2009: Έτος Δαρβίνου

darwin_ovalΤο 2009 εορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου και τα 150 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του «Η καταγωγή των ειδών». Η εξελικτική θεωρία (τώρα Γεγονός) – όπως π.χ. η ατομική θεωρία στη Χημεία ή η θεωρία της σχετικότητας ή η νευτώνεια μηχανική στη Φυσική, όπως οι διάφοροι οργανισμοί, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, είναι προϊόντα μιας εξελικτικής διαδικασίας. Το γεγονός της εξέλιξης σκόρπισε οριστικά και αμετάκλητα μεταφυσικές γελοιότητες τύπου «θεϊκής κατασκευής» και «ευφυούς σχεδιασμού».

Μια θεωρία που δοκιμάστηκε στο χρόνο και έγινε γεγονός, βιολογικό γεγονός. Η ερμηνεία του κόσμου είναι αδύνατη χωρίς την εξέλιξη. Η προώθηση της εξελικτικής θεωρίας είναι καθήκον όλων μας γιατί η ερμηνεία του κόσμου είναι αδύνατη χωρίς αυτή.

Η προώθηση και η διδασκαλία της Εξέλιξης στη χώρα μας μέσω (κυρίως) της δημόσιας εκπαίδευσης επιβάλλεται άμεσα, είναι το κυριότερο και ουσιαστικότερο εμπόδιο στο νέο ανορθολογικό Μεσαίωνα που δεν έπαψε ποτέ να απειλεί.

Αυτή είναι μια πρώτη ιστολογική ανάρτηση, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Θα τα ξαναπούμε.
.
ρο

This entry was posted in επιστήμη. Bookmark the permalink.

27 Responses to 2009: Έτος Δαρβίνου

  1. Ο/Η nomikos λέει:

    Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους, ιδιαιτέρως δε εις τον Κον Ροίδην.Λέτε αγαπητέ, «Αυτή είναι μια πρώτη ιστολογική ανάρτηση, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

    Θα τα ξαναπούμε.»
    Δεν φαντάζεσθε πόσο με χαροποιεί το γεγονός αυτό.Καιρός ήταν να συνεχισθεί το ξεμπρόστιασμα των σκοταδιστών, με εντονότερους ρυθμούς.Εδώ γύρω θα είμεθα και θα συζητηθούν πολλά, δοθέντων βεβαίως των ευκαιριών, που θα μας παρουσιασθούν από τους γνωστούς κύκλους.Την καλημέρα μου και πάλι φίλτατε Κε Ροίδη

  2. Ο/Η ritsmas λέει:

    καλη χρονια εύχομαι και νάχουμε δύναμη και σύνεση για να την αντιμετωπίσουμε εφ ολης της ύλης..
    ριτς

  3. Ο/Η physicist λέει:

    Kalh Xronia se olous!

    k. Roidh, or8ws grafete oti h E3eli3h skorpise ston anemo anohsies peri e3arxhs sxediasmou twn eidwn. Pros apofugh pare3hghsewn, omws, ki epeidh den einai eurews gnwsto, 8a h8ela na epishmanw oti h 8ewria tou Darbinou DEN e3hgei thn arxh ths zwhs. M’ ‘alla logia, to pou’ kai pw’s kai po’te elabe xwra to gegonos-kleidi ths abiogeneshs (dhl. ths enfanishs twn prwtwn zwntwn oganismwn me mh-zwsa proeleush), auto e3akolou8ei n’ apotelei antikeimeno ereunas.

    Gia na to pw ekpefrasmena apo th 8etikh tou pleura: h gohteia ths episthmhs egkeitai sto oti einai anoikth ki erxetai diarkws antimetwph me nea erwthmata. Enw to geloio twn 8rhskweutikwn do3asiwn egkeitai akribws sthn adiaseisth bebaiothta tous oti laloun th mia kai monadikh alh8eia. Pollaplasiaste epi n, opou n ths ta3hs twn ekatontadwn xiliadwn gia ka8e morfh/apokklish 8rhskeutikou dogmatos, ki exete n mh allhlosymbates 8emeliwdeis alh8eies gia na diale3ete auth ths areskeias sas.

    Filika, p.

  4. Ο/Η nomikos λέει:

    Φίλε physicist καλή χρονιά.Σου έχω στείλει e-mail, από 18-12-08, αλλά μάλλον δεν το έλαβες ή έχει γίνει κάποιο λάθος στη διεύθυνση.Ζήτησε σε παρακαλώ, το δικό μου από τον Κο Ροίδη και στείλε εάν θέλεις μια επιβεβαίωση του e-mail σου.Ευχαριστώ.

  5. Ο/Η Dionysos λέει:

    Καλή και δημιουργική χρονιά. Τα φιλιά μου

  6. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

    Ο physicist έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Την αμφιβολία που πρέπει να έχει ο επιστήμονας απέναντι σε όλα. Δυστυχώς πολλοί επιστήμονες (όχι κορυφαίοι, αλλά ούτε και εντελώς ασήμαντοι) συμπεριφέρονται ως το νέο ιερατείο ειρωνευόμενοι ότι δεν συμφωνεί με τα θέσφατά του, τα οποία ανα πάσα στιγμή μπορεί να καταρριφτούν. Ο φανατισμός και ο δογματισμός δεν έχουν ιέση στην επιστήμη.

  7. Καλή χρονιά αγαπητέ Ροΐδη! Καλή χρονιά αγαπητέ Λασκαράτε! Godt nytt år, καλή χρονιά, happy new year σε όλους!

  8. Ο/Η +Ιερέας Ν. λέει:

    Βλασφημείτε. Συνετισθείτε, μετανοήσατε.

  9. Ο/Η Po λέει:

    Ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε!
    Καλή Χρονιά, Υγεία και να είστε/παραμείνετε ερωτευμένοι κι αιρετικοί…

  10. Ο/Η Po λέει:

    περιστρεφόμενος δερβίσης,
    Η θέση μας εδώ ήταν και παραμένει σταθερά πεντακάθαρη:
    – Οι βεβαιότητες είναι αποκλειστικό προνόμιο των θρησκευτικών δογμάτων.

  11. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!
    Στην Ελλάδα ευτυχώς οι θρησκόληπτοι δεν έχουν πέσει στη λούμπα της ευθείας αντιπαράθεσης με τη θεωρία της εξέλιξης, όπως γίνεται π.χ. στην Αμερική. Θα ρεζιλευόντουσαν για μια ακόμη φορά!

  12. Ο/Η Νικος λέει:

    Τα παλαιότερα άρθρα σου έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη… καλή επιτυχία στη νέα απόπειρα… καλή χρονιά!!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    @nomikos

    thn kalhspera mou — den elaba pote’ e-mail diko sou, eisai sigouros oti exeis th swsth hlektronikh mou dieu8unsh; Euxaristws na sou th dwsei o oikodespoths mas, den exw kamia antirrhsh.

    @derbishs

    mporeite na anaferete kapoio sugkekrimeno paradeigma opou eixate thn entupwsh oti o episthmonas milouse autarxika; Qa m’ endiefere eilikrina polu … akomh de perissotero an gnwrizate oti eixe la8os!

    Filika, p.

  14. Ο/Η Geysser λέει:

    Κάτι μου λέει ότι ετοιμάζονται κι εδώ. Έχω πετύχει μερικά site παρόμοια με τα του πτυελοδοχείου δίπλα.

  15. Ο/Η soudi λέει:

    Καλή χρονιά!
    Εύχομαι να συνεχίσετε με αμείωτη ένταση!

  16. Ο/Η stavroula λέει:

    Kat arxhn na euxh8w Kalh Xronia k poio eirhnikh gia olous!

    @Anor8odo3os
    Nai ontws sthn Amerikh uparxh eurhterh anti8esh sklhropoirhnikwn (idiaitera apo evangelists). Kanonika ta vivlia ths Viologias sta sxoleia anaferoun thn 8ewria tou Darvinou ws
    mia aplh 8ewria me polla kena k asafeies. Idiaitera sto perivohto
    «missing ling» sthn e3elh3h twn «Apes-Humans».

    @P
    Xronia Polla k na ta leme:)
    anafereis «…to geloio twn 8reiskeutikwn do3asiwn egkeitai akrivws sthn adiaseisth veveothta tous oti laloun thn mia k monadikh alh8eia».
    Ma, otan polloi apo emas prospa8oume na fantastoume oti oi 7 meres ths dhmiourgias dn einai akrivws opws tis enoume shmera(1mera=dis geologika xronia) pare3hgoumaste.

    Meta h 8ewria ths e3elh3hs evgale k thn ta3h twn Eugonikwn
    «Superiority of the species»…Oloklhrh h 8ewria twn nazi vasistike s authn(exw dei ta poio frikiastika documentaries).
    Exoume k enan trello edw ton David Duke prwhn «Klansman».
    M ena polu «endeiaferon» vivlio pou fenetai exei spoudasei polu
    tous «Eugenics»…

    Any way…(Sthn Gaza ginetai ths trellhs)…
    What about our SOCIAL evolution…that’s what I’m talking!

    Kata t alla, istories gia suzhthsh sta istologia.

  17. Ο/Η Σεισμολόγος λέει:

    Σοβαρές καταγγελίες για τον Αμβρόσιο
    2 Ιανουαρίου 2009, 22:23

    Γεωργία Ευσταθίου

    «Αυτό να το ξεχάσετε». Έτσι απάντησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στους κατοίκους του χωριού Κάτω Φτέρη στο Αίγιο, όταν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, του ζητήθηκε να παραχωρήσει κάποια στρέμματα λόγω ανάγκης μεταφοράς ολόκληρου του χωριού μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.

    Ο σεισμός που χτύπησε το Αίγιο στις 15 Ιουνίου του 1995 ήταν καταστροφικός για ολόκληρη την περιοχή. Ένα από τα χωριά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν η Σέλισσα (Κάτω Φτέρη σήμερα), 8 χλμ από το Αίγιο. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, άλλα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης βρίσκονταν σε απόγνωση. Όταν δε στην περιοχή έφτασε κλιμάκιο επιστημόνων προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να μελετήσει το έδαφος του χωριού, ο φόβος άρχισε να κυριεύει τους κατοίκους. Σύμφωνα με τις μελέτες και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων όλο το έδαφος κάτω από το χωριό είναι σαθρό, λόγω υπογείων ρευμάτων νερού και ο κίνδυνος καταποντισμού της Κάτω Φτέρης ήταν και παραμένει μεγάλος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από στιγμή σε στιγμή, ακόμη και σήμερα, με έναν ανάλογο σεισμό ή με συγκεκριμένα γεωλογικά φαινόμενα, το χωριό μπορεί να «πέσει» στο κενό που υπάρχει ακριβώς από κάτω και να θρηνήσουμε θύματα.

    Ύστερα από το πόρισμα των επιστημόνων, ο Δήμος Αιγίου σε συνεργασία με την κοινότητα του χωριού αποφάσισαν ότι για την ασφάλεια της Κάτω Φτέρης και των κατοίκων της το χωριό έπρεπε να μετακινηθεί ολόκληρο 5 χιλιόμετρα πιο δίπλα, όπου μεταξύ άλλων χωραφιών και οικοπέδων υπήρχαν και κάποια καλλιεργήσιμα στρέμματα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Ζητήθηκε λοιπόν από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να παραχωρήσει ένα μικρό αριθμό στρεμμάτων στην κοινότητα του χωριού προκειμένου να γίνει η μεταφορά της Κάτω Φτέρης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού και τοπικών παραγόντων η αντίδραση του Μητροπολίτη Αμβροσίου, όχι μόνο δεν ήταν η αναμενόμενη αλλά κήρυξε τον πόλεμο στην Κάτω Φτέρη, αφού θεώρησε ότι κινδυνεύει η περιουσία του μοναστηριού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί» και «αυτό να το ξεχάσετε» ήταν ορισμένες μόνο από τις χαρακτηριστικά αρνητικές απαντήσεις που έδωσε ο Μητροπολίτης στην πλατεία του χωριού, αφήνοντας τον κόσμο έκπληκτο και οργισμένο για την ψυχρή στάση της εκκλησίας απέναντι στο πρόβλημά τους.

    Κάτοικος της Κάτω Φτέρης μιλάει στη zougla.gr για τα όσα συνέβησαν τότε μεταξύ των κατοίκων και του Μητροπολίτη αλλά και για το φόβο ενός μεγάλου σεισμού που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός για το χωριό.

    Βέβαια, από τις μετέπειτα ξενοδοχειακές και «τουριστικές» δραστηριότητες του Μητροπολίτη Αμβροσίου, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς τους λόγους της τότε άρνησής του. Η παράνομη όπως αποδείχθηκε ξενοδοχειακή μονάδα «Σήμαντρον», με τις πισίνες και τα τζακούζι, και φόντο την Μονή Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα στρέμματα που ζητούσαν τότε οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης, ώστε να μην κινδυνεύει το χωριό τους.

    Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αρνείται ότι τότε υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή του «Σήμαντρον», υποστηρίζει ότι ακούει το θέμα για πρώτη φορά και τονίζει ότι δεν μπορεί όποιος θέλει να διεκδικεί τη μοναστηριακή περιουσία από τη στιγμή που το κράτος έχει περιουσία και θα μπορούσε να προσφέρει αυτό. Στην ερώτηση «αν σήμερα σας ζητούσαν οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης να παραχωρήσετε κάποια στρέμματα για τη μεταφορά του χωριού» απαντά: «δεν μιλάω υποθετικά. Τέτοιες υποθετικές ερωτήσεις είναι καραγκιόζης» ενώ συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να αισχύνομαι ακόμη κι αν είχα δώσει τέτοια απάντηση».

    Προφανώς η ιδέα ενός «ζωντανού» χωριού που θα ενοχλεί με την παρουσία του τους VIP θαμώνες του ξενοδοχείου, δεν άρεσε στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων

  18. Ο/Η physicist λέει:

    @stavroula

    Einai terastia h apostash anamesa sth fusikh epilogh (natural selection) pou apotelei sustatiko ths e3eliktikhs 8ewrias kai stis ratsistikes ths diasteblwseis apo tous Nazhdes, tous KKK kai den 3erw ki egw poious allous. Susthnw xwris distagmous thn anagnwsh tou bibliou tou S. J. Gould «The Mismeasure of Man» gia na dei kaneis pw’s h episthmh ginetai prosxhma apo tis kratouses koinwnikopolitikes do3asies gia na epibaloun tis ideolhyies tous kai na sterewsoun tous oikeious mhxanismous katapieshs.

    Telika oloi mas th social evolution anazhtoume — me diaforetikes kateu8unseis omws. Opws kai na ‘xei to pragma, h sunolikh suneisfora ths scientific evolution sth social htan mexri twra 8etikh, pisteuw. Den uparxei kamia egguhsh oti 8a einai panta etsi alla’ ‘allo dromo kalutero aoi to science den 3erw.

    Xairetw, p.

  19. Ο/Η Po λέει:

    Ανορθόδοξος – Νικος – soudi – Geysser – stavroula – physicist…

    Ευχές πολλές και με Υγεία!

  20. Ο/Η stavroula λέει:

    Dn antilegw oti 8ewries, opws k philosofika koinhmata, 8rhskeies klp, dn eginan stoxastro ekmetaleushs kapoiwn gia na epivlh8oun. Allwste to idio sumvainei k me ton xristianismo.
    Oute fusika katoigorw enan fusiodifh epidh merikoi anwmaloi
    ekmetaleutikan tis 8ewries tou gia na pra3oun ta aisxh…
    Tous Eugonikous tous anefera ws paren8esh gt etuxe na dw mia seira documentaries k to 8umh8hka(that’s all)!

    H kentrikh idea einai oti asxeta an eisai opados ths e3elh3hs h
    Dimhourghsths exeis e3isou to dikaiwma na koitazeis pshla
    k n anazhteis tis apanthseis sou opws ka8e eleu8ero pneuma.
    Kai tpt dn einai apoluto. Opws akrivws k oi 8ewries tou Darvinou.

    Gia to ti leitourgei kalutera sthn koinwnikh mas e3elh3h 8a elega
    oti eite eisai episthmonas eite oxi uparxei h idia koinh logikh
    se oti afora thn dikaiosunh, isothta, eleu8eria k ka8e an8rwpinh
    a3ia. To provlhma einai h efarmogh tous…k pws to ermhneuei
    kaneis. Allwste pisteuw akradanta oti o diafwtismos k oloklhros
    o dutikos politismos sthrixthke se «judeochristian ethics and principles».

    Sigoura 8a psa3w gia to vivlio!
    «Barns and Nobles», an 8umasai, einai t agaphmena mou vivliopwleia.

    Geia xara k pali:)

  21. Ο/Η σαμσών λέει:

    θεωρίες περί φυσικής επιλογής δεν είναι αυθεντίες.

    η επικράτηση των πιο ισχυρών μέσα στους αιώνες μπορεί να καταρριφθεί ως μοναδικότητα αλήθειας αν σκεφτεί κάποιος τον Κροπότκιν. Σύμφωνα με αυτόν, η κοινωνία έχει εξελιχθεί, έχει επιβιώσει διότι βασίστηκε σε έναν βαθμό αλληλεγγύης μεταξύ των ειδών, ένα είδος συνεργασίας ανάμεσα τους και δε όχι απόλυτα σε σχέσεις πολεμικής και ισχύς. Πολλές φορές αυτό που χαρίζει την επιβίωση δεν είναι ο πόλεμος μεταξύ των ζωικών οργανισμών αλλά η συνέργια εντός των κοινοτήτων τους.

    ίσως η αλήθεια τελικά να είναι ένα σύμπλεγμα των δύο αυτών θεωριών. Αν ο Δαρβίνος ήταν μονόδρομος, θεωρώ πως μπορέι να μην υπήρχαμε καν.

  22. Ο/Η physicist λέει:

    @stavroula

    Barnes & Noble! Akoma 8umamai me ti xara xanomouna mesa s’ auto to bibliopwleio sto Manhattan!

    @samswn

    — Kalh sou mera! Monon oi pleon afeleis ‘h fanatikoi 8a isxurizontousan oti mia koinwnia mporei na epibiwsei xwris allhlegguh. Den eimai biologos alla’ gnwrizw oti uparxei sobaro debate sxetika me to diaxwrismo anamesa sthn atomikh kai sthn koinwnikh epibiwsh kai asfalws 8a prepei kaneis na diakrinei anamesa se koinwnies me uyhlo ‘h xamhlo ba8mo organwshs kai politismou.

    Xairetw, p.

  23. Ο/Η monsieur cannibale λέει:

    «…ίσως η αλήθεια τελικά να είναι ένα σύμπλεγμα των δύο αυτών θεωριών. Αν ο Δαρβίνος ήταν μονόδρομος, θεωρώ πως μπορέι να μην υπήρχαμε καν.»

    Μάντεψε: σε λίγο δε θα υπάρχουμε!

    Προς το παρόν όμως, καλή χρονιά σε όλους με υγεία.

  24. Ο/Η Pygoskelis Obnoxii, FCD λέει:

    Με τη λογική που η Δαρβινική «θεωρία» -ήτοι τα αληθινότατα γεγονότα της μεταβολής των ειδών στη διάρκεια του χρόνου μέσω της φυσικής επιλογής και της τυχαίας μετάλλαξης και η σχεδόν βεβαια ύπαρξη κοινού προγόνου για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς- ευθύνεται για την ευγονική, οι Άραβες εφευρέτες των αριθμών και ο Ινδός εφευρέτης του ψηφίου μηδέν ευθύνονται για την Αριθμολογία και την δημιουργική λογιστική. Να σταματήσουμε λοιπόν να διδάσκουμε τα αραβικά ψηφία και το 0 και να διδάσκουμε το αρχαιοελληνικό αριθμητικό σύστημα…
    Σοβαρά τώρα: Η μεταβολή των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής και της τυχαίας μετάλλαξης δεν είναι σε τίποτε ασύμβατη με την αλληλεγγύη των μελών του ιδίου είδους, τη συνεργασία μεταξύ των ειδών και τη συμβίωση. Υπάρχουν μάλιστα και νεοδαρβινικές θεωρίες, όπως αυτές της Lynne Margolis, οι οποίες αναβαθμίζουν το ρόλο της συνεργασίας και της συνύπαρξης στην εξέλιξη των Ειδών.
    Και μην ξεχνάμε, Survival of the fittestSurvival of the strongest. Δεν επιβιώνει ο δυνατότερος, αλλά ο καλύτερα προσαρμοσμένος, εν τέλει εκείνος που συνεργάζεται καλύτερα με το περιβάλλον του. 😉

  25. Ο/Η physicist λέει:

    @monsieur cannibale

    GIati tosh apaisiodo3ia; Den nomizw oti zoume kai sth xeiroterh epoxh pou gnwrise h an8rwpothta se o,ti afora thn allhlegguh anamesa stous an8rwpous kai to sebasmo twn an8rwpinwn dikaiwmatwn.

    p.

  26. Ο/Η undantag λέει:

    Αγαπητέ οικοδεσπότη, είναι καλό να θυμόμαστε τον Δαρβίνο – ειδικά στις μέρες μας που ξανά-ζούμε το γιουρούσι των σκοταδιστών κάθε είδους, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.

    Σε όσους βρεθούν στο Λονδίνο στην νέα χρονιά, προτείνω ανεπιφύλακτα την έκθεση του εκεί Μουσείου Φυσικής Ιστορίας:

    http://www.nhm.ac.uk/visit-us/whats-on/darwin/index.html

    Μια ιστορική αναδρομή του ταξιδιού του Beagle, με εκθέματα που εξηγούν ακόμη και σε μικρό παιδί ΠΩΣ ο Δαρβινος οδηγήθηκε στην ιδέα της εξέλιξης.

    ΠΟΛΥ θα ‘θελα να δώ μια αντίστοιχη έκθεση απ’ την πλευρά των δημιουργιστών.

    Tέλος, η επισήμανση του physisist είναι ορθή. Αλλ’αυτό δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι η αρχή της ζωής είναι ένα μυστήριο που (περι)μένει να λυθεί από μια άλλη θεωρία…

  27. Παράθεμα: Ο Δαρβίνος, ο Σεραφείμ Ρόουζ και η Εξελικτική δημιουργία « Το Μανιτάρι του Βουνού

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.