θα δουν ποτέ οι κοινοί πολίτες τους υπεύθυνους να τιμωρούνται;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου «Το Τετράδιο» Μετάφραση Αθηνά Ψύλλια, εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 65. Τα κείμενα του συγγραφέα είναι από το προσωπικό του blog:

«[…]
…Και τώρα; Θα σταματήσουν επιτέλους οι οικονομικοί παράδεισοι και οι ανώνυμοι λογαριασμοί; Θα ερευνηθεί άτεγκτα η πηγή των γιγάντιων τραπεζιτικών αποθεμάτων, των ξεκάθαρα παραβατικών χρηματοοικονομικών μηχανευμάτων, των αδιαφανών επενδύσεων, που σε πλείστες περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά μαζικά ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη διακίνηση ναρκωτικών; Και μιας και μιλάμε για παραβάσεις… Θα έχουν ποτέ οι κοινοί πολίτες την ικανοποίηση να δουν να δικάζονται και να καταδικάζονται οι άμεσα υπεύθυνοι του σεισμού που ταλανίζει τα σπίτια μας, τη ζωή της οικογένειάς μας, τη δουλειά μας; Ποιος θα λύσει το πρόβλημα των ανέργων (δεν τους μέτρησα, αλλά δεν αμφιβάλλω πως είναι εκατομμύρια) θυμάτων του κραχ που θα παραμείνουν άνεργοι για μήνες ή χρόνια, κακοζώντας με τα άθλια επιδόματα του κράτους, ενώ οι μεγάλοι διευθύνοντες και τα στελέχη των επιχειρήσεων που εσκεμμένα οδηγήθηκαν σε πτώχευση απολαμβάνουν εκατομμύρια εκατομμυρίων δολαρίων με την κάλυψη θωρακισμένων συμβολαίων που οι οικονομικές αρχές, πληρωμένες με το χρήμα των φορολογούμενων, προσποιούνται πως αγνοούν; Και την ενεργή συνενοχή των κυβερνήσεων ποιος θα την κρίνει;…
[…]»

This entry was posted in Διακρίσεις (κάθε είδους), Μορφές, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to θα δουν ποτέ οι κοινοί πολίτες τους υπεύθυνους να τιμωρούνται;

  1. Ο/Η a.andreou λέει:

    kanenas, ma tosa koina ehoume me tin portogalia omws? stin agapimeni mou CORRUPTION LIST INTERNATIONAL pantws, auth h hora exei ligoterh d.. http://news.bbc.co.uk/2/hi/1412217.stm

  2. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    Λες και τόγραψε για την Ελλάδα.
    Στο σκαμνί να κάτσουν υπουργοί

  3. Ο/Η undantag λέει:

    Τουλάχιστο οι Πορτογάλοι έχουν ΑΚΟΜΑ λογοτέχνες με τα @@ να ανοίξουν το στόμα τους. Όχι ότι μετρά επί της ουσίας, για λόγους αρχής και αξιοπρέπειας ωστόσο. (Ακαδημία Αθηνών; Ουου; Έμεινε κανείς ζωντανός;)

    Και φυσικά η απάντηση στα ερωτήματα του Σαραμάγκου είναι όχι – και κανείς. Η ευημερία μας εξαρτάται απ΄το πόσο μεγάλη θα είναι η σύγκρουση συμφερόντων των υπαλλήλων της Goldman Sucks και με τι ακριβώς διάθεση θα ξυπνήσουν αύριο οι υπάλληλοι της Moody’s.

  4. Ο/Η Po λέει:

    υπόψιν ότι το ποστ αυτό ο Σαραμάγκου το έγραψε τον Οκτώβρη του ’08!

  5. Ο/Η a.andreou λέει:

    mas tromazete…

  6. Ο/Η a.andreou λέει:

    ah nai, ipirksan kati mini-krax prin to teleiwtiko(?)

  7. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    O ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ γιατί δεν ζητάνε να δικαστεί ο Τσουκάτος;

  8. Ο/Η iconology2009 λέει:

    Δεν θα γίνει ποτέ γιά τον πολύ απλό λόγο ότι και οι δυό κομματικοί μηχανισμοί που έχουν δώσει κυβερνήσεις είναι βουτηγμένοι ως το λαιμό στη διαφθορά και την εξαχρείωση. Και παρόλο ότι ο Γιωργάκης καμώνεται τον καμπόσο και σείει απειλές εναντίον της ΝΔ με εξεταστικές κλπ στο τέλος ούτε αυτό θα γίνει γιατί το σύστημα θα παρασυρθεί στην κατάρρευση, γιατί αυτού του είδους οι συναλλαγές γίνονται στα πλαίσια ενός είδους αμοιβαιότητας γιά λόγους ισορροπιών και ο ΓΑΠ μπορεί να μην έιναι σαΐνι γιά να σκεφθεί όλες τις παραμέτρους των αποφάσεων του, όταν όμως του μιλάει το ένστικτο επιβίωσης έχει δυνατά αντανακλαστικά εκεί(κληρονομιά της μάνας του).Εξάλλου πόση αξιοπιστία θάχε η οποιαδήποτε παραπομπή νεοδημοκρατών σε δίκες και ακόμα περισσότερο σε καταδίκες, όταν ο Μαντέλης θα έστελνε τους χαιρετισμούς του από το Αζερμπαϊτζάν. Το μόνο που ίσως πετύχαιναν θάταν μιά συσπείρωση στη δεξιά και μιά ηρωοποίηση και φυσικά καμιά καταδικαστική απόφαση-τουλάχιστον γιά πολιτικούς που θα επικαλεστούν το πολιτικό σκεπτικό στις αποφάσεις τους. Καιμε το δεδομένο ότι η κρίση εξαπλώνεται ευρύτερα στη νότια Ευρώπη, θα εντάξουν τα προβλήματα σε γενικότερα θέματα πολιτικής. Τί θέλω να πώ; ότι παραπομπές μπορούν να έχουν μιά πιθανότητα να φθάσουν σε ακροατήριο και από κεί σε αποτέλεσμα, μόνο αν γίνουν συμμμετρικά και γιά τα δυό κυβερνητικά κόμματα. Που σημαίνει:πιάστ’αυγό και κουρεφτο!

  9. Ο/Η Εμβέρ λέει:

    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

    ANAΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ ΑΛΒΑΝΟΥ ΜΕ ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ!

    Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων, νοσηλεύεται ένας 35χρονος Αλβανός μετανάστης, τον οποίο άγνωστοι «σούβλισαν» με σκουπόξυλο.

    Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Χανίων με έντονους πόνους στον θώρακα και απέδωσε τον τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε στην τουαλέτα. Ωστόσο από τις εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, οι γιατροί διαπίστωσαν έκπληκτοι υπολείμματα από το σκουπόξυλο, στο θώρακα του 35χρονου.

    Σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα» ο 35χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Χανίων λέγοντας αρχικά στους γιατρούς ότι έπεσε στο μπάνιο και χτύπησε στα πλευρά. Όπως εξήγησε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Αρχοντάκης, οι ακτινογραφίες στις οποίες υπεβλήθη εντοπίστηκε πρόβλημα στον πνευμονοθώρακα. Επειδή η κατάσταση του 35χρονου δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση, οι γιατροί προχώρησαν σε εκ νέου εξετάσεις και ανακάλυψαν ότι κομμάτι πλαστικό από τη σκούπα βρισκόταν στο δεξί ημιθωράκιο. Στην αξονική τομογραφία που ακολούθησε διαπιστώθηκε ρήξη εντέρου, ρήξη ήπατος, διαφράγματος κ.α. Ο ασθενής εν συνεχεία χειρουργήθηκε από ομάδα γιατρών του Νοσοκομείου που του αφαίρεσαν το πλαστικό. Η κατάσταση της υγείας του αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, ωστόσο, επειδή υπήρχαν φόβοι ότι ο 35χρονος είχε υποστεί σήψη νοσηλεύεται ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων.

    «Υπήρχε διάτρηση πρωκτού και ρήξη εντέρου, ήπατος, διαφράγματος και κάρφωμα του πλαστικού στο δεξί τμήμα του θώρακος. Πρόκειται, φυσικά περί βιασμού και όχι ατυχήματος, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος», δήλωσε σύμφωνα με το «ΣΚΑΙ», ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Αρχοντάκης.

    Η Αστυνομία Χανίων ενημερώθηκε από το νοσοκομείο και έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για το πρωτοφανές και φρικιαστικό περιστατικό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών αλλά και της ρατσιστικής επίθεσης, καθώς τελευταία τα φαινόμενα τέτοιων επιθέσεων έχουν αυξηθεί αισθητά στην πόλη των Χανίων. Όμως, παρά την γνωμάτευση των γιατρών, ούτε ο ίδιος ο 35χρονος, ούτε κάποιο άτομο του περιβάλλοντός δεν έχει μιλήσει στην αστυνομία για την υπόθεση.

  10. Ο/Η Aldebaran λέει:

    @Εμβερ
    Η αστυνομία Χανίων απέκλεισε το ενδεχόμενο ρατσιστικής επίθεσης, όπως μεταδίδουν τα τοπικά κανάλια.
    Τα φασιστόμουτρα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο, βλέπεις… Η αστυνομία θα τα χρειαστεί στους αγώνες που έρχονται…

  11. Ο/Η sailinsea λέει:

    undantag
    Τουλάχιστο οι Πορτογάλοι έχουν ΑΚΟΜΑ λογοτέχνες με τα @@ να ανοίξουν το στόμα τους………

    Έχουμε και μεις τον Μίκη, που βγήκε να μας πει πρωτίστως,για συνωμοσίες…..

    Eις απάντησιν «Τετραδίου»,όπως έγραφε και ο Εμμανουήλ Ροίδης
    «Η ανοχή της αισχρότητος είναι το κυριώτερον γνώρισμα του καθ’ ημάς Έλληνος, έλκος μιαρόν καταβιβρώσκον πάσας τας τάξεις της ελληνικής κοινωνίας»
    Δυστυχώς, αυτό ισχύει ,ακόμα και σήμερα.

  12. Ο/Η Ευσεβής Ρώσος λέει:

    @Εμβέρ,
    τον άνθρωπο τον ανασκολόπισαν ομοεθνείς του. Πρόκειται για ειδεχθές έγκλημα κακοποιών και όχι για ρατσιστική επίθεση.
    Βέβαια, δίκιο έχεις να βάζεις με το μυαλό σου το ρατσιστικό παράγοντα. (Σου θυμίζω το διπλό κάψιμο της συναγωγής Χανιών). Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για ενδοΑλβανικό θέμα…

  13. Ο/Η espectador λέει:

    Αφελεις-με το συμπαθειο-ερωτησεις ενος τοσο εξυπνου και μεγαλου ανθρωπου. Καταλαβαινει βεβαια κανεις την ρητορικοητα των ερωτησεων. Γιατι οι απαντησεις ειναι αυτονοητες. Οχι. Ολο αυτο το συτημα σε ολα αυτα στηριζεται. Αν τα γκρεμισει, γκρεμιζεται και το ιδιο. Ειχα διαβαει μικρος τις παραλληλες ιστοριες ΕΣΣΔ-ΗΠΑ των Μωρου και Αραγκον. Θυμαμαι στο βιβλιο του Μωρουα (ΗΠΑ) οι θεωρητικοι του καπιταλισμου οπως αυτος αναπτυσσονταν προς τα τελη του 29ου αιωνα, ανατριοχιαζαν στην ιδεα της κοινωνικης ασφαλισης. Θεωρουσαν οτι αυτη θα επιφερει θανασιμο πληγμα στην αναπτυξη οπως αυτοι την φανταζονταν. Μετα 130-140 φαινεται να τα καταφερνουν τελικα.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.