Δ. Παντερμαλής, ένας άνθρωπος της εποχής του

(τ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής, πρόεδρος Μουσείου)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

 

Hans Holbein ο νεότερος: Sir Thomas More

Hans Holbein ο νεότερος: Sir Thomas More

Κύριε Ροΐδη,
Aντιγράφω από τη δήλωση του καθηγητή Παντερμαλή όπως δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία»:
«Δημ. Παντερμαλής: Κανονικά θα προβάλλεται το φιλμ του Γαβρά… ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής….Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Μερικά σχόλια:
1. Η εφημερίδα αντί να προβάλει (και να αναρωτηθεί αν αληθεύει) την αναπάντεχη (ψευδή όπως αποδείχθηκε) ταπεινωτική υπαναχώρηση-δήλωση μετανοίας του Κ. Γαβρά, διαβάζει την είδηση ανάποδα, ως δικαίωση του σκηνοθέτη, συγχέοντας την επιθυμία της με την πραγματικότητα.
2. Τα περί «ανθρώπων της εποχής», συνιστούσαν αυτονόητα, βιασμό της ιστορικής αλήθειας, γελοία υπεκφυγή, μικροπρεπή συμβιβασμό και αξιοθρήνητη διατύπωση. Ισχυρίστηκε κανείς πουθενά και ποτέ, πως άνθρωποι άλλης εποχής ταξίδεψαν με μηχανή του χρόνου, από το παρελθόν ή το μέλλον και επιτέθηκαν στον Παρθενώνα;
3. Είναι φανερό πως μια τέτοια ανόητη δήλωση αποσκοπούσε στην απόκρυψη των αυτονόητων ευθυνών της Εκκλησίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που δεν επιτρέπεται να το αγνοεί ούτε ένας μαθητής της Γ΄Δημοτικού, πολλώ μάλλον ένας πανεπιστημιακός, πως οι ορθόδοξοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες και ρασοφόροι με διατάγματα, με παραινέσεις είτε και με τα ίδια τους τα χέρια οι δεύτεροι, όχι μόνο κατέστρεψαν μνημεία, όχι μόνο γκρέμισαν ή βανδάλισαν αγάλματα χαράζοντας στην καλύτερη περίπτωση σταυρούς πάνω στα πρόσωπά τους, όχι μόνο έκαψαν συγγράμματα, όχι μόνο έκλεισαν Φιλοσοφικές Σχολές, όχι μόνο έχτισαν πάνω σε ξένα θεμέλια, όχι μόνο χρησιμοποίησαν υλικά κατεδάφισης, αλλά κατακρεούργησαν και ανθρώπους, με κορυφαία τη φιλόσοφο Υπατία. Σε τι ποσοστό όλα αυτά εκτελέστηκαν από λαϊκούς ή ιερείς-και πάντως όχι έτσι βλακωδώς αόριστα από ανθρώπους της εποχής- έχει μικρή σημασία, αφού ηθική αυτουργός του ανοσιουργήματος ήταν η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι φυσικοί αυτουργοί ήταν κληρικοί, απλά μέλη της και πάντα εντολοδόχοι της. Ο ίδιος ο κ. Παντερμαλής (καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας) δεν φαίνεται να αμφισβήτησε το γεγονός (αμφισβητήθηκε από άλλους και θέλει συζήτηση) πως ακόμη και στον Παρθενώνα έγιναν καταστροφές-έτσι όπως δείχνει ο Γαβράς μάλιστα-αλλά επικέντρωσε στην αθώωση της Εκκλησίας, μέσω του αποχαρακτηρισμού των καταστροφέων, που απογυμνώθηκαν από κάθε ιδιότητα πλην αυτής των ανθρώπων της εποχής τους (!).
4. Η λογοκρισία της Ιστορίας και μάλιστα της ιστορίας της πατρίδας και μάλιστα σε ένα κομμάτι της που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, είναι πράξη κατάπτυστη. Η μη παραδοχή του γεγονότος και μάλιστα παρά τον διεθνή σάλο και η καταφυγή σε ανόητα σοφίσματα και κουτοπόνηρα ψέματα κάνει την εσχάτη πλάνη χείρονα της πρώτης. Το θέμα δεν είναι αν τα γεγονότα έγιναν ακριβώς όπως τα έδειξε ο Γαβράς, ενδεχομένως με κάποια καλλιτεχνική ελευθερία… Η ουσία είναι πως η Εκκλησία είναι ένοχη για τεράστιας έκτασης καταστροφή αρχαιοτήτων και θέλει αυτό το γεγονός λογοκριμένο.

Πριν να λαλήσει ο πετεινός, ο κ. Γαβράς αποκάλυψε τις νέες λαθροχειρίες του κ.Παντερμαλή.
«Δεν μίλησα ποτέ για “ανθρώπους της εποχής”», λέει από τη μεριά του στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γαβράς. «Κάναμε πράγματι εκτενή διάλογο, όμως ο κ. Παντερμαλής δεν μου διάβασε κατόπιν την ανακοίνωσή του πριν τη δώσει στη δημοσιότητα. Δεν ήταν “άνθρωποι της εποχής”, ήταν παλαιοχριστιανοί. Έχει μεγάλη διαφορά. Δεν ήταν αναγκαστικά ρασοφόροι, οι χριστιανοί της εποχής ντύνονταν συχνά με μαύρα. Αλλά δεν ήταν και οποιοιδήποτε πολίτες, ήταν εκπρόσωποι, πολλές φορές και επίσημοι, μιας θρησκείας. Οι χριστιανοί κατέστρεψαν τα είδωλα, είναι γνωστό, και ένας ιστορικός όπως ο κ. Παντερμαλής προφανώς το ξέρει. Προσπαθεί όμως να αφαιρέσει το στοιχείο ενοχής της Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Εκκλησία δεν είχε τίποτα να κάνει με αυτό. Και αυτό, ενδεχομένως λόγω πιέσεων που- διαβάζω στον Τύπο, δεν ξέρω- δέχεται από αυτή την πλευρά η οποία, τόσους αιώνες μετά, δεν θέλει να αποδεχθεί την αλήθεια. Πρόκειται για μια πολύ λυπηρή υπόθεση. Είναι καιρός να υπάρξει ο διαχωρισμός. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας να ασχολούνται με τα θέματα της μεταφυσικής και οι άνθρωποι της πολιτικής με την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι χριστιανοί δεν θέλουν να παραμείνουν στον χώρο των δικών τους αρμοδιοτήτων- και δεν παρέμειναν ποτέ».

Panter2«Οι χριστιανοί κατέστρεψαν τα είδωλα, είναι γνωστό, και ένας ιστορικός όπως ο κ. Παντερμαλής προφανώς το ξέρει» …. …. Αλλά η επιλογή του μικρού μόνο μέρους – το οποίον κατόπιν ψαλιδίστηκε και αυτό- είναι μια άλλη πικρή ιστορία. «Πρόκειται για νοοτροπία του “παίρνω αυτό που θέλω”. Πρόκειται για άσκηση εξουσίας χωρίς αιδώ», λέει ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας σκηνοθέτης».

Ο Κώστας Γαβράς λοιπόν, ο συμπατριώτης μας που μας τιμάει σε όλη τη γη, φέρθηκε άξια του ονόματός του.

Ο κ. Παντερμαλής είναι αναμφίβολα άνθρωπος της εποχής μας. Ξέρει τον δρόμο αυτού που οι πολλοί ονομάζουν Επιτυχία. Το τεράστιο επιστημονικό του κύρος του δίνει τη δυνατότητα να έχει και την εύνοια εθνικοφρόνων υπουργών της ΝΔ και να απολαμβάνει δικομματικής εύνοιας. Αυτόν τον δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση αγνοούσε ο περίφημος Τόμας Μορ (Εικ.1), ο Άγγλος καγκελάριος, γνωστός ως «Άνθρωπος για όλες τις εποχές», που πιστός στις αρχές του κατέληξε (1535) στο ικρίωμα.
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Man_for_All_Seasons_(1966_film)
http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_More

Για τον κ. Παντερμαλή (στη φωτ. με απόστρατο Μακεδονομάχο, τ.διαχειριστή μυστικών κονδυλίων), δεν θέλω να πω τίποτα. Σημειώνω μόνο πως φέρεται ως μέντωρ της διάσημης πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου και φίλης του Τρισμακαρος Χριστόδουλου κας Παναγιωταρέα.
http://www.i-m-patron.gr/news2/6_5_06_imerida%20synodoy%20_mme.html

Είναι ακόμη και τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διορισμένος στο Επικρατείας από τον κ. Σημίτη. Προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ όσα αρνητικά έχουν γραφτεί για τον τρόπο ανέλιξης της φερόμενης ως φίλης του.
(Ανέλιξη της κυρίας Παναγιωταρέα Κυριακή, Μαρ 8 2009 Θεμης Λαζαριδης).

Εγώ πάντως πιστεύω ακράδαντα ότι η κ.Παναγιωταρέα  διαθέτει τεράστιο ηθικό και επιστημονικό κύρος παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ιδιότητα του συμπαραστάτη μιας τέτοιας πολυσχιδούς προσωπικότητος ασφαλώς κολακεύει τον κ.Παντερμαλή, αλλά η ιδιότητά του Έλληνος σοσιαλιστού, τα εξηγεί όλα. Ο Κ.Σημίτης, ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που διαγράφτηκε από το ίδιο το κόμμα του (μαζί με τους υπουργούς του Κίμωνα Κουλούρη και Γιάννο Παπαντωνίου), ο άνθρωπος που κατάργησε τον φόρο των παγκαριών, που αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες και ψήφισε τον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, ήξερε να διαλέγει συνεργάτες (κ.κ.Μαντέλλη, Τσουκάτο, Βερελή κλπ), βουλευτές Επικρατείας (Δ.Παντερμαλή, Χρ.Ιακώβου-εθνικό μας προπονητή κλπ) και διάδοχο (ΓΑΠ).

Πες μου τους φίλους σου….

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

81 Responses to Δ. Παντερμαλής, ένας άνθρωπος της εποχής του

  1. Ο/Η Sky λέει:

    Κατ’ αρχήν (ή κατ’ αρχάς αν θέλετε) σας εύχομαι καλό χειμώνα ( η απαίσια ευχή – κατάρα που σηματοδοτεί το πέρας των διακοπών).

    Ήρθε η ώρα να σας μαλώσω και τους δύο κ.κ. Ροϊδη και Λασκαράτε. Δεν ήταν χέρια πιστών (διάβαζε φανατικών) αυτά που κατάστρεψαν τα μνημεία. Ήταν οι προσευχές Αγίων Κατεδαφιστών, όπως επισημαίνει και ο συνοδοιπόρος Spy στη γωνιά μας.

    Μάλιστα η εκκλησία για να προλάβει την ανάπτυξη «ζιζανίων» που θεωρούν (όπως οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού που αναφέρετε) πως οι χριστιανοί της εποχής ζημίωσαν τον πολιτισμό, μέσω των οργανώσεων της, υποστηρίζει και την έκδοση «ψυχωφελών» κόμικς που αναφέρει ο συνοδοιπόρος.

    Πως να το παραδεχτεί όμως και να το αποτυπώσει ο «λίγος*» Γαβράς στο φιλμ;

    _______
    *Χαρακτηρισμός που αποδόθηκε στον σκηνοθέτη από σχολιαστή του blog μας

  2. Ο/Η Ιφιμέδεια λέει:

    Το πιό θλιβερό στον κατάλογό σας ίσως να είναι τελικά αυτό το δύσμοιρο το «τεράστιο επιστημονικό κύρος» που ο πολύς κόσμος το δέχεται έτσι άκριτα, που καθαγιάζει και τοποθετεί τον φέροντα Κύριο στη σφαίρα του απυρόβλητου. -Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο Κύριος ένιωσε την ανάγκη να καλύψει κι άλλες εξω-αρχαιολογικές φιλοδοξίες και διαπίστωσε ότι δεν αρκεί ένα και μόνον δημοφιλές αρχαιολογικό εύρημα για να γίνεις Πάπας αλάθητος.

  3. Ο/Η Aχ αυτός ο ΓΑΠ λέει:

    Aγαπητέ Λασκαράτε,
    μια λέξη δεν βρήκε να πει η όπως την είπατε σε προηγούμενο ποστ πολιτικά περιολανώμενη Δαμανάκη κατά της Εκκλησίας και ο φοβιτσιάρης Γιωργάκης ενοχλήθηκε.
    Διαβάστε το παρακάτω σχόλιο από το http://www.antinews.gr/?p=10041&cpage=1

    Την «δυσφορία» του Γιώργου Παπανδρέου από την επίθεση της Μαρίας Δαμανάκη εναντίον του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, αναφέρουν πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει ενοχληθεί επειδή η κ. Δαμανάκη επέλεξε να επιτεθεί στον κ. Παντερμαλή με αφορμή το φιλμάκι του Κώστα Γαβρά, σε μια στιγμή μεγάλης δημοτικότητά του λόγω της επιτυχημένης προβολής του Μουσείου.

    «Με την τακτική της τον σπρώχνει στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο κ. Παντερμαλής υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ» λένε οι ίδιες πληροφορίες και προσθέτουν ότι εν όψει εκλογών το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπα με την Εκκλησία.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παντερμαλής ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2000.

  4. Ο/Η undantag λέει:

    «Η λογοκρισία της Ιστορίας και μάλιστα της ιστορίας της πατρίδας και μάλιστα σε ένα κομμάτι της που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, είναι πράξη κατάπτυστη. »

    Ω ναι… το πρόβλημα είναι ότι η ιστορία γράφεται από τους «νικητές». Πάντα. Ανάλογα δε με το επίπεδο του «νικητή» είναι λίγο ή περισσότερο υποκειμενική. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι «νικητές» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι:
    – ο φέρων την λαϊκήν εντολήν Καραμανλής και η υπουργοκουστωδία του,
    – ο χαμαιλέων Παντερμαλής (πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης κτλ) και η τεραστίας παραμορφώσεως σύζυξ του,
    – ο αρχαιολόγος-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κτλ…

    άμα περιμέναμε απ’αυτούς τους νικητές, με την λεπτόττητα και την ευγένεια που τους διακρίνει, κάτι διαφορετικό απ΄αυτό που συνέβη, μάλλον εμείς έχουμε το πρόβλημα…

    Την καλημέρα μου και καλές διακοπές.

  5. Ο/Η Ιθάκη λέει:

    Κύριε Ροΐδη,

    ως επιστέγασμα της, μη εποχικής, «επιτυχίας» του κ. Παντερμαλή ήρθε και η επιβράβευση του από την Βουλή των Ελλήνων διά του προέδρου της κ. Σιούφα. Η σεμνή τελετή, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, έλαβε χώρα τις ίδιες ακριβώς μέρες που λογοκρινόταν η ταινία του κ. Γαβρά.

    http://www.tvxs.gr/v17320
    «Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για το «κόψιμο» του βίντεο του Κώστα Γαβρά από τον πρόεδρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, η Βουλή αποφάσισε χθες να… τιμήσει τον κ.Παντερμαλή για την «εξέχουσα προσφορά του στην ανάδειξη της ιστορίας της χώρας».

    Η βράβευση του κ.Παντερμαλή πραγματοποιήθηκε εχθές σε ειδική τελετή στο χώρο του Μουσείου, με παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης και του βουλευτικού σώματος. Παρουσία του υπουργού πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, βράβευσε τον κ. Παντερμαλή με το «Αργυρό Μετάλλιο της Βουλής» για την προσφορά του στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας. Στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία, κατά την οποία αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό έργο του προέδρου του νέου μουσείου και χαρακτήρισε τη συμβολή του «άξιο παράδειγμα» το οποίο οφείλουν «να ακολουθήσουν οι επιστήμονες της νέας γενιάς». «

  6. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    Στην Ελλάδα οι παρέες ανεβαίνουν τη σκάλα της κοινωνικής ανέλιξης.
    Από άρθρο του «Ιού» για τον αρχιεπισκοπικό φίλο Παναγιώτη Δρακόπουλο (του Χριστόδουλου), προκύπτει και η κα Παναγιωταρέα. Πολυτάλαντη, πανταχού παρούσα, πολυθεσίτρια;

    http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020519a.htm

    Η PRO EUROPA ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

    Η επιστροφή του «φίλου»

    1. 2.

    Και να θέλαμε, δεν μας αφήνει ο αρχιεπίσκοπος να αγιάσουμε. Μετά τις αποκαλύψεις μας για τον πολυπράγμονα μυστικό σύμβουλό του και για τη μυστηριώδη εταιρεία «Pro Europa», ο κ. Π. Δρακόπουλος προήχθη, τελικά, σε ανώτερο στέλεχος της εκκλησιαστικής ιεραρχίας!!!

    ( …….. …. )

    * Ωστόσο, ούτε αυτή η ανοικτή διάσταση μεταξύ της «Pro Europa» και της Εκκλησίας δεν φαίνεται ικανή να διαταράξει τις στενές σχέσεις Δρακόπουλου-Χριστόδουλου.

    Συνέβη το αντίθετο: Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από τη θέση του συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, αλλά προήχθη σε διοικητικό στέλεχος της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    * Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς διοίκησης της Εκκλησίας, ο οποίος διευθύνει το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας (89,4 FM), τον Κλάδο Εκδόσεων, τον Κλάδο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας και τον υπό εκκόλαψη Κλάδο Τηλεοράσεως.

    Πρόεδρος της Επιτροπής Διοικήσεως της Υπηρεσίας αυτής είναι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, αντιπρόεδρος ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, και μέλη ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Παπανικολάου, η κυρία Αννα Παναγιωταρέα, ο κ. Ηλίας Παπανικολάου και βέβαια ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος.

  7. Ο/Η Χαμένο Κορμί λέει:

    Αγαπητέ, έκανα βόλτα στα links που έχεις παραθέσει (σε αυτά για την Παναγιωταρέα) και έπεσα σε αυτό το διαμάντι… Να μια εξαίρεση του κανόνα… χαίρομαι πολύ που τη βρήκα και είπα να τη μοιραστώ…

    http://demasamere.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

  8. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aγαπητό Χαμένο Κορμί,
    το λινκ σου οδηγεί στον καλό παπα-Φιλόθεο Φάρο, μια φωτεινή προσωπικότητα, ίσως τον καλύτερο ιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Έχω κι εγώ κάμποσες φορές αντλήσει για τα ποστ μου από κείμενά του και ιδίως από το εξαιρετικό ‘Η Εκκλησία ως σκάνδαλο και ως Σωτηρία».
    Με τέτοιους κληρικούς σαν κι αυτόν και σαν τον μακαρίτη τον παπα-Πυρουνάκη, δεν μας χωρίζει τίποτα. Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, δεν είναι τοίχος που χωρίζει, τα λόγια και οι πράξεις είναι αυτές που κρίνουν τον άνθρωπο.

  9. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Mπλόγκερ Αμβρόσης κατά Γαβρά

    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia&id=71866

    Παπάς νοσταλγός«Εγαβρίασε ο κ. Γαβράς για το μικρό φιλμάκι του Μουσείου της Ακροπόλεως», γράφει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στο blog του και ζητεί και τα ρέστα από τον σκηνοθέτη, γιατί απαίτησε να μη λογοκριθεί το έργο του.
    Ο Καλαβρύτων χρησιμοποιεί ένα απίστευτης έμπνευσης επιχείρημα για να αποστομώσει τον Γαβρά. Γράφει συγκεκριμένα: «Αν δεν ήσαν οι μοναχοί, οι ιερείς, οι αρχιερείς και οι πατριάρχες της σκλαβωμένης Ελλάδας, αν δεν ήσαν δεσποτάδες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κερνίτσης Προκόπιος, ο Σαλώνων Ησαΐας, παπάδες όπως ο Παπαφλέσσας, διάκοι όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο κ. Γαβράς θα φορούσε ακόμη το τούρκικο φέσι!». Ο ιεράρχης εκφράζει στη συνέχεια του κειμένου του την αγανάκτησή του προς τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή «γιατί συνειδητά αμαυρώνει το έργο του με μια δουλική υποταγή στη θέληση του κ. Γαβρά και αγνοεί την παράκληση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο Αμβρόσιος, προφανώς, νοσταλγεί μια άλλη εποχή. Εκείνη που κυβερνούσαν οι λοχαγοί και οι παπάδες μαζί. Κάποιος όμως πρέπει να του πει ότι πέρασε.

  10. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Ο τέως παπάς της Χωροφυλακής Αμβρόσης βρίζει τον Γαβρά και αντιγράφει από το Τρωκτικό.

    http://www.mkka.blogspot.com/

    Σταματήστε, λοιπόν, κύριοι να εμπαίζετε την ιστορία και να παραπλανάτε τον κόσμο.
    ******************
    ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ……
    Μεταφέρουμε εδώ ανάρτηση απο το blog troktiko.blogspot.com
    Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2009

    Ο Κώστας Γαβράς εισέπραξε από το ΥΠΠΟ

  11. Ο/Η elate λέει:

    Παντως όλως περιέργως οι παπαδες, διακονοι, παγκαροτριφτηδες και καντηλαναφτες, απο αμβωνος και απο μονής Πετράκη ΜΟΝΟ στον Σημιτη και το ΓΑΠ επιτίθενται εδώ και αρκετά χρόνια…
    Για τους διαφορους εθνολαϊκιστές «αριστερους» πολιτευτές και α-πολίτικους «τα παντα ολα τζαμπα» ουδέποτε εξεστόμισαν τιποτις, όπως ακριβώς και για τους δεξιούς, δηλαδή…

    Δειίξε μου το φιλο σου, λοιπόν, να σου πώ ποιός στ’αλήθεια είσαι.

  12. Ο/Η elias λέει:

    Τι (διαγράφεται ο χαρακτηρισμός) και αυτός ο Παντερμαλής.

    Τι μια παριστάνει τον θρήσκο στους Βυζαντινούς, μετά το παίζει λίγο επιστήμονας ,έτσι για τα μάτια, στο τέλος, κλασικά, μπουρδουκλώνεται και δεν ξέρει τι λέει.

    Στο μυαλό μου ήρθε το παλιό ανέκδοτο για το Τσοχατζόπουλο.

    Τι ώρα είναι βρε Τσοχατζόπουλε
    Ότι ώρα θέλετε εσείς πρόεδρε.

    Ποιος κατέστρεψε το Παρθενώνα, ρε Παντερμαλή
    Όποιος νομίζετε κύριε….

  13. Ο/Η Έλλη Στάη λέει:

    Αγαπητε Ροϊδη,
    να σε ενημερώσω απλά ότι όλος ο συλλογισμός σου βασίζεται σε ένα μεγάλο λάθος. Η «έγκριτη» καθηγήτρια και δημοσιογράφος δεν υπήρξε ποτέ σύζυγος του καθηγητή Παντερμαλή.
    Αν παρόλα αυτά εσύ επιμένεις να ποινικοποιείς ακόμη και τις κοινωνικές σχέσεις, ελπίζω να είναι όλοι οι φίλοι σου με καθαρό ποινικό μητρώο.
    Το διαδίκτυο έχει γεμίσει μαλακίες και ανακρίβειες και πλέον πρέπει να νιώθεις περήφανος που έχεις συμβάλλει κι εσύ στην απαξίωση των blogs.
    Έυγε

  14. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Για όσους θα ήθελαν να χαρούν την εικόνα του Παρθενώνα πριν τις επανειλημμένες καταστροφές, μπορείτε να επισκεφτείτε τον «Παρθενώνα» του Nashville, Tennessee. Είναι μια εμπειρία ζωής!
    Εδώ είναι το προσωπικό μου φωτογραφικό άλμπουμ από το μνημείο: (Με τη βοήθεια του Photoshop και της Google…)

    http://picasaweb.google.com/jketseas/NashvilleParthenon#

    Οι Αμερικανοί του 19ου αιώνα εξέφραζαν με κάθε τρόπο τις αξίες και την φιλοσοφία που εκφράζει το Αμερικανικό σύνταγμα. Ο κύριος αρχιτέκτων του πρωτοποριακού αυτού κειμένου Madison, στα Federalist Papers, πρέσβευε και επαναλάμβανε πως η μόνη εγγύηση για την Αμερικανική δημοκρατία, είναι μια παιδεία εμπεδωμένη στην κλασσική παιδεία. Το ίδιο πιστεύω πως ισχύει και για την σημερινή Ευρώπη και απανταχού. Για την Ρωμιοσύνη εξ ερμηνείας αυτό δεν είναι εφικτό.

    (ΥΓ: Βάζοντας το cursor πάνω από κάθε φωτογραφία ανοίγει ένα επεξηγηματικό κείμενο. Κάνοντας διπλό-κλικ μεγεθύνει την φωτογραφία. Δυο μπλε τριγωνάκια πάνω από την φωτογραφία επιτρέπουν την διαδοχική θέαση. Πατήστε ‘View All’ για να ξαναγυρίσετε στο άλμπουμ.)

  15. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κυρία Στάη,
    η κα Παναγιωταρέα εμφανίζεταιθ ως σύζυγος Παντερμαλή ακόμη και στην Bικιπαίδεια
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82

    Μάθε επίσης τη σημασία της λέξης ποινικοποίηση και μην τη χρησιμοποιείς εσφαλμένα. Τον νεποτισμό καταγγέλουμε και πουθενά δεν ζητήσαμε να συρθεί ο κ.Παντερμαλής σε δίκη επειδή συνεζεύχθη μια διάσημη δημοσιογράφο.

    elate,
    ο φαρισαίος ΓΑΠ στο στόχαστρο της Εκκλησίας; θα αστειεύεσαι.

    Αγαπητέ Undantag,
    ασφαλώς δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο από τους κυρίους που αναφέρεις.

  16. Ο/Η elate λέει:

    1. αυτο το «ακομα και η wikipedia» τα λεει όλα… Ουτε καν ξερουμε μου φαινεται τι ειναι η wikipedia… Ειναι τοσο αξιοπιστη οσο κι οποιοδηποτε μπλογκ. Δεν μετραει ως πηγη, ουτε καν σε σχολικες εργασιες… Οποια σοβαροτης!!

    2. Ο «φαρισαιος ΓΑΠ» ναι, ηταν στο στοχαστρο της Εκκλησιας, αλλα κι αν ακομα δεν ηταν, για το Σημιτη εχετε να πειτε κατι??? Εχει ποτε οποιοσδηποτε πρωθυπουργος τολμησει να τα βαλει με τα …θεία, και δη επι Χριστοδουλου, εστω και στο «μικρο» βαθμο που τα εβαλε ο Σημιτης? Ο …Σωκρατης ηταν ο προτελευταιος.

    Με πορειες και υπογραφες και δημοψηφισματα και λαβαρα της Αγιας Λαυρας και δεν ξερω τι αλλο??
    Δεν ειμαστε με τα καλα μας…
    Και κατα τα αλλα εχουμε αναγαγει σε επανασταση του αιωνα την υπο ψευδωνυμου αναρτηση πεντε κειμενων περι αθεϊας και κατα παντος θεωρουμενου ως υπευθυνου??? Ανευ ζημίας και συνεπειων?? Με πηγη την….βικιπαιδεια???

    Εγω τελικα το μονο που βλεπω στο δηθεν φιλελευθερο χωρο, ειναι παρωπιδες και παρωτιδες χειροτερες απο των αριστερων… Κριμα.

    ΥΓ:
    περισσοτερα περι γαπικου φαρισαϊσμού, εδώ:

    http://www.greekalert.com/2007/08/blog-post_21.html

    http://www.hri.org/MFA/gpap/2000january/holocaust_speech_26012000.html

  17. Ο/Η Έλλη Στάη λέει:

    Αφού οι πηγές σας είναι η Wikipedia, καταλαβαίνω το επίπεδο της συλλογιστικής σας.
    Σπεύδω άμεσα να αλλάξω την καταχώρηση και να την παντρέψω και με τον Μπάρακ Ομπάμα…

  18. Ο/Η laskaratos λέει:

    Έλλη Στάη και elate,
    βρίσκω πολύ φτηνές τις παρεμβάσεις σας, που δείχνουν μεγάλη αδυναμία αντιπαράθεσης επί της ουσίας. Ασφαλώς δεν είμαι σε θέση να ξέρω με βεβαιότητα το βαθμό και το είδος της σχέσης μεταξύ των δυο εξαίρετων επιστημόνων. Πρόσβαση στο ληξιαρχείο δεν έχω. Η ουσία είναι πως ο κ.Παντερμαλής είναι το λιγότερο μέντορας της κας Παναγιωταρέα. Εμφανίζονται ως σύζυγοι, αδιάψευστα σε μια σειρά μπλογκς και στην Βίκι (δεν πρωτομπήκα χτες στο διαδίκτυο για να μην ξέρω την αξία της Βίκι, αλλά για τέτοια θέματα μόνο η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσε να με διαβεβαιώσει και δεν διαθέτω κανένα κονέ). Αν εμένα με εμφάνιζαν στην εν λόγω εγκυκλοπαίδεια σύζυγο της κυρίας Π. θα έτρεχα δρομαίος να αλλάξω την πληροφορία. Τέλος πάντων ο τόπος είναι μικρός και όλοι μας ξέρουμε.
    Όσο για τα περί Σημίτη και του φαιδρού ΓΑΠ που αν και άθεος προσκυνάει υποκριτικά με γλοιώδη τρόπο λείψανα, εικόνες κλπ ειλικρινά απορώ με τους ισχυρισμούς σου elate.
    Ο Σημίτης υποχρεώθηκε από την ΕΕ να απαλείψει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Ακόμη και η ΝΔ θα το έκανε δια του Μάνου τον οποίο είχε προαναγγείλει ως υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Καραμανλής παρά τις υποσχέσεις του για δημοψήφισμα δεν τόλμησε-όπως και ο Σημίτης-να αψηφίσει την Ε.Ε.
    Που είναι το ηρωϊκό;
    Ο Σημίτης έδωσε μεγάλες φοροαπαλλαγές στην Εκκλησία.
    Την απάλλαξε από τον ΦΜΑΠ, κατάργησε τον φόρο των παγκαριών που είχε θεσπίσει ο Καραμανλής (ο γέρος), αύξησε τους μισθούς των μητροπολιτών, δεν άσκησε οικονομικόέλεγχο στα διάτρητα ταμεία των Μητροπόλεων, επί των ημερών του εθαυματούργησε το παραδικαστικό Γιοσάκη-ηλία και Σία και έπρεπε να έλθει η Γιαννάκου και ο Σπηλιωτόπουλος για να καταργηθεί η εξομολόγηση στα σχολεία και για να ανοίξει συζήτηση για σεξουαλική αγωγή.
    Δεν απευθύνεσε εδώ σε συνέδριο πασόκων νεολαίων που σπονσοράρεται από τη Ζήμενς.

  19. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Από το συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, που ξαφνικά ο Στρατός τον …κάλεσε σε …υποχρεωτική τρίωρη επίσκεψη !!

    Στις 4 Αυγούστου του 2009 ο ελληνικός στρατός, τον οποίο είχα υπηρετήσει σαν καλός υποψήφιος δολοφόνος στα χρόνια 1994-1995, μου επέδωσε Φύλο Ατομικής Προσκλήσεως για μια Ημερήσια Επίσκεψη στη 12 μεραρχία και στο Στρατόπεδο Καμπανη του Κιλκίς. Πρόκειται για μια τρίωρη επίσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα – η οποία ωστόσο παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα της στρατιωτικής υποχρεωτικής εφεδρικής θητείας. Ως εκ τούτου η άρνηση αυτής της «τρίωρης επίσκεψης συνεπάγεται ποινική δίωξη για ανυποταξία και πενταμελές στρατοδικείο.

    Ουσιαστικά με αυτήν την «υποχρεωτική πρόσκληση» ο ελληνικός στρατός μου έκανε ένα σπάνιο όσο και απρόσμενο δώρο: μου έδωσε την ευκαιρία να τον αρνηθώ και να εισπράξω το κόστος για αυτό. Γιατί είναι αυτονόητο πως μετά από τουλάχιστον 5 βιβλία και 60 άρθρα όπου χαρακτηρίζω τον στρατό ως έναν απάνθρωπο μηχανισμό βιολογικού και συμβολικού φόνου, ως θεσμό θανάτου και τελετουργία μίσους, δεν θα μπορούσα παρά να αρνηθώ οποιαδήποτε στράτευση, οποιαδήποτε συμμετοχή, οποιαδήποτε επίσκεψη, εντέλει οποιαδήποτε συναίνεση και υπαγωγή σε όσους θεωρούν τον θεσμοθετημένο φόνο συνθήκη και προϋπόθεση της ανθρώπινης κοινωνίας.

    Έτσι συνέταξα την ακόλουθη Δήλωση άρνησης στράτευσης την οποία σήμερα απέστειλα σε όλες τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, τη δημοσίευσα στην ιστοσελίδα μου και, με το παρόν μήνυμα, την κοινοποιώ και σε εσάς. Σε αυτήν επιχειρώ να περιγράψω την διαδρομή μου προς αυτήν την άρνηση:

    http://www.triaridis.gr/keimena/keimD062.htm

    Φυσικά θα ήταν χρήσιμο να σημειωθεί το αυτονόητο: είναι σαφές πως με τούτη την άρνηση στράτευσης, σήμερα και στη φάση ζωής που βρίσκομαι, διακυβεύω ελάχιστα – σε αντίθεση με άλλους που έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις (παίρνοντας τις αντίστοιχες αποφάσεις) με τεράστιο προσωπικό κόστος, σε καιρούς πολύ δυσκολότερους, τότε που όλοι δειλιάζαμε.

    Είναι επίσης αυτονόητο πως θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να δικαστώ από το πενταμελές στρατοδικείο για τούτη την άρνησή μου – και το παράλογο όσο και παρα-νοϊκό σχήμα «ένα στρατοδικείο για μια τρίωρη επίσκεψη» με πεισμώνει αφάνταστα. Ήδη σήμερα το πρωί έστειλα συστημένη την δήλωση αυτή τόσο προς το 1ο στρατολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης, στην 12η Μονάδα Επιστρατεύσεως και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού δηλώνοντας την διεύθυνση μου (για να μην μπορούν να ισχυριστούν πως «δεν με βρήκαν λόγω … αγνώστου διαμονής»), τα τηλέφωνα μου, τα e-mail μου – ενώ φυσικά δημοσιεύω τη Δήλωση και στο ίντερνετ, στην ιστοσελίδα μου και όπου αλλού. Στόχος μου: να μην «παραπέσει» στις καλένδες τους η περίπτωσή μου αλλά να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τον αντισυνταγματικό και, κατ’ επέκταση, παράνομο «νόμο» τους και με δικάσουν – έτσι ώστε να καταγραφεί και να καταδειχτεί στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση ο προγραμματικά παρα-νοϊκός και προγραμματικά απάνθρωπος χαρακτήρας του στρατού και, κατ’ επέκταση, κάθε στρατιωτικής νομοθεσίας. Θεωρώ μέγιστη τιμή το να σταθώ απέναντι σε έναν θεσμό θανάτου σε ένα στρατοδικείο – την πιο σημαντική πολιτική παρακαταθήκη που έχω να αφήσω στα παιδιά μου.

    Δικηγόρους μου για την υπόθεση αυτή ορίζω τρεις φίλους μου: τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης Θωμά Χαραλαμπίδη και Αλέξανδρο Καρδασιάδη και τον δικηγόρο Βέροιας Γιάννη Ιερόπουλο.

    Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους.

  20. Ο/Η sex λέει:

    Μία διόρθωση: ο Παντερμαλής ουδέποτε παντρεύτηκε την Παναγιωταρέα.

  21. Ο/Η χαρη λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε, αφού σάς ευχηθώ καλές διακοπές, διότι δεν κατάλαβα αν ακόμα φύγατε ή δεν φύγατε, ή έχετε γυρίσει, ή γράφετε κι εσείς ατενίζοντας την θάλασσα (απ’ τήν νήσον σας),
    αφού σάς ευχηθώ τέλος πάντων ό,τι πρέπει, να πω κι εγώ αυτό:

    Μέ «κάλυψε» (που λέγαμε και τις παλιές εποχές…) καταρχάς απόλυτα ο Undantag, και θα μπορούσα να μείνω εδώ

    θα πρόσθετα όμως ευχαρίστως και το εξής :

    εντάξει, έχουν καλομάθει ( έχουν και μερικά δίκια βέβαια, έτσι που ψηφίζου»με» ) όλοι αυτοί που βρίσκονται στα πάνω ( μ α ς ) να θεωρούν ότι τρώμε κουτόχορτο, και συνεπώς κι οι ίδιοι χάνουν κάθε επαφή με την πραγματικότητα, και – όταν στριμωχτούν μάλιστα κυρίως – λέν ό,τι μπούρδα τούς κατέβη στο κεφάλι – χωρίς να ντρέπονται.

    Εκείνος ο έρμος όμως ο (κύριος) Παντερμαλής, έχει διαβάσει και δύο βιβλία υποτίθεται στη ζωούλα του – αν έχει γράψει κανένα δεν ξέρω – έχει λοιπόν υποτίθεται ακονισμένο (κάπως) γλωσσικό (και φιλοσοφικό, και αισθητικό, και λοιπά) κριτήριο : δ ε ν το καταλαβαίνει ότι καταφεύγοντας σ’ αυτήν την απιστεύτου νοήματος (νοηματική) φούσκα τού «ανθρώπου τής εποχής», εικονογραφεί όχι τούς μεσαιωνικούς, αλλά τόν σημερινό εαυτό του, και ακυρώνει τό ίδιο του τό επιχείρημα, εφόσον αυτός, ως «άνθρωπος βεβαίως τής εποχής του» ουδεμίαν σχέσιν έχει μεν (οργανικά και τυπικά) με τούς παπάδες, ενώ απ’ την άλλη, όπως κι εκείνοι, έτσι κι αυτός, κατ’ αναλογίαν, και τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενος, καταστρέφει χωρίς καμιά ενοχή σ ή μ ε ρ α έργα άλλων ;

  22. Ο/Η elate λέει:

    Καλα, λιγη ορθογραφια δεν θα σας πειραζε νομιζω…. δεν χρειαζεται να στραβωθουμε κιολας…
    Τα των «πολιτικων» διενεξεων τα παρακαμπτω, ετσι κι αλλιως δεν θα οδηγηθουμε πουθενα, υφισταμενων των παρωπιδων και παρωτιδων…

  23. Ο/Η Φορολογούμενος λέει:

    Κύριε Λασκαράτο,

    Οι Επτανήσιοι φημίζονται για την αγάπη τους στην τέχνη και το καλό τους γούστο. Σας ερωτώ λοιπόν:
    Αξίζει το βίντεο του κ. Γαβρά τα λεφτά του; (310.544 ευρώ !!!)

  24. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Φορολογούμενε,
    δεν ξέρω τα τιμολόγια στον κινηματογράφο αλλά αντιλαμβάνομαι πως το κασέ του Κ.Γαβρά θα είναι αυτονόητα πολύ ψηλό.
    Αν θέλετε τη δική μου γνώμη αν ήμουν στη θέση των κ.κ.Σαμαρά και Παντερμαλή θα ήμουν πιό σφιχτός στη διαχείρηση του δημόσιου χρήματος. Ο πρώτος μάλιστα είχε κατηγορηθεί από τον κ.Μητσοτάκη ως ιδιαίτερα γαλαντόμος. Εγώ λοιπόν δεν θα έδινα ένα τέτοιο ποσόν επικαλούμενος στον σκηνοθέτη τον πατριωτισμό του και την τιμή μιας τέτοιας ανάθεσης.
    Τώρα αυτοί που τόσο εύκολα λογοκρίνουν, από ότι ξέρω εύκολα και πληρώνουν με ξένο χρήμα.
    Σε κάθε περίπτωση θα ήμουν ευτυχής αν αυτήν την ευαισθησία σας για το δημόσιο χρήμα, μαζί με άλλους κυρίους του διαδίκτυου, ευαίσθητους και αυτούς, την μετουσιώνατε σε μια καταγγελία κατά των υπευθύνων κρατικών λειτουργών, για τους οποίους πιστεύετε πως σπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Καλό είναι να χτυπάμε τον (τους)γάϊδαρο (ους) και όχι το σαμάρι. Παρεκτός και απλώς θέλουμε να θολώσουμε τα νερά, ξεφεύγοντας από την ουσία, που είναι η υποταγή στο παρακράτος των ρασοφόρων, ο βιασμός της ιστορικής αλήθειας και η λογοκρισία.

    Αγαπητή Χάρη,
    είμαι σε διακοπές κάπου στην Ν.Ελλάδα.
    Το σκεπτικό σου με καλύπτει πλήρως.

    elate,
    παραδέχομαι πως όπως όλοι οι επισκέπτες μας γνωρίζουν τα ελληνικά μου είναι άθλια, χειρότερα ακόμη και από τα σαρδάμ του Σημίτη και από τις ασυνταξίες του ΓΑΠ.
    Ζητώ κατανόηση ανάλογη με αυτή που δείχνεις στους γίγαντες της πολιτικής που θαυμάζεις.

  25. Ο/Η laskaratos λέει:

    Φίλε (η;) sex,
    ευχαριστώ για τη διόρθωση, προηγήθηκε η επισκέπτρια κα Στάη και αν δεις επακολούθησε συζήτηση.
    Εξήγησα στην εν λόγω κυρία πως εδώ δεν «ποινικοποιούμε» οικογενειακές σχέσεις. Χτυπάμε την οικογενειοκρατία.
    Αν τελικά οι δυο εκλεκτοί επιστήμονες δεν είναι ενωμένοι κάτω από της ευλογίες της μητρός (τους) Εκκλησίας, τότε κάποιος κακόπιστος, δεν θα μιλούσε για οικογενειοκρατία, αλλά για παρεοκρατία, (μόνο όμως αν κατάφερνε να αποδείξει πως η κα Παναγιωταρέα δεν άξιζε τη θέση της), αφού είναι γνωστό πως οι δυο καθηγητές συνδέονται τουλάχιστον με φιλία.

  26. Ο/Η Διαφωτιστής λέει:

    Ο Χριστιανισμός είναι το Άλφα και το Ωμέγα του σκότους.

    ΙΗΣΟΥΣ: ΚΗΡΥΚΑΣ
    ΜΙΣΟΥΣ, ΔΙΧΑΣΜΟΥ
    ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Αποτύπωση της ψυχογραφίας του
    από τους ίδιους τους ευαγγελιστές

    Η συνέχεια εδώ : http://freeinquiry.gr/pro.php?id=162

  27. Ο/Η Pasokos λέει:

    Άντε επιτέλους να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση για να κάνει και λίγο αντιπολίτευση η σελίδα , η συμπολίτευση θα σας έχει κουράσει .

    Γιατί δεν βγήκε ο κ Γαβράς να καταγγείλει απευθείας τον ΓΑΠ να τελειώνουμε ;

  28. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Συγχαρητήρια στον Θανάση Τριαρίδη για το σκεπτικό και τη στάση του. Θα τον μιμηθώ. Την επόμενη φορά που θα έχω συμπτώματα κάποιας ασθένειας, επειδή θεωρώ την αρρώστια θεσμό θανάτου, θα αρνηθώ να αρρωστήσω.

  29. Ο/Η laskaratos λέει:

    Δρ Νο,
    έχεις δηλώσει φιλελεύθερος και περίμενα από εσένα να εκτιμήσεις μια γενναία πράξη συνείδησης ενός έντιμου ανθρώπου, σύμφυτη πράξη με την ανθρωπιστική στάση ζωής του και σύμφωνη και με τα συμφέροντα της πατρίδας μας που ξοδεύει τρις σε μάχες με ανεμόμυλους. Την αρρώστια την παλεύεις, το ίδιο μπορείς να παλέψεις και τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό που η πατρίδα σου τους έχει πληρώσει πανάκριβα και με αδικοχαμένο αίμα.

    Pasokos,
    με συγχωρείς δεν ήξερα πως ο Σαμαράς είναι ΠΑΣΟΚ.

  30. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    elate κατηγορείς τον κ.Λασκαράτο για την ορθογραφία του.
    #Καλα, λιγη ορθογραφια δεν θα σας πειραζε νομιζω…. δεν χρειαζεται να στραβωθουμε κιολας…#
    Θα του ξέφυγε κάποιο λαθάκι από αυτά που είναι συγχωρητέα στο διαδίκτυο. Έλα μου όμως που και εσύ δεν έχεις καλή σχέση με τους τόνους. Έχεις καθιερώσει δικό σου ατνικό σύστημα.
    Ειπε ο γαιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  31. Ο/Η Άνθιμος λέει:

    Παραμένει αναπληρώτρια καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ
    Μετεξεταστέα για το 2012 η κυρία Αννα Παναγιωταρέα
    Ελαβε τέσσερις θετικές ψήφους στη χθεσινή συνεδρίαση του «κουτσουρεμένου» 18μελούς εκλεκτορικού σώματος
    Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 [ 19:43 ]

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

    Μετεξεταστέα για το… 2012 εκρίθη μετά τη χθεσινή θυελλώδη και επεισοδιακή συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος στο ΑΠΘ η κυρία Αννα Παναγιωταρέα που τελικά παραμένει αναπληρώτρια καθηγήτρια δημοσιογραφίας τουλάχιστον για την επόμενη τριετία – οπότε και θα έχει την ευκαιρία να επανεξετασθεί η ανέλιξή της.

    Με τέσσερις θετικές ψήφους και δύο λευκές, το… κουτσουρεμένο (από τα 18 συνολικά μέλη – δηλαδή 11 τακτικά και επτά αναπληρωματικά – παρέστησαν έξι τακτικά, ο ένας απ’ αυτούς δήλωσε κώλυμα και αποχώρησε, κι ένας αναπληρωματικός) εκλεκτορικό σώμα δεν κατάφερε να την εκλέξει ως τακτική καθηγήτρια.

    Για την ιστορία, για την εκλογή της κυρίας Παναγιωταρέα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι θετικές ψήφοι του 11μελούς εκλεκτορικού σώματος. Από τους 11 εκλέκτορες κάποιοι είχαν δηλώσει εγκαίρως κώλυμα παρουσίας, αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωματικούς, αλλά ούτε κι αυτοί προσήλθαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

    Ετσι η συνεδρίαση έγινε μεν, καθώς ήταν παρόντα, αρχικά, επτά μέλη. Στη συνέχεια ο εξ αυτών πρόεδρος της Νομικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου αυτοεξαιρέθηκε καθώς η υπό κρίση κυρία Παναγιωταρέα θα είναι σε λίγες ημέρες μέλος εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του γιου του καθηγητή σε λέκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας. Απέμειναν τελικά έξι μέλη, από τα οποία απαιτούνταν για την εκλογή της κυρίας Παναγιωταρέα η θετική ψήφος όλων.

    Εκλέκτορες υπέρ της κυρίας Παναγιωταρέα απέμειναν τελικά οι Ματούλα Σκαλτσά, Δημήτρης Ποταμιάνος, Ιωάννης Κολιόπουλος και Αννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (όλοι τακτικά μέλη και οι τέσσερις θετικές ψήφοι για την ανέλιξή της), Νίκος Ιντσεσίλογλου (τακτικό μέλος) και Γιώργος Αναστασιάδης (αναπληρωματικό μέλος) _ οι δύο τελευταίοι ψήφισαν λευκό. Είχαν προηγηθεί ιδιαίτερα μαχητικές διαδικτυακές αλλά και δια ζώσης αντιδράσεις ομάδων φοιτητών της κυρίας Παναγιωταρέα την οποία κατήγγειλαν για παιδαγωγική ανεπάρκεια και γενικώς αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της 15ετίας σχεδόν που συμμετέχει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

    Είναι πάντως χαρακτηριστική η ομόφωνη εισηγητική έκθεση των μελών του Τμήματος στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κρίνοντας από το συνολικό επιστημονικό, ερευνητικό, επαγγελματικό και διδακτικό έργο της κυρίας Αννας Τριανταφύλλου Παναγιωταρέα, τη μέχρι τώρα παρουσία της στο Τμήμα, καθώς και τη διοικητική και οργανωτική της δεινότητα, πρόκειται για μια επιστήμονα που εργάζεται συνεχώς και ακατάπαυστα, διαθέτει τεράστια ενεργητικότητα και θέληση, ακαδημαϊκό ήθος, επαγγελματική ηθική και αξιοσημείωτη επιμονή, επιστημονικό πνεύμα που συνδυάζει ρεαλισμό και φαντασία, ενώ διακρίνεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους φοιτητές, τους συναδέλφους της και τις υποχρεώσεις της προς το Τμήμα και η εκλογή της μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στο Τμήμα και στο δημοσιογραφικό χώρο» και ως εκ τούτων «προτείνεται η εκλογή της σε θέση ΔΕΠ στη βαθμίδα του καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο: “Δίκτυα Επικοινωνίας (Εντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία)”».

    Η εισηγητική όμως έκθεση έρχεται σε σαφέστατη – σχεδόν απόλυτα ειρωνική – αντίθεση με τα όσα καταλογίζουν φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος στην κυρία Παναγιωταρέα μέσω των χιλιάδων (στο λήμμα με το όνομά της στο διαδίκτυο υπάρχουν 35.200 αποτελέσματα από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα αφορά σε διαμαρτυρίες, καταγγελίες και λοιδορίες εναντίον της δημοσιογράφου, των ακαδημαϊκών τυπικών και ατύπων προσόντων της (αντικείμενο διδακτορικού, μεταπτυχιακού ή μη διπλώματος), χρίζουν την περίπτωσή της ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας των ελληνικών πανεπιστημίων» και την καταγγέλλουν για… τριπλή μισθοδοσία (Πανεπιστήμιο, ΕΡΤ και Δημοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας).

    Η τυχόν εκλογή της κυρίας Παναγιωταρέα στη χθεσινή συνεδρίαση θα εξέλεγε τον πρώτο διδάσκοντα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ στη θέση του τακτικού καθηγητή.

    Το – από το 1992 ιδρυθέν τμήμα – δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να εκλέξει τακτικό καθηγητή. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του είναι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων και τμημάτων ενώ αποκλειστικά το Τμήμα Δημοσιογραφίας έχει αναπληρωτές, επίκουρους καθηγητές και λέκτορες.

    http://www.tvxs.gr/v7108

    Ακολουθεί η προκήρυξη των διαμαρτυρόμενων φοιτητών:

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΜΕ ΣΤΟΛΗ (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ)!

    Την Τετάρτη 11/3/2009 στο χώρο της σχολής μας (Εγνατίας 46), είναι προγραμματισμένη η διαδικασία ανέλιξης της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Άννας Παναγιωταρέα. Ως φοιτητές και άρα άμεσα ενδιαφερόμενοι, πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε λόγο σχετικά με την ακαδημαϊκή εξέλιξη αυτών που μας διδάσκουν. Απαλλαγμένοι λοιπόν από μικροπαραταξιακά συμφέροντα και τακτικές αντιπροσώπευσης φοιτητών, θέλουμε να δηλώσουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην επικείμενη εξέλιξη της σε καθηγήτρια και πόσω μάλλον σε πρόεδρο του τμήματος μας.

    Όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, το συγκεκριμένο άτομο είναι το πλέον ακατάλληλο όχι μόνο για να τιτλοφορηθεί ως καθηγήτρια, αλλά και για να βρίσκεται εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Θεωρούμε ότι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου πρέπει αφενός να πληροί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις:

    Καταρχήν, θα πρέπει να μας απαντήσει αν τα μεταπτυχιακά σεμινάρια, τα οποία αναφέρει στο βιογραφικό της ότι παρακολούθησε, είναι ισοδύναμα με το μεταπτυχιακό δίπλωμα. Σε τι συνίστανται, δηλαδή, οι μεταπτυχιακές σπουδές της (αν έχει);

    Γνωρίζουμε ότι το διδακτορικό έργο ενός υποψηφίου ακαδημαϊκού οφείλει να είναι συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας του στο Πανεπιστήμιο. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, ήταν αδύνατο να βρούμε έστω και την παραμικρή σχέση ανάμεσα στη διδακτορική διατριβή της Άννας με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης με τα μαθήματά της: «Θεωρία και τεχνικής της συνέντευξης» και «Ανάλυση και σύνθεση ηλεκτρονικού δελτίου ειδήσεων». Πως είναι δυνατόν να διδάσκει πως παίρνουμε συνέντευξη όταν το διδακτορικό της έργο αφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή;;;

    Στο άρθρο 2 του Ν.3282 αναφέρεται ότι ο υποψήφιος καθηγητής οφείλει να πληροί τουλάχιστον μία απ’ τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Η Παναγιωταρέα φαίνεται να ανταποκρίνεται μόνο στην διάταξη κατά την οποία οφείλει να είναι επιβλέπουσα, ως μέλος Δ.Ε.Π. μίας τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Όμως, στο βιογραφικό της αναφέρεται γενικά κι αόριστα σε μια διδακτορική διατριβή, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το θέμα, ούτε και τον συγγραφέα.

    Ποιας επίσημης διεθνούς αναγνώρισης -την οποία οφείλει να έχει σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο- χαίρει το ερευνητικό της έργο (;) και κατά πόσο αυτό συνέβαλε στην πρόοδο της επιστήμης;
    Βάσει του νόμου 2083/92 ,παρ. δ άρθρο 13, η χρονική διάρκεια της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου οφείλει να είναι από τρία έως έξι χρόνια. Άννα, πρέπει να είσαι μια ιδιάζουσα περίπτωση για να σου δόθηκαν έντεκα (!!!) χρόνια προθεσμία (1982-1993) ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ!!!!
    Αφετέρου, οφείλει να έχει τη συμπεριφορά και το σεβασμό που επιβάλλεται να έχει ένας εκπαιδευτικός προς τους φοιτητές:

    Τον Μάιο του 2007, μετά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, η Άννα κατέβασε πανό και έσκιζε επιδεικτικά αφίσες της σχολής μας. Τέτοιοι τραμπουκισμοί, δεν συνάδουν με το ρόλο του Πανεπιστημιακού καθηγητή. Αυτή η στάση έρχεται σαν επιστέγασμα του ρόλου – τηλεδικαστή που διαδραμάτισε καθ’ όλη τη περίοδο των φοιτητικών καταλήψεων. Κι ας μην ξεχνάμε τα ψέματα και την κατασυκοφάντηση των δημοκρατικών γενικών συνελεύσεων τις οποίες χαρακτήριζε απαξιωτικά ως μειοψηφίες σε όποιο αστικό μέσο κι αν την φιλοξενούσε.

    Ο αυταρχισμός της δεν εξαντλείται στο σκίσιμο αφισών αλλά επεκτείνεται και στην τακτική που ακολουθεί στα μαθήματά της. Όταν εμποδίζει φοιτητές να μπουν καθυστερημένα στο μάθημά της, όταν αποκλείει το δικαίωμα λόγου και παρέμβασης των φοιτητών με φράσεις του τύπου «Δεν θα μιλάει κανείς μέχρι να τελειώσω το μάθημά μου», ΤΟΤΕ ξεκάθαρα καταπατά τον θεσμό του ασύλου και τους κανόνες του Πανεπιστημίου.

    Ποια παιδαγωγική μέθοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιτάσσει να εξαναγκάζει τους φοιτητές, με «ξαφνικά testακια», να παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων; Τέτοιες γελοίες πρακτικές παραπέμπουν μάλλον σε δημοτικό…

    Με εξίσου εκβιαστικό τρόπο απαιτούσε από τους φοιτητές να της φέρουν έναν αριθμό συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, ειδάλλως θα είχαν κυρώσεις στην εξέταση του μαθήματος. Είναι προφανής η τρομοκράτηση, αλλά και η χρησιμοποίηση των φοιτητών, καθώς τα ερωτηματολόγια αυτά προορίζονταν για «δική της» έρευνα.

    Η Άννα δηλώνει την παρουσία της στη σχολή και στην πόλη μία(!) φορά την εβδομάδα, κάνοντας όλα τα μαθήματα εκείνη την ημέρα, τα οποία είναι οργανωμένα από τους βοηθούς της και αυτή απλά «εκτελεί». Μέχρι και δύο μαθήματα σε ένα καθιέρωσε («θεσμός» συνδιδασκαλίας!), προκειμένου να προλαβαίνει τις πτήσεις της. Αυτό δείχνει ότι το τμήμα μας δεν αποτελεί προτεραιότητά της, καθώς στην Αθήνα έχει να λαμβάνει άλλους τρεις μισθούς. Παρ’ όλα αυτά επιθυμεί να γίνει καθηγήτρια στο τμήμα μας και ενδεχομένως να θελήσει (λέτε;) να γίνει και πρόεδρος. Θεωρούμε ότι ο τίτλος του καθηγητή, εκτός από παράσημο, πρεστίζ και μεγαλύτερο μισθό, φέρει και αυξημένα καθήκοντα, τα οποία η Άννα από 504 χλμ. μακριά, δύσκολα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει.

    Χμμ…Τόσες παρατυπίες και παραλείψεις στα θεσμικά κριτήρια ανέλιξης και καθιέρωσής της και πλειάδα αυταρχικών και ετσιθελικών συμπεριφορών προς εμάς πατούσαν πάνω στην σιωπή – ανοχή των φοιτητών. Αυτή η καθεστωτική νοοτροπία σου, Άννα, ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΔΩ. Πλέον, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε υπόθεση της σχολής θα έχουν οι φοιτητές. Αν δεν μας υπολογίζετε, θα σας κάνουμε εμείς να μας υπολογίζετε.

    Προς κάθε επίδοξη Παναγιωταρέα:

    ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

    Υ.Γ.: Άααααννα, δεν ήσουνα εσύ για αεροπλάααανα….

    ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  32. Ο/Η Pasokos λέει:

    Πάντως αγένεια από μέρους μου , μια και κάθεστε και γράφετε αυγουστιάτικα , συνήθως γράφω πιο ευγενικά και εδώ μου βγαίνει όλη η κακία . Το ιντερνέτ και η ζέστη είναι κακός συνδυασμός .

  33. Ο/Η Γιάννης Δενιμιώτης λέει:

    Κύριε Λασκαράτο,

    Μου φαίνεται απίστευτη πραγματικά η άνεση με την οποία πετάτε λάσπη και χαρακτηρίζεται έναν επιστήμονα του επιπέδου του κου Παντερμαλή (καθηγητής Πανεπιστημίου με σημαντικότατο ανασκαφικό έργο), με επιχειρήματα επιπέδου Αυριανής (την προσωπική του ζωή) και πηγές αξιόπιστες όσο η… wikipedia, σιγοντάροντας παράλληλα αναλόγου βεληνεκούς χαρακτηρισμούς από το κοινό σας («ανθρωπάκι» κτλ). Όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχετε καν το θάρρος της γνώμη σας (κάνοντάς το δηλαδή επώνυμα), αλλά κρυμένος πίσω από ένα προσωπείο/ψεύτικο όνομα όπως οι κινοί συκοφάντες. Θερμά συγχαρητήρια!!!

  34. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Δενιμιώτη,
    δεν πετώ λάσπη σε κανέναν. Η κυρία Π. εφέρετο ως σύζυγος του κ.Π. στη Βικιπέντια και σε μπλογκς χωρίς να έχει διαψευστεί. Μόλις με πληροφόρησαν πως αυτό δεν ισχύει, απαλείφθηκε από το ποστ.
    Όσον αφορά στον κ.Π. επικέντρωσα στον τρόπο-καθόλου τιμητικό κατά τη γνώμη μου και το λέω ευθέως- στον πανταχόθεν επικριθέντα που χειρίστηκε το θέμα του φιλμ. Τα υπόλοιπα δικομματική αποδοχή, διευθυντική θέση στο Μουσείο κλπ είναι γεγονότα που ο καθένας μπορεί να δει και να κρίνει κατά την αντίληψή του.
    Όσον αφορά στην κυρία Π. παρέπεμψα σε άρθρα και συζητήσεις για το θέμα της εκλογής της όπου γινόταν αναφορά στην απόπειρα εκλογής της και όπου αναφερόταν παρεμπιπτόντως και ο κ.Π. ως μέντορας ή συμπαραστάτης ή και ως σύζυγος, χωρίς κάποιος να έχει διαψεύσει.
    Δεν υιοθέτησα κανέναν ισχυρισμό, ούτε έκανα ο ίδιος χαρακτηρισμούς.
    Τα άρθρα και σχόλια, μερικά ιδιαίτερα ενοχλητικά, κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο. Όποιος θεωρούσε εαυτόν θιγόμενο, μορούσε να είχε απαντήσει.
    Αυτό που εγώ ισχυρίζομαι είναι πως ο κ.Παντερμαλής ευθύνεται για τη λογοκρισία και ο ίδιος όπως και η καΠαναγιωταρέα έχουν σχέσεις με το ιερατείο. Τίποτα παραπάνω ή παρακάτω.
    Τον χαρακτηρισμό «ανθρωπάκι» που ανασύρατε από κάποιον σχολιαστή στην προσπάθειά σας να μου προσάψετε κάτι, δεν τον υιοθετώ. Αν με εξέφραζε θα τον χρησιμοποιούσα ευθέως.

    Σας παραθέτω από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, που ειρωνεύεται την κα Π. ως «μεταξεταστέα» για να δείτε τι συμβαίνει-αν το αγνοείτε:
    (στο λήμμα με το όνομά της στο διαδίκτυο υπάρχουν 35.200 αποτελέσματα από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα αφορά σε διαμαρτυρίες, καταγγελίες και λοιδορίες εναντίον της δημοσιογράφου, των ακαδημαϊκών τυπικών και ατύπων προσόντων της (αντικείμενο διδακτορικού, μεταπτυχιακού ή μη διπλώματος), χρίζουν την περίπτωσή της ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας των ελληνικών πανεπιστημίων» και την καταγγέλλουν για… τριπλή μισθοδοσία (Πανεπιστήμιο, ΕΡΤ και Δημοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας).
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=258847&dt=11/03/2009

    Χτυπήσατε λάθος πόρτα κύριε.
    Που είδατε τους χαρακτηρισμούς επιπέδου Αυριανής και που είδατε άλλη αναφορά στην προσωπική του ζωή πέραν του φερόμενου από τη Βικι και από άλλους ως συζύγου της κας Π πληροφορία που καλόπιστα πίστεψα και απάλειψα μόλις πληροφορήθηκα την ανακρίβειά της;

  35. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Δενιμιώτη,
    συμπληρωματικά με την παραπάνω απάντησή μου σας επισυνάπτω την πρώτη σελίδα του Google η οποία προέκυψε από τις λέξεις Παντερμαλής Παναγιωταρέα.
    Εκεί θα δείτε σε ποστ ή σε σχόλια, όπως και στο εξειδικευμένο περί τα πανεπιστημιακά μπλογκ του κ.Λαζαρίδη για το οποίο έβαλα λινκ στο ποστ, και σε άλλα μπλογκς, πολλά από αυτά πολυεπισκέψιμα, τις αναφορές τους ως συζύγων και τη σύνδεση με το διδακτορικό της κρίας Π. Δεν έχω χρόνο για παραπέρα έρευνα, αλλά επειδή δεν βρήκα πουθενά το όνομά σας, ούτε κάποιον άλλον να απαντάει και μάλιστα με τόσο οργίλο και παραπλανητικό τρόπο-λάσπη και αυριανισμός κύριε είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός-κολακεύομαι να πιστέψω πως είστε τακτικός αναγνώστης του μπλογκ του κ.Ροϊδη.
    Αν είχατε κάνει τον κόπο να διαψεύσετε σε κάποιο από αυτά, τότε θα είχα κι εγώ αποφύγει την πληροφορία που παρέθεσα εντελώς καλόπιστα. Μ

    Απολαυστική επιστολή blogger στην Παναγιωταρέα – InOut10 δημοσιεύσεις – 7 συντάκτες – Τελευταία καταχώρηση: 28 Απρ. 2007
    H κα Παναγιωταρέα τελείωσε το «Διαδκτορικό» της (αν δεν κάνω λάθος) την εποχή που «συναναστρεφόταν» με τον κο Παντερμαλή. Ο νοών νοείτο. …
    http://www.inout.gr/showthread.php?t... – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    Δημήτριος Παντερμαλής – Βικιπαίδεια – 3 επισκέψεις – 6:53π.μ.Ο Δημήτριος Παντερμαλής είναι Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. … Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα. …
    el.wikipedia.org/…/Δημήτριος_Παντερμαλής – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    Δ. Παντερμαλής, ένας άνθρωπος της εποχής του « Ροΐδη ΕμμονέςΠαντερμαλής είναι το λιγότερο μέντορας της κας Παναγιωταρέα. Εμφανίζονται ως σύζυγοι, αδιάψευστα σε μια σειρά μπλογκς και στην Βίκι (δεν …
    roides.wordpress.com/…/11aug09/ – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    Και ΝουΔού και Light (… και Right): Παναγιωταρέα: Το τσιουάουα …22 Οκτ. 2008 … Η Παναγιωταρέα είναι το ριγέ τσιουάουα στον ακριβό καναπέ της εξουσίας … Στη Θεσ/νικη ειχε εκλεγει με τη βοηθεια του Παντερμαλή και του …
    anything-but-nd.blogspot.com/…/blogs.html – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    Ημερολόγιο ενός πατέρα: Στο χασάπικο του Παντερμαλή…Προφανώς ο κύριος Παντερμαλής εκτός από πολιτικός, αρχαιολόγος, διευθυντής, σύζυγος της Παναγιωταρέα, άνθρωπος του κλήρου είναι και μέγας γνώστης της …
    stoforos.blogspot.com/…/blog-post_06.html – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    Ενοχλημένος ο Γιώργος με την Μαρία | ANTI WEBLOG – 11 Αυγ.28 Ιουλ. 2009 … Ο Παντερμαλής έχει κάνει και άλλα λάθη… Δεν είναι ο τέως σύζυγος και κύριος υπεύθυνος για το διδακτορικό της Παναγιωταρέα; …
    http://www.antinews.gr/?p=10041 – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    sfrang – St. Frangopoulos, Στ. Φραγκόπουλοςκαλός είναι ο Παντερμαλής… ιδίως όταν δίνει διδακτορικό στην Παναγιωταρέα… 29 July, 2009 22:00 · s.frang said. …
    sfrang.blogspot.com/…/blog-post_3527.html – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    ((i)) Indymedia :: Athens :: Newswire :: Καταστροφή της Ακρόπολης Νο 4Αχχχχχχ καλέ ο κύριος Παντερμαλής, ο αγαπημένος της κας Παναγιωταρέα. Αυτός δεν ήταν που είχε πεί ότι στο Δίον λατρεύανε τον Ιαχωβά; …
    athens.indymedia.org/front.php3?… – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –
    ΤVXS.gr (BETA) – Μετά τη λογοκρισία… βράβευση από τη ΒουλήΥποθέτω πως στην κρίση της Βουλής για τη βράβευση του κ. Παντερμαλή βάρυνε και το γεγονός πως επέβλεψε το «διδακτορικό» της κ. Παναγιωταρέα.. …
    http://www.tvxs.gr/v17320 – Παρόμοιες –
    απόδημος Έλληνας – Εφημερίδα των Ελλήνων του κόσμουΟ μεγάλος διευθυντής καθηγητής Παντερμαλής σύζυγος της άλλης καθηγήτριας της Παναγιωταρέας!!! μήπως σου είπε ποιος έδωσε την εντολή να ψαλιδιστεί το έργο …
    http://www.apodimos-ellinas.com/ – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες –

  36. Ο/Η Rodia λέει:

    Αποδείξεις πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται –>>
    Χωρίς λόγια:


    «Long Live the Greek Song», 1985-86: Dionyssis Savvopoulos and Harry Κlynn


    Χάρρυ Κλυνν – Μονομαχία στις Σέρρες Μάντρες

  37. Ο/Η Rodia λέει:

    Οσο θα (εμπιστευονται οι πολλοί να μας) κυβερνούν τα ραμολιμέντα, ε, δε μπορώ να περιμένω κάτι τι καλύτερο…
    Ισως μοιάζει ανέλπιδο να επιμένω σε μια σοβαρή -με σοβαρά επιχειρήματα- αντιμετώπιση των ηλιθίων, έτσι, μένει μόνο να αναδεικνύω τη γελοιότητά τους…
    –>> ρίξε μια ματιά σε κάτι πραγματικά σοβαρό: http://rodiat7.blogspot.com/2009/08/mac-arthur.html

  38. Ο/Η Γιάννης Δενιμιώτης λέει:

    Μα τι λέτε τώρα; Περιμένετε τον κο Παντερμαλή να βγει και να διαψεύσει ότι γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο; δε σας έχουν ενημερώσει ότι είναι υποχρέωση του γράφοντος να διασταυρώνει την αλήθεια των λεγόμενών του πριν τα γράψει και να μην διορθώνει το κείμενο κακήν-κακώς μετά;

    Ως προς το κείμενό σας πέρα από τους αήθεις χαρακτηρισμούς («γελοία υπεκφυγή», «μικροπρεπή συμβιβασμό και αξιοθρήνητη διατύπωση», «έτσι βλακωδώς», «ανόητα σοφίσματα», «κουτοπόνηρα ψέματα») που φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξή σας αφού δε σας ενοχλούν καθόλου, του επισυνάπτετε με περίσεια ειρωνία και το γεγονός ότι έχει σχέση με την κα Παναγιωταρέα, προσπαθώντας να τον μειώσετε λόγω αυτής της σχέσης:

    «Σημειώνω μόνο πως φέρεται ως μέντωρ της διάσημης πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου και φίλης του Τρισμακαρος Χριστόδουλου κας Παναγιωταρέα.», παρακάτω «Προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ όσα αρνητικά έχουν γραφτεί για τον τρόπο ανέλιξης της φερόμενης ως φίλης του.», παρακάτω «Εγώ πάντως πιστεύω ακράδαντα ότι η κ.Παναγιωταρέα διαθέτει τεράστιο ηθικό και επιστημονικό κύρος παγκόσμιας εμβέλειας.»

    Κύριε, δε σας έχουν πει ότι οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις σχέσεις τους; Από πότε οι άνθρωποι είναι υπόλογοι για τις πράξεις των συμβίων τους; Νομίζω αναλόγου επιχειρηματολογίας αρθρογραφία μπορεί να βρει κανείς μόνο σε εφημερίδες επιπέδου Αυριανής ή Εσπρέσσο.

    Τέλος αν έχετε τα κότσια γιατί δεν υπογράφετε με το όνομά σας; Γιατί κρύβεστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο και δε βγαίνετε στο φως για να δούμε και το δικό σας ποιόν και τις δικές σας περγαμηνές (φαντάζομαι πολύ σημαντικότερες από του κου Παντερμαλή για να τον σχολιάζετε με τόση ευκολία); Γιατί κρύβεστε πίσω από ένα προσωπείο πλαστογραφώντας το όνομα και την εικόνα ενός αξιόλογου λογοτέχνη; έχετε ακούσει ότι αυτό λέγεται πλαστοπροσωπεία;

  39. Ο/Η elate λέει:

    Να ειχαμε περισπωμένες, οξειες και βαρείες, μάλιστα, να κατηγορηθω οτι προφασιζομαι την ευκολια ενω απλως δεν ξερω πού παει τι…

    Τελοσπαντων, πιστεύω πως ολοι καταλαβαν πεντε πραγματα, για καλό ηταν τελικα….

    Και δεν πιστεύω να θεωρείτε στ’ αλήθεια πως όποιος έφτιαξε την παροιμια με τον γάιδαρο και τον πετεινό κατι τετοιο είχε στο νου του…

  40. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Δενιμιώτη,
    σας απαντώ στις νέες σας κατηγορίες.
    1.Πλαστοπροσωπία

    Βαρειές κουβέντες κύριε. Μάθετε τι σημαίνει ο όρος.
    Κανείς δεν πιστεύει πως είμαι ο ίδιος ο Λασκαράτος. Όλοι όσοι διαβάζουν εδώ και εσείς αντιλαμβάνονται πως είναι ένα απλό ψευδώνυμο, από αυτά που χιλιάδες λόγιοι-δεν συγκαταλέγω την αφεντιά μου στους λόγιους-χρησιμοποίησαν στη διάρκεια της Ιστορίας.
    Πλαστοπροσωπία σημαίνει κάτι πολύ κακό, ανοίξτε κάποιο λεξικό.΄

    2. @Περιμένετε τον κο Παντερμαλή να βγει και να διαψεύσει ότι γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο; δε σας έχουν ενημερώσει ότι είναι υποχρέωση του γράφοντος να διασταυρώνει την αλήθεια των λεγόμενών του πριν τα γράψει και να μην διορθώνει το κείμενο κακήν-κακώς μετά; @

    Δείχνετε πολύ κακοπιστία. Δεν είχα τρόπο να επιβεβαιώσω μια πληροφορία που έχει διατρέξει αδιάψευστη σε τεράστια έκταση το διαδίκτυο. Όταν διαψεύστηκε το διόρθωσα, καθόλου κακήν κακώς, ομολογημένα, στο φως της ημέρας και ευχαριστώντας τον πρώτο σχολιαστή (sex) που πολιτισμένα-προηγήθηκε μια άγρια κυρία με το ψευδώνυμο Έλλη Στάη- μου υπέδειξε το λάθος. Δεν νομίζω κύριε πως η ιδιότης του συζύγου είναι λάσπη. Είπα πως δεν υιοθετώ τα όσα κατά κόρον έχουν γραφτεί και που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν διαψευστεί με μια απλή επιστολή στο ΒΗΜΑ ή με σχόλιο στην tvxs έστω από πρόθυμους λάτρεις της αλήθειας όπως εσείς που σπεύσατε από όλο το διαδίκτυο, να έπιλέξετε τόσο κολακευτικά εμένα.
    Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την πράξεις του συμβίου του ή κάποιου γνωστού ή φίλου και επ’ουδενί συνέδεσα την κ.Παναγιωταρέα με την λογοκριτική πράξη του κ.Παντερμαλή η οποία ΕΊΝΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΙΔΈΑ ΤΟΥ ΠΟΣΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΑΠΟΦΕΎΓΕΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΆΣΕΤΕ, σκιαμαχώντας με ένα προφανώς αθέλητο και καλόπιστο λάθος που ομολογήθηκε και διορθώθηκε.

    Συνδετικός κρίκος των δυό τους φέρεται στο Διαδίκτυο η ιδιότητα του Μέντορα την οποία δεν έχω αποδείξεις για να την υιοθετήσω και το λέω αυτό, αυτή που υιοθετώ, η σχέση με την Εκκλησία. Σχέση που οδήγησε τον κ.Π. στη λογοκρισία και την κ.Π σε συμμετοχή-πέρα από τις υπόλοιπες έμμισθες θέσεις της όπως αναγράφονται στο ΒΗΜΑ (να κάτι που εμένα θα με ενοχλούσε), σε συμμετοχή σε συνέδρια και σε επιτροπές-υποθέτω άμμισθες-της Εκκλησίας. Δημόσια έγιναν αυτά, δημόσια κρίνονται, για άλλους μπορεί να είναι πηγή επαίνου κάθε σχέση με την Εκκλησία, για εμένα όχι.

    3@Ως προς το κείμενό σας πέρα από τους αήθεις χαρακτηρισμούς (”γελοία υπεκφυγή”, “μικροπρεπή συμβιβασμό και αξιοθρήνητη διατύπωση”, “έτσι βλακωδώς”, “ανόητα σοφίσματα”, “κουτοπόν@

    Αυτά όλα κύριε είναι χαρακτηρισμοί πράξεων, πολιτικών πράξεων και όχι προσώπων. Δείτε τους χαρακτηρισμούς του Γαβρά:

    ««Πρόκειται για νοοτροπία του “παίρνω αυτό που θέλω”. Πρόκειται για άσκηση εξουσίας χωρίς αιδώ», λέει ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας σκηνοθέτης».

    Ξέρετε κύριε η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, το ψέμμα πως έγινε με τη συναίνεση του λογοκριμένου, η απόκρυψη μιας ιστορικής αλήθειας, η προσπάθεια συμψηφισμού με το σόφισμα άνθρωποι της εποχής κλπ κλπ κλπ όταν μάλιστα προέρχονται από έναν κορυφαίο πανεπιστημιακό, σοσιαλιστή πολιτικό και ανώτερο κρατικό λειτουργό και όταν γίνονται με τόση άνεση σε βάρος κάποιας διεθνούς προσωπικότητας με βαρύ πολιτικό έντιμο όνομα και όταν γίνονται για να μην ενοχληθεί το ιερατείο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν από εμένα διαφορετικά. Το πρόσωπο μπορεί να είναι θαυμάσιο, αλλά υπέπεσε σε παραπτώματα. Ουδείς αναμάρτητος όπως θα έλεγε και ο Μακαριστός, και οι δημόσιες αμαρτίες πρέπει να κρίνονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις.
    δεν μπορούν να κριθούν διαφορετικά.

    Είναι φανερό κύριε πως έχουμε διαφορετικές αξίες.

  41. Ο/Η Po λέει:

    Κύριε Γιάννη Δενιμιώτη,
    Λέτε -και πολύ σωστά- ότι: «οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις σχέσεις τους…»

    κρίνετέ μας και εσείς με τη σειρά σας (αν έχετε τα κότσια) για τα γραφόμενά μας και όχι για την επωνυμία ή ανωνυμία μας. Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι όλοι οι πληβείοι αυτής της –μάλλον τυχαίας– χώρας, θεωρούνται ανώνυμοι, είτε χρησιμοποιούν το όνομά τους, είτε είτε ένα γοητευτικό ψευδώνυμο, μόνο οι επιφανέστεροι της Άξιας κοινωνίας μας, θεωρούνται Επώνυμοι από τη νομοθετική και κυρίως την εκτελεστική εξουσία

    Ο κος Παντερμαλής είναι πρόσωπο δημόσιο και σαν τέτοιο θα υποστεί την όποια καλή ή κακή άποψη του όποιου ανώνυμου ή επώνυμου πολίτη (δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Ευρ. Δικαστήριο, ψάξτε το, θα ωφεληθείτε), και εάν εσείς εκτιμήσατε δεόντως τον χαρακτηρισμό «ανθρωπάκι» το ίδιο κάνουμε κι εμείς με τον (ακόμα χειρότερο) χαρακτηρισμό «λογοκριτής» που σαν έννοια είναι ότι πιο απεχθές διαθέτει η -έστω κατ’ επίφαση- αστική μας δημοκρατία.

    Κύριε «επώνυμε» Γιάννη Δενιμιώτη, θα θέλαμε να διαβάσουμε εδώ τον δικό σας ορισμό περί Λογοκριτή και Λογοκρισία. Ιδού η Ρόδος…

    Δείτε την ουσία κύριέ μου και αφήστε κατά μέρους το υποτιμητικό : Μα τι λέτε τώρα; Περιμένετε τον κο Παντερμαλή να βγει και να διαψεύσει ότι γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο…

    Απαντώ:
    Μάλιστα κε Δενιμιώτη, να βγει και να πει σε κάποιο έντυπο τις απόψεις του, να απαντήσει σε οτιδήποτε ανακριβές λέγεται ή γράφεται από έλληνες πολίτες, πολίτες ισάξιοί του σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, το οποιοδήποτε οφίτσιο δεν προάγει κανένα υπεράνω των υπολοίπων.

  42. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Δενιμιώτη,
    με ρωτάτε γιατί κρύβομαι
    Γιατί έτσι θέλω
    Γιατί έτσι μου αρέσει
    Γιατί είμαι πολύ άσχημος
    Γιατί με καταδιώκουν οι δανειστές μου
    Γιατί ζούμε στην Ελλάδα
    Γιατί η Εκκλησία που βρίσκεται στο στόχαστρό μου΄συνδέεται αποδεδειγμένα με παραδικαστικά κυκλώματα
    Γιατή η πολιτική ηγεσία διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που κατά το Σύνταγμα (πρέπει να) είναι διακριτή Εξουσία
    Γιατί ο Γιοσάκης καταδίκαζε δημοσιογράφους και καθηγητές Πανεπιστημίου και ο Άγιος τ.Θεσσαλιώτιδος καταδίκαζε ακόμη και τ.μητροπολίτες
    Γιατί το συνηθίζουν χιλιάδες άνθρωποι με το δικαίωμα που τους δίνει η νομοθεσία
    Γιατί θαυμάζω τον Ροϊδη που έγραψε με ψευδώνυμο τις επιστολές ενός Αγρινιώτη
    Γιατί θαυμάζω τον Βολταίρο, τον Ρουσώ και δεκάδες άλλους απείρως καλύτερούς μου, που έλεγχαν ανώνυμα τις εξουσίες.

    Γράφω καλόπιστα, δημοσιεύουμε κάθε αντίλογο, με ενοχλούν οι λογοκριτές, οι πολιτικοί που υποκύπτουν στην Εκκλησία -και τι Εκκλησία Θεέ μου- οι πολυθεσίτες, οι χαμαιλέοντες, οι υπερκομματικοί, οι χειριστές μυστικών κονδυλίων, όσοι ανέρχονται παρά την αξία τους, οι παρεοκράτες και παρακαλώ να μην με ερμηνεύσετε και αποδώσετε αυθαίρετα τους τελευταίους χαρακτηρισμούς μου σε κάποιο πρόσωπο, είναι γενικοί, αφορούν πολλούς και διάφορους και το εννοώ απόλυτα αυτό που λέω.

    Λυπηθείτε με τώρα, έχασα εξ αιτίας σας ένα μπάνιο.
    Ο κ.Παντερμαλής και η κα Παναγιωταρέα είναι πολύ ισχυρά πρόσωπα, έχουν φωνή, οικονομική επιφάνεια, πρόσβαση στα ΜΜΕ και στις Εξουσίες, ικανή μόρφωση και λέγειν, πολύ καλή θέση στην κοινωνία και μπορούν κάλλιστα να απαντήσουν και να γελοιοποιήσουν όσους τους κατηγορούν άδικα. Δέχτηκαν πολλές επιθέσεις για διαφορετικούς λόγους από πολλές μεριές και απάντησαν ή θα απαντήσουν όπως κρίνουν.
    Διοχετεύστε τε το ελεγκτικό σας πάθος σε ισχυρότερες κατευθύνσεις από ένα ταπεινό μπλογκ και την υπερασπιστική σας διάθεση σε αδύναμους περιθωριακούς, αναξιοπαθούντες, μετανάστες κλπ που ζουν μια Κόλαση και δεν έχουν φωνή.

    Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να ασχοληθείτε μαζί μου.

    • Ο/Η vavou λέει:

      συμφωνώ με την συγκίνηση αυτής της θέσης, όχι όμως με τη θέση. Επίσης έχω να δηλώσω ότι αυτό το κείμενο είναι ένα ακατέργαστο ποίημα. Κύριε Ρο μου επιτρέπεις να το μεταμφιέσω σε κορυμβικό ποίημα?

      • Ο/Η Po λέει:

        Φίλε vavou, από εμένα είσαι ΟΚ – και μεγάλη μας τιμή, το υπέροχο όντως κείμενο είναι του συναδέλφου εκ Ληξουρίου κ. Λασκαράτου…

  43. Ο/Η Rodia λέει:

    Αναρωτιέμαι, τι έγινε πρώτα: η παρουσίαση του κ. Παντερμαλή από την κα Παναγιωταρέα στις εκπομπές της ή η καθηγητοποίηση(sic) της κας Παναγιωταρέα στο ΑΠΘ;
    Δεν είχα πονηρευτεί (τότε, παλιά) ώστε να κρατήσω αντίγραφα των εκπομπών.
    Το σχόλιο αυτό γίνεται επειδή ερευνώ αν ισχύσει και στη περίπτωση αυτή η παροιμία «τό’να χέρι νίβει τ’άλλο» -κλπ.

  44. Ο/Η Γιάννης Δενιμιώτης λέει:

    Κύριοι,

    Υπάρχει κι άλλη μια εξήγηση στο γιατί κρύβεστε: είναι εύκολο να πετάμε λάσπη και αφορισμούς με κουκούλα και χωρίς να το ξέρει ούτε η καθαρίστρια. Χρειάζεται κότσια για να το κάνει κάποιος επώνυμα – ευτυχώς αυτή η χώρα έχει ανθρώπους που το έκαναν αυτό σε δύσκολες εποχές όταν η διαφορετική άποψη τιμωρείτο αυστηρά – σ’ αυτούς οφείλετε την ελευθερία να κάνετε αυτό που κάνετε, ζητώ συγνώμη για το χώρο δε θα ξαναενοχλήσω.

  45. Ο/Η αλλενάκι λέει:

    Ακάκιε καλησπέρα , μήπως για τον Παρθενώνα στο Νάσβιλ το αρχικό λινκ που πρέπει να δίνεται είναι το:

    http://www.nashville.gov/Parthenon/index.htm,

    της πόλης του Νάσβιλ, όπου έχτισαν τη ρεπλίκα του Παρθενώνα και της χρυσελεφάντινης Αθηνάς; Τα έχω βγάλει και εγώ στο μπλογκ εδώ και δύο μηνες. Ο Παρθενώνας χρησιμεύει ως το επίσημο μουσείο της Πολιτείας του Τενεσί.

    Μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε να έρθει η επιχρυσωμένη ρεπλίκα της Χρυσελεφάντινης Αθηνάς Παρθένου στην Ελλάδα; Αφού είναι το μόνο άγαλμα-ρεπλίκα που υπάρχει σε πραγματική κλίμακα σε όλο τον κόσμο; Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι άλλο.

    Έχεις αναρτήσει ωραία δουλειά πάντως στο Picasa. Όταν λες Photoshop εννοείς ότι εσύ φώτισες ψηφιακά τις φωτό όπου ήταν σκοτεινά μέσα στον Παρθενώνα και μουντά στον ουρανό του Νασβιλ; Ή τα βρήκες στο Google; Εγώ το βρήκα τυχαία σε πλοήγηση στο Ίντερνετ!

    φιλικά, 🙂

    @αλλενάκι

  46. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aκούστε κ.Δενιμιώτη,
    από αυτά που γράφετε και από αυτά που υπερασπίζεστε, δεν φαίνεται να ανήκετε σε αυτούς που επώνυμα έγραψαν και ενήργησαν σε δύσκολες εποχές. Εννοώ δεν ανήκετε σε αυτό το στρατόπεδο. Αυτοί πολέμησαν τη λογοκρισία και αγωνίστηκαν για την ελευθερία της έκφρασης, για αξιοκρατία, για Ιστορία χωρίς λογοκρισία, για χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

    Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να απαντούν ψύχραιμα στις εναντίον τους επικρίσεις, ειδικά όταν αυτές είναι ορυμαγδός και επικαλούνται συγκεκριμένα γεγονότα. Ο έλεγχος είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Η σιωπή δείχνει η υπεκφυγή, ή φόβο, ή περιφρόνηση της κοινής γνώμης που δικαιούται να γνωρίζει. Ξέρετε από τη στιγμή που πολιτεύομαι, που δημοσιογραφώ, που διδάσκω, που ασκώ εξουσία ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, να δίνω εξηγήσεις, να μην αφήνω να αιωρούνται άδικες σκιές.
    Δεν απαντούν βέβαια τα δημόσια πρόσωπα στα εκατοντάδες μπλογκς, δεν είναι εφικτό, αρθογραφούν σε μια εφημερίδα, και απαντούν στους λίβελλους, στις φήμες και στην κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι γιατί η Δημοκρατόια είναι αυστηρή με τους ισχυρούς και απαιτεί τον έλεγχό τους.

    Για την ανωνυμία μου, αφού σας καλέσω
    1.να μελετήσετε την ιστορία της Ανωνυμογραφίας-διαβάστε τον υπέροχο πατριώτη τον Ανώνυμο τον Έλληνα που σέρνει τα εξ αμάξης στην Εκκλησία του Πατισάχ-και
    2.να μην πυροβολείτε τους Ανωνυμογράφους-έχουν γράψει Ιστορία-
    επειδή σας συμπάθησα θα γίνω πιό σαφής:

    Είμαι ντροπαλός, δεν μου αρέσει η δημοσιότητα, πάσχω από αγοραφοβία, εργάζομαι ως καμπανοκρούστης σε θαυματουργό προσκύνημα, σιτίζομαι παράλληλα ως ιεροψάλτης, ερανοσυλλέκτης, οργανωτής θαυμάτων, λειψανέμπορος, νεκροπομπός, επίτροπος, συμβολαιογράφος σε διαθήκες ετοιμοθάνατων πιστών-δωρητών, εκφωνητής του Ρ.Σ. της Εκκλησίας, κρατώ την ουρά του επισκόπου και ταυτόχρονα είμαι και νεωκόρος, φιλοδοξώ να εκλεγώ καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών και στο μέλλον ποιός ξέρει ίσως και μητροπολίτης Καπερναούμ και Νήσων και όπως καταλαβαίνετε, κωλύομαι να αποκαλυφθώ. Σας θυμίζω πως και ο Προκόπιος,έγραφε την Ιστορία του κρυφά, φοβούμενος την εκδίκηση των Αγίων
    Συμπαθάτε με λοιπόν.
    Καληνύχτα σας.

  47. Ο/Η laskaratos λέει:

    @Κύριοι,

    Υπάρχει κι άλλη μια εξήγηση στο γιατί κρύβεστε: είναι εύκολο να πετάμε λάσπη και αφορισμούς με κουκούλα και χωρίς να το ξέρει ούτε η καθαρίστρια@

    Αχ, η καθαρίστρια. Γιατί πιάσατε αυτή τη λέξη στο στόμα σας κ.Δενιμιώτη μου;
    Στη χώρα που βιτριολίστηκε η Κούνεβα και η φιλότιμη Αστυνομία μας δεν μπόρεσε να βρει άκρη;
    Μιλάνε για τέτοια πράγματα στη δικομματική μας Δημοκρατία των stage κ.Δενιμιώτη;
    Στο σπίτι του κρεμασμένου;

  48. Ο/Η χαρη λέει:

    αγαπητέ Λασκαράτε να μην ξεχάσω να πω ότι βρίσκω την στάση τού (απλώς…) συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη γενναία, τολμηρή, άξια μίμησης, και μακάρι να’χαν τα κότσια του και την συνέπεια που δείχνει α υ τ ό ς, (μεταξύ ιδεών, βιβλίων, έργων και (άλλων) πράξεων) και όλοι οι ά λ λ ο ι που είναι πολύ παραπάνω από «απλοί κουλτουριάρηδες» – είναι δλδ «ακτιβιστές» και τα τέτοια (νεότεροι πιθανώς στην ηλικία κιόλας, – και κάνουν και πολύ ντόρο γύρω από το πόσο επαναστάτες είναι)

    αλλά για ά λ λ ο λόγο μπήκα σήμερα (μού ‘χε μείνει φαίνεται απωθημένο από χτες, που δεν πρόλαβα) : είδα, με αφορμή τη συζήτηση για τη σχέση Παντερμ. – Παναγ., μια «αυτονόητη» τάση απαξίωσης τής Βικιπαίδειας από κάποιους εδώ: …μα, δεν νομίζω όμως να’ναι α κ ρ ι β ώ ς έτσι : εντάξει, μπορεί να περνανε και αρλούμπες για κάποιο διάστημα, και μόνο στο ελληνικό τμήμα νομίζω (που κι εγώ δεν το συμβουλευομαι σχεδόν ποτέ, και δεν το θεωρώ ιδιαιτερα αξιόπιστο) (βλέπετε δυστυχώς οι γενικές ιώσεις τής χώρας έχουν μολύνει περίπου τα πάντα…και δεν είναι ευπρόσιτα παντού τα εμβόλια) αλλά στο αγγλικό και το γερμανικό τουλάχιστον τμήμα που πηγαίνω εγώ, και έχω παρακολουθήσει και τά «παρασκήνια», δλδ τις «συζητήσεις» για το πώς γράφονται και καταλήγουν να εμφανιστούν τά λήμματα, πρέπει να πω ότι τις περισσότερες φορές μένω (ευχαρίστως) ξερή – με τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα τη σοβαρότητα (τις εξειδικευμένες γνώσεις) και την ευσυνειδησία όσων συμβάλλουν στα άρθρα που τ ε λ ι κ ά διαβάζουμε.
    Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι για πέταμα η Βικιπαίδεια. Το αντίθετο μάλιστα θα’λεγα : καλά θα κάναμε να ευχηθούμε όλοι και να προσπαθήσουμε κιόλας να γίνει καλύτερη, γιατί «αυτά τα καινούργια κόλπα τού ιντερνέτ» ανοίγουν πιστεύω π ο λ ύ μεγάλους δρόμους (στον τρόπο που εφεξής θα μάθουμε να «πηδάμε» τις αγκυλώσεις και τις βλακείες, και τήν αυτοϊκανοποιημένη ελληνική εσωστρέφεια, που οι ντόπιοι ιθύνοντες παν να μάς επιβάλλουν από τό σχολείο κιόλας, (για να μ ά θ ο υ μ ε μετά να ψηφίζουμε))

    καλές διακοπές και καλή ξεκούραση (αλλά – σάς αφήνουμε ; )στην ν. ελλάδα λοιπόν …

  49. Ο/Η χαρη λέει:

    (υγ στο προηγηθέν (μου!) : )

    Λασκαράτε, αφού σάς συγχαρώ για την μικρή «αποστροφή» τού λόγου σας, κάπου παραπάνω, σχετικά με τούς «ανώνυμους πληβείους» τής (παγκοσμίως αφανούς μολονότι επώνυμης) αυτής χώρας

    (όχι τίποτ’ άλλο, μάς τα’χουν πρήξει με την (αμετροεπέστατη) χρήση τής λ. «επώνυμος» επιτέλους – όπως και τής λέξης «τριανταεξάχρονη» ή «σαρανταπεντάχρονος» – ) να πω ότι όσοι τα βάζουν με τα ψευδώνυμα, καλά θα κάνουν να διαβάσουν λίγη ιστορία προηγουμένως… Άντε γιατί δεν έχει νόημα τώρα να κάθομαι να … απαριθμώ διάσημους και επώνυμους «ψευδώνυμους» – ο κ Βολταίρος τουλάχιστον από τήν ομήγυρη θα μέ καταλαβαίνει και θα’χει ξεραθει στα γέλια τώρα, υποθέτω… (αυτός κι αν φοβότανε στη ζωή του να μιλήσει καθαρά βέβαια…)

  50. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Το κείμενο που μειράστηκε την 2 Αυγούστου σε χιλιάδες επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης:

    Dear Friend,
    During your visit to the Museum, there is a film playing at the entrance for you to watch, made by Oscar winning director Costas Gavras. The film explains briefly the history of the Parthenon, from its glorious inception to the ruined condition you see today.
    In a certain scene, that is not available for you to watch right now, the film was depicting some early Christians smashing and devastating the sculptural decoration of the Parthenon, in order to convert this Temple of the Hellenic religion into a church of their own religion. Since early christians believed that the statues of Our Gods were residences of demons, they summarily destroyed them…

    περισσότερα, και φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ:

    http://www.schizas.com/site3/component/option,com_content/Itemid,200/catid,22/id,1029/view,article/

    Έτσι για να καταλαβαίνουμε γιατί άλλαξε στάση το Μουσείο.

  51. Ο/Η espectador λέει:

    Κυριε Δενιμιωτη

    Η «αντιπαραυεση» σας με τον κ.Λασκαρατο μου θυμιζει εκεινο το παλιο ανεκδοτο που τελειωνε…αλλα ουσιαστικα εκει αρχιζε κιολας με την «διασημη» φραση….»Καλα και εσεις γιατι βασανιζετε τους μαυρους»?

  52. Ο/Η Άνθιμος λέει:

    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=430
    ΑυγΠέμπτη13

    Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen.gr RSS | Σχετικά με το AMEN | Σύνδεσμοι | Αρχείο | Επικoινωνία

    Ειδήσεις / Εκκλησία της Ελλάδος / Αρχιεπισκοπή Αθηνών
    Η «σιωπή» της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας
    Τελευταία Ενημέρωση: Aug 12, 2009
    Hits: 267 Share | | Εκτύπωση Αποστολή

    του Νίκου Παπαχρήστου

    Όταν ανακαινιζόταν προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στην αρχιεπισκοπική «αυλή». Το υψηλό κόστος και η ιδιαίτερα κομψή αισθητική της διακόσμησης των εσωτερικών της χώρων είχαν συζητηθεί ευρέως. Η παραμελημένη και από τον χρόνο «ξεθωριασμένη» αστική κατοικία του Παλαιού Ψυχικού «μεταμορφώθηκε» σε ένα αρχοντόσπιτο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις χωρίς ποτέ να χάσει την κλασική δυναμική της. Σύντομα εντάχθηκε στα «σύμβολα» της αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου αφού έγινε σημείο αναφοράς Ιεραρχών και λαϊκών. Στους χώρους της συνευρέθηκαν κορυφαίοι παράγοντες της χώρας, έγιναν συσκέψεις, αντιμετωπίστηκαν κρίσεις, πάρθηκαν αποφάσεις. Δύο χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες, η κατοικία της Εθνάρχου Μακαρίου υποδεχόταν τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των κομμάτων και δεκάδες πολιτικούς, προκαθημένους Εκκλησιών, ιεράρχες, απλούς κληρικούς και πιστούς προκειμένου να ευχηθούν στον ασθενή Αρχιεπίσκοπο «να πάνε όλα καλά στις ΗΠΑ, να πετύχει η μεταμόσχευση, να γυρίσετε σύντομα κοντά μας». Εκεί, στον δεύτερο όροφο της, ο οικοδεσπότης της, μετά την επιστροφή του από το Μαϊάμι, πέρασε στιγμές αγωνίας, έδωσε την σκληρότερη μάχη της ζωής του, άφησε την τελευταία του πνοή.

    Σήμερα η Αρχιεπισκοπική κατοικία, στο Παλαιό Ψυχικό, στέκεται «σιωπηλή». Τα δένδρα που δημιουργούσαν ένα φυσικό πράσινο φράχτη έχουν ξεραθεί και κοπεί με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατή στους διερχόμενους από την λεωφόρο Κηφισίας. Τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά, οι θάμνοι έχουν «αγκαλιάσει» την κεντρική είσοδο, οι σημαίες της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής έχουν ξεθωριάσει, μια χοντρή αλυσίδα κλείνει την πόρτα του πάρκινγκ, το φυλάκιο του αστυνομικού φρουρού στέκεται έρημο και σκονισμένο. Ένα χειρόγραφο κολλημένο στο τζάμι του, με πληροφορίες για τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει την φροντίδα των σκυλιών του μακαριστού, κάποιες γενικές οδηγίες ασφαλείας και τα τηλέφωνα των αστυνομικών της προσωπικής ασφάλειας του, απομεινάρι και αυτό της τελευταίας και πιο πικρής περιόδου στην πρόσφατη ιστορία του αρχοντικού. Το μόνο που θυμίζει τον παλαιό του ένοικο είναι ο περίτεχνος θυρεός με τα αρχικά «ΑΧ», δηλαδή αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που βρίσκεται στο κάγκελο που περιτριγυρίζει το στέγαστρο πάνω από την κεντρική είσοδο της κατοικίας.

    Ποια θα είναι η τύχη της;

    «Οι αρχιεπισκοπική κατοικία φροντίζεται. Και το σπίτι εξωτερικά είναι σε άριστη κατάσταση αλλά και ο κήπος φροντίζεται. Δεν το έχει εγκαταλείψει κανείς αλλά λόγοι διαχείρισης και, κυρίως, ασφάλειας επιβάλουν να παραμένει κλειστό» σχολιάζει στέλεχος της Αρχιεπισκοπής.

    Οι χώροι της παραμένουν ανέγγιχτοι. «Το σπίτι δείχνει να περιμένει τον ιδιοκτήτη του να επιστρέψει. Όλα όσα βρήκε και κατέγραψε η επιτροπή όταν αποσφραγίστηκε, βρίσκονται στην θέση τους» δηλώνουν πρόσωπα που την έχουν επισκεφθεί.

    Ωστόσο περίπου ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και 14 μήνες μετά την αποσφράγιση και καταγραφή της επίπλωσης, των διακοσμητικών και προσωπικών αντικειμένων, άγνωστο παραμένει το μέλλον της κατοικίας του Ψυχικού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή έκανε γνωστό πως δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την κατοικία του Ψυχικού και εγκαταστάθηκε στο μικρό διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου της Αρχιεπισκοπής στην Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα. Οι αρχικές σκέψεις για μετατροπή της επίσημης αρχιεπισκοπικής κατοικίας σε χώρο φιλοξενίας επίσημων προσκεκλημένων της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται να μην βρίσκουν ανταπόκριση.

    Ο κ.Ιερώνυμος δέχεται εισηγήσεις να διατηρήσει την αρχιεπισκοπική κατοικία ως μουσείο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων της αρχιεπισκοπής. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που αφήνουν να εννοηθεί πως το ακίνητο θα μπορούσε να ενοικιασθεί ή ακόμα και να πωληθεί. Η Μονή Πεντέλης πάντως περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου.

    «Η κατοικία αυτή, από την δεκαετία του ’40, έχει συνδεθεί με τους αρχιεπισκόπους Δαμασκηνό, Σπυρίδωνα, Σεραφείμ και Χριστόδουλο. Είναι ένα κομμάτι της εκκλησιαστικής μας ιστορίας που δεν επιτρέπεται να διαγραφεί» σημειώνει συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου και προσθέτει: «Βεβαίως έτσι όπως είναι σήμερα είναι απόλυτα ταυτισμένη με τον τελευταίο ένοικο της, μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ενδεχομένως να αξιοποιηθεί για έναν συνδυασμό δράσεων ώστε να διαφυλαχθεί η μνήμη των αρχιεπισκόπων που διέμειναν σε αυτήν αλλά και να είναι δυνατή η χρήση κάποιων χώρων της όπως οι κήποι της που θα μπορούσαν να γίνονται εκδηλώσεις της νεολαίας της Αρχιεπισκοπής».

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζεται η πιθανότητα να συγκεντρωθούν αντικείμενα των τεσσάρων αρχιεπισκόπων που χρησιμοποίησαν την κατοικία, όπως χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, στολές, μπαστούνια, εγκόλπια προκειμένου να εκτεθούν, εφόσον διαμορφωθούν κατάλληλα ορισμένοι εσωτερικοί χώροι της κατοικίας. «Θα είναι ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, μια επαφή με την σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία μας, μια ξεχωριστή εμπειρία ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που τόσο αγάπησε ο μακαριστός Χριστόδουλος» δηλώνει στο Amen.gr ενθουσιασμένος με την σκέψη Ιεράρχης που συνδέθηκε με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο.

    «Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να αφήσουν το δωμάτιο του αρχιεπισκόπου όπως ήταν την στιγμή που “έφυγε”» προτείνει ένα από τα πνευματικά παιδιά του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που βρέθηκε στην κατοικία την ημέρα που αποσφραγίστηκε, στις 10 Ιουνίου 2008.

    «Όταν ανοίξαμε την πόρτα του υπνοδωματίου του ήταν λες και ο χρόνος γύρισε σε εκείνες τις δραματικές στιγμές. Ήταν συγκινητικό, συγκλονιστικό. Πάνω στο κομοδίνο, δίπλα από το κρεβάτι του, βρήκαμε το ποτήρι με την πορτοκαλάδα που του προσφέραμε το τελευταίο βράδυ. Ο χυμός είχε πια αφυδατωθεί. Δίπλα του ένα ύψωμα από την τελευταία λειτουργία που τελέσαμε εκεί. Το κρεβάτι του στρωμένο, στον καλόγηρο κρέμονται ακόμα οι πιτζάμες του και στον τοίχο οι εικόνες της Παναγίας και του προστάτη του Αγίου Χριστοδούλου. Στα ράφια βρέθηκαν ξενόκουμπα, πένες, στυλό και μερικά βιβλία».

    Όμως για ποιο λόγο καθυστερεί η οποιαδήποτε απόφαση που θα καθορίσει την τύχη της αρχιεπισκοπικής κατοικίας;

    Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση οφείλεται στην ερμηνεία της διαθήκης του μακαριστού αρχιεπισκόπου σύμφωνα με την οποία κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του όπως άμφια, μήτρες ή εγκόλπια θα παραδίδονταν σε πνευματικά του τέκνα.

    «Έπρεπε να καθοριστούν ποια είναι αυτά ώστε να ακολουθηθεί η οριστική διαδικασία παράδοσής τους. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο έκανε μια γραπτή πρόταση στους εκτελεστές της διαθήκης, Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο και πατέρα Θωμά Συνοδινό και αναμένουμε την απάντηση τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από εκεί και πέρα οι όποιες αποφάσεις για τον τρόπο αξιοποίησης της αρχιεπισκοπικής κατοικίας ανήκουν αποκλειστικά στον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» δηλώνει στο amen.gr στέλεχος της Αρχιεπισκοπής.

    Πάντως πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις των εκτελεστών της διαθήκης του μακαριστού Χριστόδουλου αφήνουν να εννοηθεί πως οι δύο κληρικοί έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί επακριβώς η τελευταία επιθυμία του διαθέτη.

    Η διαθήκη του Μακαριστού Χριστόδουλου

    Η Διαθήκη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που δημοσιεύθηκε μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο του με εντολή του διαδόχου του, φέρει ημερομηνία 15 Μαΐου 2007, δηλαδή πριν καν διαγνωσθεί το πρόβλημα της υγείας του. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

    «1. Άπαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα καταλληλότερα να τοποθετηθούν εις το υπό σύστασιν εκκλησιαστικόν μουσείον.
    2. Άπαντα τα βιβλία μου αφήνω επίσης εις την Ι. Α. Α. διά να απαρτίσουν την πρώτη προίκα της υπό σύστασιν εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης δι’ ην προωρείται το εν Ψυρρή αναπαλαιωθέν ήδη κτίριο του ποτέ κακουργοδικείου.
    3. Άπαντα τα κινητά της κατοικίας μου εν Πλάκα και εν Π. Ψυχικώ ανήκοντα εις εμέ καταλείπω εις το υπό σύστασιν κατά τα άνω εκκλησιαστικό μουσείον.
    4. Τα ατομικά μου είδη (ράσα κ.λπ.) να κατανεμηθούν ανά εν εις τους καλούς μου συνεργάτες εις την διοίκησιν και την ιεραποστολήν.
    5. Η επίπλωσις των δύο κατοικιών μου ανήκει εις την Ι. Α. Α.
    6. Επαναλαμβάνω ότι χρήματα δεν έχω. Εξαιρέτως εις τον πολύτιμον επί πολλά έτη υπηρετήσαντά με Πρωτοσύγκελλον π. Συνοδινόν αφήνω ένα σετ εγκολπίου και σταυρού. Υπήρξεν πιστός, έντιμος, αδέκαστος, δίκαιος, ισχυρός κατά την θέλησιν.
    7. Οσα τινά χρήματα ευρεθούν τυχόν εις τα θυλάκιά μου να δοθούν εις αυτόν. Ο αδερφός μου Ιωάννης έχει τα προς το ζην αναγκαία εκ της συντάξεως του.
    8. Εις τον αφοσιωμένον μέχρι τέλους διακονήσαντά με μετ’ αυταπαρνήσεως παραδειγματικής, Βρεσθένης Θεόκλητον αφήνω μιαν πλήρη στολήν. Και την ευχήν μου.
    9. Ανά εν εγκόλπιον να δοθεί ως ενθύμιον εις τους π. Επιφάνιον, Ιωαννίκιον και Ανθιμον. Πάντα τα εξαιρέτως δωρούμενα αφαιρούνται εκ του καταλόγου των προς το εκκλ. Μουσείον προοριζόμενα.
    10. Το αρχείον μου αποτελούμενον από χιλιάδας δημοσιευμάτων, επιστολών, φακέλων κ.λπ. το οποίον έχει ηλεκτρονικώς ταξινομηθή αφήνω εις τον π. Θωμάν προς αξιοποίησιν.
    Εκτελεστάς αφήνω τους α) Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητον και π. Θωμά Συνοδινόν».

    Τι βρέθηκε κατά την αποσφράγιση της κατοικίας του Ψυχικού

    Χρυσά και ασημένια αντικείμενα, πίνακες και έργα τέχνης, μεταξωτά χαλιά, βαρύτιμα έπιπλα αλλά και ιερές εικόνες, σταυροί, δεκάδες χρυσοποίκιλτα άμφια και περίτεχνα εγκόλπια, εκατοντάδες βιβλία και προσωπικά είδη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου βρέθηκαν στην επίσημη αρχιεπισκοπική κατοικία του Ψυχικού. Η συνολική αξία των αντικειμένων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η κατοικία αποσφραγίστηκε στις 10 Ιουνίου 2008 και χρειάσθηκαν σχεδόν δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής όλων των αντικειμένων που περιλαμβάνει. Το μεγαλύτερο μέρος των προσωπικών ειδών του κυρού Χριστόδουλου θα μεταφερθεί σε ένα διατηρητέο κτήριο, στην Πλάκα, όπου θα στεγαστεί το υπό ίδρυση Μουσείο «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

    «Όταν αντικρίσαμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, μετά την αποσφράγιση, είχαμε την αίσθηση ότι όλα βρισκόντουσαν στην θέση τους. Δεν φαινόταν να είχε λεηλατηθεί» επισημαίνει ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε στην αποσφράγιση της αρχιεπισκοπικής κατοικίας.

    Τότε την είσοδο της κατοικίας της Εθνάρχου Μακαρίου πέρασαν μια δικαστική λειτουργός, μια συμβολαιογράφος, ο διοικητής Ασφαλείας Φιλοθέης, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και της Μονής Πεντέλης- που της ανήκει το ακίνητο- στέλεχος της Εφορείας, δύο εκτιμητές και δύο δικηγόροι καθώς και οι εκτελεστές της διαθήκης του μακαριστού αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και π.Θωμάς Συνοδινός.

    «Με ιδιαίτερη επιμέλεια, προσοχή αλλά και σεβασμό καταγράφηκαν όλα όσα βρέθηκαν και συντάχθηκαν ειδικά πρακτικά. Εκείνες τις ημέρες για κάθε αντικείμενο γινόταν και μια πρώτη εκτίμηση της αξίας του. Προφανώς βέβαια τα περισσότερα από αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική αξία» τονίζει. Χρειάσθηκαν να συμπληρωθούν δεκάδες χειρόγραφες σελίδες με τα αντικείμενα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ενώ όλοι οι χώροι προηγουμένως φωτογραφήθηκαν. Στο ισόγειο της κατοικίας όπου βρίσκεται το σαλόνι, η τραπεζαρία και ένα μικρό παρεκκλήσιο βρέθηκαν πολλοί επίχρυσοι και ασημένιοι δίσκοι, πολυθρόνες εποχής, χειροποίητα χαλιά και έπιπλα.

    «Κάποια από τα έπιπλα ανήκουν στην Μονή Πεντέλης ενώ τα περισσότερα τιμαλφή όπως χρυσά και αργυρά αντικείμενα αποτελούν δώρα προσωπικοτήτων στον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο» θυμάται το μέλος της επιτροπής που αποσφράγισε την αρχιεπισκοπική κατοικία και προσθέτει: «Μεταξύ άλλων βρέθηκαν δύο ασημένια ποτήρια στολισμένα με πολύτιμους λίθους που είχε προσφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και δύο δισκοπότηρα που του δώρισε ο Πάπας Βενέδικτος κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό το 2006».

    Επίσης καταγράφηκαν και επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη τους, το Μουσείο Μπενάκη, 4 πίνακες ζωγραφικής και 6 γκραβούρες που είχαν παραχωρηθεί για τη διακόσμηση της κατοικίας. Στο παρεκκλήσιο φυλάσσονται ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά καθώς και περίτεχνες εικόνες με σμάλτο και ασήμι ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου, σύμφωνα με πληροφορίες, φυλάσσονται περίπου 50 χειροποίητες αρχιερατικές στολές, 12 Μήτρες και περισσότερες από 20 ποιμαντορικές ράβδοι. Ενώ σε ένα δεύτερο βεστιάριο το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο, στα ιδιαίτερα αρχιεπισκοπικά διαμερίσματα, κατά πληροφορίες βρέθηκαν περισσότερα από 140 ζευγάρια μανικετόκουμπα – κάποιες άλλες πηγές τα ανεβάζουν στα 600- καθώς επίσης και περίπου 100 περίτεχνα εγκόλπια μεταξύ των οποίων 8 ολόχρυσα.

    «Είναι όλα τακτοποιημένα και μάλιστα στα περισσότερα που ήταν δώρα υπάρχει γραμμένο στο κουτί και το όνομα του δωρητή» σημειώνει κληρικός που διακόνησε τον κυρό Χριστόδουλο.

    Επίσης καταγράφηκαν περίπου 40 αρχιερατικά μπαστούνια με λαβές από χρυσό, ασήμι και σμάλτο. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται και το προσωπικό γραφείο που χρησιμοποιούσε ο αοίδιμος αρχιεπίσκοπος. Πάνω στο τραπέζι τοποθετημένοι προσεκτικά αρκετοί αργυροδεμένοι σταυροί ευλογίας, ρολόγια, πένες και στυλό, παλαιά σημειώματα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του. Στο γραφείο του μακαριστού αρχιεπισκόπου βρέθηκε και ένα χρηματικό ποσό περίπου 28 χιλιάδων ευρώ τα οποία σύμφωνα με τη διαθήκη του κληρονομεί ο στενός του συνεργάτης π. Θ. Συνοδινός. Τα εκατοντάδες βιβλία του θα μεταφερθούν, όπως ζητάει με τη διαθήκη του, στο κτίριο του παλαιού Κακουργιοδικείου στου Ψυρρή όπου θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής.

    «Αν η κατοικία παραμείνει κλειστή και δεν αξιοποιηθεί τότε τα έπιπλα θα απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας. Κάποια θα επιστραφούν στην Μονή Πεντέλης ενώ τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν στην Αρχιεπισκοπή είτε σε προσωρινούς χώρους φύλαξης μέχρι να γίνει το εκκλησιαστικό μουσείο που επιθυμούσε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος» εξηγεί στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες της αρχιεπισκοπικής κατοικίας είναι του Νίκου Παπαχρήστου

  53. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Φίλε Λασκαράτο,

    Εγώ το μπάνιο μου δεν το έχασα, γι αυτό απαντώ με χρονική καθυστέρηση.

    Τον Τριαρίδη τον ξέρω, τον διαβάζω και τον εκτιμώ. Η αντίρρησή μου αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη του δήλωση.

    Ναι, είμαι φιλελεύθερος (liberal, όχι libetrarian) ναι, είμαι αντίθετος στον εθνικισμό και στα πολεμικά παιχνίδια, ναι, πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις αδιαφανείς πολεμικές δαπάνες για «εθνικούς λόγους» και πιστεύω ότι πρέπει να αποκτήσουμε έναν εκπαιδευμένο, αποτελεσματικό και 100% επαγγελματικό στρατό και κανένας να μην είναι υποχρεωμένος να πάει.

    Ώσπου να γίνουν αυτά όμως, επειδή ο στρατός είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, και επειδή σε αυτή τη χώρα έχω σπίτι, δουλειά και οικογένεια, είμαι αλλεργικός στις γενναίες πράξεις συνείδησης έντιμων ανθρώπων που απολαμβάνουν την ασφάλεια και την ειρήνη ασκώντας κριτική και αρνούμενοι να κάνουν αυτό που κάνουν χιλιάδες λιγότερο προνομιούχοι από αυτούς.

  54. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Στα γραφόμενα σου Λασκαράτε οι πρωταγωνιστές του σήριαλ χαρακτηρίζονται ως ‘εξαίρετοι επιστήμονες’ που ‘ διαθέτουν τεράστιο ηθικό και επιστημονικό κύρος παγκόσμιας εμβέλειας’. Επιλέγω να αγνοήσω αυτά τα παραδείγματα συντακτικής δεοντολογίας (που δεν σε τιμούν), τα άλλα άσχετα για εξωσχολικές δραστηριότητες, και να επικεντρωθώ στην κεντρική ιδέα: αυτό που αναφέρεις ως «άνθρωπο της εποχής του» ή, όπως θα προτιμούσα να τον αποκαλέσω εγώ «τον άνθρωπο πολλαπλών χρήσεων».
    Ο πρωταγωνιστής σου λοιπόν Λασκαράτε επέλεξε να αντιπαρατεθεί σε επιφανείς αρχαιολόγους ( Ντούμας, Παπαθανασόπουλος, Δοντάς), να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Κωνταντινίδη,, Κονδύλης, Προβελλέγγιο, (‘αυτοί είναι εστέτ και μίζεροι’), να μην εισακούσει την αρνητική θέση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων (ICOMOS) και της σύσσωμης διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, να μην λάβει υπόψη τους καλλιτέχνες που επιχείρησαν με δήλωση στον τύπο να αποτρέψουν το κακό, ούτε και τις θέσεις της Αριστεράς που αντιδρούσε. (…‘αυτοί είναι παλαιολιθικοί’). (ΤΑ ΝΕΑ 21/5/2003).
    Παίζοντας πρίμο σιγόντο στον πολιτικό των πολιτικών, τον μεταμοντέρνο πολυσυλλεκτικό υπουργό Πολιτισμού, τον «συνταγματολόγο», δεν σταμάτησε μπροστά σε τίποτα για να προωθήσει το «έργο». (Πρόσφατα μάλιστα, το Ρωμαίικο του απένειμε αργυρό μετάλλιο!)
    Πιο ήταν το αποτέλεσμα; Έχουμε σήμερα ένα κομμάτι από το Manhattan δίπλα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης να επιχειρεί, (κάνοντας χρήση της μεταμοντέρνας αργκό) να συνομιλήσει με τον Παρθενώνα’. Το πρόβλημα είναι ότι του μιλάει σε ξένη γλώσσα. Μιλάμε εδώ για χρηστική αρχιτεκτονική με την δική της αισθητική, αρχιτεκτονική πολλαπλών χρήσεων, πρωτίστως εμπορικών, που έχει καθιερωθεί διεθνώς σε μεγάλα αστικά κέντρα για οικονομικούς λόγους. Έχει την δική της εξωτερική αισθητική ‘κουρτίνας’. Την εσωτερική διαρρύθμιση και αισθητική την αποφασίζει ο πελάτης κατά παραγγελία.
    Παρακάμπτοντας το θέμα της χωροθέτησης του έργου, η ευθύνη του Δημοσίου στο πρόσωπο του κ. Παντερμαλή ήταν να υποβάλλει στον αρχιτέκτονα μια προκαταρκτική Μουσειολογική Μελέτη *apriori*, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η από γεωμετρικής τουλάχιστον πλευράς διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων. Χτίζοντας χωρίς προδιαγραφές των εσωτερικών χώρων, με εξαίρεση τον τρίτο όροφο όπου επαναλαμβάνεται η κάτοψη του Παρθενώνα, ο αρχιτέκτων είχε την δυνατότητα να προχωρήσει κατά βούληση και κατ’ οικονομία. . (Θα ήταν ενδιαφέρον μάλιστα να μάθουμε αν υπήρξε καν Κτιριολογικό Πρόγραμμα!)
    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ,

    http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=4133

    η Μουσειολογική Μελέτη παρουσιάστηκε κατόπιν εορτής!
    Τα ΜΜΕ παρουσίασαν το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως ως ένα μουσείο ΄διεθνούς εμβέλειας’. Το επισκέφτηκα επανειλημμένως. Με εξαίρεση τον τρίτο όροφο, όπου και εκεί υπάρχουν ελλείψεις, οι άλλοι χώροι με κανένα τρόπο δεν είναι αποδεκτοί. Σοβαρά προβλήματα με τον φωτισμό που προέρχεται από τα πλάγια, ακριβώς πίσω από τα εκθέματα και σε τυφλώνει. Αλλόκοτη διαρρύθμιση χώρων, τεράστιες κυλινδρικές κολόνες πού υποσυνείδητα δημιουργούν την εντύπωση βιομηχανικού κτιρίου, («Δάσος κιόνων» το αποκάλεσε ο Νίκος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), γενική χρήση ακάλυπτου τσιμέντου παντού. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, , ο τόπος και ο χώρος όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Ναού της Απτέρου Νίκης είναι κατά την γνώμη μου σκανδαλώδης. Το ίδιο αφορά και τις Καρυάτιδες! Δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα προστασίας των εκθεμάτων. Και άλλα πολλά.
    Θα ήταν ίσως άδικο να κριθεί ο κ. Παντερμαλής in vacuum. Ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα έργο μέσα στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αν όμως διέθετε το ‘τεράστιο ηθικό και επιστημονικό κύρος παγκόσμιας εμβέλειας’ που επιεικώς του προσάπτεις, πριν καταστεί κομπάρσος του Βενιζέλου θα υπέβαλλε την παραίτηση του. Γιατί αντί για να επιταχύνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το κτίριο που μας κληροδότησε, και ο τρόπος που το διαχειρίζεται όπως μας υπενθύμισε η υπόθεση Γαβρά, εγγυάται ακριβώς το αντίθετο.

  55. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αγαπητοί Ροδιά, espectador, Χάρη, σας ευχαριστώ.
    Χάρη να αποδώσω τα του Καίσαρος. Το απόσπασμα για τους πληβείους δεν το έγραψα εγώ, γράφτηκε δια χειρός και πληκτρολογίου κ.Ροϊδη.

    Aγαπητέ Δρα Νο,
    υποτιμάς την ατομική δράση φωτισμένων ανθρώπων, που σαν liberal έπρεπε να την εκτιμάς.

    Με την ευκαιρία η διεύθυνση του κ.Τριαρίδη, είναι:
    http://www.triaridis.gr

    Ακάκιε,
    νομίζω πως με παρεξήγησες.

    @Στα γραφόμενα σου Λασκαράτε οι πρωταγωνιστές του σήριαλ χαρακτηρίζονται ως ‘εξαίρετοι επιστήμονες’ που ‘ διαθέτουν τεράστιο ηθικό και επιστημονικό κύρος παγκόσμιας εμβέλειας’. Επιλέγω να αγνοήσω αυτά τα παραδείγματα συντακτικής δεοντολογίας (που δεν σε τιμούν), τα άλλα άσχετα για εξωσχολικές δραστηριότητες, και να επικεντρωθώ στην κεντρική ιδέα: αυτό που αναφέρεις ως «άνθρωπο της εποχής του» ή, όπως θα προτιμούσα να τον αποκαλέσω εγώ «τον άνθρωπο πολλαπλών χρήσεων»@.

    Κάποιοι άλλοι, λιγότερο καλόπιστοι από εσένα όπως ο κ.Δενιμιώτης ώτης το εξέλαβαν ως ειρωνία.
    Ομολογώ πως πρέπει να γίνομαι πιό σαφής.

  56. Ο/Η pornogeros λέει:

    Μια απορία έχω.
    Αντί να εμπλακεί ο Γαβράς σε συνδιαλαγή με τους λογοκριτές του, δεν θα ήταν καλύτερο (και αξιοπρεπέστερο) να κάνει τα παρακάτω?
    – Να απαγορεύσει την περαιτέρω προβολή του και να μηνύσει τους λογοκριτές.
    – Να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε και να τους σιχτιρίσει
    – Να τους ξεφτιλίσει με έντονο τρόπο διεθνώς, ξεμπροστιάζοντας τη θεοκρατία αλλά και την αναξιοκρατία που κυριαρχεί στην ελλάδα
    – Να πάψει τελικά να ασχολείται μαζί τους διακόπτοντας κάθε επαφή

  57. Ο/Η Βλαδίμηρος λέει:

    Κατ’ αρχήν να ευχηθώ καλά μπάνια* και να ευχαριστήσω για την ωραία ανάρτησή σας.
    Σχετικά με τη σχέση Δ.Π – Α.Π.:
    Δεν είναι (πλεόν) σύζυγοι. Υπήρξαν παντρεμένοι [χωρίς την ευλογία της αγαπητής τους εκκλησίας(;)] και πριν μερικά έτη χώρισαν.
    Κατά τη διάρκεια της ευδόκιμης βουλευτικής θητείας του Δ.Π. άρχισε και η (σημαντικότατη δια την επιστήμη και την πατρίδα) ακαδημαϊκή καριέρα της Α.Π.
    [Θυμίζω ότι εκείνη την περίοδο ελάμπρυνε την ανώτατη παιδεία της χώρας μας και ο επίσης αξίως και αξιοκρατικώς βεβαίως-βεβαίως πανεπιστημιακός Στ.Ψυχάρης – για να αποκτήσει και το τυπικό προσόν του καθηγητού που του έλειπε για να γίνει διοικητής του περιβολιού της Παναγιάς).
    Θυμίζω το ωραίον και εύστοχον σύνθημα:
    Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα,
    έγινε καθηγήτρια ως κι η Παναγιωταρέα!

    *(και χωρίς άλλες απώλειες των προγραμματισμένων θαλασσίων λουτρών υμών).

  58. Ο/Η Σεξ με τη γραμματέα μου λέει:

    Bαρθολομαίο-Γείτονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
    έδωσε ο Χριστοφοράκος

    Μισά-μισά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δίναμε τις μίζες, λέει ο Μ. Χριστοφοράκος και κατονομάζει τους κομματικούς ταμίες Ι. Βαρθολομαίο και Κ. Γείτονα ως αποδέκτες των ενισχύσεων. Αμηχανία σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

    Ονόματα, διευθύνσεις και ποσά τα οποία έδωσε η Siemens στους ταμίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ Ι. Βαρθολομαίο και Κ. Γείτονα το 2003 για να πάρει δουλειές από το Δημόσιο και να προωθηθεί το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας C41 κατέθεσε στη γερμανική δικαιοσύνη ο Μ. Χριστοφοράκος.

    Η κατάθεση του πρώην γεν. διευθυντή της Siemens τού κόστισε την καταδίκη του στη Γερμανία, με συνέπεια να μην μπορεί να δικαστεί για τα ίδια αδικήματα στην Ελλάδα. Θα δικαστεί, όμως, για αδικήματα που αφορούν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου του 2003, καθώς το Εφετείο Μονάχου αποφάσισε την έκδοσή του στη χώρα μας.

    Μετά την κοινοποίηση της κατάθεσης Χριστοφοράκου στην ελληνική δικαιοσύνη και τη δημοσιοποίησή της, σε Μαξίμου, Ρηγίλλης και Ιπποκράτους έχει πέσει παγωμάρα. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ περιορίζονται να αποποιούνται ευθυνών και να δείχνουν ο ένας τον άλλον.

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=482157

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/08/2009_292448

  59. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Φίλε Λασκαράτο,

    Την ατομική δράση φωτισμένων ανθρώπων την εκτιμώ και τη θαυμάζω. Τις επικοινωνιακές φούσκες φωτισμένων ανθρώπων δεν αντέχω.

  60. Ο/Η Γιαννα λέει:

    Ακάκιε τα μακαρόνια να είναι ΜΙΣΚΟ

  61. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aγαπητέ μου Δρα,
    ο αντιμιλιταρισμός δεν πουλάει στην Ελλάδα, μια χώρα που κυνηγάει τους αντιρρησίες συνείδησης, έστω και ήπια τώρα πιά. Στην Ελλάδα πουλάει ο πιό χυδαίος πατριωτισμός, αυτός που βλέπει παντού εχθρούς και πλουτίζει τους μιζαδόρους των εξοπλισμών και τον συμπαρομαρτούντα συρφετό πατριωτών, υπουργικών φίλων κλπ. Εδώ ισχύει η ρήση του Αμερικανού Samuel Johnson (1775)
    Patriotism is the last refuge of a scoundrel
    Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων.

  62. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην Ελλάδα όλοι δηλώνουν πατριώτες και όλοι κοιτάνε να κλέψουν το κράτος και να βολέψουν τους κανακάρηδές τους με μια καλή μετάθεση στο στρατό ή ακόμα καλύτερα με μια νομότυπη απαλλαγή. Με τη ρήση του Τζόνσον συμφωνώ και την χρησιμοποιώ καθημερινά. Ωστόσο έχω το κουσούρι να ζω στον πραγματικό κόσμο και όχι σε ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα που υπάρχει μέσα στο κεφάλι μου. Και στον πραγματικό κόσμο το κράτος σου δίνει κάποιες παροχές και ζητάει από εσένα κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι να πας στο στρατό, που είναι αναγκαίο κακό. Με όλη τη μαλακία που δέρνει κράτος και στρατό. Οι αντιρρησίες συνείδησης κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπηρετούν κοινωνική θητεία ίσου χρόνου με την στρατιωτική, και να τελείωνε εκεί η ιστορία, αλλά ο τυφλός εθνικισμός τους κυνηγάει και αφήνει ανενόχλητους τους λουφαδόρους γόνους της «ανώτερης» τάξης. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά.

    Αυτό όμως που με κούρντισε ήταν η υπερβολική και υστερική αντίδραση σε ένα τυπικό χαρτί για μια επίσκεψη τριών ωρών (!) που πήραν άλλοι χίλιοι. Έλεος πια με την επαναστατική γυμναστική. Αν αφαιρέσεις το ιδεολογικό περίβλημα, οι μέθοδος και η ένταση της αντίδρασης είναι ακριβώς η ίδια με του Έβερτ απέναντι στον πίνακα του Κορντιέ. Βρήκαμε ευκαιρία να ξεσπαθώσουμε.

  63. Ο/Η vavou λέει:

    Έλλη Στάη
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
    Η Έλλη Στάη γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1954 στην Αθήνα. Είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια ειδήσεων.

    Η καταγωγή της είναι από τη Λευκάδα. Είναι απόφοιτη του Αρσακείου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία. Για λίγο διάστημα άσκησε κανονικά τη δικηγορία. Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Μεσημβρινή και Ακρόπολη. Εκεί έκανε και το πρώτο της πρωτοσέλιδο, εξασφαλίζοντας αποκλειστική συνέντευξη από τον «μύθο» της Fiat Τζιάνι Ανιέλι.

    Την τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μαζί με τον Τέρενς Κουΐκ[1] μέχρι το 1989. Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο του Flash ως ανταποκρίτρια για ευρωπαϊκά θέματα στις Βρυξέλλες και τον Αθήνα 9,84.

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1993 συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Πρώτη η Έλλη Στάη μαζί με τον δημοσιογράφο Σταμάτη Μαλέλη, εγκαινίασε στην ελληνική τηλέοραση τα «τηλεοπτικά παράθυρα» στα δελτία ειδήσεων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Mega Channel παρουσιάζοντας την ενημερωτική εκπομπή «Ελλήσποντος». Για 2 χρόνια εργάστηκε στο Star Channel παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

    Από το 1999 παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 την εκπομπή «Με τα μάτια της Έλλης». Παράλληλα εργάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash ως παραγωγός της εκπομπής «Ελλιγμοί».

    Για 3 χρόνια είχε αναλάβει και την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2006, έως και τις 3 Οκτωβρίου 2006, το παρουσίαζε από κοινού με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Στις 4 Οκτωβρίου 2006 η δημοσιογράφος υπέβαλε την παραίτησή της από τον ΑΝΤ1.

    Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο του 2007 η Έλλη Στάη «επέστρεψε» στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel ως βασικό μέλος των δημοσιογράφων / σχολιαστών του κεντρικού δελτίου ειδήσεων (με την Όλγα Τρέμη) καθώς και με εβδομαδιαία πολιτική/ενημερωτική εκπομπή με τίτλο «Έλλη».

    Από τις 20 Ιουλίου 2007 η Έλλη Στάη ανήκει επίσημα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha tv και από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και το καλοκαίρι του 2008 ήταν η κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων.Στο συμβόλαιο της περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της εβδομαδιαίας εκπομπής «PERSONA GRATA» που προβαλλόταν κάθε Δευτέρα τα μεσάνυχτα αλλά διεκόπη λόγω υποχρεώσεων για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

    Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Diva» και «Penthouse» και την εφημερίδα «Επενδυτής».

    Η Έλλη Στάη, κόρη του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Μάρκου Τσαρλαμπά, είναι το γένος Τσαρλαμπά. Ο τελευταίος ήταν απόγονος του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ήρωα της Επανάστασης του 1821. Η πρόγονος της δε Ακριβή Τσαρλαμπά ήταν σύζυγος του Ανδρέα Ανδρούτσου και μητέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Η μητέρα της Έλλης Στάη, Ρενέ Τσαρλαμπά, έχει διατελέσει διευθύντρια πολιτικών γραφείων μεταξύ των οποίων και του Αναστάσιου Πεπονή. Έχει έναν αδελφό τον Μάρκο.

    Το επίθετο «Στάη» κράτησε από τον πρώτο της γάμο με τον δικηγόρο Νίκο Στάη. Από τον δεύτερο γάμο της με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσίμη απέκτησε ένα γιο, τον Μάρκο (30 Ιουλίου 1984).

    Από τις 17 Απριλίου του 2000 και για εφτά χρόνια ήταν παντρεμένη (με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο της Αθήνας υπό τον τότε Δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο και κουμπάρα την Ελένη Κόκκαλη) με τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέλιο Παναγόπουλο με τον οποίο χώρισε το Νοέμβριο του 2006.

    Σύζυγος της είναι ο επιχειρηματίας Μιχάλης Γουλανδρής (πρώην σύντροφος της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη) με τον οποίο παντρευτήκαν στις 5 Ιουνίου του 2008 στο Δημαρχείο Βουλιαγμένης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

    —————–είπα να φανώ λιγάκι οινο-πνευματώδης

    Βίκιπαίδεια regardings …μάτια μου…

  64. Ο/Η Rodia λέει:

    Εχω να προσθέσω κάτι τι σχετικό με την κα Ελλη Στάη, που δεν βρίσκεται σε καμμιά Βικιπαίδεια:
    Πριν μερικά χρόνια (δυστυχώς, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα, ίσως 7-8) σταμάτησε και πήρε στο αυτοκίνητό της μια απελπισμένη γριούλα που αναζητούσε ταξί και τη συνόδεψε στο σπίτι της. Ηταν μια χειμωνιάτικη βροχερή βραδιά και τόπος η οδός Φορμίωνος στο Βύρωνα. Την ιστορία μου διηγήθηκε η ίδια η γριούλα το επόμενο πρωΐ.
    Δεν με ενδιαφέρει με ποιον μοιράζεται τη ζωή της η κα Ελλη Στάη, ούτε η καριέρα της που (όπως φαίνεται) είναι καθαρά σε επαγγελματικό πλαίσιο. Η πράξη που έκανε ανωνύμως και χωρίς τυμπανοκρουσίες, μου δίνει ένα πολύ καλό σήμα για το χαρακτήρα της και αυτό μου φτάνει.

  65. Ο/Η χαρη λέει:

    mea culpa αγαπητοί μου (Λασκαράτε + Ροΐδη) που σάς μπέρδεψα λίγο (για μία μόνο φορά νομίζω ! ), αλλά είναι τόσα τα σχόλια (ζωή να’χουνε…) εδωμέσα, που…ε, κάνει και ζέστη, είμαι και στην αθήνα α κ ό μ α εγώ … συχωρούμαι ε ;

    με την ευκαιρία να α ν τ ι λ έ ξ ω λίγο στον αγαπητό συν-σχολιαστή που είδε απ’ ό,τι κατάλαβα με κάποια συγκατάβαση (αν και μού φάνηκε και λίγο θυμωμένος) τη στάση τού Τριαρίδη (ούτε που τον ξέρω, προσωπικά, εννοείται…) : αυτό το τελευταίο (σας) «προνομιούχος» δλδ λίγο με ενόχλησε, δόκτορα Νο, διότι – πόθεν συνάγετε τούτο ; Δεν μιλώ για την α τ ο μ ι κ ή του ζωή στην οποία μπορεί να’ναι προνομιούχος ο άνθρωπος, αυτήν ούτε που τήν ξέρω ούτε που μ’ ενδιαφέρει – και μακάρι να’χει λεφτά να ζει άνετα – και, όπως φαίνεται να τα σκορπάει και σε δ ί κ ε ς (εναντίον στρατοδικείων) – εγώ ως σ υ γ γ ρ α φ έ α τον γνωρίζω, έναν απ’ τούς πρώτους – ίσως και ο πρώτος – που, αφού δεν είχε στον ήλιο μοίρα μέσ’ στο υπάρχον σύστημα προνομιούχων διανοουμένων – αναγκάστηκε να βγάλει τα βιβλία του στο ιντερνέτ – Πόθεν τα προνόμια ;

    (μιλώ λίγο υστερόβουλα ίσως εδώ, αλλά δεν πειράζει. Οι υστεροβουλίες θα μάς φάνε…)

    όσο για το βιογραφικό τής κυρίας Στάη (τώρα που πήρα φόρα ας τό πω κι αυτό) : θέλει, όντως, μεγάλα κότσια – και ηθικά και δημοσιογραφικά – για να είναι κανείς απόγονος τού Οδυσσέα Αντρούτσου …
    Πόσο θα ‘θελε να τούς ξέρει αυτούς τους απογόνους ο ίδιος, όταν τον πετάγανε – οι Συνέλληνες – (αυτοί που κυβερνάν ώς σήμερα ντε) από τα κατσάβραχα τού ιερού (μας) βράχου (τής ακροπόλεως ντε) ( – κάπου εκεί μπροστά στα πόδια τού νυν μουσείου μας θα κατρακύλησε το βασανισμένο (με φριχτά, λέμε, βασανιστήρια) – αλλά μην τα θυμίζουμε στην κ. Στάη και στενοχωρηθεί – σώμα του) : αλλά, τι τα θέτε, όλα γίνανε για να είναι περήφανη, και να συνεχίζει σημερα το εθνικοαπελευθερωτικό του έργο η κ. Στάη …

    έρρωσθε

  66. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

    ντάλα καλοκαίρι είναι βρέχω τις πατούσες μου στο κύμα και τα διάβασα όλα τα σχόλια μα όλα σας λέω. Όμορφη η νύχτα στο ακρογιάλι απ’ αυτές που σε κάνουν να νιώθεις την πληρότητα της ύπαρξης κι αναρωτιέμαι. αν ασχολιόταν πράγματι ο Λασκαράτος με την προσωπική ζωή του Π. και της Π. τότε θα ήξερε πως δεν ήταν ζευγάρι και δεν θα έκανε το λάθος. Συνεπώς μα τον αίολο που μου χαϊδεύει το κορμί αφού έκανε λάθος πα να πει πως δεν ήξερε και αφού δεν ήξερε σημαίνει πως δεν ασχολείται.
    Συνεπώς ο επώνυμος προσπαθεί να ρίξει το βέρος αλλού ξεφεύγοντας από το θέμα. είναι μάλλον επειδή το θέμα τσούζει και τσούζει πολύ και καιρό τώρα. Αφόρητο κατάντησε το τσούξιμο και κάποιοι δαγκώνονται για να το ξεχάσουν. Ας είναι.

    Τ’ αστέρια πάντα έκαναν το μυαλό μου να ταξιδεύει μακρύα και να χάνεται στο άπειρο. Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιά η διαφορά αν πω στ’ αστέρια τ’ όνομά μου; Μήπως θα αλλάξει κάτι από την ομορφιά τους ή μήπως εγώ θα μεγαλώσω; Η ανωνυμία είναι όπως ο κόσμος του αγνώστου. φοβίζει και προτρέπει ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στο μυαλό του.

  67. Ο/Η χαρη λέει:

    Αγαπητοί (Λασκαράτε + Ροΐδη ) : Ανησυχώ ότι (χτεσινοβραδινό μου) σχόλιο παράπεσε – ή εγώ δεν πάτησα το submit καλά (και φοβήθηκα να επαναλάβω μην εκληφθώ ως φοβικάς υστερίας έχουσα περί τής τύχης τών σ π ο υ δ α ί ω ν γραπτών μου) – κρίμα αν χάθηκε, διότι :

    Καταρχάς ζητούσα συγνώμη δια το μπέρδεμα τών ονομάτων σας (αλλά, εμείς εδώ στη ζέστη…μη διακόπτοντες ακόμα…κτλ)

    και (δευτερευόντως) ασχολιόμουνα με τα «προνόμια» τού κυρίου Θανάση Τριαρίδη, και την «εθνικοαπελευθερωτική» δράση τής (κυρίας) Στάη – (χωρίς να ξέρω κανέναν τους προσωπικά δυστυχώς)

    ενημερώστε με αν το βρείτε – Κρίμα, και είχα και ρέντα…

    έρρωσθε δεκαπενταυγουστιάτικα Υμείς…

  68. Ο/Η χαρη λέει:

    Α, απ’ ό,τι βλέπω εμφανίστηκαν και τα δύο… λίγο κωμικόν, και συχωρέστε με… (Αγαπητοί μου σάς καταλαβαίνω : μες στον δεκαπεντάυγουστο, και στις διακοπές σας, απαιτούμε κι εμείς να’σαστε στημένοι πάνω απ’ το λαπτοπ… Ελπίζω ειλικρινά να περνάτε καλά, να’χει και καμιά γιορτή εκεί που βρίσκεστε – και πάλι συγνώμη που β ι ά σ τ η κ α να ανησυχήσω – είναι που μάς έχετε κ α λ ο μ ά θ ει – )

    μια και επανήλθα όμως, και με αφορμή τήν προσθήκη τής Ροδιάς, ας πω κι εγώ αυτό (που μάλλον μέ εκθέτει ως ανεπανορθώτως φιλοπερίεργη και κουτσομπόλα, αλλά…τεσπα) :

    λοιπόν στην σχετική με την κ Στάη σελίδα τής wiki δεν βρήκα τίποτα απ’ όλ’ αυτά – και κοίταξα και τα «παρασκήνια» (η φιλολογίτιδα θα με φάει). Ούτε Οδυσσείς, ούτε Ανδρούτσοι… Τι έγινε, αφαιρέθηκαν ;

    (το άρθρο θεωρείται ως «ατελές» – μεταφράζω πρόχειρα -, και αφορών πρόσωπο «χαμηλού ενδιαφέροντος» – μεταφράζω πολύ πρόχειρα…)

    Και μια και επανήλθα, ας… επανέλθω και για τον Τριαρίδη : επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω τόν ανθρωπο, πιθανώς ο δρ Νο να ξέρει κάποια ψυχολογικά του καλύτερα (δεν ειρωνεύομαι κ α θ ό λ ο υ) όντως μερικές φορές μερικοί άνθρωποι, ειδικά τών γραμμάτων, ε ί ν α ι κακομαθημένοι. Εγώ, ως τελείως α π έ ξ ω, βλέπω το εξής : Μία απόπειρα ενός ανθρώπου να είναι συνεπής με τις αρχές του, όσο κι αν τού κοστίσει, να αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα που προσωπικά τα βρίσκω εύκολα (για να μην πω και πατριδοκαπηλευτικοειδή…) : το κάνει για να αυτοδιαφημιστεί, ή για να μην ξεβολευτεί τρεις ώρες δλδ ; (Στην αυτοδιαφήμιση δεν νομίζω ναχει και πολύ μεγάλο ταλέντο, αφού για τα βιβλία του, ως είπαμε, δεν είχε καν εκδότη και τα’βγαλε εδώ, στο ιντερνέτ – ξέρω, από προσωπική βέβαια πείρα, και συχωρέστε με, πόσο λ ί γ ο όμως εκτιμώνται αυτές οι κινήσεις από τους ίδιους ε μ ά ς τούς ιντερνετόβιους – ) όσο για το ξεβόλεμα … αν τον σύρουνε σε δίκες, δεν νομίζω ότι η ζυγαριά θα συμφωνήσει…

    Να΄στε καλά

  69. Ο/Η ακάκιος λέει:

    Ένα άρθρο στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Η Ιστορία του νέου Μουσείου», σχολιάζει μέσα από το πρίσμα του μεταμοντερνισμού το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως. Γραμμένο από ένα ακόμα άνθρωπο του καιρού του για ανθρώπους των καιρών μας θα το βρείτε εδώ.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/08/2009_325781

    Για να είμαι ειλικρινής, δύο φορές το διάβασα και δεν έβγαλα νόημα (πάντα είχα δυσκολία να καταλάβω τι έλεγε ο Ντεριντά . Μεταφέρω εδώ τις δύο τελευταίες παραγράφους:
    «Tα σύγχρονα μεγάλα μοναδικά μουσεία είναι (φαίνονται) όλο και πιο «αποϊδεολογικοποιημένες» ζώνες που όμως έτσι ευελπιστούν σε όλο και μεγαλύτερο κοινό. (Πιθανόν η σχέση του με την Aκρόπολη να είναι ακόμη πιο κοντινή απ’ όσο δείχνει η γειτνίαση.)»

    «Tο τι είμαστε (και τι χρωστάμε ή μας χρωστούν) δεν θα το βρούμε στο νέο Mουσείο. Eυελπιστούμε απλώς να αποκτήσουμε μια ανθηρή επιχείρηση, η οποία ήδη παρέτεινε τη μέση διαμονή τουριστών στην Aθήνα κατά μία μέρα. Kαι οι Tσουμί – Φωτιάδης έχουν μεγάλη συμβολή σ’ αυτό. Πάντως δεν έφτιαξαν ένα αμίλητο φοβισμένο κτίριο στη σκιά της Aκρόπολης. Πήραν το στοίχημα, με τους κανόνες που έχουν τεθεί.»

    Το τι είμαστε σίγουρα δεν θα το βρούμε στο μουσείο του κ. Παντερμαλή, που προφανώς πήρε κι αυτός το στοίχημα. Ενώ όμως ο Μπένυ με είχε πείσει πως το νέο μουσείο το χρειαζόμασταν για να επαναπατρίσουμε τα έρμα τα μάρμαρα, ‘το όραμα της Μελίνας’, εδώ διαβάζω πως ή κρυφή ελπίδα ήταν να ‘αξιοποιήσουμε’ τα λίγα που μας άφησε ο Έλγιν ‘απλώς για να αποκτήσουμε μια ανθηρή επιχείρηση’! Αυτοί λοιπόν, κατά τον Τάκη Καμπύλη ήταν οι κανόνες. Από ποιούς είχαν τεθεί δεν μας το λέει. Σίγουρα όμως από ανθρώπους του καιρού τους.

  70. Ο/Η Βυζαντινολόγος λέει:

    AYΓH
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=487017
    Οι Πρωτοχριστιανοί, ο Παρθενώνας, το Βυζάντιο, ο Κώστας Γαβράς και η Αλογόμυγα

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/09/2009

    ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΛΛΗ*

    Τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό κράτος, υπό την πίεση κύκλων της εκκλησίας αποφάσισε να ακρωτηριάσει ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Παρθενώνα, δημιουργία του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Η συζήτηση που ακολούθησε τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας είναι σημαντική ως έκφραση μιας σειράς παθολογιών του σύγχρονου ελληνικού φαντασιακού. Το κλιπάκι του κυρίου Γαβρά, που απεικόνιζε τον επιλεκτικό ακρωτηριασμό γλυπτών της ζωφόρου του Παρθενώνα από πρωτοχριστιανούς βέβηλους, άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων για τη σχέση Ελληνισμού και Χριστιανικής πίστης, αλλά και γενικότερα για την ιδιαίτερη σχέση της Νέας Ελλάδας με το Βυζάντιο. Ο κύριος Γαβράς, ως κατεξοχήν πολιτικός καλλιτέχνης, κατάφερε με την ιστορική αλήθεια να προσβάλει τους θεματοφύλακες των εθνικών μας φαντασιώσεων. Παράλληλα, με το έργο του μας υποχρέωσε να γυρίσουμε στο Βυζάντιο και να επανεξετάσουμε τους λόγους που το καθιστούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας.

    Η σύγχρονη ελληνική συζήτηση για το Βυζάντιο μοιάζει, λίγο – πολύ, με την προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Ως Νεοέλληνες διεκδικούμε από τους Δυτικούς τα σπέρματα της Αναγέννησης, αλλά παράλληλα θαυμάζουμε τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο που έκαψε τα βιβλία του αναγεννησιακότατου και απόλυτα βυζαντινού Πλήθωνα. Εξυμνούμε τον Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριο για την άκαμπτη στάση του κατά των παπικών αλλά ξεχνάμε τον πόλεμό του κατά του πλατωνιστή φιλόσοφου και αυλικού Μιχαήλ Ψελλού. Τιμάμε τον Ιουστινιανό για το νομικό του έργο (το καθαρά ρωμαϊκό), αλλά επιλεκτικά ξεχνάμε τα αντιεβραϊκά πογκρόμ και το κλείσιμο της Πλατωνικής Ακαδημίας στην Αθήνα.

    Αν και σαφώς αντιφατική, δεν είναι παράξενη η στάση μας αυτή έναντι του Βυζαντίου. Κάθε πολιτισμός παράγει αντιφάσεις με τις οποίες οφείλουν να ζήσουν οι επίγονοι. Οι Γερμανοί μάς έδωσαν άλλωστε τον Μπαχ δίπλα στον Άιχμαν, ενώ οι Ιταλοί του Βέρντι θυμούνται πάντα την Αβησσυνία. Το λυπηρό είναι πως κάθε φορά που εμείς βρισκόμαστε έναντι παρόμοιων αντιφάσεων, το παίρνουμε προσωπικά και, αντί να αντιμετωπίσουμε την ιστορική πραγματικότητα ως πρόσκληση για συζήτηση, ως ευκαιρία για διερεύνηση των ιστορικών διαδρομών που οδηγούν άλλωστε στην ανοχή και ενίοτε στον σκοταδισμό, αισθανόμαστε εθνικά προσβεβλημένοι. Αντί να αναζητήσουμε τη γνώση, επιζητούμε τη λήθη.

    Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να ανοίξω τα χαρτιά μου. Είμαι βυζαντινολόγος και τρέφω μια βαθιά αγάπη για το αντικείμενό μου, παρά τις εγγενείς αντιφάσεις που το χαρακτηρίζουν. Αν και μακριά από τον χώρο της ορθοδοξίας, έμαθα να σέβομαι τους εκφραστές, τους λίγους και εκλεκτούς, του βυζαντινού ορθόδοξου ουμανισμού. Με εμπνέει ο Ευστάθιος, επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, στον οποίο χρωστάμε τις γνώσεις μας για το έργο του Ομήρου αλλά και μια θαυμάσια κριτική του μοναχικού κηφηνισμού. Θαυμάζω τον Μιχαήλ Χωνιάτη, τον αγιοποιημένο από τους συμπολίτες του υπηρέτη των δυναστευόμενων από τους Λατίνους Αθηναίων και υμνητή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Διάβασα δε τον Νικόλαο τον Μυστικό, που μίλησε απευθυνόμενος στον Χαλίφη της Βαγδάτης για τις δύο πλευρές του νομίσματος της πίστης στον ένα και μοναδικό Θεό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

    Γνωρίζω όμως πως σε κάθε Χωνιάτη οι βυζαντινές πηγές αντιπαραβάλλουν έναν Κύριλλο επίσκοπο Αλεξάνδρειας, που βγάζει τον χριστιανικό όχλο στους δρόμους της αιγυπτιακής μεγαλούπολης για να σκοτώσει τη φιλόσοφο Υπατία και έναν Θεόφιλο που καίει το Σεραπείο και την πολύτιμη βιβλιοθήκη του. Δεν κρύβω από τους φοιτητές μου ότι για κάθε υμνητή του Ομήρου όπως ο Ευστάθιος υπήρχαν δεκάδες ήρωες της εκκλησίας σαν τον Υπατίο των Ρουφινιανών, ο οποίος επικεφαλής φανατικών μοναχών εκχριστιανίζει με τη βία τη Βυθινία επιτιθέμενος σε ελληνικούς ναούς και πανηγύρεις. Στην ανοχή του Νικολάου του Μυστικού άλλωστε, η ίδια η ιστορία παραβάλλει την ευκαιριακή μισαλλοδοξία του Μιχαήλ Κηρουλάριου και τον σκοταδισμό των αντιαιρετικών συγγραμμάτων του Επιφάνειου της Σαλαμίνας.

    Οι ίδιοι ο βυζαντινοί μάς μιλάνε για τις αντιφάσεις μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, ίσως επειδή καθημερινά ζούσαν με αυτές και προσπαθούσαν να τις ξεπεράσουν ή έστω να τις σμικρύνουν προκειμένου να συμβιβάσουν το πολιτικά και αισθητικά χρήσιμο δώρο των αρχαίων με τον λόγο της Εκκλησίας. Ένας ανώνυμος συγγραφέας του δωδεκάτου αιώνα, για παράδειγμα, μας παραδίδει ένα ταξίδι στον Άδη και μας εξηγεί πως, σε αντίθεση με τον κόσμο των ζωντανών, ο κάτω κόσμος είναι κόσμος δικαιοσύνης, οπού όλοι κρίνονται με βάση την αρετή και όχι με βάση τη θρησκεία. Ο πανέξυπνος αυτός Βυζαντινός μάς λέει ανοιχτά πως στον Άδη οι αρχαίοι φιλόσοφοι επιτέθηκαν στον βυζαντινό συνάδελφό τους Ιωάννη Ιταλό γιατί εκείνος, φοβούμενος την εκκλησία, εγκατέλειψε τη φιλοσοφία και εκάρη μοναχός. Οι βυζαντινοί μπορούσαν συνεπώς, έστω και υπό τη μορφή φανταστικών ιστοριών, να στρέφουν την κριτική τους στην Εκκλησία και την ηγεσία της, ίσως γιατί δεν ζούσαν το δράμα του σύγχρονου Ελληνισμού που αναζητά στην απροβλημάτιστη σύνδεση του ελληνικού πνεύματος με τον χριστιανισμό τον βολικό και ευχάριστο μύθο της εθνικής συνέχειας.

    Με ενδιαφέρει το Βυζάντιο τελικά, όχι γιατί ήταν ορθόδοξο, αλλά γιατί, πέραν της ορθοδοξίας, ήταν έκφραση μύριων άλλων πολιτισμικών χρωμάτων, που όλα μαζί, δίπλα στην ορθοδοξία, συνιστούν έναν πλούσιο και πολλαπλά αντιφατικό πολιτισμό. Έναν πολιτισμό ανθρώπινο, κατά καιρούς σκληρό, και άλλες φορές μοναδικά ανεκτικό. Οι Αρμενόπουλοι, Φραγγόπουλοι και Σαρακινόπουλοι της μεσοβυζαντινής και ύστερης βυζαντινής περιόδου ήταν παιδιά μιας αξιοθαύμαστης ρωμαϊκής ανοχής και δεκτικότητας στο διαφορετικό και το ξένο. Μελετώ λοιπόν το Βυζάντιο παρά τις αντιφάσεις του, όχι γιατί είναι ελληνικό, που κατά μια στενή έννοια φυσικά είναι, αλλά γιατί εν τέλει υπήρξε χώρος πειραματισμού για τις ιδέες, γιατί παρήγαγε πολιτισμό και γιατί δεν ήταν μονολιθικό και στενά δογματικό.

    Συντάσσομαι συνεπώς με τον κύριο Γαβρά, που χωρίς πάθος τίμησε την ελληνική προσήλωση στην αλήθεια και τόλμησε, με απλές εικόνες, να εκφράσει τις αντιφάσεις της ιστορίας μας με ένα σύντομο κινηματογραφικό κλιπάκι. Ο κύριος Γαβράς δεν επιτέθηκε στην εκκλησία και σε καμία περίπτωση δεν αδίκησε την αλήθεια. Ίσως σαν σύγχρονη σωκρατική αλογόμυγα να τάραξε την εθνική μας λήθη. Ίσως να τσαλάκωσε τον καμβά του εθνικού μας μύθου. Για αυτό του το κατόρθωμα όμως πρέπει να τον τιμήσουμε με μια θέση στο πρυτανείο, όχι να του δώσουμε το κώνειο. Μένει συνεπώς ακόμα να δούμε αν η Εκκλησία της Ελλάδας θα ακολουθήσει τον φωτεινό δρόμο του Ευστάθιου και του Μιχαήλ Χωνιάτη ή την σκοτεινή πεπατημένη του Κύριλλου και του Θεόφιλου της Αλεξάνδρειας.

    * Ο Δημήτρης Κράλλης διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά

  71. Ο/Η ΓΑΠ λέει:

    13.10.09
    ΥΠΟΨΙΝ κ. Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ…
    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Τι θα γίνει με την περίπτωση της Άννας Παναγιωταρέα, στην οποία έχουν διατεθεί από παλαιά δυο αστυνομικοί;. Και οι δυο περιφέρονται στην Πλάκα με ψώνια που κάνει η κόρη της γνωστής δημοσιογράφου! Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό ότι οι δυο αστυνομικοί μεταφέρουν την κα Παναγιωταρέα στο ίδρυμα Ωνάση αλλά και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Παλαιότερα, προς τιμήν του, ο σημερινός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Τσιατούρας, είχε επισημάνει στον πολιτικό προϊστάμενό του Προκόπη Παυλόπουλο ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι Αστυνομικοί από την φρουρά της Α. Παναγιωταρέα. Τότε, ο Παυλόπουλος, επί της θητείας του οποίου ανανεώθηκε το συμβόλαιο της γνωστής δημοσιογράφου με την ΕΡΤ, είχε αρνηθεί το αίτημα του Τσιατούρα. Τι θα κάνετε με την προκλητική περίπτωση της κας Παναγιωταρέα κύριε υπουργέ; Από ποιόν κινδυνεύει η Παναγιωταρέα και γιατί να πληρώνει ο φορολογούμενος τη φύλαξη της κρατικοδίαιτης δημοσιογράφου;
    http://fimotro.blogspot.com/2009/10/blog-post_3945.html

  72. Ο/Η Παλιός λέει:

    H εφημερίδα Γκάρντιαν ρωτάει για τα μάρμαρα τους αναγνώστες της και αυτοί απαντούν.

    http://www.theguardian.com/commentisfree/poll/2014/feb/12/george-clooney-elgin-marbles-monument-men-poll

    Is George Clooney correct? Should Britain return the Elgin marbles?

    While promoting his new film Monuments Men, about returning art taken by the Nazis to its rightful owners, George Clooney has said that the UK should give back the Parthenon marbles to Greece. Are you with him?

    1766 comments

  73. Ο/Η του κώλου λέει:

    http://totetartokoudouni.blogspot.gr/2014/12/blog-post_4.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+ToTetartoKoudouni+(To+Tetarto+Koudouni)

    Το Τέταρτο Κουδούνι

    Ένα blog για το θέατρο και τις τέχνες
    December 4, 2014
    Η Αρχόντισσα (Θησαυροφύλαξ) κι ο αλήτης ή Ιφιγένεια εν Χατζακιστάν

    Το Τέταρτο Κουδούνι / 4 Δεκεμβρίου 2014

    «Την Τρίτη 25η Νοεμβρίου ε.ε., εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ προέστη της Πανηγυρικής Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας […].
    Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προσήλθαν η Ερ.(σ.σ. -ίτιμος;) Γενική Γραμματεύς του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λ.(σ.σ. -ίνα) Μενδώνη […], η διακεκριμένη δημοσιογράφος κα Ά.(σ.σ. -ννα) Παναγιωταρέα […].
    Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακαριώτατος απένειμε το Πατριαρχικό Οφφίκιο της Αρχοντίσσης Θησαυροφύλακος στην κα Μενδώνη προς αναγνώριση της διαχρονικής της προσφοράς στην ανάδειξη των τιμαλφών του ελληνικού πολιτισμού όπου γης. Παράλληλα περιεκόσμησε (σ.σ. ε, καλά, την έριξε ο Μακαριώτατος μου φαίνεται, ως να επρόκειτο για τον τελευταίο αλήτη…) την κα Παναγιωταρέα διά του Χρυσού Λέοντος του Τάγματος του Λέοντος Αλεξανδρείας για την έμπρακτη συναντίληψή της προς το έργο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου»: αυτά έγραφε η προ ημερών ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
    Άλαλα τα χείλη των ασεβών αλλά η γραφίς λελάληκεν: Όλος ο κόσμος, μια σκηνή…

  74. Ο/Η laskaratos λέει:

    Είναι «ευσεβής» (πιο πολύ και από τον κ.Φίλη), είναι κληρικόφρων, είναι η γυναίκα που ανακάλυψε τον Τσίπρα της γνωστής ευσεβούς οικογένειας «αντιστασιακών» (κατά δήλωσιν) εργολάβων,

    http://vathikokkino.gr/archives/103898
    Άννα του τάφου, σιωπή!

    19/04/2016

    Στο βιογραφικό της Άννας Παναγιωταρέα, αναφέρεται ότι εκτός από δημοσιογράφος, είναι «καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Για τη δεύτερη ιδιότητά της, μαθαίνουμε (από τη wikipedia) ότι «στις αρχές του 2009 απέτυχε να εκλεγεί τακτικό μέλος ΔΕΠ στο ΑΠΘ με αποτέλεσμα την έντονη αντίδρασή της, υποστηρίζοντας ότι «αναρχοαυτόνομοι» δεν επέτρεψαν την εκλογή της. Αυτό διαψεύστηκε από τους παρευρισκόμενους. Οι λόγοι της μη εκλογής της συνδέονται με κατηγορίες φοιτητών, που φοίτησαν στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και αμφισβητούν τα τυπικά της προσόντα, καθώς και τις ικανότητες της.[…] Τον Φεβρουάριο του 2012 κατηγορήθηκε ότι λάμβανε μισθό ύψους 8.000 € από γνωστό Ελληνικό νοσοκομείο χωρίς κάποια αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο χώρο». Αυτά τα γενικά.

    Στα ειδικά, η Άννα Παναγιωταρέα – το είδος δημοσιογράφου που καταφέρνει να «επιβιώνει» σε όλες τις συνθήκες – μας έχει απασχολήσει για μερικά άλλα περιστατικά. Πάνω απ’όλα επειδή υπήρξε μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας άνθρωπος, που ανέλαβε εκπρόσωπος τάφου, σε εκείνη την απίθανη ιστορία φιάσκο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

    Άλλο περιστατικό ήταν τότε με τους μισθούς του Αθήνα 9.84. Που αποκαλύφθηκε, στις αρχές του ’11, ότι έπαιρνε 2.849 ευρώ το μήνα για 2 ώρες εκπομπή την εβδομάδα. Θυμήσου πως ένα χρόνο μετά, μάθαμε ότι έπαιρνε 8000 € από νοσοκομείο, χωρίς μάλιστα αρμοδιότητα. Γενικά πάντως, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις την Άννα, να παίρνει κι ένα μισθό. Δεν λέω, άξια και μπράβο της βέβαια διότι δεν μπαίνει στα ταμεία οργανισμών και υπουργείων να τα «σουφρώσει», στο λογαριασμό της τα καταθέτουν.

    Αλλά στα social media η Άννα έχει δώσει 2-3 εκπληκτικά show. Τη μια ήταν όταν ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία του Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης και παρόλο που έπεσε το «σύμπαν» να την πείσει, εκείνη ήθελε… να πείσει το σύμπαν ότι ήταν η Αγιά Σοφιά διότι «τη γνωρίζω καλά». Ενώ αυτό, όμως, ήταν να γελάς το τελευταίο ήταν η καλύτερη απόδειξη για να δούμε πόσο φαιδρή είναι από τη μία και πόσο μισαλλόδοξη από την άλλη.

    Το ανέφερε κι ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης εδώ, για τον αριθμό των προσφύγων στη Ιορδανία. Η Άννα, με αφορμή το ταξίδι της βασίλισσας Ράνια, αναρωτήθηκε «γιατί δεν τους καλεί στη Ιορδανία; Αφού ομόθρησκοί της και Άραβες είναι». Πέραν των 700.000 Σύρων προσφύγων, εδώ και δεκαετίες η Ιορδανία υποδέχεται ανθρώπους που διαφεύγουν από συρράξεις στα σύνορά της, όπως Παλαιστίνιους και Ιρακινούς. Η Άννα το ξέρει αλλά η μισαλλόδοξη πεποίθησή της τής επιβάλλει να κάνει προπαγάνδα.

    Σε δεύτερο… επικό tweet, αναρωτήθηκε «γιατί ο Πάπας πήρε τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων και όχι χριστιανών;» Η ίδια που έγραψε νωρίτερα ότι οι πρόσφυγες είναι «μουσουλμάνοι και Άραβες», στο αμέσως επόμενο «μαργαριτάρι», μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν και χριστιανοί πρόσφυγες. Να γελάς αλλά και να κλαις.

    Και αυτό το ξέρει η κυρία Παναγιωταρέα. Κάτι, όμως, δεν την αφήνει να τα δει. Ούτε να τα γράψει. Η εκπρόσωπος του τάφου, που από ντροπή πρέπει να σιωπά, η δημόσιος υπάλληλος παντός καιρού, η «καθηγήτρια» που οι ίδιοι οι φοιτητές δεν την ήθελαν, ακολουθώντας πιστά τη ρητορική ρατσιστών και ναζί, δηλητηριάζει όσο και όπου μπορεί, για να γίνει αρεστή εκεί που ανήκει. Το παρήγορο είναι ότι στα social media, την πήραν «με τις ντομάτες», όπως της αξίζει.

    Πηγή: Niko Ago – altsantiri

  75. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.altsantiri.gr/gnwmes/niko-ago-h-anna-ke-ta-skt/

    Niko Ago: H Άννα κολυμπάει στα σκ@τ@

    18-05-2016 – 19:45μμ

    Του Niko Ago

    Αντιγράφω αυτούσιο «στάτους» της Άννας Παναγιωταρέα, από τη σελίδα της στο facebook:

    «Πρώτη μέρα στο σχολείο & η δασκάλα παίρνει παρουσίες…
    – Μεχμέτ Αλί Αρκαντάν;
    – Παρών….
    – Μουχτάρ Αλ Σαρουί ;
    – Παρών.
    – Γιόν Κιμ Λι Γκονγκ ;
    – Παρών.
    – Χατζή Λαζά Ρουμίχ Αλής;
    Τίποτα! Ησυχία.
    – Χατζή Λαζά Ρουμίχ Αλής, επαναλαμβάνει η δασκάλα.
    Πάλι τίποτα.

    Κι εκεί που ετοιμάζεται να σημειώσει απουσία η δασκάλα, ένα παιδάκι δειλά-δειλά σηκώνει το χέρι του από την τελευταία σειρά και λέει:
    – Κυρία, μάλλον εγώ είμαι αυτός, αλλά το όνομά μου δεν διαβάζεται έτσι, Χατζηλαζάρου Μιχάλη με λένε !!!!!! …..».

    Θα μπορούσαν να ειπωθούν αμέτρητα λόγια, για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία αυτού του ατόμου. Ακόμα περισσότερα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τους μισθούς της από το Δημόσιο και παρεμφερή ιδρύματα. Για τη σχέση της με τον συλληφθέντα πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ερυθρού Σταυρού και τα λεφτά που «τσέπωνε» από αυτόν- φυσικά όχι από τη τσέπη του- χωρίς κανείς να ξέρει για ποια ακριβώς δουλειά. Ίσως μάλιστα, ακόμα και η ίδια να μη το γνωρίζει αυτό. Ούτε αυτός που την πλήρωνε.

    Μόλις λίγο καιρό πριν, με αυτό το άρθρο, ασχοληθήκαμε μαζί της. Και δεν της αξίζει κουβέντα παραπάνω. Ωστόσο, αξίζει κανείς να διαβάσει τι της έγραψαν οι… φίλοι της, κάτω από το συγκεκριμένο στάτους. Αντιγράφω μερικά σχόλια:

    «ντροπη σου και μονο». «Πόσο πήγε τον μήνα αυτό;», «δεν αισχυνεστε καν για τους παχυλους μισθους σας επι μαρτινη!», «Σιχαμενη!», «Κυρα δασκάλα του κώλου σε φτύνουμε, δε βρέχει», «Racist garbage. You should be ashamed of yourself.», «Κυρια Άννα μας χίλιες φορές η Ελλάδα να φιλοξενεί ξεριζωμένα προσφυγόπουλα και να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας παρά να πληρώνει εσάς 8.000 ευρώ /μηνα για άγνωστο σκοπό στο Ερρίκος Ντυνάν.Και να ήταν μόνο τα 8.000ευρω.Προσπαθώ να θυμηθώ πόσες θέσεις δημοσίου έχετε κοσμήσει και να υπολογίσω πόσα γεύματα για Έλληνες άπορους θα έβγαιναν,αφού σας ενοχλούν οι ξένοι δηλαδή…», «Βρωμοψυχη», «Πολυτάλαντη και περιζήτητη ή κ.Παναγιωταρεα.Αμφιπολη,Πανεπιστημια,εφημεριδες,καναλια,νοσοκομεια κλπ.Με το αζημιωτο φυσικά.Βγαζει και πολύ γέλιο.Οχι με τα ανέκδοτα της.Με τα ρεζιλικια της.», «Πολύ επιτυχημένο,γέλασαν όλοι οι ψηφοφόροι της χρυσής αυλής.», «Είσαι μια ρατσίστρια, γεμάτη μίσος και κακία. Αυτό που αξίζεις είναι μόνο ο χλευασμός.», Πνευματώδες το ανέκδοτο, κ. Άννα, φαίνεται ότι είστε πανεπιστημιακός. Αλήθεια, διδακτορικό έχετε; «Γιατί το ψάχνω και δε μπορώ να το βρω. Αν έχετε την καλοσύνη, στείλτε μου την παραπομπή όποτε βρείτε λίγο χρόνο.», «Για πες μας ένα ανέκδοτο και για τα μισθά σου στο Ντυνάν…» κλπ.

    Αυτά είναι μόνο μερικά και μάλλον τα πιο ήπια. Υπάρχουν πολλά άλλα που την σκυλοβρίζουν. Κάτι που είναι μάταιο, θαρρώ. Η Άννα δεν κατανοεί ότι την φτύνουν. Ή, ίσως της αρέσει ακριβώς αυτό. Μου θυμίζει πάντως τον βασικό «ήρωα» της ταινίας «Τελευταία Έξοδος:Ρίτα Χέιγουορθ» αλλά από την ανάποδη. Εκεί, ο σπουδαίος Tim Robins, στο ρόλο του ισοβίτη, πρώην τραπεζίτη Άντι Ντιφρένς, κολυμπάει στα σκ@τ@ για να βρει την ποθούμενη ελευθερία του. Και η Άννα κολυμπάει στα σκ@τ@. Χωρίς να αναζητά κάποια ελευθερία αλλά επειδή αυτός είναι ο φυσικός της χώρος. Ο υπόνομος της δημοσιογραφίας και της ιστορίας. Εκεί ανήκει. Και όσο κανείς την ψάχνει, τόσο περισσότερο λερώνεται.

  76. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.koutipandoras.gr/article/ekoetei-thn-panagiwtarea-h-apofash-ths-eisaggelias-gia-th-mhnysh-ths-kata-toy-documento

    Εκθέτει την Παναγιωταρέα η απόφαση της Εισαγγελίας για τη μήνυσή της κατά του Documento

    Με ένα σκεπτικό που είναι κόλαφος για την Άννα Παναγιωταρέα η Εισαγγελία Εφετών απέρριψε τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει κατά της εφημερίδας Documento για το άρθρο «Άννα του τάφου σιωπή» που είχε δημοσιευθεί.

    Η Εισαγγελία Εφετών αρχειοθέτησε τη μήνυση, υποστηρίζοντας τόσο το δικαίωμα του δημοσιογράφου να σχολιάζει ακόμα και με καυστικό τρόπο κακώς κείμενα, αλλά κυρίως επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ που είχαν χρησιμοποιηθεί στο κείμενο ήταν αληθή.

    Στοιχεία όπως οι υπέρογκες αμοιβές της από το «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς και οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας όταν έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με «ανυπαρξία μεταπτυχιακού, διδακτορικό άσχετο με το αντικείμενο διδασκαλίας και ανύπαρκτες δημοσιεύσεις σε περιοδικά του εξωτερικού».

    Η μήνυση που είχε καταθέσει κατά της εφημερίδας Documento η Άννα Παναγιωταρέα, είχε μπει στο αρχείο και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Όμως, η κα Παναγιωταρέα, επέλεξε να κάνει αίτηση αναίρεσης, με αποτέλεσμα και η Εισαγγελία Εφετών να αρχειοθετήσει τη μήνυσή της.

    Διαβάστε το άρθρο «Άννα του τάφου σιωπή».
    http://www.documentonews.gr/article/anna-toy-tafoy-siwph

  77. Ο/Η Left λέει:

    Το φαινόμενο Παναγιωταρέα – Νόστιμον ήμαρ

    http://www.nostimonimar.gr › to-fenomeno-panagiotarea
    18 Μαΐ 2016 – Η κυρία Παναγιωταρέα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1974 … ότι την ίδια περίοδο η κυρία Παναγιωταρέα εισέπραττε μισθούς από: …
    Πόσα τελικά λάμβανε ως μισθό η Άννα Παναγιωταρέα στο …

    https://www.meteora24.gr › Ελλάδα
    14 Ιουλ 2019 – Το ετήσιο μεικτό ποσό που λάμβανε φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ το μισθό που αναγραφόταν στη λίστα -του εξίσου ακριβοπληρωμένου- …
    Άννα Παναγιωταρέα – Βικιπαίδεια

    https://el.wikipedia.org › wiki › Άννα_Παναγιωταρέα
    Α.Παναγιωταρέα :«Ελεγκτικοί μηχανισμοί και πραγματικότητα στη μιντιακή αγορά» … Τον Φεβρουάριο του 2012 κατηγορήθηκε ότι λάμβανε μισθό ύψους 8.000 …
    Κραουνάκης για Παναγιωταρέα: «Ουστ ελεεινή» | Documento

    https://www.documentonews.gr › kraoynakhs-gia-panagiwtarea-oyst-eleeinh
    Πριν από 14 ώρες – αμπέχονας έφυγε για την Άννα Παναγιωταρέα η οποία με το κείμενό της στο … «Βγηκε αυτο το τρισαθλιο σουργελο των τριαντα μισθων να πει γι …
    Πόσα έπαιρνε η Παναγιωταρέα στο «Ερρίκος Ντυνάν …

    https://www.documentonews.gr › article › posa-epairne-h-panagiwtarea-sto…
    10 Ιουλ 2017 – Πόσα τελικά λάμβανε ως μισθό η Άννα Παναγιωταρέα στο Ερρίκος Ντυνάν; Όπως φαίνεται το ποσό δεν ήταν αυτό που πιστεύαμε, 3.000 το μήνα …
    «Ουστ ελεεινή» απαντά ο Κραουνάκης στα αμπέχονα της …

    https://www.koutipandoras.gr › article › oyst-eleeini-apanta-o-kraoynakis-s…
    Πριν από 14 ώρες – Αντιδράσεις προκάλεσε η «ανακούφηση» της Άννας Παναγιωταρέα για την … «Βγηκε αυτο το τρισαθλιο σουργελο των τριαντα μισθων να πει γι …
    «Χρύσωναν» την Παναγιωταρέα στο «Ερρίκος Ντυνάν» | Το …

    https://www.koutipandoras.gr › article › xrysh-eixan-kanei-thn-panagiwtar…
    10 Ιουλ 2017 – … Παναγιωταρέα στο «Ερρίκος Ντυνάν», αφού το ετήσιο μεικτό ποσό που λάμβανε φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ το μισθό που αναγραφόταν …
    Η επανεμφάνιση της Άννας Παναγιωταρέα – Instanews.gr

    https://instanews.gr › ellada › i-epanemfanisi-tis-annas-panagiotarea
    1 Αυγ 2019 – Η Άννα Παναγιωταρέα ανέλαβε καθήκοντα δύο ημέρες μετά τις … θα προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς να λαμβάνει μισθό παρά μόνο τα …
    Ξέσπασε ο Κραουνάκης κατά της Παναγιωταρέα – «Ουστ …

    https://www.altsantiri.gr › ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    Πριν από 10 ώρες – Ξέσπασε ο Κραουνάκης κατά της Παναγιωταρέα – «Ουστ ελεεινή» … «Βγηκε αυτο το τρισαθλιο σουργελο των τριαντα μισθων να πει γι αμπεχωνα …
    «Έκρηξη» Κραουνάκη για την «κανονικότητα της γραβάτας …

    https://tvxs.gr › news › ellada › ekriksi-kraoynaki-gia-tin-kanonikotita-tis-…
    Πριν από 13 ώρες – Ένα άρθρο της Άννας Παναγιωταρέα στον Ελεύθερο Τύπο με τίτλο … σουργελο των τριαντα μισθων να πει γι αμπεχωνα κι αφανες μαλλι?

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.