. «Θετικός στον κορονοϊό και ο επίσκοπος Μπουντιμιλας Ιωαννίκιος;» (orthodoxia.info). «Φορέας του κορονοϊού φέρεται να είναι ο Επίσκοπος Μπουντίμλιε Ιωαννίκιος, τοποτηρητής της μητροπόλεως Μαυροβουνίου,…».

YΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Οι σχέσεις του Αμφιλόχιου με τον Ναζιστή εγκληματία πολέμου Κάρατζιτς: «BBC Greek «Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη». «Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν ανέκαθεν κοντά στην οικογένεια Κάρατζιτς: δικό του ήταν το κήρυγμα που ακούστηκε στην κηδεία της μητέρας του κ. Κάρατζιτς, Γιοβάνκα, πριν από μήνες. Ήμουν εκεί κι άκουσα τον Αμφιλόχιο να συγκρίνει τη Γιοβάνκα με τις μανάδες Σέρβων ηρώων του παρελθόντος. Αλλά, όπως φημολογείται, οι σχέσεις του είναι ακόμη πιο στενές: ο Αμφιλόχιος και η Εκκλησία του έχουν κατηγορηθεί πως παρέχουν άσυλο στον κ. Κάρατζιτς» (Νικ Χόουτον, Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 – 10:37 (Ώρα Λονδίνου).

This entry was posted in IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to Και ο Τοποτηρητής της σερβικής Εκκλησίας του Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος, με κορωνοϊό

  1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Ο νεκρός από κορονοιό Αμφιλόχιος, εθνικιστής, φίλος του Κάρατζιτς

    http://www.bbc.co.uk/greek/fooc/story/2005/08/050830_radovan.shtml

    Τελευταία Ενημέρωση: Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 – 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

    «Θα πήγαινα να παραδοθώ στη Χάγη»

    Του ανταποκριτή του BBC στο Μαυροβούνιο, Νικ Χόουτον

    Ορισμένοι πιστεύουν πως ο ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς θα είναι ο επόμενος προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    Έχει ο ίδιος άριστες επαφές: η εξαδέλφη του είναι σύζυγος του πρωθυπουργού της Σερβίας.

    Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Ο μητροπολίτης είχε επίσης στενές επαφές και με τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
    Ο κ. Κάρατζιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίας—για το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Παραμένει ασύλληπτος τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ήταν ανέκαθεν κοντά στην οικογένεια Κάρατζιτς: δικό του ήταν το κήρυγμα που ακούστηκε στην κηδεία της μητέρας του κ. Κάρατζιτς, Γιοβάνκα, πριν από μήνες.

    Ήμουν εκεί κι άκουσα τον Αμφιλόχιο να συγκρίνει τη Γιοβάνκα με τις μανάδες Σέρβων ηρώων του παρελθόντος.

    Αλλά, όπως φημολογείται, οι σχέσεις του είναι ακόμη πιο στενές: ο Αμφιλόχιος και η Εκκλησία του έχουν κατηγορηθεί πως παρέχουν άσυλο στον κ. Κάρατζιτς.

    Φανταστείτε πως είστε δημοσιογράφος και μπορείτε να κάνετε στον Ράντοβαν Κάρατζιτς μια ερώτηση. Τι θα τον ρωτούσατε;

    Ο μητροπολίτης κοίταξε μπροστά. Μικρή παύση. Χαμογέλασε. «Θα τον ρωτούσα αν προτιμά να ζει σε μια τρύπα, σαν ένα κυνηγημένο ζώο, ή αν προτιμά να πάει στη Χάγη και να παραδοθεί.»

    Είπε και κάτι άλλο ο μητροπολίτης.

    «Όπως δεν θέλω κανένας να μου επιβάλει τη δική του θέληση, έτσι κι εγώ δεν θέλω να επιβάλω τη δική μου στον κ. Κάρατζιτς» μού είπε.

    «Αλλά αν ήμουν στη θέση του, θα πήγαινα στη Χάγη. Θα περίμενα να πάρει τη σωστή απόφαση. Να αναλάβει την ευθύνη.»

    Τηλεοπτική έκκληση

    Αυτό με εξέπληξε.

    Ένας παραδοσιακά στενός σύμμαχος της οικογενείας Κάρατζιτς, κάποιος που είχε μάλιστα κατηγορηθεί πως τον προστάτευε, λέει τώρα πως αν ήταν στη θέση του, θα πήγαινε στη Χάγη.

    Σημάδι ίσως αυτό πως αλλάζουν τα πράγματα στα Βαλκάνια, όσον αφορά το μέλλον του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Τον περασμένο μήνα, η σύζυγος του, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε από τη βοσνιακή τηλεόραση έκκληση στον Κάρατζιτς να παραδοθεί για το καλό της οικογένειας.
    Πρωτάκουστα λόγια από τον στενότερο και πιο πιστό του σύμμαχο.

    Οι φωνές αυτές είναι πανίσχυρες στον κόσμο του κ. Κάρατζιτς. Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετά δυνατές για να τις ακούσει.

  2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    και η wikipedia λέει πως έχει κορονοιό
    προς το παρόν σε ελαφριά μοργή

    https://en.wikipedia.org/wiki/Joanikije_Mi%C4%87ovi%C4%87

    Joanikije Mićović
    From Wikipedia, the free encyclopedia

    On 12 May 2020 during the Montenegrin religious crisis, Bishop Joanikije was arrested by Montenegrin police for leading a religious procession marking the day of Saint Basil of Ostrog.[4]. On 16 May 2020, Bishop Joanikije and eight priests of the Orthodox Cathedral of St. Basil of Ostrog in Nikšić were released at around midnight after 72 hours spent in detention.[5]

    On 3 November 2020 he was tested positive to COVID-19. [6]

    [6] Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. «Епископ Јоаникије позитиван на коронавирус». http://www.rts.rs. Retrieved 5 November 2020

    https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/4138354/episkop-budimljansko-niksicki-joanikije-korona-virus.html

    Епископ Јоаникије позитиван на коронавирус
    Епископ Јоаникије позитиван је на коронавирус, саопштила је Епархија будимљанско-никшићка.

    Μετάφραση Google

    Ο επίσκοπος Ιωαννίκος έδειξε θετικός για κοροναϊό

    Ο επίσκοπος Joanikije είναι θετικός για τον κοροναϊό, ανακοίνωσε η Επισκοπή Νίκσιτς.

    «Витални параметри су стабилни (тјелесна температура, сатурација и крвни притисак), а његов субјективни осјећај добар. У току љекарског обиласка пристигао је и резултат јутрос спроведеног пи-си-ар тестирања на нови коронавирус, који је позитиван. У складу са тим, биће ординирана адекватна терапија», саопштила је Епархија будимљанско-никшићка.

    Раније данас, Епархија је навела да је епископ доброг општег стања и виталних параметара и није на болничком лечењу већ је упућен на кућно праћење уз надзор лекара.

    Такође, патријарх српски Иринеј, како је данас саопштила Српска православна црква, заражен је коронавирусом и смештен у ковид болницу у Београду.

    «Οι ζωτικές παράμετροι είναι σταθερές (θερμοκρασία σώματος, και αρτηριακή πίεση) και το υποκειμενικό του συναίσθημα είναι καλό. Κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, το αποτέλεσμα της δοκιμής p-si-ar που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για το νέο κοροναϊό, το οποίο είναι θετικό, έφτασε. Κατά συνέπεια, Θα συνταγογραφηθεί επαρκής θεραπεία «, δήλωσε η Επισκοπή Μπούντβα-Νίκσιτς.

    Νωρίτερα σήμερα, η Επισκοπή δήλωσε ότι ο επίσκοπος είναι σε καλή γενική κατάσταση όπως και οι ζωτικής σημασίας παράμετροι και δεν υποβάλλεται σε νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά έχει σταλεί για παρακολούθηση στο σπίτι υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

    Επίσης, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, μολύνθηκε από τον κοροναϊό και τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο Kovid στο Βελιγράδι.

  3. Ο/Η των ξέκωλων λέει:

    O Coronavirus εξαπλώνεται μετά την κηδεία του Covid-σκεπτικιστικού επισκόπου στο Μαυροβούνιο

    Ο Aμφιλόχιος, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, χαρακτήρισε τα προσκυνήματα ως «εμβόλιο του Θεού» και απέφυγε να φορέσει μάσκα.

    Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένας ισχυρός θεσμός τόσο στη Σερβία όσο και στο Μαυροβούνιο. Και οι ηγέτες του μπορούν να είναι σημαντικοί σύμμαχοι για πολιτικούς – ή επικίνδυνους αντιπάλους.

    Ο μακροχρόνιος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, το ανακάλυψε με τον σκληρό τρόπο προωθώντας έναν νόμο που επιτρέπει στο κράτος να διεκδικήσει περιουσία της Εκκλησίας.

    Αυτό ώθησε τον Μητροπολίτη Αμφιλοxio ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, να οδηγήσει διαμαρτυρίες και να δώσει την ευλογία του στα κόμματα της αντιπολίτευσης που νίκησαν το κόμμα του προέδρου στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία του Αυγούστου.

    Ο επίσκοπος συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού μετά την ψηφοφορία. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ήταν ένας εξέχων, πενθών χωρίς μάσκα στην κηδεία του.

    Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς – αλλά κράτησε τη μάσκα του. Αντιμετωπίζει μια συνεχή πρόκληση εξισορρόπησης της ασυμβίβαστης στάσης της Εκκλησίας σχετικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου με τον στόχο του να κατευθύνει τη Σερβία προς ένταξη στην ΕΕ.

    https://www.bbc.com/news/world-europe-54823860

    Coronavirus spreads after Covid-sceptic bishop’s funeral in Montenegro


    Serbian patriarch Irinej during the funeral service of Metropolitan Amfilohije Radovic on November 1, 2020
    IMAGE COPYRIGHTGETTY IMAGES
    image captionPatriarch Irinej attended a mass funeral in Montenegro on Sunday

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.