Ελληνική Βουλή: «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»

το περίφημο «φακελάκι» νομιμοποιείται εάν η όλη διαδικασία γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον υπάλληλο που εξυπηρετεί τον πολίτη

φωτο από "Το Κουτί της Πανδώρας"

φωτο από «Το Κουτί της Πανδώρας»

Του Βαγγέλη Τριάντη -από Το Κουτί της Πανδώρας

«Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Καμία σκιά, όλα στο φως. Γιατί όσο αφήνουμε σκιές δεν σώζουμε μόνο τους ενόχους, σπιλώνουμε και τους αθώους», έλεγε σε συνέντευξή του στο Βημαgkazino στα τέλη Σεπτέμβρη του 2012, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ελάχιστους μήνες στο τιμόνι της εξουσίας ο κ. Σαμαράς είχε υψώσει ιδιαίτερα τον πήχυ στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ένα φαινόμενο που αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «συστημικό», σηκώνοντας τα χέρια ψηλά στην αντιμετώπισή του.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά βρήκε ένα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Αντί να την πατάξει, επέλεξε απλά να τη νομιμοποιήσει, με ένα τρόπο που ξεσηκώνει το λαϊκό αίσθημα και που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται για το νόμο 4139/2013 (ΦΕΚ Α΄74) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή περί «εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιέχει και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν την παθητική και ενεργητική δωροδοκία.

Στο άρθρο 68, παράγραφος 3, αναφέρεται ρητά ότι «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Πιο απλά το περίφημο «φακελάκι» νομιμοποιείται εάν η όλη διαδικασία γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον υπάλληλο που εξυπηρετεί τον πολίτη. Διάφοροι γιατροί, υπάλληλοι πολεοδομιών, εφοριακοί, τελωνειακοί κτλ που για χρόνια ολόκληρα τα έπαιρναν κάτω από το τραπέζι, πλέον νομιμοποιούνται να το κάνουν απροκάλυπτα εάν γίνεται για λόγους ευγνωμοσύνης. Λες και δεν είναι υποχρέωση και μέρος της δουλειάς τους να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να περιοριστεί το φακελάκι, αλλά θα διογκωθεί ακόμα πιο πολύ. Με τη μόνη διαφορά ότι η δωροδοκία θα καλύπτεται πλέον και από το νόμο, εάν φέρει την ταμπέλα της «έκφρασης ευγνωμοσύνης».

***

 

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Ελληνική Βουλή: «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»

  1. Ο/Η Ένας λέει:

    Τα πεσκέσια και τα ρεγάλα ή τα δωράκια του Παπατζή

  2. Ο/Η eklag λέει:

    Στο Βυζάντιο είχαν ΚΑΤΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟΝ για παρόμοιες περιπτώσεις:
    κούρεμα και διαπόμπευση με μούντζες.
    Γάνωναν με τα δάκτυλα την μουτσούνα
    του εκάστοτε κουτρούλη ή κουτρούλας (κουρεμένος/η)
    και τους περιέφεραν στην αγορά.
    Τους υποχρέωναν μάλιστα να κρατούν αξεσουάρ ανάλογο της ειδικότητάς τους. Ο ατιμούλης π.χ. γιατρός, καθοίκι.
    Εδώ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ εδώ κυκλοφορούν ελεύθεροι με νομική κάλυψη
    και τα ΖΩΝΤΑΝΑ συνεχίζουν να τους ψηφίζουν.
    +ευλόγησον+

  3. Ο/Η Po λέει:

    αν και το ανέβασα, δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω…

  4. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Το βρίσκω λίγο υπερβολικό το άρθρο. Νομίζω ότι αναφέρεται στα αυγά ή στο λάδι που δίνουν στα χωριά στους δασκάλους και τους γιατρούς. Για αυτό γράφει για υλική παροχή και όχι χρηματική. Τοφακελάκι δεν είναι υλική παροχή με την έννοια ότι η αξία του δεν είναι ο φάκελος, αλλά το χρηματικό ποσό που περικλείεται. Θελεί πολύ διασταλτική ερμηνεία του νόμου για να συμπεριληφθεί το φακελάκι. Πάντως χρειάζεται παρακολούθηση…

  5. Ο/Η Πανδίων λέει:

    Δηλαδή συγγνώμη κάτω από 120.000€ !!! δεν τρέχει τίποτα;
    Εγώ ξέρω από την πολυεθνική επιχείρηση που εργάζομαι πως για «έκφραση ευγνωμοσύνης» επιτρέπονται δώρα (υλικά όχι χρηματα) μεχρι 100€ και πρέπει να δηλώνονται μάλιστα σε ειδική επιτροπή ελέγχου….
    Πολύ μπροστά το κράτος μας.

  6. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kλαζομενέα,
    1. Αμφιβάλλεις ότι με νομικισμούς και ερμηνείες θα αθωωθούν και δωροδοκούμενοι με ακριβά «υλικα δώρα»;

    2. Το κυριότερο είναι πως νομιμοποιείται η ιδέα της υλικής ανταμοιβής κάποιου κρατικού υπαλλήλου επειδή εκτέλεσε το καθήκον του.
    Η μονη επιτρεπτή επί πλέον του κρατικού μισθού αμοιβή είναι τα καλά αισθήματα και η καλή φήμη.
    Αυτά είναι μεγάλος πλούτος για τον αποδέκτη τους.

    Σήμερα μόλις η Εφ.των Συντακτών αποκαλύπτει πρωτοσέλιδα το νέο κατόρθωμα ης Βουλής

    «Συγχωροχάρτι για γκρίζα δάνεια».

    Και λέω της Βουλής γιατί οι δικαιολογίες πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε χαμπάρι διότι οι βουλευτές του νύσταζαν ή έλειπαν ή είναι αφελείς ή η κα Κωνσταντούλου μάλωνε εκείνη τη στιγμή το Βενιζέλο που καθόταν σταυροπόδι, δεν γίνονται δεκτές.

    http://www.efsyn.gr/?p=38448

    Σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση προκύπτουν από την τροπολογία-σκάνδαλο που απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τις διοικήσεις τραπεζών για δάνεια σε κόμματα και… άλλους φορείς. Ψηφίστηκε κρυφά με τις υπογραφές τριών βουλευτών της Ν.Δ. που έχουν στενές σχέσεις με το Μαξίμου, την προηγούμενη Πέμπτη, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το επικοινωνιακό σόου Κασιδιάρη κατά την κατάθεση Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ρυθμίσεις για “θαλασσοδάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ” ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης “δείχνει” ως υπεύθυνο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και υπογραμμίζει τη διατύπωση της ρύθμισης η οποία αφορά “νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα”. ΣΕΛ. 7 (στο φύλλο που κυκλοφορεί)

    Πανδίων,
    το όριο αυτό μπήκε για να θεωρηθεί κακούργημα.

  7. Παράθεμα: Η πραγματική κρίση, τώρα αρχίζει (χωρίς το «ίσως») | Ροΐδη Εμμονές

  8. Ο/Η Ιατρός λήπτης πεσκεσίων λέει:

    Λέει λοιπόν ο κ. Βέλτσος:
    Εκπλήσσομαι που ο Α. Ρουπακιώτης δικαιολόγησε στην τηλεόραση τη διάταξη Πανούση περί «απλής παροχής προς έκφρασιν ευγνωμοσύνης» (στο γιατρό), δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί νομίμου δωροδοκίας, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει δώρο χωρίς χρηματική αξία» (άκουσον!).

    Αλλά γιατί δεν διερωτάται ο υπουργός εάν το δώρο καθεαυτό αρκεί για να ακυρώσει τη δωρεά; Και γιατί δεν υποψιάζετα

    «Φρουί γκλασέ» -το φακελάκι με άλλο όνομα…

  9. Παράθεμα: Cui Bono? « memepusher

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.