17 Νοε. 1973: Τιμή κυρίως στους

Ανώνυμους.

.

.

.

..
.
.

.

Δεν εξαργύρωσαν καμία λευκή επιταγή.

.

.

.

.

.

This entry was posted in σκέψεις. Bookmark the permalink.

21 Responses to 17 Νοε. 1973: Τιμή κυρίως στους

  1. Ο/Η nomikos λέει:

    Kαλημέρα σε όλους.
    Επισκέφθηκα προ ημερών, το ιστολόγιο του doctor, στο οποίο βρήκα αναρτημένο ένα άρθρο για το πολυτεχνείο, γραμμένο από τον Β.Ραφαηλίδη.Αξίζει να το διαβάσει κανείς.
    Σήμερα, που κάποια συνθήματα από το παρελθόν, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, ας δούμε όλοι, πόσο ριγμένοι από πάρα πολύ κόσμο είναι όλοι αυτοί, που τότε αλλά και παλαιότερα, όχι μόνο δεν εξαργύρωσαν λευκές επιταγές, αφού ποτέ δεν τους δώθηκαν, αρκετοί από αυτούς τους υπέροχους ανώνυμους, αναγκάστηκαν να ζήσουν στο κοινωνικό περιθώριο. Δύο περιστατικά μου έρχονται στο μυαλό, την ώρα που γράφω αυτό εδώ το σχόλιο.Το πρώτο, ανάγεται στο έτος 1996 και στην προσπάθεια του τότε πασοκικού κατεστημένου, να βρεί παντοιοτρόπως αντιστασιακά χαρακτηριστικά, για να πλασαριστει ως καταλληλότερος ο Σημίτης. Είχαν γράψει λοιπόν τότε κάποιες εφημερίδες, μεταξύ άλλων πραγμάτων, ότι ο τότε νέος πρωθυπουργός Σημίτης, είχε και ενεργό αντιστασιακή δράση κατά της χούντας, διότι πετούσε δυναμιτάκια σε άδεια οικόπεδα.Εγώ από την μεριά μου να θυμίσω, ότι ο ίδιος άνθρωπος λίγα χρόνια μετά, έκανε αγωγή, διεκδικώντας από κάποιον άτυχο ενοικιαστή, τα ενοίκια που ο δεύτερος χρωστούσε στον Σημίτη, βγάζωντας σε πλειστηριασμό το εμπόρευμα του- μεταξύ του οποίου συμπεριλαμβάνονταν και λουράκια ρολογιών- κερδίζοντας επάξια τον ομώνυμο τίτλο ανάμεσα σε άλλους, που επιτυχώς του είχαν έως τότε αποδωθεί.Το δεύτερο περιστατικό, ανάγεται σε τούτες εδώ τις ημέρες και έχει σχέση, με την «αντιστασιακή δράση» που επέδειξε, το φαιδρό ζεύγος Καρβέλα, Πάνια. Ο τηλεοπτικός χρόνος που αναλώθηκε για να περιγράψει τα απερίγραπτα των φαιδρών, σε σχέση με αυτόν που δώθηκε για να περιγράψει την κατάσταση στις φυλακές της χώρας μας, είναι γνωστός σε όλους.Εδώ αγαπητέ Κε Λασκαράτε, ποιο ΕΣΡ θα επέμβει;Mάλλον το ίδιο, που δεν θα επέμβει σε καμμιά σαρανταριά χρόνια από σήμερα, όταν από κάποιο ελεεινό μεσημεριανάδικο, ή από κάποια νυχτερινή ζούγκλα, θα γίνονται αφιερώματα στην αντιστασιακή δράση των γνωστών «τίποτα».Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Χειροτερεύουν θα έλεγα.Και πάλι την καλημέρα μου σε όλους

  2. Ο/Η περιστρεφόμενος δερβίσης λέει:

    Αν δούμε τη χούντα σαν έγκλημα και κάνουμε την κλασσική ερώτηση των αστυνομικών μυθιστορημάτων «ποιος επωφελήθηκε από αυτό;» προκύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. Γιατί οι μόνοι κερδισμένοι της χούντας είναι το πολιτικό κατεστημένο, που από εκεί που ήταν απαξιωμένο («αυτοεξόριστος στο Παρίσι», «κάθαρμα αποστάτης», «πράκτορας» κλπ.) γύρισαν πίσω σαν σωτήρες.

  3. Ο/Η omadeon λέει:

    @nomikos
    Αμ, το… αντιστασιακό τραγουδάκι του Καρβέλα που υμνεί «τα λεφτά, το φαί και το γαμίσι» σαν «τα πάντα στη ζωή», ΠΟΙΑ μελλοντική κρύα και κιριλέ διαδήλωση να τροφοδοτήσει?
    ε, ισως των άνεργων… νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, του έτους 2058 (εύχομαι και νωρίτερα, μπας και προλάβουμε τέτοια μέρα). 🙂

    Πάντως πράγματι ο δόκτωρ (όπως και ορισμένοι σχολιαστές του) τα είπε σχεδόν όλα. «Το κρυφό σχολειό της Αριστεράς» είναι ο μύθος της «αντίστασης που νίκησε μέσω του Πολυτεχνείου». ΤΙΠΟΤΕ δεν νίκησε, αντίθετα νικήθηκε και χειροτέρεψε και η χούντα.
    (Το ποστ του δόκτωρος το χρησιμοποίησα κι εγώ στο δικό μου).

    Πάντως ο μινιμαλισμός σας εδώ, κ. Ροίδη είναι εξίσου εύγλωττος.

  4. Ο/Η silia λέει:

    Ναι … τιμή .
    Είναι ίσως τα μόνα … αξιότιμα άτομα , που απόμειναν .

  5. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    Σωστός… και περιεκτικός!

  6. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Nomike

    ΕΥΓΕ! ΕΥΓΕ! Πες και το άλλο: Το ότι αν τολμησεις να κανεις και κριτικη σε αυτα τα ρεμάλια θα σου κολλησουν την ταμπελα του «βασιλοχουντικου» που απαξιωνει το πολυτεχνειο, ενώ οι μονοι που χρειαζονται δημόσια απαξιωση ειναι οι ίδιοι.

    Άσχετο. Στην βιλλα Λαλιώτη (του Υπουργου ΔΗΜΟΣΙΩΝ εργων)επί δραχμών οι μπρουτζινες κουπαστες και μονο, έκαναν 15.000.000 δρχ. Μου το είπε ο ίδιος ο κατασκευαστής που την έφτιαξε. Πως να μου ‘ρθε τώρα άραγε αυτός ο συνειρμός. Άβυσσος η ψυχη του ανθρωπου.

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    Τheoprovlitos,
    είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει τον κ.Λαλιώτη, αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορείς με μοναδική απόδειξη «μου το είπε» ο κατασκευαστής. Αν έχεις στοιχεία σοβαρά κατάθεσέ τα, αν έχεις κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας που δεν διαψεύστηκε, κατάθεσέ το αλλιώς κράτα το στόμα σου κλειστό.
    Με την ευκαιρία σε ενοχλεί η κουπαστή του Λαλιώτη που άντε να το πιστέψουμε κάνει 15.000.000 δρχ. Οι πολύ ακριβότερες μίτρες του αρχιεπίσκοπου Γιάννη Λιάπη και του πατριάρχη Δημήτρη Αρχοντώνη, αλλά ακόμη και του τελευταίου επισκόπου πάσης Ξηροκαμπίας που ξεδιάντροπα βλαστημούν τον θεό σας λέγοντας πως συμβολίζουν τον ακάνθινο στέφανο, δεν σας ενοχλούν εσάς τους πιστούς; Πως ανέχεστε να βρίζουν έτσι το θεό σας;
    Τα 1200 χρυσά και αδαμαντοκόλλητα μανικετόκουμπα του θαμώνα των Φορ Σίζονς και του εποχούμενου σε θωρακισμένη Κράϊσλερ Χρήστου Παρασκευαϊδη, που ξεδιάντροπα απαντούσε στο ΒΗΜΑ: «πλούσιος είναι ο εν ολίγοις αναπαυόμενος», δεν σας ενοχλούν;
    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12479&m=A20&aa=1

  8. Ο/Η xamogelo λέει:

    έχεις δίκιο…. εγώ σαν φοιτητής τους βλέπω που κρατάνε το πανό μπροστά μπροστά για φωτογραφίες… (μάλλον για τα αυριανά προεκλογικά τους φυλλάδια.) ενώ δεν κάνουν τίποτα άλλο κτλ…

  9. Ο/Η xamogelo λέει:

    εννούσα ότι τα κομματόσκυλα… όταν πας να βγάλεις φώτο… ποζάρουν… σε αντίθεση με τον απλό φοιτητή… που γυρνάει το κεφάλι αλλού…

  10. Ο/Η xamogelo λέει:

    υγ.Αυτά παθαίνεις όταν σχολιάζεις 4 το βράδυ :-p

  11. Ο/Η stavroula λέει:

    Dn 3erw akrivws gia poia epaitio milate…alla na,
    ri3te mia matia edw

    http://www.youtube.com/user/PowErHellas

    k edw…
    http://www.youtube.com/user/SS1stSkanderbeg

    shmeioteon einai filarakia!!!!!!

  12. Ο/Η efthymia λέει:

    εγώ πάντως κατηγορώ και όσους για να μην εξαργυρώσουν τους αγώνες τους, άφησαν τους δεύτερους να μας κυβερνούν…..

  13. Ο/Η vloutis λέει:

    ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ φίλε μου…

    Τη μεγαλύτερη.

    vloutis.wordpress.com
    vloutis.blogspot.com

  14. Ο/Η Φοιτητής Πολυτεχνείου λέει:

    Η νεολαία ΠΑΣΟΚ καπηλεύεται τη σημαία
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σήμερα

    Τη δίνουμε, δεν τη δίνουμε!

    Ολα τα είχαμε δει ώς τώρα, αλλά όχι και… φύλακες σημαιών! Μάθαμε, λοιπόν, ότι η σημαία του Πολυτεχνείου φυλάσσεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια, επειδή τότε ήταν η πλειοψηφούσα παράταξη! Και τώρα που οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος αποφάσισαν να τη ζητήσουν εκείνοι για φύλαξη, η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις κωμωδίας.Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα παραδώσει τη σημαία στο προεδρείο της Βουλής και μάλιστα παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Ελα όμως που οι μεγάλοι του κόμματος δεν είχαν φροντίσει να συνεννοηθούν με τους μικρούς. Κι έτσι βγήκαν οι επικεφαλής της σπουδαστικής οργάνωσης (ΠΑΣΠ) και αρνήθηκαν δημόσια να συμμορφωθούν με την κομματική εντολή, να παραδοθεί η σημαία στη Βουλή, μέχρις ότου βρεθεί τρόπος να φτάσει εκεί που ανήκει, δηλαδή στο Πολυτεχνείο. Και όχι μόνον αυτό. Οι νεαροί του ΠΑΣΟΚ έκαναν και μια δήλωση μάλλον προσβλητική για τα μέλη της Βουλής. «Η σημαία -είπαν- δεν αποτελεί λάφυρο της γενιάς που κυριαρχεί σήμερα στο Κοινοβούλιο»! Και ποιοι κυριαρχούν; Μεταξύ άλλων και πλήθος στελεχών του κόμματός τους! Τι μένει να γίνει; Να φωνάξει ο Γιώργος τους ατίθασους νεαρούς στη Χαριλάου Τρικούπη και να τους τραβήξει το αυτί. Μόνο που δεν έχει να κάνει με βουλευτές αλλά με νέα παιδιά, που έχουν δικό τους μπαϊράκι. Κι αν επιμείνουν να το κρατήσουν, οι μεγάλοι θα βρουν τον μπελά τους.

    Γ. ΚΑΡ

  15. Ο/Η omadeon λέει:

    (κ. Ροίδη, επειδή το σχόλιο θεωρήθηκε Spam αντί να γίνει moderation, το ξαναστέλνω ΧΩΡΙΣ το σύνδεσμο στο τέλος)

    Η τελετή του Πολυτεχνείου είναι επίσης μια τελετή απο-ενοχοποίησης ενός λαού, που στην συντριπτική του πλειοψηφία, επί χούντας, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ, εκτός από το να εκφράζει (σε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ βαθμό) τη… συμφωνία του με «τα ιδανικά της εθνικής κυβερνήσεως και της εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου που έσωσε την χώρα από τον κομμουνισμό». ΑΥΤΗ ήταν η κυριαρχούσα προπαγάνδα τότε, όπως ξέρετε. Εκείνο που ίσως δεν ξέρουν οι νεώτεροι, είναι ΠΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙΣΕΙ.

    Και το γεγονός αυτό, επιβεβαιώθηκε, πολλά χρόνια αργότερα, στις… Λαοσυνάξεις του Χουντόδουλου. Μέχρι και 80% του λαού αυτού ξεσήκωσε, με εντελώς γελοία και φασίζοντα αιτήματα (το θέμα των ταυτοτήτων).

    Επί χούντας όλοι οι «νοικοκυραίοι» είτε σιωπούσαν είτε ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ σκεφτόντουσαν «καλύτερα χούντα παρά Εμφύλιος». Τουλάχιστον εγώ έτσι το θυμάμαι (μέχρι το 1969, τέλη, που έγινα μαζί με όλη την οικογένειά μου πολιτικός πρόσφυγας έξω).

    Πολλοί θα μου πουν «δεν είναι έτσι τα πράματα». Και όμως…

    Το δυστύχημα είναι ότι ο μέσος Ελληνας ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ αυτό που πιστεύει ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ. Πείθεται εύκολα, αυθυποβάλλεται ακόμη πιο εύκολα. Κάποτε, το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κυριαρχούσε. Επειθε ακόμη και δημοκράτες που «θα ήθελαν βέβαια δημοκρατία, αλλά… όχι κομμουνιστική ασυδοσία».

    Δείτε το ποστ μου, για περισσότερα, και ΙΔΙΩΣ ένα άλλο ποστ, ενός ανθρώπου που ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο.
    (σύνδεσμος στο ποστ του υπάρχει στο τέλος του δικού μου).

  16. Ο/Η massilia λέει:

    Πάντα με διασκεδάζει η ιερά οργή ορισμένων απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούν ότι εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου με κατοπινούς θώκους και μεγαλεία. Δείχνουν το Λαλιώτη και τη Δαμανάκη και νομίζουν ότι ανακάλυψαν την αδιάψευστη απόδειξη για την ηθική χρεωκοπία όχι μόνο της «γενιάς του Πολυτεχνείου» και του μύθου της αλλά και αυτού του ίδιου του πνεύματος της εξέγερσης. Και με διασκεδάζει γιατί το μόνο που καταφέρνουν όσοι φρίττουν με τις υπουργοποιήσεις και τις βουλευτικές έδρες είναι να παρουσιάζουν το μέγεθος της άγνοιάς τους.

    Αραγε, πρώτη φορά ακούνε για πρόσωπα που αφού διακρίθηκαν σε κάποια ιστορική συγκυρία ασχολήθηκαν αργότερα με τη διαχείριση της εξουσίας; Ο Παπάγος «εξαργύρωσε» τη στρατιωτική του καριέρα για να γίνει πρωθυπουργός; Ο Βενιζέλος ; Ο Τούμπας έφερε πίσω τον Αδρία για να γίνει κάποια μέρα βουλευτής και υπουργός στην αποστασία; Ο Κανάρης; Το ότι έγινε πέντε φορές πρωθυπουργός ρίχνει ηθική σκιά στη συμμετοχή του στην επανάσταση του 21; Η λίστα είναι ατελείωτη

    Πόσο παράξενο – αν όχι ανήθικο – είναι το ότι κάποιοι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν μετά το 74 με την πολιτική; Σε ποιους θα στρέφονταν οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί της μεταχουντικής εποχής αν όχι σε φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα, καθαγιασμένα από τη απόφαση τους να βρίσκονται στο Πολυτεχνείο το βράδυ της Παρασκευής; Γιατί μπορεί εκ των υστέρων να ξέρουμε ότι η χούντα δεν εκτέλεσε π.χ τους εκφωνητές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου αλλά όσοι έζησαν εκείνη την αλησμόνητη Παρασκευή ξέρουν ότι ο θάνατος ήταν στον αέρα και η έκβαση ήταν αβέβαια. Οσοι διάλεξαν να μείνουν στους δρόμους εκείνο το βράδυ (όταν από τις 9 το βράδυ η ατμόσφαιρα ακόμα και στην Αγίου Μελετίου ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα) έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα και πήραν μια απόφαση που ελάχιστοι από τους εκ του ασφαλούς σημερινούς κυνικούς κριτικούς της «γενιάς του Πολυτεχνείου» θα τόλμαγαν να πάρουν.

    Και εν τέλει πόσο πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι κάποιοι ιδεαλιστές 20ρηδες, πιασμένοι (εθελοντικά) στους μηχανισμούς της διαχείρισης της εξουσίας, σιγά σιγά διαφθάρηκαν και γίνανε τα τέρατα της διαπλοκής στα οποία μας αρέσει να φορτώνουμε συλλογικά την ευθύνη του σημερινού μας malaise; Κατ’ αντιστοιχία, η διαπλοκή με τον Κιρσνερισμό και τα πιθανά οικονομικά σκάνδαλα του 2010 σε τίποτα δεν μειώνουν τον υπεράνθρωπο ηρωϊσμό των Μητέρων της Πιάτσα ντε Μάγιο.

    Δεν θέλω ούτε να ηρωποιήσω ούτε να καθαγιάσω κανέναν. Η συμμετοχή στην εξέγερση ήταν μια προσωπική επιλογή μιας συγκεκριμένης στιγμής, και ως τέτοια πρέπει να την κρίνουμε, προσπαθώντας να καταλάβουμε τα ηθικά διλήμματα που αυτή συνεπαγόταν, κι όχι να παρασυρόμαστε από μια ιεροεξεταστική τάχα μου εικονοκλαστική και εν τέλει ισοπεδωτική αντίληψη περί ηθικής παρακμής των πάντων. Vox clamantis in deserto…

  17. Ο/Η Psycho λέει:

    Όχι η εξουσία, ο τρόπος άσκησής της είναι το επίμεμπτο.

  18. Ο/Η αρχιψεύτρα Αυγή λέει:

    http://www.gazzetta.gr/plus/article/833039/katethese-stefani-kai-efyge-grigora-o-tsipras-vidpics

    Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 – 10:09

    Κατέθεσε στεφάνι και έφυγε γρήγορα ο Τσίπρας (vid+pics)

    Για να αποφύγει τις αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους – Τρολάρισμα στο Twitter για την απόπειρα του πρωθυπουργού να δείξει ότι δεν τρέχει τίποτα

    Κατέθεσε στεφάνι και έφυγε γρήγορα ο Τσίπρας (vid+pics)

    Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο που επιχείρησε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έφτασε με την συνοδεία του και άντρες της ασφάλειάς του λίγο μετά τις 9 το πρωί, με την όλη διαδικασία να διαρκεί ελάχιστα λεπτά της ώρας.

    Ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε το στεφάνι και έφυγε τρέχοντας από το χώρο του Πολυτεχνείου ήταν οι σφοδρές αποδοκιμασίες που δέχθηκε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι μάλιστα τον περίμεναν και λίγο νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να απωθήσουν το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον περίμενε. Ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε σιωπηλός το στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αποχώρησε με φανερό τον εκνευρισμό στο πρόσωπό του εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους, που κατά κύριο λόγο ανήκαν στην Αριστερά και σε εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις.

    Ο πρωθυπουργός είχε επενδύσει πολύ στην επίσκεψή του αυτή στο Πολυτεχνείο, που αν και δεν είχε ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα, θέλησε να την εκμεταλλευτεί πολιτικά ως «ο πρώτος πρωθυπουργός που καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο». Μάλιστα το τουίταρε σχετικά και η Αυγή, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, στις 17 Νοέμβρη του 2010.

    Το τρολάρισμα του Τσίπρα στο Twitter δεν άργησε καθόλου πάντως, με δεκάδες χρήστες να κάνουν για άλλη μια φορά επίδειξη χιούμορ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.