Κατάληψη ΑΠΘ: Το Βατερλώ του πρετεντερισμού

prent1Κύριε Ροΐδη,
Ο όρος πρετεντερισμός αποτελεί αδόκιμο νεολογισμό για τον οποίο ζητώ την επιείκια των αναγνωστών και του γνωστού δημοσιογράφου τον οποίο δεν θέλω να προσβάλλω, αλλά μόνο να επικρίνω. Με αυτόν εννοώ τον μέσο διάσημο δημοσιογράφο της TV τον ενταγμένο στο σύστημα και παχυλά αμειβόμενο, (μερικοί παίρνουν και «μαύρα» λεφτά κάτω από το τραπέζι, αλλά αυτό βέβαια δεν αφορά τον κύριο που μας δάνεισε το όνομά του), που ξεσπαθώνει κατά διαδηλωτών, συνδικαλιστών, εργαζομένων, άνεργων, απεργών, φοιτητών, μαθητών, καταληψιών, μεταναστών, κλπ έμπλεως ιεράς αγανακτήσεως. Ενοχλείται π.χ. μαζί με άλλους υπεραμοιβόμενους κυρίους από τους απεργούς της Ακρόπολης (που επίτηδες αποκαλεί «Ιερό Βράχο») για την ασέβειά τους να απαιτούν να πληρώνονται. Η ιερότητα του ψωμιού ή του φάρμακου, ή του βιβλίου των παιδιών των φυλάκων, δεν έχει καμία σημασία για αρχαιολάτρες υπουργούς που δεν ξέρουν ούτε ένα στίχο του Όμηρου και αφήνουν αρχαιολογικούς θησαυρούς να σαπίζουν στα υπόγεια, ή για πολιτικούς με ιδιωτικές συλλογές αρχαίων και δωρεάν συσκευές SIEMENS.

Διευκρινίζω εξ αρχής πως είμαι κατά των ακατάσχετων καταλήψεων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άσχετα αν μπορεί να συμφωνώ με τα αιτήματα. Θεωρώ πως έχει γίνει κατάχρηση η οποία τροφοδοτεί φοβικά και αντιδραστικά σύνδρομα της (δυστυχώς) συντηρητικής κοινής γνώμης και δίνει το πολυπόθητο πρόσχημα για ένταση του κρατικού αυταρχισμού. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται κι άλλο η δημόσια Εκπαίδευση και τα πτυχία της και πέφτει νερό στο μύλο των προπαγανδιστών των ιδιωτικών μπακαλοΑΕΙ. Πιστεύω στη δύναμη του λόγου, στη δύναμη της ενημέρωσης των πολιτών, της οργάνωσης ειρηνικών διαδηλώσεων, εκδηλώσεων, χάππενινγκ, ομιλιών, κυρίως έξω από το διδακτικό ωράριο. Η ευρύτερα διαδιδόμενη επιστημονική γνώση είναι δύναμη προόδου, είναι κοινωνική κατάκτηση και δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται.

Υπάρχει όμως μια κατάληψη που τιμά ιδιαίτερα τους καταληψίες. Είναι αυτή που έγινε στο ΑΠΘ υπέρ των δικαιωμάτων των καθαριστριών του και παρήγαγε κάποιο αποτέλεσμα. Είναι παρήγορο φοιτητές να έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Όχι όλοι, ούτε καν οι περισσότεροι, δεν έχω αυταπάτες, μιλάμε για μια φωτεινή μειοψηφία που κινητοποιείται, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει και ένα πλατύτερο, απροσδιόριστο ποσοτικά, κομμάτι σιωπηρό μεν για διάφορους λόγους, αλλά που συναινεί. Είναι μια ελπίδα πως ένα κομμάτι της νεολαίας δεν έχει διαφθαρεί από την αποθέωση του ατομισμού που προπαγανδίζεται με όλα τα μέσα, αλλά έχει τον ρομαντικό ιδεαλισμό και τη στοιχειώδη ανθρωπιά και λεβεντιά που περιμένει κανείς από νέους που σπουδάζουν. Σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον εγωκεντρισμό, που αποθεώνει τον ατομικό πλουτισμό, την κομπίνα, το μέσον, την επίδειξη, την γκλαμουριά, που τα προπαγανδίζει ασύστολα με χίλιους τρόπους, έχουμε νέους με ρομαντική πίστη σε μια δικαιότερη κοινωνία, με ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης στους αδικημένους. Για κάθε έντιμο άνθρωπο, αυτό είναι μια ελπιδοφόρα αχτίδα φωτός. Όποιος μάχεται αυτήν την ευγενική τάση κάποιων νέων, αυτοαποκαλύπτεται ως ανάλγητος και λακές άνομων συμφερόντων.

Αδιάψευστοι μάρτυρες του σκότους της άλλης όχθης, είναι και οι ανακοινώσεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια για μοιρασιά φωτοτυπημένων θεμάτων, για διευκολύνσεις στους πρωτοετείς, ή για σκί στον Παρνασσό και beach party στη Μύκονο. Οι μετανάστες, οι άνεργοι, τα εργασιακά, δεν έχουν θέση στο μυαλό ή στην καρδιά αυτών των γερασμένων νέων που το μόνο που τους απασχολεί είναι να αποκτήσουν «άκρες» για το προσωπικό τους βόλεμα και την αυριανή κοινωνική ανέλιξη.
(BEACH PARTY ΣΤΟ CAPRI!!!
H ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών σας προσκαλεί για ακόμη μία χρονιά στο καθιερωμένο απογευματινό BEACH PARTY!!!
85 ευρώ η φιάλη)

(ΠΑΣΠ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΣΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Όσοι φοιτητές-τριες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο SKI που θα πραγματοποιηθεί……… ποιος δεν δίνει μαθήματα την επόμενη βδομάδα και τον ενδιαφέρει ας βιαστεί! Γιατί δεν το οργάνωσε ο τομέας νωρίτερα;…).

Καλά οι πολλοί νέοι, είναι ανώριμοι. Είναι όμως απίστευτα εξευτελιστικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να συμμετέχει στην άθλια εκμετάλλευση αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων από δουλέμπορους και να φέρεται ως άντρο οικονομικών σκανδάλων. Ακούστηκε η ένσταση και από προοδευτικά χείλη: «Μα μονιμότητα στις καθαρίστριες;». Ασφαλώς ναι. Μονιμότητα στις καθαρίστριες και σε κάθε εργαζόμενο. Εργασιακή ασφάλεια για όλους, αυτή είναι μια στοιχειώδης προϋπόθεση για αξιοπρέπεια, ηρεμία, υγεία, προόδο και ευτυχία που δικαιούται κάθε άνθρωπος. Ακούω την αντίρρηση: Η μονιμότητα φέρνει την τεμπελιά. Κατηγορηματικά όχι. Η αδιαφορία πολλών δημοσίων υπαλλήλων, έχει να κάνει με την αμορφωσιά τους, με την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και με το κεφάλι του ψαριού που βρωμάει και διδάσκει τη διαφθορά. Οι κυβερνήσεις, υποθάλπουν τη χαλάρωση για να διαχυθεί η διαφθορά, ώστε να μπορούν να αυθαιρετούν και να παρανομούν ατιμώρητα, με την ανοχή της συνένοχης κοινωνίας. Μαντεύω και την 3η ένσταση από τα χείλη κάποιων τηλεστάρ της δημοσιογραφίας: «Ούτε εγώ δεν είμαι μόνιμος». Δεν είσαι αλλά παίρνεις σε ένα μήνα όσα βγάζει η καθαρίστρια σε 2 χρόνια. Είσαι από επιλογή σου περιφερόμενος, εμπορεύσιμος, ανταλλάξιμος, εκδιδόμενος, ένα χρηματιστηριακό προϊόν, έτοιμο να πουληθεί σε νέους εργοδότες, να μπει στην μεγάλη οικογένεια του Super Οuaou Chanell που θα την αγαπάς εξ ίσου όπως και τις προηγούμενες που παράτησες.

  Φοιτήτριες (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) που δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Στηρίζουν (χαλαρά) τις ιδιωτικοποιήσεις (Το Δημόσιο είναι ξεπερασμένο), την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας (ακούγεται καλό), την απελευθέρωση του ωραρίου (ουάου!) και την πρόταση ΓΑΠ για ανασφάλιστη εργασία των νέων (Το ΙΚΑ είναι για γέρους).

Φοιτήτριες (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) που δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Στηρίζουν (χαλαρά) τις ιδιωτικοποιήσεις (Το Δημόσιο είναι ξεπερασμένο), την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας (ακούγεται καλό), την απελευθέρωση του ωραρίου (ουάου!) και την πρόταση ΓΑΠ για ανασφάλιστη εργασία των νέων (Το ΙΚΑ είναι για γέρους).

Για τους καθηγητές εκείνους, τους υποτιθέμενους πνευματικούς ανθρώπους, που είναι υπεύθυνοι για τις παράνομες, δουλοκτητικές και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας των καθαριστριών ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Αν ήταν στο χέρι μου θα τους απέλυα ή θα τους έβαζα να δουλεύουν με το καθεστώς που οι ίδιοι επιφύλαξαν ή ανέχτηκαν σε ταλαίπωρες γυναίκες. Παραλείπω τα όσα αποκαλύφθηκαν για εικονικά τιμολόγια, πλαστά έγγραφα, παράνομες προσλήψεις ημετέρων, νεποτισμό, αδικαιολόγητα υψηλά ποσά, μείωση μισθών κλπ. για τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα επιληφθεί η αδέκαστος ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις ξεμπλέξει με τους Παυλίδηδες, τους Εφραίμ και τους Τσουκάτους.

Αν θυμάμαι καλά επίλεκτο μέλος της Συγκλήτου του εν λόγω Πανεπιστημίου, πνευματικού ιδρύματος που δεν ντρέπεται να έχει ως θυρεό την εικόνα ενός μυθολογικού Αγίου, το πτώμα του οποίου θαυματουργεί και μυροβολεί ασυστόλως, έχει χρηματίσει και κορυφαίος Συνταγματολόγος, προσκυνητής του Βατοπεδίου και Λογοκριτής έργων Τέχνης, υπουργός Πολιτισμού σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία θέσπισε το αισχρό σύστημα ενοικίασης εργαζομένων. Εκλεκτά μέλη μάλιστα του κόμματος, εν οίς και ο κ. Νικήτας Οικονομάκης της ομοσπονδίας ερασιτεχνικού καράτε, εργοδότης της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ασκούν το ευγενές σοσιαλιστικόν επάγγελμα του ενοικιαστή εργαζομένων.

Δίνω το λόγο στο ΒΗΜΑ και στον έγκριτο δημοσιογράφο του κ. Πρετεντέρη, που σκίζει τα ιμάτιά του ζητώντας την εφαρμογή του Νόμου για το Άσυλο, ενώ λίγο καιρό πριν επιτίθετο στο Σ.τ.Επικρατείας γιατί τόλμησε να εφαρμόσει τον νόμο, (σε βάρος όμως όχι φοιτητών αλλά του κ.Βωβού). Από σύμπτωση, η εφημερίδα του τον ξεμπροστιάζει άθελά της στο πρωταπριλιάτικο φύλο της, διότι η ειδησεογραφία της γελοιοποιεί το άρθρο του που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα. Κανονικό Βατερλώ. Απολαύστε το σε 3 στάδια:

1ον. Ο νόμος επιτρέπει να εκσφενδονίζονται πλαστικά μπουκάλια;

«…Αναρωτιέμαι, όμως, για ποιον λόγο από την τραγική ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα συνάγεται ότι δεν πρέπει να λειτουργεί το ΑΠΘ. Και πώς θα λυθεί το ζήτημα των εργολαβιών στα ΑΕΙ επειδή τριάντα, σαράντα ή πενήντα άτομα εγκαταστάθηκαν στο γραφείο ενός πρύτανη…….Θέλω να ελπίζω ότι ο διεθνής Τύπος δεν θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Υπάρχει κίνδυνος να μας περάσουν για τρελούς. Διότι όποιος κανονικός άνθρωπος διαβάσει τα παραπάνω θα διατυπώσει την αυτονόητη απορία: καλά,ρε παιδιά,γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος να τελειώνουμε;».

2ον Ποιους ακριβώς νόμους εννοείτε κ.Πρετεντέρη;

«…στη συνεδρίαση μίλησε και νυχτοφύλακας που κατήγγειλε ότι ο μισθός του είναι 1000 ευρώ μικρότερος από αυτόν που δικαιούται. Τελικά εκδόθηκε κείμενο με το οποίο εκφράστηκε η βούληση της διοίκησης να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών….Επίσης οι πρυτανικές αρχές θα ελέγχουν την πιστή τήρηση των συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας…Η λύση φαίνεται ότι ικανοποιεί τους καταληψίες».

3ον Για αυτά έχετε να πείτε κάτι κ.Πρετεντέρη;

«Καταγγελίες για εργασιακές σχέσεις «α λα Κούνεβα»
Φοιτητές και εργαζόμενες μιλούν για εικονικές συμβάσεις του Πανεπιστημίου με τα συνεργεία καθαρισμού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. Νικολόπουλος|
Για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα όσον αφορά την καθαριότητα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο τόσο οι εργαζόμενες στον χώρο αυτό όσο και φοιτητές. Οπως ανέφεραν καθαρίστριες και άλλοι, διοικητικοί, υπάλληλοι του πανεπιστημίου, στη χθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση και διαδικασία της Συγκλήτου του ιδρύματος και στη συνέντευξη Τύπου οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την εταιρεία καθαρισμού είναι εικονικές, οι απολαβές τους είναι γλίσχρες και απέχουν παρασάγγας από όσα προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία, ενώ ήδη από τις αρχές του 2009 ορισμένοι έχουν εισπράξει πολύ λιγότερα χρήματα και από όσα έπαιρναν, καθώς η εταιρεία καθαρισμού επικαλέστηκε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ορισμένες από τις καθαρίστριες επέδειξαν και τα έγγραφα, τα οποία χαρακτήρισαν πλαστά, στα οποία εμφαινόταν να αποδέχονται ρητώς, έπειτα από προσυνεννοήσεις με τον εργολάβο και υπεύθυνο οικονομικών της εταιρείας, τη μείωση αποδοχών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φθάνει το 50%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο ΑΠΘ θεωρείται κατ΄ ουσίαν παράρτημα της αντίστοιχης εταιρείας στην οποία απασχολείτο η συνδικαλίστρια και θύμα επίθεσης με βιτριόλι κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα. Την ίδια στιγμή και καθηγητές τμημάτων του ιδρύματος, στους οποίους οι καταληψίες επέδειξαν σειρά εγγράφων που αφορούν τις συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί, σε επιστολές τους καταγγέλλουν από την πλευρά τους φαινόμενα νεποτισμού από προηγούμενες διοικήσεις του ΑΠΘ, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις συμβάσεις αυτές υποκρύπτονταν παράνομες προσλήψεις σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, φίλα αρεστών προσώπων προς τις τότε πρυτανικές αρχές. Στο ίδιο πλαίσιο, εγείρουν ερωτήματα για «υπέρογκους και αδικαιολόγητους με την κοινή λογική», όπως τους χαρακτηρίζουν, προϋπολογισμούς, οι οποίοι φθάνουν ακόμη και τα 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συμβάσεων που αφορούν την καθαριότητα και τη φύλαξη του ιδρύματος. Οξύ πάντως είναι και το πρόβλημα όσων απασχολούνται ως συμβασιούχοι, καθώς διαιωνίζεται ένα εργασιακό καθεστώς πολλών ταχυτήτων, με τα επακόλουθα δυσμενή αποτελέσματα εργασιακής επισφάλειας, ανεπαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης και μειωμένων αμοιβών
».

Υ.Γ.
Με την ευκαιρία υπογράψτε το κείμενο διαμαρτυρίας κατά της Αστυνομίας για την υπόθεση Κούνεβα. Mην ανησυχείτε αποκλείεται να βρείτε εκεί την υπογραφή του οπαδού της μη βίας κ.Καρατζαφέρη, που ενοχλείται από τη βία του κ.Αλαβάνου. Το πολύ πολύ αν στηθούν και βουλευτικές κάλπες τον Ιούνιο, να συνυπογράψετε και με την κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά που μήνες μετά την τραγωδία φιλοτιμήθηκε να επισκεφθεί την Κούνεβα κι αυτό λόγω της επίσκεψης Βουλγάρας υπουργίνας. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δείτε και την υπογραφή της κας Διαμαντοπούλου, αυριανής υπουργού Εργασίας, εξαιρετικά ευαίσθητης σε γυναικεία κοινωνικά θέματα:
«…Η επίσημη έρευνα της αστυνομίας για εγκληματική ενέργεια είναι εν εξελίξει, αν και τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν είναι ούτε λεπτομερής ούτε αντικειμενική. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι η αρχική φάση της έρευνας εστίασε στις άσχετες λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της Κωνσταντίνας και απέτυχε να λάβει υπόψη τις δραστηριότητές της ως συνδικαλίστριας, ως πιθανό κίνητρο για την επίθεση….».

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

61 Responses to Κατάληψη ΑΠΘ: Το Βατερλώ του πρετεντερισμού

  1. Ο/Η Oικολόγος λέει:

    Ο κ.Πρετεντέρης και οι πλαστικές φιάλες

    Βλέπεις πάλι ένα δημοσιογράφο (π.χ. Πρετεντέρης) να εκσφενδονίζει ένα μπουκάλι (πλαστικό) με αναψυκτικό στο κεφάλι ενός διαιτητή μπάσκετ και καραφλιάζεις: Η τηλεόραση δείχνει τη σκηνή, το αδίκημα είναι βαρύ και αυταπόδεικτο αλλά κανείς (π.χ. αθλητική δικαιοσύνη, εισαγγελέας, πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ) δεν ασχολείται. Προφανώς οι δημοσιογράφοι -ειδικά οι τηλεστάρ- δικαιούνται να πετάνε κόκα κόλες στους διαιτητές…

    Πηγή:http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=01.04.2002,id=62177636

  2. Ο/Η Αρχειοφύλαξ του Τύπου λέει:

    Κύριε Λασκαράτε καλημέρα. Λυπάμαι αλλά ο όρος πρετεντερισμός δεν είναι νεολογισμός. Φοβούμαι πως θα περιληφθεί στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, αν το επιτρέψει ο γλωσσολόγος Γ.Καρατζαφέρης, αναλυτής ποίησης.
    Σας παραπέμπω σε μια από τις πιο πρόσφατες χρήσεις του όρου, από τον καθηγητή Βασίλη Καρδάση στην ‘Ελευθεροτυπία’ στις 11/02/2009

    @Τα ελλείμματα πολιτικού πολιτισμού, ήτοι αγωγή της δημοκρατίας, του πολιτικού διαλόγου, της ανοχής στη διαφορετικότητα, του σεβασμού των θεσμών, εκδηλώνονται από την κοινωνική εξουσία ως διηνεκής διαπλοκή, αδιαφάνεια, χρηματισμός, απαξίωση αρχών, «πρετεντερισμός».

    θα τον βρείτε στη διεύθυνση:
    http://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=11.02.2009,id=40060548

    Χαίρετε και υγιαίνετε και σεις και ο κ.Ροϊδης.

  3. Ο/Η η μάνα μου είναι καθαρίστρια λέει:

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Βαριές καταγγελίες κατά εργολάβων

    Όργιο αυθαιρεσιών και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων κατάγγειλαν χθες από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τα μέλη του νεοσύστατου κλαδικού σωματείου εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

    Της Μαρίας Τερζούδη

    Σύμφωνα με μέλη του σωματείου, στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” δηλώνονται 120 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται 70, στο “Ιπποκράτειο” δηλώνονται 91, ενώ εργάζονται 63 και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δηλώνονται 900 εργατοώρες, με πραγματικό αριθμό τις 450. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο “Ιπποκράτειο” σε κάθε βάρδια εργάζονται τέσσερις αντί 12 εργαζόμενοι.
    “Εάν οι 600 εργαζόμενοι στις εργολαβίες καθαριότητας του ΑΠΘ ήταν μόνιμοι, το ελληνικό δημόσιο θα κέρδιζε 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο”, αναφέρει ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στις εργολαβίες αποδίδεται το 25% του προϋπολογισμού του ΑΠΘ.
    Τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου διεκδικούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων, υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, συλλογική σύμβαση εργασίας και διαφανές καθεστώς απασχόλησης.
    Αντιπροσωπεία του σωματείου βρέθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) για να επισημάνει ότι πρωταρχικό αίτημα είναι η απομάκρυνση των εργολάβων από νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
    “Δουλεύουμε χωρίς πρόσληψη, με λιγότερα ένσημα, χωρίς να παίρνουμε αποδείξεις πληρωμών, χωρίς καταρτισμένο πρόγραμμα εργασίας, χωρίς να μας δίνουν τη συλλογική σύμβαση”, καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου και του ΑΠΘ. “Για την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις μας δεχόμαστε απειλές για απολύσεις, μεταθέσεις, ακόμα και απελάσεις”, τονίζει η απολυμένη από το “Ιπποκράτειο” καθαρίστρια Αναστασία Παρασκευοπούλου και χαρακτηρίζει τους εργολάβους ως μεσάζοντες που κλέβουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και το δημόσιο.

    Απρ 15, 2009

    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=37024

  4. Ο/Η Romantikos Neoerythriotis λέει:

    O k.Vovos kai o k.Pretenteris kai pollo kaloi kyrioi endiaferontai gia to merokamato tou oikodomou

    του ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΑΣΤΕΑ

    Βλέποντας την φωτογραφία με το «κουφάρι» του κτιρίου του Βωβού που προοριζόταν για «Διαγνωστικό κέντρο & Κλινική», προσπαθώ να κάνω ένα άλμα στο παρελθόν σκεφτόμενος σαν όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους (Βωβός, Βαρδινογιάννης, Πατέρας, Κακλαμάνης, Παπουτσής, Πρετεντέρης, Κύρτσος και πολλούς άλλους), που διψάνε για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και δυσπιστούν απέναντι στους «οικολόγους» που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον «Κορμοράνο του Βοτανικού» (ακούστηκε και αυτό) και όχι για το μεροκάματο του φτωχού οικοδόμου που χάνει τη δουλειά του από την αναστολή των εργασιών ανέγερσης του Βωβο-Mall!

    Tin sinexeia tha tin breite
    http://sepik.net/nea/?p=3227

  5. Ο/Η Sky λέει:

    κ.κ. Ροϊδη και Λασκαράτε (που υποθέτω πως γράψατε και την ανάρτηση), το ΑΠΘ -του καιρού μου τουλάχιστον- ήταν χώρος που εντόπιζες την έντονη παρουσία ακραία συντηρητικών στοιχείων με αντικοινωνική δράση (ΣΦΕΒΑ αλλά και ΔΑΠ, παραεκκλησιαστικες, αλλά και ελάχιστη ΧΑ) και ταυτόχρονα στις εισόδους των σχολών, όπως η ΓΔΣ, η ΦΜΣ και αλλού έδινε σαφέστατο παρόν ο αριστερού προσαντολισμού συνδικαλισμός αλλά και αναρχικές ομάδες που όμως ανέπτυσσαν αληθινό συνδικαλισμό.
    Η άποψη που κυριαρχούσε (από εποχής Φατούρου, Τρακατέλλη κλπ και εξακολουθεί να κυριαρχεί) στις τελευταίες είναι πως ο συνδικαλισμός πρέπει να έχει κοινωνική δράση για να θεωρείται τέτοιος. Αυτό σε αντίθεση με τις συντηρητικές ομάδες που είχαν καθαρά σωματειακό – κομματικό χαρακτήρα.

    Δεν είναι παράξενη η ευαισθητοποίηση των φοιτητικών συνδικαλιστικών φορέων και η ακόλουθη κοινωνική δράση τους. Είναι ένα μάθημα για τους «επίσημους -επαγγελματίες- συνδικαλιστές» του τι εστί συνδικαλισμός. Συνδικαλισμός δίχως κοινωνική δράση δεν μπορεί να εννοηθεί. Ο άλλος (αυτός που πραγματικά ενοχλεί) είναι ο φτηνός επαγγελματικός συνδικαλισμός που εξυπηρετεί άλλες, σκοτεινές επιδιώξεις.

  6. Ο/Η sarant λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,

    Σας ευχαριστώ θερμά για το εξαίρετο άρθρο!

  7. Ο/Η Αριστερή δημοσιογράφος λέει:

    Kύριε Λασκαράτε, συμπτωματική η Αυγή έχει σήμερα παρόμοιο άρθρο. Γράφετε kαι σεις αόριστα για προοδευτικούς που κι αυτοί δεν θέλουν μόνιμες υπαλλήλους τις καθαρίστριες. Ένας από αυτούς είναι και ο κ.Δ.Γουσέτης που τώρα αρθογραφεί στην Καθημερινή΄. Η Αυγή τον σχόλασε, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου.
    Δεν ξέρω στο συγκεκριμένο ζήτημα τι είναι αωστό. Αν θέλετε μου αναπτύσσετε καλύτερα την άποψή σας.
    Στο άρθρο της Αυγής λέει ο πανεπιστημιακός Σταύρος Κωνσταντακόπουλος:

    Ας ακούσουμε τον κ. Πάγκαλο (Ελευθεροτυπία 5/4/09), και τον γνωστό στους αναγνώστες της «Αυγής», κ. Γουσέτη («Καθημερινή» 8/4/09).

    Και οι δύο τάσσονται υπέρ των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καθαριότητας των πανεπιστημίων. Πιο πολιτικός ο κ. Πάγκαλος, το κάνει εμμέσως. Πιο ιδεολόγος ο κ. Γουσέτης, το λέει ρητά: «ο καθαρισμός με εργολαβία ήρθε για τα πανεπιστήμια ως προοδευτική σανίδα σωτηρίας».

    Και οι δύο το κάνουν γιατί δεν μπορούν τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Ο κ. Πάγκαλος απλώς το δηλώνει. Ο κ. Γουσέτης, το αιτιολογεί προβάλλοντας δύο λόγους. Ο πρώτος, είναι ότι παλιά οι καθαρίστριες αποκτούσαν «δίπλωμα Λυκείου» και μετατάσσονταν στη διοίκηση ως γραφείς. -Αναρωτιέμαι. Αυτό τώρα είναι κακό;- Ο δεύτερος είναι γιατί οι καθαρίστριες ως δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται σαν τον «τράγο που σταμάτησε να γονιμοποιεί τις κατσίκες όταν έγινε δημόσιος υπάλληλος» (sic). Καταλυτικά επιχειρήματα και, κυρίως, με βάθος.

    Μας λένε, τέλος, ότι αντιτίθενται στην κατάληψη και στην προοπτική μονιμοποίησης του προσωπικού καθαρισμού από μέριμνα για τις… μετανάστριες, εφόσον η μονιμοποίηση δεν επιτρέπεται σε αυτές.

    Αρχίζοντας από αυτό το τελευταίο. H μετανάστρια, αξιότιμοι κύριοι του κόμματος της τάξης, δεν είναι pet για να χρειάζεται συμπόνια. Η μετανάστρια, όπως και κάθε εργαζόμενη, έχει ανάγκη από αξιοπρεπή διαβίωση, και όχι απλώς από δουλειά που η φιλανθρωπία σας της επιτρέπει. Και αξιοπρεπής διαβίωση με 400 ευρώ το μήνα και χωρίς ασφάλεια δεν γίνεται. Τελεία και παύλα.

    Κατά δεύτερον, εσείς που υπερασπίζεστε την οικονομική ορθολογικότητα, τι απαντάτε στο επιχείρημα ότι οι εργολαβίες κοστίζουν στο Δημόσιο πολύ περισσότερο απʼ ό,τι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι; Ο καθηγητής του ΑΠΘ Μάργαρης έγραφε πρόσφατα («Ελευθεροτυπία» 7/4/09), ότι η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα του ΑΠΘ κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους το ιλιγγιώδες ποσό των 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο…

    Είτε το θέλετε είτε όχι, είτε με κυνικό και ωμό τρόπο είτε με φτιασιδωμένη στο όνομα των αναγκών των μεταναστριών ρητορεία, εξυπηρετείτε μόνον τα εγωιστικά συμφέροντα των λίγων εργολάβων.

    Ευτυχώς, απέναντί σας υπάρχουν οι καταληψίες της Θεσσαλονίκης που μας δίδαξαν ότι υπάρχει η κοινωνική αλληλεγγύη και ότι διαρκές μέλημά μας πρέπει να είναι τα συμφέροντα των πολλών εργαζομένων.

  8. Τα θερμότατά μου συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Σαραντάκο,
    εγώ σας ευχαριστώ και για το σχόλιό σας και για τα άρθρα σας.

    Aγαπητή Αριστερή δημοσιογράφε,
    αρχικά να δώσω το λινκ του εξαιρετικού άρθρου της Αυγής, που παραλείψατε να δώσετε:
    http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=451222
    και να σας ευχαριστήσω για την παρέμβασή σας.

    1.Συμφωνώ μαζί σας πως κακώς παύθηκε από την Αυγή ο κ.Γουσέτης, που αρθογραφούσε αμισθί. Η δημοκρατικότητά μας μετριέται και από την αντοχή μας στην αιρετική άποψη.

    2. Διαφωνώ με την άποψη του κ.Γουσέτη για τις καθαρίστριες και με καλύπτει απόλυτα το άρθρο του κ.Κωνσταντακόπουλου, που αξίζει να διαβαστεί περιέχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα.

    3.Επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικές σκέψεις:

    α. Ξέρω πως οι μετανάστριες δεν πορούν να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο. Μπορούν όμως να έχουν αξιοπρεπείς, νόμιμες, και ειλικρινείς συμβάσεις και να προσλαμβάνονται χωρίς σοσιαλ- ληστές μεσάζοντες (νταβατζήδες θα τους έλεγε κάποιος βαλκάνιος πρωθυπουργός που συχνάζει σε σουβλατζίδικα).

    β.Αν μια δημόσια υπάλληλος καθαρίστρια τεμπελιάζει, μπορεί ο προϊστάμενός της μετά τις αναγκαίες αναποτελεσματικές νουθεσίες να υποβάλει σχετική αναφορά στον κ.Πρύτανη για τα περαιτέρω που μπορούν σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να φτάσουν μέχρι απόλυση. Αν ο πρύτανης και οι διοικητικά υπεύθυνοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τότε έχουμε πρόβλημα ευρύτερο από αυτό μιας κακής καθαρίστριας.
    Εκεί εντοπίζετε και το πρόβλημα του δημόσιου τομέα. Στις ανεπαρκείς -κυβερνητικές κατά κανόνα-διοικήσεις.
    Οι υπάλληλοι χορεύουν στο ρυθμό που παίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι όλα θέμα πολιτικής βούλησης.

    sky,
    συμφωνώ απόλυτα. Ο συνδικαλισμός ή θα βλέπει συνολικά τα προβλήματα της κοινωνίας ή θα είναι συντεχνιακός και διεφθαρμένος.

  10. Ο/Η Mindkaiser λέει:

    Το εξοργιστικό με του πρετεντέρηδες αυτού του κόσμου, είναι ότι λειτουργούν ως αυτόκλητοι εκφραστές της κοινής γνώμης. Δικαιολογείται με αυτόν τον τρόπο στο έπακρο ο Τζίμης Πανούσης, όταν έγραφε τον στίχο: «Η κοινή γνώμη, μια κοινή, μια πόρνη, μια παλιογυναίκα τρυφερή». Θα ήταν πάντως πολύ ενδιαφέρουσα μια συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο που θα τιτλοφορούνταν «Πρετεντέρη, δεν είσαι η κοινή γνώμη».
    Κάτι τελευταίο. Αν θεωρείται δημοσιογραφία η ανάγνωση δημοσκοπήσεων με υποτυπώδη παράλληλο πολιτικό σχολιασμό, τότε κάτι έχει πάει δραματικά στραβά στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Είναι κατάντια να περιμένω από στιγμή σε στιγμή να διαβάσω στους τίτλους τέλους «Τον Γιάννη Πρετεντέρη ντύνει η GPO και η Metron Analysis».

  11. Ο/Η Τραγκαουνάκης λέει:

    Aπό χρονικό του περασμένου Δεκέμβρη δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Νεολαίας ΣΥΝ.
    Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου. Φοιτητές, μαθητές και μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ ανεβάζουν δύο πανό στην Ακρόπολη, στέλνοντας διεθνές μήνυμα αντίστασης και προκαλούν παγκόσμια αίσθηση. Ο Γ. Πρετεντέρης αποδοκιμάζει. Ο Μανώλης Γλέζος επιδοκιμάζει.
    http://www.neolaiasyn.gr/enedra.php?id=467

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η σωστή διεύθυνση για το άρθρο του καθηγητή Σταύρου Κωνσταντακόπουλου στη σημερινή ΑΥΓΗ είναι η εξής:

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=451222

    Δύτη των νιπτήρων
    Ευχαριστώ.

  13. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

    συμφωνω με τη θεση του Ποστ: Η καταληψη του ΑΠΘ εφερε στην επιφανεια το ζητημα της ελαστικοποιημένης εργασιας …και επιτελους να και μια καταληψη που δεν ηταν αυτοαναφορικά ..που εδειξε οτι καποιοι εστω φοιτητες νιάζονται για οτι συμβαινει στα Υπογεια του Πανεπιστημιου και της κοινωνιας μας

  14. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

    Συμφωνώ όσον αφορά τον Πρετεντέρη, αλλά έλεος πια με το μπουκάλι. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε, δεκα; Και τι έκανε ο άνθρωπος, είχε ένα μπουκάλι στο χέρι του και επάνω στα νεύρα του το πέταξε στο γήπεδο. Σιγά τα ωα. Εδώ κυκλοφορούν ελεύθεροι καταχραστές, δολοφόνοι, πρεζέμποροι και όλα τα φρούτα (πχ. εκείνος ο Καραμηνάς που οδηγούσε μεθυσμένος και είναι υπεύθυνος για το θάνατο της φίλης του, και όταν πήγε η τροχαία τους απειλούσε). Η αναφορά και μόνο αυτού του περιστατικού στερεί πόντους σοβαρότητας από την κριτική απέναντι στον Πρετεντέρη, που έχει πολλά να του προσάψει κάποιος για τις απόψεις του.

  15. Ο/Η laskaratos λέει:

    Περιστρεφόμενε δερβίση,
    δεν διαφωνώ. Το μπουκάλι είναι ένα τίποτα, μπορεί να το δει κανείς και συμπαθητικά, απλά δείχνει έναν ανώριμο άνθρωπο που κατέχει θέση με τεράστια καθοδηγητική δύναμη, που δεν του αντιστοιχεί. Ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος θα μου πεις….
    Ανώριμα και ανάλαφρα είναι όμως τα σχόλια, αυτή η φοβερή «αγνάκτηση» που εκπέμπει, η κριτική που εκτοξεύεται ιδίως από τις αβάσταχτης ελαφρότητας πολιτικές εκπομπές του διανθισμένες συχνά με γκάλοπ ερωτήσεων του στυλ ‘συμφωνείτε εσείς που είστε αδιόριστος επιστήμων ότι είναι αίσχος να είναι διορισμένες οι Αφγανές καθαρίστριες’ και με συνήθη διάκοσμο κάποιο πρόσωπο από το Λάος και δεν εννοώ την ασιατική χώρα.

  16. Ο/Η χαρη λέει:

    αγαπητέ κύριε Λασκαράτε θέλω να σάς ευχαριστήσω για το σημερινό σας κείμενο κι εγώ, κάθε του πρόταση είναι και μια μπουνιά στη μούρη αυτής τής αθλιότητας και τής χυδαιότητας που (δεν ξέρω σε π ό σ ο υ ς τελικά και ειλικρινά) περνάει για πολιτική συζήτηση

    πράγματι μάς δίνουν τ ό σ ο κουράγιο οι φοιτητές που νοιάζονται για τις καθαρίστριες, όσο μάς έδωσαν κι οι φοιτητές που «χρησιμοποίησαν» τήν ακρόπολη [με τον τρόπο που εκνεύρισε πρετεντέρη και πρετεντεριστές – και συγκίνησε εκείνον (τον μ. γλέζο) που την είχε δει κάποτε κι ο ίδιος σαν «πεδίο δράσης» για πολιτική (ανίερη) (και καθόλου «αβίαστη») συμμετοχή στη ιστορία]

    το ότι τρώμε κι εμείς (όσες έχουμε την τύχη να μην είμαστε σήμερα καθαρίστριες και α π ό α λ λ ο ύ) στα μούτρα την βία αυτής τής γκλαμουροειδούς ιστορίας που τόσο άψογα περιγράψατε, είναι μια ακόμα (φιλολογική) απόδειξη για τις έννοιες αλλά και τις χρήσεις τών λέξεων: πολλές φορές μάς ενοχλούνε ίσως τόσο – είτε επειδή (κατά βάθος και κατά τα άλλα) τις υιοθετούμε ως βρυκόλακες τής πολιτικής, είτε επειδή (ακριβώς) τις υφιστάμεθα παραπάνω απ’ όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε, ως άτομα ως άντρες ως γυναίκες κι ως πολίτες

  17. Ο/Η sarant λέει:

    Μια και αναφέρθηκε το άρθρο του κ. Γουσέτη στην Αυγή. Να πω ότι συμφωνώ με όσα έγραψε ο κ. Λασκαράτος για τη διακοπή της στήλης του κ. Γουσέτη. Ωστόσο, στο άρθρο του στην Καθημερινή με ενόχλησε η ειρωνεία με την οποία αντιμετώπιζε το γεγονός ότι οι καθαρίστριες – υπάλληλοι του ΕΜΠ σπούδαζαν, έπαιρναν απολυτήριο λυκείου και δεν ήθελαν πλέον να καθαρίζουν. Για κάποιον που, όπως λέει στο προοίμιο του άρθρου του, έχει κόψει συντάξιμα ένσημα στην Αριστερά, η αφυψηλού στάση ήταν άτοπη.

  18. Ο/Η exiled λέει:

    Προσυπογράφω.

  19. Ο/Η Πάρης λέει:

    Λασκαράτε, επιτέλους διαφωνώ μαζί σου (όχι σε όλα αλλά σε βασικά σημεία του ποστ) 🙂

    Έγραψες:
    «Διευκρινίζω εξ αρχής πως είμαι κατά των ακατάσχετων καταλήψεων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άσχετα αν μπορεί να συμφωνώ με τα αιτήματα. Θεωρώ πως έχει γίνει κατάχρηση η οποία τροφοδοτεί φοβικά και αντιδραστικά σύνδρομα της (δυστυχώς) συντηρητικής κοινής γνώμης και δίνει το πολυπόθητο πρόσχημα για ένταση του κρατικού αυταρχισμού.»

    Αν αναγνωρίζουμε κατάχρηση αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι υπάρχει και μια φυσιολογική συχνότητα καταλήψεων. Οι καταλήψεις δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (και όχι μόνο) είναι ένα φαινόμενο που ευδοκιμεί ειδικά από το 1974 και μετά. Αν λοιπόν σήμερα υπάρχει κατάχρηση υπάρχει και μια εποχή που δεν υπήρχε κατάχρηση, ας πούμε π.χ την περίοδο΄90-’95. Την εποχή αυτή λοιπόν που στην Ελλάδα συνέβαιναν καταλήψεις φυσιολογικού ρυθμού τι συνέβαινε στην Ολλανδία ή στην Ελβετία ή στην Νορβηγία;
    Από ότι ξέρω η κατάληψη πανεπιστημίων, σχολείων, δρόμων και οτιδήποτε δημόσιου χώρου είναι φρούτο που ευδοκιμεί ιδιαιτέρως στο ελληνικό κλίμα και στις παραπάνω χώρες δε συνέβαιναν τα φαινόμενα. Αυτό τι σημαίνει τώρα; Ότι οι Έλληνες μπορούνε να καταλάβουμε καλύτερα το κακό και το άδικο; Ότι οι άλλοι είναι συμβιβασμένοι ενώ εμείς όχι; Ότι οι έλληνες έχουμε αιτήματα που οι άλλοι δεν είχαν; Και αν όχι οι άλλοι γιατί; Τις είχαν αντιμετωπίσει τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα που εξαναγκάζουν σε καταλήψεις; Στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον τρόπο πάντως. Να πάρουμε κάποια ιδέα.
    Αν οι καταλήψεις λοιπόν έχουν στόχο έναν δικαιότερο κόσμο τότε το γεγονός του πολλαπλασιασμού τους τι σημαίνει; Ότι η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερες καταλήψεις; Και αφού γίνεται τόσος αγώνας γιατί χειροτερεύει; Μήπως τελικά η κατάληψη ακόμη και σε φυσιολογική συχνότητα είναι αποτυχημένος τρόπος να διεκδικήσεις αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκεις;

    Έγραψες:
    «Υπάρχει όμως μια κατάληψη που τιμά ιδιαίτερα τους καταληψίες

    Όποιος μάχεται αυτήν την ευγενική τάση κάποιων νέων, αυτοαποκαλύπτεται ως ανάλγητος και λακές άνομων συμφερόντων»

    Καλή η αλληλεγγύη μετάξύ κοινωνικών ομάδων αλλά στην περίπτωση αυτή στην Ελλάδα θα υπήρξε 24 ώρες το 24ωρο παντελής ακινησία. Κανένας δε θα δούλευε, κάθε ίχνος εδάφους θα ήταν υπό κατάληψη διότι δεν υπάρχει μερα που να μην υπάρχουν αιτήματα από κάποιους. Οι φοιτητές π.χ θα έκλειναν τα πανεπιστήμια όταν οι αγρότες θα είχαν αιτήματα (που θα έκλειναν τους δρόμους), οι αγρότες θα έκλειναν τους δρόμους όταν οι φοιτητές θα ήθελαν κάτι (που θα έκλειναν τα πανεπιστήμια). Το παραπάνω μπορεί να γίνει συνδυασμος με οποιεσδήποτε δύο, τρεις, ή χίλιες δεκατρεις τάξεις εργαζομένων.

    Έγραψες:
    «Καλά οι πολλοί νέοι, είναι ανώριμοι. Είναι όμως απίστευτα εξευτελιστικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να συμμετέχει στην άθλια εκμετάλλευση αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων από δουλέμπορους και να φέρεται ως άντρο οικονομικών σκανδάλων. Ακούστηκε η ένσταση και από προοδευτικά χείλη: «Μα μονιμότητα στις καθαρίστριες;». Ασφαλώς ναι. Μονιμότητα στις καθαρίστριες και σε κάθε εργαζόμενο. Εργασιακή ασφάλεια για όλους, αυτή είναι μια στοιχειώδης προϋπόθεση για αξιοπρέπεια, ηρεμία, υγεία, προόδο και ευτυχία που δικαιούται κάθε άνθρωπος.»

    Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι με τη μονιμότητα είναι ποιος θα προσλάβει ποιον. Σαν να υπάρχει μια υποχρέωση κάποιων (Α) να προσλαμβάνουν κάποιους άλλους (Β). Γιατί να μην προσλαμβάνουν όμως οι Β τους Α; Δλδ οι θέσεις Α και Β είναι κατά κάποιον τρόπο μεταφυσικά δοσμένες;
    Αν υποθεσουμε ότι είμαστε εμείς οι δύο: αν εσύ περιμένεις από εμένα να σε προσλάβω μόνιμα γιατί να μην περιμένω και εγώ το ίδιο από εσένα; Ποιος θα κάνει την αρχή;
    Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει προσλάβει ουσιαστικά μόνιμα τον εαυτο του. Αν αυτός ο επαγελματίας χρεοκωπήσει γιατί πρέπει να είναι κάποιος άλλος υποχρεωμένος να τον προσλάβει μόνιμα;
    Αν είμαι εργόδότης (που και εδώ έχω προσλάβει το εαυτό μου μόνιμα) γιατί να μη σκεφτώ ως εξής: «αν θέλει κάποιος μονιμότητα ας γίνει και ο ίδιος εργοδότης και ας προσλάβει τον εαυτό του. Δεν απαγορέυεται.»

    Υ.Γ: τα φαινόμενα της εκμετάλλευσης, της ανασφάλιστης εργασίας, και των πλακατζίδικων μισθών στην Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν με τη μη μονιμότητα.

  20. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

    O διάκοσμος από το Λάος είναι της μόδας αυτή τη σαιζόν. Την προηγούμενη η μόδα επέβαλλε Λιάνα Κανέλλη, το ξεχέσιμό σας προς την οποία με έκανε ισόβιό σας θαυμαστή. Υπάρχει κάποιο πολιτικό σχέδιο από πίσω; Όχι λέω εγώ. Απλά αυτό είναι το επίπεδο του πολιτικού θίασου και του λαού που καταναλώνει.

  21. Ο/Η glam λέει:

    Οποιαδήποτε μορφή κατάληψης δείχνει φασιστική αντίληψη και νοοτροπία, (απαιτεί χρήση βίας εκτός νόμου)
    ακόμη και αν γίνετε για «καλό σκοπό» πρέπει να καταδικάζετε, άλλως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»…..

  22. Ο/Η χαρη λέει:

    @κύριε Πάρη: μπήκα τώρα (μόλις) στο «σπίτι» σας (να μην δικαιολογούμαι συνέχεια, είμαι αρκετά καινούργια εδωμέσα) εξαιτίας ακριβώς τού παραπάνω σας σχολίου, και πρέπει να πω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως που «σάς γνώρισα» καθώς συμφωνώ μαζί σας σε πολλά, μα πάρα πολλά. Ιδίως εκείνο με τις απολυταρχικές και φεουδαρχικές ρίζες της συνείδησης τόσο ημών ως νεοελλήνων όσο και τού κράτους που χτίσαμε ή μάς έχτισε…με βρίσκουν εξαιρετικά σύμφωνη. Και άλλα πολλά… Θα μού πείτε τώρα γιατί τά λέω εδώ κι όχι σε σάς κατευθείαν

    μα, ακριβώς γιατί λυπάμαι που δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα από το παραπάνω σας σχόλιο (τη λογική του, θέλω να πω). Μολονότι είδα ότι είστε και διαυγής και νηφάλιος στο σπίτι σας, εδώ μέ μπερδέψατε: τι είναι αυτά με τούς αυτοαπασχολούμενους που (μπορούν να) μονιμοποιούν εαυτούς, και τι σχέση έχει με καθαρίστριες και δη αλλοδαπές που ενώ δουλεύουν σα σκλάβες δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα πέραν τού να’ναι τού κλώτσου και τού μπάτσου από τούς μόνιμους ημιμόνιμους, νόμιμους ή συνηθέστερα ημιπαράνομους γηγενείς;

    οι θέσεις Α και Β δεν είναι καθόλου, φυσικά, μεταφυσικά δοσμένες: υπάρχει το δημόσιο, και θέλει κάποιους να το ξεβρωμίσουν καθημερινώς πιθανά. Κάποιοι άνθρωποι (πολλές φορές πολύ περισσότερο μορφωμένοι από τούς εργοδότες τους) προσφέρουν σ’ αυτό το δημόσιο-εργοδότη την εργασία τους. Γιατί πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ τών δύο ο νταβατζής (να μέ συχωρείτε δηλαδή αλλά αυτή είναι η λέξη) και να τά τσεπώνει μην κάνοντας τίποτα; Κι αν τού στραβομιλήσει και καμιά βουλγάρα αρχαιολόγα να πληρώνει ο τύπος (σοσιαλτραμπουκοειδώς και γενναία) δυο μάγκες να τής ρίξουν βιτριόλι;

    αυτό νομίζω είναι το ζήτημα στις απλές του (αφελείς ίσως) γραμμές, και έτσι το βλέπω εγώ ότι το ερμηνεύουν και κάποια παιδιά στο πανεπιστήμιο σήμερα. Τώρα, όσο για τις καταλήψεις…εντάξει, έχουμε μια παράδοση σα χώρα σε κάποια πράγματα, και πολλές φορές κολλάμε. Ξεκολλάμε όμως κιόλας. Όταν όμως ξεκολλήσουμε, πάλι σε κάποιους δεν αρέσουμε

    η φαντασία είναι κατασκευασμένη από επικίνδυνο (το ξέρετε καλύτερα ως βιολόγος) υλικό

    όπως και η ακρόπολη: που αντί να την λέμε «ιερό» βράχο (δεν το’πατε σεις αυτό αλλά άλλοι το κοπανάν συνέχεια) καλά θα κάναμε να αναγνωρίσουμε την διορατικότητα εκείνου τού ποιητή που είπε κάποτε πως (ο βράχος αυτός) «είθισται από παλιά ως γνωστόν να γίνεται και πυριτιδαποθήκη»

    ένα βασικό συστατικό τής ανοχής είναι να μην τά θέλουμε (ποτέ) μονά-ζυγά δικά μας: δεν μπορεί, εμείς ελεύθεροι κι οι άλλοι σκλάβοι: κάτι αρμενίζει στραβά εκεί – αν μιλάμε για κοινωνία πολιτών για πολιτισμό και για εξέλιξη τών ειδών – γενικά. Ένα άλλο μυστικό επίσης για την εξέλιξή μας θα είναι ίσως το να μην νομίζουμε ότι τα ‘χουμε όλα όταν δεν έχουμε τίποτα.

  23. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κύριε Σαραντάκο,
    συμφωνώ με όσα λέτε προσθέτοντας πως το επιχείρημα πως κάποιοι έπαιρναν απολυτήριο Λυκείου κλπ αδικεί το κ.Γουσέτη που το μεταχειρίστηκε και που μας έχει συνηθίσει σε καλύτερη επιχειρηματολογία. Αν ΚΑΠΟΙΟΙ κλπ γιατί ΟΛΟΙ να υποστούν τις συνέπειες;

    Πάρη,
    1.προσωπικά ως φοιτητής δεν πήρα μέρος σε καμμία κατάληψη, δεν έκρινα πως το διακύβευμα ήταν τέτοιο που να δικαιολογεί τέτοια μορφή πάλης. Θα μετείχα όμως σε κατάληψη για την Κούνεβα. Θέλω να πω πως αν ήμουν σπουδαστής των ΤΕΙ Ηγουμενίτας (υπάρχουν;) τώρα που λιμενικοί χτύπησαν τόσο άσχημα το κεφάλι ενός Κούρδου πρόσφυγα που τον έριξαν σε κώμα και ή θα πεθάνει (αν είναι τυχερός) ή θα μείνει ανάπηρος και που τολμάνε να λένε πως έπασχε από επιληψία και άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο, όχι μόνο κατάληψη θα έκανα ίσως και περισσότερα, μήπως και ξύπναγα τις κοιμισμένες συνειδήσεις των ανθρώπων.

    2. Μου μιλάς για Νορβηγίες κλπ, χώρες με θαυμάσιες Δημοκρατίες, κλάσεις ανώτερες από τη δική μας κολοβή και κουτσή Δημοκρατία. Ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Καταλήψεις όμως γινόντουσαν και στις ΗΠΑ και άφησαν εποχή. Σου θυμίζω το «φράουλες και αίμα». Το καταδικάζουμε κι αυτό; Υπάρχει και ο ακτιβισμός που τυπικά συχνά παρανομεί, στην ουσία όμως υπερασπίζεται υπέρτατους νόμους. Στο κάτω κάτω στην Ελλάδα οι ποιητές μας έδειξαν το δρόμο τη Αντιγόνης. Παράνομη ήταν κι αυτή.

    3. Με τον όρο μονιμότητα, εννοώ αξιοπρεπείς συμβάσεις, που εξελλίσονται σε αορίστου χρόνου ή και σε μονιμότητα υπό προϋποθέσεις κλπ. Σίγουρα δεν δέχομαι μεσάζοντες στην πρόσληψη, παρανονομίες, έλλειψη ασφάλισης και μεσαιωνικές συνθήκες. Τα υπόλοιπα τα συζητάμε και δεν καταλαβαίνω τα περί Α και Β. Είναι σαφές πως δεν μπορεί να προσλάβει η καθαρίστρια τον Πρύτανη. Τι σόφισμα είναι αυτό;

    4. Η μη μονιμότητα είναι πολύ σοβαρό ελάττωμα. Αν κάποιος εξυπηρετεί πάγιες και διαπιστωμένες ανάγκες να είναι μόνιμος. Δεν θα ζει με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, αυτός και τα παιδιά του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν δεν είναι καλός υπάλληλος υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για την απόλυση, αρκεί η διεύθυνση να είναι σοβαρή. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.

    glam,
    μην είσαι τόσο απόλυτος. Όταν η εκτελεστική εξουσία αυθαιρετεί, η Δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια και η κοινή γνώμη κοιμάται, ο αδικούμενος μπορεί να ανέβει στην άκρη της ταράτσας ή να κάνει κατάληψη. Δεν θα είναι φασισμός, θα είναι αντιφασιστική πάλη. Εκτός κι αν πιστεύεις πως η βία είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Εξουσίας.

  24. Ο/Η laskaratos λέει:

    Χάρη,
    ευχαριστώ

  25. Ο/Η Δικηγόρος του Διαβόλου λέει:

    Oι φίλοι Πάρις και Γκλαμ μπορούν να μας πουν που είναι η βία, που η νομιμότητα και που η κατάληψη;

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

    Η πρωτοφανής σε αγριότητα και εντελώς απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, σήμερα τα ξημερώματα, ενάντια σε ανύποπτους πολίτες μέσα στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο (πρώην πάρκινγκ) της οδού Ναυαρίνου , αποδεικνύει ότι ο αυταρχικός κατήφορος του δόγματος Μαρκογιαννάκη για «μηδενική ανοχή» απέναντι στη νεολαία και τους πολίτες που αγωνίζονται για καλύτερη ποιότητα ζωής, δεν έχει τέρμα.
    Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεση πρωτοβουλία για τη τιμωρία των υπεύθυνων της επίθεσης και τους πολίτες να οργανώσουν ακόμα καλύτερα τους αγώνες τους ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

  26. Ο/Η Mary Roberts, Νew York city λέει:

    My dear friends have a look at this post.
    http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=982
    Have a nice day

  27. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Εύστοχο το άρθρο κ. Λασκαράτε. Να σημειώσω απλώς ότι ενώ, θεωρητικά, οι εταιρίες καθαρισμού θα στοίχισαν λιγότερο, οι έλληνες πολιτικοί απόγονοι των κοτσαμπάσηδων κατάφεραν το πρωτοφανές: και περισσότερα να πληρώνει η πολιτεία για την καθαριότητα, και οι καθαρίστριες να δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, και οι χώροι γενικά πολλών πανεπιστημίων να είναι σε άθλια κατάσταση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του υπαρκτού φιλελευθερισμού εν Ελλάδι. Σαφώς και οι καθαρίστριες πρέπει να είναι μόνιμες, σαφώς και ο νόμος του Πεπονή ήταν, κατ αρχήν, ένα σωστό βήμα, είναι πρόκληση δεκάδες κρατικοδίαιτοι, σε τελική ανάλυση, παραγοντίσκοι να θεωρούν τους πάντες ύποπτους για λούφα, εκτός από τους εαυτούς τους. Το ξεπούλημα της εργαζόμενης νεολαίας στον Ο.Τ.Ε. είναι ενδεικτικό: προσελήφησαν με τα χαρτάκια από τις κλαδικές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τσίμπησαν τις πρόωρες και τα εφάπαξ ,με τον ..ταξικό όρο οι επόμενοι να προσληφθούν με συμβάσεις λάστιχο. Εν ολίγοις : στην παρούσα φάση έχει μεγάλη σημασία αν το κίνημα που αναπτύχτηκε επιτύχει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητος μέσω ΑΣΕΠ. Έστω και σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα…
    Θα ήθελα επίσης να υπήρχαν και καθαρίστριες στην κατάληψη…, αυτό είναι όμως άλλο θέμα.

  28. Ο/Η Leuteris λέει:

    Πάρε ναχεις!
    http://england66.wordpress.com
    Καλόοοοοοο!!!!!!!!!!

  29. «Υπάρχει όμως μια κατάληψη που τιμά ιδιαίτερα τους καταληψίες. Είναι αυτή που έγινε στο ΑΠΘ υπέρ των δικαιωμάτων των καθαριστριών του και παρήγαγε κάποιο αποτέλεσμα. »

    Διαφωνώ κάθετα. Η συμπαράσταση προς την κα Κούνεβα και τις συναδέλφους της είναι ασφαλώς επιβεβλημένη, αλλά:

    α) η κατάργηση των εργολαβιών και πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στα πανεπιστήμια δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, για λόγους που εξήγησε ο Γουσέτης και άλλοι

    β) ο τρόπος προώθησης του αιτήματος (κατάληψη) είναι απαράδεκτος. Πρέπει κάποτε ως κοινωνία να πάρουμε ξεκάθαρη θέση κατά των καταλήψεων, ακόμα και αν γίνονται με δίκαια αιτήματα. Οι καταλήψεις και οι άλλες βίαιες κινητοποιήσεις έχουν τεράστιο κόστος για τη χώρα, με πρώτο και σημαντικότερο τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης (που φυσικά ήδη πάσχει και από άλλα προβλήματα όπως η διαφθορά, η πελατειοκρατία κτλ).

    Τον Πρετεντέρη δεν θα τον υπερασπιστώ, αν και πολλές φορές λέει σωστά πράγματα.

    Σχετικό ποστ και εκτενής συζήτηση:

    Κατάληψη διοίκησης ΑΠΘ

  30. Ο/Η Elikas λέει:

    Προσυπογράφω άρθρο και πολλά από τα σχόλια. Αν και είχα ακούσει κάποια στιγμή στο ραδιόφωνο τον αντιπρύτανη (νομίζω) να λέει ότι είχαν πιέσει την κυβέρνηση για τις συμβάσεις καθαριότητας, πολύ καιρό πριν γίνει η κατάληψη. Είναι μπερδεμένη ιστορία, δεν την έχω παρακολουθήσει καλά.

    Επί της ουσίας συμφωνούμε πάντως: είναι έγκλημα να μην αμείβονται οι καθαρίστριες για να συντηρούνται οι τραμπούκοι που τις τρομοκρατούν. Κι ο Πρετεντέρης είναι απλά ένας ξιπασμένος καρδινάλιος (ή μάλλον, χίλιοι ξιπασμένοι καρδινάλιοι).

    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένη άνοιξη. Με ή χωρίς βιβλικά ζόμπι να αλωνίζουν στη θεοσεβούμενη και κάργα υποκριτική χώρα μας…

  31. Ο/Η Po λέει:

    Για όσους είναι κατά των καταλήψεων γενικά, ακόμα και για την Κούνεβα (αυτό που είπε ο Θ. Λαζαρίδης).

    Συμφωνώ κι εγώ μαζί τους, συμφωνώ και με τον Θ. Λαζαρίδη… Γίνονται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χωρες καταλήψεις, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και σε μικρότερη κλίμακα Ισπανία-Γερμανία-Ιταλία κλπ.,

    Να μη ξεχνάμε όμως κάτι πολύ ουσιαστικό για τη χώρα μας και ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Εδώ και πόσα χρόνια έχουμε να δούμε (και να ικανοποιηθούμε) να αποδίδεται Δικαιοσύνη, αφήστε τις φράσεις κλισέ «Έχει διαταχθεί ΕΔΕ» – «Έχει επέμβει η Δικαιοσύνη» που ακούμε σωρηδόν κάθε μέρα…

    Μετρήστε πόσα σκάνδαλα-προκλήσεις έχουν μαζευτεί και σκεφτείτε σε πόσα από αυτά έχουν έχει αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη, σκεφτείτε πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, τα λαδώματα στην πολεοδομία, στη Υγεία…ένα επιχειρηματίας σήμερα για να εξάγει έγκαιρα το προϊόν του…πρέπει να λαδώσει.

    Σκεφτείτε αν δεν έγραφαν τα ιστολόγια για την Κούνεβα αν θα γυρνούσε η …αδέκαστη Δικαιοσύνη να ρίξει έστω μια ματιά.

    Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας. Άλλο διαφωνώ με μια μορφή αγώνα γενικά, κι άλλο οι αρμόδιοι να με έχουν γραμμένο μερικές δεκάδες χρόνια, και να πνίγομαι.

    Ξέρετε ο θυμός κι αγανάκτηση, είναι σαν τη ροή του νερού, πρέπει να βρει οπωσδήποτε διέξοδο, και βρίσκει.

  32. Ο/Η Sky λέει:

    θα ήθελα να προσθέσω πως αναζητείται από το ΑΠΘ (Γενική Δημοπρασιών 9-4-2009) ανάδοχος του έργου συντήρησης πρασίνου (αλλά συνηθίζεται να παρέχει και άλλες υπηρεσίες όπως η φύλαξη) με προσφορά που υπολογίζεται στα ημερομίσθια, αφού τα υλικά τα παρέχει το πανεπιστήμιο.

    Το ίδιο γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια (αν δε με απατά η μνήμη μου) και κάθε χρόνο ανατίθενται ετήσιες συμβάσεις, προσδιορισμένες όλες με έκπτωση επί των ημερομισθίων.

    Ποια συζήτηση και ποια διαπραγμάτευση έχει έστω αλλάξει κάτι σ’ αυτές τις «περίεργες» δημοπρατήσεις και αναθέσεις; Μηπως τελικά οι καταλήψεις είναι και η μόνη λύση;

  33. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Λαζαρίδη,
    αν και ο κ.Ροϊδης με κάλυψε, θα επιμείνω λίγο περισσότερο στο ίδιο μ’αυτόν πνεύμα.

    1,Διαφωνείτε κάθετα με τις καταλήψεις. Κι εγώ υπό μια μόνο προϋπόθεση. Ότι λειτουργεί το κράτος Δικαίου.
    Γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μπορεί να το αγνοείτε, πως δεκάδες σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σκάνδαλα που σε μια δυτική χώρα θα είχαν ρίξει δεκάδες κυβερνήσεις συγκαλύπτονται με τον πιο απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο, ή χρηιμοποιούνται για συμψηφισμούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Η ίδια η Δικαιοσύνη που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι διακριτή Εξουσία, βλέπει την ανεξαρτησία της να υπονομεύεται a priori με το διορισμό της από την εκάστοτε κυβέρνηση η οποία δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα στις επιλογές των προσώπων, παραλείποντας αρχαιότερους, αξιότερους, δημοκρατικότερους δικαστικούς.

    2.Θα δεχόμουνα την καλοπροαίρετη διάθεση όσων δημόσια επικρίνουν τις καταλήψεις ακόμη και για περιπτώσεις όπως η ατιμώρητη κτηνωδία κατά της Κούνεβα μόνο υπό μια προϋπόθεση. Ότι έχουν αποδείξη την προσήλωσή τους στη νομιμότητα με την αρθογραφία τους κατά της αστυνομικής και δικαστικής ολιγωρίας για την απόδοση δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπως η Κούνεβα, όπως η καταπάτηση των πιό στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αρθογραφία αντίστοιχη σε κάποιο ποσοστό έστω με αυτήν με την οποία μας έχουν διαφωτίσει κατά των καταλήψεων. Με λίγα λόγια θα κλάψω κι εγώ μαζί τους για τον πρύτανη που έφαγε γιαούρτι στο πρόσωπο όταν έλθουν να κλάψουν κι αυτοί μαζί μου για το βιτριόλι που υποχρεώθηκε να πιεί η Κούνεβα για το βιτριόλι που της στέρησε-ελπίζω όχι ολοκληρωτικά-το φως της.
    Είμαι έτοιμος να κατέβω με όλους τους ανησυχούντες για τις καταλήψεις πολίτες σε διαδήλωση για την εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου για το άσυλο, αρκεί σε αυτήν να ζητούνται με το ίδιο τουλάχιστον πάθος τιμωρία όσων ασελγούν πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται στο πρόσωπο των παρακατιανών εργαζόμενων στα ΑΕΙ και δημοκρατική νομιμότητα και διαφάνεια στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη.

    3. Με τον κ.Πρετεντέρη συμφωνώ κι εγώ που και που σε κάμποσα από όσα λέει. Υπάρχουν πολλοί πολύ χειρότεροι από αυτών στα κανάλια αλλά η αυτογελοιοποίησή τους είναι τέτοια που επηρεάζουν πολύ λιγότερο την κοινή γνώμη με εξαίρεση ένα καθυστερημένο τμήμα της. Ο κ.Πρετεντέρης διεκδικεί τον ρόλο του σοβαρου κριτή και καθοδηγητή της πολιτικής ζωής τόσο με τον προφορικό όσο και με τον γραπτό του λόγο, από άμβωνες μεγάλου βεληνεκούς, παραβιάζοντας συχνά την αρχή της ισηγορίας πριν αρχίσει η συζήτηση, με τη σύνθεση του πάνελ του.
    Στις 1 Απριλίου συνελήφθη στο ΒΗΜΑ να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο. Δεν έχτισα την κριτική μου πάνω στο πλαστικό μπουκάλι του όπως με κατηγόρησε ο φίλος Δερβίσης-ηλεκτρόνιο, αλλά σε πολύ σοβαρότερα ατοπήματά του.

    4. Η παράνομη κρατική βία γεννά τη βία των πολιτών. Όταν η πολιτεία παρανομεί οι πολίτες οφείλουν να υπερασπιστούν την νομιμότητα. Σας παραπέμπω στο συνταγματικό άρθρο 114 και στην Αντιγόνη. Έχουμε και μια κληρονομιά να τιμήσουμε.

    5.Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζω, με όλες τις επί μέρους διαφωνίες μου, την ειλικρινή μάχη που δίνετε για την εξυγίανση πολλών πτυχών της πανεπιστημιακής ζωής και σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας.

  34. Ο/Η laskaratos λέει:

    Διόρθωση: @Η ίδια η Δικαιοσύνη που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι διακριτή Εξουσία, βλέπει την ανεξαρτησία της να υπονομεύεται a priori με το διορισμό της@

    «ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ »

    @από κλπ@

  35. Ο/Η Δικαστικός κλητήρας λέει:

    Α ναι οι καταλήψεις.
    Τεράστιο πρόβλημα. Χαλάνε τη γαλήνη της Δημοκρατίας μας.
    Σσσσσστ! Οι πολίτες κοιμούνται, μην κάνετε θόρυβο νεαροί καταληψίες!

    Περί Δικαιοσύνης ο λόγος:

    http://www.tvxs.gr/v10121

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, απέτρεψε για δεύτερη φορά τη διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης για τη Μόνη Βατοπεδίου, εκτιμώντας ότι δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Νωρίτερα, τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, καθώς ενδέχεται να προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ζήτησαν οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Στα μη πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους 32 από τους συνολικά 63 ύποπτους, δεν στοιχειοθετείται κατηγορία και η υπόθεση θα πρέπει να μπει στο αρχείο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η δικογραφία είχε φθάσει στη Βουλή από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και είχε ενεργοποιήσει τα άρθρο 147 του κώδικα ποινικής δικονομίας προκείμενου τα στοιχεία να τεθούν υπόψη των βουλευτών κατά τις προγραμματισμένες συζητήσεις για σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής.

  36. Ο/Η Δικαστικός κλητήρας λέει:

    Όσο για τον Κούρδο, ας έπαιρνε τα χάπια που βρέθηκαν στην τσέπη του.
    Παράγινε το κακό με τους αυτοτραυματισμούς μεταναστών και φοιτητών. Δεν προσέχουν καθόλου.
    Αμ εκείνες οι σφαίρες που εξοστρακίζονται;
    Οι ζαρντινιέρες που σηκώνονται από τα πεζοδρόμια σαν ιπτάμενα χαλιά.
    Και κείνα τα κωλόπαιδα που κάνουν παράνομες καταλήψεις;

    Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον τραυματισμό Κούρδου

    Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) διέταξε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό οικονομικού μετανάστη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    Ο 29χρονος Κούρδος λαθρομετανάστης νοσηλεύεται στην Eντατική στο Nοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης εδώ και δύο εβδομάδες και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.

    Ο 29χρονος διεκομίσθη στη Θεσσαλονίκη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κάταγμα και αιμάτωμα στον εγκέφαλο στις 4 Απριλίου. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παρά την πολυήμερη νοσηλεία του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα.

    Χθες, οι θεράποντες γιατροί διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή και τη μηχανική υποστήριξη, ωστόσο, ο 29χρονος δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, γεγονός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στις 4 Απριλίου 2009, κατά τους λιμενικούς, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας λαθρομετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν κρυφά σε πλοίο, κρυμμένοι μέσα σε φορτηγό, αλλά κατά τη διαδικασία του ελέγχου εντοπίσθηκαν. Κύκλοι του Λιμενικού υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός του 29χρονου, αλλά τα χτυπήματα που φέρει προέκυψαν όταν έπεσε από το φορτηγό και χτύπησε στο πρόσωπο και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχε από χρόνια επιληψία βαριάς μορφής και ότι για καιρό δεν είχε κάνει χρήση των φαρμάκων που είχε μαζί του.

    Το περιστατικό κατήγγειλαν πριν από 18 μέρες αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ συγγενείς του 29χρονου που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και άλλοι λαθρομετανάστες, υποστηρίζουν ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Aπό την πλευρά τους αξιωματικοί του Λιμενικού διαψεύδουν τα περί ξυλοδαρμού και υποστηρίζουν ότι για την καταγγελία ενημερώθηκαν μόλις το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ.

    Eν τω μεταξύ, δύο άτομα που κρατούνταν για διακίνηση λαθρομεταναστών απέδρασαν την Κυριακή από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  37. Ο/Η Stathis λέει:

    ¨Όντως οι καταχρήσεις έχουν γίνει ψωμοτύρι και μοιάζουν με τον Πέτρο που φώναζε Λύκος. Αυτό και οι βανδαλισμοί που γίνονται – προβοκατορικά ή όχι δεν έχει σημασία στα ματια των προβάτων που παρακολουθούν Πρετεντέρηδες- φτάνουν για να κάνουν τον μικροαστούλη να δώσει αμέσως το άσυλο σε κάθε ΜΑΤατζη και την ψήφο σε κάθε Καρατζαφέρη.
    Όσο για τον Πρετεντερη.. θεωρω τον εαυτό μου υπερβολικά φανατικό αλλά μπουκάλι δεν έχω ρίξει ακόμα στο γήπεδι..

  38. Ο/Η Servitoros λέει:

    @Θεμης Λαζαριδης
    Διαφωνώ κάθετα. Η συμπαράσταση προς την κα Κούνεβα και τις συναδέλφους της είναι ασφαλώς επιβεβλημένη, αλλά:
    —–
    Συγγνώμη αλλά τίποτε δεν είναι επιβεβλημένο. Η ουσία είναι ότι η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ έχει χεσμένες τόσο την Κούνεβα όσο και τις υπόλοιπες καθαρίστριες, άμα δεν είχε γίνει η κατάληψη στο ΑΠΘ, η δημοπρασία του έργου θα είχε ολοκληρωθεί και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ θα είχε πάρει το έργο της καθαριότητας.

    η κατάργηση των εργολαβιών και πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στα πανεπιστήμια δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, για λόγους που εξήγησε ο Γουσέτης και άλλοι
    —–
    Σας έχω ξαναρωτήσει αλλά κάνετε την πάπια, οπότε μιας που η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως ξαναρωτώ. Αφού οι υπεργολαβίες είναι τόσο γαμάτο και αποδοτικό σύστημα γιατί δεν παραιτήστε από την μόνιμη θέση σας και δεν ζητάτε από το πανεπιστήμιο να σας προσλάβει ξανά με την μέθοδο του outsourcing. Επιπλέον, γιατί δεν ξεκινάτε στο site σας εκστρατεία για την κατάργηση των μελών ΔΕΠ και αντικατάσταση τους με στρατιές ακαδημαϊκών από υπεργολαβικές εταιρίες;

  39. Ο/Η KR λέει:

    Servitoros έγραψες.

  40. Ο/Η KR λέει:

    Kύριε Λαζαρίδη, αν θέλετε ελάτε να σας επινοικιάσω στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Άρπα Βούτα. Χωρίς ασφάλιση ενοείτε και με 3μηνες συμβάσεις. Θα υπογράψετε πως παίρνετε περισσότερα από τα πραγματικά και μη σκεφθείτε να απεργήσετε ή να συνδικαλισθείτε

  41. Ο/Η Πάρης λέει:

    Λασκαράτε,
    αναφέρεις την περίπτωση με τον Κούρδο. Αν όμως η πρόταση είναι να κατέβουμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε αυτό συνέβη περισσότερες από μία φορές για ανάλογες υποθέσεις και η τελευταία ήταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη. Χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους, σε πόσες πόλεις δεν έγιναν διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές και καταστροφές και τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; 4 μήνες μετά που βρισκόμαστε; Τι άλλαξε στη νοοτροπία των ένστολων και των ανωτέρων τους; Ή μήπως θα δικαστούν οι ένοχοι;
    Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν την αποτελεσματικότητα πρακτικων που επαναλαμβάνονται εδώ και πόσα χρόνια. Η ανάγκη για επανάληψη δε σημαίνει αυτόματα ότι δε χτυπάνε την αιτία;

    Επί δεκαετίες για παράδειγμα γίνονται διαδηλώσεις, πορείες, απεργίες με οικονομικά αιτήματα. Και ακόμη υπάρχουν γενιές των 700, 800 και 900€. Ή θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι προηγούμενες διαδηλώσεις, πορείες και οι απεργίες έχουν αποτύχει οπότε τι νόημα εχει η ακριβής τους επανάληψη ή αν έχουν πετύχει πώς στην ευχή υπάρχουν μετά οι γενιές των 700, 800 και 900€.

    Στην Ελλάδα η Κατάληψη δεν είναι πλέον διαμαρτυρία ή αντίδραση. Είναι αυτοσκοπός. Είναι άνθρωπος, μέρος του συστήματος και το τρέφει. Το αναζητά για να να μπορεί να υπάρχει.
    Στην Ελλάδα π.χ χωρίς εθνικά θέματα δε μπορούμε να ζήσουμε. Ειλικρινά πιστεύω ότι αν λυθούνε ακόμη και 100% όπως τα θέλουμε θα αισθανόμαστε μετά ένα μεγάλο κενό. Θα αρρωστήσουμε με υψηλό πυρετό. Το Κυπριακό μεγάλη να ναι η χάρη του το έχουμε 35 χρόνια και συνεχίζει. Το όνομα με τη ΦΥΡΟΜ το φτάσαμε αισίως στα 18. Δηλαδή το 2050 ή το 2080 ή το 2300 θα τα έχουμε ακόμη στην ατζέντα των προεκλογικών εκστρατειών, στην Ε.Ε και σε διεθνείς οργανισμούς; Για μένα πολύ πιθανό.
    Έτσι και με τις διαδηλώσεις, καταλήψεις και διαμαρτυρίες. Αν λείψουνε οι αιτίες που θεωρούμε ότι τις επιβάλλουν δε θα έχουμε πλέον λόγο ύπαρξης σαν λαός.
    Η ερώτηση είναι ξ εξής: υπάρχει κάποια χρονιά που μπορεί να πει κανείς ότι τότε θα έχουμε δημιουργήσει αξιόλογη δημοκρατία; Προβλέπεται εποχή που ΔΕ θα χρειαζόμαστε καταλήψεις και διαδηλώσεις κάθε τρεις και λίγο και αυτό επειδή το κράτος και η κοινωνία θα λειτουργούνε αξιόπιστα και δίκαια;

  42. Ο/Η undantag λέει:

    Εξαίρετο άρθρο κε Λασκαράτε.
    Αποφοίτησα απ’το ΑΠΘ εδώ και καιρό … θυμάμαι ακόμη με αηδία τους ΔΑΠίτες (αλλά και τους ΠΑΣΠίτες, μην ξεχνιόμαστε) να στήνουν τσαντηροθρανία έξω απ’τη γραμματεία της σχολής (με την ανοχή της τελευταίας) σε περιόδους εγγραφών προκειμένου να «διευκολύνουν» (και να στρατολογήσουν) τους πρωτοετείς.
    Θυμάμαι ακόμα τη ΔΑΠ Νομικής να διοργανώνει, το 1996-7, αν δεν απατώμαι, πάρτι (με την ανοχή(;) της κοσμητείας) σκυλάδικο πάρτι με τη Γαρμπή – όπου καταγγέλθηκε πως οι συμμετέχοντες χόρευαν πάνω στα (ολοκαίνουργια) έδρανα του Αμφιθεάτρου «Δ. Ευρυγένης».
    Θυμάμαι τις αφίσσες για πάρτυ «ΔΑΠ ΝΟΕ-Ιατρικής», όπου το lifestyle ξεχείλιζε απ’την ιλλουστρασιόν χαρτί, τις προσκλήσεις για «δεντροφυτεύσεις» στο Σειχ-Σου, που αμφιβάλλω αν ξεκολούσαν ποτέ απ’τα ταβλάδικα της οδού Μελενίκου…
    Τέλος, θυμάμαι τις δημοκρατικότατες διαδικασίες φοιτητικών εκλογών, όπου κάθε παράταξη έβγαζε τα δικά της νούμερα, και όπου οι γονείς φοιτητών που τολμούσαν να βάζουν υποψηφιότητα με παρατάξεις εξ’απ’το μαντρί ελάμβαναν τηλεφωνήματα με την υπόδειξη «πείτε του να προσέχει τις παρέες του».

    Μακάρι αυτή η κατάληψη του Αριστοτελείου να’ναι σημάδι πως κάτι αλλάζει.

    ΥΓ: Δε θα ασχοληθώ με τον Πρετεντέρη, έχω φάει.
    ΥΓ2: το σύνηθες έπαθλο για την ενασχόληση με τα πανεπιστημιακά κοινά: μαθήματα περασμένα-κερασμένα από «δικούς μας» καθηγητές, διδακτορικά, αργομισθίες ως σύμβουλοι υπουργείων και υπουργών.

  43. laskaratos: «Διαφωνείτε κάθετα με τις καταλήψεις. Κι εγώ υπό μια μόνο προϋπόθεση. Ότι λειτουργεί το κράτος Δικαίου.»

    Συμφωνώ απόλυτα, είναι άθλια η κατάσταση. Απλώς νομίζω ότι οι καταλήψεις κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Πρέπει να σκεφτούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους πίεσης. Ένας από αυτούς είναι η εμπεριστατωμένη καταγγελία. Τα μπλογκ είναι πρόσφορα για αυτό. Έπειτα χρειάζονται κινητοποιήσεις με περισσότερη φαντασία, π.χ. μια ολονυκτία στο Σύνταγμα. Να σκεφτούμε νομικές δράσεις, π.χ. προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Να σκεφτούμε συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές και να τις προωθήσουμε πολιτικά. Π.χ. να μην επιλέγεται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση αλλά να εκλέγεται από το λαό. Η τυφλή βία είναι αδιέξοδη.

  44. Ο/Η χαρη λέει:

    @Πάρη:

    μην τα βάζετε όλα στο ίδιο τσουβάλι:

    άλλο τα «εθνικά θέματα» που ξεκινάν από ιδέες τών κυβερνώντων και τις οποίες οι κυβερνώμενοι απλώς λούζονται, και άλλο τα «εσωτερικά θέματα» που αγγίζουν τούς κυβερνώμενους αμεσότερα (και γι’ αυτό μπορούν και να διαμαρτύρονται γι’ αυτά, ας πούμε «ευκολότερα»)

    και: ασφαλώς και δεν έχουν συνήθως σπουδαίο αποτέλεσμα – δεν έχουν σπουδαίο γρήγορο και ο ρ α τ ό αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες συνήθως (αν και πολλές ε ί χ α ν κατά καιρούς και κάποια αποτελέσματα, μην το ρίξουμε και στην ιστορία τώρα) – όμως ακόμα και στην περίπτωση τών καθαριστριών μας, όπως είπαν εδώ και τόσοι άλλοι, υπήρξαν αποτελέσματα που (ασφαλώς) χωρίς τίς διαμαρτυρίες δεν θα υπήρχαν

    όμως, για σκεφτείτε: αν είχαν αυτομάτως και γρήγορα αποτέλεσμα γενικά όλες οι διαμαρτυρίες και οι εξεγέρσεις που ανά τούς αιώνες γίνονταν από τούς απελπισμένους αυτού τού πλανήτη, θα ‘χαν επιτελέσει ή δ η το έργο τους, θα ‘χαν φυσικά σταματήσει, και θα βρισκόμαστε ήδη στον παράδεισο. Τό επιχείρημά σας εγώ δικαιούμαι εύκολα να το δω δηλαδή αντεστραμμένο: ακριβώς επειδή τίποτα δεν αλλάζει, αυτόματα και γρήγορα, ακριβώς γι’ αυτό κ α ι ο θυμός θα εξακολουθεί, κ α ι η απόγνωση θα μεγαλώνει, κ α ι οι διαμαρτυρίες θα συνεχίζονται

    [το μόνο ειλικρινά με το οποίο θα συμφωνούσα μαζί σας είναι η μονοτονία που κυριάρχησε (για χρόνια) σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες στη χώρα μας πράγμα που, και επ’ αυτού θα σάς περίμενα έστω ελάχιστα ευχαριστημένο, δείχνει να ξεπεράστηκε εσχάτως, πολύ ώριμα, πολύ θυμωμένα και (ελπίζω) χαρούμενα και συνειδητά]

  45. Ο/Η Σεξολόγος λέει:

    Κύριοι εσείς μαλώνετε , αλλά κάποιος παπάς κάνει τη ζωούλα του. Μιμιθείτε τον θα ξελαμπικάρει το μυαλό σας.

    Απίστευτες ιστορίες στο Αργοστόλι με θερμόαιμο παπά
    23.4.2009

    «Βούκινο» έχουν γίνει στην Κεφαλλονιά οι θυελλώδεις ερωτικές επιδόσεις ενός… ιερέα με την (εκτός γάμου) εκλεκτή του, που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού! Τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν, καθώς φαίνεται ότι οι παθιασμένοι εραστές μετατρέπουν συχνά σε κρεβατοκάμαρα ακόμη και το… ιερό της εκκλησίας αδιαφορώντας για την παρουσία πιστών!

    Σχεδόν καθημερινά γίνονται αντικείμενο σχολίων τα… κατορθώματα του ιερωμένου και της θερμόαιμης συντρόφου του, που θυμίζει τη σκανδαλιστική «Πάπισσα Ιωάννα» του ομώνυμου μυθιστορήματος που στοίχισε τον αφορισμό του Εμμανουήλ Ροΐδη, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς του 19ου αιώνα. Μάλιστα, η ιστοσελίδα Kefaloniapress αφιερώνει στο ζευγάρι μεγάλο κείμενο γραμμένο με το γνωστό πιπεράτο… κεφαλλονίτικο χιούμορ.

    Η ερωτική σχέση του παπά με την εν λόγω κυρία χρονολογείται εδώ και αρκετό καιρό και ίσως να μην ενδιέφερε κανένα, αν δεν έκαναν οι ίδιοι ό,τι ήταν δυνατό για να μην περάσει απαρατήρητη. Ο… αθεόφοβος κληρικός, που είναι εφημέριος σε ενορία στο Αργοστόλι, είχε μετατρέψει το ναό σε ερωτική φωλιά και επιδιδόταν σε θερμούς εναγκαλισμούς με την όμορφη κυρία ακόμη και μέσα στο ιερό! Δεν τους πτοούσαν τα βλοσυρά βλέμματα των αγίων στις τοιχογραφίες, αλλά ούτε και οι ενορίτες που πολλές φορές τους είχαν συλλάβει επ’ αυτοφώρω!

    Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός, που δεν πίστευε στ’ αφτιά του όταν δέχτηκε σχετική καταγγελία, πήγε στην εκκλησία και διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν το σκάνδαλο. Ο κ. Τσιλιμιδός, μιλώντας στην «Espresso», επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε τέτοιες καταγγελίες από διάφορους πολίτες για τον συγκεκριμένο ιερέα, αλλά όπως είπε: «Εγώ δεν τον είδα. Ακουσα, έμαθα για όλα όσα είχαν συμβεί και απευθύνθηκα στον μητροπολίτη μας, ο οποίος και έπραξε αναλόγωως» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο παπάς πια έχει απομακρυνθεί από την εκκλησία και έχει μετατεθεί σε άλλη ενορία. Δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να πράττει τα ίδια. Αν όμως εξακολουθεί, τότε θα πρέπει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα».

    Φαίνεται, όμως, πως το ζευγάρι δεν τα παρατάει τόσο εύκολα. Φρόντισε από τότε να παίρνει τα μέτρα του. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι μια φορά είχαν… κλειδώσει τις πόρτες του ναού, αφήνοντας απ’ έξω τους συγγενείς ενός νεκρού (!) που περίμεναν μαζί με το… φέρετρο να ολοκληρώσουν τις «περιπτύξεις» τους, για να γίνει η κηδεία! Το αποκορύφωμα ήταν πριν από λίγες ημέρες, όταν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας η ερωτευμένη κυρία εμφανίστηκε ξαφνικά στην εκκλησία, έκανε νόημα τύπου «Follow your heart» (όπως αυτό της γνωστής διαφήμισης) στον παπά κι εκείνος… άφησε σύξυλους τους πιστούς παρατώντας τη λειτουργία στη μέση και ακολουθώντας την προς άγνωστη κατεύθυνση!

    Οι φόβοι των πιστών ότι ο Θεός θα… έκαιγε την Κεφαλλονιά, στα σύγχρονα Σόδομα και Γόμορρα, δεν επιβεβαιώθηκαν. Κι αφού καθυστερούσε η «άνωθεν» επέμβαση, ανέλαβε ο επί της γης εκπρόσωπός της, ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σπυρίδων να ηρεμήσει το ποίμνιο, μεταθέτοντας τον αμαρτωλό παπά σε άλλη ενορία. Ούτε η (μικρή) απόσταση, όμως, στάθηκε ικανή να τιθασεύει το πάθος του για την όμορφη σύντροφό του.

    Πού τους έχανες, πού τους έβρισκες, ο ρασοφόρος και το αντικείμενο του πόθου του ήταν πάντα μαζί και πάντα σε ιδιαίτερα τρυφερά τετ-α-τετ σε απόμερα σημεία του νησιού, μέσα ή έξω από αυτοκίνητα! Φαίνεται, όμως, ότι λόγω της απύθμενης… λίμπιντο και των δύο, τους είχε γίνει εμμονή ή βίτσιο το ζωώδες ερωτικό σμίξιμο όχι μόνο μέσα στην εκκλησία αλλά και σε… νεκροταφεία.
    Ακόμη και στην απομακρυσμένη ενορία όπου έστειλε ο δεσπότης τον ιερέα, οι πρωτοφανείς επιδόσεις του αχόρταγου ζευγαριού δεν πέρασαν απαρατήρητες! Οι καταγγελίες πλήθυναν και έφτασαν ώς την Ιερά Σύνοδο, που -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- σκέφτεται τώρα να καθαιρέσει τον παπά, ο οποίος δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Ετσι, θα μπορέσει να χαρεί απερίσπαστος τα κάλλη της συντρόφου του μακριά από ναούς, έστω κι αν δεν τους «εξιτάρει» τόσο το περιβάλλον!

    MΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

  46. Ο/Η ellinaki λέει:

    Ξεκίνησα να γράψω κι εγώ τη γνώμη μου, αλλά βλέπω πως τα γραφόμενα του Πάρη με καλύπτουν απόλυτα. Θα επαναλάβω και την πρώτη του πρόταση, γιατί ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν τέλειωσα την ανάγνωση του άρθρου: «Λασκαράτε, επιτέλους διαφωνώ μαζί σου…» 😉

  47. Ο/Η Πάρης λέει:

    Χάρ,
    δεν αμφισβητώ την ιστορική αξία της επαναστικότητας. Αλλά άλλο το 1800 ή το 1900 και άλλο το 2009, έστω και στην Ελλάδα. Άλλο να έχεις να κάνεις με το σύστημα του μεταπολεμικού κρατους και άλλο του σημερινού.

    Και συμφωνώ με τη τη λογική του Θέμη Λαζαρίδη στο τελευταίο σχόλιό του. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο αντί καταλήψεις και μόνιμες διαδηλώσεις.
    Το κράτος στην Ελλάδα είναι αυτό που είναι για τον εξής λόγο: κάθε πολιτική παράταξη, κάθε τάξη εργαζομένων, κάθε ιδεολογικό ρέυμα, κάθε οργανωμένη συντεχνία το θεωρούν φέουδό τους. Υπήρξε πάντα (από το 1830) η επιδίωξη και ο στόχος της κατάληψης του κράτους από «εμάς» και ο έλεγχός του. Συνέβαινε μέχρι το 74 συμβαίνει και άπό την μεταπολίτευση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως κόμματα εξουσίας αλλά και παραδόξως και με τα άλλα κόμματα. Το τμήμα της Αριστερας πχ που δεν έχει γίνει κυβέρνηση ή είναι έξω από Κοινοβούλιο ξέρει οτι δε μπορεί να καταλάβει όλο το κρατος λόγω θέσης αλλά προσπαθεί να αρπάξει και αυτή ένα κομμάτι από τη λεία. Και τα πανεπιστήμια είναι ένα πρόσφορος χώρος.

    Η ιδέα μου είναι ότι όταν πάψουν οι Έλληνες να αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως σαρκοβόρα και το κράτος ως θήραμα που θα πρεπει να το κυνηγήσουν, να το σκοτώσουν και να πάρει ο καθένας ένα κομματι ανάλογο με το μέγεθος και τη δύναμη του καθενός (έχεις δει λιοντάρια να κυνηγούνε αντιλόπες;), τότε θα περιοριστούν η διαθφορά, τα ρουσφέτια, φαινόμενα ένστολης αυθαιρεσίας ή και φόνων με το ανάλογο κουκούλωμα, η ασυδοσία και η ατιμωρησία όχι μόνο για τους πάνω αλλά και για τους πιο κάτω.
    Η διαφορά με τη Νορβηγία ή με Ελβετία ή με Γερμανία για μένα όπως το έχω αντιληφτεί είναι εκεί ακριβώς. Οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν βλέπουν το κρατος τους ως θήραμα αλλά ως ένα σύστημα που του παραχωρούν αρμοδιότητες για τη διευκόλυνση της ζωής τους.

    Θα έπαιρνα μέρος σε διαδηλώσεις αν αυτές στόχευαν π.χ στα εξής: συνταγματικό περιορισμό της βουλευτικής και πρωθυπουργικής θητείας στις δύο ή τρεις εκλογές. Ανάλογο περιορισμό της θητείας ανθρώπων σε όλο το πολιτικό φάσμα νομαρχίες, δημαρχίες, γενικές γραμματείες, δημόσιους οργανισμούς και γενικά οπουδήποτε υπάρχουν διοικητικές θέσεις.
    Ή όπως είπε και ο κ. Λαζαρίδης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το κόμματα.
    Τι να τις κάνω όμως τις διαδηλώσεις όταν η Βούλή είναι γεμάτη με συγγενολόγια που τα ψηφίζουν αυτοί που διαδηλώνουν, απεργούν και καταλαμβάνουν εδώ και 30 χρόνια. Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και δεν ξέρω ‘γω ποιοι άλλοι.
    Ας φέρουμε ως πολίτες θέματα για δημόσια συζήτηση. Άλλιώς με τα συντεχνιακα συμφεροντα του καθενός δε πρόκειται να βγει άκρη ποτέ. Στα επόμενα 10 χρόνια θα υπαρξουν άλλοι 3-4 Γρηγορόπουλοι, άλλες 2-3 Κούνεβες και καμιά 20αριά κούρδοι.

  48. Ο/Η Πάρης λέει:

    Χάρ,=εννοείται φυσικά Χάρη

  49. Ο/Η glam λέει:

    Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους προκειμένου να μην αποφασίζουν και επιβάλουν κάποιος ή κάποια μικρή ομάδα αυθαίρετα με την βία, την άποψή τους.
    Αυτό γνωρίζω ως δημοκρατία και το αντίθετό της είναι ο φασισμός.

    Αν η «εκτελεστική εξουσία αυθαιρετεί, η Δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια και η κοινή γνώμη κοιμάται» οφείλουμε ως πολίτες να εργαστούμε ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο και όχι να αυθαιρετούμε γενόμενοι ίδιοι με αυτούς που κατηγορούμε…….

    Διότι η εφαρμογή των νόμων οφελεί τους αδύνατους αλλά βλάπτει τους ισχυρούς.

    Ομολογώ βέβαια ότι το πρώτο απαιτεί σκληρή και επίμονη δουλειά ενώ μια κατάληψη είναι, τις περισσότερες φορές, μια διασκεδαστική και χαβαλεδιάρικη υπόθεση…..

  50. Ο/Η laskaratos λέει:

    Πάρη, glam.
    σας θυμίζω πως έγραψα:
    @Διευκρινίζω εξ αρχής πως είμαι κατά των ακατάσχετων καταλήψεων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άσχετα αν μπορεί να συμφωνώ με τα αιτήματα. Θεωρώ πως έχει γίνει κατάχρηση η οποία τροφοδοτεί φοβικά και αντιδραστικά σύνδρομα της (δυστυχώς) συντηρητικής κοινής γνώμης και δίνει το πολυπόθητο πρόσχημα για ένταση του κρατικού αυταρχισμού. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται κι άλλο η δημόσια Εκπαίδευση και τα πτυχία της και πέφτει νερό στο μύλο των προπαγανδιστών των ιδιωτικών μπακαλοΑΕΙ. Πιστεύω στη δύναμη του λόγου, στη δύναμη της ενημέρωσης των πολιτών, της οργάνωσης ειρηνικών διαδηλώσεων, εκδηλώσεων, χάππενινγκ, ομιλιών, κυρίως έξω από το διδακτικό ωράριο. Η ευρύτερα διαδιδόμενη επιστημονική γνώση είναι δύναμη προόδου, είναι κοινωνική κατάκτηση και δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται@.
    Από εκεί και πέρα έθεσα ένα ερώτημα: Μόνο η Εξουσία δικαιούται να παρανομεί και να ασκεί βία;
    και μια παρατήρηση:
    @Να φωνάξω κι εγώ κατά των καταλήψεων μαζί με τον κύριο κορμό όσων τις καταδικάζουν, αρκεί οι ίδιοι να φωνάξουν και κατά της ανομίας των κυβερνήσεων@

    Πάρη λες:

    @Ή όπως είπε και ο κ. Λαζαρίδης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το κόμματα@.

    Το θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης το έθεσα πρώτος και νομίζω σε πιό σωστή βάση

    @Η ίδια η Δικαιοσύνη που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι διακριτή Εξουσία, βλέπει την ανεξαρτησία της να υπονομεύεται a priori με το διορισμό της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση η οποία δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα στις επιλογές των προσώπων, παραλείποντας αρχαιότερους, αξιότερους, δημοκρατικότερους δικαστικούς@

    Ο κ.Λαζαρίδης απάντησε: @Π.χ. να μην επιλέγεται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση αλλά να εκλέγεται από το λαό@.

    Δεν θέλησαν να σχολιάσω την πρόταση για να μην αποπροσανατολίσω τη συζήτηση και γιατί δεν μου αρέσει να συγκρούομαι με καλοπροαίρετους ανθρώπους που απαντούν βιαστικά σε κάποιο παρεμπίπτον θέμα.
    Υποθέτω πως ο κ.Λαζαρίδης είναι επηρεασμένος από το αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης που είναι καταφανώς καλύτερο από το δικό μας και προβλέπει από ότι ξέρω εκλογές δικαστικών από το λαό. Διαφωνώ για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος και προτείνω εκλογή από το ίδιο το δικαστικό σώμα.
    Θέλω όμως να επισημάνω Πάρη πως εσύ μίλησες για αμεξαρτησία από «τα κόμματα», τσουβαλιάζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την Αριστερά η οποία δεν έχει εμπλοκή σε παραδικαστικά κυκλώματα.

    Το τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων είναι συνήθης (γενικά εκ του πονηρού-δεν σου αποδίδω πρόθεση) τακτική στην Ελλάδα (Οι 300 της Βουλής κλπ Ο Κοροβέσης στο ίδιο τσουβάλι με τον Τσουκάτο, το Βουλγαράκη ή τον Παυλίδη κλπ) και εμποδίζει να λάμψει η Αλήθεια. Η Δικαιοσύνη δεν πάσχει γενικά και αόριστα από τα κόμματα, αλλά από 2 συγκεκριμένα κόμματα. Το κάθε κόμμα κρίνεται από το έργο του και τις προτάσεις του και η Αριστερά στο θέμα αυτό έχει να επιδείξει και λόγια και έργα.
    Θέλω να θυμίσω πως το μόλις τρίμηνο διάστημα που ο ενιαίος Συνασπισμός (ΚΚΕ+ΣΥΝ) άσκησε κλάσμα εξουσίας, προώθησε δια του Φώτη Κουβέλη (ΣΥΝ) Υπουργού Δικαιοσύνης την κλήρωση των δικαστικών συνθέσεων, παρεμποδίζοντας αποφασιστικά τις στημένες δίκες με προεπιλεγμένη έδρα.

  51. Ο/Η xamogelo λέει:

    @laskaratos
    @ro

    Και αν υπάρχει ένα κράτος δικαίου τι σημαίνει; Εννοώ κράτος ένα σώμα αποκομένο από την κοινωνία με κατασταλτικούς μηχανισμούς κτλ.
    Στην σημερινή κοινωνία δηλαδή η Α ή Β κυβέρνηση νομοθετεί αποφασίζει και επιβάλει την άποψη της.

    Βλέπουμε τόσο καιρό να κατεβαίνει κόσμος στον δρόμο… όμως τι δείχνουν όσο περνάει ο καιρός όλες αυτές οι κινητοποιήσεις;
    Δείχνει μια κυβέρνηση ή ένα κράτος που πλήτει ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνει τους πολίτες του. Αυτοί δεν έχουν άλλη λύση παρα σιγά σιγά να καταφύγουν σε μορφές κινητοποιήσεων που θεωρούντε παράνομες από το υπάρχον σύστημα. Γιατί όσο καλά και αν λειτουργεί η δικαιοσύνη κτλ αυτό δεν αναιρεί την υπάρχουσα κατάσταση η οποία είναι ότι κάποιοι αποφασίζουν για τους πολίτες και είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν ότι θέλουν χωρίς στην ουσία οι πολίτες να έχουν τον οποιοδήποτε λόγο πάνω σε αυτή την απόφαση.

  52. Ο/Η Πάρης λέει:

    Μα Λασκαράτε δεν έκανα καμία συσχέτιση της Αριστεράς με το θέμα των παραδικαστικών κυκλωμάτων. Με το παραδικαστικό φυσικά και η Αριστερα δεν έχει κάποια σχέση.

    Ο Θέμης Λαζαρίδης φαντάζομαι ανέφερε κάποιες προτάσεις απλώς ως παραδείγματα και όχι ως αυστηρά καθορισμένες ιδέες.

    Και ανέφερα συγκεκριμένα για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Αριστερά όταν έγραψα για την τρόπο που βλέπουν το κράτους το πολιτικό μας συστήμα αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

  53. Ο/Η χαρη λέει:

    Παρη δεν διαφωνώ μαζί σας εφ’ όλης τής ύλης, είπατε και είπα, και νομίζω ότι απλώς δεν συμφωνούμε σε όλα: σε κάποια βασικά σημεία όμως ίσως συμφωνούμε (και για να γίνω σαφέστερη – νομίζω ήμουν – δεν συμφωνώ ούτε εγώ με την καταστροφή επιστημονικού έργου και υποδομών όταν γίνεται μια κατάληψη – αναφερόμουνα όμως σ’ έναν τρόπο σκέψης (που εμένα μού μοιάζει σχηματικός) και που νομίζω ότι θέλει να βλέπει το γεγονός και το αποτέλεσμά του εδώ και αυτή τη στιγμή – ένα είδος θετικισμού ο οποίος εμένα προσωπικά μού φαίνεται εκτός απ’ όλα τ’ άλλα και άγονος)

    επιπλέον δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «επαναστατικότητα» (κάποιες λέξεις απλώς δεν είναι τού στυλ μου) και σίγουρα όταν έγραφα ό,τι έγραφα δεν εννοούσα τον δέκατο ένατο αιώνα – αυτή είναι όμως ίσως και η μεγαλύτερη διαφορά μας: εγώ δεν πιστεύω ότι η ιστορία τελειώνει δηλαδή κάθε τόσο μπαίνοντας (βολικά) σε χρονικά κουτάκια (όπως αυτά τών σχολικών εγχειρίδιων) ούτε ότι έχει αλλάξει εδώ και αιώνες και τόσο πολύ: όπως είπε και κάποιος, ουσιαστικά ακόμα δεν έχει αρχίσει – στην προϊστορία βρισκόμαστε – στην βαρβαρότητα ακόμα – και η εξέγερση ήταν μια πάγια μορφή αντίδοτου μέχρι τώρα, ανά τούς αιώνες,

    σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μάς απασχολούν κάποια από τα θέματα που θίγετε, σοβαρά, όπως αυτό τής έλλειψης φαντασίας και πρωτοτυπίας εδώ και χρόνια σε κάποιες μορφές διαμαρτυρίας στη χώρα μας, ή τής καταστροφής τού μόχθου κάποιων ανθρώπων – κι εδώ συμφωνώ μαζί σας, το είπα απ’ το πρώτο μου κιόλας σχόλιο, ότι έχουμε σαν κοινωνία ρίζες βαθειές σε απολυταρχισμούς, αυταρχισμούς και ρατσισμούς κάθε είδους. Εσείς λέτε και «φεουδαρχισμούς»: και μ’ αυτό θα συμφωνήσω: εγώ αυτήν την επιβίωση παλιότερων σχηματισμών τη βλέπω σε κάθε φάση τής κοινωνικής μας ζωής – ακόμα και στο πώς παίρνει κανείς μια θέση σ’ ένα πανεπιστήμιο, σε μια εφημερίδα, σ’ ένα κανάλι: σίγουρα βρισκόμαστε καταμεσίς άλλων εποχών – πώς θέλετε όμως οι αντιδράσεις μας να γίνουν εν μια νυκτί τού 23ου αιώνα;

    αλλά, ας είναι, εγώ γέλασα πολύ σήμερα με το σχόλιο τού κυρίου Σεξολόγου: μα τι πουριτανισμός είν’ αυτός επιτέλους που μάς έχει πιάσει κύριέ μου! Δεν μπορούμε να χαρούμε δυο ανθρώπους ερωτευμένους; Και μάλιστα επιπλέον και straight εντός τής εκκλησίας; σπάνιον είδος..

    και στο κάτω-κάτω τα ίδια κάνανε (περίπου) και ο Αβελάρδος με την Ελοΐζα και, είδατε, μείνανε στην ιστορία

  54. Ο/Η Fo λέει:

    Αγαπητέ κ. Λασκαράτε

    Ωραία όλα αυτά, αλλά καμία κουβέντα για το «προοδευτικό» καθηγητικό κατεστημένο που «μασάει» εδώ και δεκαετίες δεκάδες εκατ. ευρώ κονδυλίων για «έρευνες», που μοιράζει σημειώσεις 20ετίας (για σύγχρονα θέματα όπως η διοίκηση επιχειρήσεων) και βολεύεται από την απόλυτη ξεφτίλα των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο Αγώνας για τις καθαρίστριες τους μάρανε!

    Μετά τιμής

  55. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aγαπητέ κ.Fo,

    νομίζω πως ατυχήσατε στην απάντησή σας και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον αποδέκτη της.

    Έχω άποψη για τον χώρο των πανεπιστημιακών και ξέρω πολύ καλά το είδος του καθηγητή που ρουφάει κονδύλια για νεφελώδεις έρευνες, συμμετέχει σε κομπίνες, στήνει ψευτοσεμινάρια, ρουσφετολογεί ασύστολα με τους φοιτητές του, διαπλέκεται ξεδιάντροπα με τα 2 κόμματα εξουσίας, απέχει από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, από κοινούς αγώνες, πάσχει από ηθική παχυδερμία αδιαφορώντας για τα κοινωνικά προβλήματα, πιστεύει στο «ουδέτερο » πολιτικά (δηλαδή δεξιό) Πανεπιστήμιο, οραματίζεται το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο για να δίνει ως διπλοθεσίτης κι εκεί αρπαχτές και για να έχει την τιμή να γίνει υπάλληλος κάποιου τραστ πουλώντας του την ανύπαρκτη επιστημονική του συνείδηση, συναλλάσεται συνεχώς και ενίοτε αμοίβεται και με βουλευτική έδρα ή υπουργικό θώκο.

    Σε απάντηση του σχολίου σας ανατρέχω στη φωτεινή προσωπικότητα του αριστερού καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.
    Αντιγράφω και προσυπογράφω λίγες σειρές από τη Βικιπαίδεια:

    «Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος είχε συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του δρούσε με γνώμονα το δίκαιο την αλήθεια και την αξιοκρατία. Το 2006 κατηγορήθηκε από τις διοικητικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης για συκοφαντία του ιδρύματος, λόγω των καταγγελιών του για αναξιοκρατικές διαδικασίες στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Απρίλιο του 2006 του κοινοποιήθηκε από την πρυτανεία η παραπομπή του στο ανώτατο πειθαρχικό όργανο των καθηγητών. Στις 3/5/2006, αποχώρησε από τη Γενική συνέλευση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και λίγα λεπτά αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γραφείο του. Ο θάνατός του έφερε σωρεία αποκαλύψεων και καταγγελιών για το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα απαίτησε την αποκατάσταση της μνήμης του και την τιμωρία όσων εμπλέκονταν στην υπόθεση. Για τις καταγγελίες του εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες…».

    Μετά τιμής.

  56. Ο/Η Fo λέει:

    … Ζωγραφίσατε!

    Υ.Γ. Δυστυχώς ελάχιστοι θυμούνται την περίπτωση Αλεξανδρόπουλου.

  57. Ο/Η commentius λέει:

    lol

    Γράμματα απο ληξούρι από τον κύριο Λασκαράτο προς τον κύριο Ροϊδη. Ενδιαφέρον!

    Συνάμα όμως να το κοιτάξεις. Τα παραμιλητά πολλοί τα μίσησαν, τον ******* όμως…

    • Ο/Η Po λέει:

      commentius
      θα πρέπει να είστε νέος στα μονοπάτια μας, δεν κρύβουμε το συμβολικό μας χιούμορ, ιδιαίτερα σε αυτούς, που όσο περνά ο καιρός, οι ιστολογικές – ιστορικές μετεμψυχώσεις τους γίνονται εφιάλτες με αυτά που λέμε, σκεφτόμαστε και γράφουμε, ξέρετε χιλιάδες περνούν από εδώ, και τα…παραμιλητά τους τα μισούν, να είστε σίγουρος. Μην ξεχνάς ότι αυτό το ιστολόγιο βρίσκεται ακόμη στην αρχή, δεν έχει ξεκινήσει καν…

      μείνετε συντονισμένος.

  58. Ο/Η Του κώλου λέει:

    Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο Ψυχρός Εμφύλιος, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν τη χώρα», παρουσίασε την Πέμπτη ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, σε μια εκδήλωση που έδωσαν τον παρών κορυφαία ονόματα του πολιτικού, δημοσιογραφικού και κοινωνικού χώρου.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Fhotos
    εντός
    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/189707

  59. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κιτρινισμός

    http://www.efsyn.gr/?p=66885

    02/07/13

    «Ρεπορτάζ» με κοντά πόδια!
    Αμεσα ήρθαν χτες οι διαψεύσεις σε όσα είπε και έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος

    Αμεσα ήρθαν χτες οι διαψεύσεις σε όσα είπε και έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος

    Τίποτα δεν πέτυχαν οι «πηγές» του Γιώργου Παπαχρήστου χθες, και για τον λόγο αυτόν όλα όσα ο ίδιος έγραψε αλλά κι όσα ο ίδιος είπε στον σταθμό τού ΔΟΛ ήταν μόνο «τρολιές». Πήρε την αποστομωτική απάντηση της κας Γιάννας Αγγελοπούλου, που χαρακτήρισε το «ρεπορτάζ» περί της καθόδου της με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας όχι απλά ανακριβές αλλά κατασκευή, με επιστολή της που έστειλε στον διευθυντή του δημοσιογράφου. Πήρε και την αντίστοιχη διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Γκάφες

    Η ημέρα όμως δεν του πήγε καλά του «συναδέλφου», διότι και στο ραδιόφωνο, μέσα σε πλήθος αγοραίων εκφράσεων για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή τις 11 θέσεις που διακήρυξε ο Α. Τσίπρας στα Χανιά, έκανε ο κ. Παπαχρήστος τη μία γκάφα μετά την άλλη. Μας είπε λοιπόν ότι «το καλόπαιδο», «το αγόρι της Αριστεράς που έπαιζε μπιλιάρδο όταν οι άλλοι πήγαιναν σχολείο», δεν διαβάζει προσεκτικά αυτά που του δίνουν διάφοροι «ύποπτοι» εχθροί της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να ζητάει ανάμεσα στα άλλα την κατάργηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Σχολίασε δε αυτήν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ακραία και μοναδική περίπτωση Συντάγματος που δεν θα είχε ελάχιστο ποσοστό εισόδου σε Βουλή. Κάνει λάθος, λοιπόν, ο κ. Παπαχρήστος μια και σε πολλά συντάγματα δημοκρατικών κρατών δεν υπάρχει τέτοιο όριο. Το πήγε όμως και λίγο παραπέρα, λέγοντας ότι αν καταργηθεί το 3% τότε θα μπορεί να μπει στη Βουλή ένα μειονοτικό κόμμα! Ε και; Γιατί δεν θα πρέπει η δημοκρατική Ελλάδα, όπως και η Αλβανία αλλά και άλλες 100 τουλάχιστον χώρες, να επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή ενός μειονοτικού κόμματος; Ισα ίσα εκεί φαίνεται και η δημοκρατία και η ικανότητα μιας χώρας να σέβεται και να αφομοιώνει όλους τους πληθυσμούς που την κατοικούν.

    Αδιάβαστος…

    Ψιλά γράμματα για τον κ. Παπαχρήστο, που παίζει στα δάχτυλα ακόμα και την Ιστορία και δεν ρωτάει τουλάχιστον τον ενημερωμένο συνάδελφό του Δημήτρη Καμπουράκη. Διότι στην ίδια εκπομπή, συνεχίζοντας, μας είπε ότι στις εκλογές του ’61 της βίας και της νοθείας, που λέγανε ότι ψήφισαν τα δέντρα, αναφέρονταν στα δέντρα της οδού Ρηγίλλης.

    Πάλι αδιάβαστος, λοιπόν, ο συνάδελφος, μια και η αναφορά προήλθε από το γεγονός ότι στο δάσος Χαϊδαρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν το 1961 εκατοντάδες ψηφοφόροι της ΕΡΕ, ενώ στην περιοχή υπήρχαν μόνο δέντρα. Γι’ αυτό λοιπόν βγήκε μετά η έκφραση ότι ψήφισαν τα δέντρα. Αντίθετα, στη Ρηγίλλης, που επίσης ψήφισαν υπεράριθμοι, στο κτίριο (της Ν.Δ.) στεγαζόταν η διεύθυνση προστασίας υψηλών προσώπων. Πολύ μπιλιάρδο, συνάδελφε!

    Α.Ψ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.