2013: Σομαλία, Αγάπη μου

Διήγημα πολιτικής φαντασίας

Δυτικά της Μογκαντίσου -photo©Encyclopaedia Britannica/Kevin Fleming/Corbis

Του Σήφη Στραμύδη

Ο φίλος μου Σήφης Στραμύδης -άνθρωπος σοφός, αλλά  υπερβολικός στη σκέψη και στην έκφραση- μού έστειλε με μέιλ αυτό το διήγημα πολιτικής φαντασίας. Θεωρώ ότι, μέσα στην υπερβολή του, το διήγημα παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, έστω και περιορισμένο, έστω και με εμφανή συγγραφικά προβλήματα (ασυμφωνία αφηγηματικών χρόνων, δημοσιογραφισμός / χρονογραφισμός, infodumping, απουσία χαρακτήρων κτλ) και γι΄ αυτό σας το στέλνω. Ο Στραμύδης με διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να κυκλοφορήσει το διήγημα παντού, ελεύθερο από κάθε copyright, με μόνη αναφορά αυτήν εδώ την αρχική πηγή.  Δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Όθεν, πράξτε κατά βούληση.

                                                                                Δημήτρης Φύσσας

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε: δεν είναι παρά πεζογραφία. Τέτοια πράγματα είναι αδύνατο να συμβούν σε δυτική χώρα. 

Τον Αύγουστο του 2012 έγινε σε όλους φανερό ότι ούτε η νέα, εκλεγμένη, τρικομματική ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού θα κατάφερνε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα των δανειστών της χώρας. Ούτε απολύσεις όσων δε δούλευαν στο δημόσιο, ούτε εφεδρεία, ούτε αξιολόγηση δημόσιων υπαλλήλων, ούτε άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ούτε κλείσιμο υπολογίσιμων ΔΕΚΟ, ούτε  κατάργηση προνομίων και πολλαπλών υψηλών μισθών σε θυλάκους του δημόσιου τομέα, ούτε μείωση εξοπλισμών, ούτε κατάργηση μισθοδοσίας του κλήρου, ούτε πούλημα της περιουσίας του κράτους, ούτε εξυγίανση της αστυνομίας, ούτε απλοποίηση φορολογίας, ούτε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ούτε τιμωρία πολιτικών ή στελεχών της δημόσιας διοίκησης που έκλεβαν, τίποτα. Τίποτα δε γινόταν, τίποτα δεν άλλαζε, ούτε καν σε «μικρά» ζητήματα: η έκδοση  της «Ραδιοτηλεόρασης» συνεχιζόταν, η σύνταξη του ΙΚΑ εξακολουθούσε να χρειάζεται δυο χρόνια, τα  φακελάκια των γιατρών διατηρούνταν, τα διπλώματα οδήγησης εξαγοράζονταν σταθερά, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατοικιών μέσα στα δάση συνεχιζόταν, οι εφορείες και οι πολεοδομίες ήταν πάντα οι πιο διεφθαρμένοι κλάδοι. Έτσι, τα προνόμια των προνομιούχων λίγο πολύ διατηρήθηκαν, ενώ ουδείς ενδιαφέρεται για την τύχη των ανέργων.

Από την άλλη, η μεγαλοαστική ελληνική τάξη, μη βλέποντας πέρα από τη μύτη της, δεν προσφέρει τίποτα ώστε ν΄ αλλάξει η κατάσταση,  ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. Εξακολουθούν να σωρεύουν πλούτο και να ζουν όπως παλιότερα, φροντίζοντας μόνο να μεταφέρουν όσο μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους στο εξωτερικό και αγοράζοντας ιδιωτικά ελικόπτερα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μεγαλοπρονομιούχους της ελλαδικής εκκλησίας, που ανά τους αιώνες έχουν συσσωρεύσει επίσης τόσον πλούτο, ώστε δεν ξέρουν τι έχουν. Ακόμα χειρότερα, η ιθύνουσα πολιτική τάξη διατήρησε πλήρη τα προνόμια για τον εαυτό της και, όταν αποφάσισε να τα περιορίσει λιγάκι (αντί αποφασιστικά και με το πρώτο μνημόνιο, το Μάρτιο του ΄10, ώστε να δώσει το καλό παράδειγμα), ήταν πια αργά. Θα έλεγε κανείς ότι επαγγελματικές συντεχνίες, πλούσιοι, προνομιούχα δημοσιοϋπαλληλία, πολιτικό σύστημα και μαξιμαλιστές της αντιπολίτευσης προτιμούν να καταρρεύσει η χώρα, παρά να χάσουν έστω και λίγο τη βολή τους και την πεπατημένη τους  (κάποιος Άκης Τσοχατζόπουλος, παλιός πολιτικός που μπήκε φυλακή, θεωρήθηκε, δικαίως, σταγόνα στον ωκεανό).

Έτσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει τη δανειακή δόση από την τρόικα, δεν ανακοίνωσε τελικά παρά μια ακόμα δέσμη «οριζόντιων» περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καθώς και μερικά ακόμα «χαράτσια», για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά πέρασαν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά ο πολύς κόσμος, που δεν άντεχε άλλη μείωση εισοδημάτων, βγήκε στους δρόμους. Κι αυτό έγινε ήδη από τις 20 Αυγούστου (πρωτοφανές για τέτοιο μήνα, αλλά έτσι έγινε. Την ίδια μέρα, έσκασε απλήρωτο κι ένα μεγάλο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, το πρώτο μιας μακράς σειράς). Όταν μάλιστα άρχισαν να έρχονται μαζικά τα εκκαθαριστικά της εφορίας, το πράγμα εντάθηκε κι άλλο. Ο κόσμος, πολύ απλά, δεν πλήρωνε. Και από το Σεπτέμβρη κατέβαινε κάθε μέρα τόσος κόσμος στο δρόμο, ώστε σχεδόν τίποτα δε λειτουργούσε. Τα οργανωμένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μικρό ρόλο έπαιζαν, όπως εξάλλου και των μπάχαλων κουκουλοφόρων, γιατί ο πολύς κόσμος κατέβαινε μόνος του και αυθόρμητα. Και συγκρουόταν, κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο, με την αστυνομία.

 

Με τη λήψη των  λογαριασμών της ΔΕΗ και το ενσωματωμένο σχετικό «χαράτσι», άρχισαν οι επαναλαμβανόμενες  γενικές απεργίες, το κλείσιμο των δρόμων και η παρεμπόδιση όσων ήθελαν να δουλέψουν. Αυτό ξεκίνησε από τις 19 Σεπτεμβρίου και μετά. Οι κινητοποιήσεις επιδείνωσαν  κι άλλο τα οικονομικά μεγέθη (ανεργία 26%, πτώση γενικού δείκτη παραγωγής 21% σε σύγκριση με την ήδη χαμηλή του ίδιου μήνα του 2011, πτώση δημοσίων εσόδων 31%, επιτάχυνση του ρυθμού κλεισίματος  μικρών επιχειρήσεων  κλπ). Η τρόικα ανακοίνωσε ότι, με τέτοια δεδομένα, νέα δόση δε θα εκταμιευτεί. Τα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν  να σκάνε απλήρωτα στα χέρια διαφόρων κατόχων. Οι δυσοίωνες προβλέψεις πήραν τη μορφή ποταμού.

Η πίεση στην κυβέρνηση έγινε  τόσο μεγάλη, ώστε, αρχές του Οκτώβρη, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ άρχισαν ν΄ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Σε μια βδομάδα είχαν αποσκιρτήσει όλοι. Η αντικατάστασή τους δεν εμπόδισε κύμα φυγής κεφαλαίων και εύπορων φυσικών προσώπων από την Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, συνοδευόμενες ήδη από τις πρώτες λεηλασίες και πολλή τυφλή βία ποικίλων απελπισμένων ομάδων εναντίον όλων. Στο τέλος του μήνα άρχισαν αποσκιρτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ώσπου η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε τη δεδηλωμένη. Οι γιορτές της 28ης Οκτωβρίου εννοείται ότι ματαιώθηκαν, τουλάχιστον σ΄ επίπεδο κεντρικής εξουσίας (το ίδιο άλλωστε έγινε, αργότερα, και στις 17 Νοέμβρη και στην 25η  Μαρτίου).

Στις 2 του Νοέμβρη, μετά από 6 νεκρούς (ανάμεσά τους ένας αστυνομικός κι ένας βουλευτής), 190 τραυματίες, 219 αστικούς εμπρησμούς στις μεγάλες πόλεις και 270.000 τόνους μπάζα από τις καταστροφές μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 του Δεκέμβρη. Το Χρηματιστήριο, που από καιρό ήταν σε ελεύθερη πτώση, έκλεισε, ώστε να μη καταρρακωθεί κι άλλο η αξία (ποια αξία;) των μετοχών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι πληρώθηκαν μόνο το 50% των αποδοχών τους. Μόλις αυτό γίνεται γνωστό, ο κόσμος τρέχει στις τράπεζες, οι οποίες όμως επιτρέπουν ανάληψη  μόνο μέχρι 100 ευρώ ανά καταθέτη. Σημειώνονται οι πρώτες επιθέσεις κατά τραπεζών, ακολουθούμενες από λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και logistics.  Όλοι καταλαβαίνουν  ότι, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να μείνει στο  ευρώ.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις κλιμακώνονται, αλλά δεν υπάρχουν δυο διαμορφωμένα σαφή στρατόπεδα. Υπάρχουν πολλά και αντιμάχονται με διάφορους συνδυασμούς. Η προεκλογική εκστρατεία, στην οποία κυριαρχούν η  σοσιαλιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ  και η εθνοφυλετική της Χρυσής Αυγής, σημαδεύεται από σοβαρά επεισόδια. Σχηματίζονται δύο νέα κόμματα:  το «Ριζοσπαστικό Κέντρο» από σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, οικολόγους και λοιπούς ευρωπαϊστές (πολύ αργά, έπρεπε δύο ή έστω ένα χρόνο πριν) και το «Ορθοδοξία ή θάνατος» από φανατικούς ορθόδοξους κληρικούς και λαϊκούς (ακριβώς την κατάλληλη ώρα, ώστε να καρπωθεί τη «φυσιολογικότατη», λόγω κρίσης, άνοδο του θρησκευτικού ρεύματος).

Με το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις ξανά στο 50% για το Δεκέμβρη, διεξάγονται οι εκλογές, τρίτες στον ίδιο χρόνο, υπό την  υπηρεσιακή κυβέρνηση Γλυκισμένου. Σε πολλά εκλογικά τμήματα  γίνονται επεισόδια (5 νεκροί, 140 τραυματίες), ενώ  στο 10% των εκλογικών τμημάτων η ψηφοφορία δεν ολοκληρώνεται ή αμφισβητείται έντονα.

Τ΄ αποτελέσματα σε ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ

Χρυσή Αυγή

Ορθοδοξία ή θάνατος

ΝΔ + ΛΑΟΣ

Ανεξάρτητοι Έλληνες

ΚΚΕ

ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ

Ριζοσπαστικό Κέντρο

Διάφοροι αριστεροί

Διάφοροι δεξιοί

Λοιποί, Άκυρα, Λευκά

41

23

6

4

4

3+

3-

3-

4

2

7

Στη Βουλή μπήκαν οι έξι  πρώτοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Με πολύ μεγάλη ταχύτητα, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε νόμο κατάργησης των μνημονίων (ψηφίστηκε από 294 βουλευτές, με 6 μόνο αποχές), αύξησε τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, επανέφερε τους συμβασιούχους στο δημόσιο, ανακοίνωσε την επανακρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, αύξησε τη φορολογία των πλουσίων και ψήφισε μια σειρά νόμους σοσιαλιστικού χαρακτήρα για να μαζέψει κάποια χρήματα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους. Ζητάει δάνειο από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παίρνει τίποτα. Απότομη προσγείωση: δημόσιο χρήμα -φευ!- υπάρχει πλέον ελάχιστο.

Από τις αρχές του 2013 και για τους επόμενους μήνες: 

  • Η ΕΕ, με έκτακτη απόφαση της Κομισιόν και μπροστά στην απειλή μερικών ισχυρών χωρών να αποχωρήσουν από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αποβάλλει την Ελλάδα από το ευρώ. Τα κριτήρια συμμετοχής στη νέα ευρωζώνη θα είναι πολύ αυστηρά. Η αποβολή δεν προβλέπεται από καμιά συνθήκη, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο εκ των υστέρων επικυρώνει την απόφαση αυτή. Επίσημη κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν ανακοινώθηκε ποτέ, αλλά στην πράξη επήλθε
  • Η κυβέρνηση, με μεγάλη προσπάθεια, πρόλαβε να τυπώσει μερικά δισεκατομμύρια νέες δραχμές, προτού το νομισματοκοπείο κλείσει. Παράλληλα, κυκλοφορούν και όσα ευρώ υπήρχαν στη χώρα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται με ομόλογα του δημοσίου, εξοφλητέα μετά δίμηνο, ή νέες δραχμές
  • Η ηγεσία της αστυνομίας δηλώνει ότι δεν υπακούει στη νόμιμη κυβέρνηση
  • Διάφορες στρατιωτικές μονάδες το ίδιο. Άλλες όμως τάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης
  • Λεηλασίες, ληστείες και  φόνοι αρχίζουν πια να μην αποτελούν είδηση (άσε που τα ΜΜΕ σταδιακά φθίνουν). Η πορνεία αυξάνεται, αλλά το προϊόν της εξευτελίζεται Τα νόμιμα οπλοπωλεία αδειάζουν, ενώ δυναμώνει η μαύρη αγορά παράνομων όπλων
  • Τα τραπεζικά υποκαταστήματα καταλαμβάνονται και λεηλατούνται σε ποσοστό 90%, αλλά πολλά τα  έχουν ήδη αδειάσει οι ίδιοι ο υπάλληλοί τους. Δεν εξαιρούνται ούτε οι «ασφαλείς» θυρίδες. Δε λεηλατείται (για την ώρα;) το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Φυλάγεται από άρματα μάχης των νομιμοφρόνων
  • Πολλοί πλούσιοι, απ΄ όσους δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, σχηματίζουν ιδιωτικούς στρατούς, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους
  • Νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν ή υπολειτουργούν. Δικαστήρια δε συνεδριάζουν, δικαιοσύνη δεν απονέμεται. Και με την κατάληψη μερικών φυλακών, χιλιάδες επικίνδυνοι ποινικοί κρατούμενοι ξαναβγαίνουν στην πιάτσα.
  • Σχηματίζονται Λαϊκές Πολιτοφυλακές, ελεγχόμενες κατά περίπτωση από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τους Ορθούς (Ορθοδοξία ή θάνατος) ή και άλλους. Άνεργοι, στρατιώτες του πρώην ενιαίου στρατού και αστυνομικοί συμμετέχουν κατά τα γούστα τους σ΄ αυτές.  Άλλες Πολιτοφυλακές σχηματίζονται από αλλοδαπούς / μετανάστες / αλλόγλωσσους. Εμφανίζονται φυσικά αναρίθμητες κοινές ληστρικές συμμορίες. Πολιτοφυλακές και συμμορίες συχνά συγχέονται, σε εναλασόμενους ρόλους. Από τις μεταξύ τους συγκρούσεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Ξάνθη, η Καλαμάτα  και ορισμένες άλλες πόλεις χωρίζονται σε αντιμαχόμενες ζώνες. Οι εδαφικές ζώνες – στρατόπεδα εξακολουθούν να είναι πολλά και συγκεχυμένα. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ποικίλοι αντιφρονούντες διαθέτουν εδαφική συνέχεια στην εξουσία τους. Εμφανίζονται, όπως παλιά, ληστές στα βουνά.
  • Η ανεργία φτάνει, καθ΄ υπολογισμό, το 45% του πληθυσμού. Ελάχιστα εργοστάσια λειτουργούν. Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας κλείνουν. Οι σιδηρόδρομοι το ίδιο, τόσο από ληστείες, όσο και επειδή οι σιδηροδρομικοί δεν πληρώνονται. Τα λιμάνια υπολειτουργούν. Μετά από 180 σχεδόν χρόνια, επανεμφανίζεται και εξαπλώνεται πειρατεία στις ελληνικές θάλασσες. Η εμπορική ναυτιλία παρακάμπτει την Ελλάδα. Τηλεφωνία και ταχυδρομεία καταργούνται. Τουρισμός παύει να υφίσταται, ούτε για το καλοκαίρι υπάρχει η παραμικρή κράτηση
  • Η παραγωγή ρεύματος πέφτει κατακόρυφα. Τα δίκτυα ύδρευσης υπολειτουργούν. Ηλεκτρικό και νερό παρέχονται λίγες ώρες τη μέρα και, κατά περίπτωση, καθόλου.  Άλλωστε, λογαριασμοί δεν εκδίδονται, όταν εκδίδονται δεν επιδίδονται κι όταν επιδίδονται δεν εισπράττονται
  • Η χώρα δεν πληρώνει κανένα εξωτερικό χρέος, οπότε οι περισσότερες εισαγωγές παύουν. Αργό πετρέλαιο δεν εισάγεται.  Τα τέσσερα διυλιστήρια της Ελλάδας αργούν, όταν δεν καίγονται. Το κρύο του χειμώνα σκοτώνει κατά μάζες γέρους, ορφανά, αρρώστους, φτωχούς, άστεγους και παιδιά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, σπίτια και δρόμους. Τα αυτοκίνητα σταδιακά παύουν να κινούνται και εγκαταλείπονται
  • Οι περισσότερες εφορείες δε λειτουργούν. Φόροι σχεδόν δεν εισπράττονται
  • Η κυβέρνηση  είναι ζήτημα αν ελέγχει το 30% της χώρας. Η Βουλή συνεχίζει να υφίσταται τυπικά, αλλά όχι και πρακτικά. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση είχε χάσει τη δεδηλωμένη, εκλογές είναι αδύνατο να γίνουν
  • Σχεδόν όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία των ξένων χωρών στην Ελλάδα κλείνουν. Το προσωπικό τους, καθώς και τα περισσότερα μέλη των δυτικών παροικιών, το παραλαμβάνουν ξένα πολεμικά πλοία, κυρίως  στον Πειραιά, με πολλή δυσκολία
  • Οι πόλεις αδειάζουν, καθώς το εμπόριο τροφίμων απλά δεν υπάρχει. Οι παραγωγοί γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κρατάνε τα τρόφιμα για τον εαυτό τους. Η μαύρη αγορά κάνει θραύση. Πολλοί φτωχοί, άστεγοι ή συνταξιούχοι λιμοκτονούν
  • Οι άνθρωποι των πόλεων, τουλάχιστον οι περισσότεροι, κλειδώνουν τα σπίτια τους και φεύγουν, χωρίς να ξέρουν τι θα βρουν αν και όταν επιστρέψουν. Περπατάνε, καραβάνια ολόκληρα στις εθνικές οδούς, φεύγουν προς την επαρχία. Στο διάβα τους θάβουν χιλιάδες παιδιά, γέρους και αρρώστους. Ο πληθυσμός των επαρχιών αυξάνεται. Χωράφια, πηγάδια, μποστάνια, καυσόξυλα από τα δάση, βάρκες για ψάρεμα, κοτέτσια, κάρα και υποζύγια  είναι η νέα πραγματικότητα. Όλα υπό την αιγίδα τοπικών πολεμάρχων, εννοείται, που έχουν εγκαταστήσει φυλάκια εισόδου – διοδίων για τους εσωτερικούς πρόσφυγες
  • Δημιουργείται κύμα φυγής και από τη χώρα. Χιλιάδες Έλληνες, ιδίως των πόλεων, και αλλοδαποί μετανάστες, φεύγουν με διάφορα μέσα προς όλα τα γειτονικά κράτη, τα οποία αναγκάζονται να πάρουν μέτρα περιορισμού της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα
  • Η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 256% και οι αυτοκτονίες κατά 1.302% (τα στοιχεία καθ΄υπολογισμό, γιατί βεβαίως δε λειτουργούν ούτε ληξιαρχεία, ούτε νεκροτομεία, ούτε στατιστική υπηρεσία). Σε μερικά μέρη επανεμφανίζεται η δουλεία, τόσο σεξουαλική, όσο και παραγωγική. Αυτό προσαυξάνει το ποσοστό των αυτοκτονιών. Ασθένειες που είχαν ξεχαστεί από  δεκαετίες εμφανίζονται ξανά.  Έκθετα βρέφη αφήνονται σε σταυροδρόμια, με την ελπίδα να τα λυπηθεί κάποιος και να τα περιθάλψει.
  • Ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είναι ανταλλακτικό ή διεξάγεται με λίρες και κοσμήματα. Πολύ ψηλά ανεβαίνει η αξία των τροφίμων, υποζυγίων, κάρων, όπλων, πολεμοφοδίων, γεωργικών σπόρων, ζώων κτηνοτροφίας, πετρελαίου, βενζίνης  και μερικών υπηρεσιών, όπως η διάνοιξη πηγαδιών, η ιατρική ή η ασφάλεια. Πολύ χαμηλά περίπου όλες οι άλλες υπηρεσίες, σχεδόν μηδενική αξία για τη δευτερογενή παραγωγή
  • Πολλά νησιά, ακατοίκητα ή σχεδόν ακατοίκητα, που έχουν όμως νερό, καταλαμβάνονται από αποφασισμένους αστικούς πληθυσμούς που μπορούν να τα φτάσουν με πλεούμενα, που έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια ιστιοφόρα. Εκεί, σε πολύ δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες, ιδρύονται νέες πόλεις κι η ζωή ξεκινάει πρωτόγονα, από την αρχή
  • Οι πληθυσμοί των βουνών επηρεάζονται σχετικά λιγότερο. Γενικά στην ύπαιθρο ή κατάσταση είναι καλύτερη απ΄ ό,τι στις μεγάλες πόλεις
  • Οι καλόγεροι του νομού Άθω απαγορεύουν με τα όπλα την είσοδο σε οικογένειες Σαλονικιών, Σερραίων και Δραμινών, που θέλουν να μπουν στο νομό τους και να καλλιεργήσουν εδάφη, επειδή αυτές έχουν και  θηλυκά μέλη. Οι ίδιοι μοσχοπουλάνε μερικά πρωτόγονα αγροτικά εφόδια και κάτι γέρικα ζώα στους λιμοκτονούντες αστούς
  • ΜΜΕ παύουν σταδιακά να υφίστανται. Λόγω μη ρευματοδότησης, δε λειτουργούν ούτε κινητά, ούτε διαδίκτυο, ούτε τηλεόραση. Μόνο όσοι έχουν απόθεμα από μπαταρίες ή το αυτοκίνητό τους διαθέτει ακόμα βενζίνη, μπορούν ν΄ ακούσουν αυτοσχέδιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι, όμως, μεταδίδουν αμφίβολης εγκυρότητας ειδήσεις. Τυπώνονται ωστόσο προκηρύξεις, με πρωτόγονους συνήθως τρόπους. Κύρια μέσα «ενημέρωσης» αναδεικνύονται οι φήμες και, καθώς οι ήχοι των μηχανών έχουν σχεδόν εκλείψει, τα χωνιά
  • Διάφορες απόπειρες πραξικοπήματος από διάφορους αποτυχαίνουν, γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει το σύνολο της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί άθροισμα καπετανάτων. Τότε κάποιοι θυμούνται τον παλιό, προφητικό όρο «σομαλοποίηση»
  • Μια εξαιρετικά αποδοτική επιχείρηση, που τη χρηματοδοτούν πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού, είναι η εξής: η αποστολή ένοπλων πρακτόρων στην Ελλάδα, συνήθως με ελικόπτερο, ο εντοπισμός προσώπων που τους ενδιαφέρουν (συνήθως συγγενών τους) και η ασφαλής μεταφορά τους στο εξωτερικό. Αυτό το πετυχαίνουν με χρηματισμό, στρατιωτική επιχείρηση ή συνδυασμό τους. Ή αποτυχαίνουν, οπότε οι πράκτορες (συνήθως Έλληνες πρώην στρατιωτικοί ή αστυνομικοί) δεν έχουν καλό τέλος.
  • Μερικοί από τους γείτονες εποφθαλμιούν εδάφη τής κατακερματισμένης  χώρας. Το ελληνικό θέμα συζητιέται ξανά και ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας  και στην Κομισιόν, αλλά οι μεγάλες χώρες δεν ομοφωνούν περί του πρακτέου.  Εξασφαλίζουν μόνο την ελευθεροναυσιπλοϊα στους διεθνείς ναυτικούς διαύλους του Αιγαίου (από και προς Σουέζ, Δαρδανέλια και Γιβραλτάρ), εποπτευόμενη από πολεμικά τους πλοία. Συντονιστής η αμερικάνικη βάση της Σούδας, που κανείς δεν τολμάει /μπορεί / θέλει να την αγγίξει. Πάντως το ΝΑΤΟ εγγυάται την ακεραιότητα της χώρας, όσο η Ελλάδα (ή έστω η κεντρική της κυβέρνηση) παραμένει μέλος του
  • Ελάχιστοι Έλληνες φαίνεται να βγάζουν λογικά συμπεράσματα από την κατάσταση που βιώνουν. Με βάση την τελευταία έγκυρη δημοσκόπηση (8 του Μάρτη), που έγινε στην Ελλάδα πριν την πλήρη κατάρρευση, το 88% των ερωτηθέντων  είναι «σίγουροι» ή «σχεδόν σίγουροι» ότι για την κατάσταση φταίνε «οι ξένοι». Ειδικότερα οι Γερμανοί (93%), οι Αμερικάνοι (78%), οι Εβραίοι (82%), συνολικά η ΕΕ (79%) και οι μετανάστες (81%). Πλευρές της που έδιναν πάντα τον τόνο στην ελληνική κοινωνία -όπως η απληστία, η απομάκρυνση από τη φύση, η εμμονή στην καλοπέραση, η αγένεια, η έλξη από τον αυταρχισμό διαφόρων χρωμάτων, ο κρατισμός, η θρησκομανία, η αμοιβή δίχως εργασία, η θεωρητικολογία, το «ρίξιμο» του διπλανού, η απουσία πρακτικού πνεύματος, η σώρευση άχρηστου πλούτου, η απουσία ρεαλισμού, ο ελληνοκεντρισμός, ο υπερδανεισμός, η ανώμαλη αστικοποίηση, το πελατειακό σύστημα, η απουσία κοινωνικής συνείδησης, ο αντιδιαφωτισμός, η φοροδιαφυγή, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, ο συμφεροντολογικός ατομισμός κλπ-  θεωρείται ότι φταίνε σε ποσοστά από 0 μέχρι 10%
  • Τον Ιούλιο του 2013, ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ /  Χριστιανός / Ντεγκρέτσια κλπ κλπ ζητάει επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα, γιατί «μόνον έτσι θα σωθή ο λαός Μου και θα επανέλθη η ομαλότης». Διαγκωνίζεται όμως α. με επιφανείς παλιούς πολιτικούς, που προσφέρουν τον εαυτό τους ως διέξοδο β. με τα άκρως ισχυροποιημένα  άκρα του ελληνικού πολιτικού φάσματος γ. με δύο κοντινές χώρες, που εγγυώνται «προσωρινή αστυνόμευση και προστασία» ελληνικών εδαφών.

Αυτή τη στιγμή (Αύγουστος 2013) κάθε -μα κάθε- πιθανότητα που αφορά το μέλλον της σομαλοποιημένης  Ελλάδας είναι ανοιχτή.

Σήφης Στραμύδης, Αλεποχώρι Ατικής

Αύγουστος 2012

This entry was posted in Ασμοδαίος, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

35 Responses to 2013: Σομαλία, Αγάπη μου

  1. Ο/Η Undantag λέει:

    Ευτυχώς που μας διαβεβαιώσατε ότι είναι προϊόντα της Στραμμυδίου φαντασίας όλα τούτα. Αλλιώς θα σας περνούσα για κινδυνολόγους της Σομαλίας της δραχμής και της υποταγής!

  2. Ο/Η Μ.Α., οκονομολόγος λέει:

    Για να κλείσει ένα Νομισματοκοπείο, πρέπει πρώτα να έχει ανοίξει. Το δικό μας όμως είναι δέκα χρόνια κλειστό, τουλάχιστον για τα χαρτονομίσματα. Για να ανοίξει το Νομισματοκοπείο μας και να τυπώσει χαρτονομίσματα, χρειάζεται πολύ προετοιμασία. Δεν είναι παίξε – γέλασε.
    Έχω βαρεθεί να διαβάζω οικονομικές ανακρίβειες.

    • Ο/Η Po λέει:

      Πάνω-πάνω, στο κείμενο αναφέρεται «Διήγημα πολιτικής φαντασίας»

      • Ο/Η Πανδίων λέει:

        Μάλλον ο προηγούμενος σχολιαστής ανήκει στους οπαδούς του υπερεαλισμού στην νουβέλα 🙂

        Καλογραμμένο και ας ελπίζουμε να μην βγει προφητικό ούτε στο ελάχιστο. όχι τίποτα άλλο, αλλά οι χιλιαστές και ανάλογοι καταστροφολόγοι αποτυγχάνουν στις προβλέψεις τους εδώ και ~2χιλ χρόνια μην αρχίσουμε να πέφτουμε μέσα τώρα με τέτοια.

  3. Ο/Η Της Πόπης λέει:

  4. Ο/Η Mad Nazi λέει:

    Αντιπροσωπεία των πολιτών της Καρδίτσας επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Κύριλλο και του παρέδωσε έγγραφο με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί εάν δόθηκε άδεια χρήσης των εγκαταστάσεων των νεανικών εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στο κόμμα της Χρυσής Αυγής για τη διοργάνωση της «1ης εθνικιστικής κατασκήνωσης» στη λίμνη Πλαστήρα. Ο Μητροπολίτης τους διαβεβαίωσε ότι οι κατασκηνώσεις δεν πρόκειται να παραχωρηθούν για το σκοπό αυτό, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

    «Η Ιερά Μητρόπολις ουδέποτε παρεχώρησε τις νεανικές κατασκηνώσεις Νεοχωρίου γνωρίζουσα ότι ο χώρος τους θα χρησιμοποιηθεί εκ μέρους κάποιου κόμματος για την πραγματοποίηση της «1ης Εθνικιστικής κατασκήνωσής του», όπως χαρακτηριστικά έχει γραφεί.

    Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους ότι οι κατασκηνώσεις ούτε ποτέ παρεχωρήθησαν, ούτε πρόκειται να παραχωρηθούν σε κομματικές οργανώσεις και για χρήση αλλοτρία του σκοπού για τον οποίον υπάρχουν».

  5. Ο/Η Perastikos λέει:

    Εφιαλτικό σενάριο του δίνω 40% να εξελιχθεί κάπως έτσι.
    ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή θα είναι οι αυριανοί πόλοι.
    Αν δεν ήσασταν άθεοι θάλεγα Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

  6. Ο/Η EΠΑΜίτης Πετράλωνα λέει:

    O Kαζάκης τα είχε πει αλλά η φωνή του φιμώθηκε
    Tο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ξένη οικονομική ολιγαρχία σχεδιάζουν να μετατρέψου την χώρα μας σε μια Σομαλία της Ευρώπης.

    Θέλουν την Ελλάδα Σομαλία της Ευρώπης

  7. Ο/Η Παλιός λέει:

    •Τον Ιούλιο του 2013, ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ / Χριστιανός / Ντεγκρέτσια κλπ κλπ ζητάει επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα, γιατί «μόνον έτσι θα σωθή ο λαός Μου και θα επανέλθη η ομαλότης».

    Για να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά
    Από τους γάμους του Κοκού Β΄

  8. Ο/Η LEFTASHOUHOU λέει:

    Επίθεση Σομαλών πειρατών σε πολεμικό πλοίο ούτε έγινε, ούτε ποτέ θα γίνει. Το αντίθετο γίνεται, επίθεση πολεμικών πλοίων κατά Σομαλών πειρατών. Το βίντεο είναι ψευδεπίγραφο.

  9. Ο/Η Λύντια λέει:

    Tο 10% να συμβεί από αυτά, έχουμε τελειώσει.

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το σενάριο μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, άλλωστε είναι ένα πεζογράφημα όπως σημειώνει (ευφυώς προστατεύων εαυτόν) ο συγγραφέας του, αλλά φοβάμαι πως χονδρικά θα δικαιωθεί, γιατί οι άνθρωποι των Γραμμάτων διαθέτουν πιο ευαίσθητες κεραίες από εμάς.
    Η τρικομματική θα καταρρεύσει βυθισμένη στην προφανή απραξία της και στην άρνησή της να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να χτυπήσει τη διαφθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την εξουσία για να διαπιστώσει πως το «Όχι στο μνημόνιο» δεν συνιστά από μόνο του επαρκές κυβερνητικό πρόγραμμα και έτσι θα απογοητεύσει το συνονθύλευμα των ψηφοφόρων του, ελάχιστοι από τους οποίους διαθέτουν αριστερή συνείδηση.
    Η διόγκωση της νεοναζιστικής ΧΑ θα έλθει ως φυσική συνέπεια της απογοήτευσης από τη ΝΔ και της διάψευσης των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος (σε ηγετικό επίπεδο τουλάχιστον) δεν έχει την παραμικρή διάθεση να διορθώσει κανένα κακώς κείμενο, αλλά προαναγγέλει (για όποιον δεν κοροϊδεύει τον εαυτό του) με σαφήνεια τη γνωστή πεπατημένη πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, σοσιαλισμός, λαϊκή διαφθορά (δεν νομίζω πως το λέω επειδή είμαι μικρόψυχος, έχουν δοθεί σαφέστατα δείγματα γραφής), που αν λειτούργησε το 1981 δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα γιατί της λείπει το σκέλος οικονομικές παροχές.
    Το τι θα επακολουθήσει θα το δούμε.
    Είναι, από ότι ξέρω, το γραφτό του κ.Φύσσα η πρώτη απόπειρα να περιγραφεί το αναμενόμενο (ή έστω το επαπειλούμενο) και πρέπει να τη χαιρετίσουμε.

    Θα ήμουν ευτυχής αν έγραφε κάτι και ο κ.Τατσόπουλος, ώστε να σκορπίσει μια νότα αριστερής αισιοδοξίας, γιατί πολλοί θα μας πουν πως σαν φιλελεύθερος «αριστερός» ή κεντρο»αριστερός» (τα εισαγωγικά δικά τους), ο κ.Φύσσας γρουσουζεύει το αυριανό σοσιαλιστικό μέλλον του ελληνικού λαού, το οποίο εγγυάται ο θαυμαστής του (διανοούμενου) αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου («Ποιά είσαι συ κυρά μου….», κλπ κλπ κλπ) Αλέξης Τσίπρας, στην ανάγκη με λίγες ψήφους του κόμματος Καμμένου.

  11. Ο/Η spyros λέει:

    Λαϊκιστικό κειμενάκι, όσο κι αν μοιάζει να έχει προφανή αλλεργία ο συγγραφές του σε οποιαδήποτε λέξη αρχίζει από τον «λαό».Έλεος με αυτούς τους «φιλελεύθερους» τύπους που αναμασούν την «κοινή λογική» του μέσου νεοφιλελεύθερου.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Κοιτάξτε κι εγώ έχω αλλεργία σε πολλές λεξεις ή έννοιες που αρχίζουν με το λαό.
      Πχ. «Λαική Δημοκρατία», «λαϊκό δικαστήριο», «λαϊκή διαφθορά», λαϊκή ψήφος μετά το 1974, λαϊκός πολιτισμός, λαϊκισμός, λαϊκή φοροδιαφυγή, λαϊκό βόλεμα, λαϊκο σήριαλ, λαϊκός τύπος, λαϊκός Τύπος, λαϊκός κινηματογράφος, λαϊκές προκαταλήψεις, λαϊκή πίστη, λαϊκά ήθη, λαικά έθιμα, κλπ.
      Κι αυτό όχι απαραίτητα επειδή είμαι κακός άνθρωπος ή θαυμαστής του Πάγκαλου (μαζί τα φάγαμε κλπ).

  12. Ο/Η Δημήτρης Φύσσας λέει:

    Κύριε Λασκαράτε

    υπενθυμίζω φιλικά ότι συγγραφέας είναι ο φίλος μου Σήφης Στραμύδης. άλλωστε, το κείμενο είναι κατά βάση φιλο-ΣΥΡΙΖΑ και άτεχνο, ενώ εγώ είμαι «νεοφιλελεύθερος» (όπως λέει και ο κ. spyros) και -κάπως- πιο έντεχνος.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Έχετε δίκιο,
      νομίζω έχω γνωρίσει τον κ.Στραμύδη στον εσπερινό της Αγίας Ελεούσας κάτω Πατησίων.
      Καθόμασταν σε διπλανά στασίδια.

      Με την ευκαιρία να επισημάνω ως σχετικά παλιός αναγνώστης της Αυγής, η οποία από χτες έρχεται και στο μέρος που βρίσκομαι τώρα, πως επεσήμανα για πρώτη φορά τον όρο «ανθελληνική» προπαγάνδα.
      Ήξερα πως μέχρι τώρα ο όρος χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από την ακροδεξιά (επί Χούντας έδωσε ρεσιτάλ), να που βρήκε έδαφος και στην Αυγή (στις «Ρήσεις…», υπογραφή Κ.Π.).

      Μην κάνετε τον κόπο μέσω google.
      Αν βάλετε Αυγή + ανθελληνιή + προπαγάνδα θα κατακλυστείτε από κείμενα της Χρυσής Αυγής.

  13. Ο/Η ΒΕΤΤΥ λέει:

    «μαζί τα φάγαμε» και «μαζί θα φάμε και τις σάρκες μας», και λέτε ότι θέλετε και οι νεοφιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές και οι καθαροί/ακάθαροι/ανεξάρτητοι έλληνες/ελληναράδες, αν νομίζετε ότι με τις ταμπέλες που βάζετε σε καθετι, λύνεται το πρόβλημα Ελλας! Θα τα πούμε το φθινόπωρο!

  14. Ο/Η ataktos λέει:

    παντως ,αξίζουν έπαινο και θαυμασμό , κάθονται μέρα νύχτα συζητάν , τρομοκρατούν ,εκβιαζουν αντί να τα κόψουν μια και έξω .. έτσι ο γαπ,αντωνακης ,Μπενη ,Φωτακης ,Ολγα Τρεμη ,Μπακογιαννη,Αρ.Παχτας @ΣΙΑ θα πάνε μια ώρα νωρίτερα και προσκυνήσουν οι νεοορθοδοξει ελληναραδες την εξοχότητα βασιλεύουσα της Αγγλιας και πάλι τι κουράζονται διακοπέςhttp://olympia.gr/2012/08/03/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84/#comment-835437

  15. Ο/Η ataktos λέει:

    παντως το παιδι ..μόνο για τα δικά του δεν ομολόγησε http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/stelexos_ths_ate_evgale_10_000_000_eyrw_sto_ekswteriko.1879508.html

  16. Ο/Η ΒΕΤΤΥ λέει:

    Ακούμε τον κ. Καζάκη να μας λέει ότι α) αφαιρώντας το τάδε και προσθέτοντας το δείνα, το 2009 θα είχαμε χρέος μικρότερο της Γερμανίας!!!! β) η αξιοσέβαστη δημοσιογράφος μας εξηγεί με περισσή εμβρίθεια περί CDS άλλως ασφάλιστρα κινδύνου και πως και τι έπρεπε να κάνουμε για να τα «απασφαλίσουμε»!!!! Συμπέρασμα: με τον κ. Καζάκη πρωθυπουργό ή υπουργό οικονομικών το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα υπήρχε….. Θεέ των Ελλήνων, έλεος πιά, ήμαρτον….. δεν αντέχουμε άλλους αναλυτές, στείλε κανένα ψυχαναλυτή.

  17. Ο/Η Po λέει:

    Καζάκη θεέ πάρε την ΠΑΕ!
    😆

  18. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Η επιστροφή στην δραχμή μπορεί να γίνει με πολύ πιο ομαλό τρόπο και όχι όσο τραγικά τα περιγράφει ο συγγραφέας. Θέλει καλό σχεδιασμό, συνεργασία (δυστυχώς) με την Ε.Ε. και οργανωτικότητα. Το θέμα είναι ποιος θα βρεθεί να τα κάνει αυτά…

  19. Ο/Η Servitoros λέει:

    Έτσι, αντί να μιλάμε για τον Σάλλα και την Αγροτική μιλάμε για παραμύθια νεοφιλελεύθερης φαντασίας που γράφονται με ψευδώνυμα. Άλλα από τον άνθρωπο που έγραφε μυθοπλασίες με τον Σημίτη στον ρόλο του ηρωϊκού δολοφονηφέντα πρωθυπουργού όταν ο συγκεκριμένος είχε υπουργούς Λαλιώτη, Τσοχατζό, Χριστοδουλάκη και Παπαντωνίου, 2 από τους στενούς του συμβούλους τους Μαντέλη και Τσουκάτο και μας εφτιάχνε μεγάλα έργα, ολυμπιακούς και χρηματιστηριακές φούσκες, όλα είναι δυνατά.

    Καλά τα politics of fear, αλλά για να είναι πειστικά πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογη ηγέτες με την ανηψία του Μητσοτάκη και τον αριστερό βόλο του Μάνου δεν πάτε πουθενά.

  20. Ο/Η ataktos λέει:

    xixxi

  21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Μια χαρα ειναι το αφηγημα πολιτικης φαντασιας. Αρκετα υπερρεαλιστικο και παρα πολυ απαισιοδοξο, με πολυ ενοπλη βια σε τετοιο βαθμο που η φαντασια μου δεν μπορει να την …χωρεσει. Εξ αλλου επρεπε να επισημανει το μεγαλο ποσοστο αυτοτραυματισμων απο την λανθασμενη ή επιπολαια χρησιμοποιηση των οπλων απο ανιδεους ελληνες νεο-οπλοφορους.Πολυ κοφτη γραφη ομως. Ας υποθεσουμε οτι ο συγγραφεας εγραψε ενα συντομο σχεδιασμα , με σκοπο να το επεξαργασθει οταν επιστρεψει απο τις συντομες διακοπες του. Μια αλλη εναλλακτικη υποθεση : ο συγγραφεας ειναι επαρχιωτης απο …ψυχρη περιοχη της χωρας οπου δεν μιλανε πολυ για να μην παθουν πνευμονια η/και ηταν φοιτητης στην μεταπολιτυση και γραφτηκε στην ΚΝΕ.

    Επειδη γραφω αφηγημτα πολιτικης φαντασιας, αλλα πολυ πιο αισιοδοξα , διοτι πιστευω στο ενστικτο αυτοσυντηρησης των νεο-ελληνων, σας παραθετω παρακατω μερικα ψηγματα γραφης και παραπεμπω σε συνδεσμους (links=.

    Αφου, οπως εμαθα απο προσφατο δημοσιευμα στην Καλυβα, ως μαζοχιστες οι Γερμανοι (κυριως προτεσταντες και λιγοτερο καθολικοι) ικανοποιουνται μονον, μετα απο σκληρη δουλεια, ας οργανωσουμε λοιπον, ενα σχεδιο σταδιακης εισοδου Γερμανων στην χωρα μας για να … εργασθουν, υπο αυστηρες -βεβαιως- προυποθεσεις. Και εμεις ως γνωριζοντας καλα τις τεσσερεις πραξεις, ταχυτητα σκεψης και αντιληπτικη ικανοτητα, θα γινουμε εργοδοτες τους η θα εργασθουμε ως διευθυντες.

    “Η λύση για να ξανάρθουν Γερμανοί και Γερμανίδες τουρίστες και -μάλιστα- να μείνουν μερικοί μόνιμα στην χώρα (ας πούμε 1 εκατομμύριο από τα 80), είναι να επαναληφθεί η καλοκαιρινή συναδέλφωση της δεκαετίας του 1965-1985. Άρα :

    1. Πρέπει να εξετασθούν για αφροδίσια νοσήματα, ηπατίτιδα και AIDS.
    2. Να σταματήσουν να διαβάζουν γερμανικές κίτρινες φυλλάδες
    3. Να περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις φιλελληνισμού (θα τους δώσω σκονάκια, ως Φιλέλλην) μη τσιγγουνιάς, να μάθουν να κερνούν καμμιά φορά και όχι να μοιράζουν με το «γερμανικό σύστημα» μερικών μάρκων και πφένιχ (συγνώμην, -ευρώ και σεντς) και κατάρριψης του ordnung, ordnung, ordnung.

    Αφήστε που λογοτεχνικά, όπως παρακάτω, βγάζουν πολύ γέλιο!!!”

    Για συνεχεια στο
    “Ο Βίλχεμ Ράιχ στην υπηρεσία σύσφιξης των ελληνογερμανικών σχέσεων”

    http://gkdata.gr/2012/05/29/%CE%9F-%CE%92%CE%AF%CE%BB%CF%87%CE%B5%CE%BC-%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CF%87-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%86%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84/

    Οπως εγραψα και παραπανω “Και εμεις ως γνωριζοντας καλα τις τεσσερεις πραξεις, διαθετοντας ταχυτητα σκεψης και αντιληπτικη ικανοτητα, θα γινουμε εργοδοτες τους η θα εργασθουμε ως διευθυντες.”

    Οι ανησυχοι ελληνες της διασπορας το εχουν κανει πολλες φορες και σε πολλες χωρες. Τουρκικη αυτοκρατορια, Ρωσια, Αυστροουγγαρια, Ρουμανια, Αιγυπτο, Λονδινο,….

    Αλλα και λογοτεχνικα εκει καταληγω, σχεδον πριν 2 ετη :

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)

    http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

    “……..Όμως όλες αυτές οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, για την χώρα μας (χώρα με φτωχό κράτος και πλούσιους υπηκόους, χώρα με μεγάλη ευελιξία και -κυριολεκτικά – με επτά ψυχές) γιατί, η καινοτόμος ιδέα της νομιμοποίησης και χρήσης ασπρισμένων (πρώην γκριζό-μαυρων) κεφαλαίων ύψους 200 δις, οδήγησε στην αναγκαστική αγορά ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση των spreads καθώς και σε πρόσθετες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, με την –προσωρινή μην παίρνετε θάρρος- καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών 25 δις, όπως προαναφέρθηκε, και με τις επενδύσεις από τις χώρες του κόλπου και τις αντίστοιχες της ελληνο-κινεζο-βραζιλιάνικη κοινοπραξίας στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού η οικονομία μας απογειώθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας, η απασχόληση αυξανόταν διαρκώς και το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας μειωνόταν διαρκώς.

    Αφήστε, δε, το γεγονός ότι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό σήμαινε ότι σε γερμανικές και αγγλικές πρωτεύουσες και πόλεις τα αφεντικά ήταν Έλληνες, ενώ οι υπάλληλοι ήταν ιθαγενείς, ξέρετε αυτοί που μεθάγανε και μερικοί τα σπάζανε παλιότερα -πριν την ευρωπαϊκή κρίση- κάθε καλοκαίρι στο Φαληράκι, στα Μάταλα, στην Ιο, κ.λ.π. Δεν είχαν καταλάβει οι ηλίθιοι ότι αυτή η κατάσταση λειτουργούσε μόνον για ένα μήνα σαν βαλβίδα ασφαλείας ατμολέβητα, ενώ οι φιλοσοφημένοι και σώφρονες τελικά Έλληνες είχαν σχεδόν κάθε μέρα γιορτή, που διακόπηκε μόνον ως προς το ποσό που ξοδευόταν αυτήν την ζοφερή πενταετία που απ΄ ότι φαίνεται είχε παρέλθει οριστικά. Τώρα πια να περιμένουμε την επανάσταση από το προλεταριάτο του Βερολίνου και του Λονδίνου ;

    Παράλληλα, όπως είχε προβλεφθεί, η οικονομική κρίση δεν επρόκειτο να διατηρηθεί μόνο στις αδύναμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά, με μια ειρωνεία της ιστορίας, επεκτάθηκε από την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο. Μια κρίση χειρότερη από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Αυτό που διαφοροποιούσε την Ελλάδα από τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. ήταν το μικρό σχετικά μέγεθος της οικονομίας της, το γεγονός ότι το κράτος είχε χρεοκοπήσει και όχι οι Έλληνες και η ισχυρή και διαρκής παρουσία της παραοικονομίας που το 2010 εκτιμήθηκε σε 25%, αλλά πρέπει στην πραγματικότητα να προσεγγίζει διαχρονικά το 40% του ΑΕΠ.
    Λεγόταν για τις αδύναμες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ότι διάγουν «βίο ανώτερο των δυνάμεών τους» και πως ήρθε η στιγμή να προσαρμοστούν. Όμως, τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους τριπλασιάστηκαν μόνον κατά την τριετία 2007-2010, ως άμεση συνέπεια της διεθνούς κρίσης, ακόμη και για την Ισπανία, η οποία μέχρι το 2007 διατηρούσε δημοσιονομικό πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική κρίση πυροδοτήθηκε απ’ έξω, όχι από μέσα.

    ………….
    Όμως τελικά νικητής το 2015 ήταν μια μικρή σχετικά και ανυπότακτη χώρα, η Ελλάδα, η οποία με καθυστέρηση 11 ετών πήρε ξανά, όχι το πανευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου, αλλά το πανευρωπαϊκό κύπελλο ως προς την δραστική μείωση του χρέους(από 120% σε 77%) , τον ρυθμό ανάπτυξης ( 7% ) και με ανεργία μόλις 6.5 %, με δεύτερη την συνεργαζόμενη – τίγρη επίσης της ΝΑ Ευρώπης- Αλβανία, η οποία κατάλαβε επιτέλους ότι τα κοινά στοιχεία που την ένωναν με την χώρα μας ήταν περισσότερα από αυτά με την ιταλική mafia ( η οποία είχε υποστεί καίρια πλήγματα από το ιταλικό κράτος λόγω της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου ).
    Άνθρωποι της νύκτας, ελληνικής καταγωγής, πρώην λαθρέμποροι καυσίμων και άλλοι πρώην μαυρο-κεφαλαιούχοι, διέσχιζαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με limo για συσκέψεις με τους managers των επιχειρήσεων που διατηρούσαν, δίνοντας τις σωστές κατευθύνσεις για την διοίκηση του ιθαγενούς προσωπικού, θυμίζοντας τους διοικητές των αμερικάνικων και γερμανικών θυγατρικών επιχειρήσεων στην χώρα μας την δεκαετία του 1970. “

  22. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B(Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )

    Αποσπασμα
    ………………………………..
    Ο λαός υπό το βάρος των προσθέτων μέτρων (φόρος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, φόρος κατοχής οικίας, φόρος αναψυκτικών,…, μη χορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία χαπιών Viagra, Levitra και Cialis κατά της στυτικής δυσλειτουργίας προξενηθείσας εκ καταθλίψεως λόγω των οικονομικών μέτρων, κ.λ.π. ) αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, κ.λ.π., ξεσπά κάθε φορά που βλέπει μπροστά του κρατικό λειτουργό.
    Καθημερινά, καταγράφονται περιστατικά με φραστικές κυρίως επιθέσεις σε υπουργούς και βουλευτές, που βρέθηκαν σε κάποια ταβέρνα και δέχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση την έντονη κριτική των θαμώνων και την απαίτηση να αποχωρήσουν από τον χώρο και στην χειρότερη απειλές, γιαουρτώματα και ξυλοδαρμοί.

    Τον Απρίλιο του 2013, λόγω των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί βουλευτές που στήριζαν –ακόμα- την κυβέρνηση διαχείρισης του εθνικού χρέους (με τους δύο πρώην συγκάτοικους φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και σε σχετική ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας ( μομφής) η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη .
    Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2013.

    Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες), συνεπηχθη Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που το συναποτελούσαν :
    Πατριώτες βουλευτές που αποχώρησαν από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (κυρίως του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου ακόμη και από το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα )
    η επιτροπή διαχωρισμού του χρέους σε ηθικό και ανήθικο/επαχθές
    η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων εραστών-επιβητόρων (τα kamakia)
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων gasterbeiter εραστών-επιβητόρων Δ. Γερμανίας
    το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”
    το κίνημα ”μια σπίθα έχω μέσα στην καρδιά”
    τo κίνημα “Γιώργος Θαλάσσης”
    2 σοσιαλ-λαϊκίστικα απο-κόμματα με ηγέτες δικηγόρους-εργατολογους και πρωην αθλητές-δημοσιογράφους ,
    Το κόμμα ”οι λιγούρηδες για εξουσία της αριστεράς”,
    Συριζιασμενοι αριστεροί και άλλες τροτσκιστικές ομάδες
    oι παλιμπαιδιζοντες (μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας) “παππούδες” του πολυτεχνείου και άλλες βολονταριστικες και ανώριμες πνευματικά ομάδες.
    οι οικολόγοι πράσινοι και άλλοι χορτοφάγοι και φυσιολάτρες
    η συνομοσπονδία ποδηλατών και άλλες σωματικά ναρκισσιστικές ομάδες (μεσήλικες ποδοσφαιριστές της Κυριακής, …)

    μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή του μετα-σταλινικού κόμματος στο Λαϊκό Μέτωπο.
    Οι μόνες αλλαγές που έκανε εδώ και 10 έτη ήταν :
    -η αντικατάσταση της ηγετιδός του (γιατί ολοκληρώθηκε η καρτέλλα των ενσήμων της) με τέως ”χαϊδεμένο παιδί” της δεξιάς και λεσβία, επί μακρόν σε κλιμακτήριο, η οποία ευτυχώς και αιφνιδίως εθεραπεύθη και
    -ότι επέτρεψε (μετά το πειρατικό-επαναστατικό σκουλαρίκι στους νεολαίους)περαστό κόσμημα στον αφαλό (κοινώς σκουλαρίκια piercing αφαλού) για την θηλυκή νεολαία της. Ο συνήθης διάκοσμος -εκτός από συνθετικά διαμάντια- ήταν το κόκκινο αστέρι και το μεταμοντέρνο σφυροδρέπανο…

    Οι δυο κύριοι αντίπαλοι των εκλογών ήταν ο Συνασπισμός της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους και το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους.

    Η οικονομική ύφεση και τα διαδοχικώς λαμβανόμενα φορολογικά μέτρα, είχαν σαφώς οδηγήσει τους αρχικά “αδιάφορους” και ”αιωνίως αθώους” νοικοκύρηδες και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου προς τα αριστερά (μάλλον προς την αντιμνημονιακη κατεύθυνση). Μερικοί δε συντηρητικοί ελεύθεροι επαγγελματίες με κύριο πελάτη το δημόσιο, αφού η σκανδαλώδης “εύνοια της τύχης” τους εγκατέλειψε οριστικά (βέβαια πολύ καθυστερημένα, μετά την μετα-ολυμπιακή οικονομική κρίση που άρχισε το 2005 για να εξελιχθεί βαθμιαία στην κρίση του 2009) και ένοιωσαν πλέον τις επιπτώσεις της (μείωση κύκλου εργασιών και κερδών, συρρίκνωση προσωπικού, κ.λ.π.) μετά από 15 έτη ευημερίας, μετανιωμένοι για την αδιαφορία τους, διακινούσαν απίθανα κείμενα για την πρότερη πολιτική τους τοποθέτηση, (όπως το “Οι αδιάφοροι, του Αντόνιο Γκράμσι”[9], που περιγράφει την πρότερη ζωή τους) μερικοί δε έγιναν και φρικιά τύπου “ξεπεσμένος δεξιός”.

    Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπενταρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….
    …………………………………………………………………………………………………………

    VΙΙΙ. Ιούνιος 2013

    Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του χρέους,
    μη μπορώντας να περιμένει άλλο (60 έτη μετά την συνθήκη του Λονδίνου του
    1953 «περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών») κηρύσσει μονόπλευρο συμψηφισμό των
    απαιτήσεων που διατηρούσε από τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις ύψους 162
    δις, αλλά ατυχώς την χρονική στιγμή εκείνη, το μερίδιο της Γερμανίας επί του
    δανείου του μνημονίου και τα ελληνικά ομόλογα στο θησαυροφυλάκιο γερμανικών
    πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόλις στα 80 δις.

    Οι πιο ριζοσπάστες της κυβέρνησης απαίτησαν και επέτυχαν να επιδιωχθεί η
    άμεση είσπραξη και μέρους των υπολοίπου της οφειλής, με κατάσχεση γερμανικής
    περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, από το
    σύνολο 120 περίπου με έδρα στην Ελλάδα, και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

    ………………………………….

    Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για
    μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει
    σχετικά ότι “από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων
    Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ενώ σύμφωνα με το
    Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή
    οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία
    ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν
    υποτριπλάσιες (1,96 δις). Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό
    έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό
    έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος
    της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ
    το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!

    ” Συμπεράσματα μελέτης ελληνικής τράπεζας, Απρίλιος 2011 : Η υπερκατανάλωση
    και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία
    10-ετία οδήγησαν σε ευμεγέθη και επίμονα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών
    Συναλλαγών (ΙΤΣ) και τη συνακόλουθη ταχεία άνοδο του ακαθάριστου εξωτερικού
    χρέους. .

    Στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλλουν και οι
    Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Ωστόσο, ενώ βραχυπρόθεσμα . συμβάλλουν στη
    χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΙΤΣ μέσω της εισροής κεφαλαίου,
    μεσοπρόθεσμα το βαρύνουν με την επανεξαγωγή των κερδών τους (ενίοτε και με
    στρεβλή τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών). Επομένως, το καθαρό
    αποτέλεσμα στο ΙΤΣ εξαρτάται από το είδος των ΑΞΕ. Θετικό αποτέλεσμα
    παράγουν οι ΑΞΕ οι οποίες δημιουργούν εμπόριο (trade oriented) και
    συμπληρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας Αντίθετα, οι ΑΞΕ
    υποκατάστασης εμπορίου μπορεί να εκτοπίζουν εγχώριες επιχειρήσεις με
    εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Η συνολική ευημερία ωφελείται περισσότερο αν οι ΑΞΕ ωθούν στην αναδιάρθρωση
    των κλάδων σε συμφωνία με ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ήτοι, στην
    στροφή προς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Αυτό ουδέποτε επετεύχθη. Μεταπολεμικά, το επίπεδο των ΑΞΕ στην Ελλάδα υπήρξε
    ιδιαίτερα χαμηλό, αφορούσαν δε σχεδόν αποκλειστικά δραστηριότητες
    εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και έντασης εργασίας … Τα τελευταία έτη, η
    πλειονότητα των ΑΞΕ πραγματοποιήθηκε σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας, ιδίως
    στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης της
    -μεγεθυνόμενης- εγχώριας αγοράς. Αυτή την τάση ευνόησαν οι ολιγοπωλιακές
    δομές πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η υπερτίμηση της
    πραγματικής ισοτιμίας δημιουργούσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για προϊόντα
    και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί αλλού, με δεδομένο κόστος. Τέλος, οι
    περισσότερες ΑΞΕ αφορούσαν εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων και όχι δημιουργία
    νέων (Greenfield investment). Ως αποτέλεσμα, δεν επεκτείνεται η παραγωγική
    βάση της οικονομίας αλλά μόνο μεταβάλλεται η εθνικότητα της ιδιοκτησίας του
    κεφαλαίου.”

    ………………………………….

    Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι
    αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter,
    κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700,
    φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.

    Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε
    με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ”
    Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και
    το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών
    φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.

    Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της
    και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

    Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό
    εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα
    με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων
    βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe,
    ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά
    καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2
    αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές
    διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους ,
    εγγονοί σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν
    ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία
    γερμανικά αεροπλάνα .

    Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις
    απαράδεκτες – για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και
    εταίρους στην ΕΕ – πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο
    καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περσότεροι
    των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική
    φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων,
    ανέλαβαν – σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις
    για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή
    βαλκάνια γκαρσόνια).

    Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ
    επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας
    από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για
    εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του ‘60 τους ελληνικούς
    προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού (
    τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις
    περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου
    Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που
    συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, αραβικών
    κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών..

    ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013

    Όμως η γερμανική κοινή γνώμη μεταστράφηκε (όπως είχε ήδη διαφανεί καθ’ όλη
    την διάρκεια του 2011, με τις διαδοχικές πανωλεθρίες που υπέστησαν το FDP
    και οι Χριστιανοδημοκράτες, κατά τις εκλογές στα περισσότερα κρατίδια) και
    τις ομοσπονδιακές εκλογές κέρδισαν – κατά κράτος – οι Σοσιαλδημοκράτες και
    οι Πράσινοι. Σχηματίσθηκε λοιπόν κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και
    Πρασίνων με την ανοχή του κόμματος της Αριστεράς(Die Linke).

    ………………………………..

    “Στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ένωση των δυο Γερμανιών.
    Ίσως σε καμία άλλη περίπτωση μια τόσο λαμπρή επέτειος δεν προκάλεσε τόσο
    αρνητικά σχόλια και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

    Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η ενοποίηση ήταν πρόωρη και πως η Δυτική
    Γερμανία απλώς εξαγόρασε την Ανατολική για ένα κομμάτι ψωμί. Ο τότε
    επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Όσκαρ Λαφοντέν, προειδοποιούσε ότι η
    ενοποίηση θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό χάσμα αντικαθιστώντας το φυσικό
    τείχος του Βερολίνου με ένα ταξικό τείχος ανάμεσα σε δυτικογερμανούς και
    ανατολικογερμανούς. Κανένας δεν ήθελε όμως να τον ακούσει.

    Και ύστερα η Γερμανία ανέλαβε και επισήμως το ρόλο της οικονομικής
    ατμομηχανής της Ευρώπης, αντιλαμβανόμενη την ΕΕ ως ένα πολύτιμο εργαλείο για
    την κυριαρχία της. Τα πλεονάσματα που παρουσιάζει σήμερα σε αντίθεση με τα
    τεράστια χρέη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που οδήγησαν σε κοινωνικές και
    οικονομικές περιπέτειες την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ήταν
    μια μόνο από τις συνέπειες που πολλοί προέβλεπαν αλλά ελάχιστοι ήθελαν να
    αντιμετωπίσουν κατάματα. Ευρώπη δυο ταχυτήτων και Γερμανία δυο ταχυτήτων..

    Χρόνια Πολλά Βερολίνο. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”(ενόψει του Γ’
    Γερμανο-ευρωπαϊκού πολέμου 😉

    Υπό το κράτος της επετείου της πτώσης του τείχους, ο 68χρονος πλέον Daniel
    Cohn-Bendit, υπουργός εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης και γνωστός
    υποστηρικτής της χώρας μας στην Ε.Ε., μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με
    την ελληνική πλευρά – με το σκεπτικό ότι η ενσωμάτωση του σχεδόν αλκοολικού
    και αδιάφορου για εργασία πληθυσμού της πρώην ανατολικής Γερμανίας και άλλα
    παρόμοια βαρίδια που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα γερμανική
    κυβέρνηση όπως αύξηση των επί δεκαετία καθηλωμένων μισθών των Γερμανών
    εργαζομένων, η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους,. καθιστούν ανεδαφική την
    άμεση αποπληρωμή των 162-80=82 δις, συμφωνήθηκε η αποπληρωμή των γερμανικών
    οφειλών να γίνει με ευρωομόλογα που βαρύνουν την Γερμανία και που θα
    διατίθενται σε δέκα ετήσιες δόσεις.

    Με τις δόσεις αυτές θα άρχιζε να μειώνεται το συνολικό ελληνικό χρέος που το
    2011 ήταν 340 δις και -μετά από επεισοδιακή Σύσκεψη Κορυφής των 27 ηγετών
    της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013 – αποφασίσθηκε τελικά η επαναδιαπραγμάτευση
    του ελληνικού χρέους των 110 δις σε 20 έτη με επιτόκιο 2% (δηλ. όσο σχεδόν
    δανείζονταν το τέλος του 2013 οι τράπεζες από το ΕΚΤ).

    Tο δημόσιο χρέος μας είχε ανέλθει στα 400 δις στο τέλος του 2013. Η επιτροπή
    εντοπισμού του ανήθικου/επαχθούς χρέους εργάσθηκε συστηματικά από την ίδρυση
    της, επί 3 σχεδόν έτη και με εξέταση των προαναφερόμενων τριών όρων
    υπολόγισε το επαχθές χρέος και τους τόκους που προέρχονται απ’ αυτό .

    Έξη μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, ψηφίσθηκε στην ελληνική βουλή η
    διαγραφή των απεχθών χρεών (των δημοσίων δαπανών που δεν χρησιμοποιήθηκαν
    προς όφελος των πολιτών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαφθοράς, των
    υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους των 400
    δις, δηλ. 120 δις. Αν αφαιρέσουμε από το συνολικό χρέος των 400 δις, τα
    80 δις που συμψηφίσαμε με μέρος των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και το
    απεχθές χρέος των120 δις, απομένει χρέος μόνον 200 δις.

    Η φράση ” the greek pride” ή ” the greek filotimo” μεταφράζεται ως
    υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς
    φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο
    καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

    Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και
    περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα,
    και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και
    εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του
    2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το
    τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος,
    από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the
    greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς
    υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)»,
    κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.

    Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους
    αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της
    Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα-punk συγκρότημα “The Greek Dept”
    που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης
    με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν -συμβολικά- η επιτυχία που
    αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους
    πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια
    πενταετία.

    X. Οι καλοί θεοί της Ελλάδας μας δίνουν (;) και άλλες ελπίδες
    ……………………………………

    ΥΓ Το κειμενο αυτο, αδημοσιευτο προς το παρον στο συνολο του, ολοκληρωθηκε τον Μάϊο του 2011.

  23. Ο/Η Φωτ. Λογ. λέει:

    «Ελάχιστοι Έλληνες φαίνεται να βγάζουν λογικά συμπεράσματα από την κατάσταση που βιώνουν. Με βάση την τελευταία έγκυρη δημοσκόπηση (8 του Μάρτη), που έγινε στην Ελλάδα πριν την πλήρη κατάρρευση, το 88% των ερωτηθέντων είναι «σίγουροι» ή «σχεδόν σίγουροι» ότι για την κατάσταση φταίνε «οι ξένοι». Ειδικότερα οι Γερμανοί (93%), οι Αμερικάνοι (78%), οι Εβραίοι (82%), συνολικά η ΕΕ (79%) και οι μετανάστες (81%). Πλευρές της που έδιναν πάντα τον τόνο στην ελληνική κοινωνία -όπως η α π λ η σ τ ί α, η απομάκρυνση από τη φύση, η εμμονή στην καλοπέραση, η α γ έ ν ε ι α, η έλξη από τον αυταρχισμό διαφόρων χρωμάτων, ο κρατισμός, η θρησκομανία, η αμοιβή δίχως εργασία, η θεωρητικολογία, το «ρ ί ξ ι μ ο» τ ο υ δ ι π λ α ν ο ύ , η απουσία πρακτικού πνεύματος, η σώρευση άχρηστου πλούτου, η απουσία ρεαλισμού, ο ελληνοκεντρισμός, ο υπερδανεισμός, η α ν ώ μ α λ η α σ τ ι κ ο π ο ί η σ η, το πελατειακό σύστημα, η απουσία κοινωνικής συνείδησης, ο αντιδιαφωτισμός, η φοροδιαφυγή, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, ο συμφεροντολογικός ατομισμός κλπ- θεωρείται ότι φταίνε σε ποσοστά από 0 μέχρι 10%».

    Οι αιτίες της κατάντιας μας μία προς μία, ανάγλυφες, και με ευθύνη όλων μας. Υπογραμμίζω εγώ. Ειδικώς η αγένεια των Ελλήνων είναι αχώνευτο πράγμα.

  24. Ο/Η ataktos λέει:

    αυτό που με κάνει να «αισιοδοξώ» προσωπικά βλέποντας το περίγυρο μου είναι η εκτίμηση και υπολογισμοί μου που αφορούν το μέγεθος παραγωγής μαύρου ΑΕΠ στο 52-53%!!!!!!!!!!!!

  25. Ο/Η ataktos λέει:

    Η ΕΔΓΣ Αρναιας(Λιαρηγκοβη) με το 114/27.07.012 έγγραφο της προς Δασαρχείο Αρναιας .. ζητά απεγνωσμένα μετά βεβαίως πανεπιστημονικη
    » επιστημονική» εισήγηση….. την «Κατάργηση καταφυγίου στην περιοχή «Σαμαρι-Τσακιλι» του Δ.Δ. Στανου κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρναιας .. μετά τις διαπιστωμένες ζημιές (πάνω από 80%) που έχουν γίνει στις καλλιέργειες των σιτηρών και ηλιάνθου απο .. αγριόχοιρους τα τελευταία δυο χρόνια ,και καταλήγει (άκουσον άκουσον ) .. απαιτούμαστε την κατάργηση του καταφυγίου στην περιοχή …και ουτε μια λέξη ότι το χωριό 1300 χλαπακιαζουν εδώ και δυο μήνες νερο απο βούρκο με επίσημη πιστοποίηση του Ζωγραφου Αρ.Παχτα .. Εγώ περιμένω πότε πρόκειται να ξεσπάσει… ομαδικός σιφιλις μαλάρια Αids στην Ε.Ε. .. είναι να «γελάς» να κλαις η να ουρλιάζεις ..http://www.youtube.com/watch?v=cdgq3hhkylA

  26. Ο/Η laskaratos λέει:

    Βιάστηκαν οι Left g700 και σκόνταψαν πριν ξεκινήσουν, πάνω σε αυτό που θα αποκαλούσαν «αριστεροστροφοφιλελεύθερους» «θύλακες», γιατί δυστυχώς ου παντός πλειν ες Κορινθον. Το μόνο που έχω να συμπληρώσω στα σχόλια του σοφού γεροδάσκαλου είναι ότι οι Left G700 που υπόσχονται για το μπλογκ του κου Ροϊδη

    @»Από το φθινόπωρο, επειδή οι κ#&@ι όλο και θα σφίγγουν και δεν μας παίρνει να μη ξέρουμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας, λέμε να τους χαλάσουμε λίγο τη θεατρική παράσταση καταστρέφοντας τα κουστούμια τους…»

    δεν πάσχουν από ουλίτιδα, διότι αλλιώς θα γνώριζαν πως η λέξη είναι θύλακος και όχι θύλαξ.Φοβάμαι πως ο Τσίπρας («προς επωφελεία»), συνεντευξιαζόμενος παράλληλα με το Μιχαλολιάκο στο περιοδικό του «κεντροδεξιού» (Χα χα χα!) φίλου («πες μου Αλέξη») και πολιτικού του σύμμαχου (ενεργού, όχι υποψήφιου όπως ο κ.Καμμένος, ή παρ’ολίγον όπως ο κ.Δημαράς-του κ.Καμμένου-ή τέως όπως ο Ιφικράτης Αμυράς, ή αταίριαστου όπως ο αρχιεπίσκοπος ή κρυφού όπως ο κ.Κοτσακάς κλπ κλπ κλπ) κ.Τράγκα (αγανακτισμένου τ.τροφίμου κρατικών διαφημίσεων), όπως και οι Έβερτ και ΓΑΠ, έχει στήσει ολόκληρη σχολή καθαρευουσιάνικων νεολογισμών, συμπαρασύροντας και τους θαυμαστές του.
    Μεταφέρω απόσπασμα από το ποστ τους το οποίο θα μπορούσε να τιτλοφορείται με το σταλινικό τίτλο «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».
    http://leftg700.blogspot.gr/2012/08/2013.html

    Αναδημοσιεύουμε από το γνωστό ‘‘αριστερόστροφο’’ ‘‘φιλελεύθερο’’ τσαρδί τών Λασκαράτου και Ροΐδη τον εφιάλτη —υπό μορφή διηγήματος πολιτικής φαντασίας— του επίσης γνωστού ‘‘φιλελεύθερου’’ φίλου τους Δημήτρη Φύσσα, μόνιμου συνεργάτη τής επίσης γνωστής φυλλάδας Athens Voice, και ο οποίος, ως φίλος, επέλεξε τους φίλους του για την πρώτη έκδοση (οι φίλοι στις πρώτες εκδόσεις φαίνονται). Αν και πρόκειται περί εφιάλτη, εμείς το αναδημοσιεύουμε ως ευθυμογράφημα,[1] για να παρηγορήσουμε κάπως όσους και όσες από το αναγνωστικό κοινό μας έχουν μείνει να ιδρώνουν και να ξιδρώνουν στην Αθήνα, παρ’ ότι έχει μπει ο Αύγουστος. Το διήγημα αναδημοσιεύεται κατόπιν γενικής, προκαταβολικά δοθείσης αδείας, όπως θα διαπιστώσετε, και, εννοείται, με πιστή τήρηση της σύνταξης, ορθογραφίας, γραμματικής, στίξης και υπερτονισμών τού συγγραφέα

    (προσοχή σ’ εκείνο το θυλάκους —πάρτε το με το μαλακό, μη σας βγάλει κανένα μάτι! 😉 ).

    Από τα σχόλια:

    gerodaskalos
    Σάββατο, Αύγουστος 04, 2012 8:48:00 πμ

    Θύλακος, θυλάκου, τους θυλάκους (όπως: τους ανθρώπους, τους συνδέσμους κλπ) και όχι θύλαξ, θύλακος, τους θύλακες είναι ο ορθός τύπος. Ψάξτε το και θα δείτε. Δεν είναι όλα τριτόκλιτα, όπως θέλουν οι νεο-καθαρευουσιάνοι.
    Απάντηση

    Απαντήσεις

    LeftG700
    Σάββατο, Αύγουστος 04, 2012 2:07:00 μμ

    Φίλε γεροδάσκαλε, καλώς ήρθες!

    Με όλο το σεβασμό στο επάγγελμά σου και την ηλικία σου, να μας επιτρέψεις να διαφωνήσουμε.

    Αναρωτιέμαι για ποιους λόγους οι λέξεις φύλακας, χωροφύλακας ή κόρακας προέρχονται από τα αντίστοιχα τριτόκλιτα της καθαρεύουσας και είναι μία χαρά, ενώ η λέξη θύλακας όχι και είναι δύο τρομάρες. Επειδή η λέξη θύλακος είναι αρχαία και προγενέστερη της θύλαξ; Δηλαδή οι δημοτικιστές, προκειμένου να πλήξουν τους καθαρευουσιάνους ή τους νεοκαθαρευουσιάνους κηρύσσουν την επιστροφή στην αρχαία γλώσσα; Λέμε να μείνουμε έξω από τέτοιες γλωσσικές διαμάχες (που μάλιστα λειτούργησαν και ως μεταμφίεση ιδεολογικοπολιτικών διαφορών[***]). Και αφού η γλώσσα εξελίσσεται (δεν εξελίσσεται;) δεν βλέπω τι κακό προκύπτει αν θεωρήσουμε ότι στη διαδρομή της και η καθαρεύουσα (ή νεοκαθαρεύουσα) αποτέλεσε μία τέτοια εξελικτική φάση. Για τη συζητούμενη λέξη, αυτό έχει το καλό ότι εντάσσεται στα τριτόκλιτα και στη σημερινή προσαρμογή τους κι έτσι ξεφορτωνόμαστε μία ‘‘ιδιομορφία’’. Εγώ τη λέξη την πρωτοσυνάντησα σε κείμενα (στρατιωτικής) Ιστορίας και την αποδέχθηκα ενστικτωδώς και αμέσως. Τώρα έχω την εντύπωση ότι άμα γράψω θυλάκους το χέρι μου θα πάθει πάρκινσον. Κάθε φορά δε που την ακούω (π.χ. στην τηλεόραση) αναπτύσσω τον υποσυνείδητο φόβο ότι χάνω κάθε φορά και μερικά εκατοστά από την ακοή μου!

    [***] Μεταμφίεση ιδεολογικοπολιτικών διαφορών με τη διπλή έννοια, κατά περίπτωση: Και ως μεταφορά αυτών των διαφορών στο γλωσσικό πεδίο σε περιόδους καταστολής, αλλά και ως αναγωγή γλωσσολογικών και μόνο διαφορών σε δήθεν γενικότερη ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση.

    Τα λέμε

    gerodaskalos
    Σάββατο, Αύγουστος 04, 2012 5:38:00 μμ

    Καλώς σας βρήκα.

    Η αρχαία λέξη ήταν φύλαξ και έγινε φύλακας, η αρχαία λέξη ήταν κόραξ και έγινε κόρακας: πρόοδος, αφού από τριτόκλιτο περάσαμε σε δευτερόκλιτο, πολύ πιο σουλουπωμένο στο σύγχρονο αφτί και μάτι.

    Η αρχαία λέξη ήταν θύλακος, δευτερόκλιτο από τη μάνα του, ήδη σουλουπωμένη για το σύγχρονο αφτί και μάτι. Το να την κάνουμε «θύλαξ» για να μπορούμε να φτιάχνουμε αιτιατική πληθυντικού «θύλακες», μου φαίνεται οπισθοδρόμηση κι αρχαιοφιλία. Αυτό επιτείνει το μπέρδεμα, δεν το απλοποιεί. Γι΄αυτό (και για άλλους λόγους, βέβαια) έγραψα για τη νεοκαθαρεύουσα.

    Ευχαριστώ πολύ.

  27. Ο/Η ataktos λέει:

    τα μονοπώλια ωραία χτίζονται … δυστυχώς με τραγιά αποτελέσματα διαλύονται http://www.kozan.gr/?p=21209 ψυχραιμία

  28. Ο/Η λέει:

    Ο αντιστασιακός

    Ο αντιστασιακός
    Δημοσιευμένο 07/08/2012

    Για την προσωρινή διαγραφή του Πάσχου Μανδραβέλη από την Ένωση Συντακτών

    του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

    Κατά πάσα πιθανότητα φταίει η παντοδυναμία του λαϊκισμού· ειδάλλως δεν εξηγείται γιατί ακόμα και οι φανατικότεροι αντιλαϊκιστές υιοθετούν, για να τον ξεμπροστιάσουν, το “αντικαθεστωτικό” στυλ των αντιπάλων τους – άλλο αν συνήθως πρόκειται για ιεροκήρυκες του πιο κομφορμιστικού και κυνικού ατομικισμού.

    Ο λόγος για την πρόσφατη –και εντελώς αναπάντεχη– ανάδειξη του Πάσχου Μανδραβέλη σε αντιστασιακό, ηρωικό θύμα της καθεστηκυίας …σταλινικής Αριστεράς – και ειδικότερα του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, που ως γνωστόν, στις 10 Ιουλίου αποφάσισε την τρίμηνη διαγραφή του γνωστού δημοσιογράφου για περσινό του άρθρο κατά της απεργίας της ΠΟΣΠΕΡΤ (“Μια αδιάφορη απώλεια”, Καθημερινή 10.12.2011).

    Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή:

    Στις 10 Δεκεμβρίου, και ενώ η απεργία στην ΕΡΤ που στήριζε η ΕΣΗΕΑ συμπλήρωνε μια εβδομάδα, ο κ. Μανδραβέλης έγραφε στη στήλη του ότι “η ΄δημόσια΄ τηλεόραση δεν λείπει σε κανέναν”, συμπληρώνοντας ότι, όπως επί Μητσοτάκη “οι πολίτες είχαν σιχαθεί τα καπρίτσια (ενν.: των συνδικαλιστών στις αστικές συγκοινωνίες)”, “το ίδιο θα πάθει λίαν συντόμως και το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του”. Όπως, λοιπόν, στις χρυσές εποχές της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, έτσι και με αφορμή την απεργία στην ΕΡΤ, οι πολίτες θα πουν “καλύτερα ιδιωτικές συγκοινωνίες και χωρίς συνδικαλιστές παρά να μην μπορούμε εμείς να πάμε στη δουλειά μας επειδή αυτοί πλακώνονται για τα τιμάριά τους”.

    Κατόπιν τούτων, δύο συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, μία εκ των οποίων υποψήφια της ΔΗΜΑΡ (προσοχή εδώ: ο Στάλιν, όπως ο διάβολος, κρύβεται στις λεπτομέρειες…) [1], προσέφυγαν στο Πειθαρχικό κατά του κ. Μανδραβέλη, υποστηρίζοντας ότι ο συνάδελεφός τους έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που εννοούν να περιφρουρούν τη συναδελφική αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό των δημοσιογράφων, διότι αυτά “συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος”. Προφανώς αυτό παραήταν συντεχνιακό για τις πεποιθήσεις του κ. Μανδραβέλη, και κάπως έτσι, το άρθρο (πρώτα) και η προσφυγή (στη συνέχεια) πήραν το δρόμο τους.

    Εφτά μήνες μετά την έγκληση, λοιπόν, στις 10 Ιουλίου, ελήφθη κατά πλειοψηφία η απόφαση για προσωρινή διαγραφή τριών μηνών του κ. Μανδραβέλη σπό την Ένωση Συντακτών: “Δεν είναι η κριτική που άσκησε ο συν. Μανδραβέλης για τον κρατικό φορέα ενημέρωσης, που δημιουργεί ζήτημα”, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του Πειθαρχικού [εδώ]. “Είναι ο χρόνος που επέλεξε για την δημοσιοποίηση των απόψεών του αυτών, επιχειρώντας ουσιαστικά με απαράδεκτο ύφος να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ, στην οποία ανήκει, και να ευτελίσει το έργο και τον αγώνα των συναδέλφων του”. Σε ελεύθερη απόδοση, ο κάθε κ. Μανδραβέλης μπορεί να φρίττει ελεύθερα με τις συντεχνίες των εργαζομένων, αλλά πώς να το κάνουμε, η υπεράσπιση των συντεχνιών των εργοδοτών εναντίον εργαζομένων τη στιγμή της αντιπαράθεσης παραμένει ακόμα στις μέρες μας επιλήψιμη.

    ***

    Το σκεπτικό της έγκλησης και η λογική της απόφασης του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ είναι απολύτως προφανή για όποιον έχει βρεθεί έστω και για δύο μήνες σε κάποιο σωματείο ή πολιτική οργάνωση: η ένταξη σε μια τέτοια συλλογικότητα είναι εθελοντική, ακριβώς γι΄ αυτό όμως όλα τα μέλη της (αυτο)δεσμεύονται στους κανονισμούς της, και δεν μπορεί παρά να ελέγχονται με βάση τους κανονισμούς αυτούς, όταν τους παραβαίνουν.

    Όμως, ενώ τα προαναφερθέντα είναι εντελώς αυτονόητα (πλην για την υπεράσπιση του κ. Μανδραβέλη “αντισυνταγματικά”…), η ενεργοποίηση του “θεμελιώδους νόμου” μιας οργάνωσης ή ενός σωματείου συνιστά πολιτική πράξη. Με αυτή την έννοια, το ίδιο το γεγονός της προσφυγής στο Πειθαρχικό, και της επιβολής ποινής σε κάποιον σαν τον κ. Μανδραβέλη, μου φαίνεται απλώς …εκτός χρόνου και τόπου.

    Μου φαίνεται εκτός χρόνου, γιατί λόγω του ρόλου που έχει αναθέσει στον κόλουμνιστ της Καθημερινής το συγκρότημα Αλαφούζου και …ο ίδιος στον εαυτό του (του ρόλου του οργανωτή της “κερδίδας” – ένα είδος ιντελεκτουέλ Ατίλιο, για όσους θυμούνται τον συμπαθή τρομπετίστα στις εξέδρες του Φαλήρου), τα τελευταία χρόνια ο κ. Μανδραβέλης προκαλεί συστηματικά τον πειθαρχικό έλεγχο – ο οποίος όμως ουδέποτε έρχεται. Μένοντας, εντελώς ενδεικτικά, στην τελευταία διετία, θυμίζω τη διαστρέβλωση των γεγονότων όσον αφορά την παραβίαση του ασύλου στο Πάντειο από ειδικό φρουρό [2], το δήθεν μάθημα από την Ισλανδία για τη δήθεν ανυποληψία της κορόνας με το οποίο γελούσαν οι ισλανδοί [3], τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για την ανώτατη εκπαίδευση και εντούτοις αποτυγχάνει [4], και άλλα παρόμοια, όπως η “μέθοδος Newsweek”, τα οποία, ενώ σκοντάφτουν σε άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας, ωστόσο δεν κινητοποίησαν καμιά Ένωση, παρά μόνο μερικούς μπλόγκερ.

    Το κυριότερο: στην περίπτωση του κ. Μανδραβέλη, η ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας ενός συνδικαλιστικού σωματείου μου φαίνεται εντελώς άτοπη, στο βαθμό που η σχέση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου με το συνδικαλισμό είναι όση και η σχέση του Θέμου Αναστασιάδη με το φεμινιστική θεωρία. Από αυτή την άποψη, ο Δημήτρης Τρίμης, προέδρος της ΕΣΗΕΑ και μάρτυρας τόσο των εγκαλούντων όσο και του κ. Μανδραβέλη, δεν είπε παρά αυτό που θά΄ πρεπε να είναι προφανές: “[Ο συν. Μανδραβέλης] έχει δικαίωμα να λοιδορεί την ΕΣΗΕΑ και τους αγωνιζόμενους συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί παραμένει στο Σωματείο”.

  29. Ο/Η Dimitris Fyssas λέει:

    Νέα επικαιρότητα για το κομμάτι αυτό.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.