Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους

Από τον Σύριζαν έως την Κου Κλουξ Κλαν

markezino-tsipras

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Mυστικές συναντήσεις, μακριά από τα βέβηλα μάτια του πόπολου, είχε ο ασυγκράτητος επίδοξος πρωθυπουργός Αλέξιος Τσίπρας με τον κ.Βασίλειον κ.Μαρκεζίνην, με αποκορύφωμα την τελευταία,  στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το «Ποντίκι» (29.11), προσθέτοντας: «Για το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο, καθώς καμία πλευρά δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις. Αυτό όμως που γνωρίζουμε, είναι ότι οι κύριοι Τσίπρας και Μαρκεζίνης έχουν συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια».
——Όσον αφορά στην απουσία ανακοινώσεων, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Τσίπρας συναντιέται με ιδιόρρυθμους δεξιούς παράγοντες χωρίς να ενημερώσει τον κυρίαρχο λαό. Υπενθυμίζω πως ποτέ δεν μάθαμε τι συζήτησαν οι κ.κ. Τσίπρας, Ν.Παππάς και Σκουρλέτης στη χαρούμενη επίσκεψή τους στην έδρα του «Κομιστή». Ομολογώ πως δεν μπορώ να υποθέσω ποια ήταν και είναι τα κοινά τους ενδιαφέροντα και συμφέροντα με τον εκδότη του ‘Π.Θ.’, η δημοσίευση από τον οποίο μιας συγκλονιστικής φωτογραφίας του Παύλου Φύσσα, προκάλεσε κραυγαλέες αντιδράσεις για τη ‘βεβήλωση’, ενώ η συνάντησή του με τον ‘ανατροπέα’ πολιτικό καλύφθηκε με την εκκωφαντική σιωπή των φωνασκούντων. Αν όμως για τους κ.κ. Ιερώνυμο, Τράγκα, Ιφικράτη Αμυρά, μητροπολίτη Αμβρόσιο, Καμμένο, Θέμο Αναστασιάδη και για το ακροδεξιό μπλογκ Οlympia,, μπορεί να υπάρξει κάποια εξήγηση για τις συνευρέσεις τους με το πουλέν του μετανιωμένου κ.Αλαβάνου,  η συνάντησή του με τον υιό Μαρκεζίνη (φωτ. όπισθεν του πατρός), είναι ολότελα ανεξήγητη, γιατί ο εν λόγω δεν εκπροσωπεί κανέναν εκτός από τον εαυτό του. Ανεξήγητη είναι επίσης και η υπερπροβολή του «φιλορώσου» (;) εκφραστή σχεδόν κάθε αφελούς πατριωτικής και λαϊκιστικής κοινοτοπικής κενολογίας (και) από το λεγόμενο δημοκρατικό Τύπο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις θαυμασμού στις «ιδέες» του από την ποικιλόχρωμη Ακροδεξιά. Για το πρώτο, πιθανολογώ πως κάποιος από τους περίεργους περιοδεύοντες συμβούλους του νεαρού πολιτικού, τον έπεισε πως ο Sir είναι μέγας διανοητής, ένα think tank, με τεράστιο πολιτικό κύρος ή πως αληθεύουν τα δημοσιεύματα πως μπορεί να τον αξιοποιήσει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν ο Μέγας Χρεοκόπος Καραμανλής ο Β΄ ντραπεί να καταλάβει τη θέση, για την οποία τον προορίζει το παρδαλό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου. Για το δεύτερο σηκώνω τα χέρια ψηλά και ως μόνη εξήγηση έχω την αβάσταχτη ελαφρότητα και τα τυφλά αντιδυτικά σύνδρομα και ανακλαστικά, που κατατρύχουν μέρος (και) της δημοκρατικής δημοσιογραφίας μας, η οποία είναι έτοιμη να ενδώσει σε κάθε πατριωτικοφανή ‘αντιαμερικανική’ ή αντιευρωπαϊκή μπουρδολογία.
——Υποθέτω πως ο Sir αποτελεί εθνικόν κεφάλαιον, από τη στιγμή που μπορεί να συνδιαλέγεται με όλο το φάσμα των (παραδοσιακών ή νεοφώτιστων) ελληνορθόδοξων πατριωτικών δυνάμεων μεταξύ ‘Χ.Α.’ και ΣΥΡΙΖΑ. Ιδανικός πρωθυπουργός κατά τους Φύρερ και Κασιδιάρη (14.5.2012), εφαψίας του Π.Καμένου για εκλογική συνεργασία (‘Ημερησία’, 15.3.2012), παρ’ολίγον υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του τότε Μακεδονομάχου και αντιμνημονιακού κ.Σαμαρά (10.1.2012), συνομιλητής του αρχιεπισκόπου, ακροατής του αντισημίτη και Τουρκοφάγου (με ειδίκευση στη μειονότητα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης) τ. υπουργού  της ΝΔ Μίκη Θεοδωράκη («Καραμανλής ή τανκς»), δεν θα μπορούσε να μην αναπτύξει σχέσεις και με τον σουπερνόβα κ.Τσίπρα, πλασιέ της Εκκλησίας στην Κροατία, διαφημιστή και θαυμαστή του Αρχιεπισκόπου και κόλακα ακροδεξιών μητροπολιτών. Θεωρώ απαραίτητο να σημειώσω, για να προλάβω «αφελείς» απορίες από τη μεριά φίλων του ΣΥΡΙΖΑ όπως: «και τι φταίει ο τζέντλεμαν Στοχαστής που γοητεύει τα ναζιστικά αυγά;», πως αφ’ενός δεν τον αγάπησαν ούτε από λάθος ούτε για την ομορφιά του, αλλά για αυτά που λέει και δεύτερον πως ο ίδιος δεν εκδήλωσε δημόσια τη στοιχειωδώς οφειλόμενη αποστροφή, για αυτήν την προσβλητική για την υπόληψή του προτίμηση.
——Αντιγράφω από το χαριτωμένο δημοσιογραφικό σεντονάκι της κοσμικογράφου κας Ελ.Μπίστικα («Καθημερινή», 21.10.2010): «‘Αφήστε με να τα λέω φλου’, αλλά τα είπε ξεκάθαρα ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ζητώντας ‘μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα’ [φωτ. ‘Άποψη από την πρώτη σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, (από δεξιά) ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Δήμας, ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος, ο ακαδημαϊκός τέως πρύτανης κ. Γρηγόρης Σκαλκέας, η κ. Γεωργία Αντ. Σαμαρά,…’]. Τον διαπρεπή ομιλητή παρουσίασε από του βήματος ο …κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος ως εφοπλιστής, ανήκει στη μικρή ομάδα των Ελλήνων που έχουν κάνει τη χώρα μας πρώτη δύναμη σε στόλο στον κόσμο «και είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» (σχόλιο Λασκ.: @#$%^&;+!). Ολόγυρα ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πρέσβεις ε.τ., νομικοί και οικονομολόγοι, ιδανικό κοινό για τον sir Basil… Οι παραινέσεις του Ερντογάν ‘μην αγοράζετε εξοπλισμό’, σημαίνει ‘εγώ ξοδεύω και για τους… δυο μας’!… Είπε και ανέκδοτο, ζητώντας «συγγνώμην» από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος το άκουσε με έκφραση παίκτη του πόκερ – για έναν άνθρωπο που πήγε σε διεθνή ‘οίκο ανοχής’, βρήκε άριστη οργάνωση, αλλά όχι… γυναίκα!… Ο χάρτης των νομών Έβρου και Ροδόπης εμφανίζεται στον πίνακα πίσω του, και, ως επιτελάρχης, ο κ. Μαρκεζίνης εξηγεί πόσο γρήγορα μπορούν να φθάσουν τουρκικές δυνάμεις στον βόρειο Εβρο…. Σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα και ακολούθησε μετακίνηση πληθυσμού προς τον κ. Βασίλη Μαρκεζίνη…για συγχαρητήρια». Ομολογώ πως απορώ για το τακτ του κ.Βασίλη προς τον κ.Ιερώνυμο Β΄ (σχετικά με το ‘σόκιν’), προϊστάμενο (ή και φερόμενο ως πνευματικό πατέρα) αρχιμανδριτών που ψαρεύουν εραστές στο διαδίκτυο και μητροπολιτών που συνευρίσκονται με νεαρούς Αλβανούς, χωρίς να ενοχλείται η Ιεραρχία. Ο μπαμπάς του, διηγούμενος (“Τα εις Εαυτόν”-εκδ. Φερενίκη, 2002) μια συνομιλία του (ως πρωθυπουργός του Παπαδόπουλου) με τον τρισμάκαρα (βασιλοχουντικό) Ιερώνυμο Α΄, δεν περιγράφει τους Ιεράρχες ως ντροπαλούς: «…μου περιέγραψε τα της Εκκλησίας ως ανεπανόρθωτα. Εκτός της ανωμάλου οικονομικής διαχειρίσεως….μου επέδειξε σωρείαν φωτογραφιών αρχιερέων και πάντως ιερωμένων, εις ασέμνους στάσεις με τας ‘ανηψιάς’ των ή παιδάρια” (Παιδάρια! Και το είδε τόσο ψύχραιμα;).

Αντιγράφω, κατόπιν αυτών, από τον ‘Ιό’, αποσπάσματα ενός άρθρου, που κόπηκε από τη φιλομαρκεζινική (!) «Ελευθεροτυπία»:

«Η πολιτική δραστηριοποίηση Μίκη Θεοδωράκη και Βασιλείου Μαρκεζίνη
‘Ο Σπίθας και το Παιδί Φάντασμα την εποχή του Μνημονίου’,
(του Δ.ΨΑΡΡΑ, 25.1.2011)…Αν δεν υπήρχε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη που με τις παντοειδείς κοινωνικές δραστηριότητές της μονοπωλεί σχεδόν καθημερινά το τελευταίο δεκάλεπτο των ειδήσεων στα μεγάλα κανάλια, ασφαλώς πρωταγωνιστής στο ίδιο τηλεοπτικό χρόνο θα αναδεικνυόταν ο Βασίλειος Μαρκεζίνης… Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης δείχνει ενδιαφέρον για τις προτάσεις του (Mega, Star, ANT1, Βήμα, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία, Παρόν, κλπ) [σημ.Λασκ.: Στο «κλπ» της παρδαλής έντυπης ακολουθίας, προσθέστε και την σκανδαλώδη συστοίχιση της «Αυγής» (Ν.Φίλης, 10/05/2009), που περιέργως διέφυγε από τον πολύ καλό δημοσιογράφο], όσο κι αν από πρώτη ματιά οι σκέψεις του αποκλίνουν από την πολιτική γραμμή που υποστηρίζει το καθένα απ’ αυτά…. Από την άλλη πλευρά ο Θεοδωράκης εξακολουθεί να απολαμβάνει το δημόσιο θαυμασμό και την τηλεοπτική προβολή για το τεράστιο καλλιτεχνικό του έργο, αλλά τα κανάλια δεν έδωσαν ανάλογη προσοχή στην εξαγγελία του πολιτικού του κινήματος («Σπίθα», Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών). Βέβαια ο Θεοδωράκης δεν έχει λόγους να απογοητεύεται. Την τρίωρη σχεδόν ιδρυτική του Διακήρυξη για τη Σπίθα φιλοξένησε σε δώδεκα σελίδες η Ελευθεροτυπία (4.12.2010), ενώ και την πιο πρόσφατη ομιλία του αναπαρήγαγε σε δυο σελίδες μεγάλου σχήματος η Ελεύθερη Ωρα (19.1.2011).
Ο παραλληλισμός της πορείας των δύο ανδρών δεν είναι αυθαίρετος. Τη σύνδεση κάνουν οι ίδιοι με κάθε ευκαιρία, ενώ ο ένας παρουσιάζει τα βιβλία και τις απόψεις του άλλου με θαυμαστικά σχόλια και επαίνους. Ο Μαρκεζίνης περιλαμβάνει μάλιστα στο βιβλίο του ως «παράρτημα» τους ύμνους που του απευθύνει ο Θεοδωράκης, ο οποίος τον κατατάσσει στους «πνευματικούς θησαυρούς που διαθέτει σήμερα η χώρα μας». Από την πλευρά του ο Θεοδωράκης καλεί τον Μαρκεζίνη να παρουσιάσει το δικό του βιβλίο και εκείνος μαζί με τους ύμνους εξηγεί ότι «παρότι με τον Μίκη ξεκινήσαμε από διαφορετικά σημεία της πυξίδας, με την πάροδο του χρόνου συναντηθήκαμε κάπου στη μέση»……. Προσθέτουμε ότι τα βιβλία αυτά διανθίζονται με έντονες προσωπικές επιθέσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς για όσους διαφωνούν με τις απόψεις του ‘σερ’, ενώ η υποστήριξή του προς τον Κώστα Καραμανλή φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «εξέγερση» την προσέγγισή του με τη Ρωσία και να την παρομοιάζει με την ‘εξέγερση της επονομαζόμενης Άνοιξης της Πράγας’… Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τις αναλύσεις και των δύο προβεβλημένων προσωπικοτήτων (Μαρκεζίνη και Θεοδωράκη). Είναι η πρόταση ότι τη λύση στην κρίση θα τη δώσει η ανάδειξη των «αρίστων», …. «Κατά την άποψή μου», γράφει ο Θεοδωράκης, «το μέγιστο λάθος που μας ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του ελληνικού έθνους είναι η συστηματική περιφρόνηση από μέρους των πολιτών προς τους αρίστους, …». Περιττό να πούμε ότι ο ένας προβάλλει ως «άριστο» τον άλλο, ενώ κανείς τρίτος «άριστος» δεν κατονομάζεται… Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι πρώτοι παλιοί πολιτικοί που έσπευσαν να συνταχθούν με το κίνημα των «αρίστων» και να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις της Σπίθας δεν ήταν άλλοι από τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Πάνο Καμμένο».

——Από το Μίκη γλυτώσαμε, ο κ.Τσίπρας όμως είναι εδώ. Νομίζω λοιπόν πως η Αριστερά, κάτω από την ηγεσία του, που λειτουργεί (χάρις στο πολιτικό κενό που παράγει) ως αριστερό δεκανίκι του κ.Σαμαρά, έχει πάρει μια πολύ επικίνδυνη πορεία, που οφείλει να τη διορθώσει. Η Αριστερά μας χρωστάει ανθρωποκεντρική πολιτική με πυρήνα την αντίληψη για μια κοινωνία Αλληλεγγύης και οικολογικής ευαισθησίας και πρέπει να αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα από νοσηρές χιλιοφθαρμένες καταστάσεις και από πρόσωπα, που διακινούν (ή έχουν για επίκεντρο) φαντασιώσεις γύρω από το «Έθνος» και την Ορθοδοξία.

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

44 Responses to Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους

  1. Ο/Η eklag λέει:

    »Από τον Μίκη γλυτώσαμε»-»μειονότητα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης»

    Και στο Βυζάντιο παλαιότερα κάποιοι προτιμούσαν τα σαρίκια των Οθωμανών
    από την παπική τιάρα.
    Τα ζητήματα αισθητικής επιδέχονται διάφορες προσεγγίσεις ανάλογα και με τα ποσοστά των Πρακτόρων που δραστηριοποιούνται κάθε φορά στην Ελλάδα.
    Προς το παρόν η απουσία ηγετών είναι ιδιαίτερα αισθητή και Άριστοι
    θα αποδειχτούν όσοι αξιοποιήσουν ευρύτερες εντός και εκτός συμμαχίες με μοναδικό στόχο
    όχι αυτόν των Πρακτόρων βεβαίως αλλά των Πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους
    και επιθυμούν τον εξοστρακισμό της ελληνικής πολιτικής Μαφίας της αλβανικής Μαφίας
    των τουρκαλάδων εποικιστών Θράκης και Κύπρου και γενικότερα την Φακή που θα κλείσει
    φυλακή μια για πάντα τους αποθρασυμένους Υβριστές της κοινής λογικής και της Αλήθειας.

  2. Ο/Η Εγκάλεο Σίτι λέει:

    Ξύπνησα νύχτα και μες στη σκέψη μου άναψαν φώτα
    Μια γυναίκα φεύγει, μια σωστή Κυρία
    Ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα
    κα κα

    Αξέχαστες επιτυχίες του Σερ!

    Αλλά υπάρχει και η Σερ:
    Μπαγκ, μπαγκ, μα μπέιμπι σοτ μι ντάουν…

    Τι χρείαν έχομεν άλλων σερ?

  3. Ο/Η Herr Vachten Vuchten λέει:

    Ο Μαρκεζίνης (είναι ΣΕΡ!!!)

    CHER… Μέγας Είσαι Κύριε!!!

    Μ Ε Γ Α Λ Ε Ι Ο Ν ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Α Π Ο Θ Ε Ω Σ Ι Σ ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Ι Π Π Ο Σ Υ Ν Η Ν ! ! !

  4. Ο/Η Συριζανό ντε Μπερζεράκ λέει:

    http://enosy.blogspot.gr/2013/12/sir.html

    Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

    Γιατί ο Α. Τσίπρας συνάντησε τον Sir Βασίλη Μαρκεζίνη;

    Νέος ..Μίκης ο Αλέξης;

    Αρκετές συναντήσεις τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Sir Βασίλη Μαρκεζίνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Η τελευταία ήταν την προηγούμενη Παρασκευή στις 29 Νοεμβρίου στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή…

    Για αυτό το θέμα περισσότερα εδώ:

    Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους

    και για την προϊστορία αυτής της υπόθεσης, μια ματιά και εδώ:

    Ετοιμάζεται το υπόβαθρο για τον “αντιμνημονιακό” σερ Μαρκεζίνη;

    Ξεκίνησε η οικοδόμηση του “εθνικοσοσιαλιστικού” κινήματος στη χώρα μας με την συμμετοχή και την ανοχή της Αριστεράς!

    Ο Σπίθας και το Παιδί Φάντασμα την εποχή του Μνημονίου

  5. Ο/Η Aνταποδοτικά τέλη σοσιαλεθνομαλακίασης λέει:

    http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=32434:basilis-markezinis-enas-sir-synomilitis-toy-aleksi-tsipra&catid=68:people&Itemid=48

    Βασίλης Μαρκεζίνης: Ένας Sir συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα

    Κυριακή, 08 Δεκέμβριος 2013

    Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα «πλέκει» σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο ακαδημαϊκός Sir Βασίλης Μαρκεζίνης. O κ. Μαρκεζίνης, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τ τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει τις συναντήσεις και τονίζει:

    «Εχει τύχει να του μιλήσω διάφορες φορές. Τον βρίσκω έξυπνο, είναι νέος, περνάει τη φάση της ενηλικιώσεως, φάση δύσκολη και οδυνηρή. Τον θεωρώ και έξυπνο, και έχει μεγάλες πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές, δεν ξέρω αν θα έχει πλειοψηφία, το αν θα μπορέσει να κυβερνήσει δεν μπορώ να το μαντέψω. Είναι καιρός η Ελλάδα και το ελληνικό κατεστημένο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι προς όφελος της δημοκρατίας και προς όφελος του πολιτεύματος ο χώρος της Αριστεράς να ενσωματωθεί στο πολιτικό παιχνίδι».

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», η τελευταία συνάντηση Μαρκεζίνη-Τσίπρα έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στις 29 Νοεμβρίου στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, για τις συναντήσεις των δύο ανδρών κάνουν λόγο «για την ύπαρξη διαύλου και πολιτικής συζήτησης εν εξελίξει, στην οποία καταγράφονται «κοινοί τόποι», χωρίς αυτό να σημαίνει και ταύτιση». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μετωπική συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων με «έντιμα» και «άφθαρτα» πρόσωπα του αντιμνημονιακού στρατοπέδου ακόμα και απ’ τη συντηρητική παράταξη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Βασίλη Μαρκεζίνη έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την πολιτική επικαιρότητα ως περίπτωση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφεδρεία για το πολιτικό σύστημα και να διαδραματίσει ένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Μια λεπτομέρεια που δεν είναι ευρέως γνωστή πάντως είναι ότι ο Βασίλης Μαρκεζίνης εκτός απ’ τον τίτλο του Sir που του έχει απονείμει η Μεγάλη Βρετανία είναι και τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Εκεί δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και έκανε τις περίφημες ομιλίες για τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη

  6. Ο/Η Αλέξανδρος Παπάγος λέει:

    $$$$$$$$$ «»»»στην πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μετωπική συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων με «έντιμα» και «άφθαρτα» πρόσωπα του αντιμνημονιακού στρατοπέδου ακόμα και απ’ τη συντηρητική παράταξη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Βασίλη Μαρκεζίνη έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την πολιτική επικαιρότητα ως περίπτωση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφεδρεία για το πολιτικό σύστημα και να διαδραματίσει ένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.»»»»»»»$$$$$$$$$$$$

    ΕΝΤΙΜΕΣ ΑΦΘΑΡΤΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ζει ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας να τον φωνάξουμε;

  7. Ο/Η Left G700 λέει:

    «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια!». Εσείς σκούζετε και μόνο που βλέπετε μαύρη γάτα. Πριν βγείτε στα κεραμίδια να σκούξετε, περιμένετε πρώτα να δείτε αν θα πιάσει κάνα ποντίκι.

    Α! Και πάψτε να σκούζετε για την Αριστερά επειδή συζητάει με τον sir. Από πίτα που δεν γουστάρετε, τι σας μέλλει κι αν καεί; 😉 🙂

    • Ο/Η Po λέει:

      Σκούζουμε μέσω του συνταγματικού δικαιώματος, το αγαθό της ελεύθερης έκφρασης, που μας δίνει η «τρισκατάρατη αστική δημοκρατία» να κρίνουμε, να σκούζουμε και να γελοιοποιούμε με επιχειρήματα πολιτικές φαιδρότητες και τα κόμματά τους, τα οποία συντηρούνται/χρηματοδοτούνται με τα χρήματα των φορολογουμένων –δηλ. με τα δικά μας χρήματα.
      Θεωρούμε επίσης ότι το περίφημο (που επαναλαμβάνεις με καμάρι) και τυχοδιωκτικό «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια!» του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ ο οποίος θεωρείται ένας από τους «αρχιτέκτονες» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, μιας Κίνας ενός Μάο που δημιούργησε ένα αιμοσταγές αυταρχικό-φασιστικό δικτατορικό κατασκεύασμα στο όνομα του… Κομμουνισμού (ο Μάο ακόμα θεωρείται από εσάς… αριστερός).

      Εάν ζούσαμε υπό το καθεστώς του «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια!» Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, το παρόν ιστολόγιο θα καλλιεργούσε πέτρες στην Μαντζουρία ή στην αντίστοιχη Σιβηρία.

      Τόσο σοσιαλιστικά. Τόσο αριστερά.

      Γνωρίζουμε καλά από ΑριστεροΜέτρες.

      Τα λέμε.

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        Φίλε Ρο,

        Θα σχολιάσω αργότερα. Για την ώρα, θα ήθελα μόνο να σου πω ότι ο Ντεγκ έπιασε και έκανε σύνθημα το ρεαλιστικό πνεύμα τού Λένιν, για να του αλλάξει τα φώτα! Όταν λοιπόν το επαναλαμβάνω με καμάρι, όπως λες, δεν το κάνω για να τιμήσω κανέναν Ντεγκ. Κι ακόμα, θα ήθελα να σου πω να μη γράφεις κι εσύ με καμάρι ότι, εάν και τα λοιπά, το ιστολόγιό σας θα καλλιεργούσε πέτρες στη Μαντζουρία. Και το δικό μας ιστολόγιο κάπου εκεί κοντά θα «έβοσκε»… 😉 🙂

        Τα λέμε

      • Ο/Η Αριστερός πσάλτης λέει:

        Ο Μαρκεζίνης δεν είναι μαύρη γάτα είναι πόντικας ο ίδιος, από αυτούς που έπρεπε να κάνει μια χαψιά η άσπρη γάτα Συριζούλα.
        Καλά κάνουν οι Ροϊδολασκαράτοι και κάνουν ρόμπα τον Τσίπρα.
        Μόνο ο Μιχαλολιάκος έμεινε που δεν έκανε μαζί του παιχνίδι.
        Αμάν πιά

      • Ο/Η Ευγένιος λέει:

        Όταν πλέεις σε πελάγη ακαταληψίας και τρικυμίας και πνίγεσαι μόνος σου δεν μένει παρά να σκούζεις. Πάντως ως «αριστερός» (ουχαχαχαχαχα) αναρωτήσου επιπλέον για το παρόν ιστιολόγιο τι πέτρες θα έσπαγε στην απαλλαγμένη από τους μειονοτικούς Έλληνες πολίτες στην ανεξάρτητη Θράκη υπό τις φτερούγες του φίλου Ερντογάν. Πρέπει να σε επηρέασαν οι τελευταίες μετριοπαθείς και γεμάτες ειρήνη δηλώσεις του, ή ετοιμάζεσαι και έχεις βάλει τα καλά σου μιας και έρχεται Νταβούτογλου. Ντελίριο για άλλη μια φορά. Μείνε στους παπάδες γιατί από γεωπολιτική έχεις μεσάνυχτα. Αρκέσου στην λοιδορία και την ύβρη που σου επιτρέπει η χώρα αυτή -πράγμα που αναγνωρίζεις άλλωστε (και εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις γιατί και οι αφορμές ομολογουμένως ουκ ολίγες) και επέτρεψε, ή το πολύ-πολύ απλά χώνεψέ το με την σειρά σου, πως η χώρα αυτή συνεχίζει να έχει πολίτες που πλειοψηφικά ορίζονται ως «έθνος» Ελλήνων. Οπότε μιας και «τονίζεις» πλαγίως και χωρίς τα κότσια να το πεις ξεκάθαρα (και αυτό είναι αρκετά αριστερό ομολογουμένως) το άνομο των Ελλήνων της Θράκης μιας και αποτελούν μειοψηφία, σκέψου το άνομο που έχει ο λόγο σου μιας και με την σειρά του είναι μειοψηφικός στα όρια της σπάνιας γενετικής ασθένειας και πάντα με την Ρόιδια επιχειρηματολογία του «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» -και δεν μας λέει και τί. Επιπλέον αναγνωρίζεις το έθνος για να το ορίσεις ως μειοψηφία αλλά και ως αδικημένη πλειοψηφία αλλά μέχρι εκεί. Ωραία λοιπόν οι μειοψηφικοί Έλληνες πολίτες απέναντι σε ποιούς πολίτες παρακαλώ; Και επιπλέον πως μπορούμε να διορθώσουμε αυτή την αδικία απέναντί τους; Έλα μην κωλώνεις πες τα έξω από τα δόντια. Αφού η αριστερά είναι γενναία. Μην λες μισές κουβέντες (oyxaxaxaxaxaxa)
        Ολόψυχα για άλλη μια φορά περαστικά. Με την σειρά μου δεν μπορώ να φανταστώ που θα είναι αυτή η άμοιρη χώρα όταν κυβερνήσουν άτομα τόσο ορθολογικά όπως εσύ. Μου θυμίζεις κάτι αιγύπτιους αριστερούς του facebook και τις παρλαπίπας που συνέβαλαν τα μάλλα στην επανάσταση για να φύγει η δικτατορία και να την φάνε από τους ισλαμοφασίστες, για να ξανακάνουν επανάσταση για την φάνε αυτή την φορά πάλι από τους πρώην καθεστωτικούς και μετά να κάνουν μια γεμάτη πόνο και μίρλα διαδηλωσούλα γεμάτη σνιφ σνιφ και κλαψ κλαψ πως όλοι ματαίωσαν τον αγώνα τους και η χώρα απλά, πιο μπουρδέλο από ποτέ. Άντε και στα δικά μας και τότε για μιά άλλη φορά αναρωτήσου για την τύχη του ιστιολογιό σου όχι στην περίπτωση της Κίνας ούτε στην «ανεξάρτητη Θράκη» του Ερντογάν του Μεγαλοπρεπή, αλλά εδώ στην χώρα με το άγνωστο και αόριστο όνομα και αυτό το λέω μετά πόνου και φόβου καρδίας ειλικρινά. Πάντως το σπάσιμο πετρών έχει κάτι απο οικολογία μέσα σου τώρα που το ξανασκέφτομαι. Είσαι στα όρια της τύφλωσης αγαπητέ.
        P.s. Αν σύμφωνα με τον Ερντογάν η Θεσσαλονίκη είναι μέρος της Θράκης (αλήθεια βάζεις και την Θεσσαλονίκη μέσα στο μέτρημα……. έτσι δεν είναι; ) αναρωτήσου εκτός από την τύχη του ιστιολόγιου σου την τύχη των Gay parede του Μπουτάρη όταν φύγει η άνομη μειοψηφία. (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ)

      • Ο/Η Po λέει:

        τα χάπια σου τα πήρες;

      • Ο/Η Ευγένιος λέει:

        «Οι παραινέσεις του Ερντογάν ‘μην αγοράζετε εξοπλισμό’, σημαίνει ‘εγώ ξοδεύω και για τους… δυο μας’!»
        ΜΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ. Αλλοίμονο.
        Πες μας όμως ρε Ρο οι παραινέσεις αυτές τι πραγματικά σήμαιναν;
        Δεν σου μένει ως δημοσιογράφος που μάλλον είσαι, ή τουλάχιστον ορθολογιστής να έχεις τα μάτια σου τουλάχιστον ανοιχτά και να ρίξεις μια ματιά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ειρηνικού Ερντογάν αλλά και τις στρατιωτικές παραγγελίες και μελλοντικές συμφωνίες του Τούρκικου στρατού και αν θέλεις λίγη βοήθεια γιατί είσαι σε φάση σκουξίματος ξεκίνα με αυτά και κοίτα τουλάχιστον να μην λαϊκίζεις και εκτίθεσαι έτσι απροκάλυπτα

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
        http://industryreviewstore.blogspot.gr/2012/01/turkish-defense-industry-market.html

        Ελα ξεκίνα πάλι τα «εγώ νοιάζομαι για έναν ειρηνικό κόσμο» και μπούρδες ………
        Την τύφλα σου………….
        Α και σε συνέχεια για την τύχη του ιστιολόγιού σου πάρε και μιά γεύση απο την χώρα του ειρηνιστή Eρντογάν
        http://econintersect.com/b2evolution/blog1.php/2013/12/04/turkey-has-the-most-jailed-journalists-worldwide

        Μπορείς να έχεις τα δίκια σου σε πολλά αλλά να το προβάλεις το άσπιλο ενώς απατεώνα για να θίξεις έναν ενδεχομένως και κατά την κρίση σου άλλο απατεώνα που μιλάει για έναν αποδεδειγμένο απατεώνα είναι ενας νέος ορισμός στον ορθολογισμό.

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        Φίλε Ρο,

        Δεν ξέρω αν είναι ειλικρινής η αγωνία σου μήπως φιμωθείτε, ή ‘‘ντρίμπλα’’ για να με ‘‘αδειάσεις’’ και να με παρουσιάσεις ως άνθρωπο που δεν ανέχεται τις διαφωνίες ή τις διαφορετικές απόψεις. Για την πρώτη περίπτωση θα σου πω ότι παρεξήγησες αυτό που έγραψα. Δεν είχε το νόημα της απαγόρευσης. Είχε το νόημα της απορίας για το σκούξιμο. Από εκεί και πέρα, ουδέν. Μπορείτε να διαμαρτύρεστε και να καταγγέλλετε όσο τραβάει η όρεξή σας. Δεν είναι αυτονόητο; Για τη δεύτερη, θα σου πω αυτό που έχω πει και στον Λασκαράτο σε μία επίσκεψη στο τσαρδί μας: Επειδή κανείς μας δεν ασκεί δημόσια εξουσία για να κριθεί, πλην της διαχείρισης των μπλογκ μας, θα ήθελα να σε πληροφορήσω με κάθε επισημότητα ότι στο ζήτημα της ελευθερίας και της ανεκτικότητας σε επικρίσεις κ.λπ. βλέπετε την πλάτη μας και μάλιστα από απόσταση.

        Για τις άσπρες και τις μαύρες γάτες τα είπαμε από χθες. Μένει ένα: τα περί «αριστερόμετρου».

        Είναι αμέτρητες οι φορές που εσύ και ο Λασκαράτος με τον έναν ή άλλον τρόπο (εσύ προτιμάς συνήθως τα εισαγωγικά στη λέξη Αριστερά, αριστερός κ.λπ., ο Λασκαράτος το κάνει περιφραστικά, μέσω συμφραζομένων) αμφισβητείτε το γνήσιο της αριστεροσύνης σε άλλους. Επομένως, είναι εντελώς τελείως ακατανόητο γιατί επικρίνεις κάτι στο οποίο καταφεύγεις κι εσύ ο ίδιος. Πώς την πας τη δουλειά; First come first served; Δεν πάει έτσι!

        Πέραν αυτού και χειρότερα: Είναι δυνατόν να εξαιρείς από την ανάγκη ορισμού μία αφηρημένη έννοια; Εκατομμύρια δισεκατομμυρίων λέξεις έχουν γραφτεί από φιλοσόφους και κάθε λογής στοχαστές για να αναλύσουν και να ορίσουν έννοιες όπως Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα και πάει λέγοντας. Τι στο καλό σου συμβαίνει με την έννοια Αριστερά και αποφεύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι τον ορισμό της, περιοριζόμενος απλώς να εκφράζεις την άρνησή σου με τα εισαγωγικά που προανέφερα; Μήπως αυτό που σου συμβαίνει είναι ότι θέλεις να επικρατήσει ο ορισμός που δίνει στην Αριστερά το ρεύμα πολιτικής σκέψης μέσα στο οποίο κολυμπάς, ο αστικός φιλελευθερισμός; Μα δεν μου αναγνωρίζεις κι εμένα αυτό που αναγνωρίζεις στις αφεντιές σας; —να εκφράσω δηλαδή κι εγώ άποψη για το τι σημαίνει Αριστερά μέσω του συνταγματικού δικαιώματος, το αγαθό της ελεύθερης έκφρασης, που μ[ου] δίνει η τρισκατάρατη αστική δημοκρατία»— και να προσπαθήσω να επικρατήσει η έννοια τού δικού μου ρεύματος σκέψης; Αυτό καταλαβαίνω από το απαξιωτικό ΑριστεροΜέτρης. Τι σόι φιλελευθερισμός είναι αυτός; 😉 🙂

        Τα λέμε

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Άκου Left,
        έχεις βαλθεί να μας λες φιλελεύθερους, υπονοώντας πως είμαστε οπαδοί της Οικονομίας της Αγοράς.
        Με αυτήν την έννοια μας αριστερομετράς και μας απορρίπτεις.

        Εμείς εδώ αμφισβητούμε συχνά, συχνότατα κατά πόσον κινήσεις των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ ή της ΔΗΜΑΡ ή δημόσιων αριστερών προσωπικοτήτων είναι Αριστερές, με την έννοια της αριστερής ηθικής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και έχει γίνει ιστορικά αποδεκτή στην Ευρώπη, μέσα στη συλλογικη συνείδηση των τίμιων αθρώπων.

        Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά, αλλά π.χ. το να συναντιέται μυστικά ο κ.Τσίπρας με το στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, μάρτυρα υπεράσπισης των ΌΥΚάδων που φώναζαν αισχρά ρατσιστικά συνθήματα και το μόνο υπουργό που αντάλλαξε χειραψία στη Βουλή με το Φύρερ, είναι καταφανώς μια πράξη έξω από την αριστερή ηθική, όπως και η σιωπηρή αποδοχή της από τους συντρόφους του.

        Αναλίσκεσαι νομίζω σε (προσωπικές) επιθέσεις εναντίον ανώνυμων ή επώνυμων αριστερών μπλόγκερς ήσσονος εκτοπίσματος (γιατί είμαστε και εμείς αριστεροί με την έννοια ότι διεκδικούμε μια κοινωνία αξιοπρέπειας, δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, μάλιστα είμαστε πολύ πιο αριστεροί απο το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει η ηγετική του ομάδα, ούτε αρχές, ούτε αρετή, ούτε γνώση, ούτε πυξίδα, ούτε σκοπό άλλο από την κατάληψη της εξουσίας), αντί να πιάνεις θέματα στα οποία η Αριστερά και η κοινωνία πάσχουν.

        Εμένα με έχεις κρεμάσει στα μανταλάκια καθημερινά στο μπλογκ σου, όμως επικοινωνώ μαζί σου γιατί όπως σου έχω πει, δεν με αγγίζουν αυτά που μου καταλογίζεις κι αν έχεις προσέξει δεν σε έχει ακολουθήσει στις επικρίσεις κανεις από τους σχολιαστές σου πλην ενός που συνελήφθη ψευδόμενος από εμένα, συκοφαντώντας με πως δήθεν ο Φλωράκης δεν είχε δώσει ποτέ συνέντευξη στο Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, ενώ του απέδειξα πως έδωσε.

        Προσωπικά πιστεύω στο του Ψευδο-Αριστοτέλη: «Μεγαλοψυχία δ’εστίν αρετή ψυχής, καθ’ήν δύναται φέρειν ετυχίαν και ατυχίαν και τιμήν και ατιμίαν», προσπαθώ να ανέχομαι λοιπόν όλες τις συμπεριφορές τρίτων που με αφορούν, πιστεύοντας πολύ περισσότερο πως αν κάποιος έντιμος άνθρωπος με αδικεί, προφανώς από άγνοια, κάποια στιγμή θα το αντιληφθεί.

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        Φίλε Λασκαράτε,

        Δεν ξέρω πώς συμβαίνει, αλλά υποπτεύομαι ότι εκλαμβάνεις τον χαρακτηρισμό φιλελεύθερος ως βρισιά. Επισυνάπτω λοιπό κάποια βασικά, βασικότατα από τη Wikipedia. Έτσι, για να συνεννοηθούμε επί τέλους. Αν αύριο μού δηλώσεις υπεύθυνα και επίσημα ότι δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε όσα αναφέρονται παρακάτω, υπόσχομαι να μην ξαναχρησιμοποιήσω αυτόν τον χαρακτηρισμό για σένα.

        Για τα υπόλοιπα του σχολίου σου αύριο.

        Τα λέμε

        Φιλελευθερισμός
        Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
        Φιλελευθερισμός (eng: liberalism) είναι ένα σύνολο ιδεών ή ένα φιλοσοφικό ρεύμα που θέτει ως κύριο στόχο την πολιτική, κοινωνική ή οικονομική ελευθερία του ατόμου. Ο όρος όμως χρησιμοποιείται για διάφορες ιδεολογίες, οι οποίες δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους.
        Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
        1 Πολιτική φιλοσοφία
        2 Φιλελεύθερη αρχή
        3 Οικονομικός φιλελευθερισμός
        4 Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή σοσιαλφιλελευθερισμός
        5 Συντηρητικός φιλελευθερισμός
        6 Διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού φιλελευθερισμού
        7 Νεοφιλελευθερισμός
        8 Εξωτερικές συνδέσεις
        9 Παραπομπές – σημειώσεις

        Πολιτική φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Ο «φιλελευθερισμός» με την κλασική έννοια του όρου αναφέρεται στο πολιτικό κίνημα που γεννήθηκε μαζί με την άνοδο της αστικής τάξης το 18ο αιώνα. Αποτέλεσε την ιδεολογία της, τον τρόπο με την οποίο η αστική τάξη κατανόησε τον κόσμο. Εν μέσω του Διαφωτισμού, πρώτα με την Αμερικανική και στη συνέχεια με τη Γαλλική Επανάσταση, τέθηκε από την αστική τάξη το αίτημα της διακυβέρνησης από πολιτικούς αντιπροσώπους. Μπορούμε να πούμε σχηματικά ότι η σύγχρονη αντιπροσωπευτική φιλελεύθερη δημοκρατία αποτελεί μετεξέλιξη αυτών των ιστορικών πολιτικών διεργασιών.

        Φιλελεύθερη αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Η «φιλελεύθερη αρχή» στο συνταγματικό δίκαιο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αρχή του κράτους δικαίου.[1] Κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ατομικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά της ισότητας, της ανεξιθρησκίας και της ιδιοκτησίας, και προστατεύει το άτομο περιορίζοντας την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας που πηγάζει από τη «δημοκρατική αρχή», δηλαδή την αρχή της πλειοψηφίας.

        Οικονομικός φιλελευθερισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Οικονομικός φιλελευθερισμός σημαίνει ότι στην οικονομική σφαίρα δραστηριοτήτων προστατεύεται ή και ενθαρρύνεται η ατομική πρωτοβουλία. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός έχει ταυτιστεί με μείωση του κρατισμού, περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία και απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές ρυθμίσεις. Συνοψίζεται συνήθως στη φράση «laissez faire – laissez passer», που θεωρείται το βασικό σύνθημα του ελεύθερου εμπορίου.

        Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή σοσιαλφιλελευθερισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή σοσιαλφιλελευθερισμός (eng: social liberalism) είναι η πεποίθηση ότι ο φιλελευθερισμός πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός επιδιώκει να εξισορροπήσει την ατομική ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Λέγεται και μοντέρνος φιλελευθερισμός και είναι η επικρατούσα μορφή φιλελευθερισμού σήμερα στις ΗΠΑ. Όπως ο κλασσικός φιλελευθερισμός, ενστερνίζεται την οικονομία της αγοράς και την επέκταση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά διαφέρει στο ότι πιστεύει πως ο θεσμικός ρόλος του κράτους πρέπει να επεκτείνεται στη διευθέτηση κοινωνικών ζητημάτων όπως η ανεργία, η υγειονομική περίθαλψη και η μόρφωση. Σύμφωνα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, το καλό της κοινότητας είναι σε αρμονία με την ελευθερία του ατόμου. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει επίσης συνδεθεί στην Ευρώπη με την υπεράσπιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων που δεν ανήκουν στην οικονομική σφαίρα (διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, αποποινικοποίηση της χρήσης τοξικοεξαρτητικών ουσιών, αναγνώριση δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου κ.α.).
        Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, όπως είπαμε, βασίζεται στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία επιδιώκει να περιλαμβάνει τόσο τις αρχές της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης, όσο και τα ατομικά δικαιώματα. Μια διατύπωση της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης υπό το πρίσμα αυτό δίνεται από τον Τζον Ρωλς και συνοψίζεται ως εξής:
        «Το κάθε άτομο κατέχει απαραβίαστο (δικαίωμα), που βασίζεται στη δικαιοσύνη, το οποίο ούτε η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας δεν μπορεί να υπερβεί. Για το λόγο αυτό, η δικαιοσύνη αρνείται το ότι απώλεια της (οικονομικής) ελευθερίας κάποιων δικαιολογείται από ένα υψηλότερο κοινό καλό των άλλων.»[2]
        Κοινωνικά φιλελεύθερες πολιτικές έχουν υιοθετηθεί ευρέως σε μεγάλο μέρος του καπιταλιστικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κοινωνικά φιλελεύθερες ιδέες και τα κόμματα τείνουν να θεωρούνται, κεντρώα ή κεντροαριστερά. Ο όρος κοινωνικός φιλελευθερισμός συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο μοντέρνος ή νέος φιλελευθερισμός για να διαφοροποιηθεί από τον παλαιό ή κλασικό φιλελευθερισμό.
        Μια αντίδραση κατά του κοινωνικού φιλελευθερισμού στα τέλη του εικοστού αιώνα, που συχνά αποκαλείται νεοφιλελευθερισμός, οδήγησε σε μονεταριστικές οικονομικές πολιτικές και στη μείωση της παροχής των υπηρεσιών της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν είχε ως αποτέλεσμα την επάνοδο του κλασικού φιλελευθερισμού, καθώς οι κυβερνήσεις συνέχισαν να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και να διατηρούν τον έλεγχο επί της οικονομικής πολιτικής.

        Συντηρητικός φιλελευθερισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Ο συντηρητικός φιλελευθερισμός είναι μια εκδοχή του φιλελευθερισμού που συνδυάζει φιλελεύθερες αξίες και πολιτικές με συντηρητικές στάσεις ή που, πιο απλά, αντιπροσωπεύει τη δεξιά πλευρά του φιλελεύθερου κινήματος. Τα συντηρητικά φιλελεύθερα κόμματα συνδυάζουν φιλελεύθερες πολιτικές (π.χ. διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας) με πιο παραδοσιακές στάσεις σε κοινωνικά και ηθικά θέματα. Είναι γενικά υποστηρικτές του οικονομικού φιλελευθερισμού και ακολουθούν μια αυστηρότερη στάση απέναντι στο έγκλημα και την παρανομία. Ιστορικά, τα συντηρητικά φιλελεύθερα κόμματα είχαν την τάση να αναπτύσσονται σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα μεγάλα συντηρητικά κόμματα ήταν χριστιανοδημοκρατικά και δεν έθεταν πολιτικά το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας.

        Διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού φιλελευθερισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Ο όρος «φιλελεύθερος» έχει διαφορετική έννοια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ ο όρος «φιλελευθερισμός» είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ανάμεσα στις δύο αυτές εκδοχές των φιλελεύθερων ιδεών υπάρχει μια καίρια αντίθεση:
        Οι οπαδοί του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού επιθυμούν την όσο το δυνατόν μικρότερη έκταση του κράτους και παρέμβαση αυτού στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μικρότερη φορολογία, χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, μικρότερες επιδοτήσεις, αλλά και την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων οικονομικής ή μη φύσης (ποινικό και οικονομικό έγκλημα, ανεξιθρησκία, σεξουαλικά δικαιώματα κλπ.). Θεωρούν ότι οι μεγάλες κρατικές δαπάνες συνεπάγονται κατασπατάληση πόρων, διαφθορά, συνδιαλλαγή πολιτικού με πολίτη και δημιουργία διογκωμένης κρατικοδίαιτης κομματοκρατίας (δεν πιστεύουν στη λογική του «άγγελου που θα μας κυβερνήσει»), και κατά συνέπεια σταδιακή καθίζηση της παραγωγικότητας, του ανταγωνισμού και τελικά της ίδιας της οικονομίας, με αποτέλεσμα τη σμίκρυνση της «πίτας» και τη μείωση του εισοδήματος όλων. Στο ίδιο πνεύμα, αντιτίθενται στην απευθείας κρατική οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών (όπως π.χ. κατά την οικονομική κρίση του 2008/9 – την οποία θεωρούν απότοκο του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία), που πιστεύουν ότι στρεβλώνει την πραγματική οικονομία. Στην αντίληψη των οπαδών του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού κεντρική θέση κατέχει η ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας από τις υποχρεωτικές και ανελαστικές προστατευτικές δομές και η εξ αυτού ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (ελεύθερα ωράρια, ελεύθερες εργάσιμες ημέρες, ελεύθερες διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης των εργατικών και εργοδοτικών ομάδων, καθιέρωση θεσμού μαθητείας για νέους και ανειδίκευτους, απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ θέσεων εργασίας) ώστε να καθίσταται πιο κινητική η αγορά και να μην προστατεύονται από το νόμο όσοι έχουν εργασία εις βάρος εκείνων που δεν έχουν. Επίσης, οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι πιστεύουν πως ο συνδικαλισμός (νοούμενος ως διεκδίκηση εργασιακών βελτιώσεων εκ μέρους του συνόλου των εργαζομένων) αποτελεί υπερβολική στρέβλωση για την οικονομία.[εκκρεμεί παραπομπή]
        Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί του αμερικανικού φιλελευθερισμού θεωρούν αναντικατάστατες τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, διατεινόμενοι ότι παίζουν αναδιανεμητικό ρόλο υπέρ των πιο αδύναμων οικονομικά ομάδων και μειονοτήτων. Με αυτήν την έννοια ο αμερικανικός φιλελευθερισμός είναι πιο κοντά στις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός είναι καθαρός οπαδός της ελεύθερης αγοράς και κοινωνίας. Ο κοινωνικός προσανατολισμός των δύο αυτών σχολών είναι σχεδόν αντιδιαμετρικός: από τη μία η στήριξη της δημιουργικότητας και η άρνηση της παρέμβασης όταν δεν παραβιάζεται ο νόμος (ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός), ενώ από την άλλη η στήριξη των πιο «αδύναμων» μέσω της κρατικής δαπάνης (αμερικανικός φιλελευθερισμός). Η διαφορά αυτή οφείλεται στις αιτίες που για κάθε ρεύμα περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου. Για τον ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό εχθρός της ελευθερίας είναι το κράτος, το οποίο περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τον αμερικανικό φιλελευθερισμό η ελευθερία του ατόμου δεν απειλείται από το κράτος, αλλά από τα μονοπώλια και την οικονομική ανισότητα.

        Νεοφιλελευθερισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
        Φιλελεύθεροι στοχαστές σαν τον πολιτικό φιλόσοφο Ρόμπερτ Νόζικ και το νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν απορρίπτουν τον κοινωνικό φιλελευθερισμό όπως αυτός εκφράζεται στην Αμερική ως ψεύτικο φιλελευθερισμό. Για αυτούς το κράτος δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην οικονομία γιατί καταστρέφει την ελευθερία, αυτο-αναιρώντας έτσι αυτό που εκπροσωπεί ο όρος «φιλελευθερισμός». Η ελευθερία, με βάση τις απόψεις αυτές, είναι μία και αδιαίρετη.
        «While liberals* are in favor of any sexual activity engaged in by two consenting adults, when these consenting adults engage in trade or exchange, the liberals step in to harass, cripple, restrict, or prohibit that trade. And yet both the consenting sexual activity and the trade are similar expressions of liberty in action.» – Murrey Rothbard
        * με την αμερικανική έννοια
        Η αντίληψη αυτών των διανοητών χαρακτηρίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου φιλελευθερισμού έχοντας πάρει το όνομα «νεοφιλελευθερισμός».[εκκρεμεί παραπομπή] Τη «νεοφιλελεύθερη» αντίληψη[εκκρεμεί παραπομπή] εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην πράξη η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη Μ. Θάτσερ στην Μ. Βρετανία και η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Ρ. Ρήγκαν στις ΗΠΑ.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Αγαπητέ Left,
        τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
        Δεν ανήκω σε αυτούς που προσδιορίζουν τις θέσεις τους στο οικονομικό ζήτημα με τον όρο φιλελεύθερος και με όποιο παράγωγο (νεοφιλελεύθερος, κλπ).
        Είμαι οπαδός του δημοκρατικού σοσιαλισμού με μεγάλη έμφαση και στις δυο λέξεις του όρου.
        Νομίζω πως είμαι πολύ σαφής και αν διαφωνείς, δείξε μου που έχω εκφρασθεί ως οικονομικά φιλελεύθερος.

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        Φίλε Λασκαράτε,

        Φαντάζομαι να με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση. ‘‘Ανώτερες’’ δυνάμεις… 🙂

        Πρέπει να κατανοήσεις, ή να ξαναθυμηθείς, ή να μάθεις, ή οτιδήποτε σχετικό τέλος πάντων, γιατί βέβαια δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό σου, ούτε κάνω δίκες προθέσεων.

        Μου κάνεις λόγο για δημοκρατικό σοσιαλισμό. Μα ο σοσιαλισμός, (να παίξω κι εγώ με την αποστροφή τού Πουλαντζά) είτε θα καταστήσει την ιδιοκτησία τών μέσων παραγωγής κοινωνική, δηλαδή κοινωνικοποιημένη, είτε δεν θα υπάρξει. Αυτό το συμμερίζεσαι; Δεν ξέρω αν το συμμερίζεσαι, αλλά εγώ γραμμένο δεν το έχω δει ποτέ. Επομένως τι σοσιαλισμός είναι αυτός (δημοκρατικός ή αυταρχικός ή αριστοκρατικός ή οτιδήποτε άλλο); Μου λες ότι δεν είσαι οικονομικά φιλελεύθερος. Δηλαδή συμφωνείς με την αποκοπή τής ιδιοκτησίας από τα δικαιώματα του ατόμου και το αναγνωρίζεις μόνο στην κοινωνικοποιημένη του μορφή; Ουδέποτε έχεις πει κάτι τέτοιο. Το ότι είσαι εναντίον τού ακραίου καπιταλισμού δεν σε κάνει μη φιλελεύθερο. Σε κάνει μετριοπαθή φιλελεύθερο, ή αριστεροφιλελεύθερο, ή σοσιαλδημοκράτη κ.λπ.

        Σας το έχει γράψει ο Καστρινάκης, το ξαναγράφω κι εγώ: Έχετε φτιάξει μια καρικατούρα Αριστεράς στο κεφάλι σας που όμως δεν έχει καμία σχέση με σοσιαλισμό. Και μη μου πεις ότι παραβιάζω το ατομικό σου δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Γιατί εδώ μιλάμε για πολιτικές έννοιες. Και στην προκείμενη περίπτωση, για ψευδεπίγραφες πολιτικές έννοιες. Δέχομαι καλόπιστα ότι εσείς έχετε την απόλυτη πεποίθηση πως αυτό που λέτε δημοκρατικό σοσιαλισμό (κάτι που συχνά αναφέρεται και όχι από αριστερούς μόνο ως κεντροαριστερά, προοδευτική παράταξη, σοσιαλδημοκρατία, δημοκρατική παράταξη, προοδευτικό κέντρο, σοσιαλφιλελευθερισμό και άλλα παρόμοια), αυτό είναι και η Αριστερά. Δεν μπορώ όμως να προσυπογράψω και άρα να επικυρώσω μία τέτοια διαστροφή πολιτικών εννοιών που οι κυρίαρχες τάξεις έχουν ‘‘μαγειρέψει’’, μόνο και μόνο επειδή εσείς βρίσκετε το παρασκεύασμα νόστιμο και της αρεσκείας σας. Διότι, αν αληθεύει αυτό που είπε ο Ντεριντά (ο κυρίαρχος δίνει το όνομα, αυτός ονομάζει τα πράγματα), άλλο τόσο αληθεύει ότι ο κυριαρχούμενος που αποδέχεται την ονοματοδοσία τού κυρίαρχου είναι άξιος της μοίρας του… Ε, όσο μπορώ το αποφεύγων να είμαι άξιος της μοίρας μου. Είναι δικαίωμά σας να αποδέχεστε την ονοματοδοσία που ασκούν οι κυρίαρχοι. Γιατί δεν είναι δικαίωμά μου να την αρνούμαι;

        Τα υπόλοιπα που αναφέρεις για το τσαρδί μας δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν με τα συζητούμενα. Ούτε η επιστροφή στο παρελθόν τών συγκρούσεών μας (νόμιζα ότι τα είχαμε αφήσει πίσω αυτά…). Και δεν μπορώ παρά να απορήσω που κάνεις λόγο για «προσωπικές επιθέσεις». Όχι μόνο γιατί δεν ήταν προσωπικές, αλλά και γιατί κατά το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τους, δεν ήταν παρά αντίκρουση λασπολογικών συκοφαντιών (Μανιαδάκια, πράκτορες της ΕΥΠ, ρατσιστές, Καρατζαφεράκια, κουκουλοφόροι, ύποπτοι ανώνυμοι, έμμισθοι υπονομευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, παπαγαλάκια τού ΔΟΛ, και λοιπά). Δεν περίμενα ότι αυτοί που έγιναν πρώτοι στόχοι ανάλογων λασπολογιών θα άφηναν απ’ έξω αυτή την παράμετρο…

        Τα λέμε

      • Ο/Η Po λέει:

        Συγγνώμη που επεμβαίνω, αλλά βλέπω ότι ο κ.Λασκαράτος αργεί, ή δεν έχει τη διάθεση για απάντηση, γι αυτό να πω δυο λόγια.

        1. Λες: Μου κάνεις λόγο για δημοκρατικό σοσιαλισμό. Μα ο σοσιαλισμός, (να παίξω κι εγώ με την αποστροφή τού Πουλαντζά) είτε θα καταστήσει την ιδιοκτησία τών μέσων παραγωγής κοινωνική, δηλαδή κοινωνικοποιημένη, είτε δεν θα υπάρξει. Αυτό το συμμερίζεσαι; Δεν ξέρω αν το συμμερίζεσαι, αλλά εγώ γραμμένο δεν το έχω δει ποτέ.

        -Και ούτε θα το δεις, διότι είτε φιλοσοφικά είτε στην πράξη αυτό ακόμα δεν έχει λυθεί( θεωρείται λυμένο μόνο από ημιμαθείς και δογματικούς ευαγγελιστές), είναι ζήτημα που προϋποθέτει πολλά αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον χαρακτήρα του σοσιαλιστικού κράτους, δηλαδή ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ αποφασίζουν Ο Πουλαντζάς ήταν τουλάχιστον ο 100ός μαρξιστής θεωρητικός που μίλησε (και προβληματίστηκε) μετά τον Ένγκελς τον 19ο αι. για (το τι θα έπρεπε να σημαίνει) κρατική/κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

        Τι άλλο είπε ο Πουλαντζάς ( Αλήθεια γιατί δεν μας το είπες; ): «…απόκριση σε τούτα τα ερωτήματα δεν υπάρχει, ακόμη. Δεν υπάρχει καν σαν θεωρητικό μοντέλο Απόλυτο μέσα απ’ τα ιερά κείμενα κάποιων κλασικών. Κι η ιστορία Δεν μας έδωσε μέχρι σήμερα μια πετυχημένη εμπειρία του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό: αντίθετα, μας έδωσε αρνητικά παραδείγματα προς αποφυγή και σφάλματα για προβληματισμό, πράγμα που δεν είναι αμελητέο. Μπορούμε, βέβαια, πάντα να προβάλλουμε το επιχείρημα, στ’ όνομα του ρεαλισμού εννοείται (της δικτατορίας του προλεταριάτου, ή των άλλων, των καθώς πρέπει νεοφιλελεύθερων), ότι αν ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν υπήρξε ακόμη πουθενά, είναι γιατί δεν έχει καμιά πιθανότητα να υπάρξει. Ίσως: δεν έχουμε πια την αθάνατη πίστη στηριγμένη σε κάποιους αμετάθετους νόμους μιας αναπόφευκτης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής επανάστασης, μήτε την Υποστήριξη μιας πατρίδας του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα πάντως είναι σίγουρο: ο σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός […]Κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά κάπως μετατοπισμένοι: τελικά, οι κίνδυνοι είναι να πάρουμε το δρόμο που οδηγεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις σφαγές και να είμαστε, εμείς, τα διαλεχτά τους θύματα. Σ’ αυτό θ’ απαντήσω ότι, κίνδυνος για κίνδυνος, είναι πάντως προτιμότερος παρά να σφάζουμε τους άλλους για να καταλήξουμε κι οι ίδιοι κάτω από το λεπίδι κάποιας Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας ή κάποιου Δικτάτορα του προλεταριάτου.»

        Αλήθεια, θα μπορούσατε να μου πείτε ποια είναι τα Μέσα Παραγωγής και το ποσοστιαίο τους βάρους στην συνολική οικονομία της χώρας; Θα ήθελα μιαν απάντηση…

        2. Λες: «Δηλαδή συμφωνείς με την αποκοπή τής ιδιοκτησίας από τα δικαιώματα του ατόμου και το αναγνωρίζεις μόνο στην κοινωνικοποιημένη του μορφή; Ουδέποτε έχεις πει κάτι τέτοιο»

        Άλλη μια κλασική (η δεύτερη), αφελέστατη ερώτηση/απορία, που τονίζεται κυρίως με το «Ουδέποτε έχεις πει κάτι τέτοιο»…

        Και ούτε –προς το παρόν– θα το ακούσεις από εμάς, διότι η πραγματικότητα των αριθμών της οικονομίας δεν είναι παίξε-γέλασε, όλα της τα στοιχεία είναι κρίσιμα και χρήζουν σοβαρής μελέτης πριν υποστούν την όποια (μαρξιστική ή άλλη) επεξεργασία. Δεν υπάρχει άλλη χώρα αγαπητέ στην Ευρώπη –ούτε και στον πλανήτη, που να έχει τόσους πολλούς αυτοαπασχολούμενους και τόσα μικροαφεντικά όπως η Ελλάδα σε αναλογία με τον πληθυσμό. Περίπου το 60%(!) όσων απασχολούνται είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 απασχολούμενους. Στην Ευρώπη των «27», ενδεικτικά: Δεύτερη και καταϊδρωμένη έρχεται η Ιταλία με 47%, 3η η Πορτογαλία με 42% και 4η η Γαλλία με 27%(!)…

        Ξέρεις αγαπητέ ότι προ της κρίσης, στο σύνολο της οικονομίας, οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων δεν ξεπερνούν το 9% του εργατικού δυναμικού; (μαζί με τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες). Αν όλα αυτά τα γνώριζες, δεν θα έκανες την ερώτηση…

        Να μιλήσω για την κατακερματισμένη γεωργία όπου για παράδειγμα ο μέσος εξαγωγικός(!) αμπελώνας είναι κάτω των 30 στρεμμάτων. Να μην μιλήσω για τα εκατομμύρια αυθαίρετων ιδιοκτησιών, διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

        Ρώτα λοιπόν πρώτα το εαυτό σου αγαπητέ –άσε τη φιλοσοφική διάσταση του ζητήματος– αν πρώτα εσύ «συμφωνείς με την αποκοπή τής ιδιοκτησίας από τα δικαιώματα του ατόμου και το αναγνωρίζεις μόνο στην κοινωνικοποιημένη του μορφή…» όπως λες.

        Δεν θα συνεχίσω, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά που θα μπορούσα να σου γράψω –θα τελειώσω μόνο με αυτό που λες για το ότι έχουμε φτιάξει μια καρικατούρα Αριστεράς στο κεφάλι μας
        Απαντώ όσο απλά είναι δυνατόν:

        1. Ο τεράστιος φιλοσοφικός προβληματισμός, ο πλούτος των ιδεών των τελευταίων δεκαετιών που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται σε οδυνηρή αναντιστοιχία με τη φτώχεια των χιλιομασημένων μαρξιστικο-κομματικών τσιτάτων του τέλους του 19ου –αρχές του 20ου αιώνα.
        2. Την (κομματική της) καρικατούρα η Αριστερά την διεκδίκησε και την κέρδισε με το σπαθί της.

        (Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ που εσείς υπερασπίζεστε στο όνομα της ενότητας της Αριστεράς, τι λέει για την… κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής, την έχει άραγε στο «πρόγραμμά του; Να δω αν θα τον ΑριστεροΜετρήσω κι εγώ με τα ίδια με σας κριτήρια )

    • Ο/Η Ευγένιος λέει:

      Τα χάπια μου τα πήρα. Είπα και παλαιότερα, πάντα μια γραψαρχιδίνη πριν τις εμμονές και η φρίκη του ορθολογισμού σας γίνεται Allou fan park. Δεν έχω κάτι να σου συστήσω για την ΑΝΑΝΔΡΙΑ να λες μισές κουβέντες, αίολες, ύπουλες, ατεκμηρίωτες και πάντα στην απέξω απέξω και μετά να κάνεις την κουφή ρωτώντας «τα χάπια σου τα πήρες»; Όπα ρε προχωρημένε ορθολογιστή. Θα μπορούσες απλά να απαντήσεις πριν ανησυχήσεις για την φαρμακευτική μου αγωγή. Οπότε ξαναρωτάω. Έλληνες πολίτες μειοψηφία στην Θράκη απέναντι σε ποιούς και με τί όνομα. Πως θα διορθωθεί αυτή η αδικία; Επιπλέον οραματίζεσαι «μια κοινωνία Αλληλεγγύης και οικολογικής ευαισθησίας» μπορείς να μου πεις τουλάχιστον πως την ονομάζεις αυτή την κοινωνία στις ονειρώξεις σου; OXI γιατί περιμένω απάντηση αλλά προς επιβεβαίωση του ποιός δεν παίρνει τα φάρμακά του με συνέπεια. Και πάλι περαστικά. κοκοκοκοκοκοκοκοκο

  8. Ο/Η Antifa2 λέει:

    xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/basileios-markezinhs-anoigma-pros-thn-rwsia-h-monh-lush-h-thesh-ths-chrushs

    XΡYΣH AYΓΗ
    ΦΩΤΟ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

    Βασίλειος Μαρκεζίνης: “Άνοιγμα προς την Ρωσία η μόνη λύση!” – Η θέση της Χρυσής Αυγής

    Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 – 15:29 378

    Το άνοιγμα προς τη Ρωσία είναι η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο Έλληνας με τη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική καριέρα. Υποστηρίζει πώς ο μόνος ηγέτης αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και επικρίνει σφόδρα τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση σήμερα στη χώρα μας. «Υπάρχει έλλειμμα ηγετών. Αυτοί που έχουμε είναι υποταγμένοι σε ξένα συμφέροντα», επισημαίνει και προσθέτει πώς «πώς είναι μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία μία κυβέρνηση να χτυπά τη δική της τάξη».

    Η θέση της Χρυσής Αυγής

    Ως προς το μείζον ζήτημα των ελληνορωσικών σχέσεων, οι θέσεις της Χρυσής Αυγής είναι συγκεκριμένες. Ακολουθεί απόσπασμα του πολιτικού μας προγράμματος:

    ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ: Απαιτείται επίσης άμεση αναστροφή του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού και επανεξέταση των συμμαχιών μας, οι οποίες δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα στα εθνικά συμφέροντα. Άμεση στροφή, επενδυτική και ενεργειακή κατ’ αρχάς, προς τη Ρωσία

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Απίστευτο αλλά αληθινό.
    Ο Τσίπρας υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή, με σοβαρή συγκεκριμένη καταγγελία με στοιχεία και με περιεχόμενο!
    Είναι μια από τις ελαχιστες πραγματικά αντιπολιτευτικές του παρεμβάσεις που δεν είναι κούφια και δημαγωγική.

    http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-iliggiodi-posa-se-etaireies-symboyloys-os-eksoda-dimosioy-xreos
    Τσίπρας: Ιλιγγιώδη ποσά σε εταιρείες – συμβούλους

    Για «ιλιγγιώδη ποσά» που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, κάνει λόγο ο αργηχός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό Οικονομικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η εν λόγω δαπάνη «έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές»…………….

  10. Ο/Η kimon λέει:

    Αδυνατώ να καταλάβω τη χολή σου κατα του Β.Μαρκεζίνη…..»δεν θα πέσουμε στην πυρά για τις απόψεις μας ….αλλά θα πέσουμε στην πυρά για να έχουμε το δικαίωμα να λέμε τις απόψεις μας, κατά Νίτσε» αυτό έκανε κι ο Β Μαρκεζίνης, είτε σου αρέσει είτε όχι ο καθένας έχει το τρόπο του,εσύ προς τι ταλανίζεσαι με την διαρκή σου κακεντρέχεια για τα δήθεν κακώς κείμενα της πολιτικής και των πολιτικών;;;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kακεντρεχείς είναι δυο παραπάνω σχολιαστές που δεν σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί και προσποιούνται ότι με τον όρο «μειονότητα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης», εννοώ δήθεν τους Έλληνες «Χριστιανούς» και όχι τους «μουσουλμάνους», οι οποίοι ας το μάθουν η κυρία και ο κύριος, είναι Έλληνες πολίτες με δικαιώματα, κι ας θέλει να τους διώξει ο Μ.Θεοδωράκης στην Τουρκία, πάλι καλά δηλαδή γιατί την κ. Ρεπούση τη θέλει στη Νιγηρία.
      _______________

      Κimon,
      Αν ήμουν κακεντρεχής, θα τα έγραφα όλα τα αλισιβερίσια του κ.Τσίπρα:

      http://www.defencenet.gr/defence/o/30081

      Παρουσιάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση ο μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των 39 της ΟΥΚ-ΜΥΑΛΣ δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Δ. Αγγελίδης. Ο δημοσιογράφος και βασικός μάρτυρας κατηγορίας δεν είχε παρουσιαστεί στο ναυτοδικείο όπως έπρεπε σήμερα το πρωί και για το λόγο αυτό το δικαστήριο είχε ζητήσει την προσαγωγή του με αστυνομικό όχημα.

      Μετά την εμφάνιση του δημοσιογράφου η δίκη συνεχίστηκε κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάρτυρες κατηγορίας δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο διότι όπως είπαν, απειλήθηκε η σωματική τους ακεραιότητα κατά την προηγούμενη δίκη

      Ως μάρτυρες υπερασπίσεως στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν οι Υποναύαρχος (ε.α) Δ. Θεοφανίδης, ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α) Β. Πολίτης και ο πρώην Α/ΓΕΣ Γράγκος Φραγκούλης, ενώ δεν επιτράπηκε στον βουλευτή Π. Καμμένο να καταθέσει πληροφορίες που διέθετε.

      http://www.ekeo.gr/2013/12/%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

      Ο Στργος Φραγκούλης Φράγκος μιλά στην παρουσίαση του βιβλίου του Ακαδημαϊκού Βασίλη Μαρκεζίνη

      stoxos.gr/2012/05/blog-post_2815.html
      ΣΤΟΧΟΣ
      17/5/12

      ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ! ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…

      7:00 μ.μ.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=546684
      08/12/2013
      Ο Μαρκεζίνης, ο Τσίπρας και ο στρατηγός Φράγκος

      Τι κοινό έχουν ένας σερ και ακαδημαϊκός, ένας πρόεδρος αριστερού κόμματος και ένας στρατηγός; «Και οι τρεις συναντώνται στο αντιμνημονιακό μέτωπο» λένε οι πιο μυημένοι που έχουν γνώση του παρασκηνίου, όταν αναφέρονται στον ακαδημαϊκό κ. Β. Μαρκεζίνη, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και στον πρώην αρχηγό ΓΕΣ κ. Φρ. Φράγκο.

      Η προ ημερών εκδήλωση του κ. Μαρκεζίνη στην Αίγλη Ζαππείου για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η Ελλάδα στον Κατήφορο – Η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική – Οι εγκαταλελειμμένες Ενοπλες Δυνάμεις» έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια και σενάρια για το αν αυτό αποτελεί προμήνυμα για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

      …………………….

      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει συνειδητά να διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του και στον συντηρητικό χώρο. Οπως λένε υψηλόβαθμοι παράγοντες του κόμματος που συνομιλούν «ανοιχτά» και με ορισμένα επώνυμα «καραμανλικά» στελέχη, «διευρύνεται το αντιμνημονιακό μέτωπο», αν και ορισμένοι κακεντρεχείς διερωτώνται: «Θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαρκεζίνη ή Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».

      Επίσης άκρως ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι το τελευταίο διάστημα επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει και ο κ. Φράγκος, για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα άμυνας και γεωστρατηγικής.
      ___________________

      και μια κριτική για το συγγραφικό έργο του Sir

      http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_12/12/2010_425409

      Οι λαβύρινθοι της εξωτερικής πολιτικής

      Κλισέ, περιαυτολογία και επαναλήψεις στα δύο πρόσφατα βιβλία του προβεβλημένου ακαδημαϊκού Βασίλειου Μαρκεζίνη
      Του Νικου Xρυσολωρα
      12-12-10
      …………….
      Μία πιθανή εξήγηση είναι πως ο Μαρκεζίνης είναι από τους πλέον χαρισματικούς εκπροσώπους ενός δημοφιλέστατου ρεύματος σκέψης, το οποίο ο Ακης Γαβριηλίδης έχει εύστοχα χαρακτηρίσει «ριζοσπαστικό πατριωτισμό». Πρόκειται για έναν ιδεολογικό αχταρμά, στον οποίο με κάποιο τρόπο συνυπάρχουν αρμονικά ο εθνικισμός, η αντιδυτική ρητορική, οι θεωρίες συνωμοσίας και θυματοποίησης των Ελλήνων, ο λαϊκισμός, αλλά και το μαρτυρολόγιο και ο ξύλινος λόγος της Σταλινικής αριστεράς. Κάθε κοινωνία έχει φυσικά τους οργανικούς διανοούμενους που της αξίζουν. Στη δική μας περίπτωση, ευδοκιμούν όσοι της χαϊδεύουν τα αυτιά…

    • Ο/Η Ευγένιος λέει:

      Λασκαράτε μπορεί εγώ να είμαι κακεντρεχής αλλά αν το κατάλαβες μόλις παραδέχτηκες την προβοκατόρική συμπεριφορά που σε χαρακτηρίζει ουκ ολίγες φορές. Προβοκάτσια και κακεντρέχεια έχουν απόσταση μίας ανάσας. Παίζεις με τις λέξεις. Το έχεις ξανακάνει. Παλαιοτέρα δυσανασχετούσες πλαγίως που συνεχίζουν στην Ελλάδα να λένε Κωνσταντινούπολη αντί Istanbul και να θεωρούν την γενοκτονία των Ποντίων ιστορική αλήθεια, και άλλα κομψά. Επέτρεψε στο ιστιολόγιό σου να έχει και αντίλογο ακόμα και αν τον θεωρείς κατώτερο των περιστάσεων, ακόμα και αν υπάρχουν αδαείς που τσιμπάνε σαν ψάρια στην σοφές προβοκατόρικες αποστροφές σου ώστε να φτάνεις στο σημείο να ανησυχείς αν πήρε τα φάρμακά του αυτός που εκφράζει μια άλλη άποψη. Αν μη τι άλλο η βλακεία μου δίνει λάμψη στην ποιότητα και το βάθος της σκέψης σου που αδυνατώ να συλλάβω. Οπότε κατανόηση. Και μάθε λοιπόν αν σε ενδιαφέρει πως ο κύριος μιας και αναφέρεσαι σε μένα μάλλον, θεωρεί τους μουσουλμάνους της Θράκης Έλληνες πολίτες που έχουν υποστεί άστοχες αντιμετωπίσεις απο την μερία του κράτους κατά καιρούς, και μην συνεχίζεις την προβοκάτσια απο εκεί που την άφησες με το ύφος του παρεξηγημένου υπέρμαχου ανθρωπιστή. Μίσες κουβέντες πετάς και θέλεις να βγείς και απο πάνω. Ετοιμάζεσαι για πολιτική κερίερα και κάνεις πρόβα στα μισόλογα;
      Από πότε εννοείς ως σεβασμό την συμφωνία με τις απόψεις σου ιδίως όταν οι απόψεις σου περιλαμβάνουν σκοπίμως θολές και προβοκατόρικες αποστροφές μιας γιατί αν μη τι άλλο ξέρεις να γράφεις θαυμάσια (σίγουρα καλύτερα από μένα) και αποδεδειγμένα μπορείς να γίνεις με ευκολία σαφής όταν θέλεις. Άλλωστε είναι πολλές φορές που έχω συμφωνήσει σε πολλά από αυτά που γράφεις. Αλλά η βασική μας διαφορά είναι ότι για μένα η λέξη Ελλάδα και η συνείδηση του έθνους δεν είναι εμπόδιο στην εξέλιξη προς έναν καλύτερο κόσμο ο οποίος έχει πολλά κοινά από αυτά που ευαγγελίζεσαι. Απεναντίας. Για σένα όμως είναι ένα καθοριστικό εμπόδιο χωρίς όμως να μπορείς να προτείνεις κάτι χειροπιαστό ως βάση της ουτοπικής σου κοινωνίας παρά μόνο νευρώσεις ενός κακομαθημένου διανοούμενου που όλα του ξινίζουν και του βρωμάνε στην τελική. Λυπάμαι για την έννοια που δίνεις στο σεβασμό όταν αγνοείς πως έννοιες που βάλεις αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην θεώρηση κάποιων και απλά δέξου τον αντίλογο.

  11. Ο/Η eklag λέει:

    Αν κάποιοι κύριοι και κυρίες δεν σέβονται τον χώρο που τους φιλοξενεί
    -κατά την εκτίμηση του ιδιοκτήτη-
    μπορεί να κάνει ό,τι ξέρει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
    Όσο για Ρεπούση και ανάλογα φυράματα γλωσσοπλαστών να εύχεστε
    να μην αναλάβουν δράση οι Έλληνες Πολίτες.
    Θα τους στείλουν ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ από την Νιγηρία.

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    Πέστα Μαρκεζίνη Χρυσόστομε.
    Εξοπλισμοί για να σώσουμε το χριστιανικο μας πολιτισμό από τους βάρβαρους Τουρκαλάδες

    http://www.efsyn.gr/?p=158849

    Το Λιμενικό Σώμα και η επιλεκτική ευαισθησία

    Πολύ επιλεκτική φαίνεται η ευθιξία του Λιμενικού στα τουρκικά δημοσιεύματα που το κατηγορούν ότι πέταξε στα τουρκικά παράλια Σύρους πρόσφυγες δεμένους με χειροπέδες. Παρόμοια ευαισθησία δεν θυμόμαστε να έχει δείξει απέναντι σε πολλά δημοσιεύματα που το καταγγέλλουν για ωμές και συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων, που είχαν αποτέλεσμα τον πνιγμό 177 προσφύγων στο Αιγαίο σ’ ένα χρόνο. Μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα το BBC ενώ και η «Εφ.Συν.» γράφει συνεχώς. Οργανώσεις κατηγορούν την ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης των συνόρων ότι οδηγεί στον θάνατο ανθρώπων.

    Γι’ αυτό, οι εκθέσεις των αξιολογητών Σένγκεν και οι δηλώσεις Ευρωπαίων που «έχουν εξάρει την άψογη επίδοση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.», όπως φροντίζει να μας τις μεταφέρει το Λιμενικό, καλό θα ήταν να αντιπαραβληθούν με τις εκθέσεις-καταπέλτη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων από τις πιο έγκυρες (Διεθνής Αμνηστία, ProAsyl, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς κ.ά.).

    Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει η πρόσφατη ανακοίνωση του Δικτύου Migreurop και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; «Στην Ελλάδα, αφθονούν μαρτυρίες θυμάτων επαναπροωθήσεων που γίνονται από την ελληνική ακτοφυλακή […]. Μας περιέγραψαν λεπτομερώς τις εμπειρίες τους σχετικά με τη βία που δέχονται από όργανα του λιμενικού σώματος που τους κακομεταχειρίζονται (συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών), κλέβουν προσωπικά τους αντικείμενα (κοσμήματα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα), πετούν διάφορα έγγραφα ταυτοποίησης στο νερό, ενώ συχνά ρίχνουν με τη βία και τους ίδιους αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες/μετανάστριες στη θάλασσα προς τα τουρκικά παράλια».

    Ολοι πια λένε ψέματα; Βρίσκεται παντού τουρκικός δάκτυλος; Ας απαντήσει το Λιμενικό, διεξάγοντας σοβαρή έρευνα, αντί να συνεχίζει την τακτική της δολοφονικής ατιμωρησίας.

    Δημήτρης Αγγελίδης

  13. Ο/Η athriskos λέει:

    Εδώ και κάμποσο καιρό η εντροπία (αμείλικτος νόμος της φύσης) των συστημάτων και της Δεξιάς και της Αριστεράς, αμόλησε ακάθεκτη την δύναμη της όσμωσης να επέλθει κατ’ επάνω τους και να τα διαλύσει προς την κατεύθυνση της ομοιογένειας. Μας προέκυψε έτσι μια σούπα με αριστεροδεξιά γεύση, η οποία φέρει όλες τις κακόγουστες μυρουδιές και των δυο πολιτικών συστημάτων.

    Ο μύλος που αλέθει τους κόκκους του μαύρου και του κόκκινου πιπεριού πάντοτε ξερνά και κάποιους κόκκους άθικτους από τα δόντια των σπαστήρων του. Πρόκειται για κόκκους ιδιαίτερα σκληρούς. Κόκκους που δεν χωνεύονται από κανένα στομάχι. Μέχρι και στα κόπρανα του οργανισμού που τους κατάπιε διατηρούν το χρώμα τους.

  14. Ο/Η Servitoros λέει:

    Ο Βασιλάκης είναι σκιά του πατέρα του, που ήταν σαφώς ποιό επικίνδυνος από τον γιο. Ενδεικτικά, το μεταθανάτιο γλύψιμο του Στέφανου Μάνου για τον μπαμπά Μαρκεζίνη, από ρεπορτάζ του Ιού http://www.iospress.gr/mikro2000/mikro20000115.htm. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μάνο έχει κινηθεί και άλλό πουλέν του νεοφιλελευθερισμού που ξεφυσσόντας ανηπαρήγαγε τον ακροδεξιό μύθο του «εάν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο, ο Μαρκεζίνης θα μας έκανε δημοκρατία χωρίς ΚΚΕ,Ανδρέα κτλ. και θα ήμασταν σήμερα Ελβετία» που παίζει τα τελευταία χρόνια στις νεοφιλελεύθερες παράγκες πλησίον του Γέηλ. Επίσης πρόσφατα από τον Ιο ο ακροδεξιός σχεδιασμός των Δεκεμβριανών διά χειρός μπαμπά Μαρκεζίνη https://www.efsyn.gr/?p=157291.

    Και για να μην ρωτάτε, τι σχέση έχει ο εξωραϊσμός του Μπαμπά Μαρκεζίνη με την προώθηση του Βασιλάκη, έχει και παραέχει γιατί μόνο με το ξέπλυμα του πατέρα μπορεί να προχωρήσει το σπρώξιμο του γιού στην πολιτική,όπως είχε παρουσιάσει αριστουργιματικά ο Παπαχελάς σε εκπομπή λιβανιστήρι για τον Βασιλάκη.

  15. Ο/Η Red λέει:

    http://vathikokkino.com/2013/12/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-crash/

    Συνέντευξη Γ. Ρούση στο CRASH
    ΑΠΟ: kokkiniotis TON Δεκ 13, 2013

    Σημασία δεν έχει μόνο τι λέγεται, αλλά και ποιος το λέει. Ο Γιώργος Ρούσης θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διανοούμενους της αριστεράς . Για αυτό και αποκτά άλλη αξία όταν χαρακτηρίζει τον Τσίπρα ως “ένα νεαρό που καβάλησε το καλάμι”. Ως καθηγητής στο Πάντειο εδώ και τριανταπέντε χρόνια παραδίδει μαθήματα ανατροπής του συστήματος. Ίσως για αυτό και δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ καμιά έρευνά του.

    Σε μια εκ βαθέων -μη πολιτικά ορθή- συνέντευξη στο CRASH, επιχειρούμε μια εξ αριστερών ανάλυση του πολιτικού τοπίου.

    Ο Ρούσης πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα δίνει όλα για να γίνει κυβέρνηση.

    Για τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επιλέγει το χαρακτηρισμό “από κάθε άποψη τέλειος εκπρόσωπος απολιθώματος» ενώ για το ΚΚΕ πιστεύει ότι «οραματίζεται το μέλλον κοιτάζοντας προς το Σταλινικό παρελθόν».

    Η ΔΗΜΑΡ για τον Ρούση είναι ό,τι πιο γελοίο, δίγλωσσο, και ασυνεπές υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και ο Κουβέλης δεν είναι αριστερός αλλά ο κύριος “ναι μεν αλλά”.

    Ο ίδιος, αντάρτης πολιτικά, χωράει μόνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε αυτήν κριτικά. Στα μάτια του καθηγητή η σημερινή ΝΔ του Σαμαρά, με ‘Αδωνη, Βορίδη, Δένδια κλπ είναι ακροδεξιά.

    Για το ΠΑΣΟΚ δηλώνει “τέλειωσε το πανηγύρι” που απλά εξακολουθεί να υπάρχει για να είναι ο δυστυχής Βενιζέλος αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση. Όταν η συζήτηση φθάνει στην τρομοκρατία, υπενθυμίζει ότι η πρώτη τρομοκρατία είναι η κρατική, ακολουθεί η παρακρατική της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος θεωρεί ότι η εποχή ευνοεί και άλλου είδους ένοπλη αντιβία με την οποία διαφωνεί επειδή την θεωρεί ηθικά ελέγξιμη και αναποτελεσματική”. Για πρώτη φορά ανασύρει την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ και καταγγέλει μέσω του Crash ότι είναι κατασκευασμένη από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Ποια η γνώμη σας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Ο Τσίπρας είναι ένας νεαρός που έχει καβαλήσει το καλάμι».

    Του αναγνωρίζετε κάποια προσόντα;

    «Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Η κίνηση και μόνο του σώματος του δείχνει μια υπερβολική έπαρση. Δεν είναι κουτός. Έχει μια ευφράδεια, θα έλεγα, αλλά δεν έχει κανένα θεωρητικό βάθος και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έπαρση και ο οποτρυνισμός …»

    Ποια η γνώμη σας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Ο Τσίπρας είναι ένας νεαρός που έχει καβαλήσει το καλάμι».

    Του αναγνωρίζετε κάποια προσόντα;

    «Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Η κίνηση και μόνο του σώματος του δείχνει μια υπερβολική έπαρση. Δεν είναι κουτός. Έχει μια ευφράδεια, θα έλεγα, αλλά δεν έχει κανένα θεωρητικό βάθος και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έπαρση και ο οποτρυνισμός …»

    Ο Αλαβάνος;

    «Eίναι ένας αστός, «προδότης της τάξης του», για αυτό ανιδιοτελής. ……… Είναι άνθρωπος με βαθιά κουλτούρα και το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς τα αριστερά και προς την ρήξη».

    Την επιλογή του στο πρόσωπο του Τσίπρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πως την χαρακτηρίζετε;

    «Εγκληματική….»

    • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

      Είναι ντροπή και αίσχος να αμολάει γλώσσα ένας στρατιωτικός όταν είναι υπέρβαρος. Μπουχέσας στρατιωτικός δεν γίνεται.

      Στον ελληνικό στρατό οι αξιωματικοί πρέπει να ζυγίζονται δυο φορές το χρόνο και αναλόγως, όταν υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, να τους επιβάλλονται τα σχετικά επιτίμια, τα οποία φτάνουν και μέχρι του σημείου της απόλυσης. Αυτόν γιατί δεν τον ζύγιζαν. Τι είναι το στράτευμα; Σταύλος για μοσχάρια προς πάχυνση!!!

  16. Ο/Η eklag λέει:

    Η Χουριέτ πάντως κύριε Αγγελίδη δεν κάνει λόγο μόνο για τουρκικό δάκτυλο
    αλλά για πιο χοντρά και μακριά τουρκικά προσόντα δηλ. τα όπλα που έστειλε
    ο βάρβαρος τουρκαλάς Εργοντάν στην Συρία παρά τις διαβεβαιώσεις του
    -με την γνωστή τουρκοαλβανική μπέσα-
    για το αντίθετο.

  17. Παράθεμα: Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  18. Ο/Η του κώλου λέει:

    Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης;

    Διάφορα σενάρια προσέγγισης μεταξύ Κουμουνδούρου και Βασίλειου Μαρκεζίνη ανακινούνται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

    Άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν πως υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ φωνές που δε θα έλεγαν όχι σε μία τέτοια προοπτική σε περίπτωση που είναι ήδη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όμως, τον ρώτησαν;

    Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/politiki/story/375136/proedros-tis-dimokratias-o-sir-vasileios-markezinis#ixzz2naSFrvIX

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν έφταναν ο Δημαράς, η Ραχήλ Μακρή και ο Καμμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με το στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, με το Βασίλη Μαρκεζίνη και χειροκροτεί το Βύρωνα Πολύδωρα.
    Ποιος είναι όμως ο κ.Πολύδωρας που διόρισε τη θυγατέρα του;

    http://www.efsyn.gr/?p=162939

    02/01/14

    Οι πολιτικές κινήσεις του Βύρωνα Πολύδωρα και το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή:

    Του Δημήτρη Ψαρρά

    Με κάθε ευκαιρία και επί χρόνια η Χρυσή Αυγή έπλεκε το εκγώμιο του Βύρωνα Πολύδωρα

    Η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από τη Ν.Δ. και οι νεφελώδεις υποσχέσεις του για πολιτική ενεργοποίηση σε άλλο μετερίζι πυροδότησε ποικίλα σχόλια.

    Αρχισαν να διαρρέουν και ειδήσεις για συναντήσεις του με άλλους υποψήφιους αρχηγούς των εθνικοφρόνων της λαϊκής Δεξιάς, όπως ο Φράγκος Φραγκούλης, ενώ ήδη δημοσιεύονται και ύμνοι για την προσωπικότητά του, τη λεβεντιά του και το γεγονός ότι αποτελεί «βράχο της πολιτικής παράδοσης της Ν.Δ., δηλαδή δεν γίνεται να διαγραφεί, διότι αυτομάτως το κόμμα αυτό στέκεται στον αέρα» (Α. Διαμαντής στο Protagon.gr και την «Ελευθεροτυπία»).

    Είναι γεγονός ότι στα δεξιά της Ν.Δ. υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό πρώην στελεχών της, το οποίο στηρίζεται σε πρώην ψηφοφόρους της και αναζητά τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο μεταξύ των ΑΝ.ΕΛΛ., άλλων ομαδοποιήσεων όπως η Νέα Μέρα, αλλά ακόμα και της Χρυσής Αυγής. Ειδικά μετά την άσκηση διώξεων εναντίον του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, ο χώρος αυτός αποκτά μεγαλύτερη ρευστότητα, εν όψει και των προσεχών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

    Από τη μια μεριά η Ν.Δ., παρά την οξύτητα ορισμένων φραστικών αντιπαραθέσεων, ενδιαφέρεται να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας μ’ αυτές τις ομαδοποιήσεις, αποβλέποντας στον ενδεχόμενο επαναπατρισμό τους, όταν και εφόσον υποχωρήσει η «αντιμνημονιακή» τους προσήλωση. Από την άλλη, η ομάδα των στελεχών που διοικεί σήμερα τη Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι χρειάζεται κάποιο «πολιτικό άνοιγμα» για να ξεπεράσει τον απόλυτο αιφνιδιασμό της από τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ζητούν στηρίγματα

    Με προσεκτικές κινήσεις αποδυναμώνεται ο έγκλειστος αρχηγός προς όφελος του υποψήφιου διαδόχου Ηλία Κασιδιάρη, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται αγωνιωδώς και στηρίγματα από τον χώρο της Δεξιάς, με τα οποία θα διασκεδαστεί η εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου σε ανύποπτο χρόνο ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης είχαν προτείνει ως εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό μιας «εθνικής κυβερνήσεως» τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη.

    Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει ο Βύρων Πολύδωρας σ’ αυτό το σκηνικό; Το σίγουρο είναι ότι δεν του είχαν «ξεφύγει» εκείνα τα κολακευτικά λόγια για τη ναζιστική οργάνωση το καλοκαίρι, όσο κι αν επιχείρησε να τα πάρει πίσω μετά τις αντιδράσεις.

    Ο κ. Πολύδωρας γνώριζε ότι το φλερτ αυτό δεν υπήρξε ποτέ μονόπλευρο. Με κάθε ευκαιρία επί χρόνια η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής τού έπλεκε το εγκώμιο. Χαρακτηριστική είναι ταύτιση της οργάνωσης με τα λόγια του, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Σε ανύποπτο χρόνο ο Βύρων Πολύδωρας το είχε προβλέψει: “Θα θρηνήσουμε θύματα έπειτα από καταδρομικές επιχειρήσεις αντιεξουσιαστών. Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι, έχουν νευρικό σύστημα. Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ για την αντίδραση ενός ενόπλου που δέχεται βροχή από πέτρες και μολότοφ. Να μην παίζουν κάποιοι με τη φωτιά”».

    Η Χρυσή Αυγή είχε εξυμνήσει τον Πολύδωρα και ένα χρόνο νωρίτερα, μετά τις εκλογές του 2007, όταν υιοθέτησε όλα όσα είχε τότε δηλώσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, εκφράζοντας την πικρία του που δεν περιλήφθηκε στο κυβερνητικό σχήμα.

    «Χίλια δίκια είχε ο Βύρων Πολύδωρας σ’ όλα αυτά που τόλμησε να δηλώσει δημοσίως», έγραφε τότε η εφημερίδα της οργάνωσης (31.10.2007). Και παρέθετε όλες τις θέσεις του Πολύδωρα με τις οποίες συμφωνούσε: «Και για τον Συνασπισμό της Αριστεράς και για τους κουκουλοφόρους (“Είναι φωλιά της βίας”) και για τους ένστολους προστάτες του μαρξιστικού παρακράτους που τον εμπόδιζαν στο έργο τους και για τα ΜΜΕ και τον ρόλο τους (“Τα ΜΜΕ είχαν αναλάβει την επιχείρηση αποδόμησής μου.

    Οι δικοί μου ανέθεταν σε τηλεοπτικούς και άλλους εκτελεστές συμβολαίων την διά ομαδικού γιουχαΐσματος ηθική και πολιτική εξόντωσή μου») και για το απαίσιο βιβλίο των Γιαννάκου-Ρεπούση («Αντισυνταγματικό σύγγραμμα») και για τους «φίλους» και «συμμάχους» μας («Δεν ταξίδεψα ποτέ στις ΗΠΑ, γιατί με τη βίζα υποτιμώ τη χώρα μου») και γιατί δεν έγινε ξανά υπουργός («Εγώ ήμουν της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στη βία») και για τον ιδεολογικό ευνουχισμό της ψευτοδεξιάς («Δεν θέλουν τη συγκρουσιακή πολιτική, αλλά θέλουν τη light πολιτική, για να μην πω και την πολιτική της αποϊδεολογικοποίησης») και για όλα! Και βέβαια, όλες αυτές οι αλήθειες που τόλμησε να ξεστομίσει ο τέως υπουργός δικαιώνουν απολύτως τη Χρυσή Αυγή, που τα ’λεγε όλα αυτά εδώ και χρόνια!

    Για την αυτοκριτική του

    Μάλιστα στο ίδιο κείμενο η Χρυσή Αυγή έψεγε τον κ. Πολύδωρα για τις δηλώσεις του στον Ιό, με τις οποίες έκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι είχε παρουσιάσει τον διαβόητο αρνητή του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Ιρβινγκ στην Αθήνα: «Τώρα διαπίστωσε ο Βύρων ότι όσες υποχωρήσεις κι αν κάνει κάποιος στο μαρξιστικό κατεστημένο των ΜΜΕ, δεν γλιτώνει το λιντσάρισμα αν δεν είναι δικός τους. Βύρωνα, ο αριστερός φίλος δεν πιάνεται».

    Το κείμενο καταλήγει με μια πρόταση-υπόσχεση της Χρυσής Αυγής προς τον Πολύδωρα: «Κοίτα, λοιπόν, από δω και πέρα να είσαι ο εαυτός σου και δεν θα χάσεις». Μήπως έφτασε η ώρα να γίνει πράξη η υπόσχεση της Χρυσής Αυγής;
    http://www.efsyn.gr/?p=162939

  20. Ο/Η Συριζανο ντε Μπερζεράκ λέει:

    http://enosy.blogspot.gr/2014/01/blog-post_10.html

    Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

    Μερικές σκοτεινές πλευρές της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την αστική τάξη

    ………………….

    Τι συνέβη λοιπόν και μέσα σε αυτές τις 40 μέρες και άλλαξε γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Η «Αλουμίνιο της Ελλάδος» προασπίζοντας τα συμφέροντά της, ασκεί συγκεκριμένες δράσεις για να εξασφαλίσει την συναίνεση των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα και η εκκλησία, παράλληλα με την εκφώνηση του «θείου λόγου» έχει γίνει φορέας εκφώνησης του επιχειρηματικού λόγου της «Αλουμίνιο της Ελλάδος»:
    ………………………………………

    Πρόκειται για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά, πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και εξέχον συνδικαλιστικό στέλεχος του εργοδοτικής παράταξης της Αλουμινίου. Με αυτή την ιδιότητα είχε διαδεχτεί τον προηγούμενο πρόεδρο του Ε.Κ. Λιβαδειάς (εργοδοτικό συνδικαλιστή, ΠΑΣΚΕ και σήμερα περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας). Τον εργοδοτικό μηχανισμό που τον ανέδειξε στην θέση του προέδρου του Ε.Κ. Λιβαδειάς, χρησιμοποίησε για να εκλεγεί και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το “συριζικό” προφίλ του Γιάννη Σταθά αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

    ………………….

  21. Ο/Η Psycho λέει:

    http://kourdistoportocali.com/post/45752/hacking

    HΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

    Eπιχείρησαν hacking σε λογαριασμούς επωνύμων Ελλήνων Επιχειρηματιών

    Το σχέδιο Βαρουφάκη δεν προέβλεπε μόνον πρόσβαση στα ΑΦΜ των πολιτών, αλλά και σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου…

    του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

    Οι πολύ σοβαρές αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» και της Ξένιας Κουναλάκη σχετικά με το απίθανο σχέδιο Βαρουφάκη να δημιουργήσει στην Ελλάδα μία παρατράπεζα της δραχμής, έχουν και μιαν άλλη διάσταση που δεν πρέπει να παραμείνει σκοτεινή.

    Η ομάδα των χάκερ που ήταν επιφορτισμένη να προχωρήσει στην υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων, με πειρατεία της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είχε και έναν άλλο στόχο. Έπρεπε να προσπαθήσει να σπάσει και το τραπεζικό απόρρητο, μπαίνοντας σε όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών. Με άλλα λόγια υπήρχε σχέδιο πραγματικής ληστείας του ιδιωτικού πλούτου, φαινόμενο πρωτοφανές για τα χρονικά μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

    Πληροφορίες μας από πολύ απόρρητες τραπεζικές πηγές λένε ότι από τα μέσα Μαΐου έγιναν προσπάθειες πειρατείας συγκεκριμένων λογαριασμών επωνύμων Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίες όμως απέτυχαν. Ωστόσο, το γεγονός αυτό έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές τράπεζες –και ιδιαίτερα μία εξ αυτών, την οποία ο κ.Γ.Βαρουφάκης είχε στο μάτι από την αρχή της θητείας του.

    Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι: Τί κάνουν οι χάκερ που είχε στρατολογήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών; Ποιος τούς ελέγχει και ποιος εγγυάται ότι δεν θα συνεχίσουν τα εγκληματικά τους σχέδια; Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται και οι πραγματικές προθέσεις μιας κυβέρνησης η οποία, όπως πρώτοι τονίσαμε από το βήμα αυτό, πέρα από την εξουσία στόχο είχε και την κατάλυση της δημοκρατίας.

    Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής» και στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέραμε από τις στήλες αυτές στις 11 Ιουνίου, τονίζοντας ότι, ενόψει εξελίξεων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κερδοσκοπούν με τραπεζικές μετοχές, προφανώς για να δημιουργήσουν τα απαραίτητα «κεφαλαιακά αποθέματα» ενόψει πιθανής δραχμοποίησης της οικονομίας. Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, και οι πληροφορίες μας περί των σχέσεων του πρωθυπουργού με την οικογένεια Κλίντον, η οποία σήμερα θα τον βοηθήσει να «στήσει» το νέο του κόμμα. Στο επίπεδο αυτό, σημαντικός είναι ο ρόλος της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και του υιού της, ο οποίος φημολογείται ότι διατηρούσε και πολύ φιλικές σχέσεις με τον κ. Γ. Σακελλαρίδη.

    Σημειώνουμε, επίσης, ότι ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» επιβεβαιώνει πλήρως άρθρο μας του Απριλίου 2015, στο οποίο κάναμε λόγο για την είσοδο και ανάπτυξη στην Ελλάδα της θεωρίας του «εθνικομπολσεβικισμού» και του «ευρασιατικού» ρόλου της Ρωσίας. Ως φαίνεται, όμως, οι προσπάθειες του κ. Πάνου Καμμένου και κάποιων ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσουν κεφάλαια από την Ρωσία –με σκοπό την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση– απέτυχαν οικτρά, γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο ανόητοι και ανεγκέφαλοι ώστε αδυνατούν να συλλάβουν στην ολότητά τους γεωπολιτικές πραγματικότητες.

    Πάντως, όλα δείχνουν ότι το «λόμπυ της δραχμής» –στο οποίο σοβαρός είναι ο ρόλος του εφοπλιστή κ. Γ.Καραγιώργη, του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, του συγγραφέα κ. Νίκου Καλογερόπουλου και επωνύμων επιχειρηματιών με κεφάλαια στο Σίτυ του Λονδίνου– θα συνεχίσει να παίζει στο δραχμικό γήπεδο. Είναι δε πολύ πιθανόν να χρηματοδοτήσει και την ίδρυση επίσημου κόμματος –γιατί όχι με σημαία του τον Γ.Βαρουφάκη. Αν, βέβαια, ο τελευταίος δεν έχει μπλεξίματα με την ελληνική Δικαιοσύνη, καθ’ όσον πλείστες όσες ενέργειές του προκάλεσαν σοβαρότατες εθνικές ζημιές.

    Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2015, 13:56

  22. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η πολιτική υποχώρησε τη θέση της πήραν οι διαφημιστές
    Προεκλογικό σποτ (του ΣΥΡΙΖΑ όχι της Χ.Α.)
    «Η δύναμη των Ελλήνων»

    https://www.lifo.gr/now/politics/236912/gkafa-sto-proto-proeklogiko-spot-toy-syriza-o-metaksas-metaksy-ton-spoydaion-igeton

    Γκάφα στο πρώτο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Μεταξάς μεταξύ των σπουδαίων ηγετών

    Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποσύρθηκε λίγα λεπτά αργότερα καθώς ανάμεσα στους σπουδαίους ηγέτες έδειχνε και τον Ιωάννη Μεταξά

    10.5.2019

    Στο σποτ που τιτλοφορείται «Η δύναμη των Ελλήνων» απεικονίζονται σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Κώστας Βάρναλης αλλά και ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Το εν λόγω σποτ πριν κατέβει πρόλαβε να παίξει να παίξει και στην κρατική τηλεόραση ωστόσο κάνει το γύρο του διαδικτύου από χρήστες που κατάφεραν να το «πιάσουν».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.