Διαμαντοπούλου: Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια

Σκηνοθετικοί αυτοσχεδιασμοί στο μπουλούκι του ΓΑΠ

Ευσεβές ζεύγος προσευχόμενο (μυστικά) για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου και οικογενείας Άκη Τσοχατζόπουλου και για την επιτυχή έκβαση των σπουδών του υιού Μαντέλη. Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Θα θυμόσαστε ασφαλώς την παρουσία του κ. Καμίνη, Συνηγόρου του Πολίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο (7.10.2009). Ο θιασάρχης Γ.Παπανδρέου θέλησε έτσι να δώσει το μύνημα πως θα σεβαστεί τον θεσμό αυτό που προστατεύει τον πολίτη από τον αυταρχισμό της Εξουσίας. Αργότερα ο σκηνοθέτης συμβούλευσε να κληθεί και ο αρχιεπίσκοπος του αμαρτωλού Βοιωτοπεδίου κ. Λιάπης, Λογικά οι θεατές θα έπρεπε να έχουν αποδοκιμάσει αυτόν τον εμπαιγμό αφού ο θίασος άλλαζε το νόημα του έργου στέλνοντας το αντίθετο από πριν μήνυμα, δηλαδή εκπέμποντς τον συμβολισμό της φοροδιαφυγής, της καταπάτησης, της απάτης, της αυθαιρεσίας, της θρησκοληψίας, της μισαλλοδοξίας,. Δυστυχώς το κοινό δεν έχει θεατρική παιδεία και οι αντιφάσεις του σκηνοθέτη δεν δέχτηκαν τα πυρά της κριτικής.

Θα θυμόσαστε ασφαλώς πως με την ανάληψη του ρόλου της Υπουργού Αμάθειας και Θρησκοληψίας η κα Διαμαντοπούλου, προειδοποίησε όσους δασκάλους τολμήσουν να πιέσουν τη θρησκευτική συνείδηση των μαθητών: “Να καταγγέλλουν στο υπουργείο τους δασκάλους και τους καθηγητές που επιβάλλουν σε παιδιά να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό κάλεσε χθες γονείς και μαθητές η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Συνηγόρου του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης –και θέμα «Σχολικοί κανονισμοί και δημοκρατική συνείδηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»–, μια νεαρή μαθήτρια έθιξε το ζήτημα του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και προσευχής, απευθυνόμενη στην υπουργό, κάνοντας λόγο για «καταναγκαστική εργασία. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μαθητές. Ενώ τα σχολεία θεωρούνται ως χώροι ελεύθερης έκφρασης, μας επιβάλλεται να παρευρισκόμαστε στην προσευχή», είπε συγκεκριμένα η μαθήτρια, ζητώντας την άποψη της κ. Διαμαντοπούλου«. («Απογευματινή«)


Πριν να λαλήσει όμως τρεις φορές ο πετεινός, η υπουργός με “εξαιρετικά επείγον” φιρμάνι που εξαπέλυσε στις 23/6/2010 στα σχολεία, μέσω του κ. Β. Κουλαϊδη, της Διεύθυνσης σπουδών δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρινίζει πως στα απολύτήρια πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών. Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση 77Α/2002 (αρ. πρωτ. 1143Α/25-6-02) της υπό τον κ.Δαφέρμο “Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα”, ορίζοντας πως η θρησκευτική συνείδηση των μαθητών-γνήσια ή πλαστή-πρέπει να φακελώνεται στα κρατικά έγγραφα ώστε να την γνωρίζει ο χωροφύλακας, ο εργοδότης και ο δικαστής. Ζητά η υπουργός από τους καθηγητές να καρφώνουν τους μαθητές τους δια βίου στα σχολικά πιστοποιητικά αν δηλώνουν ορθόδοξοι ή όχι. Ξέχασε πως ο πρώην αρχηγός της ο κ. Σημίτης (προϊστάμενος των κ.κ.Τσουκάτου-Μαντέλλη-Τσοχτζόπουλου-Πανταγιά), ο άνθρωπος που μπούκωσε την Εκκλησία με προνόμια και φοροαπαλλαγές για να σγοράσει τις ψήφους των θρησκόληπτων, παρίστανε πως τάχα ενδιαφερόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταργούσε με τη θέλησή του-στην ουσία εξαναγκάστηκε από την Ε.Ε. -το δικαιώμα του αστυνόμου να πιστοποιεί τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών στις ταυτότητες.

Αναρωτιέμαι αν οι ενήλικοι πρέπει να προστατεύονται μια φορά από τις αυθαιρεσίες της ελοχεύουσας θρησκευτικής μισαλλοδοξίας (που έστησε τρελλό υποκριτικό χορό γύρω από τις ταυτότητες μέχρι τη νίκη της ΝΔ), πόσες φορές πρέπει να προστατεύονται οι ανήλικοι που στο κάτω κάτω δεν έχουν διαμορφωμένη θρησκευτική συνείδηση; Προειδοποιούσε μάλιστα ο κ. Δαφέρμος και οι εκλεκτοί Νομομαθείς του: ”...ο απολυτήριος τίτλος χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις εκτός σχολείου (π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, και για εξεύρεση εργασίας). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο – όπως άλλωστε και η μη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου εάν υπάρχει – θα μπορούσε επιπλέον να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ενδεχόμενο το οποίο, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, η έννομη τάξη καλείται πάση θυσία να αποτρέψει. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι τόσο ως προαιρετική, όσο και πολύ περισσότερο ως υποχρεωτική, η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δεν είναι νόμιμη, διότι αντιβαίνει προς την θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 4 § 1 β΄ ν. 2472/1997). Το σχετικό πεδίο (ένδειξη) θα πρέπει συνεπώς να διαγραφεί…

Τέλος η Αρχή ζητούσε: “Απευθύνει σύσταση, προειδοποιεί και καλεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα σε εύλογο χρόνο – και πάντως όχι περισσότερο απ’ όσο είναι αναγκαίος για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και την προσαρμογή των σχετικών πρακτικών – να συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο της παρούσας απόφασης και, ειδικότερα:

1. Να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

2.Να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν, αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση”... http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/praxeis/print.php?id=688

Συμπέρασμα:
Η χαρούμενη παρέα του ΓΑΠ που μας κυβερνά, δεν έχει αρχές. Κοροϊδεύει, αυτοσχεδιάζει και πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις. Το ίδιο ακριβώς σχήμα των αυτοσχεδιασμών, της υποκρισίας και των αυτοδιαψεύσεων, που ακολουθεί και στην Οικονομία.

Τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς τους ανθρώπους;

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

69 Responses to Διαμαντοπούλου: Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια

  1. Ο/Η Γιώργος Κατσιώτης λέει:

    Οι απογοητεύσεις συνεχίζονται….!

  2. Ο/Η grsail λέει:

    Επειδή ακούγεται απίστευτο είναι δυνατόν κάποιος που έχει πρόσβαση να μας εμφανίζει και το ίδιο το έγγραφο;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Έχω στα χέρια μου το έγγραφο, μου το έδωσε φίλος καθηγητής,
      δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, ή έστω δεν ξέρω να το βρω
      ίσως να το βρεις στο http://www.ypepth.gr

      Έχει αριθμό πρωτοκόλου 73735/Γ2, Μαρούσι 23/6/2010

  3. Ο/Η undantag λέει:

    Χμ… φίλε Λασκαράτο, ξεχάσες να αναφέρεις ότι η συγκεκριμμένη μεγαλοσουμπρέττα που κακόπεσε στο θίασο ΓΑΠ έχει κάνει διεθνή καριέρα, ως νέα Μαρία Κάλας(νικοφ)… και πως όταν κοσμούσε το θίασο Prodi (Berlaymont, Βρυξέλλες 1999-2004), έπαιζε με περισσό μπρίο το ρόλο της Επιτρόπου «της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων» με παράλληλη » αρμοδιότητα για την ισότητα».

    http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=2
    (Προσοχή:το λίνκ έχει και φωτογραφία με Χουντόδουλα, να ανοιχθεί με ιδία ευθύνη)

    Κατά τη διάρκεια δε των εκεί παραστάσεών της (1999-2004), μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στο σουρρεαληστικό θέατρο ήταν η «Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000 για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία»

    Παραθέτω δυό σειρές του σεναρίου, προς τέρψιν των αναγνωστών σας:
    «Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η θέσπιση γενικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, ειδικών αναγκών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης στα κράτη μέλη.»

    Αλλά έτσι είναι οι ηθοποιοί στα μπουλούκια, στη νεότητά τους παίζουν τη Γκόλφω, την Αντιγόνη και την Οφηλία, αργότερα τη Μήδεια και τέλος τη Γερτρούδη και την Εκάβη…

  4. Παράθεμα: Το υπουργείο ζητάει να μπει το Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια; | The Net War

  5. Ο/Η Δημήτρης Φύσσας λέει:

    Κύριε Λασκαράτε

    η οπισθοδρόμηση αυτή της κ. Διαμαντοπούλου- εφόσον είναι ακριβώς όπως την εμφανίζουν οι πληροφοριες σας- φέρνει το ΠΑΣΟΚ πιο πίσω και από τη ΝΔ. Τι να πει κανείς, ακόμα μια αρνητική έκπληξη από το κόμμα με τα πολλά παπαδοπαίδια (και εν γένει τους πολλούς Παπα-).

    Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας

  6. Ο/Η Bονιφάτιος ο Μομφερατικός λέει:

    Κύριε Ροιδη και κύριε Λασκαράτε
    ιδού η αμαρτωλή εγκύκλιος των ανθρώπων που θα χώριζαν το Κράτος από την Εκκλησία.
    Βρε ούστ
    γράφουν Σύνταγμα και Νόμους και Αρχές Προστασίας και Δικαιώματα και Ε.Ε. και υποσχέσεις και μαθητές και καθηγητές εκεί που ξέρετε

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ∆ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ —– ΕΝΙΑΙΟΣ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ& ∆/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ∆ΩΝ ∆ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ —– Ταχ. ∆/νση: Ανδρέα Παπανδρέου37 Τ.Κ.– Πόλη: 151 80 Μαρούσι
    Ιστοσελίδα: http: //www.ypepth.gr
    Πληροφορίες: Α. Βαρλα

    Κ. Πισλή Τηλέφωνο: 210 344 2242 Να διατηρηθείµέχρι……………… Βαθµός Ασφαλείας……….…… Μαρούσι, 23/06/2010
    Αριθ. Πρωτ.: 73735/Γ2
    Βαθ. Προτερ. ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ

    ΠΡΟΣ: 1) ∆ιευθύνσεις και Γραφεία ∆.Ε. της χώρας(Έδρες τους) 2)Γυµνάσια της χώρας (µέσω ∆/νσεων και Γραφείων ∆.Ε.) ΚΟΙΝ: Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας

    ΘΕΜΑ: «Απολυτήριοι τίτλοι Γυµνασίου» Με αφορµή ερωτήµατα που υποβλήθηκαν στη ∆ιεύθυνσήµας, σχετικάµε τους απολυτήριους τίτλους Γυµνασίου, σας υπενθυµίζουµε ότι ο τύπος των εν λόγω απολυτηρίων καθορίζεται από την υπ’ αριθµ. 233.1/6/Γ2/2058/1986 (ΦΕΚ317, Β’) Υ.Α. και περιλαµβάνει αναγραφή του θρησκεύµατος του µαθητή.
    Επιπλέον, όσον αφορά στο κατώτατο βαθµολογικό όριο του χαρακτηρισµού γενικού βαθµού ετήσιας προόδου, ισχύουν οι διατάξεις του άρ.2 του Π.∆. 465/81. Τέλος οι Απολυτήριοι τίτλοι Γυµνασίου εκδίδονται βάσει της Γ2/106597/30-9-03 εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας.
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪ∆ΗΣ
    Εσωτερική ∆ιανοµή: 1. Γραφείο κ. Γενικού Γραµµατέα 2.Γραφείο κ. Ειδικού Γραµµατέα 3.∆/νση Σπουδών ∆.Ε.Τµήµα Γ΄

  7. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

    Να ρωτήσω τώρα εγώ ο κακόπιστος ή αφελής κατά περίπτωση, τί περαιτέρω κάνει το ντοκουμέντο περί του οποίου γίνεται λόγος, από το να λέει ότι τα «εν θέματι» (η αναγραφή του θρησκεύματος δλδ στο απολυτήριο), προσδιορίζονται (ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, αυτό λέει στην ουσία) από διάταξη περί αυτού, του 1986 και παραπέμπει και στο ΦΕΚ. Του 1986 επαναλαμβάνω, προ 24 ετών αν δεν μετρώ λάθος.
    Είναι αυτό ανατροπή των κρατούντων; (Όπως κατάλαβα όταν διάβασα το ποστ;)
    Να πω επί πλέον ότι δεν την ηξερα τη ρύθμιση αυτή, (δεν με νοιάζει καν το πως και το γιατί προέκυψε τώρα το φασούλι) και πως αν δεν υπάρχει κάτι εξειδικευμένο (νόμιμο αίτημα για χρήση από ομάδα του πληθυσμού, ας πούμε, ή το οτιδήποτε άλλο, αρκούτως όμως πειστικό κατά τον κοινό νου) που να την δικαιολογεί (την αναγραφή δλδ) ΣΥΜΦΩΝΩ πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η αναγραφή του θρησκεύματος!
    Μέχρι εκεί όμως.
    Μαζί φυσικά και με τη διατύπωση της απαίτησης να υπάρξει νέα ρύθμιση που να αποτρέπει αυτήν την από το 1986 υποχρέωση αναγραφής.

    Είναι μήπως αυτό το πνεύμα του ποστ, ή και πάλι εγώ λειτουργώ (κατά τη γνώμη σας φυσικά) σαν φιλοκυβερνητικός εγκάθετος;

  8. Ο/Η fanis panagiotopoulos λέει:

    «…Πριν να λαλήσει όμως τρεις φορές ο πετεινός, η υπουργός με “εξαιρετικά επείγον” φιρμάνι που εξαπέλυσε στις 23/6/2010 στα σχολεία, μέσω του κ. Β. Κουλαϊδη, της Διεύθυνσης σπουδών δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρινίζει πως στα απολύτήρια πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών. …»

    Πόση εμπάθεια και μίσος κρύβεται σε άρθρα σαν κι αυτό!
    Πόσα κόμπλεξ μπορεί να αποκαλύπτει μια και μόνο ανάρτηση!
    Ο Γ.Γ. του υπουργείου, που απέστειλε το έγγραφο στο οποίο αναφέρεστε,

    (http://www.scribd.com/doc/33591168/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1)

    απλά διευκρίνισε το ισχύον καθεστώς!
    Και το δικό μου απολυτήριο, που δεν εκδόθηκε με υπουργό τη Διαμαντοπούλου, το θρήσκευμα που μου δώσανε το γράφει πάνω!
    Η κυβέρνηση του Παπανδρέου φταίει και γι’αυτό;;;

    Πρώτη φορά βλέπω να κατηγορείται αυτός που αναφέρει έναν ισχύοντα νόμο και όχι ο νομοθέτης!!!

    Πάντως μπορείτε και καλύτερα: Κατηγορήστε τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του για τον πόλεμο στο Ιράκ, την οικονομική κρίση, τη διχοτόμηση της Κύπρου, τον Ψυχρό Πόλεμο, την πτώση της Κων/πολης, τον Τρωικό Πόλεμο… Μη φοβάστε, το ίδιο κομπλεξικοί θα φανείτε!…

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριοι Καργούδη και Παναγιωτόπουλε,
    δεν θα με τρελλάνετε.
    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι 8 μήνες στην εξουσία και δεν βρήκε το χρόνο να άρει την ισχύουσα παρανομία, να υλοποιήσει το [πνεύμα της ανεξιθρησκίας, το πνεύμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος ούτε στις ταυτότητες, και να εφαρμόσει το νόμιμο που απαιτεί ο Πρέδρος της επιτροπής προστασίας προσωπικών δεδομένων, τον οποίο υποτίθεται πως τον υπολογίζει ιδιαίτερα.
    Πουθενά δεν λέω πως η ΝΔ είχε καταργήσει την αναγραφή και ήλθε το ΠΑΣΟΚ και την επανέφερε.

    Γράφω επί λέξει:
    @Πριν να λαλήσει όμως τρεις φορές ο πετεινός, η υπουργός με “εξαιρετικά επείγον” φιρμάνι που εξαπέλυσε στις 23/6/2010 στα σχολεία, μέσω του κ. Β. Κουλαϊδη, της Διεύθυνσης σπουδών δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρινίζει πως στα απολύτήρια πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών. Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση 77Α/2002 (αρ. πρωτ. 1143Α/25-6-02) της υπό τον κ.Δαφέρμο “Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα”@,

    Υπήρχαν σχολεία κυριοι που δεν έγραφαν θρήσκευμα με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών εκείνων που σεβόντουσαν το Σύνταγμα, βασιζόμενοπι και στη γνωμάτευση της Αρχής, και έρχεται το υπουργείο να διευκρινίσει πως πρέπει να συνεχίσουν να γράφουν.

    Δηλαδή είναι αθώα η κυβέρνηση επειδή συνεχίζει να γράφει στα παλθά της τα παπούτσια τη νομιμότητα και όσα φαινόταν πως υποσχόταν;
    Τι στο διάολο σχολείο είναι αυτό που μοιράζει πιστοποιητικά θρησκευτικής συνείδησης ανηλίκων;

    Έπρεπε να ντρέπεστε και για την κυβέρνησή σας και για τον εαυτό σας που παριστάνετε εδώ τους τάχα αγανακτισμένους προς εμάς που αδικούμε δήθεν την υπουργό των μεντρεσέδων γιατί μόνο οι ισλαμικοί μεντρεσέδες δίνουν πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων.

    • Ο/Η fanis panagiotopoulos λέει:

      «… είναι 8 μήνες στην εξουσία και δεν βρήκε το χρόνο …»

      Τα είπατε όλα σε μία φράση! Έχετε δίκιο τελικά. Έπρεπε όλα τα κακώς κείμενα των 180 χρόνων του Ελληνικού κράτους, να έχουν αλλάξει σε 8 μήνες… Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο και πρέπει να αλλάξει!

      Προτείνω μάλιστα στο εξής να γίνονται βουλευτικές εκλογές κάθε 6 μήνες, αντί για 4 χρόνια, αφού ο χρόνος των 6 μηνών είναι υπέρ αρκετός για να ολοκληρώσει το έργο της η κάθε κυβέρνηση…

      Μετανοώ και ζητώ συγνώμη! Στις εκλογές θα ψηφίζω Τσίπρα μέχρι να σχωρεθούν οι αμαρτίες μου…

  10. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

    Ηρεμείστε κύριε Λ., προς Θεού (του όποιου ή κανενός, μην με πάρετε και επ αυτού παραμάζωμα) και ξαναδιαβάστε παρακαλώ σας το δικό σας ποστ, που προφανώς είναι αποτέλεσμα υψιπετούς οργής, αλλά στο συγκεκριμένο, εμφανώς αδικαιολόγητης.
    Και αν εγκαλείτε, -όπως στην απάντησή σας λέτε- το Υπουργείο, απλώς για αβελτηρία και παράλειψη να επιληφθεί, πού κολλάνε σαν εκφραστική οικονομία, τα «δεν έχει αρχές, κοροϊδεύει, αυτοσχεδιάζει,» κλπ κλπ. Που μάλλον αποδεικνύουν, πως στο προκείμενο, απλώς καταχρασθήκατε του χρόνου και του δικού σας και του δικού μας.
    (Για τη σπατάλη των εκφραστικών μέσων & την αποπροσανατολιστική υπερβολή των νοημάτων, δεν έχω να πω κάτι, δικά σας είναι, ότι θέλετε τα κάνετε).
    Έλεος όμως πια, μ αυτό το μόνιμο ύφος του (αφήνω αυτό του εν παντί & πάντοτε «τ’ αληθή λέγοντος», έτσι προφανώς αισθάνεσθε) εν κινδύνω μονίμως απειλουμένου & αενάως αδικουμένου.
    Θα σας λάχει και κάτι σοβαρό καμιά φορά, και άντε μετά να πείσετε…

  11. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    Φίλε Λασκαράτε
    Το μόνο χειρότερο από έναν λύκο ντυμένο πρόβατο είναι ένας λύκος ντυμένος ποιμένας. Η Ελλάδα είναι χώρα μάλλον κτηνοτροφική, αφού βρίθει από τσομπάνηδες και προβατάκια…

    Το θρήσκευμα ζητείται σε πάμπολλες περιπτώσεις και η -ντεμέκ- προοδευτική κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν έχει κάνει τίποτε για να το περιορίσει. Στην κατάταξη στο στρατό, κατά την εγγραφή στο πανεπιστήμιο, στην πρόσληψη σε (τουλάχιστον ορισμένες) δημόσιες υπηρεσίες. Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τη «νέα αλλαγή»…

  12. Ο/Η Pax Orthodoxiana λέει:

    «Έπρεπε να ντρέπεστε και για την κυβέρνησή σας και για τον εαυτό σας που παριστάνετε εδώ τους τάχα αγανακτισμένους προς εμάς που αδικούμε δήθεν την υπουργό των μεντρεσέδων γιατί μόνο οι ισλαμικοί μεντρεσέδες δίνουν πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων».

    σωστοοοοός……

    ΥΓ. Χαίρομαι που έχω σκεπτόμενους συμπολίτες που δουλεύουν υπό το πνεύμα του Δαιφωτισμού. Υπάρχει ελπίδα, κύριοι!

  13. Συγχύστηκα διαβάζοντάς το αυτό. Με τέτοιους πολιτικούς που έχουμε εδώ στη Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν™, είναι να μας κλαίνε κι οι ρέγγες.

    Τώρα βέβαια πρέπει να βρεθεί πάλι κάποιος που να είναι διατεθειμένος να σύρει το κωλοκράτος μας στα δικαστήρια. Ποιός θα το κάνει;

  14. Ο/Η ioanna λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,
    Υπάρχει μια διαφοροποίηση από προηγούμενες εγκυκλίους για το θέμα:

    Αθήνα 13/6/2002.
    Αριθ. Πρωτ: 61723 /Γ2
    __________________________________________

    ΠΡΟΣ: Δ/νσεις και Γραφεία Δ,Ε, της χώρας. Έδρες τους
    ΘΕΜΑ: Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

    Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του Θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.

    Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη θέση “Θρήσκευμα” στον Απολυτήριο Τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως.

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ

    ———–

    Εγκύκλιος Γ2/131757/22-11-2004 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

    Στοιχεία σύνταξης στους τίτλους σπουδών

    Απαντώντας στα υπ. αριθ. πρωτ. 4658/10-11-2004 ερωτήματα σας, σχετικά με τα απαραίτητα στοιχεία σύνταξης στους τίτλους σπουδών, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα.

    ….

    2. Σε ότι αφορά την αναγραφή του Θρησκεύματος στη σύνταξη του τίτλου απόλυσης, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με την Γ2/61723/13-6-2002, ο χαρακτηρισμός Χ.Ο. αναγράφεται, εκτός αν έχει κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία αναφέρεται το αντίθετο.

    3. Τέλος, σε ότι αφορά την πρωινή προσευχή, σύμφωνα με την Φ. 200.21 /16 / 139240 /26-11-77, την οποία σας επισυνάπτουμε, η καθημερινή κοινή προσευχή γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου.

    —–

    Από το 2002, δηλαδή, η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια συνδεόταν με την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (μερική εφαρμογή της οδηγίας Δαφέρμου).

    Η νέα εγκύκλιος δε λέει τίποτα για προαιρετική -έστω- αναγραφή και μας γυρίζει στο 1986.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αγαπητή Ιωάννα,
      ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας, αρνούμαι ‘ομως να παραδεχθώ πως το ΠΑΣΟΚ κατάντησε στο σημείο αυτό χειρότερο και από τη ΝΔ.
      Φαντάζομαι πως ο συγγραφέας της πασοκικής εγκυκλίου θα θεωρεί αυτονόητο πως οι απαλλαγμένοι από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν θα στιγματίζονται ως Ορθόδοξοι στους τίτλους σπουδών τους.
      Φίλοι εκπαιδευτικοί όμως με διαβεβαιώνουν πως σε πολλά σχολεία δεν αναγραφόταν το θρήσκευμα κανενός επί ΝΔ, με τον αέρα που έδινε η προειδοποίηση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτήν την ανταρσία ήλθε νσ καταστείλει η εγκύκλιος της πασοκικής θεοκρτίας, ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό του τρίτου και ελαχίστου των Παπανδρέου περί διακριτών ρόλων, ενίοτε κατά διαφόρους σαιζόν δε και περί χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

  15. Ο/Η ftanei_pia λέει:

    Όταν το μιντιακό σύμπαν αναγορεύει τους Καρατζαφέρηδες και τους Πλεύρηδες τιμητές των πάντων και πρωταγωνιστές σε κάθε σουργελο-κάναλο από το πρωϊ έως τις 3 και 4 τα μεσάνυχτα, περίμενε κανείς από τους παραπαίοντες καιροσκόπους της κυβέρνησης να κάνουν διαφορετικά;
    Χέρι-χέρι ψηφίζουν το μνημόνιο και τόνα χέρι νίβει τάλλο, και τα δυό το ΔΝΤ.
    Δυστυχώς τοιούτοι μας έτυχαν ημίν αρχιερείς.
    (44%+6,5%+34%=84,5%)

  16. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

    @k. Λασκαράτε, ελπίζω να μην θεωρηθεί αγένεια ή προπέτεια, μια παρέμβαση στον διάλογό σας με την συσχολιάστρια Ιωάννα.

    Την θεωρώ λοιπόν απαραίτητη, μιας και επειδή στις εγκυκλίους που μας απασχολούν ρητά αναφέρεται πως εκδίδονται ΜΟΝΟ σε απάντηση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν υπηρεσιακά, (αυτός είναι κατά τεκμήριο και ο ρόλος και η περιορισμένη άλλωστε τυπική ισχύς των εγκυκλίων), είναι αυταπόδεικτο, πως καμία «ανταρσία ΔΕΝ ήλθε να καταστείλει (απρόσκλητα & απρόκλητα, όπως, -ελπίζω να συμφωνείτε-, νοείται κάθε καταστολή) η εγκύκλιος της πασοκικής (κατά την γνώμη σας) ή άλλης τινός θεοκρατίας».
    Σε μερικά πράγματα, η ακρίβεια και η σαφήνεια, είναι η μόνη που προστατεύει τους πάντες αλλά και την ίδια την πραγματικότητα, από παρερμηνείες & παρεξηγήσεις.

  17. Ο/Η Φιλόλογος Μ.Ε. λέει:

    Κύριε Καργούδη δεν έχετε δικιο. Έδώ και χρόνια, σε πάρα πολλά σχολεία, ανάλογα με το σύλλογο καθηγητών ή με τον Δ/ντή ή με τον συντάκτη καθηγητή των απολυτηρίων άλλοτε έμπαινε το Χ.Ο. άλλοτε όχι. Εγώ όσες φορές ήμουν υπεύθυνος απολυτηρίων ποτέ δεν έβαλα θρήσκευμα και κανείς δεν μου είπε τίποτα.
    Το υπουργείο φέτος επειδή του έγιναν καταγγελίες και ερωτήματα για το Χ.Ο. έβγαλε εγκύκλιο για να προλάβει τη σχεδόν γενική κατάργηση αναγραφής θρησκεύματος. Δίκαια λέει ο κ.Λασκαράτος πως σε αυτό συνέβαλε η προειδοποίηση που απηύθηνε η Αρχή Πρ.Πρ,Δεδομένων προς το Υπουργείο, αλλά και το κλίμα που δημιουργήθηκε με το σβήσιμο του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.
    Η εγκύκλιος του υπουργείου αντιμετωπίστηκε στο δικό μου σχολείο με ειρωνείες και αγανάκτηση. Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει τον εαυτό του κατά συρροήν.

  18. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

    Αγαπητοί φίλοι είσαστε Αιρεσιάρχαι. Το γνωρίζετε;
    Η απόδειξις ευρίσκεται εις το μπλογκ Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον:

    http://egolpio.wordpress.com/2010/06/26/xaralampakis/

    Απλός πιστός (17:40:53) :

    Οι αιρεσιάρχες και αντίθεοι Ροιδηδες και Λασκαράτιδες του γνωστού αντίθεου μπλογ επικαλούνται συχνά τον Χαραλαμπάκη. Αυτό αποδεικνύει πόσο μισόκαλος ήταν ο πρώην κληρικός που πρόδωσε την Ορθοδοξία.
    Αλλά Ζει Κύριος ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού.

  19. Ο/Η ioanna λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,
    επιβεβαιώνω κι εγώ, ως εκπαιδευτικός, αυτό που λέτε για μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια τα τελευταία χρόνια. Στο σχολείο μου είχαμε έντυπα απολυτηρίων χωρίς την ένδειξη «θρήσκευμα». Ενώ είχαμε ήδη ετοιμάσει τα φετινά απολυτήρια των παιδιών, ήρθε το έγγραφο της κας Διαμάντως για να μας επαναφέρει στην τάξη. «Ευτυχώς», τουλάχιστον, που στη Γ΄Γυμνασίου δεν υπήρχε μαθητής μη Χ.Ο. Το λέω αυτό γιατί στο μικρό επαρχιακό σχολείο που υπηρετώ (φαντάζομαι και αλλού) οι λίγοι αλλόθρησκοι μαθητές παρακολουθούν κανονικά τα θρησκευτικά, επειδή οι γονείς φοβούνται το στιγματισμό από τη μικρή τοπική κοινωνία. Η μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια (θα) έλυνε, κάπως τουλάχιστον, αυτό το ζήτημα…

  20. Ο/Η Кроткая λέει:

    Επειδή δεν αντιλαμβάνομαι τα νομικίστικα τερτίπια, θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση διευκρινιστική προς του γνωρίζοντες τη νομική επιστήμη.

    Διαβάζω:

    » αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του Θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.»

    Δλδ, για να μην παρακολουθεί κάποιος το μάθημα των θρησκευτικών και να μην προσεύχεται δημόσια, πρέπει να δηλώσει πως δεν είναι ΧΟ?
    Δεν έχει δικαίωμα κάποιος που είναι/νιώθει ΧΟ, να μην επιθυμεί να το διατυμπανίζει ή να μην επιθυμεί να λάβει θρησκευτική εκπαίδευση;
    Τι στο καλό πάει να πει αυτή η διατύπωση;

  21. η σταυροφορία, ο αγόνας μου, δικαιόνοντε. Επιταίλους Χριστιανοί στην σύγχρονη Ελλινικί Πεδήα!

    (δεν κάνο λάθως το Π γράφαιται Κεφαλέο!)

  22. Ο/Η Παφίτης δάσκαλος λέει:

    Eδώ Κύπρος
    ΟΕΛΜΕΚ η ΟΛΜΕ Κύπρου

    http://www.careercy.com/index.php?op=news&id=500

    Αφαιρούν Προσωπικά Δεδομένα Από Το Απολυτήριο
    01/06/2010
    Αρχικά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια και τα ενδεικτικά των μαθητών. Με νέα εγκύκλιο το Υπουργείο ενημερώνει τα σχολεία ότι σύμφωνα με νέα απόφαση διαγράφονται από τα απολυτήρια και άλλα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το υπουργείο καταργεί την αναγραφή του ονόματος του πατέρα του μαθητή καθώς και τον τόπο γέννησής του. Όπως και στην περίπτωση της αφαίρεσης του θρησκεύματος έτσι και τώρα, η απόφαση βασίστηκε σε υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η εγκύκλιος του υπουργείου έφτασε στα σχολεία την περασμένη Παρασκευή και από την πρώτη στιγμή ξεσήκωσε αντιδράσεις. Η ΟΕΛΜΕΚ μάλιστα, απέστειλε επιστολή στο υπουργείο με την οποία εκφράζει τα παράπονα της.

  23. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Συμφωνώ μαζί σας κύριοι. Το θρήσκευμα είναι στις καρδιές όσων πιστεύουν. Στο δικό μου σχολειό στη Δυτική Αττική δεν γράφαμε θρήσκευμα, ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι. Η Διαμαντοπούλου κάνει τώρα εξυπερέτηση στον Καρατζαφέρη. ΔΝΤ είναι αυτό, συγκυβέρνηση, να μην τσιμπήσει και το κόμμα του Μπουμπούκου λίγο ψαχνό; Είχε σταματήσει να γράφεται αλλά μερικοί ευθυνόφοβοι βάλαν ερώτημα και το υπουργείο έδωσε γη και ύδωρ
    Να δέστε σε αυτό
    http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8202:2010-06-25-12-58-27&catid=346:2009-12-02-06-54-27&Itemid=1079

  24. Ο/Η trivoli λέει:

    H εγγρφή ενός μαθητή στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου γίνεται με πιστοποιητικό γέννησης. Στο πιστοποιητικό γέννησης της κόρης μου,που το έχω μπροστά μου, δεν αναγράφεται το θρήσκευμα.
    Λογικά και στα μητρώα του σχολείου το πεδίο θρήσκευμα πρέπει να παραμένει κενό.
    Στη συνέχεια της μαθητικής εξέλιξης του παιδιού οι εγγραφές στις ανώτερες βαθμίδες γίνονται αυτόματα με βάση αυτή τη πρώτη εγγραφή. Πώς λοιπόν θα γράψει ο καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης θρήσκευμα, όταν το αντίστοιχο πεδίο στα μητρώα εγγραφής παραμένει κενό?
    Αν τα παραπάνω ισχύουν, διαπιστώνεται μια αντίφαση στη νομοθεσία και πρέπει να αρθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα…

  25. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Επαναλαμβάνω τα λόγια του Διαγόρα: «τώρα βέβαια πρέπει να βρεθεί πάλι κάποιος που να είναι διατεθειμένος να σύρει το κωλοκράτος μας στα δικαστήρια. Ποιός θα το κάνει;»

    Αυτό είναι το βασικό ερώτημα νομίζω. Πρέπει να είναι γονιός παιδιού που παίρνει απολυτήριο, για να έχει έννομο συμφέρον? Ή μπορει να είναι και άλλο πρόσωπο? Ένας σύλλογος ας πούμε?

  26. Ο/Η Ο Αιρετικός λέει:

    Η «υπουργός» «παιδείας» σπεύδει να παρανομήσει για να κάνει το χατίρι του κηφηναριού κι ο Καργούδης προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας για να την υπερασπιστεί. ΟΥΡΤ!

  27. Ο/Η Πέρσεια Ἑκάτη λέει:

    Πέραν τῆς καταχρηστικῆς ἀναγραφῆς, νὰ ὑπενθυμίσω ὅτι μόνον τὰ ἐξῆς θρησκεύματα ‘ἐπιτρέπονται’ γιὰ ἀναγραφή σὲ δημόσια ἔγγραφα:
    χ.ο.
    ἰεχωβάς
    ἑβραῖος
    μουσουλμάνος
    ἄθεος

    Δὲν πάει νὰ δηλώσῃς 1000 φορὲς τὸ θρήσκευμά σου, καὶ πάλι ΔΕΝ σοῦ ‘ἐπιτρέπουν’ τίποτε ἄλλο….

  28. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    σφαλλετε για την απαλλαγη απο τα θρσηκευτικα

    ολες οι εγκυκλιοι αντκατσταθηακν επι Στυλιανιδη με αλλη που κανιε υποχρεωτικη τη δηλωση του θρησκευματος γι αυτο και πριν ενα χρονο ο Συνηγορος του Πολιτη εστειλε κατσαδα στο Υπουργειο

    βεβαια εκτοτε αλλαξε η κυβερνηση και το ξεχασε το θεμα παρ ολο που συνεχιζει να παιρνει αναφορες

    • Ο/Η Po λέει:

      μάλλον έχετε δίκιο, αλλά το ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι, έχει κι αυτό τη γοητεία του.

      ότι μπορούμε κάνουμε.
      Σας ευχαριστώ.

    • Ο/Η ioanna λέει:

      Επί Στυλιανίδη, το καλοκαίρι του 2008, εκδόθηκαν δύο εγκύκλιοι σύμφωνα με τις οποίες δεν δεν είναι απαραίτητη η δήλωση του λόγου για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή από τα θρησκευτικά:

      91109/Γ2/10.7.2008:

      2. Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, σας κάνουμε γνωστό ότι για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα ανφέρεται επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής.

      Click to access 7083_1_109744-2008.pdf

      —-

      104071/Γ2/4.8.2008:

      β) Για τους γονείς των ανήλικων μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές, εάν είναι ενήλικοι, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται. Διαδικασία άλλωστε που ακολουθείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδεθση για πάρα πολλά χρόνια.
      γ) Η ανωτέρω εγκύκλιος μας εναρμονίζει με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων αρχών της χώρας μας.

      http://www.synigoros.gr/pdf_01/7083_2_10407-2008.pdf

      Ο Σ.τ.Π. είχε επιδοκιμάσει αυτές τις εγκυκλίους, αλλά μετά από αντιδράσεις της εκκλησίας, ο Στυλιανίδης έστειλε τρίτη εγκύκλιο με την οποία αφηνόταν να εννοηθεί
      ότι η απαλλαγή αφορά μόνο τους μη Χ.Ο.

      977/109744/Γ1/26.8.2008:

      Σας ενημερώνουμε ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.
      Στην περίπτωση, που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για το σκοπό αυτό από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες.

      http://www.synigoros.gr/pdf_01/7083_3_91109-2008.pdf

      Η τελευταία αυτή εγκύκλιος προκάλεσε νέα παρέμβαση του Σ.τ.Π:

      Click to access 7086_1_pr_thrisk17_11_08.pdf

      Click to access 7083_4_thrisk14_11_2008.pdf

      Απάντηση Στυλιανίδη:
      http://theologylar.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

      και ανταπάντηση του Σ.τ.Π.:

      Click to access 7127_1_epistoli_kaminiFi.pdf

      Η ουσία είναι ότι, παρά τη σύγχυση που δημιούργησε η τρίτη εγκύκλιος Στυλιανίδη, όχι μόνο δεν είναι αναγκαία η δήλωση του θρησκεύματος (κάτι που ίσχυε άλλωστε από το 2002 – αρκούσε η αρνητική δήλωση, δηλ. ότι ο αιτών δεν είναι Χ.Ο.), αλλά δεν είναι καν απαραίτητο να δηλωθεί ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή.

    • Ο/Η Θεολόγος λέει:

      Που ακριβώς βλέπετε το σφάλμα;
      Η Διαμαντοπούλου συνεχίζει την πολιτική Στυλιανίδη.
      Αυτό την απαλάσσει από κάτι;

  29. Ο/Η Ανθυμιάδου Γαλήνη λέει:

    Δεν μπορούσα να το πιστέψω στην αρχή. Δεν είναι δυνατόν! Προτείνω να μαζέψουμε υπογραφές η να πάρουμε έναν δικηγόρο. Να γινόμαστε μια φορά ακόμα σαν χώρα ρεζίλι στην Ευρώπη.

  30. Ο/Η Makis λέει:

    Δόξα τω Θεώ, τους φωτίζει και αυτούς ο Θεός!

  31. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    Ρο

    ουτε εμεις ειμαστε δημοσιογραφοι

    αλαλ οτνα καποιος/α αραδιαζει απλαιες εγκυκλιους οφειλει να γνωριζει και τις νεοτερες ιδιως οταν οδηγησαν σε μια σπανια αντιπαραθεση υπουργου – συνηγορου πολιτη τοτε

    κυριως δε το εβαλα για να ξερετε οτι σημερα εισαι υποχρεωμενος/η να δηλωσεις θρησκευμα

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Η επιστολή Δαφέρμου ήταν η πρώτη και έχει ιστορική αξία.
      Καλώς μπήκε εδώ.

      Τίποτα από όσα λέτε δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα γράψαμε:

      1. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από την αρχή διαφώνησε με την αναγραφή.
      2.Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον γράψανε στα παλιά τους παπούτσια
      3.Σήμερα η υπουργός στέλνει και νέα εγκύκλιο επαναβεβαίωσης της αναγρφής για όσους δεν το κάνουν, και είναι αυτοί πολλοί.
      4.Γιτί θα έπρεπε να παραθέσουμε και ενδιάμεσες ποανομοιότυπες εγκύκλιους από εδώ ή από εκεί;

      Θα πρόσθετε αυτό κάτι πέρα από την επέκταση του άρθρου σε βαθμό που να μην διαβάζεται;

      Η Ioanna είχε την καλωσύνη να το κάνει.
      Εδώ σε μας κατά κανόνα, τα σχόλια των αναγνωστών λειτουργούν συμπληρωματικά του άρθρου σε επίπεδο λεπτομέρειας.

  32. Ο/Η ioanna λέει:

    @ Greek Helsinki Monitor

    Όπως ίσως θα είδατε ήδη παραπάνω, δεν είναι ακριβές αυτό που λέτε για υποχρέωση δήλωσης του θρησκεύματος σήμερα. Η τελευταία εγκύκλιος Στυλιανίδη δεν αναιρούσε τις δύο προηγούμενες του ίδιου ούτε και τις παλαιότερες.

    «Αράδιασα» παλαιότερες εγκυκλίους όχι γιατί αγνοούσα τις νεότερες, αλλά γιατί το θέμα της ανάρτησης είναι η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και όχι η απαλλαγή από τα θρησκευτικά. Οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη δε λένε κάτι για τα απολυτήρια.

  33. Ο/Η martina λέει:

    Αναρωτιέμαι εαν σκέφτηκε ποτέ κανείς τα ίδια τα παιδιά.. είτε πρόκειται για τον/την εκάστοτε υπουργό είτε για οποιονδήποτε έχει σχέση εξουσίας με το θέμα.. Ο καθένας κοιτά να βολέψει την θέση του τηρώντας τα προσχήματα βάσει νόμου.. Νομότυποι όλοι..
    Εχω μια κόρη στο δημοτικό και θα ήθελα να μην υποστεί όλη αυτήν την πλύση εγκεφάλου μέσα από τα Θρησκευτικά – αυτό ισχύει και για ένα κάρο άλλα πράγματα βέβαια – . Κανένα παιδί δεν θα δεχτεί στην τρυφερή αυτή ηλικία να απέχει ενός μαθήματος τη στιγμή μάλιστα που επιθυμεί διακαώς να ενταχτεί στην κοινωνική ομάδα του σχολείου του και να μην διαφέρει φανερά από τα άλλα.
    Ούτε έχει αναπτύξει συνείδηση του πράγματος ώστε να αντιπαρατεθεί απέναντι στην καχυποψία των συμμαθητών του, ούτε διαθέτει και τα επιχειρήματα να το κάνει. Ο διαχωρισμός θέσεων είναι κάτι που θα επέλθει πολύ αργότερα. Και αν ως κηδεμόνας δεν ζητώ την απαλλαγή του παιδιού από το μάθημα των θρησκευτικών είναι γιατί το πρόβλημα που θα δημιουργήσω νιώθω πως θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα ήθελα να προλάβω..
    Οι διατάξεις περί δήθεν απαλλαγής κλπ είναι άνευ ουσίας αφού το κύριο μέλημα του γονέα – εκτος του υλικού – είναι και το συναισθηματικό ευ ζην του παιδιού του. Ο εκβιασμός για μένα είναι ολοφάνερος..

  34. Ο/Η ioanna λέει:

    @ greek helsinki

    Δεν είδες το προτελευταίο σχόλιό μου
    εδώ πιο πάνω:

    Διαμαντοπούλου: Θρήσκευμα στα σχολικά απολυτήρια


    Ακριβώς αυτούς τους συνδέσμους που δίνεις -και το περιεχόμενό τους που ενδιαφέρει- παρέθεσα. Κάνε τον κόπο να το διαβάσεις. Οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη δεν αναίρεσαν τις προηγούμενες.

    Και εν τέλει το θέμα είναι ότι και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά ισχύει το ίδιο.

  35. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    δεν τομειχε δει γαιτι δεν υπηρχε νομιζω

    αλλα κανεις λαθος

    η εφραμογη της τριτης ανετρεψε τα παντα – δες το δελτιο μας

    για αυτο και ο Συνηγορος εγραψε πριν ενα χρονο στο Υπουργειο για το προβλημα καθως κατακλυστηκε απο αναφορες

  36. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Περί απαλλαγής από θρησκευτικά:

    Οι «εγκύκλιοι Στυλιανίδη» είναι τρεις.

    Οι δύο πρώτες, 91109/Γ2/10-07-08 και 104071/Γ2/04-08-08, αφορούν το ΠΟΙΟΙ δικαούνται και το ΠΩΣ παραχωρείται η απαλλαγή από τα θρησκευτικά (δικαιούνται όλοι, από τη στιγμή που δεν διευκρινίζεται κάτι άλλο, και τους παραχωρείται με υπεύθυνη δήλωση των ίδιων αν είναι ενήλικοι και των γονέων αν είναι ανήλικοι, στην οποία δήλωση δεν απαιτείται αναγραφή του λόγου του αιτήματος της απαλλαγής).

    Η τρίτη εγκύκλιος, Φ12/977/109744/Γ1/26-08-08, που δημιούργησε τον σάλο και τη σύγχυση, αφορά το πώς θα απασχολούνται οι μαθητές που έχουν ΗΔΗ πάρει απαλλαγή σύμφωνα με τις προηγούμενες δύο εγκυκλίους (θα απασχολούνται σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης εκείνη την ώρα).
    Μόνο που στην εγκύκλιο αυτή φρόντισαν να προσθέσουν, εν είδει «διευκρίνισης», την εξής φράση: «Σας ενημερώνουμε ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 104071/Γ2/04-08-08 εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών…» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο μη ορθόδοξοι δικαιούνται απαλλαγή, χωρίς ωστόσο να το δηλώνουν ρητά!

    Για μένα είναι σαφές ότι το ΠΟΙΟΣ δικαιούται απαλλαγή το αναφέρουν οι δύο πρώτες εγκύκλιοι και όχι η τρίτη. Η τρίτη μας λέει μόνο το πώς θα απασχολούνται αυτοί που ήδη την πήραν.

    Τα έχω ξαναγράψει αναλυτικά εδώ, με συνδέσμους για τις εγκυκλίους:
    http://forum.atheia.gr/viewtopic.php?f=41&t=828&start=20#p17427

  37. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Κατά τα άλλα, το θέμα της απαλλαγής από θρησκευτικά προφανώς και δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα της ανάρτησης, που είναι η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

    Και φυσικά, το γενικότερο θέμα είναι η φιλορθόδοξη πολιτική των κυβερβήσεών μας, και το πώς θα μπορέσουμε να της βάλουμε όρια.

  38. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Μίλησα με το δικηγόρο μας σήμερα. Όσοι έχουν έννομο συμφέρον, δηλαδή μαθητές που μόλις πήραν απολυτήριο ή οι γονείς τους, μπορούν να προσβάλουν το απολυτήριο πηγαίνοντας στο Εφετείο, και αν δεν δικαιωθούν εκεί να προχωρήσουν στο ΣτΕ.

    Επίσης θα ετοιμαστεί ένα έγγραφο για συλλογή υπογραφών που θα σταλεί στο Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να πάψει η καταγραφή του θρησκεύμαστος στα απολυτήρια.

    Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κάποια από τις παραπάνω ενέργειες, ας επικοινωνήσει με το contact παπάκι atheia τελεία gr.

  39. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΝ – Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για την απαράδεκτη απόφαση της υποχρεωτικής αναγραφήςτου θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών των μαθητών/μαθητριών.
    http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8876698

    Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ

    για την απαράδεκτη απόφαση της υποχρεωτικής αναγραφής

    του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών των μαθητών/μαθητριών

    «Απαράδεκτη απόφαση η υποχρέωση αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών των μαθητών/μαθητριών»

    Το Υπ. Παιδείας, αγνοώντας προκλητικά τόσο τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού όσο και σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, απαιτεί την αναγραφή του θρησκεύματος στα Απολυτήρια μαθητών/μαθητριών («Χ.Ο.», «αλλόθρησκος» κ.λπ.).

    Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτή τη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για αρνητικές διακρίσεις σε βάρος μαθητών -και μετέπειτα πολιτών- βάσει του θρησκεύματός τους.

    Σε ένα σύγχρονο, πολυπολιτισμικό και εκκοσμικευμένο κράτος, που σέβεται τις πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων, είναι αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί θεσμοί να αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεξιθρησκίας και ουδετερότητας το προσωπικό «πιστεύω» των μαθητών και των οικογενειών τους, όποιο και αν είναι. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και ο πλήρης σεβασμός στις πεποιθήσεις τους.

    Ειδικά για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με Απόφασή της (α.π. 1143Α/2002) τονίζει ότι «προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας», καθώς «σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση (βαθμό) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας». Αντίθετα, «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων) – υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη», γιατί «το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

    Απαιτούμε ο ανεξίθρησκος χαρακτήρας του σχολείου να διασφαλίζεται σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας του, στο σχολικό πρόγραμμα, στις καθημερινές δραστηριότητες στην εν γένει λειτουργία του σχολείου και, γενικότερα, διεκδικούμε η εκπαίδευσή μας να απαγκιστρωθεί επιτέλους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας.

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 28/06/2010

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8876743

    ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

    Θέμα : Αναγραφή θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών βασικής και μέσης Εκπαίδευσης

    Το Υπουργείο Παιδείας με το Νο 73735/Γ2/23-6-2010 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Β΄/μιας Εκπαίδευσης, διευκρινίζει ότι στους απολυτήριους τίτλους του Γυμνασίου θα περιλαμβάνεται η αναγραφή του Θρησκεύματος, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. α΄ και β΄ του Ν. 2472/1997 (Α΄ 50), το θρήσκευμα αποτελεί δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα και μάλιστα ευαίσθητο. Ως εκ τούτου, η καταχώρισή του σε αρχείο και η εν γένει επεξεργασία του, υπόκεινται στις ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αρχής.

    Η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους των μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας. Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας τη σημειούμενη επίδοση (βαθμό) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας. Ενόψει του σκοπού αυτού, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων) – υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη.

    Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εδώ και χρόνια απευθύνει σύσταση, προειδοποιώντας και καλώντας τον υπεύθυνο επεξεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και την προσαρμογή των σχετικών πρακτικών.

    Ερωτάται η κ. Υπουργός

    » Θα μεριμνήσετε για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης;

    ΑΘΗΝΑ 28-6-2010

    ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

  40. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    @ Αόρατη Μελάνη

    Δηλαδη ο Συνηγορος του Πολίτη δεν ξερει τι λεει;

    Και η μαθητρια που αναφερεται στο δικο μας δελτιο για την οποια προσφυγαμε εχει παραισθησεις;

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    7 Ιανουαρίου 2010

    Μαθήτρια υποχρεώθηκε το Νοέμβριο 2009 να παρακολουθήσει θρησκευτικά μετά από δίχρονη απαλλαγή της!

    Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως δύο γονείς (Έλληνες πολίτες) έχουν υποβάλει μέσω του ΕΠΣΕ αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για να διαμεσολαβήσει ώστε να ανατραπεί απόφαση διευθυντή σχολείου ο οποίος αποφάσισε αυθαίρετα το Νοέμβριο 2009 να υποχρεώσει μαθήτρια λυκείου της Πρωτεύουσας να παρακολουθήσει το μάθημα θρησκευτικών, απορρίπτοντας το αίτημα των γονέων της για την απαλλαγή της. Το ΕΠΣΕ επισημαίνει πως η μαθήτρια κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απαλλαγεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως, ο νέος διευθυντής του σχολείου, στηριζόμενος σε (παρ)ερμηνεία των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας έκρινε πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια είναι η θρησκεία της μαθήτριας και στη συνέχεια να της επιβάλει την παρακολούθηση του μαθήματος θεωρώντας πως δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτό μαθητών που το σχολείο θεωρεί πως είναι Ορθόδοξοι!

    Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας από τις 4 Ιουνίου 2009. Το Υπουργείο αγνόησε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και επέτρεψε τη συνέχιση και διεύρυνση της πρακτικής που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ όσο και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αίτημα του ΕΠΣΕ προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντόπουλου για μια συνάντηση ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα (πριν γίνει η αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη) παρέμεινε αναπάντητο. Ταυτόχρονα, η Υπουργός ισχυρίζεται –ανακριβώς- και ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων πως «το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ανεξιθρησκίας, αρχή την οποία η Κυβέρνηση σέβεται και υπηρετεί. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή μη σε μαθήματα και εκδηλώσεις ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση»!

    Το ΕΠΣΕ καλεί δημόσια την Υπουργό Παιδείας να εφαρμόσει όσα δηλώνει πως αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης (και είναι συμβατά με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) εκδίδοντας αμέσως σχετικές εγκυκλίους, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  41. Ο/Η Greek Helsinki Monitor λέει:

    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3600

    Κύριο Γιώργο Παπανδρέου
    Πρωθυπουργό της Ελλάδας
    Κοιν: Κύριο Παύλο Γερουλάνο – Υπουργό Πολιτισμού, Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου – Υπουργό Παιδείας, Κύριο Χάρη Καστανίδη – Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Γιάννη Ραγκούση – Υπουργό Εσωτερικών, Κύριο Γιώργο Καμίνη – Συνήγορο του Πολίτη

    27 Ιανουαρίου 2010

    Κύριε Πρόεδρε

    Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) είναι Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2010, έχει μέχρι τώρα 65 μέλη, και έχει ως στόχους την προώθηση μιας εκκοσμικευμένης και ανθρωπιστικής θεώρησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών και να εργαστεί για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.

    Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών της περιλαμβάνει γυναίκες και άνδρες πολίτες που, από το 2008, έχουν θέσει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, περιλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, τα θέματα:

    1. απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, παράλληλα με την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού σε ώρες σχολείου, της υποχρέωσης δήλωσης θρησκεύματος ως προϋπόθεση απαλλαγής από τα θρησκευτικά, καθώς και της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια,

    2. απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, τα οποία ήδη αποφάνθηκαν πως το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης,

    3. αφαίρεσης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αιτήσεις έκδοσης ή ανανέωσης άδειας παραμονής αλλοδαπών και

    4. κατάργησης της προσευχής κατά την έναρξη των προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    Οι ενέργειες αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί, σχολιασθεί εκτενώς από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποτελέσει αντικείμενο οξύτατων επιθέσεων από την Εκκλησία της Ελλάδας. Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της στην Ελλάδα για την πληροφόρηση σε θέματα διακρίσεων, ζήτησε και πήρε από εμάς λεπτομερειακή πληροφόρηση. Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναφερόμενων ενεργειών μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=278.

    Για αυτό δοκιμάσαμε έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε πως χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρατε πως «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων … δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει παράδοση παρουσίας των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν έχει αποτελέσει πρόβλημα». Παράλληλα, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την τοποθέτησή σας επί της ουσίας του θέματος: «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα. Όταν υπάρχουν θέματα που δημιουργούν αντιπαραθέσεις, αντί να τα εντείνουμε και να πολώνουμε τις κοινωνίες μας, πρέπει να αναζητούμε τρόπους αμοιβαίας κατανόησης… Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται πολυ-εθνοτικές και πολυ-θρησκευτικές, η ευθύνη των πολιτικών είναι να χειρίζονται τα θέματα αυτά με σεβασμό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τα δικαιώματα όλων. Η ανεύρεση της σωστής ισορροπίας δεν είναι εύκολη, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ.»

    Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για μια συνάντηση με σας ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσετε ώστε να αναζητηθούν οι τρόποι αμοιβαίας κατανόησης για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως έχουν ερμηνευθεί κατ’ επανάληψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του οποίου έχει ήδη ενσωματώσει στο γνωμοδοτικό του έργο, τουλάχιστο από το 2007, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Με εκτίμηση

    Η Προσωρινή Γραμματεία ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.

  42. Ο/Η Ιανός λέει:

    Στο Βέλγιο η Αστυνομία δεν κάνει το κορόιδο
    Τα παιδάκια είναι τα πρώτα θύματα της Εκκλησίας παντού.

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231050226

    Έρευνες για υποθέσεις παιδεραστίας

    «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Πάπας την αστυνομική έφοδο στην αρχιεπισκοπή Βρυξελλών

    Tην «αλληλεγγύη» του στους Βέλγους επισκόπους επανέλαβε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ (Φωτογραφία: Reuters
    Copyright Reuters)

    Αγία Έδρα
    «Αιφνιδιαστική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας την έφοδο στην αρχιεπισκοπή Μαλίν-Βρυξελλών από την αστυνομία του Βελγίου κατά την έρευνα υποθέσεων παιδεραστίας, υπερασπιζόμενος την «αυτονομία» της Καθολικής Εκκλησίας στη διερεύνηση σκανδάλων μαζί με τις Αρχές.

    Σε μήνυμά του την Κυριακή προς τον πρόεδρο της Συνόδου των Καθολικών Επισκοπών στο Βέλγιο, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στους Βέλγους επισκόπους για τον «απαράδεκτο» τρόπο με τον οποίο έγινε η έφοδος.

    Η δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί της υπόθεσης, ανέφερε ο Ποντίφικας, λέγοντας όμως ότι υποθέσεις παιδεραστίας αντιμετωπίζονται τόσο από το νόμο όσο και από το Καθολικό Κανονικό Δίκαιο «με σεβασμό στην εκατέρωθεν αυτονομία».

    Η έφοδος της περασμένης Πέμπτης είχε θέσει στο στόχαστρο, εκτός από την αρχιεπισκοπή και την κατοικία ενός επισκόπου που έχει παραιτηθεί, και δύο τάφους προηγούμενων επισκόπων.

    Η αστυνομία δεν έχει αναφέρει εάν ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Γκότφριντ Ντάνελς θεωρείται ύποπτος για κακοποίηση ή εάν έχει στοιχεία για άλλους υπόπτους.

    Πρόσφατα ο επίσκοπος της Μπριζ, στο δυτικό Βέλγιο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ομολογία του ότι κακοποιούσε σεξουαλικά και για καιρό, στη δεκαετία του 1980, ένα ανήλικο παιδί του περιβάλλοντός του.

    Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, που ακολουθήθηκε από την κατάθεση πολλών εκατοντάδων αγωγών σε ανεξάρτητη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να αντιμετωπίσει τις κακοποιήσεις ανηλίκων στους κόλπους της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Λεονάρ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

  43. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Είμαι σίγουρη ότι ο συνήγορος ξέρει πολύ καλά τι λέει, καθώς επίσης και ότι η μαθήτρια γνωρίζει πολύ καλά τι της συνέβη. Δεν συντρέχει λόγος για ένταση στην συζήτηση.

    Ο συνήγορος πολύ σωστά επισημαίνει το πρόβλημα, το ίδιο κάνω κι εγώ, επισημαίνω το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η ασάφεια των εγκυκλίων, και συμφωνούμε όλοι ότι χρειάζεται να δοθεί λύση.

    Πολύ θετική η κίνηση της Ενω.Ουμ.Ε., μακάρι να έχει αποτέλεσμα.

  44. Ο/Η Αδελφή Πριόνης λέει:

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167884

    Οι μοναχοί με το πριόνι…

    Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του ηγούμενου του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη για την παράνομη κοπή δέντρων στο δασύλλιο της παραλίας «Πρασιές» κατέθεσαν οι Ιάκωβος Ρούσος, κοινοτάρχης Ανάφης, και Κώστας Καταγάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων.

    ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ: Το δασύλλιο στην παραλία «Πρασιές» πριν και μετά την επέλαση των μοναχών
    Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχαν καταθέσει στις 28/4/2010 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Γρήγορης Ψαριανός.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μοναχοί του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας απασχολούν τις Αρχές, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επέμβει σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού, πλακοστρώνοντας τον χώρο και μετατρέποντάς τον σε τόπο αναψυχής!

    Σχετικά με το προκύψαν θέμα η «Ε» επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Ανάφης Ιάκωβο Ρούσο, ο οποίος καταδικάζοντας το γεγονός μάς είπε: «Ο ηγούμενος της μονής ξεριζώνοντας αιωνόβια αρμυρίκια στις «Πρασιές» ενήργησε αυτοβούλως, δεν ρώτησε κανέναν και παρενέβη στην παραλία που δεν είναι ιδιοκτησία του». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ανάφης, η ενέργεια των μοναχών αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης λουομένων στην παραλία μπροστά στο μοναστήρι.

    Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων Κώστας Καταγάς σημειώνει ότι αμφίβολο είναι και το καθεστώς ιδιοκτησίας των εκτάσεων που φέρονται να ανήκουν στο μοναστήρι, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί και από τα οποία μάλιστα τα 3.400 εκμίσθωσε το 2007 σε Κύπριο επιχειρηματία για την αξιοποίηση της περιοχής. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι στη θέση Κάλαμος της Ανάφης, στη μονή ανήκει μόνο εκκλησία με αγρό.

    Για το θέμα της δενδροκοπής μάς μίλησε και ο υπεύθυνος νομικών δραστηριοτήτων του WWF Hellas Γιώργος Χασιώτης: «Εκτός από παράνομη υλοτομία, πρόκειται για αυθαίρετη μεταβολή της μορφής του αιγιαλού, η οποία υποβαθμίζει το περιβάλλον, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000».

    Ο βράχος της Καλαμιώτισσας, η καρδιά ουσιαστικά της Ανάφης, λατρευτικός για χιλιάδες χρόνια και μοναδικού κάλλους, χαρακτηρίστηκε από πολλούς το «Αγιον Ορος του Αιγαίου». Ολη η ανατολική Ανάφη είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ η περιοχή των ναών προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 και είναι ενταγμένη στην οδηγία Natura 2002.

    Και στο παρελθόν οι μοναχοί είχαν επέμβει σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη μετατρέποντας τον χώρο σε τόπο αναψυχής
    Η Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας στην Ανάφη, της οποίας το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας είναι μετόχι, την άνοιξη του 2007 εκμίσθωσε στον Γρηγόρη Μαυρουδή, επικεφαλής ομίλου εταιρειών που έχουν έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, έκταση 3.400 στρεμμάτων από το σύνολο της μοναστικής της περιουσίας στο νησί, η οποία περιλαμβάνει λόφο όπου είναι κτισμένο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη και άλλα αρχαία μνημεία (ετήσιο μίσθωμα 20.000 ευρώ). Η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε διένεξη με τον ηγούμενο της Μονής. Διαρκή σύγκρουση προκαλούν οι προτάσεις της μονής που αφορούν διαμορφώσεις και «ευπρεπισμούς» χωρίς την άδεια της υπηρεσίας και με κινδύνους για τα μνημεία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ξενώνων», γηπέδων μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, θεάτρου και άλλων εγκαταστάσεων θρησκευτικού τουρισμού.

    Σήμερα ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε άτυπο αναψυκτήριο… *

  45. Ο/Η tropikos λέει:

    @fanis panagiotopoulos

    «“… είναι 8 μήνες στην εξουσία και δεν βρήκε το χρόνο …”

    Τα είπατε όλα σε μία φράση! Έχετε δίκιο τελικά. Έπρεπε όλα τα κακώς κείμενα των 180 χρόνων του Ελληνικού κράτους, να έχουν αλλάξει σε 8 μήνες… »

    Τί είδους λογικό άλμα είναι αυτό?Απ τη στιγμή δηλαδή που το Υπουργείο ασχολήθηκε με την υπόθεση δεν μπορούσε να το κάνει σωστά και σύννομα,αλλά έπρεπε να πει «έχουμε μόνο 8 μήνες στην εξουσία ας συνεχίσουμε λίγο ακόμα τις επικίνδυνες μαλακίες» ?

  46. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

    H Χάρις του Αγίου Φωτός

    http://xairete.blogspot.com/2010/06/blog-post_6232.html

  47. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

    Πιάσανε στην Ταϋλάνδη τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου με βερμούδα…

    http://xairete.blogspot.com/2010/06/blog-post_6232.html

    Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

    Πιάσανε στην Ταϋλάνδη τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου με βερμούδα…
    …και με τη συνοδεία ξανθιάς καλλονής! Σάλος στα εκκλησιαστικά παρασκήνια.

    Έγγραφη καταγγελία και φωτογραφίες από πιστή που βρισκόταν στο ίδιο ταξίδι
    ΣΟΥΠΕΡ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Από τον Κώστα Ζωγράφο

    Μεγάλο θέμα έχει προκύψει στα παρασκήνια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων!
    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Press-gr, το θέμα αφορά τον εν Ελλάδι Έξαρχο του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτη Δαμιανὸ Πάνου και ένα ταξίδι του στην Ταϋλάνδη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική επιστολή-καταγγελία εστάλη πριν από λίγο καιρό στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην οποία αναφέρεται ότι ο Έξαρχος έχει απαθανατιστεί σε στιγμές ευτυχίας και ξεγνοιασιάς με μια ωραία γυναικεία ξανθιά παρουσία (τη «βασίλισσά του»όπως φέρεται να την αποκαλούσε), η οποία τον συνόδευε στο ταξίδι αναψυχής στην εξωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Press-gr από έγκυρη πηγή, στην ίδια καταγγελία αναφέρεται ότι…

    ο εν λόγω εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει φωτογραφηθεί με βερμούδα, δίχως τ’ άμφια και δίχως οι υπόλοιποι μετέχοντες του ταξιδιωτικού γκρουπ να γνωρίζουν ότι επρόκειτο για ιερωμένο. Από τυχαία θέαση του διαβατηρίου του, αποκαλύφθηκε το ποιος ήταν. Επίσης εμφανίζεται, σύμφωνα με την ίδια έγγραφη καταγγελία, να προέβη σε ακριβές αγορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού.

    Οι ισχυρισμοί αυτοί, μαζί με άλλα στοιχεία και, συγκεκριμένα, φωτογραφίες με τον αρχιμανδρίτη και τη συνοδό του, περιέχονται σε γράμμα διαμαρτυρίας από πιστή της οποίας προφανώς κλονίστηκε η πίστη και το οποίο γράμμα έχει φθάσει εδώ και λίγο καιρό στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Όμως η αντίδρασή του δεν έχει γίνει επί του παρόντος γνωστή. Επειδή πάντως στους εκκλησιαστικούς κύκλους το θέμα έχει συζητηθεί, από την πλευρά του ο Έξαρχος φέρεται να κάνει λόγο για σκευωρία και στημένες κατηγορίες με σκοπό την εξόντωσή του.

    Μένει να φανεί ποια θα είναι -και αν θα υπάρξει- η συνέχεια.

    Σημειώνεται ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, που εδρεύει στην Πλάκα, είναι ισχυρό πρόσωπο ενώ τεράστια είναι η περιουσία που κατέχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ελλάδα και την οποία διαχειρίζεται η Εξαρχία.

    Ανάμεσα στα περιουσιακά αυτά στοιχεία, περιλαμβάνονται τέσσερα μεγάλα θέατρα στο κέντρο της Αθήνας, 130 και πλέον διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και το Ελληνικό, ενοίκια από εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, καθώς και τα «παγκάρια» των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα…

    Πιάσανε στην Ταϋλάνδη τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου με βερμούδα…
    …και με τη συνοδεία ξανθιάς καλλονής! Σάλος στα εκκλησιαστικά παρασκήνια

    Είναι αυτός στον οποίον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παραδίδει σε ειδική τελετή (στην αίθουσα του θρόνου) το «Άγιο Φως» για να το φέρει (με τιμές αρχηγού κράτους) στην Ελλάδα!!!..

    ΣΧΕΤΙΚΟ:

    Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009
    Ποια τα προσόντα του νέου Έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα;

    Διαβάζω:

    «Ονομάζεται Δαμιανός Πάνου, και είναι Αρχιμανδρίτης. Γεννήθηκε στη Βελίνα Κορινθίας, το έτος 1977. Με την ολοκλήρωση των Γυμνασιακών του σπουδών στην Πατριαρχική Σχολή των Ιεροσολύμων το έτος 1995, κατατάχθηκε στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Χειροτονήθηκε διάκονος και διορίστηκε στα Πατριαρχικά Γραφεία της Αρχιγραμματείας.».

    Δηλαδή, χειροτονήθηκε ανήλικος;

    http://www.jerusalem-patriarchate.info/gr/view.php?message_id=154

  48. Ο/Η Γλάρος Ιωνάθαν λέει:

    Γελοιογραφία Καλαϊτζή

    http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=36&m=77236

  49. Μια απάντηση στο trivoli, που ξεκινώντας με δεδομένο ότι η εγγραφή ενός μαθητή στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου γίνεται με πιστοποιητικό γέννησης, και με δεδομένο επίσης ότι «στα πιστοποιητικά γέννησης πλέον δεν αναγράφεται το θρήσκευμα», φτάνει στο αφελές συμπέρασμα ότι «στα μητρώα του σχολείου το πεδίο θρήσκευμα πρέπει να παραμένει κενό».

    Αγαπητό trivoli, αν ρίξεις μια ματιά στο Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 3, παράγραφος 1, θα δεις ότι «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.» Αυτό σημαίνει ότι ελλείψει στοιχείων που να επιβεβαιώνουν το αντίθετο, η θρησκεία οποιουδήποτε υποκειμένου ανά την επικράτεια θεωρείται αυτομάτως αυτή.

    Αν νομίζεις πως αυτό δεν είναι δυνατόν, ξαναδιάβασε την εγκύκλιο: απαιτούν «δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.» Με άλλα λόγια, οι πάντες θεωρούνται εκ προοιμίου χριστιανοί ορθόδοξοι, και αν δεν επιθυμούν να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης, υποχρεούνται να δηλώσουν το ενάντιο.

  50. Ο/Η Γεώργιος Παπαδόπουλος Παπανδρέου λέει:

    ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)
    email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: http://www.fbook.me/enooume

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    30 Ιουνίου 2010

    Συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – χριστιανοδημοκρατών υπέρ θρησκευτικών σύμβολων!

    Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) γνωστοποιεί πως, στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, έκαναν κοινή παρέμβαση υπέρ της Ιταλίας η Ελλάδα (που έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση), η Κύπρος (που έχει κομμουνιστή πρόεδρο) και οκτώ χώρες που κυβερνώνται από χριστιανοδημοκρατικές ή συναφείς κυβερνήσεις (Άγιος Μαρίνος, Αρμενία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Μονακό, Ρουμανία και Ρωσία).

    Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει την επιλογή της που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στη Βουλή των Ελλήνων (βλπ. παραπομπές σε σεχτικά δελτία τύπου στη συνέχεια). Υπήρξε αλλαγή θέσης ή αυθαίρετη επιλογή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των συναρμόδιων υπουργείων; Επιπρόσθετα, καλείται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώπιον της οποίας εκκρεμούν εδώ και πολλούς μήνες αιτήματα γονέων-μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. για την απομάκρυνση των συμβόλων από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους, να απαντήσει και από σεβασμό στη συνταγματική της υποχρέωση να απαντά σε εύλογα και νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

    Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. καλεί επίσης τα άλλα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να τοποθετηθούν σε σχέση με τη θέση αυτή της κυβέρνησης και τελικά της Ελλάδας. Επίσης, καλείται ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο έχουν υποβληθεί τα αιτήματα των γονέων-μελών της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. για την απομάκρυνση των συμβόλων από τα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους να ολοκληρώσει τη διαμεσολάβησή του και να αποφανθεί για το θέμα μετά από περισσότερο από έξι μήνες από την υποβολή των προσφυγών. Τέλος, καλείται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε αποφασίσει να μην ασχοληθεί με το θέμα πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του ΕΔΔΑ να εξετάσει το θέμα μετά την επίσημη τοποθέτηση της Ελλάδας ενώπιον του ΕΔΔΑ.

    Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε. θεωρεί θεμιτό η απουσία τοποθέτησης να θεωρηθεί αποδοχή αν όχι στήριξη της επίσημης θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε στο ΕΔΔΑ.

    Όπως αναφέρει το σημερινό δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ για την ακροαματική διαδικασία (http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=870705&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649), οκτώ από τις προαναφερθείσες δέκα χώρες παρέστησαν σήμερα κατά την υποστήριξη των θέσεών τους. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Ελλάδα με τη Βασιλεία Πελέκου (από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης) και η Κύπρος με τον Πρέσβη Ευριπίδη Ευριβιάδη (της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης).

    Λόγω της επίθεσης που δέχθηκε στην Ελλάδα η αρχική απόφαση του ΕΔΔΑ υπέρ της απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων και με σχόλια για τον υποτιθέμενο ρόλο των Εβραίων, είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα επικεφαλής της αντιπροσωπείας των οκτώ κρατών (και της Ελλάδας) ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Εβραϊκών Σπουδών στις ΗΠΑ Joseph Weiler που επέλεξε να κάνει εμφανή τη θρησκεία του φορώντας το κιπά. Η σημερινή διαδικασία (διάρκεια: 2 ώρες και 5 λεπτά) είναι διαθέσιμη ως webcast στην ιστοσελίδα http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/Header/Press/Multimedia/Webcasts+of+public+hearings/webcastEN_media?&p_url=20100630-1/en/. Η τοποθέτηση του Joseph Weiler εκ μέρους και της Ελλάδας είναι στο 1:13:50 – 1:36:30. Σε αυτή μεταξύ άλλων είπε ότι οι παρεμβαίνουσες χώρες όπως η Ελλάδα διαφωνούν με την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, στην οποία το ΕΔΔΑ βάσισε την αρχική του απόφαση. Παράλληλα διαφωνούν και με ενδεχόμενη ύπαρξη κριτηρίου για την ανάληψη δημόσιου αξιώματος από άτομο να ανήκει ή να μην ανήκει σε μια θρησκεία: προφανώς δεν τον είχαν ενημερώσει πως στην Ελλάδα μόνο Χριστιανοί μπορούν να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας!

    Το ΕΔΔΑ, στο σημερινό δελτίο τύπου, υπενθυμίζει πως το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), όπως και μερικές άλλες οργανώσεις, είχε κάνει παρέμβαση ως τρίτος στην υπόθεση αυτή της οποίας το κείεμνο είναι διαθέσιμο (στα αγγλικά) στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3652.

    Παλαιότερα σχετικά δελτία τύπου των ΕΠΣΕ και ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.

    ΕΠΣΕ ζητάει αύριο απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από Εφετείο Αθηνών
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3539
    Δράσεις διεκδίκησης της θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3546
    Καστανίδης – Ιερώνυμος – ΛΑΟΣ – ΕΠΣΕ για την απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3548
    Αιτήματα απομάκρυνσης θρησκευτικών συμβόλων, κατάργησης προσευχής & εκκλησιασμού http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3569
    Μαθήτρια υποχρεώθηκε το Νοέμβριο 2009 να παρακολουθήσει θρησκευτικά μετά από δίχρονη απαλλαγή της! http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3570
    Δημοσιεύματα ΜΜΕ για προσφυγές για θρησκευτικά σύμβολα και θρησκευτικά
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3572
    Ευρωπαίοι Αριστεροί – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι για αφαίρεση θρησκευτικών συμβόλων http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3586
    Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα: το θέμα έχει τεθεί
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3600
    Απόλυση δικαστή Tosti λόγω άρνησης να δικάσει με τον εσταυρωμένο!
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3615
    Εκπομπή E- Legal για τα θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικές υπηρεσίες
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3629
    Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα θρησκευτικά σύμβολα στα δικαστήρια
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3644
    Ευρωκαταδίκη Ελλάδας με υποχρέωση κατάργησης θρησκευτικού όρκου
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3648

  51. Ο/Η ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

    ΜΠΟΡΕΙ να μου πει κάποιος γιατί και στα μουσουλμανικά κράτη δε ζητάτε να μην υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία?
    Γιατί εκεί να επιτρέπετε η εκμάθηση ….του κορανίου.
    Γιατί να επιβάλεται η Μπούργκα?
    Γιατί να νομιμοποιείτε η τρομοκρατία της Τζιχαντ των απίστων?
    Μήπως μ αυτά θα πρεπε ν ασχοληθούμε πρώτα? Η ταυτόχρονα?
    Αλλιώς πως λεγόμαστε?
    Προοδευτικοί η………ρατσιστές με τους χριστιανούς?
    Μήπως λέω……μήπως

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      ΧΡΗΣΤΟ,
      Σας έχουμε προλάβει.
      Έχουμε ζητήσει να πάψει επιτέλους η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δώσει νομική ισχύ στη Σαρία για το οικογενειακλό δίκαιο της μειονότητας της Θράκης καταπατώντας έτσι τα δικαιώματα των γυναικών και των άθεων μειονοτικών.

      Η αθλιότητα αυτή που δεν συμβαίνει ούτε στην Τουρκία, έχει γίνει για να έχει η κυβέρνηση κάποια δικαιολογί ώστε να ποδοπατά τις θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας και να διορίζει τον Μουφτή.

      Ενώστε λοιπόν και εσείς τη φωνή σας με τη δική μας και με τη φωνή των προοδευτικών ανθρώπων της μειονότητας, ώστε να πάψει στη Θράκη να λειτουργεί ισλαμική Δημοκρατία.
      Περιέργως κανένας παπάς ή εθνικόφρων δεν έχει εκδηλώσει αντίθεση στο αίσχος.

      Περίεργες ευαισθησίες έχουν οι πτριώτες μας.
      Τα καλά και συμφέροντα….

      Το Ισλαμικόν Δίκαιον της ελληνικής Θεοκρατίας

      Το Ισλαμικόν Δίκαιον της ελληνικής Θεοκρατίας

  52. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Ήδη εκδόθηκαν απολυτήρια με το θρήσκευμα να αναγράφεται.

    Η Ένωση Άθεων κατέθεσε στις 16-7-2010 αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη και ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Το πλήρες κείμενο των επιστολών μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:

    Η Αρχή έχει ήδη εκδώσει στο παρελθόν απόφαση για το θέμα αυτό, την 77Α / 2002,
    Σχετική με το θέμα είναι και η απόφαση της Αρχής για τις ταυτότητες, 510 / 17 / 2000.

    Οι πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον (μαθητές με απολυτήριο όπου αναγράφεται το θρήσκευμα, αν είναι ενήλικοι, ή γονείς μαθητών, αν είναι ανήλικοι) μπορούν να υποβάλλουν απευθείας καταγγελία στην Αρχή και αναφορά στο Συνήγορο. Όσο περισσότερες καταγγελίες γίνουν, τόσο εντονότερη πίεση μπορεί να ασκήσει η Αρχή και ο Συνήγορος. Οι γνωμοδοτήσεις του Συνήγορου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, ενώ οι αποφάσεις της Αρχής πρέπει υποχρεωτικά να εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Σε περίπτωση που το αρμόδιο Υπουργείο δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της Αρχής μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από πρόσωπα με έννομο συμφέρον.

  53. Ο/Η Ορέστης λέει:

    ‘Aσε να πάει!Η εκκλησία θα συνεχίζει να τα κονομάει εκμεταλευόμενη τό ότι έχει βαπτιστεί το συντριπτικά μεγάλύτερο μέρος του ελληνικού λαού !Οι συνάνθρωποί μου όπως έγινε και με μένα, αναγκάζονται να βαπτιστούν χριστιανοί χωρίς να ρωτηθούν αν θέλουν ή όχι, από βρεφική ηλικία πρίν μάθουν ακόμη να περπατάνε, ώστε η εκκλησια της Ελλάδας που έχει αμύθητα πλούτη, να έχει λόγο ύπαρξης να έχει δηλαδή κάπου πάτημα για να συνεχίζει!

  54. Ο/Η Γιάννης Μπάκας λέει:

    Ανεξιθρησκεία τώρα!Όποιος θέλει να βαπτίζεται χριστιανός ορθόδοξος!Να μην αναγκάζουμε με τη βία τα νήπια από εδώ και πέρα να βαπτίζονται με βίαιο τρόπο στην κολυμπήθρα, αλλά να επιλέγουν το όποιο θρήσκευμα τα αντιπροσωπεύει και άμα, όταν αποκτήσουν πλήρη συνείδηση σε πιό μεγάλη ηλικία!!Έχουμε όμως ανεξιθρησκεία;Εμένα όταν ήμουν 1 έτους με ρώτησε κανείς αν θέλω να βαπτιστώ;;Με βάπτισαν με το ζόρι και φυσικά έκλαιγα πολύ!Δεν έχουμε ανεξιθρησκεία σε αυτήν την χώρα!Δυστυχώς!Και ξέρετε γιατί; Διότι αν ξαφνικά αποκτούσαμε ανεξιθρησκεία τότε πιθανόν να έκλεινε η αποκαλούμενη εκκλησία της Ελλάδας που έχει αμύθητα και αδιανόητα πολλά πλούτη!Δεν έχουμε ανεξιθρησκεία διότι η εκκλήσία της Ελλάδας θεωρεί ότι της χρωστάει πολλά ο ελληνικός λαός απο το 1821!!αν είναι δυνατόν! το άκουσα και αυτό!!Αυτο παπαδαριό που μαζί με το Πατριαρχείο εύχονταν να αποτύχει η επανασταση του 1821!Όλο αυτό το παπαδαριό κυρίως οι μεγαλοδεσποτάδες θα έχαναν ξαφνικά τα πλούτη τους αν αποκτούσαμε θρησκευτική ελευθερία!Έιχε πει πουθενά ο Ιησούς Χρηστός πλουτίζετε εκμεταλευόμενοι την πίστη των συνανθρώπων σας;ΟΧΙ!Η εκκλησία όμως πλουτίζει!Έιχε πει πουθενά ο Ιησους :αναγκάζεται κάποιον να ασπαστεί με τη βία το συγκεκριμένο θρήσκευμα;ΟΧΙ!Η εκκλησία το επιβάλει και αυτό!Η εκκλησία θεωρεί Έλληνα κάποιον μόνο αν έχει βαπτιστεί έστω με τη βία!Το κερασάκι στην τούρτα;Το παπαδαριό απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια αν τολμήσει το κράτος να φορολογήσει την εκκλησία, την στιγμή μάλιστα που ή χώρα μας έχει σχεδόν πτωχεύσει!Θα πει κάποιος πως η εκκλησία έχει κάνει κοινωνικό έργο!ναι έχει δώσει λίγα ψίχουλα σε σύγκριση με την τεράστια περιουσία που έχει για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια!Να γίνει διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους τώρα.Ένας αγανακτισμένος πολίτης!

  55. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    Τι επιδιώκει η σαρωτική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/09/2011
    ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ

    Τέλη Αυγούστου και σε κάθε φοιτητικό σύλλογο γίνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις. Οι σύλλογοι αποφασίζουν καταλήψεις και στον πρώτο γύρο έχουμε πάνω από 200 τμήματα πανελλαδικά υπό κατάληψη. Η πιο εκρηκτική μαζική και άμεση μέχρι τώρα απάντηση του φοιτητικού κινήματος παγώνει τα θριαμβευτικά χαμόγελα της Άννας Διαμαντοπούλου, οι φοιτητές και φοιτήτριες είναι οργισμένοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι αδύνατον να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο αν δεν δούμε τις τάσεις στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους συμμάχους της κάνει την κρίση ευκαιρία για να περάσει πιο γρήγορα και πιο επιθετικά μια σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο την υποτίμηση της εργασίας και την ανάπτυξη ενός περισσότερο κερδοφόρου, αυταρχικού και επιθετικού καπιταλισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και ο νέος νόμος για το πανεπιστήμιο:

    1. Κατακερματίζει τις σπουδές και δημιουργεί μια ιεραρχία πτυχίων και πιστοποιήσεων πολλών ταχυτήτων.

    2. Επιβάλλει την πλήρη επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ και απελευθερώνει κάθε επιχειρηματική – κερδοσκοπική δραστηριοτήτων στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

    Ως φυσική συνέπεια και μοχλό υλοποίησης των παραπάνω διαλύει κάθε δημοκρατική διαδικασία στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

    Ο κεντρικός στόχος είναι τα πανεπιστήμια να βγάζουν γρήγορα αποφοίτους που θα ξέρουν ακριβώς ότι χρειάζεται η αγορά στη συγκεκριμένη συγκυρία (και τίποτα παραπάνω!). Αποφοίτους που θα έχουν αποκτήσει κάποιες βασικές δεξιότητες, δεν θα έχουν δαπανηθεί λεφτά ώστε να έχουν γενική επιστημονική μόρφωση, και θα πετιούνται γρήγορα στην αγορά εργασίας με μισθό 470 ευρώ. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προγράμματα σπουδών αλά καρτ που θα δημιουργούνται και θα κλείνουν με εντολή του πρύτανη, σπουδές μονοετείς, διετείς, βασικό τρίχρονο κύκλο και μετά δεύτερο κύκλο που θα απαιτεί δίδακτρα, σπουδές full-time, part-time, σπουδές από απόσταση… Είναι ήδη προφανές ότι για να φοιτήσει κάποιος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που θα διέπεται από επιστημονική πειθαρχία και θα είναι ανάλογο του σημερινού 4ετούς ή 5ετούς πτυχίου θα χρειαστεί να πληρώσει δίδακτρα για τον διετή ή μονοετή δεύτερο κύκλο.

    Τα ιδρύματα μετατρέπονται σε Α.Ε. που αν θέλουν να επιβιώσουν δεν μπορεί παρά να κερδοσκοπούν όπως κάθε επιχείρηση. Θα μπορούν να νοικιάζουν και να πουλάνε περιουσία, να ανοίγουν θυγατρικές, να παράγουν σε μικρή κλίμακα, να παίρνουν έρευνες κατά παραγγελία, να φτιάχνουν έδρες από χορηγίες, να πουλάνε σε τρίτους υπηρεσίες εκπαίδευσης, να πουλάνε μελέτες και γνωματεύσεις. Η γνώση προφανώς ανήκει σε αυτόν που θα χρηματοδοτεί την έρευνα, χωρίς να έχει καμία σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο στο οποίο η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό. Η διδασκαλία κι η έρευνα αποκτούν ένα κυρίαρχο κριτήριο, το αν μπορούν να αποκτήσουν χρηματική αξία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα παραγωγής γνώσης για την ανταλλαγή και το κέρδος. Οτιδήποτε δεν χωράει στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιθωριοποιείται.

    Είναι προφανές ότι μια τέτοια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης δεν μπορεί να διοικείται δημοκρατικά, να δημιουργεί εστίες ελευθερίας, συλλογικότητας και κριτικής στο εσωτερικό της, να έχει άσυλο που θα υπερασπίζεται και θα προστατεύει τους κοινωνικούς αγώνες. Ο πιο σκληρός μηχανισμός πειθάρχησης στις κατευθύνεις, στα κριτήρια και στους σκοπούς της αγοράς είναι ο μηχανισμός πιστοποίησης, οι αξιολογητές του οποίου μπορούν να εισηγηθούν πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης σε όποιο ΑΕΙ δεν συμμορφώνεται.

    Με βάση τα παραπάνω ο νόμος δεν είναι ούτε ανεφάρμοστος, ούτε απλώς αντισυνταγματικός. Είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ως εκ τούτου απολύτως εχθρικός και πολεμικός προς τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.

    Οι τεχνοκράτες κόντρα στις συντεχνίες…

    Για απολύτως κατανοητούς λόγους ο δημόσιος διάλογος έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της διοίκησης και της φοιτητικής συμμετοχής. Ζήτημα που δεν είναι κεντρικό και δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά από τους στόχους του νόμου. Αντίθετα η κυβέρνηση το αξιοποιεί ως σύγκρουση με μια ακόμα συντεχνία που παλεύει αντικοινωνικά για να περισώσει τα προνόμιά της. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος δηλώνει ότι στον νόμο ενσωματώνονται όλες οι θέσεις της ΔΑΠ, το πρόβλημα είναι ότι πάει τους καταργήσει ως παράταξη και θα παλέψουν για αυτό! Η ΠΑΣΠ που έχει στηρίξει διαδοχικά όλες τις κατευθύνσεις του νόμου μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να μην εμπλακούν οι φοιτητικοί σύλλογοι στους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο, πήγε στον διάλογο με την κυβέρνηση και έθεσε ζήτημα για τις διατάξεις της διοίκησης και της φοιτητικής συμμετοχής και τώρα αγωνίζεται για να μπορεί να εκλέγει πρύτανη και συμμετέχει στα όργανα ως παράταξη! Αμφότερες παλεύουν για να διατηρήσουν το ίδιο δίκτυο πελατειακών σχέσεων και συνδιαλλαγών με τις διοικήσεις των ΑΕΙ που έχουν εγκαθιδρύσει σε βάθος χρόνων. Τα κανάλια και η Α. Διαμαντοπούλου προσπαθούν να απομονώσουν το φοιτητικό κίνημα αναδεικνύοντας αυτή ακριβώς τη σύγκρουση που δεν αφορά κανέναν. Καμία σχέση δεν έχουν οι επιδιώξεις τους με το μαχητικό φοιτητικό κίνημα που ξεπηδάει από τις γενικές συνελεύσεις. Κανέναν κοινό αγώνα δεν δίνουμε, και κανένα κοινό συμφέρον δεν έχουμε με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

    Και όμως δεν τους βγαίνει!

    Ένα σαρωτικό κύμα καταλήψεων ανατρέπει την εικόνα της συναίνεσης των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ με τον ακροδεξιό εσμό του ΛΑΟΣ. Το φοιτητικό κίνημα παλεύει σήμερα για το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και στην εργασία με αξιοπρέπεια, για την ύπαρξη ενός Δημόσιου και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Σε αυτό το κίνημα εκτός από τις οργανωμένες δυνάμεις τις αριστεράς βλέπουν τον εαυτό τους και συμμετέχουν και φοιτητές που είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές ή είχαν στηρίξει τις παρατάξεις του δικομματισμού. Αυτό το φοιτητικό κίνημα μπορεί να κερδίσει μόνο αν συναντηθεί με τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, με τους αγώνες και τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας. Παλεύουμε για να πέσει η κυβέρνηση και η πολιτική της και να συμπαρασύρει μαζί τον νέο νόμο

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=636470

  56. Παράθεμα: Η Εκκλησία εξασφαλίζει προνόμια στους πολύτεκνους « Ροΐδη Εμμονές

  57. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Οι φωτοτυπίες 5 φορές ακριβότερες από τα βιβλία!

    Οι φωτοτυπίες 5 φορές ακριβότερες από τα βιβλία!
    Σεπτεμβρίου 9, 2011 από ecoleft11 Γράψτε ένα σχόλιο

    http://www.enet.gr

    Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
    Ακόμη μία γκάφα, κόστους πολλών εκατομμυρίων, από την ίδια την κυβέρνηση και τις ευφυείς κεφαλές που έχουν αναλάβει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αποδεικνύεται η υπόθεση της καθυστέρησης των σχολικών βιβλίων για τη φετινή χρονιά.

    Εικόνες από το παρελθόν Το ψάρι πάντα βρομάει από το κεφάλι και αυτή η υπόθεση άρχισε να μυρίζει από την αρχή της χρονιάς με την καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού του ΟΕΔΒ για το 2011, που οδήγησε στο τύλιγμα ενός τεράστιου κουβαριού από στάσεις πληρωμών, πλήθος συνταξιοδοτήσεων, παύση προσλήψεων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εν τέλει την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ιδιωτικές εταιρείες (για παροχή προσωπικού και προμήθεια χαρτιού) ώστε να τείνουν επειγόντως χείρα βοηθείας. Αποτέλεσμα; Το κόστος της παραγωγής των φετινών βιβλίων εκτοξεύτηκε σε ύψη άγνωστα ακόμα, ενώ την πληρωμή θα αναλάβει όχι μόνο το κράτος, αλλά και οι ελληνικές οικογένειες.

    Οι φωτοτυπίες κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τα βιβλία, επισήμαναν χθες οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ. Το ένα βιβλίο κοστίζει 80 λεπτά, ενώ σαράντα σελίδες φωτοτυπιών ανεβαίνουν στα τέσσερα ευρώ.

    Λεπτομέρεια όχι αμελητέα: όλοι αναζητούν ευθύνες και κανείς δεν την αναλαμβάνει από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    «Η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 35 χρόνων», δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) σε συνέντευξη Τύπου, όπου και απαρίθμησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγελαφική κατάσταση των τελευταίων ημερών, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία αίσια προοπτική, αφού με τους υπολογισμούς του Οργανισμού, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, θα έχει φτάσει μόλις το 20% στο 60% των σχολείων, ενώ σε πολλά σχολεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσοστό θα είναι πολύ χαμηλότερο. Λίγο πιο τυχερά ορισμένα νησιά, όπου έχει φτάσει το 70% κάποιων τίτλων. Η εικόνα, πάντως, δεν αλλάζει. Εχουν διατεθεί ελάχιστα από τα 32 εκατομμύρια αντίτυπα των 1.200 τίτλων που θα έπρεπε να είναι ήδη στα σχολεία. Δεν έχει διατεθεί ούτε το 40% των βιβλίων πρώτης προτεραιότητας.

    «Υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΕΔΒ, Μ. Λυκόπουλος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις του επί των διαγωνισμών για την προμήθεια χαρτιού είναι το τέλος του νήματος που μπλέχτηκε γύρω από τις αιτίες του κακού. Προηγήθηκαν πολλά και το χρονολόγιο είναι μακρύ.

    Συγκεκριμένα:

    * Αρχές του 2011 αποχωρεί-συνταξιοδοτείται το 60% των υπαλλήλων του ΟΕΔΒ. Εχουν μείνει ελάχιστοι και εδώ και μήνες σε κρίσιμες οργανικές θέσεις υπηρετεί μόνο ένας εργαζόμενος.

    * Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών μπλοκάρει την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (δημιουργείται σύγχυση ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Μνημονίου σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό). Πραγματοποιείται στάση πληρωμών.

    Οι πιστώσεις ανοίχτηκαν για πρώτη φορά στο τέλος Ιουνίου, ενώ αυτό γίνεται συνήθως τέλος Μαρτίου με μέσα Απριλίου. Την ίδια εποχή ζητούνται οι απαραίτητοι εποχικοί υπάλληλοι. Το Εσωτερικών δεν ξέρει, δεν απαντά.

    * Φεβρουάριο είχε ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία των βιβλίων, ενώ υπήρχε απόθεμα 5.000 τόνων χαρτιού ικανό για την εκτύπωση ενός μέρους των τίτλων. Δεν προχωρά τίποτα λόγω έλλειψης των πιστώσεων.

    * Μάιο συζητείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την προμήθεια χαρτιού.

    * Ιούνιο ο ΟΕΔΒ προχωρά στην εξεύρεση εταιρείας για εργατικό προσωπικό. Η μειοδότρια εταιρεία εισπράττει 102 ευρώ για το ημερομίσθιο των εργατών και 145 ευρώ για το ημερομίσθιο των χειριστών κλαρκ.

    * Ιούλιο το Ελεγκτικό δεν εγκρίνει τη σύμβαση (βλέπει διάφορες παρατυπίες), παρεμβαίνει το υπουργείο Παιδείας για επίσπευση διαδικασιών, το Ελεγκτικό ξαναβγάζει απορριπτική απόφαση. Το υπουργείο αποφασίζει απ’ ευθείας ανάθεση για την προμήθεια χαρτιού.

    * Τέλη Αυγούστου (25) το ανώτατο δικαστήριο ανάβει επιτέλους το πράσινο φως. Πολύ αργά. *

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.