Ποιος θα μας σώσει από τους πατριώτες;

Το Focus ενοχλεί. Ο κ. Τσουκάτος δεν ενοχλεί;

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

ελαιογραφία Νίκου Εγγονόπουλου

Κύριε Ροΐδη,
Σας είναι γνωστή η ρήση του Εμμανουήλ Ροϊδη: «Έκαστος τόπος έχει την πληγή του, η Αγγλία την ομίχλη, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν». Εξέχων πατριώτης ανεδείχθη προσφάτως ο κ.Πετσάλνικος, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που ύψωσε το ανάστημά του στην υποτιθέμενη πρόκληση του περιοδικού Focus το οποίο κατατρόπωσε ως νέος Μεγαλέξανδρος στα τηλεοπτικά μας Γαυγάμηλα..

Το επώνυμό του ανδρός, αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα του ελληνικού τμήματος του μακεδονικού χώρου, αυτού που πριν ομογενοποιηθεί βίαια με μετακινήσεις και σφαγές πληθυσμών εκατέρωθεν ονομαζόταν ειρωνικά «Μακεδονική σαλάτα». Το όνομά του θα έκανε τον Έλληνα ρήτορα Δημοσθένη να βγει από τα ρούχα του. Το χωριό του το Μαυροχώρι, μετονομάστηκε το 1928 επί το ελληνικότερο, όπως συνέβη με εκατοντάδες χωριά της Μακεδονίας, από Μαύροβο.

Με το ίδιο όνομα που σημαίνει Μαύρος Αγρός υπάρχει χωριό στη Σλαβομακεδονία.

Ο κ. Πετσάλνικος είναι παντρεμένος με Γερμανίδα.

Υπήρξε ο ίδιος μετανάστης στη Γερμανία λόγω σπουδών. Χρημάτισε Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλλοδαπών Φοιτητών και Επιστημόνων Κοινότητας Βόννης. Είναι λοιπόν κοσμοπολίτης και όχι κάποιος επαρχιακός δικηγορίσκος που του αξίζει να κολακεύει τους απλοϊκούς χωρικούς που τον ψηφίζουν.

Ασφαλώς μετανάστευσε νόμιμα και προσωρινά. Η Γερμανία είναι μια πολιτισμένη χώρα και έχει σοβαρές διαδικασίες υποδοχής και νομιμοποίησης ξένων εργατών (Ελλήνων, Τούρκων κλπ) και φοιτητών. Ο κ.Πετσάλνικος δεν χρειάστηκε να κρύβεται από το «Αλλοδαπών», όπως δεν κρυβότν και ο αρχηγός του στη Σουηδία ή στις ΗΠΑ. Σπούδασε εκεί με αξιοπρέπεια. Ούτε στιγμή δεν θα διανοήθηκε τότε να μετρήσει πόσα Νόμπελ είχε πάρει η Γερμανία ή να αποφύγει να σπουδάσει στη χώρα που γέννησε τον Χίτλερ και που δεν μας αποζημίωσε όπως έπρεπε για όσα υποστήκαμε την Κατοχή από τους Γερμανούς και Έλληνες Ναζίδες. Δεν μπορεί, αντιλαμβανόταν πως βρισκόταν σε μια χώρα πολύ πιο πολιτισμένη από την πατρίδα του στην οποία χρωστά μεγάλο μέρος της μόρφωσής του. Χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν εκεί έχοντας εξασφαλίσει και ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Πολλοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ελληνικότητας. Συνήθως από λάθος οπτική. Ένας έγκριτος δικηγόρος ο οποίος έχει σχολιάσει μερικές φορές στο μπλογκ του κ. Ροϊδη, μάλλον επιθετικά και υποψιάζομαι από δεξιά, διατυπώνει στο μπλογκ του ένα ερώτημα: «Πόσο απέχει ο Φίλιππος Πετσάλνικος από το Μαυροχώρι της Καστοριάς από τον Φίλιπ Πέτσαλνικ από το Μαύροβο της Κοστούρ;». Ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει. Ο ίδιος διευκρινίζει μιλώντας και για άλλους 16 συμπολίτες μας στους οποίους επίσης αναφέρεται το εξής: «Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπονοήσω είτε ότι οι ανωτέρω είναι Έλληνες είτε ότι δεν είναι. Αυτό είναι δικό τους θέμα και βρίσκω ούτως ή άλλως εξαιρετικά άκομψη μια τέτοια ερώτηση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι τους διασταυρώθηκαν, ποιος λίγο, ποιος πολύ, με την ελληνική εθνική ταυτότητα, την συγκαθόρισαν και συγκαθορίστηκαν από αυτήν, μας έκαναν να σκεφτούμε πόσο ωραίοι σαν Έλληνες είμαστε. Ή δεν είμαστε».

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω. Ξεκαθαρίζω όμως τη θέση μου. Κατά τη δική μου άποψη Έλληνας είναι όποιος θέλει να είναι Έλληνας, όποιος έχει διαμορφωμένη ελληνική συνείδηση και ακόμη καλύτερα αν έχει πάρει και κάποια ελληνική παιδεία. Άνθρωποι με Αμερικανίδα μητέρα και Πολωνή γιαγιά (Γ. Παπανδρέου), τουρκικά επώνυμα (Καρατζαφέρης, Καραμανλής), αρβανίτικα επώνυμα (αρχιεπίσκοπος Γιάννης Λιάπης, υπουργός Μιχάλης Λιάπης) κλπ είναι 100% Έλληνες για τον πολύ απλό λόγο πως έχουν ελληνική συνείδηση. Αυτό είναι που καθορίζει την ελληνικότητα όλων μας. Δεν είναι βέβαια ούτε η γλώσσα, γι’αυτό οι πατριώτες μας αποκαλούν τους ορθόδοξους Τούρκους, Άραβες, Σλάβους (της Νότιας Μακεδονίας), τουρκόφωνους, αραβόφωνους, σλαβόφωνους, εννοώντας πως στις φλέβες τους ρέει το αίμα του Μεγαλέξαντρου ή του Λεωνίδα. Πολύ περισσότερο κριτήριο ελληνικότητας δεν είναι η πολυεθνική Ορθοδοξία. Ας πούμε η λεγόμενη ελληνική Εκκλησία αναγνωρίζει ως πατριάρχη μετά την Άλωση τον διορισμένο από τον Σουλτάνο προδότη Γεννάδιο, που συνήργησε στην πτώση και που δήλωνε: «Έλλην ων την φωνήν, ουκ αν ποτέ φαίην Ελλην ειμί, διά το μη φρονείν ως εφρόνουν ποτέ οι Ελληνες!». Θα μπορούσε να θεωρεί πατριάρχη τον Έλληνα καρδινάλιο Ισίδωρο, που είχε διορίσει ο αρχηγός της Χριστιανοσύνης ο πάπας. Τον πελοποννήσιο Ισίδωρο αναγνώριζε ως πατριάρχη ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δραγάτσης (Σέρβος από μητέρα) και ο Ισίδωρος πολέμησε για την Πόλη. Άλλο παράδειγμα είναι ο Βλάχος αντισημίτης άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, διάσημο μέντιουμ, φίλος του Αλή πασά και κήρυκας της εθελοδουλείας στους Οθωμανούς που θεία χάριτι μας έσωσαν από τον «δικέρατο πάπα», που μισούσε την ελληνικότητα κι ας μιλούσε ελληνικά, τα οποία μάλιστα διέδιδε, όχι βέβαια με σωστό συντακτικό και γραμματική, για να ενισχύσει τη δύναμη του ελληνόφωνου πατριαρχείου στους υπόλοιπους Βαλκάνιους Ορθόδοξους, που παρ’όλα αυτά κάποια στιγμή θελήσανε μοιραία να αποκτήσουν ομοεθνείς τους επισκόπους: «Έμαθα πως με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθενε Έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθενε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθενε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας.» (Βιογραφία Μενούνου). Η ναζίστρια Γερμανίδα Φρειδερίκη επίσης, μπορεί να ήταν βασίλισσα της Ελλάδας και να πολυχρονιζόταν αν και Βουδίστρια στις εκκλησίες της και να την έγλειφαν όλοι οι εθνικόφρονες στρατιωτικοί και πολιτικοί, αλλά ελληνική συνείδηση δεν απόκτησε ποτέ.

Ο κ. Πετσάλνικος εξέθεσε τη χώρα μας και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Σαν Αγιατολλάχ του Ιράν (ασφαλώς δεν τον ταυτίζω με κανέναν τρόπο), που καταδιώκει τους απαγορευμένους στίχους,: «Συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη θα έχει αύριο ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος προκειμένου να διαμαρτυρηθεί επισήμως για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα γερμανικών περιοδικών που δυσφημούν τη χώρα μας….‘Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ’ είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου που εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της γερμανικής επιθεώρησης ‘Focus’».

Επειδή στη Γερμανία υπάρχει ελευθερία του Τύπου, διάκριση των εξουσιών, απόλυτη θεσμική και πρακτική αδυναμία της κυβέρνησης να επέμβει στα δημοσιεύματα του Τύπου, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει αυτή η παρέμβαση; Ξέρω κάποια βαλκανική χώρα-μην την ονομάσω και προκαλέσω διπλωματικό επεισόδιο-που οι κυβερνήσεις διαπλέκονται με τον πιο άθλιο τρόπο με τα ΜΜΕ σε βάρος πάντα της τσέπης των πολιτών και της ελευθεροτυπίας. Εργολαβίες, μίζες, κουμπαριές, κρατικές διαφημίσεις, πολυθεσίες δημοσιογράφων, χρέη στο εκεί «ΙΚΑ», δάνεια, χαριστικές διατάξεις, τυποκτόνος νόμος για τους τολμητίες, κλπ κλπ τι να τα λέμε;

Ίσως βέβαια ο κ.Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να ήθελε απλώς από την γερμανική κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τα δημοσιεύματα. Μα αναρωτιέμαι ποια ελληνική κυβέρνηση αποδοκίμασε τις εφημερίδες που γράφανε για Γυφτοσκοπιανούς, για Τουρκαλάδες, για Μογγόλους, για ξεβράκωτου Σκοπιανούς, για Σκοπιανούς που τάχα τυπώσανε χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο κλπ κλπ κλπ Ποια ελληνική κυβέρνηση αποδοκίμασε ποτέ τις αντιαμερικανικές αθλιότητες-π.χ. για τους δίδυμους πύργους- που γράφονται στον Τύπο, τις αντισημιτικές επιθέσεις, τις αισχρές θεωρίες συνωμοσίας, τις βρισιές κατά του πάπα κλπ και από πότε οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν από το να τρομοκρατούν ή έστω να αποδοκιμάζουν απλώς τον Τύπο; Ο Αμερικανός, ο Αλβανός, ο Τούρκος, ο Σλαβομακεδόνας πρέσβης δεν θα είχανε άλλη δουλειά στην Ελλάδα από το να διαμαρτύρονται στον υπουργό. Υπάρχει η Δικαιοσύνη για όποιον θίγεται.

Από κοντά και ο αμετροεπής κ.Πάγκαλος, που ο Γιωργάκης τον έκανε αντιπρόεδρο-παρά το ότι ο Πάγκαλος τον έχει προσβάλει (δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός)-για να γλυτώσει από τη γλώσσα του. Θυμήθηκε λοιπόν 60 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου τις γερμανικές αποζημιώσεις που το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θέλησε να θέσει ως ζήτημα. Αν η Ελλάδα τις δικαιούται και το αίτημα είναι υλοποιήσιμο, τότε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μας έχουν προδώσει, αν όχι, προς τι οι λεονταρισμοί;

Παλιά μου συμφοιτήτρια που ζει στη Γερμανία και μελέτησε το δημοσίευμα με διαβεβαιώνει πως ε΄ναι φιλικό προς την Ελλάδα. Έστω όμως ας σταθούμε στον τίτλο. Απατεώνες λοιπόν, η βρισιά του Focus. Προς όλους μας; Ασφαλώς όχι. Προς τους κυβερνώντες των τελευταίων χρόνων; Πιθανώς ναι. Είναι ψέματα; Δεν θα απαντήσω εγώ. Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι μας δυο απλά πράγματα: Πως αλληλοκατηγορούνται τα δυο μεγάλα κόμματα και ποιο λαμόγιο, ποιος βουλευτής, ποιος υπουργός, ποιός πρωθυπουργός μπήκε ποτέ στη φυλακή. Τι απέγινε με τα δομημένα ομόλογα, με το Βατοπέδιο, με τους κουμπάρους, με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, με την υπόθεση Παυλίδη, με το C4I, με τα ολυμπιακά έργα, με το καραμπινάτο σκάνδαλο Ζήμενς; Ποια εξεταστική επιτροπή της Βουλής βρήκε ποτέ ενόχους; Να θυμηθούμε και την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για μίζες στα δυο κόμματα; Να θυμηθούμε τον αριθμό των βουλευτών (πάνω από 150) που γράφτηκε πως δωροδοκήθηκαν;  Να θυμήσουμε πως ο κ. Τσουκάτος έχει καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο δεν τον έχει μηνύσει; Πως ο κ.Τσουκάτος δεν έχει προσαχθεί ακόμη σε δίκη, παρ’ότι έχει ομολογήσει και αιωρούνται οι κατηγορίες του κατά του ΠΑΣΟΚ, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα; Ούτε καν η δίκη του Κεντέρη από ότι ξέρω δεν έχει γίνει, ούτε το ντοπάρισμα των αθλητών δεν ξεκαθαρίστηκε, ούτε τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα, ούτε η υπόθεση Ζαχόπουλου. Παράλληλα δικαστικοί όπως ο κ. Ζαγοριανός βρίσκονται εκτεθειμένοι, η Εκκλησία είναι αφορολόγητη και οι υπερεξοπλισμοί-παγκόσμιο ρεκόρ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν κάποιους βιομήχανους και κάποιες ελληνικές τσέπες, ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής διατηρούν τους 16 μισθούς τους (!!!). Το Focus μας μάρανε; Και τι ιδέα πρέπει να έχει το κάθε Focus που βλέπει ακόμη και την ελληνική Δικαιοσύνη να ολιγωρεί προκλητικά στην αποκάλυψη των άθλιων που δωροδοκήθηκαν από τη Ζήμενς;

Όλοι μας αναγνωρίζουμε τον πατριωτισμό και την επιστημονική κατάρτιση του κ.Προέδρου της Βουλής. Άλλωστε ο κ. Πετσάλνικος δεν είναι κάποιος άχρηστος κληρονόμος του θώκου του. Αλλά αυτές τις ανοησίες για τα Νόμπελ, αυτή η βιασύνη του να απαντήσει πριν κατά πως φαίνεται να διαβάσει το δημοσίευμα που λογοκρίθηκε από τις κολακευτικές προς την Ελλάδα αναφορές, ώστε να εμφανίζεται πολύ πιο επιθετικό και πιο γενικόλογο από ότι ήταν και αυτή η διευκρίνιση: «υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι το 13% των συνολικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας είναι προς την Ελλάδα», προς θεού τι θέλει να πει; Πως εξοπλιζόμαστε όχι με βάση τις ανάγκες μας αλλά για να εξυπηρετήσουμε τρίτους; Θα σταματήσει ποτέ το αίσχος των υπερεξοπλισμών που βουλιάζουν την οικονομία μας;.

Παιδί του λαού είναι ο κ. Πετσάλνικος, που με την αξία του ανέβηκε. Ατύχησε όμως με τη λαϊκίστικη παρέμβασή του, που λες και έγινε για να ικανοποιήσει τους τηλεθεατές κάποιων άθλιων εκπομπών και ένα καθυστερημένο λούμπεν κοινό που αναζητά στους άλλους πάντα τις ευθύνες για τα δικά του λάθη. Ακριβώς όπως κάνει και στην προσωπική του ζωή.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

41 Responses to Ποιος θα μας σώσει από τους πατριώτες;

  1. Ο/Η martina λέει:

    Γεμίσαμε πατριώτες, πατριώτη ..Τόσος πατριωτισμός που σουλατσάρει – χάριν πατριωτισμού – έξω από τους σκουπιδοτενεκέδες ..πατριωτισμός να φαν κι οι γάτες.
    Ετσι είναι , όταν τα κάνουμε καλά είναι, όταν μας τα λένε μας κακοφαίνεται.. Καποιανού του δείχναν τα στραβά του και αυτός κοιτούσε το δάχτύλο..

  2. Ο/Η Sky λέει:

    Το μόνο που ξεστόμισε ο κος Πετσάλνικος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη και που διατηρούσε έναν τόνο σοβαρότητας, ήταν η παρατήρηση του πως, οι προμήθειες όπλων από τη Γερμανία καλύπτουν το 13,75% του τζίρου της πρώτης οπλοπαραγωγού (από το 2000 ήδη) χώρα της Ευρώπης της Γερμανίας. Και αυτά τα λεφτά βέβαια αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από τα «χαμένα πακέτα» στήριξης.

    Αν έλειπε και ο παραπονιάρικα αυστηρός τόνος της φωνής του θα ήταν πιο καλά.

    ΥΓ Τις «πλάγιες χρηματοδοτήσεις από τη Siemens πάντως δεν τις αναφέρει σαν χρήμα που έρρευσε από τον γερμανικό βορρά στον ελληνικό νότο

  3. Ο/Η Α. Δημητρίου λέει:

    Ολ’ αυτά καλά, αν και δεν είναι διόλου αληθές ότι το άρθρο του focus είναι κολακευτικό για την Ελλάδα (τα ψεύδη γίνονται πιστευτά μόνο σε αλληθοφανές περιτύλιγμα).
    Αναρωτιέμαι ωστόσο, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο της διαπλοκής τύπου, πολιτικής κλπ; Μήπως η μετριοπάθεια είναι σοφότερη για όλες τις πλευρές;

  4. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Ο/Η Πολίτης του Κόσμου λέει:

    Kαλά τα λες σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση το Ζαγοριανό που «είναι εκτεθειμένος». Δηλαδή έκανε σωστά τη δουλειά του και κάποιοι άλλοι τον εξέθεσαν; Είναι ή δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη φυγή του Χριστοφοράκου, τη μη έκδοση και τη μη καταδίκη του, αφού «ξέχασε» να συμπεριλάβει στο ένταλμα την περίοδο μετά το 2003; Προφανώς και έχει πάρει εντολές από πιο ψηλά, όμως αυτές μόνο ο ίδιος μπορεί να τις αποκαλύψει. Προς το παρόν, τα εντάλματα και όλες οι άλλες ενέργειες (και παραλείψεις) της δικαιοσύνης σ’ αυτήν την υπόθεση φέρουν την υπογραφή του. Καθόλου εκτεθειμένος δεν είναι λοιπόν. Ίσα ίσα, κάποιοι συνάδελφοί του συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να τον καλύπτουν. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=135513

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πολίτη του κόσμου,
      νόμιζα πως είμαι σαφής. Εκτεθειμένος είναι μια λέξη που περιγράφει κομψά αυτά που λες. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνυσης των υποθέσεών του. Δεν έχει καταδικαστεί. Βλάκας δεν νομίζω πως είμαι, μπορώ να καταλάβω τι γίνεται γύρω μου, αλλά…

  6. Ο/Η atheofobos λέει:

    Τώρα γιατί ακούγοντας τον συνήθως ολιγόλογο κ.Πετσάλνικο να θέλει να διαμαρτυρηθεί στον Γερμανό πρέσβη μου ήρθε στο μυαλό αυτό που ΄χει πεί ο Αμερικανός συγγραφέας Τζίμι Μουρ:

    Οι άνθρωποι και τα ψάρια μοιάζουν.
    Και οι δύο μπαίνουν σε μπελάδες όταν ανοίγουν το στόμα τους!

  7. Ο Πετσάλνικος εκφράζει επι της ουσίας το μέσο Έλληνα. Εκέινο τον τυπάκο που χαίρεται κι αισθάνεται εθνικά υπερήφανος για την Αρχαιότητα, για την Αντίσταση στο Κράτος, για τα λαδώματα, τις κλοπές και τις καταστροφές του δημόσιου πλούτου, για τις παρανομίες που κάνει καθημερινά. Αυτή την υπερηφάνεια πάτησαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι…

  8. Ο/Η argosholos λέει:

    Nα μη ξεχάσουμε και τον σύγχρονο Όθωνα που ανέδειξε το ελληνικό νικητήριο DNA και κατέβασε περισσότερους έλληνες στο δρόμο από οποιονδήποτε άλλον και μετά από 8 χρόνια στην Ελλάδα δεν καταδέχτηκε να αρθρώσει ούτε μία λέξη των ιθαγενών, όπως κάνουν κάτι δευτεράτζες Γκμοχ και Μπάγιεβιτς…

  9. Ο/Η ΓΟΥΦ λέει:

    μα καλα, κανεις δεν καταλαβε οτι αυτο το εξωφυλο θα μπορουσαμε να το κανουμε εμεις οι ιδιοι? τι λεει μωρε η Αφρο στους Γερμανους? Παρ τον πούλο! τους λέει. Α! ειχαμε καποτε χιουμορ αλλα το χασαμε μαζι με τα φράγκα κι αυτο…

  10. Παράθεμα: focus, please! « Кроткая

  11. Ο/Η vavou λέει:

    Αυτό που καθορίζει την ελληνικότητα όλων μας. Δεν είναι βέβαια ούτε η γλώσσα

    έχεις κάνει λέμε την γκάφα του αιώνα. σου ζητώ απλά να το σκεφτείς το συγκεκριμένο και να ανακαλέσεις. έχεις ιδέα τι λες?

  12. Ο/Η Кроткая λέει:

    vavou, δεν βρίσκω λάθος το σχόλιο του Λασκαράτου για την γλώσσα.
    Για παράδειγμα,
    Αγγλικά μιλούν οι κάτοικοι των ΗΠΑ, οι Καναδοί, οι Βρετανοί, οι Ιρλανδοί και οι Αυστραλοί. Για όλους είναι μητρική γλώσσα. Η εθνική τους συνείδηση όμως είναι εντελώς διαφορετικη, Η νοοτροπίες επίσης (το παράδειγμα των Ιρλανδών ειδικά είναι πολύ εύγλωττο).

    Ομοίως, γαλλικά μιλούν ως μητρική γλώσσα, οι Γάλλοι, το 40% των Βέλγων, το 25% των Ελβετών, οι Λουξεμβούργιοι και κάποιοι Καναδοί. Ίδιοι είναι όλοι αυτοί;

    Δεν αναφέρομαι καν στους Ινδούς, Πακιστανούς, Αφρικάνους αγγλόφωνους ούτε στους Μαροκινούς, Τυνήσιους, Αλγερινούς, Λιβανέζους κλπ γαλλόφωνους. Εκεί λόγω αποικιοκρατίας είναι πιο περιπλοκο το θέμα.

    Κια γερμανικά μιλούν και οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, αλλά είναι πολύ διαφορετικοί ως λαοί.

    Για να μη μιλήσω για το ότι ελληνικά μιλούν και οι Κύπριοι, γιατί εδώ το θέμα είναι λεπτό, καθώς πολλοί θεωρούν του Κύπριους Έλληνες.

    Η γλώσσα είναι πιθανός ένα στοιχείο που καθορίζει την εθνική ταυτότητα, αλλά η συνεπαγωγή είναι μονή και όχι διπλή.

    ================
    Λασκαράτε, για μία ακόμα φορά respect για το εξαιρετικό (και ψύχραιμο) κείμενό σας.

  13. Ο/Η Boλταίρος λέει:

    Για τα Νόμπελ μίλησε ο κ.Πετσάλνικος λόγω του ότι το άρθρο έλεγε πως δεν έχουμε σύγχρονο πολιτισμό συγκρίνοντας μας με τους αρχαίους Έλληνες.
    Μπορούσε να απαντήσει ο πρέσβυς μας. Γιατί ο πρόεδρος της Βουλής;
    Μεγάλη υπερβολή που δίνει και κύρος στο δημοσίευμα.

    • Ο/Η Кроткая λέει:

      Μόνο που ήταν ατυχέστατη η αναφορά. Ακόμα κι αν ο πολιτισμός μετριέται σε νόμπελ, η Ελλάδα έχει 2 μέσα στον 20ο αι., ενώ η Γερμανία 80.
      Από την άλλη, η απάντηση είναι επιπέδου νηπιαγωγείου, του τύπου «ο δικός μου μπαμπάς βγάζει πιο πολλά λεφτά από υτο δικό σου, η δική μου μαμά είναι πιο όμορφη από τη δική σου», αφού υποννοεί πως «ο δικός μας πολιτισμός είναι καλύτερος από το δικό σας».

      ‘Ο,τι να΄ναι….

  14. Ο/Η vavou λέει:

    έχεις παλαβώσει? τα χεις μπλέξει και τα χεις βάλει όλα στο ίδιο καζάνι μου φαίνεται. συγκρίνεις το ιστορικό βάρος του ελληνικού γλωσσικού ιδιώματος με του καναδικού, του αμερικάνικου του αγγλικού με του ελληνικού? έχεις ιδέα τι αναγκάζει έναν Γεννάδιο να διαχωρίσει το γεγονός του ότι μιλά μητρικά την ελληνική από το ότι δεν είναι Έλληνας? το ξέρεις ότι από τις 100 πρώτες λέξεις που θα πεις ανύποπτα, οι περισσότερες είναι θεοί και θεαινές της αρχαιότητας (Δείμος, Φόβος, Πλάνη, Απάτη, Λιμός, Νύχτα, Ημέρα, Φόνος, Βία, Κράτος, Τύχη,Δίκη, Νίκη, Ψυχή,Νέμεσις,…..)

    αλλά άστο ακόμα και αυτό.

    Λες για τους Κύπριους. Δεν είναι Έλληνες οι Κύπριοι? Πας καλά? Μπλέκεις το διπλωματικό σκηνικό των ελληνοτουρκικών όπως έχει διαμορφωθεί με βάση το κυπριακό ζήτημα και κάνεις τον συμψηφισμό εξαιτίας των όποιων διπλωματικών ελιγμών(υπέρ, κατά) να υιοθετήσεις την άποψη ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες? ή έχεις την εντύπωση ότι Έλληνες είναι μονάχα όσοι ανήκουν στο κράτος της Ελλάδας?
    αλλά άστο ακόμα και αυτό και πες ότι και εκεί έχεις/έχετε δίκιο.

    άσε ακόμα και τους Αυστριακούς-Γερμανούς που γλωσσικά-σημειολογικά είναι το ίδιο με την πρώτη περίπτωση,

    πάμε υποκειμενικά και μόνο, το ξέρεις ότι σε ότι αφορά εμένα, το μόνο που μου έχει μείνει να υπερηφανεύομαι-αν μου επιτρέπετε να υπερηφανεύομαι για κάτι- για κάτι όμορφο και βαθύ και με ακέραιη τη συνέχεια των αντιλήψεων που έχω επιλέξει να ασπάζομαι και να χαίρομαι για τον εαυτό μου μέσα στο πλέγμα της ιστορίας,εδώ σε αυτόν τον κωλότοπο όπως τον έχετε και έχουμε καταντήσει όλοι σας και όλοι μας, είναι μονάχα η γλώσσα που μιλώ?

    το ξέρεις ότι η τελευταία ακέραια ιερότητα που μου αφήσανε όρθια, χωρίς ερείπια και χωρίς μουσεία είναι η ελληνική γλώσσα που μιλώ που κουτσά στραβά διατηρήθηκε στην ουσία και την παλμική τονικότητά της εδώ και τόσες χιλιετηρίδες?

    ξέρεις πως νιώθω όταν βρίσκομαι στο μετρό της νέας υόρκης και ακούω στο διπλανό κάθισμα επιβάτες να μιλάνε στη γλώσσα που μιλάει στην καρδιά μου? (και τι, αυτό αποδεικνύει πως είμαι εθνικιστής? εκεί έχει φτάσει η ενοχή σας, στο μέτρο της εθνικής αποδόμησης όπως το ζύμωνε τόσα χρόνια ο χριστιανισμός) γιατί νομίζετε ότι οι επίσημοι φορείς του χριστιανισμού κομπάζουν πατριωτικά και δεν συμμαζεύεται? γιατί και οι ίδιοι έπεσαν θύματα των ενοχών τους. Λέγεται διαφορά δυναμικού αυτό καλέ μου. Το αφήνεις και αυτό πέφτει.

    Κοίταξε να δεις, και κοιτάξτε καλά όλοι σας. Πατρίδα μου είναι μονάχα η γλώσσα που μιλώ, γιατί αυτή και μονάχα αυτή μιλά στην ψυχή μου την καρδιά της ομάδας στην οποία ανήκω. Την ΄μητρική γλώσσα που μιλάτε κι εσείς.

    • Ο/Η Кроткая λέει:

      Η απάντησή σου βασίζεται σε συναισθηματικά επιχειρήματα. Αυτά δεν είναι ούτε επιστημονικά ούτε αντικειμενικά.

      Κατά συνέπεια, ζητώ συγγνώμη αν σε έθιξα. Διατηρώ στο ακέραιο την άποψή μου, βασιζόμενη λιγότερο στο συναίσθημα και περισσότερο στη λογική.

      Όπως και να’χει, δεν συγκρίνω ούτε γλώσσες ούτε πολιτισμούς. Δεν έχει καμιά λογική να πω πχ ότι ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ανώτερος από το βρετανικό. Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Είναι σα να ισχυρίζομαι πως ο τροχός είναι πιο σημαντική εφεύρεση από το τηλέφωνο. Καθένας και κάθετι προσφέρουν κάτι χρήσιμο στον κόσμο. Όποιο κι αν έλειπε, ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός.

      Ο κόσμος μας = ο πλανήτης μας
      όχι ο μικρόκοσμός μας που ξεκινά από τον Έβρο και τελειώνει στην Κρήτη.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Vavou,
      γίνεσαι επιθετικός. Σου απαντώ γιατί το χρωστάω στην Кроткая, που με υπερασπίστηκε.
      Άκου τι ήθελα να πω.

      Αν διαβάσεις τα απομνημονεύματα των Ελλήνων Κομιτατζήδων (Μακεδονομάχων) ομολογούν πως οι χωρικοί ήταν σλαβόφωνοι. Τους βαφτίζουν όμως Έλληνες. Εδώ δεν ισχύει το κριτήριο της γλώσσας; Γιατί οι Έλληνες της Μακεδονίας να μιλάνε σλάβικα; Η λειτουργία γινόταν στα ελληνικά ακόμη και στους Βούλγαρους, τους Αλβανούς, τους Βλάχους ορθόδοξους γιατί το ελληνόφωνο πατριαρχείο ήθελε να ελέγχει τα πάντα.
      Εκσλαβισμό κανείς δεν επέβαλε.
      Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ανώτερος και οι Έλληνες ήταν επίσκοποι, έμποροι, αξιωματούχοι του Φαναρίου, της Πύλης κλπ. Κρατούσαν τα πόστα στην οθωμανική επικράτεια. Δεν δικαιολογούνται σλαβόφωνοι Έλληνες. Τα τοπωνύμια ήταν επίσης σλάβικα, οι παπάδες τους οπαδοί της βουλγαρικής Εξαρχίας. Η εληνικη συνείδησή τους δημιουργείτο με απειλές, τρομοκρατία και εξαγορά.
      Μην έχουμε λοιπόν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

      Με τον ίδιο τρόπο οι Έλληνες επίσκοποι του αραβικού πατριαρχείου Αντιοχείας (τους κυνήγησε το ποίμνιό τους) και σήμερα ακόμη οι απαράδεκτοι από κάθε πλευρά σκανδαλοποιοί Έλληνες επίσκοποι του πατριαρχείου Ιεροσολύμων ονομάζουν το εχθρικό προς αυτούς αραβικό τους ποίμνιο που δεν τους θέλει, αραβόφωνο, δηλαδή Έλληνες τάχα που μιλάνε αραβικά. Έτσι και στις ανταλλαγές πληθυσμών το 1922 οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Μακεδονίας που μιλάγανε ελληνικά, οι Βαλαάδες, θεωρήθηκαν Τούρκοι και στάλθηκαν στην Ασία, όπως είχε συμβεί και με τους λεγόμενους Τουρκοκρητικούς. Οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι επίσης του Πόντου και της Καισαρείας (Μπαφραλήδες, Καραμανλήδες) θεωρήθηκαν Έλληνες και στάλθηκαν στην Ελλάδα κι όμως υπάρχουν και γνήσιοι Τούρκοι ορθόδοξοι στη Μολδαβία, οι Γκαγκαούζοι. Εδώ χρησιμοποιήθηκε το απαράδεκτο κριτήριο της θρησκείας. Βάσει μάλιστα αυτού η Ελλάδα θέλησε ανεπιτυχώς να ξεφορτωθεί τους Αλβανούς Τσάμηδες μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας στην Τουρκία.

      Η γλώσσα δεν είναι απόλυτο κριτήριο. Κριτήριο είναι η συνείδηση.

      • Ο/Η vavou λέει:

        απεναντίας έχεις χάσει το ιστορικό ουασιώδες

        κάνεις σφάλμα φίλε μου. η γλώσσα είναι το αυτό καθ εαυτώ κριτήριο. εσύ απλά συγχέεις το γλωσσικό ιδίωμα, με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και πως ο τελευταίος διαπλέκεται στις ιστορικές διαστρωματώσεις. (έχεις ποτέ αναρρωτηθεί γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης νιώθουν παράταιροι και στρέφονται προς την τουρκία?ρητορικό…)

        εξάλλου, όλο αυτό το νεώτερο βαλκανικό κομφούζιο το προκάλεσε ο βίαιος εκχριστιανισμός που έφερε το βυζάντιο σε γαιές με πανάρχαιες αντιλήψεις. (το ίδιο συμβαίνει από την πλευρά της βίαιης εξισλαμοποίησης στις γαίες της ανατολής). Ότι σπείρεις θα θερίσεις λένε.

        τέλος θα σου θυμίσω τον Ζαν Πωλ Σαρτ (Νομπέλ λογοτεχνίας που τους το πέταξε στα μούτρα) : η συνείδηση είναι κενή από περιεχόμενο.

        δεν σου μιλώ για συνείδηση. Για επίγνωση σου μιλώ.

      • Ο/Η vavou λέει:
        μια ενδεικτική λίστα, του γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στα βαλκάνια και στην μικρά Ασία 301-302. Ο Πάρθος χριστιανός προσηλυτιστής Γρηγόριος, που αργότερα απεκλήθη «φωτιστής της Αρμενίας», κατορθώνει, εκμεταλλευόμενος στη διάρκεια μίας «θεομηνίας» την ανατολίτικη δεισιδαιμονία, να βαπτίσει χριστιανό τον βασιλιά της Αρμενίας Τιριδάτ Γ (τον «Μέγα»). Ο Τιριδάτ, εμπνεόμενος από τον Προφήτη Ελάϊα (Ηλία, «Θεός μου είναι ο Γιαχβέ») στο Καρμίλλον όρος, διατάσσει την κατασφαγή του Εθνικού Ιερατείου και την μετατροπή όλων των Ναών του Μίθρα, της Αναΐτιδος, του Ορμούσδ και των διαφόρων Ελληνορωμαϊκών Θεών σε εκκλησίες ή οίκους κηρύγματος. Όλες οι θαυμαστές βιβλιοθήκες της Αρμενίας, ιδρυθείσες πριν από αιώνες από τους Ελληνιστές ηγεμόνες της, πυρπολούνται ως …«κιβωτοί δαιμονικής γνώσεως». Ο Γρηγόριος στέφεται πρώτος επίσκοπος της χώρας και πλήθη προσηλυτιστών από τη Συρία συρρέουν στην Αρμενία η οποία μετατρέπεται πλέον στο πρώτο στην Ιστορία χριστιανικό Κράτος. 309. Σε επίδειξη δυνάμεως, οι σκληροπυρηνικοί χριστιανοί πυρπολούν το Ναό της Θεάς Φορτούνα. 312. Πρώτη και υποκριτική προπαγανδιστική χρήση του χριστιανισμού εν καιρώ πολέμου. Στις 28 Οκτωβρίου, ο ηλιολάτρης Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος κατανικά τον επίσης εθνικό αντίπαλό του Μαξέντιο με χριστιανικά εμβλήματα στις ασπίδες των -κυρίως Γαλατών- στρατιωτών του. Οι ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας δέχονται συνεχείς επιθέσεις του χριστιανού βασιλιά της Αρμενίας ως αντιπερισπασμό στην προσπάθεια του Μαξιμίνου Ντέα να διαλύσει τους χριστιανούς των περιοχών που διοικεί. 313. Δεύτερη υποκριτική προπαγανδιστική χρήση του χριστιανισμού εν καιρώ πολέμου. Ένας δηλωμένος άθεος (ο Λικίνιος) κατανικά, στις 30 Απριλίου, τον εθνικό αύγουστο της Ανατολής Μαξιμίνο Ντέα. Τα στρατεύματά του μπαίνουν ωστόσο στη μάχη ψάλλοντας το «Summe Sancte Deus!» («Ώ Ανώτατε και Άγιε Θεέ!»). Ο ηττημένος Ντέα εκδίδει μετά από μερικές ημέρες το Διάταγμα της Νικομηδείας με το οποίο χορηγείται πλήρης θρησκευτική ελευθερία σε όλους όσους υπακούουν απλώς στη ρωμαϊκή εξουσία. Καταδιωκόμενος ωστόσο από τον Λικίνιο, ο Ντέα αυτοκτονεί μετά από 3-4 μήνες με δηλητήριο. Μετά τον θάνατό του, όλα τα γραπτά και τ’ αγάλματά του καταστρέφονται από τον Λικίνιο και τους χριστιανούς. Το γελοίο της ιστορίας ωστόσο είναι ότι πέντε έτη αργότερα, ο υποτίθεται «των χριστιανών φίλος» Λικίνιος, θα ηττηθεί από τον ηλιολάτρη Κωνσταντίνο, πάλι στο όνομα του Θεού των χριστιανών αφού οι στρατιώτες του τελευταίου, κατά την μυθιστορία τουλάχιστον του Ευσεβίου, έψαλλαν το «Deus Summus Salvator!» («Ω Θεέ Ανώτατε Σωτήρα»). Πριν συγκρουσθούν πάντως μεταξύ τους, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων (για τη Δύση), το οποίο ήλθε να συμπληρώσει εκείνο της Νικομηδείας που είχε εκδώσει (για την Ανατολή) ο Μαξιμίνος Ντέα, οι αύγουστοι Λικίνιος και Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος εγγυώνται και αυτοί πλήρη θρησκευτική ελευθερία σε όλους όσους υπακούουν στη ρωμαϊκή εξουσία. Οι χριστιανοί, πολυάριθμοι πια και έχοντας προ πολλού σταματήσει τα κηρύγματά τους κατά της δημοσίας τάξεως και του στρατού, υποτίθεται ότι απολαμβάνουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τους εθνικούς. Αυτοί ωστόσο δεν αρκούνται εκεί, αλλά εκμεταλλεύονται την εύνοια του Κωνσταντίνου, που ελέγχεται απολύτως από την αρνητική προς τις εθνικές λατρείες μητέρα του, για να καταστρέψουν ΟΛΕΣ τις άλλες λατρείες. Ο επίσκοπος Ειρηναίος είχε άλλωστε ήδη διακηρύξει ότι οι χριστιανοί «δεν χρειάζονται τους νόμους, διότι βρίσκονται πολύ υπεράνω αυτών». Ο «άγιος» Αντώνιος της Αιγύπτου, ιδρυτής του μοναχισμού, προτρέπει ήδη ανοικτά σε άμεσο αφανισμό του «ειδωλολατρικού» κόσμου με φωτιά… 314. Αμέσως μετά την νομιμοποίησή της από τον ηλιολάτρη Ρωμαίο αυτοκράτορα Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο, η χριστιανική εκκλησία αρχίζει την επίθεσή της κατά των θρησκειών των Εθνικών. Η Σύνοδος της Αγκύρας ταυτίζει πτυχές της λατρείας της Θεάς Αρτέμιδος (Diana) με … μαγεία και … λατρεία του Σατανά των χριστιανών. 315. Στις 13 Αυγούστου (Ζωναράς Annales, Bibliotheca Hagiographica Graeca 365 και Χρονικό Γεωργίου Μοναχού ΧΙ, 1) γίνεται διαγωνισμός ανάμεσα σε δώδεκα εβραίους ραββίνους και τον εκ Ρώμης γνωστό «εξορκιστή» επίσκοπο Συλβέστρο για το αν ο αυτοκράτωρ και η μητέρα του Ελένη θα ασπασθούν την ιουδαϊκή ορθοδοξία ή τον σχισματικό χριστιανισμό. Η θαυματοποιΐα του Συλβέστρου αποδεικνύεται πιό δυνατή και εντυπωσιάσας την Ελένη γίνεται ο προσωπικός της «πνευματικός». 319. Ο Κωνσταντίνος εκδίδει διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει πλήρως την χριστιανική εκκλησία από φόρους και τους χριστιανούς κληρικούς από στρατιωτικές υποχρεώσεις. 324. Ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσει τον χριστιανισμό μόνη επίσημη λατρεία της Αυτοκρατορίας. Λεηλατεί το Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνος και θανατώνει με βασανιστήρια όλους τους Ιερείς του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Στο Ιερό Όρος Άθως εξαπολύεται μέγας διωγμός κατά των Εθνικών και καταστρέφονται όλα τα εκεί Ελληνικά Ιερά. 326. Με προτροπή της μητέρας του Ελένης, ο Κωνσταντίνος δολοφονεί την σύζυγό του Φαύστα. Η Ελένη φεύγει με τους «πνευματικούς» της για την Ιερουσαλήμ, όπου, παρά το ότι οι νόμοι των ιουδαίων προέβλεπαν την καύση όλων ανεξαιρέτως των σταυρών μετά τις θανατώσεις, η Ελένη, και όπως βεβαίως θα ισχυρισθεί η χριστιανική γραμματεία 114 χρόνια αργότερα, «ανακάλυψε» (με τη βοήθεια φυσικά… εβραίων ραβίνων!!) άθικτο τον λεγόμενο «Τίμιο Σταυρό» που πάνω του είχε σταυρωθεί σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση ο ραβί Τζεσουά. Με προτροπή της Ελένης, ο υιός της εκθεμελιώνει το Ιερό του Θεού Ασκληπιού στις Αιγές της Κιλικίας και χρησιμοποιεί τους κίονές του για κατασκευή εκκλησιών. Επίσης, καταστρέφει τον Ναό της Θεάς Αφροδίτης πάνω στον υποτιθέμενο τάφο του ραβί Τζεσουά, αλλά και άλλους της ιδίας Θεάς όπως λ.χ. στην Αφάκα Λιβάνου, τη Μάμβρη, την Φοινίκη και τη Βααλβέκ (Ηλιόπολη). 330. Οι χριστιανοί λεηλατούν και πυρπολούν στο Bayeux το Ιερό του κελτορωμαϊκού Θεού Βελένου Απόλλωνος και λυντσάρουν τους Ιερείς του. Ο Κωνσταντίνος, σε ημερομηνία που του υπέδειξαν οι αστρολόγοι (11 Μαΐου, «Ήλιος στον Τοξότη με επιρροές Καρκίνου, άρα μία πόλη θρησκευτική») μεταφέρει την πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ανατολικά, στην ιδρυθείσα από αυτόν Κωνσταντινούπολη, την οποία διακοσμεί λεηλατώντας τα Ιερά των Εθνικών. 331. Ο Κωνσταντίνος συνεχίζει την καταλήστευση των Ιερών των Εθνικών σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Παραβιάζονται τα θησαυροφυλάκια όλων ανεξαιρέτως των «ειδωλολατρικών» Ναών. 335. Εγκαίνια της εκκλησίας του … «Αγίου Τάφου», ο οποίος κτίσθηκε στη θέση του Ναού της Θεάς Αφροδίτης που ο Κωνσταντίνος κατέστρεψε το 326-327. Για τον διάκοσμό του λεηλατούνται όλα τα Εθνικά Ιερά της Παλαιστίνης και της Μικράς Ασίας. Με ειδικό αυτοκρατορικό διάταγμα σταυρώνονται ως …υπαίτιοι της κακής συγκομιδής εκείνου του έτους (..) όλοι οι «μάγοι και μάντεις», και ανάμεσά τους μαρτυρεί ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος που είχε προσωπικά επιχειρήσει να επαναφέρει τον Κωνσταντίνο στον Εθνισμό μέσω της φιλοσοφίας και είχε συγκεντρώσει πάνω του το μίσος των χριστιανών αυλικών. 337. Ο ετοιμοθάνατος Κωνσταντίνος βαπτίζεται από τον αρειανό επίσκοπο Ευσέβιο Νικομηδείας. 341. Ο αυτοκράτωρ Φλάβιος Ιούλιος Κωνστάντιος κηρύσσει διωγμό «κατά των μάντεων και των ελληνιζόντων». Πολλοί Εθνικοί φυλακίζονται ή εκτελούνται. 346. Μέγας διωγμός στην Κωνσταντινούπολη κατά των Εθνικών. Ο ρήτωρ Λιβάνιος εξορίζεται με την κατηγορία της «γοητείας»(μαγείας). 353. Έδικτο του Κωνσταντίου απαγορεύει επί ποινή θανάτου την λατρεία δια θυσιών και αγαλμάτων. 354. Νέο έδικτο του Κωνσταντίου επαναλαμβάνει την απαγόρευση επί ποινή θανάτου της λατρείας δια θυσιών και αγαλμάτων και διατάσσει το σφράγισμα όλων των Εθνικών Ιερών ή την βεβήλωσή τους με παράδοσή τους σε χαρτοπαίκτες και πόρνες για κυβευτήρια ή πορνοστάσια. Ο επίσκοπος Ρώμης Λιβέριος (Liberius) ορίζει τον εορτασμό της γεννήσεως του ραβί Τζεσουά στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι Εθνικοί εώρταζαν παλαιότερα τη γέννηση του Θεού Ανικήτου Ηλίου (Sol Invictus). 355. Χορηγείται από τον αυτοκράτορα Φλάβιο Ιούλιο Κωνστάντιο πλήρης ασυλία των χριστιανών επισκόπων απέναντι στα όποια δικαστήρια. 354. Νέο έδικτο του Κωνσταντίου με το οποίο «επιβάλλει αύθις την ποινήν του θανάτου εις τους θύοντας… και τα Ιερά και τους Ναούς τους μέν έκλεισε τους δε κατέσκαψε» όπως γράφει ο Λιβάνιος. Σε όλη την αυτοκρατορία στήνονται ασβεστοκάμινα δίπλα στα Εθνικά Ιερά όπου μετατρέπεται σε ασβέστη η γλυπτική και αρχιτεκτονική των «ειδωλολατρών». Αρχίζουν οι πρώτες πυρπολήσεις μεγάλων βιβλιοθηκών. 357. O Κωνστάντιος θέτει εκτός νόμου επί ποινή θανάτου όλες τις μαντικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και της Αστρολογίας. Σε επίσκεψή του στη Ρώμη σφραγίζει τον Ναό του Θεού Απόλλωνος, φυλακίζει τους Ιερείς και αφαιρεί τον βωμό της Νίκης από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου. Η Θεά Νίκη (Βικτόρια) αποτελούσε από την εποχή του Διοκλητιανού (284-305) τμήμα της ανωτάτης Τριάδος (Jupiter, Hercules, Victoria) του Πανθέου των Εθνικών. 359. Η λατρεία των Διοσκούρων κηρύσσεται εκτός νόμου ως …«μαγική», θανατώνονται οι Ιερείς της και κλείνονται τα Ιερά της. Στη Σκυθόπολη της Συρίας στήνονται τα πρώτα «στρατόπεδα θανάτου», οργανωμένα δηλαδή κέντρα βασανισμού και θανατώσεως των Εθνικών. 360. Στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 360, ο 28χρονος Καίσαρ και Ύπατος Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, σπουδαγμένος στις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών (355) νικητής των Αλαμανών, των Σαλίων Φράγκων και των Χαμαβών στις τέσσαρες «Γαλατικές Εκστρατείες» του (356-359), στέφεται Αυτοκράτωρ από τις ρωμαϊκές λεγεώνες. 361-363. Κήρυξη πλήρους ανεξιθρησκείας από τον αυτοκράτορα Ιουλιανό που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Δεκεμβρίου του 361. Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός (Invective versus Julianus, I 58-61) διαμαρτύρεται ότι στέρησε τους χριστιανούς της πόλεως από την …χαρά του μαρτυρίου(..) 363. Ο Ιουλιανός διατάσσει την απομάκρυνση από τον Ναό του Απόλλωνος στη Δάφνη της Αντιοχείας του μιάσματος των λειψάνων του αγίου Βαβύλα (επισκόπου Αντιοχείας που υποτίθεται ότι είχε μαρτυρήσει επί Δεκίου, αλλά στην πραγματικότητα είχε εκτελεσθεί από τον χριστιανό αυτοκράτορα Φίλιππο τον Άραβα επειδή, ως επιτίμιο για τη δολοφονία του Γορδιανού, του είχε αρνηθεί την «θεία κοινωνία», Lieu, 1989, σελ. 48). Χριστιανοί εμπρηστές πυρπολούν τον Ναό μετά την απομάκρυνση των λειψάνων. Στις 26 Ιουνίου, ο Ιουλιανός δολοφονείται άνανδρα από χριστιανό ακόλουθό του, ενώ πολεμά κατά των Περσών. 364. Ο νέος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός διατάσσει την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αντιοχείας. 364. Στις 11 Σεπτεμβρίου εκδίδεται έδικτο με το οποίο απαγορεύεται η Εθνική Λατρεία επί ποινή θανάτου. Στα χρησιμοποιούμενα βασανιστήρια κατά των Εθνικών προστίθεται ο κατακομματιασμός των πλευρών με σιδερένια άγκιστρα. Με θάνατο τιμωρούνται και οι σπλαχνοσκοπήσεις: sileat omnibus perpetuo divinandi curiositas («για να πάψει διαπαντός η μαντική περιέργεια»). Με τρία διατάγματα (της 4ης Φεβρουαρίου, 9ης Σεπτεμβρίου και 23ης Δεκεμβρίου) ξανακατάσχονται οι περιουσίες των Εθνικών Ιερών που είχαν επιστραφεί από τον Ιουλιανό και απαγορεύονται ακόμη και οι ιδιωτικές σπονδές, θυσίες και επωδές. Η Σύνοδος της Λαοδικείας εισηγείται την ποινή του θανάτου για τους αστρολόγους και τους χριστιανούς που εορτάζουν τα Σάββατα. 365. Έδικτο της 17ης Νοεμβρίου απαγορεύει στους Εθνικούς αξιωματικούς να διατάσσουν χριστιανούς στρατιώτες. 367. Ο Εθνικός Βέττιος Αγόριος Πραιτεξτάτος αναστηλώνει στη Ρώμη, με δικά του έξοδα και παρά τις διαμαρτυρίες του Πάπα, το Ιερό των Δώδεκα Ολυμπίων Θεών. 370. Ο αυτοκράτωρ Βάλης εξαπολύει μεγάλο διωγμό κατά των Εθνικών σε ολόκληρη την ανατολική αυτοκρατορία με κέντρο την Αντιόχεια (όπου μαρτυρούν ο πρώην κυβερνήτης Φιδούστιος, οι Ιερείς Ιλάριος και Πατρίκιος κ.ά.). Σωροί βιβλίων καίγονται στις πλατείες και θανατώνονται ή βασανίζονται χιλιάδες αθώοι άνθρωποι που απλώς αρνούνται να προδώσουν την Λατρεία των Προγόνων τους. Στα θύματα του διωγμού συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι επιφανείς συνεργάτες του Ιουλιανού (Ορειβάσιος, Σαλλούστιος, Πηγάσιος, κ.ά). Μετά από φρικτά βασανιστήρια καίγεται ζωντανός ο φιλόσοφος Σιμωνίδης και αποκεφαλίζεται, στις 12 Μαρτίου, ο φιλόσοφος Μάξιμος. 370-371. Ο αυτοκράτωρ της Δύσεως Βαλεντινιανός που «μισούσε τους καλοντυμένους, τους μορφωμένους, τους πλούσιους και τους ευγενείς» (όπως υπογραμμίζει ο ιστορικός Αμμιανός Μαρκελλίνος), εξαπολύει μεγάλο διωγμό κατά των Ρωμαίων Εθνικών. Χιλιάδες εξορίζονται, βασανίζονται ή θανατώνονται και όλων η περιουσία κατάσχεται και αποδίδεται στην χριστιανική εκκλησία. 372. Ο κατεχόμενος από υστερικό φόβο προς την μαγεία αυτοκράτωρ Βάλης, εξουσιοδοτεί τον ανθύπατο Ασίας Φήστο να αφανίσει όλους τους Εθνικούς και τα έργα τους. Έντρομοι οι άνθρωποι αρχίζουν και καίνε μόνοι τους τις βιβλιοθήκες τους για να γλυτώσουν. Οι υπόλοιποι παραδίδονται στους δήμιους. 373. Επαναλαμβάνεται η απαγόρευση των μαντικών πρακτικών και της Αστρολογίας. Πρωτοχρησιμοποιείται ο όρος pagani (παγανιστές, άνθρωποι της υπαίθρου) για μείωση των Εθνικών. 375. Ο «άγιος» Μαρτίνος ολοκληρώνει την καταστροφή των Εθνικών Ιερών της Γαλατίας και κτίζει πάνω στα ερείπια μοναστήρια. Οι χριστιανοί της ανατολικής αυτοκρατορίας κλείνουν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και ποινικοποιούν ακόμη και τις παράλληλες εκδηλώσεις της εκεί λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των θεατρικών παραστάσεων. 376. Ο άβουλος αυτοκράτωρ της Δύσεως Γρατιανός επιτρέπει στην χριστιανική κοινότητα της Ρώμης να καταστρέψει πολλά Μιθραία και Ιερά των παραδοσιακών Εθνικών λατρειών μέσα στην «Αιωνία Πόλη», καταργεί το αφορολόγητο των κτημάτων που ανήκουν στα «ειδωλολατρικά» Ιερατεία, απαγορεύει την κληροδότηση νέων περιουσιών σε αυτά και κατάσχει όλη την κινητή τους περιουσία. Επίσης, υπό την καθοδήγηση των επισκόπων Αμβροσίου και Δαμάσου, διατάσσει τη νέα απομάκρυνση του Βωμού της Νίκης από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου όπου τον είχε επανατοποθετήσει ο Ιουλιανός. Επίσης απαρνείται δημοσίως τον τίτλο του Pontifex Maximus, ως αξίωμα των «ειδωλολατρών». Το αποκηρυχθέν αξίωμα ωστόσο ιδιοποιείται αμέσως ο επίσκοπος Δάμασος και από εκεί περνά έκτοτε στην Παποσύνη της Ρώμης. 378. Με νόμο του χριστιανού επάρχου του Πραιτωρίου Γράκχου και προγραφή όλων των Ιερέων του Θεού Μίθρα, τα ανά την Αυτοκρατορία «Μιθραία» κατεστρέφονται από τους χριστιανούς με φωτιά και παραχώνονται. 379. Η χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως υιοθετεί την 25η Δεκεμβρίου του επισκόπου Ρώμης Λιβερίου (354) για τον εορτασμό της γεννήσεως του ραβί Τζεσουά στις 25 Δεκεμβρίου. 384. Οι Eθνικοί Βέτιος Αγόριος Πραιτεξτάτος (έπαρχος Πραιτωρίου) και Αυρήλιος Σύμμαχος (έπαρχος άστεως), εξουσιοδοτημένοι από την Σύγκλητο, κάνουν έκκληση στον διάδοχο του Γρατιανού, Βαλεντινιανό Β, να παλινορθώσει τον Βωμό της Νίκης. Ο επίσκοπος Αμβρόσιος απειλεί με αφορισμό τον νεαρό αυτοκράτορα και το αίτημα απορρίπτεται. Ο φωτισμένος Πραιτεξτάτος πεθαίνει από την θλίψη του λίγους μήνες αργότερα. Ο Θεοδόσιος διορίζει ύπαρχο Ανατολής τον φανατικό Μάτερνο Κυνήγιο που επιστρατεύει, σε συνεργασία με τους ανά τόπους επισκόπους, στρατιές μοναχών και λαϊκών για την καταστροφή των Eθνικών Ναών της βορείου Ελλάδος και της Μικράς Ασίας. 385-388. Οι Μάτερνος Κυνήγιος και επίσκοπος «άγιος» Μάρκελλος, καταστρέφουν αμέτρητα μικρασιατικά Ιερά. Ανάμεσά τους και ο Ναός της Εδέσσης, τα Καβείρεια Ίμβρου, ο Ναός του Απαμείου Διός, το Διδυμαίο Ιερό, όλα τα Ιερά της Παλμύρας, κ.ά. Στα στρατόπεδα θανάτου της Σκυθοπόλεως μαρτυρούν μυριάδες αθώοι άνθρωποι: «Και από τα πιό απομακρυσμένα σημεία της Αυτοκρατορίας σέρνονταν δεμένοι με αλυσίδες αμέτρητοι πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξεως. Και από αυτούς πολλοί πέθαιναν στη διαδρομή ή στις ανά τόπους φυλακές. Και όσοι κατόρθωναν να επιζήσουν, κατέληγαν στη Σκυθόπολη, μία απόκεντρη πόλη της Παλαιστίνης, όπου είχαν στηθεί τα όργανα των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων», γράφει ο Αμμιανός Μαρκελλίνος. 386. Νόμος της 16ης Ιουνίου απαγορεύει κάθε φροντίδα των έρημων Εθνικών Ιερών. Νέες συλλήψεις Εθνικών και πυρπολήσεις ιδιωτικών βιβλιοθηκών. 387. Απαγορεύονται από τον αυτοκράτορα της Δύσεως Βαλεντινιανό οι τελευταίες Εθνικές εορτές των Ρωμαίων. Ο επίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου) Αμβρόσιος αποκτά πλήρη πνευματικό έλεγχο πάνω στον αυτοκράτορα της Ανατολής Θεοδόσιο. 388. Απαγορεύονται από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο όλες οι δημόσιες συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα. Ο γηραιός ρήτωρ Λιβάνιος δικάζεται μαζί με άλλους Εθνικούς για …«μαγεία» αλλά αθωώνεται από τον Εθνικό δικαστή Τατιανό. Μετά την αθώωσή του στέλνει στον Θεοδόσιο την έκκληση «Υπέρ των Ιερών» με την οποία τον παρακαλεί να σταματήσει την καταστροφή των Εθνικών Ναών. 389. Κηρύσσεται εκτός νόμου κάθε μη χριστιανική μέθοδος χρονολογήσεως. Πλήθη μοναχών της ερήμου εισβάλουν στις πόλεις της Μέσης Ανατολής και καταστρέφουν με μανία αγάλματα, βωμούς και Ιερά, λυντσάρουν Εθνικούς και καίνε Βιβλιοθήκες. Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος κινητοποιεί τον φανατισμένο χριστιανικό όχλο για να κάνει μεγάλους διωγμούς κατά των Εθνικών. Μετατρέπει σε εκκλησία τον Ναό του Θεού Διονύσου, πυρπολεί το Μιθραίο και καταστρέφει τον Ναό του Διός. Ο Ιερεύς του Διός, Ελλάδιος, γλυτώνει το λυντσάρισμα σκοτώνοντας 9 οχλοκράτες. Ο όχλος διαπομπεύει ανά ομάδες τους Εθνικούς Ιερείς σκοτώνοντάς τους στη συνέχεια με λιθοβολισμό. Τα Ιερά Σύμβολα και αγάλματα παραδίδονται στη χλεύη των χριστιανών περιφερόμενα πάνω σε γαϊδούρια προτού καταστραφούν. 390. Οι μισάνθρωποι μοναχοί παραμένουν στις πόλεις και τρώνε τις περιουσίες των θυμάτων τους Εθνικών, αλλά επεκτείνουν την κακοποιό δράση τους και στους μη Εθνικούς. Στις 2 Σεπτεμβρίου επιχειρείται ανεπιτυχώς με διάταγμα του Θεοδοσίου η εκδίωξή τους από τις πόλεις της Μέσης Ανατολής. 391. Στις 24 Φεβρουαρίου έδικτο του Θεοδοσίου απαγορεύει κάθε επίσκεψη στους Εθνικούς Ναούς αλλά και το απλό ακόμη …κοίταγμα των αγαλμάτων. Νέος μεγάλος διωγμός σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία. Στην Αλεξάνδρεια, οι ελάχιστοι Εθνικοί εξεγείρονται με επικεφαλής τον φιλόσοφο Ολύμπιο και κλείνονται στο Ιερό του Σεράπιδος. Οι χριστιανοί το καταλαμβάνουν με δόλο, το ισοπεδώνουν και πυρπολούν την ονομαστή Βιβλιοθήκη του που φιλοξενούσε τμήμα της θρυλικής συλλογής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Τα Ιερά Σκεύη του Σεραπείου διαπομπεύονται στους δρόμους της Αλεξανδρείας. 392. Στις 22 Αυγούστου ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ της Δύσεως στο Λούγδουνο από τους Εθνικούς, ο ρήτωρ Φλάβιος Ευγένιος που αποκηρύσσει το βάπτισμά του κι επιστρέφει στην Εθνική Λατρεία. Στις 8 Νοεμβρίου ο αυτοκράτωρ της Ανατολής Θεοδόσιος θέτει εκτός νόμου όλες τις μη χριστιανικές λατρείες, τις οποίες χαρακτηρίζει «εθνικές δεισιδαιμονίες» (gentilicia superstitio). Στην Γαλατία σφάζονται όλοι οι Ιερείς και κατάσχονται οι περιουσίες όλων των Εθνικών Ναών που στη συνέχεια πυρπολούνται κι εκθεμελιώνονται. 392. Νέος μεγάλος διωγμός κατά των Εθνικών σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Σβήνουν τα Μυστήρια της Σαμοθράκης μετά από κατασφαγή των Ιερέων και όλων των θρησκευτών από απόσπασμα «διωγμιτών» που αποβιβάσθηκε στο νησί. Καταστροφή του Μαντείου του Άμμωνος Διός στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Στις αίθουσες των δικαστηρίων «κυλούν ρυάκια αίματος», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Λιβάνιος. Στην Κύπρο, ο εβραϊκής καταγωγής επίσκοπος «άγιος» Επιφάνειος και ο «άγιος» Τύχων εκχριστιανίζουν μαζικά και με την απειλή του φασγάνου και της πυράς χιλιάδες Εθνικούς και καταστρέφουν όλα τα Ιερά της νήσου. Παύουν οριστικά τα Κυπριακά Μυστήρια της Αφροδίτης. Το σχετικό διάταγμα του Θεοδοσίου δηλώνει κυνικά: «όποιος δεν υπακούσει στον πατέρα Επιφάνειο δεν έχει θέση πάνω στο νησί». Στις μεσανατολικές πόλεις Πέτρα, Αερόπολη, Ράφια, Γάζα και Βααλβέκ (Ηλιόπολη) ξεσπούν απελπισμένες εξεγέρσεις των Εθνικών κατά των διωγμητών, των χριστιανών οχλοκρατών και των μοναχών ροπαλοφόρων. Στην πόλη Σούφες της Β. Αφρικής, 60 χριστιανοί πληρώνουν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους να γκρεμίσουν το εκεί άγαλμα του Ηρακλέους. 393. Ο αυτοκράτωρ Ευγένιος φθάνει στην Ιταλία, όπου ο διανοούμενος στρατηγός Βίριος Νικόμαχος Φλαβιανός ξαναστήνει τον Βωμό της Νίκης στην αίθουσα της Συγκλήτου και επαναφέρει τη λατρεία των Παραδοσιακών Θεών. Στην Ανατολή, ο Θεοδόσιος καταργεί τα Πύθια, τα Άκτια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δήωση της Ολυμπίας και ισοπέδωση όλων των Βωμών της. 394. Πλήρης παλινόρθωση του ρωμαϊκού Εθνισμού στη δυτική αυτοκρατορία. Ο Φλαβιανός, με το αξίωμα του υπάτου Ρώμης και υποστηριζόμενος ψυχικά από την ευσεβή σύζυγό του, αναβιώνει όλες τις καταργηθείσες από τους χριστιανούς λατρείες. Στην Όστια επανανοίγει το Ιερό του Ηρακλέους. Στις 27 Μαρτίου, 1 Απριλίου και 28 Απριλίου έως 3 Μαΐου οι Ρωμαίοι ξαναεορτάζουν με μεγαλοπρέπεια την Εορτή της Κυβέλης, την Εορτή της Βήνους Βερτικόρντια, τα Μεγαλήσια και τα Φλοράλια. Κατά χιλιάδες οι χριστιανοί επιστρέφουν στην Εθνική Θρησκεία φοβούμενοι το οριστικό τέλος του χριστιανισμού. 394. Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου συγκρούονται οι στρατοί των Εθνικών (υπό τον Φλαβιανό) και των χριστιανών (υπό τον αυτοκράτορα της Ανατολής Θεοδόσιο) στην κοιλάδα του ποταμού Φρίγδου. Οι κατά πολύ ολιγώτεροι Εθνικοί ηττώνται και κατασφάζονται. Ο αυτοκράτωρ Ευγένιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται, αποκεφαλίζεται και το κεφάλι του περιφέρεται πάνω σε παλούκι σε ολόκληρη την δυτική αυτοκρατορία για παραδειγματισμό. Ο Φλαβιανός αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια των χριστιανών. 395. Νόμοι της 22ας Ιουλίου και 7ης Αυγούστου, κηρύσσουν νέους διωγμούς κατά των Εθνικών. 395. Ο ευνούχος πρωθυπουργός του αυτοκράτορος Αρκαδίου Ρουφίνος κατευθύνει τις ορδές των, υπό τον Αλάριχο, χριστιανών Γότθων προς τον Ελλαδικό χώρο. Ακολουθούμενοι από πλήθη φανατισμένων μοναχών, οι Γότθοι του Αλαρίχου (ο οποίος είχε πολεμήσει με τον Θεοδόσιο κατά των Εθνικών του Φλαβιανού) κατασφάζουν αμέτρητους Εθνικούς Έλληνες και καταστρέφουν πόλεις και Ιερά στο Δίον, τη Θεσσαλία, τους Δελφούς, τη Βοιωτία, την Αττική, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, τη Φενεό, το Άργος, τη Νεμέα, τη Λυκόσουρα, τη Σπάρτη, τη Μεσσήνη, τη Φιγαλεία, την Ολυμπία. Στην Ελευσίνα πυρπολείται το εκεί πανάρχαιο Ιερό και θανατώνονται στην πυρά ο Θεσπιεύς Ιεροφάντης Ιλάριος και όλοι οι Ιερείς των Μυστηρίων τα οποία είχαν αναβιώσει από τους Μιθραϊστές λίγο μετά τον θάνατο του Νεστορίου. 396. Νόμος της 23ης Μαρτίου, απαγορεύει σε ολόκληρη την ανατολική αυτοκρατορία ακόμη και την απλή παρατήρηση «ειδωλολατρικών» Τελετών. 396. Στις 7 Δεκεμβρίου, νόμος του αυτοκράτορος Φλαβίου Αρκαδίου, εξισώνει την Εθνική Λατρεία με προδοσία κατά του κράτους. Οι τελευταίοι Εθνικοί Ιερείς και Ιεροφάντες καθαιρούνται και φυλακίζονται. 397. Νέος νόμος του Αρκαδίου απαιτεί την ισοπέδωση όλων των Εθνικών Ναών της ανατολικής αυτοκρατορίας που τυχόν στέκουν ακόμη όρθιοι. 398. Η τετάρτη σύνοδος της Καρθαγένης απαγορεύει ακόμη και στους επισκόπους την ανάγνωση των βιβλίων των Εθνικών. Ο «άγιος» επίσκοπος Γάζης Πορφύριος κλείνει τους περισσότερους Εθνικούς Ναούς της πόλεώς του. Σε Δύση και Ανατολή αμέτρητα φιλοσοφικά και επιστημονικά βιβλία του προχριστιανικού κόσμου εξαφανίζονται στην πυρά. Ο εκχριστιανισμένος Βάνδαλος στρατηγός Στηλίχων πρωτοστατεί σε καταστροφές Εθνικών Ιερών και σφαγές Ιερέων και θρησκευτών. Με διάταγμα του Αρκαδίου εξουσιοδοτούνται οι τοπικές αρχές να ξυλοκοπούν τους φανατικούς μοναχούς που συνηθίζουν να επιτίθενται, ν’αποσπούν από τα χέρια των στρατιωτών και να λυντσάρουν τους συλλαμβανόμενους Εεθνικούς. 399. Νέος νόμος (13 Ιουλίου) του αυτοκράτορος Αρκαδίου απαιτεί την ισοπέδωση και των ελαχίστων πλέον Ναών των Εθνικών που εδώ κι εκεί έστεκαν ακόμη όρθιοι, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Ανάμεσα σε άλλα Ιερά ισοπεδώνονται και οι Δελφοί. Στη Βόρειο Αφρική οι διωγμήτες Ιόβιος και Γαυδέντιος κτυπούν όλα τα αστικά κέντρα των Εθνικών, καταστρέφουν τους Ναούς, καίνε τις βιβλιοθήκες και θανατώνουν τους Ιερείς. 400. Ο επίσκοπος Νικήτας καταστρέφει το Μαντείο του Διονύσου των Βεσσών και εκχριστιανίζει με τη βία όλη την γύρω περιοχή. 401. Ο χριστιανικός όχλος της Καρχηδόνος λυντσάρει Εθνικούς και καταστρέφει Ναούς και αγάλματα. Ο «άγιος» επίσκοπος Πορφύριος οργανώνει μαζικά λυντσαρίσματα Εθνικών και καταστρέφει με τη βοήθεια του φανατισμένου όχλου τους οκτώ εν ενεργεία Ναούς της Γάζης. Η ΙΕ σύνοδος της Καρχηδόνος, εκδίδει κανόνα με τον οποίο αφορίζονται ακόμη και μετά θάνατον όλοι όσοι δημιουργούν συγγένειες με Εθνικούς ή δεν αποκληρώνουν τους ήδη συγγενείς τους που παραμένουν Εθνικοί. 402. Ο στρατηγός Στηλίχων καίει στη Ρώμη τα περίφημα Σιβυλλικά Βιβλία. 405. Ο Ιωάννης ο λεγόμενος «Χρυσόστομος», στέλνει ορδές ροπαλοφόρων μοναχών να σαρώσουν τα «είδωλα» (Ναούς, Αγάλματα και Βωμούς) όλης της Παλαιστίνης. 406. Ο Ιωάννης «Χρυσόστομος» συγκεντρώνει χρήματα από θεομανείς προσήλυτες για τις εργασίες διαλύσεως των Εθνικών Ναών. Το ίδιο έτος διατάσσει την εκθεμελίωση και πυρπόληση του θαυμαστού Ναού της Εφεσίας Αρτέμιδος. Στην Σαλαμίνα της Κύπρου οι «άγιοι» Επιφάνειος και Ευτύχιος συνεχίζουν τις καταστροφές των Ιερών και την κατασφαγή όσων αρνούνται να βαπτισθούν. 407. Νέος νόμος ανανεώνει την ποινικοποίηση κάθε μη χριστιανικής τελετής. 408. Κοινός νόμος των Αρκαδίου και Ονωρίου διατάσσει την αφαίρεση του κάθε είδους γλυπτού διακόσμου από τα Αρχαία Μνημεία ή από τα συντρίμμια των Εθνικών Ναών. Ακόμη και οι ιδιώτες οφείλουν να παραδώσουν όλα τα αγαλματίδια που τυχόν έχουν στην κατοχή τους. Ο Στηλίχων ληστεύει στη Ρώμη τον χρυσό του Ναού του Καπιτωλίου Διός. Νέοι διωγμοί και καταστροφές Βιβλιοθηκών υπό την άμεση εποπτεία των ανά τόπους επισκόπων. Οι δικαστές που φαίνονται επιεικείς προς τους «ειδωλολάτρες» μετατρέπονται αυτομάτως σε κατηγορούμενους. Στην πόλη Καλάμα της σημερινής Αλγερίας, η σκληρότητα των διωγμών προκαλεί μεγάλη εξέγερση του πληθυσμού με πυρπολήσεις εκκλησιών η οποία όμως πνίγεται στο αίμα υπό την εποπτεία του «αγίου» Αυγουστίνου. 409. Επαναλαμβάνεται η επί ποινή θανάτου απαγόρευση όλων των Μαντικών πρακτικών και της Αστρολογίας. 410. Ο αυτοκράτωρ Ονώριος κηρύσσει νεό διωγμό κατά των Εθνικών. Στο σχετικό διάταγμά του αναφέρει: «Ας μάθουν λοιπόν όλοι αυτοί που δρούν ενάντια στους αγίους νόμους ότι η εμμονή τους στην αιρετική δεισιδαιμονία, του να ασκούν λατρεία σε απόμακρα Μαντεία, τιμωρείται με εξορία ή αίμα, ώστε να μην ξανατολμήσουν να συγκεντρωθούν σε τέτοια μέρη για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες». 410. Στις 24 Αυγούστου, ο Αλάριχος καταλαμβάνει μετά από προδοσία την Ρώμη και επί τρείς ημέρες λεηλατεί τους θησαυρούς της, καταστρέφει τα έργα τέχνης και τα βιβλία των Εθνικών και κατασφάζει τους κατοίκους της «Αιωνίας Πόλεως». Το χάλκινο άγαλμα της Θεάς Βίρτους (Ανδρείας) καταστρέφεται στο χυτήριο από τους φανατικούς μοναχούς. 415. Λίγο πριν το πάσχα, κατά προτροπή του επισκόπου Κυρίλλου, η Εθνική Φιλόσοφος Υπατία δολοφονείται με άγριο τρόπο από τον χριστιανικό όχλο της Αλεξανδρείας. Οδηγείται στην πατριαρχική εκκλησία του «αγίου» Μιχαήλ, όπου οι χριστιανοί την κόβουν κομμάτια και περιφέροντάς τα στους δρόμους της πόλεως, τα καίνε τελικά μαζί με τα συγγράμματα της Φιλοσόφου σε μία τεράστια πυρά στη θέση Κυναρών. Στις 30 Αυγούστου εκδίδεται έδικτο που απαιτεί να συλλαμβάνονται και να σταυρώνονται ή καίγονται ζωντανοί όλοι οι Εθνικοί Ιερείς της Βορείου Αφρικής. 416. Στις 7 Δεκεμβρίου, καθαιρούνται όλοι οι μη χριστιανοί στρατιωτικοί, αυλικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί. Ο μοναχός Υπάτιος, επονομαζόμενος «η σπάθα του θεού», περιοδεύει την Βιθυνία και εντοπίζει «κρυφούς» λάτρεις των Αρχαίων Θεών, τους οποίους εξοντώνει μαζί με τις οικογένειές τους δίχως μεσολάβηση δίκης. 421. Ισοπεδώνεται το μεγάλο Ιερό της Κελαιστίδος στην Καρχηδόνα. Νέες σφαγές Εθνικών σε ολόκληρη την Βόρειο Αφρική. 423. Στις 8 Ιουνίου, ο αυτοκράτωρ της ανατολής Θεοδόσιος ο επονομαζόμενος «Μικρός», εκδίδει νόμο του με τον οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και βασανιστήρια η Παραδοσιακή Λατρεία, η οποία χαρακτηρίζεται «λατρεία των δαιμόνων». 429. Δήωση του Παρθενώνος των Αθηνών και μέγας διωγμός των εκεί «οπαδών των δαιμόνων». 431. Το Ιερό Σύμβολο των Εθνικών, ο Σταυρός, ως χριστιανικό πλέον σύμβολο, εισάγεται στις εκκλησίες. 435. Νέος νόμος του Θεοδοσίου απειλεί στις 14 Νοεμβρίου με θάνατο όλους τους «αιρετικούς» και Εθνικούς της αυτοκρατορίας. Μόνο ο Ιουδαϊσμός γίνεται αποδεκτός ως νόμιμη θρησκεία, αν και καθίσταται αδύνατη η σχέση ή απλή επικοινωνία μεταξύ χριστιανών και Ιουδαίων. Σε περίπτωση κρυφού μικτού γάμου η χριστιανή γυναίκα θανατώνεται ως …μοιχαλίδα. Με τον ίδιο νόμο ορίζεται ο εξαγνισμός και στη συνέχεια χρήση ως εκκλησία του κάθε Ναού των Εθνικών που δεν έχει ακόμη γκρεμισθεί. 438. Έδικτο του Θεοδοσίου, υπενθυμίζει στις 31 Ιανουαρίου την ύπαρξη της θανατικής ποινής για τιμωρία της «ειδωλολατρίας» την οποία κατηγορεί μάλιστα ως …αιτία ενός προσφάτου λιμού !! 440-450. Καταστροφή όλων των Μνημείων, Βωμών και Ναών που έστεκαν ακόμη στην Αθήνα, την Ολυμπία και τις άλλες Ελληνικές Πόλεις. 448. Ο Θεοδόσιος διατάσσει να παραδοθούν στις φλόγες όλα τα «αντιχριστιανικά» βιβλία. Ανάμεσά τους καταστρέφονται και τα βιβλία του Νεοπλατωνικού Πορφυρίου που βήμα προς βήμα ξεσκέπαζαν την αληθινή φύση του χριστιανισμού. 450. Καταστρέφονται όλοι οι Ναοί και οι Βιβλιοθήκες της Αφροδισιάδος της οποίας το όνομα αλλάζει σε Σταυρούπολις. 451. Στις 4 Νοεμβρίου, νόμος του αυτοκράτορος Θεοδοσίου ανανεώνει όλους τους προηγούμενους που προέβλεπαν ποινή θανάτου για τους «ειδωλολάτρες». 457-491. Σποραδικοί διωγμοί Εθνικών στην ανατολική κυρίως αυτοκρατορία (αφού η δυτική κατελύθη το 476). Ανάμεσα σε χιλιάδες ανωνύμους μάρτυρες θανατώνονται ο ιατρός Ιάκωβος και φιλόσοφος Γέσσιος, ενώ φυλακίζονται οι Σεβηριανός, Ηραίστιος, Ζώσιμος, Ισίδωρος κ.ά. Την ίδια εποχή, ο προσηλυτιστής Κόνων κατασφάζει τους «pagani» της νήσου Ίμβρου, ενώ άλλοι προσηλυτιστές εξοντώνουν τους τελευταίους λάτρεις του Διός Λαβρανίου στη Φασούλα της Κύπρου και της Ίσιδος στην Αίγυπτο. 482-488. Πνίγονται στο αίμα οι τελευταίες εξεγέρσεις των Εθνικών της Μικράς Ασίας. 486. Στην Αλεξάνδρεια γενικεύονται οι διαπομπεύσεις και μαρτυρικές θανατώσεις των «κρυφών» Εθνικών Ιερέων. Δολοφονούνται διάφοροι Εθνικοί στρατιωτικοί, όπως λ.χ. ο νικητής των Βανδάλων στρατηγός Μαρκελλίνος. 494. Ο πάπας Γελάσιος αφορίζει τους εορταστές των Λουπερκαλίων. Σφραγίζονται όλοι οι ακόμη όρθιοι Αρχαίοι Ναοί της δύσεως. 500. Η χριστιανική εσχατολογία προβλέπει, ανεπιτυχώς φυσικά, ότι το συγκεκριμένο έτος θα γίνει η …συντέλεια του Κόσμου. Νέες πυρές των χριστιανών καταστρέφουν ό,τι είχε απομείνει από την σοφία και επιστήμη των Εθνικών. Η ανθρωπότητα πέφτει σε ακόμη μεγαλύτερη αποκτήνωση. Εξαφανίζονται παντελώς η αποχέτευση των οικιών, η ρωμαϊκή κεντρική θέρμανση και τα κρεβάτια. Ο γνωστός συγγραφέας McCabe (στο «History’s Greatest Liars», σελ. 27) κάνει μία εκπληκτική σύγκριση ανάμεσα στον ρωμαϊκό κόσμο των Εθνικών και σε εκείνον των χριστιανών του Μεσαίωνος: «Στη Ρώμη του τετάρτου αιώνος, αντιστοιχούσαν τρείς ελεύθεροι χειρώνακτες σε έναν σκλάβο.. αλλά από το 500 έως το 1100 η συντριπτική πλειοψηφία των χειρωνακτών της Ευρώπης ήσαν δουλοπάροικοι.. Στη Ρώμη, οι εργάτες των πόλεων μπορούσαν ν’απολαύσουν δωρεάν εκπαίδευση, φθηνή διασκέδαση, φθηνή τροφή, υπέροχα λουτρά και γυμναστήρια, εορτές και αργίες για τουλάχιστον 200 από τις 365 ημέρες του έτους. Από το 500 έως το 1100, οι εργάτες της Ευρώπης δεν είχαν κανένα από τα παραπάνω αγαθά, ούτε ελευθερία, ούτε προστασία από τον νόμο. Στην παγανιστική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οι γυναίκες είχαν ισονομία και ίση κοινωνική αντιμετώπιση με τους άνδρες. Από το 500 έως το 1100 τις αντιμετώπιζαν όπως και τα ζώα. Οι παγανιστές Ρωμαίοι παρήγαγαν μία μεγάλη βιβλιογραφία, οικοδόμησαν εκπληκτικά κτίρια ακόμη και στις περιφέρειες, καθώς και υδραγωγεία, γέφυρες, υπέροχες οδούς, θέατρα κ.τ.λ. Από το 500 έως το 1100 σχεδόν κανένα βιβλίο δεν παρήχθη, τουλάχιστον σημαντικό ώστε να διαβάζεται και σήμερα, σχεδόν κανένα ζωγραφικό έργο ή γλυπτό ή οικοδόμημα που να είναι σήμερα αξιοθέατο. Οι Ρωμαίοι διέθεταν βιβλιοθήκες μέχρι και 500.000 τόμων. Από το 500 έως το 1100 δεν υπήρχαν πάνω από 600 τόμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη…». 500. Το «ειδωλολατρικό» θυμίαμα γίνεται για πρώτη φορά δεκτό στις εκκλησίες των χριστιανών. 515. Ο αυτοκράτωρ της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Αναστάσιος διατάσσει την κατασφαγή των Εθνικών της πόλεως Ζοάρα της Αραβίας και την εκθεμελίωση του εκεί Ιερού του Θεού Θεανδρίτου. Το βάπτισμα γίνεται υποχρεωτικό επί ποινή θανάτου, ακόμη και για όσους δηλώνουν ήδη χριστιανοί. 528. Με έδικτο του αυτοκράτορος Γιουτπράδα-Ιουστινιανού, καταργούνται οι εξόριστοι στην Αντιόχεια Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο ίδιος έχει ήδη νομοθετήσει να θανατώνονται με κατασπαραγμό από θηρία, θάνατο στην πυρά, σταύρωση ή ξέσκισμα με σιδερόνυχα όλοι οι «καταγινόμενοι με την μαγείαν, την μαντικήν, την γοητείαν και την ειδωλολατρίαν» και απαγορεύσει να διδάσκουν «οι πάσχοντες από την ιερόσυλη ψυχική νόσο των Ελλήνων» δηλαδή οι Εθνικοί. 529. Με έδικτο του αυτοκράτορος Γιουτπράδα-Ιουστινιανού, κλείνει η Ακαδημία των Αθηνών και κατάσχεται η περιουσία της. Οι επτά τελευταίοι διδάσκαλοι καταφεύγουν στον βασιλιά των Περσών Χοσρόη που τους δίδει έδρες στο Πανεπιστήμιο του Ιουντισαπούρ (Jundishapur). 532. Μία ακόμη χριστιανική εσχατολογία προβλέπει, ανεπιτυχώς φυσικά, ότι το συγκεκριμένο έτος θα γίνει η …συντέλεια του Κόσμου. Ο μοναχός Ιωάννης Ασιακός, επικεφαλής ενόπλων ομάδων προσηλυτιστών, αρχίζει γενοκτονία κατά των Μικρασιατών Εθνικών. 540. Η Ελληνική Ιατρική έχει ήδη απαγορευθεί ως «γνώση του διαβόλου» και τα συγγράμματά της έχουν ήδη χαθεί για πάντα στη φωτιά των χριστιανών. Με μόνη θεραπευτική μέθοδο την …αφαίμαξη και το διάβασμα εξορκισμών, αρχίζει στην ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η μεγάλη επιδημία που υπολογίζεται (Panati Charles, 1989) ότι εξόντωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκκλησία βγαίνει παρόλα αυτά κερδισμένη, καθώς αποδίδει την επιδημία στην οργή του Θεού για την επιβίωση των «αιρέσεων» και της «ειδωλολατρίας». Ο όχλος τρέχει πανικόβλητος να εκκλησιασθεί. Ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης σαρώνει τις χριστιανικές πόλεις της Συρίας. Την μόνη πόλη που δεν καταστρέφει ή λεηλατεί είναι η Χαρράν (ελληνιστί Κάρρες), της οποίας οι κάτοικοι είχαν παραμείνει πεισματικά Εθνικοί. 542. Ο Γιουτπράδα-Ιουστινιανός αναθέτει καθήκοντα αυτοκρατορικού προσηλυτιστού (επισκόπου τιτουλαρίου) στον Ιωάννη Ασιακό. Επί 35 ολόκληρα χρόνια ο τελευταίος εφαρμόζει μαζικούς και βιαίους εκχριστιανισμούς των Εθνικών της Φρυγίας, Καρίας και Λυδίας και κτίζει 99 εκκλησίες και 12 μοναστήρια πάνω στα συντρίμμια των Εθνικών Ιερών. 545-546. Ο Ιωάννης Ασιακός εξοντώνει εκατοντάδες Εθνικούς της Κωνσταντινουπόλεως. Τα θύματα της χριστιανικής παραφροσύνης σταυρώνονται («φουρκίζονται»), κόβονται κομμάτια ή πνίγονται στην θάλασσα μέσα σε σάκκους, και σε πολλές περιπτώσεις τα έντερά τους περιφέρονται ως …τρόπαια στους δρόμους από τον χριστιανικό όχλο (Mac Mullen, «Christianity & Paganism», σελ. 176-177, σημ. 89). Πολλοί ευγενείς Εθνικοί γλυτώνουν την βάπτιση ή το μαρτύριο αυτοκτονώντας. Οι χριστιανοί βεβηλώνουν τα πτώματά τους και τους πετούν στους σκουπιδότοπους. 550. Στην Κυρηναϊκή και τη Σίβα, σφάζονται οι τελευταίοι λάτρεις του Άμμωνος Διός. 556. Ο Ιουστινιανός στέλνει στην Αντιόχεια τον φοβερό ιεροεξεταστή Αμάντιο που συλλαμβάνει, βασανίζει και θανατώνει τους τελευταίους Εθνικούς της πόλεως και καίει όλες τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες. 560. Ο ευνούχος Αρμένιος στρατηγός της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Ναρσής, νικά τους Εθνικούς Βλέμυες και καταστρέφει το τελευταίο Ιερό της Ίσιδος στη νησίδα Φιλά του Νείλου. 562. Μετά από διορία τριών μηνών για εγκατάλειψη των πατρογονικών λατρειών, ο Ιουστινιανός διατάσσει μαζικές συλλήψεις, διαπομπεύσεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις και εκτελέσεις Ελλήνων Εθνικών στην Αθήνα, την Αντιόχεια, την Παλμύρα και την Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία του Κυνηγίου της τελευταίας, καίγονται σε τεράστιες πυρές χιλιάδες βιβλία και πολλά ιδιωτικά αγάλματα (Ι. Μαλάλας «Χρονογραφία»). Οι συντεχνίες και οι οικογένειες καθίστανται αποκλειστικά υπεύθυνες για τις θρησκευτικές αντιλήψεις των μελών τους. Το ίδιο και οι αφέντες για τις αντιλήψεις των δούλων τους. 566. Η Σύνοδος της Τούρ απαγορεύει τον εορτασμό της ημέρας του ρωμαϊκού Θεού Ιανού (την 1η Ιανουαρίου). 570. O Ρωμαίος αυτοκράτωρ Ιουστίνος Β’ τυπώνει νομίσματα με ένα πτερωτό πλάσμα, το «γκένιους» της Κωνσταντινουπόλεως, πάνω από το κεφάλι του αντί του καθιερωμένου σταυρού. Η χριστιανική εκκλησία ξεσηκώνει εναντίον του τον όχλο των ανατολικών επαρχιών διαδίδοντας ότι ίσως είναι «αποστάτης». 578-582. Επί αυτοκράτορος της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Τιβερίου, οι χριστιανοί διώκτες φυλακίζουν, βασανίζουν και σταυρώνουν
  15. Ο/Η Κάποιος λέει:

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Αντιγερμανική «υστερία» από τμήμα του πολιτικού κόσμου
    Διαστάσεις «θερμού επεισοδίου», δυσανάλογες ως προς την αφορμή τους και με άδηλες, μεσοπρόθεσμα, συνέπειες για την ευρισκόμενη σε δεινή οικονομική κατάσταση Ελλάδα, τείνει να λάβει η αντίδραση που καταγράφεται στην Αθήνα για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Το έναυσμα των έντονων αντιδράσεων έδωσε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus, με τον τίτλο «Απατεώνες της Ευρώπης» και την Αφροδίτη της Μήλου, ενδεδυμένη την ελληνική σημαία να υψώνει το δάχτυλο σε άσεμνη χειρονομία. Δεν ήταν το πρώτο αναλόγου ύφους δημοσίευμα συνολικότερα στον ευρωπαϊκό Τύπο τους τελευταίους μήνες. Ηρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλα που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να μας προβληματίσουν για την εικόνα που κυριαρχεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

    Η αγανάκτηση για τις προσβλητικές αναφορές μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη, η επιλογή της απάντησης, όμως, με προσβολές δεν δείχνει η πλέον ορθή. Απειλεί, μάλιστα, να βυθίσει σε κρίση τις σχέσεις της χώρας με σημαντικούς εταίρους, τη στιγμή που αναζητεί συνδρομή και υποστήριξη.

    Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος αποφάσισε να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς των Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε σε συνάντηση, προκειμένου, όπως είπε, να του εκφράσει την εντονότατη δυσφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου και να του υπενθυμίσει ότι και η Γερμανία χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομίας μετά την επανένωση. Ο κ. Πετσάλνικος δεν έμεινε εκεί. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL ανέφερε: «Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και άλλοι. Αυτοί, μια χώρα 85 εκατομμυρίων, τι έχουν να επιδείξουν; Μπας και βγάλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;».

    Συνεχίζεται

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100018_24/02/2010_391957

    TO BHMA

    Απόπειρα φίμωσης
    ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ | Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
    Θέλει να τον κάνει νταντά. Ο κ. Φ. Πετσάλνικος κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς. Είναι πολύ θυμωμένος. Εχει πακετάρει τα αποκόμματα των γερμανικών εφημερίδων και θα τα παραδώσει στον εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους- χωρίς επίσημη τελετή. Κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν χωράνε σε πρωτόκολλο, πολύ απλά γιατί οι δημοσιογράφοι δεν είναι υφιστάμενοι κανενός πρεσβευτή, κανενός υπουργού, κανενός προέδρου της Βουλής. Οσοι εκφράζονται αρνητικά εναντίον της Ελλάδας έχουν να λογοδοτήσουν απέναντι στους αναγνώστες και στους διευθυντές τους.

    Κανένας εκπρόσωπος του κράτους δεν νοείται να τραβάει το αφτί των αρθρογράφων ούτε να κουνάει τον δείκτη, κάνοντας παρατηρήσεις. Ο κ. Πετσάλνικος θα μπορούσε να παραπονεθεί στον πρεσβευτή αν η κρατική τηλεόραση είχε δυσφημήσει την Ελλάδα, αν σε κάποιο σχολείο είχαν προβεί σε μειωτικούς χαρακτηρισμούς, αν στον δημόσιο τομέα κάποιος είχε βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Οπουδήποτε αλλού ο καθείς εκφράζεται κατά το δοκούν.

    Δύο δημοσιεύματα φούντωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής. Το πρώτο είναι ένα άρθρο του Βάλτερ Βιλενβέμπερ στο περιοδικό «Stern». Στα μάτια του κ. Πετσάλνικου το άρθρο «υπερβαίνει κάθε όριο». Το βρίσκει «λαϊκίστικο» και «υπεραπλουστευτικό». Τα δε στοιχεία τα βρίσκει ανακριβή. Πιθανώς να κατοικούμε σε δύο διαφορετικές Ελλάδες με τον κ. Πετσάλνικο, γιατί τα όσα καταλογίζει ο αρθρογράφος μάς φάνηκαν οικεία και αληθή.

    Ποιο είναι το ψέμα, ότι οι γιατροί δεν φορολογούνται; Οτι οι εφοριακοί λαδώνονται; Οτι η σύνταξη υπολογίζεται από τα τελευταία χρόνια εργασίας; Είναι γνωστή η μέθοδος της απαντητικής επιστολής: λέει ότι είναι όλα ανακριβή για να παρουσιάσει κατόπιν μιαν άλλη πτυχή του ζητήματος. Αντί δηλαδή να πάει να κρυφτεί σε καμιά γωνιά, παρέα με όλους τους αιρετούς της τελευταίας εικοσαετίας, ο κ. Πετσάλνικος εγκαλεί τους Γερμανούς. Λέει ότι έλαβαν 60 δισ. ευρώ για την ενοποίηση των Γερμανιών. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: στην Ελλάδα οι ενισχύσεις κατέληγαν συστηματικά σε μπλε και πράσινες τσέπες. Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη από μισές δουλειές και μάλιστα υπερκοστολογημένες.

    Το δεύτερο δημοσίευμα που ενόχλησε τον Πρόεδρο της Βουλής είναι αυτό του περιοδικού «Focus». Μια Αφροδίτη της Μήλου με τεντωμένο το μεσαίο δάκτυλο έχει την αξία μιας Τζιοκόντα με μουστάκι- τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Οσον αφορά το περιεχόμενο, η μόνη λογική αντίδραση θα ήταν να το παραδώσουμε στα χέρια του πανδαμάτορα χρόνου. Να ξεχαστεί. Ο κ. Πετσάλνικος θα μπορούσε να μονολογήσει «ωχ, μας πήρανε χαμπάρι» αντί να ανασκαλεύει το θέμα. Ναι, έχει δίκιο όταν υπενθυμίζει ότι από τους Γερμανούς ψωνίζουμε εξοπλισμό (όπως π.χ. φρεγάτες που μπατάρουν), αλλά το κατηγορητήριο είναι άλλο. Οι Ελληνες χαρακτηρίζονται «απατεώνες» για χίλιους δυο λόγους που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε με συμψηφισμούς. Δεν έχει καμία σημασία που η «λαδώτρα» Siemens είναι γερμανική, που και εκεί εκδηλώνονται σκάνδαλα. Αν ο κ. Πετσάλνικος καταφέρει να βγάλει σκάρτους τους Γερμανούς, δεν θα αθωώσει τους ντόπιους υπεύθυνους για την καταβύθιση της οικονομίας.

    Συνεχίζεται

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=316931&ct=6&dt=24/02/2010

  16. Ο/Η Φάμπρικες της Γερμανίας λέει:

    Εν τω μεταξύ και η γερμανική καθολική Εκκλησία έχει σκάνδαλα παιδεραστίας
    πηγή το

    German Church Faces Child Abuse Charges
    Sign in to Recommend
    Twitter
    Sign In to E-Mail
    Print

    Reprints

    Share
    CloseLinkedinDiggFacebookMixxMySpaceYahoo! BuzzPermalink By NICHOLAS KULISH
    Published: February 9, 2010
    BERLIN — The Roman Catholic Church faces yet another child abuse scandal, this time in Pope Benedict XVI’s native Germany.

    The widening public scandal began last month with allegations that three priests at the elite Canisius Jesuit high school in Berlin had sexually abused students in the 1970s and ’80s. In the midst of a steadily growing uproar over the handling of that case, the German magazine Der Spiegel published an article last weekend that said nearly 100 clerics and laypeople had been suspected of abusing children and teenagers nationwide since 1995.

    The rector of Aloisiuskolleg, a high school in Bad Godesberg, an affluent neighborhood in the former capital of Bonn where diplomats and leading politicians lived, resigned Monday over accusations that he was aware of sexual misconduct by teachers at the school. And on Tuesday a local newspaper, the Aachener Zeitung, reported new accusations of sexual abuse against two priests in the diocese in Aachen.

    “The subject of sexual abuse will be a topic at the plenary meeting of the German Bishops’ Conference,” said Nina Schmedding, a spokeswoman for the group, on Tuesday.

    Many of the cases now coming to light are unlikely to be prosecuted because the statute of limitations requires crimes to be reported within 10 years of the victim’s 18th birthday. But the revelations have driven an open debate here on the church, its policies for dealing with abuse cases — or, critics say, covering them up — and even the vows of celibacy taken by priests.

    Germany is home to roughly 25.2 million Catholics, according to the German Bishops’ Conference, but that number has fallen by more than three million since German reunification in 1990.

    The abuse of children by members of the clergy remains one of the most difficult issues for the church. In December the Vatican accepted the resignations of several Irish bishops after a report by the Irish government detailed the physical, sexual and emotional abuse of children by Catholic priests in church-run residential schools, many of them run by the Christian Brothers.

    The report found that both the Catholic hierarchy and Irish state agencies covered up complaints by 320 Irish children who said they were abused by priests between 1974 and 2004.

    On Monday at the Vatican, Benedict told members of the Pontifical Council for the Family that he condemned the abuse of children by members of the clergy, but he has not commented directly on the situation in Germany.

    Der Spiegel said that at least 94 clerics and laypeople had been suspected of abuse since 1995, based on a poll of 27 of Germany’s 30 Catholic dioceses.

    The magazine’s cover this week was illustrated with an image of a priest reaching suggestively under his robes.

    “Already a tremor is shaking the church, which could be the beginning of an earthquake” Der Spiegel said.

    Franz Kretschmann, a spokesman for the diocese in Aachen, said there were two cases under police investigation, one against a teacher working for the church and one against a clergyman, and the two new additional internal investigations against priests. Since 1995, two clergymen in the diocese have been convicted on molestation charges.

    The diocese has had a special representative since 2003 to deal with abuse accusations. “We are working for a transparent proceeding with the swiftest possible solution, also in the interest of the victims and their families,” Mr. Kretschmann said.

    Irish Victims Write to Pope

    DUBLIN (AP) — Irish victims of sexual abuse by members of the Catholic clergy have written to Pope Benedict XVI asking him to take responsibility for the church’s concealment of child molestation by forcing out bishops implicated in the decades of cover-up.

    Their plea comes one week before a special Vatican summit meeting involving the pope and Ireland’s bishops to prepare a response to scandals in the Irish church. Three bishops have already offered to resign. The letter’s writers urge Benedict to write to all the people of Ireland, “accepting fully the harm that has been caused” by child-abusing priests, nuns and brothers.

    Victor Homola contributed reporting from Berlin, and Elisabetta Povoledo from Rome.

  17. Ο/Η vavou λέει:

    578-582. Επί αυτοκράτορος της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Τιβερίου, οι χριστιανοί διώκτες φυλακίζουν, βασανίζουν και σταυρώνουν εκατοντάδες επιφανείς Έλληνες τους οποίους υποπτεύονται για Εθνισμό. Ο επικεφαλής των περιβόητων «διωγμητών» Θεόφιλος, κατασφάζει ή σταυρώνει όλους τους τελευταίους Εθνικούς της Ηλιοπόλεως (Βααλβέκ).

    580. Έφοδος των «διωγμητών» της Αντιοχείας σε μυστικό Ναό του Θεού Διός. Ο Ιερεύς αυτοκτονεί επί τόπου, αλλά συλλαμβάνονται αρκετοί θρησκευτές και ανάμεσά τους ο ύπαρχος Ανατόλιος. Οι κρατούμενοι βασανίζονται και στέλνονται στην Κωνσταντινούπολη για να δικασθούν (και σε αυτό το χρονικό σημείο τοποθετούν οι μη χριστιανοί ερευνητές την απαρχή του ιεροεξετασμού). Ο χριστιανικός όχλος της Κωνσταντινουπόλεως, ερεθισμένος από τις μυστικές δίκες, λυντσάρει στους δρόμους διάφορους, πραγματικούς ή υποτιθέμενους Εθνικούς. Οι Αντιοχείς Εθνικοί καταδικάζονται σε θάνατο και ρίχνονται στα θηρία του Ιπποδρόμου που όμως δεν δείχνουν πρόθυμα να τους κατασπαράξουν. Οι χριστιανοί τους θανατώνουν τελικά με σταύρωση. Τα πτώματά τους σύρονται από τον όχλο στους δρόμους της πόλεως και πετάγονται άταφα στους σκουπιδότοπους.

    583. Νέοι διωγμοί κατά των Εθνικών από τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο.

    586. Το Ιερό Σύμβολο των Εθνικών, ο Σταυρός, ως χριστιανικό πλέον σύμβολο, τοποθετείται πάνω στα κωδωνοστάσια των χριστιανικών εκκλησιών.

    590. Σε όλη την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι καταδότες της χριστιανικής εκκλησίας «ανακαλύπτουν» συνεχώς «συνωμοσίες» των Εθνικών. Νέες εκτελέσεις με παλουκώματα, σταυρώσεις και αποκεφαλισμούς. Στον παπικό θρόνο ανεβαίνει ο Πάπας Γρηγόριος ο λεγόμενος «Μέγας» (590- 604), που θα κάψει σε λίγο την Βιβλιοθήκη του Παλατίνου Απόλλωνος «για να μη στερήσει τους πιστούς η θύραθεν σοφία της από την βασιλεία των ουρανών…»

    600. Η χριστιανική εκκλησία, δια στόματος Πάπα Γρηγορίου, αναγγέλλει για μία ακόμη φορά τη …συντέλεια του κόσμου. Τρομοκρατημένοι πάμπολλοι δουλοκτήτες και γαιοκτήμονες χαρίζουν την περιουσία και τους δούλους ή δουλοπάροικούς τους στην χριστιανική εκκλησία και ντύνονται μοναχοί.

    601. Ο αυτοκράτωρ Μαυρίκιος διατάσσει τον βίαιο εκχριστιανισμό της Χαρράν (Κάρρες). Ανάμεσα σε δεκάδες μάρτυρες Εθνικούς, σταυρώνεται και ο επικεφαλής της στρατιωτικής δυνάμεως της πόλεως Ακίνδυνος μετά από κατάδοση συνεργατών του. Ο Πάπας Γρηγόριος διατάσσει τον εξαγνισμό όλων των «ειδωλολατρικών» τόπων λατρείας και συστήνει αργή και συστηματική δράση των προσηλυτιστών ώστε να μην προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις: «Δεν μπορεί να ανέβει κανείς στην κορυφή ενός όρους με ένα μόνο άλμα, αλλά χρειάζεται να το κάνει σιγά και μεθοδικά, βήμα προς βήμα. Πρέπει να προσέξουμε πρώτα από όλα να μην εξοργίσουμε τους ειδωλολάτρες και να μη καταστρέφουμε τους ναούς τους. Πρέπει να καταστρέφουμε μόνο τα είδωλα και έπειτα να ραντίζουμε το μέρος με αγιασμό και να τοποθετούμε μέσα του άγια λείψανα. Αν οι ναοί αυτοί είναι καλοκτισμένοι, μάς συμφέρει να τους μετατρέπουμε απλώς από χώρο λατρείας των δαιμόνων σε χώρο λατρείας του αληθινού Θεού».

    609. Νέες σφαγές Εθνικών στην Αγγλία, την Ιλλυρία, την Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία. Το Ρωμαϊκό Πάνθεον μετατρέπεται σε χριστιανική εκκλησία της «Σάντα Μαρία Ροτόντα».

    692. Η «Εν Τρούλλω» ή «Πενθέκτη» Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως, καταδικάζει τον εορτασμό των Καλενδών, των Βρουμαλίων, των Ανθεστηρίων, καθώς και τις Διονυσιακές Πομπές και τις μεταμφιέσεις.

    804. Οι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνικής αντιστέκονται με επιτυχία στην απόπειρα του πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου να τους εκχριστιανίσει.

    850-900. Από τον Αρμένιο προσηλυτιστή Νίκωνα τον «Μετανοείτε» και τους ένοπλους μοναχούς του, εκχριστιανίζονται με τη βία οι τελευταίοι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνίας και κατασφάζονται οι Δούκες και οι Ιερείς τους.

    και τέλος. Διαφωνείτε κάπου?

  18. Ο/Η πλοηγός λέει:

    …για τα πολεμικά χρέη κουβέντα όμως. Οι Γερμανοί άξια παίρνουν το βραβείο του μεγαλύτερου καταστροφέα της σύγχρονης Ελλάδας έστω κι αν αυτό ενοχλεί γερμανοτραφείς, γερμανοτσολιάδες και γερμανόφιλους. 70 δις ειναι ο λογαριασμός και έχουμε λάβει περίπου (βάσει των πρόσφατων δηλώσεων του κ.Πέσκε) τα 17. Τα υπόλοιπα 50+ τα κάνουμε διαχρονικά γαργάρα υποτέλειας; Βάστα λοιπόν Ρόμμελ…
    …600.000 νεκροί, 800.000 ανάπηροι, τα όπλα της Βέρμαχτ «ευγενική χορηγεία» στο ΚΚΕ κατά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής για να ολοκληρωθεί άνετα και με οπλική επάρκεια ΑΑΑ το πρόγραμμα αποπληθυσμού της Ελλάδας, 350.000 gastarbeiters, ενα σύνολο περίπου 2.000.000 ψυχών (περίπου 20% του πληθυσμού) στην ναζιστική και μεταναζιστική γερμανική κρεατομηχανή και περιμένετε ανάκαμψη σε μια η έστω μιάμιση γενιά;;; Στον σταθμό του Μονάχου αποβιβάστηκαν οι πιό γεροί Ελληνες «εργάτες» του ’50 με ιατρικά πιστοποιητικά ΑΑΑ. Πίσω στην ρημαγμένη χώρα έμειναν οι γριές στα χωριά και οι οσες κότες γλίτωσαν.
    Οι Γερμανοί αποδόμησαν χειρουργικά την Ελλάδα το 40, και συνέχισαν συνεπικουρούμενοι την κατοχή μεταπολεμικά μέσω του δολλαρίου-μάρκου, αρνούμενοι πάντα να επαναρθώσουν τις ζημιές που προξένησαν, και είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την ανικανότητα της όποιας μεταπολεμικής παραγωγικής ανάκαμψης με ερειπωμένες τις υποδομές. Ποιός λοιπόν θα μας σώσει απο τους επιλεκτικά αμνήμονες πατριώτες η προδότες, από αυτούς που αρνούνται το δικαίωμα της Ελλάδας τουλάχιστον στις διεθνώς εκδικασμένες αποζημιώσεις;;;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πάντως όχι ο Πάγκαλος.
      Η επαναστατική σημαία υπεστάλη, πριν να λαλήσει ο πετεινός.
      Κουβέντες του αέρα ήταν
      ή αν προτιμάτε,
      κουβέντες του ΠΑΣΟΚ:

      http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=526201

      Κλείνει η κυβέρνηση το θέμα των αποζημιώσεων

      Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/02/2010
      Να κλείσει το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα επιδίωξε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέας Πέσκε, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δια του Γιώργου Πεταλωτή, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και τα δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ. Ο κ. Πέσκε υποστήριξε ότι «με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό».

      Γερμανία: Λύθηκε το ζήτημα το 1960
      Σκληρές δηλώσεις έγιναν από τον αντίπροεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρεσβευτή για το εξώφυλλο του περιοδικού “Focus”. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν ευχαριστώ και δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές».

      Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, παρέπεμψε στη σημερινή παρέμβαση που θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη, προσθέτοντας: «ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας».

      Συνάντηση Πετσάλνικου με το Γερμανό πρεσβευτή

      Ο Γερμανός πρεσβευτής, Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, μετέφερε στον κ. Πετσάλνικο τη λύπη του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που δημιουργούν αίσθημα προσβολής, αλλά πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα, που περιέχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες πληροφορίες. Υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση των μέσων ενημέρωσης δεν θα επηρεάσει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ βεβαίωσε ότι υπάρχει αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος και απόλυτη εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο γερμανικός Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, προσθέτοντας, όμως, ότι «πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν μια εικόνα, που περιέχει αναλήθειες και ανακρίβειες».

      ΚΚΕ: Όψιμος πατριωτισμός από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

      Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εξαπέλυσε το ΚΚΕ λέγοντας ότι έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσε ότι «ο όψιμος πατριωτισμός που εκφράζουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη μια στόχο έχει να κοροϊδέψει τον λαό και από την άλλη δείχνει την πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το χρησιμοποιούν ως χαρτί διαπραγμάτευσης στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου εντός και εκτός της Ε.Ε.».

      Τι λέει η γερμανική πλευρά

      Σύμφωνα με τον Αντρέας Πέσκε, οι Έλληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν, επίσης, στο πλαίσιο του ιδρύματος «Μνήμη, ευθύνη και μέλλον», το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισ. ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους «περίπου 32 δισ. γερμανικών μάρκων (16,3 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα”.

      Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλεμ, απαντώντας στον δήμαρχο της Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, και τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για την προσβλητική στάση γερμανικών ΜΜΕ απέναντι στην Ελλάδα, επικαλέσθηκε «την ελευθερία του Τύπου».

    • Ο/Η vavou λέει:

      πλοηγέ, συγκρίνεις την ιστορική απονεύρωση της ελληνικής κουλτούρας με την ζημιά που υπέστει το κράτος της μετά το 40′? αν το πάμε έτσι, και πέρα από αυτά που μας χρωστάει η Γερμανία μεταπολεμικά ως αποζημίωση, η ίδια στο 85% των πόλεων της ήταν ισοπεδωμένη. Εντούτοις μέσα σε 15-20 κατόρθωσαν το αδύνατο, την παλινόρθωσή της σε όλους τους τομείς.

      Όχι, αρνούμαι να υιοθετήσω τη στάση του μίζερου. Τι κάνουμε από δω και πέρα είναι το θέμα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το θεσμικό-πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό ζήτημα. Μπορούμε να πάψουμε να ετερονομούμαστε? Εδώ σε θέλω.

  19. Λασκαράτε, ευχαριστώ για την παραπομπή. Έπρεπε να διαβάσης και τα σχόλια:

    http://anamorfosis.net/blog/?p=1140#comment-20500

    «Ορίζουμε υποκειμενικά το έθνος: είμαι ό,τι θέλω να είμαι. Τα αντικειμενικά στοιχεία, όπως θρήσκευμα ή γλώσσα, έχουν συνήθως μια στατιστική σχέση με την υποκειμενική απόφαση, ιδίως στην δικιά μας μεριά του κόσμου, αλλά δεν την καθορίζουν»

    Έχω ένα παράπονο: γιατί δεν σεβάστηκες την ορθογραφία μου; Διάολε, παράθεμα εντός εισαγωγικών είναι!

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Συγνώμη,
      αλλά που δεν σεβάστηκα την ορθογραφία σου;
      Έκανα αντιγραφή-επικόληση δεν είναι δυνατόν να σου άλλαξα κάτι, επειδή τώρα φεύγω θα ελέγξω αργότερα που συνέβη αυτό.
      Ποτέ δεν θα τολμούσα να αλλοιώσω συνειδητά κάτι που βάζω σε εισαγωγικά.
      Την παράγραφο που έχεις την καλωσύνη να μου παραθέσεις τη συνυπογράφω.
      Ομολογώ πως έγραψα το ποστ τόσο βιαστικά που δεν πρόλαβα να διαβάσω τα σχόλια στο μπλογκ σου.

  20. Ο/Η Ένας λέει:

    Factor x
    antinews

    Τζάμπα μάγκες και τζάμπα πατριώτες. Γέμισε η κυβέρνηση από δαύτους οι οποίοι νομίζουν ότι με … εντυπωσιοθηρία θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

    Κινήσεις πανικού είναι αυτά που κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις «επιθέσεις» που δεχόμαστε από ξένα μέσα ενημέρωση. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος θίχθηκε λέει διότι το περιοδικό Focus και άλλα γερμανικά έντυπα περνάνε την Ελλάδα από γενεές 14. Κάλεσε λοιπόν τον Γερμανό πρέσβη να του τα ψάλλει και να βάλει στη θέση του τους Γερμανούς δημοσιογράφους.

    Ατόπημα πρώτον: Με ποιο δικαίωμα θα λένε σε δημοσιογράφους τι να γράψουν; Ακόμη κι αν όλα αυτά για την Ελλάδα είναι ανόητα, πικρόχολα και γεμάτα σκοπιμότητες, είναι ελεύθεροι να τα γράψουν. Δηλαδή τι θα ήθελε ο κ. Πετσάλνικος. Να καλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος της Γερουσίας τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για τα όσα αντιαμερικανικά γράφουν τα ελληνικά έντυπα; Ή ακόμη σοβαρότερο: Μήπως οι Αμερικανοί να μας τα ψάλλουν γιατί ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης είπε μέσα στη Βουλή μουσουλμάνο τον Ομπάμα; Έλεος πια.

    Ατόπημα δεύτερον: Αυτό πείραξε τον πρόεδρο της Βουλής; Γιατί δεν κοιτάει τα του οίκου του που άφησε τους 16 μισθούς στους υπαλλήλους και για τα μάτια του κόσμου έκοψε κάτι ψίχουλα από τα επιδόματα; Εκεί γιατί δεν ζητάει ευθύνες αφού το πολύ – πολύ να τα έριχνε στον προκάτοχό του κ. Σιούφα; Αλλά, εκεί είναι βιλαέτι και φοβάται μήπως το χάσει.

    Ατόπημα τρίτον: Αφορά όλη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό: Εσείς δε μιλάτε για περήφανη εξωτερική πολιτική; Εσείς δε βάζετε γνωστούς οικονομολόγους να σας «ξεσκονίζουν» λέγοντας πόσο σοβαρός και πόσο συμπαθής είστε στους ξένους; Μέχρι και «αστέρι του Νταβός» σας είπανε. Τώρα που χρειάζεται λίγη από τη… ισχυρή διπλωματία σας για να μας αφήσουν ήσυχους, που είστε;

    Και να πούμε και κάτι ακόμα. Θα τους παίρναμε πολύ πιο σοβαρά όλους αυτούς τους όψιμους υπερπατριώτες αν έκαναν έστω και στο ελάχιστο αυτό που κάνουν οι συνεπείς πολίτες αυτού του τόπου (και τολμούμε να εντάξουμε σε αυτούς το antinews και τους αναγνώστες του: Να καταδικάσουν όχι μόνο τα άθλια δημοσιεύματα, αλλά και τα χαλασμένα υποβρύχια, την Ζήμενς, τους εξοπλισμούς, τα τιμολόγια και όλο αυτό το διαπλεκόμενο σύστημα που διαφθείρει πολιτικούς και εκμαυλίζει συνειδήσεις από την δεκαετία του 50 ακόμα

    Αριστερός Ψάλτης

  21. Ο/Η Tsakalias λέει:

    Αντιγράφω σχόλιο για τους δωσίλογους της ασχετοσύνης:

    «Είναι δυνατόν κατά την αντιπαράθεσι μεταξύ «Ελλήνων» και «Χριστιανών» κατά τον κρίσιμο 15ον αιώνα, να επικαλεσθή κάποιος την ομολογίαν του Γενναδίου Σχολαρίου, ο οποίος είπε ότι δεν θα ωνόμαζε τον εαυτόν του Έλληνα αλλά Χριστιανό. Αυτό όμως είναι μία μεμονωμένη εξαίρεσις και αντίθετη από την μαρτυρία που κάμει σε άλλη περίπτωσι όπου γράφει διά την πατρίδα Ελλάδα και των πέριξ της Κωνσταντινουπόλεως Ελλήνων («Η ΠΑΤΡΙΣ ΗΜΩΝ ΕΛΛΑΣ»και «πάντων των εν τω κλίματι τώδε [Της Κωνσταντινουπόλεως] Ελλήνων») (51).»

    (51. – Κωνσταντίνος Σάθας, εκδότης, Monuments grecs, τομ. 4ος, σ.vii. Παρά Πολίτη, ένθ. ανωτ. σ.128)

    http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/konstantelos/konstantelos_ch5.htm

    Μπίνγκο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Άσχετοι!!!!!!!!!!!!

    Επίσης:

    Μέχρι στιγμής βρήκα δύο για την εμποροπανήγυριν!!!!!

    Ο μπλογκερ Λασκαράτος με το όνομα ενός από τους γνωστότερους δωσίλογους και γλύφτες των κατακτητών, του ανδρέα λασκαράτου του ορίτζιναλ, κατηγορεί τον γεννάδιο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ως γνωστόν το θράσος ή το έχεις ή δεν το έχεις!!!!!!

    Δεύτερος φευγάτος ο vavou που έφερε σεντόνι απευθείας από το τρίτομο χαρτί υγείας του ρασιά, ο οποίος σε χιλιόμετρα ηλιθιολογίας δεν έχει φέρει πηγές για να δούμε που βρήκε τη σαβούρα του!!!!!!!

    Άρα, όσα γράφει ο ρασιάς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού δεν αναφέρει που τα βρήκε!!!!!!!!!!!!!

    αλλά ο vavou ανήκει στην κοινή κατηγορία με τον δωσίλογο λασκαράτο: το θράσος ή το έχεις ή δεν το έχεις!!!!!!

    Ποίηση Αντρέα Λασκαράτου:

    «Απάντησα μιαν πόρνη, μιαν ημέρα, όπου δεν έφτυε απάνουτης κανείς […] «Είμαι, μου λέει, η Φιλελευθερία!»

    Λογοτεχνία 1 Αντρέα Λασκαράτου:
    Επειδή αναφέρεται ότι κάποιοι «ελληνική συνείδηση δεν απόκτησαν ποτέ», θαυμάστε την «ελληνική συνείδηση» του τρισάθλιου συγγραφέα Λασκαράτου, της ντροπής της πατρίδας μας!!!!!

    «Μήπως θέλουμε από την Κυβέρνηση μας να διόξη τους Άγγλους από την Εφτάνησο, και να μας ενώση με την Ελλάδα; […] Όχι, όχι δεν ημπορούμε βέβαια να γεληόμαοτε τόσο»

    (μα τι λες, να διώξουμε τους άγγλους που σφάζουν, κρεμάνε, μαστιγώνουν;;;;;;;; )

    Λογοτεχνία 2 Αντρέα Λασκαράτου:

    «ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΜΕΝΩΝ είναι άνθρωποι με ανατροφήν, με παιδείαν, με ΗΘΙΚΗΝ, ώστε η συναναστροφή τους είναι ΩΦΕΛΙΜΗ»

    (αντικληρικό κείμενο!!!!!!!!!!)

    Λογοτεχνία 3 Αντρέα Λασκαράτου:

    «Ο χριστιανός…δεν είναι… άνθρωπος, ΕΙΝΑΙ ΘΗΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΧΤΗΝΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΧΤΗΝΟΣ…Οι Άγγλοι…ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ο χριστιανός όμως περνόντας από σιμά τους, τους δίνει μια ματιά εις την οποία βάνει όλο του το μίσος…»

    (ρε τι παλιάνθρωποι είναι αυτοί οι χριστιανοί!!!!!!)

    Μεγάλη η χάρη του Λασκαράτου!!!!!!!!!
    God Save The queen

    κολλητέ του δωσίλογου Ρο:
    χαρά μου να σχολιάζεις κάθε κείμενο που στέλνω!!!!!!! Μη σταματάς περικαλώ!!!!!!!!!!!

    • Ο/Η vavou λέει:

      Τσακαλία, θέλεις να κάνουμε σεξ? μου αρέσεις…έχω να σου μάθω ένα δυο κόλππα..σου μιλώ σαν ποιητής και μόνο τώρα.

  22. Παράθεμα: Ποιος θα μας σώσει από τους πατριώτες; « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

  23. Λασκαράτε, δεν έκανες αντιγραφή, το δακτυλογράφησες προφανώς: «την συγκαθώρισαν και συγκαθωρίστηκαν από αυτήν» λέει το πρωτότυπο. Δέχομαι ότι δεν το έκανες συνειδητά, απλώς μου έχει ξανατύχει με άλλον ιστολόγο και μου έκανε εντύπωση. Αυτή είναι η μοίρα των (ορθογραφικών) μειονοτήτων! 😉

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Κύριε Αναγνωστόπουλε είσαι δικηγόρος. Μην βγάζεις τόσο εύκολα συμπεράσματα, τι θα συμβεί αν γίνεις δικαστής;

      Όσο κι αν είναι αξιόλογο το κείμενό σου δεν θα έμπαινα στον κόπο να το δακτυλογραφήσω. Το έκανα copy-paste.

      Τώρα η ορθογραφική αναντιστοιχία θα οφείλεται προφανώς πως ‘χτενίζοντας’ το κείμενο, θα μου φάνηκε λάθος το ω και το έκανα ο. Αυτό εντελώς ασυναίσθητα γιατί κανέναν λόγο δεν είχα να σε προστατεύσω από ότι θεωρούσες εσύ ως ορθογραφημένο.
      ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΩΝ, ούτε με καλό σκοπό, πολύ δε περισσότερο με κακό.

      Όμως ούτε αυτό θυμάμαι να συνέβη, αλλά είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ πως συνέβη.

      Φαίνεται πως παρά το ότι θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά νέο, έχω αρχίσει να καίω φλάντζες.

  24. Ο/Η Get λέει:

    Δεν πείμενα απο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τέτοια γκάφα, που βγήκε ο άλλος με τον Τσίπρα αγκαζέ και ουρλιαζε κατά των Γερμανών…

    • Ο/Η syn-trofos λέει:

      Ο παλιός καλός Αλαβάνος ξαναβρήκε το δρόμο του μέτρου:

      AYΓΗ

      Αλ. Αλαβάνος: Ψυχολογική εκτόνωση η αντιπαράθεση με τους Γερμανούς

      Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/02/2010
      Δήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την αντιπαράθεση με τους Γερμανούς έκανε ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

      Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: Η επί δεκαετίες επιμονή του Μανώλη Γλέζου και της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ιστορικά και ηθικά πλήρως δικαιωμένη. Αξίζει κάθε υποστήριξης μέχρι το τέλος.

      Η διαμόρφωση, όμως, με έμπνευση Πάγκαλου και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Καρατζαφέρη, μιας συναινετικής, από δεξιά μέχρι αριστερά, απάντησης στα τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεντρικό θέμα μια αντιπαράθεση ελληνικού και γερμανικού λαού είναι απλώς αποπροσανατολιστικό κόλπο, ψυχολογική εκτόνωση, άσφαιρο πρόσχημα.

      Σήμερα η κεντρική μάχη της αριστεράς είναι ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενάντια στα τελεσίγραφα Μπαρόζο, Μέρκελ και Σαρκοζί για τον 14ο μισθό και τη σύνταξη στα 70, πολιτικές που εφαρμόζει πειθήνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υποστηρίζει διακαώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

  25. Ο/Η GreekSociologist λέει:

    Άψογο…Ποίος σε ακούει είναι το θέμα αφορισμένε μου συγγραφέα;

  26. Ο/Η syn-trofos λέει:

    Aγαπητοί φίλοι ή σύντροφοι, ή συναγωνιστές όπως το θέλετε, διαβάστε άλλο ένα ωραίο κειμενάκι

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=526219

    Greek Comedy

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/02/2010
    ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

    Ο δήμαρχος Αθηναίων θυμήθηκε ότι η Μέρκελ μας χρωστάει το Δίστομο και τα Καλάβρυτα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμήθηκε ότι η εν λόγω κυρία μας χρωστάει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής (όχι που θα έλειπε κι αυτός από το εθνικό παρών…) θυμήθηκε ότι η Καγκελάριος και η κυβέρνησή της μας χρωστάνε εξηγήσεις για το εξώφυλλο του περιοδικού «Focus» και άλλα ανθελληνικά δημοσιεύματα. Επισημότερος όλων μάλιστα, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, προέβη σε διάβημα στον Γερμανό πρέσβη, με όλους τους τύπους της διπλωματίας. Όχι παίζουμε!

    Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά και οι τρεις πρωτοπόροι, και όσοι πιθανόν θα ήθελαν να τους ακολουθήσουν, οφείλουν να λάβουν υπόψη όλα τα χρέη προς τη βαλλόμενη και προσβαλλόμενη πατρίδα. Δεν μας χρωστάει μήπως ο Γκόρντον Μπράουν τον αποκλεισμό του Πειραιά από αγγλικές κανονιοφόρους τον προπερασμένο αιώνα, που τόσο κόστισε στην Ελλάδα; Δεν μας χρωστάει τις ζημιές του μαύρου ’44, δισεκατομμύρια για την Κύπρο, τα μάρμαρα του Παρθενώνα κι άλλα ων ουκ έστι αριθμός; Ή δεν μας χρωστάει ο Μπερλουσκόνι για όσα διέπραξε η Ιταλία εις βάρος μας, για την «Έλλη» και τα Δωδεκάνησα;

    Μας χρωστάνε βέβαια! Όλοι που μας περιπαίζουν στα περιοδικά τους, μας πιέζουν με τα Ecofin τους και μας καταπιέζουν με τα spreads τους. Και χιλιάδες λέξεις μας χρωστάνε, μην το ξεχνάμε, που τις ξεσήκωσαν για τις γλώσσες τους από τη δική μας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται ότι κάποιες τις ξεσήκωσαν για τα καλά, μαζί με το περιεχόμενό τους. Όπως τη λέξη σοβαρότητα, παραδείγματος χάρη, που μας την έκλεψαν, τη μεταμόρφωσαν αγγλοσαξονικά να μην αναγνωρίζεται και μας άφησαν χωρίς ίχνος της, όπως δείχνει τουλάχιστον ο όψιμος λογαριασμός του Πάγκαλου, η κοστολόγηση των Καλαβρύτων του Κακλαμάνη και η Αχμαντινετζάντ πρωτοβουλία του Πετσάλνικου.

    Τι να πει κανείς μʼ αυτή την του Έλληνος ο τράχηλος οπερέτα; Πιο εύκολο να θυμίζεις τα Καλάβρυτα απʼ το να θυμάσαι το Σύμφωνο Σταθερότητας, ε; Ακόμα πιο εύκολο να πυροβολείς στο γάμο του Καραγκιόζη για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αντί να πυροβολείς στο γάμο
    ήταν από την Αυγή

  27. Ο/Η laskaratos λέει:

    Εξέχοντες πατριώτες.
    Πέτρος Ευθυμίου
    Σοσιαλιστής
    Θαυμαστής του Αγίου Όρους
    τ.υπουργός Παιδείας (!) και Θρησκευμάτων.

    «Η Γερμανία, αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθίσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο χωρίς να το έχει καταλάβει»!!!!

    Θανάσης Καρτερός
    Η Γερμανία και το δάχτυλο
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=526486

  28. Ο/Η fani123 λέει:

    Η Γερμανία είναι μια πολιτισμένη χώρα και έχει σοβαρές διαδικασίες υποδοχής και νομιμοποίησης ξένων εργατών (Ελλήνων, Τούρκων κλπ) και φοιτητών.

    Τι ειναι παλι και τουτο..απο ποτε η Γερμανια εγινε πολιτισμενη χωρα… μαλλον..πολυ προσφατα εννοεις…

  29. Ο/Η πλοηγός λέει:

    vavou συμφωνούμε πως η Γερμανία ξανακτίστηκε σε 10-15 χρόνια.
    …με ποταμούς δολλαρίων μέσω της FED απο την πρώτη μέρα και απο τους ίδιους που χρηματοδότησαν το 3ο Ράιχ. (http://tarpley.net/online-books/george-bush-the-unauthorized-biography/chapter-2-the-hitler-project/). Ολες οι καλές κι αγαθές τράπεζες της skull&bones/SS.
    …με εργατικά χέρια μπόλικα απο τις «γουρουνοοικονομίες» του νότου, τις γνωστές δεξαμενές φτηνού κρέατος gastarbeiters για την γερμανική κρεατομηχανή…
    …δεν είμαι καθόλου μίζερος η απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας. Ακόμα δεν έχει φορτίσει όσο πρέπει η ατμόσφαιρα. Οταν θα φτάσει η ώρα της καταιγίδας, οι μεν Γερμανοί θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ (ξανά) για τις ηλιθιότητες που (ξανα)κάνουν, οι δε δικοί μας επίορκοι «μαυραγορίτες πολιντικάντηδες των Αθηνών» θα εύχονται να ανοίξει η γη να τους καταπιεί και θα ψάχνουν φυλακές για να κρυφτούν μπας και γλυτώσουν απο την ελληνική «αργεντίνικη» λαική οργή…
    …γι αυτούς που ισχυρίζονται πως οι Γερμανοί είναι «πολιτισμένος» λαός, η επιλεκτική μνήμη τους χρειάζεται λωβοτομή μπάς και στρώσει. Με 1.400.000 νεκρούς και ανάπηρους μόνον στην Ελλάδα, κάθε σχόλιο περισσεύει…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.