Σκουπίδια. Το Γραμματικό. Η ταξική αδικία

Σπερχειός Ποταμός: Μια πανοραμική άποψη (τουριστική καρτ ποστάλ)

Ο ποταμός Σπερχειός: Μια πανοραμική άποψη ("τουριστική καρτ ποστάλ" - διανέμεται από δεδηλωμένους άθεους Ανθέλληνες)

Μετά τις καταδικασμένεςαπό την επίσημη πολιτεία– αστικές περιοχές της Αττικής των Άνω Λιοσίων, της Φυλής προστέθηκε και αυτή του Γραμματικού. Η ταξική επιλογή των ντοβλετιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φυσικά δεν υφίσταται, είναι μία άποψη ολωσδιόλου κακόβουλη. Τελείως συμπτωματικά όμως δεν έγιναν ΧΥΤΑ στις περιοχές Δροσιά, Κηφισιά, Διόνυσο ή ακόμα (για να υπογραμμίσω το παράλογο των επιλογών μου) και στο γκαράζ της… Βουλής των Ελλήνων.

Είναι κακόβουλες επίσης οι απόψεις κάποιων ότι όλες αυτές οι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων) θα μπορούσαν να γίνουν σε βιομηχανικές ή άλλες μη-οικιστικού ενδιαφέροντος περιοχές κοντά στην Εθνική Οδό στη Βοιωτία. Κακόβουλη και η λύση Ριτσώνας που είχε εισηγηθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Όχι, εμείς θέλουμε Γραμματικό, είναι το κατάλληλο»

Κατάλληλο το Γραμματικό;
Ας δούμε τα επιχειρήματα και τις προτάσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων:
– Ο ΧΥΤΑ κατασκευάζεται στα βόρεια του Λεκανοπεδίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ισχυροί άνεμοι που στην ευρύτερη περιοχή πνέουν πάνω από 200 ημέρες τον χρόνο θα μεταφέρουν τους αέριους ρύπους πάνω από το Λεκανοπέδιο.

– Η στεγάνωση του πυθμένα του ΧΥΤΑ και των πρανών του δεν διασφαλίζεται καθώς ο ΧΥΤΑ θα κατασκευαστεί πάνω σε γνωστό, ενεργό σεισμικό ρήγμα.

– Η θέση που επελέγη βρίσκεται σε 400 υψόμετρο, δηλαδή μόλις 200 μέτρα υψηλότερα από το επίπεδο της λίμνης του Μαραθώνα, και ως εκ τούτου απειλείται άμεσα όχι μόνο η ποιότητα των νερών της λίμνης αλλά και ολόκληρη η τροφική αλυσίδα.

– Η θέση του ΧΥΤΑ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.000 μέτρων από τις ακτές του Ευβοϊκού, γεγονός που ενέχει κινδύνους ρύπανσης και των θαλάσσιων υδάτων.

– Οι δρόμοι που οδηγούν στον ΧΥΤΑ είναι ακατάλληλοι. Στη βόρεια οδό (από το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Γραμματικό) μήκους 11 χιλιομέτρων, υπάρχουν 120 στροφές μικρής ακτίνας –περίπου μία κάθε 100 μέτρα– κάτι που καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση φορτηγών.

– Ο νότιος άξονας διέρχεται από την Αγ. Μαρίνα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα. Η ποιότητα ζωής και εκεί θα επιβαρυνθεί, αφού τουλάχιστον 400-500 βαριά οχήματα θα διασχίζουν καθημερινά αυτές τις περιοχές.

προτάσεις
Πρώτον: Την εφαρμογή της μελέτης Οικονομόπουλου (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης) σύμφωνα με την οποία τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής (ημερήσια παραγωγή 60 τόνοι) μπορούν να «εξαχθούν» στη Βοιωτία.

Δεύτερον: Ως μεσοπρόθεσμη λύση, υποστηρίζεται το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελευσίνα, το οποίο δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Κατάλληλο το Γραμματικό;
Βεβαίως γιατί
Πρώτον: Υποβαθμίζουμε μια ήδη υποβαθμισμένη ταξικά περιοχή, άρα συνεχίζουν να τους κοιτούν τα υπόλοιπα αμνοερίφια αφ’ υψηλού. Των άλλων, των «συγκεκριμένων» οι περιουσίες θωρακίζονται.

Δεύτερον: Οι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να καταναλώνουν, να τρώνε και να ζουνεχέ (αυτό στα…ποδανά, από ευπρέπεια ), η παραγωγή σκουπιδιών δεν σταματά ποτέ, όπως και οι νεκροί.

Τρίτον: Επειδή ακριβώς δεν σταματά η παραγωγή των σκουπιδιών, ο τζίρος είναι γιγαντιαίος, το χρήμα πολύ, τα συμφέροντα τεράστια, ο κύκλος των εργασιών μεγάλος, τα μεγάλα-μεσαία-μικρά συμφέροντα πολλά. ΠΡΕΠΕΙ πάση θυσία αυτός ο τζίρος της αποκομιδής των απορριμμάτων ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Αν υιοθετηθούν προτάσεις όπως αυτές του Πολυτεχνείου Κρήτης, καταλαβαίνετε… Γι’ αυτό οι επιδερμικές «ενστάσεις» κάποιων δήμων βρίθουν υποκρισίας.

Εάν γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό προσφέρεται οριστικά λύση;
Δυστυχώς, όχι κύριε Παυλόπουλε που έσπευσες να μας αναγγείλεις ότι «κάποιοι με συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα κλπ.»… αντιστέκονται και δεν επιθυμούν Λύση. Διότι ναι μεν, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως, αλλά από την άλλη συμβαίνουν τα εξής δύο «περίεργα» από πλευρά Ε. Ένωσης: Αρνούνται να απελευθερώσουν τα 250 εκατ. €υρώ που θα διοχετεύονταν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όσο τα έργα στον νομό σημειώνουν καθυστερήσεις η Ε.Ε. κρατάει τα ταμεία της κλειστά, δεν μασά ταραμά, επιθυμούν –και πολύ σωστά– ολοκληρωμένες λύσεις, και φυσικά υπάρχει και η απειλή… προστίμων για τις χωματερές που ζουν, πολλαπλασιάζονται και βασιλεύουν (παρά τις αντίθετες διακηρύξεις…)

Κύριοι των υπουργείων
Έγινε ποτέ κάποια ουσιαστική συζήτηση για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των απορριμμάτων, και δεν το πήραμε χαμπάρι;

πραγματοποιήθηκε ποτέ κάποια εξόρμηση ενημέρωσης του κοινού, με θεσμοθέτηση κινήτρων για μείωση από τους πολίτες του όγκου και το διαχωρισμό των σκουπιδιών όπως έγινε (π.χ.) στις Σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο;

Έγινε ποτέ κάποια ορθολογική προσπάθεια για πλήρη διαχωρισμό των οργανικών σκουπιδιών από τα ανόργανα;

Ποιος εκτός της Ελλάδας, θάβει σήμερα πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα και γυαλιά μαζί με υπολείμματα τροφών. Είμαστε σοβαροί;

Έγινε ποτέ κάποια προσπάθεια εφαρμογής σε πανελλαδική κλίμακα ολοκληρωτική ανακύκλωση, εκτός από ορισμένες άναρχες, σπασμωδικές ενέργειες, κι αυτές σαν προαιρετική ανακύκλωση;

Η κομποστοποίηση μέρους των οργανικών υπολειμμάτων;

Τι απ’ όλα λύνουν οι ΧΥΤΑ του Γραμματικού, των Λιοσίων και της Φυλής; Nada – Τίποτα!
….
Παράδειγμα, στο Βέλγιο όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν στη διάθεση του κοινού υποχρεωτικά, ένα Container Park. Τι είναι αυτό. Είναι ότι λέει ο τίτλος: Ένα χώρος με κοντέινερ όλα σε μια κάποια λειτουργική διάταξη. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα ειδικό φορτηγό παραλαμβάνει το γεμάτο αντικαθιστώντας το ταυτόχρονα με ένα άδειο.

Στα Container Park, στη διάθεση του κοινού υπάρχουν:

3 Κοντέινερ για Γυαλί:
– Ένα για διαφανές άχρωμο γυαλί, για κενές φιάλες ΧΩΡΙΣ κάλυμμα ή καπάκι.
– Ένα για διαφανές έγχρωμο γυαλί, για κενές φιάλες ΧΩΡΙΣ κάλυμμα ή καπάκι
– Ένα για σκόρπια, τζάμια κρύσταλλα κλπ.
Απαγορεύονται κεραμικά, πυρέξ ή πυρίμαχο γυαλί, καθρέπτες, υαλοπίνακες κλπ.

Κοντέινερ για Χαρτί και χαρτόνι: εφημερίδες, περιοδικά, κουτιά κλπ. πρέπει να είναι αρκετά καθαρά για να ανακυκλώνονται. Απαγορεύονται αυτοκόλλητες ταινίες, σελοφάν κλπ.

Κοντέινερ PMD (Packaging made of Plastic or Metal and Drink cartons) αποβλήτων: η συσκευασίες που αποτελούνται από πλαστικό ή μέταλλο και μεταλλικά κουτιά ποτών, γάλακτος κλπ.

2 Κοντέινερ + ένας τεράστιος χώρος για GFT – (Greens (vegetables), Fruit and Tuinafval – garden waste) για οργανικά απόβλητα: Πρασίνων (λαχανικά), Φρούτα και Tuinafval (Φλαμανδικά: απόβλητα κήπων), χόρτο (γκαζόν) και τα φύλλα που είναι λιπασματοποιήσιμα. Τα απόβλητα αυτά συγκεντρώνονται στο σπίτι του καθενός. Μία φορά το μήνα υπάρχει ειδικό φορτηγό που τα μαζεύει, συνήθως όμως οι μεγάλες ποσότητες μεταφέρονται (ευχαρίστως) από τους ίδιους τους κατοίκους. Στα τέλη του Νοέμβρη σε κάθε container park προσφέρεται δωρεάν αυτό το λίπασμα για κήπους, όποιος επιθυμεί παίρνει όσες ποσότητες θέλει και νομίζει ότι του χρειάζονται.

Κοντέινερ για μικρά επικίνδυνα απόβλητα ή μικρά χημικά απόβλητα: σύριγγες, λαμπτήρες φθορίου απορρυπαντικών, καλλυντικών, χρωμάτων και βερνικιών, χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα και παρόμοια επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον κλπ.  συλλέγονται ξεχωριστά. Υπάρχει ειδικό χώρος για τις μπαταρίες γενικής χρήσης, ένας ειδικό χώρος μπαταρίες αυτοκινήτου, ειδικός για λάδια αυτο/του κλπ.

Κοντέινερ για οικοδομήσιμα υλικά/απόβλητα: Τούβλα, τσιμεντόλιθοι κλπ. Αμίαντος δεν γίνεται αποδεκτός, υπάρχει άλλη ειδική υπηρεσία ( υπάρχουν τηλέφωνα κ.α. στοιχεία που ενημερώνουν το κοινό…)

Κοντέινερ για Επαναχρησιμοποιήσιμα κλωστοϋφαντουργίας: ένδυση, κλινοσκεπάσματα κ.α παρόμοια, ξεχωριστά τα παπούτσια. Η οργάνωση των Oxfam έχει επίσης τον ειδικό της χώρο εδώ.

Κοντέινερ για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: ψυγεία, τηλεοράσεις, υπολογιστές, τα πλυντήρια ρούχων και τα παρόμοια, παραδίδονται δωρεάν στο container park.

….

Σημείωση 1η:
Όλα τα φαρμακεία της χώρας δέχονται υποχρεωτικά ληγμένα φάρμακα από τον οποιοδήποτε καταναλωτή (πελάτης ή μη…), και για τα οποία υπάρχει ειδική υπηρεσία που τα φροντίζει.

Σημείωση 2η:
Τα container parks είναι πεντακάθαρα, νοικοκυρεμένα, λειτουργούν με τάξη.

Σημείωση 3η: Να δούμε ποιος επιτέλους θα δείξει εμπράκτως την αγάπη του σε αυτή την άμοιρη χώρα, ποιος θα κοιτάξει το μέλλον της σε βάθος χρόνου ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

.

ρο

This entry was posted in περιβάλλον, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to Σκουπίδια. Το Γραμματικό. Η ταξική αδικία

  1. Ο/Η xBerliner λέει:

    Να προσθέσω και τη δικιά μου εμπειρία, όχι για να δείξω πιθανή λύση, αλλά για να δείξω ότι το πρόβλημα είναι ο ωχαδερφοσμός των ελλήνων:
    Σε πολλές πόλεις (νομίζω σε όλες αλλά δεν παίρνω και όρκω) της γερμανίας η κάθε πολυκατοικία έχει τους δικούς της κάδους απορριμάτων: για κοινά απορρίματα, συσκευασίες/πλαστικά, και μπορεί ακόμα για χαρτιά και γυαλιά. Πέρα βέβαια από τα κοντέινερ που αναφέρει ο Ρο που υπάρχουν σε διάφορα σημεία στις γειτονιές (από όσα τέτοια έχω δει αυτά τοποθετούνται σε σημεία που δεν ενοχλούν τους γείτονες, δηλαδή έχουν μια σχετική απόσταση από κτίρια κατοικιών). Αυτό που θέλω να πω δεν είναι ότι «κοίτα τί καλά που τα έχουν αυτοί». Αυτό που θέλω να πω είναι ότι: «κοίτα αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον κάδο τους». Δηλαδή ο κάδος ΔΕΝ βρίσκεται στο δρόμο και φυσικά ούτε στην πρασιά ή στον κήπο του διπλανού. Ο κάδος βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας.
    Στην Ελλάδα οι κάδοι κάνουν βόλτα (και επειδή έχει τύχει να ζήσω δυο τρία χρόνια σε ημιόροφο ξέρω από πρώτο χέρι τί σημαίνει αυτό: Να ξυπνάς το καλοκαίρι το πρωί από δεκάδες μύγες ή το χειμώνα να ξυπνάς από το καυσαέριο του φορτηγού που πάρκαρε μπροστά και επί δεκάλεπτο «ζεσταίνει» τη μηχανή).
    Όπως ακριβώς δεν θέλουμε τον κάδο απορριμάτων μπροστά από το σπίτι μας, έτσι δεν θέλουμε και τη χωματερή στη γειτονιά μας. Και ενώ για τον κάδο σκουπιδιών έχω «πλακωθεί» αρκετές φορές με γείτονες που μεταφέραν συνεχώς τον κάδο κάτω από το σπίτι μου, δεν μπορώ να πω το οτιδήποτε στους ανθρώπους που δεν θέλουν την χωματερή στη γειτονιά τους.

    Η λύση στις χωματερές είναι η επεξεργασία των σκουπιδιών: Ανακύκλωση όσα ανακυκλώνονται, καύση και παραγωγή ενέργειας όσα καίγονται, και κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή όσων (λίγων) μένουν. Το καλό με αυτή τη διαδικασία είναι ότι και τα δύο πρώτα τουλάχιστον στάδια μπορούν να γίνουν στα όρια του κάθε δήμου (δηλαδή αναλαμβάνω την υποχρέωση να κάνω κάτι με τα σκουπίδια ΜΟΥ). Αλλά επειδή εμείς στην ελλάδα προτιμούμε τον κάδο των σκουπιδιών μας κάτω από το παράθυρο του γείτονα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει γιατί:
    1. Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να πείσεις τον κόσμο να κάνει ανακύκλωση.
    2. Κανένας δήμος δεν πρόκειται να δεχτεί να κάνει εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης των απορριμάτων στα όριά του.

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Ροϊδη,
    η φωτογραφία του σκουπιδοσυλλέκτη και μολυσμένου ποταμού Σπερχειού με κάνει να δω το θέμα από μια άλλη πλευρά, την υποβάθμιση του ιστορικού τοπίου, πέρα από την δολοφονία του φυσικού.
    Ο Σπερχειός, γνωστότερος με το (μάλλον τούρκικο) Αλαμάνα, ένας ιστορικός ποταμός, κάποτε ορμητικός (σπέρχω=κυλάω με ορμή) δίνει σήμερα την εικόνα της φωτογραφίας. Με τους ιστορικούς σημερινούς παραπόταμούς του με τα βαρειά τους ονόματα, τον Μέλανα τον Δύρα [Γοργοπόταμο-Ο δε Φιλοκτήτης καύσας και θάψας Ηρακλέα πλησίον του Δύρα ποταμού Τραχινίας έλαβεν αυτό (δηλ. το τόξο).» ], τον Ίναχο (γνωστό σήμερα με το σλάβικο Βιστρίτσα) και τον Ασωπό (από εδώ πέρασε ο Εφιάλτης), σηματοδοτεί ιστορικές μνήμες και το πέρασμα πολλών λαών και κατακτητών από εδώ.
    Θέλω να πω πως οι Νεοέλληνες, ανάξιοι κληρονόμοι μιας όμορφης χώρας, κατέστρεψαν το φυσικό τοπίο ποικιλότροπα και ασέλγησαν με πολλούς τρόπους πάνω στην ιστορία του τόπου.

    Αυτό λέγεται ύβρις και θα έχει πολύ κακή κατάληξη γιατί δεν βλέπω φως από πουθενά.

  3. Ο/Η stavroula λέει:

    Krima enas toso istorikos xwros.
    Meta ap ton Aswpo akoume k 8aumazoume thn katantia tou
    Sperxeiou. Pou 8a mporouse na a3iopoih8ei se parko k gt oxi se
    Mouseio epishs.
    Krima, mono aganakthsh fernei.
    Exete dikio. 8a endeiafer8ei kaneis gi auth thn erhmh xwra mas?
    Pws k pote epitelous 8a euais8htopoih8oun oi polites.

  4. Ο/Η Σπύρος Ντόβας λέει:

    Ακόμα και αν, με κάποιο μαγικό τρόπο, σοσιαλιστική κυβέρνηση εγκαθίστατο στο Μαξίμου και ευθύς εξέδιδε διάταγμα για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κηφισιά, πάλι ταξική αδικία θα είχαμε, από την ανάποδη.

    Ειδικά στο θέμα των σκουπιδιών, οποιαδήποτε λύση προκύψει μέσα από την πολιτική διαδικασία και επιβληθεί με την κρατική βία θα είναι εγγενώς άδικη.

    Η μόνη δίκαια λύση είναι αυτή που θα προέκυπτε από ελεύθερη διαπραγμάτευση αυτών που έχουν σκουπίδια να απορρίψουν και αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις και την διάθεση να τα υποδεχθούν. Για τον κάθε τόνο σκουπιδιών που παράγεται στο λεκανοπέδιο υπάρχει μια δίκαιη τιμή που αφορά το κόστος απόρριψής της και ο προσδιορισμός της μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και ανοικτούς μειοδοτικούς (ή πλειοδοτικούς , ανάλογοα ποιος τους κάνει) διαγωνισμούς.

    Αυτό βέβαια θα ανέβαζε τα δημοτικά τέλη ημών των αστών που είμαστε καθαροί (net) παραγωγοί σκουπιδιών, αλλά αυτό θα ήταν αναμφίβολα δίκαιο, και ίσως μας έκανε να συμπεριφερόμαστε ορθολογικότερα και να μειώναμε τον όγκο σκουπιδιών που παράγουμε.

  5. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

    Τα συγχαρητήριά μου για το ποστ.

    Παρότι τα σύγχρονα σκουπίδια φαίνεται να είναι αναντίρρητο μέρος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν σήμα, τουλάχιστον για τη σώφρονα διαχείριση των αποβλήτων μας.

  6. Ο/Η j95 λέει:

    Την εφαρμογή της μελέτης Οικονομόπουλου (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης) σύμφωνα με την οποία τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής (ημερήσια παραγωγή 60 τόνοι) μπορούν να «εξαχθούν» στη Βοιωτία.

    Δε γίνεται.
    1) είναι 50 μέτρα πιο πάνω από την Υλίκη και 400 μέτρα πιο πάνω από τον υδροφόρο ορίζοντα που ήδη έχει επιβαρυνθεί με εξασθενές χρώμιο και θυμίζω ότι από τον κάμπο της Βοιωτίας τρώει κρεμμύδια όλη η Αθήνα.
    2) θα περνάνε 400-500 βαριά οχήματα κάθε μέρα από τη Λιβαδειά με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
    3) η στεγανοποίηση είναι αδύνατη λόγω του ρήγματος της Θήβας.
    5) οι δρόμοι είναι ακατάλληλλοι, η ΕΟ έχει πάνω από 10 λακούβες ανά χιλόμετρο.

  7. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

    Αυτοι ειμαστε και δεν πρεπει να μας εκπλησει
    Εχετε δει μορφωμενους ανθρωπους με κοστουμι γραβατα και και επωνυμο χαρτοφυλακα μεσα στο δικαστηριο να καπνιζουν και να πετανε σταχτη και γόπα στο πατωμα, ν αφηνουν το μπουκαλακι το αδειο οπου ναναι και το κουπακι του καφε το πλαστικο;
    Καπως ετσι σε μεγαλυτερη κλιμακα ειναι αυτο που βλεπετε.
    Η λυση ειναι να εναγουμε το κρατος για πραλειψη λογω του οτι δεν εχει ακομα τακτοποιησει το ζητημα της διαχειρησης των αστικων αποβλητων και δεν εχει διασφαλισει την προστασια του φυσικου περιβαλλοντος.

  8. Ο/Η nomikos λέει:

    Καλησπέρα σε όλους.Το να συμφωνήσω και εγώ τόσο με το άρθρο όσο και με τους προλαλήσαντες, δεν λέει τίποτα.Θα σταθώ μόνο σε κάτι που λέει ο Δον:Εχετε δει μορφωμενους ανθρωπους με κοστουμι γραβατα και και επωνυμο χαρτοφυλακα μεσα στο δικαστηριο να καπνιζουν και να πετανε σταχτη και γόπα στο πατωμα, ν αφηνουν το μπουκαλακι το αδειο οπου ναναι και το κουπακι του καφε το πλαστικο;»
    Ναι, τους έχω δει.Με μια διαφορά όμως.Δεν είναι μορφωμένοι.Ποτέ δεν ήταν.Είναι απλώς κατώτερες μορφές ζωής, με κοστούμι και πτυχίο.Εκεί ακριβώς μάλιστα, οφείλεται η κακοδαιμονία της πατρίδας μας σ’αυτό και σε άλλα πολλά ζητήματα.Η αμορφωσιά του κόσμου και το ψάρωμα, μπροστά σε ένα κοστούμι, μια γραβάτα και ένα πτυχίο.Ελάχιστοι ξύνουν το «λούστρο» που περιβάλλει τέτοιους τύπους.Αν το έκαναν πιο συχνά και πιο πολλοί, η αποφορά που θα γέμιζε τον αέρα, δεν θα αντεχόταν ούτε με μάσκα αλλά θα άλλαζε πολλά πράγματα.Μπροστά σε κάποιους πολιτικούς δε, οι δικηγόροι που μόλις περιέγραψες φαντάζουν αγγελούδια.

  9. Ο/Η plagal λέει:

    Το τραγικοτερο απολα ειναι οτι ολη αυτη η κουβεντα γινεται για μη-μετρα. Ειναι βεβαια λογικο σε μια χωρα που κυριαρχει η μη-πολιτικη αντι για την πολιτικη. Αλλα καποια στιγμη καλο θα ηταν να αρχισουμε να σκεφτομαστε λογικα και να πουμε ξεκαθαρα: οικιακος διαχωρισμος σκουπιδιων, κομποστοποιηση, εβδομαδιαια συλλογη απορριματων, ανακυκλωση, επεξεργασια και παει λεγοντας. Δεν υπαρχει «αιωνιος ελληνας» που «σιγα μην χωρισει τα σκουπιδια», υπαρχουν συμφεροντα που λυμαινονται το θεμα των σκουπιδιων για τεραστια βραχυπροθεσμα οφελη και πολιτικοι που στην πολυ καλυτερη δεν τολμουν να σκεφτουν περα απο την επομενη δημοσκοπηση.

    Μια οποιαδηποτε σοβαρη πολιτικη ηγεσια θα ελεγε το προφανες: Εθνικος στοχος, το δυο χιλιαδες δεκατοσο *να μην υπαρχουν χωματερες στην Ελλαδα*. Εθνικος στοχος λεμε, οπως ηταν η ΟΝΕ, οι Ολυμπιακοι κτλ. Αμα θελουμε μια χαρα μπορουμε.

  10. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

    Θα συμφωνησω με τον @νομικο για τους πολιτικους αυτοι ειναι η αιτια της γυφτιας της αμορφωσιας και της ελλειψης πολιτισμου Αυτοι μας εκπροσωπουν μεσα και εξω από την Ελλαδα.Ομως και παλι η εμμονη μου αυτη οτι εγω ειμαι συνυπευθυνος γιατι αυτοι ειναι ακομη επανω,δεν με αφηνει να ησυχασω.
    Οι βαραβαροι τεχνοκρατες κατεκλυσαν τα παντα πολιτικη και κοινωνια.
    Πριν απόλιγο ειδα στις ειδησεις ενα παιδακι από το Καιρο που φιλοξενειται σε κατασκηνωση στην βορεια ελλαδα. Το ρωτησαν τι του αρεσει εδω και ειπε Εδω δεν εχει σκουπιδα στους δρομους εχει και ησυχια το μεσημερι οταν κοιμομαστε. Και φυσικα γελασα γιατι το παιδακι δεν προλαβε να τα δει ολα στην Ελλαδα και ειδε μονο οσα ηθελαν να δει από αυτην.

  11. Ο/Η j95 λέει:

    Πάντως το Γραμματικό είναι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει 2.000 κατοίκους, δηλαδή έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 20 φορές μικρότερη από την Αττική σαν νομό.

  12. Ο/Η Kωστας Κοροβιλας λέει:

    Νομικος,
    Ωραια, καταπληκτικη, η παρατηρηση σου για τους «μορφωμενους» δικηγορους. Το να εκπαιδευεται καποιος σε μια ειδικοτητα, οποιαδηποτε ειναι αυτη, και να παιρνει καποιο πτυχιο, δεν σημενει πως ειναι και μορφωμενος. Να αποκτα δηλαδη μορφη, σχημα, οπως κανει ο γλυπτης που δινει μορφη, μορφωποιει, και γιατι οχι μορφωνει, μια αμορφη πετρα.
    Κυριε Ροιδη,
    η φωτογραφια του ποταμου Σπερχειου, διανεμεται σε τουριστικους οδηγους ως Tourist Attraction, να προσελκυει τουριστες στην Ελλαδα? Δειτε στην παρακατω διευθυνση(Ελπιζω να εχω κανει σωστα το λινκ) τι διανεμεται στο εξωτερικο, για μια αλλη, πιο βαρβαρη συμπεριφορα των νεοελληνων, και ποσες χιλιαδες υπογραφες εχουν συνγκεντρωθει, με σκοπο να μπουκοταρουν τον τουρισμο στην Ελλαδα. Αφορα κρεμασμενα σκυλια απο δενδρα, στην Κω, κυριως, και αλλου. Ειχαμε στην Κρητη τετοια περιστατικα προσφατα.
    Οι εικονες ειναι φρικτες, ακαταλληλες για ευαισθητους ανθρωπους.
    tvxs.gr/v16400
    Μιας και μιλησατε για την Δροσια, τον Διονυσο και την Κηφισια, και επειδη τις ζω καθημερινα, ζω σε καποια απ’ αυτες, μπορει να μην επληγησαν απο την εισβολη ΧΥΤΑ, αλλα, πληττονται απο μια αλλη πολυ βαρια επιδημια που πληττει, φανταζομαι ολη την Ελλαδα. Ειναι η μαιζονετα! Η τελευταια εξελιξη της πολυκατοικιας του ’50, λιγο πιο πουδραρισμενη, και με πολυ make up. Πολιτειες ολοκληρες, αποκαλυπτονται ξαφνικα, με πολλες δεκαδες μαιζονετες, αχαρα τετραγωνα κουτια, με βεραντουλες, πορτουλες, γκαραζακια, κωλονιτσες, καγκελακια. Νεοι δρομοι, μικροπλατειουλες, στην Κηφισια, απο κατω απο την Τατοιου, στην Ν. Ερυθραια, Δροσια, Διονυσο, ακομη και στην μοναδικη, και αυστηρα εκλεκτικη Εκαλη. Τετοια οικοδομικη δραστηριοτητα, τετοια ραγδαια αλλοιωση και καταστροφη του φυσικου τοπιου, τετοια υπεραυξηση του πληθυσμου, τα αυτοκινητα που ηδη εχουν αρχισει να συνωστιζονται στους αλλοτε ησυχους δρομους. Και μαζι με ολα αυτα ερχεται και το Σκουπιδι. Οχι μονο το σκουπιδι, αλλα η Εκαλη, Δροσια, Διονυσος δεν εχουν αποχετευση, και οταν χενουζε τα φουραει «Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ». Κλεινω, αποστηθιζοντας την τελευταια, ωραια παραγραφο του αγαπητου κ. Λασκαρατου. » Οι Νεοελληνες, αναξιοι κληρονομοι μια ομορφης Χωρας, κατεστρεψαν το φυσικο τοπιο ποικιλοτροπα και ασελγησαν με πολλους τροπους πανω στην ιστορια του τοπου. Λεγεται Υβρις- δεν βλεπω φως απο πουθενα.» Δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι οι Γαλοι που λενε » Η Ελλαδα ειναι μια πολυ ομορφη Χωρα που κατοικειται απο κακους ανθρωπους».

  13. Ο/Η O Κανένας λέει:

    Ιδού κύριοι τι έχουν κάνει οι Βιεννέζοι π.χ. με τα σκουπίδια τους: http://www.phototravels.net/vienna/vienna-p/photo-vienna-p-078.html
    Τρομάρα την αρχαιολατρεία μας… Υπομονή και πίστη στην μετενσάρκωση! Σε δυό-τρείς χιλιάδες χρόνια, κι εμείς κάτι θα κάνουμε. Εδώ η γείτονας πρόπερυσι ανακάλυψε την τριήρη! Τι βιαζώμαστε βρέ!

  14. Ο/Η Po λέει:

    προς όλους,
    έχετε όλοι δίκιο και παρουσιάσατε πτυχές και σε ατομικό επίπεδο ευθύνης, δεν μπορούσαν να γραφτούν όλα σε μία ανάρτηση των 1100-1200 λέξεων.

    O Κανένας,
    η φωτό είναι η απόδειξη με τι σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα.

    j95,
    -στο 1ο ζήτημα δεν έχεις άδικο, άλλωστε οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν παρόμοια επιχειρήματα…Μπορεί η μελέτη της Κρήτης να είναι λάθος, όμως θα μπορούσαν να δουν άλλες, υπάρχουν.
    – στο 2ο ζήτημα έχεις και εδώ δίκιο, όμως και με μόνο 2000 ψυχές, πάλι κατοικημένη περιοχή είναι/θεωρείται.

    plagal,
    βεβαίως και μπορούμε, ένα αντίθετος ισχυρισμός είναι ηλίθιος.

    manitaritoubounou,
    Ευχαριστώ. Τα σκουπίδια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα καπιταλιστικής ανάπτυξης, παντού παράγονται, και θα παράγονται…

    Σπύρος Ντόβας,
    είμαι εναντίον των όποιων διακρίσεων…Έχεις δίκιο, δεν λέω κάτι αντίθετο.

  15. Ο/Η espectador λέει:

    Πολυ ενδιαφερον και αξιολογο κειμενο.
    2-3 παρατηρησεις. Εχετε προσεξει οτι οι πιο βρωμικοι χωροι ειναι οι αυλες των σχολειων? Εκει γινεται η πρωτη και σημαντικωτερη επελαση της αδιαφοριας, συνεπικουρουντων των δασκαλων που απλως δεν ενδιαφερονται. Τα παιδια ξεκινουν την ζωη τους πετωντας σκουπιδια οπου βρουν. Ακομη και οσοι γονεις εχουν προσπαθησει στο σπιτι να παραδειγματισουν τα παιδια σ αυτον τον τομεα χανουν ουσιαστικα το παιχνιδι.
    Ζω σε ενα χωριο 6 μηνες το χρονο. Τα σκουπιδια που αναγκαστικα πηγαινω στον καδο ειναι κατα 50%-ισως και περισσοτερο-λιγοτερα απ οτι τον χειμωνα. Κανω κομποστοποιηση των οργανικων μεσα στην αυλη μου, μαζευω ιδιατερα τα χαρτια, πλαστικα, μπουκαλια και αλουμινια που τα πηγαινω μια φορα την εβδομαδα σε εναν ιδιαιτερο χωρο για παραδοση και πεταω μονο τα υπολοιπα. Ειμαι ομως μια αισχρη μειονοτητα. Τον χειμωνα ακολουθω την ιδια τακτικη χωρις την δυνατοτητα ομως να κανω κομποστοποιηση. Ξερω οτι υπαρχουν συσκευες για κομποστοποιηση στο μπαλκονι-αλλα ειμαι σχετικα μακρυα απο τις πηγες τους. Παντως το ψαχνω.
    Τα λεω ολα αυτα γιατι πιστευω οτι ο πολιτης μπορει και πρεπει να αυτενεργει και να μη τα περιμενει ολα απο την τ.α. και το κρατος-που ετσι κι αλλιως ελαχιστα ενδιαφερονται. Επειδη εχω και γνωση του τι γινεται στο εξωτερικο, απορω και γω μαζι με σας γιατι δεν εφαρμοζονται και στην Ελλαδα ετοιμες συνταγες που ισχυουν εξω, που και οικονομικα θα αποδοσουν αλλα και το περιβαλλον θα βοηθησουν. Παντα οταν το σκεφτομαι αυτο σκονταφτω στην εννοια «πολιτης» που ειναι σχεδον ανυπαρκτη στην χωρα μας και στον γνωστο , κλασσικο «ωχαδελφισμο». Ξαρω οτι λεω κοινοτοπιες, αλλα ειδικα σ αυτον τον τομεα δεν εχουμε περασει ακομη στο πεδιο των πρωτοτυπιων. και νομιζω οτι θ αργησουμε πολυ….

  16. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

    @ Po

    Αυτό είναι σωστό βεβαίως, μα και αυτονόητο.

    Εννοούσα λοιπόν, να τα κάνω «λιανά» τα υποπροϊόντα-σκουπίδια, τα περιττά περιτυλίγματα, τα μη ανακυκλώσιμα, εν γένει το περιττό σκουπιδαριό ενός «πολιτισμού» που δεν ενδιαφέρεται για την όντως αειφορία, το αύριο, τα παιδιά, τη ζωή…

    Να μη πω άλλα λοιπόν για να δείξω ότι αυτός πολιτισμός, «ανάπτυξη», καπιταλισμός (κρατικός ή μη ) έχει πολλαπλασιάσει το σκουπιδαριό….

    Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης: Χωρίς ουσιαστική μείωση στην παραγωγή και φυσικά ανακύκλωση (που θέτει το ποστ ορθά) δίκαιη δεν μπορεί να υπάρξει. Θα είναι ταξική και θα τείνει σφόδρα να είναι εις βάρος αυτών που καταναλώνουν τα λιγότερα….

  17. Ο/Η O Κανένας λέει:

    @Ρο

    Αφού επιμένετε να διαχωρίσουμε όπως και τα σκουπίδια, έτσι και τους ανθρώπους, σε σοβαρούς και μή σοβαρούς, τότε η γνώμη μου είναι πως μή σοβαρή είναι μια ολόκληρη πολιτεία που ανεξαρτήτως εκάστωτε κομματικών ηγεσιών, επιμένει να ενοεί την αισθητική αγωγή ως κάτι ασύνδετο με τα «σοβαρά, ταξικά» ζητήματα του τόπου, τα οποία δε, έχουν πάντοτε την ίδια προτότυπη λύση: Πώς θα διορίσουμε υμετέρους, κολλιτούς, συνετέρους και κουμπάρους στο δημόσιο. Σωθήκαμε! Από τη μία σωτηρία, τώρα θα πάμε στην άλλη, την καλύτερη! Αλλελούϊα!

  18. Ο/Η O Κανένας λέει:

    Όταν θα αρχήσουν να μας εμφανίζουν τα πρότζεκτ με τα χρυσελεφάντινα, εκεί θέλω να δώ την ταξική σας συνήδηση. Ώς πρώς τη μπόχα πάντως, την αρχαία Αθήνα μιά χαρά την έχουνε πετύχει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.